Page 1


Itthon általában közel 1,5 szer annyi pénzt fordítunk a fűtésre, mint más uniós országokban ezt teszik. Ezzel párhuzamosan a nyári energiafogyasztásunk is egyre csak emelkedik, szép lassan eléri a téli időszak energiafogyasztását. A nyári nagy melegek alkalmával egyre többen vásárolnak itthon olcsó rossz hatásfokú légkondicionálókat, amik hosszútávon részben hozzájárulhatnak a klímaváltozáshoz és az egészségromláshoz.

Lakásvásárlás.net


A klíma eszközök rossz hatással vannak a belső levegő minőségére és így a szervezetünknek egy mesterségesen előállított hideghez kell hozzászoknia, ezen kívül sok energiát fogyasztanak és a zajszennyezés sem elhanyagolható. De szerencsére vannak egyébb gazdaságos és egészségkímélő megoldások a nyári forróság enyhítésére... Ha jól megválasztjuk a külső árnyékolóinkat sokkal könnyebben szabályozható lesz a belső klíma télen és nyáron egyaránt. A leghatékonyabbak közé tartoznak a mozgatható árnyékolók, mint pl.: a redőnyök, amikkel a nagy melegekben sokkal jobb hatásfokot lehet elérni , mint belső árnyékolókkal, amilyen az egyszerű függöny is.

Lakásvásárlás.net


De ha függönyről van szó, akkor nézzünk szét az úgynevezett blackout, vagyis tökéletesen fényvisszaverő sötétítő függönyök között. Ezek egyáltalán nem engednek át fényt és hőszigetelő tulajdonságuk is van. Az árnyékolásnak ez a fajta módja a téli hőszigetelésnél is hasznos tud lenni! A redőnyök legyenek fehérek vagy világos színűek, mert az segít visszaveri a nap sugarait.

Lakásvásárlás.net


Egy átlag felnőtt 0,5-1 m3 levegőt használ el óránként, vagyis cserél, ki és belégzéssel, amit idővel a zárt helyiségben frissre kell cserélni. A kora reggeli szellőztetés jótékony hatását semmi más nem pótolhatja. Végezzünk minden reggel egy un. légöblítést, tárjuk ki teljesen az ablakokat pár percre, hogy a használt párás levegő kicserélödjön.

Ültethetünk, ha van rá lehetőség lombos fákat a napsütötte ablakaink elé. Azért tervezzünk előre, vegyük figyelembe azt, hogy ezek a fák mekkorára nőnek majd, és milyen költség mellett lehet karbantartani őket. Legjobb, ha lombhullató fát válasszunk, hogy a téli időszakban átengedje a napsütést!

Lakásvásárlás.net


A lakásban csinálunk kereszthuzatot, főleg a reggeli és esti órákban. Kevésbé érzünk forrónak olyan levegőt ami mozog. Napközben a nagy melegben ne szellőztessünk, de az éjszakai órákban, tárt ablakokkal szellőztessük át a lakást Fontos, hogy ha lehet, akkor a szükségtelen áramfogyasztókat kapcsoljuk ki a hőségben , hogy ne fűtsék tovább a levegőt, vagy használjunk kisebb teljesítményűeket (pl. az asztali PC helyett Laptopot).

Lakásvásárlás.net


Ha meg akarjuk forgatni a levegőt a lakásba, akkor használjunk ventilátorokat, a kisebb irodai ventilátortól kezdve a nagyobb forduló fejesig lehet választani. Nedvesítsük a függönyöket. Nedves törölközőt is lehet kiteríteni a lakásban. Sőt a mosott ruha teregetését is érdemes ilyenkor a lakásban végezni, mert az is elvonja a hő egy részét. Hűvösebb lesz a levegő, ha kicsit gyakrabban mossuk fel a padlót, és ahol lehet ne használjunk szőnyeget.

Lakásvásárlás.net


Kánikulában határozottan és tartósabban hűvösebben marad a lakás, ha nem csak a fenti, ideiglenes megoldásokkal kísérletezünk. A korszerű, hőszigetelő nyílászárók segítségével az éjszakai szellőztetéssel lehűtött lakás jobban hűvös marad. A ház zöld növénnyel való befuttatása nyáron megvédi a falakat a felmelegedéstől, télen pedig akár 15-30%al is csökkenhet ezáltal a fűtésszámla, és a vakolatra felfuttatott növények védik a falfelületet.

Lakásvásárlás.net


Ami a páratartalomra vonatkozik, éppen az ellenkezőjét kell csinálni mint télen. A belső páratartalom emelkedése erősen növeli a hőérzetet, így a hőséget még erősebnek érezzük párás levegőben. Ha mégis a klíma mellett döntünk, akkor a nyári hűtéshez használjunk hővisszanyerős klímaberendezést. A készülék a vizet az elhasznált, távozó levegőbe permetezi, ez által a kifele távozó levegő lehűl, és ez hőt von el a hőcserélőn befelé áramló levegőtől.

Lakásvásárlás.net

Hűtési megoldások klima helyet.  

Léteznek egyszerű, olcsó és hatékony praktikák arra az esetre, ha nem akarunk klímát használni a nagy melegekben nyáron. http://www.lakasvas...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you