Teletextil 2022/tavasz

Page 1

teletextil függöny • karnis • tapéta • bútorszövet • árnyékolás • szőnyeg • dekoráció

2022. tavasz, XVII. évfolyam, 1. (64.) szám

Couleur locale

Papp Linda belsőépítész Szigetközben tervezett apartmant / 20. oldal

Helyzet van

Néma Róbert írása / 8. oldal

Indulhat a keresés a Könnyűipari Szövetség adatbázisában Interjú Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia elnökkel / 32. oldal


www.szintetika.hu

Köszönjük a részvételt kedves partnereinknek, akik megtiszteltek bennünket a jelenlétükkel. Az idei tavaszi kiállítások is sikerrel zárultak. Akik ellátogattak rendezvényünkre, hazavihették magukkal a mintasálkollekciónk újdonságait és akár már másnap kihelyezhették üzleteikben. Várjuk Önöket az őszi kiállításon is a következő új kollekciónkkal!


EDITORIAL / 3

ELEMI KÖTELESSÉG Nehéz ilyenkor bármit is mondani. Lapzártánk idején lépett ötödik hetébe az Ukrajna ellen folytatott orosz hadjárat, a kezdeti döbbeneten és értetlenségen talán már túl vagyunk, sokan a segítség formáján gondolkoznak, vagy éppen már tettek is valamit az ukrajnai menekültek érdekében. Korábbi emlékek rohannak meg: 2015, a hét évvel ezelőtti menekültválság, a civilek egy emberként mozdulnak meg, hogy segítsék a bajba jutott embereket, mentve az életet, és mentve valamit közös becsületünkből. Beszélgetés az Covid előtti utolsó tavaszi vásáron Komáromi Ákossal, akivel – ki tudja milyen megfontolásból – megidézzük a délszláv háború emberi oldalát; az ostromzár miatt létfontosságú gyógyszerek nélkül maradt öregeket, vagy éppen az élesztő nélkül meghasadt kenyeret, ami talán a legfőbb bizonyítéka annak, ha a dolgok visszavonhatatlanul rosszra fordulnak. Kétségbeesetten vonyító kutyák, és tehetetlen, már-már munkája értelmét is megkérdőjelező háborús tudósító, ezek is egy lokális világégés velejárói. A Nyugati téren felállított HELP-sátor, ahová naponta járunk ki fiammal, és az aktuális igények szerint hol egy tucat női betéttel, hol egy doboz Dörmivel térünk vissza. A karitászt nem lehet elég korán kezdeni. És a számtalan céges bejegyzés a Facebookon, takarók, párnák, egyebek, amivel egy lakástextillel foglalkozó vállalkozás támogatni tudja ilyenkor a szükséget szenvedőket; a segítség nem tárgyakban manifesztálódik, a segítség elemi létszükséglet, emberi minőségünk fokmérője. Társadalmunk jól vizsgázott, és, ahogy a közösségi médiás bejegyzésekből értesülni lehet, szűkebb szakmánk is kivette a részét a kollektív segítségnyújtás rá eső részében. Üzletről most ne essék szó, a praktikus döntések menet közben úgy is megszületnek; jó, ha néha egy kicsit meg tudjuk mutatni emberi oldalunkat, és úgy tűnik, ez az elmúlt hetekben talán sikerült is valamelyest.

Szarvas György főszerkesztő teletextil@gmail.com


4 / TARTALOMJEGYZÉK

TARTALOMJEGYZÉK FRONTÁTVONULÁS

PRAXIS Interjú >

Vélemény >

Böjtös Andrea: „Ne csak maguknak tervezzenek” 24

Helyzet van – Néma Róbert írása

8

Hírek >

Környezet > Beszélgetés Dr. Kokasné Dr. Palicska Líviával

Textilhírek

6–38

(Innovatext Zrt.)

32

Bemutató >

Üzlet a korzón >

A változások ideje – Fejlesztések a Szintetikánál 12

Jázmin Exkluzív Dunaszerdahelyen

34

Kiállítóhely > Tapétatrendek az olasz divatmárkák nyomában – Majidi Kft.

16

Papp Linda, lakberendező – 20. oldal

Ujváry Berta, textiltervező – 28. oldal

IMPRESSZUM

TÉR ÉS IDŐ Inspiráció > Couleur locale – egy mosonmagyaróvári apartman

20

Tervező > Szocreál, megszőve – Ujváry Berta textiltervező 28

Ingyenes, negyedéves, lakástextil magazin > HU ISSN 2631-1836 > Főszerkesztő: Szarvas György > Előkészítés: Kiss Tibor Noé > Nyomda: CONINT-PRINT KFT. > Csomagolás: Benyó Kft. > teletextil.blogspot.hu > teletextil@ gmail.com > A lapban megjelenő hirdetések képi és szöveges tartalmáért, valamint a hírek képi és szöveges hitelességéért minden felelősséget a hirdető visel.

PARTNEREK A–Z Amaretta Kft. (5. o.), Casalinda Stúdió (20. o.), Ella Tex Decoration (19. o.), Fabunio (37. o.), Hegedűs Andrea Design (10. o.), INKU Kft. (30. o.), Innovatext Zrt. (35. o.), JAB Anstoetz (40. o.), Jazmin Exkluzív (34. o.) , Laguna Kft. (7. o.), Majidi Kft. (23. o.), Malom Kft. (14. o.), METU (10. o.), Magyar Könnyűipari Szövetség (32. o.), Proposte (36. o.), Smirna Kft. (39. o.), Szintetika Kft. (2. o.), Tapétagyár (26. o.)

ELLA TEX

DECORATION SRL


The Teletextil magazine is Hungary’s only professional publication on hometextile. It has been published for 17 years, four times a year, following the seasonality of home textile market in Hungary. The Teletextil is a typical B2B (Business to Business) publication, which promotes the communication between wholesalers and retailers.The magazine is printed 1000 copies, and it is mailed via post to all list of companies dealing with hometextile in Hungary. The Teletextil is cooperating with the National Association of Home Decorators (LOSZ), sending the copies of the magazine to its members in its newsletter in electronic form. The publication thus reaches 2,000 additional interior designers and interior architects through e-newsletter. The main profile of the magazine is to publish news, analysis, and reports of the Hungarian and international home textiles market events. Our publication reaches all the main market players of Hungary, who are involved in the home textile business. The Teletextil is an internationally embedded publication, a regular visitor to Heimtextil (Frankfurt am Main, Germany), EVTEKS (Istanbul, Turkey), and Proposte (Como, Italy).

teletextil

BÚTORSZÖVETEK FÜGGÖNYÖK DEKOROK SÖTÉTÍTŐK TAPÉTÁK

függöny • karnis • tapéta • bútorszövet • árnyékolás • szőnyeg • dekoráció

2022. tavasz, XVII. évfolyam, 1. (64.) szám

AMARETTA a széles paletta

Couleur locale

Papp Linda belsőépítész Szigetközben tervezett apartmant / 20. oldal

Helyzet van

Néma Róbert írása / 8. oldal

Indulhat a keresés a Könnyűipari Szövetség adatbázisában Interjú Dr. Kokasné Dr. Palicska Lívia elnökkel / 32. oldal

Budapest 1183, Szegfű u 9. +36-30-7740-285 +36-30-7740-286 info@amarettatextil.hu


6 / FRONTÁTVONULÁS / TEXTILHÍREK

1. KÜLTÉRI ÚJDONSÁGOK A FENNTARTHATÓSÁG JEGYÉBEN JAB Anstoetz

A JAB új kültéri kollekciója, a Ginkgo Gardens olyan bútorszöveteket mutat be, melyek kizárólag újrahasznosított anyagok felhasználásával készültek. Ez az első alkalom a JAB történetében, hogy teljes egészében olyan újrahasznosított maradványokból készült szövetek kerülnek egy kollekcióba, mint például a Playa kültéri bársony, amely PET palackból került előállításra. A Ginkgo Gardens a fenntarthatóság és funkcionalitás kombinációja mellett elegáns, időtálló design-nal rendelkezik. A kollekció központi motívuma a kifejező ginkgo biloba levél, amely stilizált motívumokkal párosítva jelenik meg olyan egymással kombinálható, kontrasztos, de mégis egyensúlyt sugárzó színekben, mint a halványkék, a sárga és az ezüstszürke. www.jab.de

1

2 2. MEGLÁTNI ÉS MEGSZERETNI Laguna Lakástextil Kft.

A Laguna Lakástextil Kft. vonzó, hiteles termékfotókkal is szeretne a partnerei mellé, illetve mögé állni. Hogyan kell megörökíteni úgy egy textilt, hogy a róla készült kép akár a tapintást is helyettesítse? Vagy ami még nehezebb: milyen az "őszinte" termékfotó, mely nem ígér se többet, se kevesebbet a valósnál? A járulékos kérdésekről nem is szólva, mint például a megvilágítás, tehát a természetes fények és a vaku közötti alku. Kell-e alkudozni egyáltalán; és mi lesz a színazonossággal? Van, aki a honlapjára, más a Facebook oldalára, és valaki a webáruházába szeretne minél több kész megoldást kapni, különbözőek az igények. Profi megoldáson dolgozunk, minden igényt szem előtt tartva. www.lagunatextil.com


NÁLUNK MAGADRA TALÁLSZ!

LAGUNATEXTIL.COM


8 / FRONTÁTVONULÁS / VÉLEMÉNY

HELYZET VAN Nem tudtuk (és ha őszinték akarunk lenni, jelen sorok írásakor nem is tudhatjuk), mi jöhet még, ideje számot vetni, hol tartunk, mi várható és mi nem. A közelmúlt és a jelen eseményei számos nézőpontból elemezhetők, a Teletextil szakmai lap, így igyekszem iparági szempontok alapján megszűrni és összefoglalni a különböző elemzéseket és személyes tapasztalataimat.

NÉMA RÓBERT ÍRÁSA

Nem mondhatni, hogy az elmúlt évek unalmasan teltek; a modern kori emberiség történetében de legalábbis a kényelmes élethez szokott és szabadságban szocializálódott Európában elfeledett kataklizmák tűnnek fel - 2019-ben megjelent a világjárványnak kikiáltott Covid-pandémia, 2022-ben pedig az orosz-ukrán háború (és jelenleg az eszkalálódás veszélye). Vonatkoztassunk el attól, hogy bármelyik esemény okait akár alapjaiban is vizsgálni kezdjük különböző elméletek mentén, pusztán a tendencia mentén tényként szögezhetjük le: a 2008-as pénzügyi világgazdasági válság utáni „boldog békeidőknek” egyszer s mindenkorra vége van. Globalizált világunkban a gazdaság rendkívül érzékeny (akár túlérzékenynek is nevezhető) terület. Pár évvel ezelőtt óriási pánikkal reagált a Covidra a világ és a pénzpiacok, nem tudván pontosan milyen fenyegetettségről van szó. Ugyan maga a pánik hamar elmúlt, sőt eksztatikus fogyasztási újjászületésbe torkollott a gazdaság összeroppanását megelőzendő mérhetetlen pénzkibocsátás jóvoltából, az általa okozott károkat a mai napig nyögjük. Amikor azt hittük, hogy adaptálódtunk az új élethez, legyőztük a pandémiát, vagy legalábbis megtanultunk vele együttélni, berobbant az orosz-ukrán háború, amely önmagában is, de a reakcióként foganatosított és egyre bővülő politikai és gazdasági szankciókkal mindenképpen egy új (remélhetőleg „csak” hideg-) háborús környezetet konzervál, ezzel hosszú időre determinálva és elmélyítve a Covid kiváltotta jelenségeket.


VÉLEMÉNY / FRONTÁTVONULÁS / 9

Infláció – rég nem szembesültünk azzal, hogy az árak napról napra nőnek, mindenütt és minden területen. Alapvetően az elmúlt évek fedezetlen pénzkibocsátásának „elkenéséről” lenne szó, de jelen pillanatban az energiahordozók árának robbanásszerű növekedése indikálja. Mindent energiával állítunk elő, energiával fuvarozunk a rendeltetési területére, de ne feledjük, hogy a poliészter, a textilek többségének alapanyaga maga is kőolajszármazék. Az elmúlt években drámai árváltozásokat tapasztaltunk a piacon, amelyek ugyan tompultak a termelési-értékesítési láncolatok egyes szereplőin, így is jelentős mértékűek. Érdekességként figyeltem meg, hogy mennél hosszabb egy lánc, jelen pillanatban annál kisebb százalékban az áremelkedés, drasztikus (50-100%) árváltozások rövid láncoknál figyelhetők meg, ahol a kevés szereplő nem képes „benyelni” az alapanyagdrágulás egy részét. Azt se feledjük, hogy bár Magyarországon léteznek a „rezsivédelem”, illetve „üzemanyagár-stop” fogalmai, az általunk forgalmazott termékek szinte 100 százalékát külföldön gyártják. Az arányokat szemléltetendő, nemrég beszéltem a Margo tulajdonosával (Lengyelország), aki arra panaszkodott, hogy az elmúlt egy évben az üzem rezsiköltsége az ötszörösére (x5!) emelkedett. Túl a világméretű infláción minket még a forintgyengülés is sújt – pánikhelyzetben, mind a szomszédos háború kitörése, akár drámai mértéket is öltve. Ezen tényezők összeadódva azt vetítik előre, hogy életünk jóval drágább és bonyolultabb is lesz az elkövetkezendő időszakban. A Covid-érában kialakult nyersanyaghiány, leépült szállítási és visszafogott gyártási kapacitások okozta drágulást hatványozza a háború sújtotta bizonytalanság és energiaár-robbanás. Mindez előre vetíti a reálbér- és ebből következően fogyasztás-csökkenést, valamint a gazdasági növekedés jelentős mérséklődését.

Az írást Ujváry Berta tervező munkáival illusztráltuk.

Mindazonáltal azt is meg kell állapítani, hogy ellenhatásként az emberi tényező, hasonlóan a Covidpánik időszakához – mindent megtesz azért, hogy ellensúlyozza a kedvezőtlen folyamatokat. Minden beszállítóm biztosított arról, hogy „lesz mit árulni”, gőzerővel készülnek az új őszi kollekciók. A fenti nehézségek ellenére nem tudok beszámolni jelentősebb ellátási fennakadásokról a pandémia-sújtotta közelmúltból sem. Talán a megsokszorozott energiáknak köszönhető, de növekvő forgalmakkal találkoztam beszállítóimnál, versenytársaimnál, kiskereskedő partnereimnél és cégünknél is. Ezek mindenképpen örvendetes tények. Ha a nagyhatalmak konfliktusa nem terebélyesedik világméretűvé, illetve nem haladja meg a politikai-gazdasági szintet (ezt már azt hiszem megszoktuk), ha biztosítottak lesznek országunkban és kontinensünkön a normális létezés feltételei, ha mi magunk is törekszünk arra, hogy a magunk módján hozzátegyük a közös jóhoz amit kell, akkor átvészeljük ezeket a nehézségeket is. Ne feledjük: az adott helyzetben kiváltság ilyen problémákon merengeni, szomszédunkban az ilyen fogalmak, mint függöny, szőnyeg, lakástextil egyszerűen megszűntek létezni, ott jelen pillanatban a puszta lét forog kockán. Ha bármilyen mértékben tudunk, segítsük a bajba jutottakat.


10 / FRONTÁTVONULÁS / TEXTILHÍREK

1. KÖZÖS PROJEKT A TAPÉTAGYÁRRAL METU

1 2

A Metropolitan Egyetem (METU) az egyetemi képzésében fontosnak tartja, hogy egy valós, piacorientált tervezési feladatban vegyenek részt a Művészeti és Kreatívipari Kar hallgatói. Ennek szellemében alakult ki együttműködés az Egyetem említett kara és az isaszegi Tapétagyár között. Az aktuális Heimtextil 2022/23-as trendekből inspirálódva a Tapétagyár igényeinek figyelembevételével mintakollekciókat tervezhettek a hallgatók. A projekt keretében a mesterszakos textiltervező hallgatók az alkalmazott tervezés területén kipróbálhatták magukat, gyakorolva a komplex tervezés folyamatát egy életszerű megrendelői helyzetben, továbbá új technológiai ismeretekkel bővíthették szakmai tudásukat. Az együttműködés eredményeként létrejövő egyedi tapéta mintakönyveket és textilkiegészítőket a Tapétagyár bemutatótermében kiállítás és szakmai nap keretében mutatják be. A kooperáció hosszú távú terveiben szerepel egy digitális minta adatbázis közös felépítése is. A kurzust a METU főállású oktatói vezetik: Hegedűs Andrea és Benczúr Emese. (A Tapétagyár tulajdonos ügyvezetőjével, Böjtös Andreával készült interjú a lap 24. oldalán elolvasható.) www.metropolitan.hu

2. VISSZA A TERMÉSZETHEZ Laguna Lakástextil Kft.

Talán még nem késő békejobbot nyújtani a természetnek, lehet, hogy feledékeny, és csak úgy megbocsát. Látja a motívumokat a függönyünkön, a tőle/belőle ellesett színeket, a természetességet hatásban-alapanyagban. A Laguna új kollekciója az egészen nagy mintáktól sem riad vissza, sőt, a jövőben némi élénkség, irizálás is megengedett: van egy olyan új stílusirányzat, mely konkrétan a "hyper nature" nevet viseli. Nem hagyjuk figyelmen kívül. www.lagunatextil.com


TEXTILHÍREK / FRONTÁTVONULÁS / 11

3. INDUL A 29. COMÓI VÁSÁR

Proposte

Az április 26-a és 28-a között hamarosan megrendezésre kerülő 29. Proposte szakvásár összesen 69 kiállítót köszönthet, azaz kilenccel többet, mint tavaly. Ráadásul közülük négyen teljesen újak, a többiek pedig ugyan már voltak korábban kiállítók, de a pandémia miatt időlegesen felfüggesztették jelenlétüket. A vásár résztvevőinek többsége – hagyományosan – külföldi, negyven cég érkezett külhonból, míg 29 cég képviseli az itáliai gyártókat, kereskedőket. Első alkalommal köszöntik az olasz vásárszervezők Ausztriából a Steiner 1888 nevű céget, Indiából a G.M. Fabrics-ot, illetve Olaszországból a Giò Emi és a Tendaggi Paradiso cégeket. A vásáron a magyar lakástextil szaksajtó képviseletében, meghívottként a Teletextil lesz jelen. www.propostefair.it

4

3

4. MATTEO Szintetika Kft.

A Velluto sikerén felbuzdulva egy új, duplaszéles bársony anyaggal újít a Szintetika tavaszi kínálatában. A Matteo névre keresztelt, kalanderezett mintával díszített anyag mind textúrájában, mind megjelenésében igazán lenyűgöző hatást kelt. Sokoldalúan felhasználható, dekoráció szempontjából is igencsak hálás anyag. Nyolc színállásból válogathatunk, így bármilyen hangulatú helyiségbe könnyedén beilleszthető. www.szintetika.hu

5

5. FOLYTATÓDÓ LÁTOGATÁSSOROZAT Amaretta Kft.

Az Amaretta Kft egész tavasszal folytatja nagy sikerű 2022-es kollekciója bemutatását. Sajnos az egészségügyi helyzet, valamint az azóta bekövetkezett fejlemények elhúzták a bemutató körutat, de amint megérkeznek az új tapétakönyvek, azonnal folytatódik a látogatás-sorozat, hogy mihamarabb kihelyezésre kerülhessenek az újdonságok. info@amarettatextil.hu


12 / FRONTÁTVONULÁS / BEMUTATÓ

A VÁLTOZÁSOK IDEJE Bővítések és fejlesztések a Szintetika Kft. győri központjában. A Szintetika Kft. az elmúlt években sem tétlenkedett: költözés - költözés hátán az épületen belül és kívül. Azt is lehetne gondolni, hogy 2021-ben mindez véget ért, de koránt sincs így. A győri cég már a Covid előtt megtervezte és elkezdte a székhelyéül szolgáló szomszédos épület „elfoglalását”. A fejlesztés valamilyen formában minden területet érintett, mely ugyanakkor komoly előkészületeket és szoros együttműködést igényelt az érintett részlegektől. A közös cél, persze, továbbra is a partnerek minőségi kiszolgálása.

Akkor most nézzük a részleteket: 2019-ben a varroda és a karnisműhely költözött, 2020-ban pedig a varroda helyére került át a vágóprogramot kiszolgáló műhely, dupla akkora területre, mint korábban. Ezt követte a tavalyi év elején az újonnan indult roletta műhely, melynek már induláskor is az új épület adott otthont. Tavasszal pedig a pandémia miatt „kényszerpihenőre” került kiskereskedelmi üzlet használta ki a járvány alatti időt és költözött át a korábbi hely háromszorosára; itt egyértelműen egy szebb környezetben fogadhatja

a vásárlókat. Később a többi részleg is beállt a sorba, és folytatták a házon belüli térhódítást. A divíziók immáron lényegesen megnövekedett alapterületen végezhették munkájukat, kilépve a korábban már meglehetősen szűkösnek bizonyult helyiségekből. Fellélegezhettek a logisztika munkatársai, a beszerzésen dolgozó kollégák, az informatikai osztály és a MEO is. Utóbbiak mind a régi épületrészben maradtak, a számviteli-, marketing részleggel, a raktárral és a komissiózóval, valamint a HR és a vezetőség dolgozóival


BEMUTATÓ / FRONTÁTVONULÁS / 13

együtt. A komissiózó bővülésével került pont a költözések végére, ez utóbbi már az idei év elejére tolódott. Mi motiválta a változtatásokat? A fejlesztés célja a szolgáltatás minőségének emelése volt. A cég filozófiája ugyanis az, hogy a minőségi kiszolgálás és az igények előtérbe helyezése segíti a partnerek gördülékeny munkáját. A folyamatoptimalizálás befektetést igényel, amely elengedhetetlen a piacon megszerzett pozíció megtartásához. Ehhez azonban az infrastruktúra és eszközfejlesztéseken túl, állományi fejlesztés is kell. Ez a cél sarkallta a HR részleget további potenciális kollégák felkutatására. Ennek eredménye, hogy az idei év januárjában a Szintetika Kft. leszerződött a századik dolgozójával is. Mit hoz a jövő? Jelenleg ez az a kérdés, amire konkrét válasza senkinek sincs. Vágóné Kereszt Éva szavaival élve „Menekülni csak előre lehet, így most sem maradhatunk tétlenek.” Tervek vannak szép számmal, az viszont, hogy mit mikorra érdemes időzíteni, még a jövő kérdése. Az őszi kollekció már összeállt, a varroda csapata pedig kíváncsian várja a kapacitásnövelő beruházás eredményeit. A jelenlegi fejlesztések következő fázisa a projekt-, és bérvarrási szolgáltatás lehetőségének bővítése. A Szintetika Kft. reméli, hogy a külső körülmények is lehetőséget biztosítanak a további fejlesztéseknek, és így a növekedésnek.TEXTILHÍREK / FRONTÁTVONULÁS / 15

1. ÁRPOLITIKA

1

Amaretta Kft.

A sok megkeresésre hivatkozással az Amaretta Kft. ezúton is értesíti tisztelt Partnereit, hogy az év eleji árváltozásokon túlmenően nem emelte forgalmazott termékcsaládjai árát és ez nem is áll szándékában. Természetesen a forint drámai árfolyamváltozása vagy drasztikus piaci árváltozás esetén valószínűleg kénytelenek leszünk megtenni ezt a lépést, amelyet azonban jelenleg semmi nem indokol. Év eleji áraink tehát visszavonásig érvényesek, az esetleges kényszerű árváltoztatásokat írásos formában és előre fogjuk kommunikálni. info@amarettatextil.hu

2 2. MEGÚJULÓ ÁRNYÉKOLÓ VÁLASZTÉK Malom Kft.

A Malom Kft. a 2022. tavaszi időszakban frissíti belső árnyékoló választékát. Az április folyamán megjelenő új roletta mintakönyvben 170 különböző roletta textil található, melyek között egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a 280-300 cm széles textilek, a kiváló fénytechnikai tulajdonságokkal rendelkező screen anyagok, és a divatos mintás vásznak. A lengyel Dormax cég pliszéi és fareluxái 2021-ben sikeresen mutatkoztak be a cég választékában. Az idei évtől kibővült kínálattal kizárólagos magyarországi forgalmazóként kínálják a termékeket viszonteladó partnerek részére. www.malomkft.hu


16 / FRONTÁTVONULÁS / KIÁLLÍTÓHELY

TAPÉTATRENDEK

AZ OLASZ DIVATMÁRKÁK NYOMÁBAN

A Majidi tapéta nagykereskedés idei újdonságaiból kiemelkednek a nagy olasz divatmárkák termékei. Cikkünkben bemutatjuk az Elie Saab, a Lamborghini, a Trussardi és Cristiana Masi friss tapétáit. Szemelvények a Majidi tavaszi kollekciójából.

Az olasz trendcsinálók, a divat nagymesterei egy külön univerzumot képviselnek, öntörvényűségük, eredetiségük megkérdőjelezhetetlen, ami pedig a műhelyeikből kikerül,

az kötelező érvénnyel méltó a követésre, esetükben áll az a régi mondás, miszerint: aki kimarad, az szükségképpen le is marad. Mára a divatipar globális méreteket öltött, nincsenek igazi határok, egy-egy új szín és forma mindenben megjelenhet, legyen az egy autómárka, vagy éppen egy tapéta, a hatás, ellenhatás egyfajta végeérhetetlen, hatalmas körforgása jellemzi egész világunkat. A 2022-es év pantone színe a Very peri árnyalat lett, mintában pedig a virágok a meghatározók, érdemes tehát e kettőt külön, vagy éppen a kettő kombinációját keresnünk az új tapéta desszineken is, és itt az ideje annak is, hogy megnézzük, honnan, milyen márkák felől érkeznek az új, inspiratív ötletek erre a területre.

Elie Saab

Miként születnek meg az aktuális divatirányzatok, ezekből hogyan alakulnak ki trendek, melyek aztán szétterjedve az egész világon, vagy annak jelentős részén, komoly befolyással lesznek ízlésünkre, és persze vásárlási hajlandóságunkra. Ugyan tudunk azokról a neves, vagy éppen a névtelenség homályába burkolódzó műhelyekről, ahol gyakran több évvel az új trendek megjelenése előtt már dolgoznak a világot elárasztó új szín és formakészleten, és sejtésünk is van a hogyanról, de a nagy titokról még igazán soha senkinek sem sikerült fellebbenteni a fátylat. Az pedig, hogy végül mit is főznek ki a divat vegykonyháiban, általában mindig csak az utolsó pillanatban derül ki, és általában igazi meglepetés is.


Lamborghini Az egyik legkülönlegesebb olasz menyasszonyi ruha tervező és gyártó cég az Elie Saab, így nem véletlen, hogy a márka által képviselt aktuális divatirányzat megjelenik a friss tapétakönyvekben. Itt az eredeti ruhaanyag csipkézete egyfajta virágmintává átformálva jelenik meg az Elie Saab márkanevet viselő tapétákon, és selyemfényű színekben, ekrü árnyalatokban fedezhető fel a Very peri lila színe.

Cristiana Masi

A Lamborghini autómárka, és az általa képviselt férfias, határozott, maszkulin jegyeket viselő, ám ennek ellenére érzéki motívumok megjelenése az olasz tapétákon azt jelzi, hogy a lakberendezés nem csak a nők „kiváltsága”, az „erősebb” nem szintén igényt tart környezetének határozott formálására, a férfias ízlés megjelenítésére lakásában.

Trussardi Természetesen a Lamborghini esetében a minták és a színek bizonyos áttételeken keresztül jelennek meg, így például az áramvonalak nád mintában, kaptármintában, vagy éppen egy fonatban érhetők tetten. A Trussardi márka, mely egyaránt otthon van a cipők, a napszemüvegek, a parfümök világában, az általa képviselt eklektikus jegyek megjelenítésével szállt bele a tapéták tervezésébe és gyártásába. Erre a márkára alapvetően jellemző, hogy nem követi szigorúan az általános trendeket, a klasszikus mintától a minimalistáig itt minden megtalálható, a lila szín, virágminta kombó sem kifejezetten hangsúlyos a tapétákban, sőt! Inkább jellemző rájuk a fényes felület, a szőrimitáció, különlegességük ebben érhető tetten. Cristiana Masi olasz tervező igencsak termékeny művésznek tekinthető, évente 10-11 tapétakatalógus is ki szokott kerülni a keze alól. Idén hozta ki a Blooming Garden fantázianevet viselő vintage kollekcióját, ebben jelenítve meg a lila színt, enyhén paszteles árnyalatban.


18 / FRONTÁTVONULÁS / TEXTILHÍREK

1

1. MASLINA

Ella Tex Decoration Srl A romániai székhelyű cég idén a MASLINA nevű kollekciójával mutatkozott be a Trend2-ben megtartott vásárán. A lakástextil nagykereskedés 2019 végén alakult, Romániában tapéták, függönyök és bútorszövetek forgalmazásával foglalkozik. www.ellatex.ro

2

2. KARNIS ÚJDONSÁGOK

Malom Kft.

Az örök klasszikusnak számító fehér színnel bővítette karnis választékát a Malom Kft; a 19mm-es rúdkarnis és belső sínes rúdkarnis elegáns végekkel, matt fehér színben raktárkészletről rendelhető. Az alumínium sínrendszerek választéka is bővült. A március végén frissített árlistában már megtalálható: mennyezetbe süllyeszthető sín (Mini), 2 pályás és 3 pályás mennyezet sínlapok (Hotel2 és Hotel3), valamint nagy teherbírású kézi vagy zsinóros mozgatású sínek (Solo, Dynamic), melyek igény szerint egyedi ívre hajlítva is rendelhetők. www.malomkft.hu

3

3. AURORA Majidi Kft.

A cég idén az Aurora fantázia nevű katalógus forgalmazását kezdte meg a dél-koreai gyártóktól. Ezek a katalógusok több szempontból is eltérnek az európai sztenderdektől. Egyrészt a méretükben, hiszen idehaza a 106 centiméteres szélesség és a 15 méteres hosszúság nem számít megszokottnak; a dél-koreai katalógusok összeállítása is más mintát követ, mint az Európában megszokott: ezek általában vegyes katalógusok, nem csak egy stílust vonultatnak föl. (Egy délkoreai katalógusban akár 80 minta is megtalálható, szemben az európai 15-30 mintával.) Az Aurora katalógusában most az Art Deco minták fedezhetők fel; az idei szín és minta trend pedig az apró, lilavirágos tapétákon tűnik fel. www.majiditapeta.hu


ELLA TEX

DECORATION SRL.

Függöny Tapéta Bútorszövet

4

Elena Munteanu ellatexdecoration@gmail.com +40770865769 +36704175565

4. 30 ÉVES AZ OEKO-TEX Innovatext Zrt.

A SZAKMA JÓL LÁTJA

HIRDETÉS

Éppen harminc éve, 1992 márciusában született meg az OEKO-TEX szervezet a Hohenstein Kutatóintézet és az Osztrák Textilipari Kutatóintézet (OETI) partnerségével. A nemzetközi szövetség ma 17 független, a textil- és bőripari kutató- és vizsgálóintézetet (köztük a Magyarországit) foglal magában, több mint 60 országban működő kapcsolattartó irodákkal. Ezek a szervezetek felelősek az OEKO-TEX szabványokban szereplő vizsgálati módszerek és határértékek közös kidolgozásáért, laboratóriumi vizsgálatokat és üzemi auditokat végeznek világszerte egységes előírások szerint. Ezek az átfogó termék- és folyamatauditok biztosítják a megfelelő kockázatkezelést, a fogyasztó- és környezetvédelmet, valamint a jogszabályoknak való megfelelést. Az akkreditált OEKO-TEX vizsgáló intézetek szorosan együttműködnek a gyártókkal, és az értéklánc minden szakaszában jelentősen hozzájárulnak a kiváló minőségű textil- és bőripari termékek fejlesztéséhez. A 2022 januárjában bevezetett IMPACT CALCULATOR (környezeti lábnyom számítása) mellett, amely segít a STeP by OEKOTEX tanúsítvánnyal rendelkező gyártóüzemeknek csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat és vízfogyasztásukat, a szövetség idén nyáron egy olyan szolgáltatást indít, amely segít a vállalatoknak a közelgő átvilágítási törvényekre (Due Diligence) való áttérésben. Jelenleg több mint 100 országban 21 ezer gyártó, márka és kiskereskedő dolgozik együtt az OEKO-TEX-szel annak érdekében, hogy termékeik potenciálisan káros anyagokra vonatkozó vizsgálatát biztosítsák. Ugyanakkor világszerte fogyasztók milliói használják az OEKO-TEX címkéket vásárlási döntéseikhez. www.innovatext.hu

TELETEXTIL


20 / TÉR ÉS IDŐ / INSPIRÁCIÓ

COULEUR LOCALE A hely szelleme – ennyit tesz az ékes franciasággal megfogalmazott kifejezés; és valóban, mindaz, ami megjelenik Papp Linda mosonmagyaróvári apartman tervezésében, egyértelműen utal a Szigetköz ismert jellegzetességeire, a vizes élőhely attribútumaira, a berendezési-tárgyakban és a színekben egyaránt. De haladjunk sorjában. Egy kiadásra készülő lakás megalkotására szólt a felkérés, a tágabb helyszín egy közel száz lakásos öko-lakópark, a megszokott kellékekkel, így – ahogy azt Papp Linda fogalmazta –, a „legnagyobb kihívás ilyenkor az, hogy valamiképp’ ki kell tűnni a sokaságból”. Hogy ez miként lehetséges, az egy igencsak fogós kérdés, hiszen egy vidéki városban eltérőek lehetnek az ízlésbéli elvárások, lassabban nyernek teret a vezető stílustrendek, mint egy nagyvárosi környezetben, ezért nehéz volt felmérni – állítja Papp Linda –, hogy az általa javasolt „natúr minimalista vonal” vajon miként fog érvényesülni egy kisvárosi környezetben, mennyire lesz igény egy, a dizájnra fokozottabban hangsúlyt fektető tervezői látásmódra? A rendelkezésre álló alapok a következőkből álltak össze: adott volt egy harmadik emeleti, délnyugati fekvésű, 42 négyzetméteres lakás, benne egy, a nappalival egységben létező konyha, egy háló, valamint a különálló mosdó és fürdőszoba. A konyhát L alakúnak szánták, azonban úgy nagyon kevés tárolóhely és sematikus összkép jött volna ki, így itt mindenképpen alkalmazni kellett valami rendhagyóbb megoldást, egy ügyes praktikát, hogy a funkció és az egyedi esztétikum egyaránt érvényesüljön. Linda egy konyhaszigetet illesztett be, amivel nem csak az egyediség követelményének felelt meg, de a teret is lehatárolta; a sziget körüljárható, ugyanakkor, a tér a térben elv érvényesüléseként kitágítja a rendelkezésre álló, viszonylag szűkös teret, amit egy, a mennyezetig futó tükör tovább növel. A lakáson végigfutó, nagy arányban alkalmazott anyag, a natúr színvilágot képviselő (és matt lakkot kapó) rétegelt lemez, amely a minimalista, elegáns összhatást nagyban elősegíti. Ez az anyaghasználat köszön vissza a nappali falburkolatában és az előtte lévő tévé szekrényben is, amely több funkciót is ellát; lehet rajta ücsörögni, de könyvek is jól mutathatnak rajta. A fő attrakció azonban a cikkünk címében már beharangozott „Couleur locale”, amely a fürdőszoba kialakításában a leginkább tetten érhető, ez az a helyiség, ami minden elemében igazán hozza az egyediséget. A Szigetköz mindig is a hazai víziturizmus közkedvelt célpontja volt, az utóbbi időben pedig még inkább felkapták a vizek szerelmesei. Papp Linda erre utalva készített egy meghökkentően szép, irizáló fürdőszobai csempeburkolatot, egy művészi installációként is értelmezhető falszakaszt, mely a maga szivárványos világával képes megidézni a halak pikkelyes testét éppúgy, mint a vizes élőhelyek színes fényjátékát.


Közreműködő partnerek: KORLA woodcraft Sipos Norbert Szobafestő LED Home Lighting Villamosipari Kft. pointzero Rokfort Home - burkolat, szaniter Iványi Zsolt City Virágszalon


22 / FRONTÁTVONULÁS / TEXTILHÍREK

1 1. 15 ÉVE A HAZAI PIACON Majidi Kft.

Idén lesz tizenötödik éve, hogy a Majidi megnyitotta első tapéta kiskereskedését Békéscsabán. Az üzlet fejlődése 2010-ben szintet lépett, onnantól, mint nagykereskedők szolgálják kisker partnereiket, és bár a raktár és a logisztikai bázis, valamint egy bemutatóterem Békéscsabán található, a cég egy nagy, 200 négyzetméteres bemutatótermet megnyitott a budaörsi Trend2-ben négy évvel ezelőtt. A Majidi a gyárakkal közvetlen kapcsolatban áll, a készleten lévő termékekből aznapi rendelés esetén délután három óráig a megrendelt anyagot már átadják a futárszolgálatnak. A gyárakkal való közvetlen kapcsolat azt is jelenti, hogy a cég képviselői évente többször is lelátogatják az adott üzemet, hogy ellenőrizzék a gyártási folyamat rendben levőségét, de arra is figyelmet fordítanak, hogy mielőtt bármilyen új termék forgalmazásába belekezdenének, azelőtt szintén látogatást tesznek azérintett gyárban. A képen Majidi Faihash (b.)és Majidiné Mekis Andrea (j.) látható. www.majiditapeta.hu

2. TWIST – FORGATHATÓ PROJEKTPROFIL Szintetika Kft.

2

Az idei év sem maradt újítások nélkül a karnisok terén. Egy új, projektekhez is kitűnően használható forgatható karnis újdonságot hozott a Szintetika Kft. Két színben elérhető, igény szerint 2 vagy 3 sínes profilként felszerelhető, csupán egy fordítással. Három sínes szerelés esetén a két szélső sín használatával remekül alkalmazhatók a nagyobb helyigényű, hullámos ráncolók is. Az első két sín használata dekorok vagy sötétítők esetén széles átfedésre ad lehetőséget. www.szintetika.hu


2022-es évi tapéta trendek

R

Az fenti tapéta márkák kizárólagos magyarországi forgalmazója a Majidi Design Bemutatótermünk: 2040 Budaörs, Gervay Mihály u 1. Fashion Trend Center Fszt 1053-1056 üzlet

www.majiditapeta.hu


24 / PRAXIS / INTERJÚ

NE CSAK MAGUKNAK TERVEZZENEK A Metropolitan Egyetem és a Tapétagyár közös kezdeményezése. Izgalmas közös projektbe vágott bele a félév során a METU (Metropolitan Egyetem) Művészeti és Kreatívipari Kara valamint az isaszegi Tapétagyár. A hallgatók által tervezett minták ugyanis most nem maradnak papíron, hanem a cég jóvoltából valóság, igazi termék lesz belőlük. A projekt részleteiről Böjtös Andreával, a cég tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk. Mi volt az eredeti ötlet, szándék, aminek a megvalósítására szövetkeztek az egyetemmel? Régóta komoly szívfájdalmam, hogy ezidáig nem találkoztam Magyarországon kinyomtatott tapéta-katalógussal, ami magyar tervezőktől tartalmazott volna akár idehaza legyártott anyagokat, termékeket. Bár vannak kísérletek arra, hogy neten, digitális formátumban kis kollekcióval megjelenjenek cégek, de nincs ennek egy igazi fóruma, klasszikus, print tapétakönyv formátumban magyar dizájnerek munkáival nem találkozhatunk a hazai piacon. Nincsenek olyan üzletek, stúdiók, ahol ezeket meg lehetne tekinteni fizikálisan, fogásmintát lehetne róluk venni. De nincs meg az a klasszikus „íve” sem a dolognak, mint nyugaton: új trendek, azok alapján új kollekci-

ók, állandó tervezők és gyártók. Emiatt arra sincs lehetőség, hogy magyar tervezők munkái akár külföldi piacokon is megjelenjenek. Azt is tudni kell, hogy a felhasználók, legyenek azok szimpla fogyasztók, vagy éppen lakberendezők, kifejezetten igénylik a nagy, fizikai valójukban is megjelenő katalóguskönyveket, hogy látni lehessen a valódi színeket, meg lehessen fogni, tapintani bennük az anyagokat. Ki volt a kezdeményező fél, és milyen megfontolásból indult a közös projekt? Mi kerestük meg a Metropolitan Egyetemet az együttműködés szándékával. Az elképzelés az volt, hogy a hallgatókat egy olyan konkrét feladattal, ha tetszik munkával bízzuk meg,


INTERJÚ / PRAXIS / 25

amiből a félév végén egy valós, ténylegesen legyártott termék lesz. Azaz, ne csak maguknak tervezzenek, hanem abból legyen is valami. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a diákok az iskolának terveztek, a diplomamunkájuk miatt készítettek mintaterveket, most viszont az elkészült kollekciókkal a piacon is meg fogunk jelenni. Vagyis a hallgatókat mi a gyártási folyamatba is bevonjuk, így végzősként már sokan egy önálló, a piacon is megjelenő kollekcióval fognak rendelkezni. A Tapétagyár elsősorban egyedi tapéta megrendeléseket teljesít, digitális technológiával. Hogyan illeszthető bele ebbe a koncepcióba a kollekciók gondolata? Nemzetközi szinten a tapéták világa egyre inkább az egyedi gyártás felé mozdul el, ugyanakkor cél az is, hogy ezt a fajta egyediséget, a minták alakíthatóságával (ami érintheti a színezést, a méretezést, de sok egyéb mást is) egyfajta alkalmi kollekcióvá is lehessen fejleszteni. Ezt a koncepciót próbáltuk az egyetemmel közösen mi is megvalósítani, olyan mintatervek készültek a diákok keze nyomán, melyek aztán bekerülve egy adatbázisba, bármikor egyedi módon legyárthatók lesznek, de alakíthatók is egyszersmind. Azaz ebben a projektben mi is követtük a nemzetközi trendeket, az egyediség és a kollekcióvá alakíthatóság együttes szempontként szerepel nálunk. A Tapétagyár szervezett egy műhelylátogatást a hallgatók számára. Milyen ismeretekkel sikerült őket gyarapítani ezen alkalommal? Mi elsősorban azt próbáltuk a hallgatók számára a látogatás során megmutatni, hogy milyen technikai adottságok állnak a rendelkezésükre, és ezek miféle lehetőséget adnak számukra, de ugyanakkor milyen korlátokkal is kell számolniuk tervezői munkájuk során, ha egy konkrét tapétába, és annak technikai megvalósíthatóságában gondokodnak. Ebbe ugyanúgy beletartozik az anyagismeret, mint a digitális technológiai tudás megszerzése is. Sok mindent lehet manapság, de persze léteznek korlátok is, ezt érdemes hangsúlyozni. A hallgatóknak alapvetően vizuálisan, és ebből kiindulva grafikusan kell nagyon ügyesen összerakniuk a projektet, hogy azokból a mi technológiai hátterünkkel végül is az jöjjön ki, amit a hallgatók a projektjük indításakor ténylegesen elképzeltek. Mi lesz az elkészült mintákkal? Az év végén tartunk egy nagy kiállítást belőlük a cég kiállító terében, a show-room-ban, ahová meg fogunk hívni neves belsőépítészeket és ko-

moly, nagy tervezőirodákat. Szeretném az esemény alkalmával a hallgatókat összekötni a tervezőkkel, belsőépítészekkel, de az is a szándékunk, hogy az elkészült kollekciók ily’ módon a piacra is kikerüljenek. A hallgatók kollekciói bekerülnek majd egy digitális adatbázisba is, és készülnek belőlük majd tapétakönyvek, illetve népszerűsítjük is majd a munkáikat, lesz komoly hírverés. De nem állunk meg itt, szeretnénk ezt a fajta munkát a jövőben is folytatni, fiatal magyar tervezőkkel. Amúgy ez egy hihetetlen motiváció volt a gyerekeknek, hogy úgy kezdtek bele egy tervezési folyamatba, hogy tudták: az elképzelésük meg is fog valósulni, ebből termék lesz.


1

1. AVENUE AXMINSTER FUTÓSZŐNYEGEK

HIRDETÉS

INKU Kft.

Az INKU a tavaszi kiállításán mutatta be a kiváló minőségű gyapjú és poliamid szálú Axminster futószőnyeg kínálatát. Az Axminster szőnyegek a ma elérhető egyik legjobb minőségű padlóburkolatok, melyek a legmodernebb szövőszékeken készülnek. A szőnyeg különlegességét, mely mind a tartósságban, mind a megjelenésben, a tisztíthatóságban és kényelemben is megnyilvánul, a speciális szövési eljárás biztosítja, ahol a szőnyeg szálait a lánc és vetülékfonalak egyetlen műveletben rögzítik, így egy nagyon sűrű szövésű, nagyon stabil, rendkívül erős és tartós szőnyeg jön létre. Az Axminster szőnyegek a nagy forgalmú helyeken is jól teljesítenek, a kopásállósági besorolásuk 33-as (legmagasabb közületi kategória), lángállóságuk a menekülő-útvonalaknál megkövetelt Bfl osztályba tartozik. A mintakollekció változatos szín-, és mintakínálata egyaránt tartalmaz modern és klasszikus darabokat. A szőnyeg 80 százalékban gyapjú és 20 százalékban poliamid szálakból készült. Szín és fogásminta rendelhető az INKU-nál. www.inku.hu


TEXTILHÍREK / FRONTÁTVONULÁS / 27

2. EGYEDI NYOMTATOTT CV-PADLÓBURKOLAT INKU Kft.

Az INKU nagy sikerrel mutatta be a Styletrend kiállításon legújabb egyedileg is tervezhető vinyl padlóburkolat családját az INKU CV Creativ-ot. A fotórealisztikus motívumok rendkívüli módon vonzzák a szemet és egészen meghökkentő, különleges térhatást biztosítanak. A katalógusban található 10 különböző egyedi minta csupán egy ízelítőt kínál a rendelkezésre álló számos kreatív ötletből, ezek 2 és 4 méter szélességben vágóprogramban is rendelhetők. A lenyűgöző minták a padlón szinte életre kelnek, így sétálhatunk fodrozódó vízfelületen, homokos kavicsos tengerparton, gyönyörű virágos réten vagy akár rusztikus utcai térkőburkolaton, mindezt az otthonunkban. A padló rendkívül strapabíró, könnyen takarítható, intézményi felhasználásra is alkalmas, a gyár közületek esetében 5 év, lakóházban történő burkolásnál 10 év garanciát vállal. Mintakönyv kedvező áron rendelhető az INKU-nál. www.inku.hu

2 3 3. ÖTVEN ÚJ MINTASÁL Smirna Kft.

A tavasz beköszöntével, április elejétől kezdődik a Smirna Kft. legújabb kollekciójának a bemutatása. A partnerek idén közel 50 új mintasálból tudnak válogatni, melyek között megtalálható mind a készletes, mind pedig a prémium kategória. A kollekcióban a modern minták és textúrák kaptak hangsúlyt, kiegészítve néhány klasszikus különlegességgel. A Smirna Kft. ezúton meghívja kedves viszonteladó partnereit egy személyes látogatásra a cég bemutatótermébe, de az újdonságok megtekinthetők a területi képviselőnél is. www.smirna.hu


28 / TÉR ÉS IDŐ / TERVEZŐ

SZOCREÁL, MEGSZŐVE Egy textiltervező tisztelgése nagyapja munkássága előtt.


Ujváry Berta, amennyiben mindmáig érvényesnek gondoljuk az alma és a fája örökbecsűnek szánt hasonlatát, tényleg nem esett túlságosan messzire felmenőinek örökségtől; elsődleges inspirációs forrása a kezdetektől fogva építész nagyapja, Ujváry Rudolf munkássága, azok a döntően szocreál stílusban született középületek, orvosi rendelők, diákszállások, kollégiumok, melyek a mai napig erősen rányomják bélyegüket városaink arculatára, meghatározzák településeink utcaképeit. Berta azonban mindezt már a textilek nyelvén fogalmazza meg, a geometrikus falsíkok megszerkesztett, szigorú szabályokat követő struktúrái nála a szövött anyagban kelnek életre, egyszersmind felkínálva a gyanútlan szemlélőnek a térbeliség csalóka illúzióját. Berta nagyapai örökségének továbbvitele mellett még egy alapvető elv érvényesülését tartotta fontosnak tervezői munkája során. Ennek lényege, hogy szeret egyfajta strukturált rendszerben dolgozni, ahol a keretek, anyagban, technológiában, egyebekben adottak, ilyenkor ugyanis mindennél nagyobb szabadságot élvez, és alkotói kiteljesedése az adott korlátok viszonyrendszerén belül maximálisan biztosított. Hommage címet viselő diplomamunkájának (BA) alapját a nagyszülői házban megtalált épületfotók alkotják; Ujváry Rudolf győri, soproni, letisztult, zömmel a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években született későmodern középületei elevenednek meg a kézi technológiával leszövött anyagokon, a homlokzatok geometrikus struktúrái, a fedlapok korabeli anyagai (márvány, mészkő, stb.), valamint azok színei (kék és narancssárga) köszönnek vissza Berta munkájában. A textil és mintakollekció 4 ikonikus épület köré lett felépítve. Tavaly tavasszal Bertát az a megtiszteltetés érte, hogy diplomamunkáját beválogattak a Tillburgi TextielLab (Hollandia) pályázatára és lehetőséget is kínáltak arra, hogy azt le is gyártassa. Ekkor született meg a Hommage 2.0, a kollekció továbbfejlesztéseként, jacquard szövetekké alakítva. A TextielLabban Bertának lehetősége nyílt sokkal szabadabban kezelni a mintákat, és még inkább hangsúlyt tudott fektetni a szövetek térben való elmozdulására, nagy méretére, megidézve ezzel a korabeli épületek eredendően monumentális jellegét.


INKU stílusban otthon Asiatic szőnyeg Aurora - új színek

INKU SmartStrand a világ legmegbocsátóbb padlószőnyege A kényeztetően pihe-puha INKU Smartstrand szőnyegekből különleges szennytaszító tulajdonságuk révén a legmakacsabb szennyeződések, mint a kávé és a vörösbor is könnyedén eltávolíthatóak. A könnyű tisztíthatóságáért a szőnyeg speciális, részben kukoricából készült alapanyaga, a Triexta, illetve a nanotechnológiás gyártási folyamat felel. Mivel a szennytaszító képesség a szál anyagának tulajdonsága, ezért ezt sem az extrém használat, sem a sűrű takarítás nem csökkenti. A legnépszerűbb hét szín budapesti készletről azonnal kapható.

Asiatic újdonságok az INKU-nál Az INKU hatalmas szőnyegpadló, darabszőnyeg, lamináltpadló, PVC és textilválasztéka a legexkluzívabb márkák termékeit tartalmazza.

Asiatic viszkózszőnyeg Juno - új minőség

INKU

INKU az alábbi termékek forgalmazója: INKUSmartstrandLanoJOKABaltaSatinoArc EditionRadici Sit-in VorwerkLandeggerIVCModuleoMoodsBerry AllocITCDekoweAsiaticKatherine KarnabyAngelo Louis de PoortereChristian FischbacherBrink & CampmanScionMorrisHarlequinTed BakerBluebellgray SandersonFlorence BroadhurstOstaLigne PureFletcoMirooAntiloIbenaFryett’sRevert Mardom Decor Bemutatótermek: INKU Belváros 1052 Budapest Károly körút 18.INKU Újbuda 1117 Budapest Budafoki út 183. Kapcsolat: Tóthné Tóth Borbála Tel: +36 30 933 6458+36 1 206 6582 www.inku.hu


TEXTILHÍREK / FRONTÁTVONULÁS / 31

1. EDEN – KÜLTÉRI SZŐNYEGKOLLEKCIÓ JAB Anstoetz

1

A nyári időszak közeledtével mindenki a szabadba vágyik. A JAB Eden szőnyegkollekciója tökéletes átmenetet kínál beltér és kültér között. A strapabíró és gyorsan száradó szálakból készült szőnyegek kézzel szőtt, háromdimenziós struktúrájukkal otthonos hangulatot teremtenek a teraszokon, kertekben és medencék mellett is. A kollekció két, Paradise és Tropical névre hallgató szőnyeget tartalmaz, melyek hét harmonikus, modern színárnyalatban érhetők el. A strapabíró polipropilénből készült szőnyegek több formában és szabadon választható méretben is rendelhetők. Az Eden kollekció darabjai káros és allergén anyagoktól mentesek, klóros vízzel és tengervízzel szemben színtartók, így nem csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is tökéletesen megfelelnek a kültéri szőnyegekkel szemben felállított igényeknek. www.jab.de

2

2. POSZTERTAPÉTÁK FÜRDŐSZOBAI PANELEKEN Majidi Kft.

Egy éve jelent meg kínálatában és azóta forgalmazza a Majidi tapéta nagykereskedés a Skin Wall posztertapétáit. A digitálisan nyomtatható posztertapéta hangszigetelő anyagokra, illetve fürdőszobai vinil panelelemekre kerülhet fel, így semmi akadálya annak, hogy a hagyományos csempék helyett ilyen nagy panelelemek díszítsék a fürdőszobai zuhanyozókat is. www.majiditapeta.hu

3. TANÚSÍTOTT MASZKOK Innovatext Zrt.

Bár a lakossági maszkok részecske-szűrőképességére nincs jogszabályi előírás, a gyártó e szabványnak való megfelelőséget igazolva tudja megkülönböztetni termékét a nem minősített lakossági maszkoktól. Ilyen vizsgálatokat és tanúsítást az Innovatext Zrt-nél lehet kérelmezni. Lakossági maszkok gyártására szakmai ajánlás is itt található. (A részleteket a teletextil.blogspot.hu-n olvashatják. A képen szereplő maszk csak illusztráció, a maszk tervezője: Szalóki Ildikó) www.innovatext.hu

3


32 / PRAXIS / KÖRNYEZET

KÖNNYŰIPARI SEGÍTSÉG Adatbázissal segít a Magyar Könnyűipari Szövetség a partnerkeresésben. A Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) létrehozott egy online ágazati adatbázist, melynek segítségével akár a külföldi cégek is találhatnak hazánkban partnereket. A honlapon (www.tex2green.hu) elérhető könnyűipari cégadatbázis fontosnak tartja a környezetvédelmi szempontokat is. A részletekről a Szövetség elnökével, Dr. Kokasné Dr. Palicska Líviával beszélgettünk. Már a Covid is komoly károkat okozott a nemzetközi ellátási láncokban, most pedig az Ukrajna ellen viselt orosz hadjárat erre még egy lapáttal rátesz. Ezek az események mennyire erősítik meg a gazdaság szereplőiben az igényt arra, hogy egyre inkább helyben szervezzék meg a gyártást, vagyis oda kerüljön egy termék előállítása, ahol azt – nagy valószínűséggel – fel is használják majd? A könnyűipar az egyik legsérülékenyebb ágazat manapság is. Sajnos alapanyag gyártás Magyarországon alig-alig van, már csak néhány szövöde és kötöde működik, ráadásul a nyersanyag is mind import áru. A háború óriási károkat okoz a világgazdaságban, nemcsak az import, a szállítások akadozása fog fennakadást okozni, bajban vannak azok a cégek is, amelyek Ukrajnában végeztetnek bérmunkát. Már a Covid járvány is nagyon súlyosan érintette az ágazatot, de tovább nehezíti a helyzetet, hogy Európa-szerte felhalmozódtak az eladatlan készletek a kereskedelemben, és így a kereskedők a következő rendeléseiket is lemondták. A válság a nagy márkákat is érinti, bár erre a területre a vevők márkahűsége miatt a gondok mindig csak később szoktak begyűrűzni. Minderre rátettek egy lapáttal a megugró energiaárak, a jövő – úgy tűnik - teljesen tervezhetetlenné vált. Azt lehet mondani, ha más nem, ez a két válság felnyitotta a szemét gyártónak, kereskedőnek egyaránt, hogy érdemes a kérdéssel érdemben foglalkozni. Az MKSZ nemrég zárta le azt az uniós támogatást nyert projektjét, amelynek egyik komoly eredménye az a nagy céges nyilvántartás, amelybe a könnyűipari szereplők közül szép

számmal kerültek be textilipari cégek is. Az online adatbázis mennyire tudja az érintett cégeket abban megsegíteni, hogy új partnerekre leljenek? A MKSZ évek óta azon dolgozik, hogy láthatóvá tegye az ágazatot (nem csak a piaci szereplők, de a kormányoldal felé is). A Szövetségnek két, kifejezetten sikeres pályázata volt az utóbbi években: az egyik a munkavédelemhez kapcsolódott (itt egy hiánypótló ágazatspecifikus munkavédelmi képzési anyag született, amely online is elérhető a www.safeinwork.hu oldalon), a 2018-ban beadott másik pályázat pedig „A munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség és a fenntarthatóság fejlesztése a ruházati termékek gyártásában.” címet viselte. (Bár a címben a ruhaipar szerepel, a projekt a textiliparra is kiterjedt.) A 2019. júliusa és 2020. októbere között megvalósult projektben sikerült egy olyan ágazati helyzetelemzést készteni, amelyből többek között az is kiderült, hogy mennyire fontos a vállalkozások működésében a fenntarthatóság, és milyen tevékenységekkel segítik ezt elő. Kezünkben van tehát egy friss felmérés, melyből pontosan látszik, hogy hol tartott az ágazat 2019-ben és mire lenne leginkább szüksége. Ezek alapján is meg tudtunk fogalmazni konkrét javaslatokat, amelyeket el is juttattunk a döntéshozók felé. A projekt eredményeiről készült egy magyar és egy angol nyelvű összefoglaló kötet is, amely a honlapon elektronikus formában is elérhető. A projekt másik nagy eredménye, hogy elkészült egy olyan, a könnyűiparra vonatkozó online cégadatbázis, amilyen Magyarországon eddig még nem létezett. A kereső funkcióval rendelkező nyilvántartásban mintegy ezer cég szerepel. Olyan cégek is megtalálhatóak itt,


KÖRNYEZET / PRAXIS / 33

amelyek TEÁOR szerint ugyan nem tartoznak a könnyűiparhoz, de az építőipari vagy kereskedelmi főtevékenységük mellett varrodát is működtetnek. A keresés szűkíthető a cég főtevékenysége (TEAOR szám), a székhelye és a létszáma szerint is. Az adatbázis létrehozásának célja volt, hogy olyan információkkal is szolgáljon, amelyek egyéb céginformációs felületeken nem elérhetőek. Ilyenek például, hogy mit tesznek a fenntarthatóságért és milyen tanúsítványokkal rendelkeznek. Egy tanúsítvány a legfőbb bizonyítéka annak, ha valaki azt állítja magáról, hogy fenntartható módon gyárt, és az ő terméke a környezetet kímélő módon készül. Igény van egy ilyen adatbázisra, hiszen egyre több megkeresést kap külföldről a Szövetség, amelyben olyan magyar partnereket keresnek, amelyek tanúsítással rendelkeznek. Az érdekvédelmi szervezetként működő MKSZ tevékenységének középpontjában a nehéz gazdasági helyzetben lévő ágazat támogatása áll, ezért térítésmentes szolgáltatásként még az üzleti partnerek közvetítését is felvállalja. Az ma mennyire döntő szempont, hogy a fenntarthatósági kritériumok alapján választanak beszállítókat? A jövőben az lesz a legfontosabb szempont egy gazdaság működtetésében, hogy mennyire tud fenntartható módon fejlődni. A projektben készítettünk

egy önértékelő kérdőívet is (ez ingyenesen elérhető a www.tex2green.hu oldalon), amelynek kitöltésével a vállalkozás választ kap arra, hogy mennyire minősül fenntarthatónak, vállalkozhat-e a fenntartható gyártás tanúsítására. A honlapon több komoly tanulmány is elérhető, amelyek követendő jó példákat, környezetbarát technológiákat, eszközöket mutatnak be, és amelyekből a fenntartható gyártás tanúsításának előnye és folyamata is megismerhető. Az Európai Bizottság a jövőben legfontosabb prioritásaként kezeli a zöld átállás kérdését. A fókuszba került iparágak közé a textilipar is bekerült, az új Körforgásos Cselekvési Terv szerint átfogó uniós textilstratégia, új intézkedések és szabályozások várhatók. A hulladékokra vonatkozó szabályozás változására is kitér a tanulmány. Számítani kell arra, hogy 2025től a textilek esetében is elindul a szelektív hulladékgyűjtés, amire fel kell készülnie minden olyan tagállamnak, amely ezt még nem vezette be. Ez Magyarország esetében mit jelent majd? Természetesen minden tagállamnak fel kell készülnie erre a nemzeti szabályozással. Európa szerte a legnagyobb kihívás az lesz majd, hogy mi történik az összegyűjtött hulladékkal, hogyan működik a válogatás és a feldolgozás. Az európai szakszövetség, az ERURATEX javaslatai szerint a textil hulladékfeldolgozáshoz 5 nagy regionális újra feldolgozó elosztóközpontot (Recycling Hub-ot) kellene létesíteni, olyan komoly újrafeldolgozó kapacitással rendelkező országokban, mint Belgium, Finnország, Németország, Olaszország és Spanyolország. Az MKSZ azt támogatná, hogy Magyarország is csatlakozzon valamilyen módon ehhez a kezdeményezéshez, mert ez a frissen formálódó iparág komoly gazdasági értéket és új zöld munkahelyeket teremthet. Becslések szerint körülbelül húsz munkahelyet lehet létrehozni minden ezer tonna begyűjtött, válogatott és újrahasznosított textíliára, ami végső soron az EU-ban akár 120 ezer új munkahelyet is jelenthet.


34 / PRAXIS / ÜZLET A KORZÓN

SZLOVÁK PARADICSOM Egy uniós sikersztori Dunaszerdahelyen. Grábics Tamás egyike azoknak a magyar kisvállalkozóknak, akik 2004, azaz hazánk uniós csatlakozása után külhonban is szerencsét próbáltak. Dunaszerdahelyen nyitott egy lakástextil szaküzletet, gyakorlatilag azonnal a nevezetes május elsejei dátum után, és olyat kínált, amivel addig nem igazán találkoztak helyben a szlovákiai vásárlók: a felméréstől a szerelésig mindenre vállalkozott. Mára már ott tart a Jázmin Exkluzív, hogy nyitva tartás nélkül, csak időpontegyeztetéssel, bejelentkezés alapján fogad megrendelőket.

Talán még sokan emlékeznek olvasóink közül is arra a kézezres évek elején futó hirdetésre, amelyikben költői kérdés gyanánt hangzott el, hogy vajon „nyithatok-e fagylaltozót Bécsben?”, persze csak ha már Magyarország is tagja lesz az Európai Uniónak. A 2004es csatlakozás ugyanis elviekben minden akadályt elhárított az elől, hogy magyarként, de már teljes jogú uniós állampolgárként üzleti tevékenységbe kezdjünk bármelyik uniós tagállamban, így akár a sógorék fővárosában is. Hogy végül is hányan és kik is éltek ezzel a lehetőséggel, arról biztos tudásunk nincs, a tőke szabad áramlását lehetővé tevő uniós jogszabályok minden bizonnyal elsősorban a valóban tőkeerős, mozgékony nagyobb cégeket késztettek arra, hogy átlépjék a határokat, képletesen, és a valóságban is.

JÁZMIN 929 01 Dunaszerdahely Nemesszeg utca 47. Szlovákia www.facebook.com/Jázmin Tel: 00 421 905 253 090

A Teletextil azonban most „rátalált” arra a hazai kisvállalkozóra, aki már a csatlakozás nyitódátumaként számon tartott május elsején ugrásra készen állt élete nagy tervének megvalósítására, egy lakástextillel foglalkozó üzlet megnyitására, a határ túloldalán, Szlovákiában.


De, hogy ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg mi is történt 2004 nevezetes májusa előtt. Grábics Tamás a kilencvenes években hét éven keresztül állt a Szintetika alkalmazásában, és mint szorgos üzletkötő bejárta Magyarországot keresztül-kasul. Egy idő után arra figyelt föl, hogy a győri boltokba, főleg szombatonként nagy számba érkeznek vásárlók Szlovákiából, a kereslet a lakástextilek, de a szolgáltatások iránt is jelentősen megnőtt ezen a napon. Magyar, de szlovák vásárlók érkeztek ilyenkor tucatszámra, Dunaszerdahely, Galánta, Nagymegyer szépre vágyó közönsége, akik abban az időben nem találtak olyan szlovenszkói üzletet, ahol gazdag választék lett volna nemes kelmékből, és az áruhoz szolgáltatás is járt volna.

A hely ma már Jázmin Exkluzív, 140 négyzetméter, és egy valódi show-room (idén ősszel pedig újabb 100 négyzetméterrel bővül majd), a Covid óta nyitva tartás nélkül működik, csak időpontegyeztetéssel, bejelentkezés alapján fogad megrendelőket. A rendszer bevált, mondja Grábics Tamás, ami abból is látszik, éves szinten mintegy 700 megrendelést tudnak teljesíteni.

HIRDETÉS

Grábics Tamás nem sokat teketóriázott, fogta magát, és már 2004-ben északi szomszédunkhoz költözött, Dunaszerdahelyre, ahol is megnyitotta 35 négyzetméteres első boltját. Ahogy meséli: „abban az időben se választék, se szolgáltatás nem volt Szlovákiában”, úgy jártak át az ottani vevők Magyarországra, hogy hozták magukkal a méretet, és már kiszabott, megvart függönnyel mentek haza. Tamás ezért is állt rá arra, hogy azonnal teljes, komplex szolgáltatást kínáljon Szlovákiában, aki hozzá bejött, a felméréstől, a szerelésig mindenhez egy helyen hozzájutott. Az üzletben 2010 óta csak mintasálas értékesítés folyik, a választékra jellemző, hogy a legtöbb magyarországi nagykereskedő terméke képviseltetve van a Jázmin néven működő boltban.TEXTILHÍREK / FRONTÁTVONULÁS / 37

1. MOTOROS KARNIS RENDELÉS Szintetika Kft.

A szintetikapartner.hu felületen is frissítés történt: elérkezett a motoros karnis ideje! Ahogy az eddigiekben a szerelt karnisokat, immáron a motorizált karnis termékkört is könnyedén, néhány kattintással megrendelhetik a Szintetika Kft. partnerei. A kimondottan erre a célra fejlesztett B2B online felületen keresztül, a megszokott, egyszerű módon leadható a rendelés. www.szintetika.hu

1

2. FÓKUSZBAN A KÉNYELEM

JAB Anstoetz

2

A 2022-es kollekciójával a Gardisette az otthonos enteriőrök irányadójaként mutatkozik be, amely harmonikus, természetes textúrákkal, finom, ámde merész részletekkel válik különlegessé. A kollekció teljes egészében összehangolt színpalettája tetszés szerinti kombinációk összeállítását teszi lehetővé. A kollekció tartalmaz finoman hímzett textileket, lágy fényáteresztőket, valamint kontrasztos, fényes és matt textúrájú anyagokat. A végeredmény: egy modern kollekció, amely könnyedén ötvözi a skandináv purizmust a 80-as és 90-es évek színpalettáival. www.jab.de

3

3. WOODIGITAL LYONBAN Fabunio

2022. február 10-11 között került sor a WOODigital projekt negyedik nemzetközi partnertalálkozójára Lyonban. (A WOODigital az ERASMUS+ program által támogatott, nemzetközi projekt, melynek célja a 18-35 év közötti faés bútoripari szakma iránt érdeklődő fiatalok digitális készségeinek fejlesztése.) A pandémia következtében ez volt a második alkalom, ahol a résztvevő partnerek személyesen is találkozhattak. A projekt nemzetközi partnerei között hazánk is megtalálható, az országot a Fabunio – Magyar Bútor és Faipari Szövetség képviseli. www.butorszövetseg.hu


38 / FRONTÁTVONULÁS / TEXTILHÍREK

1. KÜLTÉRI SZŐNYEGEK INKU Kft.

1 2

Beköszöntött a tavasz, nem csoda, ha mindenki szabadba, kertbe, teraszra vágyik. Ráadásul a kertben és a teraszon szívesen vesszük körül magunkat a benti élet megszokott kényelmével, hiszen a hangulatosan berendezett terasz szinte lakóterünket kibővítve egyfajta szabadtéri nappalivá is válik, hamarosan ez lesz a család kedvenc helye. Az INKU kültéri textiljeivel és szőnyegeivel könnyen otthonossá varázsolhatjuk a teraszt, vagy a kerti pavilont. A stílusos mintavilág, az ismert tervezők látványos motívumai mind visszaköszönnek az Asiatic, Harlequin, Sanderson, Morris&Co, Orla Kiely, Scion, Wedgwood, Dekowe, Lige Pure vagy Brink&Campman gyárak új kültéri kollekcióiban. A látványos szőnyegek egyaránt használhatóak szabadban és beltéren is, mert a szőnyegek ellenállnak az időjárás viszontagságainak, UVállóak és slaggal könnyedén takaríthatók. Több típus bordűrözve, illetve egyedi méretben is rendelhető. Kérje a katalógusokat és a mintákat az INKU-tól. www.inku.hu

2. JÓ VOLT TALÁLKOZNI Laguna Lakástextil Kft.

Dolgozni kell, újdonságok kellenek, találkozni érdemes és kellemes. Ezek az alaptézisek még akkor is érvényesek, amennyiben a sötétebb felhők sem kerülik el az életterünk egét. Február utolsó hétvégéjén bebizonyosodott, hogy minden körülmények között van létjogosultsága a Laguna tavaszi kiállításának Budapesten, főleg ha van mit megmutatnunk, és van, aki kíváncsi rá. Sikeresnek bizonyult a helyszín, a Holiday Inn budaörsi szállodája nagyon sok kedves partnerünknek esett útba, vagy jelentett fontos úticélt. Több mint negyven új mintasállal, varázslatos tapétakönyvekkel, Disney-bemutatóval, Trend-fórummal, őszinte hálát tükröző vendéglátással háláltuk meg az érdeklődést. www.lagunatextil.com