Page 1

ICA Maxi

Eng책ngsrapport 2009 01/01 2009 - 23/08 2009

Laios Webb & Analys AB Bryggargatan 10 111 21 Stockholm

Tel: E-post: Hemsida:

+46 8 599 224 00 info@laioswebbanalys.se www.laioswebbanalys.se


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Innehållsförteckning EXECUTIVE SUMMARY ................................................................................................................ 2 SWOT - Analys ..................................................................................................................................... 2 Nyckeltal ............................................................................................................................................... 3 RAPPORT ....................................................................................................................................... 4 De populäraste ämnena ...................................................................................................................... 4 Obligatoriska ämnen ........................................................................................................................... 5 Geografisk representation ................................................................................................................. 8 Bloggnärvaro........................................................................................................................................ 9 Om bloggar .......................................................................................................................................... 9 Mikrobloggar ..................................................................................................................................... 10 Forum.................................................................................................................................................. 11 Sociala medier .................................................................................................................................... 12 Facebook ............................................................................................................................................ 13

ICA Maxi

1


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Sammanfattning

Executive Summary SWOT - Analys Nedan följer en summering av webbplatsens nuvarande Styrkor, Svagheter, Möjligheter och Hot. Strengths •

Kännedomen om varumärket ICA Maxi är mycket gott.

Varumärket förekommer flitigt i bloggvärlden och i Sociala Media.

Weaknesses •

Varumärket förekommer ofta indirekt i de bloggar och sociala medier där det omnämns. Detta beror visserligen i många fall på att ICA Maxi är en del i vardagen för många människor vilket i sig är positivt.

Få representanter för varumärket möter upp kritik/förslag/åsikter på internet.

Förtroendet för hela ICA Maxi i Sverige har försvagats efter köttfärsskandalen och få åtgärder har gjorts för att plåstra om varumärket och svara upp mot kritiken på nätet.

Opportunities •

Stora delar av det sociala Internet är för ICA Maxi outforskat. Här kan mycket göras för att öka exponering och närvaro.

Identifiera aktiva bloggar och forum som diskuterar varumärket och kommunicera med användarna. Här finns stora möjligheter att skapa en dialog, svara på frågor och reda upp missförstånd och misstag direkt där diskussionen förs.

Threats •

Utan ett aktivt deltagande på Internet kommer kontrollen över varumärket gradvis att försämras.

Konkurrenter med en starkare och mer kvalitativ närvaro kommer stärka sin position mot ICA Maxi.

2

Popularitetsrapport


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Sammanfattning

Nyckeltal Här presenteras de övergripande statistiska nyckeltalen för den analyserade perioden. Hela perioden Blogginlägg

3 511 st.

Foruminlägg

492 st.

Twitter (antal personer som följer kontot)

-

Facebookgrupper

54 st

Blogginlägg:

Totalt antal blogginlägg; både återkommande och nya.

Foruminlägg:

Totalt antal foruminlägg; både återkommande och nya.

ICA Maxi

3


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Rapport De populäraste ämnena Dessa trådar eller ämnen har varit mest aktiva under mätperioden. Ett ämne utgörs när ett eller flera nyckelord förekommit frekvent. Observera att ett och samma inlägg kan vara aktuellt för flera ämnen.

Playstation 3 på Ica Maxi

332

Köttfärsskandalen

208

Mobilt bredband på ICA

39

Ny butik Lindhagen

22

4

Popularitetsrapport


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Obligatoriska ämnen Kundtjänst & Mottagande

32

ICA MAXI Kungälv ”Mötte en mkt frustrerad stressig personal som höll på att plocka upp varor då jag behövde fråga. Hon talar så snabbt att jag bara hann uppfatta hälften.”

ICA Maxi Centrum Borås ”Jag använder också självscanning och har aldrig varit med om att det blivit fel vid avstämning. Jag handlar på ICA Maxi flera gånger i veckan och är nöjd. Priserna ligger bra jämfört med City - upplever det som i princip samma nivå, och utbudet är som förväntat. Det går bra att gå dit med en inköpslista och hitta rubbet. Synd bara att de inte har Falköpingsmejeriers filmjölk - den är godare än Arlas.”

ICA Maxi Borlänge ”fräsch butik som alltid har gått om personal till hjälp, de är även många unga som jobbar där och därför extra trevliga. deras grönsaker är bäst, lika så frukten”

Utbud

21

ICA Maxi Haninge "Trevlig butik men jag drar ner betyget med 2 för att de byter bort märken som min familj älskar för egna ica märket, snart finns väl bara ica varor kvar och de håller inte alltid måttet. Börjar de bli giriga??"

ICA Maxi Västerås "Saknar om något en "lokalproducerat-hörna" vilket skulle vara trevligt."

Västerbotten/Umeå ”och nu har alltså alliansregeringen äntligen tagit tag i frågan och snart beslutar riksdagen att du ska kunna köpa exempelvis Alvedon och Ipren på ICA Maxi.”

ICA Maxi

5


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Prissättning

18

ICA Maxi Bromma ”Inte alls något vidare. Handlar på City gross Bromma istället som ligger 5 minuter med buss från Ica Maxi (blå buss 176), där dom har betydligt bättre erbjudanden och lägre priser överlag. Ica Maxi är inte en billig butik, de hade mycket lägre priser förut. Dessutom har jag inget förtroende för Ica Maxi längre efter att det kom fram att dom märker om gammal köttfärs!”

ICA Maxi Hässleholm ”Har bra utbud, kan sänka priserna lite till marginalen finnes, trevlig personal, dock för lite av färsk fisk.”

ICA Maxi Uppsala "En riktigt bra butik. Stora generösa ytor. Grymt bra sortiment och framför allt bra priser. Ett stort plus för trevlig och serviceinriktad personal. Förmodligen den butik i stan som har kortast kassaköer vilket jag värderar högt. Ett litet smolk i glädjebägaren är antalet parkeringsplatser till storhelgerna."

Kulturkänslighet & Rasism

39

ICA Maxi Gävle ”Tänker inte så mycke mer på det då men blir påmind varje gång jag handlar med scannern så får jag avstämning nu har det varit 8 gånger i rad frågade då personalen om det verkligen va någon ide att fortsätta scanna för då tar de ju bara mer tid än en vanlig kassa, får då till svar att jag ligger på den högsta nivån så dom kan inget göra påtalar då att jag tycker att de är dom som skyltar fel får då bara spydiga kommentaren som att folk med ej nordisk bakgrund brukar fuska.”

ICA Maxi Ystadsvägen Malmö Blogginlägg kring bojkotten av Israeliska varor på ICA Maxi i Malmö. Författaren redovisar debattens olika åsikter utan att själv nämnvärt ta ställning. http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2009/01/bojkotta-ica-maxi-och-citygross.html

ICA Maxi Skåne "Flera andra livsmedelskedjor i nordvästra Skåne utökar också utbudet av muslimska varor under den muslimska fastemånaden. Det visar den rundringning HD/NST gjort. Butikschefen på Ica Maxi i Ängelholm, Rickard Mattsson, konstaterar att butiken ökat utbudet av frukt under ramadan.— Vi har de produkter i butiken som tilltalar kunderna, säger Rickard Mattsson som konstaterar att det muslimska kundunderlaget inte är särskilt stort i Ängelholm."

6

Popularitetsrapport


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Politik

2

ICA Maxi Södertälje Stödjer ICA Maxi det socialdemokraterna – ursprungligen en insändare i Södertälje som tagits upp på Forum och diskuterats. Handlar om ersättning med Femman-lotter vid avstämning – vinsten för försäljningen av lotterna går till SAP. En del av deltagarna negativa andra understryker att ICAhandlarna är självständiga och därmed själva kan välja vilket politiskt parti de vill stödja.

Jämställdhet

3

ICA Maxi Älmhult "Igår fanns denna vara på Ica Maxi i Älmhult; pojkbikini. Vad är en pojkbikini och varför har Ica valt att kalla plagget för det? Är det någon slags överkompensation för jämlikhet mellan könen?"

http://www.nyhetsverket.se/readNews.html?id=1266

Miljömedvetenhet & Fairtrade

1

ICA Maxi Norrköping Bra butik med trevlig och hjälpsam personal. Många rabatterbjudanden. Stort utbud av såväl mat som elektronik, leksaker, böcker, kläder, inrening, trädgård, mm. Bra skyltat. Fast Food, förbutik, myntinsättning och pantning utanför kassorna. Eget bagari och mycket Fair Traid och eko-mat. Gott om parkering, men buss 117 går var 10:e minut utanför (10 minuter ca till rececentrum). Ligger i Maxihuset som bygger större nu, mitt i Ingelsta med massor butiker.

ICA Maxi

7


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Geografisk representation

En orange prick indikerar samtal kring varumärket där en större prick innebär fler samtal. Långtifrån alla blogginlägg, forumposter och microbloggar ger en geografisk position och därför är kartan ovan inte genererad utifrån allt insamlat material.

8

Popularitetsrapport


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Bloggnärvaro Hur mycket som skrivs i bloggvärlden ger en god fingervisning om dagsintresset för varumärket. Nedan presenteras ett axplock av de inlägg som gjorts under den övervakade perioden.

Antal funna blogginlägg:

3 511

Positiva:

425

Neutrala:

2 427

Negativa:

659

Utdrag ICA-skandalen slutar i besvikelse. av PER ROBERT ÖHLIN - JUNI 10, 2009 " Två anställda dömdes till 40 dagsböter vardera. Därtill fick ICA Maxi en företagsbot på 100.000 kronor. Det är allt. Större brott än så har vi tydligen inte bevittnat." "Nu undrar jag: vad är den moraliska slutsatsen av detta? Jo, att det lönar sig att lura konsumenten.!

Om bloggar Under de senaste åren har intresset för bloggar ökat lavinartat. Antalet bloggar och läsare ökar ständigt vilket gör bloggen till ett viktigt medium i marknadsföringen av produkter och varumärken. Bloggare har också en tendens att frenetiskt byta länkar med varandra efter "jag länkar till dig om du länkar till mig"-principen. Detta medför att enorma nätverk av länkade sidor snabbt byggs upp, och ger medlemmarna hög PageRank på kort tid. Skriver bloggaren dessutom om något som är relevant i sammanhanget får bloggens inlägg hög placering hos sökmotorerna. Länkar från bloggar blir därför värdefulla i relationen med sökmotorerna. En länk räknas enligt Google som en röst på din sida och ju fler röster desto bättre placering i sökresultaten.

ICA Maxi

9


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Mikrobloggar Nedan presenteras en kort genomgång av de forum som i dagsläget har inlägg som på olika vis har med varumärket att göra.

Antal funna inlägg:

82

Positiva:

9

Neutrala:

67

Negativa:

6

Utdrag ICA Maxi på Kungsholmen är en jättefin affär! Är nu inspirerad! Testade nya Ica Maxi vid Lindhagen. Ljust, fräsch och stort. Många kommer handla där, tycker lite synd om kvartersbutikerna runt om. Jävla skit frukt o grönt avdelning på ICA MAXI i Solna ..sämst! mögliga lökar och äcklig gammal ruccola .. hur svårt kan de vara!? Gör ett svep i Hötorgs- och Östermalmshallarna. När man är ledig finns det tid till att undvika ICA Maxi, tack och lov. På väg till Ica Maxi för att kolla in chipsutbudet. Hoppas på Salt- och vinägerchips och Grill and Pepper. Köttfärsfusket upp i rätten: I dag inleds rättegången mot två anställda vid ICA Maxi i Nacka efter den stora köt.. http://bit.ly/ixWIR

10

Popularitetsrapport


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Forum Nedan presenteras en kort genomgång av de forum som i dagsläget har inlägg som på olika vis har med varumärket att göra.

Antal funna foruminlägg:

492

Positiva:

112

Neutrala:

301

Negativa:

79

Utdrag Det jag gillar med Maxi och liknande affärer är att de är totalt värdelösa på att prissätta spel. Ofta är det för dyrt men då och då hittar man något som är löjligt billigt. Jag har köpt mina vakumpåsar på ICA-Maxi. De fungerar perfekt! Finns i 2-pack!

ICA Maxi

11


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Sociala medier YouTube Antal videoklipp om/från företaget/webbplatsen:

260

Egen kanal:

Ja *

Utdrag Videoklipp

Antal visningar

Antal kommentarer

ICA Maxi malt köttfärs

4 107 st

24 st

Översvämning i Borlänge, ICA Maxi-rondellen

1 677 st

3st

Kul På Ica Maxi

315 st

12 st

Utdrag Kommentarer Du har aldrig kunnat och kommer aldrig mer lita på ICA, glöm inte bort det. Det är bara ännu ett företag, som vill ha mera pengar vid varje börsårsslut, inte en välgörenhetsorganistation. Ett enda inslag på tv kommer inte o förändra alla livsmedelsbutiker, man måste i sånna fall följa upp detta hela tiden och se till att det inte sker igen Skulle dom slänga köttet istället? det blir ju en stor förlust för butiken, och vilka får betalla de då? jo kunderna. plus så år det ju inte bra för klimatet att slänga kanske 20-30 kg kött om dagen 7 dagar i veckan.

* Kanalen gäller ICA Maxi Next Star. Merparten av filmerna på YouTube handlar inte i första hand om ICA Maxi utan snarare om privatpersoner som gör saker på och runt ICA Maxi. Det andra klippet i sökresulteten är dock Uppdrag gransknings reportage om köttfärsskandalen. Detta klipp har också många visningar och kommentarer.

Flickr Antal bilder:

173 st

Utdrag - kommentarer Idag reggade ja mitt Icakort så man kan handla med självscanning.. Himla smidigt.. va tvungen att ta en bild på det också :D

Likt bloggarna och YouTube är bilderna på Flickr enbart indirekt kopplade till ICA Maxi. Bilderna och historien bakom inkluderar ofta ICA Maxi men varumärket står inte i centrum och väldigt få åsikter uttrycks.

12

Popularitetsrapport


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

Facebook Facebook är ett community som grundades 2004. I april 2009 uppskattades att sidan hade över 200 miljoner medlemmar världen över och växer snabbast av alla sociala nätverk och communities, vilket gör den relevant för denna analys. Antal grupper

54

Antal medlemmar

2 935

Positiva:

6 (189)

Neutrala:

44 (2 671)

Negativa:

4 (75)

Värdet inom parentes anger antalet medlemmar för grupperna.

ICA Maxi

13


ICA Maxi http://www.icamaxi.se

14

Popularitetsrapport

Popularitetsrapport ICA Maxi Aug 2009  

Popularitetsrapport ICA Maxi Aug 2009