Page 1

Architecture

Portfolio Lainey Mees

| 2018 |


Contents

1

. . . . . . . . . . . . .

2

. . . . . . . . . . . .

3

. . . . . . . . . . .


. . . . . . . . . .

Nature Center

. . . . . . . . . . . . .

. . . . . . . . . .

King Cafe

Clifton Library


Nature

1

Center

Fall Semester | 2017 This nature center, located in Hueston Woods State Park, resides on a steep, forrested hill which slopes steadily down towards Acton Lake. In the early design stage, consideration for general form was heavily influenced by the topography. The end result was to adjust only the land in which the building is placed. This way, it allows for the slope to resemble a staircase of sorts and promotes an easier transition/ circulation from the entrance to the viewing areas. Materiality is a noteable aspect of the design, as the choices were inteded to “hide� the buildings rather than cause them to greatly stand out against the main attraction: the park and nature, itself. Use of wood, concrete, and glass were implemented to create a sense of transparency and openness when viewing the site from the lake. Reasoning for constructing two buildings rather than one was to separate the necessary programming into a layout that makes logical sense for both the employees and the visitors. A large staircase in between unites the two spaces.


model | view 1

early sketch

Plans | 1/8” = 1’0” parti sketch

Site Plan + Section | 1/8” = 1’0”

model | view 2


King

2

Cafe

Spring Semester | 2018 The concept of this design was intended to create an open seating space that serves as an enclosed structure, yet has transparent qualities. Being attatched to the south exterior side of King Cafe, the plans also include an indoor seating area that allows access to the outdoor space. The orientation of the cafe extension is aimed to encourage two paths of circulation for those entering from campus (east). The stairs allow pedestrians to either enter the library or continue forward to exit university grounds. The south facade of the structure remains open to promote inclusiveness and give fresh air. Additionally, a small garden is located between the library and the outdoor seating space to attract pedestrians.


model | view 2

model | view 3

model | view 1 model | view 4

early design concept

Plan | 1/8” = 1’0”

early stair diagram


Clifton

3

L i b r a ry

Spring Semester | 2018 The intention of this design is to manipulate the paths of circulation through angled vertical planes and floor interruptions. As the structure pushes and pulls one through the space, we are reminded of the constant process of learning, which is nurtured in this library through the implementation of indoor gardens and landscaping. Designed for young adults, the Clifton Library is equipt with programs such as a gaming lab, public computer access, team rooms, refreshment bars, and a rooftop study garden. Two light wells implemented in each floor plane allows for natural light to flow from the glass ceiling of the rooftop to the open space of the ground level.


parti diagram massing diagram model | view 2

early circulation diagram model | view 1

model | view 3

Section A | 1/8” = 1’0”

Plans | 1/8” = 1’0”

Section B | 1/8” = 1’0”


About.....

LAINEY MEES |

2ND YEAR ARCHITECTURE STUDIO

Personal Information Address | Cincinnati, OH

Email | meesem@miamioh.edu

Phone | 513-614-1717

Experience 2016-2017 | assisted GBBN Architects (Cincinnati,OH) in model making and preparing presentation materials ; took place over two summers. Current | Ghana Design/Build study abroad program (Ghana, Africa)

Education 2012-2016 | Indian Hill High School | Cincinnati, OH 2016-present | Miami University Department of Architecture + Interior Design

Skills Adequate in SketchUp, Photoshop, Illustrator, InDesign Still developing skills with AutoCad and Revit

2nd Year Architecture Studio Portfolio  
2nd Year Architecture Studio Portfolio  
Advertisement