Page 1

r G

f a

i it

1


Sisällysluettelo

4 Työssäoppiminen................................................................. 5 Opiskelijahaastattelu.......................................................... 6 Ystävyys ................................................................................ 7 Koiran esittely...................................................................... 8 Sari ja Aleksi ..................................................................... 10 Tapahtumat ..................................................................... 11  Horoskoopit ..................................................... 12- 13 Pohjalainen juttu ............................................ 14 - 15 Valokuvaprojekti ................................................ 16-17 Kudonta ............................................................................ 18 Elokuva-arvostelu .......................................................... 19 Goottimuoti ..................................................................... 20 Musiikki ............................................................................. 21 Arkkitehtuuri ................................................................... 22 Satakunnan Kansa ........................................................ 23 Graftec-messut .................................................................24 Lännenratsastus ...............................................................25 Sarjakuva ............................................................................26 Persialaiskissa ....................................................................27 Luokan esittely ....................................................................

2

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


Pääkirjoitus

Back to school Vihdoin koitti aika jolloin koulut loppuivat 29.5. Juhannukseen saakka oli epävakainen kesä, tuli vettä ja oli viileä. Juhannuksen jälkeen alkoivat kuumat helteet ja ne kestivät koko heinäkuun ja jatkuivat syksyyn. Kesällä oli paljon tapahtumia esim. Porin Jazzit sekä Sonisphere, nämä tapahtumat herättivät Porin eloon. Sonispheressä kävi kahden päivän aikana 70 000 metallifania. Kesän ylin lämpötila kävi 36 asteessa, jolloin oli todella kuuma ja tuskallista. Loppukesästä naapurimaassamme Venäjällä riehuivat metsäpalot. Ilman vettä ja ukkosta emme jääneet. Loppukesästä alkoivat hirmumyrskyt, jotka riipoivat Suomea. Kun trombit olivat hellittäneet niin palattiin jälleen koulun penkille. Hyvää ja raikasta syksyä kaikille !

Toimitus Päätoimittaja Nina Hautamäki

Asemointi Nina Hautamäki Pekka Simonen Suvi Huhtala

Kansi Jenna Välimäki

Toimittajat Aleksi Ala-Häyhtiö Nina Hautamäki (Grafiikka) Ella Virtanen Lari Elo Oona Lahti Suvi Liiten Pekka Simonen (Valokuvaaja, Grafiikka) Suvi Huhtala Jenna Välimäki

Nina Hautamäki 3


Luokan esittely GM elää ja voi hyvin 13. vuottaan Kuvallisen ilmaisun perustutkinto graafinen viestintä mukautettu luokka eli GM on 3-vuotinen (120 ov). Luokka sisältää 3-vuosiluokkaa ja kouluavustajan. Muuten vallitsee tavallinen opetus-suunnitelma. Opettaja Erkki Manninen on opettanut 6 vuotta graafista mukautettua ja pitää tätä opetusmuotoa parhaana joustavampaa ympäristöä tarvitseville.

GM on yksilöllistä opetusta luovuudesta eläville Mielestäni tämä on hyvä väylä graafisen alan työ paikkoihin ja varsinkin jatko-opintoihin. Ala kuulemma on suuressa murroksessa ja työpaikat häviävät nykyisessä

4

Grafiti:

Nykyajan mediamenu

Teksti: Pekka Simonen Kuva: Anna Pesonen

muodossaan muuntuakseen palvelemaan paremmin nykyoloja. Hakijan kannattaa miettiä kiinnostustaan ja jonkin verran osaamistaan kuvaa ja tekstiä yhdistävällä alalla, koska yhdistelmä on kinkkinen monelle. Jomman kumman osaamisellakin pääsee eteenpäin jos tarmoa riittää.

Näin haetaan GM luokalle Jos olet peruskoulun käynyt, voit hakea yhteis- tai täydennyshaussa. Tuo yksi ennakkotehtävä mukanasi pääsykokeisiin. Pääsykokeessa on kaksi tehtävää, esimerkiksi firman logo + käyntikortti ja runosta tehty kuva. Ja sitten odottelemaan jospa sitä olisi viiden valitun joukossa. Luokkaan voi tutustua sopimalla aika koulun kanssa, eli Satakunnan Ammattiopisto Nakkilan yksikkö.


Tekstit: Jenna Välimäki Kuvat: Pekka Simonen

. . ä t s y m y s y 10 ripeää k

?

?

työssäoppimisjaksosta

Nimi: Nina Hautamäki Syntymävuosi: -91 Asuinpaikka: Pori Työssäoppimispaikka: Intersport, Pori Kauanko työssäoppimisjaksosi kesti? 6 viikkoa Mitä työkuvaasi kuului? Tavaroiden tarkastelua, järjestelyä, siivoamista Opitko siellä ollessasi jotain uutta? Kyllä todella paljon Mieleenjäänyt kokemus: Ihana ilmapiiri ja ihmiset Huonoin muisto: Ei ole Mitä vinkkejä erityisesti haluat sanoa ensimmäistä kertaa työssäoppimaan meneville? Käyttäydy hyvin, ole ystävällinen ja tervehdi aina.

Nimi: Pekka Simonen Syntymävuosi: -65 Asuinpaikka: Pori Työssäoppimispaikka: Säkylän digiteekki Kauanko työssäoppimisjaksosi kesti: 6 viikkoa Mitä työkuvaasi kuului? -Kuvasin Säkylää Säkylä-seuran matkailutoimen ja Digiteekin kuva-arkistoja varten. Nettibannereitten kuvausta ja tekoa. Jalokivi- nettimainoksen korjailua. Säkylän joululehden rungon ja kannen alku suunnittelu. Opitko siellä ollessasi jotain uutta? Bannerien teko oli mielenkiintoista. Mieleenjäänyt kokemus: Porin prikaatissa kuvaaminen on tähän mennessä hauskin kuvaus kokemus. Huonoin muisto: Linja-autojen kanssa oli häikkää. Mitä vinkkejä erityisesti haluat sanoa ensimmäistä kertaa työssäoppimaan meneville? Rohkeasti sekaan vaan, työpaikat näyttävät sisältäpäin erilaiselta, joten turha arvuutella etukäteen työssäoppimispaikan hyvyydestä.

5


Villilän AV-linja

Teksti: Nina Hautamäki & Aki Mattila Kuva: Toni Viljanen

Audiovisuaallisen viestinnän perustutkinnon voi suorittaa SKTO:ssa kolmella eri ammattialalla: tietokoneanimaatio, videoassistentti sekä elokuva-assistentti. Työskentely audiovisuaallisen alan assistentin tehtävissä vaatii sopeutumista jatkuvasti muuttuvaan alaan; joustavuutta, yhteistyötaitoja, luovuutta ja asennetta. Työelämä tulee tutuksi asiakastöiden, elokuvaprojektien sekä työssäoppimisjaksojen kautta.

Kokemuksestaan kertoo Aki Mattila 1. Hei olen Aki “Ankka” Mattila. Olen 19 vuotias Tv- ja elokuvatuotannon assistentti opiskelija. Opiskelen ensimmäisellä vuodella. 2. Päädyin Villilään opiskelemaan kaverin ehdotuksen kautta, jonka piti hakea kanssani samaan aikaan samalle linjalle. Olin miettinyt alaa jo muutama vuosi aikaisemmin, jolloin en saanut itsestäni sitten tarpeeksi irti lähteäksi yrittämään ja lähdin opiskelemaan Kokemäelle metallialalle koneistajaksi. 3. Tv- ja elokuva- assarit tekevät lähes kaikkea mahdollista perusosaamislle alaan liittyen. Opiskelun aikannopetellaan kaikista osista perusasiat. Opiskeluun kuuluu esim. kameratekniikka, äänitekniikka, valaistus, leikkaus, käsikirjoitus, sisällön tuottaminen ja paljon muuta mitä Tv- ja elokuva-alalla voitaisiin tarvita. 4. Opiskelu ei sinänsä ole vaikeaa jos on kiinnostusta tutustua uusiin asioihin. En osaa ollenkaan sanoa erikseen mikä olisi haastavinta opiskelussa, ehkä se että miten pidetään mielenkiinto yllä alaa kohtaan. 5. Harvat päivät muistuttavat toisiaan. Silti jokaisena päivänä oppii jotain uutta. Ikinä ei ole valmis. Kokemus tuo aina lisää oppia. Työtehtävät saattavat vaihdella välillä hyvinkin radikaalisti. 6. Tutkinto tuo minulle mahdollisuuden työskennellä alalla josta todella pidän.

6

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


Ystävyys

Teksti: Suvi Liiten Kuvat: Suvi Liiten

.. on tänään aiheena.

Ystävät ovat tärkeimpiä asioita elämässämme. Hän ei hylkää onnettomuuden sattuessa, eikä silloin, vaikka ystävä tapaisi uusia tuttavia. Oikea, kunnon ystävyys säilyy läpi elämän.

“Älä pidä ketään ystävänäsi ennen kuin hän on osoittautunut sellaiseksi.” - Pubilius Syrus

Välimatkan pidentyessä yhteydessä ollaan korttien, kirjeiden ja puhelimien avulla. Nykyään ollaan yhteydessä myös internetin välityksellä. Kirjekaverit. Kirjekavereita voi olla monia ympäri maailmaa. He lähettävät toisilleen kirjeitä tai sähköpostia, juttelevat niiden kautta ilman tapaamisia. Itse suosittelen kirjeitä. Ne voi säilyttää. No.. voihan ne sähköpostitkin tulostaa ja säilyttää jossakin, mutta se on TYLSÄÄ. Kirjeet ovat persoonallisempia. Siinä näkee toisen käsialan. Niihin voi myös piirtää ja laittaa tarroja. Ystävyys voi kehittyä myös hyväksikäyttöön. Silloin toinen on antaja, auttaa kun pyydetään. Mutta sitten kun itse tarvitsee seuraa ystävältä, niin hänellä ei ole aikaa. Sellainen on väärää ystävyyttä. Toivottavasti jokainen meistä osaa olla se oikea ystävä.

7


ETELÄVENÄJÄNPAIMENKOIRA (LOUJNOROUSSKAJA OVTCHARKA)

Teksti: Ella Virtanen Kuvat:: Google

YLEISTÄ Etelävenäjänpaimenkoira on yksi Venäjän kolmesta owtcharka-rodusta, alkuaan etelävenäjänpaimenkoira, josta tässä tekstissä käytetään lyhennettä etelävenäläinen ja sro (south russian owtcharka) on kotoisin Crimeasta, Ukrainasta. Venäläinen sana “owtcharka” tarkoittaa lammaskoiraa, sro on viralisesti Venäjällä nimetty youz hnorusskaya, owtcharkaksi, mutta yleensä kutsutaan etelävenäläiseksi tai yoozhakiksi. Se on leveä/ iso koira, eloisa ja ketterä/vikkelä ja nopeaälyinen, jolla on erittäin voimakkaat lihakset, minimi korkeus nartulla 62 cm ja uroksilla 65 cm, maksimi korkeutta ei ole.

8

Grafiti:

Nykyajan mediamenu

Turkki erottaa etelävenäläisen kahdesta muusta (kaukaasian- ja keskiaasianpaimen koira) owtcharka-roduista. Karvapeite on pitkä (10-15 cm), jonka alla on pörröinen/ karvainen/tuuhea alusvilla, päällikarva tuntuu vuohen karvalta. Väri on yleensä valkoinen, mutta jotkut sor:t harmaita tai beigejä tai valkoisia harmailla merkeillä.

ALKUPERÄ JA HISTORIA 1700-luvun puolivälissä Espanjan halitus kumosi lain joka kielsi merinolampaiden viennin muihin maihin. Vuonna 1797 tuli lammaskatraita, joiden seassa oli lammaskoiria. Tämän jälkeen koirat myytin Venäjälle. Pienet, takkuturkiset lammaskoirat kiinnitivät pian Crimeantasankojen paimenien huomion. He huomasivat, että nämä olivat itsenäisiä ja väsymättömiä, mutta niiden ruumiirakenteen takia ne olivat haavoittuvaisia saalistajia ja ankaraa venäläistä ilmastoa vastaan. Siksi näitä koiria “sekoitettiin” venäläisten koirien kanssa, jotta ne saavuttaisivat enemmän korkeutta ja voimaa. Tästä saatiin tulokseksi ketterä ja eloisa koira, hyvä puolustaja ja nopea liikkuja, jolla on hyvin vahvat leuat. Sopivana katraan vartijana ja huolehtijana etelävenäläinen saavutti ansaitsemansa arvostuksen. Venäjän armeijalla ja Venäjän valtiokenneleillä oli vuosikymmeniä yksinoikeus kasvattaa, jalostaa ja kouluttaa tätä uutta rotua. Niitä käytettiin usein vartointityöskentelyyn yhdessä ihmisten kanssa, mutta vähitellen etelävenäläiset syrjäyttivät helpommin koulutettavat ja suosituimmat rodut, kuten Saksanpaimenkoiran. Nykyään muutamat ”rotukerhot” Moskovassa ja sen lähistöllä ovat yrittäneet tehdä suosituksi sekä kansanomaistaa ja etelävenäläistä kotimaassaan, tällä hetkellä tämän rodun yksilöitä on arviolta tuhat ja vain muutama näistä elää Venäjänulkopuolella.


TIETOA

LUONNE JA KÄYTTÄYTYMINEN

Alkuperämaa: Venäjä Alkuperäinen käyttö: karjan vartiointi Nykyinen käyttö: seura-palveluskoira FCI-Luokitus: ryhmä 1 Säkäkorkeus: uros väh. 65 cm, narttu väh. 62 cm Väritys: valkea, myös kellertävä, oljenkeltainen, kaikki valkean ja harmaan sävyt, jossa heikkoja läiskiä sallitaan, musta, punainen, ruskea ja kirjava väri on virheellinen. Yleisvaikutelma: keskikokoa suurempi, voimakas. kuiva, vankkaluinen ja lihaksikas. Selvä sukupuolileima. Ominaispiirteet: epäluuloinen vieraita kohtaan, vaatimaton, säänkestävä, luontainen vartiointitaipumus. Käyttäytyminen/luonne: eloisa, liikkuvainen, reaktioissaan nopea, ei hermostunut, arka eikä välinpitämätön.

Vaatimaton säänkestävä, luontainen voimakas vartiointi taipumus. Etelävenäjänpaimenkoirat ovat luonteeltaan itsenäisiä, älykkäitä, itsepäisiä, hallitsevia ja uskollisia. Niillä on hyvin vähän ns. miellyttämisen halua, mutta ne voivat silti olla hyvin rakastavia ja helliä. Ne eivät sopeudu kerrostaloihin kovin hyvin, vaan tarvitsevat vahdittavan alueen kuten omakotitalon pihan. Myös nuorena sosiaalistaminen ja kunnon tapakasvatus ovat ehdottoman tärkeitä

FCI-LUOKITUS: ryhmä 1 Etelävenäjänpaimenkoira on Venäjältä kotoisin oleva koirarotu, etelävenäjänpaimenkoira kuuluu Venäjän kolmeen ovtsarka-rotuun. Suomessa rotua oli rekisteröity 209 kappaletta ja vuoden 2009 aikana tehtiin 21 uutta rekisteröintiä, 17 enemmän kuin vuonna 2000.

9


Yhdessä Nakkiksessa

Teksti: Sari ja Aleksi Kuvat: Seija Laine, Aleksi Ala-Häyhtiö

Aleksi Ala-Häyhtiö “Aksuli “(19 v.), perheseeni kuuluu isä, äiti, isosisko Anna. Kävin Herttuan koulussa. Olen opiskellut täällä Nakkilassa eli Nakkiksessa pian kaksi vuotta. Harrastuksiani ovat piirtäminen, sarjakuvat ja leffat. Sari Heinonen (42 v.), perheessäni on tyttö pian 10 v. ja poika pian 9 v. Valmistuin koulunkäyntiavustajaksi -07. Nyt olen ollut täällä Aleksin kanssa pian kaksi vuotta. Omia harrastuksiani ovat käsityöt ja yleisesti ulkohommat. Yhteistyö alkoi Aleksin isän soitettua Sarille heinäkuussa -08. Liki kahden vuoden aikana olen oppimut monenlaisia ammattiin liittyviä juttuja ja tietenkin ohjelmia. Luottamus toisiimme on vahva ja tärkeä, jota myös vanhemmat ovat tukeneet esim. antaneet mahdollisuuden meidän käydä yhdessä syömässä. Näin olemme voineet harjoitella sosiaalisia taitoja, yleisesti käyttäytymistä ja toisen huomioonottamista. Aksuli ja Sari ovat aika erikoinen pari. Kuvastakin näkee jo majakan ja perävaunun. Syömään mennessä voi nähdä Aleksin harppovan edeltä syömään ja Sari yrittää pysyä perässä. Aina ei mene nallekarkit tasan ja niistä voidaan keskustella äänekkäästikin, mutta silti Nakkiksessa on mukavaa Aleksin mielestä. Yksikään aamu ei ole ollut vaikea tai kamala lähteä. Aksuli on iloinen, humoristinen ja oman tiensä kulkija, välillä hän innostuu kovastikin ja lähtee luokassa kävelemään tai sitten Sari on ollu täysin väärässä paikassa väärään aikaan. “Etkö sinä ymmärrä tai olen erimieltä asiasta.” Ja jos oikein hermostuu, niin kirjoitetaan paperille. Pääasiassa oppiminen on kivaa. Aleksin kanssa olen oppinut, että kaikki päivät ovat erilaisia ja se on tämän työn iso plussa.

Sari on luotettava ja ymmärtäväinen Aksulin kaveri. “Sari ei itseasiassa ollu täysin väärässä Aksulin hommeleista”, vakuutti itse Aleksi. Sari on tosi hyvä henkilökohtainen avustaja ja paras ystävä. Aksulista on tullut läheinen ja hänen kanssaa on välillä haastetta ja välillä sattuu kommelluksia, joille molemmat nauraa. Minusta on tosi mukavaa olla Nakkiksessa. Opin Photoshoppia, InDesignia ja Texturia. Me ollaan opittu käyttämään eri ohjelmia ja internettiä.

LEKONA

Aleksin luoma kissa hahmo Taiteilijanimi: Arekushi Ara-Heihtio. 10

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


Teksti: Lari Elo, Nina Hautam채ki Kuvat: Google

11


Horoskooppi ala karvinen Teksti: Suvi Huhtala Kuvitus: Google

Vesimies 20.1-19.2

Olet syntynyt vesielämään, mutta muista pitää pääsi pinnalla - ainakin avannossa! Muista myös nousta aika ajoin kuivalle maalle: jos likoat vedessä liian pitkään muutut ryppyiseksi! Olet muuten aika eriskummallinen ihmiseksi: nokkela keksijä ja kapinallinen oman tiesi kulkija. Kuukauden vinkki: vahvista eriskummallisuuttasi. Pysy erilaisena kuin muut.

Kalat 20.2-20.3

Elämäsi on hidastempoista. Olet antelias, uskollinen, tunteellinen, pelokas ja altis vaikutteille. Pakenet, jos sinun pitäisi tehdä päätöksiä ja vetäydyt leppoisaan vedenalaiseen maailmaasi, jos elämä uhkaa napata sinut mukaansa.Kokeilepa joskus antaa virran viedä! Tapaat matkallasi leppoisia kalakavereita, joiden kanssa voi vaikka vähän halia. Kuukauden vinkki: Ärähdä joskus ja väitä vastaan.

Oinas 21.3-20.4

Ahaa! Sinä olet päällikkö! Sinä kuohut ja räjähdät, innostut ja hyökkäät. Olet kauhukakara ja pyörremyrsky, vanhempiesi harmaa hius. Etkä ikinä väsy. Olisitko niin kiltti, että antaisit yhteiselle ystävällemme ihan pienen puhalluksen energiastasi. Pliis. Kuukauden vinkki: apua älä ryhdy hammaslääkäriksi.

Kaksoset 21.5-21.6

Sinua sitten täytyy muistuttaa alituisesti: nukkuminen on tärkeää. LEPO ON TÄRKEÄÄ. Ei koko ajan tarvitse vilistää kuin elohopea. Olet valpas ja utelias, ovela ja neuvokas. Kuukauden vinkki: Harjoittele keskittymistä. Heitä makuulle kevätauringon juuri kuivattamalle nurmelle ja toljota taivasta. Siellä ne tähdetkin ovat.

Härkä 21.4-20.5

Sinulla on hurjasti energiaa...mutta älä hätäänny! Mässäile ensin kaksi kertaa niin paljon kuin oikeasti jaksat, käy sohvalle makuulle ja anna energian palaa hitaasti hitaasti, hitaasti.... vähitellen vajoat ihanaan olotilaan, joka tunnetaan nimellä “nokoset”. Vie työ loppuun kuin härkä : sinnikkäästi, järjestelmällisesti ja ahkerasti. Kuukauden vinkki: Vihan purkauksesi on kaamea kokemus säästä meidät siltä!

Rapu 22.6-22.7

Ravun viikonpäivä on maanantai. Voitko käsittää? Sinun viikonpäiväsi on maanantai! Mieti nyt järjen kanssa,oletko ihan varma. Sinulle on helppo ennustaa: saattaa tulla vielä onneksi järkeviäkin omaisuuksia: rakastat mukavuutta, viihdyt hämärissä valoissa ja ihailet nojatuoleja. Kuukauden vinkki: erikoistu kellumiseen.

12

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


Leijona 23.7-22.8

Voihan kissa! Sinä et ole mikään turha tapaus. Olet yksilö, jolla on isot ajatukset, ärjyvät tunteet ja älyä. Kraaps! Osaat aina valita parhaat päältä. Olet hyväntahtoinen, mutta ärsyttelevän komenteleva ja raivaat aina tiesi sinne minne haluat. Epäreilua. En ennusta sinulle mitään. Kuukauden vinkki : leijonat tarvitsevat hyvää ruokaa ja paljon unta.

Neitsyt 23.8-22.9

Vaaka 23.9-22.10

Hei sinä! hellitä vähän. Ota vähän rennommin. Ei kaikkien kynien tarvitse olla rivissä. Nosta jalat pulpetille ja röyhtäise. No hyvä on, ei sitten. Olet mikä olet ja sinunlaisiakin järjestyksen superhenkilöitä tässä maailmassa tarvitaan. Kuukauden vinkki: Keskiviikko on sinun päiväsi. Osta silloin jotain täysin turhaa.

Vaaka-ihmisenä rakastat kaikkea kaunista. Haluat aina innokkaasti miellyttää muita parhaan kykysi mukaan ja kääntää riidat parhain päin. Sinulla on siis ihanteellinen luonne karvisen kaveriksi. Kuukauden vinkki: yllätä ystäväsi ja silitä häntä vastakarvaan perjantiana. Se on sinun päiväsi.

Skorpioni 24.10-22.11

Sinun ei kannata välittää horoskooppimerkistäsi paljonkaan, sillä sinähän et muistuta skorpionia vähääkään. Et ole myrkyllinen, inhottava etkä ällöttävä. Sinulla ei ole teräviä kynsiä, etkä ole synkkä kuin pimein yö. Jatka samaan, vanhaan hyvään malliin. Kuukauden vinkki: ole kiltti ja mukava varsinkin kissoille

Jousimies 23.11-21.12

Jos ateriaansa ei pyydystä itse, on suuri vaara jäädä nuolemaan näppejään. Mutta sinulla ja sinun ystävilläsi ei ole tuota huolta. Sinä löydät aina oikeille apajille metsästäjän vaistoillasi. Amorin nuolet sen sijaan näyttävät tähtien järjestyksen mukaan olevan sinulle vähän hämärä käsite. Kuukauden vinkki: lähde matkalle, mielesi tekee kuitenkin.

Kauris 22.12-20.1

Sinun päiväsi on musta, metallisi yövartija, värisi lauantai ja ammattisi lyijy. Vai miten se meni? kauris ihmisillä on monimutkainen luonne, olet varmaan hyvä ja lämmin ihminen, mutta kukapa sinusta tietää..... olet pidättyväinen, valikoit ystäväsi tarkkaan ja sinua luullaan usein vanhemmaksi kuin olet. Kuukauden vinkki: avaudu jollekin, joka ymmärtää sinua.

13


Ookko etelä-pohojalaanen? Vastaa jos tohorit kysymyksehen ja pisteetä tuloo nii monta ku vastauksell’ on numerona. Teksti: Jenna Välimäki/ Google Kuva: Google

1. Kun keskustelus tuloo erimiälisyyttä, 1) sinoot useen oikias ja muut vääräs 2) sinoot yleensä oikias ja muut vääräs 3) sinoot aina oikias ja muut vääräs 4) sinoot poikkeuksetta oikias ja muut vääräs

2. Sullon reisus evähänä, 1) nisua 2) leipää 3) fläskia 4) kropsua

3. Mailman korkein rakennus on, 1) johonaki ulukomailla 2) Näsinneula 3) Lakeurenristi 4) Suamenrehun torni Seinäjoella

4. Äiteetäs hävetti raakasti ku isäs tuli sorasta, 1) juavuksis kotia 2) iliman sotasaalista 3) vaan liävästi haavoottunehena 4) hengis

5. Oma res.sotilasarvo on, 1) kapteeni 2) majuri 3) everstiluutnantti 4) eversti

14

Grafiti:

Nykyajan mediamenu

6. Jos naapuris ostaa uuren ja komian auton,

1) karehrit ja toivot notta se menis rikki 2) karehrit ja akkas antaa sua selekähän ku sullei oo varaa ostaa 3) karehrit ja uhkaat antaa akkaas selekähän tai ainaki kersoja 4) karehrit ja ostat ittelles vähä komiemman

7. Sun peltua on niin pitkältä ja leviältä notta,

1) kestää tunnin kävellä saraan päästä päähän 2) kestää tunnin ajaa raktorilla sarka päästä päähän 3) kestää tunnin ajaa maasturilla sarka päästä päähän 4) kestää päivän ku renki ajaa maasturilla saraan päästä päähän

8. Raha on varmimmin kiinni näistä, 1) Nokian osakkehis 2) Atrian osakkehis 3) Ilikan osakkehis 4) etelä-pohojalaases pellos

9. Ku nikkaaroottet jotaki jäläki on, 1) kelevollista 2) aika hyvää 3) tosi hyvää 4) priimaa, vaikka yrität tavallista

10. Ku joskus tekoo miäli laulaa lurahuttaa, 1) veisaat siionin virren 2) laulat Vaasan marssin 3) laulat Vöyrin marssin 4) laulat “kun on oikee hulivili luanto”


SISULLA PERK

JA

ELEE

LLÄ!

Nonii jos sait kaikkihin vastattua laske ny pisteet yhtehen. 10 pistettä: Tulos on surkia, sust’ei saa pohojalaasta tekemälläkää! 10-20 pistettä: Tulos on huano, harkitte muuttaasikko ruattihin! 20-30 pistettä: Tulos on välttävä, täst’ei liioon kannata huurella! 30-35 pistettä: Ny näyttääs nottet oo kaikkiin oriallisimpia ihimisiä, parantamisen varaa kumminki viälä on! 35-39 pistettä: Tulos on jo hyvä, sun ei tartte ku pitää ja päästää. 40 pistettä: No nyt on asiat kohoralla! Täyrellinen Etelä-Pohojalaasuus asuu sus, paremmaksi ei voi pistää!

15


Valokuvaprojekti

Asemointi: Suvi Huhtala

Aihe sai alkunsa Miina Savolaisen teoksesta “Maailman ihanin tyttö” joka on kuvakirja. Oppilaat saivat itse miettiä, mitä haluaisivat olla, miten heitä voisimme kuvata. Opettajanamme oli Marjaana Mitikka, kuvaajina toimivat Pekka Simonen ja Seija Laine

16

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


17


KUDONTA

Teksti: Ella Virtanen

Kudontaan kuuluu kangaspuut. - purkukude (puolan pohja) purku sukkula - matto sukkula, poppana sukkula, heitosukkula - mittanauha - poppanakuteet eli vinokanttikuteet

Räsymattoja kudotaan yleensä kolmea tyyppiä jotka ovat perinteinen: - rantumatto - leveäraitainen matto - häivytysmatto

KANGASPUIDEN OSAT: - riippuluha, alaluha, sivupuut, selkäpuut - polvipuut, rinta, loimitukki, jakkara - kierrehammas pyörälaite loimen laskuun - teräskaiteet, pasmakaide

TOKAN HISTORIA: Toka on jo vuonna 1898 perustettu perheyritys, joka on ollut saman suvun omistuksessa koko historiansaajan. Yrityksen perusti Gustaf Pihlgren Kauhavalle,ensimmäinen tuote olivat kudontakaiteet,aikaisemmin käsityonä tehtyjä kaiteita alettiin tuolloin valmistaa koneellisesti ensimmäisenä Suomessa.

KANGASPUIDEN TEKNISET TIEDOT: - VARSIMÄÄRÄ : 4, 8, 12 sekä tilauksesta 16 vartta, vipukangaspuut saatavana myös pyörillä, polkusmäärä on normaalisti sama kuin varsimäärä, poikkeava polkusmäärä on myös mahdollinen. TYÖLEVEYDET: 80 cm, 100 cm, 120 cm, 150 cm. KORKEUS : 170 cm. SYVYYS: 150 cm, jakkaran kanssa 18 cm. ULOTTUVUUDET JA PAINO: työleveys konaisleveys: 80 cm 117 cm 100 cm 137 cm 120 cm 157 cm 150 cm 187 cm

paino: 90 kg 100 kg 110 kg 120 kg

KUDOTTAVIA TEKSIILEJÄ: - poppana liina - poppanatableteja - tiplaliina - pellavaliina - ripsiliina - shaali - miniryijy - tasaraitamatto - ruutumatto - ruusukasmatto - toimikasmatto - villamatto - räsymatto

18

Grafiti:

Nykyajan mediamenu

Vuona 1920 yritys muutti Toijalaan lähemmäksi asiakkaitaan. Tuotevalikoima lisääntyi kattamaantärkeimmät kudontavälineet, toisen maailmansodan jälkeen alettiin valmistaa myös kangaspuita, maata jälleenrakennettiin ja kaikesta tavarasta oli kova pula. 1960- luvulla aloitettiain vienti mm. Yhdysvaltoihin, 1970- luvulla kangaspuutuotanto laajeni, ja mallistokehittyi. Järjestettiin ulkomaisille kutojille suunnattuja kudontakursseja, LOIMIEN LOMASSA-lehti alkoi ilmestyä. 1980-luvulla kehitettiin tietokoneohjatut ja paineilmatoimiset kangaspuut, seuraavalla vuosikymmenellä syntyivät uusiin tarpeisiinsalonkikangaspuut sekä muita kevyempiä malleja. 2000-luvulla kudontalangat ja LOIMIEN LOMASSAlehti ovat saavuttaneet suuren suosion, tietokoneohjatuista kudonta boxeista on tullut arkipäivää ja kokometallinen profiilikaide valtaa alaa.


Elokuva-arvostelu

TRANSFORMERS Teksti: Lari Elo Kuva: Google

Elokuva Transformers perustuu 1980-luvulla ilmestyneeseen TV-sarjaan. Nyt tästä erittäin suuren suosion saaneesta sarjasta on vihdoinkin tehty elokuva.

Näin sekä hyvät että pahat Transformerit lähtevät maahan taistelemaan kuution herruudesta. Hyvien tarkoitus on suojella ihmisiä ja tuhota kuutio ennenkuin pahat voivat käyttää sitä tuhoamaan Maan.

Mahtava toiminta/räiskintäelokuva suurista muotoaan muuttavista roboteista. Näyttelijävalinta on hyvä. Päähenkilöä Samia esittävä Shia LaBeouf ja hänen tyttöystäväänsä esittävä Megan Fox ovat hyviä näyttelijöitä. Ohjaus on toimivaa, eeppiset musiikit sopivat elokuvaan täydellisesti, sekä käsikirjoitus on mainiosti tehty.

Juonipaljastusta: Tarina alkaa, kun hyvien Transformerien johtaja Optimus Prime kertoo kuinka vallanhimo repi heidän kotiplaneet-

Loppuanalyysi: Ohjaus on todella hyvä. Tosin elokuvan alku on vähän vaisu, mutta aika pian alkaa kunnon toiminta. Taistelukohtaukset ovaat elokuvan parasta antia, sekä Transformerit, ovat täydellisen upeasti animoituja. Elokuva toimii kokonaisuutena mahtavasti. Suosittelen elokuvaa kaikille SciFi- elokuvia rakastaville.

Täydet viisi tähteä

tansa, jonka yhteydessä erittäin voimakas esine nimeltä Allspark, joka pystyy luomaan sekä tuhoamaan maailmoja, katoaa avaruuden ääriin. He kuitenkin ovat saaneet tiedon, että Allspark on laskeutunut planeetalle nimeltä

Maa.

19


Ja kaikki se ihana materia Teksti: Oona Lahti Kuva: Google

Klassiseen goottityyliin kuuluu mm. pitsi, sametti ja satiini. Hameet, mekot, korsetit, korut ja kaikenlaiset asusteet.Väreinä käytetään yleensä punaista ja violettia, mutta mikä tahansa väri käy - ja yleensä mustan kanssa.

20

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


Teksti: Oona Lahti Kuva: Google

uknta sta u u uko k-s roc stä jo m. h t dea iene t m - ja nsa p luiva k c uu ku iro ott at al ihin k o G saiv Nä set yeitä. yht

Nykyisin goottimusiikki menestyy hyvin Keski-Euroopassa, varsinkin Puolassa, jossa järjestetään Castle Party -festivaali, ja aivan erityisesti Saksassa, jossa on suuria festivaaleja, kuten Wave-Gotik-Treffen ja M'era Luna. Ne vetävät kymmeniä tuhansia harrastajia eri puolilta maailmaa.Yhdysvalloissakin on alettu järjestää suuren luokan festivaaleja, kuten Chamber's Dark Art & Music Festival. Suomessa, Tampereella järjestetään vuosittain Lumous Gothic Festival.

Suuntauksiin on liitetty myös sellaisia yhtyeitä kuin Gloria Mundi, Joy Division, The Cure, Dead Can Dance, varhainen Adam and the Ants ja Killing Joke. Goottirock syntyi punk rockin jälkimainingeissa 70-luvun lopussa, jolloin monet post-punk yhtyeet toivat musiikkiinsa synkkiä vaikutteita muun muassa The Doorsin, Velvet Undergroundin ja David Bowien tuotantojen pohjalta. 1980-luvun puolivälissä yhtyeiden määrä alkoi kasvaa ja jotkut niistä saivat suosiota, kuten esimerkiksi The Sisters of Mercy, The Mission, Xmal Deutschland, The Bolshoi ja Fields of the Nephilim.

21


a k k i i

t

Go

&

i r u tu

h e t i rkk

A

Alun perin gootit olivat itägermaaninen kansa, joka vaikutti merkittävästi Rooman valtakunnan tuhoon. Goottialakulttuurin yhteys tähän muinaiseen kansaan on pelkästään välillinen ja kielenkäytöllinen.

Joissain piireissä ”gootti” tai ”goottilainen” nimittäin muuttui halventavaksi nimitykseksi: renessanssin ajan italialaistaiteilijat katsoivat olevansa roomalaisten seuraajia ja siksi pitivät Rooman hävittäneitä gootteja hävityksen ja barbarian synonyyminä. Kristinuskon levitessä Euroopassa gootit kuvattiin myös kielteisessä merkityksessä pakanakansana. Renessanssin taiteilijat alkoivat kutsua halveksimaansa keskiaikaista arkkitehtuuria jälkeenpäin goottilaiseksi arkkitehtuuriksi. Sitä pidettiin epämuodikkaana silloisen klassisen arkkitehtuurin rinnalla. Käsite vakiintui ja neutralisoitui yleisesti gotiikan taidekauden nimeksi.

22

Grafiti:

Nykyajan mediamenu

Teksti: Oona Lahti Kuva: Google


Yritys-vierailu

Kouluumme kuuluu erilaisia yritysvierailuja. Tällä kertaa olimme tutustumassa Satakunnan Kansan toimitukseen.

Teksti: Nina Hautamäki Kuvat: Pekka Simonen

Olimme tutustumassa Satakunan Kansassa. Aihe lähti siitä että kun meillä alkoi journalismin kurssi ja marjaana Mitikka ehdotti jos menisimme käymään Satakunnan Kansassa. Sovimme alustavasti ajan se lyötiin lukkoon. Satakunnan Kansa on Satakuntalainen maakuntalehti. Satakunnalla on uudet upeat tilat Puuvilla tehtaassa. Meitä opasti kierroksella kehitysjohtaja Juha Harttunen. Hän kertoi meille Satakunnan Kansan tulevaisuudesta ja kävijäluvuista ja lehden levikistä samalla kun nautimme pullaa ja kahvia. Lehden levikki 53.635 kpl ja lehdellä on 138. vuosikerta. Hän kertoi myöskin siivupalvelusta ja kuinka skn nettisivuja alettaisiin kehittämään nopeammiksi. Saimme tietoa myös siitä että lehden koko voi muuttua tabloidiksi. Harttunen tarinoi meille iPadista joka tulee mullistamaan lehtien nettiversiot. iPadista tulee haaste taittajille tekstien ja kuvien kanssa. iPadia saa jo loppuvuodesta ostaa kun se tulee lopullisesti markkinoille. Mukana oli myöskin mukana Marjaana Mitikka, Erkki Manninen ja avustajamme Seija Laine. Näimme uutishuoneesa Olli-Pekka Behmin, joka on päätoimittajana Satakunnan Kansassa. Vastaava kustantaja on Petri Hakala.

Juha kertoi myöskin kuvakollaaseista jotka esiintyvät vain ja ainoastaan Toimituksen tiloissa. Hän kertoi myöskin että jokaisella paikkalla on oma nimensä esim toimitus on puuhamaa.

23


GrafTec Messut 21.- 24.9.2010

Koulumme graafisen-alan opiskelijat kävivät paino-alan messuilla! GrafTec-tapahtuma järjestettiin Helsingin messukeskuksessa. Messut kestivät 4 päivää ja ne olivat suunnattu painoviestinnän suunnittelijoille ja painotöiden ostajille laajasti. GrafTecin lisäksi näytteilleasettajina olivat myöskin PacTec ja Foodtec. Messuille kokoontui yli 500 alan vaikuttajaa ja yli 200 näytteillepanijaa. Messuilla esiteltiin painokoneita, painotekniikkaa, ohjelmia, pakkauksia, tietokoneita ja sähkölaitteita. Messuilla oli luentoja ohjelmista ja uusimmasta tekniikasta ja paljon muusta. GrafTec- messuilla pystyi myöskin tilaamaan oppilaitokseensa vaikkapa ohjelmakoulutuspäivän, joka toki maksaa. Messuilla esiteltiin myöskin, kirjoja joita sai tilata ja ostaa. Meidän koulussa tunnetuksi tulleet Xerox ja Julkaisijalehti, Canon Oy, MacPeople sekä Figuuriimme mainoksen antanut Cartoon- pakkaustehdas. Saimme myöskin tutustua sellaiseen, kun kuvasta tehdään kirja ja niihin laitteisiin, joilla kirja tehdään. Tutustuimme myöskin Välikankaan Kirjapainomuseon laitteistoon. Saimme asiantuntemusta ensiaikaisesta painotekniikasta.

24

Grafiti:

Nykyajan mediamenu

Teksti: Nina Hautamäki Kuvitus: Pekka Simonen

Canon Oy:ltä olivat esillä tulostimet eikä kameroita joita me käytämme. Meillä on ollut Xeroxin tulostin ja Julkaisijalta on meillä kirjoja ja pian tuleva lehti. Toukokuussa pidettiin alaamme littyvät IPEX- messut jotka olivat Englannissa. GrafTec - messut pidettiin ensimmäistä kertaa Suomessa ja Helsingissä.


Lännenratsastus Historia:

Western perustuu karjapaimenten ja heidän hevostensa taitoihin. American quater horse association on luonut tähän lajiin säännöt, joita noudatetaan kaikissa maissa. Tietääkseni reinigistä ollaan tekemässä olympialajia.

Mitä on lännenratsastus

Lännenratsastus eli western pohjautuu niihin taitoihin joita karjapaimenet tarvitsevat jokapäiväisessä työssään. Westernissä hevosen ja ratsastajanvarusteet sekä koko ratastustyyli on erilaiset kuin ”tavallisessa” englantilaisessa ratsastuksessa. Lajiin kuuluu myös olennaisena osana hevosten käsittelytaito joita ei kuitenkaan saa sekottaa ns. ”Luonnolliseen hevostaitoon”.

Lännenratsastus Suomessa

Western kotiutui Suomeen 1990-luvun alkupuolella. SPR:n lajina se on ollut vuodesta 1994.

Lännen ratsastuksen kilpailumuodot

Reinig: on pitkälti lännenratsastuksen vastine kouluratsastukselle, joskin ainoana askellajina on tässä lajissa laukka. Ratsukot esittävät yksitellen määrätyn ohjelman, joka sisältää laukkaympyröitä, laukanvaihtoja, peruutusta, spinejä ja rolibackeja. Tavoitteena on suorituksen täsmällisyys, siisteys ja hevosen hyvä hallinta Kilpailumuodot: Trail = on puolestaan tavallaan lännenratsastuksen vastine esteratsastukselle Western ridong Western horsemanship Western pleasure Versatile horse Pole den ding Barrel racing Cutting

Tem penning Halter Varusteet Lännensatulan osat:

A gullet (tila etu kaaren alla) B fork (etu kaari) C stirrup leat her slot D points of the horn (nupin kiinitys) E cantle (takakaari) F swell (etukaaren osa) G bars (runkopalkit) H horn (nuppi)

Teksti: Ella Virtanen Kuvat: Google

Lännenratsastuksessa laitetaan hevosen päähän western-suitset. Mutta jos harjoittelee maasta käsin hevosen kanssa niin silloin hevoselle päähän laitetaan naruriimu eli narusta tehty riimu ja pitkä punosnaru. Ja kuitenkin hevosen kanssa voi harjoitella samoja asioita kuin selästäratsastuksessakin kuten esim: pujottelua, etu- ja takaosakäänöksiä, peruutuksia, siltaa eli kahdesta puomista, kahdesta kartiotötteröstä, yhdestä puupalletista rakennettua harjoitusestettä. Voi myös harjoitella maasta käsin.

Omakohtainen kertomus

Hyvästä ratsastuksen opettajasta ja hänen tallistaan. Lännenratsastusta tarjoaa Hiirijärvellä Wallantalli - niminen talli, jonka omistaa ratsastuksen opettaja ja huiputason kilparatsastaja meeri simula. Wallantalli on rakennettu vanhaan navettarakennukseen ja hänellä on omistuksessaan muutama koulutettu lännenratsu ja muutama yksityishevonenkin löytyy. Hänen ratsastustunneillaan käy paljon eri ikäisiä ja tasoisia ihmisiä oppimassa lännenratsastuksen vaativaa ja jaloa taitoa. Ja jos innostuit tästä lajista niin sitä kannattaa todellakin kokeilla, koska siinä oppii ratsastamaan hevosta oikein vain pelkän äänen ja painon avulla. Itse kerran aikaisemmin lännenratastusta kokeilleena innostuin tästä lajista. Ja innostuin lännenratsastuksesta enemmän viime syksynä, kun pääsin katsomaan kokeneitten ratsastajien tuntia ja samalla sain katsella kaverini ratsastusta, kun hän oli kokeneiten ryhmässä mukana. Mutta itse pääsin nousemaan hevosen selkään vasta viikon päästä keskiviikkona ja siitä päivästä lähtien olen käynyt säänöllisesti joka toinen keskiviikko lännenratsastustunnilla hiirijärvellä. Ja itse talliympäristöstä sen verran että pihapiiriin on rakennettu isot laitumet/tarhat ja iso maneesi rakennus iso aidattukenttä ja valoisa maneesi ja itse talli rakennus, piha on iso, talli sijaitsee rauhallisella ja metsäisellä paikalla.

25


Tekijä: Aleksi Ala-Häyhtiö

26

Grafiti:

Nykyajan mediamenu


Persialaiset kissat

Teksti: Oona Lahti Kuva: Google

Kun katsoo muhkeaturkkista ja ilmeeltään suloista persialaiskissaa, ei tarvitse ihmetellä miksi juuri tämä rotu on maailman ja myös Suomen ylivoimaisesti suosituin rotukissa!

27


010

3/2

N:O

NYKYAJAN MEDIAMENU

28

Grafiti:

Nykyajan mediamenu N:o 3 GM10

Grafiti-lehti  
Grafiti-lehti  

GM-luokan vuosijulkaisu

Advertisement