Lasten Lahti

Page 1

LAST E N LAH T I Lahti-Seuran jäsenlehden erikoisnumero

1


LastenLahti Lasten Lahti-projektin toteuttaneet lapset kysyvät, Ullat vastaavat. 1. 2. 3. 4. 5. 6.

Mikä ihmeen Lasten Lahti- hanke? Justhan te puhuitte Lasten Lahti-projektista? Ihan ekaks, mitä tarkoittaa hanke tai projekti? Ja mikä oikeen on toi teiän Lahti-Seura? Miks Lahti-Seura halus että lapset, siis just me kerrotaan Lahdesta? Mitä ja miten meidän oikeen pitää kertoa Lahdesta? Millanen on Lasten Lahti-lehti? Ja sit vielä se kirjaston näyttely - mitäs Lahti-Seura tykkäs siitä?

1.

Hanke ja projekti tarkoittavat melkein samaa asiaa. Hanke ja projekti tarkoittaa, yksinkertaisesti jonkun yhdessä sovitun asian toteuttamiseen tähtäävää työtä. Meidän tapauksessamme Lasten Lahtea teidän toteuttamananne. Me Ullat olem- me opastaneet teitä kuvaamaan ja kertomaan teidän Lahdestanne.

2.

Lahti -Seura on yhdistys, joka tekee kotiseututyötä, toimii kaikin tavoin Lahden ja lähiseudun parhaaksi. Voit lukea Lahti -Seurasta sivulta 7, jossa Sauli, seuran pu- heenjohtaja kertoo siitä tarkemmin.

3.

Valitsimme teidät Myllypohjan koulun kakkosluokkalaiset ja Möysän koulun kolmosluokkalaiset edustamaan lahtelaisia 8-10-vuotiaita lapsia, koska just te jo osaatte kertoa kuvin ja sanoin kotikaupungistanne. Olette meidän asiantuntijoitamme.

4.

Teillä on kännykät, joilla kuvaatte kavereitanne yhdessä touhutessanne leikeissä ja harrastuksissa, erilaisissa ympäris- töissä. Te osaatte jo sanoin kertoa tekemisistänne ja kuvailla ympäristöänne. Haluamme kurkistaa juuri teidän lasten, ei aikuisten, Lahteen.

5.

Lahti -Seura julkaisee kolme kertaa vuodessa Hollolan Lahti -jäsenlehteä. Lasten Lahti toimitetaan erikoisnumerona teidän tuottamastanne materiaalista ja se julkaistaan poikkeuksellisesti värillisenä painoksena 1.11. , joka on Lahden kaupungin perustamispäivä. Lahtihan perustettiin 1.11. 1905. Silloin sinä saat oman lehden, joka toimitetaan myös opettajillesi, rehtorillesi ja muille Lasten-Lahti -projek- tissa mukana olleille.

6.

Pidimme kovasti. Lahden pääkirjaston lastenosastollahan avattiin jo Lasten Lahti -valokuva- ja pienoismallinäytte- ly 14.10. Upeita Myllypohjan oppilaiden ottamia valokuvia. Hyvin olette omaksuneet Ullan (Koskinen-Laine) ja Riia Celenin opit valokuvaamisen ja videokuvaamisen minikurssilla. Sen aikana kuvasitte harjoitustöinä ensin 7 nalle- veljeksen seikkailuja. Möysän koulun oppilaat olivat tunneilla rakentaneet mahtavan pienoismallin kotikaupun- gistaan. Sieltä löytyy kirjasto, teatteri, kaupungintalo, radiomastot, ja paljon muuta. Näyttely on nähtävillä 3.11. saakka.

Eipäs unohdeta Tulevaisuuden Lahti -piirustusnäyttelyä, joka avataan verkkonäyttelynä 1.12. Lahti -Seuran sivuilla. Vielä vähän Lasten Lahdesta... Valokuvat ja videot on tallennettu muistitikulle jokaiselle ryhmälle. Videoista on poimittu sopivan mittaisia otoksia, joista Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen harjoittelija on koostanut lyhyen esityksen. Se esitetään projektiin osallistuneille oppilaille luvatun palkintoelokuvan alkukuvana. Päijät-Hämeen elokuvakeskus ry on hankkeen yhteistyökumppani. Lahti-Seura sai hankkeelle keväällä 2019 projektiavustusta Lahden kaupungin kulttuuritoimelta. Terveisin Ulla Koskinen-Laine Ulla Lilius Lahti-Seura r.y.

2 | Lasten Lahti

lahtiseura.fi/lasten-lahti


LastenLahti lehden Sisältö Lasten Lahti -esittely 2 Info 3 Myllypohjan oppilaiden kesäleiri 4 Kirjaston näyttely 5 Yhteistyökumppaneiden terveiset 6 Nalle Lasten Lahdessa 7 Kotikaupungin ylistys 8-10 Tietovisa 11 Pienoismalli 12-13 Nastoja paikkoja 14-16 Tervetuloa kiertoajelulle 17-23 Lopuksi vähän jännitystä 23 Vastaukset kysymyksiin 23

• Lasten Lahti valokuva- ja pienoismallinäyttely. 30 valokuvaprintin ja Lahti-pienoismallin käsittävä näyttely avataan Lahden pääkirjastossa 14.10. klo 11. Näyttely kestää 3.11. asti. Kuvat ovat myöhemmin esillä elokuvateatteri Kino Iiriksen aulassa ja kiertää lahtelaisilla alakouluilla. • Lasten Lahti -lehti, nelivärinen erikoispainos. Lehden julkistamistilaisuus on elokuvateatteri Kino Iiriksessä 1.11.2019 klo 10 Lahden kaupungin 114-vuotispäivänä. Tilaisuudessa esitetään lasten tekemistä lyhyistä videoklipeistä koostettu video. • ”Tulevaisuuden Lahti” -piirustusnäyttely 16 värikylläisestä teoksesta. Piirustusnäyttely 16 värikylläisestä teoksesta avataan Lahti-Seuran verkkosivustossa lahtiseura.fi/ lasten-lahti 1.12.2019. Lisätietoja projektista: Ulla Koskinen-Laine ulla@kinoiiris.com Puh.0400 842 837

Työryhmä/toimituskunta Ulla Lilius Ulla Koskinen-Laine Sauli Hirvonen

Taitto ja grafiikka Sauli Hirvonen sauli.hirvonen@gmail.com

Painopaikka (lehti ja valokuvat) M&P Paino Oy (Lahti 2019) Yhteyshenkilö Max Arvela ISSN 2343-5348

3


! ä s t o o ä s a j ä m n o o “Mä ” ! a t s e h a L Me ollaan

Leirikoulu Luomaniemessä toukokuussa 2019 Vietimme yhden yön leirikoulun Luomaniemessä, Nastolassa, 50 tokaluokkalaisen kanssa. Tavoitteena oli vahvistaa yhteishenkeä, tarjota vaihtelua koulutyöhön ja liikkua luonnossa. Ohjelmassa oli liikuntaa, pelaamista, kisailua, uimista, saunomista ja ruuasta nauttimista. Terveisin Maiju Heino ja Maiju Rautanen 4 | Lasten Lahti


valokuva- j a pienoismallinäyttely Lahden pääkirjaston lastenosastolla 14.10.-3.11.2019

kirjaston näyttely Lahden pääkirjaston lastenosastolla käynnistyi 14.10. valokuva- ja pienoismallinäyttely. Se sisältää Myllypohjan koulun oppilaiden 30 valokuvaprinttiä sekä Möysän oppilaiden Lahti-pienoismallin. Avajaisissa oli yli 80 oppilasta opettajineen. Ohjelmaan kuului tietysti avajaispuhe, makeat tarjottavat ja mukava tunnelma. Näyttely kestää 3.11. asti. Kuvat ovat pystytysvaiheesta sekä avajaisista. Pienoismallista lisää sivuilla 12-13.

5


neiden Yhteistyökumppa terveiset

Myllypohja Myllypohjan koulu kasvattaa ja antaa opetusta 1.-6.-luokkien oppilaille. Koulussa on hieman yli 300 oppilasta. Koulussa painotetaan laadukkaan oppimisen lisäksi vahvasti sosiaalisten taitojen kehittämistä, positiivista pedagogiikkaa ja korostetaan myös oppilaan omaa vastuuta tuloksista. Terveisin opettajat Maiju Heino ja Maiju Rautanen

Myllypohja peda.net/lahti/koulut/myllypohja MÖYSÄ peda.net/lahti/koulut/moysa

Möysä Möysän koulussa VÄLITÄMME TOISISTAMME JA PIDÄMME YHTÄ. Tämän lauseen näet Möysän koulun sisääntuloaulassa. Möysän koulun toimintakulttuurissa näkyy vahvana yhdessä tekeminen ja osallisuus. Erilaisten oppimiskokonaisuuksien. oppimismenetelmien ja -ryhmittelyjen avulla lapsi yltää omaan parhaimpaansa, turvallisissa puitteissa, oppimisen iloa unohtamatta. Terveisin rehtori Kirsikka Saresma

Lahti-seura

lahtiseura.fi facebook.com/lahtiseura 6 | Lasten Lahti

Lahti-Seura on jo toiminut pitkään lahtelaisten ja Lahden hyväksi, joten ehkä vanhempasi tai isovanhempasi ovat kuulleet seurastamme. Toimintaamme kuuluu monenlaista puuhaa. Julkaisemme Hollolan Lahti -jäsenlehteä, joka ilmestyy kolmesti vuodessa. Lehdessä on juttuja siitä miten Lahdessa on aiempina aikoina eletty, mutta toki katsomme tulevaisuuteen. Niinpä toteutimme tämän Lasten Lahti -erikoisnumeron, jonka ovat tehneet lapset lapsille. Toimintaamme kuuluu myös valokuvanäyttelyiden järjestäminen, ja nyt vuorossa oli lasten valokuvanäyttely, joka koostuu lasten omasta lähipiiristä ja kiinnostuksen kohteista. Valokuvat ovatkin hyvä tapa tallentaa lähiseutua. Kun tänään otan kuvan, myöhemmin huomaan siinä olevien ihmisten ja asioiden jo hieman muuttuneen. Me ihmiset muutumme, mutta aina jotain tuttua säilyy, niin itsestämme kuin ympäristöstä. Lahti-Seura tutkii kotiseutua, Lahtea. Omaan lähiympäristöön tutustuminen on hauskaa ja jännittävää. Aina voi löytää uusia asioita aivan läheltä. Kun tutkii omaa lähiseutua, voi sitä kautta avautua innostus koko maailman tutkimiselle. Lahti-Seura on lahtelaisille. Seuran jäseneksi voi liittyä, vaikka olisi muuttanut Lahdesta. Ja aina voi palata takaisin kotiin, Lahteen. Terveisin Lahti-Seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen


nalle Lasten Lahdessa Seitsemän nalleveljestä seikkailivat koulun lähipiirissä. Nyt ne seikkailevat Lasten Lahti -lehdessä. Montako nallea löydät lehdestä? Vastaus on sivulla 23

LastenLahti

Sinä lukija, voit keksiä omia viiden rivin Lahti-runoja niin että rivin alun kirjaimista muodostuu sana Lahti. I L- A -H -T -I – runoja Alina: Lahdessa on lapsia. Aamu Lahdessa on kiva. Hauskaa on Lahdessa. Talitiaiset laulavat. Isoja kukkia kasvaa. Niilo: Lahdessa on hauskaa. Alla päin on multaa. Hassua on, kun voi leikkiä. Toivotaan tinttileikkiä. Illalla käydään suihkussa. Anniina: Lahdessa on paljon ihmisiä. Aina ihmiset juttelevat jotain outoa. Haisunäätä pelotteli niitä. Tosi hauska kattoa ja olin niin Iloinen, meinasin kuolla nauruun. Voitto: Lumipallo vierii. Apina tekee lumiukkoa Lahdessa. Huutaa apina, lumiukko menee rikki. Tuttia menee imemään ja itkemään. Itku kuitenkin häipyy. Anna H: Lahti on kaunis. Aina ulkoilen. Haikara on lintu. Tuolla on Möysän koulu. Ikkunasta katselen kaunista maailmaa.

Runoja löydät lehdestä tämän tekstin värisistä palleroista.

7


ulle

Kotikaupungin ylistys Sofia: Ihana Lahti Luonto Lahdessa on puhdas luonto. Ihania ulkoilualueita ovat esimerkiksi Lapakisto, Linnaistensuo ja satama. Lahti on Suomen johtava ympäristökaupunki. Harrastusmahdollisuudet Lahdessa on hyvä asua myös siksi, koska palvelut ovat lähellä toisiaan. On hyvät terveyspalvelut ja paljon harrastusmahdollisuuksia. Lahdessa on myös ihania uimahalleja, esimerkiksi Saksalan uimahalli ja Kivimaan uimahalli. Minä harrastan tanssia ja kohta alan ehkä harrastamaan sählyä. Museot Lahti on tunnettu vehreistä harjuistaan, hyppyrimäistään ja ihanista museoistaan. Museoita ovat esimerkiksi hiihtomuseo, Lahden taidemuseo, Radio- ja Tv-museo ja Lahden historiallinen museo. Olen käynyt Radio- ja Tv-museossa, Hiihtomuseossa, Lahden historiallisessa museossa ja Lahden taidemuseossa. Eli siis olen käynyt noissa kaikissa museoissa. Kouluja Lahdessa on paljon hyviä kouluja, esimerkiksi Möysän koulu, Kivimaan koulu ja Kärpäsen koulu.

Niilo ja Nina: Museossa Hiihtomuseossa on hauskaa, kun voi viettää luokan kanssa aikaa. Hiihtomuseoon hauskaa on luokkana matkustaa, kun kavereita uusia saa. Museossa hauskaa on olla, ei siellä rasitu minulla polla. Teimme ihanan retken, matkalla pysähdyimme hetken.

INFO Lahti - Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Lahti on luopunut kivihiilen käytöstä jo keväällä 2019. Lisäksi Lahti on tiettävästi maailman ensimmäinen kaupunki, joka alkaa selvittää asukkaiden henkilökohtaisia liikennepäästöjä.

8 | Lasten Lahti


Kiia: Nämä paikat haluan esitellä kaikille Radiomastot Radiomastot ovat Lahden tunnus. Radiomastojen vieressä on urheilukenttä, Radiomuseo ja metsää. Radiomuseossa on esimerkiksi vanhoja puhelimia ja radioita. Radiomastot ovat lähellä kaupungintaloa.

Anna: Uimahalli Iso, paljon asiakkaita. Uida saa ja opetella sukeltamaan. Kloorin hajusta sen tunnen. Uimahalli.

Perhepuisto Perhepuisto Launeella on kiva leikkipaikka kesällä. Perhepuisto on ilmainen, jos ei sieltä osta mitään. Hyppyrimäet ja Hiihtostadion Hyppyrimäet ovat kuuluisin paikka Lahdessa. Kesäisin hyppyrimäkien alla on maauimala, jossa on kiva uida lämpimällä säällä. Talvisin Hiihtostadionilla, joka on hyppyrimäkien vieressä, on hyvät hiihtomahdollisuudet. Stadionilla on, myös Hiihtomuseo, jossa on mäkihyppysimulaattori, jolla pystyy hyppäämään mäkeä. Hiihtomuseossa on esimerkiksi paljon pokaaleja ja mitaleja, joita ovat voittaneet mäkihyppääjät ja hiihtäjät.

Topias: Elokuvateatteri Iso ja pimeä. Näyttää elokuvia. Mainoksista sen tunnen. Elokuvateatteri.

9


Kariranta Kiva paikka Lahdessa on Kariranta. Karirannassa on paljon kivoja kahviloita, joissa myydään esimerkiksi kahvia, pullaa ja paljon muuta herkullista syötävää tai juotavaa. Karirannassa lenkkeillään paljon. Karirannan vieressä on Lanupuisto, jossa on paljon Olavi Lanun tekemiä patsaita. Lahdessa on paljon kivaa nähtävää.

Jyri ja Alina: Hiihtomuseossa Hiihtomuseon vieressä haukkuvat hauvat, hiihtomuseon sisältä löytyvät sauvat. Suksia on siellä ja täällä, hiihtovaatteet ovat hiihtäjän päällä. Hiihtäjä on komea, ei pelkää karhua, karhu on karhea ja ruskea. Hiihtomuseossa voi katsella kuvat, jos katsojalla on maksetut luvat. Hiihtomuseon vieressä on hyppyrimäki, jonka näki käki.

Tatu: Koko Lahti Lahden paras paikka on koko Lahti. Lahdessa on kaikkea, kuten kauppakeskuksia, kouluja ja ihmisiä. Lahdessa on radiomastot, jotka on rakennettu 28:ssa päivässä. Lahdessa on monia katuja ja järviä. Lahti sijaitsee Järvi-Suomessa. Lahdessa on metsiä ja järviä. Lahden läpi kulkee Salpausselän harju. Salpausselän harjulla sijaitsee Lahden kuuluisa nähtävyys “hyppyrimäet”. Salpausselän maastossa järjestetään vuosittain Salpausselän hiihtokilpailut. Lahdessa pystyy harrastamaan monenlaisia liikuntalajeja kuten jääkiekkoa, jalkapalloa, hiihtoa, koripalloa, mäkihyppyä ja salibändyä. Lahdessa ovat syntyneet kuuluisa jalkapalloilija Jari Litmanen sekä räp-artisti Jari Tiihonen eli Cheek. (Ja Valtteri Bottas. Toimittajan huomautus!) Lahdessa on monia liikuntakeskuksia kuten Trampoliiniparkki, Hoplop ja Leon leikkimaa. Lahdella on oma radiokanava “Radio Voima”. Lahdessa on monia kauppoja, jotka ovat usein ruokakauppoja. Lahti on paras paikka.

10 | Lasten Lahti

Alina: Uimahalli Iso, kiva seisoo. Uimahallin ovessa lukee uimahalli, siitä sen tunnen. Uimahalli.


i, siitä

LastenLahti Leikkimielinen Lahti-tietokilpailu

Arvaa, jos et tiedä. Voit vastata itseksesi tai kaverin kanssa. Oikeat vastaukset sivulla 23.

1

Lahden kaupunginjohtajan nimi on

a) Pekka Timonen b) Timo Pekkanen c) Timo-Pekka Reijonen

Lahdesta tuli kaupunki

2

a) samana vuonna, kun synnyin b) yli sata vuotta sitten c) joskus 1800-luvulla

Lahdessa on asukkaita

3

a) 50 000 b) vähän yli 120 000 c) 500 000

Perhepuiston lähellä

4

a) Lanu-puisto b) Messukeskus c) Sol Areena

Mikä kunta ei ole Lahden naapurikunta?

5

a) Nastola b) Hollola c) Orimattila

Pisin matka Lahdesta tietä pitkin on

6

a) Kouvolaan b) Hämeenlinnaan c) Helsinkiin

Miten korkeiksi arvioit Lahden radiomastot

7

a) 150 metriä b) 100 metriä c) 70 metriä

Lahden suurmäki on

8

a) korkeampi kuin radiomasto b) matalampi kuin radiomasto c) saman korkuinen kuin radiomasto

9

Mustakallion liikuntatiloissa voi treenata

a) taitoluistelua b) parkouria c) jalkapalloa

Kaupungintalolta näkyy Mariankadun toisessa päässä

10

a) Vesitorni b) Sibeliustalo c) Ristin kirkko

Plus: Mitä Lahden kaupungin vaakuna esittää (kuva yllä)

a) Ruoria b) Tulta iskevää junanpyörää c) Kärrynpyörää

11


Lahti-pienoismalli Idea Lahden kaupungin pienoismalliin sai alkunsa siitä, kun oivalsimme, kuinka monessa hienossa ja tutustumisen arvoisessa lahtelaisessa paikassa olemme oppilaiden kanssa ehtineet jo vierailla. Halusimme myös nostaa erityisesti nämä paikat näkyville tekemässämme pienoismallissa. Ehkäpä löydätkin sieltä esimerkiksi kirjaston, Historiallisen museon ja Kaupungintalon. Rakentamisessa oli paljon hauskoja hetkiä ja välillä vähän tylsempiäkin. Erityisesti puiden ja pensaiden rakentelu saattoi välillä uskon koetukselle, mutta yhdessähän siitä selvittiin. Lopputulos onkin mielestämme onnistunut ja siinä näkee hyvin sen, kuinka taitavia tekijöitä meidän luokka on pullollaan!

Terveisin Möysän 3 bc:n opettajat Paulina Schavikin-Myllylä ja Hanna Teräväinen yhdessä oppilaiden kanssa. Ps. Uskoisitko, että jotkut oppilaat ovat jopa maistaneet isojen rakennusten seiniä? Ne on nimittäin tehty ruispuuron avulla...

12 | Lasten Lahti


13


NASTOJA PAIKKOJA Rosa: Uiminen Tänään menen uimaan, vaikka mua huimaa. Uimahallissa uidaan, koska me voidaan. Kassatäti meidät sisään päästää eikä uimavartijalle kerro mitään.

Aleksi: Parkouria ja uimista Minun elämäni kivoin sekä tutuin paikka on ollut Mustankallion voimistelusali. Tiedän, että se on monelle tuttu. Mustankallion voimistelusali on väestönsuojassa, pitkässä tunnelissa. Väestönsuojassa on myös parkoursali ja kamppailulajialueita. Isku Areena on varmasti tuttu paikka myös jokaiselle. Isku-areena on minulle todella tuttu paikka, koska siellä on paljon vanhoja luokkakavereitani luistelemassa taitoluistelussa ja nykyisiä luokkakavereitani jääkiekossa. Sol-areenalla luistellaan myös. Tuttuja paikkoja ovat myös esimerkiksi Messukeskus sekä Lahden uimahalli. Itse tykkään olla molemmissa todella paljon. Monelle ovat tuttuja myös Saksalan uimahalli, kisapuisto, hyppyrimäet. Niissä moni on käynyt ja ne ovat tuttuja monelle.

14 | Lasten Lahti

Last


LastenLahti Ville: Kaupungintalo on vähän niin kuin koti Kaupungintalo on Radiomäen vieressä, ja se on erittäin iso paikka. Kaupungintalon sekä sisäpuolella että ulkopuolella on paljon taidetta. Sisäpuolella se näkyy ikkunoissa, maalauksissa ja pienissä patsaissa, kun taas ulkona enimmiten patsaissa. Kaupungintalo tuntuu joskus vähän kodilta, koska siellä on jääkappi, uuni ja mikro. Kaupungintalossa on siis keittiö ja olen löytänyt sänkyjä yläkerroksesta. Oudoin löytö oli ehkä kellotornin alaosa, koska siellä on erittäin kylmä, ja toinen paikka oli se, että joku koululuokka oli ollut siellä oppitunnilla. Kaupungintalo on myös ollut paloasema, sairaala, kirjasto ja siellä on ollut asuntoja. Kaupungintalo on kerran palanut kokonaan.

INFO Lahden kaupungintalo on arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema hieno jugendrakennus. Se valmistui vuonna 1912. (Lähde: https://www.lahti.fi)

Lilja: Supermarsukin on käynyt mäkimontussa Lahdessa on monia hyviä paikkoja, esimerkiksi uimahalli, teatteri, elokuvateatteri, Möysän koulu, yleisurheilukeskus, Sol-areena, Iskuareena sekä monia muita paikkoja. Mutta minun mielestäni hyppyrimäet ovat parhaimpia. Lahden hyppyrimäet ovat tunnettuja maailmalla. Hyppyrimäet ovat erittäin kauniilla paikalla. Kun televisiosta tulee mäkihyppyä, minä ja minun äitini katsomme sitä ja kilpailemme kumpi arvaa lähemmäksi hyppyjen pituudet. Supermarsukirjoissa Supermarsu vierailee Lahden mäkimontussa Jättiläismarsun luona. Jättiläismarsu antaa tehtäviä, joita Emilian eli Supermarsun pitää tehdä. Kesällä mäkimontussa on maauimala, jossa en ole vielä käynyt, mutta haluaisin käydä. Pienenä olen käynyt näköalatasanteella, mutta en muista siitä mitään. Sieltä oli varmasti kiva katsoa. Haluaisin niin käydä uudestaan mäkimontuilla, mutta minulla on melkein joka päivä harkat. Tänä vuonna minulla oli koulujenväliset hiihtokisat, joissa olin viidestoista. Mukana oli myös Aleksi, Helmi, Kasper, Urho, Eeva, 4-luokkalainen Ida, 5- luokkalainen Ida, Pyry sekä minä.

15


Timi: Paavolan kirjasto ja lukukoira Rommi Mitä ihmettä, kirjasto ja koira. Joo, mutta palataan tähän myöhemmin. Möysän koululta lähin kirjasto on Lahden pääkirjasto Paavolassa ja se on myös minun lähikirjasto. Paavolan kirjasto aloitti toimintansa 1990. Lahdessa on nyt 8 lähikirjastoa ja kirjastoautoja on 2 kpl. Meidän koululla käy joka maanantai klo 9 kirjastoauto ja lainaamme kirjoja. Olemme lukeneet lukudiplomikirjoja ekaluokasta lähtien kotona. Kirjastossa järjestetään myös näyttelyitä ja luentoja. Näistä tapahtumista löytyy tietoja kirjaston omilta nettisivuilta. Kysyin kirjaston hoitajalta mikä on vanhin kirja kirjastossa. Se on 1800 -luvulta ja se on varastossa ja myös kysyin, mitä kirjaa lainataan eniten, no kuulemma jännäreitä lainataan paljon ja naiset lainaa romantiikkakirjoja. Paavolan kirjastossa on oma huone pikkulapsille. Siellä voi leikkiä ja lukea lastenkirjoja. Sieltä minäkin aloitin kirjastossa käynnit.

16 | Lasten Lahti

Nyt olen 9 v., lainaan kirjoja, filmejä ja käyn lukemassa Rommikoiralle. Rommi aloitti emäntänsä kanssa v. 2015 lukukoirana. Kerran kuussa Rommi tulee Paavolaan ja lapset voivat käydä lukemassa sille n. 15 min. kerralla. Itse olen käynyt lukemassa Rommille n. 2 vuotta. Rommi on hauska, kiltti ja se keskittyy kuuntelemiseen. Sinne on aina kiva mennä lukemaan. Rommi on 10 vuotta ja rodultaan Eurasier. Lastenosaston yhteydessä on myös omat tilat nuorisolle, ehkä alan käydä siellä 11-12 vuotiaana. Aikuisten puolen yläkerrassa on myös lukusali, jossa on paljon lehtiä. Siellä voi myös tehdä läksyjä ja siellä ollaan hiljaa. Suosittelen kirjastoa ihan kaikille ihmisille, sieltä löytyy aina kaikkea kivaa. Siellä on mm. Peli-TV, tietokoneita, tabletteja. Lastenosastolla saa syödä omia eväitä mässytyspöydän äärellä. Kirjastosta löytyy myös kahvila. Huom! Tein tämän jutun mummin kanssa ja hän opetti minua hakemaan tietoa netistä. Me tarkistimme vuosiluvut wikipediasta.


TERVETULOA KIERTOAJELULLE: Pyhättömänmäki-Möysä-Tonttila-KiveriöKeskusta-Ruola-Pekanmäki Konsta ja Anna asuvat Pyhättömänmäellä Konsta: Pyhättömänmäeltä on lyhyt matka kaikkiin paikkoihin Lahden paras paikka on Pyhättömänmäki, koska siellä on hyvä asua. Pyhättömänmäki sijaitsee suurella harjulla lähellä Lahden keskustaa. Harjulta on hienot maisemat, josta käyn katsomassa uudenvuoden ilotulitusta. Pyhättömänmäellä on paljon kivoja ja hyviä metsiä, jossa kesäisin teen majoja ja leikin piilosta naapurimme kanssa. Talvisin lasken mäkeä kerholla ja hiihdän pururadalla hautausmaan vieressä. Pyhättömänmäeltä on lyhyt matka joka paikkaan, esimerkiksi Möysän kouluun, Möysän rantaan, Kisapuistoon ja Suurhalliin. Pyhättömänmäellä on yleensä rauhallista. Pyhättömänmäellä on maailman parhaat naapurit. Naapurimme ovat auttavaisia ja tuovat jopa meille herkkuja. Minä asun keltaisessa omakotitalossa. Meidän pihalla on frisbeenheittokori, johon kesällä heittelen frisbeetä. Toivoisin, että en ikinä muuttaisi Pyhättömänmäeltä.

Patrik: Leffateatteri Iso, näyttää näytelmiä. Pituudesta sen tunnen. Leffateatteri.

Nella: Hiihtomuseo Tiedemäinen kokeillaan uusia asioita. Iso rakennus, siitä sen tunnen. Hiihtomuseo.

17


Anna: Pyhättömänmäellä erilaisuutta riittää! Minä asun Lahdessa Pyhättömänmäellä. Tunnen suurimman osan Pyhättömänmäen asukkaista. Lähinnä täällä asuu lapsista vain poikia, mutta asuu täällä pari tyttöäkin. Pyhättömänmäellä asuu paljon kivoja ihmisiä, lemmikkejä, paljon lapsia, yksi pelottava mummo ja meidän koulumme opettaja. Eli erilaisuutta riittää! Täällä Pyhättömänmäellä on iso hiekkakenttä, hautausmaa, vesitorni, paljon metsää ja lähellä Mustankalliontunneli. Täällä on kerrostaloja ja rivitaloja mutta eniten omakotitaloja. Minä asun vaaleanpunaisessa talossa, jossa on kellarikerros, jossa meillä on sauna, suihku ja levitettävä sohva, jossa esimerkiksi minä ja minun yövieraani nukkuvat, ja muut sellaiset. Keskikerroksessa meillä on myös suihku, mutta ei suihkutiloja vaan suihkukaappi. Meillä on myös vintti mutta se on tällä hetkellä vaan varasto. Me käydään paljon metsässä meidän koiramme kanssa lenkillä. Meidän kotimme lähellä on K-market, keskusta ja Möysän koulu. Keskustaan on täältä matkaa vähän yli kilometri. Minä olen itse Möysän koulussa. Se on keltainen ja siinä on uusi ja vanha puoli. Minun luokkani on vanhalla puolella. Möysän koulussa on neljä kerrosta ja ullakko. Samassa rakennuksessa on eskari. Koulun piha on iso ja siellä on paljon kiipeilypaikkoja ynnä muuta kivaa. Koulun vieressä on Joutjärvi. Myös teillä on kiva kävellä talvellakin, kun niitä hoidetaan hyvin. Tosin on vähän ärsyttävää, kun tulee kotiin, joutuu menemään ylämäkeä. Alamäki on kyllä kiva mennä varsinkin pyörällä. Täällä on esimerkiksi Pitkäkatu, Saarenkatu, Huvilakatu ja muita katuja varsinkin poikkikatuja. TÄÄLLÄ ON KIVA ASUA!

INFO Pyhättömän alue sai nimensä 1910-luvulla, kun sen rakennuksia rakennettiin ahkerasti yötä päivää pyhinäkin. Kansan suussa syntynyt nimi vakiintui vähitellen viralliseksi paikannimeksi. (Lähde: Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.)

18 | Lasten Lahti

Arttu: Elokuvateatteri Pimeä seisoo. Iso. Elokuvateatteri.

Sara: Uimahalli Iso ja pitkä, auttaa minua oppimaan uimaan. Isosta rakennuksesta sen tunnen. Uimahalli.


Voitto: Finnkino Iso ja pitkä, pyörittää elokuvia. Herkuista, elokuvasta ja äidin kautta sen tunnen. Finnkino.

Jesse, Timi ja Joose asuvat Möysässä Jesse: Möysässä on kaunista Minun asuinalueeni nimi on Möysä. Uimaranta Möysässä on esimerkiksi hyvä uimaranta Joutjärven rannassa, jossa laitureitten päässä veden syvyys on noin 1m 50cm. Rannassa on myös uimalaitos, jonka edessä on talvisin avanto. Möysän ostari Möysässä oli ennen Esson baari, sitten Mössö ja tällä hetkellä sen on Remax. Möysän ostarilla on kuntosali, Vanha Mestari, mattokauppa ja monia muita liikkeitä. Ostarin vieressä on K-market. Samalla kadulla on myös muitakin liikkeitä, esimerkiksi pizzeria/kebabravintola, joka ilmeisesti on mennyt konkurssiin, sillä siinä ei ole käynyt moneen kuukauteen yhtään asiakasta.

Rosa: Uimahalli. Kiva, Nastolassa. Leluista vedessä sen tunnen. Uimahalli.

Möysä on siis hyvin kaunis kaupunginosa Lahdessa.

Anniina, Oskari ja Milja: Koulussa Möysän koulua käy Anniina, maailma pysyy kauniina. Haluaisin koulussa opettaa, matikkaa oppilaille suputtaa. Koulussa minulla on tuoli, ja pulpetissani nuoli. Koulussa on paljon oppilaita, jotka ovat todella mallikkaita. Seinässä roikkuu taulu, siinä lukee laulu.

INFO Lahden kaupunginosan nimi Möysä tarkoittaa maan sisään rakennettua asumasaunaa. Kertoman mukaan Möysä on saanut nimensä Lahden ollessa vielä pieni kylä. Lahdessa pidettiin tuolloin isoja markkinoita, ja kauempaa markkinoille tullut väki majoittui Joutjärven rannalle puoliksi maan sisään kaivettuihin mökkeihin, joita kutsuttiin möysiksi. (Lähde: Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.)

Timi: Möysässä Möysänkadulla Minä asun Lahdessa Möysässä, Möysänkadulla. Möysä tarkoittaa maakuoppaa. Maakuopan reunoja voidaan vahvistaa puurakentein, jolloin maakuopasta tulee möysä. Ennen vanhaan maaseudulta tulleet kauppiaat majoittuivat väliaikaisesti möysiin. Tässä lähellä on myös kouluni, Möysän koulu. Minun taloani vastapäätä on leikkikenttä, tosin se on pieni. Se on lempipaikkani, sitten vasta Möysän koulu. Lähellä on kavereita ja kauppoja ja lisäksi yksi apteekki. Kesällä on parasta mennä Möysän rantaan. Möysänkadulla on 30:n kilometrin nopeusrajoitus ja läpiajo kielletty, mutta osa ajaa sääntöjä vastaan. Möysän kadun toisella puolella on kerrostaloja ja toisella puolella omakotitaloja.

19


Joose: Ruolakin on Möysää Minä asun Lahdessa, Möysän alueella. Möysässä on paljon pieniä ja isoja kerrostaloja. Minä asun Ruolan mäellä Salpausselän harjulla. Asun lähellä Möysän koulua. Möysästä on lyhyt matka Lahden kirjastolle. Koulun takana on uimaranta. Uimarannalla on kiipeilyteline ja liukumäki. Möysän ostarilla on R-kioski, kauppoja, kukkakauppa ja suihkulähde. Ostarin suihkulähde on keskellä ja muut liikkeet ovat sen ympärillä. Ruolan mäen vieressä on leikkipuisto. Möysän koulu on keltainen ja sen pihalla on keinuja, kiipeilyteline, korikeinu, liukumäki, jalkapallokenttä ja hiekkakenttä. Talvisin hiekkakenttä jäädytetään luistelukentäksi. Koulun vieressä on parkkipaikka. Möysässä on kiva asua.

20 | Lasten Lahti

INFO ESS/KOTIMAA 23.8.2013 Ruola teki asuinalueena historiaa Lahden Möysässä juhlitaan lauantaina Ruolan asuinalueen 50-vuotispäivää. … Ruolan asuinalueen valtteina ovat alusta lähtien olleet luonnonläheisyys, metsiköt ja Joutjärven rannat, sekä lyhyt matka Lahden keskustaan…. Ruolan syntymäpäivää vietetään lauantaina kello 14 lähtien huoltoyhtiön pihalla Ruolan puistoaukiolla. Juhlinnan ohessa asukkaille tehdään kysely Ruolan alueen merkityksestä ja kehittämisestä.


Joonatan: Syrjässä asumisen hyviä puolia

Kasper ja Lauri asuvat Tonttilassa

Täällä on puistoja kaksi ja aika paljon puita. Pikkumetsässäni on kiva leikkiä ja se on juuri sopivan kokoinen. Täällä on lähes vain kerrostaloja. Minun pihani on sopivan kokoinen. Siinä on karuselli ja keinut ja niissä käy paljon väkeä. Minun lähelläni on taloja, leikkipuistoja ja muuta tekemistä riittää. Kesällä kun menee pikkumetsään juoksemaan, niin piristyy. Lähellä on kaksi päiväkotia. Olen käynyt niiden pihoilla ja ne on hyviä paikkoja. Täällä menee hyvä lenkkipolku. Paljon on metsiä, joissa käyn kesällä aika paljon. Talvella tehdään takapihalle lumikasa, jossa tykkään olla. Minun asuinalueeni on aika syrjässä, mutta on paljon tekemistä ja kivan rauhallista.

Kasper: Tonttilassa kenkä voi upota suohon

Arvaatko missä Joonatan asuu? Joonatan kertoo asuvansa syrjässä, mutta missä on syrjä? Vastaus sivulla 23.

Minä asun Riihitarhankadulla Tonttilassa. Minun etupihallani on iso nurmialue. Nurmialueella voi leikkiä lipunryöstöä ja maa, meri, taivas -leikkiä. Nurmialueen reunalla on kolme kuusta. Kuusissa voi leikkiä vähän kaikkea. Kesällä voi katsoa, kun pihka valuu puuta pitkin alas tai olla sateen suojassa. Talvella voi kiertää kuusia ja tehdä samalla lumiukkoja. Minun takapihallani on metsä ja kiipeilytelineitä. Kesällä metsässä voi kerätä mustikoita ja mansikoita ja leikkiä piilosta. Metsän reunassa on puu, joka on vääntynyt niin, että siinä on helppo kiivetä.

Anniina: Möysän koulu

Minun asuinalueeni lähellä on suo, joka ei upota paljon. Suo on kesällä aika märkä. Kenkä voi upota suohon.

Keltainen rakennus seisoo paikallaan. Seinässä lukee Möysän koulu, siitä sen tunnen. Möysän koulu.

Asuinalueeni luonto on kaunista. Luonnossa on mäntyjä, kuusia, koivuja ja kallioita. Asuinalueeltani löytyy myös lintuja, kuten puluja, variksia, harakoita ja paljon pikkulintuja.

Minni: Perhepuisto Iso ja pitkä on paikollaan. Laitteista sen tunnen. Perhepuisto.

Lauri: Kirkonrottaa ja muita kivoja leikkejä Tonttilassa Minä asun Tonttilassa. Minun koulumatkani on vajaat 2 km.

Haastattele äitiä, isää, mummoa, vaaria tai muita itseäsi vanhempia henkilöitä ja kysy: Mitä leikkejä leikit lapsena kavereidesi kanssa? Pyydä kuvailemaan leikkiä ja sen sääntöjä.

Taloni vieressä on leikkipuisto ja hiekkakenttä. Hiekkakentällä pelaamme jalkapalloa aina kesäisin. Talvisin pelaamme jääkiekkoa, jos siellä on jäätä. Leikkipuistossa leikimme kirkonrottaa ja purkkista kavereiden kanssa. Leikkipuiston vieressä on koripallokenttä. Siellä opin pyöräilemään.

https://leikkipaiva.fi/leikkeja-eri-vuosikymmenilta/

INFO Tonttila nimi annettiin Matkaimen kantatalon maista lohkaistujen Ala- ja Ylä-Tonttilan talojen paikalle rakennetulle kerrostaloalueelle 1970-luvulla. Sana tontti on peräisin ruotsin kielestä ja tarkoittaa pihapiiriä, talonpaikkaa. (Lähde: Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.)

Taloni läheisyydessä on metsiä, joissa leikin ja teen majoja kavereiden kanssa. Metsän vieressä lasken aina talvisin pulkalla tai rattikelkalla mäkeä. Talon lähellä on myös nuorisotalo ja päiväkoti. Päiväkodin pihalle menemme leikkimään arkisin kello 18.00. Ja viikonloppuna puolenpäivän tienoilla. Talvisin teemme junapuistossa (joka sijaitsee Ala-Tonttilassa) lumilinnoja ja heittelemme lumipalloja.

21


Helmi: Pekanmäki on hyvää kasvatusaluetta

Peppi V: Kiveriössä on kiva asua

Minä asun Lahdessa Pekanmäellä. Pekanmäki on mukava ja rauhallinen asuinalue. Siellä on ihana asua ja ihan kivan lähellä ovat kauppa ja Möysän koulu. Pekanmäki on aika pieni alue, mutta pihat ovat isoja. Sieltä näkyy hienosti Joutjärvi. Merivaara on lähin tehdas, siellä tehdään esimerkiksi sairaalasänkyjä. Ihan Merivaaran vieressä menee junarata. Radalla ei yleensä kulje junia vaan siellä kulkee esimerkiksi museojunia ja höyryvetureita.

Minä asun Lahdessa Kiveriössä. Se on aivan lähellä Pyhättömänmäkeä. Kadun päässä missä minä asun, on kukkakauppa, jonka nimi on Kukkakauppa Koskinen. Lähellä on myös ravintola Einstein, S-market ja Mustankalliontunneli. Taloni lähellä on kaksi SUURTA metsää. Toinen on kuitenkin vähän isompi kuin se toinen. Kiveriössä on kiva pyöräillä ja kävellä, koska on hyvin huolletut kadut ja on kivoja maisemia. Kiveriössä on hyvä asua, koska kaupat, koulu ja keskusta ei ole niin kaukana. On noihinkin paikkoihin matkaa, mutta ei paljon. Olin Viherlaakson päiväkodissa, kun olin pieni, koska sinne oli niin lyhyt matka. Mutta yhdestä asiasta en tykkää koulumatkassani. Nimittäin siinä on yksi tosi jyrkkä rinne ja joka päivä, paitsi viikonloppuna, joudun kävelemään siitä. Katuja Kiveriössä on Purokatu ja Kiveriönkatu. Olisi Kiveriössä muitakin katuja, mutta en muista niitä. Meidän kadulta, eli Purokadulta, lähtee kaksi poikkikatua, Peurankatu ja Mäyränkatu. Kiveriössä minun mielestäni kaikilla tonteilla on aika isot pihat. Kiveriö on kiva paikka, koska siellä on kaikkea mitä tarvitaan ja lapsille on paljon kivoja paikkoja.

Kesäisin on kiva mennä Merivaaran vieressä olevaan koirien pesupaikkaan kavereiden kanssa. Pekanmäellä on paljon puita ja aika epätasainen maasto. Pekanmäellä asuu paljon koiria ja mukavia ihmisiä. Siellä on paljon rivitaloja ja vähän omakotitaloja ja ei yhtään kerrostaloa. Minä asun rivitalossa. Siinä on iso yhteinen piha ja tarpeeksi iso oma piha. Se on tiilinen talo niin kuin suurin osa siellä olevista taloista ja melkein kaikki on enemmän kuin yhden kerroksen taloja. Meillä on kotona aika modernia. Meidän talomme on kolmekerroksinen koti. Siellä on kaunis luonto. Pekanmäellä on enimmäkseen isoja kuusia ja nurmialuetta. Pekanmäki on hyvää kasvatusaluetta, moni kasvattaa pihallaan kasveja. Me kuitenkaan emme. Pekantie on ainoa läpikulkutie, muut ovat päättyviä lyhyitä teitä. Niissä lyhyissä teissä on niitä omakotitaloja.

INFO Pekanmäen nimellä on perimätiedon mukaan synkkä historia. Erään tarinan mukaan Pekka oli poika, joka suutuksissaan tappoi isänsä mäellä. Toisen tarinan mukaan mäki on Lahden kylän entinen hirttopaikka, jossa hirtettiin viimeiseksi Pekka-niminen mies. Vuosien 1750 ja 1752 isojakokartoissa paikkaa kutsutaan nimellä Galgbacka, eli “hirsipuumäki”. (Lähde: Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.)

22 | Lasten Lahti

INFO Kiveriö tunnettiin aiemmin nimellä Sikosuo. Se oli suoalue, jonne lahtelaiset ajoivat sikansa kesäksi. Kaupunginosan asukkaat eivät kuitenkaan pitäneet nimestä, vaan vaihtoivat sen Kiveriöksi. Aiemmin Kiveriö on tiettävästi ollut alueen itäisten harjujen ja mäkien nimi. (Lähde: Laapotti, Marjukka: Lahden paikannimistö. (Toim. Päivi Siikaniemi, Lahden kaupunginmuseo, Unto Tupala) Lahden kaupunki, 1994.)


Peppi M: Keski-Lahden hulinaa Asun keskustassa. Kadun nimi, millä minä asun, on Kauppakatu. Kauppakadulla on kiva asua, koska kaikki kaupat ja muut asiat ovat lähellä. Keskustasta on omasta mielestä vaikea saada kavereita. Keskustassa on melkein koko aika kova hälinä. Mutta on keskustassakin välillä rauhallista. Kauppakadulla on minun mielestäni tosi siistit pihat. Keskustassa on kauppoja nimeltä S-market ja K-kauppa. Ne ovat meidän lähimmät kaupat. Asun kerrostalossa. Kauppakadulla on välillä vähän sotkuiset roskikset. Keskustassa on paljon kaikkia ravintoloja. Keskustassa on joskus liikennevalot rikki. Silloin kun liikennevalot ovat rikki, niin pitää osata katsoa tuleeko autoja. Keskustassa on monesti remonttia ja silloin kuuluu meteliä. Keskustassa monet asuvat, koska kaupat ovat lähellä. Minä pidän siitä, kun kadut ovat kuivat ja voi käydä juoksulenkillä. Siinä lähellä on Lanu-puisto, jossa on hyvä käydä juoksemassa. Siinä lähellä on myös Lahti Energia. Kauppakadulla asuu paljon ihmisiä, mutta tosi monesti ihmiset muuttavat pois. Siinä Kauppakadun lähellä on satama. Satamassa on kiva käydä syömässä. On myös kiva matkustaa Enonsaaren veneellä. Satamassa on kiva käydä syömässä jäätelöä. Kauppakadun lähellä on uimahalli, jossa käyn harkoissa välillä. Siinä lähellä on pari muuta uimahallia, jossa käyn harkoissa. Ihan Kauppakadun vieressä Siemen ja kone -kauppa jossa olen käynyt yhden kerran. Keskustassa on tosi paljon bussipysäkkejä.

INFO Lahtea ei varsinaisesti perustettu vaan Lahden kylä syntyi ajan saatossa Hämeenlinnasta Viipuriin kulkevan maantien varteen. Nimi Lahti tuli tietenkin sen sijainnista kirkasvetisen ja kalaisan Vesijärven yhdessä lahdessa. Lahti kuului tuolloin Hollolaan. Ahdas kylä paloi kuitenkin v. 1877 ja sen paikalle perustettiin Lahden kauppala, mutta se oli edelleen osa Hollolaa. Lahti itsenäistui vuonna 1905 eli siitä tuli kaupunki.

LOPUKSI VÄHÄN JÄNNITYSTÄ Aaro: Hylätty mökki Möysän koulun vieressä oleva hylätty mökki on minun mielestäni Lahden jännittävin paikka. Kukaan ei ole käynyt siellä pitkään aikaan. Se hylätty mökki on laho ja homeessa. Se on valkoinen. Sen seinistä voi heittää kiven läpi ja se voi romahtaa aika helposti. Siellä on asunut kauan sitten yksi perhe. Siinä on vintti, yläkerta, välikerros ja kellari. Sen ympärillä kasvaa paljon kasveja. Sinne ei pääse kauhean helposti sisään, koska siinä on lukko, mutta sen talon takana on myös aukko, mistä pääsee sisään. Mutta sinne ei kannata mennä, vaikka sinne pääsee, koska sen katto voi romahtaa milloin vain.

Jonne: Kellarista kuuluu huutoa Lahden jännittävin paikka on eräs kerrostalo. Talo on valkopunainen. Se on sen takia niin pelottava, koska sen talon kellari on pelottava ja siellä asuu mummo. Mummo aina huutaa joka asiasta. Se kellari on sen takia niin pelottava. Kellarin seinässä on ehkä verta ja siellä on nurkka, josta aivan kuin kuuluu aina välillä huutoa ja kerran siellä on yhtäkkiä kaatunut pyörä. En tiedä kuka se on ollut. Muuta pelottavaa en ole nähnyt. Paitsi se mummo, se oikeasti huutaa joka asiasta. Kerran kun menin sen talon pihalle, niin mummo huusi: - Lähde pois täältä, et asu täällä! Se talon piha oli yksi lempileikkipaikoista.

Fiona: Sibeliustalo. Iso, hieno seisoo järven rannalla. Lasisista seinistä sen tunnen. Sibeliustalo.

Vastaukset Leikkimieliseen Lahti-tietokilpailuun: 1a), 2b) Lahdesta tuli kaupunki v. 1905, 3b), 4c), 5a) Nastola liitettiin Lahteen v. 2016. 6c) Helsinkiin on tietä pitkin 104 km (linnuntietä 99 km), Kouvolaan 61 km ja Hämeenlinnaan 74 km, 7a), 8b) Lahden suurmäki on 116 m korkea, 9b), 10c), Plus: Tulta iskevä junanpyörä Vastaus sivun 20 kysymykseen Joonatanin asuinpaikasta: Tonttilassa. Nalleja löytyy yhteensä 20. Laskithan mukaan Perhepuiston nalleparit ja sivun 15 nallekirjan?

23


Lasten Lahti

Lahti-Seuran jäsenlehden erikoisnumero

Tulevaisuuden Lahti

-piirustusnäyttely 16 värikylläisestä teoksesta avataan 1.12.2019 osoitteessa: lahtiseura.fi/lasten-lahti 24 | Lasten Lahti