Page 4

–4–

Lahden Seudun Uutiset

Viikko 16 / 2016

Kaksi naista ja meri -kiertue Ruotsissa edennyt yli puolivälin Lahden kaupunginteatterin esitys Kaksi naista ja meri / Två kvinnor och havet vierailee parhaillaan Ruotsissa 12:n esityksen ja eri paikkakunnan paketilla. Riksteaternissa Tukholmassa 4.4.2016 oli ensiesitys. Pohjoista kohti edetään ja ensi viikolla on kiertueen viimeinen esitys to 28.4. Haaparannassa. Näytelmä esitetään suomenkielellä ja tekstitetään ruotsiksi. Valitut esityspaikat edustavat suuria ja keskisuuria näyttämöitä. Riksteatern on Ruotsin suurin kiertävä teatteri vuodesta 1993. Sen muodostavat 230 Riksteatern-yhdistystä ympäri Ruotsia. Jokaisessa läänissä toimii alueellinen yhteistyöorganisaatio tärkeänä kumppanina paikalliselle teatteriyhdistykselle. Näin ollen laajatkin kiertueet ovat mahdollisia. Yhteistyössä kiinnostavinta on eri toimintatapojen kohtaaminen, joka avaa uusia näkökulmia monellakin tapaa. Anders Erikson Suomi-Instituutista Tukholmasta kertoi Ruotsin valtion jakavan 100 miljoonaa kruunua kunnille elvyttämään suomen kieltä ja teatteri on erinomainen keino siihen. Sivistystyön aspekti on tälläkin kiertueella mukana. Lahden kaupunginteatterin esitykset pyörivät viikonloppuisin tietenkin täällä työryhmän kotiteatterissa, joka tekee huhtikuusta todella työntäyteisen ja aikataulullisesti tiukan. ”Turnajaiskestävyyttä koetellaan, mutta ”Kerran elämässä” –tilaisuutena tämä on varsin hieno kokemus. Esitykset ovat menneet todella hienosti ja vastaanotto on ollut lämpöistä! Hienoja teatteritaloja,

mukavia osaavia ihmisiä,” raportoidaan työryhmän taholta. Yleisö- ja arvostelumenestys pohjautuu Tove Janssonin elämäkerrallisia aineksia sisältävän novellikokoelman Rent Spel (1989). Dramatisointi on palkitun näytelmäkirjailija Pipsa Longan käsialaa. Näytelmä koostuu kymmenestä novellista. Se on lämmin rakkaustarina ehtymättömästä uteliaisuudesta, elämänilosta ja koko elämän jatkuvan työnteon tärkeydestä. Esityksen ohjaus Saana Lavaste, lavastus ja pukusuunnittelu Jonna Kuittinen. Näyttelijäensemblen muodostavat Saana Hyvärinen, Eeva-Kirsti Komulainen, Aki Raiskio ja Ritva Sorvali. Lisäksi Lahden kaupunginteatterista ovat mukana näyttämömestari Hannu Kampman ja tarpeistonhoitaja Mona Rainerla. Kiertueella on mukana Riksteaternista kiertuejohtaja Majula Drammeh ja näyttämömestari Kenth Rönnlund, keikkatyöläisinä ovat valomies Niklas Kirkkomäki ja äänimies Fritjof Brandt. Lisäksi jokaisessa esityspaikassa on apuna vapaaehtoisia purkamassa ja pystyttämässä lavasteita. Kaksi naista ja meri – näytelmän kantaesitys oli Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 28.1.2015. ”Det skulle inte förvåna mig om föreställningen visar sig vara vårens stora teaterupplevelse, vem vet, kanske till och med årets.” Näin Hufvudstadsbladetin kriitikko sanoi keväällä 2015 ja ennusti tämän näytelmän olevan sen kevään teatteritapaus.

- Toivoisin, että ihmiset panostaisivat laatuun, kun he hankkivat itselleen ompelukonetta. Erikoisliikkeistä saa aina parhaan palvelun, tarvikkeet, varaosat sekä huollon ja korjauspalvelut, yrittäjä Tauno Myllymäki Torin Ompelukoneesta toteaa.

Ompelemalla saat yksilöllisempiä vaatteita Niina Ojansivu Lahti Suomessa ompelukoneita ostavat iäkkäämmät naiset. - Usein nuoremmilla naisilla on kiire ja trendikkäämpää tekemistä, mutta aina silloin tällöin ompelukonekaupoille tulee myös nuorempia naisia, yrittäjä Tauno Myllymäki Torin ompelukoneesta kertoo. Käsityölehtien perusteella voi kuitenkin tehdä sellaisen johtopäätöksen, että neulomisesta ja kutomisesta saattaa taas tulla uusi trendi. Villasukkien kutominen on ainakin suosittua myös nuoremman ikäpolven mielestä.

- Ompelukoneen ostaja saa meiltä kattavan opastuksen ja laadukkaat huoltopalvelut. Opastus on tärkeä osa palvelua. Liikkeessä opetetaan käyttäjälle muun muassa koneen langoitusta ja siellä kerrotaan avoimesti millaisiin kankaisiin uusi kone pystyy. - Toivon, että nuorempi ikäpolvi löytäisi luovan työn uudestaan ja käsityöt harrastuksena löytäisi tien yhä useampaan kotiin.

Kuluttajilla on mahdollisuus laatuun Muutama vuosikymmen sitten ompelukoneen val-

mistajat kilpailivat oikeilla asioilla. - Silloin oli kunnia-asia, että kone ompelee kaunista jälkeä. Ompelukoneet valmistettiin myös laadukkaista materiaaleista, niin että ne kestivät pitkään. Myllymäen mukaan aiemmin ompelukoneiden suorituskyky oli sitä luokkaa, että ne selviytyivät vaikeistakin materiaaleista. - Nyt tilanne on aivan toinen. Ompelukoneiden valmistus on lopetettu Euroopasta ja niiden valmistus on siirretty halpatyövoiman perässä Kiinaan ja Taiwaniin. Tällä vuosikymmenellä tilanne on mennyt ajoittain

hurjaksi, kun markkinoille on tullut niin sanottuja "kertakäyttöompelukoneita". -Tällaisia ompelukoneita ei ole aina mahdollista edes korjata. Niitä voi ostaa marketeista ja nettikaupoista halvalla, mutta ne eivät ole laadukkaita. Asiantuntija Myllymäki ei suosittele ostamaan koskaan kaikkein halvinta ompelukonetta. - Keskihintainen laadukas kone on paras valinta suomalaiselle naiselle. Niiden korjaus- ja huoltokulutkin ovat kohtuulliset.

Päijät-Hämeen Kokoomus valmis yhtiöittämään sote-toiminnot Päijät-Hämeen Kokoomus haluaa, että nyt käynnissä olevassa maakunnallisessa sote-valmistelussa turvataan ensisijaisesti potilaiden saama laadukas hoito ja samalla hoitoa antavan henkilökunnan toimintaedellytykset. Päijät-Hämeen Kokoomus toivoo, että valmistelu jatkuu hyvässä hengessä ja kaikki osapuolet ovat aidosti mukana etsimässä ratkaisuja koko maakunnan kattavan soten rakentamisessa. Päijät-Hämeen Kokoomus esittää, että maakunnan yhteisen hyvinvointikuntayhtymän rakentamisen pohjaksi otetaan hallituksen kaavailema toimintojen yhtiöittämismalli. Näin vältytään turhilta välivaiheilta ja voidaan samalla olla edelläkävijöitä uuden mallin käyttöönotossa. Toimintojen yhtiöittäminen mahdollistaa sote-palveluihin kaavaillun monituottajamallin, joka puolestaan takaa potilaille valinnanvapauden ja parhaat mahdolliset palvelut. Toinen kiireellisesti edis-

tettävä asia on maakunnan sote-toimijoiden yhteinen potilastietojärjestelmä. Tällä hetkellä Lahden kaupungilla, kunnilla ja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymällä on käytössään erilliset potilastietojärjestelmät, jotka eivät keskustele keskenään. Tämä vaikeuttaa käytännön työntekoa ja aiheuttaa myös runsaasti ylimääräisiä kustannuksia alueen toimijoille, puhumattakaan potilaille aiheutuvasta vaivasta. Työ potilastietojärjestelmien yhdistämiseksi on aloitettava mahdollisimman pikaisesti. Päijät-Hämeen Kokoomuksen näkemyksen mukaan maakunnallisen hyvinvointiyhtymän luominen yhtiöittämismallin pohjalta ja potilastietojärjestelmien yhdistäminen nopealla aikataululla turvaavat parhaiten alueemme väestön sote-palvelut myös tulevaisuudessa. Päijät-Hämeen Kokoomus keskusteli maakunnallisesta sote-mallista kokouksessaan Lahdessa.

- Kun tuot meille autosi tuulilasinvaihtoon, niin saat sen takaisin vielä samana päivänä, yrittäjä Sven Andevei kertoo.

Tuulilasinvaihto onnistuu kolmessa tunnissa Usealle suomalaiselle autoilijalle tapahtuu tuulilasivaurio keväällä, koska talven jäljiltä tien pinnassa on paljon irtohiekkaa ja nastoja. Ne singahtelevat helposti takana ajavan auton lasiin. Jo pienikin tuulilasivaurio kannattaa korjata heti, koska se saattaa johtaa yllättäen koko tuulilasin vaihtoon.

- Kun tuot meille autosi tuulilasinvaihtoon, niin saat sen takaisin vielä samana päivänä, 123Tuulilasi –ketjun yrittäjä Sven Andevei kertoo. Tuulilasikorjaamollamme ei mene koskaan yli kolmea tuntia tuulilasin vaihtamiseen. - Vaihtoprosessi perustuu uusimpaan tekniikkaan sekä

korkealaatuisiin lasiliimoihin. Lasinvaihdosta vastaavat koulutetut ammattilaiset, joilla on myös vastuu työn laadusta. - Meidän liikkeessä asennetulla tuulilasilla on aina vuoden takuu. Tämän päivän hengenmukaisesti vaihtoauto on

saatavilla korjauksen ajaksi. - Se on kuitenkin varattava samalla, kun tilaat yrityksestämme lasinvaihdon autollesi. Yrittäjä Sven Andevein mukaan tuulilasin vaihdon nopeus perustuu hänen yrityksessään uuteen tekniikkaan ja laadukkaisiin lasiliimoihin.

Lahden Seudun Uutiset 8/2016