LA GALLOFA nº69+7 any 2015

Page 1

La Gallofa NÚMERO 69+7

w w w . a g ru p a s it g e s . c a t

CARNAVAL 2015

RENOVACIÓ A L’AGRUPA

LA COLLA DE DIABLES BUSCA NOU LLUCIFER S’ACABA LA GUERRA DEL XATÓ

SITGETANS I VILANOVINS FAN LES PAUS

PERIODISME SOTA SOSPITA

DOS REDACTORS DE L’ECO, EN EL PUNT DE MIRA INCOMPLIMENT DE NORMATIVA

PRECINTEN L’AJUNTAMENT ENQUESTA

CARNAVAL DE VILANOVA BREUS

RESUM DE L’ACTUALITAT SITGETANA

Amb la col·laboració de:

www.benegre.cat f benegre.cat t elbenegre


La Gallofa

ABPS CARNAVAL 2015

L’AGRUPA BUSCA UN ARQUITECTE VETERÀ DE SITGES PER FER DE LLUCIFER

SITGES I VILANOVA ACABEN LA SEVA GUERRA HISTÒRICA ACORDANT QUE EL XATÓ ÉS DEL MERCADONA

Aires de canvi a l’Agrupació de Balls Populars. La colla de diables de l’entitat busca un arquitecte veterà de Sitges perquè assumeixi el rol de Llucifer. L’objectiu és que la nova incorporació ajudi a “construir” les rimes dels tradicionals versos satírics i, a la vegada, faci un bon “plànol” per “delinear” de manera clara què es pot dir i què no. El president de l’Agrupa està convençut que l’arribada d’un arquitecte amb experiència “edificarà” un ambient molt saludable entre tots els socis de l’entitat. La primera opció és optar per un perfil professional que sàpiga combinar “art i gas”. Sigui com sigui, a la junta estan convençuts que, per “poc” que col·labori, aquest nou Llucifer ho farà molt bé. Paral·lelament, l’Agrupació de Balls Popular ja està treballant en un nou vídeo dedicat a la Festa Major. A diferència de l’anterior, però, aquest es farà a càmera ràpida. El president de l’entitat ha justificat el canvi recordant que, d’aquesta manera, “el mal tràngol passarà abans”.

Després d’un segle de disputa gastronòmica, Sitges i Vilanova han posat fi a la Guerra del Xató. Les dues poblacions han aprofitat l’arribada del Carnaval per segellar un pacte històric: cedir l’autoria d’aquest plat emblemàtic de les comarques penedesenques a la cadena de supermercats Mercadona. Els signants de l’acord creuen que la decisió deixa dues coses ben clares. “La primera: que el xató no és dels pagerols de Ribes ni dels quinquis del Vendrell. I la segona: que l’únic que tenen en comú Sitges i Vilanova és l’odi recíproc i un putu Mercadona al costat del mercat”. En una roda de premsa una mica pujada de to, els representants del bàndol vilanoví han assegurat que el Mercadona ja fa temps que comercialitza el xató genuí de Sitges. “Concretament, el venen envasat en ampolles de plàstic grogues i amb el nom de lleixiu”. De fet, segons els xato-

naires de Vilanova, la llegenda sitgetana que diu que el xató el va descobrir Santiago Rusiñol és completament falsa. Al seu entendre, “els modernistes com Rusiñol, Utrillo i Casas només van aportar a Sitges el cruising en zones públiques i, a nivell gastronòmic, la crema de llet. Bé… una cosa va ser conseqüència de l’altra”, han afirmat tot seguit, com deixant entreveure vés a saber què. Però les acusacions vilanovines no han inquietat gaire a terres sitgetanes. Els xatonaires de la Blanca Subur tenen clar que “l’únic fet demostrable és que el xató no l’ha inventat cap personatge rellevant de Vilanova. Bàsicament, perquè a Vilanova no n’hi ha hagut mai cap”. Al seu parer, “els vilanovins són com les gambes o els cantants de reggaeton: potser pots aprofitar alguna cosa del seu cos, però és impossible treure’n res de bo del seu cap”.


La Gallofa

ABPS CARNAVAL 2015

SOSPITEN QUE WILLIAM CAMERON I JOAN OLÒS SIGNEN ALGUNS DELS SEUS ARTICLES AMB PSEUDÒNIM Els coneguts periodistes sitgetans William Cameron i Joan Olòs, cronistes habituals de L’Eco de Sitges, podrien estar signant alguns dels seus articles amb pseudònim. Així ho denuncia un informe del Grup d’Estudis Sitgetans, que també alerta que

PRECINTEN L’AJUNTAMENT PERQUÈ NO TÉ LLICÈNCIA DE BAR PERÒ ELS SEUS TREBALLADORS S’HI COMPORTEN COM SI HO FOS

Cameron i Olòs fins i tot podrien ser la mateixa persona, ja que “ningú no els ha vist mai junts i la seva confluència ideològica és, a hores d’ara, total”. Curiosament, aquests dos prohoms de les lletres sitgetanes també són els

PRE

principals favorits per endur-se la propera edició del premi Ploma d’Or de Sitges. L’Ajuntament, que és el jurat del guardó, els ha nominat “per la seva valuosa contribució al manteniment de l’statu quo a la vila” (allò que a la majoria de cases es coneix com a sociovergència, vaja). Aliens a totes aquestes mandangues, el director de L’Eco de Sitges i el president del seu consell d’administració han preferit no fer declaracions perquè estan massa enfeinats organitzant una sessió d’espiritisme “per intentar recuperar l’ànima perduda” del setmanari que dirigeixen. Tots dos han explicat que la crònica d’aquest experiment amb la ouija el publicaran properament a la pàgina 7 de L’Eco, “tot aprofitant que, des del passat Nadal, ja no hi escriu ningú”.

CIN

Un jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha ordenat precintar l’Ajuntament de Sitges perquè “no té llicència de bar però, tot i així, els seus treballadors s’hi comporten com si ho fos”. El magistrat ha recomanat a regidors i funcionaris que, per tal que la ciutadania no pugui adonar-se dels “fums” que corren per la casa i dels disbarats que es “cuinen” allà dins, la millor solució és col·locar una “doble porta” a l’entrada de l’edifici.

TAT

Davant d’aquest requeriment, el govern municipal ja s’ha posat en contacte amb l’Ateneu Popular de Sitges “per aprofitar la seva dilatada experiència en la matèria”. Si les converses arriben a bon port, aquesta serà la primera vegada que regidors del govern i socis de l’Ateneu treballin plegats. De fet, per ser exactes, aquesta serà la primera vegada que regidors del govern i socis de l’Ateneu treballin... en general.


La Gallofa

ABPS CARNAVAL 2015 ENQUESTA:

Què et sembla el Carnaval de Vilanova? a) No, gràcies. Encara tinc criteri.

PRO

HIB

IT

b) A aquella cosa li diuen Carnaval? I què serà el següent: treure una carpa, un porró i una gamba tirant carretilles per Festa Major? c) Vilanova és allò que està al costat de Les Roquetes, oi? d) Només vaig a Vilanova per veure com cauen els Bordegassos.

La Comissió Antiviolència de la Generalitat prohibeix el cartell del Carnaval de

Es confirma que, a les properes eleccions municipals, Sitges tindrà més candidatures polítiques que ciutadans. Miquel Forns, molt preocupat després de descobrir que els socialistes també tenen dret a votar. Ricard Vicente, molt sorprès després de descobrir que els socialistes també tenen dret a votar.

Sitges perquè hi apareixen persones partint-se la cara. #LaSàtiraTAMBÉésNostra

BREUS GREUS QUE NO SAPS D’ON ELS TREUS PERÒ SÓN AUTÈNTIQUES CREUS

Museus de Sitges adquireix Lluís Marcé “per completar la col·lecció de fòssils del neoclàssic sitgetà”. Jorge Carretero anuncia que es deixarà cueta. “I no per entrar a Podemos, sinó per marcar encara més distàncies amb Ferran Ignasi Llombart”. Aurora Carbonell pregunta al comitè local d’Esquerra “qui és aquesta tia que no coneix ni Déu que es presentarà com a cap de llista a les municipals”.

Dos militants de Podemos Sitges aconsegueixen posar-se d’acord per un instant. David Fullera convida Eva Fons a córrer plegats una mitja marató. Això sí, amb el ceptrot encès. El patronat d’esports comunica a Ricard Vicente que, ja que ell no les fa servir, utilitzarà les sigles del PSC per presentarse a les eleccions municipals. Aquest espai estava reservat a una broma sobre Entesa per Sitges, però és que Entesa per Sitges ja és una broma en si mateix.

Vinyet Lluís està convençuda que el nom de la colla de Carnaval Érem Pocs està inspirat en el seu partit. Twitter alerta que els seus servidors estan a punt d’explotar per culpa d’Ignasi Garrigó i Pep Moliné.

e) No m’estranya que hagin de tirar de sàtira. Se n’ha de tenir molta per viure allà.

El Gremi de Llibreters suplica als sitgetans que votin Marc Martínez “perquè no li quedi temps lliure per a escriure un altre dels seus llibres”.

La futura platja de gossos de Les Botigues de Sitges també obligarà els habitants de Castelldefels a anar lligats.

ELS DE La CUP busquen com a cap de llista “un altre jove alternatiu que regenti una llibreria”. La novetat és que aquesta vegada també procuraran “que sigui vàlid”.

El propietari del Parrots vol que la Gay Pride coincideixi amb la Setmana Santa perquè “Jesucrist també hi surt mig despullat i cap sitgetà no es queixa”.

Jordi Serra diu que es torna a presentar “per acabar amb aquests polítics de la casta que no acaben de marxar mai”.

El director de La llista de Schindler estudia ara fer una pel·lícula sobre la “llista negra” que Salvem Sitges va publicar a L’Eco.

Andreu Bosch medita tornar a la política sitgetana per exigir als organitzadors del Ral·li de Cotxes d’Època que els participants vagin en bicicleta.

El Festival de Cinema Fantàstic potenciarà els films amb sang amb una nova secció dedicada a les menstruacions.