Page 1

CRÈDIT DE SÍNTESI DE 3R MÚSICA EL BLUES Blues, símbol de tristesa. Blues, història de l'esclavitud d'un poble. Blues, manifestació d'una condició de vida. Blues, una manera d'alliberar sentiments.

Blues la música.

ORÍGEN DEL BLUES

Per rastrejar el naixement del blues, s'hauria d'anar fins a la costa nord-americana de Virginia. Més concretament a Jamestown i remontar-se a un dia d'agost de l'any 1619. En aquelles platges van desembarcar els primers esclaus negres portats majoritàriament des de la costa oest d'Àfrica, per treballar, en condició d'esclaus, en camps de cotó. Amb ells, van portar el seu folklore que es traduïa en cançons de ritmes regulars en les que exlicaven les seves emocions i sentiments sobre la vida i la immensa tristesa que els hi produïa haver sigut desarrelats de la seva terra.


La primera aparició del Blues no està ben definida i acostuma a datar-se entre 1870 i 1900, en un període que coincideix amb l'emancipació dels esclaus i la transició de la esclavitud cap a l'agricultura a petita escala al sur dels Estats Units.

Els intèrprets del blues acostumaven a improvisar, algunes vegades sense acompanyament i d'altres fent ús d'un baix o una guitarra. Els primers blues, sovint prenien la forma d'una narració que acostumava a transmetre les penes personals del cantant en un món de crua realitat (la crueltat dels agents de policia, un amor perdut, la opressió dels blancs...). La lletra consta d'estrofes de 3 versos que rimen. Cada estrofa té un vers que es repeteix dos cops i el tercer conclou la frase. Als inicis del blues, els artistes utilitzaven instruments molt senzills autofabricats. Més tard, van començar a utilitzar les guitarres acústiques, el piano i l'harmònica. Finalment, ja van introduir molts d'altres instruments .


IMPROVITZEM UN BLUES Escollim una de les següents bases rítmiques : 1. http://www.youtube.com/watch?v=HHQv_lqmI6o&feature=related 2. http://www.youtube.com/watch?v=hXWzpvodb5o&feature=related 3. http://www.youtube.com/watch?v=rvQoW5J31tA&feature=related

La Roda del blues es caracteritza per la seva estructura de progressió d'acords fixa i repetitiva, però que, alhora, presenta infinites possibilitats de variació:

Farem servir: 1. escala pentatònica


2. Escala diatònica amb notes blue:

3. estructura de 12 compassos de pregunta i resposta AAB

4. Una lletra adaptada a l'estructura i inventada per vosaltres, que tingui 3 estrofes de 4 compassos cada una.

1a estrofa

2a estrofa

3a estrofa


blues  

es una activitat dissenyada per fer al crdit de sintesi de 3r

blues  

es una activitat dissenyada per fer al crdit de sintesi de 3r

Advertisement