Page 1

NÚMERO 8

BUTLLETÍ SEMESTRAL DE LA FÀBRICA DE MONTCADA I REIXAC _ GENER 2012

NOUS COMPROMISOS EN REDUCCIÓ D’EMISSIONS I CONSTRUCCIÓ SOSTENIBLE El Grup Lafarge ja s’ha marcat un nou repte en matèria mediambiental: reduir en un 33% les seves emissions de CO2 per tona de ciment produïda per a l’any 2020 (en relació amb l’any 1990). Després de superar abans del previst la seva anterior meta (fixada en un 20% per al període 19902010), la companyia ha fet un pas més en el seu objectiu de reducció d’emissions. Gràcies a aquest compromís, emetrà de mitjana uns 518 kg de CO2 per tona de ciment produïda en 2020, en torn a 250 kg menys que en 1990. Tant aquest objectiu com l’anterior s’emmarquen en l’acord que la companyia manté amb l’organització conservacionista WWF des de fa una dècada. En paral·lel, Lafarge impulsarà la construcció d’edificis de baix consum energètic, àrea essencial en la lluita contra el canvi climàtic si tenim en compte que els edificis consumeixen prop del 40% de l’energia global.

Preservar els boscos, una missió comuna Vull aprofitar aquestes línies per acomiadar el 2011, l'Any Internacional dels Boscos, recordant la importància d’aquests ecosistemes i la necessitat de promoure accions per protegir i recuperar el pulmó del nostre planeta. Els boscos són un element indispensable per a la vida humana. D’ells depèn des de la mitigació del canvi climàtic fins a la provisió de fusta i medicaments. A més, constitueixen un mitjà de vida per a prop de 1.600 milions de persones a tot el món i exerceixen un important paper econòmic, social i cultural. A Espanya, dues terceres parts dels productes de fusta que es consumeixen són importats i el 16% procedeix de països on les tales il·legals són pràctiques habituals. En el cas del paper, aquesta xifra representa un 3%. Un percentatge major i difícil de quantificar procedeix d ’explotacions forestals legals però poc sostenibles. En el cas concret de Lafarge Cementos, en 2007 entrem a la Xarxa Ibèrica de Comerç Forestal coordinada per l’organització WWF Espanya. Aquest mateix any ens convertim en la primera cimentera al món a garantir la procedència legal i sostenible del paper dels nostres sacs i la fusta dels nostres palés a través del segell del Forest Stewardship Counci l (FSC), que certifica una explotació responsable dels boscos i una traçabilitat dels recursos fins al producte final, permetent la preservació de la biodiversitat. Des de llavors, hem distribuït ja més de 10 milions i miy de sacs amb aquesta certificació, equivalents a més de 1.000 tones de paper.

Sens dubte, els sacs i palés no són els únics productes pels quals requerim el segell FSC, l’exigim també en tot el material de papereria de les nostres oficines, fullets, cartelleria, etc. Aquest compromís amb la compra responsable de productes forestals suposa, per tant, un important impuls a la gestió sostenible dels boscos al llarg de tota la cadena de producció. Aquests èxits constitueixen un enorme avanç en la preservació dels boscos, però no són ni molt menys suficients. Queda encara un llarg camí per recó rrer per frenar la desforestació i assegurar una major protecció del medi ambient, la salut i el benestar de les persones, una missió que ha de ser comuna i prioritària i que continuarem recolzant en 2012. Vicente Pedro Director de la fàbrica a Montcada i Reixac

MONTCADA COMPTA | GENER 2012 | 1


Lafarge Cementos s’uneix a SUMA’T Per primera vegada, la fàbrica de Lafarge Cementos a Montcada i Reixac ha participat al programa SUMA’T promogut per la Generalitat i el Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Montcada i Reixac per al foment de l’ocupació juvenil. Aquest programa té com a propòsit ajudar els joves de la localitat que no han finalitzat els seus estudis de l‘ESO a incorporar-se al mercat de treball proporcionant-los experiència laboral i formació i afavorir la seva tornada al sistema educatiu. Dins d’aquesta iniciativa, la companyia acull en les seves instal·lacions a una alumna en pràctiques, la montcadenca Cristina Guerrero, que realitza tasques de gestió en els departaments de manteniment i seguretat de la fàbrica durant sis mesos.

Els beneficis de l’ús de residus com a combustible a les cimenteres L’Agència Europea del Medi ambient (AEMA) ha publicat un estudi en el qual destaca el coprocessat i l’ús de residus com a combustible en cimenteres entre les millors pràctiques del sector industrial en l’àmbit de l’eficiència dels recursos. Segons aquest estudi es podrien estalviar fins a 78 milions de tones de CO2 per a l’any 2020 (l’1,53% de les emissions europees en 2008) a través d’una adequada gestió de residus i de l’eliminació total dels abocadors.

Riscs sota control Lafarge Cementos i l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica de Madrid (ETSII-UPM) han iniciat aquest any un cicle de conferències, ‘Riscs sota control’, en què experts d’empreses líders com Dupont, Prosegur i la pròpia Lafarge han compartit amb més de 200 assistents la seva experiència, bones pràctiques i novetats en matèria de seguretat laboral. Aquesta sessió s’emmarca en la Càtedra de Seguretat Lafarge Cementos, amb la qual Lafarge pretén conscienciar als professionals d’avui i del futur sobre la importància d’evitar els accidents laborals. Els especialistes que han participat en la Càtedra han coincidit destacant la investigació, la informació i la formació dels estudiants d’Enginyeria Industrial com a factors clau perquè en el futur apliquin en els seus llocs de treball les millors tècniques disponibles i les mesures de seguretat i prevenció de riscs més eficaços.

Notícies breus

‘LA GAMA DEL ALBAÑIL’, UNA GUIA PER A PROFESSIONALS DE LA CONSTRUCCIÓ Lafarge Cementos ha publicat ‘La Gama del albañil’, un manual per a paletes i constructors que recull les principals recomanacions d’ús i conservació dels productes ensacats de la companyia. Aquesta guia està editada en format butxaca i inclou, a més, consells pràctics i informació útil sobre seguretat i normativa.

2 | MONTCADA COMPTA | GENER 2012

PARTICIPEM EN EL FÒRUM PRO CLIMA MADRID Lafarge Cementos ha fet un pas més en la seva lluita contra el canvi climàtic i la seva aposta per la sostenibilitat amb la signatura dels compromisos voluntaris de compra responsable de productes forestals i eficiència energètica en la quarta reunió anual del Fòrum Pro Clima Madrid. La companyia ha estat la primera integrant del sector cimenter en aquesta iniciativa.

RAÚL PÉREZ, NOU DIRECTOR INDUSTRIAL DE LAFARGE CEMENTOS Raúl Pérez ha estat nomenat director industrial de Lafarge Cementos, un càrrec que abans ocupava Juan Aniz, que ha passat a exercir el mateix lloc a Brasil. La nova posició de Pérez suposa la seva entrada en el Comitè de Direcció de l’empresa. Amb anterioritat, Raúl Pérez dirigia el Programa d’Optimització de Fàbriques de la Divisió de Ciment del Grup Lafarge.


Oficines i plantes més sostenibles Els empleats de Lafarge a Espanya compten des d’aquest any amb oficines i plantes més sostenibles i eficients gràcies a l’acord signat amb la comercialitzadora d’electricitat Nexus Renovables. A través d’aquesta col·laboració, el 100% del consum energètic de la seu central de la companyia a Madrid i de 31 plantes de formigó s’obté de fonts renovables, la qual cosa es tradueix en una important reducció de les emissions de CO2, estimada en 472 tones a l’any. Aquesta quantitat és equivalent al consum d’un cotxe dièsel en un recorregut de més de 3.000.000 de quilòmetres, o el que és el mateix, durant 75 voltes al món a través de l’Equador.

Informe de Sostenibilitat de Lafarge Cementos Amb el propòsit de donar-se a conèixer millor i compartir les bones pràctiques en seguretat laboral, el seu model de restauració ecològica de pedreres o els nous reptes existents, Lafarge Cementos ha remès a clients, autoritats, veïns, comunitat científica i empresarial el seu primer Informe de Sostenibilitat.

Aquest document és un testimoniatge de la labor desenvolupada en matèria econòmica, social i mediambiental durant els últims tres anys i reflecteix el convenciment de Lafarge Cementos que el creixement econòmic ha de produir-se amb la mínima empremta mediambiental i el màxim benestar social, tot això acompanyat d’un diàleg fluït amb les comunitats locals.

2008-2010

Càtedra Miguel Fisac de Construcció Sostenible La Fundació Lafarge ha creat juntament amb la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) la Càtedra Miguel Fisac de Construcció Sostenible, signada per José Antonio Primo Fernández, director general de Lafarge Cementos i president del Patronat de la Fundació Lafarge España, i per Ernesto Martínez Ataz, exrector de la Universitat de Castella-la Manxa. A través d’aquesta Càtedra la companyia impulsarà el desenvolupament de projectes innovadors en l’àmbit de la construcció d’energia gairebé nul·la, activitats formatives pràctiques, així com la celebració de cicles de conferències i jornades impartides per arquitectes destacats en construcció eficient, personal docent i investigador de la UCLM i experts de Lafarge. A més, Lafarge promourà dues beques de dos anys de durada en les instal·lacions del Grup a Espanya.

Antonio Primo Fernández i Ernesto Martínez Ataz.

PRIMERA EMPRESA A INSTAL·LAR UN NOU SISTEMA DE TAPA AUTOMÀTICA QUE REFORÇA LA SEGURETAT LABORAL Lafarge Cementos ha estat la primera empresa a incorporar a la seva flota de camions la nova tapa automàtica BCR 520, un innovador sistema que permet controlar amb un comandament a distància la seva obertura i tancament. Aquest sistema desenvolupat per la companyia IRS-AS amb la participació de Lafarge Cementos contribueix a reforçar la seguretat dels treballadors perquè evita que els operaris hagin de pujar-se a la cuba en els processos de càrrega, una operació especialment complicada quan les condicions climatològiques adverses contribueixen al fet que la superfície estigui relliscosa. Operari manejant el nou sistema.

MONTCADA COMPTA | GENER 2012 | 3


Recolzament a l’esport local La fàbrica de Lafarge Cementos a Montcada i Reixac ha renovat a través de la Fundació Lafarge España la seva aportació econòmica anual a la U.E. San Juan At. Montcada. Aquest tipus d’accions representa una mostra més del compromís de la companyia amb l’esport local i s’uneix a altres col·laboracions que la fàbrica duu a terme en el municipi a través de la seva Fundació per fomentar l’esport com a hàbit saludable. A més, la companyia contribueix al desenvolupament de l’entorn amb altres subvencions com les destinades en 2011 a la restauració de la Parròquia de Santa Engracia i a l’elaboració de la guia de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. En total l’aportació econòmica que l’empresa haurà destinat en 2011 al patrocini d’aquest tipus d’iniciatives en la localitat supera els 30.000 euros.

La Fundació Lafarge España va néixer en 2010 i té com a finalitats promoure i recolzar iniciatives de caràcter educacional, cultural i de promoció de la R+D+i particularment a les àrees relacionades amb la construcció sostenible, el ciment, els àrids i el formigó, els seus productes derivats i les seves aplicacions; iniciatives per al desenvolupament econòmic, social, mediambiental i cultural, especialment en aquelles zones on Lafarge Cementos i/o societats participades per ella desenvolupin les seves activitats industrials; i iniciatives que contribueixin al desenvolupament de la seguretat laboral i la salut.

Projecte EcoQuarry La fàbrica de Lafarge Cementos a Montcada ha participat amb la seva pedrera de Garraf en el projecte EcoQuarry, subvencionat amb fons europeus a través del programa LIFE i coordinat per la Universitat de Barcelona (UB). Aquest programa va incloure en la seva primera fase hidrosembres i plantacions l’anàlisi de les quals, realitzat en els dos darrers anys, ha posat de manifest que a les zones mediterrànies, amb escassa disponibilitat d’aigua, és fonamental introduir espècies autòctones, de creixement més lent però adaptades a les condicions de la zona, doncs permeten una major supervivència de l’ecosistema aconseguit. Un principi que Lafarge ja aplica a través del seu model de recuperació de la biodiversitat de les seves pedreres, considerat com un exemple a seguir per al sector.

Si desitja rebre de forma gratuïta aquesta publicació o està interessat en fer-nos arribar qualsevol suggeriment o consulta relacionada amb la nostra activitat, si us plau, no dubti a posar-se en contacte amb nosaltres a través de l’adreça de correu electrònic laura.lopez@lafarge.com. Estem a la seva sencera disposició, per a atendre’l en tot el que estigui a la nostra mà. Gràcies.

http://www.lafarge.com.es

4 | MONTCADA COMPTA | GENER 2012

Montcada compta  

Boletín de la fábrica de Lafarge Cementos en Montcada i Reixac