Page 1

NÚMERO 9

BUTLLETÍ SEMESTRAL DE LA FÀBRICA DE MONTCADA I REIXAC _ JULIOL 2012

Nous compromisos amb la sostenibilitat ISIDORO MIRANDA, NOU DIRECTOR GENERAL DE LAFARGE A ESPANYA Isidoro Miranda, director general adjunt del Grup Lafarge, ha estat nomenat director general a Espanya, un càrrec de nova creació que respon al projecte de reorganització del grup per potenciar la nostra orientació cap a mercats i clients. Miranda, doctorat en Enginyeria Industrial per la Universitat de Navarra, va iniciar la seva trajectòria professional a Lafarge el 1995 com a director d’Estudis Estratègics. El 1998 va esdevenir director general de Lafarge Asland a Espanya i, a partir d’aquí, va ocupar diversos càrrecs directius, fins que el 2007 va accedir al Comitè Executiu del grup.

Fa molts anys que estem treballant per articular la nostra activitat empresarial al voltant de la sostenibilitat, a través del respecte pel medi ambient, el compromís amb les comunitats locals i els treballadors o el bon govern corporatiu, entre altres aspectes. Vam ser el primer fabricant de materials de construcció que va establir públicament objectius per a reduir les emissions de CO2. Han passat 12 anys des d’aleshores i tenim moltes coses per celebrar. D’una banda, aquest any hem posat fi als reptes de sostenibilitat 2007-2012 amb resultats molt satisfactoris. De l’altra, hem superat abans del que estava previst l’objectiu de reducció d’emissions a l’atmosfera, hem implantat un pla global de salut, hem disminuït la freqüència d’accidents amb baixes... En definitiva, hem contribuït a promoure una economia sostenible. Però sabem que encara podem fer més coses. Per aquest motiu, aquest any hem endegat els reptes de sostenibilitat 2020. Trenta-quatre nous compromisos que volem aconseguir amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament de l’entorn laboral, posant especial èmfasi en la seguretat i la salut, el voluntariat o la creació d’ocupació local; assolir una economia circular i fomentar el reciclatge i la recuperació de residus i l’ús de combustibles no fòssils que redueixi les emissions de CO2, a més de construir de manera sostenible, utilitzant productes i serveis que també ho siguin.

Reduir en un 33% les emissions de CO2 per tona de ciment en comparació dels nivells del 1990; utilitzar un 50% de combustibles no fòssils a les plantes de ciment; aconseguir l’objectiu de zero accidents i intentar eradicar els accidents amb baixa laboral entre els nostres empleats i contractistes; o aconseguir que un 35% dels càrrecs directius estiguin ocupats per dones, són només alguns dels objectius més destacats que ens hem marcat. Perquè creiem fermament que som protagonistes del canvi cap a una economia verda integrada per empreses responsables i de la seva compatibilitat amb la creació de valor per als accionistes, clients, empleats i comunitats locals pròxims als nostres centres de producció. Vicente Pedro Director de la fàbrica a Montcada i Reixac

MONTCADA COMPTA | JULIOL 2012 | 1


EfectO2, el morter descontaminant de Lafarge En el nostre afany per desenvolupar solucions sostenibles, hem llançat recentment EfectO2, un morter amb efecte descontaminador que transforma els òxids de nitrogen (NOx) presents en l’atmosfera, i procedents principalment del trànsit, en nitrats innocus que es renten amb l’aigua de pluja.

Aquesta gamma de morters incorpora OFFNOx®, un fotocatalitzador desenvolupat per la companyia química FMC Foret en col·laboració amb un equip d’enginyers de l’Institut de Tecnologia Química de la Universitat Politècnica de València. Aquest principi actiu, un cop exposat a la llum solar, produeix una reacció química que permet depurar la contaminació present a les ciutats. A més de l’efecte descontaminant, EfectO2 garanteix el manteniment durant més temps del color de la superfície on ha estat aplicat gràcies a la seva capacitat autonetejadora. EfectO2 forma part de la nostra gamma de productes més innovadors i sostenibles, entre els quals destaquen Hydromedia, un morter d’alta capacitat drenant que permet la captació i la gestió d’aigües pluvials; Chronolia, un formigó fluid d’alta resistència inicial que manté dues hores de treballabilitat seguides després de ser fabricat; Agilia Suelo A, un morter autoanivellador amb base anhidrita específic per al reompliment i l’anivellament de sòls interiors en tota mena d’edificis, i Thermedia, un formigó estructural de baixa transmissió tèrmica que promou la inèrcia tèrmica dels edificis.

Arran del llançament d’EfectO2, hem passat a formar part de l’Associació Ibèrica de Fotocatàlisi. Aquesta associació forma part de la European Federation of Photocatalysis, fundada per promoure les solucions fotocatalitíques i desenvolupar iniciatives i estudis a escala internacional.

Dos milions de sacs FSC Al llarg de l’últim any hem utilitzat gairebé 2 milions de sacs de paper i més de 30.000 palets de fusta certificats amb el distintiu FSC, un segell que garanteix que les matèries primeres amb què s’han fabricat els productes finals que utilitza la companyia procedeixen de boscos gestionats d’una manera responsable a nivell ambiental, social i econòmic. Aquest compromís, que es materialitza a través de la nostra participació en la Xarxa Ibèrica de Comerç Forestal de WWF, s’ha estès als materials de papereria, amb més de 40.000 publicacions editades en FSC el 2011.

Som presents a…

CONGRÉS D’EDIFICIS D’ENERGIA GAIREBÉ NUL·LA Al maig es va celebrar a Madrid el “I Congrés d’Edificis d’Energia Gairebé Nul·la”, un fòrum de reflexió per abordar les implicacions que té per al sector de la construcció l’adopció de la Directiva Europea relativa a l’eficiència energètica dels edificis, que obliga els estats membres a fer que el 2020 tots els edificis de nova construcció siguin d’alta eficiència energètica. Nosaltres érem presents en una taula de debat en què va participar Juan Mera, el subdirector de la Càtedra Miguel Fisac.

2 | MONTCADA COMPTA | JULIOL 2012

ESPAIS ACCIÓCO2 La Fundació Entorn-BCSD Espanya, juntament amb 14 empreses entre les quals ens trobem, posa en marxa la iniciativa ESPAIS AccióCO2, la principal plataforma per i per a l’eficiència energètica dels edificis d’ús terciari. Els seus integrants podran difondre o conèixer les millors experiències i solucions per estalviar costos, millorar el confort i incrementar la productivitat d’aquests edificis.


Mes de la seguretat i la salut 2012 La nostra fàbrica ha celebrat la cinquena edició del Mes de la seguretat i la salut, una iniciativa del Grup Lafarge per continuar reforçant aquests valors entre els treballadors i implicar-los en la consecució de l’objectiu “zero accidents”. El tema central d’enguany ha estat l’“avaluació de riscos”, i al voltant d’aquest tema hem desenvolupat un ampli programa d’activitats orientat a promoure que tots els empleats assimilin una mateixa metodologia basada en cinc passos molt senzills: elaborar una llista de tasques, identificar els perills, avaluar els riscos, aplicar les mesures oportunes i proposar noves idees per assegurar la millora contínua. Tots els treballadors han participat en cursos sobre prevenció de riscos, en simulacres i plans d’emergència i en la celebració del “Dia central de l’ordre i la neteja” i del “Dia central del mes de la seguretat i la salut”.

El 7 de juny, coincidint amb el Dia central, el delegat de la Generalitat a Barcelona, Salvador Jorba, va visitar les instal·lacions de la fàbrica per conèixer la gestió que s’hi duu a terme per a la seguretat dels treballadors. Durant la visita, va fer el seguiment del procés d’elaboració del ciment, des de l’extracció de matèries primeres fins a l’embalatge del producte final, i va comprovar les mesures mediambientals implantades a la fàbrica i els estàndards de qualitat dels ciments de Lafarge. A la celebració també van assistir-hi representants de la UE Sant Juan – At. Montcada, de la Fundació Cultural de Montcada, del Gremi d’Àrids de Catalunya i d’UGT. Com ja és tradició, tots els empleats de Lafarge a Catalunya van participar en una gimcana amb diferents proves relacionades amb la seguretat i la prevenció d’accidents.

El delegat de la Generalitat a Barcelona, Salvador Jorba, va visitar les instal·lacions de la fàbrica (esquerra). Un grup de treballadors en una de les activitats (dreta)

Projecte de restauració del Turó Un terç de la superfície ja ha estat restaurada El nostre compromís amb la restauració morfològica del Turó mitjançant l'entrada de terres naturals ha assentat la base per a les posteriors labors de revegetació del terreny. Aquest farciment presenta clars beneficis des del punt de vista mediambiental enfront d'altres solucions atès que facilita l'estabilitat del terreny i permet reconstruir de forma natural l'estructura físic-química del subsòl, garantia de desenvolupament per a les espècies vegetals i el foment de la biodiversitat pròpia d'aquesta zona. Una delegació municipal formada per l'alcaldessa de Montcada i Reixac, María Elena Pérez, el president de l'Àrea de Política Territorial, Juan Parra, i la regidora de Medi Ambient, Judith Mojeda, acompanyats de responsables de Lafarge i tècnics municipals, van visitar recentment el Turó per comprovar l'estat de les obres de restauració. Aquesta és la primera visita municipal que es realitza des que la Generalitat declarés la Serralada de Collserola com a Parc Natural.

Notícies breus

DINAR DE GERMANOR ANUAL Hem celebrat el “XXXIV Dinar de Germanor” amb 250 persones vinculades a la companyia. Treballadors en actiu, jubilats i familiars s’han reunit en aquesta trobada anual que reconeix la tasca i la dedicació de les diferents generacions d’empleats que han impulsat el desenvolupament social de la localitat a través de l’activitat de la nostra companyia.

PROP DE LA MEITAT DELS NOSTRES EMPLEATS ES VAN SUMAR A LA CAMPANYA DE DONACIÓ DE SANG Dins de les accions solidàries que posem en marxa entre els nostres empleats en l’àmbit de la salut, volem destacar la campanya de donació de sang per les altes xifres de participació (40%) obtingudes.

CESSIÓ DE TERRENYS A L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE GARRAF Hem cedit a l’Associació de Veïns de Garraf un terreny vinculat a la nostra pedrera per utilitzarlo com a aparcament. D’aquesta manera, totes les persones que vagin a la platja durant la temporada estival podran aparcar el vehicle en aquesta zona habilitada amb un sistema de vigilància. La recaptació per aquest ús es destinarà a sufragar les despeses de vigilància i manteniment, a més d’altres activitats pròpies de l’associació i de la població de Garraf.

MONTCADA COMPTA | JULIOL 2012 | 3


El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug inaugura el laboratori El Museu del Ciment d’Asland de Castellar de n’Hug ha inaugurat el Laboratori del Ciment, un nou espai permanent que permet als visitants conèixer la història i el procés de fabricació i producció del ciment d’una manera molt visual, a més de transmetre el valor i la importància dels processos de control de qualitat d’aquest material de construcció. Aquest laboratori consta de dos espais, una sala dedicada al procés de fabricació del ciment i un laboratori de qualitat. Tot això ha estat possible gràcies a una donació de més de 30 equips industrials feta per Lafarge, entre els quals hi ha un forn de clínquer d’escala semindustrial de l’any 1967, morters, balances, pastadores i duròmetres, tot en desús.

Moment de l’acte inaugural

ASDEM visita la nostra fàbrica L’Associació de Dones Directives, Empresàries i Professionals de Montcada, ASDEM, ha visitat la nostra fàbrica per conèixer-ne millor el funcionament i la nostra implicació amb la societat local. La visita l’ha gestionat la nostra companya Mercedes Guiu, sòcia d’ASDEM i administradora de la fàbrica. Les assistents han fet un recorregut per la planta, des de la sala de control fins al molí de ciment per conèixer el procés de fabricació a través de les diferents fases. Durant la jornada, el personal de Lafarge els ha explicat les aplicacions d’aquest material de construcció i la tasca que duu a terme la companyia en matèria social i mediambiental.

Compromesos amb l’esport L’espai cultural KURSAAL ha estat testimoni del XX Open Internacional Ciutat de Montcada, un torneig d’escacs organitzat pel Club Unió Escacs Montcada i l’ajuntament del municipi en col·laboració amb diferents entitats locals. Una vegada més, hem donat suport a aquest esdeveniment internacional com a mostra del nostre compromís amb el desenvolupament sostenible de la localitat a través del patrocini d’activitats esportives. Aquest torneig està considerat per la Federació Espanyola d’Escacs com el més important del país i per la Federació Internacional com un dels 10 més importants del món. D’altra banda, hem renovat el nostre compromís amb l’esport local a través del patrocini del Club Esportiu Montcada, convençuts de la importància de promoure hàbits saludables a través del suport a les activitats esportives. Com a resultat d’aquesta aliança, els jugadors del club lluiran de manera exclusiva el logotip de la companyia en els seus equips.

El director de la fàbrica Vicente Pedro i el president del CD Montcada, Modesto Sanchís, en la signatura del conveni

Volem felicitar l’equip de futbol del barri de Can Sant Joan, patrocinat per Lafarge, pel seu ascens a segona catalana.

http://www.lafarge.com.es 4 | MONTCADA COMPTA | JULIOL 2012

Si desitja rebre de forma gratuïta aquesta publicació o està interessat en fer-nos arribar qualsevol suggeriment o consulta relacionada amb la nostra activitat, si us plau, no dubti a posar-se en contacte amb nosaltres a través de l’adreça de correu electrònic laura.lopez@lafarge.com. Estem a la seva sencera disposició, per a atendre’l en tot el que estigui a la nostra mà. Gràcies.

Montcada compta  

Boletín con las principales actividades desarrolladas por la fábrica de Lafage en Montcada i Reixac durante el primer semestre de 2012.