a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

REVISTA Nº 32

DESEMBRE 2009

2009 1969 40 anys Com és un adolescent? n 2 d’octubre de 1969 El primer dia de La Farga vist per un nen de sis anys

n Let’s have a story L’Escola Infantil inverteix en l’anglés

n Antics Alumnes Pares antics alumnes ens parlen dels seus fills adolescents

INSTITUCIÓ FAMILIAR D'EDUCACIÓ


EQUIP D'EDICIÓ Director

Mario González

Maquetació

Meanings D&C

REVISTA 32 DESEMBRE 2009

Col·laboradors José María Samaranch, Tato Salvador, Emili Avilés, Michael Shanahan, Agustí Gómez, Alberto Ferreiro, Pere Terradas, Juan José Vara, Marc Ortolà, Ricard Arnó, Anna Capdevila, Josep Manel Prats, Mónica Larruy, Sergio Villar, François Parajua, David Taló, Manuel de Castro, Salvador Martínez, Miquel Rossy, Anna Comerma, Emilia Soler i Manuel Ribas-Perales Disseny Fotografia

Dep. d'Imatge Corporativa d'Institució Familiar d'Educ. José Falcón i David Taló

Administració Publicitat Distribució Impressió Dipòsit legal Edita

Lourdes Julián Salvador Martínez Anna Comerma APG B-18482-06 La Farga

SUMARI 5

NOTÍCIES

XIX Diada de La Farga Imposició de Beques Gran festa d’inauguració del Poliesportiu Curs d'estiu '09

14 HISTÒRIA DE LA FARGA

Educar per competències

17 EDUCACIÓ INFANTIL

Una escola de famílies Let's have a story

21 TEMES D'EDUCACIÓ

La LEC, vista des dels 40 Alejandro González nos habla de la adolescencia

25 PARES

Aprendre de l’entorn

26 RACÓ HISTÒRIC

Exalumnos y padres nos hablan de sus hijos adolescentes

33 LECTURES, PÀGINES WEB I DVD

Lectures, cinema i webs destacadas

34 A PARTIR D'UNA FOTO

Trobar-se en un sopar de promoció

Portada: Pissarra de la clase de 5è D.

Quaranta anys i un ideari molt actual

F

a poc més de 40 anys, La Farga eren uns camps de vinyes vora una estació amb poc trànsit i, mentre el primer director de La Farga (Fausto Gallego) entrevistava professors per el nou col·legi, un grup de matrimonis audaços organitzaven cafès per a explicar a altres matrimonis el seu caràcter propi. Aquesta realitat, que ara ens sembla tan evident, era el fruit –encara inacabat- de tantes hores de treball definint el projecte educatiu, formant professors, convencent famílies, negociant terrenys, executant la seva construcció i demanant ajudes per finançar la nova escola. Aquells matrimonis, avançant-se a les necessitats educatives dels nostres dies, van creure que era possible crear un col·legi en el que, a més d’instruir, es pugués formar persones de manera integral, on Déu estigués present perquè els nois aprenen a resar i tractar-lo com un amic, on es treballés bé i se sentís l’amistat que ajuda als professors a ser millors cada dia. Una escola – en definitiva- a la que els pares poguessin acudir amb llibertat i confiança. Molts homes i moltes dones ens han precedit en la nostra tasca a La Farga i tots han deixat la seva petjada perquè han sabut posar el seu cor en allò que feien. És per això, què és just que estem molt agraïts, i al mateix temps sentim aquesta responsabilitat. I ara ens toca a nosaltres donar un pas endavant, dir un sí sincer i tornar-nos a sentir fundadors. Continuar lluitant perquè els pares tinguin sempre la llibertat d’escollir l’educació dels seus fills. Lluitant perquè l’ensenyament de la fe impregni tota l’educació. Lluitant per convèncer a molts pares que la formació dels seus fills no és delegable i exigeix la seva activa i sincera implicació. Lluitant per que La Farga sigui el millor lloc del món on treballar. I lluitant perquè a tot el món es construeixin moltes “Fargues” on forjar homes pel futur. José María Samaranch Director de La Farga

La Farga Ctra. a Papiol, 36 Mira-sol 08195 SANT CUGAT DEL VALLÈS (BARCELONA) Tel.: 93 589 44 64 Fax: 93 589 37 28 lafarga@institucio.org www.institucio.org/lafarga

AIRINA LES ALZINES ARABELL AURA MESTRAL LA FARGA MONTCLAR TERRAFERMA TURÓ LA VALL E.I. LAFARGA INSTITUCIÓ FAMILIAR D'EDUCACIÓ


DIADA FAMILIAR

NOTÍCIES

XIX Diada de La Farga, de nou, una gran festa Un any més i després de dies de preparació, diumenge 26 d’abril vam tenir l’alegria de compartir la gran festa de La Farga amb tota la família. Jocs, música, exposicions, tertúlia... I sempre bona companyia.

L

a Diada de La Farga és un dels nostres “parcs temàtics” de la bona convivència, entre pares, professors, alumnes i antics alumnes. Una bona mostra són els jocs i les atraccions que, tot i que no obrien fins a les onze, ja a les deu del matí i malgrat la pluja, eren plens de tots els alumnes voluntaris de 3r, 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat que ja havien arribat, amb un encàrrec concret, per tal de fer-nos encara més agradable aquest dia de festa. El cas és que, en aquest diumenge, amb el cel cada vegada més fosc, tot semblava abocar-nos a una deslluïda Diada. Però, de cop i volta, es van obrir grans clarianes i el sol va engrescar a tots a venir amb tota la família. Aquest any, a més de les atraccions, els pallassos, els partits de futbol, les co-

rals, les exposicions de Primària o els Laboratoris, hem tingut l’alegria de poder passejar-nos pel nou pavelló poliesportiu, pràcticament acabat. També hem tingut la possibilitat d’assistir a la Santa Missa a l’Oratori de La Farga, de dinar i xerrar informalment amb antics amics o companys de classe. O de sentir un “treballat” concert de rock que ens van oferir pares i professors com el sr. Mendive, el sr. Serrabou, l’Agustí Prats i en Xavi León. Petits i grans han pogut “lluir” la seva estima a la nostra escola i, Déu n’hi do, com ho van fer els alumnes voluntaris, que, un any més, van atendre els aparcaments, la venda de gelats, la cafeteria... Aquest any més! Serà la Diada que farà 20, coincidint amb el 40 aniversari de La Farga i es prepara una gran festa!

CINC


Los chicos de tercero reciben a Jesús Después de dos años de catequesis, por fin llegó el gran día: “Recibir por primera vez a Jesús”. Los chicos, uniformados, dieron testimonio de su preparación y saber estar, así como las familias que, vestidas con sus mejores galas, contribuyeron a realzar la ceremonia. La coral y el trabajo de los profesores complementaron una celebración que resultó muy digna e íntima.

Imposició de Beques de la XXXIII promoció. (1997-2009)

El Sant Pare Benet XVI ens dóna la seva Benedicció Apostòlica Fa uns dies vam rebre al Col·legi una carta de la Secretaria d’Estat del Vaticà donant-nos la Benedicció Apostòlica de part del Sant Pare. Tot va començar arran de la Confirmació dels alumnes de 2n d’ESO. Aquest any van rebre la Confirmació el divendres 8 de maig, a la Catedral de Terrassa, de mans del Sr. Bisbe Josep Àngel Sàiz Meneses. Aleshores, va sortir la idea d'enviar-li al Sant Pare una fotografia de la promoció juntament amb les firmes de tots i una carta demanant-li al Sant Pare la seva Benedicció i dient-li que l’encomanaven especialment. Sens dubte, aquesta sempre serà una Confirmació molt especial per al col·legi, i pels alumnes que es van cofirmar.

El 18 d’abril, dissabte al matí, vam tenir a l’Aula Magna de La Farga la festa d’Imposició de Beques als alumnes de 2n de Batxillerat. La promoció “Nou Fonts”, amb la presència de pares i professors, va participar de l’emotiu acte de comiat. Emoció entre els alumnes més grans de La Farga i també entre els pares i els professors. No era per a menys, ja que el fet de rebre la beca els feia recordar tants anys d’afanys i d’esforços, paciència i la determinació per a fer una feina ben feta, tan a casa com a l’escola, motiu de gran satisfacció per tots els presents. Aquest no és tant, en realitat, un punt d’arribada, sinó més aviat és un punt de partida, un impuls per a escampar-se arreu i amb això fer realitat allò que es pot llegir a la darrera pedra de La Farga: “Forjar homes de seny que facin dels seus coneixements culturals un instrument al servei dels altres i cris­ tians que visquin profundament la seva fe”. Durant l’acte van llegir-se tres escrits força emotius i carregats de records de dotze anys convivint cada dia.

SIS

Alguns alumnes de la promoció "Nou Fonts".

El primer escrit el va llegir el Director de La Farga el sr. José María Samaranch. Després es va donar pas a la intervenció del sr. Jaume Teixidó, en representació dels pares, agraïts a la tasca educativa que s’ha fet durant tants anys i, per últim, un brillant discurs de l’alumne Àlex Grau, qui va combinar el sentit de l’humor amb els records i l’emotivitat. En acabar, es va cantar el tradicional himne acadèmic “Gaudeamus igitur”. Tots van tornar a compartir fotos i converses, records i projectes, acompanyats d’un bon aperitiu, després de saludar amb una “Salve” a la Mare de Déu que hi ha al jardí.


Gran festa d’inauguració del Poliesportiu El dia 10 de Novembre, després de molts anys d’esforços i d’atravessar diferents etapes en la construcció, tenim ja a disposició dels alumnes, pares i antics alumnes el nou poliesportiu de La Farga. La festa va estar amenitzada pels ‘Titiriteros de Binéfar’ i tots els alumnes de primària, de primer a sisè, van gaudir de les seves originals actuacions, cançons i ‘show’. Amb una escenografia digna de veure, varem comprobar les possibilitats del nou escenari, que ben segur acollirà diferents actes importants de La Farga durant els pròxims anys.

Alumnes de primària jugant amb uns globus gegants.

El procés de construcción en l’última etapa s’havia alentit per causa dels permisos que necessita tota nova instal· lació dins una escola. S’han de fer diferents revisions i tràmits per tal de poder utilizar-la normalment. És per aquest motiu que, tot i què al poliesportiu de La Farga fa quatre mesos que van acabar les obres, fins el 10 de noviembre no s’ha pogut fer servir. Ara, està funcionant a ple rendiment: s’hi juguen partits de bàsquet extraescolar, s’utilitza en Educació Física per fer diferents activitats i alguns pares ja han pogut disputar els primers partits de futbol-sala i de bàsquet.

Els alumnes asseguts al poliesportiu abans de la festa.

Quadre de Sant Josepmaria, regal de la XXXIII promoció, “Nou Fonts” La darrera promoció va pensar en regalar a La Farga un quadre de Sant Josepmaria Escrivà. Volien amb aquest regal agrair en nom de tots la seva empenta en promoure escoles en les que s’assegurés la formació dels alumnes, on els pares tinguessin un paper decisiu. A la vegada, aquesta imatge ens serveix a tots per a acudir a la seva intercessió en la nostra tasca educativa. El passat 2 d’octubre va tenir lloc la cerimònia de benedicció i col·locació del quadre. En ella van estar presents els alumnes més grans, un bon grup de professors i la sra. Montse Peró, autora d’aquest quadre fet a l’oli.

Alumnes de 3r d’ESO visiten l’IQS A finals del mes de juny, en acabar el col·legi, l’Enrique García Albó, l’Antonio Vidal Gómez del Moral, l’Enric Cosp Arqué i l’Adriaan Pieter Huistra Puig van assistir a unes conferències per a alumnes de 3er d’ESO a l’Institut Químic de Sarrià (IQS). Van ser quatre dies on van poder gaudir d’unes interessants i útils explicacions sobre temes com la procedència de l’aspirina, els components del menjar, com actuar en una entrevista d’empresa i com dissenyar automòbils a l’ordinador. Gràcies al sr. Villar que ens va proposar anar, vam aprendre noves coses per poder estar preparats per als cursos següents. Va ser una magnífica expe­ riència on tots els alumnes van aprendre una nova lliçó i van tenir al seu primer contacte amb la vida universitària.

INSTITUCIÓ FAMILIAR SET D'EDUCACIÓ


Lluis Arasanz i Fernando Trias de Bes: dos exalumnes que publiquen llibres

'Vender en China' L’experiència professional del Lluís durant els darrers anys a Xina, li ha servit per escriure aquest pràctic manual per a empresaris que vulguin vendre els seus productes i serveis en el que serà el mercat més gran de consumidors del món. Quan tothom té al cap que a la Xina es va a comprar, en Lluís ens diu que hem d’anar a vendre. Fa poc, va obrir la primera tenda d’Scalextric a Shanghai, hi venen des de galetes fins a serveis d’arquitectura. Tot es compra a Xina en aquests moments.

Premis poesia El dia 27 d’abril de 2009, a les 20:00 hores, en la Sala Capitular del Monestir de Sant Cugat del Vallès i en un acte solemne presidit pel Tinent d’Alcalde i Regidor de Cultura i Esports de l’Ajuntament de Sant Cugat, senyor Xavier Escura, es va fer lliurament dels premis de Poesia Gabriel Ferrater i dels premis de Narrativa Històrica de l’Òmnium Cultural, sota la denominació IV premi Pere Ferrer de narrativa històrica breu. Van participar al voltant de 177 obres de les escoles sancugatenques, tant públiques com privades. En la modalitat de 2n. Cicle de Educació Secundària va guanyar el Primer Premi l’obra «Aprenent de cavaller», de l’alumne de 4rt. d’ESO de La Farga, Àngel Bistué i Rovira. L’obra parla d’un camperol que vol ser cavaller però, davant uns determinats esdeveniments d’armes, torna al seu origen. L’acte va ser amenitzat per un quartet de música clàssica d’alumnes de l’escola musical Fusió, que van interpretar obres de Telemann i d’altres compositors i, posteriorment, es va obsequiar als assistents amb una copa de cava. Aprofitem per felicitat tant a l’Àngel Bistué com al seu professor de català, el senyor Ignasi Dotú, pel premi.

'El Hombre que cambió su casa por un tulipán' En El hombre que cambió su casa por un tulipán, Fernando Trías de Bes, reputado economista, analiza las burbujas más i­rracionales de la Historia. A partir de ellas, proporciona las claves del panorama actual con el objetivo de extraer conclusiones, evitar futuras burbujas y otras posibles euforias financieras y afrontar con garantías el presente y el futuro que nos aguarda.

VUIT

Anna Capdevila madre, también, de toda La Farga Aunque en julio de 2008 se nos jubiló Anna Capdevila, hemos querido esperar a esta revista emblemática, en la que se conmemoran los 40 años de La Farga, para dedicarle unas sentidas y merecidas palabras. Anna Capdevila, madre de Ferran (ex-alumno) y de María, ha sido madre del colegio antes de ocuparse de la gestión, como Gobernanta, del personal de Servicios, en cuyo cargo demostró un magnífico talante: conciliador, dialogante y práctico. Sabemos que ahora está trabajando en diversos proyectos sociales y va a ser abuela. Le deseamos que disfrute de esta etapa, tras un trabajo intenso que nos ha enriquecido a todos. ¡Gracias Anna!


NOTÍCIES

Descansar i aprofitar el temps és possible

E

ls nostres nois han gaudit del Curs d’Estiu de La Farga. Amb jocs, excursions, piscina, lectura, esports (individuals i col·lectius), gimcanes, anglès, una mica d’estudi, escacs, informàtica, tennis... Activitats, totes, amb l’objetiu de facilitar la bona convivència i la millora personal de petits i grans. Aquest juliol l’hem dut a terme a les

instal·lacions de La Farga a Valldoreix on, un any més, ha resultat ser un meravellós Curs d’Estiu. Són nois de 5 a 12 anys els que s’han inscrit per a poder descansar i, a la vegada, aprofitar el temps. La pluja que hem tingut alguns dies ens ha refrescat força l’ambient, així com les passejades per la muntanya.

Com sempre la piscina i els esports són una referència obligada. Tenim també els escacs, els tallers d’expressió plàstica, les gimcanes, les estones d’estudi i de lectura, la informàtica, l’anglès, les acampades dins de l’escola... El patinatge sobre gel, la visita a l’aquarium de Barcelona, o anar d’excursió per Collserola han estat algunes de les sortides. Caldrà tambè afergir-hi la visita al Zoo, rutes en bici per la muntanya, remades al Canal Olímpic i la sortida de Natura, al parc Fauna “La Coma”... un no parar! No hem tingut temps per l’avorriment. Així doncs, és una seriosa alternativa per a tenir molt en compte l’oci del nostres alumnes durant els llargs estius.

PUBLICITAT


ENGLISH DEPARTMENT

NOTICIES

New approach to English language

O These activities include computer skills, reading abilities and games.

ver the past few years the English department has experienced many changes and this year is no exception. Teaching ‘Science’ in English has, in general been quite successful for all involved since its introduction almost ten years ago. This year, however, Science has ‘changed hands’ again and is now taught in Catalan “Coneixement del medi”. Many doubts and questions surfaced among both teachers and parents alike as to whether or not the number

of classes dedicated to teaching English was reduced. Science has ‘disappeared’ but both classes have been maintained as ‘English activities’. These activities include computer skills, reading abilities and games reinforcing topics already dealt with during the other four English classes. Apart from these ‘activities’, in second, fourth and sixth grades, students work on different aspects reading and writing, listening, speaking- related to the Cambridge exams normally carried out at the beginning of June.

AJUDA'NS A ACTUALITZAR EL DIRECTORI D'ANTICS ALUMNES http://www.institucio.org/lafarga

ga.org www.la-far


40è ANIVERSARI DE LA FARGA

NOTICIES

2 d’octubre de 2009... 40 any després. El dia 2 d’octubre ha començat la celebració dels quaranta anys de La Farga. Durant tot el dia els alumnes i els professors hem gaudit d’una festa memorable, o el principal objectiu ha estat agrair la tasca de tants anys de formació d’alumnes.

E

l passat divendres vam celebrar el 40 aniversari de La Farga de molt diverses maneres. Els alumnes del Cicle Inicial de Primària, per exemple, van tenir activitats extra: una petita acció de gràcies a l’oratori, divertits jocs esportius, una projecció d’antigues fotos... El 2 d’octubre, festa dels Àngels Custodis, ha estat un dia molt especial a tota La Farga. A la Primària van tenir una olimpíada en sessions de matí i tarda. A més, pel matí, es van celebrar Misses d’agraïment pels 40 anys de La Farga. Cada secció va preparar activitats especials i, envoltats en un ambient de festa i d’aniversari, el dia va transcorre amb gran participació per part de tots

els alumnes i professors de La Farga. Durant tot el dia, els alumnes de diferents cursos van poder veure la projecció d’antigues fotos, que van voler mirar i remirar per tal de fer-se bé a la idea de com era La Farga fa molts anys. Molts descobriren en aquesta presentació als pares, tiets, cosins... antics alumnes de la nostra escola. En el cas del Cicle Inicial, fins i tot algun avi, en antigues instantànies de festes esportives, excursions, campaments... I és que La Farga, més enllà del simple aniversari, és una escola amb tradicions que començaren els primers any i, avui, continuen tant vives com aleshores. La riera, els “seat sis-cents” aparcats a la porta

Durant la projecció de fotos antigues molts alumnes descobriren als pares, tiets, cosins… antics alumnes de La Farga.

DOTZE

de l’escola, els uniformes i la moda de llavors, van ser les instantànies més admirades pels alumnes. Acompanyant les fotografies, els professors més veterans de La Farga, explicaren anècdotes dels primers dies i les dificultats que es trobaven aleshores. “Tot era difícil... però teníem el més important... Il·lusió!” Aquest any, ple d’actes de celebració del quarantè aniversari, els alumnes van gaudir d’aquest primer dia de celebracions. Igualment, els nois van gaudir d’un dinar de festa, amb l’alegria d’aquest 40 aniversari que ara comencem a celebrar.


NOTICIES

El primer dia de La Farga vist per un nen de 6 anys El matí del 2 d’octubre de 1969, esperàvem impacients, al porxo de l’actual edifici de l’ESO, l’inici de les classes en el nostre primer dia de col·legi. Tot i tots érem nous, tant alumnes com professors.

E

ns van anar cridant per ordre de llista, i els de primer d’EGB no arribàvem a 25 alumnes. A continua­ ció, vam pujar al primer pis, on per aquells temps hi havia l’aula de 1r, la de 2n, l’Aula Magna i l’oratori (on ja podíem trobar en mn. Salvia). El nostre professor, el primer professor, va ser el sr. Ramon Cerra. No recordo res del que ens va explicar. Ja ho sento, Ramon, però estava més pendent de veure tot el que m’envoltava. En canvi, tinc més records, i no sé ben bé per què, del descans del pati. L’esbarjo el feiem, un total de 128 alumnes, a la pista que hi ha a sota del pavelló d’ESO, ja que encara no hi havia

els actuals edificis de Primària i del mejador, i al darrera del de Batxillerat hi havia una vinya que ho impedia. Durant el descans podíem escaparnos, gràcies a la manca de tanques i d’arbres -que plantarien dies més tard-, a la riera a buscar capgrossos i a empastifar-nos de fang! No sé per quin motiu hi havia professors que deien que no es podia fer; era evident que sí es podia. I ho fèiem. El menjador, si es podia dir així, es trobava en les actuals aules de 1r A i 1r B de Batxillerat. Com que no hi havia cuina, el menjar el portaven d’un restaurant (tot i ser d’un restaurant ja ens semblava dolent, perquè pels alumnes

el dinar sempre és dolent). La resta de la planta era ocupada per l’aula de plàstica, una aula que encara es va utiliitzar uns quants anys més. Per la seva banda, els pisos superiors, que no tenien mobles, encara no es feien servir. Per últim, recordo que la festa de Nadal es va haver de representar dues vegades, perquè no hi havia un espai prou gran on capiguessin tots els pares. Una altra festa d’aquells anys era la esportiva, que tenia l’influx paramilitar característic de l’època (1970) amb desfilades i banderes.

Durant el descans podíem escapar-nos, gràcies a la manca de tanques i d'arbres, a la riera a buscar capgrossos.

TRETZE


ÀLBUM DE FOTOS

CATORZE


CANVIS EN L'EDUCACIÓ

ALUMNES

Educar per competències L’educació per competències es presenta com un repte per a La Farga, tot i que, des de l’any 1969, La Farga procura que els alumnes siguin persones competents, ja que sempre s’educa el saber ser i el saber estar de les persones. Els darrers anys ja hem començat a transformar programacions i maneres de fer per tal d’adaptar-nos al nou currículum. Aquest any es completa l’etapa de Primària. Un aprenentatge competencial és sempre significatiu.

• Tenen en compte que els aprenentatges es puguin aplicar i serveixin per resoldre els problemes propis de l’àmbit d’actuació de les persones. • Les competències es mostren interdisciplinàries, és a dir, comparteixen diferents assignatures, ja que en moltes ocasions, la persona competent haurà de relacionar els conceptes apresos en diferents àmbits de la seva vida.

L

a primera qüestió que un es planteja en sentir parlar d’aquest nou concepte d’ensenyament-aprenentatge és preguntar-se, què és una competència?: Una competència és la capacitat de posar en pràctica d’una manera integrada, en contextos i situacions diferents, els coneixements, habilitats i actituds personals adquirides. El concepte de competència inclou tant els coneixements teòrics com les habilitats o coneixements pràctics i les actituds. Va més enllà dels saber i del saber fer o aplicar, perquè inclou els saber ser i el saber estar.

Les competències van més enllà del saber i el saber fer, inclouen el saber ser i el saber estar. Les competències bàsiques -de les cuals estem parlant- tenen les característiques següents: • Promouen el desenvolupament de capacitats més que no l’assimilació de continguts, encara que els continguts continuen estant presents alhora de concretar el que s’ha après.

CATORZE

• Les competències tenen raó de ser avui, en quant que en el segle XXI som incapaços d’assimilar tota la informació que ens arriba. El saber és massa ampli per tal de poder-ho aprendre tot. És per això, que una persona competent, no és aquella que sap molts conceptes de memòria, sinó més aviat aquella que té els recursos intel·lectuals suficients per cercar la informació i adequar-la a les seves necessitats. Per tant, les competències bàsiques són aquells coneixements, destreses i actituds clau que totes les persones necessiten per la seva realització i desen­ volupament personal, per la seva inclusió en societat i per la seva incorporació al món laboral. Les competències són, doncs, un base per l’aprenentatge durant tota la vida.


ÀREES DE CONEIXEMENT

PARES

Una escola de famílies L’any 1999, ara fa 10 anys, va néixer La Farga Infantil a Valldoreix, per donar resposta a la demanda de les famílies i dels antics alumnes que volien una educació de qualitat per als seus fills i filles d’entre 0 i 6 anys. Cada alumne és únic L’atenció personalitzada és l’eix principal del nostre model educatiu i es concreta en la preceptuació. El professorat atén individualment les necessitats educatives de cada alumne i de cada família.

L’educació de qualitat és qüestió d’il·lusió Les professores afronten els nous reptes de l’educació amb il•lusió per tal d’oferir una educació de qualitat.

L

a Farga Infantil combina experiència i innovació. Afrontem els nous reptes de l’educació amb l’avantatge que ens donen els 40 anys de tradició educativa de La Farga sumats a la innovació i recerca educativa que ens caracteritzen. Nens i nenes inicien l’etapa preescolar a “Llar d’Infants”, amb pocs mesos, i continuen a Educació Infantil (3 anys). El projecte educatiu té continuïtat a La Farga (nois) i La Vall (noies) on cursen Educació Primària, Educació Secundària i els cursos de Batxillerat, fins a l’entrada a la Universitat.

Educació Infantil Als primers anys de vida es construeix la personalitat del nen; és per això que la nostra preocupació és fomentar tot tipus d’activitats que ajudin el nen a expressar tot el seu potencial: Intel•lectual, social i afectiu. Donem especial importància a l’estimulació primerenca, l’estimulació sensorial i la psicomotricitat. Apostem pel trilingüisme: Integrem a l’aula el català, el castellà i l’anglès. Les TIC estan presents a l’escola com una metodologia més d’aprenentatge dels alumnes. Els ordinadors i les pissarres digitals interactives són una eina més.

ESTIMULACIÓ PRIMERENCA Bits d’imatge i lectura, audicions musicals, rutes lingüístiques... HABILITATS NEUROLÒGIQUES Intel·ligència visual, tàctil i auditiva PSICOMOTRICITAT Jocs, circuïts, manualitats DESCOBERTA Conèixer el món que els envolta MATEMÀTIQUES

Aprende a pensar AXENROOS

Habilitats socials i emocionals GRIMM

Tecnologies de l'aprenentatge i el coneixement ATRIUM

Transmissió de la fe COMUNICACIÓ I LLENGUATGE

Trilingüisme: català, castellà i anglès PLA FORMATIU

Mitjançant consignes treballem hàbits i virtuts ATELIER

Laboratori de creativitat MÚSICA

Audicions, cançons, dansa, instruments...

ITINERARI

UNIVERSITAT

PROVES PAU BATXILLERAT 16 - 18 anys

ESO 12 - 16 anys

Edifici Mira-sol 2ª LLENGUA ESTRANGERA

EDUCACIÓ PRIMÀRIA 8 - 12 anys CATALÀ - CASTELLÀ - ANGLÈS

CICLE INICIAL 6 - 8 anys La nostra preocupació és fomentar tot tipus d’activitats que ajudin el nen a expressar tot el seu potencial: intel·lectual, social i afectiu.

DISSET

EDUCACIÓ INFANTIL 3 - 6 anys

Edifici Valldoreix LLAR D’INFANTS A partir de 9 mesos


ENGLISH PROJECT

1

"Una persona, una lengua". Las “English teachers” hablan a los niños sólo en inglés y llevan el uniforme diferente, de manera que los alumnos asocian este color con la lengua inglesa dentro y fuera del aula.

EDUCACIÓ INFANTIL

Let’s have a story

Los alumnos, desde Llar d'Infants, reciben un mínimo de un módulo (45') diario de inglés.

En La Farga Infantil se empieza la enseñanza del inglés desde la Llar d’Infants con el objetivo de familiarizar a niños y niñas con este idioma y sentar las bases para futuros aprendizajes. Crear un entorno atrayente, motivador, divertido y capaz de despertar la atención de los alumnos es el principal objetivo en los modulos de inglés diarios.

La característica que define cualquier aprendizaje es que éste se produce a través de los sentidos: la vista, el oído, el tacto y el movimiento. Siguiendo este principio en La Farga Infantil presentan a los alumnos diversos estímulos: visuales (vocabulario), auditivos (canciones, poesías, rimas), táctiles (bolsas con material concreto) y motrices (actividades de movimiento). El proyecto está centrado en desarrollar en los niños las cuatro habilidades básicas del aprendizaje: escuchar, hablar, leer y escribir. Se trabaja de forma gradual y sistemática dichas habilidades a través de una serie de actividades que se dirigen a desarrollar cada una de ellas: Habilidad de escuchar se busca que los niños adquieran vocabulario a través de cuentos, bits de vocabulario, juegos de movimiento, música, videos, etc.

DIVUIT

1. Un entorno atrayente y divertido despierta la atención de los alumnos. 2. En P5 preparan materiales y aprenden cuentos que explicarán en casa. 3. Algunas de las flashcards que teacher utiliza en clase 4. A través de los sentidos se logra que niño utilice el inglés para comunicarse con los demás. 5. Se guía al niño de forma progresiva promoviendo un aprendizaje significativo.

Habilidad de hablar a través de representación con títeres, diálogos cortos que los niños memorizan, juegos con cartas, descripción de figuras, cuentos escenificados, canciones... se logra que niño utilice el inglés para comunicarse con los demás. Habilidad de leer. Se consigue a través de rótulos de lectura (flashcards), juegos de lectura, libros, etc. Habilidad de escribir. En P5 los alumnos aprenderán a escribir y copiar algunas palabras en inglés.

Los padres también se convierten en protagonistas.


2

3

5 4

LL1 -LL2 LISTEN

P3

P4

P5

LISTEN

LISTEN

LISTEN

TALK repeat, remember and ask

TALK

READ Introduction

READ Word Recognition

more atention REPEAT

Tabla de progresión en la adquisición de las habilidades

El proyecto de Inglés de La Farga Infantil puede dividirse en cuatro grandes bloques: Primer bloque: centros de interés. Los alumnos aprenden vocabulario y estructuras gramaticales a través de canciones y juegos relacionados con temas cotidianos (señales de tráfico, las estaciones, los días de la semana...). El movimiento y la manipulación están muy presentes en estas clases. Se crea una rutina atractiva que permite al niño disfrutar e involucarse al máximo en las actividades.

Segundo bloque: “Let’s have a story” Los alumnos empiezan a hablar inglés escenificando historias. Primero todos juntos en clase, después de haber escuchado a la profesora, poco a poco los niños van recordando los diálogos y son capaces de escenificar la narración. Finalmente, la historia va a casa acompañada de un material atractivo para que los niños puedan explicarla a su familia este método le da la oportunidad al niño de utilizar una lengua nueva para contar historias que sean interesantes para él. Tercer bloque: la lectura. Desde P3 los alumnos empiezan a identificar algunas palabras en inglés que las profesoras les enseñan a través de flashcards o mediante juegos. Así "poco a poco" los niños van reconociendo y leyendo las palabras en inglés.

El movimiento y la manipulación están muy presentes en las clases de inglés.

Cuarto bloque: proyectos. En P5 los alumnos empiezan a trabajar por proyectos. El objetivo es darles la oportunidad de aprender temas nuevos a través

DINOU

WRITE Copy

de la lengua inglesa. Esta manera de aprender se conoce como CLIL (Content and Language Integrated Learning) y es una metodologíam muy arraigada fuera de nuestras fronteras. Lo que se pretende es acercar al niño a diferentes temas como la historia, la literatura, las ciencias a través de un idioma nuevo. El niño tiene la oportunidad de aprender un idioma de manera natural, se olvida de la lengua rápidamente y se centra en el tema que se está aprendiendo. Lo más importante en esta etapa no es que el niño “hable inglés”, ya que se trata de un periodo de asimilación y continuo aprendizaje, sino de ofrecerle la oportunidad de aprender varias lenguas. El proyecto de inglés de La Farga Infantilpermite enseñar a los más pequeños de una forma lúdica y respetando su estilo de aprendizaje. Primero irán comprendiendo y luego se irán expresando, sin olvidar que cada niño es diferente y tiene su propio ritmo de desarrollo.


LA FARGA DAVANT LA LEC

TEMES D'EDUCACIÓ

La LEC, vista des dels 40 Ara que La Farga ha fet 40 anys, i que tenim entre mans una llei d’educació nova i per desenvolupar, pensava mirar-la des de l’experiència d’un col.legi, La Farga: què ha fet en aquests 40 anys i si podrà seguir-ho fent els propers 40 anys.

L'

objectiu inicial de La Farga, quan el van promoure un grup de famí­ lies era, essencialment, poder triar i protagonitzar el model educatiu que ells volien per als seus fills. El projecte educatiu de La Farga, el nostre caràcter propi, està fonamentat en la concepció cristiana de l’home i de la seva transcendència, i aposta per afavorir i fomentar la coherència en l’educació: treball, exigència i tracte personal. Els objectius que es proposa la LEC, analitzats detingudament, estan fixats en l’excel·lència i en la cohesió social, i articula tota una sèrie de mesures al voltant d’aquest dos grans eixos. Ens aporta alguna cosa nova, al moll de l’òs de La Farga? Ho dubto. Aquest dos objectius ja estan inserits al nostre caràcter propi des de fa molts anys i es lluita dia a dia, amb el treball conjunt família-col·legi a superar els reptes de cada alumne, de cada persona. Ens pot ajudar a dur a terme el que ja fem? També tinc els meus dubtes. Cada cop es posen més obstacles a la capacitat de les famílies de triar el projecte educatiu que vulguin; cada cop es generen més instàncies i càrrecs com la zona educativa, perquè s’ha perdut de vista la persona i que el fet educatiu és a la família. Es ben cert, com ja he dit altres cops, que potser és la millor llei que podia fer un govern d’esquerres, que tenia, gairebé, la intenció de fer-nos desaparèixer. El joc parlamentari i la voluntat dels pares i mares de Catalunya expressada en forma d’al·legacions, l’han facilitat.

Ara bé, dit això, no hem de renun­ciar a tenir el millor desenvolupament de la Llei, que hauria de respectar el dret dels pares a triar un projecte educatiu, adaptant la oferta educativa i la zonificació a la demanda manifestada per les famílies; equiparar a tots els mestres i professors assolint un finançament just, basat en els costos reals; preveure programes de formació de pares i mares; prestigiar i autoritzar el professorat; no fer de l’escola, si no de la família, el lloc on tota la societat hi aboca la responsabilitat última de l’educació d’un fill/a en àmbits tan diversos com la salut, la vialitat, el civisme o l’afectivitat. Ja sabíem que era una llei de consens, i en aquests casos, sempre anem a la baixa, als mínims i a les renuncies. Però hem de seguir lluitant perquè La Farga (i lògicament tots els col·legis i les famílies) malgrat les lleis, pugui seguir fent el que fa 40 anys van “veure” els promotors, a qui s’ha d’agrair l’aposta ferma, de soca-rel, que van tirar endavant amb el seu esforç. Els nostres fills ho esperen de nosaltres.

VINT-I-U


ENTREVISTA A ALEJANDRO GONZÁLEZ

La familia es la genuina comunidad humana, donde se aprende a vivir en comunión de personas.

TEMES D'EDUCACIÓ

Alejandro González nos habla de la adolescencia Siempre que en una conversación aparece la palabra adolescencia, genera un debate interesante y, no siempre, optimista. Y es que los mitos sobre la adolescencia nos han llevado a una conciencia social demasiado negativa sobre la misma y, al mismo tiempo, con pocas expectativas educativas. Alejandro González, con más de treinta años de experiencia en el trato con adolescentes, nos descubre la riqueza de esta etapa. Nos comentabas que este verano has estado leyendo textos de antropología. ¿Podrías transcribirnos las ideas que tú crees que hay que ir recordando a nuestros adolescentes para que salgan bien airosos de esta etapa de su desarrollo? Hay que procurar que se den cuenta de dos corrientes de pensamiento que están muy extendidas. La primera, formada por los que piensan que todo lo que ha sucedido en el mundo puede explicarse desde la

VINT-I-DOS


materia. Estos creen que la religión, la filosofía, la cultura, el derecho, la autoridad y la configuración de la sociedad, pese a las apariencias, no son otra cosa que superestructuras -creaciones humanas- que disimulan, y a la vez intentar proteger, una situación económica: la explotación de los débiles a manos de los fuertes. El otro gran grupo, estaría representado por el individualismo liberal burgués: piensan que cada hombre es un ser cerrado en sí mismo, ávido de acumular, que vive independientemente de los demás y que busca su beneficio propio. ¿Qué tienen en común esos dos mundos? Ambas posturas evidencian que el intento sistemático de construir una convivencia sin Dios se vuelve siempre contra el hombre: se oscurece la percepción de la verdad, originaria de la persona, del matrimonio y de la familia. Sin Dios se llega a pensar que el hombre es incapaz de construir su vida en la verdad. Al dejar de creer en la verdad de los valores absolutos, la inteligencia deja de interesarse por la cuestión del sentido para centrarse en una razón instrumental. Podríamos decir que hemos pasado del "homo sapiens" al "homo faber". Así, vemos que el trabajo ahoga muchas veces la vida de las personas con exigencias que no tienen en cuenta la realización de la persona y su vida familiar. Y la libertad queda reducida a la elección de cosas según un arbitrio personal, al margen de la verdad del hombre. Una libertad sin dirección aboca al hombre a la negación de todo principio: religioso, político y social: todo es válido con tal de no violentar la libertad ajena. Has dicho que queda oscurecida la idea originaria de la persona, ¿cuál es la causa de esta deformación del sujeto personal? El dualismo antropológico. La desintegración de la persona viene por un planteamiento dualista que separa como mundos distintos el del cuerpo y el del espíritu: el primero, se considera

como un material bruto sin significado personal intrínseco. El segundo, sería el mundo de la libertad sin condicionamiento alguno. El resultado es un hombre débil, sin fuerza de voluntad para comprometerse, celoso de su independencia, que considera difíciles las relaciones humanas como la amistad, la confianza, la fidelidad a los vínculos personales. ¿Cómo se puede volver a recuperar el norte? Hemos de volver a “la primacía de lo espiritual”: lo espiritual sobre lo material, las personas sobre las cosas, el trabajo sobre el capital, el ser sobre el tener... ¿Qué es lo más genuino del hombre? La inteligencia, su capacidad de comunicarse. Lo más profundo del ser del hombre consiste en que se relaciona con otros seres humanos y con Dios. El hombre es por su misma naturaleza un ser social y no puede vivir ni desplegar sus cualidades sin relacionarse con los demás. El hombre es un ser en un mundo de relaciones espirituales; la más importante de las cuales es el amor. ¿Y qué es lo más importante para el hombre? Para el hombre es vital el matrimonio, la familia: El hombre necesita una “morada” donde vivir. Una de las tareas fundamentales de su vida es saberla construir. La familia es la genuina comunidad humana, donde se aprende a vivir en comunión de personas. Familia, significa pensar en los demás... El hombre, única criatura a la que Dios ha amado por sí misma, no puede encontrar su propia plenitud si no es en la entrega sincera de sí mismo a los demás. Hay dos modos específicos de realizar íntegramente la vocación de la persona humana al amor: el matrimonio y la virginidad. ¿Cómo acogen los adolescentes estas ideas? Les sorprenden, les hacen pensar: se les quedan dentro. Es muy bonito ver la fuerza que tiene la verdad.

VINT-I-TRES

El hombre no puede encontrar su propia plenitud si no es en la entrega sincera de sí mismo a los demás.


APRENENTATGE SIGNIFICATIU

ALUMNES

Aprendre de l’entorn Diverses són les activitats fora de l’aula que fan els alumnes del Cicle Superior de Primària. Aquestes vivències ajuden als alumnes a aprendre de l’entorn i facilita la comprensió dels conceptes més teòrics que es treballen a l’aula.

E

ls nois de 5è, fa uns dies que van poder seguir amb força interès la visita guiada a l’exposició que, sobre els ibers i la seva civilització, hi havia a la plaça Octavià de Sant Cugat. Tot seguit, van visitar el temple i dibuixar vistes del Monestir des de diversos punts dels jardins que l’envolten. La setmana passada van anar a fer una descoberta del medi físic de la comarca des de la serra de l’Obac i a fer uns jocs de rol a la seu de la Caixa de Terrassa amb l’objectiu d’aprendre a utilitzar els diners. Els de 6è han estat a Cardona, veient el seu formidable castell, aturant-se especialment a les muralles, a l’abadia de Sant Vicenç i pujant a la torre de la Minyona, el seu punt més alt, des d’on s’albiren unes esplèndides vistes dels entorns. Després

van anar a la Muntanya de Sal i van fer una visita guiada a les galeries de les mines i al museu, que mostren com funcionaven i com va evolucionar la vida dels minaires al llarg del segle XX. D’altra banda, val a dir que també a principis d’octubre van fer una passejada amb les càmeres de retratar fins el turó de Can Mates on, tot jugant, els nois van preparar una exposició-concurs de fotografia creativa. A mitjans de novembre s’instal·là a La Farga una aula de robòtica per desenvolupar l’activitat “Missió a Mart”, que va tenir com objectiu despertar l’interès per la ciència i la tecnologia. Està ambientada en una expedició al planeta Mart on els robots programats pels alumnes ajuden a un conjunt de científics en perill.

VINT-I-CINC

Alumnes de 5è durant un taller robótica.

Quan els alumnes experimenten amb vivències els aprenentages, aquests esdevenen aprenentatges significatius i divertits.


RACÓ HISTÒRIC

LAS PREGUNTAS

1

3

1. ¿Qué aspectos crees que hay que potenciar para entender y tratar a los adolescentes? 2. Durante este periodo de crecimiento de tus hijos, ¿cómo lo aprovecháis y cómo disfrutáis de vuestros hijos? 3. Se habla demasiado mal de la adolescencia, ¿crees que es fácil ser adolescente hoy?

2

4. ¿Qué medios de los que el colegio pone a vuestra disposición os han servido más para la educación de vuestros hijos adolescentes? 5. ¿Qué aspectos recomendarías a los padres para potenciar en sus hijos antes de llegar la adolescencia?

ANTIGUOS ALUMNOS

Exalumnos nos hablan de sus hijos adolescentes Ignacio Mª Barroso Sánchez-Lafuente 1ª PROMOCIÓN LA FARGA (1970-1977) Abogado Desde hace 20 años dirijo un despacho especializado en patentes, marcas y propiedad intelectual; casi los mismos años que llevo casado con Mireia Hernández, que dirige un gabinete de documentoscopia en el mismo despacho. Los hijos no tardaron en llegar; Ignacio Mª con sus 18 años ya ha terminado su paso por La Farga y ha empezado la universidad en Alemania; Mireia

tiene 16 años y estudia en La Vall; Jorge Mª tiene 14 años, estudia en La Farga; Carla Mª tiene 13 años y estudia en La Vall; y como la vida tiene regalos guardados, tenemos a Alejandra Mª que tiene 3 años y "estudia" en La Farga Infantil. 1 Aspectos que hay que potenciar Creo que es fundamental el respeto, la coherencia, el ejemplo y la empatía para ganarte la confianza del adolescente. Éste necesita su espacio, pero no significa que tenga que vivir a su aire y por eso, la familia es el medio más adecuado para que aprenda a convivir y a compartir. 2 Disfrutar de los hijos En los primeros años de matrimonio, con los niños tan peque-

VINT-I-SIS

ños, Mireia y yo teníamos la sensación de ir un poco desbordados. Pero lejos de ser un problema, nos ha ayudado a esforzarnos en la exigencia y en el ejemplo a nuestros hijos. Y en esta tarea es fundamental el papel que para nosotros desempeñan La Farga y La Vall. En varias ocasiones, yendo con nuestros hijos por la calle, nos han parado para preguntarnos en qué colegio estudian. 3 Es fácil ser adolescente La adolescencia siempre ha sido y será una edad difícil, porque el cuerpo y la mente abordan cambios y retos. No es más heroico el adolescente de ahora porque, aunque tiene más trampas, también tiene más medios y recursos para evitarlas; como siempre, el papel más importante es la educación y la seguridad afectiva que encuentra el adolescente en su casa. 4 Medios que pone el colegio Los padres, no estamos solos. Esto fue de lo primero que aprendimos cuando pasamos a ser padres


4

FOTOS

4

X. Xxxxxxx 1. Los pequeños Abadía-de Medrano. 2. El matrimonio Gutierrez-Terradas. 3. La familia Farré-Montesó. 4. La familia Barroso-Hernández. 5. La familia Peralta-Olano.

5

de La Farga y de La Vall. Ahora que volvemos a empezar con nuestra hija pequeña, volvemos a saborear las conferencias y sesiones del colegio como si fueran las primeras que escuchábamos con nuestro hijo mayor; siempre aprendes algo nuevo o adquieres nuevas perspectivas. Y para el día a día y la ayuda concreta a cada hijo acudimos a las preceptorias, porque no sólo hablas de tu hijo, sino que como padres conocemos a los profesores y ellos conocen nuestra familia. 5 Consejo a otros padres Mi padre siempre dice que la adolescencia se prepara en la cuna, porque no podemos forzar la confianza y el diálogo a estas edades si no lo has conseguido cultivar en la niñez. Pero confianza no es coleguismo, sino generar un clima de respeto; es hablar, pero también callar cuando toca... y escuchar; y ser sincero... Mis hijos me dicen que un profesor tiene credibilidad cuando sabe de su materia, es coherente y respetuoso; esto mismo nos lo aplicamos como padres.

Leopoldo Abadía Jordana 5a PROMOCIÓN MONTCAU CONSULTOR

Estudié Económicas. Trabajé con mi padre 20 años hasta que me independicé. Estoy al frente de la Consultora Lara’s Song Consulting Group. Estoy casado con Regina (mi mayor acierto en la vida) desde 1988. Tenemos 10 hijos: Javier (estudia ADE en La Universidad de Navarra), Rocío (estudia Comunicación en la Universidad de Navarra), Regina (está estudiando inglés en Londres), Borja (La Farga), Íñigo (La Farga), Teresa (La Vall), Carmen Mª (La Vall), Fabiola (La Vall), Leopoldo (Escola Infantil La Farga) y Pepe (Escola Infantil La Farga). Aficionado al fútbol (juego en la liga de padres del colegio), el esquí y la náutica. 1 Aspectos que hay que potenciar Creo que hay dos aspectos fundamentales. El primero es

VINT-I-SET

5

hablar. No me refiero a los rollos morales que les echamos cuando meten la pata. Me refiero a que hay que hablar mucho, contar lo que hacemos, como ha ido el día, qué proyectos tenemos, qué planes, las cosas que van mal, los fracasos. Hace unos años, un buen amigo, Jaime Baucells, me dijo que el momento más importante del día era el desayuno: que desayunaban todos juntos cada día. Y tenía razón. Y por eso nosotros les copiamos. Es el único momento del día en el que podemos estar todos juntos y contarnos lo que vamos a hacer durante el día, los exámenes que hay, las cosas importantes del día, etc. El otro aspecto fundamental es la disponibilidad. Los hijos hablan cuando quieren y no suele ser cuando nos viene bien. 2 Disfrutar de los hijos Nosotros disfrutamos de nuestros hijos procurando hacer muchos planes juntos, planes en los que entran hijos mayores e hijos pequeños. Planes que van desde ir a buscar musgo para el Belén, ir un día a la playa, hacer el Cami-


RACÓ HISTÒRIC

FOTOS

2

1. La familia Barroso-Hernández a excepción de la pequeña Alejandra. 2. La familia Gutierrez-Terradas.

1

no de Santiago, ver una "peli" con pipas y palomitas. En esos momentos los horarios son relativos. No pasa nada por comer el sábado a las 4 de la tarde si hemos estado bañándonos en la piscina, o hemos salido de excursión, o simplemente hemos estado juntos. 3 Es fácil ser adolescente Nunca ha sido fácil ser adolescente. Es un periodo de cambios que no saben gestionar. Pero creo que los adolescentes de hoy, si son buenas personas, son mucho más heroicos que hace unos años. El entorno es absolutamente permisivo en todo y si se dejan llevar por él, el resultado es una juventud muy floja, muy blandita. Por eso los padres tenemos que ayudarles haciendo un esfuerzo suplementario para entenderles, apoyarles y animarles y, sobre todo, cuando meten la pata, no tomarlo como una ofensa personal. 4 Medios que pone el colegio El Colegio ha de ser un complemento en la formación y educación de los hijos. Y en el momento

de la adolescencia, el Colegio se ha de convertir en un cómplice de las familias y el Preceptor es la pieza fundamental de esa complicidad. Las actividades para padres que realiza el Colegio nos sirven además para conocer y hacernos amigos de los padres de los compañeros de nuestros hijos. Y, además, los Cursos de Orientación nos sirven, como matrimonio, para hablar de los hijos adolescentes y como familia, para descubrir que no todos los adolescentes son iguales y podemos aprender cómo educan a sus hijos otras familias. 5 Consejo a otros padres En casa tiene que haber alegría, sentido del humor, cariño, hemos de lograr que sean amigos entre ellos, que se ayuden, provocar las tertulias sin tele, hablando todos juntos, dejando participar incluso a los más pequeños, sin horarios, sin complicaciones y con mucho amor. Y, además, tiene que ser una casa abierta, donde saben que pueden venir con sus amigos sin pedir permiso, porque es su casa.

VINT-I-VUIT

Francisco “Guti Gutiérrez Vidal-Quadras 8a PROMOCIÓN (1977-1984) Product Manager Me licencié en Económicas, especialidad: empresa y me Diplomé en Ciencias Empresariales. UAB. Actualmente soy Product Manager. Sector Cerámico. Comercial Química Massó S.A. y me responsabilizo de la gestión y desarrollo de varias representadas de origen extranjero. Estoy felizmente casado con Montserrat Terradas en Roma en 1992. Tenemos seis hijos: Guillermo (16 años), Mª Laura (13 años), Mónica (10 años), Alberto (4 años), Nacho (1,5 años) y Mª Blanca (4 meses). Me gusta la natación, el paddle y, cuando me dejan, esquí. Una afición que procuro no perder es la vela. 1 Aspectos que hay que potenciar Para mí, los puntos clave son: estar no sólo presente en casa sino cerca de ellos; no avasallar


3

4

FOTOS 3. La familia Abadía-de Medrano en una de sus excursiones. 4. Los Farré-Montesó celebrando la Navidad.

haciendo preguntas, sino esperar a que ellos nos cuenten. En caso de que sean tímidos, podemos hacer alguna pregunta cuya respuesta no sea un simple sí o no; saber escuchar en todo momento, las confidencias suelen darse en el momento menos oportuno. 2 Disfrutar de los hijos Yo los trato a dos niveles: personal, es importe que nuestros hijos vean que les dedicamos un tiempo sólo a ellos. Esto nos permite conocerlos mejor. Una invitación a unas “tapas” puede ser una buena ocasión para disfrutar de él/ella; organizando alguna actividad con sus amigos. 3 Es fácil ser adolescente Es más fácil serlo, pues la sociedad actual fomenta todo aquello que le gusta al adolescente: el relativismo, la comodidad, la falta de límites, la falta de espera. Resulta mucho más difícil ser heroico, pues la sociedad no ayuda en absoluto. Estamos inmersos en un sociedad donde lo importante es el tener y no el ser.

4 Medios que pone el colegio Los preceptores juegan un papel importante para reforzar las pautas que intentamos aplicar en casa. Hemos visto que resulta muy positivo que a esta edad, el colegio dé la opción a que cada alumno escoja su preceptor. Los Cursos de Orientación Familiar resultan muy prácticos para analizar casos reales de una forma muy amena. 5 Consejo a otros padres Potenciar las amistades. Es importante que tenga un grupo de amigos definidos donde se sienta acogidos. Aquellos hijos que no tengan amigos, por ser tímidos o reservados, convendría ayudarles a encontrarlos apuntándoles a alguna actividad extraescolar partiendo de sus aficiones. Fomentar el deporte a todos los niveles, sin duda podrá ayudarles. Y, cómo no, todo esto debe estar alimentado por una formación espiritual que lo complemente, a través del ejemplo vivido en casa. La sinceridad se puede conseguir diciendo las cosas como son, sin camuflarlas, con cariño, corrigiendo

VINT-I-NOU

con amor y paciencia. La confianza se consigue sabiendo escuchar, siendo discreto en todos aquellos comentarios que nos hagan, dándoles los mejores consejos posibles.

Ramón Farré Gaudier 8a PROMOCIÓN (1969 al 1975 ) Dirección Comercial Estudié Ciencias empresariales, pero no acabé la diplomatura. Empecé a trabajar a los 17 años, estampando camisetas, luego en un almacén textil, en una Agencia de Aduanas y en 1983 entré a trabajar en BASF, empresa en la que continúo como Director Comercial de una división de pinturas. Felizmente casado desde 1988 con Cristina Montesó. Tenemos nueve hijos: Ramón, Blanca, Javi, Miquel, Mónica, Santi, Laura, Cristina y Nuria. Los


RACÓ HISTÒRIC

FOTOS

1

2

1. Ignacio, Mireia, Jorge, Carla y Alejandra Barroso-Hernández. 2. Daniel y Mª Ángeles Peralta-Olano. 3.La familia Farré-Montesó en la nieve. 4. Pepe Abadía haciendo prácticas de conducir. 5. Los diez Abadía-de Medrano. 6. Guillermo Gutiérrez practicando vela. 7. Álex y Marina Peralta-Olano.

3

dos mayores ya están en la universidad, y el resto estudian en La Farga y La Vall. 1 Aspectos que hay que potenciar Al llegar la adolescencia, nuestros hijos tienden a “cerrarse” en su nuevo mundo. Vemos muy importante no perder la comunicación, e intentar, sin forzar, mantener conversaciones, respetando su intimidad. 2 Disfrutar de los hijos Es importante aprovechar los momentos en que nuestros

hijos están contentos y comunicativos. Reírse juntos y pasarlo bien, aprovechando las comidas, los ratos en que se va en coche. 3 Es fácil ser adolescente Afectivamente creemos que no hay diferencias, pero existen más factores externos que influyen en sus vidas: Internet, TV, telefonía móvil,... que en sí no son malos, pero de los que un mal uso puede perjudicarles. Entre los jóvenes hay más falta de valores y respeto a los demás.

4 Medios que pone el colegio A través del colegio hemos conocido los clubs juveniles de la Obra. Son un excelente medio donde nuestros hijos se lo pasan bien junto a otros amigos y reciben buena formación, complementaria a la de casa y el colegio. También nos ha ayudado mucho la relación con otras familias y los cursos de Orientación Familiar. En ellos te das cuenta de que los problemas e inquietudes son comunes en las diferentes familias y esto te ayuda y motiva.

AJUDA'NS A ACTUALITZAR EL DIRECTORI D'ANTICS ALUMNES http://www.institucio.org/lafarga

ga.org www.la-far


6

4

7

5

5 Consejo a otros padres Escucharles mucho, enseñarles a ser sinceros, a que confíen en sus padres aunque se equivoquen, que se sientan queridos por sus padres tal como son y que crezcan en un ambiente de generosidad con sus hermanos, intentando fomentar valores que les hagan fuertes.

Daniel Peralta Nebot 8a PROMOCIÓN (1971-1983) MATAGALLS Abogado Licenciado en Derecho. Casado con Mª Angeles Olano, con quién fundó Peralta & Olano – abogados-, saga familiar que esperamos continúen alguno de nuestros hijos Alex (15) o Marina (12). Todos tenemos los mismos hobbies, los paseos por la montaña, el esquí, el pitch & putt y la vela. Aficiones que se ven

supeditadas por las competiciones “findesemanal” de los niños (Futbol-Alex y Voley-Marina) 1 Aspectos que hay que potenciar Creo que en la adolescencia es imprescindible el diálogo y compartir con ellos nuestra visión de los temas sin pretender que sean copias nuestras. A esa edad la experiencia y la crítica son importantes, son como trapecistas que necesitan relacionarse y comprobar todo por ellos mismos. 2 Disfrutar de los hijos Plenamente consciente de que hemos escogido una educación diferente a la de muchos adolescentes con los que conviven y convivirán en sociedad, creo fundamental enseñar a nuestros hijos a respetar las ideas y las creencias de los demás como vía para asegurar el respeto y en su caso la defensa de las propias. 3 Es fácil ser adolescente Soy de los que piensa que cualquier tiempo pasado fue mejor,

TRENTA-U

o por lo menos más sencillo. A eso me refería antes al hablar de la convivencia en una sociedad que se halla desorientada y desengañada. Creo que no pasarán muchos años antes de que nuestros adolescentes pasen sin solución de continuidad de héroes a líderes, en el sentido moral de la expresión. 4 Medios que pone el colegio Algo que creo que nos ha ayudado mucho a coordinar el mensaje educativo a nuestros hijos ha sido el comprobar como muchos de mis tutores continúan ejerciendo la docencia en el colegio, y colaborando con esta gran familia que ha acabado siendo La Farga. 5 Consejo a otros padres Es difícil dar una misma receta para todo el mundo, pues la relación paterno-filial no siempre resulta de la combinación en igual proporción de los ingredientes autoridad-amistad, confianza-intimidad. Lo que no falla nunca es la sinceridad, me refiero al ejemplo de los padres.


Els atendrem amb molt de gust a la nova botiga al cor de Sant Cugat

s n o i c c e f n o C Uniformes d'escoles: La Farga, La Vall… i més! Roba de feina: clíniques, hotels, laboratoris, farmàcies, restaurants, perruqueries… Davantals, pixis, roba de servei de la llar… Camises, samarretes, xandalls…

Visiti'ns al carrer Santiago Rusiñol, 12 confeccio.prat@gmail.com Tel. 936 741 195

Horari comercial de 9.30 a 13.30 i de 17 a 20.30


LECTURES, PÀGINES WEB I DVD

Lectures, cinema i webs destacades I EN DESTAQUEM…

"El perfume de la adolescencia" Alberto Faccini edu.com

“Up” Pete Docter, Bob Peterson Walt Disney 2009 “Up” es una comedia sobre un vendedor de globos de 78 años, Carl Fredricksen, que finalmente consigue llevar a cabo el sueño de su vida al enganchar miles de globos a su casa y salir volando rumbo a Sudamérica. Pero descubre demasiado tarde que la mayor de sus pesadillas se ha embarcado también en el viaje.

“Los mundos de Coraline” Henry Selick (Novela: Neil Gaiman) Focus Features / Laika Entertainment Basada en la novela de Neil Gaiman, narra la historia de una niña que encuentra una versión mejorada de su vida en un universo paralelo al atravesar uno de los muros de su casa: como por ejemplo que sus padres son más considerados con ella. Pero la maravilla dará paso al miedo y angustia.

Tal vez soñar José Ramón Ayllón Ed. Ariel. Literatura y filosofía son dos viajes hacia la verdadera dimensión del ser humano. Por eso constatamos que todos los grandes de la Literatura -de Homero a Borges- han abordado las grandes cuestiones sobre la condición humana. Sin ser filósofos, han entrado de lleno en el campo de la filosofía para iluminarlo con la belleza de su estilo. Para lograr un texto asequible, el autor ha seleccionado los referentes más universales: el hombre, en Homero; la inteligencia, en Robinson Crusoe; la verdad, en El Quijote; el amor, en El Principito; los sentimientos, en Anna Frank; la amistad, en Etty Hillesum; la familia en Delibes; la ciencia, en Julio Verne; el comunismo, en Orwell; el darwinismo, en Jack London; el superhombre, de Niestzsche; el mal, en El señor de las moscas; el bien, en el El Señor de los anillos y la muerte, en Hamlet.

TRENTA-TRES

Cuando a los adolescentes se les plantean horizontes de mejora personal son capaces de responder de modo positivo: es el perfume de esta gran aventura educativa. Este libro nace de la experiencia constante del autor; a lo largo de sus años en la enseñanza ha comprobado que los adolescentes son muy capaces de responder de modo positivo cuando se les plantean horizontes de mejora personal y compromisos en aspectos que cualifican su personalidad.

Ciencia y tecnología www.cienciapopular.com/ WWWWW En esta página encontramos una ventana abierta a la ciencia, tecnología, avences y descubrimientos científicos que se combinan con experimentos caseros y divertidos para la familia. Tiene también temas curiosos y facetas menos conocidas como astronomía, entre otros.


A PARTIR D'UNA FOTO

ANTICS ALUMNES

Trobar-se en un sopar En Jordi Guardiola i el Joan Vila es troben en un sopar de promoció vint anys després de la deva graduació a La Farga. Encara que durant aquests anys s'han anat veient, és inevitable parlar d'anècdotes que van viure junts durant els anys a La Farga… Aviat s'adonen que el vincle d'amistat ente els que es troben a la reunió és tan fort que poden passar vint anys més i seguiran sent amics.

E

stimado Jordi: Tal y como dices, de entrada, me adhiero a tus agradecimientos principalmente al sr. Solé y al sr. De Castro y a todos los miembros de La Farga que se preocupan y esfuerzan para que puedan realizarse estas cenas de un valor inestimable. Han pasado unos meses desde la cena y todavía se me acelera el corazón al recordar el impacto que me causó el reencuentro después de 20 años. Cuando recibí la carta tuve que contar los años pasados, pues no daba crédito a que realmente hubiera pasado tanto tiempo. Aún recuerdo el primer día de clase entrando juntos: “Fer”, Abel, tú y yo. Es cierto lo que dices, aunque pasen veinte años más, la amistad y vínculo que nos crearon todas las vivencias que compartimos en La Farga nos acompañarán para siempre. Jordi, ¿cómo no voy a recordar a la sra. Lola? El cariño con el que nos trataba aunque supiera que la engañábamos –sin maldad- para que nos diera la comida de régimen. Cuando tengas ocasión dale un beso muy fuerte de mi parte. Reconozco que conseguí hacer el “mate” desde pequeño, ¡¡¡pero qué merito tenía con mi altura!!! Te lo hubiera cambiado sin dudarlo por tus regates y pases a lo Lauridsen en aquellos fantásticos partidos de fútbol, hasta la extenuación, con los del A y los del B. Tu amigo,

A

preciado Joan: Que alegría volvernos a ver después de tantos años. Le tenemos que dar las gracias a Pep Solé y a Manolo de Castro por ayudarnos a montar la cena del 20 Aniversario de nuestra graduación. Fue un éxito total que nos pudiéramos reunir tanta gente de la promoción y ver como pasa el tiempo pero, también, comprobar la amistad que con el paso de los años seguimos teniendo. Recuerdo como si fuera ayer los partidos de mini básquet donde tú, ya hacías “mates” en sexto y yo no lo conseguí ni en COU. El otro día estuve con mi tía, la sra. Lola, ¿te acuerdas de ella? Ella me comentaba la cantidad de anécdotas que tiene (para escribir un libro) sobre todo cuando íbamos al comedor y le pedíamos comida de régimen si no nos gustaba algo. Como te comenté, yo sigo con mi despacho de consultoría en Polonia y por el tema del idioma me vienen los recuerdos de las clases de Inglés con el sr. Gomez y el sr. De Paz que siempre nos ponían a ti y a mí en primera fila para que no habláramos. También recuerdo cuando fuimos a ver la semifinal de la UEFA en Sarrià con todos los “pericos” de la clase y el sr. Valls que, aunque no era muy futbolero, se lo paso en grande con nosotros. Un abrazo. Jordi

Joan Joan Vila Florensa, MATADEPERA, de la 13ª Promoció “Besiberri” (1977-1989), Advocat.

Jordi Guardiola Farré, BARCELONA, de la 13ª Promoció “Besiberri” (1977-1989), Consultor.

TRENTA-QUATRE


TRABAJOS VERTICALES llegamos donde nadie alcanza TRABAJOS EN ALTURA actuación rápida sin andamios TRABAJOS SUBTERRÁNEOS cualquier lugar puede ser inspeccionado

933 718 494 • www.verticalcross.es C/ Sant Salvador, 17-19 • 08950 • Esplugues del Llobregat (Barcelona)


Profile for La Farga

Revista 32 (Desembre 2009)  

Revista 32 (Desembre 2009)  

Advertisement