Page 1

Bolig bolig

46 / Aabenraa Ugeavis / Onsdag 23. november 2011

Bolig Fire bud pĂĽ ĂĽrets adventskrans

PopulĂŚre dyr hos mĂŚgleren

Advent. Søndag den 27. november fejrer vi første søndag i advent, sü allerede dÊr skal kransen vÌre klar.

aabenraa: De to snegle, som er en del af Nyboligs reklamekampagne, er meget populÌre. Det mü statsaut. ejendomsmÌgler Hans Sørensen i Aabenraa sande. De to snegle er sat pü somklistermÌrker pü vore udstillingsvinduer. Det er sket flere gange, at de er forsvundet. Folk har simpelthen pillet dem af og taget dem med hjem. Nybolig har derfor gjort en dyd ud af sneglenes popularitet ved at forÌre dem büde som krammedyr og som køleskabsmagneter til kunder. Ja - nok mest til kundernes børn. Forleden havde Nybolig sümÌnd inviteret børn og forÌldre til snegle-dag. Børnene kunne fü malet snegle i ansigtet, der var film i biografen samt mulighed for at tegne og male i selskab med tøjdyrene. Dertil blev der serveret popcorn og slush-ice, medens forÌldrene kunne fü sig en boligsnak med ejendomsmÌglerne.

Af Louise Lyngsø KjÌrulff lolk@berlingskemedia.dk

fire stilarter: Der var engang, hvor adventskransen skulle vÌre lavet af gran og have røde bünd - men südan er det ikke lÌngere. I dag behøver der ikke engang vÌre tale om en krans og det eneste der (til dels) definere adventskransen er derfor de fire lys, som symboliserer de fire adventsdage. Her für du inspiration til fire forskellige typer af adventskrans.

#1 Den naturlige Den nordiske stil har for alvor bidt sig fast i den moderne, danske boligindretning. Og er dit hjem indrettet efter denne stil, sü vil den naturlige adventskrans umiddelbart vÌre at foretrÌkke. Gü derfor pü jagt efter mos, kogler, bÌr og grene i naturen - eller i dit indkøbs- eller havecenter og sammensÌt en smuk, naturlig adventskrans. Undgü bünd og unaturlige elementer, og vÌlg hvide lys i ren stearin til kransen.

#2 Den minimalistiske

#1. Foto: Colourbox

#4. Foto: thepukproject. blogspot.com

Hvis du ikke synes, at nisser og flettede julehjerter passer ind i boligindretningen, sĂĽ vĂŚlg en adventskrans, hvis eneste julede element er, at der er fire lys i den.Der findes flere forskellige stager pĂĽ markedet og vil du give den et pift af jul, sĂĽ pynt den eventuelt med lidt diskret julepynt eller smalle, rustikke bĂĽnd.

#3 Den romantiske Er du den store juleromantiker, sü vÌlg en adventskrans, der oser af jul og hygge. Pynt den med gran og smü indpakkede gaver - eller julekager og konfekt. Hvis du vÌlger den spiselige pynt, sü sørg for, at have lidt ekstra pü lager, for ellers er det ikke sikkert, at den holder helt til fjerde søndag i advent.

#2. Foto: Ferm Living

#4 Den funky Er dit hjem indrettet med neon og kitch, sü vil den funky adventskrans passe perfekt ind i julehyggen hos dig. Du kan enten hÌkle den eller finde pü en anden sjov müde at designe den pü.Lav for eksempel en krans af smü kogler i forskellige ­pangfarver, lav den af lakridskonfekt eller af et gammelt cykeldÌk. Kun fantasien sÌtter grÌnser!

#3. Foto: Frokenklara.dk

Masser af tomme, jyske lejligheder Boligmarkedet. En ny undersøgelse viser, at der er mange ledige lejligheder i en rÌkke store, danske byer. Af Louise Lyngsø KjÌrulff lolk@berlingskemedia.dk

Ledige boliger: Er man boligsøgende i jyske byer som Viborg, Skive og Frederikshavn, har man rigtig gode kort pü hünden. Det viser en helt ny undersøgelse fra BoligPortal. dk. Der er set pü forholdet mellem antal boligsøgende og antal udbudte lejeboliger i en rÌkke større danske byer. Ikke overraskende er der hürd

NYT KĂ˜KKEN

kamp om lejeboligerne i landets allerstørste byer, men undersøgelsen viser ogsü, at der er rigtig fine muligheder for at fü fingre i en lejebolig, hvis man bor i de lidt mindre byer som Skive, Viborg og Frederikshavn. Man ser ofte i byer af den størrelse, at de, der flytter derfra, er dem, der netop har fÌrdiggjort deres uddannelse eller netop flytter for at starte pü en videregüende uddannelse, altsü yngre mennesker, siger

Skift kun lügerne og evt. skuffer, bordplader og dit køkken bliver som nyt

Henrik Løvig, der er administrerende direktør i BoligPortal.dk

Fü ledige lejligheder i øst Generelt viser undersøgelsen, at man som boligsøgende har de bedste chancer for at finde en lejebolig, hvis man bosÌtter sig vest for StorebÌlt. Kun en af de ti byer med flest boliger per boligsøgende ligger nemlig pü SjÌlland. Jo tÌttere vi kommer pü København og Roskilde, desto svÌrere bliver det at finde en lejebolig. Vi har rigtig mange lejligheder over stort set hele

HUSK

ing Fradragsordngen pĂĽ monterin

FĂ˜R

PĂ… KUN 1 DAG

kr. Op til 15.000 ĂĽr pr. person pr.

NU MED

RENOVERING

Har I fejret sølvbryllup med Jeres køkken?

Skift kun lĂĽger, skuffer og bordplader

Frøsø – din seriøse samarbejdspartner K LI P U D

EFTER

Danmarks eneste landsdĂŚkkende kĂŚde - Din garanti for tryghed og kvalitet

KĂ˜KKEN ¡ BAD ¡ GARDEROBE

Undersøgelsen viser ogsü, at det er svÌrest at finde lejebolig i Danmarks allerstørste byer, hvor der til trods for et rigtig stort udbud af lejeboliger simpelthen bare er endnu flere boligsøgende. Det hÌnger ogsü sammen med hele den immobilitet, der har ramt boligmarkedet. At det er sü forholdsvist svÌrt i de store studiebyer

Tilpasses til netop dit køkken – uanset alder!

for hündvÌrkerløn Nye lüger fra kun kr. 399,- pr. mdr 6 mdr. rentefri gennem Ekspresbank lün

SvĂŚrest i studiebyerne

lige nu, skyldes primÌrt tre forskellige ting. For det første, at der i september startede rekordmange nye studerende pü uddannelser i de store byer. For det andet, at mange familier, der har solgt deres hus i det forgangne ür, ikke vil bruge pengene pü noget nyt, men gerne vil leje i stedet pü grund af hele den usikre situation pü boligmarkedet. Og for det tredje, bliver mange unge boende ekstra lang tid i deres kollegievÌrelse og lejlighed, nür de er fÌrdige med deres uddannelse, simpelthen fordi de ikke kan finde et job at flytte efter. De

nt eller fra kr. 38efri 0,pr. md.

tre ting er med til at skabe en slags flaskehals i de allerstørste byer, siger Henrik Løvig.

Det kan vÌre svÌrt at finde en ledig lejlighed øst for StorebÌlt.

7pQNHUGXS¸Q\EROLJ"

Nye lĂĽger og skuffer monteret pĂĽ kun fĂĽ timer OBS! 5 ĂĽrs garanti

%ROLJO¸QWLOSD

Kontakt konsulent Jens Andersen, Sønderjylland, pü tlf. 5157 15 38 – og fü et GRATIS tilbud

+qUPHUHRPGLQHPXOLJKHGHU

WWW.OKKR.DK

�Nyt� køkken – uden at skifte det gamle ud

ET GRATIS HJEMMEBESĂ˜G

Frøsø KĂ˜KKENFORNYELSE ApS

RING HEINRICH STEINBECK 29411470 OG AFTAL TID FOR

Finansiering 12 mdr. re

K LI P U D

VI KOMMER HJEM TIL DIG MED PRĂ˜VER OG ET GODT TILBUD

SKATTEFRADRAG

SjÌlland, men efterspørgslen er bare enorm – og den bliver kun større, siger Henrik Løvig.

­23

Oldenvej 7, 3490 Kvistgürd Tlf. 4917 7728 ¡ www.froso.dk

5qGHNUR +pUYHMHQ 5qGHNUR 7OI


Jagtsæsonen er gået ind Efteråret er kommet, og det betyder, at det er blevet tid til at gå på jagt. Heldigvis behøver du hverken at have jagttegn eller nedlægge fasaner for at følge efterårs jagtinspirerede mode. At være skørtejæger er jo også en slags jæger. Og dét kræver ligeledes korrekt påklædning.

Gennemfør stilen Dette efterår skal lapperne ikke kun sidde på albuerne

Hat fra Gant Lommelærke fra Tiger

Vest fra Gant Sweater fra Samsoe & Samsoe

Tip!

Sko fra Samsoe & Samsoe

Strik med mønster er populære denne sæson

Cardigan fra Solid

Brug en vest i overgangsperioden mellem efterår og vinter Foto: Colourbox


SÅDAN FÅR DU RÅD TIL

KUNST Kunst er meget mere end malerier - og det behøver ikke koste en bondegård

Af Louise Lyngsø Kjærulff lolk@berlingskemedia.dk

Har du heller ikke lige 20.000 kroner til at købe kunstværker for? Så sug til dig af gode råd fra kunstanmelder og magister i kunsthistorie, Trine Ross.

Køb det, du kan li’ Spørger man Trine Ross, skal man glemme alt om at gøre en god investering ved at købe kunst. »Det er ikke sådan, at man sikrer sin alderdom,« siger den garvede kunstekspert. Rådet er i stedet, at man skal købe kunst, man synes om og har lyst til at se på i lang tid.

Find lokale kunstnere Det er ikke alene interessant at have et maleri af en lokal kunstner hængende, det er også billigere end at købe kunst af mere anerkendte kunstnere. »Hold øje med lokalaviser, gallerier og andre udstillingssteder,« siger Trine Ross, som samtidig fortæller, at man ved at købe direkte af kunstneren også er sikker på, at værket er ægte.

Busy Day at theOffice, Honey? Porcelænsfigur af Louise Hindsgavl. Foto: Louise Hindsgavl

Hold øje med de nye Hvert år udklækkes nye kunstnere. Og det handler ofte om at spotte dem, inden de bliver mere anerkendte - og prisen på deres kunstværker stiger. »Blandt andet udstiller eleverne på Det Kongelige Danske Kunstakademi deres værker på de årlige »rundgange«, der annonceres i pressen,« fortæller Trine Ross. Du kan derfor med fordel holde øje med, hvornår de kunstneriske uddannelsessteder i dit lokalområde holder udstillinger.

Lej et kunstværk Er du i tvivl om, hvilke kunstværker du skal vælge, så kan du også vælge at leje kunst. På Kunstbiblioteket i København, Grafikbiblioteket og flere hjemmesider kan man leje malerier for et relativt lille beløb. Selvom Trine Ross personligt helst vil eje sine kunstværker, synes hun idéen om at leje kunst er en god mulighed for at finde ud af, hvilken stilart og størrelse, man foretrækker.

Få flere tips Vil du have flere gode råd til at købe kunst (både billigt og dyrt), så klik ind forbi Trines hjemmeside: www.trineross.dk

Grafik er billig kunst Originale malerier på lærred bliver dog aldrig helt billige. Vil man derfor endnu længere ned i pris, så er Trine Ross’ råd, at man i stedet køber grafik. »Vælger man grafik, kan man få rigtig gode værker, også af kendte kunstnere, til en rimelig pris,« siger kunsteksperten, der samtidig kan forklare, at årsagen hertil er, at grafik trykkes i oplag, og prisen derfor kan holdes nede. 04 DINBY.DK MARTS 2011

Læs om kunstneren Estrid Maria Eriksen på side 6 og 8.


dinbydk

06 / Ugeavisen Kalundborg / Tirsdag 29. november 2011

Danskerne giver gaver med god samvittighed velgørende julegaver. I år kan danskerne i større grad end tidligere bestemme, hvor nødhjælpen skal ydes Af Louise Lyngsø Kjærulff lolk@berlingskemedia.dk

nødhjælp: For flere år siden indledte Folkekirkens Nødhjælp begrebet velgørenhedsgaverne med deres unikke tilbud om at give en ged i julegave. I dag har konceptet bredt sig - både blandt nødhjælpsorganisationerne og i befolkningen. Danskerne har i høj grad taget velgørenhedsgaverne til sig. »De sidste to år har vores julekampagne været utrolig succesfuld, både hvad angår salg af gaver og forskellige typer af donationer. Giverviljen op til jul er heldigvis meget stor blandt den danske befolkning,« siger Mette Pind Jørum fra Røde Kors.

Mere medbestemmelse Denne jul er der stor mulighed for selv at bestemme, hvad ens donation skal gå til. Hos Folkekirkens Nødhjælp kan man i år give en katastrofepakke, hvor det i stedet for gavegiveren er gavemodtageren, der vælger, hvor den skal hen. Efter modtagelsen af gaven kan vedkommende nemlig gå ind på nettet og donere en katastrofepakken til et af de områder, Folkekirkens Nødhjælp arbejder i. Herefter publiceres donationen på Facebook, hvis personen ønsker det, og vedkommende modtager løbende

information om, hvordan situationen i det pågældende område udvikler sig.

Direkte gaver Hos Røde Kors er det stadig gavegiveren, der bestemmer, hvor nødhjælpen skal placeres - og mulighederne er mange. Man kan for eksempel give en gave direkte til en mor ude i verden eller til julehjælp til en dansk familie, som har brug for det. Vil man hellere give en »rigtig« gave og gøre det med god samvittighed, så kan man hos Røde Kors købe fysiske gaver, hvor overskuddet fra salget går til nødhjælporganisationenes arbejde herhjemme eller ude i verden.

Unge mest velgørende Hos Folkekirkens Nødhjælp er det primært yngre mennesker, der køber velgørenhedsgaverne til deres venner og forældre. Om det skyldes et reelt ønske om at hjælpe eller mangel på gaveideer vides ikke - og hos nødhjælpsorganisationen er man da også ligeglad med bevæggrunden. »Vi er taknemmelige for hver en donation, for de penge vi modtager gør en kæmpe stor forskel,« fortæller Kim Skytte Graae fra Folkekirkens Nødhjælp. Selvom danskerne generelt er gavmilde i forbindelse do-

Nyopslåede stillinger Datatekniker-elev med speciale i infrastruktur. Se stillingsopslag på www.kalundborg.dk.

Etablering af kølebrønd Kalundborg Kommune har afgjort, at den ansøgte etablering af kølebrønd til døde dyr ved husdyrbruget på Brændemosevej 31, 4400 Kalundborg ikke er omfattet af § 12, stk. 3 i husdyrgodkendelsesloven. Afgørelsen er tilgængeligt på Kalundborg Kommunes hjemmeside: www.kalundborg.dk under ”Landbrug og husdyr” se under ”Høringer og annonceringer”. Derudover kan afgørelsen rekvireres ved kontakt til nedenstående. Afgørelsen kan påklages til Natur- og Miljøklagenævnet af de klageberettigede jf. § 84 – 88 i husdyrgodkendelsesloven, herunder enhver der har individuel væsentlig interesse i sagens udfald. En eventuel klage skal være skriftlig og være modtaget ved kommunen senest inden den 28. december 2011 kl. 14. Klagen skal sendes til Kalundborg Kommune, Plan, Byg og Miljø, Team Natur og Vand, Holbækvej 141, 4400 Kalundborg eller på e-mail: plan.byg.miljo@kalundborg.dk. Efter klagefristens udløb sender kommunen eventuelle klager videre til Natur- og Miljøklagenævnet.

De sidste par år solgte Folkekirkens Nødhjælp omkring 10.000 velgørende julegaver og Røde Kors godt 7.000. Foto: Folkekirkens Nødhjælp nationer til nødhjælpsarbejdet, så er der nemlig behov for endnu flere. »Da vi i sep-

tember samlede ind til nødhjælp på Afrikas Horn, gav vi akut hjælp til ofrene - nu

er der behov for penge til genopbygning,« siger Kim Skytte Graae, der derfor håber, at

velgørenhedsgaverne igen i år vil fylde under de danske juletræer.

Afgørelsen kan desuden indbringes for domstolene. Dette skal ske inden 6 måneder fra datoen for denne annonces offentliggørelse. Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til Kalundborg Kommune: Team Natur og Vand, tlf. dir. 59 53 52 27

Kommune, Plan, Byg og Miljø, Klosterparkvej 7, 4400 Kalundborg. Kommunen videresender herefter klagen til Natur- og Miljøklagenævnet sammen med afgørelsen og det materiale, der er indgået i sagens behandling. En klage har opsættende virkning, medmindre Nævnet bestemmer andet, og tilladelsen må ikke udnyttes før klagefristen er udløbet.

Landzonetilladelser

En klage skal være indgivet til Kalundborg Kommune senest onsdag den 28. december 2011, kl.14.00.

Kalundborg Kommune har i medfør af planlovens § 35 meddelt landzonetilladelse på visse vilkår til følgende: 1.At udvide boligarealet over 250 m på ejendommen matr. nr. 5z, Bjerge By, Bjergsted, beliggende Krogen 1B, 4450 Jyderup. 2.At opføre et bålhus ved Ørslev Skole på ejendommen matr. nr. 5h, Ørslev By, Ørslev, beliggende Nykøbingvej 32, 4200 Slagelse.

Det er en betingelse for Natur- og Miljøklagenævnets behandling af en klage, at der indbetales et gebyr på 500 kr. for privatpersoner og 3000 kr. for alle andre klagere. Vejledning om gebyrordningen kan findes på Nævnets hjemmeside www.nmkn.dk. Ønskes afgørelsen prøvet ved domstolene, skal søgsmålet være anlagt inden seks måneder fra offentliggørelsen.

Yderligere oplysninger om tilladelsen kan fås hos Plan Byg & Miljø på tlf. 59 53 52 86 (tilladelse 1) og 59 53 49 21 (tilladelse 2)

Klagevejledning Klageberettigede kan, inden 4 uger fra offentliggørelsen, påklage afgørelsen til Naturog Miljøklagenævnet. Klageberettigede er Miljøministeren, visse organisationer og foreninger og enhver med en væsentlig, individuel interesse i sagens udfald. En klage skal være skriftlig og sendes til Kalundborg

www.kalundborg.dk


02 / KOLDING UGEAVIS - 2. DEL / ONSDAG 24. AUGUST 2011

dinby by ydk dk

Kendisser tiltrĂŚkker nye mĂĽlgrupper til aftenskolerne AFTENSKOLER. Flere og flere yngre mennesker tilmelder sig aftenskolernes foredrag AF LOUISE LYNGSĂ˜ KJÆRULFF

Frisør og stylist Dennis i Knudsen. (Foto: Nikola Linares/Scanpix)

lolk@berlingskemedia.dk

FOREDRAG: Tv-kokkene brødrene Price, DR2-Bonderøven, direktør for Noma Peter Kreiner, kendisfrisøren Dennis Knudsen og livsstilsekspert Christine Feldthaus fra Kender du typen. Det er blot nogle af de foredragsholdere, der besøger landets aftenskoler i ür. Og publikum til foredrag som disse bestür langt fra af den lokale husmoderforening. Folk i alle aldre og med alle typer af baggrunde strømmer til foredrag med kendisser. Ikke bare for at møde de kendte i virkeligheden, men for høre deres historie og for at komme i dialog med dem. Interessen for de forskellige foredrag er meget mediebüret. Hvis foredragsholderen for eksempel er kendt fra tv, sü er tilmelding som regel ekstra stor, fortÌller kommunikationskonsulent hos AOF, Thomas Godsk Larsen.

lent ved FOF, Søren Hansen, er det dog ikke kun publikum, der er begejstrede for at komme i dialog med de kendte. Begejstringen er gensidig. De kendte für skam ogsü meget ud af at holde disse foredrag. Det giver dem nemlig en mulighed for at høre, hvad deres publikum synes om dem og deres mÌrkesag, fortÌller Søren Hansen. Dette bakkes op af Thomas Godsk Larsen, som mener, at foredragsholderne via aftenskolerne für mulighed for at brande sig lokalt - og dermed nü en større mülgruppe.

Tv-kokkene James og Adam Price. (Foto: Claus Bech/Scanpix)

Kurser appellerer bredt

Bonderøven Fr ank Erichsen. (Fot o: Morten Germund/Scan pix)

Livsstilsekspert Christine Feldhaus. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix)

Interessen er gensidig Ifølge kommunikationskonsu-

Det er dog ikke alene de mange foredrag, som tiltrÌkker de unge og erhvervsaktive. Pü flere af de forholdsvist nyoprettede hold strømmer de unge ogsü til. Det er specielt kurser, som fokuserer pü sundhed, motion og kreativitet, der tiltrÌkker de unge, fortÌller Søren Hansen. Derfor er hold som Sund mad, Zumba og Smykkedesign blandt nogle af

Dirketør for restaurant Noma Peter Kreiner. (Foto: Casper Christoersen/Scanpix) de hold, som de unge finder attraktive. Thomas Godsk Larsen mener dog ikke kun, at det er kursernes indhold, der tiltrÌkker de unge. Müden kurserne markedsføres pü er ogsü yderst vigtigt. Et ord som for eksempel EDB

bruges ofte i aftenskolesammenhĂŚng, men det tiltrĂŚkker som regel ikke den unge generation, da ordet for dem er forĂŚldet. Der skal derfor et mere moderne og tidssvarende sprogbrug til for at fange de unge,ÂŤ konstaterer Thomas Godsk Larsen.

EfterĂĽrets aftenskolenyheder NYHEDER. Hvert ĂĽr ser en rĂŚkke nye hold dagens lys pĂĽ landets aftenskoler. Her fĂĽ du et indblik i et par af dem. AF LOUISE LYNGSĂ˜ KJÆRULFF lolk@berlingskemedia.dk

suppleret med en fremmedordbog. I ĂĽr har holdene pĂĽ nogle af aftenskolerne blandt andet navne som smartphones, det alternative vĂŚrksted og ballroom fitness. Og hvad der gemmer sig

              ! !

AFTENSKOLER: Der var engang, hvor croquistegning, blomsterbinding og italiensk for begyndere var synonymt med aftenskoler. SĂĽdan er det ikke mere.

´For pü trods af at holdene stadig eksisterer, sü er der efterhünden sü mange, nye kurser, at aftenskolerne ikke lÌngere kan karakteriseres med tre ord alene. Der skal nÌrmere en hel ordbog til ... ja, müske endda

Christina er startet i salonen og glĂŚder sig til at se nye og gamle kunder

bag disse nye hold, für du en smagsprøve pü her.

Smartphones Ifølge Gallup ejer mere end hver tredje dansker en smartphone. Det er dog langt fra alle, der ejer en smartphone, der rent faktisk kan finde ud af at bruge den. Sü hvis du er en af de mange, som har investeret i en sükaldt smartphone uden endnu at have fundet ud af at bruge den til meget andet end at ringe og sms’e fra, sü er dette kursus noget for dig. Her lÌrer du blandt andet, hvor man finder apps, og hvordan de virker. Og du lÌrer at navigere pü telefonen, logge pü din mail, se videoer pü Youtube og bestille din togbillet pü telefonen. Kurset krÌver ingen forkundskaber, kun at du har en smartphone ... altsü en telefon, som kan tage billeder, gü pü internettet og sende og modtage e-mails. Kurset udbydes blandt andet af AOF.

SĂĽ gĂĽr du rundt med en indre kunstner, eller elsker du bare at vĂŚre kreativ, sĂĽ er der altsĂĽ masser af muligheder for at udfolde dit talent eller mangel pĂĽ samme pĂĽ en af landets aftenskoler. Kurset udbydes blandt andet af FOF.

Ballroom fitness Ballroom fitness er det nye skud pü stammen inden for dans og motion. Det minder pü mange müder om zumba, men i stedet for latinamerikanske dansetrin, sü er det de klassiske standarddanse, der kombineres med aerobicøvelser. Du kommer derfor til at fü sved pü panden, mens du danser engelsk vals, quickstep, tango, jive og alle de andre danse, som du blandt andet kender fra Vild med dans. Men i modsÌtningen til deltagerne i TV2-programmet, sü behøver du hverken dansesko, en dansepartner eller en fin kjole. Kurset udbydes blandt andet af LOF og FOF.

Sidste ür ramte zumbabølgen Danmark, men i dette efterür er de klassiske dansetrin ligesü hotte. (Modelfoto: Colourbox)

Det alternative vĂŚrksted Det alternative vĂŚrksted. Det hedder et af de nye, kreative kurser hos FOF, som gĂĽr ud pĂĽ at vĂŚre kreativ og skabe noget unikt og personligt. Kurset her gĂĽr ud pĂĽ at give gamle sko nyt liv. Men der er ogsĂĽ andre hold, som pĂĽ samme mĂĽde dyrker de kreative lyster. Du kan fĂĽ lov til at fremstille dine egne tasker, skrive en kĂŚrlighedshistorie eller skabe designs med nĂĽl og trĂĽd.

Udviklingen af teknologi gür stÌrkt, og det kan vÌre svÌrt at følge med. Heldigvis er der hjÌlpe at hente pü landets aftenskoler. (Foto: Dennis Lehmann/Scanpix)

Vi ønsker alle at vÌre unikke og omgive os med unikke ting. Og det kan du nemt komme til, hvis du melder dig til et af de mange kreative kurser pü landets aftenskoler. (Foto: Ditte Valente/Scanpix)


MANDAG 18. APRIL 2011 / KORSØRPOSTEN/SKÆLSKØR AVIS / 31

Plads til kogekunst, køkkengrej og kærlighed KØKKENTRENDS 2011. Vores køkkener bliver mere og mere professionelle. Men de er samtidig hjemmets hjerte AF LOUISE LYNGSØ KJÆRULFF

Køkkenet er ofte det rum i huset, hvor familien bruger mest tid.

lolk@berlingskemedia.dk

DET FUNKTIONELLE KØKKEN: Selvom det stadig er de færreste, der har masser af tid til vilde køkkenudskejelser i hverdagen, så prioriterer mange danskere køkkenet høj, når boligen skal renoveres. Ifølge eksperter skyldes dette, at vi bruger vores køkken til meget mere end at lave mad i. Det er ofte her, der bliver lavet lektier med ungerne. Her dagens strabadser bliver fortalt og diskuteret. Og her dagens avis bliver læst over en kop kaffe. Køkkenet har derfor ikke længere blot én funktion men derimod mange. Og det afspejler sig i køkkentrenden lige nu.

mes bag låger og i skuffer. Sådan er det ikke længere. Gryder, glas og køkkenmaskiner skal stå fremme på bordet (også selvom rengøringen bliver lidt mere besværligt). Og der må også gerne være kogebøger, kunstværker og kranbiler i køkkenet. For selvom vores køkken er indrettet funktionelt og med professionelle køkkenmaskiner, så skal det emme mere af personlighed end pariserbøf.

Invitér naturen indenfor I mange år har stål og højglans været meget populære køkkentrends - og det er de stadig. Til gengæld ser vi også lige nu en tendens til, at folk vælger at mikse de »kolde« materialer med naturmaterialer,

Mere personlige køkkener For få år siden skulle alt gem-

som for eksempel et uforarbejdet trægulv eller en bordplade i marmor (ja, det er faktisk blevet moderne igen). Dette skaber ikke alene et mere varmt udtryk, men også et meget nordisk og rustikt look.

Masser af maskiner Vores køkkener fyldes med flere og flere apparater og elektriske maskiner, som gør madlavningen lidt lettere eller lidt lækrere. Køleskab med isterningmaskine. Vandhane med kogende vand. Og en indbygget espressomaskine. Dét har været nogle af bestsellerne de seneste år. I 2011 spår PEJ-gruppens trendforsker Anette Eckmann, blandt andet at indbyggede vinskabe, køkkenkværne og grøntsagsskuffer med fugtindikator vil finde vej til flere danske køkkener.

Spis dit ukrudt TILBAGE TIL NATUREN. Nyplukket ukrudt og andre vildtvoksende planter giver et friskt pust til den daglige madlavning AF LOUISE LYNGSØ KJÆRULFF lolk@berlingskemedia.dk

NATURENS SPISEKAMMER: Normalt bander vi det langt væk. Ukrudtet. Mælkebøtterne, skvalderkålen og brændenælderne. Allerede i det spæde forår begynder de at pible frem ... og de er ikke sådan lige at få bugt med. »If you can’t beat it - eat it«. Sådan lyder rådet fra trendforsker Anette Eckmann, der i starten af februar udgav bogen »Naturens spisekammer«. En anderledes og spændende kogebog fyldt med opskrifter bestående af råvarer indsamlet i den frie natur. I haven, i skoven, på marker, enge og strande.

Lige uden for døren »Der vokser spiselige planter overalt, fyldt med saft og kraft fra jorden, solen og reg-

nen, som nemt kan indgå i husholdningen,« fortæller Anette Eckmann, som blandt andet bruger skovsyre, brændenælde, mælkebøtte, ramsløg, vild kørvel og strandkål i sine opskrifter. Opfordringen er derfor, at man tager ungerne og en kurv under armen og kommer ud i den friske luft, hvor man kan indsamle lækre ingredienser fra naturens eget spisekammer.

Gratis glæder Det er tilladt at samle vildtvoksende blomster og planter overalt i offentligt ejede skove. Men med måde. Anette Eckmann fortæller, at man må samle en bærepose (eller som det hed i Jyske Lov: Så meget, som man kan have i sin hat!). Den passionerede samler råder til, at man plukker plantere så langt væk fra vej og by som

FEST, FØDSELSDAG, KONFIRMATION

muligt - og slet ikke fra grøftekanten langs vejene. Anette Eckmann samler altid ind i tørt vejr og aldrig lige efter et regnskyl eller i fugtigt vejr. »Våde planter mugner og rådner let, og smagen er generelt mere koncentreret i en tør plante«, fortæller Anette Eckmann afsluttende.

Boller med skvalderkål (12 stykker) ½ l skvalderkål 1 dl græskarkerner 5 dl lunkent vand 25 g gær 1 tsk salt 2 spsk rapsolie 500 g hvedemel 1 dl polentamel

Sådan gør du

Kom vand, gær, salt og olie i et bagefad. Tilsæt skvalderkål og græskarkerner og derefter mel og polentamel lidt ad gangen. Ælt til en blød og lækker dej, der slipper bordpladen eller fadets kanter. Den må gerne være lidt fugtig. Brug eventuelt en røremaskine og ælt i fem minutter. Sæt dejen et lunt sted med et fugtigt viskestykkeover og lad den hæve til dobbelt størrelse. Tænd for ovnen på 200 grader og beklæd en bageplade med bagepapir. Drys lidt polentamel over bagepapiret. Slå dejen ned og form 12 boller med fugtige hænder. Sæt bollerne på bagepladen og læg et fugtigt viskestykke over. Lad bollerne efterhæve i en halv times tid. Pensl med vand og bag bollerne i ca. 20 minutter.

Skold skvalderkålen og hak den fint. Rist græskarkernerne på en tør pande og hak dem groft.

Bordplader af granit i Dalmose Dalmose Smede- & Maskinværksted

BUFFET: - Rosastegt oksefilet - Glaseret letrøget skinke - Indbagt svinemørbrad - Cæsarsalat med brødcroutons - Cremet majssalat med hvidløg - Flødebagte kartofler m/u hvidløg - Friskkogt fuldkornspasta med grillede peberfrugter i marinade

KUN PÅSKEFROKOST Vælg selv 7 dele for KUN

99

Priser er i kr. pr. kuvert, min. 10 kuv., og excl. lev.

50

89

50

Mandag-fredag 7.00-16.00 ........................... 5818

3950

Tlf. 70 10 70 11 - www.kokkenogjomfruen.dk

8014

Dagli Brugsen

Åbent alle dage fra 7.00-19.00 ..................... 5818 8017 Postkontor: Mandag-fred. 8.00-16.30 lørd. 8.00-12.00

Klinik for fodterapi

Granitbordplader til laminat priser Levering indenfor 14 dage efter opmåling.

FORRET OG DESSERT Vælg forret og dessert fra SPAR 35 %. Normalpris 60,-

Brug de lækre boller som madpakkebrød eller spis dem som tilbehør til suppe. Foto: Bjarni B. Jacobsen

Beregn prisen på din bordplade på

www.diapol.dk

Bestil a fr direkte nten e c u d pro op til og spar

60%

Privatkunder: 3698 7176 - info@diapol.dk Forretningskunder: 3695 3423 - salg@diapol.com

Tronagergaard • Statsautoriseret Fodterapeut Man.-ons. 8.30-15.30, tor. 10.00-20.00 fre. 8.30-12.00 .................................................. 6137

8806

Frisør Kantsø Man., ons., tors. og fre. kl. 9.00-17.00. Tirs. kl. 9.00-18.00, lørd. kl. 8.00-12.00 ......... 5818

Avis

Skælskør

8148

Ønsker De at være med i denne annonce, - ring venligst til... 5819 6600


MAD

GAMLE KLASSIKERE I NY FORKLÆDNING

Thomas Pasfall har sin egen kokkeskole og driver til daglig Munkebro Kro tæt på Kerteminde sammen med sin hustru Annesofie. Foto: Mikael Bo

Den anerkendte kok, Thomas Pasfall, har forvandlet to danske favoritdesserter til mere tidssvarende versioner. Og du kan gøre det samme

Af Louise Lyngsø Kjærulff lolk@berlingskemedia.dk

Lysere timer, lunere luft og naturens varme nuancer er inspirationen bag Share females Spring og Sommer kollektioner 2011.

0,DRESSý30 00,4 ý O R E L O B

DRESSý700,CARDIGAN•500,-

MARC LAUGE

Nørregade 27B - 7500 Holstebro - Tlf.: 97 42 48 42

Portfolie - artikler af Louise Lyngsø Kjærulff  

Endnu et lille udpluk af artikler, jeg skrev, mens jeg var journalist ved Berlingske Medier

Portfolie - artikler af Louise Lyngsø Kjærulff  

Endnu et lille udpluk af artikler, jeg skrev, mens jeg var journalist ved Berlingske Medier

Advertisement