Page 1

M e d l e m s t i d n i n g

f ö r

L a d i e s

C i r c l e

S v e r i g e

New Beginnings

Nytt år och ny huvudstyrelse. Hur gick snacket på HS1

Proud to be

Stolta så vi nästan spricker över oss själva, våra systrar och vår charity

Side by Side Vad har RT att vara stolta över i år

the

no 1_19/20


the

04 There is new EDITOR in town

Stolt tar hon över er tidning, er nya redaktör. Karoline Lenhult berättar vad hon är stolt över. Och om hennes första nummer av Eliza.

no 1_19/20

06 Proud to be ME

Riksordförande Liselotte Moxell är stolt över sig själv, ladies circle och mäkta stolt över att får ta över rodret.

10 Stolt Mamma

LC-mamman Pia Dahlberg, berättar stolt om LC Mamman on tour och varför det är så bra att kidsen fattar konceptet LC.

16 Distrikten DELAR

Vad händer egentligen där ute i våra olika distrikt. Vad kan vi ta del av och vad kan vi inspireras av att göra själva?

20 NEW Beginnings

Huvudstyrelsemöte no 1 är avklarat. Vad sas egentligen och vem är stolt över vad. Rikssekreterare Sara Ekström summerar.

24 Ett ESS i Charity

Vårt nya charity-ess Isabella Zetterstrand inspirerar till att samla in mer.

28 Proud to be OLDER

Tangents nya RO Anna Persson berättar om kommande år och att hon är mäkta stolt över att bli äldre.

30 Side by Side

Round Tables nya RO Johan Bjerngren berättar om RT. Vad det finns för spännande utmaningar och vad han själv är mest stolt över.

32 Sugen på HS?

FRO Anna Andersson lobbar för att sitta i HS!

Ladies Circle Sverige Redaktör 2019–21 Karoline Lenhult, red@ladiescircle.se | © Ladies Circle Sverige 2019 Omslagsbild: Liselotte Moxell Vill du få din artikel publicerad i Eliza? Skicka text och bifoga bilder som .jpg till red@ladiescircle.se

2


THE PROUD ISSUE INNEHÃ…LL

LadiesCircleSverige

06

ladiescirclesverige ladiescircle.se

20

24 10 3


e m call

d e r 4


THE PROUD ISSUE REDAKTÖRENS RAPPAKALJA

"Vi är stolta så vi nästan spricker. Vi har banne mig rätt att vara stolta också. Över massa olika saker. Vi är bad ass women såklart. Ett kvinnonätverk som på riktigt stötar varandra. Det är så coolt och vackert!"

kanske inte vara det andra likt. Annars tröttnar jag, tappar intresset, blir uttråkad. Och det vill vi ju inte. Hell no. Jag hoppas att ni vill följa med på den här kreativa resan med mig. Jag hoppas att ni kommer fortsätta att ivrigt läsa Eliza och jag hoppas att jag kommer kunna förvalta tidningen på ett bra och inspirerande men också nytt sätt.

Nytt år, nya tider! Det känns i hela kroppen, hela klubben, hela organisationen. Uppstart är lika med nystart! Som ny redaktör för Ladies Circle så är det verkligen en nystart för mig. Eller snarare en rivstart. Som er eminenta redaktör är det bland annat min uppgift att pussla ihop en intressant, kul, snygg, fantastiskt, innehållsrik, ball, inspirerande tidning till alla er alla eLCor därute.

Och om det har gått någon förbi så är det just att vara stolt som årets motto för Ladies Circle handlar om. ”Proud to be”.

Som sagt, otroligt roligt att ta sig an denna uppgift men holy shit vad mycket jobb det är! Det krävs ett sjuhelvetes engagemang. Och det där vill jag dröja kvar vid lite. Det här är nämligen något som gör mig lite extra kär och stolt över vår organisation. Engagemanget alltså. Det är faktiskt något helt unikt. Så många människor som ändå helt utan ersättning vill lägga så mycket tid, kraft och engagemang på att få LC att fungera, utvecklas och växa. På alla nivåer menar jag då. Att rodda runt och vara ordförande eller kanske kassör i sin egen klubb till att vara en stöttande distriktsordförande eller en nitisk sekreterare i huvudstyrelsen. Eller att år efter år arrangera fantastiska event där vi alla får mötas och göra det vi gör bäst. Vara tillsammans. Eller att jobba häcken av sig för att dra in massa pengar till charity. Att vara del av en sådan organisation med sådant extremt stort driv är verkligen något vi skall vara stolta över.

Oh man, vad vi är stolta, vi är stolta så vi nästan spricker. Vi har banne mig rätt att vara stolta också. Över massa olika saker. For once, vi är bad ass women generellt såklart. Ett kvinnonätverk som på riktigt stötar varandra. Det är så coolt och vackert! Och mer specifikt så har vi redan bara på ett år samlat ihop hela en miljon till hjärnfonden som är vårt nationella charityprojekt. EN MILJON tjejer! Och planen är ju att vi skall dra in minst en miljon till till charity under året.

Jag mantrar i panik ”Feel no presure, Karoline. Feel no preasure” och andas i papperspåse… Som ni vet så återinfördes ju Eliza på nytt i vår organisation av vår förra makalösa redaktör Lisa. När jag själv gick på posten som redaktör så fanns inga krav att fortsätta ge ut tidningen. För mig var det självklart. Jag tycker att de här tidningen är ett fantastiskt sätt att kommunicera och sprida inspiration och information inom vår organisation. Jag hoppas att jag kommer att kunna göra just det. Inspirera. För att kunna inspirera måste jag själv känna mig inspirerad. Det är så jag funkar. Jag är extremt passionsdriven. Därför kommer Eliza se lite annorlunda ut mot hur den har gjort de senaste två åren. Och jag tänker att det kanske kommer vara så det kommer vara även i framtiden. Att uttrycket och i viss mån innehållet kommer speglas av vem som sitter och snickrar ihop den. Jag är kreatör, jag älskar färg och form. Jag gissar att det ena numret kommer

Stolta? Hell yeah. Kan vi göra det. Da? Såklart! Jag kastar papperspåsen åt sidan. Vi är ju systrar för bövelen. De bästa av systrar. Trycker på publicera och hoppas att ni kommer älska första numret av årets Eliza. I give you the PROUD Issue. Enjoy!

RED

Karoline Lenhult LC 11 Lidköping Redaktör LCS 2019-2021

5


6


THE PROUD ISSUE RIKSORDFÖRANDE ÄR STOLT

Hennes lika öronbedövande som underbart klingande skratt går inte att ta miste på. Inte heller hennes röda läppar. Ladies Circles nya riksordförande Liselotte Moxell räds inte att höras och synas. Och det är hon stolt över. Liselotte Moxell blev medlem i Ladies Cirlce 2014. Hon beskriver en stark känsla av stolthet hos medlemmarna första gången hon satte sin fot på ett LC-möte. Stoltheten över organisationen och det starka systerskapet. Att få bli en del av det beskriver hon som en sann lyx. Den känslan får man aldrig ta för given och är något vi alla skall påminna oss själva om varje dag.

iallafall att jag kan det. Jag tycker vi kan prata mer om vad vi är stolta över för vår omgivning, både för att stärka oss själva men även för att sprida vår fantastiska LC-anda” säger Liselotte. Det är också därför årets tema just är Proud to be. Vi skall vara stolta över att vara stolta. Mottot ”Proud to be” kan kombineras med en mängd olika saker man bör vara stolt över. Liselotte har valt att fokusera på systerskapet, charity och sig själv. Inte sig själv personligen utan att vi alla skall bli inspirerade

”Vi har så mycket att vara stolta över och vi kan säkert bli bättre på att uttrycka det oftare. Jag vet

7


"Målet med det här året är att bli ännu stoltare över oss själva och vår organisation samtidigt som vi gör ännu mer gott. Det kommer bli fantastisk"

8


THE PROUD ISSUE RIKSORDFÖRANDE ÄR STOLT

och våga vara lite mer stolta över oss själva. Och just också våga säga det. Uttala orden. Jag är stolt över mig. Proud to be ME! Såklart vill hon också inspirera till att vara stolta över våra LC-systrar. Vi skall bli grymma på att bjussa på stoltheten till varandra. Proud to be your SISTER handlar om det men också om det systerskap som faktiskt är helt unikt i vår organisation. Proud to be CARING handlar om det extra fokus på välgörenhet som kommer ske under året.

Hon vet inte när det hände men precis som för de allra flesta andra började hon plötsligt bry sig om vad andra människor tyckte och tänkte… ”Jag tror tyvärr att det är så för många tjejer och jag jobbar hårt på det än idag. Jag försöker intala mig själv att så länge jag är nöjd med mig själv så är det viktigaste” tycker Liselotte. Trots att Liselotte tonade ner sina gardinkjolar och kanske enligt andra matchande färg och mönsterkombinationer så har hon aldrig slutat älska färg. Något hon alltid har tyckt varit ursnyggt är just röda läppar. Fast framförallt på andra. Iallafall förr. Nu vet hon bättre. Tidigare tyckte hon själv att hon tog i lite för mycket och tog lite mycket plats om hon målade på sig knallrött läppstift. Men vid ett tillfälle några år sedan vågade hon sig iallafall på att använda den där läckert röda färgen. Trots att hon egentligen inte vågade. Hon var på fest och hon beskriver att hon minns så tydligt att en vilt främmande tjej kom fram och sa att jag passade så bra i färgen.

”Något vi ska vara extra stolta över är vårt jobb med charity och mitt mål i år är att vi tillsammans ska bli ännu bättre” berättar Liselotte passionerat. Just charity ligger Liselotte extra varmt om hjärtat och det är också därför som hon skapat rollen charity-ess som skall vara Ladies Circle hjälp under året. LC´s charity-ess kommer samla in och sprida goda exempel på hur man kan samla in pengar och på annat sätt jobba med charity. Designen på Liselottes pin är en kombination av mottot tillsammans med hennes röda läppar. Ni som har träffat Liselotte vet att det är lite av ett kännetecken för henne. Hennes röda läppar. Precis som hennes klingande skratt. Hon är en människa som inte räds att ta plats och synas. Det är hon idag stolt över men det har inte alltid varit så.

”Det kanske verkar lite banalt det där med läppstiftet men just det där med att jag fick en komplimang av en annan kvinna jag inte kände fick mig ändå att växa. Växa för att våga och jag tänker nästan alltid på den händelsen när någon kommenterar mina röda läppar” berättar Liselotte.

”Jag har alltid varit en sådan där tjej som gillar färg. Mycket färg! Jag sydde gärna mina egna kläder som barn. I en salig kombination av färger och mönster. Detta till min pappas stora förfäran och min mammas glada hejarop… Trots pappas motstånd använde jag dem mer än gärna. Men jag minns också att min pappa en gång vägrade låta mig gå på ett disco i en kjol jag sytt som han tyckte såg ut som en gardin. Min mamma tyckte alltid det bara att det var bra att jag försökte hitta min egen stil” ler Liselotte.

Idag ser Liselotte sina röda läppar som sin en egna lilla superkraft och det får henne att känna sig vacker och självsäker. De röda läpparna har fått symbolisera samma känsla som när hon var 6 år och var utklädd till Zorro och åkte runt runt på isen och tyckte att hon var grymmast i världen! För det var hon ju då, grymmast i världen, och det är hon fortfarande. Jag är stolt över att ha Liselotte Moxell som riksordförande. Hon är grym. Precis som du är grym. Och jag. Oavsett vad det är som får oss att hitta den där stoltheten och inre styrkan så är den guld värd. Det är bara att börja leta om ni inte redan vet.

När Liselotte var liten var hon bäst på allt. Nåja, det var iallafall vad hon själv tyckte. Och i ärlighetens namn så var vi alla nog ganska superbäst på allt som barn. Självinsikten är ju något begränsad hos oss när vi är barn, men också ganska fantastisk och avundsvärd. Vid någon tidpunkt så blir man ju sådär trist självkritisk och plötsligt börjar det betyda mer vad andra tycker än vad man själv känner. Ni känner säkert igen er.

Lite rött läppstift kan vara ett steg i rätt riktning. Be proud! Be you.

RED

”När jag var liten var jag bäst på allt! Kommer ihåg hur självsäker jag var på konståkning och vet också hur förfärad jag blev när jag 10 år senare fick se en film när jag åkte runt runt på isen utklädd till Zorro och ramlade hela tiden, jag vet att jag vid tillfället tyckte att jag var sååå grym” skrattar hon högt.

9


stolt Mamma Supermorsan Pia Dahlberg, LC134 Sunne, berättar stolt om konceptet LC mamman. Hur en helg kan se ut och varför idén väcktes från första början

10


THE PROUD ISSUE STOLT MAMMA

11


"LC Mamman är en helg som går i vänskapens och glädjens tecken. Vänskapsband knyts inte bara för mammor utan även för barn. En av årets bästa helger. Massa mammor, barn och kärlek"

12


THE PROUD ISSUE STOLT MAMMA

STOLT MAMMA Under tre härligt soliga dagar i början av augusti i Sunne, samlades totalt 150 stycken eLCor och deras barn från stora delar av vårt land, på Sunne Sommarland och camping- kan det bli annan än ett lyckat event och lägg där till första event och start på LC tour året. Men vi ska börja i rätt ände. Det finns en historik….

det var taco-ätande barn och mammor så långt ögat nådde. Lördagen var det åter vattenlek som gällde. De flesta av oss valde att besöka Sunne Sommarland. Där lekte vi hela dagen och hade superkul tillsammans. På kvällen hade vi åter långbord. Denna gång med fantastiskt god grillbuffé. Det spelades fotboll och lektes till sent på kvällen. Nya vänskaper knöts och vi hade en supermysig kväll ihop

”LC Mamman on tour” skapades av tre anledningar. •

Vår längtan och glädjen i att få träffa nya fantastiska eLCor och återse gamla vänner

Att låta våra barn också få ett eget nätverk av kompisar från hela landet

Att LC-barnen skulle få en förståelse i varför mamma kommer hem varannan/ var tredje vecka strålande glad

På söndagen åkte vi till Rottneros park som är både en är en blomster och lekpark. Passade både för vuxna och barn. Det blev en heldag under solen med lek fika och bus. LC Mamman är en helg som går i lugnets, vänskapens och glädjens tecken. Vänskapsband knyts inte bara för mammorna utan även för barnen…Ta chansen att vara med! Jag vågar lova att det en av årets bästa helger. Massa mammor, barn och kärlek. Och LC!

Det finns ett inofficiellt år, då var vi lite dåliga på att marknadsföra oss så vi blev 2,5 LC-mammor under en helg i Göteborg. Vi hade superkul och fröet till något större började gro. Året efter var vi tre, Annika Stagård LC Västervik, Jenny Ikonen LC Strömstad och jag själv Pia Dahlgren LC Sunne som sammanstrålade under samma vilja att starta upp LC Mamman. Att varje år ha det på samma ort såg vi inte som ett alternativ utan att byta ort år från år och låta LC Mamman komma nära flera olika klubbar framstod som det bästa. LC Mamman on tour var född!

Redan nu längtar både jag och mina killar till nästa års LC Mamma. Den stora vinningen förutom all kärlek och vänskap är att mina killar nu förstår mig. Jag kan berätta för dem att när jag ska på ett LC-event, en möteskväll eller ett Riksmöte, då kommer jag träffa Esters och Vincents mamma och då förstår de precis HUR kul jag kommer att ha när jag återser mina kära systrar.

Vi startade 2017 i Gammelbyn och ALV. 2018 tog Strömstad klubben över, där stod krabbor i fokus och i år var det Sunne som stod som värdinnor. Upplägget är enkel och återkommande. Vi bor på camping och man väljer själv om man vill bo i stuga, tält, husbil eller husvagn. Varje eLCa ordnar sitt eget boende och middagarna äts gemensamt. Den arrangerade klubben förbereder och presenterar olika aktiviteter och utflyktsmål som deltagarna kan fylla dagarna med.

Vi jobbar för fullt på hur LC mamman on tour bäst ska leva vidare, och vi behöver er hjälp! Hör gärna av er om ni har idéer om hur vi skall utveckla konceptet och möjliggöra för fler att ha möjligheten att uppleva detta år efter år. Nästa år hoppas jag att vi ses i Hjo, jag har redan bokat in det i min kalender. Hoppas ni gör det samma!

Pia.

I Sunne var det sol, lek och bad med besök till Sunne Sommarland som var i fokus Efter att alla började anlända till Sunne under fredagseftermiddagen blev det kära återseende vid sjön Fryken med bad i sjön och skön spontanpicknick innan det var dags för att inviga helgen med diverse lekar Vi hade just sådär trevligt att vi bara var tvungna att skjuta på invigningen... På LC Mamman finns inga måsten, inget jäkt, inga jobbmöten…vi bara umgås under de bästa former. På kvällen körde vi catering och

13


"LC-Mamman skapades för att låta våra barn få ett eget nätverk av kompisar från hela landet och att de skall få en förståelse i varför mamma kommer hem varannan vecka så strålande glad"

14


THE PROUD ISSUE STOLT MAMMA

15


(med sig alltså) "Vad händer egentligen därute i distrikten? Vad är Lilla Riksmötet, måste man äta svartsoppa om man går på på Gåsmiddag och vem är egentligen Fröja?"

16


THE PROUD ISSUE DISTRIKTEN DELAR

DISTRIKT 10 Vi har tretton magiska distrikt i LCSverige. Men vad händer egentligen i alla olika distrikt? Vad har man för olika traditioner och event. Vad kan vi alla inspireras av och framförallt, vad kan vi alla redan nu få ta del av! Distriktsordförande Titti Walterrum, LC70 Skövde, berättar om distrikt 10´s stolthet; FRÖJA! Ett årligt event som dessutom fyller 35 år och är en del i LC touren. de kristna som jämförde henne med en prostituerad. Nu blev den kyska jungfru Maria förebilden för sitt kön. Maria övertog Fröjas funktioner som beskyddare av till exempel skörden och fiskelyckan, men inte över sexualiteten.

Det började för 35 år sedan, med en DO som tyckte att eLCorna i distrikt 10 inte bara skulle träffas på DM på våren, utan även en gång på hösten. Så föddes höstfesten Fröja… I distrikt 10 är vi många som har hört om de beryktade Fröjafesterna och hur deltagarna i begynnelsen slogs om Fröja - så blodet sprutade! Numera går det lite lugnare till, men Fröja fortsätter att vara åtrådd av alla!

Fröja själv är så klart stolt! Stolt över sin fest. Stolt över att vara en eLCa med fantastiska LC-systrar i Skaraborg och utsocknes. Och stolt över den hon är; en självständig kärleksgudinnan som bjuder på nya överraskningar varje år!

Det årliga Fröja-eventet är idag näst intill obligatorisk i distrikt 10. Klubbarna turas om att arrangera Fröja och bestämma tema. Genom åren har det varit oktoberfest, zombies och mycket annat! Förra året bjöds det på Kändisfest som blev ett välbesökt Tourevent!

Och när Fröja i år, hjälpt av LC49 Skara, bjuder in till 35-årsjubileum slår hon på stort! Det blir middag, fest och show! Och inte vilken show som helst utan en burlesk!

Enligt gammal nordgermansk tro är Fröja en gudinna, högättad med ursprung i Vanernas släkte, därav hennes fullständiga namn: Fröja Vanadis. Fröja var en självständig gudinna som hade egen mark, bostad, till och med eget tjänstefolk. Hennes verksamhetsområde var brett: skörd, krig, död och framför allt kärlek och sexualitet.

Vad är egentligen burlesk? Begreppet burla användes redan under 1500-talet med betydelsen ”'skämt” eller ”upptåg’ och utvecklades till parodier av välkänd opera och litterära verk. År 1868 utmanade Lydia Thomson’s the British Blondes New York med en parodi på patriarkatet framförd av lättklädda, attraktiva kvinnor som dansade och utförde sketcher med fräcka skämt. Kvinnoben i tights var givetvis skandalöst! Succén var ett faktum! På senare år har genren neoburlesk

Fröja representerade en ideala kvinnan, men när kristendomen bredde ut sig blev Fröja en måltavla för

17


utvecklats som en motståndsrörelse till dagens inyour-face-pornografi. Allt det vackra i kvinnligheten hyllas och belyser det absurda i samhällets normer och kroppsideal. Neo-burlesk handlar inte om naket, utan om kläder och attityd. Det handlar inte om vad en visar upp, utan om hur en gör det. En bestämmer själv vad en vill visa. Målet är aldrig sexuell tillfredställelse för män, snarare self-expression för artisten. En njuter av sin kropp och sin sexualitet. Man är stolt. I publiken sitter ofta flest kvinnor och det är starkt samspel mellan artist och publik. Det är aldrig en känsla av sexism eller objektifiering - snarare styrka, äkthet och jämställdhet. Sexigt snarare än sexuellt, men neoburlesk är definitivt en sexuell konstform som utmärker sig i kläderna. Iögonfallande kostymer med fjädrar, paljetter, korsetter, höga klackar, hattar, strumpeband, lösögonfransar etc. Burleskartister framträder för att det är roligt och spenderar mer pengar på kostymer än de tjänar på sitt framträdande. Det är underhållning med sång, teater, provokativ (antagligen ganska dålig) humor, striptease, kostymer och mycket attityd. Fröja ingår i LC-touren. Alla Sveriges eLCor är välkomna till distrikt 10s Fröjafest i Skara fredag 8 november 2019! Det blir mat, dans och härlig LCstämning. Dessutom blir det show! I år ska vi nämligen inte kidnappa Fröja. Hon är självständig nog att själv avgöra vem hon vill följa med hem. Vi kommer därför att tävla om hennes uppskattning:

ed Fröja m

Fröja letar ny ensemble. Om hon lyckas hitta en tillräckligt burlesk ensemble. Varje gästensemble, dvs. LC-klubb, uppmanas därför att under kvällen visa upp sina mest burleska talanger. Ära och berömmelse står på spel! Anta utmaningen! Ta med dig klubbisar, öva in ett shownummer och bidra till en fantastiskt magisk kväll i sanna LC-anda – och fira vår jubilar Fröja, distrikt 10s fest- och kärleksgudinna!

Titti.

Fröja me d

18

LC49 Sk a

ndis

lokalkä

ra


THE PROUD ISSUE DISTRIKTEN DELAR

19


NEW Beginnings Nytt år och ny huvudstyrelse i Ladies Circle Sverige. Alla är så pepp men hur gick snacket på HS1? Rikssekreterare Sara Ekström summerar

20


THE PROUD ISSUE HS HÄLSAR

"Tänkt vilken tur att jag är eLCa så jag får uppleva känslan av att vara nykär då och då..." Jag har varit tillsammans med min sambo i sex år, jag älskar honom men jag kan inte påstå att jag känt mig nykär på länge. Även om han gör mig galen emellanåt har jag inga planer på att byta ut honom. Att vara nykär är ju en så härlig känsla även om, ursäkta, ni nykära kan vara de jobbigaste och knäppaste människorna som finns. LC ger mig känslan av att vara nykär med jämna mellanrum. Som den där förmiddagen när första huvudstyrelsemötet (HS-mötet) skulle börja efter lunch. Mötet skulle äga rum i en konferenslokal med vacker utsikt över Sundsvall. En första date kräver mer än bara en vacker utsikt. Så där gick jag och vår RO Liselotte runt i rummet, fixade och grejade. Jag hade hunnit tagit 6000 steg innan lunchen. Vi pyntade rummet i årets färger, rött, vitt och svart. Strösslade ut paljettmunnar, delade ut läppstift och snygga handböcker med nya "Proud to be" designen av vår redaktör Karoline. Bytte ut hotellets konferensmaterial mot de nya snygga blocken som vår shoppa Lisa tagit fram och som jag nästan blev tårögd av att se. Hur normalt är det att bli tårögd av ett snyggt block? Som sagt nykära människor är lite knäppa. I ett annat rum satt vår vro Viveca och kassör Sarah, de finputsade på Power Point-materialet för jag vet inte vilken gång i ordningen. Vi ville att allt skulle var perfekt inför vårt första möte med HS... Så kom då stunden när vi äntligen fick hälsa resten av HS välkomna. Alltså alla distriktsordföranden och de som kallas "Ingor". Jag och flera andra i rummet kände sig ungefär lika nervösa som inför en första date... En stämningshöjare på en date kan ju vara musik och detta hade vår RO tänkt på. I förväg hade var och en fått skicka in en låt till henne som är en skämslåt, alternativt den där låten som det lätt sjungs med väldigt högt till i bilen. Det spelades låtar som t.ex. Det är inte lätt att vara ödmjuk, Nudisten Leifö och Never ending story. Vi skulle gissa vems låt som var vems vilket innebar att se varandra djupt i ögonen var något som flitigt uppstod. Ett verksamhetsår går fort så vi hade inte tid för en lugn och stillsam första date. Många samtal skulle avklaras och plötsligt hade nio intensiva timmar flugit förbi, då hade vi givetvis inte hunnit allt vi planerat för första träffen. Det vi iallafall hann med var att introducera en digital kalender för alla viktiga LC datum, få ekonomin presenterad för oss utan sång, få en introduktion av Liselottes härliga motto Proud to be samt komma på massa idéer hur klubbarna kan arbeta med mottot och peppas av vårt Charity-Ess Isabella.

21


"Ett HS möte är inget för amatörer, alla blev lite trötta efter ett tag, iallafall nästan alla..."

22


THE PROUD ISSUE HS HÄLSAR

Vårt charity-ess Isabella, en så inspirerande syster som får oss att våga tro att Ladies Circle Sverige kan samla in sammanlagt 2 miljoner till Charity kommande verksamhetsår. Att vi tillsammans ska ta Proud to be caring till nivåer vi aldrig tidigare uppnått. För att vi tillsammans bär på en styrka och ett driv som verkligen kan göra skillnad. Det är i ett sådant ögonblick LC får mig att känna mig nykär.

Den första träffen är också såklart förevigad genom ett protokoll. Där finns det mer att läsa om vad vi hann avklara de där första timmarna tillsammans. Vi som fått äran att vara en del av HS kommande verksamhetsår. Något som för mig innebär att med jämna mellanrum få känna mig nykär. Någon annan känsla går inte att ha i ett sammanhang där du redan under första mötet möts med så mycket kärlek. Där det inte spelar någon roll om inte allt går enligt plan eller den vackra För att föreviga vår första träff hade Liselotte anlitat en utsikten täcks av ett tjockt dimtäcke. fotograf. En timme var avsatt, något vi absolut inte trodde vi behövde. Det visade sig dock att vi behövde lite mer än så. Proud to be your HS. Att få visserligen 22 väldigt vackra kvinnor att stå/sitta/ligga snyggt på bild var lättare sagt än gjort. Det blev en stund av många skratt samt en och annan avdomnad kroppsdel...

sara

23


ISABELLA ÄR ETT

ESS I CHARITY

E

E 24


THE PROUD ISSUE CHARITY ESS

Nytt för i år så har vi något som kallas ett charity-ess. Hon heter Isabella Zetterstrand från LC66 Strängnäs. Hennes uppgift kommer att vara att sporra och hjälpa Ladies Circle Sverige att samla in ännu mer pengar och göra ännu mer grym charity. Hon berättar för oss hur... När jag såg att denna post lades ut blev jag direkt väldigt peppad, tänk att få vara med och stötta vår fina organisation inom något som är så pass viktigt som charity! Jag brinner för att vår värld ska bli en bättre sådan, både för vår planets miljö och för mänskligheten. Just nu finns det för mycket oroligheter där ute, det kan kännas överväldigande. Hur ska lilla jag kunna påverka denna stora värld? Det blir ibland för mycket för att kunna ta in. Och här kommer LC in i bilden. Vi har en unik plattform, med 1700 individer som tillsammans utgör en kvinnokraft som kan göra gott för våra medmänniskor och värld. Tillsammans kan vi göra en enorm skillnad!

det stärker deras gemenskap samtidigt som de gör gott. Perfekt kombo!

Vi vet att det ibland känns övermäktigt att jobba med charity. Och det är såklart inte meningen att det skall kännas som en börda. Alla ska kunna känna att man som klubb kan göra sitt och utifrån de förutsättningar som klubben klarar av. Många bäckar små är dagens sanning, det vet vi i Ladies Circle.

På webben hittar ni dokument där kategorierna mer ingående förklaras. Där finns även dokument för varje charitykategori med listor på förslag om vad man kan göra, så det är bara att plocka något som passar just er! Dela med er till varandra och till mig med inspiration. Jag hoppas kunna få hjälp av er alla där ute.

Trots det så är det alltid bra att sätta mål. Inte omöjliga men inspirerande. Vi har satt några mål för året som vi alla ska sträva mot. Vi hoppas på att kunna nå 2 miljoner totalt i insamlad charity under året 2019/ 2020! Visst vore det makalöst coolt om vi lyckas. Eller snarare när vi lyckas! Om man slår ut det så blir det ungfär 13 000 kr per klubb. Vårt nationella charityprojekt, Hjärnfondens LC-bössa ska upp i minst 1,5 miljoner. Nu i början på året är den på 1 miljon, alltså 500 000 kr till. Det fixar vi!

Under året kommer jag också att försöka utveckla några helhetskoncept som sen går att plocka rakt av. Alla klubbar är varmt välkomna att kontakta mig om ni kanske redan har ett superbra koncept redan.

Generös Stora insamlingar/ aktiviteter Givmild Mindre insamlingar/ aktiviteter Omtanke Där klubbarna ger av sin arbetskraft, engagemang och volontärarbete. Efter året kommer vi såklart uppmärksamma och ge fina utmärkelser i dessa tre kategorier till den klubb som stått ut inom sin kategori.

Jag kommer även lägga ut lite olika temaveckor så håll utkik på Facebook och webben! I övrigt så vill jag ta bort stämpeln att det måste vara så komplicerat och stort att jobba med charity. Visst kan det vara galor och stora auktioner, men det kan lika gärna vara stadsvandringar, volontärjobb på språkcafé, anordna loppisar, bokkvällar eller klädbytarmöten där t.ex. varje bok/ klädesplagg kostar 40 kr och allt går till charity!

Sedan vill vi att alla klubbar ska göra en eller två riktade och ordentliga möten där fokus just ligger på charity. För att alla klubbar ska känna att man kan bidra har vi valt att fokusera på tre olika kategorier så att alla kan hitta sin grej och lägga sig på den nivå som fungerar för respektive klubb. Det är viktigt att det känns inspirerande och roligt med charity och de klubbar som jobbar med det aktivt idag vittnar om att

Charity kan vara en punktinsats i er stad, fråga kommunen vad dom behöver för hjälp och gräv där ni står! Om ni vill köra all in Hollywood-gala eller

25


mindre lokal insamling det avgör ni själva utifrån vad ni pallar med!

Ess

Med energi,empati och engagemang tar vi oss nu an denna fina utmaning och gör det bästa just VI kan.

OMTANKE

Jag kommer vara aktiv på webben, Facebook, instagram och kanske syns jag även lite i nyhetsbreven. Jag ska göra mitt bästa för att hålla den här frågan levande under hela året och stötta er alla så gott jag kan. Detta fixar vi tillsammans!

• Erbjud arbetskraft till någon som behöver hjälp. Det kan vara att städa, putsa fönster, rensa ogräs etc. Göra något snällt mot en medmänniska. • Skänk balkläder (klänningar/ kostymer) till ett gymnasium på er ort. I en klubb så hade lokala gymnasieskolan detta koncept att dom tog emot balkläder som de sen lånar ut till elever som själva inte har råd att köpa egna. Skolan ansvarar sen för att dessa tvättas och att de sen kan användas året därpå. I LC finns det säkert många fina klänningar som bara hänger i garderoben och väntar på att en lycklig tjej ska få dansa i den hela natten! • Värna om stadens hemlösa, hjälp till på julbord/ anordna eget julbord. Fråga er kommun hur ni skulle kunna hjälpa till. • ”Datenight”. Låt en klubbsyster som kanske har det kämpigt att få komma ut en kväll och erbjud er att vara barnvakt åt varandra. Hjälpa varandra inom klubben är också viktigt. • Volontärarbeta på äldreboenden, språkcaféer eller likande. De behöver säkert fler personer som kan ställa upp då och då! Här kanske man inte behöver gå hela klubben utan sprida ut sig 2 & 2 under året så det istället blir fler tillfällen totalt. • Anordna Luciatåg och lussa på äldreboenden, sjukhus eller för nyanlända på boenden. • Ge blod. Blodcentralen samt skriv upp er i Donationsregistret om det är något som passar er. Ladies Circle Sverige • Samla in kläder, leksaker och böcker och skänk till t.ex. kvinnoboenden/ kvinnojouren, ensamkommande barn och nyanlända som förlorat allt. • Gräv där ni står. Sträck ut handen till er kommun och fråga ”hur kan vi hjälpa er”?

Ladies, unite and save the world. Nu kör vi!

Isabella charityess@ladiescircle.se

26


THE PROUD ISSUE CHARITY ESS

Ess

• Julauktion • Anordna föreläsare, ta hjälp av övriga LC-klubbar om ni själva inte har kontakt med någon som kan hålla en intressant föreläsning. Ofta finns det redan en klubb som har superbra kontakter! • Anordna en Lindexkväll. Dels skänker Lindex 500 kr per möte till Hjärnfonden men ni kan även ta inträde och låta den gå till charity. Ett helt färdigt koncept som verkligen bör utnyttjas! • Anordna konserter. Se om ni kan samarbeta med kyrkan, musikskolan/ kulturskolan eller liknande. Ta gärna hjälp av Mjölby-klubben som anordnat deras Vinterkonsert i 11 år nu om ni behöver tips och råd! • Anordna galamiddag a’la Hollywood! Fördrink, 3-rättersmiddag, fina kläder, band, dans, auktion m.m. Ta anmälningsavgift och låt överskottet samt allt in som skramlas in under kvällen gå till charity. Ladies Circle Sverige • Lekland! Prata med om ni har ett lekland på orten, se om de kan låta er samt många vänner komma med barnen t.ex en fredageftermiddag när det är lite folk. Om dom kan bjuda på inträdet kan vi ta den summan istället och låta hela den gå till charity. Mysigt att få med familj och barnen och få göra något roligt ihop samtidigt som man samlar in till charity tillsammans. • Tomtesmyg. Kolla upp med Lycksele-klubben för detta lät som det mysigaste familjeaktiviteten någonsin! Kortfattat är det en hinderbara utomhus på vintern där man letar efter tomten och får göra lättare utmaningar på vägen. Marschaller, varm saft, varm choklad, fika och korv med bröd säljs och det är öppet för de som vill på orten. Ett inträde tas per deltagande familj samt att man får in intäkter på fikaförsäljningen.

GIVMILD • Anordna loppisar. • Rensa hemma och sälj/ auktionera ut på möte med klubb samt gäster, det blir som en miniloppis där allting går till charity. • 3-minuterspeng. Den som har 3 minuter skänker 50 kr till ex. nationella charityprojektet. • Brännbollsturnering. T.ex 50 kr per deltagare, dra ihop ett gäng lag och spela brännboll en söndag ihop med LC, familj och vänner samt barn. • Köp julklappar och skänk till t.ex Rädda barnen/ kvinnojour eller liknande lokal organisation. • Auktionera ut ”Hjälp för en dag” där hela klubben kommer och hjälper till med saker hemma hos någon. • Vin/champagneklubb. • Kakfrossa. Baka och sälj på t.ex en lokal aktivitetsdag i er stad. • Anordna after work men ta en ”anmälningsavgift” som går direkt till charity.

Ess

GENERÖS • Bokkväll med föreläsare Ta inträde och sälj lotter, anordna auktion under kvällen. Prata med er lokala bokhandel och se om ni kan göra ett samarbete. Om intäkterna går till charity går det säkert att göra en överenskommelse om att få vara där gratis eller till billig peng, samt att dom ofta har kontakt med författare. • Champagne/vinklubb

27


a bit

older Tangents Riksordförande Anna Persson berättar om vad hon är stolt över och att det inte är så himla farligt att bli lite äldre. The friendship continues i Tangent, trots allt!

28


THE PROUD ISSUE TANGENT TALAR

"Mitt motto är ordning och reda party på fredag. För mig var det en av de anledningar varför jag fastnade för LC. Den ordnade strukturen under mötet och efteråt värsta partyt"

sex hjärtan, allt vi gör för välgörenhet och den vänskap vi verkar för. Är du aktiv växer du och utvecklas vare sig du vill det eller inte. Ovärderligt! Mitt motto är -Ordning och reda, party på fredag För mig var det en av de anledningar som jag fastnade för LC. Det var sådan struktur med möten, dagordningar, rutiner. En schemalagd vänskap under trevliga omständigheter och efter avslutade möten som vid DM och RM värsta partyt efteråt. TOK-seriöst och sedan galet party och just den kombinationen är fantastisk och magisk. Här kan man faktiskt få kakan och ha den kvar. Vi är ingen syjunta, vi är så mycket mycket mer. Ordet Tangent är en matematisk term och är strecket som tangerar cirkeln och symboliserar att circlandet fortsätter, vilket leder oss in på Tangents Club Internationals motto – Let fiendship continue. Som Riksordförande för Tangent Sverige vill jag detta år verka i den andan och jag tänker arbeta för följande:

Älskade, älskade eLCor, Jag vill börja med att tacka för att jag fick delta på ert KOM. Vilken glädje och vilken EGO-boost. Jag kommer ihåg känslan när jag skulle åka till mitt första KOM 2007 i Skövde. När man på tåget vet att det är fler som ska på samma event. Man har sett deras profilbild i nätmatrikeln och när man finner varandra på tåget …. då blir det bara friends forever. När jag valdes in i Ladies Circle, LC141 Hudiksvall, var åldersgränsen fyrtio år och jag kommer ihåg att jag tänkte: "Jomen visst kan jag väl binda mig till det här, det är ju bara sex år…Jo tjenare, varför skulle man bara vilja vara med i bara sex år? Nu är gränsen fyrtiofem och jag är fyrtioåtta, men känner WHY STOP liksom? Det finns ju ingen anledning till det. Barnen klarar sig själva och man har mer tid rent generellt helt enkelt.

Göra medlemskapet i TS till en naturlig övergång från LC. Tipsa mig gärna. Vad är viktigt för dig?

Få TS att fortsätta växa. Vi har redan ökat över 20 medlemmar i år, thjoho!

Fortsätta med Charity-arbetet. Här stödjer vi det LCS och LCI (TCI) röstat fram

Skapa struktur och tydlighet i våra dokument/ instruktioner.

Skapa en levande hemsida och Fb-sida. Nytt för i år så testar vi också ett instakonto @Tangent_ Sverige)

Förstärka och underlätta medlemmar och klubbar

samarbete

mellan

Jag har valt ”Made of” med Nause som årets låt. "Made of" betyder för mig att jag är den jag är, en eLCa i själen. Ingen kan stoppa mig i mitt fortsatta circlande för vad jag är nu också är en Tangent.

Jag var verksam inom LCS i tolv år och en eLCa kommer jag alltid att vara och att fortsätta som Tangent känns naturligt för mig, att fortsätta bidra och verka aktivt. Nätverket som vi har är så unikt och fantastiskt och är en del av den jag är. Att ingå i något större och meningsfullt, något mer än att bara vara en bricka i vardagens ekorrhjul.

Höj volymen och häng med på resan !

Anna

Jag är stolt över den jag utvecklats till genom vårt nätverk och jag är stolt över alla mina systrar och bröder som gör detsamma. De värderingar vi har i våra

ro@tangentsverige.org

29


"Jag är stolt över vårt tema för året eftersom det går att applicera på så många nivåer både inom och utanför RT. Challenge Yourself inspirerar till att ska våga utmana oss själva, vår klubb eller vårt distrikt"

30


THE PROUD ISSUE SIDE BY SIDE

PROUD TO BE

SIDE BY SIDE JOHAN BJERNGREN

RT95 RONNEBY & RIKSORDFÖRANDE Proud to be your brother! Jag är verkligen stolt över att vi är två mycket starka syskonorganisationer. Att vara side by side med Ladies Circle är inspirerande och väldigt roligt. Jag tycker vi kan vara riktigt stolta över våra organisationer. Både tillsammans sida vid sida och var och en för sig. Jag är såklart mest stolt över att få vara en del av Round Table Sverige och över att ha fått förtroendet att sitta som RO 2019-2020. Jag är även stolt över vårt egna tema för året som går att applicera på så många nivåer både inom och utanför RT. Årets tema är Challenge Yourself. Det betyder att under detta verksamhetsår skall vi ska våga utmana oss själva, vår klubb eller vårt distrikt. Jag skulle vilja att vi gör det där lilla extra för att utforska vad RT har att ge. Kanske faktiskt besöker en annan klubb. Tar oss på DM och RM eller varför inte till och med resa på ett möte utanför Sveriges gränser och testa tabling där. Kort och gott jag vill göra steget kortare till mer tabling. Att åka på RTI är till exempel ett ypperligt exempel på att våga utmana sig själv. I år gick det av stapeln i Rumäninen och vi var 69 svenskar på plats. Så häftigt! Det har ju förtås sina för och nackdelar med att sitta som riksordförande då hela gänget var ute och turistade och upplevde Rumänien satt jag tillsammans med IRO i möten. Det blev varken Dracula eller berg för min del är jag rädd men otroligt intressant och lärorikt att avhandla saker och ting med andra länders delegater. Det som jag faktiskt upplevde som absolut roligast var alla möten med svenskarna som var på plats. Stämningen och känslan av att möta nya vänner för första gången blev liksom extra starkt när vi var i ett annat land tillsammans. Jag rekommenderar verkligen att någon gång åka på ett internationellt möte. Först då inser man hur stort och imponerande våra organisationer är. Man blir mäkta stolt helt enkelt. Jag ser verkligen fram emot mitt år som riksordförande. Att tillsammans med HS och alla våra medlemmar att utveckla RT vidare som förening. Vår huvudstyrelse har en gemensam målsättning att vi ska lämna ett bättre RT efter oss. Det hoppas jag vi skall åstadkomma med råge. Jag ser så mycket fram emot att träffa alla fantastiska tablare som finns ute i vårt land och bland det roligaste är ju att se när nya ”supertablare” ta fart och upptäcker hur roligt detta faktiskt kan vara. De är en stor inspirationskälla till andra som kanske inte än har vågat utmana sig själv på det planet! Jag gillar verkligen temat "Challenge Yourself" eftersom jag älskar jag att utmana mig själv och det är såklart en av orsakerna till årets tema. LC´s tema går inte av för hackor det heller. Man skall inte vara rädd för att sträcka på sig och stolt över vad man har och vad man åstadkommer. Jag har två fantastiskt fina pojkar som jag är galet stolt och tacksam över att ha i mitt liv. Jag är också stolt över att jag har ett så stort engagemang och gillar att utveckla och att utvecklas. Den glöd hoppas jag kunna behålla genom hela livet.

Johan 31


SUGEN PÅ HS? Det kanske verkar konstigt att börja prata om nya medlemmar för huvudstyrelsen nu när årets styrelse precis har börjat. Men det är dagens sanning att det redan nu är dags att börja fundera på om just DU är Ladies Circles nästa HS medlem! Anna Andersson, LC138 Göteborg City & före detta riksordförande slår ett slag för att kandidera. Är du sugen på att ta ditt LC-liv till en ny nivå? Är du nyfiken på vad LC innebär utanför klubblivet? Vill du bidra till att utveckla LC Sverige? Nu har du chansen att kandidera till vår nästa vice riksordförande, rikskassör, shoppa eller marketing manager Att tillsammans med Viveca, Sara, Camilla och Karoline och 13 nya distriktsordförande bilda nästa års huvudstyrelse! I huvudstyrelsen får du inte bara vara med och påverka LC Sveriges framtid, du får även lära känna organisationen på ett djupare plan, lära känna eLCor över hela Sverige på en ny nivå, åka på huvudstyrelsemöten och växa som människa. Känner du på dig att du är rätt kvinna för jobbet? Eller har du en syster du vill tipsa om? Hör av dig till årets stolta valberedning på valberedning@ladiescircle.se så berättar vi mer om vad uppdraget innebär! Kramar från Anna Andersson, Anna Lindberg och Linda Göthberg

32


"Jag är så sjukt stolt över ha varit med i HS. Jag uppmanar ALLA att söka!"

33


Vill du fĂĽ din artikel publicerad i Eliza? Skicka text och bifoga bilder som .jpg till red@ladiescircle.se Kram

RED 34

Profile for Ladies Circle Sverige

ELIZA_no 1_19/20_the Proud issue  

Medlemstidning för Ladies Circle Sverige

ELIZA_no 1_19/20_the Proud issue  

Medlemstidning för Ladies Circle Sverige

Advertisement