New Shrewsbury Library

Page 1

LADA LEIDMANE PORTFOLI 3.2: NEW SHREWSBURY LIBARY & COUNCIL OFFICES


CONTENTS LOCATION PLAN

pg 1

CONTEXT SECTIONS

pg 2

ITERATION PLANS 1:200

pg 3

MATERIALS

pg 4

FACADE CONCEPT

pg 5

THE COLONNADE

pg 6

ENVIRONMENTAL STRATEGY

pg 7

THE BIG PEBBLE

pg 8

TECHNICAL DETAIL

pg 9-10

1:50 DETAIL

pg 11

STRUCTURE

pg 12

CORNER MODEL

pg 13-16

ORNAMENT OR DECORATION?

pg 17

FACADE DEVELOPMENT

pg 18

FACING THE CITY - PERSPECTIVE VIEW

pg 19

SERIAL VISION

pg 20

PLANS

pg 21-26

SECTIONS

pg 27-28

ELEVATION

pg 29-30

FACING THE CITY - LIBRARY CAFE

pg 31

MULTI-PURPOSE HALL - VISUALISATIONS

pg 32

LIBRARY - VISUALISATIONS

pg 33

THE QUARRY PARK

pg 34

CELEBRATIONG THE PARK - PERSPECTIVE VIEW

pg 35


LOCATION PLAN PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

N

SCALE 1:1250 0

25

50

100

200


CONTEXT SECTIONS


PLANS 1:200 ITERATION 1

Basement Floor Plan

Ground Floor Plan

First Floor Plan

Second Floor Plan

Third Floor Plan


MATERIAL PRECEDETNS

MATERIALS ITERATION 1

CONCRETE & STONE

PRECEDENT: Central European University Phase 1

Green roof

Concrete

Timber curtain wall

Limestone

PRECEDENT: MAC, Belfast

ARCHITECTS: O’Donnell + Tuomey

ARCHITECTS: Hackett Hall McKnight


FACADE CONCEPT

ITERATION 1 -> ITERATION 2

SOLID: Initial solid, heavy and monolithic design lead to disbalanced relation between existing Tudor buildings on site and the new library

LIGHT: The solution was to break the facade and push it back; dividing the loadbearing structure (timber colonnade) and the weather protective layer (glass curtain wall).


THE COLONNADE SOUTH FACADE

South facade collonade is inspired by the idea of the serial vision as it looks different as you walk past the building. It also corresponds with the diagonal elements in the design of the Tudor houses.

Corner 1:50 model in process. Picture showing the colonnade and the curtain wall


DAYLIGHT ANALYSIS

ENVIRONMENTAL STRATEGIES

Safaira energy/daylight analysis was made on early stages of design development to indicate the light and the dark zones in the building. As well as get a basic understanding of the building energy performance. After this additional glazing was added to the north side of the multi-purpose hall to allow for consistent daylight access.

DIAGRAMS

Sun path

Prevailing W and SW winds

Shadows throughout summer day

Continuity of the landscape

Glued laminated timber structure - carbon negative

Roof light & north light

External limber structure both allows for daylight access from all sides and works as shading to filtrate light intensity and create natural shadows .


THE BIG PEBBLE

ACCESS & CIRCULATION

2 5

3

4

1

1 Multi-purpose hall 2 Library rooms 3 Reading room 4 Atrium 5 Mayor’s parlour


FLOOR/WALL DETAIL

TECHICAL PRECEDENTS

DEVELOPMENT

LOAD-BEARING EXTERNAL COLONNADE

Section development 1:50

Section development 1:20

PRECEDENT: Modern Literature Museum ARCHITECTS: David Chipperfield

Timber post on steel knife pad 1:20

Section development 1:20

PRECEDENT: James-Simon Galerie ARCHITECTS: David Chipperfield


DETAIL

DEVELOPMENT: SECTION 1:10

MODEL TECHNICAL DETAILS COLUMNS ON STEEL KNIFE PAD


SECTION 15150 6000

5650 2950

2700 1500

4000 4000

4000

17584

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

4234

1450

SCALE 1:50 0 PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

ELEVATION

1:50 DETAIL

1

2

3

4

5

10


STRUCTURE

First Floor Structural Plan

Concrete (in-situ)

Steel tie rod

Glued laminated timber

3D model shows 2 types combined: concrete loadbearing walls and columns at the basement and partially first floor and glulam posts and beams at the upper floors. Atrium balconies and stairs partially are supported with steel trie rods.

1:50 model timber structure Elements are placed at a grid 3x3 meters with the distance between the load bearing elements varying floor 1,5 - 6 meters.


CORNER MODEL 1:50

‘Architecture arrives when our thoughts about it acquire the real condition that only materials can provide. By accepting and bargaining with limitations and restrictions, with the act of construction, architecture becomes what it really is.’ Moneo (2004)

PROCESS & DETAILS MODEL MAKING AT HOME

MATERIALS: timber sticks, grey board, plastic, different types of card, galvanized steel angle profile (cut it to make column knife joints), wire, sea sand (as pea gravel under the paving), PVA glue and a glue gun to stick plastic elements together


ELEVATION VIEW

1:50 CORNER MODEL

The model explores the idea of load bearing structure and weather protective layer separation. The aim was to make the grand building appear light, airy and natural, not overpowering the existing context of the park. Vertical timber elements are also a reference to the existing timber Tudor revival architecture on the site.

SECTION VIEW

The column connection to the ground is design so that it creates an illusion that the column is suspended in the air; it continues the idea of the lightness of the outer envelope of the library. Such connection also prevents moisture accumulation at the bottom of the timber structure.


THE STAIRS


LIGHT & VIEWS

Park facing facade glazing detail, the section goes through the hall balcony

View to the park from the first floor


ORNAMENT OR DECORATION?

DARWEN TERRACOTTA & FAIENCE FACTORY VISIT

After Darwen Terracotta & Faience factory visit there were some attempts to develop an ornamentation for the facade using the Shrewsbury Original and vernacular architecture styles. This was, however, not considered as successful, as it lacked of ‘INTENT’ and was not used as part of the final design.

EXPERIMENTAL SKETCHING


‘THE TOWER’

FACADE EXPEREMENTATION

Ground floor: Café

First floor: Children’s library

Second floor: Library rooms

Third floor: Mayor’s parlour


FACING THE CITY

VIEW TO THE EAST FACADE IN RAIN


SERIAL VISION

ont Hill Clarem

1

2

3

1

St Cha

2

d’s Ter

race 3

4

5

6

7 4

11

6

10

9

7 8

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

5

N

8

9

10

11

SCALE 1:1250 0

Serial Vision task is based on Gorgon Cullen’s theory of ‘Faculty of Sight’. OPTICS is what allows us to experience the town in a certain way: a series of impulses and revelations. Sketches above captures the experience of walking from the Claremont Street to one of the Library reading rooms.

25

50


BASEMENT FLOOR PLAN

5

6

2

11 1

7

8

10

9

3

4

1 Multi Purpose Hall 2 Backstage 3 Seating Storage 4 Storage 5 Storage 6 Male Changing 7 Male WC 8 Female WC 9 Female Changing 10 Accessible WC 11 Rehearsals 12 Plant Room 13 Lobby

13

12


GROUND FLOOR PLAN

3

2

4

5

1

6

7

15

8 12

11 9

1 Multi Purpose Hall 2 Backstage 3 Open office 4 Meetings Room 5 Break Out Space 6 Small Kitchen 7 Accessible WC 8 Service Riser 9 The Atrium 10 Café 11 Open Kitchen 12 Store 13 Park Info Centre 14 Bookshop 15 Police Office

10

13

14


FIRST FLOOR PLAN

1 2

6

3

4

5

1 Reading Room 2 Quiet Study Area 3 Accessible WC 4 Service Riser 5 Kids Library 6 Police Office 7 Bookshop

7


SECOND FLOOR PLAN

1

2

3

8

4

5

6

7

1 Computer Zone 2 Group Study Room 3 Meetings Room 4 WC 5 Accessible WC 6 Service Riser 7 Reading Room 8 Police Office


THIRD FLOOR PLAN

1

3

1 Waiting Room 2 Mayor’s Parlour 3 Silver Display

2


ROOF PLAN


SECTION W-E


SECTION N-S


WEST FACING ELEVATION


SOUTH FACING ELEVATION


FACING THE CITY

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

LIBARY CAFE

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

timber mullions 80x40mm aluminium SHS, 40x20x1

CHILDREN’S LIBRARY

glulam loadbearing column on a steel knife plate, 200x200 mm double glazed curtain wall

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

oak-wood parquet

mineral thermal insulation (noise insulation) 110 mm steel cap trench heaters/coolers aluminium window frame timber secondary beams, 220x80 mm timber loadbearing beam, 220x220 mm

CAFÉ

timber ceiling finish loadbearing concrete column 300x500 mm triple glazing gravel sub base 400 mm concrete slab 200 mm screed with floor heating pipes, 110 mm timber lined windowsill plaster in-situ cast concrete wall mineral thermal insulation, 110 mm mineral thermal insulation 300 mm

PRECEDENT: Homerton Dining Hall, Cambridge Architects: Feilden Fowles

1:20 Section plan reference

0

500

1000

2000

5000

mm


PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

200 100 50 25

SCALE 1:1250

N

25 0

SCALE 1:1250

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

Multi-purpose hall can be used both by council members and public to hold formal events, meetings, open lectures, awards and performances.

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

N

50

100

200

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

CHILDREN EVENTS

0

LECTURES & AWARDS

MULTI-PURPOSE HALL

Multi-purpose hall has retractable seating and therefore can be used for various active events like scouts’ meetings, concerts and other social activities.


LIBRARY

CHILDREN’S LIBARAY

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

200 100 50 25

SCALE 1:1250

0

N

25

SCALE 1:1250

0

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

Children’s Library is located on the ‘tower’ first floor. It’s an open space to play games, read books and hold events like ‘Lego club’.

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

N

50

100

200

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

PRODUCED BY AN AUTODESK STUDENT VERSION

READING ROOM

Library room located on the first floor is a nice intimate space large windows facing the trees on the north side.


THE QUARRY PARK

SHREWSBURY FLOWER SHOW

The Quarry Park has its cultural and recreational value since the 16th century. It is a perfect place to escape from the city, enjoy walks, picnic, fish along the banks of the river and relax. The most important event is the annual Shrewsbury Flower Festival, which takes place in August. The park also hosts events like Wacky Race, Wellbeing festival, Food Festival, carnivals and open-air concerts. New Shrewsbury Library provide stepped seating as part of the west escalating facade, from where you can enjoy views back to the park. It can also be used as tribune for concerts and open air events.


CELEBRATING THE PARK

NORTH - WEST FACING PERSPECTIVE VIEW


Lada Leidmane Manchester School of Architecture Manchester 2020