Page 1

UTS Podium Competition

sketchbook


extend and wrap to unify


marking the entries


contrasting with the tower


contrast

The Tower expresses strength and directness in architecture and is a monument to the architectural philosophy of it’s time. By contrast, the Podium Extension is designed to be almost immaterial, a veil to the tower, soft, undulating and light. A feminine foil to the 70’s Tower above. The new Podium Building willbe a leading example of contemporary architecture promoting innovation at UTS through the university’s own built environment.

The new UTS Podium building’s material distinctness from the Tower softens the university edge. The Podium Extension is light, transparent and open in direct contrast to the Tower’s enclosed teaching and administrative levels.


hard

soft

heavy masculine

light

feminine


many activities...


sublimating the columns

traditional column... ...inlarged...

...to bring the light in...

...cut out following structural stresses...


...allow natural ventilation...

...and visual connections...

...or creating a courtyard.


Multi-functional columns vertically penetrate the Podium floorplates. These columns provide structure, circulation, natural ventilation, daylight, and visual connection across the Podium levels.

Enlarged and slightly inclinded, these elements become objects rather than just structure, allowing the floorplate to be free of the clutter of a grid of columns. They provide large expanses of open space to support maximum flexibility of use.


Formed from two sheets of perforated 20mm steel plate, the columns give a sense of ‘lightness’ to the structure. The perforations in these columns were derived from an analysis of the structural forces on an inclined tube whose aperture varied over a number of levels. The result is a structure that resembles something delicate and porous like lace.

The cavity of the steel plates can be filled with water to provide fire protection to the structure, as in the Pompidou Centre in Paris, and can be connected to the sprinkler system.


fabrication of the columns

2 steel sheets...

...welded together...

...curved...


...cut out...

...the cavity is ďŹ lled with water...

...to achieve ďŹ re rating!


structural framing


transfering the load onto the existing structure


curved glass

The Podium Building achieves a sense of lightness through the gently curved glass faรงade. The curves are achieved by the gradual angling of straight pieces of glass, some of which are warped slightly in place, as has been done on the glass canopy at Aurora Place. The supporting faรงade structure is kept to a minimum, letting the faรงade be as transparent as possible.


frit A frit of translucent and white pixels is applied to the glazing adding a subtle pattern of a forest across the surface of the glass. This pattern on the faรงade throws a faint dappled light across the interior space. At night the faรงade is projected from behind with the frit capturing the image turning a part of the facade into a screen. The intensity of the image is concentrated around the entry where the frit is denser and fades out gradually across the rest of the faรงade.


ARCHITECTS

Lacoste + Stevenson Architects and Six Degrees in association with Daryl Jackson Robin Dyke Thierry Lacoste David Stevenson Craig Allchin Robin Dyke Angela Rowson Josh Harrex Tommy Zhou ENGINEERS

ARUP Structural Peter MacDonald Faรงade Peter Hartigan Tania Milinkovich DIGITAL ARCHITECTURE

Media Architecture Tom Barker Hank Haeusler ESD / SERVICES

Steensen Varming Mechanical Chris Arkins Green Star Diksha Vijapur LANDSCAPE

McGregor Coxall Adrian McGregor Joe Rowling Jack Qian BCA

BCA Logic Stuart Boyce QUANTITY SURVEYOR

WT Partnership Gerry Heaton

PROJECT TEAM

UTS Podium Competition Sketchbook  

UTS Podium building concepts and principles explained with sketches.