Page 58

Dia internacional i mundial de... Els dies internacionals són proclamats per l’ONU, i la data la decideix l’Assemblea General. La proposta pot ser de la pròpia Assemblea General, o d’algun organisme important dins d’un país membre. Els dies mundials oficials són els proclamats per les agències especialitzades adherides a l’ONU, com la UNESCO o l’OMS.

Octubre / Novembre 31 · Dia mundial de les Ciutats

· Dia Mundial de l’Estalvi

1 · Dia Internacional

del Veganisme

2 · Dia Internacional per a Posar

Fi a la Impunitat dels Crims contra Periodistes

5 · Dia Mundial de

Conscienciació sobre els Tsunamis

2

5

Dia Internacional per Posar Fi a la Impunitat dels Crims contra Periodistes

Dia de la Conscienciació sobre els Tsunamis

novembre

6 · Dia Internacional per a la

Prevenció de l’Explotació del Medi Ambient en la Guerra i els Conflictes Armats

8 · Dia Mundial de l’Usabilitat

· Dia Mundial de l’Urbanisme · Dia Mundial de la Qualitat

9 · Dia Internacional

de l’Inventor

10 · Dia Mundial de la Ciència

per a la Pau i el Desenvolupament (UNESCO) 12 · Dia Mundial de la Pneumònia (OMS) 13 · Dia Mundial del Càncer

de Pàncrees

14 · Dia Mundial de

|58|

la Diabetis (OMS)

L’accés a la informació és un dret fonamental, i com a tal, resulta imprescindible garantir la seguretat de tots aquells que faciliten contingut, dades i coneixement sobre la realitat del món que ens envolta. És per això que assegurar la protecció dels periodistes és vital perquè «les societats i les democràcies tinguin accés a una informació diversa i independent». Segons dades de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura, en els últims anys fins a 930 periodistes han estat assassinats, sense comptar tots aquells professionals que han estat sotmesos a tortures, assetjaments, detencions arbitràries o desaparicions. Del total d’aquests assassinats, el 90% queda impune.

novembre

Els tsunamis són ones de gran longitud produïdes per un moviment violent de la massa oceànica de l’aigua que sol donar-se per terratrèmols, activitats volcàniques, lliscaments de terra o impactes de meteorits. El terme, d’origen japonès, fa referència per tant a ones que, en comparació amb les onades marines normals, poden arribar a aconseguir i excedir els 200 km de longitud. Quan la profunditat del mar disminueix, l’altura del tsunami augmenta. La paret d’aigua que es forma, té un fort poder destructiu. L’ONU qualifica aquests esdeveniments de rars i «extremadament mortals». De fet, en els últims 100 anys, 58 d’ells «s’han cobrat més de 260.000 vides, i una mitjana de 4.600 per desastre, superant a qualsevol altre risc natural».

Profile for La Clau

1474  

Revista La Clau en portada Festa Major de Teià

1474  

Revista La Clau en portada Festa Major de Teià

Profile for laclau