Page 56

L’Entrevista

imprescindibles per adquirir nous coneixements. Aprenem sobretot quan experimentem i quan ens emocionem, perquè les emocions, l’aprenentatge i la memòria estan relacionats. Per poder madurar, crear noves xarxes de neurones en els primers anys de vida, el cervell necessita experiències noves. A partir dels 10 anys el cervell pot aprendre aptituds. Però a l’adolescència, el cervell, que és bàsicament emocional, xoca amb l’actual model educatiu basat en matèries totalment racionals i mètodes memorístics. Sovint, ni el model educatiu ni molts pares ho tenen en compte. El problema de la desmotivació dels joves és aquest, la falta d’emocions en allò que aprenen? De forma bàsica sí. Ens allunyem de les seves emocions i ells no acaben de ser feliços amb els aprenentatges dogmàtics que els oferim. No els desperten |56|

interès. Siguem clars, si un pressupòsit per a una bona educació és ser més feliços mentre aprenem, només caldrà veure quines són les CLAUS per aconseguir-la. És cert que aquí no hi ha fórmules màgiques, però us asseguro que, amb la neurociència, el resultat sí que ho pot ser i obtindrem un millor creixement personal dels nostres fills. A què es refereix? Es tracta d’aprofitar millor el desenvolupament neurobiològic per adquirir aprenentatges, i de pas prevenir conductes antisocials com s’estudia a l’Escola de Prevenció i Seguretat Humana de la UAB. Quins són els pressupòsits que estableixen els experts per tal d’aconseguir aquestes habilitats en els nostres fills i que tinguin èxit a la vida? Podem enumerar-ne uns quants a tall d’exemple:

• No creure que som infal·libles. Ni ells ni nosaltres no tenim la veritat predeterminada, no hi ha dogmes. És bo experimentar, equivocar-nos, fins que trobem el resultat que ens satisfà. L’error és necessari a la vida, però saber cóm esmenar-ho encara més. • Apreciar el que tenim (salut, amics, família, clima, educació, etc.). • Alliberar endorfines amb activitats que generin òxid nítric durant mitja hora al dia (exercici físic), bona nutrició i dormir prou. • Aprendre a organitzar-nos i a planificar el nostre temps. • Desconnectar durant uns minuts al dia per prendre consciència del que som i cap a on volem anar. • Cultivar la resiliència per a superar les situacions adverses i sortir-ne enfortits.

Profile for La Clau

1470  

Revista 1470 La Clau, en portada Verema Alella

1470  

Revista 1470 La Clau, en portada Verema Alella

Profile for laclau