Page 1

LA CIUTAT DE CAMBRILS

1a quinzena de desembre de 2019 · Número 162 www.laciutat.cat info@laciutat.cat 977 112 817

Comencen les obres de renovació del pont de fusta de la riera de Maspujols L’actuació també inclou la reparació de diferents trams del passeig marítim de llevant i la pavimentació d’un parterre de la platja de Vilafortuny Pàg. 15 Prop de 700 esportistes de 48 equips base participaran al XIV Torneig de Futbol 7 Vila de Cambrils Pàg. 2

Comença l’ampliació de la calçada de l’avinguda Mas d’en Bosch Imatges del procés de renovació del pont de fusta de la riera de Maspujols. Foto: Cedida.

Pàg. 15


1a quinzena de desembre de 2019

2 Cambrils

CULTURA

Jordi Cervera, Amadeu Vidal i Heriberto Berón guanyen els Premis Vila de Cambrils 2019 Les obres premiades es titulen “Cuina Marinera” (narrativa), “Davant d’una fotografia” i “Continuïtat” (poesia)

Foto dels guardonats als premis Vila de Cambrils. Foto: Cedida.

Redacció L’escriptor i periodista cultural reusenc Jordi Cervera Nogués ha estat guardonat amb el 9è Premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall de Cambrils per la seva obra “Cuina Marinera”. El guardó consisteix en un premi en metàl·lic dotat amb 3.000 euros en concepte de drets d’autor, una obra de l’artista cambrilenca Dolors Ortuño, i la publicació del llibre per l’Editorial Cossetània.

primer premi de Poesia Vila de Cambrils, dotat amb 500 euros, per l’obra “Davant d’una fotografia”. Aquest enginyer forestal té una llarga trajectòria poètica, amb diversos llibres publicats i ha guanyat nombrosos premis des del 1991.

El segon premi, dotat amb 300 euros, ha estat per Heriberto Berón Reichel, per l’obra titulada “Continuïtat”. El poeta argentí, resident a Barcelona, ja ha rebut diversos Per altra banda, el bar- guardons per obres com celoní Amadeu Vidal Bo- “Billie en blues” o “Poenafont s’ha emportat el mas no retornables”.

PUNTS DE DISTRIBUCIÓ CAMBRILS Ajuntament, Patronat de Turisme de Cambrils, Patronat Municipal d’Esports, CAP, Centre Cultural de Cambrils, Agrobotiga Cooperativa, Mercat Central, Fleca Sant Salvador, Boulangerie, Spartacus, Mima’t, Rodabike, Estanc La Rambla, Prosetgar, Itziar Pizarro, Antonio Sirvent,

Tarraco Sea Food, Peixos Savall, Bon Area, Esclat, Inmo 22, Cinemes Cambrils, Torrevisca, Panishop, Pollos Maya, Perruqueries Claudio, Quin Cacau, M. De Armas, Chema Navarro, Club Nàutic Cambrils, Cafeteria Piscolabis.

REUS Ajuntament de Reus, Oficina d’Atenció al Ciutada (OAC Ajuntament), Hisenda, Tanatori de Reus, Centres Cívics, Biblioteca Central Xavier Amoròs, Biblioteca Pere Anguera, Estació de busos, Estació de Tren, Reus Deportiu, Club Esportiu Reus Ploms, Mercat del Carrilet, Mercat Central, Hospital Sant Joan de Reus, CAPs, Tintoreria Quick Sec, Bonarea, Fleca Flaqué, Bar Gran Petit, Forn Mariné, Estanc Diaz, Tomàs Barberà, Regust, HI,

Minimum, Remar Spais, Somnalia, Electroclimàlia, Samper Institut, Curves, Forn de Pa (c/ del Vent), La Lluna, Cosmètica del Cabell, Somnalia, Ecogestió, Rostisseria Mediterrani, Laboratori Musical, El Rei dels Pollastres, Perlum, Bon Area, Tecnomoble, Assessoria Inmobiliaria Martí, Bar Classic’s, Anem al gra, Luxury Outlet, Celnou, Perustocks, Centre Ethereum.

Castellvell del Camp: Ajuntament, CAP, Llar de jubilats, Piscina, Farmacia, Pastisseria Racionero. Riudoms: Ajuntament, CAP, Forn Domingo, Forn Rovira, Forn Cruset, Supermercat Esther.

LA CIUTAT DE CAMBRILS

ESPORT

Prop de 700 esportistes de 48 equips base participaran al XIV Torneig de Futbol 7 Vila de Cambrils La competició organitzada per l’UCF Cambrils comptarà amb clubs de primera divisió com el Barcelona, el Real Madrid o l’Espanyol Redacció Prop de 700 esportistes de 48 equips de les categories pre-benjamí, benjamí i aleví participaran al XIV Torneig de Futbol 7 Vila de Cambrils organitzat per l’UCF Cambrils, que es disputarà el divendres 6 de desembre als tres camps de futbol de la Zona Esportiva Municipal. Roda de premsa on s’ha presentat el XIV Torneig de Futbol 7 Vila La competició comptarà de Cambrils. Foto: Cedida. amb cinc clubs de futbol de primera divisió del país. resa, el Lleida Esportiu, conèixer les tradicions i la el Damm i Cornellà, i nou cuina cambrilenca. Com a novetat, enguany equips de l’UCF Camper primera vegada el brils. La regidora d’Esports, Real Madrid jugarà el torNatàlia Pleguezuelos, neig de Cambrils i el FC Durant la presentació, ha destacat el nivell dels Barcelona hi participarà l’alcaldessa de Cambrils, equips participants i en les tres categories. Els Camí Mendoza, ha as- l’aposta de l’Ajuntament altres clubs de primera di- segurat que el torneig per potenciar activitats visió que sortiran al camp contribueix a fomentar i esdeveniment que reseran el RCD Espanyol, l’esport base i atraure vi- forcen el binomi esport el Vila-real CF, el Levante sitants al municipi i ha ex- i turisme. Des del 2013 FC i el Girona CF. A més, plicat que la coincidència Cambrils té el Certificat hi participaran clubs i enti- amb la Festa Major de la en Destinació de Turistats amb escoles de futbol Immaculada i les Jorna- me Esportiu, que atorga d’alt nivell com poden ser des Gastronòmiques del la Generalitat de Catael Nàstic, el Reus Depor- Romesco serà una bona lunya als municipis de tiu, el Gimnàstic de Man- oportunitat per donar a Catalunya que disposen

d’infraestructures i serveis d’alta qualitat per a la pràctica de l’esport. Actualment el turisme esportiu al municipi mou més de 30.000 esportistes l’any i s’organitzen més de 70 esdeveniments esportius. El president, Javier Ferre, i el director tècnic de l’UCF, David Sánchez, han agraït el suport de l’Ajuntament i s’han mostrat satisfets d’haver aconseguit atraure a la cita grans clubs que tenen moltes peticions i, d’aquesta manera, donar als jugadors l’oportunitat de jugar amb equips de primera divisió. El director tècnic ha afirmat que aquesta fita és el resultat del bon treball de la junta directiva, coordinadors, entrenadors i l’Ajuntament per cuidar tots els detalls de l’organització i fer que els clubs vulguin repetir.

SOCIETAT

Cambrils es manifesta contra la violència masclista L’alcaldessa, la regidora de Benestar Social i alumnes de l’Institut Ramon Berenguer IV han llegit un manifest davant de l’Ajuntament Redacció L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i la regidora de Benestar Social, Hélène Arcelin, han llegit el manifest institucional amb motiu del Dia Internacional contra les violències masclistes.

Enguany, l’alumnat i el professorat de l’Institut Ramon Berenguer IV també s’han sumat a l’acte, després d’un treball a classe sobre les violències masclistes. Clàudia Moment de la lectura del manifest davant les portes de l’Ajuntament Mensa i Adrià Quiroga, de Cambrils. Foto: Cedida. alumnes de 1r de Batxillerat han llegit unes parau- de començar a ser! Si No estem parlant d’una les en representació de la tothom fos feminista se- lluita entre sexes, estem seva classe. gurament avui no seríem parlant que la unió fa la aquí i no caldrien actes força i tots junts podrem “Volem ser noies i nois com aquest”, ha afirmat eradicar un masclisme lliures, crítics i comba- Clàudia Mensa. “Si avui enquistat que, per desgràtius. Per aquest motiu si sóc aquí és perquè el fe- cia, encara existeix”, ha no ets feminista ho has minisme és cosa de tots. manifestat Adrià Quiroga.

LA CIUTAT DE CAMBRILS

EDITA:

laciutatdecambrils

INDUGRAF OFFSET S.A.

T-0784-12

977 112 817 / 630 979 590

UNIMAIL

TELÈFON:

@laciutat_cambrils

Amb la col·laboració de:

CASGUAMEDIA S.L.

DIPÒSIT LEGAL:

DISTRIBUCIÓ:

Plaça Prim, 2 · principal 3ª · 43201 · Reus | e-mail: info@laciutat.cat · web: www.laciutat.cat

La lectura del manifest és un dels actes programats en el marc de les jornades per als Bons Tractes, que van començar el 21 de novembre i s’ha allargat fins el diumenge 1 de desembre.

Segueix-nos a les nostres Xarxes Socials:

MAQUETACIÓ: IMPRIMEIX:

CASGUAMEDIA S.L.

A continuació, Sara Baró Vivancos, en representació del Centre de Dansa de Cambrils, ha realitzat una actuació de dansa d’estil funky I jazz-líric fusió, per escenifiar la transformació de tantes dones supervivents de les violències masclistes. Finalment, Elena Alcalà de l’Estudi Giselle ha llegit un manifest i un grup d’alumnes de l’escola ha ofert una coreografia de dansa contemporània de la ballarina Elena Llaó.

Publicació controlada per

Consulta les edicions anteriors de La Ciutat de Cambrils escanejant aquest codi:


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

POLÍTICA

SOCIETAT

L’alcalde crea la regidoria de Relacions Cíviques i en delega les competències a Montserrat Caelles Fins ara, les competències en matèria de relacions cíviques i relació amb les entitats associatives veïnals les tenia atribuïdes directament l’alcalde Redacció L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha signat aquesta setmana el decret per a la creació de la regidoria de Relacions Cíviques, que gestionarà la regidora Montserrat Caelles. Fins ara, les competències en matèria de relacions cíviques i relació amb les entitats associatives veïnals les tenia atribuïdes directament l’alcalde. L’alcalde i la regidora han tingut una reunió durant la setmana en la que hi van estar convocats els presidents de totes les associacions de veïns de la ciutat, per informar-los personalment del traspàs de competències. D’altra banda, amb el mateix decret, l’alcalde de la capital del Baix Camp ha concretat altres canvis en l’organització del Govern: Es modifica del nom de

Foto de la reunió de Montserrat Caelles amb els presidents d’associacions de veïns. Foto: Cedida.

la Regidoria delegada de l’Àrea de Seguretat i Convivència que, amb l’objectiu de fer visible el ciom,promís municipals amb el civisme, passa a denominar-se Regidoria delegada de l’Àrea de Seguretat, Convivència i Civisme.

Cultura i Educació es divideix en dues regidories: Cultura, que per primera vegada incorpora les competències de política lingüística, i passa a denominar-se Regidoria de l’Àrea de Cultura i Política Lingüística; i la Regidoria de l’Àrea d’Educació, que manté les atribucions hisLa Regidoria de l’Àrea de tòriques.

- al web participa.reus.cat - als Centres Cívics - a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) - a la Regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals

Finalment, es modifica també el nom de la Regidoria delegada de l’Àrea de Projecció de Ciutat, que passa a denominarse Regidoria delegada de l’Àrea de Promoció de Ciutat, amb l’objectiu de fer visible l’estreta col·laboració de la regidoria amb l’Agència Reus Promoció.

Reus 3

L’Ajuntament estrena les audiències públiques amb una convocatòria per informar i debatre sobre el PAM El procés és de tipus consultiu, i la informació recollida servirà al govern per prioritzar els objectius a executar Redacció L’Ajuntament de Reus ha convocat a la ciutadania a participar en una audiència pública per debatre a l’entorn del Pla d’Acció Municipal 2019-2023. La cita ha tingut lloc el dimarts 3 de desembre a la sala d’actes del Casal de les Dones, i ha estat presidida per la vicealcaldessa, Nomeí Llauradó; i la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, Montserrat Flores.

pública, activitat o programa d’actuació municipal”.

La primera vegada que el Govern de Reus convoca aquest nou instrument s’emmarca en el procés participatiu del Pla d’Acció Municipal 2019-2023, que la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals ha engegat per a la priorització de l’acció del Govern de Reus dels propers quatre anys. Durant l’audiència s’ha presentat un document estratègic i Amb aquesta convoca- s’ha obert un debat entre la tòria, el Govern de Reus ciutadania i les represenestrena un nou mecanisme tants del Govern de Reus. de participació previst en la modificació del Regla- El pla estableix els eixos, ment de Participació Ciu- àmbits, objectius i actuatadana, que recentment ha cions que el govern muentrat en vigor. D’acord al nicipal desplegarà durant reglament, l’audiència pú- l’actual mandat. El procés blica és una “trobada dels participatiu és de tipus responsables municipals consultiu, i la informació amb la ciutadania perquè recollida servirà al govern aquesta pugui rebre infor- per prioritzar els objectius mació i presentar i debatre a executar. El període de propostes en relació amb votació s’allargarà fins el una determinada actuació 12 de desembre.

VOTA

LES ACTUACIONS DEL

> AUDIÈNCIA PÚBLICA Ajuntament i ciutadania parlen del PAM

Dimarts 3 de desembre de 2019 a les 19h al Casal de les Dones

PAM PLA D’ACCIÓ MUNICIPAL Del 25 de novembre al 12 de desembre de 2019 D’ACCIÓ PAMPLA MUNICIPAL


1a quinzena de desembre de 2019

4 Reus

SOCIETAT

POLÍTICA

Balanç positiu d’#ITSlacampanya, la crida feta a la ciutadania amb motiu del Dia Mundial de la Sida La campanya artística de divulgació que s’ha posat en marxa a la ciutat es podrà veure fins el dia 10 de desembre

Valoració campanya ITSlacampanya SIDA. Foto: Cedida.

Redacció La Regidoria de Salut i Ciutadania fa un balanç positiu de l’impacte que ha tingut a la ciutadania la campanya #ITSlacampanya que, de la mà del col·lectiu d’artistes GESTART, ha pintat de vermell diversos espais de la ciutat amb motiu del Dia Mundial de la Sida i per tal de fomentar una major conscienciació en relació al VIH/SIDA i fer-ho extensiu a les infeccions de transmissió sexual i hepatitis. L’acció finalitza el dia 10 de desembre, quan es retiraran les cobertures de les escultu-

LA CIUTAT DE REUS

res, dies en què la voluntat és donar la màxima visibilitat a través de les xarxes socials. Des de l’Ajuntament es valora positivament que es decidís proposar a un grup d’artistes que treballen l’art de carrer, concretament GESART, per realitzar una campanya artística de divulgació que vol impulsar les accions preventives i el coneixement al voltant de les infeccions de transmissió sexual a la ciutat, dissenyant i executant intervencions artístiques a l’espai públic urbà.

L’Ajuntament planifica les inversions a la via pública dels propers 4 anys Els gruix de les obres previstes d’executar el 2020 estan quantificades en una inversió de més de 1,2 milions d’euros Redacció L’Ajuntament de Reus redactarà un document guia per planificar les inversions a la via pública dels propers 4 anys. El 25 de novembre es va obrir el concurs públic per adjudicar la redacció de plans directors vinculats a la via pública, amb la voluntat de concretar l’estratègia d’execució de les inversions del mandat. Els plans directors indicaran les inversions en reposició i millora sobre els diferents àmbits de la via pública que es faran en cada anualitat, a la vegada que permetran planificar inversions plurianuals.

Els gruix de les obres previstes d’executar el 2020 estan quantificades en una inversió de més de 1,2 milions d’euros.

La redacció dels plans directors surt a licitació per un import de 150.000 euros, amb un termini d’execució de 4 mesos. Imatge de la roda de premsa a l’Ajuntament de Reus. Foto: Cedida. El contracte està previst en el Pressupost de es definirà en els plans llà de la planificació. Així, l’Ajuntament de 2019. directors seran els se- l’Ajuntament adjudicarà güents: Asfalt, Voreres i en el mateix paquet la Tot i l’externalització de passos de vianants, Mo- redacció dels projectes la redacció dels plans, el biliari urbà, Elements de que s’executin el 2020, procés d’elaboració dels jocs, Enllumenat en gene- així com la direcció documents serà superviral, Jardineria en general, d’obres d’aquesta anua- sat en tot moment per tècFonts ornamentals i de litat, en aquest cas dels nics municipals responsaboca. projectes de jardineria i bles del manteniment dels de fonts ornamentals i diferents elements de la Els àmbits de treball que El contracte va més en- de boca. via pública. POLÍTICA

L’ordenança de Civisme es reforça com a eina per garantir la convivència Anar nu per la via pública, mendicar de forma agressiva i circular amb patinets de motor per la vorera són algunes de les modificacions Laura Vargas-Machuca L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la regidora de Seguretat Ciutadana i Convivència, Dolors Vàzquez, han presentat la modificació de l’Ordenança de Civisme amb l’objectiu d’adaptar-se a les novetats normatives i reforçar la voluntat política de vetllar per la convivència. Aquesta modificació serà portada al Ple de l’Ajuntament “perquè el civisme és cosa de tots i sense aquesta ordenança Reus seria una ciutat on la convivència no seria gens fàcil”, ha dit el batlle.

ada o amb el tors nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat.

Foto d’un gos orinant en un arbre. Foto: Arxiu.

d’anar nu per la via pública; i s’incorpora l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública. D’altra banda es concreta de manera expressa els vehicles de mobilitat personal com a elements de Les novetats són fruit de mobilitat que tenen prohila sentència del Tribunal bit circular per les voreres. Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en re- Pel que fa a la mendicitat lació a la pràctica de la la regidora Vàzquez ha exmendicitat i a la prohibició plicat que “no es permetrà

exercir-la de forma agressiva, insistent o intrusiva envers els vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal”. També es prohibirà anar despullat/

En referència a les miccions dels animals de companyia la modificació de l’Ordenança de Civisme incorpora de forma més clara i precisa l’obligació de netejar amb aigua les miccions dels animals de companyia a la via pública, L’incompliment d’aquesta obligació es considera una infracció lleu. L’ordenança també prohibeix circular en bicicleta, patins, monopatins o altres vehicles de mobilitat personal per les voreres o per altres espais destinats a l’ús dels vianants, tret d’aquells espais en què hi hagi un carril destinat a aquesta finalitat.


LA CIUTAT DE REUS

1a quinzena de desembre de 2019

Reus 5


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

6 Reus

REUS ÉS NADAL PROGRAMACIÓ 2019/20 19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, espectacle d’animació itinerant Corral Kaos a càrrec de Produccions Scura.

DESEMBRE DIUMENGE 1

20.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, estrena de l’obra La Ilíada, 18.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, representació a càrrec de la companyia Desgavellats. d’Els mossens cantaires, amb Quimet Sorio i Jordi Jubany. 8 dgDIUMENGE 8 18.00 h, al TEATRE BRAVIUM, representació de No et preocupis, 18.30 h, a FIRA REUS, monòleg d’El Sevilla La vida es rocanrol. ulls blaus; amb Carles Pitarch i Josep Lozano. 18.00 h, al TEATRE BARTRINA, representació d’El secret de 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, representació de l’obra Les la senyora Melody amb la Camerata XXI – Osquestra Ciutat de delícies de la llar, a càrrec del grup L’Albada. Reus. dl 9DILLUNS 9 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, presentació del nou 17.30 h, a la Sala Annexa de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, espectacle d’animació a càrrec del grup Enfamaltot. Club de lectura de teatre: Europa bull, de Jordi Oriol. 19.30 h, al TEATRE BRAVIUM, concert de jazz de Jeremy Powell & 17.30 i 18.00 h, al GAUDÍ CENTRE, amb motiu del Dia Mundial Lluís Capdevila. de l’Avellana, taller infantil Temps d’Avellana. DILLUNS 2

11 dcDIMECRES 11

18.30 h, a la Sala Annexa de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Club de lectura tertúlia feminista: El segon sexe, de Simone de 17.30 h, a la Sala Infantil de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, Contes a cau d’orella, contes solidaris, amb la participació de la Beauvoir. De 10.00 a 13.00 h, a la PLAÇA DE CATALUNYA, Pintura al Regidoria de Solidaritat. Carrer. Organitza: Associació Pinzell Trempat. 3 dmDIMARTS 3 20.30 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, projecció de la pel·lícula 10.30 h, a la Sala Annexa de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, 21.00 h, al TEATRE FORTUNY, representació de La reina de la Silencio roto, de Montxo Armendáriz. tertúlia pedagògica dialògica: Las otras mujeres de Lídia Puigvert. bellesa de Leenane, de Martin McDonagh. DIJOUS 12 dj 12 11.00 h, al MERCAT DEL CARRILET, taller Decorem la taula amb 4 dcDIMECRES 4 11.00 h, al MERCAT CENTRAL, taller de cuina amb Maria Maria Teresa Llauradó, del blog de cuina MussaraFood. 17.30 h, a la BIBLIOTEXA XAVIER AMORÓS, contes a cau Teresa Llauradó, del blog de cuina MussaraFood. 12.30 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, 27è Concert de Grallers, d’orella. 12.00 h, a la Sala Annexa de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, amb diferents grups de Catalunya. A-Punt, Club d’audició i cultura musical. dj 5DIJOUS 5 19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, espectacle d’animació itinerant Zeppelina càrrec de la companyia La Baldufa.
 10.30 h, al MERCAT CENTRAL, taller de reciclatge - Susana 17.30 h, a la Sala Infantil de la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, La Cotorra m’ha dit, contes Solidaris, amb la participació de la Pérez. 20.00 h, al TEATRE BRAVIUM, representació de Nein, de Jordi Regidoria de Solidaritat. Romero. 18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, concert de nadales a 18.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, cantada de nadales a càrrec de la Banda Jove de la Simfònica de Reus. càrrec de la Coral Infantil l’Abellerol de l’Escola Isabel Besora 21.00 h, al TEATRE BARTRINA, representació de La dansa de la venjança, de Jordi Casanovas. 19.00 h, a la plaça de Prim, concert de nadales a càrrec de la de Reus. Banda Jove de la Simfònica de Reus.

DIUMENGE 15 18.30 h, a la Sala Annexa de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, dg 15 A-Punt, Club d’audició i cultura musical. 6 dvDIVENDRES 6 Durant tot el dia, a la PLAÇA DE PRIM i TEATREFORTUNY, diverses activitats de La Marató de TV3. DIVENDRES 13 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, estrena de l’obra La Ilíada, dv 13 a càrrec de la companyia Desgavellats. 17.30 h, a la Sala Infantil de la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, De 8.00 a 14.00 h, a la plaça d’Anton Borrell, Campionat de Bitlles. Organitza: Ball de Diables de Reus. 19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, nadales a càrrec de Sones taller de literatura i costura.

de Pasión.

17.30 h, al MERCAT DEL CARRILET, actuació del cor Alberichor, De 10.30 a 14.00 h, al PARC DEL TRENET, Parc de Nadal gratuït, amb 20 activitats diferents. de l’Escola Dr. Alberich i Casas, a l’interior del mercat.

7 dsDISSABTE 7

De 9.00 a 14.00 h, al PASSEIG DE PRIM, Mercat d’Antiquaris.

14 dsDISSABTE 14

12.00 h, a les PEIXATERIES VELLES, ballada de sardanes amb la Cobla Reus Jove. Organitza: Patronat Sardanista de Reus.

D’11.00 a 14.00 h, al CENTRE COMERCIAL EL PALLOL, trenet De 9.00 a 14.00 h, al PASSEIG DE PRIM, Mercat d’Antiquaris, 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, representació de Recordant Brocanters i Col·leccionistes. gratuït amb la compra als establiments del centre. els Pastorets. Despacho

24h

Tu Comunidad en manos de profesionales Trato personalizado. Consúltanos sin compromiso Profesionalidad Transparencia Confianza Garantía Compromiso Seriedad Experiencia

977 811 418 · 609 790 364

info@miamiadministraciones.com Ibana Pacheco, Administradora de Fincas · Colegiada 691


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

Reus 7

dsDISSABTE 21 21

19.00 h, AL TEATRE BRAVIUM, espectacle musical nadalenc Cibernètic amb Souldance & Mag Albert. De 9.00 a 14.00 h, al PASSEIG DE PRIM, Mercat d’Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes. 16 dl DILLUNS 16 10.30 h, al MERCAT DELS MARXANTS (davant de l’escola Prat 18.00 h, a la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, presentació Els de la Riba), Pinta’t la cara, activitat infantil. millors llibres de l’any segons els lectors de les Biblioteques Municipals de Reus. 10.30 h, a la Plaça del Castell, Reus Sketching tour. Visita guiada per a descobrir els punts més emblemàtics de la ciutat de Reus. 17 dmDIMARTS 17 12.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL i a les 13.00 h al Centre 12.00 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, recital de poemes Comercial El Pallol, concert de nadales a càrrec de la Banda de Nadal a càrrec dels alumnes de l’Escola Rosa Sensat. Jove de la Simfònica.

12.00 i 13.00 h, al CENTRE COMERCIAL EL PALLOL, espectacle familiar Nadal a la carta, a càrrec de la companyia Souldance. 17.30 h, al TEATRE FORTUNY, concert 10 anys amb el Pot Petit. 18.00 h, al TEATRE BRAVIUM, espectacle musical Susto o muerte, a càrrec de produccions Lucky & Luke. 19.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, representació d’Els pastorets: Belluguet i Bieló. 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, festa del Caga Tió. 19.30 h, al voltant de la PRIORAL DE SANT PERE i a la PLAÇA DE LES PEIXATERIES VELLES, Retaules Vivents, representació.

19.00 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, documental 17.30 h, al TEATRE FORTUNY, concert 10 anys amb el Pot Petit. 19.30 h, al voltant de la PRIORAL DE SANT PERE i a la PLAÇA #serjovezonasud. 18.00 h, al CENTRE COMERCIAL EL PALLOL, master class de DE LES PEIXATERIES VELLES, Retaules Vivents, representació de diverses escenes a l’entorn del naixement i la infantesa del nen 18 dcDIMECRES 18 Zumba a càrrec de Recchiadanza. Jesús. 10.00 h, a la Sala Annexa de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, 19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, espectacle d’animació Club de Lectura El caçadors de llibres. itinerant Hati a càrrec del Centre de Titelles de Lleida. 17.30 h, a la Sala infantil de la BIBLIOTECA XAVIER AMORÓS, 19.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, representació contes a cau d’orella. d’Els pastorets: Belluguet i Bieló. 19.00 h, a l’AJUNTAMENT, tradicional recepció a les Germanetes 19.30 h, al voltant de la PRIORAL DE SANT PERE i a la PLAÇA dels Pobres acompanyades per l’Agrupació de Taxistes de Reus. DE LES PEIXATERIES VELLES, Retaules Vivents, representació de diverses escenes a l’entorn del naixement i la infantesa del DIJOUS 19 dj 19 nen Jesús. 11.00 h, al CENTRE COMERCIAL EL PALLOL, acte d’entrega 20.00 h, SALA SANTA LLÚCIA, representació d’El Poema de d’un lot de joguines a Creu Roja. Nadal, a càrrec de Jordi Francesc. dv 20 DIVENDRES 20

21.00 h, al TEATRE BARTRINA, Concert de Nadal amb la Camerata XXI – Orquestra Ciutat de Reus.

20.30 h, a CANAL REUS TV, emissió del sorteig dels primers 4 premis de 600 € d’El Tomb de Reus Comprar a Reus val per 2. 21.00 h, al TEATRE BRAVIUM, espectacle musical Susto o muerte, a càrrec de produccions Lucky & Luke. 21.00 h, al TEATRE FORTUNY, concert de comiat de la gira Ara som gegants, de Joan Dausà. DIUMENGE 22 dg 22 21.00 h, al TEATRE BRAVIUM, espectacle musical Susto o 11.30, al TEATRE FORTUNY, concert 10 anys amb el Pot Petit. muerte, a càrrec de produccions Lucky & Luke.

29

Novembre 2019 AL

6

Gener 2020

ReusPromoció www.reus.cat #ReusEsNadal

Descarrega’t el programa

Organitza:

Patrocina:

Col·labora:


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

8 Reus

20.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, representació d’El Poema de Nadal, a càrrec de Jordi Francesc, amb la direcció de Francesc Cerro-Ferran. 21.00 h, al TEATRE BARTRINA, Concert de Nadal amb la Camerata XXI – Orquestra Ciutat de Reus. 21.00 h, al TEATRE BRAVIUM, espectacle musical Susto o muerte, a càrrec de produccions Lucky & Luke. DIUMENGE 22 dg 22

11.30, al TEATRE FORTUNY, concert 10 anys amb el Pot Petit. 12.00 i 13.00 h, al CENTRE COMERCIAL EL PALLOL, espectacle familiar Nadal a la carta, a càrrec de la companyia Souldance. 17.30 h, al TEATRE FORTUNY, concert 10 anys amb el Pot Petit. 18.00 h, al TEATRE BRAVIUM, espectacle musical Susto o muerte, a càrrec de produccions Lucky & Luke. 19.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, representació d’Els pastorets: Belluguet i Bieló. 19.00 h, a la SALA SANTA LLÚCIA, festa del Caga Tió.

dj 26 DIJOUS 26

19.00 h, al TEATRE BARTRINA, representació d’El Poema de 19.30 h, al voltant de la PRIORAL DE SANT PERE i a la Nadal, de Josep Maria de Sagarra. PLAÇA DE LES PEIXATERIES VELLES, Retaules Vivents, representació de diverses escenes a l’entorn del naixement i la 19.30 h, al voltant de la PRIORAL DE SANT PERE i a la infantesa del nen Jesús. Organitza: Patronat Foc Nou. PLAÇA DE LES PEIXATERIES VELLES, Retaules Vivents, representació de diverses escenes a l’entorn del naixement i la 23 dl DILLUNS 23 infantesa del nen Jesús. 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes dvDIVENDRES 27 27 de 4 a 10 anys. 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes 11.00 h, al MERCAT DE MARXANTS, cercavila musical a de 4 a 10 anys. l’entorn del Mercat Central amb la xaranga Bandsonats. 11.00 h, al CASAL DE JOVES DE LA PALMA, NDL X JOVES. 24 dmDIMARTS 24 Casal de Nadal per a joves de 12 a 18 anys. 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes de 4 a 10 anys. 23.00 h, al SANTUARI DE MISERICÒRDIA, representació d’El Cant de la Sibil·la. Cant d’origen medieval. 25 dcDIMECRES 25 Nadal

12.00 h, a la PLAÇA DELMERCADAL, Festa del Tió per a tots els infants. Organitza: Patronat Sardanista. 20.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, Concert de Nadal i Glossa, amb la participació de l’Orfeó Reusenc, la coral infantil Els Somiadors, el Cor Jove de l’Orfeó Reusenc, el cor l’Encís de l’Orfeó Reusenc i glossa nadalenca de l’historiador Joan Navais Icart.

del Trencanous. 12.00 h, des del CAMPANARET, cercavila del Ball dels Dotze Mesos. 17.00 h, al CENTRE COMERCIAL EL PALLOL, banc de sang Vine i dona el millor de tu. 19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, espectacle d’animació itinerant La llebre i la tortuga, a càrrec del Teatre Nu. 19.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, representació d’Els pastorets: Belluguet i Bieló.

19.30 h, al voltant de la PRIORAL DE SANT PERE i a la PLAÇA DE LES PEIXATERIES VELLES, Retaules Vivents, representació de diverses escenes a l’entorn del naixement i la infantesa del nen 12.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació de dansa de Jesús. Organitza: Patronat Foc Nou. l’Escola de Dansa i Teatre del Centre de Lectura, amb una suite 21.00 h, al TEATRE FORTUNY, Gran Concert d’Any Nou de del Trencanous. Johann Strauss. Strauss Festival Orquestra i Strauss Festival De 15.00 a 21.00 h, a FIRA REUS (Edifici Tecnoparc), Parc de Ballet Ensemble. Nadal de Reus. dg 29 DIUMENGE 29 28 dsDISSABTE 28 19.00 h, al TEATRE DE L’ORFEÓ REUSENC, representació d’Els De 9.00 a 14.00 h, al PASSEIG DE PRIM, Mercat d’Antiquaris, pastorets: Belluguet i Bieló. Brocanters i Col·leccionistes. 30 dl DILLUNS 30 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes de 4 a 10 anys. 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes de 4 a 10 anys. 12.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació de dansa de l’Escola de Dansa i Teatre del Centre de Lectura, amb una suite 11.00 h, al CASAL DE JOVES DE LA PALMA, NDL X JOVES.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

Reus 9

18.00 h, a la PLAÇA DEL DR. SABATER, arribada dels Patges Reials i benvinguda i salutació des del balcó de la Casa Rull. Tot seguit, cercavila pels carrers de la ciutat. Els podeu localitzar a través de l’app ReusCity. 31 dmDIMARTS 31

10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes de 4 a 10 anys. 10.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, rebuda de l’Home dels Nassos. Posteriorment, cercavila pel centre de la ciutat, visita al Mercat Central i al Passeig Comercial El Pallol. D’11.30 a 13.30 h, PELS CARRERS DEL CENTRE, cercavila dels Patges Reials per recollir les cartes dels infants per als Reis de l’Orient. 12.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, salutació i llançada de caramels des del balcó de l’Ajuntament a càrrec de l’Home dels Nassos.

10.30 h, al MERCAT DEL CARRILET, Pinta’t la cara, activitat infantil amb dues maquilladores que decoraran la cara de nens i nenes. De 17.00 a 20.00 h, JARDÍ DE LA CASA RULL, recollida de cartes. Els infants podran donar les seves cartes als emissaris reials. 17.30 h, al MERCAT CENTRAL, Art de fruita. Demostració d’Inés Príncep: com presentar la fruita de manera original i atractiva. dsDISSABTE 4 4 De 9.00 a 14.00 h, al PASSEIG DE PRIM, Mercat d’Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes. 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils (de 4 a 10 anys). 11.00 h, al MERCAT DE MARXANTS, música gòspel al mercat ambulant amb el cor Sons de Gòspel.

16.30 h, pels carrers de la ciutat, Cursa de Sant Silvestre.

12.00 h, al MERCAT CENTRAL, música gòspel amb actuació del cos Sons de Gòspel, a l’interior del mercat.

De 23.30 a 1.30 h de la matinada, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Hola 2020! amb els DJ Florida y Hermoso.

D’11.00 a 13.00 i de 17.00 a 20.00 h, JARDÍ DE LA CASA RULL, recollida de cartes.

GENER

Els infants podran donar les seves cartes als emissaris reials dels Reis de l’Orient.

GENER dj 2DIJOUS 2

10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils (de 4 a 10 anys). 10.30 h, al MERCAT CENTRAL, Pinta’t la cara, activitat infantil amb dues maquilladores que decoraran la cara de nens i nenes. De 17.00 a 20.00 h, JARDÍ DE LA CASA RULL, recollida de cartes. Els infants podran donar les seves cartes als emissaris reials dels Reis de l’Orient.

5 dgDIUMENGE 5

10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils (de 4 a 10 anys). 16.30 h, a la PLAÇA D’ANTON BORRELL, arribada dels Reis de l’Orient. Els esperarem amb la companyia de la Banda del Pare Manyanet.

3 dvDIVENDRES 3

19.00 h, AL CAPDAMUNT DEL CARRER AMPLE, inici de la Cavalcada de Ses Majestats els Reis de l’Orient, encapçalada per l’estel, que la guiarà.

10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, tallers infantils per a nens i nenes de 4 a 10 anys.

A l’Ajuntament, Ses Majestats els Reis de l’Orient sortiran al balcó per rebre les claus de la ciutat.


1a quinzena de desembre de 2019

10 Reus SOCIETAT

LA CIUTAT DE REUS

SOCIETAT

La Guàrdia Urbana posa en marxa el pla especial de seguretat per Nadal

La Fira Centre Comercial proposa un Nadal més verd, lluminós i ple d’activitats La Fira ha preparat un Nadal intens, emocionant per a tota la família

Patrulla de Guàrdia Urbana durant la campanya de Nadal. Foto: Cedida.

Redacció La Guàrdia Urbana posa en marxa el dispositiu de seguretat de Nadal amb l’objectiu de prevenir i reduir els fets delictius, augmentar la seguretat i garantir el normal desenvolupament de les activitats. La policia municipal es coordinarà amb la resta de cossos de seguretat, i amb l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil, per sumar esforços i augmentar el nombre d’efectius destinats a garantir la seguretat de la ciutadania. El dispositiu de seguretat es durà a terme fins el diumenge 12 de gener de 2020, adaptant-se als dies festius i diumenges en que està permesa l’obertura de comerços: els dies 1, 6, 8, 15, 22 i

29 de desembre, i el 5 i 12 de gener de 2020. El pla de seguretat té com a objectiu principal prevenir i reduir els fets delictius, augmentar la percepció de seguretat i garantir el desenvolupament normal de les activitats durant les festes de Nadal. Per aquest motiu la presència policial s’intensifica amb patrulles a peu, per prevenir els fets delictius més habituals en aquestes dates: petits furts, robatoris en establiments comercials i estrebades. L’objectiu és reforçar la seguretat mitjançant la policia de proximitat, per dissuadir i prevenir la comissió d’actes delictius, especialment en llocs molt concorreguts.

Redacció Amb la tradicional encesa de llums La Fira Centre Comercial ha donat el tret de sortida a una campanya de Nadal que aposta pel medi ambient i la sostenibilitat de manera especial sense deixar de banda totes les activitats més atractives que garantiran El Pare Noal rebent la visita d’una nena. Foto: @cclafira. unes setmanes plenes de màgia, llum i sorpreses. dissabtes i diumenges de tindran la possibilitat de desembre en que La Fira, prendre part a dos sortePer començar, el trineu Centre Comercial estigui jos a través d’un Calendari del Pare Noel i el Patge obert. de l’Advent de 2 metres Reial arribaran a Planta d’alçada i una bola de neu Baixa de La Fira Centre Per altra banda, del 6 de gegant que tindrà una maComercial ben aviat. El desembre al 5 de gener hi queta de l’edifici de La Fira Patge ho farà els dies 28 i haurà, a la Planta Sego- Centre Comercial al seu 29 de desembre, i els dies na, un espai ecofriendly interior. 3, 4 i 5 de gener. El Pare molt especial, el Firaland. Noel rebrà als més petits Aquí hi haurà la possibi- Finalment, i entre daltres per escoltar els seus desi- litat de fer-se fotos en un activitats programades, tjos el 6, 8, 23 i 24 de des- ambient nadalenc natural La Fira Centre Comercial embre a més de tots els però a més, els assistents col·laborarà, un any més, SOCIETAT

Aquest cop comptarà amb la presència d’una seixantena d’entitats, organismes i empreses,

Així, La Fira Centre Comercial ha preparat un Nadal intens, emocionant, que aposta per un món més sostenible i se centra en els més petits de la casa però sense deixar de banda a la resta de la família.

SOCIETAT

El Parc de Nadal aposta per les activitats exteriors i un canvi de model en els preus

Redacció El Parc de Nadal de Reus engega la seva 47a edició amb moltes novetats i canvis. En aquesta edició, que ha donat el tret de sortida aquest 27 de novembre, té el joc i el ball com a eixos temàtics principals. Es podrà visitar fins al 4 de gener, de 15h a 21h, excepte el 31 de desembre (fins les 20h) i l’1 de gener, que romandrà tancat.

amb l’ONG Pallapupas a través dels somriures que els nens i nenes dibuixaran en un espai de la Planta Baixa habilitat per fer aquesta tasca i que estarà obert, de 18h a 20h, els dies 6, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 27, 28 i 29 de desembre. Per cada somriure que es pinti, La Fira Centre Comercial lliurarà 1 euro a aquesta entitat que destina la seva activitat a treballar als hospitals per fer més suportables l’estada dels més petits.

que organitzaran unes 80 propostes. El Parc ocuparà els 6.000 metres de l’espai cobert de la Fira de Reus, al Tecnoparc, i s’ampliarà la zona exterior del recinte. La ludoteca infantil, els tallers i les activitats esportives es complementaran amb actuacions, cercaviles i una zona d’atraccions. L’eix temàtic s’ha escollit en el marc de la Ciutat del Bàsquet Català i de l’any Roseta Mauri, i pretén potenciar el ball i els jocs, en especial el bàsquet.

L’enllumenat nadalenc creix en qualitat i quantitat i es reforça amb motius diferents a les entrades de la ciutat

Redacció L’enllumenat que guarneix els carrers i les places de Reus aquesta campanya de Nadal 2019 ha crescut tant en qualitat com en quantitat en nombre de comerços que hi participen i també en carrers. Més de 600 establiments comercials de 24 carrers diferents confirmen l’augment de la participació a la campanya Reus és Nadal. Enguany

tres carrers nous Carnisseries Velles, la plaça de la Sang i el carrer Vidal i Barraquer, aquests dos darrers per primer cop, a la il·luminació nadalenca.

D’altra banda, l’Ajuntament fa també una inversió per tal d’enriquir les entrades de la ciutat amb la compra de diferents elements amb motius nadalencs diversos que donaran la benvinguda als compradors i visis’incorporen tants que vinguin de fora.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

SOCIETAT

Reus 11

SERVEIS

Un espectacle que ha omplert el Mercadal d’estrelles enceta la Campanya de Nadal 2019 La companyia Cíclicus ha estat l’encarregada de l’espectacle que ha omplert la plaça del Mercadal

‘Curto&Lopéz Abogados’, especialistas en

invalideces, discapacidades y accidentes de trabajo ritaje médico, practica de pruebas funcionales y médicos expertos en cada especialidad, lo cual es imprescindible para poder obtener la prestación solicitada.

ÒSCAR PLAZA PRÍNCEP

L’arbre de Nadal de la Mercadal envoltat d’estrelles. Foto: Cedida.

Redacció Uns personatges esbojarrats que han compartit un àpat nadalenc han pujat a l’escenari de la plaça del Mercadal aquest passat divendres, 29 de novembre, per protagonitzar l’espectacle que ha servit per donar inici a la Campanya de Nadal 2019. Quatre personatges excèntrics han compartit una estona amb les seves diferències i complicitats veient com la plaça s’omplia d’estrelles i de llum, en un espectacle de la companyia Cíclicus,

que posiciona Reus com la ciutat del circ, i sota la direcció de Leandro Mendoza, director artístic del Festival Trapezi. La regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, acompanyada per diferens representants de la Taula de Comerç i de l’empresa patrocinadora de la campanya, han apretat el botó que ha encès l’arbre de la plaça i tota la il·luminació nadalenca que guarneix els carrers i places de la ciutat.

Sois especialistas en casos de invalidez. ¿Cómo afrontáis cada caso para conseguir un resultado exitoso? Como bien dices, en Curto&López Abogados somos especialistas en invalideces, discapacidades y accidentes de trabajo. Por ello, en estas materias, cada caso que entra en nuestro despacho profesional lo llevamos con el máximo celo. Cuando el cliente nos expone su problema hacemos todo lo posible para que le sea más llevadero y todo el aspecto burocrático nos lo traslada a nosotros. Los casos hay que documentarlos bien, así que podemos decir que el camino del éxito es contratar un buen profesional y estar bien documentado.

¿Cuál es el primer paso para solicitar la pensión por invalidez? La pensión por invalidez tiene unos tramites a seguir. Primero, como bien dices, hay que solicitarla. Aunque, si llevas mucho tiempo de baja, es la seguridad social quien te hace la propuesta. Se puede resolver administrativamente o judicialmente, pero lo que le decimos a los lectores de este diario es que si tienen alguna duda contacten con nosotros y solventaremos cualquier pregunta que tengan. Además, si vienen de parte de La Ciutat, la primera consulta será totalmente gratuita. En Curto&López Abogados hacemos un asesoramiento integral, tanto jurídico como médico. Ayudamos a completar su expediente con nuestra red de especialistas en pe-

¿Qué grados de invalidez hay? Hay varios grados de invalidez: la invalidez parcial, la total, la absoluta y la gran invalidez. Por lo que se refiere a la parcial, son 24 mensualidades de la base reguladora. En cuanto a la total, es el 55% de la base reguladora y a partir de los 55 años, si no se compatibiliza con otro trabajo, el 75%. Respecto a la absoluta, es el 100% de la base reguladora. Y, finalmente, la gran invalidez, es el 150% de la base reguladora.

profesión, es que la persona haya cotizado lo suficiente. Aun así, en caso de que sea un accidente laboral, no es necesario ni un solo día cotizado. Por ejemplo, el primer día de trabajo de tu vida vas en moto a trabajar y durante el trayecto tienes un accidente de tráfico en el cual sufres unas lesiones que no te permiten trabajar. Eso será considerado un accidente in itinere, lo que quiere decir que ya estabas trabajando y que puedes tener derecho a una prestación.

Conseguir la invalidez puede parece un proceso complicado y lento. ¿Ayudáis al demandante con todos los trámites? ¿Tiene que hacerse cargo él de algún papeleo? Lo explico muy por encima, pero es En cuanto el cliente entra por la un poco más complejo que eso. En puerta de Curto&López Abogaalgunos casos depende de la edad, dos, los profesionales ayudan de si ha sido un accidente de traba- totalmente en los trámites burojo o no, de la cotización, etc. Como cráticos, consiguiendo así que el puedes ver, es un poco más com- cliente pueda desentenderse de plejo de lo que parece. esas complicaciones. Solo debe acudir a las revisiones médicas, ¿Qué requisitos hay que cumplir, donde tiene que ir en persona. Noademás de un diagnóstico médi- sotros nos ocupamos de todo lo co, para que se asigne una pen- demás, incluso le damos la opción sión por invalidez? de no tener que estar en el propio El requisito principal, a parte del juicio, en el caso que se llegue a diagnóstico incapacitante para la producir.

pres en ta

una mostra de llums ar tístiques

c ol ·l a bora :

d e l 15/10 a l 2 4/12 - d i s s a b t e s i d i u m e n g e s 10 : 0 0 h - 14: 0 0 h e l i a t a b l e s .c o m | i n fi n i t e l i g h t s - d e s i g n .c o m | g o o g l e m a p s: e l i a t a b l e s


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

12 Baix Camp RIUDOMS

RIUDOMS

Una cinta de córrer dins l’aigua: l’últim reclam en la L’Ajuntament de Riudoms s’acull a la subvenció del rehabilitació de mascotes PUOSC Una clínica de Riudoms aposta per aquest servei d’hidroteràpia pioner a la demarcació ACN Rehabilitar mascotes amb una cinta de córrer submergida en aigua. Una clínica de Riudoms aposta per aquesta innovadora tècnica de rehabilitació d’animals de companyia, ja coneguda per Europa, però molt poc tractada a Catalunya. De fet, és el primer centre a la demarcació en incorporar aquest servei d’hidroteràpia, que s’ha començat a oferir als clients des de fa uns dies. Aquesta singular fisioteràpia, fent ús d’una cinta subaquàtica, serveix per tractar lesions, artrosi i fins i tot obesitat, intentant suplir l’ús abusiu de fàrmacs. Els animals caminen sobre la cinta, muntada dins d’un tanc, que s’omple amb aigua climatitzada. “Entren desconfiats, però noten les millores des de la primera sessió, els gossos s’ho passen molt bé, els gats potser no tant”, bromeja una veterinària del centre.

Un gos fent rehabilitació amb el nou sistema instaurat en una clínica de Riudoms. Foto: Arxiu.

En Jazz té quatre anys d’edat, però ja pateix un principi d’artrosi arrel d’uns problemes al maluc. Per tractar-ho fa sessions de rehabilitació, que inclouen un treball d’exercicis a l’exterior i després una caminada aquàtica dins del tanc, que respon al nom tècnic d’’aquatred’, dissenyat específicament per al sector de la fisioteràpia canina. Equipat amb una armilla, el gos entra dins la petita

piscina. Té capacitat per a 900 litres, però només s’omple fins a cert nivell, just cobrir les dolències de l’animal. No es tracta que nedi. L’objectiu és “reeducar-lo a caminar”, aprofitant l’alliberament de pes que aporta l’aigua. Mireia Sanz, veterinària especialista en fisioteràpia, assegura que els resultats de la teràpia ja es poden notar des de la primera sessió.

LA SELVA DEL CAMP

El consistori ha presentat el projecte de rehabilitació de la segona planta del Centre d’entitats i formació “Les Escoles Velles Redacció L’Ajuntament de Riudoms demana acollir-se a la línia de subvencions per a inversions del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024 aprovades pel Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és impulsar accions per implementar estratègies territorials que han de permetre consolidar els criteris de desenvolupament que afavoreixin la generació d’oportunitats i la creació de sinergies amb els valors i agents de cada indret. Considerant les bases de la convocatòria, l’Ajuntament ha presentat el projecte de rehabilitació de la segona planta del Centre d’entitats i formació “Les Escoles Velles”, amb la idea de dur a terme l’execució de la segona fase de l’obra de l’edifici per tal de deixarlo rehabilitat en la seva

Imatge de l’edifici de les Escoles Velles de Riudoms. Foto: Cedida.

totalitat. Aquest projecte inclou la millora de la coberta i substitució de tancaments de la segona planta, així com les proteccions solars de tota la façana sud i la rehabilitació de la segona planta, que es redistribueix per destinar-hi un Espai de dinamització econòmica. Aquestes actuacions s’han dissenyat tenint en compte el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) del municipi. L’Espai de Dinamització Econòmica Municipal té l’objectiu d’esdevenir un punt de referència per als

sectors econòmics del municipi i el motor des d’on s’impulsin les polítiques de promoció econòmica que es duguin a terme des de l’Ajuntament de Riudoms, segons les propostes que presenten els Plans de dinamització municipal que s’han redactat en els últims anys, especialment el Pla de Dinamització del Comerç Local. A més, en el projecte presentat també hi ha prevista l’adequació de l’entorn de l’edifici i la instal·lació de dos punts de recàrrega per a vehicles elèctrics a l’exterior de l’edifici.

MONT-ROIG DEL CAMP

L’obesitat, un problema que no sol afecta als humans Presentació en societat del Pla Estratègic Mont-roig Miami 2020-2030 Gairebé una vuitantena de persones han assistit al la Presentació del Pla Estratègic del Municipi pels anys 2020-2030

Mireia Rodríguez Judith Martorell

L’obesitat és cada vegada més freqüent i comporta problemes de salut greus als nostres peluts. Pot causar osteoartritis, diabetis mellitus, alguns càncers, lipidosi hepàtica en felins… i per tant comporta una reducció de l’esperança de vida. Com sé si la meva mascota té sobrepès? En veterinària utilitzem el “Body Condition Score”, que seria equivalent a l’índex de massa corporal que s’utilitza en medicina humana. Aquesta escala classifica de l’1 al 9 l’estat dels gossos i gats. El número 1 indica un animal caquèctic i el 9 un animal

amb molta obesitat. Perquè les nostres mascotes estiguin en el pes ideal, és a dir en un 4-5, haurem de fixar-nos en si tenen cintura (mirant el llom des de dalt, veurem que després de la caixa toràcica hi ha un estretament), també haurem de palpar el tòrax i notar les costelles sota una fina capa de greix (les costelles no han de ser visibles a simple vista però si palpables al tacte).

• Evitar la sobrealimentació. És important calcular la quantitat diària de pinso necessària en funció del pes ideal, evitar “premis” excessius, evitar donar menjar nostre… Existeixen pinsos específics per la pèrdua de pes, que tenen un menor aport calòric però alhora asseguren la ingesta de tots els nutrients i vitamines necessaris, i tenen efecte saciant.

Què puc fer perquè la meva mascota baixi de pes? Consulteu el vostre veterinari per assessorar-vos sobre els passos a seguir, però en general es resumeix en dos punts claus:

• Realitzar suficient exercici físic diari. En el cas dels gossos dedicarem com a mínim dues hores a dia a passejar, en el cas dels gats podem dedicar més temps a jocs que suposin activitat.

Redacció L’encarregat de presentar el pla va ser Salvador Prat, responsable de la consultora que l’ha redactat, i l’alcalde del municipi Fran Morancho. En acabar l’acte, els assistents van poder intercanviar les seves opinions amb els responsables del pla en un refrigeri que va tenir lloc també a la sala d’actes del Club Bonmont. L’alcalde i el redactor del pla van destacar la gran participació ciutadana de diversos col·lectius de tot el municipi com han estat els escolars, joves, gent gran, tècnics de l’Ajuntament i els diferents grups polítics del consistori. La seva aportació, van dir, ha estat clau per tal que el pla reflecteixi el pla d’acció que es durà a terme en els propers anys al municipi. Participació ciutadana Els treballs del Pla Es-

tratègic 2020-2030 s’han desplegat tenint com a referent constant la participació ciutadana: en la diagnosi, en la determinació de l’abast, en la definició de la càrrega estratègica i, fonamentalment, en l’estructuració de les accions que s’hauran de desenvolupar en la pròxima dècada. En aquest sentit, s’ha potenciat la participació externa a l’Ajuntament per donar cabuda al màxim de sensibilitats i opinions a través de diverses accions.

entrevistes amb representants d’entitats cíviques i agents socials, així com amb veïns i veïnes particulars i amb funcionaris públics i antics treballadors de l’Ajuntament.

El resultat final és un Pla Estratègic dividit en dos documents. El primer d’ells conté la primera fase del projecte que ha consistit en la identificació de l’estat actual del municipi. A través de l’elaboració d’una diagnosi municipal s’ha determinat el posicionament de Mont-roig del Camp amb l’objectiu de conèixer el En concret, al llarg del da- punt de partida des del rrer any s’han dut a terme qual fonamentar les estallers participatius, s’han tratègies adequades. posat urnes per recollir propostes, s’ha fet una Aquest mateix document, dinàmica participativa de- compta també amb un esdicada a la gent gran, ac- tudi de les principals fortivitats a les tres escoles taleses i debilitats que acdel municipi, dinàmiques tualment ha de fer front el DAFO als dos instituts, municipi, i les oportunitats entrevistes a 13 represen- i amenaces que cal donar tants electes del municipi, resposta en un futur.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE REUS

Baix Camp 13

El Nadal es viu a

Riudoms 14è Mercat de Nadal i 2n Mercat d’Artistes MercArt | Cantada de Nadales | Els Pastorets de Riudoms | Recepció dels Patges Reials | Parc Infantil de Nadal | L’home dels nassos | Sorteig de la Cistella de Nadal del Comerç Local | Cavalcada de SSMM els Reis d’Orient | Concert de Reis

www.riudoms.cat /ajuntamentderiudoms /GaudiRiudoms

“Per Nadal, compra al comerç local”

Del 2 al 31 de desembre, compra al comerç local i participa en el sorteig de la Cistella de Nadal.

@ajriudoms


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE CAMBRILS

14 Cambrils CULTURA

CULTURA

Un espectacle de la companyia Traüt acosta el Setge de Cambrils a l’alumnat de primària Les actuacions realitzades entre el 25 i el 29 de novembre han arribat a 1.620 escolars Redacció Un espectacle de la companyia Traüt ha acostat el Setge de Cambrils de 1640 a uns 1.620 alumnes de primària de les set escoles del municipi (La Salle, Marinada, Guillem Fortuny, Escola Cambrils, Mas Clariana, la Bòbila i Joarn Ardèvol).

Una colla de comediants van de poble en poble explicant contes, llegendes i cançons. Porten un carro ple de màscares, titelles, instruments musicals i moltes sorpreses que utilitzen per representar les seves històries. Quan arriben a Cambrils, expliquen “la història del Setge de 1640” i el carro es transforma en un petit El Departament de Cultu- teatret. ra ofereix la representarepresentacions ció teatralitzada per expli- Les car aquest episodi d’una s’han realitzat els dies manera didàctica i diver- 25, 26, 27 i 29 de novtida, seguint la iniciativa embre, prèviament a la que es va engegar anys celebració de la diada, enrere amb l’objectiu de que es commemorarà el donar a conèixer la his- mateix diumenge 15 de tòria de Cambrils als més desembre a la plaça del Setge. joves. “El corrocontes del Setge” és un espectacle teatral de petit format de 45 minuts de durada, amb música en directe i titelles, enfocat a alumnes de primària i especialment als cursos de 5è i 6è.

El Setge de Cambrils del 15 de desembre de 1640, emmarcat històricament en la Guerra dels Segadors, és, sens dubte, la pàgina més brillant i gloriosa de la història local; però també la més tràgica i dolorosa.

La Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils acaba l’any amb dansa, contes i un recital poètic Una representació de dansa a partir de poemes de Joan Brossa dins del cicle “Balla’m un llibre” encetarà dilluns la programació de desembre Redacció Una representació de dansa, l’hora del conte pels més petits i una sessió el Club de Lectura Adult al voltant de l’escriptor italià Cesare Pavese són les activitats més destacades de la programació de desembre de la Biblioteca Josep Salceda i Castells de Cambrils. La primera activitat es titula “Balla’m un llibre: Olor de menta” i està programada per dilluns, 2 de desembre, a les 19 hores. Es tracta d’una peça de dansa d’Emma Riba i Laura Alcalà a partir de poemes escènics de Joan Brossa per commemorar el centenari del naixement del poeta. L’activitat s’emmarca dins del cicle “Balla’m un llibre”, que és un projecte de l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i del Depar-

ran la poesia de la prosa, les històries dels poemes i la bellesa en tot el conjunt.

Interior de la biblioteca Josep Salceda i Castells. Foto: Cedida.

tament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’acostar la dansa a les persones usuàries de les biblioteques públiques. Aquest desembre la biblioteca també oferirà l’hora del conte “L’àvia Pepa i el cocodril”. La sessió adreçada a infants de 0 a 3 anys amb pares i mares està programada pel dimecres 11 de desembre a

les 18 hores. Finalment, el 16 de desembre a les 19 hores se celebrarà una trobada en obert del Club de Lectura Adult titulada “Cesare Pavese. Poesia o prosa?”, a càrrec de Víctor Feliu i Isabel Castro, que inclourà un petit recital poètic. A partir del recull Fira d’agost (1944) i d’una antologia poètica, les persones assistents descobri-

El programa es completarà amb les activitats per a persones inscrites: dues trobades del Club de Lectura Fàcil dedicades a llegir i comentar Viu la Festa!: festes i tradicions catalanes de Mireia Estapé (2 i 16 de desembre), les sessions setmanals del taller de lectura en veu alta Llegim + per alumnes de 3r de primària (3, 10 i 26 de desembre), la trobada mensual del Club de Lectura Infantil sobre el llibre El segrest de la bibliotecària de Margaret Mahy (13 de desembre) i la trobada mensual del club de Lectura Juvenil sobre la novel·la El nido de Kenneth Oppel (13 de desembre). La biblioteca tancarà els dies 6 i 7 de desembre i per Nadal del 23 al 31 de desembre.

MOBILITAT

Anuncia’t a

La Ciutat! Truca’ns al

977 112817 o envia’ns un whatsapp al 630 979 590 PASSO CINTES de VIDEO a DVD i/o MEMORIA USB a 10€ la CINTA. VHS, VHS-C, Video8, Hi8, miniDV, Betamax, pel.licules de Super8 i cassettes de música. Salva les teves cintes abans que sigui massa tard. Pots provar primer amb una cinta. També passo fotografies i diapositives a digital. Recupera i recorda els teus anys passats. Recollida i lliurament a domicili. Telf. 626010186

Es compren cotxes de totes les marques. Menys de 10 anys i 100.000km No importa el seu estat. Pagament al comptat. Tel. 626 786 373

MAESTRO TOURENA Soluciona todos tus problemas: AMOROSOS, ENFERMEDADES, TRABAJO, IMPOTENCIA SEXUAL. ¡¡RESULTADOS 2 DÍAS!! 610.324.179

Les persones empadronades a Cambrils poden sol·licitar o renovar la T-BUS pel 2020 a partir de l’1 de desembre El títol de transport permet realitzar viatges il·limitats amb les dues línies d’autobús urbà durant tot l’any per només 10 euros Redacció Comença la renovació de les targetes anuals pel transport públic urbà de Cambrils T-BUS 2020. Des d’aquest 1 de desembre les persones usuàries de la targeta t-BUS poden renovar-la per a l’any vinent pagant només 10 euros per les

despeses de tramitació. La renovació es pot sol·licitar presencialment a l’OAC o online al web www.aparcam.cat. Totes les persones empadronades al municipi de Cambrils poden sol·licitar aquest títol de transport personal i intransferible

que permet realitzar viatges il·limitats amb les línies de transport urbà L1 i L2 durant el 2020.

65 anys durant el 2020 podran passar per l’OAC o APARCAM i sol·licitar al targeta gratuïta T-BUS + 65, una vegada hagin D’altra banda, es reno- complert els anys. varan automàticament les targetes T-BUS +65 Aquest any un total de de les persones usuàries 1.752 persones estan que ja les tinguin. Les gaudint dels avantatges persones que compleixin de la targeta T-BUS 2019.


1a quinzena de desembre de 2019

LA CIUTAT DE CAMBRILS

3 Cambrils 15

SOCIETAT

Comencen les obres de renovació del pont de fusta de la riera de Maspujols L’actuació també inclou la reparació de diferents trams del passeig marítim de llevant i la pavimentació d’un parterre de la platja de Vilafortuny Redacció El Departament de Serveis de l’Ajuntament de Cambrils ha començat les obres d’arranjament de diverses instal·lacions del passeig llevant que s’havien deteriorat per l’ús, l’envelliment i els agents corrosius propis de l’espai. L’actuació consisteix en la renovació de pont de fusta de la riera de Maspujols, la reparació de diferents trams del passeig marítim i la pavimentació del par- Imatges del procés de renovació del pont de fusta de la riera de Maspujols. Foto: Cedida. terre de la platja de Vilafortuny. públics d’oci i esbarjo del A més, s’han adequat les entre les diferents persomunicipi de Cambrils. rasants i s’ha canviat el nes usuàries. Arranjaments per un espaviment de la zona on pai més accessible Per altra banda, l’empresa conflueixen vianants del Finalment, s’ha previst Per una banda, els arran- adjudicatària també està passeig amb vianants pavimentar un parterre jaments consisteixen en treballant en la retirada de que creuen l’avinguda de sorra de la platja de substituïr tots els taulons les tarimes de fusta dete- Diputació i els ciclistes Vilafortuny, ubicat entre del pont de fusta de la rie- riorades de la zona de la que s’incorporen al carril el mur de la platja i el ra de Maspujols, que esta- platja del Cavet i la seva bici. passeig. Les obres estan ven malmesos pel pas del substitució per paviment adjudicades a l’empresa temps i l’ús intensiu de la de lloses de formigó, do- L’objectiu és fer més ac- BOSIR, SA per un import infraestructura, situada en nant continuïtat al passeig cessible aquest espai de de 58.968 euros (IVA inun dels principals espais existent. transició i evitar conflictes clòs). SOCIETAT

Comença l’ampliació de la calçada de l’avinguda Mas d’en Bosch L’obra comporta la demolició del paviment i l’arbrat que obstaculitzen la circulació de vehicles Redacció El Departament de Serveis i Medi Ambient de l’Ajuntament de Cambrils ha iniciat les obres per ampliar el tram més estret de la calçada de l’avinguda Mas d’en Bosch, a l’alçada de la zona verda.

l’arbrat de l’antic accés a la finca, situat al nord de la calçada, que dificultava la circulació. Això obligava als vehicles que circulaven en sentit a l’avinguda Vilafortuny a envair el ca- obstacles i millorar la serril contrari. guretat del trànsit. Les obres comporten la demoL’actuació dona resposta lició del paviment i l’arbrat, En aquest punt vial a una demanda veïnal his- el sanejament del subsòl s’estrenyia a causa de tòrica per eliminar aquests d’una part de la calçada

malmesa per les arrels, la compactació i la pavimentació. Finalment, es pintaran les marques de senyalització horitzontal a la calçada.


Oliver Klein, regidor de Promoció Económica de Cambrils: “Hi haurà dos nuclis comercials amb ambientació atractiva que farà que els nostres carrers estiguin més vius” la campanya “El Nadal més divertit”, que són atraccions per a nens a les principals places del municipi, a més del concurs d’aparadors de Nadal. D’altra banda, l’Associació de Comerciants Vilacentre és la que gairebé organitza el Mercat de Nadal i els del Pòsit faran una ambientació especial, amb el suport municipal, a la plaça del Pòsit.

Foto: Julio Collado Com es presenta la campanya de Nadal d’enguany? Com un primer Nadal amb moltes ganes, però sent conscients que tot no ho arreglarem el primer any. Puc dir que des de la regidoria de Promoció Econòmica ens marquen treballar intensament durant aquests 4 anys perquè Cambrils millori la seva imatge i el seu comerç durant la temporada nadalenca. Aquest serà el primer curs, intentarem fer el màxim i fer-ho el millor possible, però cada any que passi intensificarem aquest esforç perquè creiem que Cambrils es mereix un millor Nadal. Quines novetats hi haurà aquest any? N’hi haurà moltes. Tenim un calendari nadalenc molt ampli organitzat des de l’Ajuntament però amb molta col·laboració de les entitats de comerciants i culturals. Es podria dir que el Nadal ha començat aquest 29 de novembre amb l’encesa oficial de llums de Nadal i s’acabarà l’endemà de Reis. Per tant, és una mica més d’un mes d’activitats culturals i comercials amb les quals volem

Cadascú està situat en el seu àmbit i això ens ajuda a diversificar i ampliar la presència del Nadal a tot el municipi. Després, internament cada entitat comercial té les seves campanyes de rebaixes, bons i sortejos i cada botiga, segons estigui associada a una entitat o una altra, tindrà les seves campanyes.

que durant tot aquest temps hi De quina manera influeixen les hagi aquest ambient nadalenc. campanyes de promoció en les Quins seran els actes més des- vendes nadalenques? He estat moltes setmanes amb tacats? Per la nostra part més comercial els botiguers i la intenció és tenir vull destacar el Mercat de Nadal, dos nuclis comercials importants. que serà la primera gran activitat Un al voltant de la plaça de la Vila després de l’encesa de llums i aprofitant el Mercat de Nadal al comptarà amb un fil musical als començament i després un alcarrers que després s’estendrà a tre també al voltant de la plaça tot el municipi. Cal destacar que del Pòsit, que tindrà novetats aquest any es produirà un gran en l’ambientació que faran que canvi en el Mercat de Nadal i sigui molt bonic anar a passejar s’estendrà més enllà de la Plaça per allà durant les dates nadalende la Vila on s’ha fet tradicional- ques. Aleshores, aquest foment ment i arribarà a més carrers. de dos nuclis comercials amb També hi haurà una qualitat su- aquesta ambientació atractiva perior. Aquesta vegada tenim per les famílies fa que indirectauna programació molt intensa en ment els nostres carrers estiguin els quatre dies que es farà i en més vius, siguin més comercials els quals els nens podran veure i la gent pugui gaudir i comprar a tot el nostre comerç ,que és disl’arribada del Pare Noel. pers, ampli i variat. Quina implicació tenen les enCreu que el nivell de venda dutitats de comerciants? Hi ha campanyes que són lide- rant l’època nadalenca és bo a rades per les tres entitats de bo- Cambrils? tiguers del municipi. La Unió de Si, inclús diria que hi ha un ànim Botiguers inaugurarà per Nadal per part de la població de voler un pessebre a la plaça Martí i comprar al seu propi municipi Nolla i després també realitzarà perquè hi ha botigues de molta

qualitat i de tots els productes. El que li faltava era reforçar-nos entre tots per donar una imatge forta. Això vol dir tenir una ambientació nadalenca major, ser atractius per la gent dels pobles del voltant que puguin vindre i evitar la fugida d’alguns cambrilencs a municipis més grans. La nostra lluita és que la despesa comercial sigui més gran, perquè creiem que ho pot ser i tenim els mecanismes necessaris per fer-ho si ens convencem i col·laborem sector públic i privat. Quin és el tret diferencial de Cambrils respecte a Reus o Tarragona? El cambrilenc que va a Reus o Tarragona segurament ho fa per anar a franquícies o grans centres comercials. Antigament es podia anar a botigues concretes que tenien gran tradició comercial en aquests municipis, però el comerç de Cambrils ha millorat molt i es pot comprar de tot. Una gran part dels cambrilencs saben que tenen la possibilitat de quedar-se al seu municipi per comprar de tot i això ho hem de recordar i enfortir. També hi ha la competència de les plataformes electròniques per Internet. Evidentment, hem d’acceptar que hi haurà una part de la població que en qualsevol moment anirà a un centre comercial, a una franquícia concreta que no està a Cambrils o comprarà per Internet. Hem de conviure amb això i ser més intel·ligents per enfortir-nos millorant la qualitat, fent que s’obrin botigues al carrer i que l’administració ajudi perquè serà en benefici de la totalitat. A vegades veiem la competència com una cosa forta, però la competència és benvinguda a Cambrils. Julio Collado

CARRETILLAS ELEVADORAS Venta Alquiler Servicio técnico

Tel. 977 560 956 / 973 197 130 - www.automecaniccorbella.com

Profile for La Ciutat de Cambrils

La Ciutat de Cambrils nº162  

La Ciutat de Cambrils nº162

La Ciutat de Cambrils nº162  

La Ciutat de Cambrils nº162

Advertisement