Page 8

13 d’abril de 2004

Contraportada

Entrevista a en Xavi, redactor de L’Avanç

"Volem que la pedreta que els fa nosa puga créixer fins al punt de fer-los entrebancar-se" Nascut el 1999, L'Avanç és un projecte amb una important trajectòria de construcció d'un mitjà de comunicació alternatiu i en valencià . Després de quatre anys de moltes experiències està en ple procés de reflexió i renovació. Durant aquest temps els 5000 exemplars de la publicació han intentat donar veu a un gran ventall de moviments

socials i han estat present a les mobilitzacions populars. Ara es planteja nous reptes i horitzons per consolidar la informació popular i compromesa, i la seva més gran difusió i arrelament amb la societat. En poc temps el nou projecte de L’Avanç sortirà al carrer amb la voluntat de continuar generant consciència.

Capcelera de la publicació

Sónia Jimenez, València

centrar-nos en una sola perspectiva o tendència. La realitat la consCom i quan neix el projecte trueixen les ments i nosaltres hem comunicatiu de L'Avanç? de reflectir la realitat que la diverA finals del 98, un grup de perso- sitat de ments populars i crítiques nes inicien a València el debat construeixen. sobre les maneres de plantejar una Quina valoració feu del temps alternativa seriosa per a la comuni- que heu estat al carrer? cació independent. Després d'es- Depèn des de quina perspectiva es tudiar les possibilitats i analitzar la mire. Des del punt de vista tècnic situació s'arribà a la decisió de som conscients de les serioses llançar un periòdic. mancances que hem tingut, deriEl projecte neix de la convivència vades en part de les limitacions de diverses persones amb diferents implícites en el sistema de funciotendències ideològiques i diversos nament voluntarista en el que ens orígens ací a València. Aquesta hem basat. Ara bé, des del punt de base personal és una bona mostra vista de la incidència i de la tasca de la diversitat informativa que pretén reflectenim la idea tir el periòdic, i d'haver con“A finals del 98, un que intentem que de grup de persones inicien tribuït ens caracteritze. m a n e r a a València el debat Va sorgir de la important a sobre les maneres de necessitat d'artiplantejar una alternativa la construcció cular un mitjà d'alternatives seriosa per a la rigorós, indecreïbles, a la comunicació pendent i fruit de cobertura independent” la realitat social d'esdevenien la que les clasments protases populars es troben. Ara bé, gonitzats pels "sense veu" i d'haver amb una clara perspectiva de rei- significat alguna cosa, ni que siga vindicació i recuperació de la cul- una pedreta a la sabata, per aquells tura pròpia del territori en què qui disposen de tots els altaveus radica. per manipular-nos. En aquest senAmb quin objectiu? tit hi ha molta satisfacció. Però no Evidentment el de la informació ens conformem, volem que la lliure. És senzill. Ara bé, aquesta pedreta que els fa nosa puga créisenzillesa amaga un repte titànic xer fins al punt de fer-los entremolt complex i per això molt difí- bancar-se. cil en el context en què ens tro- Des d'estiu de l'any passat heu fet bem. Informació lliure significa una parada en l'edició escrita. dir la veritat, en tota la seua crue- Quin ha estat el motiu del tancasa, i amb tots els riscos que això ment? comporta, sobretot en un món en A nivell operatiu les coses no anaquè la mentida és una de les armes ven com haurien d'anar. La base més potents que usa el poder per voluntarista del projecte ens limicréixer o perpetuar-se. tava molt i calia fer una aturada A més a més, aquesta recerca de la per replantejar-nos certs vicis. En informació lliure ens obliga a no això estem. I anem d'allò més bé.

Hem canviat el funcionament Com es financia un projecte com orgànic, hem contractat personal, L'Avanç? hem recollit capital... i ja de passa- Fins ara el finançament era una da estem redissenyant la maqueta, mica caòtic, en certa forma per l'estil, les seccions... Està sent un aquesta raó estem canviant el funtreball molt important i arriscat cionament orgànic. Com a qualseperò sabem que tenim la força de vol mitjà es vivia de la venda i de la les idees i la multitud de persones publicitat. Es mantenia més mal que ens llegeixen a la web, o ens que bé però anava editant-se. llegien abans. Sense oblidar tots els Ningú no cobrava per res i al final col·lectius que ens donen suport. ens costava diners de la nostra butNo obstant, durant tot aquest xaca, perquè és molt difícil gestiotemps heu mantingut actualitzada nar un projecte d'aquesta envergai en funcionament l'edició elec- dura sense una gestió professional. trònica del periòdic, cosa que ha Això és el que ara tenim, i per això servit per mantenir el lligam amb creiem que la nova etapa ens anirà les lectores. Quina és la vostra molt millor. experiència Quines diferènrespecte a la cies trobarem utilització de entre el periò“tenim la idea d'haver les noves tecdic que coneixícontribuït a la nologies? em i el que està construcció Molt satisfaca punt d'eixir? d'alternatives creïbles, a tòria, de fet Professionalitat, la cobertura fins i tot t'he una millor d'esdeveniments de confessar maqueta, una protagonitzats pels que ens ha sorlínia de disseny "sense veu" près. Estem molt atractiva, aconseguint continguts mantenir certa molts més confidelitat de lectors que sense l'edi- crets i fàcils de llegir, més tractació de paper hauríem perdut. Ens ment de comarques. A nivell de està permetent fer una pausa sense distribució, estarem als quioscos que públicament semble que hem de les comarques del nord del País desaparegut, cosa a la que malau- Valencià i a les centrals. radament estem tan habituats en el Per a quan serà la tornada al nostre entorn. I més encara; els carrer? pics de lectures que estem tenint En teoria a finals del més de maig han arribat a més de 2.500 en un ja hauríem d'haver eixit, però semsol dia, i ens mantenen en mitjanes pre poden sorgir problemes d'últide 350-500. Això ens dóna certa ma hora. Anem sobre segur i sense repercussió i pes, sobretot al País massa presses. No volem arriscarValencià, on es podria dir que som nos i quan sortim serà definitivareferent de la informació lliure per ment. internet. Al Principat, evidentment hi ha molta més oferta, però Per a més informació si es cerca informació alternativa del sud, doncs a l'avanc.com es www.lavanc.com troba.

agenda ABRIL Dijous 15 Barcelona (Barcelonès) Concentració contra el desallotjament del Monstru. 8h, c.Banyoles, 5. Divendres 16 Sant Cugat (Vallès Occidental) I Jornades socioculturals Concert amb Lluís Llach i Feliu Ventura. 21:30h. Organitza: Casal Popular "La Guitza" Calella (Maresme). Jornades Independentistes . L'esquerra independentista davant la Constitució Europea. 20h, Museu Arxiu. Organitza: PSAN Barcelona (Barcelonès) Marxa en solidaritat amb en Zigor, en vaga de fam. 22.30 Plaça Diamant. Organitza: Rescat Dissabte 17 Barcelona (Barcelonès) Jornada contra la precarietat. Dinar, xerrades i concert. 12h, Plaça d'Osca. Organitza: Endavant. Barcelona (Barcelonès) Jornada contra l'especulació. 18:30h, davant antic Molino. Organitza: Maulets. Diumenge 18 Barcelona (Barcelonès). Jornada contra el túnel de Bracons, 12h, Parc de la Ciutadella. Organitza: Salvem les Valls. Dimarts 20 Sant Cugat (Vallès Occidental) Homenatge a Ovidi Montllor amb I. Clara Simó i N. Cadenes. 20h, Beebob. Organitza: Casal Popular la Guitza. Barcelona (Barcelonès). Xerrada "Qui perd els orígens perd la identitat" amb Emili Baix i Maria Conca. 18h, Aula Magna de UB. Organitza: CEPC. Dimecres 21 Barcelona (Barcelonès). Acte: “Noves i velles agressions a la llengua”, amb Tomeu Martí i Pepa Ferrer. 20h, la Torna. Organitza: Endavant. Divendres 23. Diada de Sant Jordi Barcelona (Barcelonès). Manifestació en defensa de la llengua. 19h, Plaça Universitat. Convoca: CAL i altres. Dissabte 24 Xàtiva (la Costera). Manifestació. 12h, plaça d'Espanya. Convoca: Maulets i Endavant. València (Horta) Cercavila independentista pel Barri del Carme. 12h, Torres de Serrants. Organitza: Endavant València (Horta). Dinar de L'Accent. 14h, Racó de la Corbella. València (Horta). Manifestació diada nacional. 18h, Sant Agustí. Barcelona (Barcelonès) III Trobada contra l'especulació i en defensa del territori. 10h, pça St Bernat Calvó. Organitza: Coordinadora contra el 22@. Barcelona (Barcelonès) Presentació del CD de l’Arran. 18h, pça Osca. Diumenge 25. Diada del País Valencià El Pinós (Vinalopó Mitjà). XIX Trobada d'Escoles en Valencià. Tot el dia. Alcàntera de Xúquer (la Ribera). XIX Trobada d'Escoles en Valencià. Tot el dia. Onda (la Plana Alta). XIX Trobada d'Escoles en Valencià. Tot el dia.

Envia les convocatòries a accent@correucatala.com

L’ACCENT [`] és una publicació quinzenal d’àmbit nacional dels Països Catalans. Número 31. Tirada: 5.000 exemplars Número de dipòsit legal: L-1014-02. La responsabilitat dels articles d’opinió recau exclusivament en els seus autors. Redacció Valencia: c. de Ripalta, 20, baixos, València 46003. Redacció Barcelona: c. de Virtut, 14, baixos. 08012 Barcelona. Adreça electrònica accent@correucatala.com. Telèfons de contacte: Subscripcions: 658 33 39 32. Distribució: 615 54 47 15. Publicitat: 616 07 33 28. Consell de Redacció: Coordinació: Laia Altarriba, Andreu Ginés i Àlex Tisminetzky. Països Catalans: Laia Altarriba, Martí Cirici, Jordi Garrigós, Andreu Ginés, Àlvar Kuehn, Andreu Perelló, Maria Oliver, Aure Silvestre, Júlia Taurinyà, Joan Teran, Arnau Urgell. Economia: Rafa Escobar, Àlex Tisminetzky. Internacional: Juanjo Garcia, Sónia Jiménez Villanueva, Antoni Trobat. Cultura: Joan Sebastià Colomer, Josep Maria Soler, Feliu Ventura. Correcció: Mercè Mauri. Edició gràfica: Àlex Tisminetzky. Arxiu: Marc Garcia. Secció Gràfica: Oriol Clavera, Mireia Comas, Oriol Diez. Distribució : Eva Capdevila i Albert Roig. Han col·laborat en aquest número: Arquitectes Sense Fronteres, Publicació Catalunya-CGT.

Accents 2004  

Els presos polítics d'Albacete no aturen la seva vaga de fam Cada cop són més les personalitats que es desmarquen de la iniciativa i col·lec...

Accents 2004  

Els presos polítics d'Albacete no aturen la seva vaga de fam Cada cop són més les personalitats que es desmarquen de la iniciativa i col·lec...