Page 1

l’independent

10 de juny de 2011

de Gràcia

Cultura La dansa protagonitza l’oferta del Grec 2011 a diferents espais de la Vila

Cloenda de la setmana de Portugal, als Jardinets

La Caldera repeteix amb Mov-i-ment # 2 per crear debat entre públic i professionals DAVID RUANO

Gràcia acull una desena de les propostes que conformen el cartell del festival Grec 2011, la major part de les quals s’emmarquen en la dansa. El Lliure en serà el primer espai amb Tots els noms, on María Muñoz, coreògrafa i ballarina que lidera amb Pep Ramis una de les companyies de dansa més destacades del país, s’embarca en un viatge coreogràfic en format de solo. La Beckett, La Caldera i la Jaume Fuster se sumen a l’oferta del festival de l’estiu.

El Consolat General de Portugal a Barcelona ha organitzant una nova edició de la setmana cultural Portugal Convida, per commemorar el dia 10 de juny, el Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas. Art, cultura gastronòmica, pensament, disseny, cinema, circ de carrer i música portuguesa són els temes que aquesta cinquena edició ha portat a la capital catalana i que també té el seu espai a la Vila. De fet, la festa de cloenda i la celebració del Dia Nacional tindrà lloc aquest dissabte als Jardinets de Gràcia, el mateix lloc on s’han celebrat les festes de les tres darreres edicions. L’escola de Circ del Chapitô i els concerts de Deolinda i X-Wife són els principals atractius d’enguany. Unes hores abans, a partir de les 16 h s’oferiran d’altres activitats així com degustació de menjar i begudes servides per A Casa Portuguesa, animació amb DJs Cap Terra, i mostra d’artesania portuguesa a càrrec de MAUP (Mercado de Artesanato Urbano Português). Patrocinat per l’Instituto de Turismo de Portugal i l’Instituto Camões, el Portugal Convida 2011 també ha passat pel DeGusto Portugués, al carrer Montseny, on dissabte s’ha programat un recital de poesia Os Lusíadas, amb música de piano en viu, a les 20 h. A partir de les 11 i fins les 21.30 h, la botiga també oferirà una mostra de productes portuguesos.

SILVIA MANZANERA

La Caldera repeteix amb Mov-iment # 2 i dóna així continuïtat al projecte que va presentar al Grec 2010, amb una programació que combina les propostes escèniques amb activitats paral.leles destinades a crear espais de diàleg entre creadors, públic i agents del sector al voltant de la creació escènica actual. En canvi, el Teatre Lliure renovat s’estrena enguany com a espai del festival de l’estiu, amb Tots els noms, de Maria Muñoz, del 18 al 20 de juny, i Petra, la mujer araña y el putón de la Abeja Maya, del 30 de juny al 3 de juliol, de Sol Picó. Muñoz es planteja redescobrir els llocs des d’on construïm el moviment, un nou lloc per un cos ja habitat, construït i reconstruït altres vegades. Per la seva part, Sol Picó, una de les artistes més interessades en el mestissatge de les tècniques escèniques, estre-

IMATGE

DE L’OBRA

SOLA,

na al festival la seva nova creació, una obra sobre la relació entre la monstruositat humana i la falta d’amor. Si, com algú va dir, tots naixem amorosos i no monstruosos, per què tot és tan estrany? I el 26 de juny, Solo Goldberg Improvisation, amb Virgilio Sieni. Un dels grans noms del panorama de la dansa contemporània italiana demostra, al so de la música de Bach, per què alguns l’han qualificat com “l’arquitecte del cos”. Pel que fa a les propostes teatrals, la Sala Beckett ofereix Contra la democràcia, d’Esteve Soler i Carles Fernández, el 26 de juny i el 24 de juliol, i el Lliure, La nostra classe, de Tadeusz Slobodzianek i Carme Portaceli, el 12 i el 24 de juliol.

UN TREBALL DE

CARLES SALAS,

QUE ES PODRÀ VEURE A

LA CALDERA

20 anys de la Cia Búbulus amb l’estrena de SOLA Per l’aniversari dels 20 anys de la seva companyia, Cia Búbulues, Carles Salas proposa per primera vegada en la seva trajectòria artística, un treball de creació de dansa per una ballarina sola i un pianista. Una dona interpreta a través del moviment els diferents estadis de la soledat. Un home al piano reprodueix i reconstrueix melodies. Pausa, silenci, emocionar, repetició, commoure, mou-

REDACCIÓ

re, acceleració, temps, ritme, energia. El moviment i la melodia semblen trobar-se des de la simplicitat, el plaer del moviment i la música. Treball rigorós sobre la composició coreogràfica i les emocions que aquesta pot produir. Un viatge a l’interior d’un mateix, el paisatge que es configura després de molt de temps caminant. A La Caldera, el 14 i el 17 de juliol.

Anna Buj

Ivan Campillo dirigeix ‘¿Pero esto qué es? Don Juan al desnudo’

moment que ja escrius textos teus. Ara ja porto vuit o deu obres escrites, estrenades a Barcelona.

“Vull transmetre per què fem teatre” Ivan Campillo dirigeix una obra que ha escrit ell mateix i que parla del significat del teatre sense ser pretensiosa. Es pot veure cada dimecres a les 21 h al Teatreneu.

A més de teatre, has interpretat papers a la televisió (El Cor de la ciutat, Ventdelplà o la Riera). Amb quin format et quedes?

12

Coincideixo amb l’Esteve Rovira, el director de sèries a TV3, quan afirma que la TV és una escola d’actors, com el teatre. Els codis són diferents, en teatre has de projectar més, mentre que en la televisió has d’aixecar els ulls, no el cap. No has de parlar per damunt del soroll, has de sincerar-te. Hi ha alguna cosa que tingui la televisió que li falti al teatre?

El reconeixement de la teva feina. Que et diguin que ho fem bé, que gràcies a tu superen problemes personals... Com vas decidir donar el pas d’escriure i dirigir obres pròpies? Vaig començar a donar classes de teatre, que m’encanta. M’apassiona com els alumnes van evolucionant, com aprenen, com es desenvolupen. Al donar classes

entrevista

CEDIDA

L’ACTOR

I DRAMATURG IVAN

CAMPILLO

comences a adaptar textos clàssics, sobretot de Shakespeare. D’aquí comences a donar més text teu que l’original, fins que arriba un

¿Pero esto qué es? Don Juan... és una comèdia que defineixes com no psicologista. No té pretensions, és per riure una estona amb bons actors. Com a director volia transmetre el perquè fem teatre. Què et mou, sense cobrar sovint, passant pena, a seguir participant d’això. L’únic monòleg de l’obra ho explica molt bé. La noia, encara que tothom es rendeixi, estrenarà l’obra perquè li agrada el teatre. Jo m’estimo el teatre.

grec 2011, la caldera repite con mov-i-ment # 2  

l'independent 10/06/2011 www.lacaldera.info

grec 2011, la caldera repite con mov-i-ment # 2  

l'independent 10/06/2011 www.lacaldera.info