a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

núm.136 núm 134

desembre Febrer 2020 19

✆ 675 475 038

Martorell acull la presentació al món del nou Seat León

pàg. 19

info@labustia.cat

www.facebook.com/labustia

@la_bustia

Passa’l

100%

Rosalía guanya el premi Grammy Internacional

G.S.

Gerard Sancho i Biel Montoro, els Sant Joan de les Passions N.A.

pàg. 18

@rosalia

pàg. 12


2

Publicitat

la bústia ¡ febrer del 2020


Reportatge

la bústia · febrer del 2020

3

Martorell, Sant Andreu, Olesa i Esparreguera revisen el cadastre a l'alça

Vista aèria amb alguns dels municipis afectats. Arxiu.

La Bústia Baix Llobregat Nord Martorell, Sant Andreu, Olesa i Esparreguera han actualitzat els coeficients cadastrals segons ha publicat el BOE del 28 de desembre de 2019. L'actualització serà entre un 3% i un 5% i s'aplicarà a partir de l'any 2022. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar el passat 28 de desembre l'ordre del Ministeri d'Hisenda que estableix la relació dels 1.092 municipis de tot Espanya que han sol·licitat revisar els seus valors cadastrals urbans el 2020. El cadastre és el registre estadístic de les finques urbanes i rústiques fet per l’Estat per determinar la mesura dels impostos. La revisió del cadastre sempre va en funció del darrer any que es va fer l'actualització. Els ajuntaments que van fer la darrera revisió l'any 1987, ara es preveu l'aplicació del coeficient d'1,05 que implica una pujada del 5%. Els que ho van fer fins a l'any 2010 s'aplica un coeficient d'1,03, el que representarà un increment del 3%. Els ajuntaments que han sol·licitat la revisió però que van actualitzar els valors cadastrals entre l'any 2011 i 2013 s'aplica un coeficient del 0,97, el que representa una reducció del 3%.

De mitjana l'IBI creixerà l'any 2020 uns 14 euros a Martorell i 9 euros a Olesa

El ministeri d'Hisenda ha fet públic els ajuntaments amb revisió cadastral aquest any

Pujada de la base imposable L'increment dels valors cadastrals implica una pujada de la base imposable sobre la qual cada ajuntament aplica el seu impost sobre béns immobles (IBI). Si puja el valor cadastral puja l'IBI tret que l'ajuntament decideixi equilibrar aquest efecte reduint el percentatge que s'aplica sobre la base imposable per evitar l'increment del qual paguen els propietaris. A la inversa, si disminueix el valor cadastral, el normal és que baixi l'IBI, tret que es modifiqui a l'alça el tipus impositiu que s'aplica. Tant l'increment com la rebaixa del tipus impositiu no es nota fins a l'IBI de dos anys després, en aquest cas serà el de l'any 2022. L'opinió dels ajuntaments La Bústia s'ha posat en contacte amb els ajuntaments que segons la publicació feta pel BOE, variaran el tipus del cadastre i per tant, posteriorment, l'import de l'impost de béns immobles. L'Ajuntament de Martorell per compensar la pujada del cadastre abaixarà el tipus que aplica del 0,737 a 0,716. D'altra banda, ha pujat l'IBI per a l'any 2020 un 1,82%, el que representa uns 14 euros anuals en immobles de valor cadastral fins a 100.000 euros, segons fonts municipals.

Des de l'Ajuntament de Sant Andreu informen que "la revisió cadastral la fa d'ofici el Ministeri d’Hisenda a tots els municipis que no han fet la revisió cadastral des de l'any 1995 i ho fa cada any com a actualització". Enguany, el govern de Sant Andreu ha incrementat l'IBI un 2%, després de 7 anys de mantenir-lo congelat. Fonts de l'Ajuntament d'Esparreguera han manifestat que, "el ministeri considera que els valors cadastrals a la nostra vila han augmentat en un 3%, i ens proposa aquest augment de la base imposable de l'impost". Afegeixen que "l'Ajuntament va decidir acceptar la proposta per tal d'incrementar els recursos disponibles, donat que els darrers anys la majoria de taxes i Impostos havien reduït la recaptació a causa de la seva congelació, i a l'augment de deduccions de caire social, econòmiques, i ambientals". Finalment, expliquen que la recaptació addicional que tindrà és d'uns 190.000€ aproximadament. Afegeixen que el tipus impositiu no es toca, es manté en el 0,78%, dins la franja intermèdia dels límits del 0,40% a l'1,1% que estableix la llei de l'impost de béns immobles". L'Ajuntament d'Olesa ha fet públic que aquest any s'ajunta la regularització periòdica del 3% del valor cadastral amb l'actualització del co-

eficient mitjançant les ordenances municipals. Aquesta actualització del coeficient era necessària per no perdre capacitat de despesa i que per la major part de la ciutadania representarà un increment en l'IBI de 9 euros. El govern olesà el dia 24 d'octubre va aprovar una pujada de l'IBI per a l'any 2020 d'un 1,4%. Sol·licitud Els ajuntaments poden sol·licitar l'actualització dels seus valors sempre que hagin transcorregut almenys cinc anys des de l'entrada en vigor dels últims valors cadastrals. També que es posin de manifest diferències substancials entre els valors de mercat i els que van servir de base per a la determinació dels valors cadastrals vigents, sempre que afectin de manera homogènia al conjunt d'usos, polígons, àrees o zones existents en el municipi. Els ajuntaments que apareixen ara en l'ordre ministerial la van haver de sol·licitar abans del 31 de juliol passat. Un total de 184 ajuntaments de Catalunya han sol·licitat al Ministeri d'Hisenda revisar l'any 2020 els valors cadastrals dels seus immobles urbans, que són els que, sobretot, serveixen per aplicar l'impost sobre béns Immobles conegut com l'IBI.


4

Martorell

la bústia · febrer del 2020

Uns 1.200 pins i alzines per reforestar Les Torretes // Nova edició dels Pressupostos Participatius breus EL JOAN ORÓ REP UN PREMI

Estudiants de l'institut Pompeu Fabra planten els arbres durant 4 jornades, amb el suport de l'ADF i l'Ajuntament

El grup d’estudiants premiat INS J.O.

Els estudiants del Cicle Formatiu de Grau Superior de Màrqueting i Publicitat de l‘Institut Joan Oró han obtingut el segon premi de les 24 hores d’Innovació Barcelona. El projecte premiat va ser una aplicació mòbil (App) per fer visibles els músics del metro de Barcelona, amb l’agenda diària de les actuacions i les estacions, així com lectors de codis QR amb informació dels artistes. Hi van participar més de 200 estudiants de Catalunya. El primer premi va ser per un projecte de distribució de sabons a l’Hospital Clínic.

PARAULA DE DONA. Les artistes de ‘Paraula de Dona’, amb la col·laboració d'OlesaAteneu, exposen les seves obres al Muxart fins el 8 de març. La martorellenca Laia Sisteró i les olesanes Jun Hi, Moli Molina, Eva Fernández i Mary Gomà presenten creacions amb pintures, escultures, literatura i instal· lacions. El divendres 6 de març a les 19.30h organitzen una visita comentada de l’exposició i un debat obert amb el títol "La creació és femenina" a càrrec de l'artista Míriam Garcia, per commemorar el dia de les Dones.

Les propostes als Pressupostos Participatius es poden presentar fins el 29 de febrer

Detenen a l'aeroport un home amb 44 mòbils amagats a les maletes

Una setantena d’estudiants de l’institut Pompeu Fabra han iniciat les tasques de reforestació del bosc cremat a Les Torretes en un incendi de l'any 2017 amb prop de 1.200 pins i alzines. Els estudiants planten els arbres amb el suport de tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament i membres de l’Agrupació de Defensa Forestal de Martorell (ADF) durant un total de 4 jornades. Un cop feta la reforestació, el manteniment i el rec aniran a càrrec de l’ADF. La mesura, explica el regidor de Medi Ambient Albert Fernández “és una manera de conscienciar els joves de la importància de tenir-lo net, viu i en condicions i que, amb el seu treball, aportin un bé per a tots nosaltres”. Un any més, els ciutadans poden presentar les seves propostes als Pressupostos Participatius. S’adrecen a qualsevol persona empadronada al municipi major de 16 anys o entitat i pot presentar-ho de manera presencial a El Círcol o de forma online fins el 29 de febrer. El consistori hi destina 200.000 euros, dels quals 145.000 euros són per a projectes presentats per a persones majors de 16 anys; 25.000 euros per a adolescents i 30.000 euros per a infants. Aquestes tres franges d’edat votaran i decidiran els projectes finalistes. Un cop tancat el termini de presentació, els tècnics municipals hauran de validar si les propostes presentades són factibles. Del 23 d’abril al 25 de maig, els ciutadans podran escollir les propostes que més els agradin. El període de presentació de propostes per a infants i adolescents va finalitzar el 10 de febrer. El dia 27 de març hi haurà la jornada de votacions en un acte al Pavelló Esportiu Municipal.

El bosc cremat en l'incendi de 2017 es reforesta amb l'ADF i Institut Pompeu Fabra. Aj.

L'App ÉsMartorell es va crear a partir d'una proposta dels infants als Pressupostos Participatius. Aj.

L’Ajuntament insta al Departament de Salut de la Generalitat que executi el Pla Director de l’Hospital per desenvolupar els plans de millora previstos. En una moció, emplaça a tots els agents a “elaborar un calendari consensuat” d’actuació perquè l’actual estructura de l’hospital “és insuficient per respondre la demanda existencial generada en la seva àrea d’influència”. A més, afegeix que “la situació no és nova, però s’ha agreujat per la infradotació econòmica”. L’Hospital comarcal de Martorell dóna cobertura a tretze municipis del Baix Llobregat Nord, l’Anoia i l’Alt Penedès i una població de prop de 160.000 habitants. Dos anys després, la secció desena de l’Audiència de Barcelona ha arxivat definitivament la investigació oberta contra l’aleshores director ge-

neral de Governació de la Generalitat, Francesc Esteve, segons ha avançat l’ARA. A l’advocat martorellenc se’l va acusar d’haver autoritzat un concurs per comprar urnes el 2017. La Fiscalia també estava a favor de l’arxivament del cas. Actualment Esteve és el director del Gabinet Jurídic de la Generalitat. Els Mossos van detenir el dia 16 de gener un home de nacionalitat pakistanesa que portava 44 telèfons mòbils d’última generació a l’interior de les maletes. Els terminals estaven amagats en paquets de barretes de xocolata i s’adreçava a l’aeroport per marxar al Pakistan. Els fets van passar quan els agents van identificar un vehicle i els seus quatre ocupants. El pes de les barretes va fer sospitar als agents. El detingut té dos establiments de telefonia a la zona. Després de passar a disposició judicial, el jutge va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

93 775 17 19 93 774 07 02 r.martorell@serca.es Ctra. Piera, 4-A - Martorell


Publicitat

la bústia · febrer del 2020

5

Ha arribat a la comarca del Baix Llobregat

USFIN

Defensa a l’usuari dels serveis financers

· ·

Reclamem

Hipoteques abusives Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació i comissió d’obertura) Devolució del pagat de més per tindre l’índex IRPH Clàusules sòl Comissions bancàries Preferents i swaps Pagaments anticipats al promotor Execucions hipotecàries Demanem la nul·litat de la fiança si eres fiador de préstec tant d’una persona física com jurídica Si tens una targeta amb un interès superior al 15%, podem aconseguir que no pagues interessos per ser usurers Si el teu crèdit pertany a un fons buitre podem fer que recompres el crèdit pel mateix preu. Com a molt un 10% del teu deute Devolució del pagat per l'impost de plusvàlua

· · · · · · · · · ·

Tot això sense pagar res pels procediments tan sols la quota per associar-te i amb la garantia que sota cap suposat hauràs de pagar les costes del procediment.

Et tornarem el que és teu. Vine i informa’t

C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat


6

Sant Andreu de la Barca

la bústia · febrer del 2020

Estat dels treballs en l'accés a l'A2 en direcció Barcelona, a mitjans de febrer. La Bústia/Ll.G.

La campanya sobre la regulació dels patinets elèctrics també es fa als centres escolars. Aj.

Perill en la incorporació a l'autovia A2 // Campanya i regulació d'ús dels patinets elèctrics breus

Els patinets elèctrics poden anar pel carril bici, carrers amb plataforma única i zona 30

Soterrament del Canal Sedó per convertir-lo en carril bici

Les obres en els carrils d’acceleració i desacceleració de l’autovia A2 a Sant Andreu continua aixecant polseguera. L’alcalde Enric Llorca, va traslladar a la demarcació de Carreteres, que depèn del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, de la perillositat que hi ha en l’actual carril d’incorporació a l’autovia A2, en obres. Les obres per facilitar la connexió de l’A2 i l’AP7, reivindicades des de fa anys i que el termini d’execució és previst que s’enllesteixi a finals de 2020, va obligar a modificar-ne un tram i escurçar el carril d’acceleració per als vehicles que s’incorporen a l’A2. A causa de l’increment d’accidents comptabilitzats en aquest punt viari, Fem Sant Andreu va presentar una instància a l’Ajuntament on demanava al govern local a fer “les gestiones necessàries” perquè s’executin les “tasques d’adequació” de la calçada i “la reobertura amb la màxima urgència”. L’alcalde va assegurar en una piulada que “les obres de connexió de l’A2 i l’AP7 obliguen a prendre aquesta mesura” i ha demanat als ciutadans de Sant Andreu a extremar la precaució “mentre durin les obres”. L’Ajuntament va traslladar la petició a la demarcació de Carreteres i ja té la resposta damunt la taula.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

CAMPANYA CONTRA EL MALBARATAMENT D'ALIMENTS. L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya per sensibilitzar a la població contra el malbaratament d'aliments i perquè es pugui aprendre a reaprofitar-los en comptes de llençar-los a la brossa. La campanya ofereix consells i recomanacions als ciutadans per evitar el malbaratament, pel que compta amb el suport de comerciants i veïns i es convocarà un concurs de receptes de cuina de plats elaborats amb productes reaprofitats. La xef Ada Parellada, una de les veus més actives en la lluita contra el malbaratament alimentari a Catalunya, oferirà un showcooking de receptes d'aprofitament. El taller es farà a Sant Andreu el dijous 19 de març. Les inscripcions es podran realitzar a partir del 24 de febrer, al número d'informació gratuït de l'Ajuntament 900 15 19 76.

Fem Sant Andreu ha instat al govern a prendre mesures d'adequació i de reobertura de l'accés de l'A2

Des de l’1 de febrer, l’Ajuntament regula l’ús dels patinets elèctrics. És el primer municipi de la zona d’influència de La Bústia que posa en marxa aquesta iniciativa davant el creixement d’ús que hi ha hagut en els darrers mesos. Segons la normativa establerta, els usuaris de patinets elèctrics podran circular pels carrils bici i les calçades dels carrers de plataforma única i zones 30. La normativa deixa clar que els patinets elèctrics no podran circular per les voreres. Durant el mes de febrer es duu a terme una campanya informativa per explicar la normativa i a partir del mes vinent es començaran a aplicar les sancions, que oscil·laran entre els 100 i els 200 euros. La normativa també preveu la prohibició de circular amb auriculars, conduir fent ús del telèfon mòbil o viatjar més d’una persona. Ho hauran de fer amb roba reflectant o llums per senyalitzar la seva posició durant la nit. També hauran d’estar obligats a sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues. L’Ajuntament soterrarà el Canal Sedó amb un carril bici de 2,50 metres d’ample i una vorera de 2 metres que traçarà des del carrer Camí Vell del Palau fins al carrer de

Priorat. Així es millorarà la seguretat i la higiene de l’entorn. El projecte preveu el sanejament, canalització i cobriment de l’antic Canal Sedó. Una part del canal ja es va cobrir en els treballs de construcció de la passarel·la que comunica el Parc Central amb el carrer Esport. L’actuació, que forma part del projecte previst al Sector 21 de la ciutat, ascendeix a 500.000 euros. Un cost que assumirà l’empresa farmacèutica Almirall, amb seu a Sant Andreu. Una vuitantena de joves que cursen els seus estudis fora de la ciutat rebran una recompensa econòmica per part de l’Ajuntament, qui abonarà una part del cost del transport públic. Els ajuts van destinats a estudiants d’entre 16 i 30 anys que estiguin cursant programes de formació o inserció (PFI); cicles formatius de grau mitjà (CFGM), de grau superior (CFGS) o batxillerats d’especialitats que no s’ofereixen a Sant Andreu. “L’educació i la formació són fonamentals en la nostra societat”, assegura l’alcalde Enric Llorca, qui afegeix que “la mesura té com a prioritat ajudar i incentivar als joves i famílies”.


Publicitat

la bústia · febrer del 2020

OFERTA ESPECIAL SÍSMICA Sant Andreu MODEL: SIMA

Modelo más rápido y ligero de Joma Tecnologia sportech, mayor flexión, más ajuste. Protección TPU para resistir golpes Suela durability

PREU: 75,00€

59,99€

PREU: 61,99€

49,99€

MODEL: SHOCH Iniciación al trail Tecnología aislatex Nylon que favorece la transpiración y evita el calentamiento del pie

MODEL: SIERRA

Alta competición Terrenos dificultad media-alta Protección tpu en puntera Fix counter, mayor estabilidad en superficies irregulares

PREU: 85,99€

69,99€

Avda. Germans Martí, 9 - MARTORELL Tel. 93 773 51 57 - martorelljoma@gmail.com

7


8

Olesa de Montserrat

la bústia · febrer del 2020

22 de 36 botiguers, en contra de l'illa de vianants // L'ampliació de la biblioteca en marxa breus REACTIVACIÓ DEL CAMÍ DEL RIU

El municipi s'integra a la Xarxa Mai Més de l'Amical de Mathausen

El Camí del riu al pas per Olesa. Q.S.

L’Ajuntament demana a la Diputació que reprengui el projecte d’execució del Camí del riu. La petició l’ha feta directament l’alcalde Miquel Riera en una trobada amb el diputat de l’Àrea d’Infraestructures, Pere Pons. Es tracta d’un projecte que ha d’habilitar un passeig a peu i en bicicleta d’espai de ribera d’un traçat de 10 quilòmetres. Ho ha fet amb un seguit de propostes per donar continuïtat a la primera fase que es va duu a terme fa més de tres anys. El finançament ha quedat desert des d’aleshores perquè el projecte va emmarcar-se dins el Pla Director de les Vies blaves i es troba en tràmit de l’aprovació definitiva. El projecte bàsic es va redactar entre 2015 i 2016, es va executar la primera fase i resten pendents dues fases més. L'alcalde ha recordat que l’Ajuntament “té capacitat tècnica per tirar-ho endavant” i admet que “Olesa té un compromís clar amb el projecte perquè actualment s’estan desaprofitant els el que tenim de ribera”.

Diversos equips d'arquitectura visiten la biblioteca per a la seva ampliació

La nova illa de vianants al nucli antic que l'Ajuntament va posar en marxa el diumenge 2 de febrer després d'uns mesos en període de proves, ha generat opinions en contra entre el comerç local de la zona. Segons ha comptabilitzat La Bústia, més d'una vintena de botiguers llueixen un cartell als seus aparadors que diu textualment: "No a aquesta illa de vianants". En concret, 22 d'un total de 36 establiments. Lluís Serra, gerent de Papereria Llibreria Núria i portaveu dels comerciants del nucli antic, ha explicat a La Bústia que "que no ens agrada aquesta illa de vianants. Ens afecta en la recepció de mercaderies i en l'accés dels clients en cotxe". Rubén Rubio, de la Fruiteria El Suro, es mostra molt taxatiu i lamenta l’aplicació de la nova normativa: “creiem que ens perjudica molt a nosaltres i als nostres clients perquè no poden entrar a recollir la compra. Calculem que perdrem entre un 30 o 40% de les nostres vendes”.

Reunió entre l'Ajuntament i els arquitectes a la biblioteca. Aj.

PERE BERNADÓ, LA MINERA I L'AIGUA

FESTIVAL IN-OLESA BARNASANTS

El pintor olesà Pere Bernadó exposa la mostra “Olesa i l’aigua” a la Sala d’Exposicions de la Casa de Cultura d’Olesa. Les obres pictòriques són amb motiu dels 150 anys de la Comunitat Minera Olesana i les ha creades expressament per l’ocasió, a partir de fotografies d’època o d’indrets actuals on l’aigua, la CMO i Olesa són els protagonistes. Es pot visitar fins al 8 de març. CMO.

El Festival In-Olesa de cançó d'autor amb el BarnaSants arriba al seu tercer i últim concert després de Joanjo Bosk, i Ivette Nadal i Caïm Riba. El divendres 20 de març és el torn de la veu de Magalí Sare i el guitarrista Sebastià Gris. Al concert fusionaran la música clàssica i moderna i presentaran el disc "A boy and a girl". A l'auditori de la Casa de Cultura a les 20h i el preu és de 4 euros. Aj.

Un agent cívic informa sobre el funcionament de l'illa de vianants. La Bústia/Ll.G.

Albert Lleonart, de la Ferreteria Sarri, explica que "vam proposar fer un horari més ampliat de càrrega i descàrrega de dilluns a divendres" i que "fer una valoració al cap de mig any -com ens ha dit l'Ajuntament- és massa temps perquè pot fer molt de mal a molts comerços". Dels comerços que no tenen cartell, alguns estan d'acord i altres els genera dubtes. Martí Guinovart, de La Vermuteria, és un exemple dels qui veu bé l'illa de vianants tal com està per la disminució de vehicles. "Als pobles on s'han posat aquestes illes hi ha més gent al carrer i més comerç, no entenc per què a Olesa la majoria de comerços no la volen". La valoració de l'Ajuntament és positiva perquè "el nombre de vehicles que hi accedeixen sense autorització minva dia a dia" i "el nombre de sol· licituds d’autorització s'ha incrementat", segons les últimes xifres arriben a les 750 en total, per a unes 1.500 matrícules. Per aquest motiu, "hi ha sol· licituds que no han rebut resposta, ja que encara s’estan tramitant, davant l’alt nombre de peticions". Per una altra banda, els agents cívics informen en els accessos a l’illa de vianants sobre el seu funcionament i que és obligatori tenir l'autorització per poder entrar amb el vehicle. Una quarantena d’equips d’arquitectura han visitat la biblioteca Santa Oliva i l'entorn de la Casa de Cultura per elaborar la proposta tècnica del projecte d’ampliació. Són els

aspirants a guanyar el concurs públic que convoca la Diputació per a la redacció final del projecte. L'alcalde Miquel Riera ha dit que la prioritat és “fer créixer l’equipament sense perdre espai públic” referint-se a l’aprofitament de les possibilitats que ofereix el pati de la Casa de Cultura. L’actual biblioteca, projectada als anys 90 i prevista per a una població de 15.000 habitants, necessita una ampliació. 20 anys després, l’equipament necessita oferir un servei adequat a un municipi que té 9.000 habitants més i un servei bibliotecari totalment diferent. L’Ajuntament s’ha adherit al projecte de l’associació Amical de Mauthausen amb l’objectiu de divulgar la història dels deportats i deportades després de la Guerra Civil, la barbàrie del nazisme i la prevenció i la lluita contra el feixisme. Així ho va confirmar el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Xavier Rota, durant la presentació de la xarxa Mai Més a Olesa. “L’objectiu és continuar amb la tasca de recuperació d’aquesta memòria al municipi”. En l’acte de presentació va assistir-hi el president d’Amical de Mauthausen, Enric Garriga. De la xarxa Mai Més, Garriga va destacar que és “un projecte municipalista” que es dirigeix a “entitats i centres educatius” i que promou “accions divulgatives que s’adapten a cada municipi”.


la bústia ¡ febrer del 2020

Publicitat

9


10

Esparreguera

la bústia · febrer del 2020

Record als 7 veïns deportats als camps nazis // Mesures per la denúncia d'una agressió homòfoba

Es col·locaran 7 rajoles, cada una davant de les cases dels deportats. Aj.

breus PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

Es col·locaran 7 llambordes Stolpersteine a diversos carrers

Façana de l'ajuntament. L.B./Q.S.

Fins al 8 de març la ciutadania pot presentar propostes per millorar la vila a través dels pressupostos participatius 2020-2021. L’Ajuntament ha presentat la segona edició d’aquest procés participatiu a través del qual els veïns podran decidir a què es destinen 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020. Tant les propostes com les votacions es podran fer a través del web decideix.esparreguera.cat. L’alcalde Eduard Rivas, ha assegurat que “els pressupostos participatius són una aposta política, en la qual tenim ja certa experiència, mantenim la filosofia que la participació ciutadana ha d’anar més enllà d’un vot a unes urnes cada quatre anys i superar la participació únicament en consells i reunions”.

La discoteca La Tina Club acumula 39 fets penals i administratius en pocs mesos

En estudi dues propostes per reobrir el Mercat Municipal

Instal·lacions de la discoteca LTC. SE.

Durant la primera quinzena d’abril, Esparreguera recordarà les víctimes del nazisme amb un acte públic. S’homenatjarà als 7 esparreguerins que van ser deportats a camps d’extermini nazi amb la col·locació de llambordes de llautó davant de les cases on van viure abans de l’empresonament o la deportació. L’Ajuntament s’acull al projecte Stolpersteine impulsat per l’artista alemany Gunter Demnig, que pretén crear petits monuments en memòria de les víctimes de l’holocaust. Dels 7 esparreguerins, quatre van ser assassinats a Gusen i un a Steyr, i dos van ser alliberats del camp de Mauthausen. Les llambordes són peces quadrades de 10x10 centímetres, fetes de formigó i cobertes d’una fulla de llautó. Es col·locaran al carrer Montserrat (3), Can Sedó (2), plaça de l’Església (1) i al carrer de les Hortes (1). El projecte es va impulsar l’any 2017 fruit d’una moció presentada pel grup municipal de la CUP. Una presumpta agressió homòfoba per part d’un dels controladors de la discoteca La Tina Club, situada al polígon Sud Magarola, ha estat el detonant perquè l’Ajuntament posi fil a l’agulla als incidents registrats en

Ofertes de promoció km 0 1.000 targetes plastificades color 2 cares

Anunci a La Bústia

95€

des de

32 € /mes

5.000 flyers A6 color 2 cares

95€

Lones color digital

Distribució de la seva publicitat

info@serviexit.com Disseny gratuït pels anunciants de Oferta vàlida any 2020. Preu IVA no inclòs.

Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, 2n ✆ 675 475 038 Martorell

aquest establiment d’oci nocturn. El dissabte 8 de febrer dos nois van denunciar la darrera agressió, la tercera que esquitxa els controladors de l’empresa de seguretat de la discoteca. Segons la versió dels joves, un dels vigilants va colpejar-los i insultar-los mentre es petonejaven dins els lavabos. Amb aquest ja són 39 fets –17 penals i 12 administratius– que s’han denunciat en menys de mig any. Els casos estan relacionats amb la seguretat ciutadana, trànsit i denúncies penals registrades tant a l’interior com a l’exterior de la discoteca. L'Ajuntament ha decretat el tancament de la sala dues hores abans en cada sessió, és a dir, de les 6 a les 4 de la matinada. El govern ha tornat a suspendre el subministrament d’aigua de La Mina per part d’Aigües Vidal SL, la societat concessionària del servei. És fruit dels resultats de les analítiques sol·licitades per l’Ajuntament el novembre passat per identificar les males olors. La suspensió, que no posa en dubte la potabilitat de l’aigua, es fonamenta en el fet que no queda garantida la qualitat després de constatar, de nou, males olors.

El regidor de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament, Rogeli de la Cruz, assegura que la nova prohibició “no té a veure amb la potabilitat de l’aigua sinó amb la constatació que aquesta no reuneix la qualitat suficient per a ser subministrada a la població”. L’Ajuntament està analitzant dues possibilitats per reobrir el Mercat Municipal, que deixarà d’operar el pròxim mes de març. Segons informa la regidoria de Promoció Econòmica, les dues opcions que es contemplen són o bé redactar un avantprojecte d’usos, fer un projecte de reforma, licitar les obres, fer-hi les actuacions assumint-ne tots els costos i, finalment, licitar-ne els drets d'explotació. L'altra proposta és fer una concessió administrativa mitjançant la qual el consistori establiria les condicions de reforma i els usos que hauria de tenir l’equipament i, en aquest cas, seria la iniciativa privada la que es postularia per a assumir-ne tant els treballs de millora i manteniment estructural com la seva explotació. A principis del mes de febrer s'ha iniciat la tercera fase de les obres del carrer Ferran Puig. Pendents d'acabats les fases anteriors, han acumulat endarreriments de més d'un mes.

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada


Especial

la bústia · febrer del 2020

Gran participació a les festes d'Esparreguera

Dos dels microespectacles al carrer duant la FiraPassió. La Bústia/Ll.G.

La Festa Major d'Hivern ha estat molt participativa. Colla de Diables i Castellers d'Esparreguera.

Valoració positiva de la segona edició de FiraPassió d'Esparreguera, celebrada els dies 8 i 9 de febrer. Durant el cap de setmana es van concentrar nombroses activitats culturals, lúdiques i gastronòmiques amb el suport dels comerços locals. Es van reproduir pels carrers quadres com l'Entrada a Jerusalem, la Multiplicació de pans i peixos, La Festa de La llum i la presència dels Armats de Mataró. També van participar les passions de Catalunya, destacant la presència de representacions d'Europa com Alcamo (Sicília) i St Margrethen d'Àustria.

També de la Festa Major d’Hivern de Santa Eulàlia, de l’11 al 16 de febrer. Han participat les entitats de cultura popular d'Esparreguera i s'han organitzat diverses visites al patrimoni històric i turístic de la vila. Altres activitats han estat l'encesa del Fogueró, les cercaviles, l'ensierru d'hivern, la diada castellera, la passada bastonera, el correfoc infantil i el concert de "The Papa's and the Popo's". De jornades de portes obertes es van fer a l'Ajuntament, al Campanar, a Ceràmiques Sedó i el Museu de la Colònia Sedó.

Sisè campionat de Catalunya de karate a Esparreguera El Gimnàs Stylo organitza el campionat de Catalunya Sènior de karate per sisena vegada consecutiva a Esparreguera. Aquest any tornen les Cheerleaders oficials del FC Barcelona. El dissabte 7 de març al matí al poliesportiu El Castell. L’entrada és gratuïta. Col·laboradors:

MOTOR T.R.A.C. 91 Tel. 93 777 48 78 (Esparreguera)

11


12

Participació

la bústia · febrer del 2020

El millor barber urbà és de Martorell

Dues beques de la fundació Amancio Ortega Grammy per "El mal querer" de Rosalía

Adrián Mijancos (al centre), propietari de la Barberia Adrian’s Barber al carrer Verge del Carme, 14, s’ha adjudicat el ‘Silló d’Or’ al Golden Chair International Battle, la cita dedicada al món de la barberia a l’estat. La gala, que va tenir lloc a Barcelona, va permetre al jove barber de Martorell reivindicar-se com una de les promeses del tall. Va adjudicar-se el primer lloc en la categoria estudiant/aprenent amb un tall esvaït i desfilat a tisora pel mig en 40 minuts. En la fast fade també, que exigia un tall complet en només 15 minuts. En la prova van competir 120 participants dividits en sis categories. El certamen, que va crear el nord-americà André Greer Charles, pretén ser una plataforma per donar oportunitats als barbers urbans. Aj.

Abril Castillo i Mónica Venteo, del Col·legi La Mercè, de Martorell s’han adjudicat una beca de la Fundación Amancio Ortega que els permetrà estudiar 1r de batxillerat als Estats Units o al Canadà. El programa de beques de la Fundació Amancio Ortega selecciona cada any a 600 estudiants de 4t d’ESO de centres educatius de l’Estat espanyol. La beca cobreix el 100% dels serveis necessaris per a realitzar un curs escolar a l’estranger. En aquesta convocatòria s’hi han presentat més de 10.000 estudiants. El programa pretén proporcionar als joves participants el domini de l’anglès, i les eines que els ajuden a incrementar la seva capacitat per adaptar-se a nous entorns socials i culturals. Aj.

Rosalía ha allargat una mica més la seva llegenda obtenint el seu primer Grammy pel seu álbum ‘El mal querer’, qui ha rebut la distinció de millor disc llatí de rock, urbà o alternatiu. “A la meva família: us estimo molt i gràcies, sense vosaltres no hagués arribat mai fins aquí”, ha dit, en català. L'Ajuntament s'està plantejant fer una 'Ruta Rosalía' aprofitant les nombroses visites que viu el poble per conèixer l'entorn on s'ha criat l'artista. La prioritat de l’alcalde és que “Rosalía mantingui la tranquil·litat que ha trobat sempre a Sant Esteve, que es trobi protegida”. Fa uns dies, el raper Drake va titllar Rosalía de “jefa de Sant Esteve Sesrovires” amb una imatge a Instagram que acumula més de 2 milions de ‘likes’. @champagnepapi.

Nova col·lecció de tinta i vi de Marta Arañó Segon concurs d'Auques d'Abrera

50 anys de l'escola Cooperativa Daina-Isard

La sesrovirenca Marta Arañó ha presentat al Serena Spa de l'Hotel DoubleTree by Hilton Barcelona Golf la seva darrera col·lecció 'Tinta i vi' on recopila sis anys de treballs de pintura i vi. L'artista ha presentat 'Gotes de vins del món'. L'exposició s'allargarà fins el 19 d'abril al Serena Spa, l'espai termal de l'hotel. Arañó va trencar motlles en el món de les arts plàstiques quan fa sis anys va combinar, per primer cop, la pintura i el vi. L'artista té el seu estudi Tinta i Vi a Sant Esteve i pinta des de 1986. Imparteix tallers, participa en exposicions i pinta en directe en diferents activitats. Aj.

La Cooperativa d'Ensenyament Daina-Isard celebra els 50 anys d’història amb un conjunt d’activitats. La primera va ser l'acte inaugural, el 17 d’abril un Quiz solidari i el 23 d’abril la presentació dels llibres “L’escola: més preguntes que respostes" i “Història d’un projecte permanent”. El 22 de maig s’inaugurarà l’exposició “Catxote: del res al tot” a la Casa de Cultura, el 30 de maig es farà la festa de final de curs amb un concert de The Penguins Reggae per Xics. El 13 de juny tindrà lloc una gran jornada esportiva i, finalment, el 3 d’octubre l'acte de cloenda. EDI.

La Biblioteca Josep Roca i Bros d’Abrera ha obert l’exposició de la segona edició del concurs d’Auques de Montserrat que han elaborat els alumnes de 4t de Primària de l’Escola Ernest Lluch. Les premiades han estat Alba Carrete, Aina Yelamos i Alba Gallardo. El concurs està adreçat a l’alumnat de Primària i tenen com a objectiu elaborar una auca relacionada amb el medi ambient i la muntanya de Montserrat. El projecte compta amb el suport del Parc Natural de Montserrat. L’exposició es pot veure a la planta baixa de la Casa de Cultura. Aj.

Candelària Curselles centenària a Martorell Ana Tur de Sant Andreu ha fet 100 anys

Lliurat el premi del sorteig És Nadal

La martorellenca Candelària Cursellas ha bufat 100 espelmes i ho celebra envoltada de la família i els usuaris de la residència Sant Joan de Déu de Martorell. L'Ajuntament de amb la presència de l'alcalde, Xavier Fonollosa i de la regidoria de Serveis Socials, Cristina Dalmau, li ha lliurat la Medalla Centenària i l’han felicitat pels 100 anys i per molts més amb salut i vitalitat!. La centenària ha estat acompanyada de la família en aquesta celebració.

El joc del tortell de la campanya 'És Nadal al Baix Llobregat' ja té guanyadora a través d’un sorteig celebrat el 31 de desembre. L’afortunada és Marta Sendra Pérez de Gavà, d’entre més de 3.000 participants. La Consellera de Turisme del Baix Llobregat i regidora de Collbató, Gemma Rodríguez, ha fet el lliurament del premi d’un pack de complements per no passar fred aquest hivern, de la botiga solidària de la Fundació Portolà de Sant Coloma de Cervelló. CTBLL.

Ana Tur ha viscut a Barcelona i des de l'any 2010 és resident a Sant Andreu de la Barca. Ara viu a la residència de la gent gran Gerard Manera. De jove va treballar a una fàbrica on feien didals i durant la guerra civil la fàbrica va dedicar-se a la fabricació d’armament. L'alcalde, Enric Llorca i la regidora de Gent Gran, Charo Ramírez, l'han visitada per compartir una estona amb ella. Moltes felicitats!


Participació

la bústia · febrer del 2020

Felicitats!

Vols felicitar?

13

La màgia de La Bústia

Cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a www.labustia.cat

Paris 6 de febrer, 13 anys Per molts anys Paris! Gelida

Álex 10 de febrer, 15 anys De parte de Sandra, Eli, Juanjo, Pilar, David y David Junior Martorell

Octavia 10 de febrer, 1 anys La mama y el papa te quieren mucho ardillita Martorell

Ariadna i Chloe 1 de març, 9 i 3 anys Para nuestras princesas! De parte de los papas y toda la familia! Martorell

La pintora olesana Eva Fernández ens presenta “La màgia de La Bústia” coincidint amb el Carnaval. Una aquarel·la en què una maga surt de les pàgines centrals de la publicació. L’Eva participa, juntament amb cinc dones més, en l’exposició ‘Paraula de Dona’ al Muxart de Martorell i dirigeix l’Estudi Original a Olesa. Aquesta secció és oberta a tots els dibuixants, il·lustradors i artistes. Per contactar: participo@labustia.cat. Montserrat i Pere 6 de març, 65 anys de noces De part de l'Assumpció, Albert, Enric i Gemma Us estimem molt Gelida

Gemma 6 de març, 50 anys L'Enric, l'Assumpció, l'Albert i els tiets et desitgem el millor. T'estimem molt Gelida

Leire 7 de febrer, 8 anys De part de la teva família. T’estimem Olesa de Montserrat

Sara 31 de gener, 13 anys De part de la teva família. T’estimem Esparreguera

GUANYA ENTRADES PER LA PASSIÓ

Han guanyat

1 ENTRADA DE CINE PELS MONTSERRAT CENTRE ABRERA FRANCISCO LARA SANT ESTEVE SESROVIRES NURIA ESTEBAN JIMÉNEZ ABRERA TONI LARA RAMIREZ OLESA DE MONTSERRAT NANCY IVONNE CASTILLO HERNANDEZ OLESA DE MONTSERRAT PATRICIA LÓPEZ SALAZAR ABRERA

JOSEP BERNADÓ CARDÚS ESPARREGUERA MARTA SOLE SOLER ESPARREGUERA ARIADNA ESCRIBANO LOPEZ SANT ESTEVE SESROVIRES RICARD MOLINER MARTORELL MIQUEL ALTADILL TOBELLA ESPARRAGUERA

Les persones guanyadores s’hauran de presentar amb el DNI a la botiga base: Sayas Sports del Centre Comercial d'Abrera a recollir una invitació per a una entrada a les taquilles del cinema. Vàlid per a qualsevol dia i sessió només projeccions 2D. Altres condicions, a la invitació. Vàlid fins al 31-3-2020.

Manel 15 de febrer, 82 anys Tu esposa que te quiere Martorell

Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar en les properes promocions de La Bústia.

Participa a: www.labustia.cat

La nostra opinió Sant Esteve, en tots els sentits! Sant Esteve no és un poble indiferent. Durant les darreres setmanes ha estat en boca de tothom per l'anunci d'una moció de censura que al final no es va executar i que ha deixat el govern a les mateixes mans. Però per sorprenent que sembli, no ha estat l'episodi més destacat del mes. El fet més destacat és el premi Grammy Internacional que ha aconseguit Rosalía Vila, la jove 'sesrovirenca tra' que ha tocat el sostre del món en molt poc temps. Per celebrar-ho, l'ajuntament reflexiona a fer un 'tour' pels llocs més emblemàtics on s'ha criat i format l'artista davant de la llau de visitants que darrerament es desplaça al municipi. Salvant totes les distancies, Sant Esteve indirectament també ha rebut el reconeixement literari d'una de les seves veïnes més prolífiques en la publicació de llibres infantils, juvenils i novel·les que es llegeixen a tot el món i en moltes llengües, Núria Pradas. L'autora, en la seva extremada senzillesa, ha guanyat el premi Ramon Llull 2020 que atorga l'editorial Planeta. I és que ja fa molts anys que l'Ajuntament es va inventar un eslògan molt adient pels temps que viu el municipi: Sant Esteve Sesrovires, en tots els sentits!, un poble de contrastos.

Protagonistes del mes Núria Pradas, premi Ramon Llull

Propera edició: Març de 2020 50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038 Últim dia per informació, participació i publicitat: Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Edició, disseny i distribució: L’escriptora de Sant Esteve, Núria Pradas, ha guanyat el 40è Premi Ramon Llull amb la novel·la ‘Tota una vida per recordar’. Una història sobre una jove de 16 anys, Sophie Simmons, que s’obre camí de la indústria de Disney com a animadora als anys trenta. “És un homenatge a les dones que han lluitat per un somni encara que estigués en mans d’homes“, ha dit Pradas. La novel·la es publicarà el 4 de març i s’editarà en català, castellà, italià i portuguès. Pradas (Barcelona, 1954) és llicenciada en Filologia Catalana l’any 1980. Té més d’una quarantena d’obres publicades i ha col·laborat en un bon nombre d’editorials. L'any 2012 va guanyar el Premi Carlemany de foment de la lectura per 'Sota el mateix cel'. Ha estat "Sesrovirenca de l’any 2017" i La Bústia va entrevistar-la l'edició de Sant Jordi del mateix any.

Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038. Edita: Servièxit Comunicació Integral. Redacció i col·laboració: Lluís Gutiérrez, Quim Miró (esports), Quim Sitjà, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Publicitat: publicitat@labustia.cat. Difusió controlada per OJD-PGD Administració: www.ojd.es administracio@serviexit.com. DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007. IMPRESSIÓ: Imprintsa.


14

Abrera - Sant Esteve

la bústia · febrer del 2020

Abrera aprova un pressupost de 17,4 milions d'euros breus L'ARXIU FORMA PART DE LA XARXA DE LA DIPUTACIÓ

Ple del pressupost municipal de 2020. Aj.

Arxiu del municipi. Aj.

L’Arxiu Municipal passarà a formar part de la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació (XAM). L’adhesió és fruit d’un conveni signat per l'Ajuntament i la Diputació. Que l’Arxiu abrerenc formi part de la XAM permetrà fer-ne un seguit de millores en la gestió, la conservació i la difusió. A més de reduir els costos i optimitzar recursos amb la resta d’arxius municipals adherits a la Diputació. Així, des de l’Ajuntament es disposarà d’assessorament normatiu en matèria d’arxius; recursos tècnics sobre gestió documental o l’ajuda i suport en projectes de digitalització, restauració i difusió del patrimoni documental. La prioritat és afavorir el tractament arxivístic, de restauració i digitalització dels documents.

Les inversions sumen uns 800.000 € per millorar el mercat, escoles bressol, casal de la gent gran...

L'Ajuntament d'Abrera ha aprovat un pressupost de 17.411.200 euros per a l'exercici de 2020. El govern ha destinat prop de 6 milions d'euros per a serveis a les persones i famílies; 4 milions i mig a la via pública i urbanisme, 1.400.000 euros per a medi ambient i salut i 300.000 euros per als pressupostos participatius. Així, els comptes recullen inversions previstes -que s'eleven a més de 800.000 euros- al Mercat Municipal, a l'espai de lleure i convivència a Can Morral, la consolidació del Castell de Voltrera, les millores a l'Escola Bressol Municipal, l'accés al Casal de la gent gran o la il·luminació i espais del camp de futbol. A més hi haurà millores a les zones de jocs infantils dels parcs de Les Carpes i ca n'Amat, l'adequació de la plaça del Doctor Trueta o la posada en marxa de plans de xoc als barris.

PSC i AraSes signen un acord de govern a Sant Esteve El PSC i AraSes han signat un pacte per governar a Sant Esteve. D’aquesta manera, el regidor d’AraSes, Joan Galceran, s’incorpora a l’equip de govern municipal assumint la primera tinença d’alcaldia i la coordinació d’àrees, sense dedicació. L’acord arriba tres dies després que el regidor d’AraSes es fes enrere de la moció de censura contra l’alcalde del PSC, Enric Carbonell. La moció, a més d’AraSes, s’hi sumava ERC i AuxSes. En un comunicat, el PSC i AraSes defineixen l’acord com “un projecte comú basat en la confiança, amb la voluntat de consensuar un Pla d’Actuació Municipal amb els grups de Ciutadans i Sesrovires

en Comú per tal de treballar un projecte municipal per a tot el mandat”. L’alcalde Enric Carbonell ha signat els contractes amb les empreses adjudicatàries de les obres d'adequació del pavelló. Es renoven els vestidors, la instal·lació de sistemes de protecció i la sectorització del Complex Esportiu. Els treballs aniran a càrrec de Construcciones Peña Mateos SL. Tindran un cost de 325.356,78 euros, dels quals 187.000 euros aniran a càrrec de la Diputació. Les obres permetran resoldre les patologies estructurals que afecten la seguretat de l’edifici i la millora de l’accessibilitat dels jardins municipals.

Acord entre alcalde i exalcalde socialistes, Enric Carbonell i Joan Galceran. Aj.

A banda, el govern d'Abrera posa l'accent en els Serveis Socials. Així aplicarà ajuts pel banc d'aliments, el transport adaptat, serveis d'assistència domiciliària o en llibres de text dirigides a persones vulnerables i famílies monoparentals. "És el primer pressupost del nou mandat en el qual mantenim els pressupostos participatius, una iniciativa que tan bon resultat va donar el 2018 i que suposa un valor afegit en la qualitat democràtica a les polítiques municipals d'Abrera", explica l'alcalde Jesús Naharro. El regidor d'Ad'A, Miquel Carrión ha titllat el pressupost de "farsa" i "un engany a la ciutadania" i que el govern "està sotmès l’ajuntament fruit de la nefasta gestió econòmica de l'anterior mandat". Ad’A afegeix que "els comptes contemplen la meitat de recursos per plans d'ocupació i cap par-

tida a habitatge o ajuts al lloguer". Des d’Abrera En Comú, el regidor Joaquín Eandi, diu que “la mala gestió econòmica ha obligat a la intervenció dels comptes municipals i a l’aplicació d’importants retallades”. Així, afegeix que “han retallat en 400.000 euros a plans d’ocupació; 150.000 euros en partides d’acció social i la subvenció per l’ajuda a joves per accedir a habitatges de lloguer ha desaparegut”. La regidora de Ciutadans, Mónica Lorente, explica que "no podem votar a favor d'un pressupost que continua contemplant una inversió urbanística molt diferent entre el poble i els barris". Els pressupostos 2020 es van aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern (11 del PSC i 1 d'ERC) i els vots en contra d'Ad'A (2), Abrera en Comú (1) i Cs (1).


Especial Abrera

la bústia · febrer del 2020

Primera Cursa Nocturna de la Dona d'Abrera! Per commemorar el Dia de la Dona (8 de març), des del Club d'Atletisme Abrera i l'Ajuntament organitzem la 1a Cursa Nocturna de la Dona, que tindrà lloc el dissabte 7 de març, a partir de les 19 h. La cursa, de 4 quilòmetres, no serà competitiva, podran participar-hi totes les dones sense límit d’edat.

La sortida i l'arribada serà al recinte de l'Escola Ernest Lluch (pg. de l’Estació, 14). La inscripció a la cursa té un cost de 3€ i es poden fer via online a la pàgina web Runedia - Mundo Deportivo i presencialment els divendres del mes de febrer a la botiga Esports Abrera (Martorell, 2) de 19 h a 20 h. Les inscripcions es tancaran el dijous 5 de març de 2020 a les 23 h o quan s’arribi a un total de 350 inscrites. La recollida de dorsals i samarreta commemorativa es farà el mateix dia de la cursa. Des del Club d'Atletisme Abrera, la Regidoria d'Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+ i la Regidoria d'Esports us convidem a participar-hi!

15

Gaudim del Concurs de Teatre Amateur Vila d'Abrera a la nova Sala Municipal El diumenge 2 de febrer, des de l’Ajuntament d’Abrera vam iniciar una nova edició del Concurs de Teatre Amateur Vila d'Abrera. La nova Sala Municipal (Ptge. Telefònica s/n), remodelada i millorada, acull les representacions teatrals. L'alcalde, Jesús Naharro, va inaugurar el concurs: “Obrim el teló d’una nova temporada del tradicional Concurs de Teatre Amateur, una ocasió per a tots i totes per gaudir de bon teatre amateur a la nostra vila. A més, ho fem en una Sala Municipal remodelada, adaptada als nous temps i necessitats, però que manté l’essència que encara ens la fa reconèixer com a ‘casa nostra’, la casa de tots els abrerencs i abrerenques i la de tots els que ens vénen a visitar amb els seus concerts, produccions teatrals, recitals, i altres manifestacions artístiques".

Naharro també va agrair especialment la dedicació altruista del jurat del concurs, format per veïns i veïnes de l’àmbit teatral. Amb la reforma integral de la Sala Municipal, la més important de l’espai cultural municipal des de la seva inauguració, l’any 1983, hem rehabilitat totes les instal·lacions. Hem renovat totes les butaques per aconseguir una major visibilitat de l’escenari. Hem dotat l'accés a l’escenari d’una plataforma mecànica per eliminar barreres arquitectòniques i hem renovat l’equipament escènic i audiovisual, els camerinos, la climatització, la il·luminació, la coberta i els revestiments verticals laterals de l’edifici. També hem reformat la plaça d’accés a la Sala Municipal per millorar l’accessibilitat a l’equipament municipal.

abrera.cat

El registro horario y las horas extraordinarias El Real Decreto-Ley 8/2019, de 8 de marzo, de medidas urgentes de protección social y de lucha contra la precariedad laboral en la jornada de trabajo, en su artículo 10, que ha modificado el artículo 34 del Estatuto de los Trabajadores ha establecido la obligatoriedad de los empleadores de garantizar el registro diario de la jornada de trabajo de las personas trabajadoras, incluyendo el horario concreto de inicio y finalización de la jornada de trabajo. Refiere el artículo 34.9 del Estatuto de los Trabajadores que ( ) La empresa garantizará el registro diario de jornada que deberá incluir el horario concreto de inicio y finalización de la jornada de trabajo de cada persona trabajadora ( ). La reforma del artículo 34.9 del Estatuto de los Trabajadores al imponer el registro de jornada incide en la obligación de la empresa de marcar tiempos reales que ha realizado el trabajador, en toda la extensión de la jornada que ha realizado, tanto ordinaria como extraordinaria. La nueva norma implica que es la empresa la que debe aportar y exhibir la jornada realizada. La consecuencia, de la reforma operada, es clara, antes la persona trabajadora tenía que probar las horas extraordinarias, ahora es el empresario el que debe acreditar que no son reales las que el trabajador solicita. Si la empresa lleva el registro de jornada, que es obligatorio, habrá que presumir que la jor-

nada realizada por la persona trabajadora es la que consta en el registro de jornada. No solo por el principio de buena fe y confianza en la veracidad del cumplimiento de las obligaciones, sino y también porque, tanto la persona trabajadora como sus representantes unitarios (delegados de personal o comités de empresa) tienen derecho a solicitar la exhibición del registro de jornada garantizando con su intervención la realidad y control de los datos incorporados en el mencionado registro. Si la persona trabajadora no está conforme con la jornada registrada en el registro empresarial en orden a las horas extraordinarias que ha realizado, entonces deberá probar las horas extraordinarias de más que pretende se tengan por realizadas. Por ello, la carga de su prueba le corresponde a la persona trabajadora. Si la empresa no cumple con la obligación de llevar el registro de jornada deberá probar que lo pedido por la persona trabajadora, en materia de horas extraordinarias, no se ajusta a la realidad. El incumplimiento de llevar el registro de jornada conlleva la transgresión de los derechos de la persona trabajadora que motiva el que el empresario incumplidor sea responsable de ello, y si se demanda ante la jurisdicción social se entenderán probadas las horas que se reclama. Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista ICAB 18546

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV

· Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42


16

Collbató - Castellví de Rosanes - Comarca

la bústia · febrer del 2020

Collbató incrementa Un pressupost d'uns 2 el pressupost un 10,4% milions d'euros a Castellví

Sessió en què es va aprovar el pressupost 2020. Aj.

L’Ajuntament ha aprovat el pressupost per al 2020 que s’eleva de gairebé 5 milions d’euros i de caràcter social. A més, el ple municipal va tirar endavant un pla estratègic de subvencions. El pressupost contempla un increment del 10,44% fruit d’un increment del padró de béns immobles i la regularització cadastral. Entre les novetats destaquen el nou model organitzatiu de l’Ajuntament i les despeses necessàries per al manteniment dels edificis i el seu consum. Entre les inversions inclouen les obres de la segona planta del Casal de Cultura, el consultori mèdic, la rotonda de la B-112 i el manteniment i millora dels parcs infantils. A més, l’Ajuntament està a l’espera de rebre finançament per a les obres de la se-

Ple del pressupost 2020. Aj.

gona fase de l’avinguda del Centenari i la millora de l’enllumenat i el tancament de la pista coberta Martí Gil. S’inclouen accions a les franges del nucli urbà en la prevenció d’incendis i el bosquet del passeig de Ronda. A més hi haurà ajuts per a l’emergència social, beques de l’Esportbató o bé mesures per a les famílies monoparentals. El pressupost per a l’any 2020 es va aprovar amb els vots a favor d’ERC-GIC i els vots en contra de la resta de grups municipals Miquel Vallès Ollé, qui va ser regidor de l’Ajuntament de Collbató per ERC el mandat 1995-1999, va morir el dia 7 de febrer. Conegut com El Quelus, va ocupar les àrees d’Esports i Joventut al consistori collbatoní.

L’Ajuntament ha aprovat un pressupost que s’eleva a 1.954.117 euros per al 2020. El capítol d’inversions, amb una despesa de 39.000 euros, és inferior respecte el 2019 perquè moltes de les obres previstes enguany s’han fet amb fons de l’exercici anterior. L’alcalde Adrià Camino assenyala que “encetem un any ple d’inversions en infraestructures en tot el municipi”. Per a Camino, els comptes són “un pas endavant” en la gestió dels recursos municipals i “ens ajudarà a fer una transició cap al model de poble”. Entre les inversions previstes destaquen la reurbanització del carrer Castell de Sant Jaume, al barri del Taió, el canvi de l’enllumenat públic a llum LED a la urbanització

de Can Sunyer i Valldaina, la millora del polígon industrial, l’arranjament del CCR, la transformació de l’escola vella en centre social amb piscina o la dinamització del Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina i el Casal de la gent gran. Entre les mesures aprovades, també cal destacar els plans d’ocupació amb fons municipals o l’increment de les retribucions dels electes tenint en compte que hi ha més regidors que el mandat passat. El regidor d’Hisenda, Joan Carles Almirall, explica que en l’àmbit d’ingressos “la filosofia del govern és la de fer sempre uns ingressos conservadors”. L’aprovació dels comptes va tirar endavant gràcies als 7 vots a favor d' ExC i JxC. Fem poble va votar-hi en contra.

PROMOCIÓ PEL TEU COMERÇ El temporal Glòria deixa FLYERS A6, A5, ALLARGATS 10X21CM

incidències i arbres caiguts

Tarot Lectura de posos de café Lectura del puro Quiromancia Runas Rituales de magia Terapias regresivas Registros akasicos Reiki Esencias florales Cartas astrales

C/ CAMÍ

VELL DE SANT ES TEL. 607 TEVE, 17 242 672 - MARTO ( Al cos RELL tat de l’an tic DAKA R)

5.000 flyers A6 color 2 cares

GRAN VA RIETAT POLLAST RES A L’A ST CARN A LA BRAS A CAVES, VI, .....

95€

DISSENY I TOT TIPUS D’IMPRESSIONS

DISTRIBUCIÓ DE LA SEVA PUBLICITAT

Disseny gratuït pels anunciants de Oferta vàlida: febrer i març 2020. IVA no inclòs.

info@serviexit.com Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, 2n Martorell

✆ 675 475 038

Un dels arbres caiguts a Castellví, en aquest cas a El Taió. Aj.

Els municipis de difusió de La Bústia es van veure afectats pel temporal Glòria. En general han caigut branques i arbres, s’han inundat parcs i jardins i s’han produït algunes esllavissades a camins i barris. Seguint els protocols de Protecció Civil i del Pla d’Emergència, es van suspendre activitats i els ajuntaments van activar els serveis, la brigada, els agents de Protecció Civil, Policia i Bombers. Els rius van augmentar el seu cabal. A Martorell, l’Anoia va inundar els passos previstos per aquests casos. Han caigut branques i tres arbres, als Jardins d’Apel·les Mestres, darrere del Centre Cultural, a la plaça Mestre Vicenç Rodríguez a Buenos Aires i al pati de l'Església. A Sant Andreu, Protecció Civil va retirar arbres caiguts.

Olesa va tallar tots els accessos al camí del riu Llobregat i d’incidències es van produir inundacions a parcs infantils, esllavissades a la urbanització Oasis i a l'altura de Ribes Blaves, i un arbre caigut a prop de l’estació. Esparreguera, Collbató i Gelida van tenir talls de llum durant hores per la caiguda de diversos arbres. A Can Rial i Can Vinyals es van allargar uns dies. Els accessos a les Coves es van tallar per despreniments. A Sant Esteve, el vent va arrencar la porta de l’Arxiu Municipal. També va fer caure branques en diversos espais, entre ells a la zona d’esbarjo del Casal Social de Vallserrat. Des d’Abrera, Masquefa, Castellví no s’han registrat incidències destacades encara que també van caure arbres, sobretot a les urbanitzacions.


Gelida - Masquefa

la bústia · febrer del 2020

17

En marxa la nova programació Escènica de Gelida breus CERTIFICACIÓ BIOSPHERE PER AL FUNICULAR I EL CASTELL. Els Centres d’Interpretació del Funicular i el Castell de Gelida han obtingut el certificat Biosphere de turisme sostenible, que avala el compromís per garantir la qualitat i la sostenibilitat turístiques. El certificat Biosphere reconeix la tasca que es fa des de l’Ajuntament i l’Associació d’Amics del Castell de Gelida per contribuir a la sostenibilitat del municipi a través d’accions en el medi ambient, en el desenvolupament socioeconòmic i als serveis turístics. La distinció, que promou la Diputació juntament amb la Cambra de comerç de Barcelona i l’Institut de Turisme Responsable, es va lliurar en un acte al VINSEUM de Vilafranca del Penedès.

La CUP presenta a l'oficina Antifrau l'acta del darrer ple

Sandra Rossi ha donat el tret de sortida d'una nova edició de la Programació Escènica 2020 amb l'espectacle 'Los jardines de Dionísio'. La iniciativa l'impulsa la regidoria de Cultura i dóna continuïtat al cicle estable amb una vintena de propostes: concerts, teatre, música i arts escèniques. La Programació Escènica també té com a prioritat la promoció d'artistes locals i inclou el Concert de Músics al Castell, previst per a l'agost, una proposta molt consolidada. La regidora de Cultura, Montserrat Rovira, va presentar la programació dissabte passat en un acte al Saló d’Espectacles de la UCG amb l’acompanyament d’un espectacle amb el grup local Les Escoles Gelida Teatre. Entre les actuacions programades destaquen Toti Soler i Gemma Humet, inclòs en el festival BarnaSants (1 de març); Lluís Coloma (18 d'abril); Brodas Bros (9 de maig); Liceu a la fresca (20 de juny) i Euphoria (3 d'octubre).

Acte de presentació de la programació. Aj.

La majoria dels espectacles tindran lloc a la Sala d'actes del Centre Cultural i al Saló d'Espectacles de la UCG. Algunes de les propostes són gratuïtes i hi ha descomptes per a jubilats i joves d'entre 15 i 25 anys. La CUP Gelida ha lliurat l’acta de la darrera sessió plenària de l’Ajuntament a l’Oficina Antifrau de Cata-

lunya perquè s’investigui la gestió de l’anterior govern sota el mandat de Lluís Valls (PSC). La CUP Gelida considera que els partits que es van oposar a la moció presentada per aquest grup, “tenen les mans lligades” i que els ciutadans “volen un poble transparent, amb comptes clars i compromès amb la veritat”.

Inaugurada la passera entre dos barris de Masquefa L’estrena de la passera que uneix les urbanitzacions de Can Quiseró i El Maset es va fer efectiva el dia 8 de febrer. La nova estructura permetrà als veïns creuar a peu o amb bicicleta de manera segura i així evitar el perill de fer-ho a peu de carretera. El projecte, executat per l’empresa Constructora de Calaf, ha consistit en la construcció d’una passera central metàl·lica sobre el torrent del Salt de Can Llopart, de 78,30 metres de longitud i dues passeres de fusta de 80,50 metres. La longitud total de la passera, de 3 metres d’amplada, és de 230 metres. Les obres han tingut un cost de 653.725,97 euros, dels quals 300.000 euros els aporta la Diputació. La inauguració va comptar amb l’assistència del president de l’àrea d’Infraestructures, Mobilitat, Urbanisme, Habitatge i Espais Naturals de la Diputació, Pere Pons i l’alcalde Xavier Boquete.

breus

Acte d'inaguració de la passera que uneix els dos barris. Diputació.

La Policia Nacional ha desmantellat una plantació de marihuana oculta a l’interior d’una casa unifamiliar situada a la urbanització el Maset. Els agents han intervingut 86 quilos de plantes de marihuana i 47 de cabdells.

A més, hi han trobat ventiladors, filtres d’aire, transformadors i termòstats. La droga estava repartida en sacs en diferents habitacions de la casa. S'ha detingut una persona per delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

Localitzen 86 quilos de marihuana a una casa d'El Maset

NOU TONES DE ROBA PER AJUTS. Masquefa va recuperar més de 9 tones de tèxtil, unes 22.000 peces, per a fins socials durant el 2019. Aquest registre representa un augment del 47,87% respecte de l’any 2018, quan es van recollir 6.584 kg de tèxtil usat als contenidors de la Fundació Humana. El 2019 els veïns de Masquefa van dipositar, majoritàriament, roba, calçat, complements i tèxtil de la llar en els diferents contenidors distribuïts arreu del municipi. El servei de recollida selectiva del tèxtil és gratuït i representa un estalvi per als municipis adherits.

Busquem PERIODISTES - COMMUNITY MANAGER ASSESSORS/ES COMERCIALS Persones motivades i amb iniciativa en els projectes Com a freelance o en contracte laboral

labustia@labustia.cat

REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil Treballem amb les principals companyies d'assegurances

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h

Nova ubicació

MARTORELL - 93 776 54 44 Carretera de Piera, 43

OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81


18

Entrevista

la bústia · febrer del 2020

“Des dels 2 anys treia el cap “No sóc de família de a l'escenari en els braços Passió, als 7 anys m'hi van de la meva mare” portar i m'hi vaig quedar” Biel Montoro, el nou Sant Joan a La Passió d'Olesa de Montserrat

Gerard Sancho, el Sant Joan a la Passió d'Esparreguera

El Biel (Olesa de Montserrat, 2000) s'estrena com a Sant Joan a l'actual temporada de La Passió d'Olesa. Aquest és un pas més, des que va debutar quan tenia uns dos anys, als braços de la seva mare, passant pel quadre de les coques i mostrant la seva creixent interpretació. Participa en la sèrie catalana "Com si fos ahir", ha estat protagonista de la pel·lícula "Diecisiete" ara a Netflix, i actualment prepara el paper principal d'una obra de teatre per a la Sala Beckett i ... els assajos de La Passió.

El Gerard (Esparreguera, 1998) protagonitza el paper de Sant Joan ja fa dues temporades. La interpretació és una part més de la seva vida creativa. De ben jove ha treballat en l'impuls cultural organitzant festivals musicals, de teatre, experimentant, un veritable actiu cultural. Actualment explora amb el col·lectiu LALTRE, una agrupació escènica i artística formada per joves i que com a director i dramaturg de l'espectacle BLACK, està molt satisfet. Es vol guanyar la vida com a gestor cultural.

La Bústia Olesa de Montserrat Protagonitzar Sant Joan certifica el talent teatral? Si bé és cert que cal certa aptitud dalt de l'escenari, en el procés d'adjudicació del personatge hi intervenen molts altres criteris. És el paper previ per a protagonitzar Jesús? Crec que és un bon pas per acabar interpretant a Jesús però no n'és garantia. Des de quan surts a La Passió? Des dels 2 anys, treia al cap a l'escenari en els braços de la meva mare. El teatre amateur és la veritable escola de teatre? Pot ser un precursor, detector i incitador, però cal més formació per enfrontar-se al teatre de manera professional. A quins altres àmbits culturals et dediques? A la interpretació professional en l'àmbit audiovisual. Què li manca al teu poble? Insistiria a seguir treballant en els equipaments esportius municipals perquè siguin de qualitat i adequats a les necessitats. Què enveges del poble veí? Un centre educatiu on es pugui cursar el batxillerat d'arts escèniques. Has vist la Passió d'Esparreguera? No l'he vista mai perquè és molt llarga i no tinc pas tant de temps! Una fusió puntual de l'espectacle és possible? Caldria una causa ben excepcional i deixar de banda la competència que sempre ha existit entre les dues passions. De quin projecte estàs més satisfet? El paper protagonista a la pel·lícula "Die-

Biel Montoro. N.A.

Gerard Sancho. G.S.

cisiete" de Netflix dirigida per Daniel Sánchez Arévalo. Quina pel·lícula t'ha marcat més? "Los Miserables" de Tom Hooper estrenada l'any 2012. El grup que no et perdries un concert? Els Manel. Friso per anar al concert del nou disc a la Passió d'Olesa el mes de desembre. Amb quina professió et guanyes la vida? Com a actor professional i m'agradaria fer-ho molts anys més. Com veus el futur del planeta? La crisi climàtica que estem vivint és un fet incontestable i cal prendre partit immediatament per frenar-la i procurar un futur menys desastrós. Què t'evoca el riu Llobregat? Està infravalorat. És sorprenent la rica biodiversitat. Cal protegir-lo i promoure'l perquè aquesta es mantingui i augmenti i cal incentivar propostes que el posin en valor. Quins són els teus projectes de futur? Els estudis universitaris, els assajos de La Passió, la tornada a la sèrie "Com si fos ahir" i preparant el paper de protagonista per a una obra de teatres a la Sala Beckett.

La Bústia Esparreguera Protagonitzar Sant Joan certifica el talent teatral? No. És el paper previ per protagonitzar Jesús? No. Això és una dinàmica antiga que, com d’altres, afortunadament ha canviat. Des de quan surts a La Passió? Des dels 7 anys. No sóc de família de Passió, m'hi van portar a treure el cap quan vaig començar a interessar-me pel teatre i ja m'hi he quedat. El teatre amateur és la veritable escola de teatre? No ho sé, però jo he crescut fent teatre amateur al Teatret. A quins altres àmbits culturals et dediques? Sóc adjunt de direcció del Festival LOLA, formo part de l’equip organitzador del Festival Spàrrek i enguany dirigeixo la XXI Exporecerca Jove. També ballo amb la Colla Bastonera del Montserratí. Què li manca al teu poble? Espais de creació i experimentació artística, com també espais públics per allotjar les companyies i entitats que no són de cultura popular. I si no és molt demanar,

un centre cultural i una programació musical en condicions, si us plau. Què enveges del poble veí? El tren. Has vist la Passió d'Olesa? Sí, la temporada passada. Ha de ser interessant poder conèixer el funcionament intern de dos espectacles que expliquen la mateixa història de formes tan diferents. Una fusió puntual de l’espectacle és possible? Seria molt divertit. La FiraPassió podria ser l’excusa perfecta per a fer quelcom plegats. De quin projecte estàs més satisfet? El novembre passat vam presentar BLACK, un espectacle de creació de LALTRE col·lectiu del qual firmava la meitat de la direcció i la dramatúrgia. Quina pel·lícula t'ha marcat més? Sempre que puc recupero "The Lobster" i "Dogville". El grup que no et perdries un concert? N’hi ha moltíssims. Vetusta Morla, Clara Peya o la Maria Arnal i el Marcel Bagés. Amb quina professió et guanyes o vols guanyar-te la vida? M’agradaria dedicar-me professionalment a la gestió cultural. Com veus el futur del planeta? Sense resurrecció. Què t’evoca el riu Llobregat? És la frontera. Quins són els teus projectes de futur? M’interessa molt la dramatúrgia postdramàtica, m’agradaria seguir explorant en aquesta direcció, continuar escrivint i dirigint nous projectes dins de LALTRE. S’hi val tot? Trepitjar l’escenari de la Sala Beckett o del Teatre El Lliure.


Economia i empresa

la bústia · febrer del 2020

19

Seat presenta el nou León breus i inaugura la seu central de Cupra EL COMERÇ DE MARTORELL POSA EN MARXA LA VENDA ‘ONLINE’

L’Ajuntament de Martorell ha impulsat la digitalització del comerç local amb una eina online per facilitar la seva presència a Internet i la venda dels seus productes o serveis. El marketplace APROP Martorell agrupa el comerç de proximitat en una única plataforma, que s´ha posat en marxa aquest mes. La nova plataforma, que té 17 establiments adherits, ofereix als clients el servei a domicili de les compres. La regidora de Promoció Econòmica i Comerç, Rosa Cadenas, apunta que “fem un pas endavant per adequar el comerç a les noves tendències digitals de compra i venda”. La prioritat de l’Ajuntament passa perquè els comerços puguin “vendre els seus productes de la manera més còmoda”, apunta la regidora. La plataforma ofereix als nous usuaris un descompte del 5% en la primera compra amb el codi ‘ajmartorell‘.

La presentació es va fer al taller 15 de la planta de Martorell. La Bústia/Ll.G.

La companyia ha invertit més de 1.100 milions d'euros en la quarta generació del León. El 20 de febrer s'inaugura la seu de Cupra

Lluís Gutiérrez Martorell/Sant Esteve/Abrera Dia gran a Seat per la presentació mundial del nou León. La primera de les previstes per aquest 2020 pel que fa a nous productes. L’acte s’ha celebrat el dia 28 de gener al taller 15 de la fàbrica de Martorell. Una instal·lació dissenyada per a l’ocasió, que des de l’any passat està preparada per rebre diferents esdeveniments. Davant dels mitjans de comunicació i -com a novetat- amb l’assistència de youtubers, la plana major de Seat ha explicat les característiques de la quarta generació del León i el que representa per a l’automobilística.

La posada en escena del nou León va crear molta expectació. La Bústia/Ll.G.

Seat ha invertit més de 1.100 milions d’euros, principalment en el desenvolupament del nou León i la millora de les instal·lacions de producció. Cal destacar el disseny exterior i interior, l’actualització en els sistemes de seguretat, la connectivitat i l’eficiència amb la varietat de motors, que inclou els híbrids convencional i endollable. Carsten Isensee, president en funcions i vicepresident executiu de Finances i IT de Seat ha explicat que el “2019 ha estat un any rècord per a la companyia. Hem venut més de 570.000 automòbils, el volum més alt en els nostres 70 anys d’història, i hem aconseguit una de les millors xifres de producció, ja que pro-

duïm més de 500.000 automòbils a la nostra planta de Martorell. Una excel· lent base per començar aquest 2020." El nou model està “inspirat” en Barcelona i en les persones, “és l’inici del nostre futur i la inspiració del que vindrà” han destacat els directius. Ha estat dissenyat i desenvolupat en el Centre Tècnic de Sant Esteve i es fabricarà a la planta de Martorell. L’estètica ve iniciada pel Tarraco i el logo és més arrodonit. D'altra banda, en el moment de tancar l'edició, està prevista la inauguració de la seu central de Cupra el dia 20 de febrer, amb la presentació de nous models. Unes instal·lacions de 2.400 m2 al costat de la seu de Seat, en el terme d'Abrera.

Premi per a Wallbox

La Moral, llibreria i espai cultural a Masquefa

L’empresa Wallbox, amb seu a Sant Andreu, ha estat premiada amb quatre distincions a la fira de tecnologia de consum més gran del món celebrada a Las Vegas (Estats Units). Desenvolupa i fabrica carregadors de vehicles elèctrics per a particulars i empreses. Els premis van ser atorgats en la categoria de tecnologia de transport a càrrec de la revista Electrek i dels portals Robb Report i Newsweek.

Lenny Abreu i Elena Fàbregas són els propietaris de la nova llibreria La Moral de Masquefa. El dia 8 de febrer es va fer la inauguració amb la presència de l’escriptor Màrius Serra, qui va presentar el seu nou llibre ‘Jugar-s’hi la vida’. La llibreria, regentada fins a finals de l’any passat per Teresa Munné, és un dels establiments més antics del municipi. Els nous propietaris, però, han convertit la llibreria en un espai de cultura on hi acollirà presentacions de llibres, xerrades, tallers i activitats culturals. La Moral s’ubica al número 22 del carrer Crehueta de Masquefa. Disposa de perfils a Facebook [La Moral Llibreria, Art & Cultura] i a Instagram [lamoral_llibreria]. L'acte va reunir nombroses personalitats del món local.

A l'obertura de la llibreria Màrius Serra va presentar el darrer llibre. LM.


20

Esports

la bústia · febrer del 2020

El femení del Club Handbol és campió d’hivern El primer equip del Club Futbol suma 8 derrotes en les últimes 10 jornades i se situa en la zona de descens a Segona Catalana

El tècnic martorellenc Adrià Alonso es proclama campió de la 38a Lliga Catalana EBA dirigint el CB Vic des de la banqueta

MARTORELL El primer equip femení del Club Handbol Martorell s’ha proclamat campió d’hivern de Primera Catalana després de tancar la primera volta amb 24 punts i un balanç de dotze victòries i només dues derrotes. El conjunt de Franco Stauble té un punt de marge respecte del segon classificat, l’Handbol Ribes. Les groc-inegres són, ara com ara, un dels tres equips que optarien a l’ascens a Lliga Catalana. BÀSQUET. Adrià Alonso s’ha proclamat campió de la 38a Lliga Catalana EBA com a entrenador del Club Bàsquet Vic a Quart. El tècnic martorellenc s’ha adjudicat la seva tercera Lliga Catalana EBA després de fer-ho amb el BC Martorell (2016-2017) i amb el CB Cornellà, com a segon entrenador.

Pas de La Volta L’edició 100 de La Volta Catalunya passarà dues vegades per Martorell, els dies 25 i 28 de març. Seran els trams corresponents a la tercera i sisena etapa de la cursa.

Sallent puja al podi

Les martorellenques busquen l’ascens a Lliga Catalana | Maria Cerezuela

FUTBOL. Una victòria en les últimes 10 jornades de lliga ha provocat que el primer equip del CF Martorell se situï per primera vegada en llocs de descens a Segona Catalana. L’acumulació de lesionats i la manca d’efectivitat en atac deixen l’equip de Nualart en una situació complicada a l’inici de la segona volta del campionat.

NATACIÓ. La directiva del CN Martorell va superar l’assemblea amb el vot delegat. L’assemblea va aprovar la incorporació d’Álex Márquez, Jesús Zarco i Patri Campos com a nous directius; l’increment de les quotes de soci i de federat i presenta el projecte del 90è aniversari davant d’una seixantena d’assistents.

Adrià Alonso, ara al CB Vic | FCBQ

BÀSQUET. El CB Martorell s’ha consolidat entre els sis primers classificats a la Lliga EBA després d’encadenar tres victòries seguides. L’equip de Toni Olivares suma un balanç d’onze victòries i set derrotes després de 18 jornades. Els blaus esperen confirmar el seu moment dolç plantant cara el CB Igualada, un dels favorits a l’ascens.

El nedador Pol Sallent va obtenir un segon lloc als 100 esquena i un tercer als 100 papallona al Campionat de Catalunya natació adaptada disputat a Terrassa.

Gala de l’Esport El divendres 3 d’abril tindrà lloc la Gala de l’Esport a Martorell, a la Nau 1 de ca n’Oliveres. Els clubs esportius locals presentaran les candidatures fins el 28 de febrer.

La Sísmica Race de Sant Andreu presenta novetats SANT ANDREU DE LA BARCA El diumenge 29 de març tindrà lloc la 5a edició de la Sísmica Race de Sant Andreu. La prova manté els dos recorreguts de 10 km (sprint) i 24 km (trail) amb l’ascensió a la Creu de l’Aragall, al terme municipal de Corbera de Llobregat. La principal novetat serà l’estrena de la modalitat de marxa nòrdica, de 10 km de recorregut i amb una alçada màxima de 256 metres a El Pi Tallat. Les inscripcions són obertes i tenen un cost de 25 euros (trial) i 16 euros (sprint i marxa nòrdica). La sortida i l’arribada és a l’avinguda Constitució a partir de les 9 del matí (més informació a la pàgina 2).

BÀSQUET. Una inesperada derrota del CB Sant Andreu a Valls (76-65) manté els groc-i-negres com a líders de Segona Catalana. Això sí, el CB Morell, el principal candidat a pispar-li el campionat als santandreuencs té un partit i una derrota menys. FUTBOL. Tot i encadenar dos empats consecutius davant el CF Molins de Rei (0-0) i el CD Fontsanta-Fatjó (2-2), el primer equip del CF Sant Andreu manté intactes les seves opcions d’ascendir a Primera Catalana. L’equip d’Íñigo Irisarri és a només 6 punts del liderat. FUTBOL SALA. Dues victòries consecutives del CFS Sant An-

dreu han permès oxigenar-se en la seva lluita per a la permanència a Divisió d’Honor catalana. Els santandreuencs s’han allunyat a cinc punts dels llocs de descens. BMX. El Moto Club Sant Andreu va ser l’amfitrió de la primera prova de la 16a Lliga Catalana de BMX. Tot i les condicions metereològiques, 85 corredors de 5-6 anys fins a elits van participar en la prova. Els guanyadors van ser Eric Serrano Sanchez (5-6 anys); Marcos Herencia Pérez (7-8 anys); Asier Moya Sancho (9-10 anys); Ulises Barrachina (11-12 anys); Rubén Cañizares (13-14 anys); Yulen Chasco (15-16 anys) i Miquel Hernández (elit 17 +). En la categoria de noies, les guanyado-

res van ser Jana Román Martínez (11-14 anys) i Griselda Artigas (xallenge 17 +). TIR AMB ARC. Sis arquers del CTA Sant Andreu participen als Campionats d’Espanya de precisió a Marina d’or. Els arquers

participants són Moy, Helios, Albert, Edgar, Sheila i Mónica. D’altra banda, el santandreuenc Iván Santaella va participar a l’event internacional Nimes Archery Tournament que va tenir lloc a França amb la presència dels millors arquers del món.

La Sismica Race incorpora com a novetat una marxa nòrdica | Sismica Race


Esports

la bústia · febrer del 2020

21

Ángeles prepara els judokes per als Jocs

breus

SANT ESTEVE SESROVIRES

GELIDA. El gelidenc Jordi Gay ha guiat des de la banqueta la Selecció Catalana sub 16 femenina de futbol sala a obtenir el Campionat d’Espanya derrotant la Selecció de Madrid (0-5) a Las Rozas. COLLBATÓ. El 28 de març tindrà lloc la tercera edició de la Cursa Vertical Montserrat, una de les iniciatives del projecte solidari Bombers amb Causa. La prova consistirà a pujar 2.180 graons en 765 metres a Montserrat.

L’entrenador del Club Judo Sesrovires, Adalberto Ángeles, és l’encarregat de preparar els esportistes de la selecció dominicana que resideixen a Europa per als Jocs Olímpics de Tòquio. Les sessions tenen lloc al Centre d’Alt Rendiment de València i als dojos de Castelldefels i Sant Esteve. En el darrer Gran Slam disputat a París, el judoka dominicà Robert Florentino va consolidar la seva posició al rànquing mundial i ja té assegurada la seva plaça a les olimpíades.

HANDBOL. El primer equip del CH Sanes continua lluitant per segellar la permanència a Primera Estatal. L’equip d’Oliver Roy manté una distància de 4 punts respecte el descens.

ció de Penyes Blaugranes del Baix Llobregat. Hi van participar una cinquantena de representants de les penyes de la comarca.

FUTBOL. L’equip femení del CF Sant Esteve va disputar el primer partit de caire amistós de la seva història que va acabar amb un triomf davant el Women’s Soccer School (4-3). Les sesrovirenques encara no competeixen a nivell oficial. PENYES. El Casino de Sant Esteve va acollir l’assemblea de la Federa-

Adalberto Ángeles, a París | Aj.

OBRES. És previst que comencin les obres d’adequació del Pavelló poliesportiu que permetrà l’adequació i millora de l’equipament. Es renovaran els vestidors, la instal·lació de sistemes de protecció i la sectorització del Complex Esportiu. Les obres aniran a càrrec de Construcciones Peña Mateos SL. Tindran un cost de 325.356,78 euros, dels quals 187.000 euros aniran a càrrec de la Diputació.

El Patí Masquefa roda fort després del cinquantenari MASQUEFA

La tradició de jugar a hoquei sobre patins és molt arrelada a Masquefa | CPM

L’any següent de la celebració del cinquantenari amb una trajectòria ininterrompuda, el Club Patí Masquefa ha fet que l’hoquei sigui un dels esports arrelats a Masquefa. Actualment, l’entitat masquefina compta amb més d’un centenar de jugadors i vuit equips federats, a més d’una escola de patinatge. A l’estiu, Marc Gual promou el seu Campus.

FUTBOL. El FC Masquefa flirteja amb la zona baixa de la classificació del grup dotzè de Tercera Catalana. Dues derrotes seguides abans de l’aturada pel Carnaval deixen els masquefins en una situació incerta per afrontar el que resta de competició. Un dels factors és la dificultat del FC Masquefa a guanyar a domicili. L’última victòria lluny del seu terreny de joc fa quatre mesos al camp de La Múnia (1-3).

BÀSQUET. El Bàsquet Club Masquefa es manté en la zona mitja de la taula després d’un balanç equilibrat: 8 victòries i 8 derrotes en 16 jornades. GIMNÀSTICA ARTÍSTICA. L’Associació Gimnàstica Artística inicia el tram més llaminer de la temporada. Les joves gimnastes continuen posant a prova les seves habilitats i, el més rellevant, la seva evolució està sent molt positiva.

El Frontenis Abrera reedita el tercer lloc a Catalunya ABRERA El Club Frontenis Abrera ha reeditat el tercer lloc al Campionat de Catalunya per equips després de superar el Fronton Sant Martí Sesgaioles en tres jocs (2-1) en el partit per al tercer i quart lloc al CEM Olímpics Vall d’Hebron de Barcelona. En La plantilla abrerenca està formada per Jordi Jover, Raúl Cots, Aitor Tena, Juan José Cuesta, Adrià Cano i Javier Vetoret. El Pelotari Santa Coloma és el vigent campió de

Catalunya. D’altra banda, Juan José Cuesta, del Club Frontenis Abrera, s’ha proclamat campió en la modalitat de pilota olímpica en una prova disputada a Terrassa. FUTBOL SALA. El jugador abrerenc Jose Ruiz va participar en la ronda elit de classificació per al Mundial 2020 amb la selecció espanyola de futbol sala. El tanca d’Abrera, que ara milita al FS Valdepeñas, manté la confiança del seleccionador Fede Vidal.

GIMNÀSTICA. L’Abrera Gimnàstic Club va obrir la primera fase de la Copa Catalana de gimnàstica artística d’edat escolar amb bon peu. Duna Pacheco va ser sostcampiona (B4); Martina Quiles, sotscampiona (C3) i l’equip format per Ailin Secin, Verónica Díaz, Claudia Lara i Martina Quiles va ser campió per equips (C3); Nerea González, tercera (A3) i Martina Eandi, sotscampiona (E4). Per equips, l’Abrera GC va ser campió en la categoria E4 i tercer classificat en la categoria A3.

El Frontenis Abrera continua sumant èxits cada temporada | Aj.

DISTRIBUCIÓ

de tota mena de publicitat, fullets i revistes. info@serviexit.com

✆ 675 475 038

Aprofita les Rebaixes Fins un 50% Dte


22

Esports

la bústia · febrer del 2020

Paula Fraile, entre les promeses de la NBA El Club Futbol, que té un punt més que el cuer a Tercera Catalana, lluita per evitar el descens

Jordi Barrero porta Catalunya sub-16 femenina a guanyar el Campionat d’Espanya de futbol sala

OLESA DE MONTSERRAT Paula Fraile (2002) va participar del 14 al 16 de febrer al Basketball Without Borders, el torneig de joves promeses que promouen l’NBA i la FIBA a Chicago (Estats Units). Coindicint amb l’All-Star de l’NBA, la jugadora olesana va formar part d’una convocatòria de 64 nois i noies de fins a 34 països i edats compreses entre els 16 i 18 anys. Fraile juga des de fa quatre temporades al Segle XXI, d’Esplugues, i l’any vinent farà el salt a la lliga universitària nordamericana a la Universitat de Miami. FUTBOL SALA. L’entrenador olesà Jordi Barrero va ser l’artífex de la consecució del títol del Campionat d’Espanya per part de la Selecció Catalana sub 16 feme-

L’olesana Paula Fraile apunta alt | SE

Jordi Barrero, en la part superior, festejant el Campionat d’Espanya | FCF

nina de futbol sala a l’imposar-se en la final a la comunitat de Madrid (0-5). L’any passat, Barrero es va proclamar campió d’Espanya amb la selecció catalana benjamí. Així, l’olesà es consolida com un dels tècnics més llorejats del futbol sala català.

FUTBOL. El CF Olesa continua lluitant per assegurar-se la permanència a Tercera Catalana. Els olesans han encadenat dues victòries seguides al Municipal Les Planes però continua la mala ratxa a domicili. El CF Olesa suma un punt més que el cuer.

BÀSQUET. El Nou Bàsquet Olesa farà la 7a edició del Campus de Setmana Santa a la Casa de colònies Delta Park, a Sant Jaume d’Enveja (Tarragonès). L’estada tindrà lloc del 6 al 9 d’abril i s’adreça a jugadors de categoria Esbol fins a cadet en la promoció del bàsquet.

breus CASTELLVÍ. La nedadora Núria Marquès (CN Sant Feliu) s’ha proclamat campiona de Catalunya d’hivern de natació adaptada a Terrassa. Marquès ha superat Marian Polo (CN Badia) i Berta Garcia (CN Mataró). A falta de menys de 200 dies per a la cita paralímpica de Tòquio, Marquès ja va demostrar el moment dolç que travessa en el Campionat d’Espanya AXA en què va establir un nou rècord del món en la prova de 50 metres esquena.

Nou títol per a Núria Marquès | FCN

El CB Esparreguera persegueix la permanència a l’EBA ESPARREGUERA Tres derrotes seguides han fet saltar les alarmes del Pavelló Ramon Martí. El sènior masculí del CB Tenea-Esparreguera afronta el tram decisiu de la competició flirtejant amb els llocs de perill de la taula a la Lliga EBA. El conjunt d’Òscar Navarro ha caigut fins a la dotzena posició de la taula, amb un balanç de 6 victòries i 11 derrotes. A falta de 9 jornades, el duel davant el cuer a Esparreguera pot ser un punt d’inflexió per allunyar-se dels llocs de descens. D’altra banda, Marc Jorba, jugador del CB Esparreguera, va ser distingit per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) després d’encadenar 21 temporades al primer equip.

FUTBOL. El CE Esparreguera va superar el CF La Pobla de Claramunt (1-2) en un duel que enfrontava dos dels aspirants a l’ascens a Tercera Catalana. Amb aquest triomf, els esparreguerins refermen el seu liderat del grup 7è de Quarta Catalana i segueixen invictes a l’inici de la primera volta. FUTBOL SALA. L’Esparreguera Veterans Futsal va recaptar 371 euros en el triangular solidari a benefici de l’Obra Social de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. L’Indústrias Garcia Santa Coloma va ser el guanyador després d’imposar-se a l’Associació Veterans Futsal FC Barcelona i a l’equip amfitrió. El Pavelló d’El Castell va omplir-se per veure en acció exjugadors de futbol sala d’elit.

També en futbol sala, el primer equip del CFS Esparreguera obté la millor ratxa del curs sumant 10 dels darrers 12 punts a Tercera Divisió Nacional. Així, els esparreguerins es mantenen en la zona tranquil·la de la classificació.

TENNIS TAULA. El CTT Esparreguera manté la tercera plaça de la classificació tot i encadenar cinc derrotes consecutives. Els esparreguerins van perdre a casa davant el Leka Enea TM Irun (1-5) però no perden de vista els playoff d’ascens.

La plantilla verd-i-negra necessita trencar la ratxa negativa de resultats | CBE

Escola de #Karate i #karatecompetició

GIMNÀS STYLO Av.Francesc Macià, 35 · ESPARREGUERA T. 93 777 38 02 · karatestylo@hotmail.com

RUGBY. Els Vikings d’Esparreguera, que dirigeix Marc Amat, van perdre el derbi comarcal davant el RC Martorell (16-36) corresponent a Tercera Catalana. Els esparreguerins han sumat una victòria i tres derrotes després de quatre jornades.

El CFS Esparreguera, a l’alça | Cercle


Turisme, oci i gastronomia

la bústia · febrer del 2020

23

Quatre restaurants, entre els 50 millors La guia dels 50 millors restaurants del Baix Llobregat i L’Hospitalet editada per l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) ha inclòs només quatre establiments de la zona nord: La Volta d’Esparreguera (37); Can Martinet d’Abrera (40); Aqqua de Martorell (45) i El Palau Vell de Sant Andreu (48). La Volta d’Esparreguera està regentat per Otavio Nogueira i la seva dona, Silsi Terrazas (que també és cap de cuina). Està ubicat a l’avinguda Francesc Macià, 1 on havia estat l’històric Emilia (Cal Piquinyol). Can Martinet d’Abrera està ubicat en una masia catalana del segle XVI al centre del poble, al passeig de l’Església, 6. Al capdavant hi ha el xef Feliu Grau, la seva dona Ibana Cantarell i la seva filla Meritxell. L’Aqqua de Martorell és al carrer Gelida i és un restaurant integrat en les instal·lacions municipals de la piscina d’estiu i del Centre d’Esport i Salut. L’equip està capitanejat pel Jordi Bartés, amb una llarga experi-

ència a la Vila de Martorell en l’històric Hotel Restaurant Manel, i el xef Antonio Alcántara. El Palau Vell de Sant Andreu està situat en una casa senyorial de principis del segle XIX a l’històric barri del Palau. El van fundar el 1997 José Martín Bautista, la seva dona Maria Antònia Canals Madinabeitia i el seu fill Josep Martín Canals, que des de fa anys és el propietari i xef. El podi està liderat pel Marimorena, la proposta d’Albert Mendiola a Sant Boi; el Major 36 de Gavà i el Sucapà de L’Hospitalet. La selecció s’ha fet entre més de 1.500 negocis del sector després de les deliberacions i tasts d’un jurat gastronòmic que va visitar-los l’any passat. La guia de l’AGT -explica l’associació amb seu al Prat- “és fruit de dos anys de treball, de buscar i rebuscar, de tastar llocs i preguntar, de contrastar, i finalment de la visita als restaurants de 10 persones de diferents àmbits, que han analitzat les

La qualitat és l’únic ingredient imprescindible de la nostra SERVEI PER A EMPRESES I PARTICULARS PER cuina A TOT TIPUS D’ACTES I CELEBRACIONS C/Camí de Can Comelles, 3 bis - Esparreguera Tel. 93 775 91 32 - cuinestm@cuinestm.com servei de càtering cuines tm

La Silsi i l’Otavio de La Volta amb l’alcalde Eduard Rivas. LV.

La Meritxell, el Feliu i la Ibana de Can Martinet, a la Fira dels Porrons. LB.

L’equip de l’Aqqua de Martorell amb el Jordi i l'Antonio. A.

El Josep d’El Palau Vell amb el regidor de Sant Andreu, Juan Pérez. Aj.

propostes gastronòmiques de 75 restaurants, d’entre els quals en surt una classificació amb els 50 millors”. Dels restaurants se n’ha valorat el gust pel plaer, la qualitat culinària i una proposta gastronòmica amb els productes de proximitat, de pagès i del Parc Agrari del Baix Llobregat.

L'acte de presentació d'aquesta primera guia i de reconeixement amb els representants dels restaurants es va celebrar a mitjans del mes de gener al Cèntric Espai Cultural del Prat. També van assistir-hi alcaldes, regidors i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà.

Menú diari

10,35 €

Menú dissabte

16 €

Brasa tots els dies

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

93 778 28 09

Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Can Vinyals Oest - Olesa

Passeig de l’Església, 6 08630 Abrera· 93 770 28 61 (Obert de dilluns a dissabte de 13 a 16h) restcanmartinet@gmail.com

DIUMENGES TARDA: Ball

CARNESTOLTES

22 i 29 de Febrer

Sopar + ball amb dos ambients (música en directe i DJ) RESERVA JA !!

Especialitat en banquets de noces

Menú diari: 12 €

Menú cap de setmana: 22 € Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes 93 775 14 64 · www.massunyol.com

A 4 minuts de Martorell

FORMA PART DE LA SECCIÓ

TURISME, OCI I GASTRONOMIA Tel. 675 47 50 38

Tothom et veurà!!


24

Publicitat

la bústia ¡ febrer del 2020

Profile for La Bústia

La Bústia febrer 2020  

La Bústia febrer 2020  

Advertisement