La Bústia edició de gener de 2020

Page 1

desembre Gener 2020 19

El 10è Concurs d'Iniciatives aplega 58 empreses i 5 instituts pàg. 3

FiraPassió i Festa Major d'Hivern d'Esparreguera

info@labustia.cat

www.facebook.com/labustia

@la_bustia

Passa’l

100%

✆ 675 475 038

núm.135 núm 134

El martorellenc Pep Mas fa història al Dakar pàg. 6, 7 i 15

pàg. 20


2

Reportatge

la bústia · gener del 2020

L’Adriel, de Sant Andreu, primer nadó del 2020 Lluís Gutiérrez Martorell Amb cinc nadons nascuts l’1 de gener i quatre el dia 31 de desembre, ha estat el cap d'any amb més naixements dels últims anys a l’Hospital comarcal Sant Joan de Déu de Martorell. També el dia 2 ho van fer tres infants més. D'aquesta manera, la planta de nounats va atendre un total 12 nadons en tres dies. El primer nen nascut del 2020 a l’Hospital comarcal de Martorell és l'Adriel Sarpong Asare, de Sant Andreu, quan passaven dues hores i dotze minuts de la mitjanit. Amb un pes de 3,8 quilos, és el tercer fill d’Immanuel i Abigail, de Ghana. Tres quarts d’hora més tard -3.39 h- va néixer l'Amoh Antwi Cynthia, la primera nena, resident a Martorell, filla d’Antwi i Cynthia, de Ghana. Va pesar 3,5 quilos i és la cinquena de cinc germans. El tercer nadó -10.18h- és el Gael, fill de pares de Bolívia, i residents a Abrera. El quart -18h-, també de Martorell, és la Zakaria Tinkhaf, qui va pesar 4,1 quilos i és el quart fill de Jamal i Salima, originaris del Marroc. I el cinquè -21.13h- és l'Aina Bermejo Rodríguez, d’Esparreguera. Va pesar 3,4 quilos i és la segona filla de Maria José i Raúl. Des de la planta de nounats informen que van néixer 3 infants més el segon dia de l'any, que van sumar un total de 8 infants durant les primeres 48 hores de 2020. L’últim dia de 2019 a l’Hospital de Martorell van néixer 4 nadons. El darrer de l’any és el Muhammad Ismael, de Masquefa. El nadó, amb un pes de 4,1 quilos, és el tercer fill d’Adnan i Samreem, i d'origen pakistanès.

D'altra banda, la Casa de Parts de l’Hospital va assolir la xifra dels 100 parts a principis de desembre passat quan es complia un any de la seva posada en marxa. Un servei pioner a Catalunya que permet atendre totes aquelles mares que volen viure el part sense intervencionisme, promovent el procés fisiològic i amb una atenció centrada en les necessitats de cada dona i de la seva família.

Abigail i Immanuel, amb el seu fill Adriel, el primer nadó de 2020.

Antwi i Cynthia amb l’Amoh, de Martorell, la primera nena de 2020.

Jamal, Salima i un germà amb Zakaria, de Martorell, el quart de l'any.

Maria José i Raúl amb l’Aina, d’Esparreguera, la cinquena de l'any.

Adnan, Samreem i germans amb el Muhammad Ismael, de Masquefa, l’últim nadó de 2019.

Ha arribat a la comarca del Baix Llobregat

USFIN

Defensa a l’usuari dels serveis financers

· ·

Reclamem

Hipoteques abusives Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació i comissió d’obertura) Devolució del pagat de més per tindre l’índex IRPH Clàusules sòl Comissions bancàries Preferents i swaps Pagaments anticipats al promotor Execucions hipotecàries Demanem la nul·litat de la fiança si eres fiador de préstec tant d’una persona física com jurídica Si tens una targeta amb un interès superior al 15%, podem aconseguir que no pagues interessos per ser usurers Si el teu crèdit pertany a un fons buitre podem fer que recompres el crèdit pel mateix preu. Com a molt un 10% del teu deute Devolució del pagat per l'impost de plusvàlua

· · · · · · · · · ·

Tot això sense pagar res pels procediments tan sols la quota per associar-te i amb la garantia que sota cap suposat hauràs de pagar les costes del procediment.

Et tornarem el que és teu. Vine i informa’t

C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat


Reportatge

la bústia · gener del 2020

3

Quinze premiats al 10è Concurs d'Iniciatives Empresarials

Millor idea jove d'ESO. Participants de l'INS Voltrera amb l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro.

Els representants de les empreses i els projectes premiats, amb alcaldes i regidors de promoció econòmica. La Bústia/Ll.G.

Lluís Gutiérrez Martorell La botiga d’accessoris per a mòbil Dressmobile de Martorell en creació de llocs de treball; @l teu gust del Mercat de Sant Andreu en comerç; la Cooperativa del Montserratí d’Olesa en serveis i Serra Xarcuters de Martorell en parades de mercats, són les 4 empreses guanyadores del 10è Concurs d’Iniciatives Empresarials del Baix Llobregat Nord. Les 3 millors idees joves de negoci són per a projectes dels instituts Voltrera d’Abrera, El Cairat d’Esparreguera i el Joan Oró de Martorell. El Concurs l’organitzen els 8 ajuntaments del Baix Llobregat Nord -Abrera, Castellví, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa, Sant Andreu i Sant Esteve- dins del projecte ‘Fem Xarxa, Fem Empresa’. Un jurat tècnic de diferents sectors va valorar i puntuar empreses i projectes. En total, 15 premiats d'entre les 79 candidatures de 58 empreses i els 14 projectes de 5 instituts presentats. En creació de llocs de treball, a Dressmobile l’han acompanyat com a finalistes Recull B de Martorell i Eire School Of English d’Abrera. Al millor comerç, amb @al teu gust, Myriam Val, Personal Shoper d’Abrera i Ceràmiques Sedó d’Esparreguera. Al sector serveis, a més de la Cooperativa del Montserratí, VPM d’Abrera i Le Doux Collage d’Esparreguera. I Serra Xarcuters va compartir podi amb Perruqueria Única de Martorell i Dietètica Martín d’Abrera. A més dels guanyadors i finalistes, les empreses participants han estat: Martorell: Almudena Martín Hair

Han estat 79 candidatures de 58 empreses i 14 projectes de 5 d'instituts

Es valora la creació de llocs de treball, el comerç, el sector servei, les parades de mercat i tres projectes de negoci

Salon, El petit de la vila, Finques Rosanes, My Box Martorell, Titu's kids, Viatges Travelonia, Grisphoto, La Casa Handmade, Check & Choose, Cultius Cal Mas, 2a Oportunitat, Kari modes by Mari, Flos estudi floral, Ala Psicologia, Somia Viatges, Studio Central On Off, Yatra, 7 Ciències, Eccostore, Catering Casanovas, Ca l'Eva, Gili Industrial, Obsidian Shop i Moment Gestalt. Sant Andreu: Activa't, Fera Iberica Peninsular, Isaac Valero Osteopatia & Quiromassatge, Forma't i avança, Copysab, Centre d'Estudis El Palau i Celsius - Consultoria Meteorològica. Olesa: Xics i Petits, P.A.U. Olesa, Fusion by Joserra & Africa i Llenceria Pecat dolç / Destí moda home. Esparreguera: Timinglog, Mohe assessors, Minipiu, Cervesa Artesana Eighth Sun i Tapeonme. Abrera: Recursos Propios, El cangur, Pastisseria Duch i Transportes Moratallas. Sant Esteve: Tinta i vi - Estudi d'art Marta Arañó i Saneseco. Els premis són 2.000 euros per al guanyador de cada categoria i 500 euros per a cada finalista, i una placa de Ceràmiques Sedó per a tots els participants. La presentació va ser a càrrec de la regidora de Promoció econòmica de Martorell, Rosa Cadenas. Després es va fer el taller experimental “Embolica’t pel teu futur”, amb l’entrenadora d’habilitats creatives i emprenedores Maria Batet, seguit d’un espectacle acrobàtic amb teles. Va tancar l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, les fotos de grup i un dinar a preu dret. L'acte es va fer al Molí Fariner de Martorell el 12 de desembre i van assistir-hi més de 150 persones.

Idea jove de Batxillerat. Participants de l'INS El Cairat amb l'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas.

Millor idea jove cicles formatius. Participants del Joan Oró amb l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa.

Tres projectes, millors idees joves de negoci La millor idea jove de negoci de l’ESO ha estat per l’INS Voltrera d’Abrera, amb el seu projecte Dynasim. Es tracta de sales antiestrès innovadores amb trencaments d'objectes. Maria Amparo Martínez és la professora responsable i l'alumnat promotor són Sara Sánchez, Iona Torán, Ainara Arruabarrena i Marc Yébenes. El Cairat d’Esparreguera ha guanyat gràcies al treball SafeMeals, en la categoria de Batxillerat. El projecte es basa en un bioindicador colorimètric per la indústria càrnia. Elisa Nebot és la tutora i les alumnes són Georgina Molero i Mariona Porta.

El Joan Oró de Martorell ha estat premiat per La Mediterrània, en la categoria de cicles formatius. Una massa de pizza en esprai per fer pizzes més ràpidament és la idea de negoci presentada. Ana María Galindo, és la tutora i les promotores són Andrea Domínguez i Lorena Concepción Villalba. Els premis de les millors idees joves han tingut una dotació total de 3.000 euros repartits entre els centres i els alumnes, així com aquesta publicació a La Bústia. Tots els participants han rebut una placa commemorativa de Ceràmiques Sedó.


4

Economia i empresa

la bústia · gener del 2020

Luca de Meo deixa Seat i la marca breus incrementa un 4,3% les vendes a l'Estat LA PANERA DE GELIDA

El president sortint, Luca de Meo, amb La Bústia. La Bústia/Ll.G.

Després de la Cavalcada de Reis, l’Associació de Comerciants i Botiguers de Gelida (ACBG) va sortejar la panera amb xecs regals de productes i serveis dels establiments associats. Mario Escobar ha estat el guanyador dels premis valorats en 1.300 euros. A la campanya de Nadal han participat 30 establiments de l'entitat. Per entrar en el sorteig, els clients havien de comprar en un mínim de 5 comerços adherits per tenir la butlleta segellada. A la fotografia es pot veure el guanyador de la panera amb la presidenta de l’associació, Mayte Cazalla, lliurant el premi a l'afortunat (ACBG).

M.Palomera: "El 2020 es llançarà la quarta generació del León i sis models electrificats"

L’italià Luca de Meo deixa la presidència de Seat, segons ha informat en un comunicat la companyia. Ho fa “a petició pròpia” i de “mutuu acord amb el Grup Volkswagen”. La nota afegeix que seguirà formant part de Volkswagen fins a “nou avís”. Luca de Meo (Milà, 1967) ha estat president de Seat durant quatre anys, des del novembre de 2015. Compta amb més de 25 anys d’experiència en el sector de l’automòbil. Va iniciar-se a Renault, abans d’incorporar-se a Toyota Europa i, a continuació, al Grup Fiat, on va dirigir les marques de Lancia, Fiat i Alfa Romeo. Amb Luca de Meo al capdavant,

Presentació dels comptes de 2018 de Seat, el març de 2019. La Bústia/Ll.G.

Seat ha tancat el 2019 amb un rècord de vendes, amb més de 542.800 vehicles venuts fins al novembre. La presidència de Seat recau, des del dia 7 de gener, al vicepresident de finances de Seat, Carsten Isensee. D'altra banda, Seat ha venut 119.982 vehicles a l’Estat el 2019, un 4,3% més que l’any passat. D’aquesta manera, la companyia dirigida per l'italià ha assolit la xifra més alta dels últims deu anys, amb una quota de gairebé el 9%. “Per segon any consecutiu, Seat ha aconseguit el lideratge tant en marques com en models del mercat espanyol“, ha assegurat el director

general de l’empresa a l’estat, Mikel Palomera. El Seat León ha estat el model més venut a Espanya el 2019, amb un total de 35.847 unitats. L’Arona ha estat el sisè model més venut, amb 24.128 unitats, mentre que l’Ibiza ha estat el setè, amb 25.121 vehicles. “El 2020 tindrem nombrosos llançaments, com la quarta generació del nostre León i sis models electrificats, entre ells el Mii elèctric, que arribarà als concessionaris a inicis d’aquest any, i el Seat El-Born, el primer vehicle totalment elèctric construït sobre la plataforma MEB del Grup Volkswagen”, ha recordat Palomera.

Sant Andreu, Esparreguera i Masquefa premien els clients

La campanya ‘Per Nadal, Km 0’ ha tancat amb èxit de participació. Impulsada per l'Ajuntament, l'Agrupació de Comerç i Serveis de Sant Andreu i el Mercat amb la participació de 150 establiments. En el sorteig, Raquel Calleja ha guanyat el premi més llaminer: un cotxe. La resta van ser vals de compra valorats en 6.000 euros, dues paneres i un val de 625 euros dels comerços del Mercat Municipal (Aj SAB).

Esparreguera Comerç ha lliurat els premis de la campanya ‘Compra, rasca i guanya’. Entre els clients del comerç esparreguerí s’han repartit un centenar de premis amb una dotació de prop de 3.000 euros. En la campanya hi han participat prop d’una vuitantena d’establiments. Jordi Cortada, un dels guanyadors dels nombrosos premis de la campanya de Nadal, rep el patinet elèctric a la botiga d’Hidrotec (E.C.).

Anna Maria Guillamón ha guanyat el val de compra de 500 euros que es podrà gastar en els comerços associats de Masquefa Comerç. La butlleta es va segellar a l'Ocelleria Mari. Els altres tres vals de compra de 100 euros cada un han estat per a Núria Sabaté, segellada a Farmàcia Masquefa; Antonio Sánchez a Punt Taronja; i Jordi Santaella a Marino Bosch Car Service (M.C.).

Nou Martorell, més propostes L'associació de comerciants Nou Martorell ha organitzat la campanya 'El teu tiquet té premi' amb 2.176€ en vals de compra pels agraciats; i les propostes de productes i serJoieria Àngels. veis amb la revista 'Idees per Nadal'. La Fira de Nadal el 15 de desembre va ser un èxit amb més de 50 carpes, activitats i tallers de tions. 5 associats han participat amb una caseta nadalenca, que amb d'altres i MR Parck es van instal·lar al costat de la pista de gel. Dressmobile ha guanyat un premi en el 10è Concurs d'Iniciatives Empresarials del BLlN. Felicitats a tots i al nostre associat. 9martorell@gmail.com Dulce Emy.

Oh Belleza.

Discos Local 3.

Fira de Nadal, repartiment de brou i xocolatada.

Cinco.

MR Parck.

Dressmobile, premiat.

Idees per Nadal.


Entrevista

la bústia · gener del 2020

5

“La marxa del president Luca “En la defensa de la proclamació de Meo és una mala notícia de la independència no ens per als treballadors” sortim del tot” Matías Carnero, president del Comitè d'Empresa de Seat (UGT)

Joan Capdevila, diputat independent d'ERC al Congrés

Amb motiu de la marxa del director de Seat, Luca de Meo, Matías Carnero (Barcelona, 1968) parla de l'impacte del pas de l'italià per la companyia que ha marcat en tots els sentits. Seat en aquest moment està en un punt d'inflexió cap el pas cap a l'electrificació de vehicles, una revolució que també preveu el 30 % de pèrdua de llocs de treball. La marca ha tancat l'any 2019 amb record de producció i vendes a l'Estat i la factoria rendint uns 2.400 cotxes diaris. La quarta generació del León es presentarà el dia 28 de gener.

Diputat independent d’ERC al Congrés des de l’any 2015, Joan Capdevila (Martorell, 1966) estrena quart mandat. Es considera un representant a segona línia, lluny del soroll mediàtic. Per a ell l’objectiu és aconseguir la independència. Alguns discursos de la dreta a la cambra el treuen de polleguera però està molt content del tracte de la gent de la capital. Amic personal d'Oriol Junqueres, el visita sovint a la presó de Lledoners, però diu que sempre surt trist i ple de ràbia.

La Bústia Martorell Què representa la marxa de Luca de Meo de Seat? Per a nosaltres és una mala notícia, ja que amb ell havíem signat un conveni col·lectiu històric, en el que l'empresa ha repartit beneficis entre els treballadors. Durant aquests quatre anys que hem compartit amb ell hem augmentat la producció i les vendes. Agrair-li també el canvi d'imatge que ha donat a la marca associant-la amb Barcelona. Ha estat la millor etapa de Seat al llarg de la història? Ha estat el president amb la gestió més positiva i amb el perfil comercial que té, junt amb l'etapa de l'anterior president, ens ha anat millor que amb directors en una línia més financera que volen números, objectius i hem de discutir molt més. No volem tornar a passar per aquí. L'incendi que es va produir fa unes setmanes ha perjudicat la producció? Vam deixar de fer uns 15.000 vehicles dels quals, amb l'esforç dels treballadors n'hem recuperat 6.000. En aquest moment la cadena de producció treu diàriament de dilluns a divendres, uns 2.372 cotxes: 1.150 Ibiza, 772 León i 450 Audi Q3, més de 500.000 cotxes durant l'any 2019. Hem fet rècord amb la producció i les vendes que es traduirà en una nova paga de beneficis històrica el mes d'abril. Actualment tenen lligada la producció fins a l'any 2023, però després? És un tema que ens preocupa amb la nova direcció que vingui. Ho hem de decidir aquest any, sinó la incertesa serà molt important. A Seat hi ha una aposta clara per

Matias Carnero és del sindicat UGT. Arxiu.

Joan Capdevila, diputat republicà. ERC.

l'electrificació de vehicles? Hi ha de ser, ja que el cotxe elèctric és el futur, amb totes les llums i les ombres. Cada vehicle representarà un 30% menys de treball de producció, afegit a les noves tecnologies, l'electromobilitat i el canvi en el nostre sector, es preveu que es perdran 9 milions de llocs de treball a tot el món, per bé que es crearan 5 milions en l'àmbit de la tecnologia. L'impacte de la producció d'un cotxe elèctric a Martorell que representaria? Nosaltres hem calculat que es perdria el 30% de l'actual plantilla. En futur no hi ha cap previsió per fer-ne un a Martorell. Estem lluitant perquè el Tavascan, el SUV León, es realitzi a la nostra factoria. En els pròxims dies es presentarà la quarta generació del León. Com serà? Superarà i de molt l'actual, totalment canviat, amb una tecnologia, motorització i disseny espectacular i crec que continuarà sent rècord de vendes en el futur.

La Bústia Martorell Com és la vida d’un diputat a Madrid? No hi ha dues setmanes iguals i depèn si hi ha ple o no. La setmana estàndard amb ple de dilluns a dijous a Madrid comprimint agenda i la resta de dies fem territori. Fa quatre anys que és diputat en quatre legislatures diferents. En el meu cas s’inverteixen les tornes i en cada mandat he estat la nota de tall, sempre el darrer representant d’ERC de la província de Barcelona. L’any 2015 deia, “anem a defensar una proclamació d’independència”. Les coses han canviat molt? Encara la defensem, escoltant el poble de Catalunya, però no ens en sortim del tot. En l’acord previ entre PSOE i ERC s’ha reconegut que el problema de Catalunya és polític i no d’ordre públic. Li sembla poc? És inaudit fer-los haver

93 775 17 19 93 774 07 02 r.martorell@serca.es Ctra. Piera, 4-A - Martorell

fer arribat fins aquí, mèrit dels negociadors. S’ha posat un calendari d’una mesa bilateral i el resultat es consultarà al poble. No hem quedat contents, però perquè una negociació sigui bona, tothom ha de quedar descontent. Quina és la seva tasca com a diputat? Jo sóc un diputat de segona fila i em cuido, per exemple, del preu de l’energia, que els autònoms paguin en proporcionalitat... no estic en contacte amb les altes esferes. Amic personal d’Oriol Junqueres, ¿com entra i surt de la presó? L’he visitat menys del que voldria i en moltes ocasions per feina i amb poc temps. La sortida és el pitjor, entre trist i enrabiat, i la ràbia no és bona consellera. Com veu el mandat del govern de coalició entre el PSOE i Unidas Podemos? A risc d’equivocar-me, els mandats fràgils a vegades de la necessitat en fan virtut i saben ser brillants. Ha assolit coses pel Montserratí? Tant com he pogut, però jo sóc un diputat de més de 300. Els meus àmbits són l’industrial, laboral, comerç, consum, turisme... Com és Rufián a curta distància? És un bon líder i capità de l’equip que organitza i reparteix la feina. Se l’ha criticat per ser massa sincer, ara s’ha moderat i també el critiquen. El pitjor i el millor d’aquesta etapa professional? El pitjor, aguantar segons quins discursos i contenir-me per ser educat, costa molt amb actituds cavernàries i reduccionistes. El millor, la gent de Madrid, és molt amable, i et fan tenir una bona estada. Catalunya quan aconseguirà la independència? Tan aviat com podem.


6

Especial Esparreguera

la bústia ¡ gener del 2020


la bústia ¡ gener del 2020

Especial Esparreguera

7


8

Martorell

la bústia · gener del 2020

El Ple municipal del pressupost 2020 es va aprovar amb els vots en contra de tota l'oposició. Aj.

Sostre Cívic va presentar els habitatges de La Vila que seran de lloguer per a socis de la cooperativa. SC.

El govern aprova el pressupost amb majoria absoluta // Sostre Cívic presenta el projecte amb 11 pisos breus

Les inversions per al 2020 pugen a 3,8 milions d'euros

RODATGE DE 'LA VAMPIRA DE BARCELONA'

Roda premsa final del rodatge. Aj.

Final del rodatge de 'La vampira de Barcelona' a la Nau 1 de Ca n’Oliveres, que va començar el passat mes de desembre. El thriller, primer llargmetratge de Lluís Danés, explica la història d’Enriqueta Martí i mostra la Barcelona convulsa de principis del segle XX. La cinta està protagonitzada per Nora Navas i Roger Casamajor. Hi participen Bruna Cusí, Sergi López i Francesc Orella. Està produïda per Brutal Media i Filmax, i és previst estrenar-la a la tardor. El film es mou entre "la superfície i el subterrani, dualitat que il·lustra l’estètica industrial com si d’un motor transformador es tractés, que devora els seus treballadors com combustible".

La cooperativa va comprar un immoble del BBVA al carrer Sant Antoni

Mor un jove de 20 anys en un accident de trànsit

L’Ajuntament ha aprovat el pressupost general de 2020 que s’eleva a 39.612.495,51 euros, que representa un augment d’un 1% respecte l’any passat. Els comptes prioritzen un ampli ventall de serveis dirigits a les persones i posant èmfasi al manteniment i millora d’espais públics i equipaments municipals. Pel que fa a les inversions -xifrades en 3,8 milions d’euros-, destaca el Parc Fluvial de la Vila, camins escolars segurs, un pla director verd urbà, la millora del Passeig de Catalunya, l’accessibilitat i millora dels polígons industrials o el manteniment i rehabilitació dels edificis municipals. El regidor d’Hisenda, Lluís Amat assegura que “és un pressupost dinàmic, obert i amb una visió a mig termini perquè tingui continuïtat per a l’any vinent”. I ha subratllat l’ús de la recollida selectiva a Martorell que “ha generat un ingrés de prop de 300.000 euros i ha permès recuperar la inversió feta fa uns anys”. El PSC explica que “el nostre vot va ser contrari per la manca de concreció en les inversions, per l’augment dels impostos i de les retribucions dels membres del govern, i per l’incompliment dels objectius del Pressupost 2019 en matèria d’habitatge i

reducció de la taxa d’atur”. Per a Movem són “uns pressupostos que reflecteixen les seves prioritats: invertir en aixecar voreres pràcticament noves mentre la partida d’ajuts socials, reduïda gairebé a la meitat els darrers 3 anys, es manté exactament igual malgrat haver resultat insuficient per a cobrir la demanda de les famílies durant aquest 2019”. Des d’ERC “creiem que no es basen en els principis republicans ni aposten per incidir en els pilars de benestar i serveis socials, habitatge i promoció econòmica. No recullen el que nosaltres entenem que haurien de ser uns pressupostos inclusius que posin a la ciutadania, i sobretot a aquells més necessitats i vulnerables, al capdavant”. Per a Cs “són uns mals pressupostos per als martorellencs. Pujada d’impostos, més deute, i les polítiques socials en funció del que facin altres administracions. No és la política que faria Ciutadans”. El pressupost ha estat aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern de JxMartorell (12). Tots els grups de l’oposició -PSC, Movem Martorell, ERC i Cs (9)- hi han votat en contra. La cooperativa Sostre Cívic ha presentat el seu projecte d’habi-

tatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Es tracta d’un immoble d’11 habitatges que era propietat del BBVA situat al carrer de Sant Antoni. Dimecres, la cooperativa va presentar el seu projecte al Centre Cultural després d’anunciar-ho el febrer passat. Els habitatges tindran una superfície mitjana de 48 m2, tindran la qualificació de protecció oficial o HPO i es destinaran a persones sòcies de la cooperativa que tinguin uns ingressos no superiors a 3,5 de l’IRSC. El preu de compra de l’immoble va ser de 877.000 euros. Amb aquest projecte, Sostre Cívic recupera patrimoni en desús del mercat privat, evita l’especulació, i garanteix a través de la propietat cooperativa el dret a l’habitatge de les persones que hi viuran. L’adquisició de l’edifici ha estat gràcies al finançament aportat per Fiare Banca Ètica i l‘Institut Català de Finances. El 2019 va acabar amb la mort d’Iván Lorite Palomino, un jove de 20 anys i veí de Martorell. L’accident va passar a les 9.21 hores quan va caure al punt quilomètric 585,5. Era treballador de Seat i exjugador del C.H. Martorell.

El patge, TV3 i Kefinde als Reis de Martorell El patge Viu Viu no va faltar a la cita a La Vila i a la rambla de Les Bòbiles (foto), el diumenge 22 de desembre. TV3 va ser present per preparar material pel dia 5 de gener, quan es va celebrar la cavalcada de Reis, retransmesa per TV3 i el Super3. Organitzada pel Patronat té la col· laboració de l'Ajuntament, empreses i particulars (pàgina 13). També el canal infantil de youtube Kefinde va ser present i ha fet un programa.

Crisphoto

Crisphoto

Carles Santacana

Lluís Rovira

Lluís Rovira


la bústia ¡ gener del 2020

Publicitat

9


10

Sant Andreu de la Barca

la bústia · gener del 2020

El pressupost 2020 s'aprova per unanimitat // Primera pedra per a la sala de gimnàstica artística breus 'EMBARCAT' A SANT ANDREU. Un programa promogut per l'Ajuntament ha reduït l'absentisme escolar durant aquest curs. La iniciativa, batejada com Embarca't, s'adreça als estudiants de 3r i 4t d'ESO dels tres centres de secundària i preveu mesures d'atenció addicional durant el període lectiu però fora de l'escola. Els participants duen a terme feines a diferents departaments de l'Ajuntament, on estan sempre tutoritzats. D'aquesta manera, hi ha alumnes que fan tasques de consergeria, d'atenció a la infància o a la gent gran i dependent o d'atenció al públic al poliesportiu municipal.

Les inversions cobriran el Canal Sedó i la construcció d'una nova comissaria

El nou gimnàs s'edificarà al costat de les pistes del Complex 11 de Setembre

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

1.900 PLANTES DE MARIHUANA A UNA NAU INDUSTRIAL EN DESÚS. Els Mossos d'Esquadra han detingut un total de cinc persones com a presumptes autores d’un delicte de tràfic de drogues i comissen un total de 2.800 plantes de marihuana al Baix Llobregat i Maresme. La investigació es va iniciar el desembre quan van rebre informació per part de la Policia Local de Sant Andreu d’una possible plantació en una nau industrial. En el registre realitzat el dia 18 de desembre, els investigadors van requisar unes 1.900 plantes i van desmuntar totalment la instal·lació, amb un valor aproximat de 100.000 euros. També van detenir un home albanès com a presumpte autor d’un delicte de tràfic de drogues i un delicte de defraudació de fluid elèctric.

El govern destina 26,2 milions d'euros a la gestió d'enguany

L’Ajuntament ha aprovat el pressupost municipal per aquest any que suma 26,2 milions d’euros. Representa un 15,4% més que l’exercici anterior i l’aprovació ha estat per unanimitat. Els comptes posen l’accent a les polítiques adreçades a les persones i a mantenir el nivell de qualitat dels serveis que es presten a la ciutat. Es destinaran més de 6 milions d’euros a polítiques socials que inclouen un pla per a la prevenció de la violència masclista i LGTBI i la millora de l’assistència a persones amb discapacitat i dependència. En el capítol d’inversions destaquen 3,3 milions d’euros per finançar el cobriment del Canal Sedó, la construcció de dos nous col·lectors per reduir el risc d’inundacions o el cobriment de les vies de FGC al seu pas pel Pla de l’Estació. A més, és prevista la construcció d’una nova comissaria per a la Policia Local, la rehabilitació de la masia de Can Sunyer o la posada en marxa d’un programa per al manteniment de la ciutat. L’alcalde Enric Llorca (PSC) ha qualificat els comptes de “socials, creatius, il·lusionants i empàtics” i ha subratllat que “el pressupost és un element de justícia social per atendre als col·lectius més desafavorits“. Ha agraït el suport dels partits de l’oposició: “quan tots treballem pel bé de Sant Andreu és fàcil posar-nos d’acord”. L’alcalde ha remarcat que “el 25% del pressupost es destina a l’atenció a les persones” i que un altre dels objectius és potenciar la sostenibilitat i el medi ambient “tenint en compte que aquest aspecte també té una incidència directa en la salut i el benestar de les persones”.

El pàrquing del barri de la Solana s'ampliarà amb les inversions previstes per al 2020. Aj.

Moment de la col·locació de la primera pedra del nou gimnàs. Aj.

Fem Sant Andreu explica que “hem votat a favor perquè s’augmenten les partides de l’àrea de serveis a les persones i celebrem les inversions previstes”. També que “després d’una llarga negociació amb el govern hem aconseguit incloure una ajuda al pagament del nou tribut metropolità de l’AMB i una altra al de l’IBI a les persones amb discapacitat, més manteniment de la via pública, la construcció de la nova comissaria policial i d’una tanca que protegeixi les pistes de petanca del centre cívic La Plana, així com la remodelació del complex L’11 a partir pel 2022. Des de Podemos argumenten que “estem en un moment en què el govern del nostre municipi li toca deixar de banda les polítiques d’imatge i fer propostes socials valentes com les que proposem des de Podemos. Els pressupostos del govern per al 2020 són tímidament socials. Des del nos-

tre grup els donem suport per millorar-los i seguir incorporant mesures socials valentes al llarg del mandat amb mà estesa i a l’expectativa”. Sant Andreu ja ha apretat el botó del compte enrere per a gaudir de la sala de gimnàstica artística. Fa unes setmanes s’hi va col·locar la primera pedra i d’aquí a 5 mesos, més de 250 esportistes reforçaran el seu treball en un equipament més adequat per a la pràctica d’aquest esport. El nou gimnàs es construirà de manera contigua a la pista semicoberta i descoberta del Complex Poliesportiu 11 de Setembre. Comptarà amb una superfície de 600 m2 i tindrà un cost de gairebé 200.000 euros. En l’acte de col·locació de la primera pedra hi van assistir l’alcalde Enric Llorca, a més de representants de l’AE Sant Andreu, qui compta amb més de 20 anys ofertant aquest esport a la ciutat.


Olesa de Montserrat

la bústia · gener del 2020

11

Un pressupost "realista i equilibrat" // El 2 de febrer entra en servei l'illa de vianants

Els pressupostos es van aprovar amb els vots del Bloc Olesà i JxCat, ara com a nou equip de govern. Aj.

breus

El pressupost puja 22 milions d'euros

NOU CICLE MUSICAL IN-OLESA.

Joanjo Bosk. Aj. El festival In-Olesa presenta, amb la complicitat de BarnaSants, els concerts de Joanjo Bosk el dissabte 25 de gener a les 19.30h; Ivette Nadal i Caïm Riba el divendres 14 de febrer; i Magalí Sare i Sebastià Gris el 20 de març. Les propostes es presenten a l'Auditori de la Casa de Cultura amb preus populars de 4 euros.

FELIP SEGURA, ABSOLT. El jutjat penal únic de Terol ha absolt Felip Segura. La sentència considera que “no es pot cometre delicte d’injúries contra persones difuntes”. A més, també descarta el delicte contra l’honor i el de danys morals, ja que “malgrat que els familiars puguin sentir-se ofesos, són valors personals que desapareixen amb la defunció”.

El PSC demana més transparència i uns pressupostos més valents

El regidor de JxCat assumeix la regidoria d'Esports

Un dels accessos a l'illa de vianants. Aj.

L’Ajuntament d’Olesa ha aprovat el pressupost municipal per al 2020, que ascendeix a 22.027.667 milions d’euros. Destaquen el milió d’euros que es dedicarà a les inversions i l’aposta per a Serveis Socials, amb gairebé mig milió d’euros amb l’ampliació del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD). Alhora els comptes preveuen la millora del servei del bus urbà, la posada en marxa de l’administració electrònica, la neteja d’edificis municipals, la creació d’espais d’alletament per a nadons en diferents espais públics. També preveu un increment de sous del personal municipal d’un 3,3% i una rebaixa de 39.000 euros de la partida d’Alcaldia. Pel que fa a inversions, destaquen la millora de l’edifici municipal de Cal Puigjaner, l’enderroc de l’edifici vell de la Policia Local, la renovació dels vestidors del camp de futbol i d’atletisme, la renovació de parcs infantils i de la senyalització viària o l’asfaltatge de carrers. La regidora d’Hisenda, Lourdes Vallès ha definit el pressupost com a “realista i equilibrat” fet de “manera continguda” i “atenent les necessitats del poble” adreçat “sobretot, a les persones més vulnerables”.

Des de JxCatalunya, Domènec Paloma s'ha mostrat favorable tot i que “som conscients que no es pot fer tot”. Així troba a faltar més impuls en la millora dels polígons industrials. Des de la CUP, Marc Guevara, lamenta que Olesa “no sigui capaç de generar més recursos econòmics propis” i retreu al govern que no apliqui una política de contractació de béns i serveis diferent que afavoreixin empreses no multinacionals. José María Paniello, de Ciutadans, qualifica el pressupost de “continuista” i critica les partides “partidistes” a entitats com l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI) o la del Consorci per la Normalització Lingüística. Des d’ERC, Marola Cantarell demana que “es plantin més arbres i flors per millorar la jardineria del municipi” i Jordi Parent, també d’ERC, demana “trobar la manera d’augmentar els ingressos per poder incrementar les inversions“. El regidor Carlos Fernández, del PSC, desitja “més transparència” a l’hora de presentar els comptes i uns pressupostos “més valents”, a més d’un nou model de participació ciutadana. El pressupost s'ha aprovat amb els

vots a favor del govern de Bloc Olesà i JxCatalunya (9), el vot en contra de Ciutadans (3) i l’abstenció del PSC, ERC i la CUP (9). L’Ajuntament ha rebut prop de 650 sol·licituds d’autorització d’accés a l’illa de vianants des del mes de setembre. L’entrada en funcionament de la zona peatonal serà el 2 de febrer. Botiguers del casc antic s'han reunit amb el govern i han demanat ampliar l'horari de càrrega i descàrrega al matí i evitar el registre de vehicles de proveïdors. L’Ajuntament ha acceptat part d'aquestes demandes dels comerciants. L’illa de vianants comprèn la zona emmarcada, per la banda nord, des del carrer de Santa Oliva cap al sud; des d’Anselm Clavé cap al nord; des de la Riera de Can Carreras cap a l’oest i des del carrer Vall d’Aran cap a l’est. Junts per Catalunya (JxCat) és el nou soci de govern del Bloc Olesà a l’Ajuntament d’Olesa. L’acord fa que l’únic representant de JxCatalunya a Olesa, Domènec Paloma s’incorpori al govern olesà fins al final del mandat i assumeixi la titularitat de la regidoria d’Esports des del dia 12 de gener.

Olesa Comerç agraeix la col·laboració de tots els participants per l'èxit de la 2a desfilada de Santa Claus


12

Participació

la bústia · gener del 2020

Rosalía visita el campus de patinatge

Els millors caves a Divins

Oriol Llavina cuina el millor plat amb gall

Aprofitant les festes de Nadal que Rosalía ha estat a casa, la cantant ha visitat el campus del Club Patinatge Artístic Sant Esteve. Rosalía va acceptar la invitació de la directora i entrenadora del CPA SES, Montserrat Badesa, de visitar el campus. Dit i fet. Una sorpresa ben rebuda, amb emoció per les patinadores i el patinador que, amb la responsable de l’activitat, van conversar i es van fer una fotografia amb l’artista més influent mundialment. El campus del CPA SES va tenir lloc del 23 de desembre al 3 de gener amb la presència d’una quinzena de participants entre 3 i 16 anys. En el campus han patinat sobre gel i sobre rodes, han fet exercicis de coreografia i circuits d’escalfament i han dibuixat i fet mini teatre amb caracterització (CPA SES).

Més de 300 persones van passar per l’Enoteca Divins de Martorell a la Bubbles Masters. Per sisè any consecutiu, vuit cellers de renom -un més que l’any passat- han tornat a compartir amb els clients i amics de Divins la trobada anual abans de Nadal. Els assistents van poder provar els caves i les novetats de mans dels seus representants: Torelló, Llopart, Gramona, Rosell Mir, Parés Baltà, Giró Ribot, Bertha i Juvé y Camps. L'edició celebrada el 14 de desembre, va comptar amb la participació de la soprano Anna Belén Gómez, que va interpretar a cappella La Traviata, amb un dels brindis compartits més especials de la tarda i nit. El gerent Toni Albiol és un dels millors sommeliers de Catalunya i l’establiment acumula diversos reconeixements.

El restaurant El Cigró d’Or del cuiner gelidenc Oriol Llavina ha guanyat el primer Concurs al Millor plat cuinat amb Gall del Penedès. El certamen es va celebrar dins dels actes de la Fira del Gall de Vilafranca. Entre el jurat hi havia el director de la revista Cuina, el periodista abrerenc Josep Sucarrats. L’acompanyava la finalista del programa de TVE, Masterchef Junior, Aina Roglan; i l’influencer gastronòmic, Pau López (@factorgastronomic), que van valorar els plats dels sis restaurants participants. El jurat va atorgar el primer premi al restaurant El Cigró d’Or pel seu Gall del Penedès amb IGP amb paltruc mallart, tòfona negra i cebes (Aj Vilafranca).

Abrera reparteix 6 milions d’euros per la rifa de Nadal

Esparreguera ven 4 dècims d'un cinquè premi, uns 200.000 euros

L’administració de loteria del Montserrat Centre d’Abrera ha repartit 6 milions d'euros d’un quart premi de la loteria de Nadal, el número 49.797. Han estat un total de 30 sèries venudes: 300 dècims, a 20.000 euros per dècim, que representa un total de 6 milions d’euros. Els afortunats són d’una empresa d’Abrera i del Club Tennis Esparreguera. L’entitat esparreguerina ha felicitat “a tots els socis i col·laboradors que han comprat o participat amb loteria del club”. La María, la Montse i la Yolanda són treballadores de l’establiment. La Montse ha dit a La Bústia que “estàvem a casa veient la televisió i ens hem comunicat per whatsapp perquè sabíem que era el número venut”. L’administració va obrir fa 22 anys i el seu gerent és Josep Maria Campderrós. Del Sorteig de Nadal van repartir part del 3r premi l’any 2015 i 4 dècims del 2n amb un total de 500.000 euros el 2016. “L’any vinent ens toca repartir el primer premi”, han afegit.

L’administració de loteria La Màquina d’escriure… d’Esparreguera ha repartit 4 dècims del número 750, el tercer premi de la loteria de Nadal que es va celebrar el dia 22 de desembre. Són 50.000 euros per dècim, per tant, representa un total de 200.000 euros. Antònia Montes i el seu fill Pol Valle regenten la llibreria, papereria i administració 12.200 que està ubicada al carrer Sant Joan, 35. “Estic molt contenta” ha dit l’Antònia a La Bústia. També ha confirmat que els números “s’han expedit a través de la màquina i de moment no ha vingut cap dels premiats”. Montes és autora del llibre juvenil d’èxit “He suspès un mica” i porta 4 anys al capdavant de l’establiment. És la tercera vegada que dona premis. La primera va ser l’11 de maig de 2017 a la loteria del dijous que va repartir 30.000 euros i l’altra el 20 de juny d’aquest any que va repartir 6.000 euros.

Olesa Sardanista recull un guardó

Mercè Rius i Jordi Palà, mestres professionals

@

La vostra opinió opinio@labustia.cat

Les pistes de gel i el seu consum

L’Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista va rebre un dels premis Capital de la Sardana en un acte organitzat per la Confederació Sardanista de Catalunya que va tenir lloc a Perpinyà. El president de l’ACF Olesa Sardanista, Pere Salvador, acompanyat d’una quarantena d’integrants de l’entitat, va rebre aquesta distinció en la categoria d’iniciatives renovadores per la manera de tractar i difondre les activitats sardanistes. L’entitat olesana ha anunciat que el 21 de juny de 2020 tindrà lloc un concert amb la Cobla Marinada acompanyada al piano per Albert Guinovart al Teatre La Passió.

El president Quim Torra, va lliurar els diplomes de mestre professional i divulgatiu, respectivament, a la gelidenca Mercè Rius i l’esparreguerí Jordi Palà. El diploma de mestre artesà professional s’atorga a aquelles persones que han fet l’exercici d’un ofici artesà la seva professió, i que compten amb més de vint anys de trajectòria professional reconeguda, amb excel·lència en el domini tècnic de l’ofici i aportacions a la seva pràctica. Per la seva banda, el diploma de mestre artesà divulgatiu s’atorga a aquelles persones que, tot i no haver exercit l’ofici artesà, combinen l’excel·lència en el domini tècnic de l’ofici i el mestratge i la docència.

Sens dubte, l'esperit nadalenc que s'apodera dels nostres alcaldes no és gens ecològic. Sembla que va crear exemple la ridícula escena dels alcaldes de Vigo i Madrid competint a veure qui posava més bombetes o qui la tenia més llarga. Només un apunt: cada grup electrogen que manté una pista de gel consumeix 15.000 kwh/dia, unes 4 tones d'emissions CO2 per 2 grups electrògens. Entre Abrera i Martorell a totes les festes nadalenques el consum elèctric de les 2 pistes haurà estat d'uns 4 gigawatts, equivalents a 1.200 tones d'emissions de CO2. Sense posar en dubte l'esperit nadalenc de les nostres ciutats i municipis, amb un retorn directe econòmic comercial, turístic i social, hi ha alternatives més respectuoses amb el medi ambient. Iván Garcia Assessor energètic - Martorell


Participació

la bústia · gener del 2020

Felicitats!

13

Els pactes de govern

Vols felicitar?

Cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a www.labustia.cat

Jaume 1 gener, 4 anys Dels teus pares que t’estimen molt! Esparreguera

Meritxell 15 de gener, 44 anys Olesa de Montserrat

Paula 2 febrer, 17 anys De parte sus papis y tu tata Luchi Esparreguera

David 20 de gener, 8 anys De parte de tus papas Eli y Sandra, yayos Juanjo y Pilar y tete Álex Terrassa

Aquesta vinyeta es pot aplicar tant al pacte de govern de l'Estat com al possible canvi de govern a Sant Esteve, després de l'entrada per registre d'una moció de censura (pàgina 16). Prosperi o no, el diàleg dels Reis podria servir per a tot el mandat. El dibuixant Manel Fontdevila és col·laborador entre altres, de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC), entitat de la qual forma part La Bústia. Aquesta secció és oberta a tots els dibuixants, il·lustradors i artistes de proximitat. Cal enviar un correu a: participo@labustia.cat.

Han guanyat

Marco 21 de gener, 7 anys De part de la iaia Ramona Abrera

Noa 29 de desembre, 8 anys De part de la família, t’estimem Olesa de Montserrat

Jordi 16 de gener, 41 anys De part de la família Olesa de Montserrat

Bruc 20 de desembre, 3 anys De part de la família de Collbató El Bruc

Júlia 16 de gener, 12 anys De part dels teus pares i germà. T’estimem Olesa de Montserrat

Carla 30 de gener, 14 anys De part dels teus pares i germans. T’estimem Olesa de Montserrat

GUANYA ENTRADES DE CINE

MONTSERRAT CENTRE ABRERA Participa a: www.labustia.cat

La nostra opinió Bon any i bones notícies pel 2020

Protagonistes del mes La Cavalcada de Reis de Martorell

1 ENTRADA DE CINE PELS CINEMES YELMO DEL MONTSERRAT CENTRE ABRERA RAMON JOSÉ VILANOVA BARTROLICH MASQUEFA ASCEN LÓPEZ LÓPEZ-INFANTES MARTORELL ESTER PIÑERO ESPARREGUERA MONTSERRAT FOLCH SAGUES ABRERA ADELAIDA MIGUEL BARONA COLLBATÓ

LEONOR ALBARRILLA PIÑERO OLESA DE MONTSERRAT JORDI MITJANS MAS SANT ANDREU DE LA BARCA ANNA GARCÍA BARRANTES MARTORELL MARIA JOSÉ ESTEBAN JIMÉNEZ ABRERA CATALINA RODRÍGUEZ MORENO OLESA DE MONTSERRAT

Les persones guanyadores s’hauran de presentar amb el DNI a la botiga base: Sayas Sports del Centre Comercial d'Abrera a recollir una invitació per a una entrada a les taquilles del cinema. Vàlid per a qualsevol dia i sessió només projeccions 2D. Altres condicions, a la invitació. Vàlid fins al 29-02-2020.

Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar en les properes promocions de La Bústia.

Propera edició: Febrer de 2020 50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038 Últim dia per informació, participació i publicitat: Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

Des de La Bústia us desitgem un molt bon any i agraïm la confiança de lectors, anunciants i clients. Esperem un 2020 ple de notícies positives i volem que ens acompanyeu i que participeu en els nous reptes i projectes. El restaurant Mas Sunyol de Castellví ha acollit el tradicional dinar de Nadal dels treballadors i col·laboradors de La Bústia, l’empresa editora Servièxit Comunicació Integral i G&L Assessors. Com és habitual, la trobada anual es va fer en un dels restaurants de la secció de turisme, oci i gastronomia de la publicació. Aprofitem per felicitat tot l'equip de Mas Sunyol per l'atenció rebuda, el menjar, l'espai i la companyia. Moltes gràcies i molt bon any!

La Cavalcada de Reis de Martorell ha tornat a ser espectacular. Ho va fer davant les càmeres de TV3 per segona vegada, 12 anys després. L’arribada de la comitiva reial al Pont del Diable va tornar a ser el punt d’arrencada i el més emotiu. Acompanyats pel Patge Viu Viu i la Fada Estel, Melcior, Gaspar i Baltasar van pujar a la carrossa reial on van fer una parada a l’Ajuntament. Durant el trajecte van desfilar una desena de carrosses, entre les reials i les de temàtica infantil. Una tasca indiscutible que porta a terme el Patronat de la Cavalcada de Reis, que mobilitza una cinquantena de voluntaris. La cavalcada va finalitzar a la rambla de les Bòbiles on els infants van aprofitar per lliurar les darreres cartes a Ses Majestats. Al costat es trobava un petit escenari de TV3. Eloi Cordomí i Ester Bertran van comptar amb les intervencions de la historiadora martorellenca Gemma Giménez, que va explicar la història de la ciutat i la seva vinculació amb l’època romana, i dels periodistes Miquel Sabe i Toni Real.

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Edició, disseny i distribució: Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038. Edita: Servièxit Comunicació Integral. Redacció i col·laboració: Lluís Gutiérrez, Quim Miró (esports), Quim Sitjà, Joaquim Pallarès i Jesús Vila. Publicitat: publicitat@labustia.cat. Difusió controlada per OJD-PGD Administració: www.ojd.es administracio@serviexit.com. DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007. IMPRESSIÓ: Imprintsa.


14

Esparreguera

la bústia · gener del 2020

S'aprova un pressupost de 23 milions d'euros // Nova campanya cívica adreçada als animals breus

El pressupost 2020 destina 300.000€ a inversions

EDICIÓ D'UN LLIBRE SOBRE EL MOLÍ FARINER

Portada del volum. Aj.

L’Ajuntament ha editat el llibre La història sobre el Molí Fariner de Can Broquetas, de l’esparreguerí Jordi Gobern i Simó, obra que va quedar finalista en la categoria d'adults de la tercera edició dels Premis de Recerca Vila d’Esparreguera, celebrada el 2018. Aquesta és la primera vegada que el consistori publica, de manera excepcional en la recent trajectòria dels premis, una obra no guanyadora i ho fa donat l’interès del tema tractat i la qualitat de tot el treball de recerca realitzat. El llibre La història sobre el Molí Fariner de Can Broquetas centra el seu interès en l’entorn on més tard s’aixecà la Colònia Sedó, propietat de la família Broquetas primer i, més tard, de la família Castells. L’autor descriu personatges rellevants en la història local com Francesc Broquetas, Joan Castells i Cristòfol Vidal. L’obra s’ha elaborat amb documentació de l’arxiu de la família Vidal, i de l’Arxiu Municipal i de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

L'Ajuntament reparteix gratuïtament 2.500 ampolles plegables per netejar els orins de gossos

L’Ajuntament d’Esparreguera va aprovar un pressupost de 23 milions d’euros per al 2020. Els comptes augmenten un 2% l’exercici anterior i destaquen la millora de serveis de la neteja o de la residència Can Comelles. Dels comptes per al 2020 destaquen els increments en la despesa de personal (4,17%) i en la consignació per als serveis socials especialitzats (14,7%). En el capítol d’inversions, el pressupost de 2020 destinarà 300.000 euros, dels quals 200.000 seran propostes dels ciutadans. El regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols (PSC) assegura que “hi ha un marge molt escàs per a fer inversions o millorar serveis, però hem pogut augmentar els imports a la neteja, Can Comelles, esports o cultura, on hi ha una aposta de l’equip de govern”. Emmanuel Ortí, d’Esparreguera en Comú, va reconèixer que “ha estat el pressupost més difícil de quadrar tot i haver augmentat la previsió d’in-

La campanya vol evitar el desgast del mobiliari urbà pels orins. Aj.

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada

Transmissió en directe per streaming dels plens municipals. Aj.

gressos i d’haver eixugat tot el deute“. Jordi Mestres (JxEsparreguera) qualifica el pressupost de “tècnic” i “amb poc marge de maniobra” però justifica l’acord amb el govern fruit de “tres mesos de treball”. Un cop finalitzat el ple, les dues formacions del govern municipal (PSC i Esparreguera en Comú) i JxEsparreguera van signar un acord en els pressupostos. El regidor no adscrit, Francisco Aguilar va votar en contra perquè “no hi ha cap partida dedicada a la supressió de barreres arquitectòniques i pel fet de no haver estat convidat a participar en les converses i els acords al voltant del pressupost”. El portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, va lamentar “no haver tingut l’oportunitat de negociar que sí ha tingut JxEsparreguera” i va demanar més valentia a l’equip de govern: “alguna cosa no encaixa quan l’Ajuntament no executa el 80% del pressupost i 3 milions d’euros van a parar cada any al romanent de tresoreria”. Des de Cs, Josep Maria González, va demanar “cercar altres vies per generar ingressos, com ara reclamar el deute de la Generalitat amb Esparreguera, de més d’un milió d’euros”. Raquel Montoya, portaveu de la CUP, va afirmar que el pressupost de serveis socials bàsics es redueix en 25.000 euros i que el d’ocupació baixa en un 40%. A més, els populars “volen tenir més informació del dèficit que s’ha generat” a la residència de Can Comelles. Des d’ERC, Alfons Puche, va enu-

merar un seguit de propostes que van presentar però que van ser rebutjades. “S’ha fet una retallada de 327.000 euros en diferents partides, a les quals s’ha passat el rasclet: gent gran, joventut, serveis socials bàsics o formació”. -El pressupost va ser aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i Esparreguera en Comú) i amb el suport de JxEsparreguera. La resta -Esparreguera 2031, Cs, CUP, ERC i regidor no adscrit- van votar-hi en contra. L’Ajuntament està repartint 2.500 ampolles plegables per a netejar orins de gossos. L’acció, inclosa en la campanya ‘Estima’t Esparreguera, Suma’t al civisme’, està dirigida a les persones propietàries de gossos registrats al cens municipal d’animals de companyia i aquells que ho facin per primer cop. Les ampolles plegables es recullen gratuïtament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Per obtenir-la, caldrà presentar el DNI del propietari i el número de xip de l’animal. La campanya pretén que la ciutadania tingui més consciència de poble a l’hora de fer ús dels espais públics i en les instal·lacions municipals. “Volem evitar la degradació dels fanals, bancs i altre mobiliari públic”, apunta l’alcalde Eduard Rivas. L’Ordenança de Civisme i Convivència d’Esparreguera contempla com a infraccions sancionades amb multes de 60 fins a 300 euros. La inversió en les ampolles és de 2.268 euros.


Especial Esparreguera

la bústia · gener del 2020

15

FiraPassió

Esparreguera, 7, 8 i 9 de febrer de 2020 Divendres, 7 de febrer 7 del vespre INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ DEL CONCURS DE FOTOGRAFIA DE FIRAPASSIÓ 2019 Sala d’Exposicions Municipal Org. Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera L’exposició romandrà oberta fins al 23 de febrer. 8 del vespre INAUGURACIÓ OFICIAL DE LA FIRAPASSIÓ Biblioteca Municipal L’Ateneu Org. Firapassió Parlaments de les autoritats i entitats organitzadores de la Firapassió, breu lectura dramatitzada i piscolabis.

Dissabte, 8 de febrer 10 del matí REPICADA DE CAMPANES I OBERTURA DE LA FIRA Campanar de Santa Eulàlia i carrers de la fira Org. Firapassió i Amics del Campanar d’Esparreguera Durant tota la fira MICROESCENES “LA PASSIÓ SURT DEL TELÓ!” Durant tota la jornada es realitzaran petites escenes teatrals de carrer inspirades en els personatges més característics i còmics de la Passió. També durant tota la fira hi haurà actuacions musicals itinerants. 11 del matí VISITES GUIADES AL CAMPANAR Campanar de Santa Eulàlia Org. Amics del Campanar d’Esparreguera Cal inscripció prèvia enviant un correu a amicsdelcampanar@gmail.com. Donatiu 1.

11 del matí CERCAVILA: L’ENTRADA DE JERUSALEM Carrers de la fira Org. Firapassió La Passió d’Esparreguera surt al carrer per fer-nos partícips d’un dels quadres amb més emoció, com és l’entrada triomfal de Jesús a Jerusalem. Vine a rebre’ns amb branques d’olivera i crits d’alabança! Inici de la cercavila al carrer de Baix. 12 del migdia CONCURS INFANTIL “QUÈ EN SAPS, DE LA PASSIÓ?” Plaça de Santa Eulàlia Org. La Passió d’Esparreguera 12 del migdia LA MULTIPLICACIÓ DELS PANS I PEIXOS (VERMUT POPULAR) Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes 5 de la tarda TALLER BIRRACRUCIS Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes Encara no tens vestit de Passió pel Birracrucis? En aquest taller podràs fer-te una túnica de manera ben senzilla! 2/4 de 7 de la tarda CONCERT AMB BONGO BEATS & THE JESUS CHRIST BAND Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes 2/4 de 7 de la tarda CERCAVILA: LA FESTA DE LA LLUM Carrers de la fira Org. Firapassió

8 del vespre CONCERT DE LEIPZIG ENSEMBLE Amb Mercè Sanchís, orgue; Montserrat Sitjà, violoncel; i Carme Miró, soprano Església de Santa Eulàlia – Entrada gratuïta Org. Ajuntament d’Esparreguera Leipzig Ensemble sorgeix de l’experiència viscuda a centre Europa on la música litúrgica dels grans compositors (com Bach, Händel, Mozart) conserva el seu estat original en les celebracions de les esglésies tant protestants com catòliques. 10 de la nit BIRRACRUCIS AMENITZAT PER SENSE FILTRES DJ SET Inici a la Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes Cal anar vestit d’època de “la Passió”.

Diumenge, 9 de febrer 10 del matí OBERTURA DE LA FIRA Carrers de la fira Org. Firapassió Durant tota la fira MICROESCENES “LA PASSIÓ SURT DEL TELÓ!” Durant tota la jornada es realitzaran petites escenes teatrals de carrer inspirades en els personatges més característics i còmics de la Passió. També durant tota la fira hi haurà actuacions musicals itinerants.

12 del migdia CURSA DE RELLEUS: CRUCIFICADES WORLD RACE Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes Ara sí que el món de les curses està complet. Arriba la segona edició de la cursa d’arrossegament de creus. Jesús tindrà pressa per a passar el camí del calvari. Cursa individual; si vols participar-hi envia un correu electrònic a: crucificadesworldrace@gmail.com. Places limitades.

Ajuntament d'Esparreguera

1 del migdia DESFILADA DELS ARMATS DE MATARÓ Carrers de la fira Org. Firapassió 2/4 de 3 de la tarda GRAN FIDEUADA POPULAR Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes Venda de tiquets dissabte i diumenge a la taverna romana de la plaça de la Pagesia.

Ajuntament d'Esparreguera

2/4 de 7 de la tarda ACTE V: LALTRE CALVARI Taverna romana (plaça de la Pagesia) Org. Casal Popular Les Canyes i l’Altre Col·lectiu 7 de la tarda CERCAVILA DE CLOENDA: LA FESTA DE LA LLUM Carrers de la fira Org. Firapassió

11 del matí DESFILADA DELS ARMATS DE MATARÓ Carrers de la fira Org. Firapassió Vinguts des d’Iluro, els Armats de Mataró realitzaran una cercavila pels carrers i places de la Firapassió.

@esparreguera @FiraPassió @esparreguera @FiraPassió @esparreguera @FiraPassió

Ajuntament d'Esparreguera

Festa Major d’Hivern -Santa EulàliaEsparreguera, de l'11 al 16 de febrer de 2020

Dimarts, 11 de febrer 8 del vespre LLIURAMENT DELS SETS Can Pasqual Org. Associació Setsetset Comunica

Dimecres, 12 de febrer SANTA EULÀLIA 2/4 de 12 del migdia REPICADA DE CAMPANES DE SANTA EULÀLIA Campanar de Santa Eulàlia Org. Amics del Campanar d’Esparreguera 12 del migdia OFICI SOLEMNE DE SANTA EULÀLIA Presidit pel Pare Abat de Montserrat, Josep M. Soler Església de Santa Eulàlia Org. Parròquia de Santa Eulàlia 5 de la tarda CONCERT DE LA BANDA DE MÚSICA D’ESPARREGUERA L’Ateneu - Entrada gratuïta Org. Banda de Música d’Esparreguera i Ajuntament d’Esparreguera 2/4 de 7 de la tarda BALLADA DE SARDANES AMB LA COBLA CIUTAT DE CORNELLÀ Plaça de Santa Eulàlia Org. Secció Sardanista de La Passió i Ajuntament d’Esparreguera

Divendres, 14 de febrer 2/4 de 7 de la tarda REPICADA DE CAMPANES Campanar de Santa Eulàlia Org. La Fede i Amics del Campanar d’Esparreguera 7 de la tarda CONFERÈNCIA D’EN LLUÍS PERMANYER: ANECDOTARI HISTÒRIC Biblioteca Municipal L’Ateneu – Entrada gratuïta Org. Ajuntament d’Esparreguera Anecdotari certament divertit d’altres èpoques, però que també ajuda a perfilar tipus humans molt coneguts i situacions curioses de la societat indígena, dominada per rituals ben definitoris d’un cert estil dominant. Un recull de fets reals, tot i que alguns semblen inversemblants. 8 del vespre ENCESA DEL FOGUERÓ DE SANTA EULÀLIA I SOPAR DE TORRADA Plaça de Santa Eulàlia Org. La Fede i Colla de Gitanes Montserratines

11 de la nit CONCERT AMB THE PAPA’S & THE POPO’S I DJ PAPA’S Plaça de Santa Eulàlia Org. La Fede i Ajuntament d’Esparreguera Una banda, en el sentit més profund de la paraula, originaris de la nostra bonica vila montserratina, Esparreguera. Bateria, percussions, baix, dues guitarres, teclat, trombó, saxo, trompeta i dues veus, que presenten els “hits” del rock, del punk i de l’ska de tots els temps.

Dissabte, 15 de febrer De 10 a 2 del migdia JORNADA DE PORTES OBERTES: “VINE I CONEIX EL NOSTRE AJUNTAMENT." Ajuntament d’Esparreguera Org. Ajuntament d’Esparreguera Les inscripcions a les sessions es podran fer durant el mateix dia, o de manera anticipada enviant un correu electrònic amb nom i cognoms a l’adreça electrònica: governobert@esparreguera.cat fins les 12 h. del migdia del divendres 14 de febrer. Posteriorment aquestes persones rebran resposta amb la confirmació i l’hora de visita a la jornada de portes obertes. De 10 a 2 del migdia JORNADA DE PORTES OBERTES A CERÀMIQUES SEDÓ Ceràmiques Sedó. Carrer de Barcelona, 60 - Entrada gratuïta Org. Ceràmiques Sedó De 10 a 2 del migdia JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU DE LA COLÒNIA SEDÓ D’ESPARREGUERA Museu de la Colònia Sedó (entrada gratuïta) Org. Associació en Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Museu de la Colònia Sedó i Ajuntament d’Esparreguera Al vestíbul del museu hi haurà l’exposició de les fotografies guanyadores i finalistes del 1r Ral·li fotogràfic de la Colònia Sedó.

11 del matí VISITES GUIADES AL CAMPANAR Campanar de Santa Eulàlia (cal prèvia inscripció a l’a/e: amicsdelcampanar@gmail.com) Org. Amics del Campanar d’Esparreguera 2/4 de 6 de la tarda CERCAVILA DE SANTA EULÀLIA Amb el Ball de les Gallines d’en Llagasta, el Ball de les Gitanes Montserratines, el Ball de Bastons del Montserratí, els Panderos del Vendrell, el Drac Fede, els Geganters d’Esparreguera, els Castellers d’Esparreguera i la Banda de Música d’Esparreguera. Recorregut: carrer dels Arbres, plaça de la Constitució, carrer de l’Hospital, plaça de l’Ajuntament, carrer Gran i plaça de Santa Eulàlia on cada ball farà un lluïment, en acabar ballada conjunta, i cantada popularamb la sardana Galant Esparreguera. *Recordem que en aquest acte hi haurà llançament de pirotècnia. Org. La Fede i Ajuntament d’Esparreguera 7 de la tarda LIVING THE REQUIEM. REQUIEM FOR THE LÍVING OF DAN FORREST Teatre de la Passió d’Espareguera Org. ToGetArt Obra coral amb piano i solistes. 70 veus intergeneracionals, dramatúrgia, cant líric i poesia. Entrades a www.lapassio.net 3/4 de 9 del vespre “ENSIERRU” D’HIVERN Recorregut: plaça de Santa Eulàlia, carrer Gran, plaça de l’Ajuntament, carrer de l’Hospital, plaça de la Constitució, carrer de Sant Antoni, passatge de les Eixides, carrers del Taquígraf Garriga, Gran i plaça de Santa Eulàlia Org. La Fede i Ajuntament d’Esparreguera

2/4 de 11 de la nit NIT PETARDA DELS QUINZE ANYS! Plaça de Santa Eulàlia Org. Colla Bastonera del Montserratí Una festa catalana on el folklore serà protagonista! Hi trobaràs barretines, porrons, sortejos del més esbojarrats i els hits d’avui, d’ahir, d’aquí i d’allà! Hi haurà servei de barra amb begudes i entrepans.

Diumenge, 16 de febrer 8 del matí TOC DE MATINES Carrers de la vila Org. Grallers i tabalers dels Castellers d’Esparreguera Col·l. Amics del Campanar d’Esparreguera De 10 a 2 del migdia JORNADA DE PORTES OBERTES A CERÀMIQUES SEDÓ Ceràmiques Sedó. Carrer de Barcelona, 60 - Entrada gratuïta Org. Ceràmiques Sedó De 10 a 2 del migdia JORNADA DE PORTES OBERTES AL MUSEU DE LA COLÒNIA SEDÓ D’ESPARREGUERA Museu de la Colònia Sedó (entrada gratuïta) Org. Associació en Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Museu de la Colònia Sedó i Ajuntament d’Esparreguera 3/4 de 12 del migdia VISITES GUIADES PEL RECINTE INDUSTRIAL DE LA COLÒNIA SEDÓ Punt de trobada: l’entrada al museu Org. Associació en Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn i Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

1 del migdia DIADA CASTELLERA AMB ELS CASTELLERS D’ESPARREGUERA I ELS CASTELLERS DE TERRASSA Plaça de Santa Eulàlia Org. Castellers d’Esparreguera i Ajuntament d’Esparreguera 5 de la tarda PASSADA BASTONERA DE SANTA EULÀLIA Recorregut: Plaça de Santa Eulàlia, carrer Gran, plaça de l’Ajuntament, carrers dels Cavallers, de la Guardiola, de Baix, plaça de la Constitució, carrers dels Arbres, del Taquígraf Garriga, Gran i plaça de Santa Eulàlia Org. Colla Bastonera del Montserratí i Ajuntament d’Esparreguera 6 de la tarda 10È. CONCURS DE TEATRE D’ESPARREGUERA Certamen Francesc Ribera i Cortadella El crèdit de la companyia ATC de Calaf Patronat Parroquial Org. Patronat Parroquial 7 de la tarda CORREFOC INFANTIL DE FESTA MAJOR Amb els Polls Folls d’Esparreguera i la Colla infantil Bram de foc d’Abrera Recorregut: plaça de Santa Eulàlia, carrer Gran, plaça de l’Ajuntament, carrers de les Hortes, de Sant Jaume, del Beat Domènech Castellet, del Camí del Puig, de Montserrat i plaça de Santa Eulàlia Org. Els Polls Folls i Ajuntament d’Esparreguera @esparreguera @esparreguera @esparreguera

11 del matí i 12 del migdia CONCERT DELS GRUPS DE CAMBRA DE L'ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA I DANSA D'ESPARREGUERA Museu de la Colònia Sedó - Entrada gratuïta Org. Associació en Defensa del Patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn El concert es durà a terme a l'espai de l'antiga turbina de la fàbrica, a sota de l'actual turbina Planas. Caldrà fer reserva prèvia a: patrimonicoloniasedo@ gmail.com. Aforament limitat a 50 persones.

Ajuntament d'Esparreguera

Ajuntament d'Esparreguera

www.esparreguera.cat


16

Abrera - Sant Esteve

la bústia · gener del 2020

Abrera remodela totalment la Sala i s'integra al STI breus L'ACA ESTRENA LABORATORI Nou aspecte de la Sala remodelada. Aj.

El conseller i l'alcalde, a la inauguració. Aj.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat per l’alcalde Jesús Naharro, han inaugurat el nou laboratori de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a Abrera que s'unifica amb el de Barcelona. Amb una inversió d'uns 1,8 milions d’euros, passarà a ser un espai de referència en el control de la qualitat de les aigües. El nou laboratori analitzarà més de 16.000 mostres anuals, de les quals s’analitzen 428.000 paràmetres. La facturació anual de les analítiques es podria quantificar en 4,5 milions d’euros. L’espai està ubicat dins el recinte de la planta potabilitzadora d'aigües que gestiona ATLL a Abrera.

La integració tarifària permet pagar en un sol títol de transport

L’alcalde Jesús Naharro ha inaugurat les obres de reforma integral de la Sala Municipal. L'Ajuntament ha renovat la platea i el pati de butaques que permet al públic millorar la visibilitat de l’escenari, que compta amb un paviment nou i s’han eliminat les barreres arquitectòniques a través d’una plataforma mecànica. A més, s’ha canviat l’equipament escènic i audiovisual, amb un videoprojector. S’ha reubicat l’espai de control de so i de llum que fins ara estava situat en un dels laterals de l’amfiteatre. També s’ha remodelat el vestíbul d’accés, s’han reorganitzat els camerinos i s’ha renovat la climatització i els revestiments de la sala. Segons fonts municipals, és l’actuació de millora més completa que s’ha fet des de la seva inauguració, l’any 1983.

ERC, AU i ARA impulsen una moció de censura a Sant Esteve

ERC, Alternativa Unitària per Sant Esteve i Ara Sant Esteve van presentar el 14 de gener, al registre municipal, una moció de censura al govern en minoria del PSC encapçalat per l’alcalde Enric Carbonell, amb quatre regidors. En el tancament d'aquesta edició, el Ple s'ha convocat pel dimarts 28 de gener a les 12h. El nou acord de les tres formacions sumen set regidors i la majoria absoluta per tirar endavant la moció de censura i el nou govern amb Carme Rallo com a alcaldessa. La nota dels tres grups explica que "la situació actual del nostre ajuntament amb un endeutament superior a 20M€ (entre l’ajuntament i la Societat Municipal) no deixa de ser preocupant quan observem les mancances i necessitats del nostre municipi i constatem que l’actual equip de govern segueix amb la mateixa forma de fer política que ja va portar el nostre ajuntament a una situació catastrò-

fica l’any 2012". L’actual govern municipal en minoria, no ha estat capaç de conformar un govern de majoria estable, mostrant-se incapaç de redreçar la situació del municipi pel que fa als serveis bàsics, el manteniment o la qüestió econòmica i treballa fent una fugida endavant sense encarar els problemes reals". El govern del PSC ha mostrat la seva incredulitat per la moció de censura. Segons un comunicat de l'Ajuntament "durant els pocs mesos transcorreguts des de la investidura, el govern ha treballat amb transparència i voluntat de col·laboració, intentant generar confiança, creant instruments de participació per tal que tots els grups polítics coneguessin el dia a dia del municipi". Afegeixen que "res feia pensar que fins al dia d’avui, el representant del grup ARAses canviés l’orientació del seu suport al govern".

Moment del registre de la moció de censura a l'actual govern del PSC. SE.

Signatura conveni ATM i Ajuntament. Aj.

Abrera ja forma part del Sistema Tarifari Integrat de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM). Des de l’1 de gener de 2020, la integració tarifària permet als usuaris pagar una vegada en un sol títol de transport quan utilitzin els Ferrocarrils (FGC) o el bus urbà i interurbà de la regió metropolitana de Barcelona. D’aquesta manera, el viatge per als usuaris serà molt més reduït i, de retruc, és un incentiu per afavorir la mobilitat més sostenible i l’ús del transport públic. El servei del nou bus urbà és de dilluns a diumenge. L’acord d’integració tarifària del bus urbà d’Abrera l’ha signat l’alcalde Jesús Naharro i el director general de l’ATM, Pere Torres, a les dependències municipals. El regidor de Mobilitat, Jordi Moreno, i tècnics del consistori i de l’ATM han assistit a l’acte de signatura.

D’altra banda, l’Ajuntament vol impulsar un nou servei de transport urbà d’Abrera que pròximament arribarà a tots els barris del municipi. Preveu un recorregut pels barris de Sant Miquel, Can Vilalba i Les Carpes i Ca n’Amat desdoblant la ruta actual. La Colla Infantil Bram de Foc es va estrenar l'any 2018 i a les dues darreres Festes Majors d'Abrera, els infants van participar en el correfoc, després de la Cercavila tradicional pels carrers de la nostra vila. Ara la colla té oberta la inscripció per als infants que vulguin apuntar-se. L'Ajuntament també ha convocat a tots els joves i les entitats que vulguin participar en la reunió de la Comissió de la Festa Major Jove 2020, a la trobada que se celebrarà el dilluns 27 de gener a les 18h, al Casal de Joves.


Especial Abrera

la bústia · gener del 2020

17

El Parc de Nadal d’Abrera rep enguany més de 15.000 visites. Tot un èxit! Més de 15.000 persones van passar del 6 de desembre al 7 de gener per les instal·lacions del Parc de Nadal d'Abrera al Parc de Can Morral, 2.000 persones més que a l’edició de l’any passat. La Carpa Diverespai, inaugurada el 20 de desembre, va comptar amb gairebé 9.000 usos i la Pista de Gel amb més de 6.000.

L’alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que “hem tingut l'oportunitat de gaudir d'una carpa d'activitats enorme, amb activitats per a nens i nenes de diferents edats i una Pista de Gel. Tots els veïns i veïnes d'Abrera han pogut gaudir d'una forma quilòmetre 0, on hem prioritzat que la gent no surti del poble. Més de 15.000 persones s'hi han apropat,

no només gent del municipi, sinó que com a referent del Baix Llobregat Nord la gent s'apropa a la nostra vila”. La regidora d’Infància, Giulia Mirto, ha assenyalat que la prioritat és “treballar per les famílies, per la infància i pel temps de qualitat”.

Un any més, des de l'Ajuntament vam regalar a tots els i les escolars residents a Abrera una entrada per gaudir aquest Nadal de la Pista de Gel. L'alcalde, Jesús Naharro, i la regidora d'Infància, Giulia Mirto, acompanyats per les AMPA, van visitar els centres educatius abrerencs per repartir 2.192 entrades per l'alumnat. El divendres 6 de desembre al matí vam inaugurar la Pista de Gel d'Abrera amb el patinador Quim Díaz, veí d’Abrera i ex-jugador de Hockey Gel i Hockey Línea del Barça i del Jujol de Sant Joan Despí. També vam instal·lar una zona de jocs de fusta i malabars per a tothom! El divendres 20 de desembre a la tarda, coincidint amb l'inici de les vacances escolars, vam celebrar el Cagatió Solidari al parc de Can Morral, amb animació infantil a càrrec del grup Ambauka i recollida d'aliments i productes d'higiene per al Banc d'Aliments amb Creu Roja i Càritas. 500 nenes i nens van gaudir de l'activitat. Després, totes i tots van poder gaudir d'una xocolatada amb opció també per a les persones que són celíaques. Les entitats abrerenques Hip Hop Abrera i Gospel Abrera han col·laborat enguany omplint de bon ritme, bona música i ambient nadalenc la Carpa Diverespai amb les seves actuacions. Per cloure totes les activitats del parc, el dimarts 7 de gener a la tarda vam gaudir d'una exhibició de dansa amb el grup de ball Slyaers Dance Crew, xocolatada, i l’actuació de l'Elsa, l'Anna i l'Olaf, personatges Disney de les pel·lícules 'Frozen'.

Valoracions positives de les famílies! Eva Zülleman. Abrera "La veritat és que és una xulada. Penso que pels petits és un entreteniment molt divertit. A banda, també gaudeixen molt en família perquè els pares podem estar amb ells en jocs com els de fusta. Està molt bé, la veritat. Els propers dies intentarem entrar una estoneta". Eva de Haro y Alba Gómez. Abrera "Está muy chula y, por el precio que tiene, es un acierto". "Sí, es un acierto. La verdad que el precio y todo está muy bien, y para los niños también, a la hora de pasear con la familia, las Navidades...". Laura Amo. Abrera "Ens ha agradat molt. Venim als matins i a les tardes. Els nens gaudeixen bastant i el preu és assequible".

Ricard Macià. Abrera "La veritat que molt bé. És una oportunitat perquè els nens gaudeixin i es cansin també durant aquestes festes. Està molt ben organitzat i estem molt contents. Hem anat a la Pista de Gel dos cops. La meva filla encara no patina però comença a fer cosetes. Molt bé". Suhairi Márquez. Abrera "De maravilla. Hemos bajado un poco para que disfrute y aquí, con todo esto, muy bien, muy agradable, excelente. Es el primer día que vengo. A él le ha encantado. Sobre todo la pista de hielo. Ya ha venido dos veces". Juan Francisco Picón. Olesa de Montserrat "Els nens estan contents. És un lloc on podem estar tranquils perquè només hi ha una sortida. Veiem que hi ha una mica de tot, pels petits i pels més grans. El lloc on està és molt xulo i també hi ha la pista de patinatge. Avui la provarem".

Collbató - Castellví de Rosanes

Collbató repara l'estructura Can Sunyer de Castellví superior de l'Ajuntament millora el servei d'autobús

Estructura que envolta l'Ajuntament. Aj.

Collbató està enllestint les obres per consolidar l’estructura superior de l’editici de l’Ajuntament. L’actuació consisteix en reparar la teulada i la part superior de l’edifici. La Diputació ha subvencionat les obres en dues convocatòries per valor de 199.078 euros. Aquest és un dels ajuts que va rebre l’Ajuntament de Collbató de la Diputació inclosos en el Pla Xarxa de Governs Locals de la corporació. Així, Collbató va rebre ajuts per 368.750,44 euros, els anys 2018 i 2019, per a projectes presentats per l’Ajuntament, dins d’un programa de millora dels equipaments municipals. Les obres de construcció de la rotonda de la B-112 amb el passeig de les Llongànies

Un nou servei d'autobús per als barris. Aj.

comporten afectacions al trànsit a la zona. Concretament, es produeix un tall de trànsit al carrer Llongànies, que no afecta els veïns que circulen en sentit Passeig de la Fumada. Les obres substituiran l'actual semirotonda sense illot central físic per una nova rotonda, de 32 metres de diàmetre, amb una calçada de vuit metres i un metre de voral exterior. El projecte inclou la implantació de nova senyalització d'orientació d'acord amb la normativa vigent, així com nou enllumenat públic. D'altra banda, les destrosses al local de la pista coberta Martí Gil fetes als voltants de cap d'any tindran un cost de 120.000€. S'està investigant per trobar els autors dels fets, segons fonts municipals.

Els veïns de la urbanització de Valldaina i Can Sunyer, entre Sant Andreu i Castellví, compten amb un servei millorat del bus urbà que oferta Soler i Sauret. Amb l’entrada del nou any, el trajecte compta amb una nova parada al carrer de Núria, que abarca una zona residencial de Castellví. Així, s’ha reorganitzat l’actual oferta de transport. Les sortides des de Valldaina i Can Sunyer a Sant Andreu manté el recorregut tot i que el pas per la nova parada del carrer de Núria serà amb els busos de les 8.30h, 12.30h i 18.15h. En sentit contrari, de Sant Andreu a Valldaina i Can Sunyer el pas per la parada

del carrer de Núria serà els busos de les 8h, 10h, 12h i 17.45h. L’actuació ha estat possible gràcies al departament de Territori i Sostenibilitat juntament amb els ajuntaments de Sant Andreu i Castellví. Castellví ha iniciat el 2020 conscienciant a veïns i veïnes de reduir l’ús de plàstic. Sota el títol ‘Reutilitza’m i beu de forma sostenible’, l’Ajuntament ha iniciat una campanya on lliura gratuïtament 700 ampolles reutilitzables. Es pot recollir l’ampolla reutilitzable els dilluns, de 16 a 19h, a l’Ajuntament i els dimarts, de 18 a 21h, al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina.


18

Gelida - Masquefa

la bústia · gener del 2020

Gelida presenta el BarnaSants Penedès breus PREMI PER AL FUNI. El Funicular de Gelida ha estat distingit amb un dels Premis Bonaplata de l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC). El jurat ha valorat l’estudi, la seva rehabilitació, optant per conservar les caixes de fusta, acoblant-les a nous xassís i així mantenir l’essència d’aquest mitjà de transport. ATROPELLAMENT MORTAL. Un jove d’uns 24 anys va morir el dia 3 de gener en ser atropellat per un tren de mercaderies quan passava per l’estació. Segons testimonis, el jove es va llançar a la via quan passava el comboi provinent de Martorell. En aquest succés van participar Bombers, Policia Local, Mossos i 2 ambulàncies del SEM.

El BarnaSants Penedès es va presentar el 16 de gener al Centre Cultural. Aj.

El festival BarnaSants porta a Toti Soler i la Gemma Humet

El Festival BarnaSants aterrarà a Gelida per sisè any consecutiu. Ho farà amb Toti Soler i Gemma Humet el diumenge 1 de març al Centre Cultural a les 19h. El duet oferirà un concert sensible interpretant des de la guitarra i la veu de poetes com Salvat-Papasseit, Marçal i Vinyoli amb Ovidi Montllor, Jacques Brel, Léo Ferré o Georges Brassens. El concert tindrà un cost entre 8 i 10

Les primeres dones que pugen una caldera de l'escudella de Santa Llúcia. La Bústia/Ll.G.

euros i compta amb el suport de l’Ajuntament. Els concerts del BarnaSants Penedès es completen a Vilafranca, Subirats i Sant Llorenç. La regidora de Cultura, Montse Rovira, va conduir l'acte de presentació que va comptar amb el director del festival, Pere Camps, i els regidors de la resta de municipis participants. Desirée Povedano i Anna Carré, van pujar, el dia 13 de desembre, una de les

calderes de l’escudella de la Festa de Santa Llúcia. Van recórrer, amb el suport de 2 pals de fusta, un trajecte d’uns 80 metres des del pati d'Els Lluïsos, on es cuina, fins a la plaça de l’Església, on es reparteix. Una imatge inèdita perquè fins ara era una tradició no escrita que era una tasca dels homes. En una festa més que centenària és la primera vegada que dues dones pugen la mateixa caldera.

Masquefa aprova un pressupost d'uns 16 M€

L’Ajuntament de Masquefa ha aprovat els comptes per al 2020. El pressupost anual de l’exercici del curs vinent ascendeix 15.960.447,60 euros, del qual un 38% es destinarà íntegrament a actuacions dirigides a serveis d’atenció a les persones. Així, l’àrea d’Atenció a les Persones comptarà amb la partida més àmplia amb 4.250.220,94 euros. Segons la regidora d’Hisenda, Elena Fernández, “la voluntat de l’equip de govern és potenciar, més que mai, la millora dels serveis i el vessant social i assistencial dels comptes”. La resta de partides suposen un 29% per a l’Administració; un 24% en Urbanisme i Obres o un 9% en Governació. També està inclosa la prestació de serveis per a La Beguda Alta i a les urbanitzacions. A més es destinaran 305.000 euros per executar actuacions prioritàries a les urbanitzacions i 223.745.68 euros per al desplegament del projecte de

breus Les inversions 2020 es destinen a millorar els equipaments. La Bústia/Q.S.

modernització del polígon industrial de La Pedrosa. En el capítol d’inversions, que s’eleven a 2.525.899,01 euros destaquen les tasques d’arranjament i manteniment d’equipaments esportius i policials municipals, millora de parcs i jardins, el CTC, la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo, els centres educatius així com l’ampliació del cementiri municipal. Daniel Gutiérrez, líder del PSC remarca “l’aposta per l’estabilitat

Busquem PERIODISTES - COMMUNITY MANAGER ASSESSORS/ES COMERCIALS Persones motivades i amb iniciativa en els projectes Com a freelance o en contracte laboral

labustia@labustia.cat

i la responsabilitat institucional a l’Ajuntament. Hem pactat un conjunt de mesures vers la protecció als col·lectius més vulnerables, la promoció econòmica i de l’ocupació, la transició energètica, l’habitatge, els projectes educatius, l’incivisme i l’equitat de gènere i la inclusió”. Els comptes per al 2020 es van aprovar amb els vots a favor de JxCAT. El PSC s’hi va abstenir mentre que ERC-AM, Cs i CUP-Amunt hi van votar en contra.

Les inversions de l'any 2020 sumen 2'5M€

MESURADORS D'OLORS Masquefa compta amb un nou sistema pioner de recollida d’olors que ha instal·lat la UPC. Són mesuradors que recullen diferents tipus d’olors mitjançant uns filtres, ubicats al carrer de Campoamor i a l’Escola Font del Roure. Tenen com a objectiu recollir mostres de partícules per ser comparades, després, amb les que s’han obtingut a les instal·lacions de l’Ecoparc. La Generalitat també ha instal·lat una unitat mòbil de vigilància de contaminació atmosfèrica per a fer un seguiment de les olors provinents de l’abocador de Can Mata.

GRAN ILUSTRE VIDENTE AFRICANO

ADAMA MÁS CONSULTADO POR LA RAPIDEZ DE SU TRABAJO Y EFICACIA Resultado garantizado, soluciona todo tipo de problemas: amor, suerte, trabajo, mal de ojo, amarres, impotencia sexual, etc

T 604 101 993 REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil Treballem amb les principals companyies d'assegurances

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h

Nova ubicació

MARTORELL - 93 776 54 44 Carretera de Piera, 43

OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81


Especial

la bústia · gener del 2020

19

Beneficiarios de una Incapacidad Permanente, de jubilación o viudedad

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV

· Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42

En fecha 12 de diciembre de 2019, la Sala Primera del Tribunal de Justicia de la Comunidad Europea ha publicado una sentencia que tiene una incidencia importante en los beneficiarios de una Incapacidad Permanente, o, a opinión del suscribiente, también a beneficiarios de pensiones de jubilación o viudedad. La petición de decisión prejudicial tiene por objeto la interpretación del artículo 157 TFUE y de la Directiva 2006/54/CE del Parlamento Europeo y del Consejo, de 5 de julio de 2006, relativa a la aplicación del principio de igualdad de oportunidades e igualdad de trato de hombres y mujeres en asuntos de empleo y ocupación. La sentencia referida establece que existe discriminación directa por razón de sexo a los hombres en la normativa nacional española al establecer el derecho a un complemento de pensión para las mujeres con al menos dos hijos biológicos o adoptados y perciban una pensión contributiva por Incapacidad Permanente. Y ello por cuanto, el artículo 60.1 de la Ley General de la Seguridad Social establece que ( ) Se reconocerá un complemento de pensión, por su aportación demográfica a la Seguridad Social, a las mujeres que hayan tenido hijos biológicos o adoptados y sean beneficiarias en cualquier régimen del sistema de la Seguridad Social de pensiones contributivas de jubilación, viudedad o incapacidad permanente ( ).

Por consiguiente, y según la resolución judicial referida, dicho precepto nacional, concede un trato menos favorable a los hombres que han tenido al menos dos hijos biológicos o adoptados, constituyendo una discriminación directa. La postura mantenida por el Tribunal europeo se fundamenta en que, el artículo 60.1 de la Ley General de la Seguridad Social española no contiene ningún elemento que establezca un vínculo entre la concesión del complemento y el disfrute de un permiso de maternidad o las desventajas que sufre una mujer en su carrera debido a la interrupción de su actividad durante el período que sigue al parto. En particular, se concede dicho complemento (5%, 10% o 15%, en el caso de 2 hijos, 3 hijos o 4 hijos o más), a las mujeres que hayan adoptado dos hijos, lo que indica que el legislador español no pretendió limitar la aplicación del complemento mencionado a la protección biológica de las mujeres que hayan dado a luz. Además la disposición mencionada no exige que las mujeres hayan dejado efectivamente de trabajar en el momento en que tuvieron a sus hijos. Incluso se concede dicho complemento a las mujeres que hayan tenido a sus hijos antes de entrar en el mercado laboral. Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista ICAB 18546

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat


20

Esports

la bústia · gener del 2020

El pilot Pep Mas fa història creuant la meta del Dakar L’acomiadament d’un entrenador provoca una sacsejada al Club Natació Martorell amb pancartes contra la gestió de la directiva

Laia Martret és l’artífex de la classificació de Catalunya sub 15 per a la segona fase del Campionat d’Espanya de futbol femení

Trobada de rugby

MARTORELL Pep Mas (Martorell, 1978) ha fet història després de creuar la línia de meta del Dakar 2020. Ho ha fet acompanyat del mecànic de Sant Andreu, Anselm Moya amb l’equip Pedregà Team i en 69a posició en la classificació general. Mas és el primer pilot de Martorell que finalitza la prova per excel·lència mundial del món del motor. Mas ha deixat enrere queden 12 etapes i havent recorregut prop de 8.000 kilòmetres pel desert de l’Aràbia Saudita. NATACIÓ. El CN Martorell viu una sacsejada arran de l’acomiadament d’Aitor Sújar com a entrenador de natació. Fruit d’això, un grup de pares i esportistes de l’entitat van protestar amb pancartes al CE La Vila i al carrer durant la festa dels Tres

Un centenarde jugadores de categories sub14, sub16 i sub18 de rugby van participar en la trobada que va organitzar la Federació Catalana al CE Torrent de Llops.

Gimnàstica comarcal

Pep Mas ha recorregut 8.000 kms pel desert de l’Aràbia Saudita | SE

Protestes contra la directiva | SE

Tombs demanant la dimissió de la presidenta, Eva Rodríguez. En un comunicat, la directiva, desmenteix les acusacions fetes al·legant que l’acomiadament “per causes disciplinàries” de Sújar són com “a conseqüència d’uns fets molt greus”. La directica s’ha compromès a fer una assemblea de socis.

VOLEIBOL. El Club Voleibol Martorell va presentar els seus 9 equips en un acte a les Instal· lacions Esportives Municipals. L’entitat compta amb tres equips alevins, un infantil, un cadet, dos juvenils i dos sèniors (femení i masculí). Presidit per Manuel Tena, el CV Martorell manté la il· lusió de la promoció del voleibol.

FUTBOL. La martorellenca Laia Martret va ser l’artífex de la classificació de la Selecció Catalana sub15 de futbol femení per a la segona fase del Campionat d’Espanya. Martret va donar la victòria amb un gol de penal davant Galícia (0-1) i va tornar a marcar davant el País Basc on les catalanes es van acabar imposant (3-1).

Més de 250 gimnastes de la comarca van participar en l’estrena del curs 2019-2020 del Consell Esportiu del Baix Llobregat que va tenir lloc al Pavelló Can Cases.

Torneig de bàsquet El CBF Cerdanyola i la UE Mataró, en categories femenina i masculina, van ser estat els guanyadors del Torneig de Nadal que organitza el Bàsquet Club Martorell.

“La Portals” presenta Joseba Beloki COLLBATÓ El Casinet de Collbató va omplir-se de gom a gom en l’acte de presentació de La Portals 2020. El protagonisme se’l va endur Joseba Beloki, qui l’organització li prepara un homenatge coincidint amb la disputa de la prova el proper 19 d’abril. Durant l’acte es va projectar un video on repassa la trajectòria del ciclista basc. La Portals és una marxa no competitiva que traça la muntanya de Montserrat. Un escenari meravellós on els ciclistes gaudeixen d’un entorn espectacular. En aquest edició hi haurà, novament, dos formats: La Portal Clàssic, de 60 kms i 1.500 metres de des-

nivell i la Half, de 38 kms i 850 metres de desnivell. Les inscripcions estan limitades a 1.500 participants. A tres mesos de disputar-se la prova, l’organització ha anunciat que ja compta amb 400 inscrits. Un any més la prova tindrà un component solidari. Així, La Portals aportarà un euro de cada inscrit a Asdent, l’associació que recull fons per a la recerca d’una malaltia minoritària. CURSA. La 7a Marató de Montserrat i la 33a Cursa de l’Alba ja ha obert el període d’inscripcions. La cita tindrà lloc el 10 de maig de 2020 a Collbató i permet als participants gaudir del Parc Natural de Montserrat.La

7a Marató de Montserrat té una distància de 42,195 quilòmetres, un desnivell positiu de 2.550 metres i amb sortida i arribada a Collbató. L’hora de sortida és a les 8 del matí i el punt més alt del recorregut és el Pic de Sant Jeroni, de 1.236 metres. La 33a Cursa de l’Alba traça un recorregut de 24 kilòmetres i un desnivell positiu de 1.100 metres. L’hora de sortida és a les 9 del matí i un dels moments més intensos de la prova és l’ascens al Pic de Sant Jeroni amb 1.200 graons de pujada.L’entrega de dorsals tindrà lloc el dissabte 9 de maig (de 17.00 a 20.00 hores) i el mateix dia de la prova, de 7.00 a 7.45 hores, al Casal de Cultura.

Pepe Cuevas, l’ànima de La Portals, amb Beloki en la presentació | La Portals

CURSA. La tercera edició de la Cursa Vertical Montserrat, una de les iniciatives del projecte solidari Bombers amb Causa, tindrà lloc el 28 de març de 2020 a Collbató i per a només 102 participants. La prova té un doble objectiu: recaptar fons per finançar beques de recerca en

malalties infantils i programes socials de suport per a menors amb risc d’exclusió i les seves famílies, i fomentar la inclusió de les persones amb discapacitats diverses. La prova consistirà a pujar 2.180 graons en 765 metres a tocar del Monestir de Montserrat.


Esports

la bústia · gener del 2020

breus GELIDA. El primer equip del Club Futbol Gelida acumula 6 derrotes consecutives en un final de la segona volta per oblidar. Els gelidencs són en la part baixa de la taula i esperen capgirar la dinàmica. MASQUEFA. El masquefí José Martín va acabar en cinquena posició al Campionat d’Espanya de Ciclocròs, en la categoria V50B. La prova va tenir lloc a celebrat a Illa das Esculturas (Pontevedra).

21

El CB Sant Andreu és el nou líder de Segona SANT ANDREU DE LA BARCA El primer equip del Club Bàsquet Sant Andreu va arrabatre el liderat al CB Morell amb una victòria al Poliesportiu Josep Pla. Els santandreuencs estan fent una temporada gairebé impecable i esperen mantenir la bona dinàmica de joc i de resultats en la segona volta en l’intent de jugar a Primera Catalana, la propera temporada. FUTBOL. L’entrenador Íñigo Irisarri ha sumat 100 partits a la banqueta del primer equip del CF Sant Andreu. Irisarri va aterrar a Can Salvi a finals de

la temporada 2016-17 i l’èxit més sonat va ser l’ascens a Segona Catalana, a finals del curs passat després d’una promoció. CURSA. Més de 200 persones van registrar un rècord de participants en el 4t Canicros i Caminada canina solidària Pi Tallat a Sant Andreu. Javier Torres, amb un temps de 24 minuts i 22 segons va ser el guanyador del Canicrò. La primera dona va ser Nuasica Corredor amb un temps de 32 minuts i 57 segons. Els beneficis de la prova es destinaran a SOS Ladridos, de Pallejà.

Miren cap a Primera | José A. Haro

GIMNÀSTICA ARTÍSTICA. L’AE Sant Andreu va participar en la primera jornada de gimnàstica artística del Consell Esportiu del Baix Llobregat a Martorell. Van destacar Marta Gil i Sofia Bellour (prebenjamí B); Marc Molina i Ángel Défez (aleví C); Daniela Moreno, Jana Sans i l’AE SAB, per equips, en aleví B; Alexandra Rastrollo i Blau Enríquez, en infantil A; Gisela Cabrera, Aurora Albendin i Ariadna Marquez, de l’AESAB van pujar al podi en la categoria juvenil B. D’altra banda, l’AE Sant Andreu ha iniciat la nova temporada amb bon peu i preparant les competicions.

Pujol debuta amb el primer equip del RCD Espanyol CASTELLVÍ DE ROSANES

El jugador castellvinenc, darrere, el dia del seu debut a la Copa del Rei | RCDE

El castellvinenc Ricard Pujol va debutar, el 19 de desembre passat, amb el primer equip del RCD Espanyol al Camp d’Esports de Lleida en un partit corresponent a la segona ronda de la Copa del Rei. Pujol va accedir al terreny de joc al minut 88 substituïnt Facundo Ferreyra. Els blanc-i-blaus es van imposar a la UE Lleida (0-2) amb gols de Wu Lei.

Pujol es va estrenar amb el dorsal 37 a l’esquena i és el tercer jugador de la zona d’influència de La Bústia que ho fa amb el primer equip aquesta temporada: l’olesà Víctor Gómez i el martorellenc Moha Ezzarfani. Pujol es va incorporar al filial del RCD Espanyol l’estiu passat procedent de la UE Cornellà, de Segona Divisió B, on hi va militar quatre temporades després de forjar-se al CF Martorell i la Damm.

NATACIÓ. La nedadora Núria Marquès, que ja ha iniciat la preparació per ser als Jocs Olímpics de Tokyo 2020, ha rebut algunes distincions per la seva trajectòria. La darrera va ser durant la gala del 50è aniversari del Club Natació Sant Feliu de Llobregat, de la qual Marquès n’és membre. La castellvinenca va aprofitar l’avinentesa per demanar a l’Ajuntament que construeixi una piscina de 50 metres.

Bonilla, medalla de bronze de taekwondo de la FEK SANT ESTEVE SESROVIRES Alberto Bonilla va rebre la medalla de bronze al mèrit esportiu per part de la Real Federació Espanyola de Taekwondo (FEK). El sesrovirenc acumula més de 35 anys d’experiència en aquest esport. Bonilla és mestre de taekwondo de més de 300 alumnes i és diplomat en pedagodia terapèutica per la Universitat Ramon Llull. Bonill és fundador de l’Escola Taekwondo Sesrovires i l’ha convertida en una referència.

FUTBOL. El camp de futbol de Sant Esteve va acollir una jornada inclosa en la campanya ‘Cap nen sense joguina’ de Creu Roja Baix Llobregat Nord. Durant tota la jornada, els participants van lliurar joguines que es repartiran entre els col·lectius més vulnerables de la zona. Hi va participar la jugadora sesrovirenca del FC Barcelona femení, Jana Fernández. VOLEIBOL. El Club Volei Sant Esteve va tenir un bon paper als Campionats d’Espanya que van

tenir lloc a Valladolid, el desempre passat. En categoria cadet femení, les sesrovirenques van acabar en setena posició després de superar el CV Calzada (0-2) en el partit per al tercer i quart lloc. En categoria juvenil femeni, el Vòlei Sant Esteve va acabar en 26è lloc. FUTBOL SALA. La Pista Francesc Castellet va acollir el 1r Torneig Antifeixista de futbol sala amb la participació de vuit equips que van gaudir d’una jornada esportiva.

Alberto Bonilla és fundador de l’Escola Taekwondo Sant Esteve | Aj.

Aprofita les Rebaixes Fins un 50% Dte


22

Esports

la bústia · gener del 2020

Olesa obre la piscina coberta de les Planes El Futbol Sala Olesa promou el 1r Campus Roger Serrano després de consolidar el de Joselito

El 28 i 29 de març tindrà lloc el Trail de les Ermites, amb la cursa gran de 25 kms com a gran al·licient

OLESA DE MONTSERRAT Olesa ha posat en funcionament la piscina coberta del Complex Esportiu Les Planes després que s’hagin enllestit les obres de millora. L’Ajuntament va promoure dues jornades de portes obertes. El cost d’aquesta primera fase de reforma s’eleva a més d’un milió d’euros. Les obres han anat a càrrec de l’empresa Indros Linyola SA. FUTBOL SALA. El FS Olesa ha presentat el 1r Campus Roger Serrano, jugador del FC Barcelona, previst pels dies 6, 7, 8 i 9 d’abril durant la Setmana Santa. Durant l’aturada nadalenca, el Campus de Joselito va ser tornar a ser un èxit. El Pavelló de Sant Bernat d’Olesa va ser l’escenari de la primera

Joselito, durant el Campus | FSO

Els usuaris ja gaudeixen de la piscina coberta de Les Planes | Aj.

trobada de biberons de futbol sala. Hi van participar nens i nenes que cursen P3, P4 i P5 de les escoles del Ferrà i Esteve, Sant Bernat, Escolàpies i una representació de l’equip de biberons del FSO. Per Nadal, l’entitat va promoure una jornada solidària molt festiva.

TRAIL. Els dies 28 i 29 de març tindrà lloc la 6a edició del Trail de les Ermites d’Olesa. Hi haurà 5 proves: cursa infantil, cursa vertical, cursa de 12 km i cursa gran (25 km). La prova és organitzada per l’AEE de l’Institut Daniel Blanxart i l’Ajuntament amb el suport d’entitats.

FUTBOL. Una setzena d’equips de futbol 7 de categoria prebenjamí i benjamí van participar en el torneig solidari de l’EF Olesa al camp de Les Planes. A més de la disputa del campionat, els assistents van col· laborar lliurant aliments per als més necessitats.

breus ABRERA. El VII Torneig de Nadal d’escacs de categories infantil i juvenil que promou el Club Escacs Abrera ha tornat a ser un èxit de participació. La competició va tenir lloc a la Casa de Cultura. Els guanyadors del Torneig de Nadal van ser Carlos Toledano, d’Abrera, en la categoria sub-8; Laia Garcia, de Martorell, en la categoria sub-11; Aina Rodríguez Criado, d’Olesa, en la categoria sub-14 i Toni López, d’Abrera, en la categoria sub-18.

Promoció dels escacs a Abrera | Aj.

El Club Karate Gimnàs Stylo tanca un 2019 espectacular ESPARREGUERA Gerardo Pérez és el nou entrenador del CE Esparreguera després de la renúncia d’Àlex Guixà, qui va ser intervingut del cor. Pérez ja va dirigir el conjunt esparreguerí els tres darrers partits abans de l’aturada nadalenca ja que Guixà va haver de complir una sanció imposada per la FCF. “La prioritat és la salut de Guixà”, assegura la presidenta del CE Esparreguera, Sònia Borrega. “És l’aposta de la directiva i consensuada pel mateix Guixà. Gerardo Pérez té la plena confiança de la directiva”, assegura Borrega. Pérez ha estat entrenador del juvenil del conjunt esparreguerí fins a tres vegades. El primer equip és líder de Quarta.

KARATE. El Club Karate Gimnàs Stylo va tancar l’any 2019 amb podi per a 13 alumnes al Campionat de Catalunya de Karate (kius) a Montcada i Reixac.Ferran Rueda, director i entrenador del CKG Stylo destaca que el 2019 ha estat “un gran any pel nostre club perquè ens hem classificat en totes les categories a nivell autonòmic i la Federació Catalana de Karate ha selecionat dos dels nostres competidors per participar als Campionats d’Espanya juvenil i júniors”. La martorellenca Mireia Bejarano va ser primera classificada en la categoria juvenil femenina kumite amb una primera classificada d’Espanya, la martorellenca i l’esparreguerí David Noguero, sotscampió de Catalunya cadet, júnior i sub21 el 2019.

Els primers classificats de 2019 del Club Karate Gimnàs Stylo | Stylo

El tècnic Àlex Guixà | S. Akimova

GIMNÀSTICA ARTÍSTICA. El Club Gimnàstica Esparreguera va estrenar-se a la primera fase de la Lliga Ibèrica amb un vuitè lloc en la primera prova disputada a Vilareal. El combinat esparreguerí va sumar un total de 170,150 punts.

El partit tindrà lloc al Pavelló El Castell i serà de caire benèfic a favor de la Fundació Hospit al Sant Joan de Déu. Els esparreguerins ja es van enfrontar al conjunt blaugrana en un partit amistós disputat a la CE Joan Gamper, el desembre passat.

Escola de #Karate i #karatecompetició

GIMNÀS STYLO Av.Francesc Macià, 35 · ESPARREGUERA T. 93 777 38 02 · karatestylo@hotmail.com

La propera prova tindrà lloc al Ferrol (La Corunya) el 25 de gener. FUTBOL SALA. El 9 de febrer vinent tindrà lloc un partit solidari entre l’equip de veterans d’Esparreguera i l’Associació de Jugadors Barça Futsal.


Turisme, oci i gastronomia

la bústia · gener del 2020

23

Martorell comença el calendari dels Tres Tombs Els Capgrossos de Martorell, que aquest any celebren 65 anys, van fer la lectura del pregó el dia 11 de gener. L'endemà diumenge van participar juntament amb una

quarantena de carros i carruatges i més de 100 cavalls als Tres Tombs, organitzats pels Amics de Sant Antoni Abad. El calendari segueix a Esparreguera el 26 de gener i a

Olesa el dia 2 de febrer. Collbató i Sant Esteve també celebren els Tres Tombs, al març i l'abril, respectivament.

Menú diari

La qualitat és l’únic ingredient imprescindible de la nostra SERVEI PER A EMPRESES I PARTICULARS PER cuina A TOT TIPUS D’ACTES I CELEBRACIONS

10,25 €

Menú dissabte

15 €

Brasa tots els dies

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

93 778 28 09

C/Camí de Can Comelles, 3 bis - Esparreguera Tel. 93 775 91 32 - cuinestm@cuinestm.com servei de càtering cuines tm

Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Can Vinyals Oest - Olesa

DIUMENGES TARDA: Ball

CARNESTOLTES

22 i 29 de Febrer

Sopar + ball amb dos ambients (música en directe i DJ) RESERVA JA !!

Passeig de l’Església, 6 08630 Abrera· 93 770 28 61 (Obert de dilluns a dissabte de 13 a 16h) restcanmartinet@gmail.com

MENÚ DIARI 10 €

DE DILLUNS A DISSABTE 8:30 A 24:00 h TERRASSA EXTERIOR Gran varietat de Tapes i Vins

( 8 primers+14 segoNs+postre+begud inclosa)

MENU PER A GRUPS 15 € C/ Amadeu Paltor nº 25 Olesa de Montserrat 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

Especialitat en banquets de noces

Menú diari: 12 €

Menú cap de setmana: 22 € Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes 93 775 14 64 · www.massunyol.com

A 4 minuts de Martorell

Nova ubicació de la pista de gel de Martorell

Una Fira de Nadal de Collbató amb novetats

Més pista de gel i la carpa Diverespai a Abrera

D'entre la multitud d'actes tradicionals de Nadal, propostes i festes, cal destacar les pistes de gel natural de Martorell (amb la nova ubicació darrere del Mercat) i Abrera (uns metres més gran) amb serveis i activitats al voltant, i la de gel sintètic de Sant Esteve (per primera vegada). La Fira de Nadal de Collbató del 14 i 15 de desembre amb les activitats familiars com la bola de Nadal al Casinet (foto), el Pessebre Vivent de La Forja teatre amb el canvi d'ubicació pels carrers del nucli antic, la fira de l'oli, les parades d'artesania i d'entitats o la presentació i degustacions de productes del Parc Rural de Montserrat. També es va completar amb tallers i la participació del patge Duc i dels Diables Salnitrats de Collbató (Aj Collbató).


24

Publicitat

la bústia ¡ gener del 2020


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.