Page 1

núm. 96

LilianaPacheco Pacheco Liliana

Primatòlogaolesana olesana Primatòloga

"Treballaraal'Institut l'Institut "Treballar JaneGoodall Goodallés ésun un Jane somnifet fetrealitat” realitat” somni

juny 16

Milloren les llistes d'espera i empitjoren les urgències

Comerç, música, Food Trucks, gastronomia, vins i caves a la Fira de Nit de pàg. 4 i 26 Nou Martorell el dissabte 9 de juliol

festa major 2016

olesa de montserrat Festes Majors d'Olesa, 23, 24, 25, 26 i i27Esparreguera de juny Abrera

pàg. 3

info@labustia.cat

www.facebook.com/labustia

@la_bustia

Passa’l

100%

✆ 675 475 038

pàg. 25

pàg. 8 a 11

pàg. 10

pàg. 14 i 15


2

Classificats i Serveis

la bústia · juny del 2016

Concessionari oficial situat a Martorell, Busquem un comercial i repartidors Es valorarà l'experiència Envia una carta de presentació i el currículum a

info@serviexit.com

Ofertes de promoció km 0 1.000 targetes plastificades color 2 cares

95€

5.000 flyers A6 color 2 cares

Disseny gratuït pels anunciants de Oferta vàlida febrer i març 2016. Preu IVA no inclòs.

95€

Anunci a La Bústia

Distribució de la seva publicitat

des de

32 € /mes

Lones color digital

info@serviexit.com Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, 2n Martorell

✆ 67 5 4 75 03 8

necessita incorporar

un/a administratiu/va - comercial,

per a la gestió de la cartera de clients i noves captacions telefònicament, així com l’atenció comercial de l’exposició.

Enviar el CV a: gmsa.cial@gmail.com

TODO VENTA COMPRA - VENTA - DEPÓSITO - EMPEÑO

TODO VENTA OLESA. LUNES A SÁBADO de 9.15 a 20 h. (no cerramos al mediodía). DOMINGO de 9 a 14 h. Pol. Can Vinyals (C-55). Vía servio Repsol.

TODO AL 50%

LIQUIDACIÓN POR CIERRE

653 681 641

OPORTUNIDADES - NUEVOS - USADOS - OCASIÓN


Reportatge

la bústia · juny del 2016

3

L'Hospital de Martorell redueix llistes d'espera però continua amb el servei d'urgències saturat Quim Sitjà Martorell L'Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (HSJD) sovint està en el punt de mira dels més de 150.000 usuaris del Baix Llobregat Nord, Anoia i Alt Penedès. Amb aquest reportatge pretenem fer una valoració ordinària, no exhaustiva ni cièntífica del funcionament dels serveis fonamentals amb els interlocutors bàsics que han donat la seva opinió: direcció, comitè d'empresa i usuaris. URGÈNCIES A MÍNIMS El servei d'urgències de l'Hospital s'ha ampliat en els darrers 3 anys en 7 box quirúrgics. Segons fonts de l'Ajuntament, el dia 3 de maig el president del Patronat Fundació HSJD, Xavier Fonollosa, va traslladar al gerent de l'Àmbit Metropolità de la Regió Sanitària Barcelona, Joan Puigdollers, "la necessitat de millora urgent dels serveis assistencials." Fonollosa també va demanar la correcció d'un error històric com és la implantació d'un Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) a Sant Andreu enlloc de Martorell per tal d'alleugerir l'actual servei. El comitè d'empresa ha expressat la seva opinió sobre la situació del servei i ha explicat que, "urgències funciona per sobre de la seva capacitat a base d'allargar els temps d'espera, fregant les 48 hores en l'epidèmia de grip. La dotació de personal és aproximadament la mateixa que en uns serveis mínims de vaga o de guàrdia durant tot l'any. Col·locar pacients aparcats al passadís, s'ha convertit en una necessitat habitual durant tot l'any". REDUCCIÓ DE LLISTES D'ESPERA Les llistes d'espera de les intervencions a causa de les retallades sanitàries de la Generalitat són un dels principals maldecaps dels usuaris dels centres hospitalaris. Cada

Accés al servei d'urgències de l'Hospital. La Bústia/Q.S.

Comitè Empresa: "Urgències funciona per sobre de la seva capacitat, a base d'allargar el temps d'espera. La dotació de personal és aproximadament la mateixa que uns serveis mínims"

Direcció: "El circuit preferent dels processos oncològics és resolen sempre en un temps de 45 dies, seguint les instruccions del CatSalut"

mig any el CatSalut (SCS) fa públic el temps d'espera de les intervencions més demandades. A l'HSJD, el desembre de 2015, segons la Generalitat, la demora de les intervencions de pròtesi de genoll és la que acumula més temps amb 212 dies, seguit de la pròtesi de maluc amb 184 dies. Les operacions més ràpides són les vasectomies esperant tan sols unes 12 jornades. Pel que fa al nombre de pacients pendents a les llistes d'intervencions, els que es volen operar de cataractes són els més nombrosos, seguit dels de pròtesi de genoll i d'hèrnies inguinals. Els homes que es volen intervenir de vasectomía acumulen tan sols dues persones d’espera. Per la direcció del centre, "l'esforç realitzat al llarg de l'any ha permès, no tan sols ajustar-se al límit de 365 dies d'espera pels procediments de prioritat baixa que el sistema de salut públic garanteix, sinó també reduir considerablement el temps mitjà d'espera requerit en els altres tipus d'intervencions, fent especial menció a les pròtesis de maluc en les que la demora s'ha reduït d'un any a sis mesos. Cal esmentar també el circuit preferent dels processos oncològics, que es resolen sempre en un temps màxim de 45 dies, seguint les instruccions del CatSalut". Preguntat al comitè d'empresa

per les llistes d'espera han dit, "la reducció que ha patit tot el sector durant els anys de les retallades ha augmentat algunes càrregues de treball. En algun moment vam perdre, per decisió aliena, programacions quirúrgiques que es van derivar a clíniques privades". Els representants dels treballadors també coincideixen en la cara positiva de la situació i "per a l'activitat que es pot programar, els serveis com quiròfans i proves diagnòstiques normals, l'Hospital ha col·laborat en reduir llistes en determinades especialitats, ha incorporat equipament nou i més àgil com un TAC, mamògraf... i està fent un esforç reconegut per millorar la qualitat. Això és molt positiu". PLANTILLA I LLITS MÍNIMS L'HSJD ha tancat l'activitat de l'any 2015 amb 9.954 intervencions quirúrgiques de cirurgia major i menor, complint aquest i altres objectius pactats amb el SCS. Ara bé, els treballadors es queixen d'una plantilla molt ajustada, de retallades de sou entre un 5 i 10%, de l'espai buit de l'antiga residència i de tan sols 122 llits, el que representa una ràtio de 0,8/1000 habitants, mentre que a la comarca és d'1,7 i Catalunya d'1,86. UN NOU HOSPITAL? Consultades totes les parts sobre la necessitat d'un nou hospital a mig o llarg termini, el comitè d'empresa ha dit, "el més important és garantir el funcionament del que ja tenim", mentre que la direcció del centre ha considerat no contestar aquesta qüestió. ROTACIÓ D'APARCAMENTS Nombrosos usuaris consultats reclamen una millor facilitat per aparcar a les proximitats del centre sanitari, un equipament que dóna servei a una dotzena de municipis del Baix Llobregat Nord, Anoia i Alt Penedès.

La manca de rotació de vehicles a la zona complica l'accessibilitat dels veïns de la comarca. Es preveu un nou aparcament a la part del darrera del centre, però ja es veu petit abans d'hora. També es pot estacionar a uns 500 metres al subterrani de la nova biblioteca, però queda lluny. La majoria de les persones consultades es declinen per una zona blava a l'entorn de l'hospital. En diverses ocasions hem preguntat a l'alcalde sobre la finalització del nou aparcament i d'aplicar rotació a l'equipament, però mai ha contestat a les preguntes formulades. Sobre aquesta qüestió, podeu llegir una carta d'opinió a la pàgina 16. INSCRIPCIÓ DE NADONS Una de les darreres novetats és que a partir de novembre a l'Hospital es podrà tramitar la inscripció dels nadons al registre civil. Segons fonts del centre, els pares podran sol·licitar el registre dels seus fills fins a les 72 hores posteriors al seu naixement. Si és fill o filla d'una parella casada: ho poden fer el pare, la mare o qualsevol persona major de 18 anys degudament autoritzada. Si és fill o filla de pares no casats o bé progenitors solters: ho poden fer el pare i la mare junts, fent-hi consignar les dades de tots dos. O també ho pot fer la mare sola, sense consignar-hi les dades del pare. PLA ESTRATÈGIC 2015-2018 L'HSJD ja ve d'un pla estratègic 2013-2015 i segons la direcció, "actualment estan en el ple desenvolupament del nou pla 2015-2018 aprovat pel Patronat de la Fundació i el Servei Català de la Salut, que es fonamenta en set eixos: L'atenció al client; Els vincles amb la comunitat i l'entorn local; La cartera de serveis; El professionalisme: persones i coneixement; Els sistemes d'informació; Les infraestructures i els equipaments i el model de finançament".


4

Martorell

la bústia · juny del 2016

Escena final del 21è Festival benèfic de l'Arc de Sant Martí. La Bústia/Carla G.

Les fires de Nou Martorell, com la del Comerç al carrer i Medieval, tenen una alta participació. La Bústia/Ll.G.

El festival de l'Arc de Sant Martí recapta 15.500€ // Els Food Trucks arriben a la Fira de Nou Martorell breus 25.000 ANGUILES AL RIU. El Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) ha fet el primer dels alliberaments de 25.000 anguiles entre Martorell i Sant Andreu, destinades a la repoblació del riu Llobregat. Aquesta acció forma part dels plans de gestió de l'anguila europea, que tenen per objectiu garantir la recuperació de les poblacions d'aquesta espècie. Segons el DARP, "el riu Llobregat, sense pesca professional d'anguila, ha estat escollit perquè presenta un bon hàbitat al tram baix i una presència estable d'aquesta població. L'objectiu és poder-la incrementar i afavorir que arribin a l'estat adult i puguin migrar". REVETLLA DE SANT JOAN. Per Sant Joan arribarà la Flama del Canigó a les 18.30h al barri del Pont del Diable on es podrà gaudir d'una ballada de sardanes, de la passejada d'atxes, un sopar de germanor i posterior revetlla. El nucli antic del barri de Can Bros també celebrarà la seva revetlla amb David Swing a partir de les 23.30h a la plaça.

El dissabte 9 de juliol, Nit de Rebaixes, Food Trucks, gastronomia, vins i caves de Nou Martorell

El Festival PAS se celebrarà del 8 al 23 de juliol

L'institut Pompeu Fabra i l'AAVV de Buenos Aires celebren 50 anys

Justícia busca 4.000m2 per concentrar tots els jutjats en un nou edifici

El 21è festival benèfic de la Fundació Arc de Sant Martí va acollir més de 400 persones a El Progrés el 20 de maig. Amb el preu de l'entrada, la venda de 612 números de la tómbola i donacions de comerços i empreses de Martorell i rodalia, l'entitat ha recaptat 15.500€ que es destinaran a la residència que s'ha de construir al costat de l'actual centre de dia. El festival va comptar amb les interpretacions d'èxits musicals de l'estiu a càrrec dels usuaris, voluntaris i familiars. La vetllada va acabar amb un còctel per a tots els assistents. L'actual centre de dia dóna servei a 40 usuaris i organitza activitats durant tot l'any a persones amb discapacitat. La futura residència està pensada per a 40 places de diferents tipologies. La gerent, Rosa Cadenas, explica a La Bústia que "hi haurà solucions residencials de diferents tipus, llars, pisos de suport i residència assistida en el mateix complex. La idea és crear nuclis de convivència adequats a les necessitats dels futurs ocupants". De moment no hi ha data prevista de construcció. L'associació de comerciants i empresaris Nou Martorell va celebrar el cap de setmana 4 i 5 de juny una nova edició de la Fira del Comerç al carrer i Medieval amb una gran participació d'estands i visitants. La valoració que fa l'entitat és molt positiva després de tornar a ocupar

amb més de cent estands tota la rambla de les Bòbiles i part de la calçada per 7è any consecutiu. El públic va gaudir de les activitats i dels productes exposats durant els dos dies. Ara Nou Martorell prepara la pròxima fira a la rambla, el dissabte 9 de juliol a la nit, de 19 a 2h, amb la Nit de Rebaixes i gastronomia, amb comerços, vins, caves, música i com a novetat, amb els Food Trucks. Torna el Festival PAS, Pont a les Arts Sonores, del 8 al 23 de juliol al costat del Pont del Diable. Actuaran Bruut!, Velma Powell&Bluedays, An Evening With Big Band Jazz Maresme&The Hanfris Quartet, The Gramophone Allstars Big Band, Zalon, Obeses&Coral Ars Nova de Martorell, Sonia Olla&Ismael Fernández. Els concerts són gratuïts. L’associació de veïns de Buenos Aires ha viscut unes festes molt especials amb motiu del 50è aniversari del naixement del barri amb sopar, ball i altres activitats. Actualment al barri hi viuen unes 5.500 persones, una cinquena part de la població total de Martorell. Buenos Aires era el nom d’una finca situada a l'actual pavelló esportiu propietat d’una família que havia emigrat a l’Argentina i que, un cop enriquits, van tornar al seu lloc d’origen. A l’entrada de la casa hi havia un cartell fet amb rajoles ceràmiques que posava Buenos Aires, en record a l’estada en

aquella ciutat. La finca va ser enderrocada a mitjans dels anys 70 quan va ser construït l’equipament. L'institut Pompeu Fabra celebra els 50 anys de la posada de la primera pedra i el 2.018 del funcionament acadèmic. És per aquest motiu que un grup de mestres i professors estan impulsant la commemoració de l'aniversari i han fet una crida a antics alumnes i professionals del centre a aportar materials audiovisuals i gràfics. A www.iespompeufabra.com s'ha dedicat una secció per publicar els materials que vagin arribant per compartir-los. Es pot contactar amb l'adreça electrònica creada per a l’ocasió: pompeu50anys@gmail.com. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha anunciat la intenció de la Generalitat de buscar un nou emplaçament per als jutjats a Martorell com una de les prioritats del seu Departament durant aquest mandat. Aquestes declaracions les ha fet arran d'una visita al municipi, on l'Ajuntament s'ha compromès a treballar plegats en la recerca d'aquest espai. Segons el conseller, "l'objectiu del Departament és trobar un nou espai centralitzat per ubicar-hi un equipament que garanteixi unes condicions més adequades per a treballar-hi i que ofereixin una millor resposta als ciutadans". La nova zona hauria de disposar d'uns 4.000 m2 aproximadament, segons fonts municipals.


la bústia · juny del 2016

Publicitat

5

Toni Albiol “millor professional del vi 2010” i Enoteca Divins “una de les 6 millors enoteques del país” segons la guia de vinoteques d’Espanya


6

Sant Andreu de la Barca

la bústia · juny del 2016

Premis al comerç

i empreses locals // Eleccions 26J sense propaganda Guardonats de la 10a edició dels premis comercials i empresarials. Aj.

breus SUPORT A L'EQUADOR

ERC ha renovat l'executiva local

Lliurament xec. Aj.

L'alcalde Enric Llorca ha lliurat al cònsol de l'Equador a Barcelona, Richard Olivo, un xec per valor de 1.010€ recaptats en la gala benèfica organitzada el 23 d'abril en honor de la Creu Roja. Aquest import es destinarà a la reconstrucció del país i als afectats pels terratrèmols d'abril. El consistori també ha lliurat un segon xec per valor de 2.000€, una quantitat que aporta l'Ajuntament i el Fòrum Solidari de Sant Andreu, integrat per diverses entitats de la ciutat.

PRESÈNCIA GOVERN ALS BARRIS. Cada setmana l’alcalde i un regidor de l’equip de govern trasllada el seu despatx a un barri amb la finalitat d’afavorir el contacte amb la gent. La campanya s'ha posat en marxa el mes de juny i cada dijous a la tarda l’alcalde o un dels regidors aten als ciutadans a un dels sis barris de la ciutat. D’aquesta manera, al Nucli Antic s’atendrà als veïns a l’Ajuntament Vell; al centre al Teatre Núria Espert; al Palau al Centre Cívic; a la zona de l’avinguda de Guatemala a les dependències del carrer del Doctor Vila; a la Plana al Centre Cívic; i a la Colònia a l’Associació de Veïns.

8 sancions per no complir l'ordenança de gossos

L'Ajuntament ha reconegut els comerços Fruites Isabel, que ha passat de pares a fills; la Perruqueria Iris, que ha pentinat moltes generacions; Cap i Cua, el primer hospital veterinari del municipi i el Forn Farriol, que fa dècades que elabora el pa de manera artesanal, amb la medalla al mèrit empresarial en la 10a edició del guardó. Altres premiats ha estat Nat Vidrieres, l'única empresa d'Espanya que fabrica vidre de manera artesanal; Talleres Auto Esport, que fa dècades que està ubicada a la ciutat; Cogelsa, que celebra enguany un segle d'història amb l'objectiu empresarial d'oferir olis lubricants i d'altres productes químics a la indústria i Clariant, una de les empreses més antigues del municipi dedicada a la fabricació de tints per a la indústria transformadora del plàstic. El consistori lliura cada any aquest reconeixement amb la finalitat de destacar la feina que fan els petits comerços de la ciutat, que donen vida als barris, i les indústries que generen riquesa al territori.

Nova executiva d'ERC-SAB. ERC.

Aquest estiu, l’Ajuntament donarà ajudes a les famílies més necessitades perquè els seus infants puguin participar a les activitats que s’organitzen al Patronat d’esports o als casals. “L’objectiu és garantir, com a mínim, un àpat diari als nens de les famílies”, ha explicat la regidora de Serveis Socials i Educació, Dolors Bedós. A l'any 2016 s’han programat 45 places, 30 al patronat i 15 en altres casals d’estiu del municipi. El PSC, C's, PP han donat suport a una declaració de l'alcalde que insta als partits polítics a abstenir-se de col·locar cartells o pancartes amb motiu de les eleccions generals del pròxim 26 de juny. ERC ha manifestat el desacord a aquesta declaració institucional, entre altres motius perquè "en el plenari municipal no estan totes les formacions polítiques que es presenten a les eleccions del 26-J. Per tant, és molt poc democràtic prendre aquesta decisió sense comptar amb tothom. L’alcalde no és qui ha de dir als partits polítics quin tipus i estratègies de campanya han de fer". En el ple, l'alcalde ha recordat que aquesta és la quarta vegada en un any que els ciutadans estan cridats a les urnes i ha considerat que "poden estar saturats de tanta campanya" i ha apuntat que "la informació els arribarà igualment pels mitjans de comunicació". La secció local d'ERC ha renovat l'executiva a l'assemblea extraordinària celebrada el dia 20 de maig. La nova presidència recau en Pere Campany. La vicepresidèn-

cia i secretaria de la Dona és Isabel Peris, el secretari de Finances, Sebastià Santos, el secretari de Política Municipal, Marc Giribet, el nou secretari d'organització és Anselmo Moya, i continua com a secretari de Comunicació Joan Jansana. Segons la formació, "únicament es va presentar una candidatura a presidir la secció local, fruit del consens dels membres de la llista i la resta de militants i simpatitzants. El resultat de la votació va ser de 25 vots a favor, i dos vots en blanc". El Banc d’Aliments municipal va atendre l’any passat un total de 933 persones i va repartir 38.133 quilos d’aliments i productes d’higiene de primera necessitat entre els ciutadans, segons fonts de l'Ajuntament. Durant l’any 2015 l’Ajuntament va destinar 192.484 euros a ajudes socials, que van arribar a 2.284 persones. Fins al 31 de maig s’han posat 17 sancions per no complir l'ordenança de gossos: 8 per no recollir deposicions del carrer; 8 per portar els gossos sense lligar, sense morrió i sota la vigilància d’un menor; i 1 per deposicions d’orins d’un gos que roman habitualment al balcó d’un domicili particular. També s’han censat 214 gossos i s’han concedit 21 llicències per gos potencialment perillós. La celebració del solstici d'estiu, Sant Joan, al municipi s'ha organitzat una ballada de sardanes el dia 24 de juny a les 18.50 hores a la plaça Gran del Palau. L'activitat està impulsada per la Societat El Casino.


la bústia ¡ juny del 2016

Publicitat

7


8

Olesa de Montserrat

la bústia · juny del 2016

Concentració contra la violència domèstica // En servei el nou vial que uneix el polígon i el cementiri breus GUANYA EL PES EN OLI D'OLESA

La guanyadora de l'oli. La Bústia/Ll.G.

L'olesana Julia Gálvez ha guanyat el seu pes en oli d'Olesa en el sorteig que ha organitzat l'associació d'Olesa Comerç dins de la Fira de Santa Oliva. El comerç que ha entregat la butlleta guanyadora és Estètica Elisabeth. L'associació ha regalat 64 litres a la guanyadora i la resta fins a 100 els dóna al Banc dels aliments per a famílies necessitades de la població. Una quarantena de comerciants i estands de botigues d'Olesa i Abrera han participat a la Fira. La nova junta de l'entitat ha agraït als comerços i públic l'assistència en aquesta nova etapa de l'associació.

WEB DEDICADA AL TURISME. L'Ajuntament ha presentat el portal www.turismeolesademontserrat.cat que promou l'oferta de turisme, cultural, lúdica, gastronòmica i festiva del municipi. La presentació es va fer a la sala de plens amb una gran assistència de públic. El portal es divideix en 5 apartats: visites destacades, el cicle festiu, rutes, gastronomia i agenda. Per a la seva elaboració, l'Ajuntament s'ha reunit, des de ja fa un any, amb les entitats olesanes, que segons el govern, han rebut positivament aquesta iniciativa municipal.

Un veí de 79 anys apunyala presumptament a la seva parella de 76 anys

A la carretera de les Carpes passen diàriament més de 5.000 vehicles

La Festa Major se celebra els dies 23, 24, 25 i 26 de juny

Una veïna del municipi de 76 anys va ser ferida greu el dia 21 de maig després que el seu marit, de 79 anys, l'apunyalés al tòrax. El presumpte agressor va lesionar-se amb un ganivet tot i que el seu estat no presentava tanta gravetat com el de la dona, segons fonts municipals. Els fets van tenir lloc a la matinada, quan la Policia Local va rebre diverses trucades de veïns del carrer Pau Casals informant que hi havia una dona cridant i sagnant. Un dels testimonis havia accedit dins l’habitatge i, segons la seva declaració, havia trobat el marit amb un ganivet a la mà. Aquest veí, però, havia aconseguit prendre-li, i posteriorment el presumpte agressor es va tancar a la cuina i es va autolesionar amb un ganivet a l’abdomen. Al lloc dels fets es van traslladar el SEM i Mossos d'Esquadra per atendre a la parella. La dona va ser traslladada a l’hospital de Bellvitge en estat greu i el marit va ser detingut i traslladat sota custòdia a l’hospital de Martorell. El mateix dia a la tarda mes 200 persones es van concentrar a la plaça de l'Ajuntament en contra de la violència i l'alcaldessa informà que l'afectada ja estava fora de perill. Un vial de 800 metres paral·lel a la carretera de les Carpes (BV-1201) unirà la part sud d'Olesa amb el cementiri, el polígon industrial de Can Singla i el futur Camí del riu. Aquesta ha estat la novetat que el diputat d'Infraestructures Viàries de la Diputació, Jordi Fàbregues, ha anunciat en la posada en servei de la primera fase d'aquest enllaç. Es tracta del tram que uneix la zona industrial amb el tanatori de Can Singla amb un nou pas per a les persones i les bicicletes que mitjan-

Més de 200 persones es van reunir en contra la violència el dia 21 de maig. La Bústia/J.P.

Un pas de vianants semaforitzat permet creuar la BV-1201. La Bústia/Q.S.

çant un semàfor a demanda, atura els vehicles, uns 5.200 diaris, i que ha costat a l'Ajuntament i a la Diputació uns 60.000€. Es preveu que el març de 2017 comenci la segona i darrera fase amb un vial de més d'1 metre d'amplada i quasi 1 quilòmetre de llargada al marge esquerre de la BV-1201, amb una viona de seguretat perquè els vehicles no envaeixin l'espai de les persones, a més de la instalLació de bancs o cadires. Del 23 al 26 de juny el municipi celebra la Festa Major amb nombroses novetats. El dijous 23 al vespre arribarà la Flama del Canigó, encendrà les fogueres i posteriorment a l'Ajuntament es presenta un espectacle de llums, colors i focs que donarà pas a les diverses revetlles amb Steel

Balls + DJ + The Papas & The Popo's i l'orquestra Maravella. El dia 24 a partir de les 18h hi haurà la jornada castellera, l'actuació de l'Esbart, una ballada de sardanes, el Concert Jove i el tradicional Ball de Festa Major amb la Salseta del Poble Sec. El 25 de juny Trobada de Gegants amb plantada i cercavila, celebració dels 32 anys d'agermanament amb Weingarten per acabar a la Festa de la Ràdio i de la música dels anys 80. La darrera jornada s'obrirà amb matines, la Cursa del Foc, la Fira de la Cervesa, teatre amb Els homes són de Mart i les dones són de Venus de Jordi Díaz, Tarda de Circ, Nit d'òpera al Casal per acabar amb un Sopar de Tastets i el comiat de les festes amb la Nit de llums i desigs al Parc Municipal.


la bústia · juny del 2016

Més de 1.000 m2 d'exposició renovada Mobles Casas va néixer fa 35 anys quan el Joan Casas i la Mª Àngels Saumell van emprendre, amb constància i treball diari, el negoci que va anar prenent forma i va anar agafant les característiques que ens distingeixen: servei al client i oferir una àmplia gamma de productes de mobiliari al millor preu. Actualment ens trobareu a l'Avinguda Francesc Macià 88 on disposem d'una àmplia exposició del moble més representatiu del moment actual. Dissenys moderns i les principals i millors marques del mercat tenen cabuda en els més de 1.000 m2 de l'establiment. Tenim gènere de tot tipus: econòmic, mitjà, de qualitat i a mida, sempre amb una relació qualitat-preu immillorable. A la secció de descans podeu venir a provar i a escollir fins a 50 matalassos. Els trobareu que estan fabricats amb motlles tradicionals o ensacades, amb làtex o viscolàstica. Alhora disposem també d'un gran nombre de matalassos híbrids, que són els que estan prenent força en el mercat en aquest moment. En destaquem els formats amb micromotlles i productes naturals.

Francesc Macià. 88 - Olesa de Montserrat 93 778 60 79 - 93 778 31 01

www.moblescasas.com

Publicitat

9


10

Festa Major Olesa 2016

la bústia · juny del 2016

ASSESSORIA FISCAL, LABORAL I COMPTABLE

mecànica planxa i pintura secat al Forn

descomptes franquícies vehicles cortesia Consulta les nostres ofertes

Rambla de Catalunya, nº 28 08640 Olesa de Montserrat Tel./Fax. 93 708 20 20 asesoria@atienzaasesores.es

Festa Major d’Olesa

C/ Can Singla, 11 - Pol. Ind. Can Singla Olesa de Montserrat - info@men2cars.com

des de 1.988

OBTENCIÓ I RENOVACIÓ DE PERMISOS TOTS ELS DIMARTS DE 19 A 21 H I TOTS ELS DIJOUS DE 17 A 19 H PSICOLOGIA, LOGOPÈDIA I REPASSOS ESCOLARS TOTES LES TARDES A HORES CONVINGUDES HOMEOPATIA ELS DIMECRES A HORES CONVINGUDES FISIOTERAPIA DE DILLUNS A DIVENDRES A HORES CONVINGUDES C/. M.Coll i Alentorn 15 local 1 tels. 93 778 08 38 - 93 778 19 11 08640 Olesa de Montserrat (Els Closos) www.centremedicanigo.com

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

PREGUNTA'NS

Menú diari i dissabte

9,50 €

Brasa tots els dies

✆ 93 778 28 09

Can Vinyals Oest Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Olesa de Montserrat

Dijous 23 de juny

22.00 h ARRIBADA DE LA FLAMA DEL CANIGÓ Lloc: Pl. Fèlix Figueras i Aragay ORGANITZACIÓ: CAL Olesa COL·LABORACIÓ: Entitats i Ajuntament 22.30 h

FOGUERA DE SANT JOAN

Lloc: pati de la Casa de Cultura ORGANITZACIÓ: Diablots d'Olesa i Custus Ignis COL·LABORACIÓ: Ajuntament 22.50 h

INAUGURACIÓ DE LA FESTA MAJOR Espectacle de llum, color i focs Lloc: pl. Fèlix Figueras i Aragay ORGANITZACIÓ: Ajuntament COL·LABORACIÓ: Diablots d'Olesa i Custus Ignis

SOPAR I FOGUERA DE SANT JOAN Al barri de Sant Bernat ORGANITZACIÓ: AV Sant Bernat De 00.00 a 3.30 h

BALL DE REVETLLA

Treballem amb les principals companyies d'assegurances

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81

Dissabte 25 de juny

JORNADA DE CULTURA POPULAR

Col·loqui sobre el FC Barcelona

20.00 h

18.00 h

ACTUACIÓ DE L'ESBART OLESÀ

CELEBRACIÓ DEL FINAL DE CURS AV RIBES BLAVES

18.00 h

Castellers d’Esparreguera + colla convidada Lloc: pl. Fèlix Figueras i Aragay ORGANITZACIÓ: Ajuntament

L'envelat Lloc: Teatre La Passió ORGANITZACIÓ: Esbart Olesà 22.00 h

SARDANES DE FESTA MAJOR

Amb la Cobla Vila d'Olesa Lloc: pl. de la Sardana ORGANITZACIÓ: ACF Olesa Sardanista COL·LABORACIÓ: Ajuntament De 23.30 a 4.00 h

CONCERT JOVE

La Inquisición + Dr. Calypso + Pachawa Sound Lloc: Parc Municipal ORGANITZACIÓ: Ajuntament De 00.00 a 03. 30 h

Amb l’orquestra Maravella Lloc: pl. Catalunya ORGANITZACIÓ: Ajuntament

BALL DE FESTA MAJOR

Amb l’orquestra La Salseta del Poble Sec Lloc: pl. Catalunya ORGANITZACIÓ: Ajuntament

De 00.00 a 6.00 h

REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil

Divendres 24 de juny

REVETLLA JOVE

Steel Balls + Mike Lorian + The Papa´s & The Popo’s Lloc: Parc Municipal ORGANITZACIÓ: Ajuntament

MARTORELL - 93 776 54 44 Av Pau Claris, 34, local

HIPER OLESA BASAR MULTI-PREU

P

PARKING

Pol. Catex Molí, al costat de l’auto rentat de cotxes C-55, km 3,8 - Sortida Olesa Sud - C/de les Moreres, 2 ✆ 93 778 52 33 - Olesa de Montserrat hiperolesa@hotmail.com Hiper Olesa

Empreses de Materials per a la Construcció

Ctra. de la Puda, s/n- 08640 Olesa de Montserrat Tel. 93 778 62 08 - Fax 93 772 95 01 e.mail: info@macolsa.com - www.almacenesconstruccionolesa.com

D’ 11.30h a 13.30h

Amb la participació de Raül Llimós, Julio Salinas i Joan Maria Pou Lloc: Auditori de la Casa de Cultura ORGANITZACIÓ: Penya Barcelonista Olesa

Jocs gegants i sopar Lloc: Ribes Blaves ORGANITZACIÓ: AV Ribes Blaves 18.30 h

37a TROBADA DE GEGANTS D'OLESA DE MONTSERRAT

18.30 h Plantada de gegants 19.00 h Concurs de ball de gegants 19.30 h Cercavila de gegants i capgrossos Recorregut: pl. Catalunya, Passeig Progrés, c/ Anselm Clavé, c/ Mossèn Jacint Verdaguer, av. Francesc Macià, c/ República Argentina i pl. Fèlix Figueras i Aragay ORGANITZACIÓ: Assoc. Gegants i Grallers i Nans d'Olesa COL·LABORACIÓ: Ajuntament 19.30 h

ESPECTACLE D'ANIMACIÓ INFANTIL Balambambú Amb la Cia. Pentina el Gat Lloc: pl. de la Sardana ORGANITZACIÓ: Ajuntament


Festa Major Olesa 2016

la bústia · juny del 2016

11

C/ Lluís Puigjaner 8, local B 08640 - Olesa de Montserrat

✆ 93 778 71 21 www.finquesadim.com “El nostre objectiu, la seva il·lusió i satisfacció”  Venda i lloguer d’immobles  Contractes entre particulars  Tramitació de cèdules d’habitabilitat i certificat energètic  Assegurances

de Montserrat 2016

21.00 h

Celebració del 32è aniversari de l’agermanament amb Weingarten Lloc: Piscina Municipal ORGANITZACIÓ: Ajuntament 22.00 h

SARDANES DE FESTA MAJOR Amb la Cobla Contemporània Lloc: pl. de la Sardana ORGANITZACIÓ: ACF Olesa Sardanista COL.LABORACIÓ: Ajuntament De 23.30 a 4.00 h

VOLUM XIV FESTA DE LA RÀDIO Amb DJ Rafa, d'Olesa Ràdio Lloc: pl. de l'Oli ORGANITZACIÓ: Ajuntament De 0.00 a 4.00 h

FESTA MUSICAL AMB LA MILLOR MÚSICA DELS ‘80

A càrrec de Los 80 principales + DJ Pablo Picón Lloc: pl. Catalunya ORGANITZACIÓ: Ajuntament

Diumenge 26 de juny 8.00 h

CANTADA DE MATINES TRADICIONAL AULESA

Desperta't, Olesa! Matinades de gralles Lloc: Nucli Antic ORGANITZACIÓ: Assoc. Gegants, Grallers i Nans d'Olesa i Castellers d'Esparreguera COL·LABORACIÓ: Ajuntament

9.00 h

19.30 h

X CURSA DEL FOC

ANIMACIÓ INFANTIL

D'11.00 a 23.00 h

Dilluns 27 de juny

Cursa solidària Vine a córrer! Lliurament de premis a la plaça de Catalunya 9.00 h Cursa del Foc urbana per a nens (600/1.500 m) 9.30 h Cursa del Foc urbana per a adults (10 km) Sortida i arribada: pl. Catalunya ORGANITZACIÓ: Club Atletisme Olesa

FIRA DE LA CERVESA

Música per amenitzar amb DETECTIVE a partir de les 21.00 h Lloc: pl. Fèlix Figueras i Aragay ORGANITZACIÓ: Ajuntament De 18.00 a 21.00 h

TORNEIG DE BUMPERSBALLS

Equips de 5 jugadors, joves de 14 a 30 anys. Places limitades. Inscripció fins al 22 de juny a Cal Mané. ORGANITZACIÓ: Ajuntament De 18.00 a 21.00 h

JOCS GEGANTS D'ARREU DEL MÓN A càrrec de Quiràlia Lloc: pl. Catalunya ORGANITZACIÓ: Ajuntament 19.00 h

TEATRE DE FESTA MAJOR

Els homes són de Mart i les dones són de Venus Amb Jordi Díaz Preu: 10 € anticipada / 12 € taquilla Venda entrades: Ticketea i a la secretaria de La Passió. Més informació 93 778 10 09 Lloc: Teatre La Passió ORGANITZACIÓ: Assoc. La Passió i l’Ajuntament d’Olesa

Donem-li la volta al món Amb el grup d'animació Xiula Lloc: pl. Catalunya ORGANITZACIÓ: Ajuntament

19.00 h

TARDA DE CIRC

Canvia-la! Amb la Cia. FourHand Circus Lloc: pl. de l'Oli ORGANITZACIÓ: Ajuntament d’Olesa 20.00 h

NIT D'ÒPERA AL CASAL

Werther En directe des de Londres Lloc: El Casal d'Olesa ORGANITZACIÓ: Assoc. El Casal Cultural d'Olesa 21.00 h

SOPAR A BASE DE TASTETS DE LA NOSTRA CUINA

Restaurants d’Olesa Preu: 5 € (tiquet de 4 consumicions) Lloc: Parc Municipal-zona Cal Mané ORGANITZACIÓ: Ajuntament 23.00 h

COMIAT DE FESTA MAJOR

Espectacle "Nit de llums i desigs" i enlairament de fanalets Lloc: Parc Municipal-zona del llac ORGANITZACIÓ: Ajuntament

Us desitgem una molt bona Festa Major

• Muntatges integrals, maquinària d’hostaleria i refrigeració • Bars, restaurants, forns de pa, pastisseries, etc PRESSUPOST SENSE COMPROMÍS • Servei tècnic i manteniment

C/Casablanca s/n P.I. Can Vinyals Oest Olesa de Montserrat - ✆ 93 778 30 11


12

Especial

la bústia · juny del 2016

Amb més de 50 anys d’existència (l’any 1965 es van establir les primeres relacions comercials, que van desembocar en el que és actualment), Ardeco’s és referència al Baix Llobregat Nord en la confecció, distribució i venda de productes relacionats amb uniformes escolars i esportius, roba laboral i tèxtil publicitari. Una producció que té com a nucli central Olesa de Montserrat però que des de fa 1 any també s’ha establert a Martorell. La producció pròpia és un dels trets diferencials de l’empresa. El tracte directe amb el client, disseny exclusiu i el servei personal és una característica que permet a l’escola, club o empresa poder disposar d’un producte únic. A més, des de les botigues es permet disposar de tallatge suficient per poder tenir el més exacte possible.

Tot es remunta a l’any 1965 quan la distribució dels productes es feia llar per llar i amb pagament a terminis. Una característica que es va anar perdent a mesura que les botigues es van anar imposant aquest format de negoci. Tot i això, des de la botiga situada al c/Francesc Macià d’Olesa (actualment es troba al Passeig del Progrés, 37) es va seguir amb el tracte personalitzat fent vestits, faldilles i qualsevol altre peça de roba que el client necessitava. D’aquí va sorgir la possibilitat de començar a elaborar uniformes escolars. Els col·legis olesans necessitaven els xandalls per poder unificar la roba per realitzar les classes d’educació física i la possibilitat d’elaborar-ne els xandalls i samarretes amb la roba, disseny i mides desitjat era una possibilitat que va agradar a les escoles olesanes. Les bates pels alumnes també va ser l’altre peça escolar que va introduirse seguidament. Escoles d’arreu del Baix Llo-

bregat, Tarragona, etc, van interessar-se pels serveis d’Ardeco’s. Una relació comercial que en l’actualitat ha ampliat fronteres a altres zones de Catalunya com Lleida o Girona. La uniformitat escolar va cridar l’atenció a clubs esportius que també van confiar amb Ardeco’s per vestir les seves entitats. Tot tipus d’esports ha vestit i vesteix Ardeco’s: futbol, bàsquet, hoquei patins, handbol, volei o pàdel amb roba dissenyada i confeccionada per l’empresa del Baix Llobregat Nord. L’altre tipus d’uniformes que elabora i personalitza l’empresa Ardeco’s és la roba laboral. Fa uns 15 anys que Ardeco’s hi ha entrat amb força. Com la gran majoria d’horitzons oberts per l’empresa als últims anys, va ser la demanda dels clients per poder adquirir aquests productes que van portar a l’empresa a comercialitzar pantalons multibutxaques, sabates de seguretat, roba d’alta visibilitat,etc. Tots ells amb la possibilitat de personalitzar-los tant amb serigrafia, vinil com brodat. Una altra característica que obra un gran ventall de possibilitat als clients tenint en compte que permet poder posar el logotip que desitgi amb rapidesa i solvència. I des de fa un any, i després de subsistir en la severa crisi econòmica que ha afectat i afecta el país, Ardeco’s va fer el pas i va decidir ampliar horitzons. Actualment també es pot trobar una botiga d’Ardeco’s al carrer Pep Ventura 3 de Martorell. Una empenta que només es pot entendre gràcies al suport dels clients que degut a la seva fidelitat i un repunt en la demanda ha permès agafar les forces necessàries per intentar fer Ardeco’s una mica més gran. A Ardeco’s, a banda de les botigues i del taller de fabricació pròpia, també l’avala la immediatesa en el servei gràcies als 300 m2 de magatzem. I per acabar no ens podem oblidar de l’entrada al món 2.0. Ardeco’s no podia quedar-se enrere i després de confeccionar una pàgina web per descobrir al món qui és, on és i què fa aquesta empresa del Baix Llobregat Nord, es va decidir a fer el pas a la botiga online. Passeig del Progrés, 37 - Olesa - 93 778 23 86 C/Pep ventura, 3 - Martorell - 93 676 64 58 www.ardecos.com - ardecos@ardecos.com


la bústia ¡ juny del 2016

Publicitat

13


14

Esparreguera

la bústia · juny del 2016

Alcaldes demanen un nou col·lector de salmorres // La CUP cuina la mutació amb JxSí a La Passió breus 80 ANYS DE LLUÍS LLONGUERAS

Lluís Llongueras. La Bústia/Q.S.

El perruquer ha celebrat els 80 anys el dia 24 de maig amb la companyia de desenes de persones entre família, amics, coneguts i treballadors. Una representació local convidada va regalar-li un ram amb 80 roses i l'Ajuntament un llibre. Segons alguns dels assistents, la festa va ser un testament vital amb la presentació pública del relleu generacional al capdavant del grup d'empreses, el seu fill Adrià Llongueras.

NOU RECONEIXEMENT A FELIU TRUJILLO

Lliurament del present. ACC.

El ceramista Feliu Trujillo ha estat objecte d'un nou reconeixement per l'Associació de Ceramistes de Catalunya (ACC) als mèrits recollits al llarg de la seva trajectòria professional a Ceràmiques Sedó. L'acte es va fer en la darrera assemblea de l'entitat celebrada el dia 24 de maig a la seu de l'ACC. L'octubre de 2015 Trujillo va ser escollit membre de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica (AIC) de Ginebra pels 52 anys de trajectòria.

Signatura de la carta dirigida a l’ACA. Aj.

Els tres ajuntaments fan front comú contra els periòdics trencaments de l'antic canal

La Festa Major comença el dijous 7 de juliol amb el pregó i una Holi Party

Lliurament del Premi Anita, Memorial Anna Lizaran

Assemblea de la CUP a la Passió. La Bústia/Q.S.

Els alcaldes d'Esparreguera i Abrera i l'alcaldessa d'Olesa han signat i enviat una carta conjunta per a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) segons la qual diu textualment, "els instem a què prenguin les mesures necessàries per iniciar amb la major brevetat possible les obres del nou col·lector de les salmorres, el qual, tal com hem manifestat en diversos informes mediambientals d'al· legacions, s'ha de construir de forma respectuosa amb el nostre entorn". A la carta també es demana una reunió per tal que se'ls informi sobre l'estat del projecte del nou col·lector en el tram comprès entre Monistrol de Montserrat i Abrera, així com les accions realitzades des de la darrera trobada. Aquestes dues peticions dels alcaldes/sa sorgeixen arran d'un nou trencament del col·lector de les salmorres el dia 7 de maig entre la confluència de la riera Magarola i el riu Llobregat, procedent de les mines del Bages. Aquest però no és un fet puntual, ja que tot sovint la canalització es peta per la manca de manteniment i antiguitat. Uns 600 militants i simpatitzants van participar a l'Assemblea Nacional de la CUP celebrada el 22 de maig

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada

al teatre de La Passió. L'activitat va començar a les 9 del matí i les dependències de l'equipament van quedar absorbides per les necessitats de la formació. A la taula de l'assemblea hi van estar convidades les regidores locals Raquel Montoya i Ana Espin, mentre que els altres regidors i membres del Casal Popular de bon matí van estar cuinant unes 500 botifarres per als entrepans que es van servir de 2 a 3 de la tarda. Al matí la principal activitat de la trobada va estar dedicada a l'àmbit polític nacional, aprovant esmenes que revisaven l'acord amb JxSí i que finalment s'ha trencat. A la tarda es van determinar nous àmbits organitzatius interns. L’Ajuntament amb la col· laboració de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona han lliurat el 3r Premi Anita. Memorial Anna Lizaran 2016. Enguany l'artista guardonada ha estat Georgina Latre, segons el jurat, "per la seva magnífica creixença com a actriu que l’ha portat a tenir un gran domini de les taules, cosa que ha quedat ben demostrada en el seu paper d’una de les nétes a l’obra Vilafranca, escrita i dirigida per Jordi Casanovas". L’acte de lliurament va comptar

amb la intervenció de Queralt Albinyana, guanyadora del Premi Anita 2015, que va fer una lectura dramatitzada d’un monòleg de Marc Rosich. La Festa Major recupera una de les jornades retallades fa uns anys i s'avança al dijous amb el pregó a la plaça del Centre com a activitat central i una posterior Holi Party. Del divendres 8 de juliol destaca el tradicional concert de la Banda de l'Escola de Música, el Cercagallines i el musical #decine amb Music Vox, Amazing Gospel, Amazing Kids i la Jove Orquestra de Cambra de La Passió i Dance Machine. En para·lel concerts alternatius amb Mr Snoid i l'Assemblea de Marajas i The Papa's & the Popo's i Tour: #Big Friday.16. Del dissabte destaquem la 24ª Trobada de Gegants, el II Acte de la Llagastada, el ball amb l'Orquestra Aquarium, el concert amb The Beat Bang i The Penguins Band. El diumenge a les 12 del migdia es farà la cercavila, seguit d'un vermut popular, sardanes, l'Ensierru i concert amb Itaca Band i Embolingats El dilluns es tanca la festa amb la cercavila infantil, una guerra de coixins, el castell de focs i com sempre, la Salseta del Poble Sec a la plaça del Centre.

HOLA ESTIU! PVP 45 €

Esparreguera Martorell Sant Andreu de la Barca Avigo Sabateria

Molins de Rei Olesa de Montserrat @avigosabateria


Festa Major Esparreguera 2016

la bústia · juny del 2016 DIJOUS 7 DE JULIOL

DISSABTE 9 DE JULIOL

2/4 de 9 del vespre El pregó dels 1.000 i un pregons! Plaça del Centre

7 de la tarda 24a. Trobada de Gegants Plaça de l’Ajuntament

9 del vespre Holi Party Plaça del Centre DIVENDRES 8 DE JULIOL 2/4 de 9 del vespre Concert amb la Banda de Música d’Esparreguera Plaça del Centre Concert especial 15è. aniversari de la Banda de Música d’Esparreguera 10 del vespre La Llagastada. Acte I: L’avarícia d’un poble (Cercagallines) Org. Colla de Diables d’Esparreguera 10 del vespre ...#decine! Concert de la Jove Orquestra de Cambra de La Passió d’Esparreguera amb Music Vox, Amazing Gospel, Amazing Kids i la col·laboració de Dance Machine Teatre de La Passió d ’Esparreguera (També el diumenge 10 de juliol a les 7 de la tarda) 12 de la nit Festa Jove 2016. Tour: #Big Friday.16 Aparcament de les Hortes

7 de la tarda Diada Castellera amb els Castellers d’Esparreguera, els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Sant Cugat Plaça de l’Ajuntament 10 del vespre La Llagastada. Acte II: El senyor de les bèsties (Correfoc de Festa Major) Plaça de l’Ajuntament 11 de la nit Ball de Festa Major amb l’Orquestra Aquarium Plaça del Centre 12 de la nit Concert amb The Beat Bang (Pop-rock dels anys 60-70-80) i The Penguins Band (ska, reggae...) Aparcament de les Hortes

8 del vespre Concert de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana Plaça del Centre 2/4 de 9 del vespre La Llagastada. Acte III: El retorn de l’aviram (Ensierru) Plaça de l’Ajuntament 2/4 de 12 de la nit Ball de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana Plaça del Centre 2/4 de 12 de la nit Concert de Festa Major amb Itaca Band i Embolingats Aparcament de les Hortes DILLUNS 11 DE JULIOL

FESTA MAJOR INFANTIL 2/4 de 6 de la tarda Cercavila infantil Plaça de Santa Eulàlia

DIUMENGE 10 DE JULIOL

2/4 de 8 del vespre Concert infantil amb Reggae per a Xics Plaça del Centre

12 del migdia Cercavila de Festa Major Plaça de Santa Eulàlia

2/4 d’11 de la nit Castell de Focs Plaça de la Serralada

2/4 de 7 de la tarda 9a. Trobada Bastonera del Montserratí Plaça de Santa Eulàlia

2/4 de 12 de la nit Ball de Cloenda amb la Salseta del Poble Sec Plaça del Centre (Actes destacats)

Bona Festa Major

15


16

Participació

la bústia · juny del 2016

El CECBLL debat el Baix Llobregat

Hipofam lliura 15.000€ a la Vall d'Hebron

Martorell recapta 5.560€ contra el càncer

Des de la tardor de 2015 fins ara, més de 1.000 persones han participat en les 27 activitats prèvies del Congrés El Baix Llobregat a Debat organitzat pel CECBLL. Aquestes trobades s’articulen en format de taules rodones, diàlegs, conferències, etc, que ja s'han celebrat a la majoria dels 30 municipis de la comarca i giren al voltant dels tres àmbits: el primer sobre la identitat, la cultura i el coneixement, un segon sobre el compromís, la cohesió social i la dinamització econòmica i un tercer sobre l'entorn i la gestió del territori. La Bústia també hi hem estat convidats.

Per segon any consecutiu, l’Associació per a la Informació i la Investigació de la Hipomagnesèmia Familiar (Hipofam) ha donat 15.000 euros al grup de recerca en Fisiopatologia Renal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) per investigar aquesta malaltia genètica poc comuna. Els fons s’han recollit a través de nombroses activitats solidàries, com torneigs de pàdel, fires i concerts, i les aportacions de particulars, empreses i ajuntaments de la zona. També de Martorell Language School, centre d'idiomes on treballa la Susana, i escoles de la zona que recullen taps de plàstics.

El recapte anual de l’Associació Catalunya Contra el Càncer a Martorell va recollir 5.560 € a través de les guardioles que es podien trobar en les taules informatives que va instal·lar l'entitat durant el mes de maig. Els diners recaptats es destinen a la investigació sobre el càncer i tot i que la xifra és una mica inferior a la de l’any passat, la valoració és molt positiva. L'entitat també va posar parada per la Fira de Primavera (foto) i la pròxima activitat serà el sopar benèfic que es farà el dissabte 24 de setembre en un lloc que aviat es farà públic.

@ La vostra opinió opinio@labustia.cat

Aparcar a l'Hospital de Martorell, 150€ Dissabte s'instal·la el mercat a un dels carrers directes d'accés a l'hospital de Martorell. Si hi has aparcat divendres vespre, el vehicle és retirat per la grua. Existeixen dos senyals, un, a la corba, el segon, si ja has aparcat, no el veus. Cada setmana la grua s'emporta vehicles de veïns d'altres poblacions. La gent ha d'agafar un taxi per anar al seu municipi i tornar per pagar l'import de la grua. Qui utilitza un servei d'hospital al vespre no acostuma a portar suficients diners a la butxaca o targeta. L'hospital dóna cobertura a usuaris de tot el Baix Llobregat. Un veí que ve d'un altre municipi, malalt o amb algun familiar malalt, el que vol és arribar a ser atès i aquesta és la seva prioritat. L'Ajuntament coneixedor d'aquesta situació, habitual des de fa temps, no ha pres altres mesures que les coercitives. Qui aparca a la zona en aquestes hores és per una necessitat bàsica i vital i que es troba, ell o els familiars amb una situació de vulnerabilitat. Que en sortir de l'hospital dissabte matí, volent arribar al més aviat possible a casa teva, hagis de desplaçar-te i tornar per buscar el vehicle i també desembutxacar més de 150€, entre grua i multa, és senzillament intolerable. Maria José Orobitg i Dellà Abrera

Agraïment d'Hipofam

Jornades sobre els rius Anoia i Llobregat

L’associació Hipofam que vam fundar el 2013 ha donat 15.000€ al Vall d’Hebron Institut de Recerca, per segon any, per la investigació de la Hipomagnesemia Familiar, la malaltia que pateix el nostre fill Toni. La campanya Apadrina un investigador, serveix per recaptar diners que dóna al VHIR. Gràcies a això, al setembre es va contractar una jove investigadora amb dedicació exclusiva. Aquesta investigació pretén millorar en el coneixement de la malaltia i trobar millors tractaments. Una de les activitats d'Hipofam és la recollida de taps de plàstic amb la col·laboració de les escoles de Martorell, Castellví de Rosanes i Sant Andreu de la Barca. Col·laboren empreses con Martorell Language School, CELSA, Cargill, HBPO o el Centro Técnico de SEAT, la cafeteria Dori-Dori, el Mercat de les Bòbiles o MRW a Martorell, Caprabo a Piera o el Mercat de Sant Andreu de la Barca. El 2015 vam aconseguir més de 5.000€. Moltes gràcies a tots. Per contactar amb Hipofam ho podeu fer al telèfon 677 752 626, consultas@hipofam.org, www.hipofam.org o al facebook Hipomagnesemia familiar.

Aquesta primavera l’entitat ecologista Martorell-Viu ha organitzat unes jornades de coneixement i debat a l’entorn dels rius. Martorell és un poble que pot gaudir d’espais lliures magnífics, les ribes dels rius Llobregat i Anoia i una horta inundable que cal preservar. Sovint aquells que han governat i governen al municipi de Martorell no han sabut o no han volgut valorar adequadament la riquesa fluvial i la seva horta agrícola. Els nostres dirigents han actuat amb manca de sensibilitat envers els rius asfaltant i construint aparcaments il·legals a la vora, alhora que establien les bases per urbanitzar, requalificar i finalment construir la plana d’inundació. Volem generar una pausada reflexió al voltant dels valors naturals ecosistèmics dels rius, el seu espai fluvial i la seva horta. Esperem que les properes actuacions previstes, la planificació fluvial i la planificació urbana en revisió actualment, siguin realment respectuoses amb un dels tresors dels que gaudeix Martorell, els seus rius.

Antonio Cabrera i Susana Carvajal Martorell - Castellví de Rosanes - Castellbisbal

Rafa Diez Martorell Viu

Eleccions

Èxit de la festa Holi d'Olesa i ara a Esparreguera

Candidats de la zona al Congrés i el Senat en les eleccions generals del 26 de juny

J. Capdevila. (I) ERC Martorell - 5 per BCN

Centenars de persones van participar a la festa Holi que el dia 28 de maig es va fer al Parc Municipal d'Olesa. A llarg de la tarda es van fer diverses tirades de pols i tots els presents van quedar ben acolorits. Els afeccionats a aquest tipus de festes poden repetir-la el dia 7 de juliol a la plaça del Centre d'Esparreguera a les 21h, després del pregó de Festa Major (Foto: Jordi Mas).

M. Fortuny. ERC Olesa -14 per BCN

A les eleccions del 26J la nostra zona està representada amb diversos candidats/es al Congrés i al Senat per Barcelona. En concret, el partit que presenta més diputats és ERC amb Joan Capdevila de Martorell en el lloc 5 (Independent), Martí Fortuny d'Olesa en el 14 i Montserrat Vilardosa d'Esparreguera com a suplent. L'altra formació amb representació de la zona és el PSC amb Jahiro Silva de Sant Andreu suplent al Senat. Capdevila repeteix a les llistes a les quals ja va ser escollit diputat en els anteriors comicis i durant 5 mesos l'hem pogut veure a l'hemicicle.

M.Vilardosa. ERC Esparreguera - suplent

J.Silva. PSC Sant Andreu - suplent


Participació

la bústia · juny del 2016

Felicitats! Alba 30 març. Benvinguda! De part de la família Abrera

17

Vols felicitar a algú? Cal entrar a www.labustia.cat, omplir el formulari i adjuntar la fotografia

Danel 9 de juny, 4 anys De parte de papa, mama y hermanos Martorell

Arianna 12 de juny, 4 nys De part dels teus pares y germà Martorell

Nerea 3 de juny, 3 anys De parte de tus padres que te quieren mucho Martorell

Anna 10 de juny, 6 anys De part dels avis i la tieta Laia Olesa de Montserrat

Paula 26 de maig, 3 anys De part dels avis i la tieta Laia Olesa de Montserrat

GUANYA ENTRADES A LES COVES DE MONTSERRAT Milena 23 de juny, 6 anys Sant Andreu de la Barca

Daniel 3 de juny, 75 anys Moltes felicitats! Olesa de Montserrat

Olesa Sardanista celebra els 60 anys

Dúnia 2 de juny, 45 anys Olesa de Montserrat

Arnau 7 de juny, 4 anys T'estimem. De part dels teus pares i germans Olesa de Montserrat

Entitats

Participa a: www.labustia.cat

Han guanyat

1 entrada de cine pels Cinemes Full HD Splau Cornellà CARLOS ESTEPA SÁNCHEZ MARTORELL MANEL MARTIN TARRAGA OLESA ALBERT PINO ANDUJAR MARTORELL CAROLINA NAVAS SANCHEZ MARTORELL TERE SUTIL FUERTES MARTORELL ALFONSO SANVICENTE GARRIDO MARTORELL LAURA PÈREZ ÁLVAREZ MARTORELL JESSICA FERNÁNDEZ AVILES ESPARREGUERA JORGE MARTIN RUEDA MARTORELL MIGUEL ANGEL CADIZ GARCIA ABRERA

El 13 de maig de 2017 el Teatre de La Passió d'Olesa acollirà el concert de la Final de la Sardana de l'any. Serà aquest un nou acte per celebrar el 60è aniversari d'Olesa Sardanista, i es preveu compti amb la implicació de diverses entitats de cultura popular de la vila. L'anunci s'ha fet just el cap de setmana en què l'entitat celebrava el 36è aplec, una cita enguany especialment vibrant per la participació d'un centenar de nens i nenes de diferents escoles olesanes que al llarg del darrer trimestre han participat el projecte País a l'escola. Olesa Sardanista està formada per uns 200 socis i un centenar de col·laboradors més que fan possible el manteniment d'una tradició que els darrers anys ha viscut una important revifada.

Salut!

La nostra opinió

Una vegada més ens hem de fer ressò de la inquietud dels veïns de la dotzena de poblacions adherides a l'hospital comarcal de Martorell. Un cop ja consolidades les retallades sanitàries de la Generalitat, les quals les direccions dels centres i els treballadors han fet front en els darrers anys amb una gran professionalitat, estem en el punt que caldria una inflexió per recuperar la normalitat que teníem abans del daltabaix econòmic. Si bé amb un gran esforç col·lectiu, inclosa la comprensió i la generositat dels usuaris, hem tirat endavant i qui dia passa any empeny, entenem que ara toca reprendre la quotidianitat i eliminar els ajustos que han servit per avançar endavant en els temps de les dificultats. Per tant, serveis fonamentals com el d'urgències i d'altres que són de primera línia, haurien de comptar amb el personal i mitjans que els toca, com abans de la crisi i no s'aprofiti la conjuntura perquè l'empresa concessionària mantingui els mínims necessaris, ja que, tots plegats, ja hem pagat amb escreix la factura de la davallada econòmica dels darrers temps. També s'haurien de recuperar els sous dels treballadors, que implicats en la situació, van veure la rebaixa de les nòmines per un interès general, i que ara cal evitar que es mantingui per un interès empresarial. Salut!

Protagonista del mes Albert Cerdà, monitor de dansa sesrovirenc

www.elsmillorscines.com

MONTSERRAT TORRES MIRANDA OLESA ANNA OROZCO TORRES ABRERA WILLIAN CANDELO CAICEDO ESPARREGUERA MONTSE CARRERO LOPEZ ESPARREGUERA NURIA ESTEBAN JIMÉNEZ ABRERA MARIANO MARTÍNEZ MEDINA CORNELLA SERGIO LOPEZ ALVAREZ MARTORELL GLÒRIA SÁNCHEZ HORCAS ABRERA JOSEP LLUÍS ESCRIU JUSTO COLLBATÓ RUBÉN MIGUEL COLLBATÓ

La persona guanyadora s’haurà de presentar amb el DNI a les taquilles dels cinemes Full HD Splau de Cornellà. Vàlid laborables. Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar a les properes promocions de La Bústia.

Propera edició: Juliol de 2016

50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038 Últim dia per informació, participació i publicitat:

Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Edició, disseny i distribució: Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038.

El sesrovirenc Albert Cerdà, monitor de dansa urbana a Sant Esteve, Martorell i Esparreguera, és un dels components de la companyia Rookies dirigida per Chris Solé, que s'acaba de proclamar campiona d'Espanya de la disciplina. El grup en el qual balla Cerdà també ha quedat en el primer lloc als campionats Urbance i The Show Box.Formada per 22 ballarins, la companyia va competir en la modalitat megacrew en les tres proves, categoria en la qual competeixen els grups formats per més de 20 membres.

Consell editorial: Lluís Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Quim Sitjà. REDACCIÓ I COL·LABORACIÓ: Quim Sitjà, Marçal Fontanals (esports), Lluís Gutiérrez i Jesús Vila. Publicitat: Joaquim Pallarès. Serviexit, S.L. (publicitat@labustia.cat). DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007.


18

Abrera - Sant Esteve

la bústia · juny del 2016

El CAM d'Abrera a debat

Més dansa a Sant Esteve

Activitats al Centre Aquàtic Municipal (CAM). Aj.

Inauguració del nou espai de Ses Dansa amb Los Vivancos. Aj.

L'Ajuntament d'Abrera ha decidit per unanimitat crear una comissió d'investigació per estudiar les possibles irregularitats succeïdes al Centre Aquàtic Municipal (CAM) en l'àmbit laboral i de gestió, i que els propis treballadors han denunciat públicament com casos de personal fent tasques sense la titulació exigida per llei, de personal sense contracte o sense permís de treball, dèficits de material de neteja... Aquest seguiment haurà de presentar les seves conclusions al ple en sis mesos. La comissió és el resultat del debat i aprovació d'una moció presentada pels grups de l'oposició Alternativa d'Abrera (AdA) i Abrera en Comú (AC) el passat ple ordi-

nari sobre el conflicte laboral al CAM, que afecta a treballadors i treballadores de les subcontractes de neteja i socorrisme. Pel govern municipal, "valorem positivament la proposta i estem realitzant tots els esforços necessaris per posar fi a aquesta delicada situació. L’Ajuntament no ha faltat al pagament per la prestació d’aquests serveis i ha establert reunions periòdiques per informar els treballadors en tot moment". Segons AdA i AC, "entenem com un gest valent que els partits que integren el govern municipal votessin a favor de la moció. Després de setmanes d'intentar minimitzar la gravetat del conflicte ja era hora d'assumir que cal donar resposta a la problemàtica".

El grup Los Vivancos ha tallat la cinta de la inauguració del nou local que l'escola de dansa municipal, Ses Dansa, ha obert al municipi. El dia 1 de juny més de duescentes persones van participar en l’acte, la majoria alumnes de l’escola que dirigeix Manoli Rodríguez. El local té 136 metres quadrats, que estan distribuïts en dues sales, dos vestidors i recepció. El nou equipament, que es troba a l’Av. Montserrat complementa l’aula polivalent del camp de futbol per a la docència i la pràctica de les diferents formes de ball que imparteixen els professors de dansa-jazz, dansa urbana, ballet i d'altres balls als 237 alumnes.

El dia 23 de juny a les 19.30h arribarà la Flama del Canigó a l'Ajuntament. Amb la rebuda de les autoritats s'encendrà el peveter i es llegirà el manifest des del balcó. Posteriorment els representants dels barris de Ca n'Amat, Can Prats i Vallserrat agafaran el foc per encendre les fogueres, celebrar un sopar de germanor i la revetlla popular a cada nucli. L'endemà 24 de juny es presenten jocs infantils i populars a Can Prats tot el dia i a la tarda a partir de les 18h, Festa de Sant Joan al Casal de la Gent Gran amb l'actuació de Manuel Bueno i el repartiment de coca i cava per a tots els participants.

ESTAS CONVIDAT AL 1er ANIVERSARI D'ETEDI · Celebració el 01/07 a les 18.00 h. · Jornades de portes obertes del 27/06 al 08/07 INFORMA'T PER PARTICIPAR A LES ACTIVITATS TERÀPIES SOLIDÀRIES PEL BANC D'ALIMENTS

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV

· Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42

C/ CANIGÓ, 9 - SANT ESTEVE SESROVIRES WWW.ETEDI.ES - INFO@ETEDI.ES TEL: 937 739 903


Participació Festa Major d'Abrera 2016

la bústia · juny del 2016

19

PROGRAMA FESTA MAJOR ABRERA 29 de juny i 1, 2 i 3 juliol 2016 Diumenge, 19 de juny

Dijous, 30 de juny

19.00 h CONCERT D’ESTIU DE LA CORAL CONTRAPUNT Centre Polivalent

19.30 h ESPECTACLE FAMILIAR Cabaré Parodia Escenari Can Morral (Parc de Can Morral)

Dijous, 23 de juny 23.00 h REVETLLA DE SANT JOAN Amb el Trio de Gala Escenari Casals (Plaça de Pau Casals)

Diumenge, 26 de juny 12.00 h TROBADA DE SEAT 600 Escenari Casanova (Plaça de Rafael Casanova)

22.00 h NIT D’HUMOR “IMPROSHOW” Escenari Casals (Escenari Casals (Plaça de Pau Casals)

DIVENDRES, 1 DE JULIOL 12.00 h FESTA D’ANIMACIÓ AMB ESCUMA Amb la Festa dels Mestumacat! Escenari Casanova (Plaça de Rafael Casanova) 18.00h MUSICAL “SISTER ACT”de l’Escola de Teatre D’Abrera Sala Municipal

Dimecres, 29 de juny 10.00 h 1A COMPETICIÓ SCOOTER MONTSERRAT CENTRE / TUSKATE Estacionament Montserrat Centre Abrera 12.00 h MISSA MAJOR DE SANT PERE Església de Sant Pere d’Abrera 13.00 h CONCERT VERMUT Amb David Monné Quintet Hort de la Parròquia 19.00 h SARDANES Amb la Cobla Contemporània Escenari Casanova (Plaça de Rafael Casanova) 19.30 h ESPECTACLE FAMILIAR DE CIRC Rodolfo & Rita Escenari Can Morral (Parc de Can Morral) 20.30 h CONCERT DE L’ESCOLA DE MÚSICA D’ABRERA Escenari Casals (Plaça de Pau Casals) 22.00 h CINEMA JOVE AL CARRER Amb la pel·lícula Jurassic World Parc de l’Estació

19.00 h EXHIBICIÓ DE BALL AMB L’ESCOLA DE JUAN ANTONIO GARCÍA Escenari Trueta (Plaça del Doctor Trueta)

Plaça de l’Església 0.00 h BALL DE NIT Amb l’Orquestra Maravella Escenari Casals (Plaça de Pau Casals) 0.00 h FESTA MAJOR JOVE 2016 Actuació Big Friday Escenari Can Morral (Parc de Can Morral)

DISSABTE, 2 DE JULIOL 09.00 h 8È TORNEIG DE BASE DE FUTBOL SALA Pavelló Esportiu Municipal 9.00 h TROBADA DE XAPES Centre Polivalent 09.30 h FESTIVAL DE GIMNÀSTICA ARTÍSTICA DE LA VINYA Gimnàs Municipal 12.00 h CAMPIONAT SKATE PARC Skate Parc 18.00 h TORNEIG PERE PALAU D’ESCACS Escenari Casanova (Plaça de Rafael Casanova)

20.00 h CONCERT DE TARDA Amb l’Orquestra Maravella Escenari Casals (Plaça de Pau Casals)

18.30 h EXHIBICIÓ DE BALL A càrrec de les Noves Joventudes Rocieras Escenari Trueta (Plaça del Doctor Trueta)

20.30 h HIP HOP AL CARRER: EXHIBICIÓ DE DANSA URBANA A càrrec del Casal de Joves i de l’Escola de Dansa Dance Move Escenari Trueta (Plaça del Doctor Trueta)

19.00 h CERCAVILA TRADICIONAL DE FESTA MAJOR Inici del recorregut al carrer Rebato i final a la plaça de la Constitució

21:00 h BATUKADA amb BRINCADEIRA Inici recorregut a Escenari Casanova fins a Plça. 22.00 h PREGÓ DE FESTA MAJOR A càrrec d’Andrès Torres Balcó de l’Ajuntament 22.45 h CORREFOC DE FESTA MAJOR A càrrec de la colla Bram de Foc d’Abrera 23.45 h ESPECTACLE PIROTÈCNIC

20.00 h INICI DE LES 12 HORES NOCTURNES DE FRONTÓ Frontons municipals 20.00 h CONCERT DE FESTA MAJOR Amb l’Orquestra Selvatana Escenari Casals (Plaça de Pau Casals) 21.00 h MASTERCLASS DE ZUMBA A càrrec de l’Escola Juan Antonio García Escenari Trueta (Plaça Doctor Trueta)

22.00 h NIT DE TEATRE El Grup Artístic Illets d’Abrera presenta “La conferència” Sala Municipal

1.15 h – 5 h. Actuació de FESTIVAL TOP PLAYLIST (VERANO 2016) Escenari Can Morral (Parc de Can Morral)

13.00 h MATINAL CASTELLERA Amb els Castellers d’Esparreguera Plaça de l’Església

00.00 h FESTA REVIVAL 80’ Amb Dj Emilio, Dj Alfred Delgado i Dj Jordi Busquet Escenari Casanova (Plaça de Rafael Casanova)

DIUMENGE, 3 DE JULIOL

14.00 h ENTREGA DE PREMIS DEL CONCURS EXTRAORDINARI DE PESCA CEIP Ernest Lluch

23.30 h EXHIBICIÓ DE BALLS A càrrec de l’Associació Cultural Ballabrera Escenari Casals (Plaça de Pau Casals) 00.00 h BALL DE NIT Amb l’Orquestra Selvatana Escenari Casals (Plaça de Pau Casals) 23.30 h FESTA MAJOR JOVE 2016 23.30 – 1h Actuació de REMEMBER THE TIME

06.30 h INICI DEL CONCURS EXTRAORDINARI DE PESCA Concentració a les 5 hores al Casal Social del Rebato Organitza: Societat Esportiva de Pescadors

17.00 h GRAN FESTA DE L’ESCUMA 19.00 h SARDANES Amb la Cobla Vila d’Olesa Plaça de l’Església

8.00 h TOC DE MATINES Carrers de la vila

23.00 h CASTELL DE FOCS (piromusical) Avinguda de Sant Hilari

12.00 h CINE CLUB FAMILIAR DE FESTA MAJOR Amb la pel·lícula Del Revès Centre Polivalent

23.30 h NIT D’HAVANERES Amb el grup Roques Blaves Escenari Casals (Plaça de Pau Casals)

L’Ajuntament d’Abrera us desitja una molt bona Festa Major


20

Publicitat

la bústia · juny del 2016

Seguros Catalana Occidente, Seguros de coche, hogar, salud y vida Todo, todo y todo para ti y los tuyos

Dirigido a todos nuestros clientes, les queremos recordar que CATALANA OCCIDENTE está cerca de Vd., ofreciéndole los mejores productos y el mejor servicio del mercado mediante nuestra red de agentes profesionales y exclusivos, nos puede encontrar en: Esparreguera, Jose Luis Pérez, en crta. Piera, 2.

✆ 93 777 51 62 Martorell, Hefer Segur, en avda. Germans Martí, 22. ✆ 93 775 40 69 Gelida, Fercom Assegurances, en c/ Major, 31. ✆ 93 779 38 00 Sant Vicenç dels Horts, Insurance Factory SL, en c/ Barcelona, 205.

✆ 93 676 87 00

Esparreguera, Serveis i Gestió, en c/ Gran, 86.

✆ 93 777 23 25 Abrera, Cachafeiro Insurance en c/ Florida, 1. ✆ 93 770 06 62

O si lo desean, en nuestra sucursal en Sant Feliu del LLobregat, c/ Vidal i Ribas,9 , 1, Telf 93 685 05 02

También para cualquier consulta o duda se pueden dirigir a nuestro teléfono de Atención al Cliente : 902 344 000


Especial

la bústia · juny del 2016

21

15 milions per fer front a la pobresa energètica La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, fa pública aquesta aportació extraordinària de caràcter social, com a resposta a les sentències del TC, durant la presentació del Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019 La Diputació de Barcelona ha anunciat una aportació extraordinària de caràcter social, dotada amb 15 milions, i que dóna resposta a les sentències del Tribunal Constitucional contra les mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. Mercè Conesa ho va fer durant l'acte de presentació del Pla d'Actuació de Mandat (PAM) 2016-2019 de la corporació, que va reunir als alcaldes de la demarcació celebrat a l'Institut del Teatre. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, defensa que «tenim un repte social que ens interpel·la», i recorda que «davant del bloqueig a què ens aboquen les últims sentències del Tribunal Constitucional, la Diputació respon de manera consensuada amb un pla de 15 milions». El nou programa dóna cobertura als subministraments bàsics, al lloguer o la hipoteca de l'habitatge habitual, a la pèrdua temporal o permanent d'habitatge per desnonament, a l'alimentació i necessitats bàsiques de subsistència o a l'alimentació infantil, higiene i lactància Per Conesa, el nou país que s'està construint «té una emergència social que ha de ser atesa» i, per aquest motiu, la Diputació negociarà amb les empreses subministradores amb qui la corporació té contractats els serveis bàsics, amb l'objectiu que destinin una part de les factures, que s'abonen, per cobrir les necessitats de subministrament de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Primera vegueria A nivell nacional, la presidenta Mercè Conesa posa de relleu que «la Diputació de Barcelona vol ser la primera vegueria de Catalunya», i deixa clar que la corporació «no vol ser espectadora del procés», sinó protagonista de la construcció del nou país. Des de la corporació també s’envia un missatge de felicitació als ajuntaments de la demarcació perquè «han fet els deures en aquests darrers quatre anys i han reduït l'endeutament en un 15%». Territori, persones, tecnologia i paisatges Aquestes quatre paraules defineixen els reptes que afronta la Diputació amb el Pla d'Actuació de Mandat 2016-2019, quatre paraules que volen abastar la rica i complexa diversitat del territori, així com «donar resposta a les necessitats i les demandes dels pobles i ciutats», en paraules de la pròpia presidenta. A més de la voluntat d’impulsar la participació activa al procés nacional, una de les principals apostes d’aquest mandat és per la transparència; per la necessitat d’explicar «què volem fer, com ho voler fer» i de poder «rendir comptes», a través d’un conjunt d’indicadors que el govern de la Diputació ha implantat en aquest document. La Diputació ha projectat el Pla d’Actuació de Mandat sota el lema ‘Connectem’, un document que també

La Diputació de Barcelona ha presentat als alcaldes de la demarcació el seu Pla de Mandat 2016-2019 · Judit Contreras / Diputació de Barcelona

treballa per augmentar la inversió al territori i oferir més atenció a les persones. Pel vicepresident primer, Dionís Guiteras, les línies mestres de l’àrea que presideix són la cooperació institucional, la protecció dels Parcs Naturals, la promoció de l’ús de la biomassa i la millora de la gestió forestal, l’increment del parc d’habitatges socials i l’aposta per fer unes vies locals més segures i al servei de les persones. El vicepresident segon, Marc Castells, destaca l’impuls dels Plans Locals d’Ocupació, el manteniment de projectes com ‘Reempresa’ i ‘Accelera el creixement’, i l’aposta pels comerços de proximitat i la marca turística ‘Barcelona és molt més’, a través dels projectes ‘Camins de Riu’ i del ‘Programa Biosphere’. Per la seva banda, el vicepresident tercer, Martí Pujol, posa èmfasi en poder fer arribar el servei bibliotecari a tota la demarcació, així com innovar en el servei que actualment s’ofereix. Des de la àrea que ell encapçala, al llarg del mandat també es continuarà apostant per la cultura, l’esport i el sistema educatiu. Finalment, la vicepresidenta quarta, Meritxell Budó, recorda que la Diputació ofereix el Servei Local de Teleassistència a 69.000 usuaris, i impulsa plans contra la pobresa, programes contra la violència masclista. A més, també es treballa per donar continuïtat al servei ‘Respir’, al foment de la participació i la mediació ciutadana, al suport als ens locals i les polítiques de suport a la salut pública i a defensar als consumidors.


22

Collbató - Castellví de Rosanes

la bústia · juny del 2016

El CAC premia a l'escola Mansuet de Collbató

Arranjament de la C-243b fins a Castellví

Alumnes premiats. CAC.

La millora de l'alsfaltatge s'ha fet amb microaglomerat i el vial ja s'ha pintat. Aj.

El curs de 6è de primària de l'escola Mansuet ha estat guardonat amb el 1r premi de la XII edició dels premis CAC -Consell Audiovisual de Catalunya- pel curtmetratge Looking for equality. El premi segons el jurat ha estat per "la seva interdisciplinarietat, treball en equip i la implicació de tot l'alumnat. També s'ha premiat la incorporació de les diferents competències curriculars i el domini de les eines tecnològiques per integrar-les dins el discurs audiovisual. En el curtmetratge s'incideix en el valor i la importància de la igualtat". El jurat ha concedit 10 premis per a l'alumnat i 4 per al professorat el dia 30 de maig al Cosmocaixa. En el primer

cas, la finalitat dels premis és incorporar l'educació en comunicació audiovisual en el currículum dels alumnes, amb una incidència especial en la percepció, l'anàlisi i la producció audiovisual. Els premis el CAC a l'escola estan adreçats a l'alumnat i al professorat dels centres educatius de Catalunya i que volen promoure l'educació en comunicació audiovisual en l'àmbit escolar. Els Premis compten amb la col·laboració de l'Obra Social la Caixa. El 23 de juny se celebra Sant Joan amb l'arribada de la Flama del Canigó a les 20.30h i l'encesa de la foguera al costat dels Bombers, un sopar solidari a la plaça de l'Era per continuar amb la revetlla.

La Diputació de Barcelona ha renovat l’asfalt de la carretera C-243b en el tram de 4 quilòmetres, al seu pas pel terme municipal de Castellví en direcció Gelida. La carretera havia estat objecte els darrers anys de reparacions parcials. L’obra s’emmarca dins del projecte de renovació de capes de rodament 2015. L’actuació es va iniciar a la confluència amb la carretera BV-2433 –coneguda popularment com el tobogan- i s’ha arribat fins a la intersecció amb la carretera BV-2425, que va cap a Corbera. El nou material estès a la via és un microaglomerat que busca millorar les propietats antilliscants del paviment. En època de tardor i hivern, la C-243b, que

passa per moltes zones d’obaga, presenta habitualment glaç i àrees amb una notable humitat. Els treballs de pavimentació ja han finalitzat i en el moment de tancar l'edició s'estava repintant tota la zona renovada i que possiblement ja s'acabat. El dia 23 de juny se celebra la revetlla de Sant Joan a la plaça del poble a partir de les 21.30 hores, en paral·lel un concurs de truites i tot seguit el sopar de germanor on cadascú s'ha de portat amb el seu menjar. També se celebra una revetlla de Sant Joan al Centre Cívic de Can Sunyer i Valldaina a partir de les 22.00 hores, amb sopar de germanor i ball.


Gelida - Masquefa

la bústia · juny del 2016

23

Gelida promou l'economia amb el Penedès Nord Els municipis de Gelida, Mediona, Pla del Penedès, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia, Subirats i Torrelavit han presentat el Pla Estratègic d'Activitat Econòmica Penedès Nord (PEAEPN), un projecte que té per objectiu definir les estratègies i accions que s’han de dur a terme per a projectar l’activitat econòmica d’aquesta regió i que té un horitzó temporal a llarg termini que es prolongarà fins a l’any 2030. Per a elaborar aquest pla d’actuació els municipis buscaran la participació i implicació de tots els agents del territori: institucions, ciutadans, comerciants, empreses i el teixit associatiu. També es compta amb el suport tècnic de l’Associació d'Empresaris Penedès Garraf, està cofinançat per Diputació de Barcelona i el Servei d'Ocupació de Catalunya de la Generalitat.

breus

PSC i ICV signen el PAM pel seguiment dels compromisos assumits

Presentació del PEAEPN. CComarcal Alt Penedès.

Un any després de les eleccions municipals, el govern format pel PSC i ICV, han elaborat el Pla d'Actuació Municipal (PAM) que estableix els objectius i les actuacions prioritàries que regiran la política municipal durant aquest mandat.

Segons els grups signants, "és un pla operatiu i orientat a l'acció. Es tradueix en actuacions concretes, esdevenint el full de ruta que orientarà el futur de Gelida. És un document de treball pel seguiment del compliment dels compromisos assumits."

PRESERVACIÓ DE LA TITULARITAT DEL CASTELL. L'Ajuntament ha dut a terme diferents reunions amb els responsables del Bisbat de Sant Feliu per defensar la titularitat municipal del Castell. Cal recordar que va ser adquirit pel municipi l’any 1968. El 12 de novembre de 2015 el govern va interposar un recurs de reposició contra la comunicació de la Gerència Regional del Cadastre relativa a l’acord d’alteració de la finca del recinte del Castell de Gelida de manera que segrega una parcel·la independent, que inclou l’església i el cementiri, a nom de la Parròquia de Sant Pere de Gelida.

Llum verda per a una gran logística a Masquefa

La Generalitat ha aprovat definitivament el pla parcial del sector industrial de Can Bonastre, que permetrà desenvolupar una superfície de 174.771 m2 i es preveu la instal·lació d'una única activitat en parcel·la gran i d'un únic propi-

etari, una companyia de logística amb 1.297 treballadors i una estructura comercial i operativa present a tota la Unió Europea, segons s'ha informat. L'empresa ofereix serveis d'emmagatzematge i distribució de mercaderies, operant amb una tec-

breus Per la CUP la instal·lació de l'empresa no és el seu model de poble

FLAMA DEL CANIGÓ. La Flama del Canigó arribarà a La Beguda Alta el 23 de juny a les 18.30h i recollirà el relleu la Unió Ciclista Masquefa fins arribar al poble a les 19h per diversos carrers de la localitat fins a la seu del Club Excursionista Anoia, el carrer Creueta 33. A les 19.10h encesa del peveter, lectura del manifest per part del president de l'entitat i l'alcalde. Posteriorment es farà el lliurament de la flama a les entitats, els cossos de seguretat que fan la prevenció d'incendis i per acabar, als participants que vulguin encendre les fogueres programades dels barris, que ho faran plegats, a les 22h.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

Treballs en el sector industrial aprovat de Can Bonastre. La Bústia/Q.S.

nologia molt avançada. Tal com afirma la Generalitat, "el pla promourà l'adaptació de la urbanització del sector a la seva morfologia natural i donarà un tractament natural als talussos que es puguin generar. Igualment, s'ordenaran les vores per delimitar clarament la frontera amb els sòls no urbanitzables i es preveurà una franja d'espais lliures que actuarà com a element de transició. També es vetllarà per la preservació del Turó del Cairot i el torrent de la font del Maset". La implantació d'aquesta gran empresa no ha estat indiferent i el grup municipal de la CUP va denunciar possibles irregularitats en el desenvolupament de la zona, tant a nivell ambiental com estructural i legal. Segons aquesta formació, "entenem que el model de poble que ells volen, amb grans empreses, que sovint són sinònim de precarietat laboral i ens prenen espais naturals, no és el nostre".


24

La Guia Vida Saludable

la bústia · juny del 2016

África Oliveras Estilistes: bellesa i salut A África Oliveras Estilistes d'Olesa de Montserrat trobem un bon equip que dóna el màxim. Quatre estilistes professionals formats i amb experiència. La Sara, amb una gran trajectòria, les seves bases en la perruqueria són de la signatura Joan Luis David. La Núria, encarregada del Saló i estilista, formada en les millors signatures. El Joserra, component de la signatura XXL http://xxlhair.es/. Premiat com a perruquer Despuntan el 2013, guanyador el 2015 de la millor col·lecció femenina Revista Tocado. Estilista de renom internacional. L'África és la propietària, estilista, formadora de L´Oreal i component del grup E +. "Tot l'equip està en una contínua formació i entregat a la professió. Tenim passió per tot el que fem i treballem amb una de les millors marques a nivell mundial: L´Oreal Profesionell", explica orgullosa l'Àfrica. El Saló disposa d'un punt de venda dels seus productes amb preus molt accessibles per al client.

La Núria, l'Àfrica, la Sara i el Joserra al Saló d'Olesa. Foto: Lluís Rovira.

La fundadora del Saló África Oliveras Estilistes aprofita l'ocasió per "convidar tothom a visitar-nos i a descobrir una nova experiència en el món de la bellesa i la perruq ueria, per trobar benestar i salut".

África Oliveras Estilistes

Lluís Puigjaner, 38 · Olesa de Montserrat 93 778 9 83 www.africaoliveras.com

TERAPIAS Centro de terapias holísticas

Carretera de Piera, 39 Martorell Telf. 93 773 62 15

/ chakra (Martorell) chakramartorell@hotmail.com

· Naturopatia · Quiromasaje . Quiropraxia . Drenaje linfático . Reflexologia podal . Meditaciones

ACTIVIDADES CURSOS

· Ioga · Pilates · Taichi · Chikung · Danza oriental y polinesia

· Flores de bach · Gemoterapia · Reflexoterapia · Quiromasaje

SESIONES

· Lectura registros akáshicos · Constelaciones familiares

Teràpia Psicocorporal Morfoanalítica • Dolors

musculars, articulars o orgànics: Lumbàlgia, escoliosi, problemes respiratoris, digestius... • Dificultats psíquiques: depressió, ansietat, estrès,insomni... • Altres trastorns: hipertensió, manca de concentració, manifestacions psicosomàtiques... Tractament global integrant el cos i la paraula

Jaume Pous ✆ 608 747 602 Manresa i Olesa de Montserrat

COACHING MINDFULNESS TERÀPIA Vols cultivar el teu temps? Millorar la teva comunicació Reduir l'estrès?

VINE I EN PARLEM

Centre de Formació Nous cursos impartits per especialistes acreditats: √ Naturopatia

√ Fitoteràpia

√ Teràpia craneosacral

√ Flors de Bach

√ Acupuntura

√ Reiki

√ Homeopatia

√ Drenatge limfàtic

√ Estètica

√ Nutrició ortomolecular

√ Reflexologia Podal

√ Gestalt

√ Naturopatia ancestral

√ Quiromassatge

Informa’t al nostre centre: Centre asociat a “APTN-COFENAT” Asociación Profesional de las Terapias Naturales

C/ Enric Prat de la Riba, 38-40 MARTORELL ✆ 93 775 36 60 bioressonancia@gmail.com

Forma part de La Guia Vida Saludable Tothom et veurà!! Tel. 675 47 50 38


Entrevista

la bústia · juny del 2016

25

“Humans i ximpanzés genèticament compartim més del 98% del nostre ADN” Liliana Pacheco, primatòloga de l'Institut Jane Goodall al sud-est de Senegal L'olesana Liliana Pacheco és primatòloga a l'estació de l'Institut Jane Goodall a Dindefelo per conservar una subespècie local de ximpanzés. Va començar l'experiència l'any 2009 a través d'un anunci a Facebook. Viu amb una família en una caseta d'adob i palla, però el seu és un somni fet realitat, picant pedra i amb molt d'esforç personal. Entre les experiències professionals amb els primats destaquen diverses investigacions i estudis en diferents països per universitats com la de Veracruz i de Barcelona. Quim Sitjà Olesa de Montserrat Què hi fa una noia com tu en un lloc com aquest? Treballar moltíssim, aprendre encara més, però sobretot fer el que m'agrada, la conservació in situ d'una espècie en greu perill d'extinció, el ximpanzé de la subespècie Pan troglodytes verus. Com i quan sorgeix la possibilitat de participar en el projecte? L'any 2009, després d'haver acabat el màster en primatologia a la UB, a través de Facebook de l'Institut Jane Goodall (IJG), una amiga meva va veure que oferien una plaça de voluntariat per iniciar un projecte de conservació comunitària per la protecció dels últims ximpanzés al Senegal. I com és aquí la vida quotidiana? Quan vaig arribar tan sols tenia una caseta d'adob i palla, un llit, una taula i molta il·lusió. Ni llum, ni aigua corrent, ni internet... Vaig passar dos anys i mig sola en el poble de Dindefelo per tirar endavant el projecte. L'únic que ha canviat és l'accés a l'energia gràcies a la instal·lació de plaques solars. La meva família senegalesa em cuina un sol àpat per dia i per tant, menjo el mateix per dinar que per sopar. A l’estació compteu amb una infraestructura important? Les infraestructures més importants són el centre de formació, les habitacions pels voluntaris i estudiants. Comptem també amb una estructura central, que és el lloc a on treballem amb l'equip i allà a on tenim la cuina i el menjador.

“La Jane Goodall de 82 anys és una persona amb una força vital impressionant"

“Amb l'ajuda de l'Ajuntament d'Olesa ja hem construït una escola i un projecte de recollida selectiva de brossa"

Comptem també amb un laboratori que encara falta molt per equipar i amb un hort que porta el grup de dones local de l'associació Nafa ladde. I de tota la teva tasca, quina és la part que t’agrada més? El continu aprenentatge. Tanmateix les sortides al camp per fer la recerca sobre el grup de ximpanzés de Dindefelo és el que més m'omple. Actualment estic viatjant molt com a consultora de noves tecnologies aplicades a la lluita contra els caçadors furtius i això em dóna l'oportunitat de conèixer a molta gent i de complementar la meva feina de recerca al Senegal. L’IJG també doneu serveis a la comunitat? Sí, amb l'ajuda de l'Ajuntament d'Olesa ja hem construït una escola, hem posat en marxa un projecte de recollida selectiva de brossa al poble i projectes per l'educació i la sensibilització sobre la Reserva Natural Comunitària de Dindefelo, el medi ambient i els ximpanzés, amb molt èxit. La conservació de l’espècie és la principal tasca? És l'excusa per poder protegir el medi ambient, els animals i la població local. Amb l'objectiu de conservar davant les amenaces existents a la zona, l'IJG ha posat en marxa diferents iniciatives per ajudar a la gent local en la conservació dels hàbitats. Les conductes dels ximpanzés d'aquí diuen que són les més semblants a les dels primers humans? En general es diu dels ximpanzés de sabana, perquè viuen en zones molt àrides en comparació amb les altres subespècies més de selva. L'ús de coves per refugiar-se de la calor i

Liliana i N'dama, un ximpanzè recuperat a Guinea. IJG.

de la pluja ens pot fer recordar a l'ús que podríem haver fet nosaltres en èpoques passades. Tens l’evidència que l’humà té l'origen d’aquesta família d’animals? Humans i ximpanzés som molts semblants, venim d'un ancestre comú i estem molt relacionats. Genèticament compartim més del 98% del nostre ADN. Una altra cosa és com l'utilitzem, que és la clau perquè tot i ser tan semblants, siguem tan diferents. L’any 2010 vàreu aconseguir que Dindefelo fos una reserva natural? Sí, va ser una de les grans fites del programa de conservació. És l'única reserva natural comunitària que és funcional i que serveix per la protecció d'aquesta espècie. Cobreix unes 14.000Ha i conté com a mínim dues comunitats diferents de ximpanzés. Com és la Jane Goodall? És una persona amb una força vital impressionant, una dona excepcional i tot terreny. A la seva edat, 82 anys, encara viatja 300 dies a l'any, per fer arribar a tothom el seu missatge d'esperança per la conservació de les espècies i del medi ambient. És un privilegi treballar amb i per l'Institut Jane Goodall? I tant! És un somni. Molt abans

que tingués seu a Barcelona jo ja havia parlat directament amb ella per intentar col·laborar d'alguna manera. Sàviament em va aconsellar que de moment m'anés formant i ja arribaria el punt quan l'institut necessitaria a algú com jo per tirar endavant un projecte de conservació.... i com aquell qui té la capacitat de veure el futur, així va passar, i ja fa 7 anys. Per tant, els somnis es poden fer realitat? Sí, sempre i quan tinguin un sentit comú i no es demani la lluna. Però res és gratuït, fer realitat el que somies demana esforç, voluntat, motivació i coratge. És qüestió de creure en un mateix i de no posar-se límits, ni físics ni mentals, ni tampoc excuses. Jo estic vivint el meu somni i em sento realitzada. És la millor de les experiències. Nota: Per publicar les fotos originals, l'IJG ens ha suggerit apuntar el següent: "Els ximpanzés no són mascotes i l'IJG no recolza el contacte amb ximpanzés salvatges. Els que apareixen a les fotos van ser rescatats de mans de caçadors i traficants i ara són cuidats per personal experimentat".


26

Publicitat

Dr. Miquel Masana Ginecòleg

✆ 608 97 92 45 ·Ecografies 3D / 4D

·Revisió ginecològica amb CIT i ECO ·Visita ginecològica amb ECO Centralitzem tots els serveis i atenció a: Esparreguera: Plaça Ajuntament, 5, 1r - 2a

la bústia · juny del 2016


Turisme, oci i gastronomia

la bústia · juny del 2016

Restaurant El Tap de Suro: gran varietat de tapes i vins El restaurant El Tap de Suro compta amb una àmplia carta selecta de dilluns a dissabte en horari de 8.30 a 24h (diumenge, tancat). Una de les especialitats és el menú diari a 10 euros amb 8 primers plats i 14 segons, a més de postres i la beguda inclosa. També disposa de diferents menús de 15, 18 i 25 euros. Menús per grups des de 15 €. Menú festiu per 15 €. El Tap de Suro ofereix altres propostes més ràpides amb una gran varietat de tapes com calamars a l’andalusa, xipirons, garrí fregit, cua de bou, ibèrics, formatges d’ovella, pernil ibèric, pizzes, xapates i hamburgueses especials.

Amplia carta de vins, amb la possibilitat de beure copes individuals, suggerint periòdicament una marca cada mes, també disposa d’una carta de ginebres i mojitos, per a tastar els millors combinats. Menú degustació a 15 € (IVA inclòs) amb pica pica, segons i postra a escollir, pa i beguda inclosa (vi Penedès i cava brut nature).

Restaurant El Tap de Suro C/ Amadeu Paltor, 25 (els Closos) Olesa de Montserrat Tel. 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

OBERT DIJOUS, DIVENDRES, DISSABTES, DIUMENGES I FESTIUS

Menjar per emportar

Pollastres a l’ast fets amb llenya

MENÚ DIARI 10 €

Carns a la brasa Cuina Catalana

MENU PER A GRUPS 15 €

DE DILLUNS A DISSABTE 8:30 A 24:00 h TERRASSA EXTERIOR Gran varietat de Tapes i Vins

( 8 primers+14 segoNs+postre+begud inclosa)

Menú cap de setmana: 22 €

C/ Amadeu Paltor nº 25 Olesa de Montserrat 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

ESPARREGUERA - C/ Lluís Auguet, 8 - 93 777 71 88 MARTORELL - C/ Ausiàs March, 6 - 93 775 13 44

23 de Juny

SERVEI A DOMICILI 93 775 28 28

REVETLLA DE SANT JOAN AMB BALL

C/ Pere Puig, 3 - Martorell www.cateringcasanovas.com

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

Esmorzars de forquilla 5 €

PREGUNTA'NS

Menú diari i dissabte

Beguda no inclosa

9,50 €

Menú diari Menú per a grups

Brasa tots els dies

✆ 93 778 28 09

Can Vinyals Oest Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Olesa de Montserrat

FORMA PART DE LA SECCIÓ TURISME, OCI I GASTRONOMIA RESTAURANT HOSTAL

Dissabte Diumenge Menú 18 € tot inclòs

LA FONDA DELS ARCS Vistes a Montserrat

Si dius que has vist aquest anunci 20 €+IVA (sense promoció)

MENÚ INFANTIL

5€

Menú cap de setmana Carns a la brasa· Habitacions Crta de les Coves, s/n. Collbató

(dient que has vist aquest anunci)

www.lafondadelsarcs.es

10 € IVA inclòs (sense promoció)

667 27 27 10

Menú diari: 11 €

Tel. 675 47 50 38

Tothom et veurà!!

27


28

Esports

la bústia · juny del 2016

El CF Martorell puja a Segona Catalana El Complex Esportiu Torrent de Llops va acollir, del 10 al 12 de juny i per tercer any, la Festa del Futbol Català

Més de 160 persones van participar en la Cursa Solidària on Juanma Álvarez i Sara Prescoli es van imposar als 10 km

MARTORELL Tot i perdre la promoció d’ascens a Segona Catalana davant del Matadepera (3-1 a l’anada, i 5-1, a la tornada), el CF Martorell va assolir l’ascens de categoria després de veure’s beneficiat dels ascensos compensats de Ripollet i laF Herms a Primera Catalana. D’altra banda, el Complex Esportiu Torrent de Llops va acollir els dies 11 i 12 de juny la Festa del Futbol Català amb la celebració de les finals dels Campionats de Catalunya de Futbol Base i les de la Copa Catalunya de futbol sala. ESCACS. Miguel Muñoz (CE Montcada) es va proclamar campió de la segona edició del Torneig d’escacs actius del CEE Mat vàlid per al circuit català d’oberts internacionals que es va celebrar a l’antiga Biblioteca del Centre Cultural. Més d’una quarantena de practicants van participar. D’altra banda, d’altra banda l’equip A va pujar A Primera Categoria Provincial a la Lliga Catalana 2016. BÀSQUET. Les diferents èpoques

Waterpolo L’equip sènior femení del CN Martorell no es va classificar per a les semifinals de la Copa Federació després de perdre davant del CN Rubí i, posteriorment, amb el CN Catalunya. Els dos enfrontament es van disputar al CE La Vila.

Cloenda Objectiu assolit dels blancs-i-vermells. Svetlana Akimova (martorellesport.cat).

Adrià Alonso, nou tècnic. Diari Badalona.

del bàsquet martorellenc, el repàs als orígens d’aquest esport a casa nostra i un recorregut pels diferents equips, entrenadors i jugadors del club són el principal atractiu de la mostra fotogràfica que el Club Bàsquet Martorell ha presentat aquest divendres, amb motiu del 40è aniversari de l’entitat. L’exposició podrà veure’s fins juliol.

amb discapacitat intel·lectual amb problemes físics afegits. A la prova dels deu quilòmetres, el guanyador en la categoria masculina va ser l’atleta de l’Athletic Barcelona, Juanma Álvarez, que va fer un temps de 33’45’’. Iván Mañer (Cornellà At., 34’39’’) i Andrés Acuña (Ciesc DC, 3451’’) van ser segon i tercer respectivament. Mentrestant, a la categoria feme nina la vencedora fou Sara Precoli, del CA Olesa, amb un registre de 42’43’’. Sandra Sánchez (Slop.cat, 43’07’’) va ser segona i Lola Espinosa (NR Club, 44’33’’), tercera.

ATLETISME. Més de 150 persones van participar en la Cursa solidària ‘Corre pels que ho necessiten, tots els teus quilòmetres compten’, a favor de Creu Roja

Baix Llobregat a càrrec de l’empresa Cargill. Abel Gómez i Sílvia Amodio van ser els dos corredors que més quilòmetres van sumar. D‘altra banda, va tenir lloc la quarta edició de la Cursa i Marxa Solidàries de Martorell Entre Tots per la Salut Mental, que va promoure l’Hospital Sagrat Cor. Un total de 1.138 corredors es van inscriure en una de les tres proves programades: cursa solidària de 10 km, una marxa solidària de 7,6 km i una marxa solidària de curta distància (1 km) destinada a interns del centre i a persones

El Pavelló Esportiu Municipal va acollir la cloenda de les activitats New Dance, gimnàstica artística i activitat física i Gent Gran que organitza el departament d’Esports del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell.

Bàsquet Adrià Alonso, extècnic del Sabadell Sant Nicolau, és el nou entrenador del primer equip sènior del BC Martorell, que continuarà militant a la Lliga EBA. A més, el martorellenc compaginarà aquesta faceta amb la de director esportiu del club.

El sènior masculí del Sanes, campió de Copa SANT ESTEVE SESROVIRES El sènior femení del CH Sant Esteve Sesrovires va viatjar a Fuerteventura per buscar l’ascens en el Sector F. Es va enfrontar davant l’equip amfitrió, el Morro Jable canari, el BM Carabanchel de Madrid), i el BM Caselas de Galícia). Les de Xavi Esteban i Joan Martínez van tornar amb la tercera posició a la classificació i sense el somiat ascens. Els resultats van ser: CH Sant Esteve Sesrovires -BM Carabanchel (22-28), BM Caselas-CH Sant Esteve Sesrovires (23-26)i CB Morro Jable-CH Sant Esteve Sesro-

lunya. El Seven-3 va obtenir tres medalles d’argent: Lia Mojarro, a la prova individual de Primera Categoria, Sandra Oliva, a la Segona, i Lia Mojarro-Keyla Vázquez, a la prova de parelles.

vires (26-20). D’altra banda, l’equip sènior masculí es va proclamar campió de la Copa Catalana-Trofeu Gonzalo Usero després de guanyar a la final al Bordils per 28 a 30. VOLEIBOL. Es va celebrar la Final Nacional en categoria aleví femení dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya. En total, la competició va acollir 13 equips i aproximadament 100 esportistes d’arreu de Catalunya. BOWLING. Les instal·lacions del Baix Bowling de Sant Vicenç dels Horts van acollir les finals individu-

Gran any dels sesrovirencs. CH SES.

als i de parelles en categoria femenina i parelles mixtes dels dinovens Campionats Nacionals de Cata-

FESTA ESPORT. La campiona de bàdminton Cristina Poy i el ciclista Ignasi Riera van ser escollits com els esportistes sesrovirencs més destacats d’aquest any en el marc de la 9a Nit de l’Esport. Durant la vetllada també va premiar els quatre equips més destacats d’aquesta temporada per als seus ascensos: el sènior masculí A del Futbol Sala

Sant Esteve, el sènior femení A del Club Vòlei Sant Esteve i el sènior A del Club d’Escacs. El premi al millor tècnic sesrovirenc va ser per Xavier Esteban, entrenador del sènior femení del CH Sant Esteve. Van tenir mencions especials als directius Salvador Boltà i Alfredo Sanz, del Club Handbol Sant Esteve; Carlos Arnaldos, delegat del Futbol Club Sant Esteve; i per a la nedadora Núria Marqués. A més, es van reconèixer equips i esportistes d’esport base com (Manel Cepeda, futbol sala; Júlia Cunyat, voleibol; Marc Herrera, futbol; Lucía Rosa, pàdel; Pol Canalejo, bàdminton; i Albert Bonilla, taekwondo.


Esports

la bústia · juny del 2016

Paul Sié i Irene Bonilla guanyen la Cursa SANT ANDREU BARCA

breu

Futbol El partit de tornada entre el Sant Andreu de la Barca A i La Torreta es va ajonar per la mort violenta d’un jugador del club, fill d’un directiu. D’altra banda, el B no va poder pujar a Tercera Catalana després de perdre la promoció davant del Pujadas barceloní als penals en el partit de tornada. A l’anada havien guanyat els quatribarrats per 2 a 0.

Uns 900 participants -uns 650 en les curses de promoció amb nou rècord d’inscrits- van prendre part en la 21a edició de la Cursa de Primavera. Paul Sié (At. Track Bikila) i Irene Bonilla (FC Barcelona) van ser els campions. Mentrestant, el CEIP Àngel Guimerà va ser el centre d’ensenyament que va guanyar el premi de més participació. BÀSQUET. El CB Sant Andreu ha posat en marxa la campanya “Et volem a tu”, que té com a objectiu donar a conèixer el club i captar nous jugadors i jugadores, que reforçaran els

29

Podi de la categoria masculina de la Cursa de Primavera. CA Sant Andreu Barca.

equips base del club. Va enfocada per les nenes i nens nascuts l’any 2009 fins al 2003 que mai han jugat a basquet i

l’esport els atrau. Els entrenament seran des de maig i fins al 20 de juny. D’altra banda, el Mini negre, mini femení i

sènior masculí van ser rebuts per l’alcalde i regidor d’Esports per haber estatcampions de les seves categories.

CASTELLVÍ DE ROSANES. Punt final a la temporada de futbol sala. L’equip A del CFS Castellví va finalitzar en setè lloc de la classificació a la Lliga Nacional Catalana de la FCFS amb un balanç de deu victòries, sis empats i deu derrotes. Els castellvinencs continuaran a la màxima categoria. D’altra banda, l’equip B es va quedar a un pas de l’ascens a Primera Nacional Catalana i va ser cinquè en el grup D de Primera Territorial.

L’esport collbatonenc es va citar a la plaça de l’Era COLLBATÓ La plaça de l’Era va aplegar, un any més, la Fira de l’Esport, amb exhibicions de les associacions esportives de Collbató i un circuit d’activitats físiques que van fer gaudir persones de totes les edats, si bé els més menuts van tenir una participació especial. La festa, que es va celebrar el 29 de maig, va començar a les onze del matí i la plaça va acollir les exhibicions de les associacions de Tai Chi Taoista, de

Taekwondo, l’A. E. Dokai i l’Aeròbic Ball D8N8. Durant tot el matí hi havia un circuit d’activitats físiques, com ara futbol 3x3, mini tennis, tennis taula, xutòmetre d’handbol i circuits d’atletisme, de rampes d’obstacles i de psicomotricitat, amb la col·laboració de les entitats esportives del poble. Grans i menuts van divertir-se veient i practicant esport i es van conscienciar dels beneficis que les pràctiques esportives aporten a la salut i al benestar.

TENNIS TAULA. El passat 5 de juny es va celebrar el Torneig CTTCollbató-Ping Pong Vintage amb una gran participació. La competició es va celebrar en el Gimnàs de l’escola Mansuet. INSTAL·LACIÓ. La piscina municipal de Collbató ja ha iniciat la temporada de bany amb moltes novetats, com l’ampliació d’horaris i de serveis i la reducció de preus. La instal·lació va obrir les portes una setmana abans que l’any anterior, i tancarà la tem-

Es van organitzar un ampli ventall d’activitats esportives durant la jornada. Aj. Collbató.

porada l’11 de setembre. També amplia l’horari el mes d’agost, ja

que estarà oberta mitja hora més, fins a les 20 hores.

La Cursa Popular d’Abrera arriba a la vuitena edició ABRERA

Tot a punt per a la Cursa. CA Abrera.

Excel·lents resultats de les gimnastes de La Vinya Gimnàstic Club a la Fase Final de la Copa Catalana que es va celebrar a la localitat gironina de Salt. “Estem molt contentes perquè estem aconseguint èxits mai vistos en el nostre poble”, han manifestat des del club. Després d’aquesta gran fita a la Copa Catalana de Gimnàstica Artística Femenina, La Vinya Gimnàstic Club es prepara ara pel Campionat d´Espanya, on

hi participaran per segon any consecutiu. Les guardonades durant la competició van ser: Ana Muñoz, Dana Romero, paula Fernández, Júlia Parrales, Helena Sánchez, Aina Rodríguez, Marina Cano, María Paulo, Neus Valenzuela, Júlia Martínez, Maria López, Julia Labandeira, Mireia Juanola, Hanna Martín, Nicole García, Laia Cortada, Nerea Mora, Queralt Garabito, Marina Drets, paulina Capita, Mireia Drets, Andrea Martínez, Sonia Tarancón, Olga Masip i Marta García.

FUTBOL. L’A ssociació Esportiva Abrera va finalitzar la Lliga en quinzena posició de la classificació del grup VIII de Tercera Catalana. Els abrerencs van sumar onze victòries, quatre empats i dinou derrotes. FRONTENNIS. Antonio González i Alberto Gargallo es van proclamar campions del IV Open d’Abrera de pilota ràpida, puntuable per al Màster de Catalunya. La parella guanyadora es va imposar per 25 a 7 a Andrés Gago i Miguel Barragán.

ATLETISME. El proper diumenge 19 de juny se celebrarà la vuitena edició de la Cursa Popular Abrera Corre D9, organitzat per al Club Atletisme Abrera amb la col·laboració de l’Ajuntament. Hi ha previst sis curses: quatre infantils i dues open de 10 i 5 quilòmetres. L’entitat organitzadora detinarà 1 euro de la inscripció dels adults a Càritas d’Abrera, i 1 euro dels participants infantils a l’Associació Proyecto Pol, per al desenvolupament i estudi de les malaltíes.


30

Esports

breus MASQUEFA. L’11 de juny es va celebrar el vintè aniversari del Club Petanca Masquefa. Actualment el club, que presideix Manuel Navarrete, compte amb 12 pistes de petanca. D’altra banda, la Festa de l’Esport amb l’organització d’una doble cursa popular. Els sèniors Joan Rubio i Carla Bou van guanyar la IX Cursa Popular de Masquefa, mentre que Antonio Riendo y Melomi Segado es van imposar a la XVIII Cursa de Can Perallada. En futbol, el Masquefa no va poder assolir l’ascens a Tercera Catalana després de perdre el playoff davant del Vilassar de Mar B. En el primer partit, el Masquefa va empatar (0-0) a l’Estadi Municipal, mentre que a la tornada van ser els del Maresme que es van imposar 1 a 0. Mentrestant, el 28 de maig, es va celebrar el VI Trofeu Vila de Masquefa, amb la participació de set clubs convidats, en total 130 participants Al llarg del dia van competir diferents nivells i categories, el CPA Masquefa, ha tornat a deixar el llistó ben alt, de 39 trofeus 17 es van quedar a l’entitat. GELIDA. El passat 10 de juny es va celebrar la 32a edició de la Montserrat a Peu amb la participació d’un centenar de persones de diverses edats. El recorregut va ser d’uns trenta quilòmetres. D’altra banda, l’11 i 12 de juny es va celebrar la Festa de l’Esport amb un ampli ventall d’activitats programades on cal destacar la gran participació. Dissabte la gimnàstica artística va ser la gran protagonista. També es va celebrar una Milla Popular i una masterclass de ioga. Mentrestant, diumenge es va obrir la Piscina Municipal i posteriorment es va fer una classe oberta d’aiguagym a la instal·lació.

la bústia · juny del 2016

Rècord de Júlia Galera en tir amb arc Alejandro Jaime Riera i Marc Castells, subcampions catalans d’hoquei sobre patins amb l’Igualada

Tot a punt per a la desena edició de la Cursa del Foc que se celebrarà el diumenge 26 de juny

OLESA DE MONTSERRAT L’equip juvenil de l’Igualada Hoquei Club, es va proclamar subcampió de Catalunya i es van classificar per l’Estatal. Els de l’Anoia compten amb dos jugadors d’Olesa (Alejandro Jaime Riera i Marc Castells Solernou) i 1 de Piera ( Carles Ferrer). TRIATLÓ. Antonio Pareja va acabar en tercer lloc en el Campionat d’Espanya d’aquesta modalitat i subcampió en Aquatló. Les dues competicions es van celebrar a Àguilas (Múrcia). TIR AMB ARC. La infantil Júlia Galera es va acomiadar a Terrassade la Lliga Catalana a l’aire lliure amb un rècord de Catalunya en la distància de 40 metres amb un total de 309 punts, set més que l’anterior registre. D’altra banda, Cristina González va guanyar la Lliga Estatal amb 373 punts. Els

Naalia Pérez, Carla Rodríguez i Bea Pérez van jugar amb la selecció comaral. EFO.

Alejandro Jaime i Marc Castells. IHC.

propers 25 i 26 de juny té una cita amb el Campionat d’Espanya a Saragossa.

BÀSQUET. Punt final a la temporada 2015-2016 on els dos equips sènior -masculí i femení- no van poder manenier la categoria a Primera del Campionat de Catalunya. Els nois van perdre el playoff de permanència davant del CB Garrotza-Santjoanenc i les noies amb la UE Sant Cugat 1. L’any vinent jugaran a Segona Categoria.

ATLETISME. Tot a punt per a la Cursa del Foc, que enguany arriba a la desena edició. la prova se celebrarà el diumenge 26 de juny i es dividirà en tres cruses segons l’edat del participant: 10 quilòmetres., 1.609 metres i 600 metres.

FUTBOL. L’amateur del CF Olesa va finalitzar en cinquena posició a la classificació del grup VIII de Tercera Catalana. El balanç va ser de 14 victòries, 11 empats i 9 derrotes. D’altra banda, Natalia Pérez, Carla Rodríguez i Bea Pérez van representar per primera vegada al sènior femení de l’EFO 87 a la selecció comarcal sub16 del Baix Llobregat.

El Club Karate Stylo segueix sumant èxits ESPARREGUERA

després de guanyar a l’Alpicat per 4 a 3. Al tancament de la present edició encara no s’havia sortejat el rival de la següent ronda.

Més de 500 participants, dels quals 15 del Club Karate Stylo, van participar en el Trofeig Cutat de L’Hospitalet en totes les categories des de benjamí fins a sènior a nivell de Catalunya. L’entitat esportiva esparreguerina va aconseguir dos podis: Aritza Olivera, d’11 anys, va ser segona en kumite femení i la martorellenca Mireia Bejarano, de 9 anys, va finalitzar en tercer lloc en katas. BÀSQUET. Els esparreguerins continuaran a la Copa Catalunya després de guanyar el doble enfrontament de permanència davant del Sedis Hidrology per 77 a 66 i 74 a 77. D’altra banda, el club organitza el Torneig 3x3

Aritza Olivera i Mireia Bejarano amb l’entrenador, Ferran Rueda. CK Stylo.

el proper 2 de juliol. FUTBOL. L’Esparreguera Athletic Club es va proclamar campió del grup XII de Quarta Catalana i va assolir l’ascens a Tercera.

Mentrestant, el CE Esparreguera va finalitzar en vuitena posició de la classificació. D’altra banda, l’Esparreguera Athletic Club es va classificar per la cinquena eliminatòria de la Copa Catalunya

RECONEIXEMENTS. El 7 de juliol se celebrarà una nova edició dels Premis de l’Esport al Patronat Municipal. Un acte on es guardonaran els més destacats de cada club local. A més, com a novetat d’enguany es concedirà un premi especial a una persona vinculada estretament al món de l’esport esparreguerí. CLOENDES. El 18 de juny se celebrarà la cloenda del Futbol Sala Esparreguera, mentre que el 3 de juliol està prevista la de la gimnàstica.


la bústia ¡ juny del 2016

Publicitat

31


32

Publicitat

la bústia · juny del 2016

20% DTE. EN TOTS ELS TRACTAMENTS ESTÈTICS Oferta vàlida per Juliol i Agost

La Bústia - Edició juny 2016  
La Bústia - Edició juny 2016  
Advertisement