__MAIN_TEXT__

Page 1

núm. 119 juliol-agost 18

Olesa, a l'expectativa del nou servei d'autobús Manresa-BCN

Els ajuntaments, en contra de l'ampliació de l'autovia

pàg. 10

www.facebook.com/labustia

@la_bustia

Passa’l

100%

✆ 675 475 038

Festes Majors de Sant Esteve, Martorell, Gelida, Sant Andreu i Collbató pàg. 4, 5, 6, 7, 8, 13, 14, 21 i 23

pàg. 2 i 3

Quatre propostes singulars guanyen en els Pressupostos Participatius de Martorell pàg. 4

Esparreguera Instal·lades les renova la zona blava pantalles acústiques ampliant horaris de la C-55 per Abrera pàg. 12

La Policia de Sant Esteve estrena unitat canina

FGC renova l'estació de Sant Andreu i tornarà el Funi a Gelida el maig vinent

pàg. 14

pàg. 8 i 20

pàg. 14

Ofertes de promoció km 0 1.000 targetes plastificades color 2 cares

95€

Disseny gratuït pels anunciants de

info@labustia.cat

Oferta vàlida any 2018. Preu IVA no inclòs.

5.000 flyers A6 color 2 cares

95€

Anunci a La Bústia

Distribució de la seva publicitat

des de

32 € /mes

Lones color digital

info@serviexit.com Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, 2n Martorell

✆ 675 475 038


2

Reportatge

la bústia · juliol-agost del 2018

Oposició frontal dels municipis a l'avantprojecte d'ampliació de l'autovia A-2 Quim Sitjà / La Bústia Fa uns mesos, arran de la denegació d'un permís que el Ministeri de Foment li va fer a un veí d'El Bruc, es va conèixer la voluntat d'ampliació de l'autovia A-2 entre Igualada i Martorell. Aleshores, els ajuntaments es van posar en dansa per conèixer l'avantprojecte. Els consistoris afectats del Baix Llobregat Nord encara no han rebut el document oficial, sinó que de forma indirecta l'han aconseguit i en l'anàlisi, han vist l'impacte en els seus municipis. Collbató va ser dels primers pobles a mobilitzar-se, i el dia 11 de maig va fer un acte informatiu al Casinet, un dels de més assistència de veïns en els darrers temps. Allà, l'alcalde va fer una declaració pública d'oposició frontal al projecte. El dia

2 de juliol, l'Ajuntament d'Esparreguera també va fer un acte públic informant de l'impacte de l'ampliació de l'A-2 i del nou traçat de la B-231, EL BRUC aprovat inicialment pel PDUI de la Generalitat. La darrera acció dels alcaldes socialistes ha estat parlar amb la delegada del Govern estatal, Teresa Cunillera, que ha manifestat que l’ampliació de l’autovia A-2 no és la màxima prioritat, en aquest moment, per al Ministeri de Foment. I és que el rescat de les autopistes de peatge i la finalització d’infraestructures començades, com el túnel de la B-40 o el pont que enllaça l’AP-7 amb l’A-2, passarien per davant. En la darrera reunió L'avantprojecte del traçat de l'A-2 pel Bruc desviaria el trànsit per davant entre el Departament de Territori i Sostenibilitat de l'hotel i després del túnel s'aixecaria un viaducte de 2,3km i 100 m d'alçada i els ajuntaments s'ha acordat crear una comissió en línia recta fent drecera, tal com es veu al gràfic (fet a partir de l'avantprojecte consultat per l'Ajuntament de Collbató). de seguiment.

COLLBATÓ

A Collbató les afectacions a partir de l'avantprojecte d'ampliació de l'A-2 són diverses. Les més destacades serien l'expropiació i enderrocament d'un restaurant, una benzinera a la zona nord i tres cases de la Font del Còdol per ampliar el radi de la corba en sentit Barcelona. Una gran rotonda en el lateral de l'A-2 a l'altura de Can Llates, per distribuir el trànsit de l'autovia a la població i també d'incorporació a l'A-2, que farà inviable la circulació

Expropiació de tres cases, un restaurant i una benzinera Joan Capella és un dels veïns de Collbató més afectats directament per l’ampliació de l’A-2, ja que té tres cases a la Font del Còdol, arran d'autovia. En Joan està tranquil i tal com explica, "la N-II ja passava per davant de casa. Quan es va fer l’autovia va traçar per darrera i vam quedar més tranquils. L’ampliació actual està en un procés molt inicial”. El traçat d'ampliació de l'A-2 ha previst en l'avantprojecte enderrocar també un restaurant i una benzinera més al nord del municipi, tocant ja gairebé el terme d'El Bruc. Altres impactes de la nova infraestructura és a les cases adjacents al darrer cas esmentat.

continuada per la via de servei. La sortida del Bonpreu desapareixerà i no es podrà accedir directament al túnel de Can Dalmases des del lateral, perquè aquesta infraestructura quedarà massa a prop de l'A-2 i no es podrà traçar una corba d'accés. L'ampliació de l'autovia afectaria a més de 200 propietats i parcel·les, segons ha fet públic l'Ajuntament de Collbató (gràfic fet a partir de l'avantprojecte consultat per l'Ajuntament de Collbató).


Reportatge

la bústia · juliol-agost del 2018

ESPARREGUERA

Nou enllaç de La Plana i nova carretera B-231 (PDUI)

Aparcament per a 350 camions

3 carrils més 2 vies de servei per sentit

Amb l'ampliació de l'autovia, el tram d'Esparreguera passaria de 6 a 10 carrils des de la sortida de la B-40 fins a La Plana. L'avantprojecte també contempla fer un aparcament tancat per a 350 camions, a la primera benzinera, per aturar-se en cas de nevades, així com noves rotondes a l'entrada sud.

El municipi també es veu afectat pel nou traçat aprovat inicialment per la Generalitat fa unes setmanes de la variant de la B-231 del Pla Director Urbanístic d'Infraestructures (PDUI) i el govern municipal preveu presentar al·legacions. En el gràfic, cedit per l'Ajuntament d'Esparreguera, és la via en línies discontínues a partir de l'enllaç de La Plana.

Què opinen els ajuntaments de l'ampliació de l'autovia?

Per Josep Estradé, 1r tinent d'alcalde i regidor d'Acció Territorial de Collbató, "l’ampliació de l’A-2 al seu pas pel municipi no té cap avantatge, tot són inconvenients i ens hi oposem totalment. Divideix encara més el poble, augmentaria el trànsit interior, el soroll de vehicles i no volem posar pantalles sonores".

Per l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas,"no coneixem el Pla de treball directament, no podem parlar de pacte ni compartim la diagnosi. La proposta del govern estatal de passar de 3 a 5 carrils per sentit en direcció nord, no podem compartir-ho, ja que trinxa el territori. L’Estat i la Generalitat treballen d’esquena".

FRONT COMÚ DELS AJUNTAMENTS

Trobada alcaldes d'El Bruc, Castellolí, Olesa, Collbató i Esparreguera. Aj.

3

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, que tot i que el seu municipi no està afectat directament per aquesta ampliació, explica que “el territori ha de lluitar per un recorregut més coherent amb totes les sensibilitats. Per això cal treballar conjuntament entre Ajuntaments, Generalitat i Govern central”.

Per l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro, "dins del nostre terme hi ha unes definicions d’ampliació de l’autovia i les noves connexions variarien les actuals dels vials. Nosaltres mostrem un desacord perquè no respecta les entrades dels nostres veïns i veïnes pel nostre municipi".

Els ajuntaments d’Olesa de Montserrat, Esparreguera, El Bruc, Collbató, Castellolí i Abrera, afectats de manera directa o indirectament per les obres d'ampliació de l'A-2, han decidit realitzar accions conjuntes i manifesten la necessitat de millorar i consensuar el traçat que el Ministeri de Foment planteja. Els alcaldes lamenten la "manca de diàleg i de recerca de consens" per part de Foment envers els municipis afectats, la manca de disponibilitat de la informació i reclamen que el traçat es dissenyi conjuntament amb la Generalitat i els ajuntaments, "que són els que veritablement coneixen el territori i els seus problemes reals".

L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, explica que “no entenem com el Ministeri pot fer una infraestructura d’aquest calat sense parlar amb la Generalitat i amb els ajuntaments afectats. Quan es consensua amb el territori s’intenta modificar el traçat perquè afecti el mínim d'elements existents com al medi natural".

Els ajuntaments entenen que és necessari millorar alguns trams de l'autovia A-2, per la seva perillositat i manca de seguretat i es compti amb la seva participació, així com la Generalitat i l'Estat en conjunt per acollir els suggeriments previs a l'exposició pública. Els alcaldes també lamenten la "manca de sensibilitat ambiental i l'afectació urbana a barris consolidats" del traçat planificat i la no connectivitat entre municipis. Una altra de les accions pactades entre aquests municipis és reunir-se amb els nous representants del ministeri, ara del PSOE, i la presentació de mocions a cada ple.


4

Martorell

la bústia · juliol-agost del 2018

Excavacions del Centre d'Estudis Martorellencs d'aquest estiu. CEM.

Exposició dels projectes participatius. Aj.

2.340 martorellencs trien quatre projectes // Nova campanya d'excavacions a Sant Genís breus ADIÓS TEQUILA TOUR A LA FESTA MAJOR DE MARTORELL

Tequila. Aj.

La Festa Major se celebra del 14 al 16 d'agost amb un conjunt de festes que en el decurs de tres dies entretindran a tot tipus de públic. El pregó de dimarts anirà a càrrec de l'actriu Judit Martín del Polònia de TV3, seguit de la tronada i la miolada amb els Gegants, els Capgrossos i Bastoners. Dimecres, concert-vermut a la plaça de l'Església amb les Isabeles i a la tarda Festa de l'Aigua, Holi Festival, Gelatada Popular i Dàmaris Gelabert. A la nit, concerts amb Roba Estesa, Lágrimas de Sangre i Addictive TV. El dijous tancaran la festa Major, Adiós Tequila Tour i Dj Basku al carrer Josep Vilar. Tots els actes a les pàgines 6 i 7.

El projecte guanyador és un estudi per a la millora de de les zones verdes i l'arbrat

Nou camp de treball de Mans Mercedàries

La Casa dels Parts ha donat servei a una vintena de naixements en 8 mesos

Les 4 propostes guanyadores dels Pressupostos Participatius per aquest any són la realització d'un estudi per a la millora de la gestió de les zones verdes i l'arbrat del municipi; la dinamització del passeig de Catalunya creant un parc infantil amb objectes tecnològics gegants; la millora de la sostenibilitat a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis municipals; i la creació d'un parc a la Vila amb jocs originals. En la segona edició d'aquest procés participatiu s'hi ha tornat a destinar 160.000€ i han votat 2.340 ciutadans i ciutadanes de Martorell, 990 infants (alumnes de 4t, 5è i 6è que han treballat les idees a través de les escoles i el Consell d'Infants) i 1.350 persones majors de 16 anys, segons fonts municipals. Aquesta xifra representa un 10% del cens que tenia dret a vot i que és molt superior al cens electoral habitual, ja que inclou tota la ciutadania major de 16 anys empadronada i els infants d'entre 9 i 12 anys que van a escola a Martorell. El percentatge de vot ha augmentat un 4% respecte a l'any passat. Per als Pressupostos Participatius infantils hi havia assignats 40.000€, i això permetrà que es porti a terme

la proposta de crear zones de wifi gratuïta en espais municipals, que va ser l'opció amb més suport: 648 vots, seguida de la implantació de tobogans a la piscina d'estiu. El Centre d'Estudis Martorellencs, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i amb el suport de l'Ajuntament i la Generalitat promouen, fins al 27 de juliol, una nova campanya d'excavacions arqueològiques. Enguany s'ha iniciat un nou projecte, de quatre anys de duració, que amplia la recerca a Santa Margarida al conjunt del territori de l'antic Priorat de Sant Genís de Rocafort i incorpora a la recerca arqueològica les restes del monestir. Després de les dues setmanes de treball de camp programades a Sant Genís, el 9 de juliol es va encetar la campanya al jaciment de Santa Margarida. El dia 25 de juliol es farà una jornada de portes obertes per veure els resultats dels treballs d'enguany i es presentarà el projecte de recerca arqueològica integral al Priorat de Rocafort: jaciments de Sant Genís i Santa Margarida de Martorell 2018 - 2021. Cinc expedicionaris de L’ONG Mans Mercedàries han marxat cap

a Angola, destinació escollida per desenvolupar el 24è Camp de Treball. Fins al 6 d’agost, els voluntaris seran en dos espais. Per una banda, visitaran les obres de la nova escola per a nenes que es construirà a Luanda, principal projecte impulsat el darrer any. Per l’altra, visitaran l’orfenat de Kudielela per adequar les ampliacions a l’equipament que dirigeix la missionera martorellenca Josefina Cortadella. L'ONG destaca que “aquest any han recaptat més diners que mai de les guardioles solidàries que han distribuït en molts comerços, i també del teatre solidari. Tot aquest material, expliquen, ajudarà a fer la vida una mica més fàcil als nens i nenes que atenem. La casa de parts de l’Hospital Sant Joan de Déu es va posar en funcionament el novembre de 2017 i ha atès, fins al moment, una vintena de naixements. Un total de 165 dones han consultat interessant-se per aquest servei, pioner a Catalunya, que permet parir seguint els tempos fisiològics de la mare, i amb el que vulgui i necessiti. A Catalunya hi ha un 12% de dones que busquen parir de forma natural i la tendència és cada cop més creixent.


la bústia · juliol-agost del 2018

Festa Major de Martorell

Roba Estesa

Lágrimas de Sangre

Addictive TV (Graham+Mark from above)

Dàmaris Gelabert

Tequila

5


6

Festa Major dedeMartorell Sant Andreu la Barca

93 775 17 19 93 774 07 02 r.martorell@serca.es

la bústia · juliol-agost del 2018

Festa Major de Dimarts, 14 d’agost FESTA SALADA Pl. de la Vila

Ctra. Piera, 4-A - Martorell

REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil Treballem amb les principals companyies d'assegurances Nova ubicació

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h

MARTORELL - 93 776 54 44 Carretera de Piera, 43

OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81

De 17.00 a 21.00 h 18a ARTESANÀLIA SALADA Mostra d’oficis artesanals. Exhibicions i degustacions d’olives, conserves... 19.15 h PREGÓ I TRONADA de Festa Major Pregó a càrrec de Judit Martín, Premi Internacional d’Humor Gat Perich 2018 al millor humorista de l’any i actriu del programa Polònia de TV3 19.30 h ACTUACIONS DE LES COLLES DE CULTURA POPULAR Amb els Gegants, els Capgrossos i els Bastoners de Martorell i el Ball d’en Serrallonga de Sant Quintí de Mediona 20.30 h FESTA MAJOR PETITA Un tomb reduït pels carrers de la Vila, en el qual els xics participen de la cultura popular. Recorregut: plaça de la Vila, c. de Santacana i plaça de l’Església. Col: Gegants de Martorell, Capgrossos de Martorell, Bastoners de Martorell i Kids&Us 18.00 h TORNEIG DE PETANCA DE FESTA MAJOR Pistes del Club de Petanca Martorell. Modalitat de dupletes per sorteig, sistema de joc de melé. Preu: 5 € per jugador. Org: Club Petanca Martorell BALL DE GALA Pista Jardí d’El Progrés Amb l’ORQUESTRA INTERNACIONAL MARAVELLA, una de les orquestres més internacionals del nostre país 21.30 h SOPAR (amb reserva prèvia) 00.00 h CONCERT / 01.00 h BALL Entrada concert i ball : 5 €. Més informació i reserves: 93 775 25 86 i a la secretaria de l’entitat. Org: El Progrés FESTA PETARDA Pl. de l’Església 22.30 h 6a CERCANIT El Diable, la Velleta i els Capgrossos faran esclatar la Festa Major al ritme de les ZeBRASS MARXING BAND pels carrers de la Vila. pl. de l’Església – Bar dels Gegants de Martorell / pl. de la Vila – Bar La Xixonenca / c. de Lloselles – Bar El

Racó del Mur. Durant el recorregut els DIABLES i la MARTUKADA faran cremar la nit. pl. de l’Església – Bar dels Gegants de Martorell. Venda de tiquets de la Cercanit a la pl. de l’Església a partir de les 18.00 h: 5 € (4 tiquets). Org: Gegants de Martorell. Col: Capgrossos de Martorell, Colla de Diables i Drac de Martorell i Martukada 00.30 h CHURROS CON CHOCOLATE La música més petarda i divertida amb els èxits d’avui i sempre. Interaccions amb el públic en forma de jocs, concursos, actuacions i repartiment final de xurros amb xocolata. Servei de bar a càrrec dels Gegants de Martorell. Tarda, vespre i nit al carrer de Josep Vilar. Paradetes d’artesans i atraccions

Dimecres, 15 d’agost FESTA VERMUT 11.00, 12.00 i 13.00 h VISITA TEATRALITZADA L’Enrajolada. Casa Museu Santacana. Aforament limitat. Imprescindible reserva prèvia al 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat 12.00 h MISSA SOLEMNE de l’Assumpció de la Mare de Déu Església de Santa Maria Amb la participació dels Gegants, els Capgrossos i els Diables de Martorell. Org: Parròquia de Santa Maria de Martorell 13.30 h CONCERT VERMUT. ISABELES. A solas Plaça de l’Església Isabel Vinardell i Isabelle Laudenbach presenten un repertori de cançons melòdiques que recullen aires de tradició, copla, flamenc i mediterraneïtat FESTA DEL COLOR Pl. de les Cultures 17.30 h PARC D’AIGUA Parc refrescant 17.30 h HOLI FESTIVAL Festa hindú amb música i pólvores de colors. Amb DJ Pablo Picon


Festa Major de Martorell

la bústia · juliol-agost del 2018

Martorell 2018 19.30 h GELATADA POPULAR Col: Esplai d’avis Buenos Aires 19.30 h BALLADA DE SARDANES Amb la cobla Maricel. Org: Secció Sardanista de Martorell 22.30 h MONOLOADDICTES: ANDREU CASANOVA Tindersorpresa Pista Jardí d’El Progrés Safari còmic per la selva d’aplicacions per lligar que estan tant de moda en els últims temps. Entrada a taquilla: 18 € Entrada anticipada: 15 €. Venda d’entrades anticipades fins a un dia abans de l’espectacle a la Llibreria Miró (c. Francesc Santacana,12), al Forn de Pa Cafeteria Coco (c. Doctor Trueta,1) i a Ticketea.com. Venda d'entrades a taquilla des d’una hora abans de l’espectacle FESTA GROSSA c. de Josep Vilar 23.30 h ROBA ESTESA Desglaç Música festiva i combativa que fusiona les músiques urbanes i festives amb la instrumentació i melodies folk. 01.00 h LÁGRIMAS DE SANGRE Viridarquia Banda de rap combatiu, que beu d’estils més enllà del hip-hop, com el rock o el reggae 02.30 h ADDICTIVE TV Arribats de Londres, proposen una barreja de música electrònica i imatges al ritme de les cançons que crea una atmosfera i unes sensacions diferents al que s’espera d’un concert convencional Tarda, vespre i nit al carrer Josep Vilar. Zona de bars amb la col·laboració de les entitats Club Handbol i Club de Rugby de Martorell. Paradetes d’artesans i zona d’atraccions. Punt Lila i SomNit

Dijous, 16 d’agost 11.00, 12.00 i 13.00 h VISITA TEATRALITZADA Museu Municipal Vicenç Ros. Imprescindible reserva prèvia al 93 774 22 23 o a museus@martorell.cat 19.00 h PARTIT DE FUTBOL DE FESTA MAJOR

Complex Esportiu Torrent de Llops. Partit entre el CF Martorell (segona catalana) i la Montañesa CF (primera catalana). Org: CF Martorell FESTA INFANTIL pg. de la Creu Roja 19.30h DÀMARIS GELABERT en concert amb la banda! Un concert ple de ritme perquè tota la família pugui cantar i gaudir de les divertides cançons que molts infants entonen diàriament a casa i a l’escola

7

Servei de neteges i Gestió de comunitats C/ Esparreguera 3, baixos 2 08760 Martorell Atenció al client 93 774 36 21

FESTA FOTRE c. de Josep Vilar 21.00 h SING ALONG Grease Projecció de la mítica pel·lícula musical en format karaoke i animació. Col: Cinema del Diable 23.30 h TEQUILA Adiós Tequila Tour La llegendària banda de rock es retroba amb el seu públic en la gira del seu comiat definitiu 01.00 h DJ BASKU Sessió molt fresca, divertida i animada amb la millor selecció de música actual sense deixar de banda els grans clàssics Tarda, vespre i nit al carrer de Josep Vilar. Zona de bars amb la col·laboració de les entitats Club Handbol i Club de Rugby de Martorell. Paradetes d’artesans i zona d’atraccions. Punt Lila i SomNit La programació pot variar per causes alienes a l'organització.

www.martorell.cat @FesthoMartorell #FMMartorell

Bona Festa Major!

Cuidem cada detall perquè tu et sentis millor !!

Ctra. de Piera, 39 · Tel. 669 711 227 · MARTORELL


8

Sant Andreu de la Barca

la bústia · juliol-agost del 2018

Vuit docents encausats de l'institut El Palau marxen // Renovació de l'estació central de Ferrocarrils breus NOVA TEMPORADA DE TEATRE AL NÚRIA ESPERT

El dia 16 de juny es van convocar unes 400 persones per una escola de tots

Propostes per a totes les edats. Aj.

Els límits de l'humor amb "Mala Broma"; una dansa que recrea la vida i obra de Federico García Lorca; el teatre clàssic amb "Celestina, la tragicomèdia"; el concert teatral ple d'humor de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà o "L'immortal" de Bruno Oro són alguns dels plats forts de la temporada de tardor i hivern. El regidor de Cultura, Juan Pablo Beas, ha dit que "sempre treballem per portar una programació de qualitat i de primer nivell per conrear entre els ciutadans l'amor per l'art, pel teatre i per la dansa". Beas ha recordat que a la programació es reserva un espai per a les companyies locals. Els petits tenen la seva pròpia programació amb quatre obres que porten a l'escenari del teatre pallassos, titelles, teatre i música. Una de les novetats és la programació de dos concerts per la Festa Major, que se celebra del 31 d’agost al 3 de setembre. El conjunt Las Migas presentarà el seu disc “Vente conmigo” i Ismael Serrano s'aturarà amb la seva gira “20 años. Hoy es siempre”. Més informació: www.teatrenuriaespert.cat.

UNA GOSSA AJUDA UNA NENA. L’Ajuntament ha lliurat a una nena amb un trastorn de l’espectre autista (TEA) la Checa, una gossa de set anys que la Policia Local ha ensinistrat específicament per a ella. L'objectiu és que pugui continuar el seu programa de teràpies per millorar la seva qualitat de vida. El “Projecte Lucía” és una iniciativa de la Policia Local, que compta amb una Unitat Canina referent a Espanya, que preveu ensinistrar gossos per ajudar a persones amb discapacitat i fomentar l’adopció d’animals. L’inspector en cap, Jordi Bernat, ha dit que “el projecte ha començat amb la Lucía però ja hi ha quatre persones més que s’han adreçat a l’Ajuntament per tenir un gos d’aquestes característiques”.

Recaptats 3.695 kg d'aliments en una nova jornada solidària

L'av Pirineus comptarà amb un carril bici per sentit per arribar al circuit de BMX

Vuit dels nous professors imputats per la Fiscalia per presumptes humiliacions a alumnes fills de guàrdies civils pel tractament de l'1-O, marxen de l'institut El Palau el curs vinent a un altre centre. En total, d'una plantilla d'uns 115 docents hauria demanat el trasllat, a Ensenyament, al voltant d'un 25% (un 10% més que altres anys), segons ha pogut saber La Bústia. Actualment hi ha 4 professors pendents de judici i 5 amb els expedients arxivats provisionalment. Només un no ha demanat el canvi i es queda en el centre. Pel que fa a les matriculacions, el centre continua sent un institut molt demanat. D'altra banda, unes 400 persones van assistir el dia 16 de juny a la concentració Ni sectarisme ni adoctrinament, per una escola de tots, a l'esplanada del mercat setmanal. La jornada reivindicativa va ser convocada per dotze entitats, entre aquestes, Societat Civil Catalana, Plataforma per Tabarnia o l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils. A la mobilització s'hi van afegir participants de fora de la població que van arribar

Concentració 'per una escola de tots' a l'esplanada del mercat. Jordi Milian/Ràdio SAB.

Nous espais d'accessos a la renovada estació de Ferrocarrils. FGC.

en autocars i també es van sumar membres del PP, Cs o Vox. El portaveu de l'acte, Bartolomé Barba, guàrdia civil pare de dos alumnes denunciant de l'institut i president de l'Associació Espanyola de Guàrdies Civils, va declarar als mitjans que a la sentència del jutjat número 7 de Martorell diu que "els nens no menteixen, que això ha succeït, una altra cosa és que entengui que és llibertat d'expressió". També que a Catalunya s'adoctrina a les escoles tot i que es vulgui negar.

Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) ha renovat l’accés de l’estació de Sant Andreu de la línia Llobregat-Anoia. Aquesta actuació comporta diverses millores funcionals: facilita la gestió de la mobilitat, l'explotació del vestíbul, la capacitat de control del frau, allibera espai i millora els fluxos de circulació dels usuaris en l’entrada i sortida de l’estació i en l’adquisició de títols de viatges a les màquines de venda de bitllets. Els treballs de redistribució del vestíbul i de construcció del nou accés han comportat una inversió de 165.000€. L’any 2017, l’estació va tenir prop de 570.000 usuaris, amb un increment de prop del 4% respecte a l’any 2016. Sant Andreu ha recaptat un total de 3.695 quilos d'aliments en una nova jornada solidària organitzada pel Banc d'Aliments i amb la participació del Fòrum Solidari del municipi. Els Serveis Socials seran els encarregats, després d'un procés de valoració i seguiment, de distribuir els aliments entre les famílies més necessitades. La regidora de Solidaritat, Charo Ramírez, ha destacat "l'èxit de la campanya" i "el caràcter solidari de la població, que ha tornat a participar". L’Ajuntament ha començat les obres de reforma i millora de l’avinguda dels Pirineus, en el tram que va del carrer Pedraforca fins al carrer Montsià. El projecte preveu ampliar fins als 2,5 metres d’ample una de les voreres, que fins ara era impracticable, i l’habilitació d’un carril bici amb dos sentits de la marxa, que afavorirà l’accés al circuit de BMX. Un cop completada aquesta millora, prosseguirà la reforma d’aquest barri amb actuacions als carrers transversals. L’Ajuntament consultarà als veïns, entre d’altres coses, si volen mantenir l’aparcament que hi ha actualment o bé que es creïn zones d’esbarjo i d’ombra, tenint en compte que a aquest barri no hi ha molta demanda d’aparcament.


la bústia ¡ juliol-agost del 2018

Publicitat

9


10

Olesa de Montserrat

la bústia · juliol-agost del 2018

Ajuntament i usuaris del bus no descarten protestes // La Passió renova el Consell Directiu breus RENOVADA FESTA DELS MIQUELETS AL SETEMBRE. El cap de setmana del 7, 8 i 9 de setembre, el municipi acollirà per onzè any consecutiu La Festa dels Miquelets, que omplirà els carrers i places amb prop de 40 activitats, 70 paradetes i desenes de recreadors històrics vinguts d’arreu. Enguany arriba amb novetats com el canvi d’ubicació del camp de batalla als terrenys de Cal Candi. També es canviarà d’ubicació el tradicional sopar als peus de la Torre del Rellotge, que ara passarà a fer-se al Parc Municipal, on per primer any s’hi concentraran tots els campaments dels regiments. Una altra novetat serà la programació de visites guiades durant l’esdeveniment.

Una sentència obliga al propietari a cedir un pis del carrer A. Clavé a l'Ajuntament

L'Ajuntament i la comissió d'usuaris i usuàries del nou servei d'autobús entre Manresa-Olesa-Barcelona, estrenat el dia 11 de juliol, volen afinar alguns aspectes durant el període de proves de la nova línia. Demanen que totes les expedicions acabin a la ronda Universitat, hi hagi més freqüències en les hores punta i allargar el servei al vespre i amb totes les condicions. Segons l'alcaldessa Pilar Puimedon, "en primer lloc l'Ajuntament demanarà una reunió amb els responsables de Transport Generalitat per traslladar les diferents propostes sorgides a la trobada del dia 13 de juliol, per millorar els horaris i les expedicions d'una forma més pràctica per als olesans i olesanes". En cas que aquests suggeriments no siguin recollits ni per la Generalitat ni per la companyia Hispano Igualadina, a contracor del govern municipal i dels usuaris i usuàries afectats pel servei, "es faran mobilitzacions i si s'escau, es prendran mesures com tallar carreteres per pressionar i assolir els canvis proposats".

Presentació del nou Consell Directiu de La Passió d'Olesa. La Passió.

POMFUSA

exfun

CAMPANYA "NO ET PASSIS" PER EVITAR SOROLLS. Sota el lema No et passis, l’Ajuntament impulsa una campanya que vol aconseguir la complicitat de la ciutadania per evitar que les activitats d’oci nocturn destorbin el descans de la gent en les nits d’estiu. L’objectiu és fer compatible durant les nits de l’època estival la més alta ocupació de l’espai públic i les terrasses de bars i restaurants amb el dret al descans dels veïns i veïnes d’Olesa. Per fer-ho possible els destinataris de la campanya són la ciutadania i els propietaris de bars i restaurants i botigues de proximitat.

La Comunitat Minera Olesana celebra els 150 anys de la seva fundació

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

Reunió de l'Ajuntament i usuaris de la línia Manresa-Olesa-Barcelona, el 13 de juliol. Aj.

Segons el departament de Territori i Sostenibilitat, l'oferta actual desdobla en dos nous serveis d'altes prestacions per adaptar-se a les necessitats de mobilitat dels usuaris. En aquest cas es posen en servei 13 expedicions més en sentit Barcelona, de les quals 10 sortiran de Monistrol per atendre la mobilitat d'aquest municipi. En tot moment es podran consultar horaris i incidències online. El nou Consell Directiu de la Passió ja ha pres possessió i està presidit per Pere Quer i definit en 6 grans àrees: presidència amb el titular i Josep Riera de vicepresident, Jaume Paltor com a secretari i Josep Ma Escolà de tresorer. Les altres comissions com comunicació i màrqueting hi ha les conselleres Oliva Casanovas i Mariona Santmartí; econòmica i administrativa amb Josep Ma Escolà i Bru Duran; infraestructures i patrimoni amb Miquel Martínez i Josep Montserrat; Espectacle amb Neus Valldeperas, Miquel Martínez, Josep Montserrat i Josep Riera i Jaumer Paltor i activitat social amb Albert Grivé i Martí Vallès. I com a suplents, Bea Galan, Núria Riera i Sam Càrrique. El dia 29 de juny, Pere Quer va exposar el programa davant l'assemblea i com a única candidatura va agafar el relleu de Sam Carrique. Ambdós han declarat que és una llista de continuïtat de l'actual projecte, endegat ja fa uns anys. La Comunitat Minera Olesana (CMO) celebra els 150 anys de la seva fundació a partir del mes de

setembre i s'han organitzat diversos actes per a commemorar-ho. La primera jornada serà el dissabte 22 de setembre, que es festejarà el Dia del Cooperativista. El 23 de novembre es presentarà un llibre commemoratiu de la fundació de la societat, Recull històric de l’aigua d’Olesa. 150 anys de la fundació de la Societat Minera Olesana. L'1 de desembre es farà l'acte institucional i el 8 de desembre, una ballada de sardanes. Una de les activitats més destacades que organitzarà serà el concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès el dia 15 de desembre, al teatre La Passió. De cara l'any 2019, els actes continuaran i s'ha previst la inauguració de l’exposició dels 150 anys promoguda per l'àrea de Cultura i, encara amb data per determinar, se celebrarà la inauguració de la remodelació de la font de la plaça de les Fonts. El Jutjat Contenciós Administratiu número 8 de Barcelona ha donat la raó a l'Ajuntament i declara l'obligació del fins ara titular del local ubicat a l'entresòl de l'edifici del número 122 del carrer Anselm Clavé a cedir-lo gratuïtament a l'Ajuntament. Aquesta resolució judicial, que pot ser apel·lada, ha estat titllada de triomf judicial pel consistori perquè l'acord per a la cessió d'aquest local es va fer l'any 1993, però mai s'havia fet efectiva. De fet, el primer acord per a la cessió d'aquest local es remunta a l'any 1980. En tots aquests anys, però, la propietat no va arribar a fer el tràmit, segons fonts de l'Ajuntament.


la bústia ¡ juliol-agost del 2018

Publicitat

11


12

Esparreguera

la bústia · juliol-agost del 2018

Novetats en la nova concessió de la zona blava // L'edició més femenina del festival de teatre Lola

Els nous aparells de la zona blava van amb energia solar. La Bústia/Q.S.

breus UN INCENDI ENFONSA UNA NAU DE RECICLATGE DE MATALASSOS

El foc va provocar molt de fum. Bombers.

Un magatzem de reciclatge de matalassos al polígon Magarola es va cremar totalment el diumenge 8 de juliol. El foc va fer caure tota l'estructura superior de la nau i no va haver-hi cap ferit. Des de l'ajuntament es va demanar als veïns del barri Font que es confinessin de l'espessa columna de fum, visible des de molta distància. En l'extinció de l'incendi, van treballar 18 dotacions dels Bombers, 4 vehicles lleugers i 14 camions. També 2 dotacions de l'ADF van col· laborar en la vigilància de la zona boscosa. Fins al lloc del foc també es van desplaçar el SEM, Mossos d'Esquadra i diversos efectius de la Policia Local.

En la nova concessió de la zona blava la primera mitja hora és gratuïta

El Festival Lola s'estrena a partir del mes d'octubre

Inversió de 347.000€ a la residència de Can Comelles

Presentació del Festival Lola 2018 a dalt del campanar. LOLA.

Esparreguera compta amb una nova empresa concessionària de la zona blava amb notables canvis que l'anterior. La gestió ha passat de ser una concessió administrativa, que havia estat prorrogada els últims 7 anys, a un contracte de serveis, adjudicat a l'empresa Eysa. Aquest canvi en el model de contractació ve acompanyat d'un canvi en el model de recaptació: mentre que abans l'empresa que prestava el servei era la que recaptava els diners i retornava un percentatge a l'Ajuntament, ara el 100% del recaptat serà percebut directament pel consistori, qui pagarà un preu d'adjudicació a l'empresa. L'aparcament regulat també presenta novetats pel que fa als horaris, amb la gratuïtat de la primera mitja hora que es controlarà mitjançant la introducció de la matrícula i no caldrà exhibir els tiquets. L'horari de la zona blava s'amplia en una hora a la tarda, començant a les quatre en lloc de les cinc i la possibilitat de fer el pagament ara és possible des d'una aplicació per a mòbils. També s'ha eliminat l'aparcament de La Passió. La nova empresa mantindrà els mateixos treballadors que prestaven la concessió anterior.

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada

El festival Lola encetarà una nova edició el mes d'octubre amb una programació més condensada però alhora intensa, on destaquen els papers femenins en totes les propostes que es presenten. La inauguració d'aquesta edició serà el dia 12 d'octubre, amb una producció de Tramateatre al Teatret i l'obra Passatge Gutemberg amb direcció de Gerard Bidegain i d'intèrprets Uxia Campo, Anna Mestre, Laura Seró. La segona proposta del festival és el dia 28 d'octubre, al Patronat, amb l'obra Sembla que rigui amb direcció d'Òscar Constantí i interpretació de Mont Plans. La tercera representació del LOLA 2018 serà Les Glòries Cabareteres, també al Teatret, amb Glòria Martínez i Marta Bernal. El dia 9 de novembre al Patronat es presentarà Sarab d'Albert Tola amb direcció d'Andrea Segura i les intèrprets Alícia González Laá, Isabelle Bres i Elena Fortuny. La clausura del festival Lola serà el dia 11 de novembre, també al Patronat, amb Paraules d'amor de Joan Oller, sota la direcció d'Iban Beltran amb Laura Pujolàs, Cristina Arenas, Blanca Garcia-Lladó.

Un equip de professionals sanitaris especialitzats del Centre d’Atenció Primària (CAP) d'Esparreguera, amb la col·laboració d’altres centres de la comarca, han format a nens i nenes de 5 anys en reanimació cardiopulmonar (RCP). Es tracta d’un projecte de recerca en el que hi participaran 44 escoles i 1.700 alumnes. Els primers resultats obtinguts en el treball de camp confirmen la hipòtesi que els alumnes d’educació infantil de 5-6 anys es mostren molt ben predisposats a rebre formació sobre RCP, aprenen i adquireixen els coneixements i alhora actuen com a efecte multiplicador entre els seus familiars i amics. Les obres de la Unitat de Convivència de Can Comelles començaran al setembre i segons la regidora Maria Vallejo, “el termini de treballs és previst en quatre mesos i aquesta inversió forma part del paquet de 347.000€ que es va aprovar en el Ple del passat mes de setembre per millorar la residència, en el marc de l’encomana de gestió a l’empresa Sumar”. També resta per executar el sanejament de les humitats i la restauració de la Sala Noble, tancaments exteriors i mobiliari. Les alarmes i la videovigilància ja funcionen.


Festa Major de Sant Esteve

la bústia · juliol-agost del 2018

Festa Major de Sant Esteve 2018 Dissabte 21 de juliol 22.00 11a NIT DE L’ESPORT Lloc: Jardins de l’Ajuntament

Diumenge 22 de Juliol 20.00 FESTIVAL DE SALTO A LA FAMA Lloc: Jardins de l’Ajuntament

Dilluns 23 de Juliol 19.00 AQUAGYM Lloc: Piscina d’estiu 22.00 HAVANERES, amb el grup BARCAROLA i rom cremat. Lloc: Jardins de l’Ajuntament

Dimarts 24 de Juliol 10.00 JUGUEM GRANS I PETITS Lloc: Casal de la Gent Gran 20.30 ZUMBA POPULAR Lloc: Piscina d’Estiu

Dimecres 25 de Juliol 10.00 FESTA MAJOR A CAN SERRA Lloc: Residència Can Serra 18.00 ENGALANEM EL NOSTRE CARRER Lloc: Al meu carrer o la meva plaça! 20.30 MASTERCLASS CICLOSES Lloc: Piscina d’Estiu

Dijous 26 de Juliol 22.00 SOPAR DE GERMANOR Lloc: Els carrers del poble 24.00 BANY NOCTURN Lloc: Piscina d’Estiu 01.00 BALL A LA PLAÇA amb ALRICOKOCO + DJ. Lloc: Plaça Dr. Tarrés

Divendres 27 de Juliol 11.00 FESTA AQUÀTICA Lloc: Piscina d’estiu 16.00h 1r TROFEU DE NATACIÓ SANT ESTEVE SESROVIRES Lloc: Piscina Coberta del Complex Esportiu 18.00 23è CONCURS DE PUZZLES Lloc: Jardins de l’Ajuntament 18.00 CAMPIONAT D’ESCACS ADULTS Lloc: Porxo Centre Cívic 18.45 REPIC DE CAMPANES DE FESTA MAJOR Lloc: Plaça Dr. Tarrés 19.00 BALLADA DE SARDANES amb la Cobla MEDITERRÀNIA Lloc: Plaça Dr. Tarrés 19.30 ANIMACIÓ INFANTIL amb PEP CALLAU Lloc: Plaça Xic Mateu

21.30 PREGÓ I TRACA DE FESTA MAJOR a càrrec de l’entitat SOM BOLLYWOOD Lloc: Balcó de l’Ajuntament 23.00 BALL DE FESTA MAJOR amb el grup de versions SLALOM EXPRESS. Lloc: Pista Francesc Castellet

Dissabte 28 de Juliol 10.00 SARDINADA POPULAR Lloc: Els Jardinets 18.00 CAMPIONAT D’ESCACS INFANTIL Lloc: Porxos Centre Cívic 17.00 CAMPANYA DONACIÓ DE SANG Lloc: Plaça Xic Mateu 19.00 CERCAVILA DE FESTA MAJOR Lloc: Illa de vianants 21.00h CINEMA A LA FRESCA. Passi de la pel·lícula TARZÁN Lloc: Jardins de l’Ajuntament 23.00 BALL DE FESTA MAJOR. Amb LOS SIREX i el seu espectacle “Que nos Quiten lo Bailao”. Nens (de 0 a 12 anys): gratuït. Entrada general: 5€​​​ Lloc: Pista Francesc Castellet 24.00 NIT JOVE! RAGGATUNNING + DJ BASS-A. Lloc: Plaça Doctor Tarrés

Diumenge 29 de Juliol 09.00 PEDALADA POPULAR Lloc: Plaça Xic Mateu 11.00 CAMPIONAT DE TIR Lloc: Pàrquing del Casino 11.00 MISSA SOLEMNE Església parroquial 12.00 ACTUACIÓ CASTELLERA. Amb Colla Castellera d’Esparreguera. Organitza: Ajuntament Lloc: Davant del Casino 13.00 ANIMACIÓ I BANY D’ESCUMA. Animació i remullada a càrrec de QUIRÀLIA Lloc: Plaça Dr. Tarrés 18.00 HOLI, LA FESTA DELS COLORS Lloc. Plaça Dr. Tarrés 19.30 BALL DE CARRER I SOPAR FRED AL CASAL. Ball de carrer amb ZAFIRO. Organitza: Ajuntament 21.00 CONCERT ACUSTIC. Amb Pau Sastre i Caro Guiral. Lloc: Pista Francesc Castellet 23.00 ESPECTACLE DE CAFÈ-TEATRE “DOS POR UNO”. Amb el monologuista DANI PÉREZ (guanyador d’El Club de la Comèdia) i el mag VINCENT VEGAS. Lloc: Pista Francesc Castellet TRACA FINAL DE FESTA Pista Francesc Castellet

Bona Festa Major!

13


14

Abrera - Sant Esteve

la bústia · juliol-agost del 2018

Recta final de les obres de les pantalles a Abrera breus TRES CONCERTS AL SETEMBRE MUSICAL ELS DISSABTES

Amazing Gospel. P.F.

L'Ajuntament d'Abrera impulsa una nova edició del Setembre Musical amb tres concerts els dissabtes de setembre, a les 22h a la Casa de Cultura. El dia 15 actuarà Bella Terra, Cants del Sud i del Nord amb Hirundo Maris, Arianna Savall, Petter Udland Johansen i Miquel Àngel Cordero. El dia 22, Sankara amb Reina Roja, i tancarà el grup Amazing Gospel el dia 29.

L'Ajuntament aposta per la prevenció d'incendis i per l'adquisició de vehicles sostenibles

La instal·lació de les noves pantalles acústiques a la C-55, des del Mercat Municipal fins a la cruïlla d'entrada al nucli, marxen a bon ritme. En els pròxims dies, l'obra quedarà acabada i no s'ha registrat cap incidència destacada. Durant uns dies del mes de juny, l'accés al nucli urbà per aquesta entrada va quedar tallada a causa dels treballs. L’Ajuntament aposta per les energies respectuoses amb el medi ambient en l’adquisició de nous vehicles. Així, la Policia Local ha incorporat dos cotxes híbrids, que funcionen amb un motor elèctric, impulsat per bateries, i un motor de combustió que funciona amb benzina. Els cotxes circulen per les vies urbanes amb el motor elèctric i, per les zones interurbanes, a partir dels 50 quilòmetres l’hora, amb de combustió. Per una altra banda, Protecció Civil compta amb un nou vehicle propulsat amb autogas GLP. Aquests vehicles són menys contaminants i més silenciosos, amb

Instal·lació de les pantalles acústiques. Aj.

reduccions d'emissions de diòxid de carboni (20%), del monòxid (45%) i de la contaminació acústica d’un 50%. La Policia Local i Protecció Civil tenen dos equips de desfibril·ladors externs automàtics (DEA), uns dispositius mòbils que permeten intervenir ràpidament en el cas que una persona pateixi una aturada cardíaca. Durant els mesos d'estiu es treballa en la ràpida detecció de columnes de fum o incendis forestals. L’Ajuntament destina diversos recursos dins el Pla d’Informació i Vigilància contra incendis (PVI).

La finalitat bàsica és la d’evitar-los durant l’època de màxim risc i, en cas que es produeixin, tinguin el menor efecte possible. Aquesta tasca la realitza l’Ajuntament en coordinació amb els Bombers, la Diputació, el cos d’Agents Rurals, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) El Roure i el cos de Voluntaris de Protecció Civil. L’àrea de seguretat i Protecció Civil d’Abrera coordina en unitats mòbils la vigilància de les zones forestals mitjançant els voluntaris de Protecció Civil.

La Policia Local de Sant Esteve ja té unitat canina La Policia Local de Sant Esteve ha presentat la Unitat Canina K-33, a la Pista Coberta Francesc Castellet. L’acte en què hi han participat nois i noies del municipi com a espectadors, se'ls ha mostrat un seguit d'exhibicions de guies i gossos provinents d’unitats d’altres municipis que ja en tenen o es troben en fase de creació com Amposta, Vic, Caldes de Malavella, Viladecans, Cornellà, Sabadell i Sant Andreu de la Barca. L'Ajuntament va demanar a FGC l'ajornament de les obres que estaven realitzant des del 18 de juny en alguns trams de la línia ferroviària, per a l’estabilització i neteja de talussos, i que estaven provocant importants molèsties a la ciutadania, ja que es realitzeaven principalment en horari nocturn. L’Ajuntament ha informat que les obres es remprendran a primers d'octubre, tal com es va explicar en una reunió amb els veïns el 12 de juliol.

breus

Presentació de la unitat canina de la Policia Local. Aj.

L'Ajuntament va demanar a FGC un servei substitutori de bus entre Sant Esteve i Masquefa, amb l’objectiu de poder resoldre aquesta situació. El fundador del projecte Nedar Contra Corrent, Carlos Romero, va participar a mitjan juny en un altre repte esportiu i solidari per col·laborar amb la Fundació Institut de Recerca Bi-

omèdica de Barcelona (IRB Barcelona). Ho va fer nedant 27 quilòmetres a la Ria de Vigo en la Batalla de Rande, que va tenir una participació de 95 nedadors. Romero, tot i les dificultats de les condicions del mar i amb una tendinitis des del quilòmetre 7 inclòs, va acabar tota la travessia amb un temps de 8h 23m 24s.

BUFET DE NIT Interior i Terrassa | divendres i dissabtes de 20 a 24h.

20€ IVA inclòs | begudes no incloses Recinte Can Amat Park - c/ Montenegre, s/n - Urb. Can Amat - Sant Esteve Sesrovires Reserves

93 771 42 47

- taulacasolana@canamatespacios.es

Carlos Romero. NCC.

LOS SIREX ÉS EL PLAT FORT DE LA FESTA MAJOR. Del 26 al 29 de juliol, Sant Esteve celebra la Festa Major. Comença el dijous amb el Sopar de Germanor i el tradicional bany nocturn. L'endemà destaquen el repic de campanes, l'espectacle d'animació infantil, el pregó i la traca. El dissabte s'obrirà amb una sardinada, una cercavila, cinema a la fresca i ball de Festa Major amb l'històric grup Los Sirex. Per acabar la festa gran, el diumenge actuació castellera, bany d'escuma, Holi festa de colors, ball de carrer i sopar fred. Tancarà l'espectacle Dos por uno del monologuista Dani Pérez i traca final de festa. Tots els actes, a la pàgina anterior.


Especial Abrera

la bústia · juliol-agost del 2018

15

Aquest estiu treballem en el nou pati de l'Escola Bressol Municipal Món Petit Els serveis tècnics de l'Ajuntament d'Abrera han treballat de forma coordinada amb l'equip docent i la direcció de l'Escola Bressol Món Petit en el projecte d'ampliació i millora del pati del centre, situat al carrer Gaudí, número 4, al barri de Can Morral del municipi. Les obres es realitzen aquest estiu, així que la nova zona exterior de l'escola bressol s'estrenarà amb el nou curs. La reforma millorarà la qualitat dels espais del pati, amb més elements naturals, vegetació i elements de joc que promouran les relacions i sensacions dels infants, a més de fomentar l'educació ambiental i noves oportunitats metodològiques. El nou pati comptarà amb més superfície d'esbarjo, ja que es desplaçarà la tanca exterior. S'ampliarà el sorral i es construirà un camí pavimentat que comunicarà l'entrada exterior al centre i l'accés a les aules. També es renovaran els elements de joc del pati i hi haurà un nou magatzem pel material didàctic. El pati remodelat inclourà una zona de gespa i es plantarà un nou arbre per guanyar més espai d'ombra els dies solejats. Amb aquesta actuació, els petits i petites de 0 a 3 anys de l'escola bressol municipal gaudiran de més espais de joc, experimentació, creativitat i aprenentatge!

Impulsem el Xec nadó a Abrera Nou casal de nens Amb l’objectiu de reforçar la família com estructura bài nenes al setembre sica de les relacions afectives interpersonals i com a factor de cohesió social, des de l’Ajuntament d’Abrera impulsem una nova iniciativa per donar suport a les unitats familiars del municipi. Es tracta d’un ajut únic de 300 euros per compensar les despeses que comporta el naixement o adopció d’un fill o filla durant l’any 2018. Per poder accedir a l’ajut és necessari trobar-se al corrent de les obligacions tributàries amb l'Ajuntament d’Abrera i s’han de complir amb els requisits estipulats a l’article 13 de la Llei 38/2003 de subvencions. Un dels dos progenitors o adoptants ha d’estar empadronat/da a Abrera i almenys ha de tenir una antiguitat mínima d’un any d'empadronament previ al naixement o adopció. Així mateix, el nen o nena ha d’estar empadronat a Abrera. En cas de separació dels progenitors, el/la sol·licitant haurà d’acreditar que té assignada la guàrdia i custòdia del fill/a objecte de l’ajut.

Com podem aconseguir l’ajut? Presencialment en el registre general d’entrades de l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania (OAC) de l’Ajuntament d’Abrera (plaça de la Constitució, 1) de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores i la tarda dels dimecres de 16.30 h a 19.00 h, els mesos de juliol i agost. També podeu sol·licitar l'ajut a la secció e-tràmits de la pàgina web ajuntamentabrera.cat. Per a més informació contacteu amb el Servei d’Acció Social de l’Ajuntament d'Abrera (carrer Tarragona, 2), de dilluns a divendres de 9 a 14 hores del matí, i dimarts i dimecres de 16 a 19 de la tarda, al telèfon de contacte 93770 29 11 i al correu electrònic s.socials.abrera@ ajuntamentabrera.cat.

Més activitats i disbauxa per a tots els nostres menuts i menudes! Des de l'Ajuntament d'Abrera organitzem el nou Casal de setembre, adreçat a nens i nenes nascuts entre els anys 2003 i 2014. El casal tindrà lloc a l'Escola Ernest Lluch del dilluns 3 de setembre al divendres 7. Les inscripcions es poden realitzar al web ajuntamentabrera.cat i, presencialment, al Centre Aquàtic Municipal (CAM) d'Abrera, al passeig de l’Estació, 24 i/o trucant al telèfon 93 770 51 00. El Casal d'Estiu presenta una gran acollida per part de les famílies d'Abrera. Aquest mes de juliol participen 279 nens i nenes! Per la seva banda, 420 infants participen en les activitats de l'Escola Esportiva d'Abrera. Des de l'Ajuntament subvencionem més del 70 per cent de la quota del casal, oferint un preu molt econòmic pels nostres veïns i veïnes.

Gran participació en la Festa Gaudim de les activitats infantils durant tot l’estiu! Major 2018. Gràcies, Abrera! Des de l’Ajuntament d’Abrera treballem per oferir diferents activitats per a nadons i infants entre 0 i 12 anys, per a dones en període de gestació i per a tota la família. Inflables, espectacles, circuits de cotxes, jocs d'aigua, música, ioga... Tenim una gran oferta perquè tots els nostres veïns i veïnes gaudeixin de l’estiu al nostre municipi! Més informació a ajuntamentabrera.cat.

Els abrerencs i abrerenques hem gaudit un any més de la nostra Festa Major! Amb la col·laboració de les entitats del nostre municipi, des de l’Ajuntament hem organitzat més de 70 activitats per a totes les edats: el correfoc d’adults i el nou correfoc infantil, el nou Porró Electrònic, l’Abrera Circus, concerts, exhibicions... Activitats que han comptat amb una altíssima participació. La festa continua durant l’estiu amb les Festes Majors dels barris. Us hi esperem! Més informació a ajuntamentabrera.cat. ajuntamentabrera.cat


16

Participació

la bústia · juliol-agost del 2018

5a edició del festival PAS de Martorell

Collbató acull infants bielorussos

Olesa acull infants sahrauís

La cantant osonenca Paula Valls ha encetat la 5a edició del festival Pont a les Arts Sonores, PAS, de Martorell. Heshima & The Soul Brothers ha estat el segon concert amb els èxits més sonats dels anys 70. Ha continuat Dom La Nena, la novetat familiar (Petit PAS) Viatja amb Bob Marley de Natxo Tarrés & The Wireless i la música soul i veu espectacular de Freedonia. L’últim cap de setmana l’obrirà Aurora, el divendres 20 de juliol. Es tracta d’un grup de joves de l’Escola Superior del taller de Músics i liderats pel cantaor Pere Martínez. Junts viatgen per les cançons més populars del compositor Manuel de Falla. El dissabte 21 de juliol, la Cia. Roger Canals proposa un viatge familiar a Nova Orleans, i finalment, A Soul Night with Annie B. Foto: Q.S.

L'Associació de Collbató per a la Solidaritat ha donat la benvinguda a les primeres 5 nenes d'un total de 8 joves que acollen 7 famílies de Collbató durant l'estiu. Tots estan afectats per les conseqüències de l’explosió de la central nuclear de Txernòbil de l'any 1986 i durant el mes i mig que estan a Collbató passen revisions mèdiques, participen en activitats que s'organitzen a la població i fan sortides culturals i esportives. Les 5 nenes i la monitora que van arribar a l’aeroport del Prat el dia 24 de juny van ser recollides per les famílies. Les nenes i joves tenen una edat d'entre 8 i 17 anys i provenen dels sectors més desfavorits de l'escala social i dels territoris més afectats per la radiació com és de la comarca de Korma (Gomel). Foto: CxS.

ACAPS Olesa de Montserrat ha acollit en la 21a edició de la campanya d'estiu un total de 12 infants sahrauís procedents dels campaments de refugiats de Tindouf. La mainada que està repartida en famílies fins a finals del mes d'agost, al matí participen dels casals i van a la piscina i a les tardes comparteixen temps, espai i jocs a la plaça Catalunya. Enguany també és previst que facin una excursió al Tibidabo plegats i vagin a la festa de tots els refugiats que han vingut a Catalunya. Una de les prioritats de l'acolliment és que se'ls faci una revisió mèdica completa quan arriben al nostre país. En aquest sentit hi ha òptiques i dentistes del municipi que col·laboren desinteressadament. Foto: ACAPS Olesa.

Per Sant Joan, a Olesa la fan

Per Sant Pere, Festa Major d'Abrera

I tot seguit, la Festa Major d'Esparreguera

Per Sant Joan, a Olesa la fan, amb aquest títol es va projectar un videomapping a la façana de l'Ajuntament per obrir la Festa Major. Durant 4 dies, el municipi va viure la rebuda de la Flama del Canigó, revetlles, sardanes, concerts, teatre, i una popular Festa de la Llum. El comiat va ser amb els populars tastets i l'enlairament de 750 fanalets al Llac Municipal, acabat de reformar. Foto: Ll.G.

Abrera ha gaudit de la Festa Major, organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració de les entitats del municipi. En total s'han celebrat més de 70 activitats per a totes les edats: el correfoc d’adults i el nou correfoc infantil, el nou Porró Electrònic, l’Abrera Circus, concerts, exhibicions i, per acabar, el piromusical i les haverneres. Activitats que han comptat amb molta participació dels veïns i veïnes. Foto: Aj.

La Festa Major d'Esparreguera ha presentat un nou recorregut d'1'5km de l'Ensierru per esponjar cada vegada més el públic que vol participar a l'activitat. Nombrosos concerts, balls i sessions de DJ i una espectacular Cercavila han configurat quatre dies de festa amb l'estelada al campanar i el pregó alternatiu de l'exdiputada de la CUP, Mireia Boya. Foto: Q.S.

POLÍTICA La gelidenca Lluïsa Llop diputada per ERC

Sergi Marcén torna com a delegat a Londres

F.Xavier Serret candidat d'ERC Abrera

La gelidenca Lluïsa Llop és la nova diputada per ERC al Parlament de Catalunya en ser el relleu de Chakir El Homrani, el nou conseller d'Afers Socials, Treball i Família. Diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat de Barcelona, Llop és regidora de l'Ajuntament de Gelida des del juny de 2007 i portaveu municipal d'ERC a la població des del 2008. Va ser vicepresidenta del Consell Comarcal i presidenta de l'Àrea de Promoció Econòmica i Comarcal de l'Alt Penedès entre el 2011 i 2015.

Sergi Marcén ha estat nomenat de nou Delegat del Govern català al Regne Unit i Irlanda. Marcén ja va ser anteriorment delegat a la zona, però l'aplicació del 155 i la dissolució de Diplocat van precipitar la seva baixa. Nascut a Barcelona l’any 1969, actualment és veí d'Olesa de Montserrat. Marcén és tècnic en electrònica industrial amb un postgrau en Creació, Direcció i Administració d’Empreses. Ha cursat estudis de màrqueting a la Westminster University de Londres.

L’executiva d’Esquerra Republicana de Catalunya d'Abrera ha escollit per unanimitat com a cap de llista per a les pròximes eleccions municipals a Francesc Xavier Serret, actual portaveu del Grup Municipal i regidor de Medi Ambient i Sanitat. Segons la formació, Serret aporta entre d’altres valors, la seva experiència com a portaveu del grup republicà a l'Ajuntament i la prioritat és impulsar polítiques socialment compromeses.


Participació

la bústia · juliol-agost del 2018

17

El dibuix de la Mercè Moreno

Felicitats!

Vols felicitar?

Cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a www.labustia.cat

Irina Iona 1 de juliol, 14 anys 3 d'agost, 17 anys Olesa de Montserrat Olesa de Montserrat

Arlet 22 de juliol, 6 anys Princesa! Masquefa

Dani 49 anys, 30 juliol Olesa de Montserrat

Jose 4 de juriol, 40 anys De part de la Ramona Sant Joan Samora

Olga 28 de juny, 50 anys Olesa de Montserrat

Dídac 22 de juliol, 7 anys Te deseamos el Tete, la Mama, el Papa y Trosqui que este día sea genial. Te queremos mucho! Martorell

Han guanyat

GUANYA ENTRADES DE CINE

2 MENÚS DE CAP DE SETMANA AL REST. MAS SUNYOL DE CASTELLVI DE ROSANES CATALINA RODRÍGUEZ MORENO OLESA DE MONTSERRAT JOSEP BERNADÓ CARDÚS ESPARREGUERA

MONTSERRAT CENTRE ABRERA

No a l'ampliació de l'A-2 i sí a l'alliberament dels peatges El canvi del govern estatal del PP al PSOE ha aportat una de les informacions d'actualitat més esperades, almenys com a titular, però esperem que en el fons sigui una realitat: Per al Ministeri de Foment no és una prioritat l'ampliació de l'A-2. I és que el rescat de les autopistes de peatge i la finalització d’infraestructures començades, com el túnel de la B-40 o el pont que enllaça l’AP-7 amb l’A-2, passarien per davant. Aquesta és la resposta que la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, va fer a alcaldes i regidors socialistes en la visita de fa uns dies a la delegació. Però delegada, caldria que aquestes afirmacions les fes públiques perquè l'escoltin tots els municipis i els milers de persones afectades, ja que el que podríem anomenar 'projecte unilateral' i sense sentit de l'anterior govern del PP d'ampliar l'A-2, l'opinió pública en general i els particulars en concret, sàpiguen per una veu autoritzada que les expropiacions queden aturades. Abans per massa, ara per poc!

ENRIC CALSINA CAMATS OLESA DE MONTSERRAT OLGA JIMENEZ RODRÍGUEZ ESPARREGUERA

Menús per dissabte o diumenge segons disponibilitat i prèvia reserva al tel 93 775 14 64 al restaurant Mas Sunyol de Castellví de Rosanes. Premi vàlid durant l’any 2018 Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar a les properes promocions de La Bústia.

Participa a: www.labustia.cat La nostra opinió

La il·lustradora gelidenca Mercè Moreno ens envia aquest dibuix que l’acompanya dues frases: Tandebò les arrels trenquin l'asfalt i Fora asfalt dels nostres camps!. Instagram: @valentintada. Aquesta secció és oberta a tots els artistes locals. Contacte: participo@labustia.cat.

Propera edició: Setembre de 2018 Protagonista del mes

Tres bessones d'Olesa roden un espot al Perú

50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038

Últim dia per informació, participació i publicitat: Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Els pares David López i Sandra Marotta amb les seves tres filles bessones de 4 anys, Paula, Carla i Noa, van viatjar a Lima (Perú) per gravar el seu primer anunci de televisió. Les olesanes són protagonistes de l'últim espot de Blanca Flor, una coneguda marca de farina peruana. El David, un aficionat a la fotografia, les va apuntar a un càsting. Mesos més tard, l'agència Domino de Barcelona va rebre l'encàrrec de la productora del Perú i els van avisar. La família va estar una setmana de gravacions al país sudamericà. Els pares i les nenes estan molt contentes de l'experiència. López explica que "són les primeres tres bessones d'Espanya que han anat a rodar un anunci comercial al Perú". Actualment estan pendents d'una altra proposta.

Edició, disseny i distribució: Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038. Consell editorial: Lluís Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Quim Sitjà. REDACCIÓ I COL·LABORACIÓ: Quim Sitjà, Marçal Fontanals (esports), Lluís Gutiérrez i Jesús Vila. Publicitat: Difusió controlada per OJD-PGD Joaquim Pallarès. www.ojd.es Serviexit, S.L. (publicitat@labustia.cat). DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007. IMPRESSIÓ: Imprintsa.


18

Especial

la bústia · juliol-agost del 2018

Derecho laboral, conversión de contrato y despido objectivo Recientemente la Sala de lo Social del Tribunal Supremo ha dictado una sentencia, concretamente el 30 de mayo de 2018, en la que, una empresa que atravesaba por dificultades organizativas y productivas, había propuesto a una trabajadora la conversión de su contrato de trabajo, a tiempo completo a uno a tiempo parcial, negándose ésta, procediendo la empresa a extinguir su contrato de trabajo por la vía de un despido objetivo, abonándole una indemnización de 20 días por año de servicio con el tope de una anualidad. En nuestro derecho laboral la conversión de un trabajo a tiempo completo en un trabajo a tiempo parcial tiene siempre un carácter voluntario por parte del trabajador y la empresa no la puede imponer de forma unilateral o como consecuencia de una modificación sustancial de condiciones de trabajo, siendo que el trabajador no puede ser despedido ni sufrir otro tipo de sanción o efecto perjudicial por el hecho de rechazar esta conversión. Existe pues, la prohibición legal expresa que pueda convertirse un contrato de trabajo a tiempo completo en otro a tiempo parcial sin el expreso consentimiento del trabajador.

Pero la empresa, acreditando las causas económicas, organizativas, técnicas o productivas puede llevar a cabo una extinción del contrato de trabajo por causas objetivas, lo que, le prohíbe el ordenamiento jurídico es proceder al despido porque el trabajador se ha negado a prestar su consentimiento, firmando la transformación de un contrato de trabajo, a tiempo completo en jornada parcial, lo llevaría a declarar el despido NULO por indemnidad. En el caso resuelto por el Tribunal Supremo validó la extinción del contrato de trabajo de la trabajadora, ante la evidente minoración de su actividad, y que ésta había ofrecido la disminución de la jornada a la trabajadora para adaptarla a las necesidades objetivas decrecientes, siendo que, la contratación posterior de otra trabajadora no suponía fraude alguno, sino mera ejecución de las posibilidades legales que la negativa de la trabajadora requería, teniendo en cuenta que la empresa no podía aplicarle la reducción de jornada por la vía de la modificación sustancial de sus condiciones de trabajo. Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista ICAB 18546

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat

OBERT A L'AGOST


la bústia ¡ juliol-agost del 2018

Publicitat

19


20

Gelida - Masquefa

la bústia · juliol-agost del 2018

Gelida espera el retorn del Funi el maig vinent De finals d'aquest any a principis del maig vinent. Aquest és el compromís que va transmetre, abans de deixar el càrrec, el fins ara president de Ferrocarrils, Enric Ticó, a l’alcalde, Lluís Valls. La complicada reparació de la maquinària i les rodes dels vagons fa allargar el termini perquè el Funicular torni al municipi. La principal part a restaurar són les caixes dels vagons. Pel que fa als bastidors dels dos vehicles, s’estan tractant a Suïssa. Valls va visitar les instal·lacions del Centre d'Operacions d'FGC a Rubí, per comprovar de primera mà quin és l’estat de la restauració, a més de reunir-se amb Ticó per parlar del calendari d'execució. Segons FGC, és previst que a primers del mes de maig de l’any vinent el Funicular torni a estar en funcionament. El Funi va ser traslladat al Centre d'Operacions de FGC l’abril del 2017 per poder dur a terme els treballs de reparació i reprendre el servei que es donava els caps de setmana i festius.

El Funicular segueix en restauració a les instal·lacions d'FGC de Rubí. Aj.

Lliurament de diplomes del projecte Futura a participants i empreses

El projecte de formació i inserció laboral Futura promogut entre l'àrea de Promoció Econòmica i Educació de l'Ajuntament i l'institut de Gelida, enguany ha arribat a la 12a edició. El mes de juny es va fer l'acte de lliurament de diplomes als participants i a les empreses que ofereixen la seva organització perquè els alumnes aprenguin i coneguin el seu

Els alumnes que han participat en el projecte Futura. Aj.

sector, el mercat de treball i les demandes i necessitats de les companyies. En total, aquest curs 9 alumnes de 3r i 4t d'ESO han pogut fer pràctiques a les 10 empreses locals amb molt bona valoració. La Generalitat ha aprovat delimitar un entorn de protecció del Castell per tal de garantir-ne la preservació dels espais que donen suport

ambiental al monument. La delimitació de l’entorn de protecció del Castell, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, té com a finalitat preservar la relació existent entre el monument i els elements que l’envolten, per conservar el llegat patrimonial. La protecció inclou totes les illes de parcel·les que donen front directe o properes amb la del castell.

237 masquefins escullen els projectes participatius 237 persones –un 3,4% dels votants amb dret-, han emès 761 vots per a les 19 propostes finalistes, d'un total de 87 presentades, dels Pressupostos Participatius Municipals 2018. Després de tancar-se el període de votacions el diumenge 8 de juliol a la nit, la proposta Canvis a l'Escola Font del Roure per millorar els espais i la qualitat de l'aprenentatge. Disposar de recursos econòmics per poder desplegar les inversions derivades del procés participatiu del centre ha estat la que ha rebut més suport popular, amb 103 vots. El cost estimat d'aquesta actuació és de 25.000€. Mentre la proposta, Col·locar pèrgoles i arbrat gran als jardins i parcs infantils de Masquefa i Renovació de les noves tecnologies de les escoles públiques (72 vots), i Col·locar unParkour Park (46 vots) han estat els tres projectes restants més votats per la ciutadania d'un total de 15 actuacions referides al nucli urbà.

breus

Escola Font del Roure. La Bústia/Q.S.

Finalment, les actuacions de barri que han obtingut més suport han estat Millora dels camins de vianants a La Beguda Alta i plantació d'arbres per caminar sota l'ombra a l'estiu (87 vots), per davant d'Enjardinar i habilitar un aparcament al descam-

pat ubicat a la zona de la carretera. (63 vots). Aquestes sis actuacions són les que es desenvoluparan amb la partida del pressupost municipal que s'havia reservat pels resultats d'aquest procés participatiu i que ascendia a 100.000 euros.

En total es destinaran 100.000€

ACTUACIONS A EL MASET. El dijous 5 de juliol es va fer una reunió entre representants de l’Ajuntament i veïns de la urbanització El Maset amb l’objectiu de presentar l’estat del pla d’urbanització d’aquest sector, que actualment compta amb importants mancances, com ara la falta d’un servei de clavegueram o el mal estat de diferents vials de la urbanització. Un cop enllestida la primera fase d’urbanització, el projecte es complementarà amb la construcció d’una xarxa de sanejament, amb una ajuda de 450.000€ i l’arranjament del paviment asfàltic.


Festa Major de Gelida

la bústia · juliol-agost del 2018

21

Festa Major de Gelida 2018 Diumenge 5 d’agost 19.30 h - Pista Jardí UCG BALL DE TARDA amb Duo Cabana

Diumenge 12 d’agost 19.30 h - Pista Jardí UCG BALL DE TARDA amb Paris La Nuit

Dimarts 14 d’agost 21.00 h - Plaça del Pedró del Castell VIIª NIT DE MÚSICS DE GELIDA AL CASTELL – Música dels seixanta

Dimecres 15 d’agost De 08.00 a 13.00 h - La Resclosa 11è CAMPIONAT LOCAL DE PESCA FLUVIAL (pesca viva) 20.00h - Camp de futbol PARTIT DE FUTBOL 7. Polítiques i polítics

Dijous 16 d’agost 22.00 h - Pista de la piscina CINEMA A LA FRESCA. Coco, Sin vuelta atrás, del gelidenc Juan Manuel Martínez. Sessió golfa: Perfectos Desconocidos. Hi haurà venda de begudes i crispetes

Divendres 17 d’agost 18.00h - Font de Sant Miquel BATALLA DE GALLOS 19.00 h - Espai 1880. Antic vestíbul de la Casa de la Vila 27è FLASH DE FESTA MAJOR. Inauguració de l’exposició del concurs fotogràfic 21.00 h - Carrer Major TRONADA DE FESTA MAJOR 22.00 h - Passeig Rosell i Massana 37è SOPAR DE LA RÀDIO. Venda de tiquets anticipada 15€ (Ràdio Gelida i Ca l’Espinach). Després del sopar BALL DE LA RÀDIO amb el Duet Esquitx 22.00 h - Plaça de la Vila CASETA ANDALUSA. Informació i reserva de taules a l’ajuntament (93 779 00 58) A partir de les 2.00 h - Pati de l’IES GELIDA EMPALMADA DE LA RÀDIO. Sessió amb DJ Palomera i DJ Roshark, fins que surti el sol!

Dissabte 18 d’agost 11.30h - Parc de les Escoles Velles ANIMACIÓ INFANTIL a càrrec de Cia. Roger Canals amb l’espectacle ReBOOOMbori! 13.00 h - Passeig Rosell i Massana VERMUT POPULAR amenitzat per 22DUO. L’accés a les taules estarà tancat fins l’hora del vermut. 18.30 h - Passeig Rosell i Massana CERCAVILA DE FESTA MAJOR 20.30 h - Plaça de la Vila PREGÓ DE FESTA MAJOR. Transmès en directe per Ràdio Gelida. Tot seguit, brindis de Festa Major 22.30 h - Des del pati del Montcau CASTELL DE FOCS 23.00 h - Plaça de l’Església HAVANERES amb Les Anxovetes. Durant la mitja part se servirà Rom Cremat, cortesia de BARDINET 00.30 h - Plaça de la Vila BALL amb l’orquestra Pentagrama 03.30 h - Pista Jardí UCG GRAN EMPALMADA amb Dj Jangar

Diumenge 19 d’agost 07.00 h - Pista Jardí UCG MATINES amb Tukats de Gelida 11.15 h - Església Parroquial OFICI SOLEMNE en honor a sant Roc, copatró de Gelida. El Cor Parroquial interpretarà els goigs de sant Roc 12.30 h - Pista jardí UCG BALL VERMUT amb Duet d’Ambient 17.30 h - Parc de les Escoles Velles ESPECTACLE FAMILIAR: Petits Prínceps a càrrec de la Cia. MuMusic Circus. 18.00 h - Plaça de la Vila ACTUACIÓ CASTELLERA amb la colla

local Vailets de Gelida, la Colla Joves Xiquets de Vilafranca, els Castellers de les Roquetes, i la col·laboració dels Grallers Fil d’Or. 19.30 h - Pista Jardí UCG BALL DE VETLLA amb Duet d’Ambient 21.00 h - Plaça de la Vila, sortida del CORREFOC INFANTIL amb la Colla Infantil dels Diables de Gelida i colles convidades Seguidament, Plaça de l’Església, inici del CORREFOC amb la Colla de Diables de Gelida, el Drac de Gelida, el Cérvol Diabòlic dels Diables de Gelida i colles convidades. Finalitza a la plaça de la Vila. A continuació, a la plaça de la Vila Lectura dels VERSOTS 00.30 h - Plaça de la Vila CONCERT i al pati de l’IES GELIDA FESTA DE L’ASSEMBLEA DE JOVES DE GELIDA

Dilluns 20 d’agost 10.30 h - Plaça de la Vila GIMCANA INFANTIL. Cal fer inscripció del 30 de juliol al 12 d’agost a www.gelida.cat De 10.30 a 13.30h - Parc de les Escoles Velles ESPAI D’EXPERIMENTACIÓ i JOC LLLIURE (estructures de psicomotricitat, jocs sensorials, creació lliure amb justa natural, sorral de cereals...). El pájaro carpintero: joguines de fusta. Pensat per a infants de 0 a 6 anys. 19.00 h - Estació superior del Funicular VII FUNIMETRADA INFANTIL DE RÀDIO GELIDA. Sortida des del baixador del funicular. Seguidament, XXX FUNIMETRADA DE RÀDIO GELIDA. Sortida des de l’estació inferior del funicular. La inscripció a qualsevol de les curses es podrà fer només online a partir de l’1 d’agost i fins a les 12h del mateix dia de la cursa. Informació i inscripcions a www.radiogelida.cat 20.00 h - Plaça de la Vila CONCERT amb Pep Poblet & Nito Figueras feat. Txell Sust 22.30 h - Plaça de la Vila GIMCANA DE FESTA MAJOR. Informació i inscripció del 30 de juliol al 12 d’agost a www.gelida.cat. 23.00 h - Pista Jardí UCG CONCERT amb Pep i Mª Josep Grup 00.00 h - Pista Jardí UCG BALL DE GALA amb Pep i Mª Josep Grup

Dimarts 21 d’agost 11.00 h - Parc de les Escoles Velles ESPECTACLE FAMILIAR: Superbleda a càrrec de la Cia. La Bleda. Tots tenim superpoders. Els tenim tan amagats que costen de trobar, però quan els necessites, apareixen! 19.00 h - Pista Jardí UCG SARDANES amb la Cobla Berga Jove 17.30 h - Saló d’Espectacles SCAPE ROOM per a joves. Activitat oberta a joves a partir de 15 anys. Cal fer inscripció prèvia a través de la pàgina web www.gelida.cat. Places limitades 22.00 h - Pista de la piscina TEATRE DE FESTA MAJOR amb 'Les dones sàvies' (de Molière), amb Enric Cambray i Ricard Farré. Preu de l’entrada: 8 € (anticipada a l'ajuntament); 10 € (taquilla) 23.30 h - Pista Jardí UCG BALL DE NIT amb Ambient Show

Dimecres 22 d’agost 19.30 h - Masia de Can Pascual SÍ, PERO NO EXACTAMENTE, amb Sandra Rossi. Monòleg dirigit per Jordi Girabal. Humor, tendresa i sinceritat, en el qual la Sandra dirigeix la mirada cap als seus orígens 22.30 h - Pista de la piscina municipal 12è FESTIVAL INTERNACIONAL FOLKLÒRIC DE GELIDA. Actuació de la companyia OTHELLO de la República turca de Xipre Nord

Diumenge 26 d’agost 19.30 h - Pista Jardí UCG. BALL DE TARDA amb Elisabeth

Bona Festa Major! Bosch Car Service

Bona Festa Major!

Vine a ballar cada diumenge Més informació: uniocasalgelidenc@gmail.com

Injecció de benzina Injecció dièsel Electricitat/electrònica Encesa

Frens, ABS, ESP Mecànica de manteniment Mecànica motor Sistemes de refrigeració

Gelida Motor - Josep Centellas

Crta de Sant Llorenç, 41-43 - Gelida Tel/fax 93 779 08 05 - gelida.motor@bosch-bcs.com

Major, 39 · Tel. 93 779 01 06 | Sol, 5 · Tel. 93 779 04 35 Gelida Descobreix LA CONFI, el nou espai c. del Sol, 5

L'Ajuntament de Gelida us convida a la Festa Major!


22

Castellví de Rosanes - Collbató

la bústia · juliol-agost del 2018

Premi per una comunicació Collbató aprova un contracte científica d'Hipofam Castellví nou de neteja viària i residus

Mònica Vall, investigadora. Hipofam

Una comunicació científica relacionada amb la investigació de la hipomagnesèmia familiar feta al Vall d’Hebron (VHIR), en el marc del projecte cofinançat per l’entitat castellvinenca HipoFam, ha estat premiada al XLIII Congrés Nacional de Nefrologia Pediàtrica celebrat fa uns dies a València. El guardó –per a les modalitats de pòster i comunicació oral curta-, ha recaigut en Mònica Vall, investigadora predoctoral del grup de recerca en fisiopatologia renal del VHIR. El treball premiat es titula Establiment del protocol d’aïllament d’exosomes urinaris en pacients amb hipomagnesèmia familiar amb hipercalciúria i nefrocalcinosi.

Nou servei de recollida de residus i neteja viària. Arxiu.

El projecte d’investigació d’aquesta malaltia minoritària d’origen genètic compta amb les aportacions de fons de l’entitat HipoFam, que des del 2015 col·labora activament amb el VHIR en la investigació sobre aquesta malaltia, a través d’un conveni que ha contractat la investigadora. L’Ajuntament ha dut a terme diferents accions en la senyalització viària arreu del terme. Dins del procés de renovació, millora i arranjament de la senyalització dels carrers, s’ha actuat en àmbits tals com la velocitat, les zones de càrrega i descàrrega o les prioritats de circulació. L’objectiu és fer el màxim de clara, endreçada i segura la mobilitat amb vehicle al poble.

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV

· Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

OBERT A L'AGOST Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42

El consistori ha aprovat l’adjudicació del contracte de recollida de residus municipals i de neteja viària a l’empresa Innovia Coptalia. El contracte, per 4 anys i amb la possibilitat de dues pròrrogues d’1 any, té un import de 2.494.747,54 euros, més IVA. L’alcalde, Miquel Solà, ha explicat que en aquest contracte, que seguirà les indicacions fixades pel procés participatiu que va tenir lloc fa un any, “s’han acotat les millores perquè no es desquadrin les promeses amb la realitat, com ha passat amb la concessionària actual”. En aquest sentit, ha explicat que una de les millores fixades és la neteja dels embornals dos cops a l’any.

A l’hora de la votació el nou contracte es va aprovar amb els vots a favor dels regidors d’ERC, GIC i PDeCAT i l’abstenció dels regidors de SdC i l'absència del regidor Jordi Serra. L'empresa encarregada de la gestió del servei d'abastament d'aigua municipal estan detectant diversos fraus a les instal· lacions, principalment a causa de manipulacions del comptador, segons fonts de l'Ajuntament. El govern recorda que és obligació de l'abonat la custòdia del comptador i la responsabilitat en cas de manipulació recau directament sobre el titular del subministrament.


Especial

la bústia · juliol-agost del 2018

23

Al setembre a Collbató estem de Festa Major! Teatre, música, jocs infantils, lla amb jocs i atraccions pels més esport popular, arts al carrer són menuts… algunes de les propostes del programa de Festa Major els dies 14, Podeu descarregar el programa 15, 16 i 17 de setembre de 2018. de la festa a www.collbato.cat. Aprofitem la recta final de l’estiu per gaudir de la festa més grossa on segur que trobeu la vostra activitat en aquest programa que us oferim. Uns dies plens de sorpreses per a tots i totes. A l’edició del 2018 destaca la música de Big Festival, Swing Latino, Gertrudis, el teatre “The Chanclettes” i les arts de carrer amb Bot Project. A Collbató la festa major té moltes cares, la festa esportiva amb els campionats de Futbol sala, Basquet i la pedalada popular; la més tradicional amb el correfoc dels Diables Salnitrats, l’exhibició castellera, la cercavila amb els Gegants de Collbató, les havaneres… La festa infantil per la cana-

Joan Pera.


24

Economia i empresa

la bústia · juliol-agost del 2018

VW tria Seat per Àfrica Promoció turística al BLN

Trobada de representants municipals al museu Vicenç Ros de Martorell. Aj.

Planta de Seat prop d'Argel. Seat.

Seat ha estat designada pel Grup Volkswagen per liderar el creixement del grup automobilístic en el Nord d'Àfrica. La companyia catalana coordinarà a partir d'ara l'estratègia col·lectiva i de les seves marques establertes en aquesta regió, identificarà sinergies i impulsarà acords de col·laboració amb altres empreses. Aquesta decisió s'emmarca en l'estratègia del Grup Volkswagen de descentralitzar la seva estructura amb l'objectiu de guanyar

en rapidesa i eficiència. El president de Seat, Luca de Meo, ha destacat que “el Grup Volkswagen ha confiat a Seat el lideratge del Nord d'Àfrica després de l'èxit del projecte iniciat l'any passat a Algèria amb la planta d'assemblatge de Relizane, que està funcionant a plena capacitat. És una responsabilitat liderar l'estratègia en aquesta regió emergent i l'assumim convençuts que podem fer-ho”.

Els 8 ajuntaments de la zona nord del Baix Llobregat, Abrera, Castellví, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa, Sant Andreu i Sant Esteve, conjuntament amb el Consell Comarcal, s'han reunit el dia 10 de juliol al museu Vicenç Ros de Martorell per treballar l’estratègia territorial de la zona que ha de servir per dissenyar i orientar les futures polítiques públiques a desenvolupar en matèria de promoció econòmica, ocupació i desenvolupament econòmic local.

Els alcaldes i els regidors van debatre aspectes com la identificació de les prioritats en promoció econòmica i ocupació, els sectors a potenciar, les problemàtiques en infraestructures i recursos, així com la imminent posada en marxa del nou Consell de la Formació Professional del Baix Llobregat. A banda, es va acordar treballar conjuntament en l’elaboració de l’estratègia territorial per al desenvolupament econòmic inclusiu i sostenible. Durant els propers mesos s’acabarà el document estratègic.

Forastock, el 9 de setembre

L'associació de comerciants Nou Martorell organitza pel diumenge, 9 de setembre, la Forastock, la fira de rebaixes i oportunitats. A la rambla de les Bòbiles de 10 a 20h amb el comerç de proximitat, exposició i venda de vehicles i un inflable. Els establiments interessats a exposar ho poden fer enviant un correu a 9martorell@gmail.com.

Holi Party i campanya a Gelida L'associació de Comerciants i Botiguers de Gelida (ACBG) i l'Ajuntament han organitzat una campanya de dinamització comercial el mes de juny. Els clients anaven rebent butlletes per cada compra. Les premiades es canviaven per regals a la Holi Party, el 30 de juny, l'últim dia de la campanya. Les no premiades entraven en un sorteig d'altres regals. L'ACBG ha repartit un pernil, 200 bosses de compra, 200 tiquets d'aparcament, 1 abonament i entrades a la piscina, entradres de teatre i bosses holi.

Final de Curs a Kids&Us Martorell

L'escola d'anglès Kids&Us Martorell va celebrar, el 15 de juny, la seva festa de final de curs. L'acte va constar d'una obra de teatre en anglès, seguida d'una xocolatada amb coca per a tots. Hi van assistir tots els alumnes des dels més petits de 2 anys fins als més grans de 14. D'aquesta manera tan dolça tot l'equip de l'escola, els alumnes i els seus pares i mares van acomiadar el curs i van donar la benvinguda a l'estiu.

Toni Albiol, segon per l'esquerra a la primera fila, just darrere de Ferran Vila, segon a la segona fila. E.Divins.

Toni Albiol, en el grup dels millors sommeliers El gerent de l'Enoteca Divins de Martorell, Toni Albiol, és un dels 14 finalistes del concurs Millor Sommelier de Catalunya 2018. El gironí Ferran Vila ha estat el guanyador d'aquest any. Vila és un sommelier de restaurants reconeguts i treballarà al nou restaurant A Tempo, a Sant Julià de Ramis, del xef amb tres estrelles Michelin Jordi Cruz. El podi dels tres primers es completa amb Anna Casabona, del Celler de Capçanes, al Priorat, i Marc Terés, del restaurant Osmosis de Barcelona i de VEnology.

Titu's Kids fa 10 anys a Martorell El 18 de juny de 2008 va ser l'inici de Titu’s Kids, l'espai de joguines, il·lusió i fantasia de Martorell i voltants. En una època molt difícil pels nous projectes, "nosaltres també hem hagut de patir, millorar i treballar molt per aconseguir arribar fins aquí, a on no ens quedarem. Seguirem treballant per millorar el nostre servei, el nostre catàleg i la nostra incidència dins del mercat de la joguina", explica David Bascuñana, soci fundador i actual gerent.

Durant aquests 10 anys, a part de la varietat de joguines, tant l’educativa com la comercial, "hem intentat cuidar molt al client i oferir-li tot allò que ens ha demanat, buscant i rebuscant perquè sempre pugui trobar allò que necessita". Bascuñana reconeix l'esforç per arribar a l’aniversari, però destaca de manera molt important "la il·lusió i els nostres clients, que sense ells no ho haguéssim aconseguit. Moltíssimes gràcies a tots".

El concurs, que combina coneixements amb habilitat, té una prova teòrica de 60 preguntes en què els sommeliers han de demostrar els seus coneixements en viticultura, enologia, vins, destil·lats, cafès, tes, olis, formatges o puros. Després, un tast amb prova d'idioma (anglès o francès) de 2 vins, un destil·lat a cegues i una decantació perfecta amb totes les passes que indica l'Associació internacional de Sommeliers. Per Albiol, "és la Champions del sector, rivals de restaurants com El Celler de Can Roca o altres amb estrella Michelin".


Comarca

la bústia · juliol-agost del 2018

Cinc anys de la PAH del Baix Llobregat Nord

En aquest termini la plataforma ha aturat 120 desnonaments als nostres municipis

Aprovat el PDUI

Plànol del PDUI. GC.

Trobada de la PAH del BLN al Parc Municipal d'Olesa. PAH.

Un any més, la PAH del Baix Llobregat Nord ha organitzat una jornada festiva el diumenge 8 de juliol al parc d'Olesa per a celebrar el seu aniversari amb unes 40 persones d'Abrera, Martorell, Sant Esteve, Esparreguera, Sant Andreu i Olesa, totes elles compromeses amb la lluita pel dret a un habitatge. L'entitat explica que han estat cinc anys, "amb més de 120 casos resolts, més de 120 famílies vivint en pau, sense la llosa de la culpabilitat i la por. La valoració que la PAH fa d'aquesta experiència és positiva però prudent, perquè el problema de la manca d'habitatge i els abusos bancaris ni molt menys

25

s'han resolt. Ara, i especialment, preocupa l'increment de famílies obligades a agrupar-se en un mateix habitatge o a joves que no es poden emancipar pel preu tan elevat dels lloguers amb salaris estancats i insuficients". La PAH fa una crida a les administracions locals a corresponsabilitzar-se en la cerca de solucions al problema de l'habitatge al Baix Llobregat Nord, en comptar amb l'experiència de la PAH, qui coneix amb profunditat, noms i cognoms, la crua realitat que pateixen molts veïns i veïnes del territori. La PAH es reuneix tots els dimarts a les 18.30h fins ara Olesa a l'AV La Central i a partir del setembre al municipi d'Abrera.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha signat l'aprovació inicial del Pla Director Urbanístic d'Infrastructures (PDUI) que abasta els municipis d’Abrera, Martorell, Sant Esteve, Esparreguera, Olesa, Castellví i Castellbisbal. Entre d'altres, es proposa una nova connexió directa entre la B-40 i l’A-2 mitjançant un traçat en túnel sota el nucli urbà d’Abrera, que completarà els moviments del nus de l’A-2 amb la B-40 i el Cinturó Oest. La proposta es completa unint la C-55 i la BV-1201 a través de la variant d’Olesa per l’interior del sector industrial Can Singla. D’altra banda, el PDUI recull el traçat del Cinturó Oest, el vial de conne-

xió B-40/B-224, previst a ponent dels sectors industrials Sant Ermengol, Barcelonès i de la factoria Seat. Una altra de les vies que es proposen és un nou enllaç des de la Plana d'Esparreguera a la B-231 per darrera Can Rial en direcció l'abocador. El Pla Director també recull les infraestructures ferroviàries ja previstes per les diferents figures de planejament. Pel que fa a les infraestructures per a passatgers, inclou el nou intercanviador LOF-FGC a la recta de Seat. En mercaderies, s’inclou la nova via Tarragona-Castellbisbal. Una altra infraestructura ferroviària a destacar és l’Estació Intermodal de Mercaderies a Sant Esteve, concebuda com un intercanviador carretera-ferrocarril.


26

Turisme, oci i gastronomia

la bústia · juliol-agost del 2018

Taula Casolana: Bufet de nit i menú bufet tot l'any Taula Casolana ofereix des de l'1 de juny, tots els divendres i dissabtes de 20 a 24h, viure una

vetllada d'estiu a l'aire lliure amb una àmplia varietat de productes del bufet per a adults i també infants a un preu de 20€ i 10€ respectivament. Aquesta proposta d'estiu complementa el bufet permanent de Taula Casolana amb l'apartat d'amanides, crudités i confitats més frescos i naturals que avui dia es poden trobar. Les cassoles tradicionals amb els exclusius guisats, no podien faltar; de la mateixa manera que la zona de carns, peixos, guarnicions i pasta. Existeix també una zona d'embotits, coques, empanades i truites d'allò més concorreguda i com a colofó, la zona de postres ens delecta amb fruita fresca de temporada, pastisseria artesana, iogurts, mató amb mel, arròs amb llet,

flam... tot això, evidentment, "Molt casolà". Amb la taula casolana, cada matí recullen els millors productes de l'hort a la finca de La Morana dins del terme municipal d'Anglesola, a la província de Lleida. Les instal·lacions tenen diversos espais per adults, espais infantils i una àmplia zona d'aparcament fins i tot per autocars, a 15 minuts de Montserrat i 20 de Barcelona. El mes d'agost Taula Casolana segueix obrint el bufet al migdia, i a l'estiu divendres i dissabte nit al jardí. Taula Casolana Recinte Can Amat Park, C/Montnegre s/n Urbanització Can Amat. Sant Esteve Sesrovires Reserves: 93 771 42 47 taulacasolona@canamatespacios.es

Taula Casolana interior i jardí amb taules per bufet de nit. TC.

Passeig de l’Església, 6 08630 Abrera· 93 770 28 61 (Obert de dilluns a dissabte de 13 a 16h) restcanmartinet@gmail.com Especialitat en banquets de noces

Menú diari: 12 €

Menú cap de setmana: 22 € Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes A 4 minuts de Martorell 93 775 14 64 · www.massunyol.com

SERVEI A DOMICILI 93 775 28 28 C/ Pere Puig, 3 - Martorell www.cateringcasanovas.com Menú diari

9,75 €

Menú dissabte

GASTROBAR & COCTELERÍA

MENÚ DEL DIA, CÒCTELS, TAPES I TOT EL FÚTBOL

OBERT TOTS ELS DIES CUINA NON STOP

14,50 €

BANQUETS I CELEBRACIONS CONSULTI'NS

MENÚ DIARI 10 € ( 8 primers+14 segoNs+postre+begud inclosa)

MENU PER A GRUPS 15 € C/ Amadeu Paltor nº 25 Olesa de Montserrat 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

93 778 28 09

Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Can Vinyals Oest - Olesa

Av. Cami fondo, 10 · 08760 Martorell 653 861 675 · info@visualgastrobarcocteleria.com

DE DILLUNS A DISSABTE 8:30 A 24:00 h TERRASSA EXTERIOR Gran varietat de Tapes i Vins

Brasa tots els dies

La qualitat és l’únic ingredient imprescindible de la nostra SERVEI PER A EMPRESES I PARTICULARS PER cuina A TOT TIPUS D’ACTES I CELEBRACIONS C/Camí de Can Comelles, 3 bis - Esparreguera Tel. 93 775 91 32 - cuinestm@cuinestm.com servei de càtering cuines tm

FORMA PART DE LA SECCIÓ

Tancat al juliol. Obert a l'agost

TURISME, OCI I GASTRONOMIA Tel. 675 47 50 38 Tothom et veurà!!


la bústia · juliol-agost del 2018

Publicitat

MARTORELL

27


28

Esports

la bústia · juliol-agost del 2018

Pol Sallent s’exhibeix al Nacional de natació El nedador Pol Sallent guanya dues medalles -argent i bronze- en el Campionat d’Espanya Absolut

El primer equip amateur de l’FC Martorell ja coneix els seus rivals en el grup III de Segona Catalana

MARTORELL El nedador del Club Natació Martorell, Pol Sallent, va aconseguir dues medalles en el seu primer Campionat d’Espanya adaptada absoluta. La primera medalla va arribar en els 100 metres esquena amb un argent (1’13’’25). En els 100 metres lliures va aconseguir el bronze (1’09’’33). En les tres proves restants, Sallent va estar molt a prop d’endur-se la tercera medalla: En els 200 metres estils va ser quart; en els 50 metres esquena fou dotzè i en els 200 metres esquena va ser sisè. BÀSQUET. Laura Amat és la nova presidenta de l’entitat local en substitució de Miquel Fusalba. És la primera dona que ocupa aquest càrrec al club. FUTBOL SALA. El Pavelló Esportiu Municipal va acollir primera edició del torneig de llegendes de futbol sala. La iniciativa, liderada pel Sala5 Martorell, ha permès reunir, per primera vegada, quatre conjunts d’exjugadors de

Caminades El cicle de les Caminades Urbanes Saludables va acabar amb 320 participants en els set itineraris programats. S’han recorregut rutes senyalitzades per Martorell, amb diferents intensitats, guiades per tècnics del Departament d’Esports.

Rugbi Pol Sallent va ser un dels protagonistes del Campionat d’Espanya Adaptat. Aj. Martorell.

Laura Amat, presidenta. Aj. Martorell.

Primera i Segona Divisió: l’Associació de Jugadors Barça Futbol Sala (AJBFS), l’Industrias García, l’Asociación de Jugadores de Futbol Sala (Madrid) i el Miró Martorell.

Rodoreda ha estat el primer centre d’ensenyament de Martorell en acollir un altre projecte de la Fundació Cruyff.

FUTBOL. El CF Martorell ja coneix els seus rivals. Els blancs-ivermelles, enquadrats en el grup III de segona Catalana, s’enfrontaran l’Athletic Rubí, Atlétic Prat Delta, Sant Just, Begues, Can Trias, Espluguenc, FontsantaFatjó, FA Vilafranca, Joventut Ribetana, Marianao Poblet, Mo-

lins de Rei, Olímpic Can fatjó, PU Mälaga, AE Prat B, San Maruo, Sant Quirze i Unificació Bellvitge. Els pratencs s’estrenaran al camp de l’AE Prat B l’1 de setembre i jugaran el seu primer partit a casa davant del Sant Quirze. D’altra banda, l’Escola Mercè Rodoreda acull el primer Pati 14 de Martorell, un projecte que lidera la Fundació Cruyff i que consolida l’aposta de l’entitat de l’astre holandès per Martorell. Després d’inaugurar el Cruyff Court al camp de futbol de Les Carolines ara fa dos anys, l’Escola Mercè

ESCACS. El CE Martorell va quedar primer en el I Quadrangular Festa de la Rosa que es va celebrar el passat maig a Sant Feliu de Llobregat. Els martorellencs es van imposar al Cornellà, Pallejà i Sant Feliu. L’equip el van formar Javier García, Olufemi, Lluis Albert Rius, Jordi Casadesus, Andreu Tejedor, Jordi Valderrama, Jordi Marín i Jordi Segarra.

El Rugby Club Martorell va celebrar amb un dinar el vintè aniversari de la seva fundació amb la presència d’un gran nombre de persones vinculades amb aquesta entitat esportiva. La jornada va finalitzar amb una festa.

Campus Els campus d’estiu dels clubs esportius martorellencs ja han engegat. Més de 300 participants gaudiran, durant cinc setmanes i fins que acabi el mes de juliol, d’activitats esportives i lúdiques relacionades amb la disciplina escollida.

El Club Natació Sanes s'estrena per la Festa Major SANT ESTEVE SESROVIRES Una de les novetats d’aquesta Festa Major, que s’emmarca dins de les propostes esportives, és el primer torneig de natació que se celebrarà el divendres dia 27 a la piscina coberta. La competició està organitzada per l’Àrea d’Esports i el Club Natació Sanes, entitat que acaba de constituir-se. Les inscripcions es poden fer online fins al 22 de juliol. Més informació al Twitter @ClubSanes. HANDBOL. Del 13 al 17 de juliol s'ha celebrat el tradicional

Torneig Internacional d’Handbol-Trofeu de Festa Major, la Sanes Cup 2018, que enguany ha arribat a la seva trenta-vuitena edició. La competició ha aplegat 80 equips d’arreu del món. Els jugadors i àrbitres participants han procedit de països com França, Portugal, República Txeca, Eslovàquia, Algèria, Iran, Egipte i Congo, entre d’altres. El torneig ha dividit els equips en 12 categories, des d’alevins fins a veterans. A la pròxima edició oferirem els resultats, donat que la celebració ha coincidit amb el tancament d'aquesta redacció.

per disputar la Supercopa de Catalunya 2018. A més, el Sènior B masculí va aconseguir l’ascens a Primera Catalana després de superar el CH Palautordera B. NIT DE L'ESPORT. Els jardins de l’Ajuntament acolliran el dissabte 21 de juliol l'11a edició de la Nit de l’Esport. S’escolliran els millors esportistes i equips absoluts i de base així com el tècnic esportiu. Se celebrarà el primer campionat de natació al municipi. Aj. Sant Esteve.

D’altra banda, el Sènior A masculí es va proclamar subcampió de la Copa Catalana ‘Gonzalo

FUTBOL SALA. Mark García conUsero’ després de perdre a la tinuarà sent, una temporada més, final davant del Bordils (31-23). el màxim responsable del primer Els sesrovirencs es van classificar equip del Futsal Sant Esteve.


Esports

la bústia · juliol-agost del 2018

29

Nit dels Campions // Joan Fusalba, campió d'Espanya ESPARREGUERA El Teatre La Passió d’Esparreguera va ser l’escenari de la Nit de Campions del Baix Llobregat de futbol. Unes 1.600 persones van assistir a l’entrega de premis als campions i campiones de Lliga 2017-2018, i també dels cinc guardons especials i dos fair play. Es va fer un homenatge als presidents i presidentes que aquesta temporada han deixat el càrrec en la seva entitat. Per aquesta raó, la Federació Catalana de Futbol ha volgut fer-los un homenatge per agrair la seva tasca al capdavant d’un club i contribuir a fer un millor futbol i futbol sala català. Els expresidents homenatjats han estat

els següents: Julián Sánchez (UD Viladecans), Ángel Rodríguez (CF Can Vidalet) I Adrià Companys (FC Sant Esteve). També es va voler fer un homenatge especial a Jaume Malaret, fundador i primer president del CE Futsal Cervelló; José Ramos, per la seva la gestió de diversos clubs locals de Sant Andreu de la Barca; Jordi Roger, per la seva extensa trajectòria esportiva primer com a entrenador i després com a entrenador, fins ara al capdavant del primer equip de la UD Cornellà; Miguel Castellano, com a reconeixement a la seva dedicació durant més de tres dècades al CE Eusebi Güell; i Manuel González, per la seva implicació en el món del futbol com a delegat i

ara com a president de la UE Sant Ildefons. Vinculat a les campanyes de ‘Respecte’ i ‘Joc Net’, impulsades per l’FCF des del 2012, durant la Nit de Campions al Baix Llobregat també es van lliurar diverses distincions fair play. Els guardons han estat per l’equip de Segona Divisió Infantil Aleví, Grup 1, de la UE Castelldefels per la seva dedicació, constància i entrega malgrat haver finalitzat el campionat amb només una victòria; i a l’equip infantil de Segona Divisió Infantil, Grup 37, del CF Martorell per la decisió del seu entrenador, Arnau Fàbrega, d’indicar als seus jugadors que es deixessin encaixar un gol després d’haver marcat quan un jugador rival s’havia fet mal.

Joan Fusalba, primer al Nacional. J.F.

CICLISME. Joan Fusalba es va imposar en el Campionat d’Espanya de Trialbici d’Azuqueca d’Henares en la categoria principiant i es va classificar per als World Youth Games que se celebraran a Itàlia aquest agost.

Festa gran de l’esport collbatoní COLLBATÓ La Pista Esportiva Martí Gil va acollir la Nit de l’Esport de Collbató. Més de 300 persones van assistir a un acte que va ser un homenatge als esportistes, equips i clubs locals. L’edició d’enguany va presentar un format renovat i un increment en el nombre de participants. L’acte, presidit per l’alcalde, Miquel Solà, i el regidor d’Esports Jordi Riera, va estar presentat pel monologuista Xavier Castells. Després de

l’actuació del grup de ball Saharik i d’una introducció humorística, va començar el lliurament de distincions als esportistes de l’any, per part de les entitats del poble. L’Esportbató de l’any va ser per Andreu Simon, guanyador de 5 curses de l’Alba; les últimes quatre, seguides. Simon, de 27 anys, és de Sant Vicenç dels Horts però viu a Collbató. CICLISME. El CC Collbató, amb la col·laboració de l’Ajuntament, organitzarà el proper 9 de se-

Guardonats en l’edició d’enguany de la Nit de l’Esport de Collbató. Aj. Collbató.

tembre l’Entre Terres. Una prova ciclista de 61 quilòmetres de recorregut i 1.700 metres de desnivell. Les inscripcions ja estan obertes.

D’altra banda, el Club Esportiu La Tanca ja té definit els dies de celebració de la pròxima edició de La Portals. Seran el 6 i 7 d’abril de 2019.

“Va ser un trial dur perquè feia molta calor i hi havia uns rivals de molta exigència”, explica Fusalba. A més, va aconseguir l’argent al Català i és líder de la Copa d’Espanya de Trial a falta d’una prova. La selecció catalana va aconseguir sis medalles d’or i diverses d’argent i bronze en les diferents categories. D'altra banda, el 21 de juliol se celebrarà la XIV Nocturna d’Esparreguera amb recorreguts de 32 i 38 quilòmetres. TENNIS. L’equip Absolut masculí del CT Esparreguera es va imposar a la Tercera Divisió de la Lliga Catalana i va assolir l’ascens el passat maig.

breu SANT ANDREU DE LA BARCA. Uns 20 equips i 300 participants van ser les xifres de les 24 Hores de Bàsquet de Sant Andreu de la Barca disputades els dies 29 i 30 de juny al poliesportiu Josep Pla. L’equip CB ZA van ser el guanyador d’aquest any. D’altra banda, el Club de Tennis i Pàdel va recaptar en la Jornada Solidària 650 euros contra el càncer infantil. Van anar destinats a l’associació COCO, Esperanza y Vida.

Núria Marquès, cinquena en els Jocs Mediterranis CASTELLVÍ DE ROSANES

Núria Marquès. Aj. Castellví.

Núria Marquès va finalitzar en la cinquena posició en la final dels 100 metres lliures S-10 dels XVIII Jocs del Mediterrani que s’estan celebrant a Tarragona. La nedadora del CN Sant Feliu, que s’estrenava en aquesta competició, va fer un temps d’1’04’’47. La guanyadora va ser la francesa Élodie Lorandi (1’01’’96), seguida de la italiana Alessia Scortechini (1’02’’38), i de la terrassenca Sarai Gascon (1’03’’09). La prova es va disputar al Cen-

tre Centre Aquàtic de Campclar. D’altra banda, l’esportista paralímpica també va competir en el Campionat d’Espanya de Clubs i va guanyar un or en 100 esquena, dos argents en 100 i 400 lliures i un bronze en 200 estils, amb un rècord d’Espanya als 50 braça a la categoria SB8, baixant tres segons la seva marca. ATLETISME. Eric Hernica va aconseguir la medalla de bronze en llançament de pilota en categoria Sub 12, en el marc del Campionat de Catalunya

NOVES EQUIPACIONS TEMPORADA 2018/19 Av. Germans Martí, 9 - MARTORELL 93 773 51 57 - martorelljoma@gmail.com

d’Atletisme que va tenir lloc a Castellar del Vallès. L’atleta castellvinenc entrena amb l’Associació Esportiva de Sant Andreu de la Barca (AESAB). Hernica va pujar al tercer graó del podi amb una marca de 32 metres i 40 centímetres, a tan sols dos centímetres de la medalla d’argent. La final va ser molt disputada, ja que entre el segon i el quart classificat només va haver-hi set centímetres de diferència. El jove es va classificar per a la final del Campionat de Catalunya en una prova disputada a Ascó.

Eric Hernica. Aj. Castellví.


30

Esports

breus

la bústia · juliol-agost del 2018

Corcuera, campiona del món de retrorunning Carlos Iglesias, procedent de l’Igualada, és el nou entrenador del sènior femení de l’NBO

Cristian González, del TAO, es va proclamar campiona d’Espanya de Camp en arc compost

OLESA DE MONTSERRAT

Eric Vilaregut. F.V.

ABRERA. Eric Vilaregut va tenir una actuació molt destacada en el Campionat de Catalunya d’Estiu Júnior i Absolut a Mataró, a finals de juny. L’abrerenc va guanyar 4 ors: en els 1.500ll, 800ll, 200papallona i al relleu 4x200ll. Un argent als 400ll, i es va endur la segona posició del Campionat per punts FINA. També va ser segon al Campionat de Catalunya d'Aigües Obertes al Port de Barcelona. En el moment del tancament d'aquesta edició estava disputant l'Europeu d'Aigües Obertes a Malta. D'altra banda, la parella SistacRamírez va guanyar el 30è Campionat de Frontó per parelles. En segona posició Martínez-Fernández, tercers Cuevas-González, i quarts Comas-Deiros. GELIDA. La campanya Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple ha complert 25 anys amb l'objectiu de recaptar fons per la investigació i conscienciar sobre aquesta malaltia neurològica crònica. Gelida també es va sumar a la iniciativa solidària. Al voltant del centenar de nedadors es van remullar a la piscina municipal. D’altra banda, Manel Núñez, de l’Associació Esportiva Córrer a Gelida, es va proclamar campió en la categoria màster a la Berga Trail 2018 que es va celebrar el mes de juny. L’atleta local va invertir un temps de 6h12’34’’.

L'atleta Sandra Corcuera ha tornat a conquerir un altre campionat del Món de retroruning (córrer enrere). Ha fet uns grans resultats: dos ors, en els 10.000 i en els 5.000 metres i una plata en els 3.000 metres en el 7è Campionat del Món disputat a la ciutat italiana de Bologna, el 13 i 14 de juliol. D'aquesta manera, la representant catalana suma un total de 7 ors en 4 cites mundialistes. Tot i que l'heptacampiona tenia pensat disputar la Mitja Marató, les molèsties per una caiguda i el desgast de les curses anteriors, la van fer desistir. Corcuera ha explicat que està molt feliç i que ara toca descansar. També ha volgut agrair als seus milers de seguidors a les Xarxes Socials, Twitter i Instagram (@Retrorunning_), pel suport rebut aquests dies. AQUATLÓ. La primera edició de l’Aquatló, que es va celebrar a les instal·lacions de la piscina

és Carlos Iglesias, tècnic procedent del CB Igualada.

Sandra Corcuera. D.V.

Carlos Iglesias. N.B.O.

d’estiu, va acollir uns 350 alumnes de les escoles de primària. Els participants van fer proves de natació, atletisme, manualitats, ball i bàdminton. El va organitzar el departament d'Esports de l’Ajuntament, els centres i la col· laboració del CAO.

sumar a la fase prèvia 371 punts, mínima per estar en el Mundial d’Itàlia. D’altra banda, Marta Gimeno es va quedar a les portes de la medalla de bronze després de finalitzar en quarta posició en la modalitat d’arc nu.

TIR AMB ARC. Cristina González, del TAO, es va proclamar campiona d’Espanya de Camp en la modalitat d’arc compost a la localitat de Morón de la Frontera (Sevilla). La monistrolenca va

BÀSQUET. Nou clàssic entre el Nou Bàsquet Olesa i el FC Barcelona de veterans. Els blaugrana es van imposar per 18 punts (5169). D’altra banda, Andreu Aguilà no segueix com a entrenador del sènior A femení. El seu substitut

FUTBOL SALA. El FS Olesa tanca una més que brillant temporada amb vuit campionats i ascensos. El Sènior A es va proclamar subcampió de Lliga i va pujar a Divisió d’Honor. També cal destacar els ascensos del Juvenil A, Cadet C, Infantil B i C i l’Aleví D. El Benjamí A i Aleví C es van proclamar campions de Lliga. TENNIS DE TAULA. Calella va acollir, un any més, el XXXII Campionat de Catalunya de Veterans en categoria d’individual i de dobles, en una competició marcada pel gran ambient entre els participants. El CTT Olesa va fer un bon paper en els dobles: la parella Jaume Jofre-Benito García van finalitzar en tercera posició de la classificació en la categoria +50. D’altra banda, la parella Joan Sues-Jaume Pubilla també van pujar al podi -tercers- en la categoria +60.

L’esport masquefí celebra la seva festa MASQUEFA Divendres 29 de juny es va celebrar una nova edició de la tradicional Nit de l’Esport. Centenars de persones es van aplegar al pati de La Fàbrica Rogelio Rojo per acomiadar una nova temporada farcida d’èxits per als esportistes locals. Un any més, la nit va ser llarga i, a banda del tradicional lliurament de premis, els assistents van compartir un sopar de germanor, amenitzat amb l’humor de l’humorista i showman Jordi LP. Com és habitual, es van lliurar guardons als millors esportistes de la temporada, però sense oblidar el necessari reconeixement per part de l’Ajuntament

celebrar a Penyagolosa (Castelló). Manolo Gallego i Pablo Villajos van participar on cal destacar la segona posició del primer per categories.

La Fàbrica Rogelio Rojo va acollir la Nit de l’Esport. Aj. Masquefa.

a totes les entitats i clubs per la tasca que realitzen al llarg de tot l’any. ATLETISME. Masquefa Trail va

participar en la prova del campionat Ultra Cup de carreres de muntanya, puntuable per al campionat mundial Trail World Championships 2018 i que es va

ARTS MARCIALS. El pati de La Fàbrica Rogelio Rojo va acollir el passat dissabte 30 de juny la segona edició del Bodycombat’s Night, un original esdeveniment nocturn i a l’aire lliure impulsat per l’escola d’arts marcials HRD Lions. A l’activitat, que va rebre una molt bona resposta per part dels usuaris, hi van prendre part més d’una trentena de persones que durant dues hores van practicar del Bodycombat.


la bústia ¡ juliol-agost del 2018

Publicitat

31


32

Publicitat

la bústia ¡ juliol-agost del 2018

Profile for La Bústia

La Bústia edició juliol-agost 2018  

La Bústia edició juliol-agost 2018  

Advertisement