__MAIN_TEXT__

Page 1

1an1ys

núm. 122

Joan Arévalo

novembre 18

Martorell inaugura el nou pavelló municipal de Can Cases

president de la Comunitat Minera Olesana

“L’aigua no és un element mercantil, és una necessitat vital”

pàg. 17

Jordi Morales, campió del món de tennis taula pàg. 20

pàg. 7

Martorell, Abrera i Gelida, premiats amb Tres Flors d'Or

Sant Andreu pagarà el transport com a zona 1 de l'AMB

pàg. 3

pàg. 6

pàg. 4

Olesa aprova El grup municipal del Tercera Fira de l'Oli a el Pla d'Ordenació PDeCAT d'Esparreguera, Castellví, el diumenge Urbanística Municipal en crisi 25 de novembre

www.facebook.com/labustia

@la_bustia

Passa’l

100%

✆ 675 475 038

Vira Brands inaugura una nova línia de producció

pàg. 10

pàg. 23

Ofertes de promoció km 0 1.000 targetes / calendaris plastificades color 2 cares

AUTO REPARACIÓ info@labustia.cat

pàg. 8

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV

Ramon Puente

· Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42

95€

Disseny gratuït pels anunciants de Oferta vàlida any 2018. Preu IVA no inclòs.

5.000 flyers A6 color 2 cares

95€

Anunci a La Bústia

Distribució de la seva publicitat

des de

32 € /mes

Lones color digital

info@serviexit.com Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, 2n Martorell

✆ 675 475 038


2

Publicitat

la bústia ¡ novembre del 2018


Reportatge

la bústia · novembre del 2018

3

Martorell, Abrera i Gelida són Viles Florides premiades amb tres Flors d'Honor

Punts florits de Martorell en el pont del riu Anoia Aj.

Quim Sitjà La Bústia Els reconeixements anuals del moviment Viles Florides han premiat amb tres Flors d'Honor els municipis de Martorell, Abrera i Gelida, en el transcurs de la gala, celebrada al Castell de Vila-seca el dia 4 d'octubre. L'acte va ser presidit per la consellera d'Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, i va comptar amb la presència de l'alcaldessa accidental del municipi, Manuela Moya, i del president de la

ELS ALCALDES RESPONEN A LES PREGUNTES DE LA BÚSTIA

Punt florit d'Abrera a l'entrada de l'església romànica. Aj.

El projecte Viles Florides és obert a espais lúdics, públics o privats

Confederació d'Horticultura de Catalunya (CHOC), entitat impulsora de Viles Florides, Sito Vilarrubla. A més, va aplegar les màximes autoritats dels 130 municipis participants en aquesta setena edició de Viles Florides, entre ells representants municipals de Martorell, Abrera i Gelida. Davant l'augment del nombre de pobles i ciutats que s'han sumat a Viles Florides -en l'edició anterior n'hi havia 113-, el president de la CHOC, ha celebrat "l'aposta creixent per posar en valor la qualitat dels espais verds, la conscienciació social vers les políti-

XAVIER FONOLLOSA alcalde de Martorell

Punt florit a Gelida amb vistes de Montserrat. Aj.

ques sostenibles i el desenvolupament d'economies socials a través de l'atractiu de la natura i els parcs i jardins". L'acte, que va reunir més de 300 persones, va servir també per premiar aquells projectes d'enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l'àmbit públic com privat, han estat un exemple a seguir. En aquest marc, la Rotonda Cremallera de Figueres ha rebut el Premi a la Millor Rotonda de Catalunya i el Col·lectiu de Veïns de Vilac el reconeixement a la Millor Participació Ciutadana.

JESÚS NAHARRO alcalde d'Abrera

Martorell ha aconseguit Tres Flors d'Honor per quart any, Abrera és el segon any i Gelida també ha estat premiada en quatre edicions. Viles Florides vol posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic d’aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral, mobiliari urbà i espais lúdics que, tant en l’àmbit públic com privat. El projecte és obert a tothom i poden participar-hi els municipis així com qualsevol col·lectiu, empresa o particular amb sensibilitat vers la natura i la cura dels espais verds.

LLUÍS VALLS alcalde de Gelida

Per què el seu govern ha fet l'aposta per tenir el municipi ben guarnit amb flors?

- Per a nosaltres és molt important perquè venim d’on venim. Un dels nostres eslògans era passar del gris al color i crec que l’hem complert amb escreix.

- Viles Florides va més enllà de l’ornamentació floral. Promovem l’enjardinament de les zones verdes, tenim quasi 32 hectàrees. Viles Florides ens ajuda a seguir millorant aquests espais.

- El tractament i manteniment de l’espai públic és essencial perquè són punts de convivència, al servei dels ciutadans. Evidentment el guarniment amb flors té la seva importància, li donen més dinamisme i més vida.

Com valora que se'ls hagi donat el reconeixement de Tres Flors d'Honor en diverses ocasions?

- Era difícil arribar a formar part del grup selecte del Viles Florides, però mantenir les Tres Flors d’Honor és un gran repte assolit. L’objectiu és aconseguir la Quarta Flor d’Honor que, excepcionalment, aconsegueixen pocs municipis i que significa l’excel· lència en el paisatge urbà i les zones verdes.

- És un reconeixement a la nostra aposta per la millora de l'espai urbà, al treball dels tècnics i tècniques del departament dels espais públics i naturals de l'Ajuntament, així com dels membres de la Brigada Municipal. Agraïm la constància, el treball intens i la dedicació per la millora i conservació de les nostres zones verdes i paisatgístiques.

- Obtenir Tres Flors és un premi que mostra el bon treball de la regidoria de Serveis Municipals. Però el que encara valorem més és que se’ns hagi atorgat per quart any consecutiu. El manteniment i sobretot les noves propostes d’enjardinament han permès assolir i consolidar l’objectiu de disposar d’uns espais públics de qualitat.


4

Martorell

la bústia · novembre del 2018

Multitudinària inauguració del nou pavelló Can Cases // Expectació per viatjar amb l'autobús sense conductor breus NOVA PASSERA PEL RIU ANOIA A CAN CARRERAS

Quan el riu es desborda, l'aigua passa per sobre. Aj.

Un nou vial inundable sobre el riu Anoia uneix els barris de La Vila amb el de Can Carreras. La passera substitueix l’antiga palanca, malmesa durant els aiguats del passat 14 d’octubre, i permet crear un nou recorregut adaptat que millora les condicions d’accessibilitat i mobilitat. La passera està formada per dues plaques de formigó, prefabricat i alleugerit a l’interior, de 15,50 metres de llarg per 2,70 d’ample. Els fonaments de les passarel·les s’han fet amb micropilotatge a més de 9 metres de profunditat. Es tracta d’una obra permeable, que farà possible el pas de l’aigua en cas d’avingudes, sense baranes ni obstacles que limitin el recorregut del riu, seguint els criteris i normes que marca l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Els accessos s’han adequat amb rampes de formigó i escales per salvar els desnivells de la llera. A més, s’ha pavimentat i instal·lat mobiliari a la banda del carrer Gomis per habilitar un petit espai de descans. També s’ha millorat i ampliat l’enllumenat públic a tota la zona.

El president de la Diputació Marc Castells inaugura el nou pavelló de Can Cases

L'Ajuntament congela la majoria d'impostos i taxes per al 2019

Networking de franquícies al programa 'Fem Xarxa Fem empresa'

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, i l'alcalde Xavier Fonollosa, van inaugurar el nou pavelló esportiu, el tercer del municipi, el diumenge 21 d'octubre. En l'àmbit institucional van assistir la regidora d'esports, Belén Leiva; l'equip de govern; la diputada d'esports, Maite Fandos; i el diputat per la comarca, regidor de Martorell, Lluís Tomàs. Van assistir més de 1.500 persones. Els actors Miquel Ripeu i Míriam Tortosa van presentar la festa, fent participar els espectadors en diversos moments. Els grups de New Dance i del Martorell Gimnàstic Club van actuar amb balls i gimnàstica a la pista. Un dels moments més originals va ser quan representants de 17 clubs i entitats esportives de Martorell van formar la frase 'Estrenant il·lusions!' amb grans lletres. L'alcalde Fonollosa, el president Castells, la regidora Leiva i dos jugadors de dues entitats van pitjar el botó que descobria la placa inaugural. El nou pavelló té 4.700 m2, una pista de parquet flotant de 47,7x30 m divisible en 3 espais i un annex amb 3 pistes de pàdel. L'aforament és per a 1.048 persones -538 seients fixes i 510 addicionals amb grada retràctil-. Per a actes no esportius, la capacitat màxima és per a 2.800 espectadors. L'equipament s'ha construït en uns 18 mesos i, amb un pressupost de més de 4,5M€, és l'obra estrella del mandat. L'Èrica, el primer bus sense conductor que circula per Catalunya, ha fet parada a Martorell. El dia 17 d'octubre es va fer l'acte de presentació i el viatge inaugural amb l'alcalde Fonollosa, el vicepresident de

Tres moments de la inauguració del nou pavelló esportiu. Aj/Crisphoto/La Bústia.

Presentació de l'Èrica, l'autobús autònom, abans del viatge inaugural. Aj.

l'AMTU (Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà), Jaume Mauri, i el president de Soler i Sauret, Joan Soler. Els van acompanyar els regidors Adolf Bargués i Sergi Corral, presidents d'associacions de veïns de Can Cases i Torrent i Rodalies, i la regidora de mobilitat de Sant Esteve, Roser Brosed. L'objectiu d'aquesta gira és que la ciutadania es comenci a familiaritzar amb aquesta nova tecnologia, i que els ajuntaments puguin veure com es comporta el vehicle i quins canvis hauran d'adoptar les ciutats per adaptar-se al seu funcionament. Durant la setmana que va estar circulant, el van provar de forma gratuïta tothom qui es va apropar i escoles.

En el Ple ordinari del mes d'octubre es va aprovar la modificació de l'ordenança fiscal núm. 12 reguladora de la taxa pel servei de recollida i eliminació de residus sòlids urbans per a l’exercici 2019. Aquest és l'únic canvi a les ordenances fiscals 2019, ja que la resta d'impostos i taxes es mantenen sense cap increment. Els 8 ajuntaments de la zona nord del Baix Llobregat (Abrera, Castellví, Collbató, Esparreguera, Martorell, Olesa, Sant Andreu i Sant Esteve), a través de Promoció Econòmica, han posat en marxa una nova edició del programa Fem Xarxa, Fem Empresa. La primera sessió és de networking per a franquícies, el 22 de novembre al Molí Empresa de Martorell.


Especial Martorell

la bústia · novembre del 2018

5

Martorell, reconeguda per UNICEF com a Ciutat Amiga de la Infància Actualment, 23 municipis catalans compten amb aquest reconeixement La Secretaria Permanent del Programa Ciutats Amigues de la Infància d’UNICEF, ha guardonat l’Ajuntament de Martorell amb el Reconeixement Ciutat Amiga de la Infància, en el marc de la VIII Convocatòria de Reconeixements 2018-2022. El guardó posa en valor la tasca de l'Ajuntament, en coordinació amb les entitats locals i amb els nens i nenes, per liderar el procés d'implementació de polítiques i mesures que milloren el benestar de la infància i adolescència en el municipi. L’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha subratllat: “Aquest és un reconeixement al compromís amb els infants que fa anys tenim des de l’Ajuntament, i alhora un impuls per continuar treballant. I la millor manera de fer-ho és defensant els seus drets i la seva participació en la vida del municipi, així com creant entorns més amables i habitables”. Un exemple de les iniciatives que es porten a terme en aquest sentit és la constitució del Consell d’Infants, a través del qual els nens tenen veu i vot en els pressupostos participatius del municipi. L’Ajuntament va reservar, les dues edicions anteriors, un 20 % d’aquests comptes a les propostes que decideixen els més petits, mentre que pel 2019, la partida serà del 25%. També és molt significatiu el treball conjunt que el Govern municipal fa amb les escoles: l’alcalde va a veure periòdicament els alumnes als centres educatius i els infants visiten la sala de plens, on exposen les seves propostes. Es potencia molt el treball amb les famílies i es dediquen molts recursos als espais urbans dedicats a la infància: Martorell, que no arriba als 28.000 habitants, compta amb 63 parcs infantils. L’alcalde també ha apuntat que aquest reconeixement suposarà “dedicar més esforços als infants que més ho necessitin, amb noves i millors estratègies”. La regidora d’Ensenyament de Martorell, Núria Canal, s’ha mostrat molt satisfeta: “Valorem molt positivament aquest reconeixement. Això vol dir que Martorell creu i potencia el paper de la infància a casa nostra. Vol dir que tenim un pla local d'infància amb uns objectius, uns indicadors i uns valors amb què treballem i creiem. Aquesta certificació el que fa és reconèixer aquest treball i aquesta manera de fer de Martorell vers la seva infància”. Canal ha destacat els eixos principals de la seva regidoria: “Promoure actituds i hàbits saludables en els infants i les seves famílies, fomentar l'educació en valors, potenciar i facilitar la relació entre les famílies, els centres educatius i el seu entorn, i promoure la igualtat en l'accés a l'educació i també a les activitats extraescolars, ja siguin de lleure, esport o idiomes”. L’Acte de lliurament dels guardons serà el proper 27 de novembre.

Plaça Pompeu Fabra de Martorell/noticies.martorell.cat.

Sobre el Programa Ciutats Amigues de la Infància El Programa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera UNICEF Comitè Espanyol des de l’any 2002 en aliança amb el Ministeri de Salut, Consum i Benestar Social, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la

Infància i l’Adolescència –IUNDIA-, busca contribuir a millorar les condicions de vida dels infants i adolescents mitjançant la promoció i la implementació de polítiques municipals que garanteixin el seu desenvolupament integral amb un enfocament de drets. Més informació a www.martorell.cat


Sant Andreu de la Barca

6

la bústia · novembre del 2018

Tarifa plana de transport a partir de l'1 de gener // La Policia Local deté un traficant prop d'una escola breus

La T-10 passarà de 20,10€ a 10,35€ al mes de gener

ESFONDRAMENT D'UNA CASA

Edifici enderrocat al carrer La Font. Aj

Els veïns i veïnes del municipi comptaran a partir de l'1 de gener de 2019 amb una tarifa plana de transport per a tots els 36 municipis de la zona metropolitana amb l'acord subscrit entre Generalitat i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Sant Andreu, que pertany a la zona 2 fins ara la T-10, l'abonament més utilitzat, costa 20,10€. A partir del mes de gener, amb la incorporació a la zona 1, el preu serà de 10,20€. Pel que fa a la T-Mes passarà de 72,70€ a 54€. La rebaixa de la T-Trimestre, la reducció del preu serà d'un 35%, segons fonts municipals. El Consell d’Administració de l’ATM ha aprovat l’aplicació d’una tarifa plana per als desplaçaments entre els diferents municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, independentment de la zona tarifària a la qual pertanyin (zones 1, 2A, 2B i 2C). Aquesta mesura s’aplicarà en els trajectes que tinguin origen i destí dins de l’àmbit dels municipis que integren l’AMB i no suposa cap canvi de zona tarifària. L'oficina Local de la Creu Roja té nou referent, Amelia Rierol, que

POMFUSA

exfun

Acord entre AMB L'ensorrament parcial d'un edifici i Ajuntament per abandonat al carrer de la Font el 31 d'octubre va recomanar el defer pisos de sallotjament dels immobles de lloguer l'entorn i el seu enderroc immeassequible diat. Els fets van passar cap a les 10 hores quan es va precipitar una part de la façana que dona al carrer de la Font, sense causar danys personals. En el moment dels fets, a l'interior de l'immoble hi havia una persona, que ocupava il·legalment la casa, que no va patir cap dany, segons fonts municipals. Fins al lloc dels fets s'hi van desplaçar els serveis d'emergència, els responsables municipals i l'arquitecta de l'Ajuntament, que va dictaminar la necessitat d'enderrocar l'edifici. Com a mesura de prevenció es van desallotjar els sis edificis de l'entorn de l'immoble afectat. Els veïns d'aquestes cases es van traslladar a domicilis de familiars o en allotjaments provisionals gestionats per l'Ajuntament. En l'actualitat s'ha enderrocat l'edifici. Signatura d'acord entre l'Ajuntament i l'AMB per més habitatge protegit. Aj.

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

Representants de l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i l'AMB, presentant la tarifa plana. AMB.

es marca com finalitat reactivar l'associació, que prengui entitat pròpia i poder desenvolupar els seus propis projectes de manera independent a la central de Martorell. Per poder fer-ho possible, segons Rierol, és fonamental la col·laboració i la participació del voluntariat. I en això està l'associació, en una campanya per aconseguir sumar persones que s'afegeixin a la tasca. L’alcalde, Enric Llorca, i el gerent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ramon Torra, han signat un acord per a la construcció d’habitatge protegit a la ciutat. L’acord ha consistit en la venda dels terrenys que antigament ocupava la brigada municipal, que eren propietat de l’Ajuntament, a l’Impsol, que haurà de construir habitatge de lloguer a preu assequible. El projecte inicial preveia la construcció de 37 habitatges, una xifra que es pot modificar amb el canvi de règim per a la seva comercialització. La venda de la finca, que ocupa una superfície de més de 1.300 metres quadrats i està ubicada a la cruïlla del carrer de Josep Pla i de Sant Llop, s’ha fet per un import de 572.250 euros. L'Ajuntament disposarà dels baixos de l’edifici que es construirà per a ús municipal. El ple municipal ha aprovat les ordenances fiscals, preus públics i taxes pel pròxim exercici. L'ordenança de la taxa d’escombraries puja un 2,9% tot i la rebaixa del que marcava inicialment la plica. Les ordenances han comptat amb el vot a favor de l’equip de Govern

(PSC i Ciutadans) a més del Partit Popular, l’abstenció del PDeCAT i el vot en contra de Si es Pot, ERC, ICV i Isabel Marcos regidora no adscrita. El programa Via Directa de Ràdio Sant Andreu va arribar als 2.500 programes el dia 23 d'octubre. Via Directa, presentat per Jordi Milian, va començar l’any 2001 com un espai setmanal i des del mes d’octubre de 2008 fins a l’actualitat ofereix una programació diària de dilluns a divendres de 10 a 12h amb la repetició de 17 a 19h. L’objectiu del programa sempre ha estat donar veu al teixit associatiu, cultural i polític de la ciutat per mitjà d’entrevistes i reportatges. Via directa ofereix informació de l’actualitat local, a més d’altres espais d’informació general. La Policia Local ha detingut un jove de 19 anys acusat d'un delicte contra la salut pública per vendre substàncies estupefaents a les portes d'un centre d'educació secundària del municipi. Els fets van succeir a principis del mes d'octubre quan els agents van procedir a la detenció del jove. En l'escorcoll del traficant, els agents van trobar 13 bosses plenes de marihuana preparades per a la venda. A més, al detingut li van intervenir petites quantitats de diners procedents de la venda de droga. La policia manté obert el control dels accessos als centres educatius per detectar la possible venda de substàncies estupefaents.


la bústia · novembre del 2018

Economia i empresa

7

Vira Brands amplia línia Seat produeix el nou A1 i presenta el Tarraco

El pastisser Christian Escribà, l'alcalde Xavier Fonollosa amb la família Ramon. La Bústia/Ll.G.

L'empresa d'elaboració de xocolates i de pastisseria Vira Brands ha inaugurat una nova línia de producció i l'ampliació de la fàbrica a Martorell. La inversió total ha estat de 2 milions d'euros: 1,7 per a la nova línia i la resta per l'adequació d'espais. A l'acte han assistit, a més dels propietaris i l'equip directiu de l'empresa, l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, i personalitats de l'àmbit empresarial i del sector, com el pastisser barceloní Christian Escribà. Juntament amb els mitjans de comunicació, s'ha fet una visita per les instal·lacions per conèixer l'ampliació i com s'elaboren alguns dels productes. Fundada com a pastisseria l'any 1904, Vira Brands manté l'essència familiar perquè a la direcció hi ha la quarta generació, amb els germans Marc, Francesc i Adela Ramon. La companyia ha experimentat un creixement els últims anys que ha donat com a resultat les successives inversions i ampliacions per atendre les demandes dels clients i els nous projectes empresarials. L'empresa disposa d'unes instal· lacions que superen els 8.000m2 al polígon La Torre i dona feina a un centenar de treballadors organitzats en tres torns. Amb una facturació de 14M€, exporta el 60% de la producció a 26 països, entre els quals també fora d'Europa, com el Japó o Singapur. Vira Brands continua creixent i expandint-se internacionalment. La nova línia de producció ha suposat la reestructuració de gairebé 800m2 i l'ampliació en més 150m2 per encabir els dipòsits per on s'entra i es descarrega la matèria primera per a l'elaboració de la marca Vira Confectionery. Es tracta de productes "impuls" fets de xocolata, de petit format i formes i empaquetatges molt visuals, com ara paraigües, piruletes, ous o calendaris d'advent, entre d'altres.

Christian Escribà i la família Ramon han col·laborat en diverses ocasions Per Marc Ramon, director general de Vira Brands, "la remodelació i l'ampliació eren necessàries per donar resposta a la creixent demanda de productes i per tirar endavant la fabricació de productes que elaborem tot l'any, a banda dels estacionals". Per això, "hem pensat que era un bon moment per fer un acte senzill però sentit per agrair i fer partícips del nostre creixement aquelles persones i institucions, com l'Ajuntament de Martorell, que ens han donat suport" i també a "tot l'equip de Vira Brands". Ramon ha volgut tenir un record per "totes les generacions de la família que han fet créixer l'empresa". Christian Escribà, amb qui Vira Brands manté una excel·lent relació ha destacat "l'estima amb la casa Vira i la família Ramon" i s'ha mostrat "fascinat" per la maquinària. El pastisser ha recordat les col·laboracions entre ambdues empreses.

La producció de l'Audi A1 ja està en marxa a Martorell. El nou model compacte esportiu es fabrica exclusivament en la planta de Seat i es distribueix a tots els mercats en els quals es comercialitza, la qual cosa contribueix positivament a elevar el volum d'exportació de la fàbrica, que ja supera el 80%. Audi ha assignat l'A1 a Martorell després de l'èxit de producció de l'Audi Q3. La producció del Q3 va començar a mitjan 2011. Des de llavors i fins al passat mes de juliol, es van fabricar gairebé 800.000 unitats a Martorell, xifra que ha superat fins i tot les expectatives inicials. La generació anterior de l'Audi A1 es va fer a Brussel·les, mentre que el nou Audi Q3 es fabrica ara a la fàbrica Györ d'Hongria. D'altra banda, el nou Seat Tarraco es va presentar a nivell internacional el 18 de setembre a la Tarraco Arena de Tarragona.

El nou vehicle dissenyat i desenvolupat a les instal·lacions de la companyia a Martorell i produït en Wolfsburg (Alemanya), completa l'ofensiva SUV del fabricant espanyol, al costat de l'Ateca i a l'Arona, i a més permet entrellucar el futur llenguatge de disseny dels nous models de Seat. Segons la companyia "el Tarraco portarà nous clients, fomentarà la imatge de la marca i tindrà una repercussió important sobre els beneficis, ja que es tracta d'un model amb una alta contribució financera. Serà l'emblema de la marca". El nou SUV reuneix els atributs més característics de tots els models de la gamma Seat: disseny i funcionalitat, esportivitat i confort, accessibilitat i qualitat, i tecnologia i emoció que, així mateix, van en sintonia amb un ventall encara més ampli d'estils de vida.


8

Olesa de Montserrat

la bústia · novembre del 2018

Sortida de l'alcaldessa de la Ciutat de la Justícia amb molts veïns a les portes donant-li suport. Aj.

Noves instal·lacions del Molí d'Oli. La Bústia/Q.S.

L'alcaldessa s'acull al dret a no declarar per l'1-O // Campanya de premsada baixa del Molí d'Oli breus NOU TRENCAMENT DEL COL· LECTOR DE SALMORRES. El col· lector de les salmorres, procedent de les mines del Bages, s'ha tornat a trencar el dia 2 de novembre a la zona coneguda com Les Illes. L'afectació ha estat de 4.000 m2 d'un camp de fruiters. El passat mes d'agost, el col·lector va registrar un altre vessament a la mateixa zona. Aleshores va afectar un camp de conreu abandonat. L'ACA ja iniciat els tràmits per començar les obres del nou col· lector d'Abrera i Castellgalí amb pas per Olesa. ORIOL PLA PREMI ONDAS 2018. L'actor Oriol Pla ha estat guardonat amb el premi Ondas 2018 al millor intèrpret masculí en ficció per la seva aparició a la sèrie El día de mañana de Movistar. L'Oriol Pla també ha estat escollit per l'Acadèmia del Cinema Català millor actor revelació en els premis Gaudí 2018 pel seu paper al film Incerta glòria i la participació a les populars sèries de TV3 Merlí i el Cor de la ciutat.

El nou POUM contempla més zones verdes a l'Eixample i el Nucli Antic

L'IBI s'apuja un 1'87% l'any vinent

El Molí d'Oli preveu premsar menys de la meitat de les olives que l'any passat

Olesa de Montserrat Agraïm a totes aquelles persones que han fet possible que la Taverna La Palmera, després de 70 anys, hagi pogut jubilar-se

L'alcaldessa, Pilar Puimedon (Bloc Olesà), va ser citada el dia 26 d'octubre davant la Fiscalia com a investigada en el marc de les actuacions contra el referèndum de l'1-O de 2017, com a presumpta autora d’un delicte de desobediència. Per recomanació del seu advocat, nomenat per l’Associació Catalana de Municipis, es va acollir al seu dret a no declarar. Molts ciutadans i ciutadanes es van concentrar el mateix dia a primera hora a les portes de l’Ajuntament, per mostrar el seu suport a l’alcaldessa davant la seva compareixença, fixada per a les 10.30 hores. També a les portes de la Ciutat de la Justícia desenes les persones i el Coordinador General d'EUiA, Josep Nuet, van voler acompanyar a l'alcaldessa en la seva compareixença davant la justícia. El Ple de l’Ajuntament ha aprovat inicialment les ordenances fiscals per al 2019, que inclouen la congelació de tots els impostos i taxes municipals, excepte l’impost de béns immobles (IBI), que amb caràcter general s’apuja un 1’87%. L'increment de l'IBI suposa uns 6 euros anuals de mitjana per habitatge, segons ha indicat el regidor responsable de l'àrea econòmica, Joan Segado. Un altre canvi destacat en les ordenances fiscals per al 2019 fa re-

ferència a les bonificacions contemplades en diferents impostos com el d'activitats econòmiques (IAE), el de construccions o en l'IBI, bonificacions que s'incrementen en tots els casos. Per a l'equip de govern, aquestes ordenances fiscals, les darreres del mandat, respecten el compromís electoral del Bloc Olesà de no incrementar els impostos locals mai per sobre de l'IPC. Les ordenances fiscals per al 2019 s'han aprovat amb el vot favorable del Bloc Olesà i Movem Olesa i l'abstenció d'ERC, PSC, PDeCAT-Demòcrates i PP. L'aprovació inicial del nou POUM en el ple extraordinari de novembre contempla la millora dels accessos viaris i ferroviaris, resoldre el dèficit de zones verdes a barris com l’Eixample i el Nucli Antic, possibilitar que es pugui construir habitatge protegit de diferents modalitats i la millora dels polígons industrials. Pel que fa al desenvolupament de les zones industrials, el POUM recull com impulsar les àrees que ara estan pràcticament abandonades. També inclou accions per descongestionar la densitat de població de l’Eixample amb reserves de sòl públic als extrems del barri i crear un parc urbà a la zona de la riera de Can Carreras.

El POUM, a més, preveu la reserva de sòl per a equipaments i zones verdes a altres barris del municipi. Pel que fa a Ribes Blaves i Oasis, l’equip redactor ha plantejat alternatives per millorar la gestió en qüestions com la vialitat o els equipaments. Una de les propostes de l’equip redactor que ha despertat més interès entre els diferents grups polítics ha estat la construcció un nou camp de futbol a la zona ubicada entre la carretera C-55 i la via del tren, a l’Eixample. Aquest projecte aniria lligat al d’obrir espais lliures i nous usos del sòl, com ara comercials o hotelers. El Molí d'Oli ha iniciat la campanya de premsatge d'olives i enguany es preveu una devallada important de feina a causa de la climatologia. Des de la Fundació Agrícola Olesana creuen que dels 400.000 quilos que van premsar l'any passat, enguany es quedaran en menys de la meitat. El Molí d'Oli ha començat una mica més tard la seva activitat arran de les obres de cobertura de la riera de Can Carreras que impedien els desplaçaments fins al carrer Clota. Arran d'aquests treballs s'han reinventat i millorat la zona de càrrega i descàrrega, l'entrada de vehicles i ara es veuen els treballs de l'interior des del carrer.


Especial

la bústia · novembre del 2018

9

La Fundació Naturgy activa un fons solidari per a la rehabilitació energètica d’habitatges de famílies en situació de vulnerabilitat L’objectiu és assumir millores d’aquests habitatges en matèria de rehabilitació, equipament i eficiència energètica per donar suport a les llars i les famílies que més ho necessiten.

Les actuacions procedents d’aquest Fons Solidari es posen en marxa inicialment a Catalunya, Galícia i Madrid, però és extensible a tot Espanya.

La rehabilitació exprés d’habitatges per millorar l’eficiència energètica, així com la millora de l’equipament a les llars (frigorífics, cuines, escalfadors, calderes i deshumidificadors) de les famílies més vulnerables poden suposar un estalvi de fins a 650 euros anuals, segons l’estudi “Re-habilitación exprés en hogares vulnerables. Soluciones de bajo coste”, realitzat per la Fundació Naturgy i que recull 76 solucions de baix cost per fer les llars més eficients energèticament. Amb l’objectiu de dur a terme aquestes millores, la Fundació Naturgy ha posat en marxa el Fons Solidari de Rehabilitació Energètica, que es destinarà tant a intervencions directes en els habitatges per incrementar l’eficiència energètica com a la reparació i/o substitució d’equipaments que ho requereixin. Es tracta, en tot moment, d’obres ràpides i que es poden realitzar, preferentment, des de l’interior de l’habitatge, per no afectar elements comuns de les finques i per a les que no cal sol· licitar llicència d’obres ni permisos de la comunitat de propietaris.

El Fons Solidari de Rehabilitació Energètica és obert a la contribució ciutadana i també dels empleats i clients. La Fundació Naturgy es compromet a aportar-hi el mateix import que el públic interessat doni a aquesta iniciativa. D'aquesta manera, es treballa per esmenar la manca d'aïllament, una insuficient protecció contra el sobreescalfament solar i l'ús de materials inadequats en la construcció, que són les grans mancances dels habitatges que ocupen les famílies més vulnerables. “Un dels grans problemes del parc d’habitatges és que més del 70% es van construir abans de l’any 1978, que va ser quan va entrar en vigor l’obligació d’aïllar tèrmicament les cases. I gran part d’aquests pisos són habitats actualment per persones en situació vulnerable”, afirma el director general de la Fundació Naturgy, Martí Solà.

Qui se’n pot beneficiar? Els principals beneficiaris són les persones en situació de vulnerabilitat que siguin propietaris o llogaters dels habitatges que s’han de rehabilitar. Com a pas previ, hauran de ser atesos per entitats del Tercer Sector amb les que la Fundació Naturgy té acords de col·laboració (Fundació Foment de l’Habitatge Social, Càritas, Habitat3, Creu Roja, Fundació Roure, Fundación Constructora Benéfica). També es podran acollir a aquestes ajudes les entitats del Tercer Sector o administracions titulars d’habitatges que gestionen llars habitades per persones en situació de vulnerabilitat energètica, i amb qui la Fundació Naturgy signi un conveni de col·laboració per a la utilització dels recursos del Fons Solidari.

Com es finança? Segons els càlculs realitzats per l’estudi de la Fundació Naturgy, una rehabilitació energètica integral tindria un cost d’entre 20 mil i 35 mil euros, mentre que amb l’aplicació de mesures de baix cost es pot reduir fins als 5.000 i 7.000 euros. Aquests recursos surten del fons solidari que ha creat la Fundació.

tipus d’entitats, amb aportacions des d’1 fins a 10.000 euros, a través del web www. fondo.fundacionnaturgy.org. A més, també tindran l’opció de gaudir de la desgravació fiscal corresponent. D’altra banda, la Fundació Naturgy farà una aportació inicial i es compromet a contribuir al Fons Solidari amb el mateix import que hagin aportat desinteressadament els donants. Què inclouen els ajuts?

«La nostra Fundació és la donant principal d'aquest fons que ara comença a funcionar i amb el qual confiem que podrem ajudar els col·lectius més vulnerables i mantenir activa la nostra línia d’acció per lluitar contra la pobresa energètica», ha declarat Solà. Per una banda, hi pot contribuir qualsevol persona: clients, empleats, proveïdors, ciutadans en general, associacions o altres

Les despeses que assumeix el Fons són els materials, mà d’obra i projecte tècnic i llicències, si són necessaris, en el cas de les rehabilitacions. Compra de nou equipament, trasllat a l’habitatge i mà d’obra d’instal·lació, per les substitucions d’equipaments. I finalment, materials i mà d’obra, en el cas d’adequació d’instal·lacions.

Contingut elaborat amb la informació de la Fundació NATURGY


10

Esparreguera

la bústia · novembre del 2018

Neix la Fira de la Passió per la Festa Major // Divorci en el grup municipal del PDeCAT

Per la Fira de La Passió es representaran escenes al carrer. La Bústia/Q.S.

breus PRESENTACIÓ DEL BANC DE BONES PRÀCTIQUES A ESTRASBURG

Eduard Rivas, el segon per la dreta. Aj.

L'alcalde Eduard Rivas, en qualitat de vicepresident de l'Àmbit de Bon Govern i Innovació Democràtica de la FMC, ha presentat a la direcció de l’Institut Nacional d’Estudis Territorials (INET) a Estrasburg el Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals. L’any 2017 va ser inclòs el Pla d’Actuació Municipal de l’Ajuntament. La presentació s’ha fet en el marc de la 35a sessió del Congrés d'Autoritats Locals i Regionals del Consell d’Europa, que es va celebrar els dies 6 i 8 de novembre a la ciutat. El congrés centrava bona part dels seus debats en aspectes com la integritat i el comportament ètics dels representants públics.

La Fira de la Passió feia temps que es volia endegar

El govern congela els impostos per al 2019

Udina i Mestres voten per criteris diferents

Jordi Mestres i Joan Udina, regidors del PDeCAT al consistori. La Bústia/Q.S.

La Fira de Santa Eulàlia de l'any vinent serà la primera Fira de la Passió de Catalunya i se celebrarà el cap de setmana del 16 i 17 de febrer de 2019. El nou plantejament de la fira de la Festa Major d'hivern, durant molts anys Fira Medieval i posteriorment Fira Modernista, ha estat una proposta que feia temps que es cuinava però des de l'Ajuntament no s'hi creia. El Patronat de La Passió havia proposat com a fórmula per impulsar i consolidar una fira pròpia i projectar al mateix temps l'espectacle i consolidar la marca. L'impuls definitiu per assolir l'objectiu, segons ha pogut saber La Bústia, ha estat el suport que s'ha comptat per endegar la proposta des d'Esparreguera Comerç i així convèncer a l'Ajuntament. El regidor de Cultura, Emmanuel Ortí, ha manifestat que l'objectiu de la nova fira serà "potenciar el comerç local, augmentar el vincle amb les entitats de cultura popular de la vila i, al mateix temps, divulgar el patrimoni teatral i cultural d'Esparreguera". Per Manel Roca de La Passió, "s'espera que la coincidència de la primera Fira amb la celebració del 50è aniversari del teatre, incideixi en una millor visibilització de La Passió, i les

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada

Passions". A la Fira de la Passió ja s'ha convidat a la Federació Catalana de Passions, entitat que agrupa vuit municipis, i a Europassions per divulgar la seva activitat. Esparreguera Comerç també entén que la Fira de la Passió serà una bona oportunitat per vendre i guarniran els seus establiments amb motius passionaris amb parades a l'exterior. Crisi al grup municipal del PDeCAT després de les eleccions primàries que es van fer el passat mes de juliol on Jordi Mestres es va imposar a Manel Roca com a nou candidat a l'alcaldia. Des d'aleshores, el portaveu del grup municipal, regidor i exalcalde Joan Udina, emparat segons explica com a electe per CiU, tot havent-se regularitzat el grup com a PDeCAT el febrer de 2017, no exerceix les seves responsabilitats, expliquen fonts del partit. És més, l'actual junta del PDeCAT ha elevat al Comitè de Qualitat Democràtica un expedient d'expulsió a Udina segons marquen els seus estatuts, per participar en actes d'un nou grup polític anomenat Esparreguera 2031. El portaveu del grup municipal, Joan Udina, explica que ell inicialment en aquest mandat va ser elegit regidor CiU i posteriorment el grup

va passar a ser del PDeCAT. També argumenta que veu amb simpatia un nou moviment anomenat Esparreguera 2031 amb la intenció d'aglutinar els republicans locals i participa del seu debat polític. El panorama del grup municipal actualment és insòlit en el consistori, ja que cada regidor vota de forma independent. Mestres seguint les directrius del PDeCAT, i Udina, tot sent portaveu, amb el seu criteri, tal com es va demostrar en el darrer ple amb l'aprovació de les ordenances fiscals 2019: Udina va votar a favor i Mestres es va abstenir. El Ple municipal ha aprovat les ordenances fiscals per al 2019, que no experimentaran increments i que varien bàsicament en actualitzacions de textos. La modificació més important és l’exempció de l’impost de plusvàlua quan es pugui demostrar que no hi ha hagut increment de valor. I això, en compliment d’una sentència del Tribunal Constitucional. Les ordenances fiscals es van aprovar gràcies als vots dels dos partits de l’equip de govern (PSC i ICV) amb el suport del regidor del PP i el del PDeCAT, Joan Paül Udina. L’altre regidor d’aquest grup, Jordi Mestres, s’abstenia, com també ho feien C's i ERC. Només la CUP va votar en contra.


la bústia ¡ novembre del 2018

Publicitat

11


12

Participació

la bústia · novembre del 2018

Edició en xinès d'un llibre de M.J.Orobitg

J.L.García premi de poesia Vila de Nules

Premi Lletra d'Or 2018 per Jordi Llavina

L’editorial xinesa The Oriental Press ha publicat l’obra Mi abuela no es la de antes de l'abrerenca Maria José Orobitg i Dellà. És un conte il·lustrat per Carles Ballesteros que mostra la malaltia de l’alzheimer a través de la relació d’una neta amb la seva àvia. L’obra va ser publicada originàriament a Xile, a l’editorial Amanuta. L’any 2014 va ser una de les obres seleccionades de la llista The White Ravens 2014. Va ser també, l’any 2014, Mención Los Imprescindibles de la Biblioteca del Banco del Libro a Venezuela. Posteriorment va ser editada a l'editorial uruguaiana Criatura Ediciones i, l’any 2017, a Corea del Sud. L’obra original té ja una segona reimpressió.

Amb l'obra Dolç àngel de la mort, el poeta d'Abrera, José Luis García Herrera, ha estat guardonat amb el premi de poesia la Flor Natural de Poesia dels Jocs Florals Vila de Nules, a Castelló. Segons l'autor, el llibre és un humil homenatge al poeta Màrius Torres. El poeta abrerenc ja va guanyar el mateix premi l'any 2016 amb El cor del violí, inspirat amb el poeta Miquel Martí i Pol. Per García "la ciutat de Nules sempre tindrà un espai especial en la meva memòria afectiva". L'obra del poeta abrerenc ha estat premiada en una vuitantena de certàmens literaris, ha publicat 25 llibres de poesia dels quals destaquem els més recents: A les portes del mar, Cuaderno de Holanda, Passatge a l'hivern i El viajero en la niebla.

El jurat del Premi Lletra d'Or ha guardonat l'últim llibre del poeta gelidenc Jordi Llavina, Ermita. El guardó té molt de prestigi: distingeix anualment el millor llibre des de l'any 1956, l'han guanyat destacats escriptors catalans i el jurat el formen crítics literaris independents. El guanyador rep una petita joia, una agulla de pit en forma de Phi, la lletra de l'alfabet grec, símbol de l'equilibri. Ermita, publicat per Meteora el 2017, és un poema narratiu de 1.401 versos octosíl·labs en què l'escriptor explica una pujada a peu a l'ermita de Sant Pere del Puig, a la Selva del Camp, que li serveix per activar els records i reflexionar sobre la vida. Foto: Marta Escolà.

5a edició Fem Xarxa, Fem empresa

@ La vostra opinió

2n Festival de Màgia Jove a Olesa

opinio@labustia.cat

Per una Rambla viva i no violenta

Els participants al segon Festival de màgia jove, d'esquerra a dreta: Arnau, Game, Pol, Set de Màgia i Caru. L'espectacle es va celebrar al Casal d'Olesa el 21 d'octubre.

12 Hores de Terror de Martorell El projecte intermunicipal Fem Xarxa, Fem Empresa es va presentar, el 18 d'octubre, a Castellví de Rosanes en la seva 5a edició, que es desenvoluparà durant aquest 2018. L’acte va començar amb un repàs de les accions destacades de l'anterior edició i va seguir amb la presentació d’aquelles que tindran lloc durant aquest any en el marc del 5è projecte. L’alcalde i regidor de promoció econòmica de Castellví, Joan Carles Almirall, va posar en valor el treball en xarxa dels municipis en aquest àmbit de l’empresa i l’emprenedoria i va animar als presents a estendre aquesta positiva experiència a d’altres àrees municipals.

Les 12 Hores de Terror de Martorell, es van recuperar el 27 d'octubre -després de 35 anys-. La cita es va presentar el dia 11 del mateix mes al festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges, amb la presència del regidor Sergi Corral i els membres de l'associació Cinema del Diable, Javier Vega i Sandra Reina, i Enric Galceran, director de Cineasia.

Davant els darrers incidents que s'han viscut a la Rambla, l'Associació de veïns i veïnes de la Rambla i l'Eixample volem manifestar, clarament: 1. Que condemnem totes les accions violentes que hem patit darrerament als nostres carrers 2. Que ens preocupa profundament el procés d'abandó i deteriorament que es viu en aquests darrers anys al nostre barri. Ahir va passar a l'entorn de l'estació, avui ha passat a la Rambla, on passarà demà? No volem posar-nos a buscar responsables, volem posar a buscar-nos solucions. I aquestes no passen només per una major presència policial, sinó que passen per recuperar la cultura al carrer, passa per impulsar el comerç local, passar per afavorir l'espai comú inclusiu, passar per fer pedagogia de la pluralitat i la diferència, per oferir alternatives d'oci més enllà dels bars de nit, passa per recuperar la Rambla com un espai d'esbarjo per a tothom... i també, passa, per fer un seguiment i un treball social i cultural del nostre context. Necessitem un model de Rambla, un model de barri i un model de poble que aposti per les persones i per la convivència. Daniel C Fernández Junta de la AV de la Rambla-Eixample d'Olesa de Montserrat

M.Carrión reelegit candidat d'Ad'A

Vicky López encapçalarà el PSC de Castellví

Xavier Aiguadé cap de llista de JxC a Olesa

Miguel Carrión ha estat reelegit per l'assemblea d'Alternativa d'Abrera com a candidat per aquest grup a les pròximes eleccions municipals. Carrión ha estat escollit pel 82% de la militància, segons aquesta formació, mentre que la candidatura presentada per Sergi Santamaria ha obtingut el 18%. En total van votar el 75% dels militants.

Vicky Castellanos Nuñez, -la segona per l'esquerre-, és la candidata a alcaldessa a Castellví de Rosanes. Té 52 anys, una filla, és veïna del municipi i ha estat regidora de Serveis Socials, Igualtat de Gènere i Serveis Municipals i també membre de l’AMPA del CEIP local. Actualment és Consellera de Dones i Gent Gran al Consell Comarcal del Baix Llobregat. Segons diu “Vaig descobrir Castellví en una visita imprevista i em vaig enamorar del poble immediatament”.

Els associats de Junts x Catalunya a Olesa de Montserrat, el dia 23 d'octubre, van escollir per unanimitat com a cap de llista per a les eleccions municipals de 2019 a Xavier Aiguadé. L'aspirant fa un parell d'anys que es va interessar activament en la política a través del Partit Demòcrata. La seva va ser l'única candidatura que es va presentar.


Participació

la bústia · novembre del 2018

Felicitats!

Vols felicitar?

13

Montserrat i escolans de l'Adelaida

Cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a www.labustia.cat

Jose i Júlia 23 d’octubre, 50 i 18 anys De part de l’Eva. A disfrutar dels anys i que continueu sent tan fantàstics i collonuts! Martorell

Núria 12 novembre, 17 anys Moltes felicitats princesa! Olesa de Montserrat

Aleix 22 d’octubre, 5 anys De part d’Enara, Mar y Paco. "Gegant " te Queremos! Martorell

Toni 2 de desembre, 70 anys De part dels teus nets Biel i Jana i de tota la família! Gelida

Juanjo y Pilar 11 novembre, 45 anys casats De parte de tus hijos David, Sandra, yerno Elías, y nietos Álex y David junior Martorell

Sindy 7 de desembre, 2 anys Els millors desitjos del teu papa i mama Abrera

Manuela 27 de novembre, 94 anys De parte de su hija Pilar, yerno, nietos y biznietos Martorell

Yassin 24 de novembre, 3 anys Feliz cumpleaños mi vida Martorell

Elías 23 de novembre, 42 anys De parte de Juanjo, Pilar, Sandra, David, Álex y David junior Terrassa

MONTSERRAT CENTRE ABRERA Participa a: www.labustia.cat

Impostos, taxes i pressupostos En la recta final de l’any 2018, els ajuntaments han aprovat les ordenances fiscals, els impostos i taxes a pagar per a l’any vinent. La línia general és que els tributs es mantinguin i destaca l’increment d’un 1’87% de l’IBI a Olesa i la baixada del coeficient d’aquest mateix impost a Castellví per compensar la pujada cadastral. En l'altre àmbit, es preveu que el pròxim mes de desembre, els ajuntaments aprovin els pressupostos municipals per a l’any 2019. De fet, Masquefa ja ho ha fet. Cal destacar que en aquest mandat la majoria de governs, amb fórmules diverses, han implementat un sistema de participació de la ciutadania perquè esculli una part de les inversions. Val a dir que altres ajuntaments amb més recorregut en l’àmbit de participació, enguany han desestimat aquesta fórmula, ja que encara no s’han consolidat algunes propostes de l’any anterior. En aquest darrer tram final de mandat, amb els pressupostos 2019 a la mà, veure’m si els governs han fet els deures o per contra, no han desenvolupat les propostes que van prometre el 2015. Alguns ja han executat els projectes anunciats, altres els estan acabant, i alguns encara han de començar. Seran mesos d'obres i de fer balanç dels resultats en benefici de les poblacions i dels seus veïns.

Han guanyat

2 MENÚS DE CAP DE SETMANA A COLLBATÓ

GUANYA ENTRADES DE CINE

La nostra opinió

La collbatonina Adelaida Barona ens envia aquest dibuix de Montserrat amb dos nens de l'Escolania. Ens explica que és un cant a Montserrat, el Virolai o el Cant dels Ocells. Una persona que estima Collbató i Catalunya, independentment d'on vingui. Secció oberta a tots els artistes locals. Contacte: participo@labustia.cat.

Protagonista del mes Nou rècord Guinnes de Markus D

LA FONDA DELS ARCS

CARMEN JUSTO GARCIA - COLLBATÓ ANA ROLDAN SAMPALO - CASTELLVÍ DE ROSANES CARLOS ESTEBAN ROVIRA MUÑOZ - PIERA MARC PRINCEP CABEZAS - MARTORELL NURIA ESTEBAN JIMÉNEZ - ABRERA MARÍA ISABEL PÉREZ BOUSO - SANT ANDREU DE LA BARCA ANDREU MIRAS PAREDES - ESPARREGUERA JULIO MOURELLE VAZQUEZ - CASTELLVÍ DE ROSANES ROSARIO CABEZAS LOPEZ - MARTORELL ASCEN LÓPEZ LÓPEZ-INFANTES - MARTORELL Menú per dissabte o diumenge segons disponibilitat i prèvia reserva al tel. 667 27 27 10 a La Fonda dels Arcs de Collbató. Vàlid durant l’any 2018 Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar a les properes promocions de La Bústia.

Propera edició: Desembre de 2018 50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038

Últim dia per informació, participació i publicitat: Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Edició, disseny i distribució: L'artista d'art extrem Marc Armengol, que fa servir el pseudònim Markus D, va aconseguir el dia 21 d'octubre, pintar un quadre de 4 x 2 metres a 5 metres de profunditat en aigües de Palamós, un retrat de Salvador Dalí. D'aquesta manera va batre el rècord Guinnes i apareixerà en unes setmanes en el web oficial de l'entitat que certifica aquests rècords. Amb la seva acció d'art-extrem, el martorellenc Markus D, que actualment viu a Collbató, ha superat el rècord que tenia l'artista libanesa Colette Haddad des de feia 3 anys, amb el valor afegit que ell ho ha fet en el mar. + info: www.markus-artextrem.com.

Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038.

Consell editorial: Lluís Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Quim Sitjà. REDACCIÓ I COL·LABORACIÓ: Quim Sitjà, Marçal Fontanals (esports), Lluís Gutiérrez i Jesús Vila. Publicitat: Joaquim Pallarès. Difusió controlada per OJD-PGD Serviexit, S.L. (publicitat@labustia.cat). www.ojd.es DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007. IMPRESSIÓ: Imprintsa.


14

Abrera - Sant Esteve

la bústia · novembre del 2018

Abrera congela impostos i taxes per al 2019 breus PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS

La presentació es va fer el 8 de novembre. Aj.

Fins al 25 de novembre, els veïns poden votar una de les 12 propostes dels Pressupostos Participatius que ha presentat la ciutadania i que reuneixen els requisits establerts a les bases. Els veïns que han participat en el procés han presentat propostes amb un cost màxim de 40.000€ més IVA. En total, s'han presentat 50 propostes, de les quals 12 han passat a la fase de votacions. L'Ajuntament destina 150.000€ de la partida d'inversions. Les votacions s'han de fer a través de la web municipal i a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) de l'Ajuntament, on assessoren i hi ha el punt de votació assistida, de dilluns a divendres de 9 a 14h (dimarts i dimecres també de 16.30 h a 19.00 h).

Entrada a l'Ajuntament d'Abrera. La Bústia/Q.S.

Reconeixement a Doga pels 60 anys de presència al municipi

El Ple municipal del dia 6 de novembre ha aprovat la congelació de les ordenances fiscals per a l'any vinent. La regidora d'hisenda, Maite Novell, ha assenyalat que "un any més no incrementem els impostos. Apostem per unes taxes i ordenances més socials i més sensibles. Seguint amb la responsabilitat les nostres polítiques socials". La modificació de les ordenances fiscals per l’any 2019 va ser aprovada amb nou vots a favor dels grups municipals de l’equip de govern (PSC, CiU i ERC), dos en contra d’Abrera en Comú, tres vots en contra d’Al-

Sant Esteve no incrementa els tributs

Edificis municipals de la Policia i de l'Ajuntament. La Bústia/Q.S.

L’equip de govern ha donat llum verda a la congelació de les ordenances fiscals per a l’any 2019 a través d’una moció que es va aprovar en el darrer ple. L’objectiu és no augmentar la càrrega impositiva a les famílies, complint amb els compromisos definits en el pla d’ajust. La proposta de congelació de les ordenances fiscals va tirar endavant amb el suport dels grups de govern de PSC, Entesa, PDeCAT i Locos por Sanes. ARAses va abstenir-se i ERC va votar-hi en contra. Agents dels Mossos d’Esquadra de Martorell i de la Policia Local van detenir el dilluns 5 de novembre dos homes, de 21 i 23 anys, de nacionalitat georgiana i veïns de Santa Coloma de Gramenet, com a presumptes autors d’un robatori amb força

consumat i una temptativa de robatori amb força a interior de domicili. Un cop en dependències policials, els investigadors van trobar indicis que els relacionaven amb un altre robatori amb força en un domicili, a la mateixa poble, perpetrat el 3 de juliol d’enguany i també els van imputar. Els arrestats van passar a disposició judicial i el jutge instructor va decretar la seva llibertat amb càrrecs. El grup de batucada Retumband ha reprès nova temporada amb l’objectiu d’incorporar nous integrants i recuperar-ne d’antics. Es busca gent, sense límit d’edat, a qui li agradi la percussió i el ritme. No es requereixen nocions de música, només ganes de passar-ho bé i de gaudir.

L'alcalde i la regidora de promoció econòmica, amb el director general de Doga. Aj.

ternativa d’Abrera, i un vot en contra de Ciutadans. L'alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Promoció Econòmica, Mònica Torre-Marín, han fet un reconeixement a l'empresa de components Doga que porta implantada en el municipi ja 60 anys. Han compartit la visita a les instal· lacions amb el director general de Doga, Toni Garcia. Durant la trobada han comentat la trajectòria de l'empresa, que a banda d'Abrera, també té seus a Navarra, França, Itàlia, Estats Units, Brasil i Xina. L'activitat empresarial de Doga va començar l'any 1958 a Barcelona. In-

icialment es dedicava a la fabricació d'eixugaparabrises i posteriorment va ampliar la seva activitat amb la fabricació d'altres productes destinats al sector de l'automoció i la indústria en general. Pel Dia Internacional per a l’Erradicació de la Violència Masclista, el diumenge 25 de novembre, l'Ajuntament organitza, entre altres activitats durant tota la setmana, la II Marxa contra la violència de gènere. És oberta a tothom i gratuïta. L'inici és a les 10h davant de l'ajuntament i les inscripcions s'han de fer a l’edifici de Serveis Socials i Dones i Igualtat (carrer Major, 3).


Especial Abrera

la bústia · novembre del 2018

15

Renovem i millorem l’accés al Pavelló Esportiu Municipal d’Abrera Millorem el servei que oferim als nostres veïns i veïnes. Des de l’Ajuntament estem treballant en la millora de l’accés al Pavelló Esportiu Municipal (passeig de l’Església, 22). Així, iniciem la construcció del nou porxo d’accés per oferir un nou espai interior de rebuda als usuaris i usuàries de l’equipament esportiu. Per a la realització del nou espai afegirem un tancament vidriat a la façana. El nou vestíbul inclourà un punt de recepció amb atenció personalitzada, zona d’estada i un espai de “vending” amb màquines. També es redistribuirà la zona de la farmaciola i la sala de reunions. El pavelló acull l’oferta d’activitats del Servei d’Esports per a totes les edats: Educació Física Infantil, Preesportiva, Takwondo, Manteniment Físic per adults, Gimnàstica per la Gent Gran, Ball en Línia i Spinning. Al pavelló també s’imparteixen les classes del curs de Defensa Personal, que organitzem des de la Regidoria de Dones i Igualtat. Les entitats esportives Club Bàsquet Abrera i el Club Esportiu Abrera (futsal) entrenen i competeixen en aquest pavelló. L’entitat Vive y baila fa classes de ioga i zumba i l’Institut Voltrera, d’educació física dels cursos de batxillerat. Amb aquesta actuació, els més de 1.100 usuaris i usuàries que cada setmana fan activitats al Pavelló Esportiu Municipal i els seus acompanyats comptaran amb un nou espai de rebuda còmode i adaptat a les seves necessitats.

Continuem treballant en la millora de diversos parcs d’Abrera Les condicions actuals i els usos són diferents en cada un d’aquests espais d’esbarjo. El parc de Can Morral i el de la plaça Pau Casals estan ubicats en el centre urbà del nostre municipi i tenen una zona important destinada als jocs i a l'esbarjo. L’actuació inclourà l’ampliació i millora de les seves instal·lacions. Al parc de Can Morral es preveu situar-hi nous jocs i millorar els tancaments i límits de les diverses àrees. També es preveu canviar l’organització dels espais fent que les zones de jocs s'estructurin al voltant de l'edat dels seus usuaris i usuàries. Els més petits tindran un espai més especialitzat ubicat en una banda diferenciada de la resta, on s'hi ubicaran jocs per als més grans i on es tindrà també especial cura amb la instal·lació de jocs inclusius per a nenes i nens amb mobilitat reduïda. L'ús continuat de les zones de joc, les inclemències del temps i a vegades el vandalisme provoquen el deteriorament dels parcs i espais de joc infantil. Des de l’Ajuntament d’Abrera promovem l’esbarjo a l’aire lliure en unes instal·

lacions més còmodes, segures i afables amb el nostre entorn. Per aquest motiu, estem treballant en quatre parcs: Can Morral, plaça Pau Casals, el "Parc de la Tortuga" al barri de les Carpes i el parc de Ca n'Amat.

Vuitè Concurs d’Aparadors Nadalencs Promovem i dinamitzem el comerç local, fent que el Nadal sigui una festa als carrers i establiments d’Abrera! Un any més, des de l’Ajuntament d’Abrera organitzem el concurs d’aparadors nadalencs. En el concurs pot participar qualsevol comerç d’Abrera amb aparador o pàgina web segons la categoria. La inscripció és gratuïta. Es formalitzarà omplint una fitxa que podreu trobar pròximament a la pàgina web ajuntamentabrera.cat i que s’haurà de lliurar al departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Abrera (rambla de Torrentet, 16, 1a planta, Mercat Municipal) fins al dijous 22 de novembre.

El concurs comptarà amb un jurat especialitzat i un de popular. Serà una votació oberta i es podrà votar al web ajuntamentabrera.cat i a la bústia dipositada a la primera planta del Mercat Municipal d’Abrera, del dilluns 3 de desembre a les 9 hores fins al divendres 14 de desembre a les 14 hores. El veredicte del jurat es farà públic el dilluns 24 de desembre.

Entre les noves propostes del parc s'hi inclou una tirolina per als més grans, llits elàstics i un nou sorral. Per a fer més acollidor aquest espai en les hores de sol es preveu també de col·locar-hi diversos tendals per a generar les ombres necessàries.

Treball compartit Per tal de recollir el màxim d'aportacions vam explicar el projecte del parc de Can Morral a l'equip docent de l'Escola Bressol Municipal "Món petit" i vam realitzar també una visita a l’Escola Ernest Lluch. L’alcalde, Jesús Naharro, i tècnics municipals van recollir les opinions dels petits i petites sobre el parc. Hem tingut molt en compte la visió dels usuaris, tant dels infants, pares i mares i docents per tal de configurar un nou espai de joc més d'acord amb les seves necessitats. L'actuació al parc de la plaça Pau Casals consistirà també en la redefinició i nova organització de l'espai de jocs i el seu entorn per tal de millorar-ne la funcionalitat i augmentar el nombre de jocs. L'actuació al parc de la Tortuga, al barri de les Carpes, se centrarà sobretot en la millora dels accessos i en l'enjardinament del recinte. I per altra banda, els treballs a realitzar al parc del barri de Ca n'Amat s’incidiran sobretot en actuacions de manteniment i reparació.

Més horari i serveis a la Deixalleria Municipal Per tal de donar més bon servei i millorar l’accés dels nostres veïns i veïnes a la Deixalleria Municipal, des de l’Ajuntament ampliem l’horari de la instal·lació, situada al carrer Sant Ermengol número, 15. Els nous horaris d’obertura són de dimarts a divendres de 10.00h a 14.00 h al matí i de 17.00 a 19.00 h a la tarda. Dissabtes i diumenges de 10.00 a 14.00 h. Podem portar els residus que no es recullen en els contenidors habituals que trobem al carrer, com grans volums de paper i cartró, fustes, electrodomèstics, restes de poda, residus especials en petites quantitats, oli domèstic, entre d’altres.

A més, els veïns i veïnes d’Abrera també poden portar xeringues, agulles, llancetes i punxants originats en qualsevol tractament domiciliari. És important que l’usuari o usuària capsuli o protegeixi aquests elements amb el seu tap o caputxó. Després, cal dipositar aquests materials en un petit recipient rígid i estanc de plàstic (per exemple: una ampolla petita d’aigua o refresc). Recordem també als nostres veïns i veïnes que poden deixar andròmines (mobles i trastos vells) el segon i últim dijous de cada mes al costat dels contenidors de recollida d’escombraries, sense obstaculitzar el pas. ajuntamentabrera.cat


16

Castellví de Rosanes - Collbató

Miquel Solà compareix davant de la Fiscalia

la bústia · novembre del 2018

Joan Carles Almirall, citat per l'1-O

Sortida de l'alcalde de Collbató de la Ciutat de la Justícia, amb el suport d'un grup de persones. Aj.

Sortida de l'alcalde de Castellví de la Fiscalia, amb el suport de veïns, amics i part del consistori. S.E.

L'alcalde Miquel Solà (ERC) va comparèixer, el 16 d'octubre, davant la Fiscalia per un presumpte delicte de desobediència pel suport al referèndum de l'1-O. Solà es va acollir al dret a no declarar. A la porta de la ciutat de la Justícia un nombrós grup de persones van acompanyar al citat. La tercera edició del Festival músiques Amadeu Vives se celebra els dies 16,17 i 18 de novembre. El programa comença el divendres a les 5 de la tarda amb una Cantata La cançó més bonica del món a càrrec dels alumnes de 4t de primària de les escoles La Salut i Mansuet. La inauguració del festival es farà amb la conferència Amadeu Vives, passió per

L'alcalde Joan Carles Almirall (PDeCAT) va anar, el dia 23 d'octubre, a declarar a la Ciutat de la Justícia convocat per la Fiscalia per un presumpte delicte de desobediència, malversació de fons públics i prevaricació. Almirall es va acollir al dret a no declarar i posteriorment feia públic a les xarxes: "Molt agraït per les mostres de suport, per l’acompanyament dels que heu pogut venir fins a Fiscalia, dels que m’heu donat el vostre suport tot i no ser independentistes però que defenseu votar, agraït també als que no heu dit res però respecteu. Als dels insults ..1,2,3,..99,100. Sempre obert a parlar. El que sempre he reclamat diàleg... Seguint fent camí".

la música, passió per la pàtria, presentada per Francesc Cortés i Mir, professor de musicologia de la UAB. Tancarà l'acte un concert del grup Baltaveu de música tradicional format per Xavier Rota i Patri Garcia. L'endemà dissabte es presenta el concert de Ma del Mar Bonet fent un repàs dels 50 anys de carrera al Casinet a partir de les 10 del vespre. El diumenge tancarà el festival un espectacle amb l'Sparagaria Orquestra titulat Ara clàssica! Beethoven versus Mozart a l'església de Sant Corneli a la tarda. Collbató per la Solidaritat organitza l'1 i 2 de desembre el Cap de Setmana Solidari al Casinet. + Info: solidaritatcollbato.org.

El coeficient municipal de l'IBI urbà de Castellví es rebaixarà el 0,0073 per intentar que els rebuts variïn el mínim possible del 2018 al 2019. Així, es passaria d'un coeficient del 0,71 l'any 2018 a un 0,7027 l'any 2019, segons ha assenyalat l'alcalde, Joan Carles Almirall en el darrer Ple. Dels impostos i taxes per al 2019 de Castellví, tan sols s'apujarà el coeficient dels béns immobles de característiques especials, canvi que tan sols afecta infraestructures com l'autopista, i que passarà del 0,98 actual a l'1,3. Les ordenances, passat un mes de l'aprovació inicial, passaran a definitives i entraran en vigor el dia 1 de gener.


Entrevista

la bústia · novembre del 2018

17

“Els olesans i olesanes tenen una de les aigües de més qualitat i més ajustades de preu de Catalunya” Joan Arévalo, president de la Comunitat Minera Olesana Joan Arévalo i Vila (Olesa de Montserrat, 1943). Enginyer Tècnic Industrial de formació, és el president de la Comunitat Minera Olesana després d'un llarg recorregut en altres càrrecs i funcions a la cooperativa. La CMO compta amb 10.205 socis, el 99% dels domicilis d'Olesa. En els darrers anys la cooperativa ha fet una important modernització de l'explotació que els permet donar més i millor servei amb molta menys despesa d'energia. Aquest any celebra el seu 150è aniversari, els darrers 25 ja com a cooperativa de consumidors i usuaris. Olesa de Montserrat Actualment el món cooperatiu està en creixement. La CMO, però, ja en suma 25 anys com a cooperativa, per què es va fer aquesta transformació? La CMO era una Societat Civil de Propietaris i tenia una estructura que no estava ajustada per desenvolupar la nostra missió. Una de les primeres accions necessàries era fer aquesta transformació en cooperativa per assegurar la continuïtat de l'entitat. També va ser una adaptació de l’estructura jurídica, societària i administrativa de l’entitat a la Llei de Cooperatives. En el seu llarg bagatge a la CMO, de què n'està més satisfet? Un dels fets més importants és que, des del primer dia, hem fet una gestió pública i participativa. El 80% de l'aigua de Catalunya està privatitzada i nosaltres teníem clar que volíem un model de gestió diferent, en el nostre cas el model cooperatiu. L’aigua és un servei, no una mercaderia. Quantes persones treballen? Hi ha onze professionals molt preparats que s'encarreguen del dia a dia de la CMO coordinats per un director gerent, que gestionen el servei i ofereixen la millor atenció possible. El govern de la cooperativa està en mans del Consell Rector. D'on extreu la CMO l'aigua que arriba a les cases? El 99% procedeix dels pous del riu Llobregat i la resta de la mina de la Creu de Beca. Actualment subministrem aigua a 11.000 punts i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ens per-

“El dia 8 de desembre de 1868 un grup d’olesans va fundar la Sociedad Minera Olesanesa amb l’objectiu principal de disposar d’aigua potable a la vila”

“A Olesa hem passat de consumir 180 litres/habitant/ dia l'any 1992 als 108 actuals”

“L’aigua no és un element mercantil, és una necessitat vital”

met una captació diària del riu d'uns 8.000 metres cúbics que no esgotem. A Olesa els usuaris paguen l'aigua més barata de Catalunya? Una de les més barates de Catalunya. Cal tenir en compte que el 55% del rebut són canons o impostos i el 45% el consum. La gestió cooperativa fa possible que la factura de l’aigua sigui més d’un 40% inferior a la dels pobles de l’entorn i l’àrea metropolitana. Es fa un bon ús de l'aigua? A Olesa estem molt sensibilitzats en el consum d'aigua perquè hem entès que és un bé comú. De fet hem passat de consumir 180 litres/habitant/dia l'any 1992 als 108/litres/habitant/dia actuals. Actualment quants socis són? 10.205 l'any passat, el 99% dels domicilis del municipi. Tots tenen un vot en la gestió de l'aigua d'Olesa. També valoren l’atenció personal que tenen en cas de qualsevol incidència que es produeixi. El tracte que tenen i reben els socis i sòcies és de copropietari, també saben que en donar-se de baixa recuperen, revalorada, l’aportació que van fer. Com és la relació de la CMO amb l'Ajuntament d'Olesa? L'Ajuntament és qui té la potestat de l'aigua dels municipis. En el decurs de la història hi ha hagut de tot, però sempre respectant el principi de subsidiarietat. Enguany estan commemorant els 150 anys de la fundació de la Comunitat. Sí, ja hem celebrat alguns actes, com el Dia del Cooperativista del passat mes de setembre, amb la vi-

El president de la CMO, amb el llibre que es presenta el dia 23 de novembre. CMO.

sita dels socis a l'ETAP Mas de les Aigües, o l'Assemblea General Extraordinària del passat 20 d'octubre, on també vam organitzar l'exposició de fotografies del mestre Miquel Guillamón, 'Miralls del llac del parc', que és un record a l'antic llac. Per endavant ens queden encara el gruix dels actes commemoratius. El 23 de novembre presentarem el llibre ‘Recull històric de l’aigua d’Olesa. 150 anys de la fundació de la Societat Minera Olesanesa’, de l’enyorat Jaume Morera; l’1 de desembre farem l’Acte Institucional al Casal Catequístic; el 16 de desembre gaudirem del concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès. Per acabar, el març de 2019 els olesans podran visitar una exposició dels 150 anys de la CMO conjuntament amb l’Ajuntament, emmarcada en el Dia Mundial de l'Aigua, a la Casa de Cultura. Després d'un segle i mig de vida, quins reptes de futur es marca la

cooperativa? Participar en una economia circular, impulsar la sostenibilitat en tota la nostra explotació, amb energies renovables o alternatives i eliminar aforaments. Amb aquest concepte hem passat de gastar 159 Kw/dia l'any 1992 als 118 Kw/dia en l'actualitat, optimitzant els recursos. Hem de mantenir la gestió cooperativa de l’aigua i tractar-la, com hem fet fins ara, com un bé essencial i necessari per al desenvolupament humà. L’aigua entesa com un bé comú ha de ser gestionada amb la participació directa dels ciutadans, que en són els consumidors. Cal fer una gestió de prevenció pensant en el futur i un estalvi continuat. L’aigua no és un element mercantil, és una necessitat vital. Volem encarar el futur, ple d’oportunitats, des d'un punt col·lectiu i amb el lideratge de l’economia social. Per molts anys! En vida vostra!


18

Gelida - Masquefa

la bústia · novembre del 2018

Premi a l'accessibilitat del CTC de Masquefa

Gelida congela per sisè any els impostos i taxes

El projecte 'CTC Accessible" ha estat reconegut per l'ONCE. La Bústia/Q.S.

La plaça de l'Església amb el carrer reformat, la segona setmana de novembre. La Bústia/Q.S.

Els premis solidaris ONCE 2018 han guardonat a l'Ajuntament en qualitat d'administració pública, per l'accessibilitat al Centre Tecnològic Comunitari (CTC), la seu del projecte "CTC Accessible". Al CTC s'ofereixen serveis de formació, assessorament emprenedor, borsa de treball, etc. sota el paraigua de les TIC. Disposen d'eines TIC especialitzades que garanteixen l'accés als serveis amb voluntat clara que siguin accessibles per a tothom. El projecte va néixer l'any 2009 i permet dia a dia que les persones amb qualsevol tipus de tecnologies de la informació i la comunicació en igualtat de condicions i beneficiar-se tant en l'àmbit personal com

laboral. Altres guardonats dels premis ONCE són l'Associació Pulseras Candela, el programa de ràdio 'Ser Especials', Marc Buxaderas i el Club Gimnàstic Tarragona. Les ordenances fiscals per a l’any vinent no inclouen increments en cap dels principals tributs, per segon any consecutiu. La novetat més destacada té a veure amb l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), que en el cas dels habitatges se situa al 0,646%, el tipus d’interès més baix en els darrers 20 anys, segons fonts municipals. La votació per l'aprovació dels tributs i taxes per al 2019 ha estat a favor l’equip de govern, l’abstenció d’ERC i PP i els vots en contra de PSC i CUP.

Indemnización por despido tras un ERTE Conforme a usual doctrina de la Sala de lo Social del Tribunal Supremo, el salario a considerar para el cálculo de la indemnización por despido ha de ser el último percibido o el actual en el momento de la extinción del contrato de trabajo, salvo circunstancias especiales, figurando entre tales circunstancias especiales la oscilación de los ingresos irregulares o la no aplicación de los salarios regulados en Convenio Colectivo, etc. Más en concreto, en supuestos de reducción de jornada, no sólo cuando se produce en la jornada reducida por razones de guarda legal, sino en los que, la reducción es imputable a la exclusiva decisión empresarial, que unilateralmente minora jornada y trabajo para después proceder a un despido, se imputa el salario a jornada completa, razonándose al efecto que ( ) sería contrario al principio de buena fe aceptar la actuación de la empresa que reduce unilateralmente el salario para perjudicar al trabajador no sólo en sus retribuciones, sino incluso en el importe de la indemnización por extinción de la relación laboral ( ). Pero es que, además, la Sala de lo Social del Tribunal Supremo en su sentencia de 27 de junio de 2018, ha mantenido el mismo criterio en los supuestos de reducción de jornada a consecuencia de un expediente

de regulación temporal de empleo (ERTE) haya sido o no pactado la medida colectiva con la empresa. Admitir como módulo salarial la retribución correspondiente a jornada reducida incentiva innegablemente el fraude de ley, en tanto que, consintiera la utilización de la implantación de una jornada reducida como antesala para el final abaratamiento del despido posterior. La aplicación de la doctrina sentada por la resolución judicial mencionada que consiste en aplicar, como cálculo del módulo salarial a efectos de un despido posterior a un ERTE, el salario mensual a jornada completa, pues la ilegitimidad de tal medida –despido improcedente- si se tomará el salario percibido en el ERTE incidiría sobre el patrimonio del trabajador previamente afectado con la medida –ajustada a Derecho, pero innegablemente gravosa- de la reducción operada por el expediente de regulación temporal, de forma que no se presenta razonable que tras el sacrificio de la reducción salarial el trabajador se vea perjudicado- además- con la posterior reducción indemnizatoria.

Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista ICAB 18546

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat

El consistori ha aprovat en el Ple del 30 d'octubre congelar les ordenances fiscals per a l'any 2019 per sisè any consecutiu. S'han introduït algunes actualitzacions i bonificacions, com l'IBI per a famílies nombroses o per vehicles elèctrics. El PSC i PDeCAT han votat a favor, la CUP s’ha abstingut i ERC ha votat en contra. Els Mossos d’Esquadra de l’Alt Penedès van detenir, el dilluns 15 d’octubre, a Vilafranca, un jove de nacionalitat espanyola, de 22 anys i veí de Cornellà com a presumpte autor d’un delicte de furt. La investigació es va iniciar el 10 d’octubre quan un operari d’una empresa de tractament d’aigua domèstica havia sos-

tret diverses joies d’un domicili de Gelida. Els investigadors van esbrinar que dos dies abans, el 8 d’octubre, aquest tècnic havia realitzat el manteniment al domicili d’uns clients de l’empresa en aquest municipi. L’operari s’havia endut diverses joies que es trobaven sobre una taula del domicili i les havia venut en una empresa de compravenda d’or de Cornellà. Els investigadors van recuperar les joies i les van retornar a la seva legítima propietària i finalment, el 15 d’octubre, van detenir el presumpte autor. L’arrestat va quedar en llibertat després de declarar en seu policial i esperava que el cités el jutge.


Especial

la bústia · novembre del 2018

19

La Diputació de Barcelona ajuda a reduir un 18 % les factures de llum, aigua i gas de les famílies vulnerables de 212 municipis

La Diputació de Barcelona té com a repte de mandat 2016-2019 "fomentar polítiques socials orientades a la cohesió i a la reducció de les desigualtats". En aquest marc, ha desplegat el Pla de xoc contra la pobresa, per tal de garantir les necessitats bàsiques de la població i els seus drets socials en matèria d’alimentació, habitatge i subministraments bàsics. Programa d’Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica Amb l’objectiu de donar suport als ajuntaments de la demarcació de Barcelona en les accions preventives contra la pobresa energètica, la Diputació de Barcelona ofereix des del març de 2017 el programa Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica. Es tracta d’una actuació transversal que impulsen els àmbits de Benestar Social, Medi Ambient i Habitatge de la corporació. El programa ofereix als ajuntaments accions per millorar l’eficiència energètica dels habitatges en situació de pobresa energètica, reduir les despeses d’aquestes llars en subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas) i millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat social. Inclou dues visites a domicili -en què hi participen un tècnic especialitzat en eficiència energètica i un tècnic d’intervenció social- i a partir de les quals es dissenya i s’implanta una intervenció integral, amb la instal·lació d’aparells de monitoratge de

consum; l’anàlisi de factures i hàbits de despesa; el recull de dades de diagnòstic social; la instal·lació d’elements d’eficiència energètica, i l’assessorament sobre la gestió dels subministraments i els hàbits de consum.

recollim ens permeten afrontar nous reptes de futur. Per això, el nostre compromís és seguir treballant en aquest línia i poder fer una cirurgia més precisa amb les dades obtingudes».

Durant el 2017, s’han fet 1.540 auditories a 212 municipis de la demarcació de Barcelona que han reduït un 18% les factures de llum, aigua i gas de les famílies vulnerables, el que representa 225 euros anuals per llar. La previsió d’estalvi energètic estimat és de fins a gairebé 1,5 milions kWh anuals en el conjunt de les 1.540 llars.

Materials i suport a responsables i professionals de Serveis Socials

S’han instal·lat més de 18.000 elements d’eficiència energètica per a optimitzar la il·luminació, controlar i gestionar millor l’energia, millorar l’aïllament de portes o finestres i estalviar aigua. S’han realitzat 5.218 actuacions per optimitzar els contractes de subministraments, entre elles 587 peticions de Bo Social. El programa es continua implantant aquest 2018 fins al juliol de 2019, amb la previsió de dur a terme 1.600 auditories energètiques a 191 municipis més. Té un pressupost d’un milió d’euros per a les edicions 2017-2018. Segons explica la vicepresidenta segona i responsable de l’Àrea d’Atenció a les Persones, Meritxell Budó, «Són els ajuntaments els que es posen en contacte amb la Diputació per sol·licitar les auditories. Són casos de vulnerabilitat que ja s’han detectat a través dels serveis socials municipals». Budó afegeix que «Les dades que

La Diputació de Barcelona, amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, ha elaborat guies de suport adreçades als ajuntaments per a la implementació del Reial Decret 897/2017, de 6 d'octubre, que regula la figura de consumidor vulnerable, el Bo Social i d’altres mesures de protecció per als consumidors domèstics d’energia. S’ha editat un document de “Mesures de protecció a la persona consumidora vulnerable d’energia”, adreçat a responsables polítics i tècnics de serveis socials que ajuda a valorar la situació actual i el paper dels serveis socials municipals en el desplegament del Reial Decret 897/2017. També s’ha editat una segona publicació sobre el “Bo social elèctric. Guia per a l’acompanyament dels i les professionals de serveis socials”, adreçada als professionals de serveis socials amb l’objectiu d’oferir informació sobre el nou procediment i tramitació del Bo Social. Aquest material s’ha posat a disposició dels ens locals en format electrònic i es va adaptant permanentment a les modificacions legals i de protocols. També s’acompanya de sessions formatives en el territori.

Oficines Municipals d’Atenció al Consumidor i Unitats Mòbils La Diputació de Barcelona, a través de les Oficines Municipals d’Informació al Consumidor (OMIC) i de les Unitats Mòbils d'Informació al Consumidor (UMIC) que es desplacen als municipis, ofereix informació a la ciutadania sobre la tramitació del Bo Social. També es dona formació i capacitació als tècnics municipals de consum sobre aquest àmbit. Suport econòmic als municipis per a la cobertura de les necessitats bàsiques i la inclusió social D’un total de 45 milions d’euros destinats als projectes de Benestar Social, la Diputació de Barcelona destina 11 milions d’euros anuals als municipis de la demarcació de Barcelona per a la prestació de Serveis Socials Bàsics i 15 milions d’euros en el marc del programa complementari per a la cobertura de necessitats socials bàsiques, com ara els subministraments d’aigua, llum i gas. La resta es destina a programes com la Teleassistència, el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge, entre molts d’altres, així com al suport a entitats del tercer sector social. En definitiva, actuacions i mesures de la Diputació de Barcelona que s’avenen amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, número 1: “posar fi a la pobresa en totes les seves formes en tot el món”. www.diba.cat


20

Esports

la bústia · novembre del 2018

Jordi Morales es corona campió del món El palista es va imposar a la final del Mundial davant l’holandès Jean-Poul Montanus (3-0) SANT ANDREU DE LA BARCA L’esparreguerí, establert actualment a Sant Andreu de la Barca, Jordi Morales, continua sumant èxits en la seva dilatada carrera esportiva. El palista del CN Sabadell es va proclamar campió del món de tennis de taula adaptat de la Classe 7 a Eslovènia després d’imposar-se a la final per 3-0 (11-4, 16-14 i 11-4) a l’holandès Jean-Poul Montanus. És el primer cop que Morales assoleix l’or en un Campionat del Món (havia guanyat medalles a europeus, mundials i jocs Paralímpics). Abans de disputar la final però, el palista de 32 anys va tombar en semifinals al número quatre del món, l’egipci Ahmed Sayed Moahmed, per un contundent 3-0 (11-9, 12-10 i 11-2).“Ha estat molt estrany, em costa creure com ha anat tot, però estic súper orgullós i content, no hi ha paraules per descriure ara mateix com em sento.

de més edat, i La Bicicletada va ser el grup més nombrós. D’altra banda, també es va celebrar el Sant Andreu Solo Bici Festival on es va homenatjar a l’exciclista professional, ‘Purito’ Rodríguez. POLIESPORTIU. La XXII Gala dels Premis de l’Esport de Sant Andreu de la Barca farà reconeixement dels mèrits esportius durant la temporada 2017/18 a molts dels esportistes de la ciutat. L’acte tindrà lloc al teatre Núria Espert el divendres 23 de novembre a les 20 hores. Jordi Morales va culminar una brillant competició amb la medalla d’or. J.M.

És alguna cosa amb el que somia qualsevol esportista, ser campió del món no ho aconsegueix molta gent, estic molt satisfet i ara a gaudir”, ha explicat. CICLISME. Més de 400 persones de totes les edats van participar en una jornada lúdica-esportiva

a favor del medi ambient a Sant Andreu de la Barca. La contribució d’aquesta passejada en bici sense contaminació al medi ambient va permetre un estalvi d’emissions contaminants: de 412,08kg de CO2. Maria Valdivieso va ser la participant de menys edat; Francesc Peralta, el

BÀSQUET. El sènior masculí A del CB Sant Andreu de la Barca comptarà amb un base nordamericà fins a final de temporada. Jerahme Marcus Williams s’ha incorporat a la disciplina groc-i-negra fins a final de temporada procedent de la Universitat de Point Park. A més, farà d’assistent del cadet masculí groc i de tecnificacions.

El CBE, a un pas de la Final a Quatre ESPARREGUERA

l’equip infantil pel seu campionat estatal així com a la categoria Generació TT.

El CB Esparreguera es va imposar davant el BBA Castelldefels per 63 a 57 en el partit d’anada dels quarts de final de la Lliga Catalana EBA. Els parcials van ser 13-15, 20-12, 17-12 i 8-18. La tornada es jugarà el 6 de desembre al Municipal de Can Vinader. Els d’Òscar Navarra estan a un pas de classificar-se per a la Final a Quatre. ESCALADA. Lluc Macià, del Club Excursionista Esparreguera, es va proclamar campió d’Espanya d’Escalada de Dificultat en la categoria sub 16. La competició es va celebrar a

ESPORT ESCOLAR. El passat 20 de setembre es va iniciar la competició escolar, que es dividirà en tres blocs: primer trimestre futsal, segon trimestre bàsquet i handbol, i tercer trimestre futbol camp.

Els esparreguerins van ser millors en el partit d’anada. CB Esparreguera.

Madrid on hi van participar els grans especialistes d’aquesta modalitat esportiva. TENNIS TAULA. El passat 8

breus

Tot a punt per a la celebració de la vint-i-dosena edició de la Gala dels Premis de l’Esport

de novembre es va celebrar al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch de Barcelona La Nit del Tennis Taula Català 2018. Va ser distingit

FUTBOL SALA. Els jugadors del CFS Esparreguera, Joel Miras (benjamí A), Raúl Acedo 8cadet A) i Berta Rius (infantil B) van ser seleccionats per participar en els entrenaments de la selecció del Baix Llobregat que s’organitzen regularment.

ABRERA. Els frontons de Bac de Roda van acollir les finals del Campionat de Catalunya de Frontennis Olímpic per Parelles. Albert Domínguez i José Juan Cuesta, del CF Abrera, es van proclamar subcampions després de perdre la final davant Ferran Cantariño i Pol Dalmases (CN Terrassa) per 9-15, 15-5 i 10-7. En quart lloc va acabar els abrerencs Daniel Mendoza i Raúl Cots. Mentrestant, l’equip sènior masculí del CB Abrera està a punt d’arribar a l’equador de la Lliga a Tercera Catalana. Els blanci-vermells ocupen posicions capdavanteres a la classificació del grup VI. D’altra banda, La Vinya Gimnàstic Club va presentar el nou logo de l’entitat, més modern i visual. GELIDA. Excel·lent participació en la cinquena edició de la Cursa Marrameu que es va celebrar el passat 21 d’octubre. A la prova curta, el guanyador va ser Alberto Blanco, amb un temps de 39’59’’, seguit de Sergi García (44’42’’) i Carlos Ortega (45’29’’), els dos integrants de l’AE Córrer A Gelida. A la categoria femenina, la primera classificada va er Maria del Carme Berlanga (Córrer a Gelida, 57’23’’). Núria Molina (1h08’35’’) i Eva Serralvo (1h11’47’’) van ser segona i tercera respectivament. I a la prova llarga, el campió va ser Óscar Carratalà (Blanca-Team, 56’49’’), seguit de Manuel Torres (1h01’15’’)i Jordi Bricollé (1h01’31’’). A la categoria femenina, la primera a completar el recorregut va ser Maria Cartró (ACE Bombers Bcn, 1h19’16’’).

REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil Treballem amb les principals companyies d'assegurances

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h

Nova ubicació

MARTORELL - 93 776 54 44 Carretera de Piera, 43

OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81

REPARTIDOR SECTOR ALIMENTACIÓ

Cuida de tu cuerpo, es el único lugar que tienes para vivir Passatge Josep Antoni Bujons, 35 - MARTORELL T. 93 142 28 90 - 659 302 618 www.nicolacentroestetico.es Nicolacentroestetico

Furgoneta de l’empresa Treball de dilluns a divendres, 25 hores setmanals Horari de mati 3 dies (de 9,30 a 13,30 h) i 2 dies de 9,30 a 16,15 h) Salari: 12.000 € bruts any Es requereix carnet de conduir tipus B i residència a Olesa de Montserrat o zona propera. Persones interessades enviar currículum a: administració@xmargarit.com


Esports

la bústia · novembre del 2018

El futbol sala i la natació es presenten

MARTORELL

ATLETISME. El Complex Esportiu Torrent de Llops va acollir la 1a jornada del Campionat Escolar. A falta de la 2a jornada, el 18 de novembre, l’escola José Echegaray encapçala la classificació.

El nou pavelló de Can Cases va acollir la presentació dels equips de la Unió Futbol Sala Martorell (UFSM), l’entitat que aplega els conjunts del Futsal 2010, l’AE Martorell i l’equip de l’Arc de Sant Martí. En total, 19 conjunts. D'altra banda, el pavelló esportiu municipal va acollir la presentació dels 6 equips del Sala5. L’entitat, dirigida per Jordi Gay, presenta enguany 1 cadet C i l’equip vinculat amb el Club Social Punt de Trobada, a més del sènior, 2 equips juvenils i 3 cadets.

Presentació de la Unió Futbol Sala Martorell. Aj. Martorell.

NATACIÓ. El CN Martorell va presentar al Complex Esportiu La Vila els 12 equips i més de 250 esportistes que configuren l’organigrama de l’entitat. Presidida per

l'Eva Rodríguez, Irina Barceló és al capdavant de la secció de natació, mentre que Joan Pérez i Àlex Márquez gestionen el waterpolo martorellenc, amb David Torilo com a secretari tècnic.

BÀSQUET. El sènior masculí del CB Martorell té nou entrenador. Raúl Laita va deixar la baqueta per pel CB Vic de la LEB Argent. Toni Olivares, fins ara segon tècnic, és ara el màxim responsable.

ARTS MARCIALS. El Club Judo Martorell es va presentar en societat el 5 d’octubre, en la 23a Trobada d’Entitats. Van constituir-se el 2017, compten amb un centenar de socis i una setantena d’esportistes de totes les edats. D’altra banda, unes quaranta dones van començar un curs de defensa personal femení que organitza la regidoria d’esports a les Instal·lacions Esportives Municipals. Els dissabtes del mes de novembre aprenen recursos i solucions per a escapar de possibles accions d’agressió.

21

Futbol

El CF Martorell va ser distingit a la Gala del XXXV Trofeu Campions de Mundo Deportivo pels títols de Lliga aconseguits la temporada passada en sènior: masculí (Tercera Catalana) i femení (Segona Catalana).

Waterpolo Les martorellenques, dirigides per tercer any consecutiu per Rafa López, es van enfrontar al Sant Feliu-L’Hospitalet en la 1a jornada de la Primera Divisió de la Lliga Catalana de l’absolut femení.

Rugbi L’RC Martorell participa a la Marató de TV3, que enguany està dedicat al càncer. El club sortejarà una panera de Nadal i els diners recaptats es destinaran a aquesta iniciativa solidària.

Jana Fernández, al Mundial sub 17 de futbol SANT ESTEVE SESROVIRES La sesrovirenca i jugadora del Barça, Jana Fernández, ha estat convocada pel Campionat del Món de Futbol Femení Sub 17, que tindrà lloc aquest novembre a l’Uruguay. Fernández ja va formar part de la selecció espanyola en el campionat d’Europa d’aquest any, que va acabar amb Espanya com a campiona.

VOLEIBOL. La Federació Catalana va guardonar Dolors Esteve per la seva gestió al capdavant del CV Sant Esteve. Va rebre el guardó Vicens Puigdomènech en l'edició de la Festa del Vòlei Català celebrada a Esplugues. La federació li ha volgut agrair amb aquest premi el seu esforç i dedicació. HOQUEI PATINS. El sesrovirenc

Martí Busquets, que estudia 1r de batxillerat a l’Institut Montserrat Colomer, va debutar amb només 15 anys en l’OK Lliga, la màxima categoria de l’hoquei patins espanyol. A més, com a jugador de les categories inferiors es va proclamar campió de Catalunya i d’Espanya.

tradicional Festival de Nadal. L’entitat farà unes portes obertes de 10.30 a 12.30 hores i, posteriorment, el Festival. A més, el 27 i 28 de desembre organitzarà el Campus de Nadal.

ATLETISME. El dissabte 17 de novembre se celebra el tercer Cros Comarcal Escolar a les instal· PATINATGE. El CPA Sant Esteve lacions de l’Agora International La Jana, al campionat del Món. Aj. SES. organitzarà el 15 de desembre el School Barcelona.


22

Esports

la bústia · novembre del 2018

Sandra Corcuera fitxa per FasterWear OLESA DE MONTSERRAT La 7 vegades campiona del Món de Retrorunning, Sandra Corcuera, fitxa per l’equip FasterWear per a la temporada 2019. L’objectiu és tornar a Itàlia per revalidar el títol de campiona en ruta. De cara a l’any 2020, el campionat del Món a França. L’equip de la marca de roba esportiva alacantina ajudarà l'olesana a complir el seu somni per tal que aconsegueixi fer història i poder guanyar el seu 8è títol de campiona del Món.

TIR AMB ARC. El TAO va començar amb bon peu la Lliga Catalana de Sala a Canovelles. Va aconseguir nou primers i quatre segons. CICLISME. David González (Megabici-Tecafri) va acabar la temporada federada de BTT en la categoria màster 50. Cal destacar el 5è lloc en la general al campionat de Barcelona i de Tarragona, on va ser 1r a la seva categoria. Sandra Corcuera. D.V.

NIT DE L’ESPORT. L’Escorxador acull el 16 de novembre a les 19h

la Nit de l’Esport on es reconeixen els esportistes, equips i clubs més destacats de la temporada. ATLETISME. El CAO va organitzar el 22 d’octubre la 2a i darrera jornada del Campionat Escolar amb 600 participants. Per escoles va guanyar el Daina Isard, i per instituts el Creu de Saba. BÀSQUET. El 25 de novembre se celebra la presentació del Nou Bàsquet Olesa. El club compta amb 270 jugadors i jugadores.

breu CASTELLVÍ DE ROSANES. Núria Marquès ja ha començat la temporada amb el seu club, el CN Sant Feliu. La castellvinenca s’està preparant per al primer repte esportiu important, el Campionat d’Espanya de Vàlids que se celebrarà a Castelló el pròxim mes de desembre. Una competició que li servirà per preparar el Mundial que s’ha de celebrar l'any vinent a Kuching (Malàsia).

Ciclocros a Masquefa La Portals celebra 10 anys MASQUEFA Masquefa va acollir la 2a edició del Ciclocros Vila de Masquefa. Malgrat la pluja, prop de 200 ciclistes es van donar cita en aquesta competició. A la prova femenina va ser un monòleg de Jordina Muntadas (Corvi), mentre que a la masculina es va imposar Isaac Simón (BH Concept Barcelona). En la general de la Copa Catalana de Ciclocròs tant Muntadas com Simon es van posar líders. PATINATGE ARTÍSTIC. Gran èxit de participació en el 8è Trofeu de Patinatge Artístic Vila de

Masquefa que es va celebrar el 10 de novembre, on van participar, a més de l’entitat organitzadora, el Matadepera, Montbui, Sant Ramon i Caldes de Montbui. A més, el CPA Masquefa va participar en el X Trofeu de la Sal a Cardona on cal destacar les primeres posicions de Júlia Quesada (inc. B), Arnau Media i Laia Ibáñez (Promoció cadet) i el tercer lloc de Laia Ibáñez (infantil B). BILLAR. Luis Gómez es va proclamar a Badalona subcampió de Catalunya de billar en la modalitat de biatló.

COLLBATÓ Ja hi ha data per a La Portals 2019, que enguany arriba a la seva desena edició. La marxa solidària de BTT no competitiva se celebrarà el dissabte 6 d’abril de 2019, mentre que La Portals es farà un dia després, el 7 d’abril. D’altra banda, va tenir lloc la primera reunió de voluntaris per preparar el documental de la X La Portals. Segons explica l’organització a la nostra publicació, hi ha previst moltes novetats.

CAMINADA. El diumenge 7 d’octubre, la cadira Joëllete va participar en l’onzena edició de la Caminada Popular de Collbató. Es va estrenar amb el recorregut de 12 quilòmetres que vam poder seguir íntegrament, excepte dues petites variants.

TENNIS. El CT Collbató organitza el cap de setmana del 16 al 18 de novembre un Campionat de Dobles tant en categoria masculina co m femenina.

FUTBOL SALA. Pol Ramírez (benjamí), Pau Caballero i Adrián Martos (cadet), del Centre d’Esports Collbató, van ser convocats per a la Selecció del Baix Llobregat. A més, el passat setembre es va realitzar

ATLETISME. L’entitat local va participar en la Corriols de Guardiola. Els integrants del club es van distribuir en diferents distàncies (10 quilòmetres, 5 km, 2km i 400 metres) assolint bones classificacions.

VIII CAP DE SETMANA

la presentació dels equips del club de la temporada 20182019.

SOLIDARI

A COLLBATÓ

Dissabte 1 de desembre 2018 10:00 h 16:00 h 18:00 h

Masterclass de Ioga amb Salut&Vida, impartida per Jitka Vitova. Una Gran Experiència. Vols acollir? Vols donar esperança de vida? Xerrada dels voluntaris de l’ONG “Collbató per a la Solidaritat” Vols tenir plaques solars a casa teva per estalviar amb el rebut de la llum? T’agradaria tenir un cotxe elèctric però no saps per on començar?

Diumenge 2 de desembre 2018 11:00 h El cos té raons que la raó no entén. 11:00 h Gran Festa infantil amb LollyPoops al Casinet. TOT EL CAP DE SETMANA · Recollida d’aliments i productes d’higiene per a famílies del poble. · Recollida de joguines: Noves per a famílies del poble i comarca i les de segona mà en bon estat que reciclem per aconseguir finançament i famílies que ho puguin necessitar Tots els actes s’organitzen al Casinet de Collbató (menys el Moviment Conscient i el Ioga) i són TOTS GRATUÏTS (hi haurà una guardiola per donatius) Organitza:

Col·labora:

Ajuntament de Collbató · Fundació Rogent · Petit Món L'Alzina de Collbató · La Bústia · LollyPoops


Turisme, oci i gastronomia

la bústia · novembre del 2018

23

Castellví consolida la seva Fira de l'Oli La Fira de l'Oli de Castellví de Rosanes arriba aquest 2018 a la seva tercera edició, consolidant així l´única mostra de la zona que coincideix de ple amb la temporada de recollida de les olives i elaboració de l'oli. La 3a Fira de l'Oli de Castellví de Rosanes tindrà lloc el diumenge 25 de novembre al matí.

mostració d'un ferrer artesà, es podrà veure com s'elabora oli en directe i gaudir d'una exhibició de treballs en fusta, durant la qual es farà una figura amb moto-serra a partir d'un tronc. Cap a les 11, hi haurà una proposta per als més petits de casa: podran aprendre a collir olives, tot fent-les caure de l'arbre a la manera tradicional.

Durant la mostra, es podrà conèixer amb més detall aquest producte emblemàtic de la dieta mediterrània. L'espai de fira i activitats serà a l'entorn de la plaça del poble de Castellví. L'arrencada, a les 10 del matí, vindrà de la mà d'un esmorzar popular. L'espai de fira, pròpiament dit, serà obert de 10 a 14 hores a la mateixa plaça. S'hi podrà degustar i comprar oli i veure una mostra dels diferents productors locals.

La darrera activitat de la 3a Fira de l'Oli de Castellví de Rosanes serà a les 14.30h amb un dinar, que clourà la música d'acordió de Carles Belda. Per participar al dinar caldrà adquirir uns dies abans el tiquet a l'Ajuntament. L'aforament de dinar i esmorzar és limitat.

Durant el matí, també es podrà gaudir de la de-

La Fira de l'Oli de Castellví de Rosanes compta amb la participació de l'associació APECRO en l'organització, i amb el suport de diferents empreses i entitats que fan possible aquesta mostra.

Menú diari

9,75 €

Menú dissabte

14,50 €

Brasa tots els dies

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

93 778 28 09

Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Can Vinyals Oest - Olesa

La qualitat és l’únic ingredient imprescindible de la nostra SERVEI PER A EMPRESES I PARTICULARS PER cuina A TOT TIPUS D’ACTES I CELEBRACIONS C/Camí de Can Comelles, 3 bis - Esparreguera Tel. 93 775 91 32 - cuinestm@cuinestm.com servei de càtering cuines tm

Especialitat en banquets de noces

Menú diari: 12 €

Menú cap de setmana: 22 €

MENÚ DIARI 10 €

DE DILLUNS A DISSABTE 8:30 A 24:00 h TERRASSA EXTERIOR Gran varietat de Tapes i Vins

( 8 primers+14 segoNs+postre+begud inclosa)

MENU PER A GRUPS 15 € C/ Amadeu Paltor nº 25 Olesa de Montserrat 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

GASTROBAR & COCTELERÍA

CELEBRACIÓ DE CAP D'ANY amb dos ambients (música en viu i DJ)

SOPAR I BALL

MENÚ DEL DIA, CÒCTELS, TAPES I TOT EL FÚTBOL OBERT TOTS ELS DIES CUINA NON STOP Av. Cami fondo, 10 · 08760 Martorell 653 861 675 · info@visualgastrobarcocteleria.com

Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes 93 775 14 64 · www.massunyol.com

A 4 minuts de Martorell

SERVEI A DOMICILI 93 775 28 28

Passeig de l’Església, 6 08630 Abrera· 93 770 28 61 (Obert de dilluns a dissabte de 13 a 16h) restcanmartinet@gmail.com

C/ Pere Puig, 3 - Martorell www.cateringcasanovas.com

FORMA PART DE LA SECCIÓ

Per Sant Esteve, Any Nou i Reis Menú especial: 30€ Reserves al tel 667 27 27 10

TURISME, OCI I GASTRONOMIA Tel. 675 47 50 38 Tothom et veurà!!


24

Publicitat

la bústia ¡ novembre del 2018

Profile for La Bústia

La Bústia edició novembre 2018  

La Bústia edició novembre 2018  

Advertisement