__MAIN_TEXT__

Page 1

núm. 125

Més de 60 llistes a les municipals

Directors apassionats

Vicky Alvelo ✆ 675 475 038

Esparreguera

febrer 19

Xavier Fonollosa Junts per Martorell

Lluís Tomàs PSC Martorell

Enric Llorca PSC Sant Andreu

Marc Giribet Fem Sant Andreu

Miquel Riera Bloc Olesà

Eduard Rivas PSC Esparreguera

Jesús Naharro PSC Abrera

Enric Carbonell PSC Sant Esteve

Joan Galceran ARA Ses

Gemma Rodríguez. PSC Collbató.

Ignasi Campmany Olesa de Montserrat

Comença la temporada de Passions

100%

pàg. 3

info@labustia.cat

www.facebook.com/labustia

@la_bustia

Passa’l

El Funi torna a Gelida després d'un any i mig de reparació pàg. 12 i 19

L'oficina de La Sínia de Martorell registra 2.200 sol·licituds pàg. 4

El CUAP la Solana de Sant Andreu centralitza l'atenció domicliària pàg. 6

Foto: JRP

pàg. 18


2

Especial

la bústia · febrer del 2019

ESPECIALISTES EN RUNNING

PREU: 46,00€ 34,99€ PREU: 82,00€ 59,99€

PREU: 42,00€ 29,99€ Avda. Germans Martí, 9 - MARTORELL Tel. 93 773 51 57 - martorelljoma@gmail.com


Reportatge

la bústia · febrer del 2019

3

Més de 60 candidats per a les municipals

Vicente Casal. PPC Martorell.

Oriol Bosch. Podem Martorell.

Isabel Marcos. Podem Sant Andreu.

David Romero. Junts per Sant Andreu.

Sonia Aranda. PPC Sant Andreu.

Fernando Vicente. PSC Olesa.

José Francisco Ramírez. PPC Olesa.

Emmanuel Ortí. Esparreguera en Comú.

Carlos García. PPC Esparreguera.

Joaquín Eandi. Abrera en Comú.

Alba Hidalgo. Junts per Catalunya Abrera.

Teresa Casanovas. Junts per Collbató.

Anna Enjuanes-Martí. Gelida en Comú.

Xavier Pérez. ERC Masquefa.

Quim Sitjà/Lluís Gutiérrez La Bústia Compte enrere per a les eleccions municipals del 26 de maig. En aquest reportatge fem una recopilació dels caps de llista i avancem les previsions fins al tancament d'edició. La Bústia publica en aquest número les fotografies dels candidats confirmats que no s'han publicat anteriorment o que hem rebut. Les presentacions i les actualitzacions a labustia.cat. MARTORELL (7-8 llistes) L'alcalde Xavier Fonollosa és cap de llista per segona vegada, ara a Junts. Lluís Tomàs també repeteix pel PSC. Víctor de León Kunst a ERC. El regidor Vicente Casal al PPC. Movem presenta cocandidatura amb Xavi Sáez i la regidora Laura Ruiz. Podem ha escollit en primàries Oriol Bosch i estan en converses amb Som per fer una llista única. Cs ha confirmat que es presenta. SANT ANDREU (7-8 partits) Enric Llorca, alcalde des de 1995, és el cap de llista per setena vegada del PSC. Si es pot ha confirmat que es presenta però no té escollit candidat.

El PSC repeteix caps de llista excepte a Olesa i Collbató CiU-PDeCAT es presenta sota les sigles de Junts Noves candidatures i converses en els partits d'esquerres Ciutadans (Cs) passa de de 3 a 8 llistes en 4 anys

Marc Giribet encapçala Fem Sant Andreu, coalició d'ERC i Vecinos por el cambio. La regidora Isabel Marcos a Podem. David Romero s'estrena a Junts. Sonia Aranda ho fa pel PPC. A Cs tot indica que repetirà Saray Cantero. I En Comú està en converses amb Podem per fer una llista única.

ABRERA (7 partits) L'alcalde Jesús Naharro es presenta per segona vegada pel PSC. Xavier Serret a ERC. Miguel Carrión per Ad'A. Alba Hidalgo per Junts i Joaquín Eandi per En Comú. A Cs, tot indica que serà Mónica Lorente. El PPC ha de confirmar-ho.

OLESA (6-8 formacions) Miquel Riera és el nou cap de llista del Bloc Olesà, formació amb majoria absoluta a l'Ajuntament i substituïnt l'actual alcaldessa, Pilar Puimedon. Martí Fortuny per ERC. Per Junts, Xavier Aiguadé. El PSC ha escollit el regidor Fernando Vicente. José Francisco Ramírez repeteix al PPC. Movem i Cs han informat que es presenten. La CUP no ho ha confirmat.

SANT ESTEVE (7-9 candidatures) L'alcalde Enric Carbonell és elcandidat del PSC per quarta vegada. Carme Rallo es presenta a ERC. Bernat Orellana per Junts. L'exalcalde Joan Galceran, que va deixar la regidoria a principi de mandat, és el cap de llista d'ARASes. L'Entesa, En Comú i Podem estan en negociacions per fer una llista única. Jaume Ripollès es torna a presentar amb LocosxSanes. La nova plataforma Alternativa Unitària (AuxSes), amb Som Alternativa i la CUP, es presenta. També ho farà Cs. El PP està en dubte.

ESPARREGUERA (8 llistes) L'alcalde Eduard Rivas repeteix al PSC. Alfonso Puche per ERC. Jordi Mestres a Junts. Emmanuel Ortí per En Comú. Carlos García pel PPC. Per Cs en principi serà Josep Maria González. La CUP no ha avançat cap informació. La nova formació Esparreguera 2031 ha confirmat que es presentarà amb Manel Roca.

COLLBATÓ (4-5 candidatures) Miquel Solà repeteix per ERC, però el seu partit amb el GIC estan en converses per formar una llista única. Gemma Rodríguez ha estat escollida pel PSC en substitució de qui va ser alcaldessa Ana Úbeda. Teresa Casa-

novas repeteix cap de llista, a Junts. Es preveu també la presentació de Cs. CASTELLVÍ (3-4 partits) L'actual alcalde, Joan Carles Almirall, passa a un segon pla i aniria de número 2 sota la marca d'Endavant Castellví-Junts. Vicky Castellanos repeteix com a cap de llista del PSCJunts per Castellví. Joan Carles Ventura ho fa per ERC-Fem Poble. Entesa i el PPC no ha donat informació i Cs assegura que no fa llista. GELIDA (7-8 llistes) En principi l'alcalde Lluís Valls es presenta per setena vegada pel PSC. La diputada Lluïsa Llop encapçala la llista per ERC. Anna Enjuanes-Martí per En Comú. El regidor Rubén López a la CUP. També es presenten Junts, Primàries i Cs. El regidor d'Iniciativa Josep Anfruns i el PPC no han desvetllat si es presenten. MASQUEFA (5-6 formacions) Xavier Boquete, per Junts, està pendent de ratificar per l'assemblea. Daniel Gutiérrez és el candidat del PSC. Xavier Pérez d'ERC. La CUP i el PPC no han fet públic els candidats. Cs està en dubte.


4

Martorell

la bústia · febrer del 2019

Oficina d'Informació dels pisos del barri de La Sínia. Aj.

Inauguració del CFPAC el 20 de març de 2015. La Bústia/Q.S.

L'Espai La Sínia registra 2.200 sol·licituds // L'Ajuntament vol el retorn dels terrenys del CFPAC breus

Una clàusula permet recuperar els terrenys del CFPAC

REHABILITACIÓ DE LA TORRE DE SANTA LLÚCIA

Torre de Santa Llúcia. Aj.

Un ampli dispositiu de recerca permet trobar un jove amb autisme prop de les vies de Renfe

L'Ajuntament de Martorell i la Diputació de Barcelona impulsen el projecte de rehabilitació de la Torre de Santa Llúcia. El Servei de Patrimoni Local de l'ens provincial ha iniciat la redacció del Pla Director sobre aquest element patrimonial. L'objectiu és estudiar les actuacions necessàries per a la seva conservació i per a poder-hi portar a terme nous usos sense alterar-ne els espais arquitectònics singulars, segons fonts municipals.

Detingut i alliberat un militant d'Endavant en no presentar-se al jutjat

Des del dia 1 de febrer està en funcionament l'oficina informativa dels 330 habitatges de protecció oficial que el govern municipal promou al nou barri de La Sínia. Tres persones atenen els dubtes i sol·licituds a l'Espai La Sínia, instal·lat a la planta baixa de l'Ajuntament. En aquest termini de funcionament, l'oficina ha registrat 2.200 sol·licituds de cita prèvia. L'horari és de dilluns a dijous, de 10h a 18h, i divendres de 10 a 14h. Els interessats han de demanar cita prèvia enviant un correu electrònic a lasinia@martorell.cat. Allà hauran d'entregar la documentació necessària i podran inscriure's en un primer registre. Un cop inscrits, els sol·licitants hauran d'estar pendents de la publicació de les bases d'adjudicació, és a dir, el llistat de requisits per poder rebre un pis. Els pisos s'adjudicaran d'acord amb aquestes bases. L’Ajuntament ha aprovat una moció per unanimitat per recuperar la titularitat dels terrenys que va cedir gratuïtament per a la construcció d’un Centre de Formació de Professional de l’Automoció de Catalunya (CFPAC), l’any 2009, si la Generalitat no es compromet a posar en marxa el projecte en breu.

L’administració local argumenta que en el document de la cessió es preveu la possibilitat de recuperar els terrenys si en cinc anys no s’han destinat a la finalitat per a la qual es van cedir i ha llançat un ultimàtum aprovant per unanimitat una moció que permetria demanar a la Generalitat el retorn dels terrenys. L’Ajuntament reclama al Ministeri de Foment, novament, que finalitzi la connexió de les estacions de RENFE i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per crear una estació intermodal a Martorell-Central. Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat i la Policia Local van desplegar un ampli dispositiu el dia 5 de febrer per a la recerca d'un jove de 13 anys amb autisme a una zona propera a les vies del tren de Renfe. Va ser al cap d'una hora, quan tot l'operatiu ja estava en plena feina que el soroll de l'helicòpter va cridar l'atenció al jove, va sortir d'un lloc i a través de la càmera tèrmica se'l va localitzar. El noi no responia als estímuls de les persones que el cridaven però des de l'aparell, als pilots el va sorprendre una acció, quan un gat sortia corrents d'un punt, cosa la qual els va permetre deduir que allà passava quelcom. Efec-

tivament va ser aleshores quan van trobar el martorellenc sa i estalvi. Un militant de l’organització de l’esquerra independentista Endavant el van detenir els Mossos d'Esquadra el dia 21 de gener, per no comparèixer a declarar davant del jutjat de Martorell. El martorellenc Martí havia estat citat com a investigat per atribuir-li el tall de l’autovia A-2 a l’alçada d’Abrera, que va tenir lloc el 8 de novembre del 2017. En no comparèixer davant del jutge, estava en cerca i captura i va ser detingut per 7 agents de paisà al voltant de les quatre de la tarda. El mateix dia va ser posat en llibertat després de negar-se a declarar. L’agent de la Guàrdia Civil que va declarar el 25 de gener, ha quedat absolt de la denúncia de dues veïnes de Sant Esteve per les lesions dels cops de porra de l’1-O de 2017 a les portes de l’escola La Roureda. En el cas d’una de les dues veïnes denunciants, no es prova que fos l’autor; i de l’altra, que si s’ha provat, actuava en compliment de la llei segons l’auto del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El jutjat número 7 ha absolt l’agent per “obrar en compliment d’un deure o en l’exercici legítim d’un dret, ofici o càrrec”.

REPARACIÓ I SUBSTITUCIÓ de vidre de l'automòbil Treballem amb les principals companyies d'assegurances

✆ 902 222 722 Atenció les 24 h

Nova ubicació

MARTORELL - 93 776 54 44 Carretera de Piera, 43

OLESA - 93 772 96 85 C/ Lluís Puigjaner, 81


Especial Martorell

la bústia · febrer del 2019

5

En marxa la tercera edició dels Pressupostos Participatius de Martorell, que aposta pels adolescents i la inclusió social Ciutadania i entitats de Martorell són els protagonistes del procés participatiu que es realitza cada any des de 2017. Aquest 2019, com a novetat, s’han creat els Pressupostos Participatius dels Adolescents, que se sumen als dels Infants i els dels Adults, i es treballa per acostar el procés a col·lectius que poden tenir més dificultats per participar-hi. L’eslògan d’enguany és “Dona ales a nous projectes per a Martorell!” i el pressupost destinat als projectes és de 200.000 euros. Entre el 10 de gener i el 18 de fe· brer va ser el període de presenta· ció de propostes perquè qualsevol ciutadà o entitat pogués presentar les seves idees. Les propostes segueixen uns criteris tècnics que les fan viables, no poden tenir un cost de més de 40.000 euros (per proposta) i cal que es puguin considerar una inversió pública. Les idees es podien presentar a través de la plataforma decideix. martorell.cat o bé de manera pre· sencial a l’Oficina dels Pressupostos Participatius d’El Círcol (plaça de la Vila, 19). Del 21 de febrer i fins al 22 de març, una comissió tècnica valorarà les propostes i selecciona per passar a votació aquelles que compleixen els requisits i que, per tant, és viable portar-les a terme. L’última etapa del procés és el període de votacions, que aquest any s’iniciarà el 8 d’abril i finalitzarà el 5 de maig. Podran votar-hi totes les persones majors de 16 anys empadronades a Martorell i el vot es podrà emetre electrònicament, a través del portal decideix.martorell.cat i de l’app per a dispositius mòbils Android, però també presencialment a l’Oficina dels Pressupostos Participatius d’El Círcol o bé als diferents punts de votació itinerant al carrer que habilitarà el departament de Participació. Enguany es creen els Pressupos· tos Participatius dels Adolescents En paral·lel, també es dóna continuïtat als Pressupostos Participa· tius dels Infants, en què alumnes de 4t, 5è i 6è de totes les escoles del Martorell que integren el Consell d’Infants poden presentar i votar les seves idees. I, com a novetat d’aquesta edició, s’han iniciat els Pressupostos Participatius dels Adolescents que dóna la possibilitat als alumnes de 1r d’ESO de seguir amb l’experiència participativa que els anys 2017 i 2018 havien iniciat quan eren a primària.

L’any vinent, s’ampliarà el procés incloent-hi els alumnes de 1r i 2n d’ESO, fins arribar al 2022, quan ja hi participaran tots els alumnes de la secundària obligatòria, des de 1r fins a 4t.

per aproximar, al màxim, el procés a la ciutadania. En aquests punts de votació, els martorellencs podran veure exposa-

des les diferents propostes, se’ls informarà de com funciona la votació i se’ls facilitaran tauletes per poder votar.

La regidora de Comunicació, Cooperació i Participació, Míriam Riera, ha explicat que “aquest any la partida destinada és la mateixa que l’any passat (200.000 euros), però hem incorporat als alumnes de 1r d’ESO ja que no participaven als Pressupostos Participatius en ser menors de 16 anys i tampoc a les votacions del Consell d’Infants. Això vol dir que, del total de la partida, 150.000 euros quedaran reservats pels adults, 30.000 pel Consell d’Infants i 20.000 pels alumnes de 1r d’ESO”. Accions per promoure la inclusió social en aquest procés participatiu Durant el període de propostes i de votacions, l’Oficina dels Pressupostos Participatius del departament de Participació ha buscat la col·laboració d’associacions, fundacions i altres departaments municipals com ara el CET Can Cases, Punt Òmnia o el Club Social Punt de Trobada. Amb aquestes entitats o serveis es realitzaran accions dinamitzades per fomentar la participació en els Pressupos· tos Participatius de col·lectius que poden tenir una major dificultat per participar en el procés. D’altra banda, l’Oficina dels Pressupostos Participatius realitzarà una campanya de carrer intensa durant el període de votació, amb punts de votació itine· rant a diferents indrets del municipi, Més informació a www.martorell.cat


6

Sant Andreu de la Barca

la bústia · febrer del 2019

El CUAP acull l'atenció domiciliària comarcal // Es posa en servei una fotolinera breus JENN DIAZ FA PÚBLIC QUE VA PATIR VIOLÈNCIA MASCLISTA. Ho havia exposat com a escriptora, i ara també ho ha dit com a diputada al Parlament de Catalunya. Jenn Díaz va aprofitar el debat sobre la moció de les actituds negacionistes que posen en perill els drets de les dones per, al final de la seva intervenció, posar-se com a exemple i fer públic que va patir violència masclista fa 10 anys. La veïna de Sant Andreu va parlar i al final es va emocionar des del faristol: “El testimoni és la nostra arma. Acabaré amb el meu propi #Cuéntalo, per trencar tant silenci. Hola, em dic Jenn Díaz i fa deu anys vaig patir violència masclista, física i psicològica. Però no ho explico aquí, en seu parlamentària, com a víctima, sinó com a supervivent“. Un llarg aplaudiment i unes abraçades van reconèixer el discurs i la seva valentia a l’hora de fer-ho públic en la seva intervenció.

La fotolinera ofereix un temps de càrrega d'unes 8 hores

El teatre Núria Espert vol acollir 6.000 espectadors entre les temporades d'estiu i d'hivern

Tel. 902 365 954 Gestió de Cementiris www.exfun.es

Serveis Funeraris www.pomfusa.com

POMFUSA

exfun

AFECTACIONS BUS OBRES PER LA ROTONDA DE L'AJUNTAMENT. L'itinerari dels autobusos afectats arran de les obres de la rotonda de davant l'Ajuntament són: Les línies L63, L64, L65, L68, L69, N50 i CNSY modifiquen el seu recorregut i no circularan per la carretera nacional, ni pel carrer Esport. L'itinerari alternatiu farà que els autobusos es desviaran pel carrer Colòmbia, Brasil i Priorat fins a l'avinguda Constitució. Les parades de la N-II i l'avinguda Constitució queden anul·lades.

Un equip de metge i d'infermera visitaran els domicilis suggerits pel 061

El Servei Català de la Salut ha posat en marxa un nou equip d’atenció domiciliària del BLN que dona assistència a pacients que, ja sigui per dificultats de mobilitat, necessitat continua de cures o per la seva situació de fragilitat, han de rebre atenció a casa seva. Amb aquesta iniciativa, es vol optimitzar el temps de resposta durant la nit, alhora que permetre que la resta de professionals d’atenció primària continuïn realitzant atenció presencial en els centres. El servei també dona suport a professionals d’atenció familiar i comunitària per a l’atenció dels pacients adequada a les necessitats de cada persona. Els avisos urgents es reben a través de la central telefònica del 061 CatSalut Respon, que després d’avaluar la situació del pacient, recomana l’atenció al domicili o el trasllat a un hospital. Per facilitar la coordinació entre l’atenció primària, aquest nou equip domiciliari s’ubica al CUAP La Solana de Sant Andreu i dona atenció als municipis de Collbató, El Bruc, Olesa de Montserrat, Abrera, Esparreguera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires, Castellví de Rosanes, Gelida, Masquefa. Sant Andreu ha posat en marxa la primera fotolinera de la ciutat, que s’ha instal·lat a la zona d’aparcaments de l’estació de ferrocarrils. La nova instal·lació permet la recàrrega gratuïta i simultània de dos vehicles elèctrics. L’ús de la instal·lació es regeix pel model conegut com a fotolinera laboral o de park&ride que significa, que donarà servei a la gent que vagi a treballar amb el tren i aprofiti per carregar el seu vehicle de manera

CUAP La Solana. La Bústia/Q.S.

Fotolinera a l'aparcament de l'estació de FGC. Aj.

gratuïta, de tal forma que quan torni de la feina tindrà el cotxe totalment carregat. El punt de recàrrega estarà disponible les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana, i funcionarà de forma automàtica, és a dir, sense personal d’assistència. El temps aproximat de càrrega per vehicle és d’unes 8 hores. El teatre Núria Espert ha programat fins al mes de juny 14 propostes. Un dels aspectes més destacats de la programació és que tornarà a acollir el Festival Zero, una iniciativa que impulsa Teatres en Xarxa, i que fa propostes arriscades i no convencionals. A mi no me escribió Tennessee Williams (porque no me conocía); el circ de Espera; i la performance de ball Painball són alguns dels muntatges

previstos a la programació del Festival Zero. La resta de la programació preveu espectacles de tot tipus: des de música amb el concert acústic de l'actual guanyador del talent-show Tu Cara Me Suena Blas Cantó passant per obres de teatre com Traster; Terra Baixa, obra original d'Àngel Guimerà amb Lluís Homar de protagonista; fins a espectacles mixtes de flamenc, teatre i circ com Genoma B, una adaptació de Federico García Lorca. El regidor de Cultura, Juan Pablo Beas destaca que "l'objectiu fonamental és continuar oferint qualitat, diversitat i propostes atrevides, que el teatre sacsegi i estigui viu, combinant propostes més exigents amb més populars". També es vol arribar a la xifra anual de 6.000 espectadors.


Publicitat

la bústia · febrer del 2019

7

Ha arribat a la comarca del Baix Llobregat

USFIN

Defensa a l’usuari dels serveis financers

· ·

Reclamem

Hipoteques abusives Devolució de les despeses hipotecàries (notaria, registre, gestoria, taxació i comissió d’obertura) Devolució del pagat de més per tindre l’índex IRPH Clàusules sòl Comissions bancàries Preferents i swaps Pagaments anticipats al promotor Execucions hipotecàries Demanem la nul·litat de la fiança si eres fiador de préstec tant d’una persona física com jurídica Si tens una targeta amb un interès superior al 15%, podem aconseguir que no pagues interessos per ser usurers Si el teu crèdit pertany a un fons buitre podem fer que recompres el crèdit pel mateix preu. Com a molt un 10% del teu deute Devolució del pagat per l'impost de plusvàlua

· · · · · · · · · ·

Tot això sense pagar res pels procediments tan sols la quota per associar-te i amb la garantia que sota cap suposat hauràs de pagar les costes del procediment.

Et tornarem el que és teu. Vine i informa’t

C/ Pau Casals, 16 (cantonada Av. F. Macià) · Olesa 93 015 65 48 · info@usfin.cat


8

Olesa de Montserrat

la bústia · febrer del 2019

La Policia Local tindrà un edifici sostenible // Trasllat dels arbres afectats per les obres a altres barris breus AFECTACIONS DE LES OBRES DE L'AVINGUDA F. MACIÀ

Mercat ambulant a la Rambla. La Bústia.

El mercat ambulant que se celebra tots els divendres a la plaça Catalunya, ja s'ha ubicat a la Rambla, a causa de les obres de remodelació de l'avinguda Francesc Macià. El canvi afecta 62 parades i serà fins a la finalització dels treballs de l'eix principal d'Olesa, previst d'acabar el mes de setembre. Les obres també han suposat el canvi de dos a un sentit de circulació d'aquesta via en direcció Montserrat, la modificació de parades de les línies d'autobús per la zona, les de la companyia Monbus traslladades al carrer Colon,  en el tram comprès entre els carrers Mallorca i Alfons Sala. Les línies de  TGO darrere  el parc de La Passió, en el carrer Anselm Clavé 109.  Un altre  dels inconvenients de les obres és la pèrdua de places d'aparcament a la zona de plaça Catalunya, l'augment de la mobilitat de vehicles per l'interior dels carrers del barri de l'Eixample en direcció a la carretera de Les Carpes. Per als establiments de la zona s'han pactat individualment els punts de càrrega i descàrrega.

La línia TGO Olesa-TerrassaBellaterra augmenta les expedicions

El consistori congela una moció sobre la pèrdua d'aules de P3 per desavinences entre els grups

La nova caserna de la Policia Local comptarà amb el certificat de sostenibilitat LEED un cop acabada. És un edifici prefabricat de fusta amb aïllaments molt importants, que representaran un estalvi del 57% d'energia. També recuperarà l'aigua de pluja per als urinaris i les llums seran de tecnologia LED. Segons fonts de l'empresa Territori 24, l'edifici s'ha fet per peces, compta amb dues plantes, uns 600m2, un termini d'execució de 8 mesos amb un cost un 5% superior a un edifici normal. El pressupost total de la nova caserna és d'1.000.000€, dels quals 300.000€ estan finançats per la Diputació. Les obres de remodelació de l’avinguda Francesc Macià, que també abracen la plaça de Catalunya i la plaça de l’Oli, han obligat al trasllat de les palmeres i arbres que

Els arbres de la plaça de l'Oli s'han traslladat a La Central. La Bústia/Ll.G.

Nova caserna de la Policia Local al barri d'Els Closos. La Bústia/Q.S.

hi havia en aquests dos espais emblemàtics. Segons ha informat la regidoria d’Obres, els arbres de la plaça de l’Oli s’han traslladat a l’aparcament dissuasiu que s’ha creat al barri de la Central, i les palmeres que hi havia a la plaça de Catalunya s’han traslladat a la rambla dels Closos, on hi havia espècimens idèntics que havien mort en el lateral de la rambla deixant espais buits. Un nou aparcament dissuasiu s'està arranjant a l'esplanada ubicada entre els carrers Barcelona i Jaume de Viver, al barri de La Central-l'Olivera, amb una capacitat per a uns 400 vehicles. El projecte, que comporta una inversió de 90.000€, contempla fragmentar el gran solar en tres espais. El primer, a la zona propera a la cruïlla entre els carrers Jaume de Viver i Barcelona, serà una zona d'estada per a la ciutadania, amb bancs i arbrat, amb espai esportiu infantil. També s'utilitzarà un espai d'entre 1.500 i 2.000 metres quadrats per crear una nova zona d'esbarjo per a gossos, ja que aquest és un solar que fins ara també era utilitzat amb aquesta finalitat. La resta es mantindria com a zona d'aparcament. La línia M1 de Transports Generals d’Olesa (TGO) que fa el trajecte Olesa-Terrrassa-UAB, des del 4 de febrer ha ampliat expedicions al matí i la tarda, així com el mes d’agost. Actualment, hi ha cinc viatges d’anada fins a Terrassa, tres dels quals

arriben fins a Bellaterra. De tornada hi ha sis expedicions, que surten de l’estació d’autobusos de Terrassa. Amb sortida a Bellaterra, hi ha només dues expedicions, a les 14.30 i a les 20.58h. Un cop feta la proposta, va començar un període d’estudi de viabilitat, atenent l’increment de la demanda de viatgers d’aquesta línia i el resultat ha estat que en els horaris de dilluns a divendres feiners de setembre a juny, s’incorporen 5 autobusos d’Olesa a Terrassa a les 6.35h, les 10 i les 12 h i a la tarda a les 17 i a les 18h. Pel que fa a Bellaterra, durant el dia en total hi arriben 5 autobusos, dos més que fins ara, i són els que surten d’Olesa de Montserrat. Les sortides de Bellaterra cap a Olesa de Montserrat es fan a les 7:55, a les 8:55, les 14.30, les 19 i les 20.58h. Segons fonts municipals, l’increment d’un 17% d'usuaris en els darrers mesos, no s’havia vist acompanyat per una ampliació també del servei. El consistori olesà ha deixat sobre la taula una moció sobre el desacord municipal amb la decisió de Serveis Territorials d'Ensenyament de tancar diversos grups públics de P3 per al proper curs escolar 2019-20. Segons la Generalitat, la davallada demogràfica obligaria a tancar algun grup de  P3  d'una escola pública i que possiblement la falta d'alumnat a la concertada, provocaria que la Generalitat li retirés el concert o subvenció.

SERVEIS · Reparació de calçats · Tot pel manteniment del calçat · Tenyit i renovació del color en articles de pell · Alces ortopèdiques · Treballs de costura

· Canvis de cremalleres en: Jaquetes, Bolsos, Motxiles, Botes · Esmolat de ganivets i tisores · Servei d'horma per eixamplar i estirar les sabates

RECOLLIDA I ENTREGA A DOMICILI (OLESA) A CONCRETAR PRESENTANT AQUEST ANUNCI OBTINDRÀ 1€ DTE. PER SERVEI (NO VÀLID PER LA VENDA DE PRODUCTES) C. Anselm Clavé, 100 - Local 20 O l e s a d e M o n t s e r r a t · Te l . 6 2 6 0 2 6 4 7 3


la bústia ¡ febrer del 2019

Publicitat

9


10

Esparreguera

la bústia · febrer del 2019

Inauguració del Museu de la Terrissa // Rebutjat el recurs de la CUP i ERC contra Sumar

Nou Museu de la Terrissa. Aj.

breus POLÈMICA PER LA TALA D'UNS TIL·LERS A LA PL. STA. EULÀLIA

Tala d'un dels arbres. Aj.

L'adequació dels til·lers de la plaça Santa Eulàlia per part de la brigada municipal per permetre encabir la carpa per la Festa Major d'hivern, ha creat un gran malestar entre la població i a través de les xarxes socials, ja que s'ha fet de forma desproporcionada. Des de l'Ajuntament ja s'han assumit les responsabilitats i segons s'ha fet públic, per al regidor de Cultura i Festes, Emmanuel Ortí, l'origen d'aquest episodi ha estat una descoordinació entre la regidoria d'Obres i Serveis, encarregada del manteniment de l'arbrat municipal, i la regidoria de Cultura, encarregada de supervisar la instal·lació de la carpa a la plaça.

Residència de Can Comelles. La Bústia/Q.S.

El museu conté peces de nombroses donacions particulars

Els treballs de millora del clavegueram de Mas d'En Gall i Can Rial duraran uns tres mesos

Possible pèrdua d'un grup de P3 pel curs vinent

El Museu de la Terrissa s’inaugura el dissabte 23 de febrer, després d’un llarg procés de configuració que ha durat anys, quasi quatre mandats. Durant l’acte es farà un reconeixement a totes les persones implicades, entre les quals s’hi compten els titulars de les nombroses donacions que s’han rebut al llarg del temps. L’obra del Museu de la Terrissa, ha reconvertit l’antic forn de llenya en una instal·lació cultural i turística que ara s’està nodrint amb peces representatives de la vintena de terrisseries que hi ha tingut el municipi al llarg dels anys. El cost de l’actuació que s’ha dut a terme en els darrers quatre mesos ha estat de 81.000€, ajustant-se estrictament al pressupost. Quant a la selecció de les peces que s’hi mostraran, d’entre la gran quantitat que n’hi havia d’emmagatzemades, l’està fent la ceramista Glòria Trujillo. L’accés a l’equipament es fa a través del carrer de La Passió. El Tribunal Contenciós-Administratiu ha desestimat el recurs de reposició presentat per la CUP i ERC, contra l'acord del ple de maig de 2017, relatiu al canvi de gestió directe pel propi Ajuntament a gestió directa per una societat mercantil de

capital de titularitat pública, del servei de residència de Can Comelles a favor de l'entitat Sumar i el conveni regulador del mateix. La valoració de la resolució de la regidora de Serveis Socials, Maria Vallejo, és que ha estat “una sentència demolidora per part del jutjat, que ha desestimat tots els punts i que demostra que la feina ha estat ben feta, el conveni és legal i no s’ha privatitzat ni perdut control de la residència”. Des de la CUP "considerem que la sentència no entra en el fons de la qüestió d’aquestes Encomanes de Gestió que es fan arreu del país. Continuem pensant el mateix que al principi: la incapacitat de gestió de l’equip de govern va propiciar fer aquesta encomana i desfer-se’n de la gestió directa”. Per Alfons Puche, president d’ERC, “És un tema complicat perquè no hi ha cap mena de jurisprudència. Creiem que darrera de la figura de l’Encàrrec de Gestió -si més no de la manera que s’ha fet- encobreix una privatització i que la sentència obre la porta a presentar recurs, la qual cosa tenim en tràmit per seguir defensant la gestió pública dels serveis públics”. Les obres de millora del clavegueram dels barris de Can Rial i

Mas d'en Gall han començat. La fase s'allargarà uns tres mesos i es construiran 14 nous col·lectors als carrers d'Enric Granados, Eduard Toldrà i Doctor Robert de Can Rial. En la segona, es construirà una estació de bombament i una canonada d'impulsió al carrer Doctor Trueta, i en la tercera fase, es farà la connexió del clavegueram al carrer Gerani. El Departament d’Ensenyament ha presentat l’oferta escolar pel curs 2019-2020 que preveu 8 grups i 200 places de P3. Si es confirmen aquestes previsions, Esparreguera tornaria a perdre una línia de P3 el curs vinent, probablement a l'escola Taquígraf Garriga. L’oferta estimada per la Generalitat es basa en la situació demogràfica de la vila: l’any 2016 es va registrar una baixa xifra de naixements, de 167 infants, tot i que es considera que es podria arribar a una preinscripció de 176 alumnes a P3. El dissabte 16 de març se celebrarà la 'FestaVal', una jornada solidària organitzada pels Bombers Vertical Montserrat i la Xarxa d’AMPAS d’Esparreguera en benefici de l'Obra Social Sant Joan de Déu. L’acció tindrà lloc a l'aparcament del Teatre La Passió, amb activitats familiars i una campanya de donació de sang.


Especial

la bústia · febrer del 2019

11

Cinquè campionat de Catalunya de karate a Esparreguera la col·laboració de l’Ajuntament d’Esparreguera i empreses del Baix Llobregat Nord. Com a novetat hi haurà una exhibició de kata per equips, sincronitzat i Bunkai (demostració de l’aplicació de la lluita de la kata). L’entrada és gratuïta.

El Gimnàs Stylo torna a organitzar el campionat de Catalunya Sènior de karate per cinquena vegada consecutiva a Esparreguera. Serà el dissabte 2 de març al poliesportiu El Castell, juntament amb la Federació Catalana de Karate i Col·laboradors:

maipizza.es

Esparreguera

Esparreguera

Diagnòsi Electricitat Aire acondicionat Imatge i so ITV Mecànica Pneumàtics Motos c/ Enclusa, 57, Carrosseria Pol. Ind. Can Comelles Pintura 08292 Esparreguera (BCN) Restauracions Tel. 93 772 92 71 Bancada

AUTO REPARACIÓ

Ramon Puente

· Injecció de Benzina · Injecció Dièsel · Electricitat / Electrònica · Encesa · So · Pre ITV

· Frens ABS, ESP · Mecànica de manteniment · Mecànica de Climatització · Aire Condicionat · Turbo-Compressors

Bosch Car Service… Qualitat, Preu i tots els Serveis

Av. Pau Claris, 28-A / 30-A · Martorell · Tel. 93 775 00 33 - Fax 93 775 00 42


12

Participació

la bústia · febrer del 2019

Constituït el Consell de Salut del Baix Llobregat

La creació del Consell de Salut del Baix Llobregat parteix de la voluntat de conèixer de primera mà la situació real i necessitats del Pla de Salut. Per fer possible tot això, el Consell Comarcal va aprovar el mes de desembre el Reglament orgànic i de funcionament del Consell de la Salut del Baix Llobregat i la presentació de les diferents propostes de co-

Oriol Pla guanya el segon premi Gaudí

missions de treball a crear. En aquest sentit, es creen quatre comissions: una sobre la situació dels CAPs, CUAPs i centres hospitalaris; una sobre formació i innovació vinculada als centres hospitalaris; una tercera sobre interrelació amb Serveis Socials, Salut mental i Drogodependències; i una darrera sobre la dinamització dels Consells de Salut Municipals.

Rosalía Vila i Esteve Nabona, actuen conjuntament als Premis Goya 2019 Els Premis Goya que s'han celebrat el dia 2 de febrer a Sevilla han comptat amb dos artistes musicals de Sant Esteve: la cantant Rosalía i el director del Cor Jove de l'Orfeó Català, Esteve Nabona. L'actuació tenia un primer pla de Rosalía que, amb l'acompanyament del Cor Jove i El Guincho, ha interpretat el tema de Los Chunguitos Me quedo contigo lligada a la pel·lícula Deprisa, deprisa (1981) de Carlos Saura. Com és habitual, la seva aparició i veu han entusiasmat el públic assistent i els seguidors a través de les xarxes socials. Rosalía s'ha mostrat agraïda als Goya a través de Twitter. Per a Nabona "s'acaben tres dies molt intensos a Sevilla amb el Cor jove als Goya i amb una emocionada actuació".

L'olesà Oriol Pla ha aconseguit per segon any consecutiu el premi Gaudí al millor actor secundari amb la interpretació a la pel·lícula ‘Petra’ dirigida per Jaime Rosales. Pla ja va aconseguir l’any passat el mateix guardó per la seva interpretació en el film ‘Incerta Glòria‘. L’actor d’arrels olesanes dona continuïtat a un any memorable que sumats a aquests dos premis, també ha aconseguit el premi Ondas 2018 al millor actor de ficció amb la sèrie de Movistar ‘El dia de mañana‘. Un altre dels èxits que ha aconseguit en els darrers mesos ha estat amb l’obra que ha estrenat al Teatre Lliure, ‘Travy‘, de la qual n’és autor i que comparteix escenari amb els seus pares i germana.

Èxit de la FiraPassió d'Esparreguera

Massip, portaveu de la Intersindical

Roger Español a Gelida

Gran participació a la primera edició de la FiraPassió, el festival de cultures d'Esparreguera que enguany s'ha estrenat en el panorama festiu de Catalunya. El divendres es va fer la presentació amb la trobada de Xavier Cañabate, president de la Federació Catalana de Passions; Eduard Rivas, alcalde d'Esparreguera; Joseph Lang, secretari general d'Europassions; i Josep Cuscó, president de La Passió d'Esparreguera. D'activitats, destaquen la cercavila de l'Entrada a Jerusalem, el Davallament de la Passió d'Ulldecona, la Festa de la Llum i la Rua dels Armats de Manresa o les Crucificades Word Race, la primera cronometrada amb una creu de 40 kg a l'esquena. Foto: La Bústia/Q.S.

L'esparreguerina Àngels Massip ha estat la representant de la Intersindical CSC de llegir el manifest d'aquest sindicat al final de la manifestació que es va fer el dia 16 de febrer a Barcelona per reclamar la llibertat dels presos polítics catalans. Massip és la Secretària de Llengua i Treball. Doctora en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, és professora titular del Grau de Filologia Catalana i autora de nombrosos llibres, tant en anglès com en català. Durant molts anys també ha estat vinculada estretament al Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat.

Entre les concentracions de rebuig pel trasllat dels líders independentistes a presons espanyoles i pel judici de l’1-O, destaca la de Gelida per la “llibertat dels presos polítics” perquè ha arribat al divendres número 50. Les convoca l’ANC de Gelida des de fa gairebé un any, cada divendres a les 8 del vespre a la plaça de la Vila. El primer dia de febrer va coincidir amb el trasllat dels presos i va comptar amb la participació de Roger Español. El músic va interpretar el Cant dels Ocells i va explicar el seu testimoni de l’1-O, quan va perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma de la policia espanyola. Foto: Daniel García Peris.

Tres Tombs a Olesa de Montserrat i l'Esbart

Tres Tombs a Esparreguera i els Castellers Punts de suport als líders independentistes

L'Esbart Olesà ha estat l'entitat abanderada de la Festa dels Tres Tombs d'Olesa que es va celebrar el dia 3 de febrer. Una quarantena de carruatges i genets van fer tres voltes per un recorregut per l'interior del nucli més curt de l'habitual, per les obres de l'avinguda Francesc Macià. Les Festes de Sant Antoni Abat van acollir actes durant el cap de setmana, com una exposició de carros i tartanes, la fira medieval, un esmorzar de traginer, una tertúlia popular i un dinar amb ball. Foto: Aj.

El diumenge 27 de gener es van celebrar els Tres Tombs a Esparreguera amb un bon esmorzar al matí a la plaça de la Pagesia i tot seguit les tres voltes pel nucli antic acompanyats per la Banda Municipal d’Esparreguera, amb la benedicció de carruatges i animals, al migdia. Els abanderats d’enguany van ser els Castellers d’Esparreguera, amb motiu del seu 25è aniversari de la seva creació que celebren aquest any 2019. Foto: La Bústia/Q.S.

La matinada del dia 1 de gener van sortir de les presons catalanes, en combois de Mossos, els nou líders polítics i de les entitats sobiranistes cap a Brians 2 (foto), que van anar arribant fins a 2/4 de 9 del matí. Els ponts de l’autopista al seu pas per Martorell i Gelida, rotondes, el trajecte per la carretera B-224 i en les proximitats de l'entrada de la presó de Sant Esteve es va omplir de gent. Membres de CDRs i de partits independentistes van convocar manifestacions de suport.


Participació

la bústia · febrer del 2019

Felicitats!

13

L’arlequí i la Barretina del Quim Aranda

Vols felicitar?

Cal omplir el formulari i adjuntar la fotografia a www.labustia.cat

Gerard i Jan 22 de febrer, 3 anys De part de la família. Us estimem molt! Esparraguera

Marga 20 de febrer, 64 anys De part de la teva família, el Biel i la Jana! Gelida

Pere i Montserrat 6 de març, 64 anys de noces Que sigui per molts anys! De part de tota la família Gelida

Gemma 6 de març, 49 anys De part de l' Enric, el pare i tota la família Gelida

Laia 30 de gener, 1 anys Muchas felicidades princesita. de parte de tus papas Sara y Luis. Te queremos muchísimo Olesa de Montserrat

Álex 10 de febrer, 14 anys De part dels teus avis, mare, germà, Juanjo, Pilar, Sandra, Eli, David i David junior Martorell

GUANYA ENTRADES PER

Paris 6 de febrer, 12 anys Campió! Un petó molt fort dels teus! Gelida

Claudia 19 de febrer, 4 anys De part de tots els teus avis/as i pares Susi, M. Angel i germana Èlia, que t'estimem miltíssim Olesa de Montserrat

La nostra opinió

Maite 21 de febrer, 42 anys De part de la teva mare. T’estimo moltíssim Sant Joan Samora

Erik 11 de febrer, 11 anys De parte de tus padres y tu hermana que te quieren con locura Sant Andreu de la Barca

LA PASSIÓ

El martorellenc, dissenyador gràfic i artista plàstic, Quim Aranda ens envia un dibuix carnavalesc, amb l’arlequí i el seu can dalinians, un homenatge a la gossa Barretina. Juntament amb Marta Rodríguez, també dissenyadora i social media a Barretina Studio , ens apropa els seus projectes a www.barretinastudio.cat. Aquesta secció és oberta a tots els artistes locals. Cal enviar un correu a: participo@labustia.cat.

Han guanyat

1 ENTRADA DE CINE PELS CINEMES YELMO DEL MONTSERRAT CENTRE ABRERA MARI ANGELS REBOLLOSO ESPARREGUERA LOURDES MUÑOZ MARTINEZ OLESA DE MONTSERRAT CATALINA RODRIGUEZ MORENO OLESA DE MONTSERRAT ANA SÁNCHEZ MARTÍNEZ MARTORELL FRANCISCO JAVIER MARTINEZ CARBONELL ESPARREGUERA

NOEMÍ GARCÍA VERA ESPARREGUERA JUANI TAVARES CHAMORRO OLESA DE MONTSERRAT LAURA BARREDA FIGULS GELIDA ROSARIO CABEZAS LOPEZ MARTORELL SERGIO MANUEL DA COSTA MARTINS ABRERA

Les persones guanyadores s’hauran de presentar amb el DNI a la botiga base: Sayas Sports del Centre Comercial d'Abrera a recollir una invitació per a una entrada a les taquilles del cinema. Vàlid per a qualsevol dia i sessió només projeccions 2D. Altres condicions, a la invitació. Vàlid fins al 31-3-2019.

Participa a: www.labustia.cat Protagonistes del mes

Les travesses de les municipals!

Manuel Fernández, premiat per Danone

Queden 3 mesos per a celebrar les eleccions municipals del 26 de maig. Veiem com si fos ja la primavera, carrers florits plens de tanques, rases, grava, forats i màquines que estan aixecant els pobles de la zona, fent les obres de darrera hora abans dels comicis. Entre els ben i malpensats, els analistes afirmen que aquests desplegaments, abans de la campanya, durant i fins i tot després, és la millor presentació pels governs. Demagògia, diran alguns, però l'impacte bo o dolent dels canvis, els ciutadans els viuen directament. Molt més que anar als actes, convertits en trobades dels convençuts del mateix partit; o penjar cartells, cada vegada més a la baixa per la brutícia visual que provoca. Els candidats fan servir el més clàssic, com de deixar-se veure als actes, saludar i parlar amb els presents. Són 13 setmanes que es faran llargues o curtes, avorrides o divertides, depèn de cada persona. Alguns tindran la sensació que tot està dat i beneït, altres que el seu vot pot canviar les coses. Hi ha qui veurà que no hi ha alternatives als actuals governs, altres que les alternatives poden ser decisives. Sigui com sigui, abans haurem d'anar a les Generals, un mes abans, el 28 d'abril. I el mateix dia de les municipals, les europees. En les darreres accidentades legislatures hem tingut un representant de la zona al Congrés... S'obren les travesses!

L’actual gerent de la granja de vaques La Pasiega amb seu a Abrera, l’olesà Manuel Fernández Fernández, ha estat premiat per Danone en la categoria de Sostenibilitat 2018. L’objectiu és valorar els seus proveïdors -més de 250- i fer un reconeixement al sector ramader. Fernández ha declarat a La Bústia que el premi “és un orgull. L’esforç diari fa que la SAT La Pasiega sigui una granja de vaques de proximitat, sostenible, que cuida el benestar animal, la gestió mediambiental i la qualitat de la llet”. També que “tenim 190 vaques, de les quals 100 són per munyir i 90 per criar”. El seu proveïdor principal és “Danone des de fa 35 anys” i a les instal·lacions, que es poden visitar, es fa “venda directa de llet i d’altres productes de proximitat". Té 38 anys i en fa 9 que està al capdavant. És la tercera generació de l’empresa familiar. La Pasiega es troba al quilòmetre 4,5 de la carretera de Les Carpes, d’Olesa a Martorell.

Enhorabona pels qui han guanyat i agraïm a tots els qui han participat. Alhora, engresquem als qui no hagin sortit i a tots/es els lectors/es a participar a les properes promocions de La Bústia.

Propera edició: Març de 2019 50.000 exemplars a bústies i punts publicitat@labustia.cat info@labustia.cat Tel. 675 475 038

Últim dia per informació, participació i publicitat: Vídeos, agenda i més a

www.labustia.cat Per publicar a La Bústia GENERAL: info@labustia.cat OPINIÓ: opinio@labustia.cat ESPORTS: esports@labustia.cat

i les últimes notícies a www.facebook.com/labustia @la_bustia

Opinions, fotografies i denúncies sempre tindran un interès local o comarcal i La Bústia es reserva el dret a resumir-les o publicar-les. Han de tenir una extensió de com a màxim 1.000 caràcters amb espais inclosos. Cal adjuntar número del DNI, adreça i població, correu electrònic i telèfon de contacte. En el cas de les fotografies de felicitacions a menors, també cal escriure el parentesc i l’autorització de la seva publicació en el mateix correu electrònic.

Edició, disseny i distribució: Servièxit, S.L. - La Bústia Av. Comte de Llobregat, 4. Planta 2a, despatx 2. Centre de negocis Martorell Innova. 08760 Martorell info@serviexit.com · www.serviexit.com Tel. 675 475 038.

Consell editorial: Lluís Gutiérrez, Joaquim Pallarès i Quim Sitjà. REDACCIÓ I COL·LABORACIÓ: Quim Sitjà, Quim Miró (esports), Lluís Gutiérrez i Jesús Vila. Publicitat: Joaquim Pallarès. Difusió controlada per OJD-PGD Serviexit, S.L. (publicitat@labustia.cat). www.ojd.es DISTRIBUCIÓ: 46.000 exemplars bústia a bústia i 4.000 en punts de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires, Collbató, Castellví de Rosanes, Gelida i Masquefa. info@labustia.cat · www.labustia.cat. El contingut dels anuncis publicats és responsabilitat del propi anunciant. Dep. Leg: B-52889-2007. IMPRESSIÓ: Imprintsa.


14

Abrera - Sant Esteve

la bústia · febrer del 2019

Abrera destina l'antic ajuntament a Serveis Socials breus ROBATORIS A CASA DEL RECTOR I A LA PARRÒQUIA. Mossos d'Esquadra de Martorell van detenir, el dimarts 5 de febrer, un home de nacionalitat portuguesa, de 40 anys i veí del municipi, com a presumpte autor de set robatoris amb força a domicilis d'Abrera. La investigació es va iniciar el 14 de gener quan els agents van saber que el rector del rector havia estat víctima de diversos robatoris en un breu període de temps a la mateixa parròquia i al seu domicili, l'un contigu a l'altre. A més a més els policies van resoldre cinc robatoris més mitjançant escalament, entre els mesos de novembre i gener, en una zona acotada del municipi. El 5 de febrer van detenir el presumpte autor dels fets. Es dona circumstància que una de les víctimes havia acollit al presumpte autor dels robatoris durant un temps a casa seva. L’arrestat va passar a disposició judicial i va ser alliberat amb càrrecs.

El president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, visita l'antic ajuntament reformat. Aj.

Trasllat provisional de la Policia Local i Protecció Civil al carrer Tarragona

L'alcalde Jesús Naharro i el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà, dos consellers i tècnics municipals han visitat els diferents espais de l'antic ajuntament, situat al carrer Major 3, i que l'any passat va ser reformat de forma integral. L'edifici compta amb una façana noucentista de l'any 1918 i és la nova seu de Serveis Socials, Dones i Igualtat, Acció Cultural, Gent Gran i el Servei de Mediació. Disposa d'espais més amplis, lluminosos i accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Amb ascensor i noves instal·lacions de climatització, electricitat, il·luminació ecològica i ventilació. Els treballs de millora d'aquest edifici municipal van consistir en la consolidació de la façana històrica, la construcció d'una nova estructura i la coberta i els acabats interiors com

Sant Esteve podria acollir un complex sanitari

Terrenys al voltant del nucli del municipi. Arxiu.

Sant Esteve podria acollir un gran equipament sanitari lligat a la salut, la formació i la investigació en uns terrenys molt propers al centre educatiu Àgora, on ja s’havia sol·licitat fer un tercer camp de golf i l'Ajuntament ja va desestimar. Es tracta d’una petició dels propietaris de la finca, actualment qualificada de rústica, feta a l’Ajuntament, amb també la proposta d’incloure habitatges residencials. Per l’alcalde, Enric Carbonell, aquesta ha estat una bona notícia, però que s’ha de consolidar amb les necessitats i l’actual planejament del municipi. En aquest sentit, la proposta també inclou una zona d’habitatges residencials que des del govern no es veu amb bon ulls, ja que està molt despla-

çada dels serveis que els habitants podrien necessitar. D’altra banda, cal tenir en compte que les requalificacions d’aquest tipus han de passar sempre per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat. En qualsevol cas, segons l’alcalde, “estem pendents i amb molt d’interès, que els propietaris ens presentin els operadors del projecte per poder analitzar la proposta i anar més a fons del que actualment coneixem”. Segons ha pogut saber La Bústia, es podria tractar de l’operació d’un grup inversor britànic que podria tenir vinculacions amb un important grup hoteler instal·lat a la zona. Aquesta sol·licitud d'equipament ja s'havia fet en anys anteriors.

Instal·lacions provisonals de la Policia Local i Protecció Civil. Aj.

els paviments, els revestiments verticals, cel rasos i el mobiliari. A la planta baixa hi ha la recepció, la sala d'espera i quatre despatxos per atendre visites, que preserven la intimitat i la confidencialitat. A la primera planta hi ha el Servei d'Informació i Atenció a Dones (SIAD), un espai polivalent de treball tècnic, una sala de reunions i un office. I a la segona planta s'ha ubicat la sala on el personal tècnic tingui el seu espai de treball intern, per entrevistes i altres gestions amb la ciutadania. El Servei de Seguretat integrat per la Policia Local i Protecció Civil, es trasllada provisional de la seu del carrer Rosalia de Castro a l'edifici municipal ubicat al carrer Tarragona, 2, al barri de Sant Hilari. Amb el canvi de dependències continuen els treballs de millora del

servei de seguretat adequant l’edifici, més gran, a les necessitats actuals, incorporant més recursos i mitjans tecnològics. També es millora l'accés a la comissaria, amb més places d'estacionament, la qualitat del servei i l'atenció a la ciutadania amb unes instal·lacions més segures i més modernes, amb espais més amples i còmodes pels veïns, garantint la seva privacitat i intimitat, sobretot quan es tracta de realitzar denúncies. Les noves dependències també disposen de nous espais polivalents: dues zones d’atenció a les persones amb jocs infantils, per si es va acompanyat de menors, una aula de formació per la realització de xerrades, classes de seguretat viària o formació interna dels policies o membres de protecció civil.


Especial Abrera

la bústia · febrer del 2019

Reformem els vestidors de la Piscina Municipal d’Estiu

Els usuaris i usuàries de la Pis· cina Municipal d’Estiu (Passeig de l’Església, 18) comptaran aquesta temporada amb unes instal· lacions millorades, amb vestidors nous. Des de l’Ajuntament hem iniciat aquest mes de febrer les obres, que formen part de diverses actuacions de millora de la Zona Esportiva d’Abrera. A l’entrada eliminarem les bar· reres arquitectòniques, millorarem la pavimentació i l’enjardinament. A l’interior, redistribuirem la zona de

taquilles i els vestidors per millo· rar l’accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda. Adequarem els vestidors i els serveis exteriors amb nous equipaments, revesti· ments i paviments. Dotarem l’espai de farmaciola, instal·larem noves dutxes exteriors i optimitzarem la distribució dels magatzems. Des de l’Ajuntament d’Abrera us convidem a gaudir de les nostres instal·lacions esportives. Fer esport és divertit, educa en valors i millora la nostra salut. Fem esport, fem Abrera!

Preparades i preparats per cantar, ballar i riure? Musiquem Abrera! 'Musiquem Abrera' és el nou cicle musical per a tota la família que por· tarà música, ritme i companyonia al nostre municipi de febrer a maig. ‘The Penguins’, ‘El Pot Petit’, ‘Dàmaris Gela· bert’ i ‘La Tresca i la Verdesca’ seran els grups encarregats de musicar Abrera. Ja falten pocs dies per inaugurar el nostre primer cicle musical en famí· lia de concerts 'Musiquem Abrera'. Aquesta és una iniciativa que encetem des de l’Ajuntament d’Abrera i que gaudirem aquesta primavera 2019 amb diversitat de grups musicals. Un espai familiar on petites, petits i grans podran gaudir d’espectacles plens de ritme.

Fem un repàs de la programació dels concerts! ‘The Penguins’ interpretant Reggae per xics. Dissabte 23 de febrer a les 17.00 h a la Plaça Pau Casals. ‘El Pot Petit’. Dissabte 16 de març a les 17.00 h a la Plaça Pau Casals. ‘Dàmaris Gelabert’. Dissabte 13 d'abril a les 17.30 h al Parc de Can Morral. ‘La Tresca i la Verdesca’: Dissabte 4 de maig a les 17.30 h al Parc de Can Morral. Tots els concerts musicals són gratuïts. Apunteu-vos les dates i gaudiu del cicle Musiquem Abrera! Us hi esperem!

ajuntamentabrera.cat

15


16

Collbató - Castellví de Rosanes

la bústia · febrer del 2019

Ampliació del Parc de Bombers de Collbató

Castellví estudia una nova piscina i centre social

Entre les inversions de la conselleria d'Interior es preveu l'ampliació del Parc de Bombers. La Bústia/Q.S.

Antinga escola de Castellví. Aj.

El Departament d'Interior de la Generalitat ha fet públiques les licitacions per al 2019 i ha inclòs una partida per a la reforma i ampliació del Parc de Bombers de Collbató, valorada en 200.000 euros. El conseller d'Interior, Miquel Buch, va visitar les instal·lacions del Parc de Bombers durant la celebració de la Festa Major d'enguany. Allà, l'equip de Govern i els responsables dels Bombers li van transmetre la necessitat d'ampliació del Parc de Bombers de Collbató per donar el servei necessari al seu entorn com a parc de referència per a la muntanya de Montserrat. La Diputació ha lliurat a l'Ajuntament l'estudi per a la gestió i millora del bosquet

L’Ajuntament ha encarregat la redacció del projecte per a la transformació en centre social amb piscina l’espai de l’escola vella, situat a la part baixa de l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat. El document valorarà també l’espai d’equipaments del camí de ca n’Abat, malgrat que per a l’equip de govern l’opció prioritària continua essent la del nucli antic, a l’àmbit de l’escola vella. El primer objectiu del document que s’ha encarregat és poder saber el cost aproximat de les obres de construcció del nou equipament. El segon, tenir el projecte amb el qual tirar endavant l’actuació en el moment que l’Ajuntament disposi dels re-

del passeig de Ronda, una zona verda de titularitat pública de 4,33 ha, i amb vegetació i estructura de bosc mixt de pineda i alzinar. Els serveis tècnics municipals, de la Diputació i de l'empresa redactora del document, es proposen mantenir el caràcter forestal de la parcel·la evitant transformar-la en una arbreda o un espai enjardinat. També volen evitar reduir la superfície de vegetació i mantenir la massa mixta de pi blanc i alzina, però minimitzant la proporció de pí blanc, mantenir i gestionar activament les plantes del sotabosc i realitzar intervencions suaus i freqüents i acompanyar-les de campanyes d'informació i sensibilització.

cursos necessaris per fer les obres. Castellví s'acosta als 2.000 habitants, ja que 1 de gener d'enguany, la xifra se situava en 1.909, i darrerament a 1.921. El municipi més petit del Baix Llobregat ha estat seguint una línia ascendent de població els darrers anys, fet que va portar a superar els 1.800 habitants el 2015 i que a finals del 2018 va comportar el pas per sobre dels 1.900, segons fonts municipals. L'alcalde, Joan Carles Almirall, explica que "Ens hauríem de començar a plantejar si volem continuar creixent o bé optem per mantenir el poble tal com està actualment".

Accidentes de Tráfico y indemnizaciones La jurisprudencia de la Sala de lo Social, entre otras, la de 12 de septiembre de 2017 (R. 1855/2015), vienen a señalar que la cuantía que se fijan en el Baremo de Accidentes de Tráfico son imputables al daño moral y no pueden ser compensadas con las prestaciones de la Seguridad Social que atienden al lucro cesante. La indemnización por daños y perjuicios derivados de un accidente de trabajo debe fijarse de una forma estructurada que permita conocer los daños y perjuicios que se compensan y la cuantía indemnizatoria que se reconocen por dada unos de ellos. Con respecto a la Incapacidad permanente, la indemnización ha de compensar el daño moral que comporta el déficit para su actividad habitual (profesión remunerada; o actividades deportivas, sociales, estudios, etc). Y que, esta indemnización ha de sumarse a la que es propia de las secuelas individualmente consideradas. En cuanto a la situación de incapacidad temporal, la determinación del daño moral ha de hacerse conforme a las previsiones contenidas en la Tabla V, y justo a las cantidades respectivamente establecidas para los días de estancia hospitalaria, los impedimentos para el trabajo y los días de baja no impeditivos, ya que el alta laboral no

necesariamente ha de implicar la sanidad absoluta. La matización respecto al modo de calcular la indemnización correspondiente a la baja por incapacidad temporal es importante porque si bien, con anterioridad, la doctrina del Alto Tribunal había sostenido que, con excepción de los días que se acredita la hospitalización, el importe correspondiente al sufrimiento psicofísico debía situarse con el valor que el Baremo de Accidente de Tráfico fija para el día impeditivo, nada impide a que, consecuencia del accidente de trabajo, el trabajador/a afectado sufra también daños morales más allá de su alta de incapacidad temporal –días no impeditivos. Por ello, sostiene la sentencia mencionada que lo percibido en concepto de incapacidad permanente e incapacidad temporal, derivada de accidente de trabajo no debe descontarse de la indemnización por daños morales, por cuanto, el daño moral se obtiene de la Tabla V del Baremo de Accidentes de Tráfico, y no es concepto homogéneo que se identifique con el lucro cesante, al que atiende el subsidio por Incapacidad temporal, derivado del accidente de trabajo. Manuel Molina Torralbo Abogado laboralista ICAB 18546

pepi.gl.assessors@gmail.com · www. assessorsgl.com Plaça Catalunya, 27 baixos · Tel. 93 778 19 46 · Olesa de Montserrat


Especial

la bústia · febrer del 2019

Connectats a la cultura La Diputació de Barcelona treballa perquè tothom tingui accés als equipaments culturals La nova maqueta, realitzada per l’escultora tàctil, Ana María Marín, està emplaçada de forma permanent a l’espai cotxeres del Palau Güell de la Diputació de Barcelona. Forma part del programa la Mirada Tàctil. Es tracta de l’inici d’un recorregut sensorial que, amb una visita guiada permet a les persones amb discapacitat visual copsar l’espai i la bellesa d’una de les primeres obres d’Antoni Gaudí. És la primera vegada que en Joan visita el Palau Güell. La seva vista ja no és el que era, però el seu gust per la cultura continua intacte. Sap que davant d’ell es troba la gran escalinata principal, comença a pujar, pot palpar, sentir i “veure” una de les grans obres de Gaudí. El Palau Güell ofereix un ampli ventall de possibilitats per facilitar la transmissió dels continguts a grups de visitants que requereixen especial atenció visual, auditiva i cognitiva, i assegurar l'accessibilitat cultural a tots els visitants. En matèria de cultura, la Diputació de Barcelona ha assolit i consolidat els darrers anys un elevat grau de compro-

mís i de servei envers els ajuntaments i la ciutadania. Es treballa en àmbits com el patrimoni cultural, la difusió artística, els recursos, les activitats culturals, i també la cultura popular i tradicional. Un bon exemple és la Xarxa de Museus locals integrada per 68 equipaments de 52 municipis i coordinada per l'Oficina de Patrimoni cultural de la Diputació que posa a l'abast dels municipis serveis i accions destinades a millorar la gestió, la conservació i la difusió del patrimoni i dels equipaments museístics. L’objectiu és que esdevinguin espais referents de preservació de la identitat i la memòria col·lectiva, alhora que nous llocs d'aprenentatge, de socialització, d'oci i de desenvolupament del territori. En paral·lel, l'Oficina de Patrimoni cultural posa a l'abast d’equipaments culturals exposicions itinerants produïdes per l'OPC i pels museus que formen part de la Xarxa. La Diputació es fa càrrec de la coordinació de la itinerància de les exposicions a cadascun dels municipis que apropen els museus i el seu patrimoni a tota la societat.

www.diba.cat

17


18

Gelida - Masquefa

la bústia · febrer del 2019

Els cotxes del Funi de Gelida tornen a la via breus BARNASANTS. Nova edició del festival Barnasants al Penedès. Gelida presenta el dia 2 de març Ivette Nadal i Caïm Riba amb un concert anomenat ‘Ritme interior’ a partir de les 19.30h a la sala d’actes del Centre Cultural. L’altra proposta és el recital de poesia de Ma Mercè Marçal a la veu de Mercè Sampietro acompanyada de la guitarra del compositor Eduard Iniesta el diumenge 31 de març a les 19h al Saló d'Espectacles de la UCG. DIGITALITZACIÓ. Les actes dels Plens des de l'any 1644 fins al 1969 ja es poden consultar en línia gràcies al programa de digitalització de documents de l'Oficina de Patrimoni Cultural (OPC) de la Diputació. Aquest es digitalitzarà la resta fins a l'actualitat, en total 16.000 documents. Web: diba.cat/amd.

La previsió de finalització dels treballs a la via és a finals de març o principi d'abril

La Generalitat anunci una inversió de 700.000€ per al nou Parc de Bombers

Els dos vehicles del Funi han tornat a la via. Van arribar el 18 de febrer, procedents de Suïssa. Finalment, FGC va enviar les caixes ja restaurades de Rubí al país alpí per fer l’assemblatge amb els bastidors. En el moment del tancament de l'edició, les caixes havien arribat protegides. Els operaris estaran treballant a les vies durant unes quantes setmanes. El cable, que és nou, també ha vingut de Suïssa, així com els bogis, l'estructura per on rodaran damunt els dos cotxes. Després d’haver canviat el cable tractor i de descarregar els vehicles a la via, ara s’estan fixant els terminals del cable tractor als ancoratges dels cotxes. En els pròxims dies es faran els primers moviments. La previsió de finalització dels treballs és a finals del mes vinent o principis d’abril, informa FGC. Els Bombers Voluntaris de Gelida comptaran amb un nou parc amb una inversió de 700.000€. L'anunci el

La protecció dels cotxes del Funi fa que no es pugui veure la restauració feta. J.G.

va fer el conseller d’Interior, Miquel Buch, el dia 30 de gener. El nou Parc de Bombers s’ubicarà en el solar que l’Ajuntament va cedir a la Generalitat. Els terrenys es troben al polígon industrial de Can Valls, allunyat del nucli urbà, al costat de la sortida de l’autopista. Actualment, l’equipament es troba dins de la població al costat de l'escola Montcau.

En la compareixença del conseller al Parlament, també va explicar que les properes licitacions per a l’adquisició de nou material pels parcs de Catalunya s’eleven fins als 34 M€. Aquesta ha estat una de les respostes de la Generalitat a les nombroses demandes que ja fa temps reclama aquest cos d’emergències, en concret a la nostra zona.

Masquefa porta als jutjats el conveni de l'Ecoparc El consistori de Masquefa ha presentat un recurs judicial, contenciós administratiu, contra l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per reclamar el compliment del conveni que ambdues institucions –com ens titulars de la instal·lació- van signar amb l’Ajuntament d’Hostalets per a la gestió de l’ECOPARC4. Un acord, signat el 20 de desembre de l’any 2005, que contempla –entre d’altres clàusules- que l’ARC i l’AMB “es comprometen a establir un marc de relacions amb els ajuntaments veïns de la instal·lació als efectes de tractar les compensacions per les repercussions mediambientals en els seus municipis, si existissin”. En aquest sentit, l’Ajuntament masquefí denuncia que tant l’AMB com l’ARC han denegat i/o ignorat els diversos requeriments que el consistori ha presentat per sol·licitar les corresponents compensacions eco-

breus

Entrada a l'Ecoparc4, a Hostalets. La Bústia/Q.S.

nòmiques per les repercussions negatives de la instal·lació a Masquefa. Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, assegura que “les diferents avaluacions d’impacte formulades per l’Ajuntament d’Hostalets, pel gestor de l’ECOPARC4 i per la pròpia AMB conclouen en tots els casos que a Masquefa se superen els llindars mínims de salubritat en les immissions d’olors”.

Per tot plegat, Boquete afegeix que “és de justícia i és el nostre deure com Ajuntament vetllar pels interessos dels nostres veïns i perquè es respectin els acords que s’han signat. Masquefa és el municipi que més pateix els efectes de l’ECOPARC4 i no és admissible que se segueixi menys tenint l’impacte negatiu directe que aquest tipus d’instal·lacions genera al territori i a la nostra població”.

Segons l'Ajuntament, l'Ecoparc supera els llindars mínims de salubritat en les immissions d'olors

MASQUEFA SONA BÉ. Del 17 de febrer al 24 de novembre, la Sala Polivalent de La Fàbrica Rogelio Rojo acollirà un total de vuit concerts a càrrec de diverses formacions i intèrprets del panorama musical català. El cicle, coordinat i produït per Jordi Tomàs, aixecarà el teló el diumenge amb l’actuació de la Petita Companyia Lírica de Barcelona amb l'òpera Carmen i a partir d’aquí seguiran els concerts de Néos Ensemble, Montgrins, Havàname, Quintet Quatre+1, The Swing Cats, Txell Sust & August Tharrats Trio, i Giorquestra & Marc Timón.


Entrevista

la bústia · febrer del 2019

19

“Se'm fa difícil pensar en un “M'agradaria fer un experiment, espectacle junts entre entitats” La Passió Montserratina” Ignasi Campmany, actor i director de La Passió d'Olesa de Montserrat

Vicky Alvelo, actriu, cantant, directora de La Passió d'Esparreguera

(Olesa de Montserrat, 1984). Ha estudiat a l'Institut del Teatre i ha realitzat cursos d'interpretació amb Albert Boadella, Sergi Belbel, Lluís Elies i Joan Font. També ha fet cursos de doblatge amb Montse Miralles. Ha participat com a Misantrop al TNC, Fang i Setge al Teatre Victòria, Game Over a La Seca i a la telemovie Ull per ull de Mar Targarona.

(Pamplona, 1977). Llicenciada en Art Dramàtic a l’Institut del Teatre i Postgraduada en producció d’espectacles en viu. Actualment s'està formant com a coach vocal en Estil Voice Trainning. El seu recorregut professional ha estat com a directora en diferents muntatges, actriu de teatre i publicitat, formadora en veu parlada i cantada.

Ignasi Campmany. LPO.

Quim Sitjà Olesa de Montserrat Quines són les novetats de la temporada? Estem preparant per Divendres Sant tota una sèrie de canvis escènics, amb la intenció que s’acabin incorporant a l’espectacle de manera definitiva la temporada que ve. Hi ha un relleu de papers important? Enguany s’estrena Joan Povill com a Pilat, Isidre Montserrat com a Caifàs, Jaume Figueras com a Anàs, Agustí Boada com a Simó, i Núria Riera com a Àngel de l’hort. On es posa l’accent el 2019? En tot l’aspecte tècnic, bàsicament llum i so. Moltes escenes de la nostra Passió van estretament lligades a la música i és important cuidar aquests moments: són moments emocionants i contribueixen a fer que quedi un espectacle molt rodó. La dona s’ha d’incorporar més a l’espectacle? Durant molt de temps s’han anat canviant alguns papers que originàriament els interpretaven homes i actualment són papers de dona. La història és la que és.

Reduiria el nombre de funcions? Com a director no em pertoca plantejar si s’han d’ampliar o reduir el nombre de funcions, això és responsabilitat del consell directiu, que està al capdavant de l’entitat i és qui pren aquest tipus de decisions i jo hi tinc plena confiança. Del que hem d’assegurar-nos és d’omplir totes les representacions que fem. Li agrada més dirigir que participar d'actor? M’agrada molt dirigir, però personalment gaudeixo més actuant. M’he format per ser actor i per les circumstàncies que s’han donat a l’entitat, ara em toca formar part de l’equip de direcció de l’espectacle. I quin és el paper que voldria fer? Judes és el paper que sempre he volgut fer i he tingut l’honor d’interpretar-lo durant 10 anys. Quan i quantes vegades ha vist la Passió d’Esparreguera? L'he vist moltes vegades, ja que tenia família que hi sortia; de petit, hi pujava sovint. L’última vegada que la vaig veure va ser fa 7 anys amb tota una comitiva de La Passió d’Olesa. Què n’exportaria a Olesa? No acostumo a entrar en comparacions entre Passions d’arreu de Catalunya; si bé representem la mateixa tradició, es tracta d’espectacles molt diferents. Quin és el millor moment de l’espectacle pel director? Per a mi és sens dubte l’Entrada de Jerusalem. És un goig veure tanta gent dalt de l’escenari. I el pitjor? Són els nervis que es passen abans de començar la representació. FiraPassió és un revulsiu per una o per totes les Passions? Esperem que iniciatives com la FiraPassió beneficiïn a totes les Passions. S’enfrontaria al repte de fer un dia l’espectacle en conjunt? Se’m fa difícil pensar en un espectacle junts entre entitats.

Quim Sitjà Esparreguera Quines són les novetats de la temporada? Quant a l’espectacle estrenem un nou inici i final més espectacular. Com a entitat enfrontem un nou repte la primera FiraPassió, que ha estat una proposta ambientada en l’any zero i que pretén ser una forta promoció de La Passió i Esparreguera. Hi ha un relleu de papers important? S’han produït canvis interessants com el nou Sant Pere, Manel Llopart, que fins a l’any passat interpretava el paper de Jesús, Gerard Bidegain que serà Abdaró, Susanna Guzman com a Lleprosa o Anna Mestre que serà Clàudia per primer cop. On es posa l’accent el 2019? Entenem que el final més apoteòsic és quan Jesús és capaç de vèncer la mort i a partir d’aquí qualsevol escena no pot ser més brillant. Per això treballem en aquests moments finals on Jesús passa de la foscor absoluta a la llum més clara... I ja no puc dir més. La dona s’ha d’incorporar més a l’espectacle? Més és difícil, però crec que convindria més paritat a la Junta. Tot i així, sobre l’escenari el repartiment de personatges amb text és clarament desigual, fet que només podrà canviar quan s’aposti per una nova dramatúrgia on la perspectiva de la dona sigui molt més protagonista, acostant-nos a la realitat contemporània. Reduiria el nombre de funcions? 9 funcions són una oferta adequada per satisfer el nombre d’espectadors actual. Li agrada més dirigir que ser actriu? La direcció dona moltes satisfaccions, és una oportunitat de participar de l’espectacle globalment i en tots els seus processos creatius. Però quan deixi la direcció m’encantaria poder fer un paper. I quin és el paper que voldria fer? Els papers que jo voldria provar estan tots escrits per a un home...

Vicky Alvelo. V.A.

Quan i quantes vegades ha vist la Passió d’Olesa? L’he vista 4 vegades, ja de petita m’hi van portar els meus pares, però confesso que la darrera vegada ja fa uns 7 anys. Què n’exportaria a Esparreguera? No sé ben bé si exportaria res en concret, però sí m’agradaria fer un experiment on poguéssim fusionar l’una i l’altra, concepte La Passió Montserratina. Quin és el millor moment de l’espectacle per a la direcció? La funció en sí, contemplar que l’engranatge funciona sol i trobar-me amb la gent. I el pitjor? Quan acabo, estic rebentada. FiraPassió és un revulsiu per una o per totes les Passions? Volem que la Fira sigui un espai compartit per a totes. Enguany hi han estat presents les Europassions, la Federació de Passions Catalanes i la Passió d’Ulldecona hi ha col·laborat amb el seu Davallament. Però acabem de començar. S’enfrontaria al repte de fer un dia l’espectacle en conjunt? Sí. Amb la Passió Olesa tenim més coses que ens uneixen que ens separen, però la nostra rivalitat ha donat lloc a què ens mantinguem tots forts.


20

Esports

la bústia · febrer del 2019

El CF Martorell presenta la seva candidatura a Primera L’Ajuntament i el MAC han iniciat els preparatius per la 21a Cursa de Martorell prevista pel diumenge 5 de maig

El Sala5 Martorell encadena 8 victòries en les últimes 9 jornades i es col·loca en el grup capdavanter de Tercera Nacional

MARTORELL

Handbol

El primer equip del CF Martorell continua a pas ferm en el seu intent de jugar a Primera Catalana la propera temporada. Després de proclamar-se campió de Tercera el curs passat, l’equip d’Albert Nualart ha atrapat el liderat que comparteix amb l’Atlètic Sant Just. En només dues jornades, el CF Martorell ha retallat una diferència de quatre punts respecte el primer lloc i, a més, s’ha distanciat de la tercera plaça. A falta de 13 jornades per acabar a lliga, el ritme dels martorellencs convida a l’optimisme. FUTBOL SALA. El Sala5 Martorell s’ha situat en la tercera plaça de Tercera Nacional després de sumar 8 victòries en les últimes 9 jornades. L’equip de Víctor González és a quatre punts del líder. A la Copa Catalunya, van estre-

Els 25 equips del Club Handbol Martorell van presentar-se al nou Pavelló Esportiu Can Cases. L’entitat compta amb més de 300 jugadors aquesta temporada.

Futbol

Els martorellencs continuen trepitjant fort aquesta temporada. Marta Gila.

Arnau Miret, atleta del MAC.

nar-se a la tercera ronda amb una golejada contra el FS Olesa, de Primera Divisió (0-6).

ATLETISME. Arnau Miret, del Martorell Atlètic Club (MAC), s’ha classificat pels Campionats estatals de pista coberta en categoria sub 16 que tindran lloc el 16 de març a Sabadell. Miret participarà a la prova de salt d’alçada. Miret també s’ha classificat per disputar els campionats de Catalunya, una setmana abans.

CURSA. L’Ajuntament i el Martorell Atlètic Club han iniciat els preparatius per la 21a edició de la Cursa de Martorell prevista pel 5 de maig. Comptarà amb dues distàncies de 5 i 10 kms i

dues curses de promoció, de 700 i 1.300 metres, pels més petits. L’organització ha obert el període d’inscripcions. Com a novetat, amb la inscripció d’un adult s’obtindrà un codi per realitzar gratuïtament una inscripció per un menor. La informació actualitzada de la 21a Cursa Martorell és al web martorellatletic.cat.

Salva Ferrer ha renovat la seva vinculació amb el Nàstic de Tarragona, de Segona Divisió A, fins el 30 de juny de 2021. El defensa es va forjar al futbol base martorellenc.

Nit de l’Esport La Nit de l’Activitat Física i l’Esport de Martorell tindrà lloc el 5 d’abril al Pavelló de Can Cases. Els clubs disposen fins el 4 de març per presentar les candidatures.

100 kms en la lluita per la pobresa SANT ESTEVE SESROVIRES Un grup format per sis sesrovirencs, amb el nom de DeCabrisCreisi tenen la intenció de participar en la Trailwalker de Girona, una cursa que serveix per recaptar fons per als projectes d’Oxfam Intermón contra la pobresa. Per a aconseguir-ho, primer, han de recaptar 1.500 euros en donatius abans del dia de la prova, que tindrà lloc els dies 6 i 7 d’abril. Els aspirants sesrovirencs a assolir el repte són Isabel Vallés, Jaume Canal, Katherin Restrepo i Juan Francisco López, que caminaran plegats, i per Angie Muñoz i Miguel Martínez, que seran l’equip de suport logístic. Per a recaptar fons per a aquesta iniciativa solidària i sumar els 1.500 euros necessaris per a participar

en la prova, han posat a la venda una samarreta amb el lema ‘Pon tu granito’. FUTBOL SALA. El FS Sant Esteve Sesrovies és novè classificat a Tercera Nacional. L’equip de Mark Garcia Gea es troba en la zona tranquil·la de la taula, a 10 punts dels llocs de descens. L’objectiu de la permanència és a tocar. Fouad El Amrani és el segon màxim golejador de la categoria amb 21 gols. FUTBOL El FC Sant Esteve Sesrovires continua vivint el seu particular via crucis aquesta temporada sent penúltim classificat de Tercera Catalana. Els sesrovirens no guanyen des del desembre passat i encadenen 6 jornades sense guanyar.

CURSA. El proper 24 de març tindrà lloc la segona edició la Cursa Corre en Gran de Sant Esteve Sesrovires. Enguany, la cursa solidària està dedicada a recaptar fons per a la investigació d’ELA, una malaltia també coneguda com esclerosi lateral amiotròfica. Les inscripcions ja estan obertes i es poden realitzar en la web correengran.cat. Els corredors es poden inscriure a tres proves: d’un 1kms, de 5kms i de 10kms. La cursa està dirigida a famílies que vulguin aportar el seu gra de sorra per a l’ELA. TAEKWONDO. El Complex Esportiu Sant Esteve Sesrovires va acollir la primera trobada de taekwondo promoguda pel Taekwondo Sesrovires. Hi van

DISTRIBUCIÓ

de tota mena de publicitat, fullets i revistes. info@serviexit.com

✆ 675 475 038

El grup de sesrovirencs que volen participar en la cursa. Aj. St. Esteve Ses.

participar més d’un centenar d’esportistes d’aquest esport abanderats pels mundialistes Diego Carrillo, Bernardo Fidalgo i Miguel Ángel Juján. En la darrera edició dels Campionats de

Catalunya de tècnica i pumse, el Taekwondo Sesrovires va sumar 12 medalles (quatre d’or, sis de plata i dues de bronze). Un botí que confirma el bon estat de salut que té el taekwondo al municipi.


Esports

la bústia · febrer del 2019

21

breus El CF Sant Andreu lluita per tornar a Segona SANT ANDREU DE LA BARCA

CASTELLVÍ. La UE Cornellà del castellvinenc Ricard Pujol (Martorell, 1998) continua a pas ferm a la Copa Federació. Els cornellanencs es van desfer del CF Pontevedra (2-1) i el rival abans d’accedir a la final és el CF Internacional de Madrid-Boadilla, de Segona B. El partit d’anada es juga el 28 de febrer a Boadlilla del Monte i la tornada, a Cornellà, el 7 de març. Des de 2017, Pujol forma part del primer equip. La temporada passada, es va proclamar campió de la Copa Catalunya. A més, va disputar els playoff d’ascens a Segona Divisió A.

El primer equip del CF Sant Andreu és a quatre punts del segon classificat del grup vuitè de Tercera Catalana. L’equip d’Íñigo Irisarri té com a objectiu recuperar la categoria perduda el curs passat. Només han perdut un partit aquest any i són el segon equip menys golejat i el segon més goleador. El filial, que també juga a Tercera Catalana, està complint amb escreix l’objectiu de la permanència i s’ha situat en vuitè lloc, en un triple empat amb el Riudebitlles i La Granada.

A 4 punts del segon. E. Albarracín.

FUTBOL. Iago Índias Fernández (Sant Andreu, 1996) va ser convocat amb el primer equip del RCD Espanyol en el partit d’anada dels quarts de final de la Copa del Rei davant el Betis al RCDE Stadium. En aquest partit no va jugar.

FUTBOL SALA. El FS Sant Andreu és líder del grup 4 de Primera Divisió. Els santandreuencs acumulen 11 jornades consecutives sense perdre i mantenen un avantatge de tres punts respecte el segon classificat, el FS Rubí. El FS Sant Andreu es vol aferrar al Poloesportiu Josep Pla durant la segona volta. BÀSQUET. El primer equip del CB Sant Andreu no troba la regularitat desitjada. Després de guanyar amb contundència al líder a Pallejà, el conjunt de David Blanco va perdre de forma inesperada al Poliesportiu Josep

La Vinya Gimnàstic Club segueix a pas ferm ABRERA La Vinya Gimnàstic Club ha començat el Campionat de Catalunya amb bon peu i pujant al podi. En la primera jornada a Hostalets de Balenyà (Osona), va tenir lloc les competicions de nivells de base 4, 5 i 6. Mireia Drets va ser sotscampiona (nivell 5), Irene Garcia, quarta classificada (nivell 4) I l’equip del nivell base 5 va quedar en quarta posició.

Bon paper de les abrerenques. VGC.

NATACIÓ. Eric Vilaregut es va proclamar sotscampió júnior de Catalunya als campionats de fons indoor Open 2019 a la piscina del CN Terrassa. Ho va fer sumant

la millor marca de 18 anys en les proves de 2.000 i 3.000 metres. Amb aquesta fita, Vilaregut s’ha classificat matemàticament pels Campionats d’Espanya de llarga distància que tindran lloc a Mataró el 23 de març vinent. L’abrerenc, que aquesta temporada milita al CN Mataró, ha estat convocat per la Federació Catalana pel Campionats d’Espanya d’Autonomies que tindran lloc del 15 al 17 de febrer.

BÀSQUET. El sènior masculí del CB Abrera (9-6) continua en el grup capdavanter del grup 6 de Tercera Catalana. Els abrerencs, a cinc victòries del líder, segueixen fent una temporada que té bones vibracions. FUTBOL. El primer equip de l’Agrupació Esportiva Abrera intenta esgotar les seves últimes opcions d’aspirar a una de les dues places d’ascens a Segona

Pla davant el Casal Vilafranca. Els santandreuencs (9-6) són quarts a Segona Catalana. PATINATGE. L’Associació de Patinatge de Sant Andreu ha recaptat 900€ en el festival de patinatge de l’entitat que s’han destinat al programa Hospital Amic, de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. CICLISME. El Club Ciclista Sant Andreu disputarà el 17 de març el III Trofeo Estenalles, la preclàssica del Penedès. L’entitat ha recuperat el recorregut de la primera edició.

Futbol sala El Club Esportiu Abrera Futsal va presentar els 13 equips federats al Pavelló Esportiu Municipal. L’acte va comptar amb l’actuació de Vive y Baila, d’Abrera, a ritme de zumba i amb les acrobàcies del grup de cheerleaders Thunders Barcelona. Catalana. Després d’un mes de gener per oblidar, els abrerecs són a 7 punts de la promoció d’ascens i a 10 punts del liderat de Tercera.

Jordi Gay, campió d’Espanya amb la selecció catalana GELIDA Jordi Gay (Gelida, 1973) continua fent més gran la seva llegenda en el món del futbol sala. Després d’una dilatada carrera com a jugador professional a les files del FS Martorell, el CD Xota Navarra i FS Cartagena, aquest cap de setmana es va proclamar campió d’Espanya amb la selecció de Catalunya femenina sub 20 com a seleccionador. L’any 1997 va ser campió d’Espanya sub 23. El gelidenc és director tècnic de

les Seleccions Catalanes de Futbol Sala, i al mateix temps, seleccionador de la sub 20 femenina. Aquesta temporada Gay va agafar el timó del combinat català i ha repetit l’èxit de la temporada passada, quan la sub 21 de Clàudia Pons es va coronar com a campiona d’Espanya. Com a jugador, Gay va jugar al Futbol Sala Martorell (1994-95, 2003-04 i 2005-2007), CD Xota Navarra (2004-05), FS Cartagena (200708) i Gelida Indutrial, abans de penjar les bótes.

FUTBOL SALA. El primer equip del FS Gelida Industrial, de Primera Catalana, és quart classificat a cinc punts dels dos colíders del grup: Olímpic Argentona i CFS Alcalà Prat. Els gelidencs encadenen quatre jornades sense guanyar, amb dues derrotes i dues empats que l’han despenjat dels tres primers llocs. FUTBOL. El CF Gelida està lluitant en la part baixa de la classficació de Quarta Catalana després de tres jornades sense guanyar. Situ-

ats en una zona compromesa, els gelidencs van pagar cara la seva derrota davant un rival directe en la classificació, l’AD Els Monjos. BÀSQUET. El primer equip del CE Gelida es manté a l’alça a Tercera Catalana. Després de quinze jornades de competició, els gelidencs estan empatats amb el quart classificat, el CB Esparreguera B (10-5). La derrota a la pista de l’Altoacin Manresa va tallar una ratxa de tres victòries consecutives.

Jordi Gay, seleccionador català. FCF.


22

Esports

la bústia · febrer del 2019

Morales i Romeu, peces clau del tennis taula El Tenea CB Esparreguera continua a l’alça (11-5) i ha sumat per victòries els partits en la segona volta

El Club Gimnàstica obté bons registres a Olot amb Abril Sayavera, primera, i Sara Blanco, quarta

ESPARREGUERA Coincidint amb la Festa Major, Esparreguera va homenatjar Jordi Morales, campió del món paralímpic de tennis taula i Joan Romeu, pels més de 40 anys de dedicació al Club Esportiu Tennis Taula Esparreguera. Els reconeixements van tenir lloc a la Plaça del Centre on es van aplegar familiars, amics i coneguts de l’entitat. Morales va començar la seva carrera esportiva al Club Esportiu Tennis Taula Esparreguera i va defensar els colors de l’entitat durant 20 anys. Actualment, Morales és director tècnic i palista del CN Sabadell. Joan Romeu, la persona que va iniciar Morales en el tennis taula, va ser president del CETT Esparreguera i una peça clau d’aquest esport al municipi.

FUTBOL Després de tres jornades sense perdre, el primer equip del CE Esparreguera es manté a la zona tranquil·la del grup sisè de Quarta Catalana amb 26 punts. Mentrestant, l’Athletic Esparreguera es troba en un moment dolç de la temporada i és sisè classificat. La diferència àmplia respecte els dos primers classificats fa impensable somiar en lluita per l’ascens a Tercera Catalana. Els dos homenatjats, amb l’alcalde Eduard Rivas. Aj. Esparreguera.

BÀSQUET. L’esparreguerí Da-vid Navarro ha superat la xifra dels 200 partits a la Lliga ACB, la màxima categoria del bàsquet espanyol. A les files del Monbús Obradorio, va debutar a l’ACB amb el Bàsquet Manresa, fa quinze anys. Navarro també va jugar a Andorra.

BÀSQUET. El primer equip del Tenea CB Esparreguera (11-5) continua a l’alça en la seva estrena a la Lliga EBA després d’un any per emmarcar a Copa Catalunya. El conjunt d’Óscar Navarro és quart classificat i suma la millor ratxa des que ha començat la segona volta.

GIMNÀSTICA. El Club Gimnàstica Esparreguera va sumar bons registres en la prova de via olímpica disputada a Olot. D’entre les actuacions de les sis gimnastes esparreguerines participants cal destacar la primera posició d’Abril Sayavera i el quart lloc de Sara Blanco. L’entitat reivindica la millora de les seves instal·lacions.

breus COLLBATÓ. L’Ajuntament ha presentat al Club Esportiu Collbató l’avantprojecte de tancament de la Pista Coberta i dels nous vestidors. L’avantprojecte presentat és de tancament semipermeable, per evitar al màxim l’entrada d’aigua de pluja i les fortes ventades i corrents d’aire. D’aquesta manera es milloren les condicions d’ús i de confort de l’espai esportiu. En l’actuació prevista s’inclou la reforma dels vestidors. MASQUEFA. Una dotzena d’alumnes de l’escola d’arts marcails HRD LIONS van participar a la Copa Catalunya de taekwondo IT. El centre masquefí va obtenir 22 medalles (8 d’or, 3 de plata i 11 de bronze). Marc Quiles (1r en combat i tuls) i Clara Peragón (1a en combat i 31 en tuls, els més destacats de la jornada.

L’NB Olesa aposta per Cunillé i Barrachina a la banqueta OLESA DE MONTSERRAT El primer equip del Nou Bàsquet Olesa, de Primera Catalana, va destituir Josep M. Òrrit de la banqueta després d’un any mig de la seva arribada a la banqueta olesana. La direcció esportiva del club olesà ha triat Albert Barrachina i Ferran Cunillé, que formaven part de l’staff tècnic de l’equip olesà amb Òrrit. Barrachina i Cunillé han agafat les regnes de l’equip olesà i, al tancament d’aquesta edició, havien sumat dues victòries en els dos partits disputats. Tots dos coincideixen a assegurar que “dirigir l’NB Olesa és un repte amb la intenció d’implicar al màxim la plantilla”. Els olesans aspiren a ser a la part alta de taula.

tegoria júnior, Aina Pla s’ha penjat una medalla de plata sumant 496 punts. En la modalitat d’arc adaptat, Héctor Garcia i Josep Lluís Amador s’han proclamat campions de Catalunya en les categories sènior i veterans, respectivament.

BÀSQUET. El tècnic olesà Jordi Martí, que encadena 13 temporades al CB Igualada a Lliga EBA en dues etapes. ha fet història sumant 300 partits en competicions de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB). Anterioment, Martí havia dirigit el CB Valls i el CB Cornellà. L’entrenador d’Olesa és un dels tècnics més reconeguts de la comarca. TIR. El Tir Arc Olesa ha obtingut 8 medalles (cinc d’or, una de plata i dues de bronze) en els Campionats de Catalunya de sala absolut i júnior i en arc adaptat disputada a Torrefarrera (Segrià) amb la participació d’una quinzena d’esportistes olesans. Luis Ramos es proclama campió de Catalunya de veterans i Josep

Nou tàndem al capdavant del sènior masculí A olesà. NB Olesa.

Lluís Amador, acaba segon. Marta Gimeno ha fet un pas de gegant per ser campiona de Catalunya després de tombar la favorita, Raquel Miñano en la final (6-2). En la categoria novell, nou do-

blet del Tir Arc Olesa. Laia Cortel, campiona de Catalunya, ha dominat la categoria amb una marca personal (568 punts) i un tercer lloc i medalla de bronze per Lluïsa Montforte (562 punts). En la ca-

RETRORUNNING. Després d’un 2018 per emmarcar reeditant el títol de campiona del món de retrorunning, Sandra Corcuera, està recollint tota mena de premis i reconeixements. Fosbury i VIP Deportivo han premiat l’olesana com a millor dona esportista dels Països Catalans i millor esportista espanyola i millor ambaixadora d’un esport minoritari, respectivament. Corcuera competirà aquest 2019 amb l’equip Faster Wear amb la intenció de revalidar, de nou, el títol mundial.


Turisme, oci i gastronomia

la bústia · febrer del 2019

23

Les Vinyes, 10 anys fent amics al voltant d'una taula El restaurant Les Vinyes està en plena celebració dels 10 anys organitzant sopars especials amb clients i amics. Ho fa amb bons espectacles i una gastronomia original, els dissabtes a la nit durant el mes de febrer. El mateix dia que l'establiment complia 10 anys, el 2 de febrer, la vetllada va consistir en un maridatge de pernil ibèric amb cava Castellroig i la màgia amb Toni Muñoz. l el dia 9, en un maridatge amb el celler Ramon Canals i jazz amb Helena Camps. El dia 16, amb maridatge de Vallformosa i l'humor de David Barragán. Pel dia 23, Foie Rougié, vi i cava Vilarnau, i poesia i rock en directe amb Pacto entre caballeros fent tributo a Sabina. Tots els detalls es troben en la pàgina 10aniversario.lesvinyesrestaurant.com.

Cal destacar que Les Vinyes ocupa el primer lloc dels restaurants de Martorell a ElTenedor, Google, Gastroranking i Tripadvisor. Aquest últim li ha concedit els certificats d’Excel·lència Tripadvisor durant 4 anys consecutius, del 2015 al 2018 amb el 90% d’opinions molt bones o excel·lents. Són més de 35 anys d’experiència posats al servei de la restauració, de la cuina tradicional i de mercat, que avalen el projecte de l’Antonio Adamuz i la Carmen Serrano, al qual es va incorporar el seu fill, Rubén. Restaurant Les Vinyes C/ Francesc Pujols, 4 - Martorell WIFI gratuït - Tel. 93 775 58 45 info@lesvinyesrestauran.com Reserves per Whatsapp: 616 648 354

El dia 2 de febrer, maridatge de pernil ibèric amb cava Castellroig i màgia amb Toni Muñoz. Les Vinyes.

El dia 9, maridatge amb el celler Ramon Canals de Castellví i jazz amb Helena Camps. Les Vinyes.

SERVEI A DOMICILI 93 775 28 28 C/ Pere Puig, 3 - Martorell www.cateringcasanovas.com

DIUMENGES TARDA: Ball

CARNESTOLTES

Passeig de l’Església, 6 08630 Abrera· 93 770 28 61 (Obert de dilluns a dissabte de 13 a 16h) restcanmartinet@gmail.com

MENÚ DIARI 10 €

23 Febrer i 2 de Març

Sopar + ball amb dos ambients (música en directe i DJ) RESERVA JA !!

Especialitat en banquets de noces

DE DILLUNS A DISSABTE 8:30 A 24:00 h TERRASSA EXTERIOR Gran varietat de Tapes i Vins

( 8 primers+14 segoNs+postre+begud inclosa)

Menú diari: 12 €

MENU PER A GRUPS 15 €

Menú cap de setmana: 22 €

C/ Amadeu Paltor nº 25 Olesa de Montserrat 93 778 58 27 625 50 58 40 (Raül)

La qualitat és l’únic ingredient imprescindible de la nostra SERVEI PER A EMPRESES I PARTICULARS PER cuina A TOT TIPUS D’ACTES I CELEBRACIONS C/Camí de Can Comelles, 3 bis - Esparreguera Tel. 93 775 91 32 - cuinestm@cuinestm.com servei de càtering cuines tm

Ctra. de Martorell a Gelida, km 4 · Castellvi de Rosanes 93 775 14 64 · www.massunyol.com

A 4 minuts de Martorell

Menú diari

10,25 €

Menú dissabte

15 €

Brasa tots els dies

MENÚS DE GRUPS DISSABTE NIT

93 778 28 09

Crta Abrera-Manresa, km 4,5 Can Vinyals Oest - Olesa

FORMA PART DE LA SECCIÓ

TURISME, OCI I GASTRONOMIA Tel. 675 47 50 38

Tothom et veurà!!


24

Publicitat

la bústia · febrer del 2019

´

* Vàlid fins a 31 - desembre - 2019 * El val s’entregarà el dia de la compra-venda * Informa't de les condicions

Profile for La Bústia

La Bústia edició febrer 2019  

La Bústia edició febrer 2019

La Bústia edició febrer 2019  

La Bústia edició febrer 2019

Advertisement