Issuu on Google+

Portfolio: LABIBA BAKHT Ryerson University:

Bachelor of Architectural Science


Roof 75 mm ballast roofing membrane 75 mm extruded polystyrene air barrier concrete topping with 2% slope 100 mm concrete slab

Ceiling 12.7 mm gypsum 190 mm concrete drop ceiling 12.7 mm gypsum

longitudinal perspective section

transverse perspective section

The Ryerson University Residence was a concept developed in 2nd Year, located on the north-west corner of Church and McGill Street. This new building would be an addition to the Ryerson campus, providng a place to live for the students of the university. A commercial ground floor including a restaurant provides facilities to the public. The concept behind the design was the dispersal of students and faculty from a central node. detail wall section

Wall composite aluminum panel 50 mm air space 75 mm rigid insulation air barrier 200 mm concrete block 12.7 mm gypsum


UN

IVE

RSI

TY:

Site 1:50 Plan 0

view

s in to

site

perspective axo of student residence units

rti

ground floor plan

Gro 1:15 und Fl 0 oor

second floor plan Pla

n

The nodal spaces in the design are public or semi-private gathering spaces. Thus increasing interaction among one another and encouraging a social lifestyle.

Sec o 1:15 nd Fl 0 oor Pla n

structural diagram

view of RU Residence We s 1:15 t Elev 0 at

structural diagram


third floor plan

hvac diagram

fourth floor plan

hvac diagram

fire safety diagram

fire safety diagram

view into corridor


east elevation

lower level floor plan

north elevation

upper level floor plan

west elevation

roof plan


transverse section

This 3rd Year project was studio space designed for a geometer. A small backyard studio for a mathematician with a workspace, loung and writing studio was designed with great attention to contextual sensitivity.

south elevation


longitudinal section

detail of window wall at roof

plan detail of curtain wall at slab

section detail of curtain wall

detail of aperture and stair


BLUE REPRESENTS PROGRAM ORANGE REPRESENTS CONNECTION

GREEN ROOF

GALLERY+OFFICES

WORKSHOP GALLERY + LIBRARY

G A L L E R Y R E S TA U R A N T

The design concept behind this 3rd Year project, located just on the corner of Church and E Vwas EN S P A CofEpeople Wellington Street, theTconnection + R E T A aims I Lto with spaces. The museum not only connect people with spaces, but history with people as well through its display of artifacts. The museum was designed with a large event space, theatre, retail store, restaurant, workshop and library.

T H E A T R E

east elevation

south elevation


Loading Recieving Area Electrical Closet Garbage Room

Janitor's Closet

Closet

Security

UP DN

UP

UP

Coat Check

Community Space

Transverse Section

UP

DN Lobby Retail Store

Skylight

Longitudinal Section

ground floor plan Kitchen and Restaurant Storage

communal space view

Gallery

Volunteer Room

Library

Kitchen Electrical Closet

Electrical Closet

UP

Electrical Closet

DN

Interactive Technology Centre

Electrical Closet

Electrical Closet

Mechanical Room Boardroom

Gallery

Restaurant

Electrical Closet

Office

DN

DN

DN

Storage and Photocopy Room

UP

UP

UP

Washroom

Void Space under Loading

Staff Lounge

Telecommunications and Electrical Room

DN

Office

Washroom

UP

Projection Room

Storage Gallery

Gallery

Gallery

Reception

UP

Office Office

Office

Washroom

Washroom

DN

DN

Transverse Section

Archives and Storage

Transverse Section

Transverse Section

Transverse Section

Family Washroom

Skylight

Transverse Section

Open to Below

Washroom

Transverse Section

Open to Below Theatre Overflow

Open to Below

Open to Below

UP

UP

DN

UP

DN

DN

DN

UP

Greenroof UP

UP

Restaurant

Conference Room Storage

Gallery Gallery

DN

Conference Room

DN

Gallery

Terrace

second floor plan

Longitudinal Section

third floor plan

Longitudinal Section

fourth floor plan

Longitudinal Section

fifth floor plan

Longitudinal Section

sixth floor plan

Longitudinal Section

basement floor plan

Longitudinal Section


gallery & atrium view

lobby booth design

gallery handrail design


Detail - Parapet

Partial South Wall Section Expanded Aluminum Mesh Aluminum Panel Air Space 25 mm Rigid Insulation 75 mm Air Barrier Gypsum Sheathing 15.9 mm Steel Stud 2�x6� Gypsum Interior Finish 15.9mm

logitudinal section

longitudinal section

Metal Cap Flashing Kitchen and Restaurant Storage

Kitchen and Restaurant Storage

Wood Blocking Kitchen

Kitchen

Electrical Closet

Electrical Closet

UP

UP

DN

DN

Washroom

Washroom

Restaurant

Restaurant

UP

UP

Cant

Expanded Aluminum Mesh Aluminum Panel Air Space 25 mm Rigid Insulation 75 mm Air Barrier Gypsum Sheathing 15.9 mm Steel Stud Parapet Framing 2x6 Batt Insulation 100 mm Gypsum Sheathing 15.9 mm Cap Flashing Base Flashing

Washroom

Washroom

17M

Double Glazed Window DN

DN

Open to Below

Open to Below

Flashing

UP

UP

DN

DN

Detail - Soffit

Mesh Clip Restaurant

Restaurant

life safety diagram

Terrace

Terrace

hvac diagram

structural diagrams Steel Stud Support

10

longitudinal wall section

11

Expanded Aluminum Mesh Aluminum Panel Air Space 25 mm Rigid Insulation 75 mm Air Barrier Gypsum Sheathing 15.9 mm Steel Stud 2x6 Gypsum Interior Finish 15.9 mm

Stone Ballast Filter Fabric Cap Sheet Tapered Insulation Rigid Insulation 75 mm Air Barrier Concrete Slab 200 mm

parapet detail section

Expanded Aluminum Mesh Aluminum Panel Air Space 25 mm Rigid Insulation 75 mm Air Barrier Gypsum Board 15.9 mm Steel Stud 2x6 Gypsum Interior Finish 15.9 mm

window detail section


Partial East Wall Section

Mesh Support

(this mesh support spans a greater distance in order that maintenance workers can access and clean the glass on the atrium, although the plans don’t reflect this because of time consstraints)

transverse section

Curtain Wall Expanded Aluminum Mesh

Mesh Clip Concrete Column Gypsum Board

Corner Mullion

Vertical Mullion

Expanded Aluminum Mesh

corner detail in plan

detail model pictures

transverse wall section


longitudinal section

transverse section


The Church of Holy Trinity began with the concept of the holy trinity. The idea and geometry of the holy trinity was then further developed as can be seen. The design of the church is revolutionary as it is a vertical church, thus allowing the spiritual believers be metaphorically closer to the heavens when offering prayers at the church.

site plan

glulam

stations of the cross

concrete

DN

DN

maple wood

DN UP

DN

UP

DN

bedroom1

DN

kitchen

rec

granite

rectory bedroom2 frosted glass

chapel

dining room living room

green roof

green roof

DN

steel

ground floor plan


Grey Water Recycling HVAC

fountain

grassland retreat

tree sanctuary

deck

1

Water from diswasher, kitchen sink, shoewr is transported from the washroom and kitchen to the filter and pump in the basement.

1

Air is heated or cooled to be distributed through ducts to of the building.

2

The used water is treated and pumped to the exterior garden.

2

Air is distributed at VAV terminals into the spaces.

3

The greywater provides nutrients for the plants in the soil box planter.

3

Air rises due to stack effect.

The remainder of water from the soil box planter is transferred to the pond.

4

4

Air is vented to the exterior environment through vents in roof.

1

3

3 4

4

2

fountain

tree sanctuary

event space

deck

grey water recycling diagram

4

HVAC

deck

garden retreat

tree sanctuary

1

Air is heated or cooled to be distributed through ducts to the rest of the building.

2

Air is distributed at VAV terminals into the spaces.

3

Air rises due to stack effect.

4

Air is vented to the exterior environment through vents in the roof.

4

3

2

2

2

deck

garden retreat

pond

2

2

1

1

deck

HVAC diagram

landscape section diagrams 3

4

DN

1

3

4

4 UP

2

mechanical room

2

4

underground parking storage

office storage

3

electrical room

DN UP

UP UP

mechanical unit

2

2

2

2

library

2

1

second floor plan

parking

green roof

green roof

1

2

basement floor plan

UP

janitors closet


wall section detail I

wall plan detail I

massing model

model


wall section detail II

interior view of model

wall plan detail II

sectional model


parti

linear sculpture garden

linear sculpture garden

linear sculpture garden

splash park skating rink

pruitt-igoe memorial botanical garden

picnic area

picnic area

dog park

outdoor tree museum

linear sculpture garden

splash park

playground

water feature community garden

linear sculpture garden

outdoor farmer’s market community garden

soccer field

greenhouse community garden skateboard park

garden

soccer field

linear garden

site plan above. open space diagram below.

sculpture

water fountains

bridge overlooking forest and at Arch

linear sculpture garden

picnic area

linear sculpture garden

ice rink

linear sculpture garden

splash park skating rink

pruitt-igoe memorial botanical garden

sculptural park

picnic area

highlighting particular tree species

picnic area

dog park

outdoor tree museum linear sculpture garden

splash park

playground baseball field water feature community garden

linear sculpture garden

outdoor farmer’s market

pond in garden community garden

bridge through forest soccer field

greenhouse community garden garden

water feature and seating integrated

open space plan

green space program diagram and vignettes depictingpossibilities of spaces

skateboard park

soccer field

linear garden

path through tree museum


locker room restaurant kitchen

storage UP

skate rental

classroom/ workshop

small classroom/ workshop closet

book store staff room

dining area

UP

outdoor entry plaza

museum info booth main entrance/

skating rink indoor forest

ground floor plan of community centre office

office

office

boardroom

office

office

office

closet photocopy room closet staff room

office reception

UP

DN DN

volunteer room/ boardroom

snack booth workshop

dining below DN

indoor forest below

second floor plan

UP

The concept proposed for the abandoned site of Pruitt Igoe in St. Louis is a network of open space convening at the community centre. The community centre has a special feature paying tribute to the dense forestation on the land after the destruction of the Pruitt Igoe towers. The community centre houses an indoor forest that encourages interaction between nature and the community.


perspective view of community centre


This group project was part of a Construction Document course focusing on the contract documents of a design. The following images are my own individual contribution to the group project.

5

3

4

2

1

30545 2501

6685

5405

8340

5585

5365

2000

25150

A300 1

Unfinished Eighth Floor 127.0 3800

1 A400

1 A200

Unfinished Seventh Floor

11900

W1 1350

4600

2580

4600

30300

2580

4600

2200

CURATOR'S OFFICE AND LIBRARY ROOM 303

CIRCULATION ROOM 311

104.6

600

1600

STAFF OFFICE ROOM 207

BOOKSTORE ROOM 211

BOARDROOM ROOM 203

3600

2800

2000

3060

Unfinished Third Floor

P1

OUTDOOR COURTYARD

CLOSET ROOM 108

JANITORS OFFICE ROOM 106

5000

3

4800

1400

Unfinished Second Floor 101.0

Unfinished Ground Floor 96.0

12680

1350

1795

1 A201

4

WINE BAR ROOM 607

W/C ROOM 004

W/C ROOM 003

3800

3200

BREAKOUT SPACE ROOM 005

Unfinished Basement Floor -92.2

longitudinal section

26976

9030

1 A303

30594

P1

1 A301

W1

AUDITORIUM ROOM 007

5585

DN

4200

400

P1

WORKSHOP ROOM 402

109.2

3400

3235

STORAGE ROOM 606

113.8 VOLUNTEER LOUNGE ROOM 406

Unfinished Fourth Floor

1100

D606.1

CIRCULATION ROOM 414

2290

P1

6530

1845

D605.1

CIRCULATION ROOM 510

Unfinished Fifth Floor

2

W5

P1

CIRCULATION ROOM 509

2380

1350

W/C ROOM 604

SHAFT

JANITOR’S ROOM 605

GALLERY ROOM 508

2020

1850 150

1473 1350

P4

1

W4

1398

2823 2748

D601.1

STAFF W/C ROOM 602

W/C ROOM 603

8340

1980

P1

2795

DN

P1

1350

4965

D602.1

STAIR ROOM 601

12025

1425

P2

UP

1820

Unfinished Sixth Floor 118.4

3418

2675

150

1375

W/C ROOM 603

4100

122.5 W/C ROOM 604

WINE BAR ROOM 607

5

4

3

2

1

5405

30545

P2

25150 3345 Level 8 127 W4 2000

Level 7 122.5

4100

W3

W3

2100

118.4

4000 600

W4

1645

4000 4000

1100

15700

2950

CANOPY

150

2100

2150

6900

1700

600

6900

109.2

SPANDREL PANEL

3000

2850

Level 4

VISION GLAZING

300 300

150

113.8

GLASS CURTAIN WALL SYSTEM

W3

W4

Level 5

ZINC PANELLING

600

2580

STAIR ROOM 608

150

31300

5010

6

DN

22400

9256

D608.1

P1

Level 6

2555

P2

SHAFT

6685

1804

600

2442

2000

300

5 ELEVATOR ROOM 609

METAL MECHANICAL GRILL

Level 3 104.6

Level 2 101.0

W4 STORE FRONT

4400

18870

W2

Level 1 96.0

A

B

C

D

E

4100

4100

4100

1875

4180

1454 1190

3900

370

2500

2231

Basement

sixth floor plan

1 A302

east elevation

91.8


Labiba Bakht Portfolio