Page 1

Het keukenmagazine van Keukenhuys De Tweede Kamer #2 - 2011

p 02

mooi & nieuw in de keuken

p 04

trend high tech koken p 06

aan tafel in een monumentaal huis p11

toprecept van Sergio Herman


mooi & nieuw

Aan ’t woord

Keukenontwerper Michiel van Bilsen Keukenhuys De Tweede Kamer maakt unieke keukens. Op basis van de wensen en eisen van de klant. Eén van de ontwerpers is Michiel van Bilsen. Aan hem vier vragen.

1 Waar let je op bij het ontwerpen van een keuken? ‘Ik let heel goed op een

goede, evenredige invulling van de ruimte. De klant moet zich er lekker voelen en goed kunnen bewegen.’ 2 Wat inspireert je? ‘Soms neem ik de architectuur van het huis als uitgangspunt. Maar het kunnen ook materialen zijn die me inspireren, zoals hout, beton of natuursteen.’ 3 Wat is je meest opmerkelijke ontwerp? ‘Eigenlijk is dat de keuken die in onze showroom in Kaatsheuvel staat. Een strakke, greeploze keuken, met fronten van zwart pine en een wit corian werkblad met een zwevende tafel. Prachtig!’ 4 Wat zijn de laatste ontwikkelingen op keukengebied? ‘We zien steeds professionelere apparatuur in de keuken. En gedurfdere combinaties. Zwarte kastjes en witte werkbladen bijvoorbeeld.’

Winnen?

5x cadeau

In de greep van Nu Functioneel en bijzonder mooi. Dat is de Handle van Nu interieur|ontwerp, een leren greepje in twee verschillende maten en drie verschillende kleuren. Nu ook verkrijgbaar via Keukenhuys De Tweede Kamer. De Handle is een ontwerp van het ontwerpersduo Nathalie Fransen en Tessa Weerdenburg die samen Nu interieur|ontwerp vormen. In hun werk zoeken ze naar de perfecte combinatie van functionaliteit en schoonheid. De Handle is daar een prachtig voorbeeld van. Een klein detail in de keuken met grote uitstraling. Slim en stoer. Meer van Nu zien? Kijk dan op www.nu-interieurontwerp.nl.

Deze keukenrobot van KitchenAid straks bij u op het aanrecht? Wie weet! Stuur een mail met uw adresgegevens naar info@tweedekamer.com. Onder de inzenders

verloten wij vijf van deze apparaten. Succes!

Dagje regenwoud Keukenhuys De Tweede Kamer steunt de Stichting Trésor, een natuurbeschermings­organisatie die zich inzet voor de bescherming van de regenwouden. Een goed doel waaraan wij graag een bijdrage leveren. Daarom adopteren wij voor elke klant die bij ons een keuken koopt, 40 vierkante meters tropisch regenwoud in het Trésor-project in Frans-Guyana. Inmiddels is dit woud al 4000 hectare groot. Mede door onze klanten. Als dank organiseert Keukenhuys De Tweede Kamer voor hen een middag in de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht, de oprichter van de Stichting Trésor. Om te genieten van de pracht van de tropen, in Nederland.

2


mooi & nieuw

Eiland in vuur

Haardenbouwer Colard Winde ontwierp deze gashaard in een kookeiland. Naar de wens van een klant van Keukenhuys De Tweede Kamer: vanaf de eettafel genieten van een gezellig haardvuur en aan de andere kant van het eiland lekker kokkerellen. Het resultaat is een prachtige haard. Bijzonder ook want hij staat los in de ruimte; zonder afvoerkanaal. Om de verbrandingsgassen af te voeren maakte Colard Winde een ingenieus afvoersysteem dat zich onder het keukenblok in de vloer bevindt. Een mooie combinatie van vernuftige techniek en opvallend design.

Koken als topkok

Puur Zeeland

Wij geven twee gesigneerde(!) exemplaren weg van Puur Zeeland, het nieuwste kookboek van topkok Sergio Herman. Stuur een mail met uw adresgegevens naar info@detweedekamer.com en maak kans op dit

Marco Verheijen, directeur en keukenontwerper

Voor ons ligt oktober. Dé woonmaand. En dat betekent: dikke woonbladen, interessante beurzen en heel veel nieuwe producten. Kortom: een maand vol wooninspiratie. In dit mooie magazine nemen we alvast een voorproefje. Met nieuws, trends en een prachtige binnenkijker. Daarbij draait het natuurlijk allemaal om de keuken. Het middelpunt van het huis. Hier beginnen we de dag, maken de kinderen hun huiswerk en borrelen we met vrienden. En we koken er natuurlijk ook. En hoe! De Nederlandse hobbykok – mannen en vrouwen – kookt steeds beter. Niet alleen de kok wordt steeds professioneler. Ook de keuken. Met professionele apparatuur uit restaurant­ keukens, zoals shockfreezers en steamers. De keuken van nu heeft meer dan alleen een fornuis en een koelkast. Kijk maar eens op pagina 4 van dit nummer. Daar vindt u de nieuwste keukenapparatuur. Voor kookkunst op hoog niveau. Alvast wat oefenen? Blader dan een paar bladzijden verder. Voor een heerlijk recept van de Zeeuwse topkok Sergio Herman. Succes en smakelijk!

prachtige boek.

v

Frits Schram, directeur en keukenontwerper

2x gesigneerde versie cadeau

Voetje van de vloer Keukenhuys De Tweede Kamer denkt niet in problemen, maar in oplossingen. Een tafelpoot bijvoorbeeld kan mooi zijn, maar ook een obstakel. De oplossing? Een zwevend blad dat naadloos overgaat in het keukenblad. Het geheim zit ‘m in een onzichtbare staalconstructie. Die maakt de poten overbodig. Het zwevende blad dat zo ontstaat, wordt afgewerkt met het veelzijdige kunststofmateriaal corian en kan in heel veel kleuren worden uitgevoerd.

Kijk voor nog meer informatie en inspiratie op onze site www.detweedekamer.com. Daar vindt u ook de adressen van onze showrooms. Die zijn zeker een bezoek waard! Onze medewerkers daar laten u graag alles zien.

3


keukentrend

Koken met liefde

en high tech

Frits Schram

K

De keuken van nu is een moderne culinaire werkplaats. Ingericht met professionele apparatuur, als een vacuümlade, een stoomoven en een shockfreezer. ‘Het is ‘gereedschap’ van topkoks, waarmee ook de hobbykok thuis de meest geweldige gerechten op tafel zet’, vertelt Frits Schram. ‘En deze technische innovatie in de keuken is nog steeds in ontwikkeling. De techniek uit restaurantkeukens vindt meer en meer zijn weg naar de ‘gewone’ keuken.’

Keukenhuys De Tweede Kamer heeft in samenwerking met Serious Kitchen een roestvrijstalen afzuigkap ontwikkeld. In de vorm van een prachtige lamp die tevens de verpakking is van een plasmaNorm luchtzuiveringssysteem. Revolutionair omdat het niet alleen kook- en bakgeuren, maar ook virussen, kiemen en onder andere pollen uit de lucht filtert.

Twee functies in één: lamp en afzuigkap. Mooi en functioneel

4


keukentrend

Al uw messen keurig geordend en veilig weggeborgen

Het restaurant in uw keuken: de Chef Touch van KitchenAid. Een systeem van drie apparaten: vacuümlade, stoomoven en shockfreezer. Hiermee maakt de thuiskok zijn ambities of dromen waar. De ingrediënten van zijn gerecht worden in een

zak vacuüm getrokken, gaan vervolgens in de stoomoven en komen er mals en heerlijk smakend weer uit. Of worden snel met de shockfreezer gekoeld. Voor later. Meer technische details zijn te vinden op www.kitchenaid.nl.

Zoals in een toprestaurant: een rvs afzuigkap over de hele lengte van het aanrecht

Ook kleine technische hoogstandjes vinden hun weg naar de keuken van de consument. Zoals de hot & cold waterdispenser van Dornbracht. Uit de kraan komt heerlijk koud gefilterd water. Klaar om te drinken. Maar u tapt net zo makkelijk – uit dezelfde kraan – heet water met een constante temperatuur van 96°C. Lekker voor een kopje thee. Voor meer informatie: www.dornbracht.com.

Koken op niveau met de Chef Touch. Voor sous vide koken, een techniek die ook topkoks gebruiken


kijkje binnen

De antieke meubels en ruim twintig kroonluchters die het pand sieren, zijn de afgelopen jaren verzameld door eigenaar Gideon Hoogstrate, in afwachting van een geschikt restauratieproject.

6


kijkje binnen

Ode aan de historie

‘In de sfeervolle woonkeuken lijkt het alsof de tijd een

paar eeuwen heeft stilgestaan’

De locatie is alvast bijzonder: het Beeldenhuis in Vlissingen is een heus stadspaleis uit 1730. Het werd met groot respect voor de historie gerestaureerd door Gideon Hoog­strate, de trotse eigenaar. De sfeervolle woonkeuken oogt nu origineel achttiende-eeuws.

V

Voor de Zeeuwse ondernemer Gideon Hoogstrate (68) was de restauratie van een stadspaleis in Vlissingen een langgekoesterde droom. ‘Ik heb altijd heel graag een kasteeltje willen hebben. Probleem was alleen: mijn vrouw Henny gunt mij alles, maar ze wil per se niet verhuizen uit onze woonplaats Kloetinge op Zuid-Beveland. Locaties in Frankrijk en België vielen daarom af. Toen ik in 2008 dit pand in Vlissingen te koop zag staan, greep ik mijn kans. Ik houd van klassieke gebouwen als dit. Hier kan ik mij helemaal uitleven. Ik wil het volledig restaureren en tot in detail terugbrengen in de historische staat.’ Die originele staat behoeft wat uitleg. Het oorspronkelijke Beeldenhuis werd in 1730 gebouwd door architect Jan Peter van Baurscheit de Jonge, in opdracht van avonturier Johan van Westerwijck die in Oost-Indië fortuin had gemaakt. ‘Oorspronkelijk stond het aan de Dokkade. In 1930 werd de Louis XIV-gevel honderd meter verderop geplaatst; voor een nieuw pand in de Hendrikstraat. Alleen de gevel De restauratie van de natuurstenen voorgevel met witte sculpturen nam ruim vier maanden in beslag. De vrouwenfiguren op het dak staan symbool voor de werelddelen Afrika, Europa, Azië en Amerika. Australië moest nog ontdekt worden.

7


kijkje binnen

‘De keuken is prachtig uitgevoerd én sluit

precies aan bij wat ik met dit bijzondere pand voor ogen had’

Het ‘boegbeeld’ in de vorm van een zeemeermin verwijst naar het nautische verleden van de allereerste bewoner.

wordt namelijk ingericht als museum met mijn verzameling miniatuurauto’s en de Schelde-scheepsmodellen die mijn broer heeft gebouwd. De rest van het huis – dat in totaal zo’n tien kamers telt – wordt aan zakenlieden verhuurd die tijdelijk in Nederland verblijven.’ In de sfeervolle woonkeuken lijkt het alsof de tijd een paar eeuwen heeft stilgestaan. Maar schijn bedriegt, want het interieur is hagelnieuw. ‘Ik zag ooit een keuken in deze stijl in een woontijdschrift. Een kennis wees me vervolgens op het bestaan van Keukenhuys De Tweede Kamer. Dat bleek een gouden tip. De rijkheid van de ornamenten, het houtsnijwerk, details als de spoelbak met messing kranen en de vitrinekasten; het is allemaal prachtig uitgevoerd én het sluit precies aan bij wat ik met dit bijzondere pand voor ogen had. Belangrijk, want ik wilde alles honderd procent perfect hebben.’

van ons huis is dus monumentaal, het interieur is jaren dertig.’ Jaren dertig was niet wat de nieuwe eigenaar nastreefde. Dus verdwenen de art deco-elementen om plaats te maken voor barokke stijldetails. ‘Ik wist precies wat ik wilde en heb zo veel mogelijk panden bezocht van de architect Van Baurscheit de Jonge. Ook heb ik veel archieven bezocht.’ ‘Voor het interieur heb ik mij door de eerste bewoner van het huis laten inspireren, Johan van Westerwijck, en door de tijd waarin hij leefde.’ Op een paar uitzonderingen na. ‘Ik respecteer de historie, maar ben tegelijk van mening dat je bij een restauratie zaken naar je hand mag zetten, zodat ze passen bij deze tijd. Zo vind ik die donkere kleuren uit de achttiende eeuw niet denderend. Een stylist heeft daarom een nieuw kleurenplan gemaakt. En de keuken bevindt zich nu een verdieping hoger dan oorspronkelijk. De benedenverdieping

8


kijkje binnen

Basis is keuken model Victorian in de kleur zandsteen. Het werkblad en de spoelbak van composiet hebben de uitstraling van Belgisch hardsteen. De vloertegels zijn van marmer.

Passend bij de klassieke stijl is deze messing mengkraan van Perrin & Rowe. De wand足 tegels zijn oude witjes. Ze worden in Nederland al sinds de zestiende eeuw gemaakt.

9


uitgelicht

Het kastfront: het gezicht van uw keuken 3

1

Een planken front: modern, klassiek, stoer. Het is moeilijk kiezen uit de ontelbare mogelijkheden. Planken zijn er van smal tot breed, met en zonder noesten. En, indien gewenst, te verwerken met een (v-)groef, platte groef of kraalfresing.

Belangrijk in de keuken: de kleur. Het maakt sfeer en geeft karakter. De klant bepaalt. Keukenhuys De Tweede Kamer adviseert. Elke kleur is mogelijk; bijvoorbeeld uit de collectie trendkleuren van toonaangevende merken als Farrow & Ball, Flamant en Painting the past.

4

2

Eiken: een krachtige houtsoort, prachtig voor de keuken. Maar de frontjes kunnen natuurlijk ook worden uitgevoerd in ander hout. In wengĂŠ bijvoorbeeld, een mooie, bijna zwarte houtsoort. Of in beuken met een coating. Alles is mogelijk.

De afwerking bepaalt het uiterlijk van het front en dus van de keuken. De keuze is enorm. In onze werkplaats kan elk gewenst facet worden geslepen. Echt ambachtswerk.

Keukenfronten 1. Palermo raamdeur, eiken. Stijlbreedte en terugval binnenpaneel naar keuze. Gelakt naar keuze 2. Baronie paneeldeur, eiken. Fresing/profilering en binnenpanelen in div. uitvoeringen. Gelakt naar keuze 3. Bourgogne. Div. plankbreedtes, dun massief of massief, met of zonder noesten, met of zonder v-groef, platte groef of kraalfesing. 4. Valence, fineer of dun massief met verticale of horizontale nerfrichting. Gelakt naar keuze

10


lekker koken

Brioche

met handgepelde garnalen, zure room en groene asperges

2x gesigneerde versie cadeau (zie p.3) Puur Zeeland Sergio Herman en Quinten Lange ISBN 978 90 8989 060 3 uitgeverij Terra Lannoo

IngrediĂŤnten

Afwerking

Bereiding

120 handgepelde

10 ml Arbequina-olijfolie

Kook de groene asperges gaar in gezouten water met een klontje boter.

garnalen

1 citroen

Roer de zure room er voorzichtig door en kruid met peper en zout. Snijd

8 groene asperges

1 bosje bieslook

het briochebrood in gelijke rechthoeken.

1 el boter

8 takjes dille

4 el zure room

roomse kervelbloesems

Afwerking

peper en zout

Besprenkel de asperges met olijfolie en citroensap. Dresseer de gar-

4 dik gesneden sneetjes

nalen op de brioche met daartussen de groene asperges en zure room.

briochebrood

Werk af met bieslooksprietjes, dille en roomse kervelbloesems.

11


Hoogglans wit in combinatie met robuust hout. Strakke lijnen en zachte natuur.

Een prachtcombinatie.

Echt De Tweede Kamer. Tot in de details.

Colofon Kookkunst is een uitgave van Keukenhuys De Tweede Kamer Concept en realisatie Label, Arnhem www.lbl.nl Lithografie Willem Grafische Bewerkingen Druk Albe de Coker Met dank aan Paula Kragten, JosĂŠ van Riele, Fam. Hoogstrate. Eventuele druk- en zetfouten, kleur- en prijsafwijkingen voorbehouden. Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend. NB Niets uit deze uitgave mag, op welke wijze dan ook, worden verveelvoudigd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever van dit magazine.

Alphen a/d Rijn Euromarkt 32-34 (gevestigd in het DaVinci-gebouw), vrijdag koopavond alphen@detweedekamer.com 0172 49 83 48 Capelle a/d IJssel Hoofdweg 46a, vrijdag koopavond capelle@detweedekamer.com 010 234 55 73 Kaatsheuvel Bevrijdingsweg 2, vrijdag koopavond kaatsheuvel@detweedekamer.com 0416 27 47 47 Naarden Energiestraat 38a, donderdag koopavond naarden@detweedekamer.com 035 694 49 94

www.detweedekamer.com

Kookkunst  

Keukenhuys De Tweede Kamer is een keukenformule die zich richt op het hoogste marktsegment. Luxe, exclusieve keukens in een klassiek-moderne...