Page 8

milieunieuws

papiervraag

Wat gebeurt er met jullie papierafval?

papier & milieu Duurzaam Drukwerk

Voor de tweede keer organiseert het vakbladGraficusdeDagvanDuurzaam Drukwerk. Dit jaar staan papier én milieu centraal op 16 november in De Fabrique in Utrecht. Antalis is sponsor en ook aanwezig op dit evenement. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die met papier werkt: ontwerpers, inkopers, verkopers en producenten. Talrijke sprekers bieden inspiratie en praktischeinformatie.WillemLageweg, directeur van MVO Nederland, legt het belang van maatschappelijk verantwoordondernemenuit.De‘puurzaamheid’vanGulpenerBierbrouwerijwordt belicht. Meteorologe Helga van Leur spreekt over het weer en een duurzame toekomst. Het volledige programma – en alle sprekers – zijn te vinden op de website www.graficus.nl. En natuurlijk op de Dag zelf: op 16 november in Utrecht.

Hergebruik groot succes

De inzameling en het hergebruik van verpakkingsafvallopenbovenverwachting goed. Dit geldt voor al het verpakkingsafval:glas,kunststof,metaal,hout én papier en karton. Burgers en bedrijfsleven leveren een flinke bijdrage aan dit succes. Vorig jaarlaghethergebruikpercentagevoor papier en karton op 94 procent. Daarmee werden zowel de Nederlandse doelstelling van 75 procent als de Europese doelstelling van 60 procent ruimschoots overtroffen. Nedvang is de organisatie die namens het verpakkende bedrijfsleven de inzameling en verwerking van verpakkingsafvalinNederlandorganiseert.De stichting ondersteunt gemeenten en bedrijven bij het proces van scheiding, inzameling, hergebruik, preventie en registratie.Zijschrijvenhetsuccesmede toe aan de inzet van het verpakkende bedrijfsleven. Ook aan Antalis dus!

Maatwerk

Geteld, voorgestapeld en persklaar. Papier op maat dus.Antalis biedt deze service aan voor machinegestreken kwaliteiten, offset papier en karton; vanaf 100 kilogram met een bestelinterval van 50 vel. De service bespaart u veel tijd in de voorbereiding. Uitriemen hoeft niet meer, voorstapelen wordt overbodig, de pallet wordt persklaar afgeleverd. Bovendien blijft er minder verpakkingsmateriaal over om weg te gooien. Ook winst dus voor het milieu. Meer weten over Papier-Op-Maat? Neem contact op met Ron Blesgraaf, 036 5394 444.

Henk Schrama, Manager Logistiek bij AKZO Nobel

“Bij AKZO Nobel staat het milieu hoog op de agenda. Wij maken onder meer watergedragen verf. Dat is al milieuvriendelijker, maar toch is er afval, namelijk water en glycolen. Voor dit afval hebben we een geweldige oplossing gevonden. We leveren het aan waterzuiveringsinstallaties. Want glycolen zijn een prima voedingsbodem voor bacteriën die het water zuiveren. Ook een bedrijf als Antalis heeft afval. Veel papier, neem ik aan. Mijn vraag aan jullie is: wat gebeurt er met dit afval?”

Antwoord door Gert Rieder, milieuconsultant bij Antalis: “We hebben inderdaad veel papierafval, maar ook ander afval als hout, batterijen, olie en chemisch afval. Alles wordt zo zorgvuldig mogelijk gescheiden. Wit papier gaat in de wit papier-container, gekleurd papier in de ‘bonte’. Recyclingbedrijven krijgen dan goed bruikbare grondstoffen. Wit en bont papier bij elkaar geeft grijs papier. Nu blijft wit mooi wit. Voor toners en cartridges hebben we een bijzondere bestemming: de StichtingAAP. Die draagt zorg voor een goede verwerking. Ze worden weer gevuld of – als ze niet meer bruikbaar zijn – gerecycled. De Stichting AAP ontvangt hiervoor een vergoeding die weer ten goede komt aan de apen die ze opvangen.”

Milieuvragen?

Neem contact op met Gert Rieder, milieuconsultant bij Antalis, 036 5397 610 of gert.rieder@antalis.nl

‒ 14 ‒

‒ 15 ‒

Papier Spreekt  

Papier Spreekt informeert en creëert een goed gevoel over Antalis, distributeur van papier en verpakkingsmaterialen. Het b2b-magazine heeft...

Papier Spreekt  

Papier Spreekt informeert en creëert een goed gevoel over Antalis, distributeur van papier en verpakkingsmaterialen. Het b2b-magazine heeft...

Advertisement