Page 1

Unitat Municipal 9 - CUP www.um9.org unitatmunicipal9@gmail.com Tel. 93 896 08 01 Pl. de la Vila 9 (bis) Ribes i les Roquetes

Joan Garriga Pressupost municipal Casa de la Vila Assemblea d’UM9-CUP El Ple al carrer

Organitzem-nos i serem forte El 4 de març presentació de Xarxa Feminista al municip S’acosta la... #PrimaveraFeminista


Joan Garriga, Nana, diputat al Parlament de Catalunya pel grup CUP-CC Entrevista a Joan Garriga, Nana, diputat al Parlament de Catalunya pel grup CUP-Crida Constituent. Si tenir un peu al carrer i un peu a l’ajuntament ja és difícil, com és tenir un peu al Parlament? De fet, aquest és un posicionament polític de la CUP pel que fa a la nostra intervenció en les institucions. Una participació, una acció, que la volem complementària i no substitutiva de la que fem en tota la resta d’àmbits d’acció política: comunitat, carrer, ajuntaments, col·lectius, ateneus, associacions... La qüestió per a nosaltres és que l’àmbit institucional parlamentari no acapari totes les energies de l’organització, sinó que sigui altaveu dels moviments socials i amplifiqui encara més el nostre treball municipalista. Com és el teu dia a dia del Parlament, quina és la teva tasca i responsabilitat? Hi ha dues línies molt definides de treball, la de caràcter polític que s’expressa tant en els posicionaments que pugui prendre la CUP-CC davant cada un dels temes tractats en el ple del Parlament i que te a veure en l’acció del govern de Catalunya i l’altre de caràcter legislatiu que es fa en l’àmbit de les diferents comissions legislatives o d’estudi que té el propi Parlament. És en funció d’aquestes línies de

treball i de les responsabilitat en les comissions que tenim organitzat el nostre treball. Personalment, m’encarrego dels temes del món local i habitatge, alhora que presideixo la Comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge del Parlament. En el grup de la CUP, però, intentem tenir compartides les responsabilitats. La teva vida ha canviat? ... més del que et podies esperar? Pel que fa a dedicació, el cert és que per ara, és més gran del que m’esperava. De fet hi vaig quasi cada dia. Els moments d’excepcionalitat política que vivim requereixen una participació molt més gran i sobretot en el grup nostre de la CUP-CC, que té el nombre de diputats que té, i en el marc d’una gran responsabilitat política i de decisió dins la correlació de forces que té el Parlament. La CUP aporta una altra manera de fer i entendre la política dins el Parlament o és la CUP que s’ha d’adaptar a la maquinària parlamentària? Vull creure, i així ho entenc, que és la CUP-CC qui aporta noves maneres de fer política al Parlament i no pas al revés, que per nosaltres seria un autèntic fracàs. Nosaltres, la CUP-CC, no som al Parlament instal·lats al marge esquerre reivindicant una mica més de justícia social. Som al Parlament amb voluntat de complicitat amb un projecte que va molt més enllà de les institucions i embarcats en un procés d’independència de forta profunditat democràtica i contingut social.

Les dinàmiques internes de la CUP han estat molt criticades i qüestionades, el que s’ha anomenat pressingcup. El que ens ha passat a la CUP CC serà ben segur de manual a les facultats de periodisme. La capacitat que alguns tenen no solament de construir relat polític sinó de pressió sobre la resta és bestial. Com i de quina manera els mitjans, al servei d’unes determinades opcions polítiques, ens han tractat i han donat veus a persones que no compartien les decisions adoptades per la majoria. Ara, si bé és cert que nosaltres hem ensenyat les nostres diferències i hem explicat al món les nostres tensions i que fer-ho ens ha afeblit davant l’adversari també ho és que aquesta manera d’actuar és necessària si volem que el debat aflori, no s’ofegui la dissidència i que les decisions es prenguin de baix a dalt i no l’inrevés. I del pressingup qui ha rebut més han estat les dones. L’atac a les dones i tot el que elles representen no és ni casual, ni conjuntural, ni aïllat. És la mostra de com el masclisme plana i forma part de comportaments polítics que en teoria se’n desdiuen. L’assetjament mediàtic i l’estratègia de debilitar-nos ha tingut rostre de dona, s’ha personalitat en dones concretes com volent exempleritzar el “mal” en alguna diputada en concret. Poques han estat les veus que de manera pública han denunciat aquest fet, el que ens indica com de present està el masclisme en la normalitat del país i com de necessària és la lluita feminista.


Que podran fer els ajuntaments per al Procés Constituent? Estem creant les bases per la construcció de la República Catalana. I aquesta no la pot definir ni unes organitzacions polítiques, ni quatre senyors amb puro instal·lats en un despatx. Cal que sigui el poble a traves de la seva organització social i política qui elabori el mandat constituent. I el paper dels ajuntaments, dels moviments socials, del món organitzat, del poble, no solament és important sinó del tot necessari. Tant per les seves aportacions com perquè a través de la seva participació puguem eixamplar la base social per culminar aquest procés impulsat per l’independentisme.

Les dones de l'esquerra independentista denuncien l'ofensiva masclista dels darrers mesos Durant aquests últims mesos hem estat testimonis d’una eclosió masclista especialment visceral en un moment de gran tensió política on les nostres companyes han tingut una projecció mediàtica i un protagonisme, una representativitat i una autoritat polítiques, inusualment significatives, que han fet esclatar els ploms a tota una sociologia que ha vist refutada la seva concepció sobre la funció de les dones en aquesta societat. Hem vist com grans aparells mediàtics al servei d’una

manera molt concreta i barroera de fer política, han descarregat tota la seva artilleria contra les nostres companyes a fi de desacreditar-les i desautoritzar-les, en una aposta clarament desencertada que se’ls ha girat en contra, qual bumerang, i que ens ha portat aquí a denunciar aquesta ofensiva fastigosa, masclista i violenta, i a dir que totes som una i que quan ataquen una dona en termes que només tenen a veure amb el fet de ser-ho, estan atacant totes les dones, i que quan ataquen una de les nostres ens estan atacant a totes.

“En definitiva, som militants feministes, dones organitzades per combatre aquest sistema patriarcal capitalista que ens vol relegar a un rol exclusivament ornamental dins de l’espai on es decideix sobre la nostra vida, i som aquí per ser agents actius en la construcció d’una societat lliure, és a dir, feminista.”


Un pressupost incomplert i insuficient Sense una participació ciutadana real i directa La proposta de pressupost que el partit socialista ha portat al Ple el Govern Municipal de Sant Pere de Ribes, ha estat aprovat amb el suport del PP i ERC, que consideren que s’han acceptat algunes de les seves demandes. Com a grup municipal d’Um9-CUP, el considerem incomplert perquè no s’ha acompanyat d’unes línies d’actuació prioritàries, un Pla de Mandat o una proposta de Model de Municipi sobre la que treballa aquest pressupost. Un pressupost que ve marcat per la continuïtat amb l’aprovat la darrera legislatura (quant a l’estructura d’aquest) i especialment per un superàvit de 3 milions d’euros (amb un deute a zero). Una bona situació econòmica de l’Ajuntament, amb diners a caixa (650 mil euros per inversions, més de 2 milions en romanents de

tresoreria i 3 milions al Fons de Contingència), que no ha estat corresposta en la proposta presentada pel Govern municipal. El capítol d’inversions contempla 37 actuacions amb un pressupost de 650 mil euros en total, una mitjana de 17 mil euros, que en la majoria de casos seran molt insuficients (o simplement simbòlics) per a la realització dels projectes que es proposen. Des del nostre punt de vista, la confecció de les inversions ha respost més a una voluntat d’incloure propostes fetes pels grups de l’oposició (en la majoria de casos, sabent que aquestes no es podran desenvolupar amb aquest finançament) que no pas a l’establiment d’unes prioritats clares sobre les quals actuar i a unes necessitats del municipi a les quals s’ha de donar resposta.

Per al grup municipal d’Um9-Cup la principal prioritat d’actuació de l’Ajuntament ha de ser (així ho hem expressat al govern els darrers mesos i així vàrem actuar estant al govern amb el Pla de Reactivació) la Lluita contra l’atur i per la reactivació econòmica i social del municipi. En aquest sentit, no hi ha cap acció de certa magnitud recollida en la proposta de pressupost ni en la memòria d’Alcaldia presentada. Cap acció que permetés pensar en la voluntat del govern de treballar per un pla d’inversió, rehabilitació i dinamització del patrimoni municipal i els equipaments públics.

Aquest aparca grans qüestions i temes fonamentals per al futur del municipi i per a les condicions de vida dels seus veïns i veïnes.


UM9-CUP creiem que un govern municipal s’ha de fixar uns objectius polítics de cara a la legislatura, podem dir-li Pla de Mandat, Model de Municipi o simplement Objectius Polítics però és important definir-los i executar-los. Quin són els objectius del nou govern? Desprès de gairebé un any de govern encara no els coneixem, ni nosaltres ni la població de Ribes i Les Roquetes. Grans absents en aquesta proposta com les polítiques d’habitatge (d’utilització de l’habitatge públic, d’intervenció en el mercat d’habitatge, etc.) de medi ambient i sostenibilitat, de millora de l’eficiència energètica, d’inversió i recepció de les urbanitzacions, de millora de les infraestructures i serveis públics. I tants d’altres.

El govern municipal, per evitar la més mínima conflictivitat veïnal o política, ha abandonat temes tan importants com les urbanitzacions o la renovació i reactivació dels centres històrics de Ribes i les Roquetes. La participació mereix un punt i a part. Feta a corre-cuita i davant de la pressió dels grups de l’oposició. Complint amb els mínims exigits, i quan ja quedava poc marge de

modificació d’un pressupost que ja estava pràcticament tancat i en què no s’ha inclòs la majoria de demandes fetes per la ciutadania.

Un pressupost sense una participació ciutadana real i directa. La proposta que definitivament va presentar el govern és clarament insuficient, i així ho hem defensat en el nostre posicionament contrari a la proposta de pressupost per al 2016. Entenem que governar per transformar el municipi implica necessàriament assumir riscos i veiem el govern molt poruc, incapaç d’abordar qualsevol qüestió que pugui generar debat o conflicte polític o social. Per aquest motiu, des de el primer moment vàrem demanar al govern de

treballar en la utilització i mobilització, d’una forma planificada i amb visió de futur, de tots els recursos econòmics i humans dels quals disposa l’Ajuntament per aconseguir els objectius polítics i socials que s’hagin fixat.

Governar per transformar implica necessàriament assumir riscos. I es així que vàrem proposar la utilització del pressupost ordinari i el capítol d’inversions, no com una proposta aïllada i desconnectada, sinó com un tot global complementat pels més de 2 milions disponibles de romanents de tresoreria i les possibilitats que pogués oferir els 3 milions del Fons de Contingència. Perquè només així podríem planificar i treballar per millorar i transformar el municipi.

UM9 – CUP plantegem les següents prioritats d’acció política municipal:


Casa de la Vila, i ara què? 753 al·legacions desestimades pel govern municipal 16 de novembre

Entrem per registre de l’Ajuntament les al·legacions formulades en relació a la modificació del projecte de la Casa de la Vila, i en concret de les corresponents a l’ampliació i remodelació del saló de plens. El nombre d’al·legacions, promogudes pels grups municipals de CIU/VIA, ERC i UM9/CUP, en contra de la modificació que promou l’equip de govern i que relegava la sala de plens a una simple sala decorativa presentades al registre van ser 758. Una quantitat altament significativa i que crèiem l’equip de govern havia de valorar i no podia menysprear en absolut. Són moltes les persones d’aquest poble que hem expressar la nostra disconformitat en la modificació del projecte aprovat en l'anterior legislatura, projecte presentat a la ciutadania i als grups municipals que no va tenir cap al·legació.

30 de novembre

La Junta de Govern Local aprova la resposta a les al·legacions presentades desestimant la possibilitat de canviar la modificació i va confirmar l’Aprovació definitiva del segon modificat del Projecte bàsic de reparació i rehabilitació de la Casa de la Vila de la Fase 1.

15 de desembre CIU/VIA, ERC i UM9/CUP presentem en el ple una moció en que proposem al Ple Municipal l'adopció dels següents acords: 1- Instar a l’alcaldessa i a la Junta de Govern Local a deixar sense efectes l’Aprovació definitiva del segon

modificat del Projecte bàsic de reparació i rehabilitació de la Casa de la Vila, realitzada en la Junta de Govern Local del passat 30 de novembre. 2- Crear una comissió d’estudi i debat de la proposta de modificació de la que formin part representants dels diversos grups municipals, així com tècnics de l’Ajuntament, per confeccionar una proposta de consens, que tingui en compte les diverses sensibilitats expressades, i sigui degudament estudiada i validada pels equips tècnics. 3- Confeccionar un Pla de Participació i Consulta sobre aquesta qüestió que permeti conèixer la opinió de la ciutadania i en última instancia, i especialment en cas de no acord de les forces polítiques, li permeti prendre una decisió en base a les diverses propostes. Després d'un intens debat en el Ple, s'acorda que l'equip de govern crearà una comissió per debatre la solució definitiva pel Saló de Plens i l'edifici annex de nova construcció, per contra es retira la moció presentada.

6 de gener

El temps passa i desprès de més de 6 setmanes la comissió no ha estat convocada encara. És per això, que fem un prec, al ple del 26 de Gener, on demanem la convocatòria de la comissió per tal d'acomplir el compromis assumit per tots els grups en sessió plenaria. La comissió es convocada el 8 de febrer però dos dies abans es desconvoca.

18 de febrer

Finalment rebem convocatòria de l'equip de govern. Des de UM9-CUP defensem a la comissió la necessitat de donar valor a una sala de plens que des de l’any 1983 fins a l’actualitat, sense interrupció, ha acollit els plens municipals i que té un alt valor simbòlic i comunitari, com demostren les més de 750 al.legacions presentades per ciutadans i ciutadanes del municipi. Tots els grups municipals ens emplacem en una següent reunió per la pròxima setmana per tal de buscar una proposta consensuada.


El Pla de Reactivació Municipal 2014-15 s’ha complert Al mes de novembre del 2014 el govern d’UM9-CUP i CIU-VIA va concretar un llistat de 50 actuacions que conformaven el Pla de Reactivació Municipal 2014-2015, valorat en més de 4.000.000€. Aquest pla s’estructurava en els àmbits del foment de l’ocupació i la reactivació socioeconòmica, on les actuacions més rellevants s’executaven mitjançant Plans d’Ocupació, convenis amb entitats del tercer sector com el TEGAR i els ADF, contractacions a empreses i autònoms del municipi i licitacions en les actuacions de major envergadura. Les actuacions del Pla de Reactivació Municipal donaven compliment al Pla de Mandat de l’anterior legislatura, concretant-se amb actuacions a la via pública (supressió de Barreres arquitectòniques, clavegueram, asfaltat, jardineria i enllumenat públic), actuacions al medi natural (neteja abocadors incontrolats, horts urbans i prevenció d’incendis), actuacions en equipaments (Casa de la Vila, Teatre de les Roquetes, el Local de Ribes i Casal d’avis de les Roquetes) i actuacions en el patrimoni municipal (Castell de sota Ribes i Ermita de Sant Pau).

Durant l’any 2015 s’ha anat executant la majoria d’aquestes actuacions, moltes d’elles ben presents en l’imaginari col·lectiu com: el Local, l’arxiu municipal, el jutjat de pau, el castell de sota Ribes i l’ermita de Sant Pau.

Aquest any 2016 ja han començat les reformes estructurals de l’edifici INFORM, les actuacions sobre les voreres per millorar l’accessibilitat (Pla de Puerto Cabezas, Miquel Servet, Bell Lloc, Doctor Marañon, carretera de Sitges, Lluís Companys i el parc de Salvador Espriu) i el nou enllumenat del carrer Agricultura.

També s’han realitzat actuacions de legalització elèctriques (Vinya d’en Petaca, Camp de futbol de Ribes i les Roquetes, llars d’infants dels tres pins i de les Parellades, el casal de Roquetes, la Casa del Terme i el Local Jove de Ribes), millores a la xarxa de clavegueram, supressió de barreres arquitectòniques (Almogàvers, Eugeni d’Ors, Mas d’en Serra), mesures d’estalvi energètic en l’enllumenat públic (carrers Gaudí, Ortega i Gasset, plaça Mercer i Llobregat i urbanització Mas Alba), pavimentacions a diversos carrers de Ribes i les Roquetes i actuacions mediambientals (mesures contra incendis, millora de camins, neteja abocadors incontrolats, adequació jardinera Rambla del Garraf, enjardinaments de places, ampliació horts urbans, neteja parcel·les municipals de Can Lloses, Camí de Puigmoltó, camí de Ca l’Escolà i la Timba de Can Quadres).

Quedant únicament per realitzar les obres de la Casa de la Vila, el teatre de les Roquetes i altres pavimentacions als nuclis de Ribes, les Roquetes, Mas d’en Serra i Mas Alba, que esperem que comencin al més aviat possible.

Aquestes actuacions han generat més de 60 contractacions de persones mitjançant Plans d’Ocupació o Entitats del tercer sector, unes 25 adjudicacions a empreses locals i 30 adjudicacions d’altres empreses. Vist que els objectius del Pla s'han complert gairebé tots amb èxit o estan en procés, la nostra demanda en l'elaboració dels pressupostos és justament que el govern actual aprofiti la feina feta, el finalitzi amb èxit i n'elabori un de nou.

El Ple al carrer Mocions presentades o amb el suport d’UM9-CUP el ple municipal

febrer 2016

Moció per a la millora de la xarxa de rodalies RENFE a Catalunya. Aprovada amb el vot a favor de UM9-CUP, CIU-VIA, ERC i Fem Poble i l'abstenció del PP.

Moció d'adhesió de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes a la "Xarxa de memòria i de prevenció del feixisme. MAI MÉS".

Moció que l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes iniciï els tràmits per a la formalització de l'adhesió a una entitat de Banca Ètica.

Aprovada amb el vot a favor de tots els grups polítics.

Aprovada amb el vot a favor de UM9-CUP, CIU-VIA. ERC i

Moció de suport a les mobilitzacions i accions contra el Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre. Aprovada amb el vot a favor de UM9-CUP, CIU-VIA, ERC i Fem Poble i el vot en contra del PP.


Hem vingut a canviar les coses. A obrir un nou cicle democràtic i a fer irreversible el procés.

“No som aquí per buscar un somni, nosaltres som el somni” Muriel Casals ens ha deixat de forma inesperada i injusta. Als que vam conèixer-la en la lluita, el que més ens captà d'ella és la seva contribució al procés per a la constitució de la República Catalana. Des del punt de vista de persones implicades en les mobilitzacions que hi ha hagut al Principat aquests darrers anys que, sens dubte, tenen molt d'unitat popular, el paper de la Muriel Casals ha estat tan discret com determinant. A alguns dels que vàrem assistir a l'assemblea de constitució de l'ANC, ens va sorprendre veure com en el discurs de clausura, la presidenta de l'entitat anava acompanyada d'una altra persona i que juntes cridaven a la primera de les manifestacions massives d'aquests darrers Onze de Setembre. Naturalment la Muriel Casals no era desconeguda per als nombrosos socis d'Ómnium Cultural però sí per a l'àmplia majoria de nosaltres.

Agenda Um9

El temps ens va apropar la seva figura, sempre discreta, contrapesant el protagonisme de la presidenta de l'Assemblea que després ho ha estat del Parlament. Li diem adéu amb l'estima que ens mereixen aquelles que han donat molt a la lluita a canvi de molt poc i amb la voluntat de seguir el camí que ens ha de portar a l'alliberament nacional del nostre poble. Salut, companya Muriel.

Actes de suport

“Hem vingut a denunciar un atropellament jurídic perquè des de fa sis anys que és un ostatge de l’estat. Va fer una aposta per la pau i l’estat i li va declarar la guerra.” David Fernàndez sobre Arnaldo Otegi

La Veu d'UM9, febrer  
La Veu d'UM9, febrer  
Advertisement