Page 1

I N F O R M AT I U D E L’ A LT I B A I X P E N E D È S I G A R R A F

Nº 1571 • 5/11 OCTUBRE 2012

XXIV Concurs de Castells de Tarragona Tarragona 2012. El Mundial casteller (pàg. 3)

Temporada 2012 (pàg. 4)

Les regles del joc (pàg. 6)

Les colles participants (pàg. 7)

L’ordre d’actuació (pàg. 12)

Puntuacions i classificacions (pàg. 13)

Tarragona 2012

Els caps de colla (pàg. 14)

El Mundial casteller


3 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Tarragona 2012. El Mundial casteller

El setmanari de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf La Fura dedica aquest especial a la 24a edició del Concurs de Castells de Tarragona. S’hi pot trobar un resum del que ha estat fins al moment la temporada castellera 2012, així com tots els ingredients necessaris per tal poder seguir el certamen, les seves regles i una fitxa amb les colles participants, dedicant una atenció especial a les colles penedesenques de l’àmbit de distribució de La Fura.

Foto: Antoni Solé (Castellers de Vilafranca)

A

quest cap de setmana tindrà lloc un renovat concurs de castells, convertit en Biennal, que amplia exponencialment el nombre de colles participants, amb la voluntat expressa de què el màxim nombre de castellers se’l faci seu. En definitiva, que sigui la festa major del món casteller. Per primer cop en la història del Concurs (i ja van 24 edicions) hi prendran part 32 colles castelleres, que són més de la meitat de les existents. Com que la reformada Tàrraco Arena no dóna tant de si, es distribuiran en dues jornades castelleres consecutives: diumenge, les colles més punteres (12), i dissabte, les restants (20). Hi haurà temps per a la competició, però també per al gaudi i la contemplació d’un espectacle de primera magnitud. Que vagi de gust!

La torre de vuit descarregada pels Castellers de Vilafranca per Sant Fèlix és, fins al moment, el millor castell bastit enguany.

DESGUACES www.lafura.cat

INFORMATIU

Exemplar gratuït.

DE L’ALT, BAIX

Imprès a:

PENEDÈS i

Indugraf Offset, S.A.

GARRAF Carrer Germanor, 3

COMPREM EL SEU COTXE MÀXIMA TAXACIÓ BAIXA I GRUA GRATUÏTA

Tel. 977 29 64 77

RECANVIS I RODES D’OCASIÓ

Dipòsit legal: 16.850/82

Tel. 93 890 24 55

Edita:

Fax 93 817 16 25

Penedès Edicions, S.L.

08720 VILAFRANCA

Editor-delegat:

DEL PENEDÈS

Alfons Udina

lafura@lafura.cat

Textos: Jaume Plans.

Tramitem baixes NOU PLAN PIVE Portada: El quatre de nou amb folre i agulla va ser el millor castell plantat pels Castellers de Vilafranca, en la seva darrera victòria al concurs, l’any 2010.

www.elrecanvi.com · Tel. 93 892 66 89 POL. IND. SANT PERE MOLANTA


4 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Temporada 2012

2012 són, de fet, els millors castells del seu historial, i al concurs lluitarà per fer-se amb un lloc al podi. Un fet que no es dóna des de l’any 1994, quan va quedar segona, amb els mateixos castells que la guanyadora Colla Vella. La quarta colla que ha assolit castells de màxima dificultat al 2012 són els Minyons de Terrassa, que no participaran al concurs. Han descarregat dos cops la torre de nou amb folre i manilles.

El món casteller viu un moment pletòric. La segona època d’or que va començar quan la Vella de Valls va descarregar al 1981 el primer castell de nou del segle XX, ratificada a partir de 1993 quan els Minyons de Terrassa van encetar el camí dels castells de “gamma extra”, lluny d’anar perdent força cada vegada va agafant més volada, amb un nombre de colles força estable i, en general, totes plantejantse any any noves fites. Enguany la majoria de colles castelleres estan mostrant un estat de forma esplendorós. A dia d’avui, fins a un total de quatre colles ja porten bastits castells de gamma extra aquest 2012; al novè pis hi han arribat tres colles més, i una altra ho ha intentat sense sort; dotze colles han aixecat castells amb folre, entre elles una de les que actua en el concurs del dissabte; el tres de vuit és patrimoni ja de disset colles, i el quatre de vuit, de 25 colles. Els números són, doncs, espectaculars.

Aspirants a gamma extra

Els Castellers de Vilafranca, en sintonia amb el que ha vingut succeint al llarg de l’última dècada (cinc victòries consecutives al concurs), són la colla que s’ha mostrat més en forma, i amb diferència. Molt malament li han d’anar les coses perquè no s’emporti el sisè ceptre consecutiu. No en va, dels setze castells de “gamma extra” que s’han assolit en el 2012, en el seu palmarès n’hi figuren deu: la torre de vuit sense folre (la joia de la corona, única colla que la pot descarregar), dos tresos de nou amb folre i agulla, un quatre de nou amb folre i agulla, dos pilars de vuit amb folre i manilles i quatre torres de nou amb folre i manilles. Per Sant Fèlix va fer una de les millors diades de tots els temps, basada en la bona marxa del pilar. Qualsevol dels tres castells assolits el passat 30 d’agost rep major puntuació que cap altre “gamma extra” que s’hagi assolit fins ara aquest 2012. A més, tenen una efectivitat quasi absoluta en els intents de castells de màxima dificultat: deu de descarregats i tan sols un intent. I porten preparats també “monstres” com el quatre de nou i han estat assajant també l’inèdit tres de nou (sense folre). Els verds tenen, doncs, tots els números per tornar a guanyar.

Les altres colles de gamma extra La principal rival dels Castellers de Vilafranca tornarà a ser, a priori, la Colla Vella dels Xiquets de Valls. S’ha preparat a consciència per poder-li fer ombra, i els seus resultats en castells de nou d’aquesta temporada són també excel·lents. Però per guanyar cal fer el salt als castells de “gamma extra” i la dificultat és ja molt superior. Els rosats van descarregar a la Bisbal del Penedès el nou de vuit i per Sant Fèlix va carregar el cinc de nou amb

lers!! l e t s a C t n a Endav rbre!! a m n u m o For ts c

Foto: Colla Vella

Una colla sense rival

Cinc de nou amb folre carregat per Sant Fèlix per la Vella de Valls, l’eterna aspirant a desbancar els Castellers vilafranquins

folre. A més, en la diada del primer Diumenge de Santa Tecla, a Tarragona, va fer un intent de quatre de nou. En la consecució dels cinc de nou, quatre de nou sense folre i també en un possible intent de tres de deu amb folre i manilles (el castell que els va donar la victòria en el ja llunyà concurs de l’any 2000) hi tenen dipositades les seves esperances de canviar la tendència dels últims anys. Però la Vella de Valls també haurà de mirar pel retrovisor perquè, si van mal dades, es podria repetir la situació de fa dos anys, quan la Joves de Valls li va “prendre” la segona posició al concurs. La Jove de Tarragona, convidada a participar en la diada de Sant Fèlix d’enguany, porta a data d’avui els mateixos registres que la Vella vallenca: cinc de nou amb folre carregat, nou de vuit (el primer de la seva història, i primer “gamma extra” que descarrega), a més de tres de nou amb folre i quatre de nou amb folre. Els seus millors castells d’aquest

Un pas per darrere d’aquest grup de colles capdavanteres se n’hi troben dues més que en anys anteriors han plantat castells superiors al tres de nou amb folre, i que podrien recuperar aquesta categoria daurada al concurs. La primera d’aquestes colles és la Joves vallenca, subcampiona del concurs de 2010, que després de fer l’any passat una temporada molt fluixa i, en conseqüència, haver estat bandejada de la diada de Sant Fèlix d’enguany, ferida en el seu amor propi, ha donat un gir espectacular a la seva situació i, malgrat no haver superat el tres de nou, porta una temporada de castells de nou excel·lents, plantantne a moltes places que altres anys ni s’ho hauria plantejat. La bona marxa del cinc de vuit (onze de descarregats, sense errada) fa pensar que el cinc de nou amb folre pot ser la seva gran aposta. Però també ha portat a plaça enguany, per primer cop, sense sort, el nou de vuit; i la campanya de sets de vuit que atresora podria donar peu a algun intent de castell inèdit. L’altra colla que forma part del G6 són els Capgrossos de Mataró, que en els dos darrers anys ha plantat la torre de nou amb folre i manilles (descarregada al 2010 i carregada al 2011), i que enguany es va quedar a dos segons de carregar-la per les Santes de Mataró. Els del Maresme han fet menys castells de nou del que és habitual; per exemple, el tres de nou que solien sovintejar, no l’han descarregat fins fa quinze dies. Però a mesura que ha anat avançant la temporada, han anat agafant millor forma, ja porten un ritme de creuer amb la gamma bàsica de nou, han estrenat també el set de vuit, i el concurs serà un gran aparador per tornar a lluir la torre de nou.

Amb la mirada posada als nou pisos Tot i que encara no s’han plantejat seriosament fer el salt als “gamma extra”, els Xiquets de Tarragona són una colla a tenir en compte en els propers anys. Porten diversos anys consecutius descarregant el tres de nou amb folre; a més, l’any passat el van repetir en diverses ocasions i hi van poden afegir els primers quatre de nou amb folre de la seva història. Enguany ja han descarregat la parella de castells


5 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Temporada 2012

de nou bàsics, i el cinc de vuit comença a ser una carta de qualitat que presenten a moltes places. Els matalassers estan, doncs, en molt bona forma. I a la seva ciutat, el seu potencial es multiplica. Fins aquí les colles que han bastit castells de nou pisos enguany. Però n’hi ha un grup al darrere que se’ls plantegen. Un dels alicients del concurs serà veure la rivalitat entre dues de les colles de la ciutat de Barcelona. Els Castellers de Barcelona, que porten molts anys sense fer castells de nou, per la Mercè van provar el tres de nou amb folre; a més, van estrenar el set de vuit, i ja han fet en diverses ocasions el cinc de vuit (també portava força anys sense bastir-lo) i la torre de vuit amb folre. A concurs, però, solen treure el peu de l’accelerador. Per la seva part, els Castellers de Sants tenen gran seguretat amb els tres i quatre de vuit, que són la base per repetir els tres i quatre de nou amb folre que els últims anys han començat a bastir. No solen plantar-los fins al darrer tram de temporada, de manera que al concurs comença la seva escalada de qualitat final. Fins al moment, el seu millor castell és el cinc de vuit. En el seu palmarès d’enguany s’hi troba a faltar la torre de vuit amb folre.

en porten més de cada gamma, i tenen com a principal repte afegir-hi la torre de vuit amb folre; en cas d’assolir-ho, no descarten un intent (el segon de la seva història, després del de 2006) de cinc de vuit; també els vilanovins (que tornen al concurs per primer cop des de 1988) i els gironins tenen com a repte afegir el castell folrat a la parella de castells de vuit bàsics, mentre que la colla de Sant Cugat ha coronat enguany “in extremis” el seu primer castell folrat, porta un bon bagatge de quatres de vuit i vol incorporar-hi el tres de vuit. Finalment, els vigatans són la darrera colla que porta en cartera la tripleta de vuit.

El quatre de vuit, patrimoni de 25 colles

Castellers de Sabadell, Castellers de la Vila de Gràcia, Xiquets de Reus i Castellers de Lleida són les altres quatre colles presents a la diada dominical del concurs. Els saballuts són la gran revelació ja que han descarregat els seus primers cinc de vuit i torre de vuit amb folre, i estan en immillorable posició per fer el salt als castells de nou. Els graciens tenen pendent descarregar la torre de vuit amb folre, i en cas de fer-ho, es podrien plantejar pujar dalt del folre el tres de vuit (n’han fet proves a assaig). Els reusencs han coronat la torre de vuit folrada i han assajat amb intensitat el cinc de vuit, però una caiguda de fa quinze dies els podria condicionar el seu potencial. Finalment, els lleidatans arriben a Tarragona després d’una temporada fluixa, però diumenge passat podria esdevenir el seu punt d’inflexió ja que per la seva festa major van descarregar la tripleta de vuit.

Primer nou de vuit descarregat per la Jove de Tarragona, la quarta colla que aquest any ha plantat “gamma extra”.

A la recerca del podi de dissabte Xicots de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova, Marrecs de Salt, Sagals d’Osona i Castellers de Sant Cugat estan cridats a disputar-se el podi del concurs de dissabte, a tenor del seu palmarès fins a data d’avui. I si alguna colla de diumenge punxa, fins i tot la podrien superar en la classificació final. Xicots, Bordegassos i Marrecs han descarregat els tres i quatre de vuit. Els vilafranquins són els que

Foto: M. Neus Baena

La resta de colles de diumenge

A banda de les dotze colles que actuen diumenge, dels Minyons de Terrassa i de les cinc aspirants al podi de dissabte, hi ha set colles més que enguany ja han bastit el quatre de vuit. Són, de moment, 25, amb les darreres incorporacions dels Castellers d’Esplugues (fa quinze dies) i dels Minyons de l’Arboç (fa una setmana). Previsiblement, doncs, també intentaran a concurs el carro gros els Nens del Vendrell, els Xics de Granollers, els Margeners de Guissona, els Moixiganguers d’Igualada i els Castellers de Terrassa. El quatre de vuit és el darrer dels castells que es plantarà en ronda conjunta en la diada de dissabte.

La torre de set i castells inferiors El darrer grup de colles que tenen en el seu haver un castell de qualitat, com és la torre de set, l’integren quatre colles: la Jove de Sitges (que va descarregar la seva primera torre de set dissabte passat, i que anys enrere ha bastit el quatre de vuit), els Castellers de Sant Pere i Sant Pau (també van completar la primera fa poc, per Santa Tecla), els Castellers de Badalona (enguany ha descarregat la primera) i els Castellers del Poble Sec (una de carregada). Finalment, completen el llistat de colles participants al concurs un reduït grup de quatre formacions, amb castells de puntuació inferior com són el tres de set per sota (Castellers de la Sagrada Família), el set de set (Nois de la Torre) i el cinc de set (Tirallongues de Manresa i Xiquets del Serrallo).


6 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Les regles del joc

anomenat net (per exemple, primer un tres de nou amb folre i després un tres de nou); en aquest darrer cas, puntuaria només el castell superior. Pel que a fa la quarta i cinquena rondes, es podran emprar en cas de què algun castell previ hagi quedat en intent o si s’intenta un castell superior als tres que ja s’hagin assolit (per millorar puntuació). foto: Andreu Puig (Coordinadora de Colles Castelleres)

Els castells evolucionen i el concurs, també. La 24a edició del Concurs de Castells de Tarragona ha sofert una transformació que li dóna un altre aire, més participatiu, sense defugir la vessant competitiva. L’organització ara corre a càrrec directament de l’Ajuntament de Tarragona, que l’ha convertit en una biennal (de castells i d’actes paral·lels al voltant del fet casteller) i que l’ha desdoblat en dues actuacions castelleres: una dissabte a la tarda i una altra diumenge al matí.

Dos dies de castells i 32 colles Aquesta és la principal novetat del Concurs que té lloc el primer cap de setmana d’octubre al Tàrraco Arena, la remodelada plaça braus tarragonina: dos dies de castells i 32 colles participants (fa dos anys el concurs va estar restringit a tan sols catorze colles). L’organització ha estipulat que podien participar al concurs les trenta colles millor classificades al rànquing casteller. Com que l’espai és insuficient per encabir-hi tanta colla, hi haurà un Mundial A i un Mundial B: les dotze primeres colles del rànquing actuaran (com era habitud) el diumenge al matí, a partir de les 10, i les colles restants ho faran dissabte a la tarda, a partir de 2/4 de 5. Això sí, tot i fer-se en dos dies, de classificació només n’hi haurà una, de manera que si alguna colla de dissabte fa millor actuació que una de diumenge, li passarà al davant. Val a dir que al final no seran trenta sinó trenta-dues, ja que per tal de no deixar fora cap de les quatre colles tarragonines, però que tampoc li prenguessin el lloc a cap colla que s’ho hagués guanyat (com succeïa a cada concurs), l’organització ha convidat expressament les dues colles de barri de la ciutat, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

Un rànquing de dues mitges temporades El rànquing casteller s’anava actualitzant setmanalment al web del concurs (http://www.concursdecastells. cat). S’hi puntuaven els tres millors castells de les cinc millors diades de cada colla. A diferència d’altres anys, però, no primava les colles que haguessin fet millor temporada entre l’1 de gener i el 31 d’agost d’aquest 2012 (per tant, les que en principi estan més en forma el dia del concurs), sinó que començava a comptar a partir de l’1 de setembre de l’any passat. Això ha fet que els Xicots de Vilafranca, que van tenir un final de temporada passada fluix, s’hagin classificat per a la diada de dissabte (com a primers de

grup), quan si s’hagués mantingut el criteri de concursos anteriors, haurien tingut plaça per a diumenge. D’altra banda, l’ampliació del nombre de colles participants ha afavorit una major presència de colles de la vegueria Penedès. Enguany hi seran els Castellers de Vilafranca, els Xicots de Vilafranca, els Bordegassos de Vilanova, els Nens del Vendrell, els Moixiganguers d’Igualada, la Jove de Sitges i els Minyons de l’Arboç. Només les novelles colles Jove de Vilafranca i Castellers de les Roquetes en queden fora. També com és habitual, els Minyons de Terrassa han declinat la invitació a participar al concurs.

Cinc rondes i possibilitat de repetir un castell carregat Tant dissabte com diumenge, el funcionament del concurs serà a grans trets el mateix que en certàmens anteriors. Constarà de cinc rondes, sense dret a repetició. A cada colla se li puntuaran només els tres millors castells que assoleixi, però a diferència d’altres anys, si es carrega un castell, es podrà tornar a intentar a fi de descarregarlo. Fins l’any 2010, quan un castell estava carregat, ja no es podia tornar a provar. Cada construcció es pot portar a plaça un màxim de dues vegades. Es manté el criteri de què no es poden fer dos castells de la mateixa estructura (per exemple, primer un tres de vuit i, en una ronda posterior, el tres de nou amb folre), però en canvi sí que es dóna aquesta possibilitat quan el castell superior és un “gamma extra” sense folre o també

El 4d9f i el 3d8, en solitari

Per fer més visual el concurs i donar preponderància als millors castells, les colles es dividiran en dues tandes d’actuació, i hi haurà castells conjunts (els de menor puntuació, que s’aixecaran primer) i castells plantats en solitari. Dissabte, el castell a partir del qual es podrà actuar en solitari serà el tres de vuit, mentre que diumenge ho serà el quatre de nou amb folre. L’intent de cada castell es donarà per vàlid a partir del moment en què comenci a pujar l’últim casteller del pis que validi el castell, quan comencin a sonar gralles. Per exemple, en un castell de nou pisos amb folre, seria el darrer quint que comenci a enfilar-se pel tronc; en un castell de vuit, el darrer quart que comenci l’ascensió; i en un de set, el darrer terç (les normes no escrites del món casteller determinen que el casteller que valida el castell és el primer que comença a pujar, del pis que valida el castell). Una altra diferència en relació al que sol veure’s a les places és que tan sols es permet desmuntar el peu del castell (sense sonar gralles) en una ocasió en cada ronda. Per tant, a la segona temptativa, o va amunt o es perd ronda. La tradició castellera permet que es puguin desmuntar dos peus. Quant a la taula de castells, és novetat l’aparició de l’estructura de moda, amb set castellers per pis (amb una o dues enxanetes, a escollir). Es puntuen el set de set, el set de vuit i també l’inèdit set de nou amb folre. També són noves les estructures de cinc amb l’agulla al mig: cinc de set amb agulla, cinc de vuit amb agulla i l’inèdit cinc de nou amb folre i agulla. Les altres novetats de la taula són l’aparició de l’inèdit nou de nou amb folre; s’inverteix l’ordre de puntuació del mai assolit quatre de deu amb folre i manilles (que ara passa a puntuar menys) i la torre de nou amb folre (carregada dues vegades pels Castellers de Vilafranca); la desaparició de construccions mai provades per ningú, com el pilar de set, el cinc de nou, el tres de deu amb folre i el quatre de deu amb folre. El castell més valorat ara és el tres de nou (sense folre), que fa dos anys rebia els mateixos punts que el pilar de nou amb folre, manilles i puntals.


7 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Les colles de la vegueria Penedès

Any de fundació: 1948

Foto: Daniel Soler (Castellers de Vilafranca)

Color de camisa: verd Millors castells: T/9f(c), 3/10fm(c), T/8, 4/9(c) Millors castells del 2012: T/8, 3/9fa, 4/9fa, P/8fm http://www.castellersdevilafranca.cat Any de fundació: 1982 Color de camisa: vermell

Foto: Montserrat Torres

Millors castells: T/8f, 3/8, P/6(c), 4/8 Millors castells del 2012: 3/8, 4/8, T/7, 7/7 http://www.xicotsdevilafranca.com

Any de fundació: 1926 Color de camisa: vermell Millors castells: P/7f, T/8f, 3/8, P/6 Millors castells del 2012: 4/8, T/7, 7/7, 5/7 http://www.nensdelvendrell.cat

A3

Castellers de Vilafranca

Tot i la prudència de les declaracions del cap de colla, els verds ho tenen tot de cara per guanyar el seu sisè concurs consecutiu. S’hi presenten amb un bagatge de deu castells de gamma extra descarregats, entre ells la T/8 descarregada (que puntua moltíssim), el 3/9fa i el 4/9fa. Aquesta ha de ser, en principi, la seva “tripleta guanyadora”, sense descartar castells encara superiors en cas que fes falta la ronda de millora. Són els clars dominadors del món casteller des de fa una dècada.

D1

Xicots de Vilafranca

Els Xicots arriben al concurs havent fet fins al moment una de les seves millors temporades. De fet, només els va faltar fer un 4/8 més per classificar-se per al concurs de diumenge. De 3/8 en sumen set (sis descarregats, un de carregat), la mateixa xifra que l’any que van provar el tres de nou amb folre. I només els falta bastir la T/8f per arribar al seu sostre històric. Al Concurs hi volen fer, per aquest ordre, 3/8, 4/8, T/8f i, si tot hagués anat bé, podrien aventurar-se amb el 5/8.

E7

Nens del Vendrell

Els Nens arriben al concurs en situació diferent a la de fa dos anys, quan al Vendrell hi havia una il·lusió col·lectiva per recuperar la T/8f. Van tenir una bona arrencada de temporada però l’intent de 4/8 de Santa Anna els va estroncar la progressió, i fins fa quinze dies no el van descarregar. El repte al concurs és repetir-lo al costat d’una consolidada T/7, i afegir-hi un castell nou, el 9/7 amb tres enxanetes. De cara a la Fira de Santa Teresa es plantejarien un segon castell de vuit.


8 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Les colles de la vegueria Penedès Any de fundació: 1972 Color de camisa: groc terrós Millors castells: 3/9f, 4/8a, 5/8, P/7f

Foto: Maite Gomà

Millors castells del 2012: 3/8, 4/8, T/7, 5/7 http://www.bordegassos.org

Any de fundació: 1958 (refundats al 2002 en tercera etapa) Color de camisa: vermell Millors castells: 4/8(c); T/7, 7/7, 5/7 Foto: Daniel Soler

Millors castells del 2012: 4/8(c), 7/7, 5/7, 4/7a http://www.minyonsdelarboc.cat

Can Ferran

Celebracions Casaments Convencions Comunions

E6

Bordegassos de Vilanova

Els Bordegassos estan recuperant les bones sensacions perdudes fa una dècada. Després d’anys de conformisme amb els castells de set, tornen a bastir castells com la T/7, el 4/8 i el 3/8, i també van intentar per festa major la T/8f, que és el gran objectiu del concurs. A més, han començat a fer proves de 5/8, que no descarten de cara a un final de temporada amb un calendari molt engrescador. A Tarragona, són candidates clares al podi de dissabte.

F6

Minyons de l’Arboç

Els Minyons estan exultants. L’ampliació del concurs a 30 colles els ha obert les portes a participar-hi, un fet que molts arbocencs ni s’haurien imaginat que pogués succeir. A més, atresoren una gran regularitat amb els castells de set de gamma alta i acaben de convertir-se en colla de vuit, de manera que tenen tota la il·lusió posada en descarregar a Tarragona el seu primer 4/8. Els altres dos castells serien el 7/7 i el 5/7, i si ho descarreguen tot, no descarten el 3/8. De somni.


9 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Jove de Tarragona

Any de fundació: segle XIX

Millors castells: 3/10fm(c), Foto: M. Neus Baena

Foto: Colla Vella

T/8(c), 4/9(c), 4/9fa Millors castells del 2012: 5/9f(c), 9d8, 3/9f, 4/9f http://www.collavella.cat

Color de camisa: ratlles blanques i vermelles Millors castells: 3/9f, 4/9f, Foto: Capgrossos de Mataró

Foto: Bea Argüeso

5/8, 4/8a(c) Millors castells del 2012: 3/9f, 4/9f, 5/8, T/8f http://www. xiquetsdetarragona.cat

B2

(hereva de la colla del segle XIX) Color de camisa: vermell

9/8, 3/9f, 4/9f

Millors castells: T/8(c),

Millors castells del 2012: 5/9f(c), 9/8, 3/9f, 4/9f http://www.collajove.cat

B1

Castellers de Sants

Millors castells: 3/9f, 4/9f,

3/9f, 4/9f, 3/8a

5/8, T/8f

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

3/9f, 4/9f, 4/8a(c), 5/8

5/8, 3/8, 4/8, T/7

http://www.capgrossos.cat

http://www.borinots.cat

C3

Castellers de la Vila de Gràcia

3/8, P/6 Foto: Concepció Ventura

Millors castells del 2012: 5/8, T/8f, 3/8, P/6 http://www.saballuts.org

C2

Any de fundació: 1996 Color de camisa: blau fosc Millors castells: T/8f(c),

Millors castells: 5/8, T/8f,

castellersdebarcelona.cat

B3

Millors castells: T/9fm,

Color de camisa: verd fosc

http://

http://www.collajoves.com

Color de camisa: gris

Color de camisa: vermell

5/8, 7/8, T/8f, 3/8

3/9f, 4/9f, 5/8, 7/8

Color de camisa: blau marí

Any de fundació: 1994

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

Any de fundació: 1993

Any de fundació: 1969

4/8a, 5/8

4/9, 5/9f, T/9fm

Any de fundació: 1996

Castellers de Sabadell

Millors castells: 3/9f, 4/9f,

Foto: Natàlia Mocholi

Any de fundació: 1971

Millors castells: 5/9f(c),

Capgrossos de Mataró

Any de fundació: 1970

Castellers de Barcelona

A2

Color de camisa: lila

Color de camisa: rosat

B4

Joves de Valls

Any de fundació: 1979

(reorganitzada al 1946)

Xiquets de Tarragona

A4

Foto: Andreu Santó

A1

3/8, 4/8, T/7 Foto: Montserrat Torres Muñoz

Vella de Valls

Les colles castelleres

Millors castells del 2012: T/8f(c), 3/8, 4/8, T/7 http://www castellersdelaviladegracia. org

SERVEI OFICIAL Centre especialitzat de poda - venda i servei tècnic

PXR

Les tisores Bahco Pradines 9320 estan dissenyades per ser utilitzades per persones que realitzen entre 5.000 i 12.000 talls al dia. En aquest tipus d’ambient de treball professional és essencial una bona eina que redueixi l’esforç i la fatiga del l’usuari

amb mànec ns giratori per a dreta i esquerrans

Les tisores dels professionals

C/ La Múnia, 25 • Vilafranca del Penedès

93 819 96 42

video demostratiu

Bahco 9320


10 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Les colles castelleres C4

Castellers de Lleida

Color de camisa: marró

Color de camisa: granat

avellana

bordeus

Millors castells: 3/9f,

Millors castells: P/7f(c),

5/8(c), T/8f, 3/8

T/8f, 3/8, P/6

Millors castells del 2012: T/8f(c), 3/8, 4/8, T/7 http://www.xiquetsdereus. cat

D2

Color de camisa: carbassa Millors castells: T/8f, 3/8, P/6(c), 4/8 Millors castells del 2012:

T/8f, 3/8, 4/8, T/7

3/8(c), 4/8, T/7, 3/7ps

http://www.

http://www.sagals.cat

castellersdelleida.cat

D4

Castellers de Terrassa

Any de fundació: 1995

Color de camisa: verd

Color de camisa: blau turquesa

Millors castells: 3/8,

Millors castells: T/8f(c),

Millors castells: 3/9f(c),

Millors castells del 2012:

Foto: Castellers de Terrassa

P/6(c), 4/8, T/7

4/8, T/7, 3/7ps

Millors castells del 2012:

T/8f(c), 4/8, T/7, 3/7ps

3/8, 4/8, T/7, 5/7

http://www.

http://www.marrecs.cat

castellersdesantcugat.org

E8

Moixiganguers d’Igualada

E4

Any de fundació: 1980

Color de camisa: blau ter

ampolla

Margeners de Guissona

D3

Millors castells del 2012:

Marrecs de Salt

Any de fundació: 1996

Foto: Montse Pellicer

Sagals d’Osona Any de fundació: 1998

Any de fundació: 1995

Castellers de Sant Cugat

E1

T/8f, 3/8, 4/8 Millors castells del 2012: 4/8(c), T/7, 5/7, 4/7a http://www. castellersdeterrassa.cat

Xics de Granollers

E3

Any de fundació: 2007

Any de fundació: 1995

Any de fundació: 1991

Color de camisa: marró

Color de camisa: morat

Color de camisa: granat

Millors castells: 4/8,

Millors castells: 4/8, T/7, Foto: Sonia Gimbert Caelles

C1

Any de fundació: 1981

Foto: Castellers de Lleida

Foto: Marta Bros

Xiquets de Reus

Millors castells: T/8f, 3/8,

T/7(c), 3/7ps, 7/7

3/7ps, 7/7

P/6(c), 4/8

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

4/8(c), 3/7ps, 7/7, 5/7

4/8, T/7, 3/7ps, 5/7

http://www.

4/8, T/7, 5/7, 4/7a

http://www.margeners.cat

moixiganguers.cat

http://www.xics.cat

COMENÇA L’OCTUBRE AMB LES MILLORS OFERTES ERGOMATIC LÀTEX

PACK CANAPÉ

REGAL

2X1

90cm 514€ 134 cm 654€ 150 cm 699€ • Matalàs Viscoelàstic • Cara Estiu amb Thermofress • Canapé Abatible MÀXIMA CAPACITAT

Consta de llit articulat amb comandament inalàmbric sense fils (motor alemany Germany de 4.500NW), matalàs de làtex 100% amb 7 zones de descans i aguantamatalassos laterals

C/Hermenegild Clascar, 13 bxs. · VILAFRANCA DEL PENEDÈS Tel./Fax 93 817 04 19 · vilafrancadescans@la-cama.com

1192 €

T’HO PERDRÀS??


11 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Castellers d’Esplugues

Castellers de Poble Sec

F1

Any de fundació: 1994

Any de fundació: 1999

Color de camisa: granat

Color de camisa: blau

Color de camisa: blau cel

Millors castells: 4/8, T/7,

elèctric

Millors castells: T/7(c),

3/7ps, 7/7

Millors castells: 4/8,

3/7ps, 7/7, 5/7

Millors castells del 2012:

T/7(c), 3/7ps, 7/7

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

T/7(c), 3/7ps, 7/7, 5/7

4/8, 7/7, 5/7, 4/7a

http://www.

http://www.cargolins.org

castellersdelpoblesec.cat

T/7, 3/7ps, 7/7, 5/7 http://www.jovedesitges. cat

F7

Castellers de la Sagrada Família

F2

Nois de la Torre

F5

Any de fundació: 1998

Any de fundació: 2002

Any de fundació: 1975

Color de camisa: groc

Color de camisa: verd

Color de camisa: blau cel

Millors castells: T/7, 5/7,

Millors castells: 3/7ps,

Millors castells: P/6(c),

4/7a, 3/7a

5/7, 4/7a, 3/7a

T/7, 7/7, 5/7

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

Millors castells del 2012:

T/7, 5/7, 4/7a, 3/7a

3/7ps, 5/7, 4/7a, 3/7

7/7, 5/7, 4/7a, 3/7a

http://www.

http://www.castellersdela

http://www.noisdelatorre.

castellersdebadalona.cat

sagradafamilia.cat

com

Tirallongues de Manresa

F8

Castellers de Sant Pere i Sant Pau

F3

Xiquets del Serrallo

F4

Any de fundació: 1993

Any de fundació: 1990

Any de fundació: 1988

Color de camisa: gris

Color de camisa: verd

Color de camisa: blau marí

Millors castells: 4/8(c),

Millors castells: 4/8(c),

Millors castells: 4/8(c),

T/7, 5/7, 4/7a

T/7(c), 3/7ps, 5/7

T/7, 5/7, 4/7a

5/7, 4/7a, 3/7a, 3/7 http://www.tirallongues. cat

Millors castells del 2012: T/7, 5/7, 4/7a, 3/7a http://www.ccspisp.cat

Millors castells del 2012: Foto: Marta Arjona

Foto: Beth González

Millors castells del 2011: Foto: Ana Garrigó

E2

Any de fundació: 1993

Castellers de Badalona

Foto: Castellers de Badalona

E5

Foto: Manel Tineo

Foto: Jove dels Castellers de Sitges

Jove dels Castellers de Sitges

Les colles castelleres

5/7, 4/7a, 3/7a, 3/7 http://www. xiquetsdelserrallo.cat

PROPERS CURSOS INTENSIUS DE TEÒRICA

a r e p ó i formaocnducció la c

INICI: 8 d’octubre FINAL: 24 d’octubre INICI: 15 d’octubre FINAL: 31 d’octubre INICI: 22 d’octubre FINAL: 8 de novembre Pots escollir qualsevol d’aquests tres horaris: 10:00 a 12:30 o de 16:00 a 18:30 o de 18:30 a 21:00

Vilafranca del Penedès · C/ Montblanc, 19 bis Tel. 93 890 27 73

Segueix-nos al

Sitges · Avda. de les Fonts, 2 Tel. 93 894 00 94

*Consulta les condicions al web: www.autoescolamagi.com

Fes un curs intensiu aquest mes d’octubre, i estem tan segurs que aconseguiràs l’aprovat teòric que si no ho fas et retornem els diners*


12 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Ordre d’actuació Enguany el concurs es desdobla en dos dies, però la seva normativa de funcionament és a grans trets la mateixa tant dissabte com diumenge. L’ordre d’actuació variarà a les tres primeres rondes (quadres de l’esquerra), de la quarta i cinquena rondes (quadres de la dreta). En les tres primeres rondes (primers quadres), les colles es divideixen en dos cicles d’actuació. Dissabte, primer actuaran conjuntament les colles de l’1 a la 10 que facin castells inferiors al 3/8; tot seguit, ho faran en solitari, per l’ordre estipulat, les colles de l’1 a la 10 que intentin un 3/8 o castell superior. El segon cicle de la primera ronda seguirà la mateixa pauta: primer actuaran juntes les colles de l’11 a la 20 que plantin construccions inferiors al 3/8 i després d’una en una, les que provin el 3/8 o castell superior. La segona i tercera rondes seguiran el mateix criteri. La quarta i cinquena rondes tindran una única

ronda conjunta al principi, amb el mateix castell de tall, i a continuació vindran els castells en solitari, per l’ordre del quadre de la dreta. La normativa de funcionament per a diumenge és molt similar, amb l’única diferència que el castell que marcarà l’actuació en solitari serà el 4/9f. Així, al primer cicle actuaran juntes les colles de l’1 al 6 que facin castells inferiors al 4/9f; tot seguit actuaran soles, per ordre numèric, les colles de l’1 al 6 que facin el 4/9f o castell superior. El segon cicle de la primera ronda seguirà el mateix criteri per a les colles de la 7 a la 12. I la segona i tercera rondes seran iguals. Pel que fa a les dues darreres rondes d’actuació (segon quadre), primer hi haurà una ronda conjunta única amb totes les colles que intentin un castell inferior al 4/9f i, tot seguit, actuaran en solitari les colles que provin el 4/9f o castell superior, en l’ordre establert en el segon quadre.

Ordre d’actuació de dissabte Quarta i cinquena rondes Primera, segona i tercera rondes

A

L AL T N PA

E8

3

Castellers de Lleida (C1)

2

Capgrossos de Mataró (B1)

4

Castellers de la Vila de Gràcia (C2)

3

Castellers de Lleida (C1)

9

Castellers de Sabadell (C3)

4

Castellers de la Vila de Gràcia (C2)

10

Xiquets de Reus (C4)

5

Castellers de Barcelona (B2)

2

Capgrossos de Mataró (B1)

6

Colla Joves Xiquets de Valls (A2)

1

Colla Vella dels Xiquets de Valls (A1)

7

Castellers de Vilafranca (A3)

5

Castellers de Barcelona (B2)

8

Castellers de Sants (B3)

6

Colla Joves Xiquets de Valls (A2)

9

Castellers de Sabadell (C3)

8

Castellers de Sants (B3)

10

Xiquets de Reus (C4)

7

Castellers de Vilafranca (A3)

11

Xiquets de Tarragona (B4)

11

Xiquets de Tarragona (B4)

Colla Jove Xiquets de Tarragona (A4)

12

Colla Jove Xiquets de Tarragona (A4)

12

D3 F6 F7 F8 F2 E2 E7 F3 F5 E6

D4

E3

Balcó de TV3

A

L AL T N

PA

B1

A2

C2

B2

A1

C1

C3 A3

B4

C4

A4

B3 Balcó de TV3

Disseny, construcció i manteniment de jardins i terrasses Tel. 655.94.29.39 ! T A T ● Neteja de parcel.les ¡NOVE ● Instal.lació de reg automatitzat ● Hortojardineria a terrasses, patis i jardins ● Preus ajustats i pressupost sense compromís ● Xerojardineria ●

D2

LA

Colla Vella dels Xiquets de Valls (A1)

E5

F1 F4

E4

Ordre d’actuació de diumenge Quarta i cinquena rondes Primera, segona i tercera rondes 1

D1 E1

L TA

Castellers del Poble Sec (F1) Castellers de la Sagrada Família (F2) Castellers de Sant Pere i Sant Pau (F3) Xiquets del Serrallo (F4) Nois de la Torre (F5) Minyons de l’Arboç (F6) Castellers de Badalona (F7) Tirallongues de Manresa (F8) Moixiganguers d’Igualada (E1) Castellers d’Esplugues (E2) Xicots de Vilafranca (D1) Xics de Granollers (E3) Castellers de Terrassa (E4) Castellers de Sant Cugat (D2) Colla Jove dels Castellers de Sitges (E5) Bordegassos de Vilanova (E6) Sagals d’Osona (D3) Nens del Vendrell (E7) Margeners de Guissona (E8) Marrecs de Salt (D4)

N PA

1 2 3 4 11 12 13 14 6 7 5 8 9 10 16 17 15 18 19 20

LA

Castellers del Poble Sec (F1) Castellers de la Sagrada Família (F2) Castellers de Sant Pere i Sant Pau (F3) Xiquets del Serrallo (F4) Xicots de Vilafranca (D1) Moixiganguers d’Igualada (E1) Castellers d’Esplugues (E2) Xics de Granollers (E3) Castellers de Terrassa (E4) Castellers de Sant Cugat (D2) Nois de la Torre (F5) Minyons de l’Arboç (F6) Castellers de Badalona (F7) Tirallongues de Manresa (F8) Sagals d’Osona (D3) Colla Jove dels Castellers de Sitges (E5) Bordegassos de Vilanova (E6) Nens del Vendrell (E7) Margeners de Guissona (E8) Marrecs de Salt (D4)

AL NT PA

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20


Classificació puntuacions i penalitzacions

13 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

1a ronda

Colles

Punts

2a ronda

Punts

3a ronda

Punts

4a ronda

Punts

5a ronda

Punts

Punts finals

Taula de puntuacions del concurs

Posició final

Castellers del Poble Sec Castellers de la Sagrada Família

Castell

Carregat

Descarregat

Castellers de Sant Pere i Sant Pau

4 de 7 3 de 7 3 de 7 a 4 de 7 a 5 de 7 7 de 7 3 de 7 ps 5 de 7 a 9 de 7 T de 7 4 de 8 P de 6 3 de 8 T de 8 f P de 7 f 7 de 8 5 de 8 4 de 8 a 3 de 8 a 5 de 8 a 4 de 9 f 3 de 9 f 9 de 8 3 de 8 ps T de 9 fm P de 8 fm 7 de 9 f 5 de 9 f 4 de 9 fa 3 de 9 fa 5 de 9 fa 4 de 9 T de 8 3 de 10 fm 9 de 9 f 4 de 10 fm T de 9 f P de 9 fmp 3 de 9

100 105 148 155 163 180 199 209 250 300 315 384 403 492 559 680 714 747 787 1.008 1.206 1.303 1.632 1.703 1.776 2.174 2.754 2.892 3.036 3.188 4.085 4.686 4.921 5.167 5.425 5.696 7.476 9.420 9.891

125 131 185 194 204 225 249 214 312 375 393 480 504 615 699 850 892 937 984 1.033 1.508 1.629 2.041 2.128 2.220 2.718 3.442 3.614 3.795 3.985 4.184 5.858 6.151 6.458 6.781 7.120 9.345 11.775 12.364

Xiquets del Serrallo Xicots de Vilafranca Moixiganguers d’Igualada Castellers d’Esplugues Xics de Granollers Castellers de Terrassa Castellers de Sant Cugat Nois de la Torre Minyons de l’Arboç Castellers de Badalona Tirallongues de Manresa Sagals d’Osona Colla Jove de Castellers de Sitges Bordegassos de Vilanova Nens del Vendrell Margueners de Guissona Marrecs de Salt Colla Vella dels Xiquets de Valls Capgrossos de Mataró Castellers de Lleida Castellers de la Vila de Gràcia Castellers de Barcelona Colla Joves Xiquets de Valls Castellers de Vilafranca Castellers de Sants Castellers de Sabadell Xiquets de Reus Xiquets de Tarragona Colla Jove Xiquets de Tarragona

Llegenda a - agulla

m - manilles

ps - aixecat per sota

p - puntals

f - folre

Plaça de la Vila 6, 1er 2a 08720 VILAFRANCA DEL PENEDÈS Tel. 93 892 18 25 (concertar visita prèvia) e-mail: info@nouenfoc.com

www.nouenfoc.com VOLEM OFERIR-VOS UNA FOTOGRAFIA CREATIVA, DIFERENT EL VOSTRE REPORTATGE FET A MIDA, EXCLUSIU

Penalitzacions Quan es desmunta el peu d’un castell Quan s’utilitzen dues rondes per a un mateix castell Quan la cassoleta no es col·loca correctament Quan l’enxaneta no fa l’aleta Quan l’enxaneta no baixa correctament

1 penalització 2 penalitzacions

1 penalització 1 penalització 2 penalitzacions


14 Suplement CONCURS DE C A S T E L L S D E TA R R A G O N A Nº 1571 · 5 / 11 OCTUBRE 2012

Els caps de colla Pere Almirall

Castellers de Vilafranca “Crec que el rival número u som nosaltres mateixos. L’excés de confiança ens pot passar factura” “Hi ha cartes amagades. Les colles de Valls i la Jove de Tarragona tenen castells que puntuen molt i si tenim alguna caiguda, podem tenir feina a arribar”

Aina Mallol

Xicots de Vilafranca “Crec que hem positivat molt haver quedat classificats per actuar dissabte. Anar dissabte ens donarà molts plusos, com poder plantar els castells en solitari o que Vilafranca hi estigui representada els dos dies” “Actuar diumenge hauria estat un orgull. Ens va faltar un castell que ja havíem fet i no va poder ser”

Èdgar Granados

Bordegassos de Vilanova “Per la festa major ens vam quedar a un pas de coronar la torre de vuit amb folre; ara en principi tenim més experiència de portar-la a plaça, està més rodada, i divendres hi volem posar cassoleta a assaig” “Tenim ganes de competir perquè tenim clar que això farà créixer la colla”

Guillem Vinyes Nens del Vendrell

“El 4/8 del carrer dels Cafès ha estat una injecció de moral molt gran” “Hem de ser realistes, portem un quatre de vuit carregat i un de descarregat, i no podem ser més ambiciosos” “Amb el 3/8 hem tingut algun contratemps, amb la T/8f encara el treball és molt just, i tenint la Fira el diumenge següent, no volem arriscar”.

Josep Maria Vera Minyons de l’Arboç

“Per nosaltres és una il·lusió molt gran anar al concurs. Feia 28 anys que els Minyons de l’Arboç no hi anaven. “Nosaltres, anant a Tarragona ja hem guanyat, ni que quedem últims. Estem molt contents d’anar-hi”

Objectiu: guanyar “El concurs serà molt estratègic. Tenim la sort que som tercers i podem veure què fan abans la Vella i la Joves de Valls” “Els castells que portem a plaça els hem fet abans però això no vol dir que els descarreguem segur; són castells molt grans i en qualsevol moment poden caure”

Objectiu: competir “Fer el cinc de vuit aniria en quarta ronda. Seria un premi per a la colla, al treball de tot aquest temps i a l’espectacle que és el concurs” “El tres de nou encara ens queda una mica lluny. Té una cosa molt bonica que és que ens obre la porta a Sant Fèlix. Veurem si de cara a la diada...”

Objectiu: la tripleta de vuit “Els castellers que queden de l’etapa anterior, quan no anàvem a concurs, estan molt il·lusionats i fins i tot miren el rànquing per si podem guanyar” “Estem recuperant castellers antics, de molta qualitat, que venien en l’etapa bona de la colla, i seguirem avançant, segur!”

Objectiu: repetir el 4/8 “Per calendari, la Fira de Santa Teresa és més important que el concurs perquè és a casa, és la nostra gent i si al concurs no surten les coses, t’espatlla la diada de la Fira” “Estrenar el 9/7 és un repte. És un castell nou però no hauríem de tenir cap problema per fer-lo”

Objectiu: passar-s’ho bé “Vam tirar el quatre de vuit perquè vam pensar que si hi és per Tarragona, també hi ha de ser a Vilafranca, perquè amb cinc dies no es prepara un quatre de vuit” “Estem treballant el tres de vuit molt seriosament, i si descarreguem el quatre de vuit, no el descartem per a la ronda de millora”

Treballs de flor natural i artificial, Rams de núvia, Decoració d’espais, Decoració de cotxes Serveis de jardineria ... Rambla Sant Francesc, 1 local 6 - Vilafranca del Penedès Tel. 93 818 03 07 · info@floriesteriamontsealarcon.com

www.floristeriamontsealarcon.com


Jubila el teu cotxe vell

Si té 10 anys et donem

2.000 €

per ell

A més a més aprofita els descomptes d’octubre a

Nicolàs

TARRACO CENTER Av. Tarragona, 135 Tels. 938 901 225 i 938 901 103 VILAFRANCA DEL PENEDÈS

Rambla del Garraf cant. C/ Modistes, s/núm. Tels. 93 893 26 66/93 893 29 12 • Fax: 93 893 97 61 VILANOVA I LA GELTRÚ

N-340, km 1.189 Tel. 977 66 67 80 EL VENDRELL

Cra. València, km 248,8 Tel. 977 54 35 44 TARRAGONA

Suplement%20Castells  
Suplement%20Castells  

http://lafura.cat/sites/default/files/suplements_pdf/Suplement%20Castells.pdf

Advertisement