Page 1

Ε · Ο · Σ · Α

ΛΛΗΝΙΚΟΣ ΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΥΛΛΟΓΟΣ ΡΙΔΑΙΑΣ

Ετήσιο Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων


Βαθμοί Δυσκολίας

Αφορά εύκολες διαδρομές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα. Αυτές είναι διαδρομές λίγων ωρών, με ήπιες κλίσεις και χαμηλό υψόμετρο. Για αυτές τις διαδρομές ο μόνος εξοπλισμός που χρειάζεται είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Προτείνεται σε ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την δραστηριότητα.

Η Αλμωπία Στην καρδιά της Μακεδονίας, στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, απλώνεται η ακριτική περιοχή της Αλμωπίας, με την πλούσια φυσική και ιστορική κληρονομιά. Χαρακτηρίζεται από εύφορη, κατάφυτη πεδιάδα, το κέντρο της οποίας διαρρέει με δεκατρείς χειμαρρώδεις παραπόταμους ο Αλμωπαίος ή Μογλενίτσας ποταμός. Στο κέντρο της πεδιάδας βρίσκεται η πόλη της Αριδαίας η οποία, ως έδρα του Δήμου Αλμωπίας με πληθυσμό 27.556 κατοίκων και έκταση 985,817 τ. χλμ., αποτελεί οικονομικό και πολιτιστικό πόλο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Αφορά μέτριας δυσκολίας διαδρομές είτε πολύωρες διαδρομές αλλά με ήπιες κλίσεις που απαιτούν μέτρια φυσική κατάσταση. Για αυτές τις διαδρομές επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από τα ορειβατικά παπούτσια.

Ολόκληρη η περιοχή είναι στεφανωμένη από το επιβλητικό ορεινό τόξο του Βόρα, του Πινόβου, της Τζένας και του Πάικου, ένα ορεινό σύμπλεγμα με ψηλές κορυφές, πολλά νερά, πυκνά δάση, εκτεταμένα αλπικά λιβάδια και γενικά μεγάλες αντιθέσεις και εντυπωσιακή φυσική και γεωγραφική ταυτότητα.

Αφορά πολύωρες διαδρομές υψηλής δυσκολίας. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση.

Η πλούσια παράδοση της Αλμωπίας αντανακλά στην πολυσχιδή διαδρομή της περιοχής η οποία εκτείνεται από τα προϊστορικά χρόνια ως τις μάχες των βαλκανικών πολέμων και από την κλασική αρχαιότητα ως την Τουρκοκρατία. Μνημεία αυτής της διαδρομής σώζονται σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Το Πίνοβο και η Τζένα Αφορά πολύωρες διαδρομές υψηλής δυσκολίας που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις ορειβασίας και ειδικό εξοπλισμό. Αυτές οι διαδρομές αφορούν έμπειρους ορειβάτες με καλή φυσική κατάσταση. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται συνήθως πολυήμερες διασχίσεις και διαδρομές σε χιόνι.

Στο βόρειο τμήμα της Αλμωπίας, στα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ. βρίσκεται το Πίνοβο το οποίο ορθώνεται πάνω από τα χωριά Βορεινό, Νεοχώρι, Θηριόπετρα και Αετοχώρι. Η ψηλότερη κορυφή του, η Κορφούλα, υψώνεται στα 2156 μέτρα, ενώ έχει άλλες δύο κορυφές πάνω από τα 2000 μέτρα, το Βίσογκραντ (2150 μ.) και τη Μύτη (2073 μ.). Γύρω από την Κοιλάδα των Βράχων υπάρχουν ακόμα ο Καλόγερος (1873 μ.) και οι Κόκκινος και Μαύρος Βράχος (1468 μ.). Ανατολικά του Πινόβου, διατρέχοντας την συνοριακή κορυφογραμμή λεύκες και σημύδες. Αραιότερα συναντώνται πλατάνια, μηλιές, καρυδιές και κισσοί. Επίσης, είναι πλούσιο σε φτέρες και ποικιλία μανιταριών. Άφθονα ποτάμια και ρέματα κυλούν όλο το χρόνο στο Πάικο με κυριότερα της Γοργόπης, το Στραβοπόταμο, το Μαυροπόταμο (Τσέρνα Ρέκα), το ποτάμι της Γρίβας, που πηγάζει στο 1307μ., τον Ξεροπόταμο (Σούχα Ρέκα), το Μεγάλο Ποτάμι και τα ρέματα της Πρωτομαγιάς ή Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ, περιοχή Φράγματος Μεταλλείου), της Πεπονιάς και το Κρύο Ρέμα.


Ο Βόρας (Καϊμακτσαλάν)

Ο Ε.Ο.Σ. Αριδαίας

Τα βορειοδυτικά σύνορα της Αλμωπίας καθορίζονται από την οροσειρά του Βόρα. Στα δυτικά αποτελεί το σύνορο με το Νομό Φλώρινας, ενώ στο Βορρά χωρίζει την Ελλάδα από την ΠΓΔΜ.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2002 κατόπιν πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής με σκοπό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 του Καταστατικού του, τη διάδοση της ορειβασίας, υψηλού και χαμηλού βουνού, της σπηλαιολογίας και άλλων σχετικών με το βουνό αθλημάτων, την εκπαίδευση των μελών του σε χειμερινές και θερινές συνθήκες διαβίωσης στο βουνό, τη διαφύλαξη και τη φροντίδα του φυτικού και ζωικού πλούτου του τόπου μας, καθώς και τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και εγκαταστάσεων στην πολιτεία, όταν και όποτε αυτό ζητηθεί.

Ο Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα, όπου βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία, μνημείο των Σέρβων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα 2050 μ. λειτουργεί το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο. Στην οροσειρά του Βόρα, η οποία είναι προσβάσιμη από τα περισσότερα χωριά της ανατολικής Αλμωπίας όπως το Λουτράκι με τα ομώνυμα Λουτρά (Πόζαρ), η Όρμα, οι Πρόμαχοι και το Γαρέφι βρίσκονται πολλές κορυφές, ορισμένες εκ των οποίων πάνω από τα 2000 μέτρα. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι Σταφίδες (2.448 μ.), η Σκληρή Πέτρα (2.157 μ.), ο Άσπρος Σβώλος (2.370 μ.), το Δόντι (2.146 μ.), ο Στρατιώτης (1.963 μ.), το Δοκάρι (1.550 μ.), η Μπουρίκα (Φαραγγάκι) (1.688 μ.), η Κιλιντέρκα (1.726 μ.), το Σοκόλ (Γεράκι) (1.827 μ.), το Πέτερνικ (Άννα) (1750 μ.) κλπ., καθώς και ο τυρφώνας του Ντόμπρο Πόλε (Καλή Πεδιάδα) (1.720 μ.). Το σύνολο του βουνού παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, με εκτεταμένες περιοχές από συνεχόμενα μικτά δάση (βελανιδιές, οξιές, καστανιές, έλατα, πεύκα), βαθιές κοιλάδες, χαράδρες και βοσκοτόπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πολλών σημαντικών ειδών χλωρίδας, με πάνω από 150 ομάδες φυτών, και πανίδας. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα απομεινάρια δάσους του πεύκου (Pinus peuce), όπως και της βελανιδιάς (Quercus trojana). Σημαντικά είδη που δεν απαντώνται στους άλλους δύο ορεινούς όγκους του νομού είναι η χερσαία χελώνα (Testudo graeca) και αρκετά είδη πουλιών από τα τουλάχιστον 130 που έχουν παρατηρηθεί, όπως ο βασιλαετός (Aquila heliaca), o γυπαετός (Gypaetus barbatus) και ο χιονόστρουθος (Montifringilla nivalis). Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιοχή για τα αρπακτικά, καθώς εκεί φωλιάζουν 13 από 23 είδη που έχουν παρατηρηθεί, αλλά και για τους δρυοκολάπτες που αντιπροσωπεύονται με 9 είδη. Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρα πηγάζει ο Μογλενίτσας, ο οποίος πριν τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πεδιάδα των Γιαννιτσών ήταν τμήμα του Λουδία, και από τις νότιες ο ποταμός Εδεσσαίος.

Πρόκειται για αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης με ποικίλες δραστηριότητες και ενεργή δράση. Στα χρόνια δραστηριοποίησής του, ο Ε.Ο.Σ. Αριδαίας έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εξορμήσεων στα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, έχει πραγματοποιήσει αποστολές στο εξωτερικό, έχει προβεί σε καταγραφή, σηματοδότηση και συντήρηση του δικτύου των μονοπατιών του ορεινού συμπλέγματος της Αλμωπίας, έχει υλοποιήσει ορεινές διασχίσεις, χειμερινές αναβάσεις, υπαίθριες διανυκτερεύσεις, έχει διοργανώσει σχολές χειμερινού βουνού και αναρρίχησης βράχου και έχει προσφέρει ενημέρωση και κατάρτιση, έχει εκπροσωπηθεί από μέλη του σε αθλητικές διοργανώσεις και αγώνες ενώ παράλληλα έχει προβάλει και τιμήσει τις έννοιες της προσφοράς και του εθελοντισμού. Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας, διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο (+2 αναπληρωματικά μέλη) εθελοντών, το οποίο έχει διετή θητεία και εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση. Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση κοινωφελούς χαρακτήρα. Οι δαπάνες του για τα πάγια έξοδα και τα απαραίτητα υλικά ορειβασίας καλύπτονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών του, δωρεές ή χορηγίες.


ΙΑΝ ΟΥΑ ΡΙΟΣ 5

Βόρας - Προφήτης Ηλίας (2524) Κοπή πίτας ΕΟΣ Αριδαίας. ΩΠ: 2,5 ΒΔ:

12

Κουκουρού (1340) Ανάβαση από το χωριό των Προμάχων. ΩΠ: 8 ΒΔ:

19

Πάικο - Λέσκοβο/Τρία Έλατα Ανάβαση από τον Πρόδρομο στον εγκαταλελειμμένο οικισμό. ΩΠ: 7 ΒΔ:

26

Πίνοβο - Φαράγγι Πευκωτού Πορεία μέχρι το εξωκκλήσι των Ταξιαρχών στον οικισμό του Παλαιού Πευκωτού. ΩΠ: 3 ΒΔ:

ΦΕΒ ΡΟΥ ΑΡΙΟΣ 2 8&9

Σοκόλ (1827) Χειμερινή Ανάβαση. ΩΠ: 7 ΒΔ: Κερκίνη (Μπέλες) – Κατασκηνωτικό Κέντρο Καβαλάρι Μουριών Κιλκίς, ΟΣ Κιλκίς Κοπή πίτας Περιφέρειας Κ & Δ Μακεδονίας Συλλόγων Ορειβασίας & Αναρρίχησης. ΩΠ & ΒΔ: Θα ανακοινωθούν από τους διοργανωτές.

16

Πίνοβο – Βίσογκραντ Χειμερινή Ανάβαση. ΩΠ: 8 ΒΔ:

23

Πίνοβο – Φαράγγι Άη-Γιάννη ΩΠ: 3 ΒΔ:


ΜΑ ΡΤΙ ΟΣ

ΑΠΡΙ ΛΙ ΟΣ

3

Εκδηλώσεις ΕΟΣ Αριδαίας για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

9

Βόρας – Σκληρή Πέτρα (2150) Ανάβαση από την περιοχή Τουρκολίβαδο. ΩΠ: 6 ΒΔ:

16

Πέτερνικ (1750) ΩΠ: 7 ΒΔ:

23

Βέρμιο – Άγιο Πνεύμα (2016) Ανάβαση από τα Τρία/Πέντε Πηγάδια. ΩΠ: 5 ΒΔ:

30

Μπουρίκα (1688) Πεζοπορία στο Μαύρο Δάσος από την Όρμα. ΩΠ: 7 ΒΔ:

5&6

Παγγαίο – Μάτι (1956) Διήμερη εξόρμηση με διανυκτέρευση στο Καταφύγιο Χατζηγεωργίου ή/και κατασκήνωση. ΩΠ: 5-6 ΒΔ:

13

Τζένα – Πόρτα (Μεγάλη Τζένα) (2182) Ανάβαση από το χωριό Νότια. ΩΠ: 9 ΒΔ:

20 27

Κυριακή του Πάσχα Πίνοβο – Μύτη (2073) & Κορφούλα (2156) Ανάβαση από τη Θηριόπετρα. ΩΠ: 9 ΒΔ:


ΜΑ Ι ΟΣ 4

10&11 18 17&18 25

ΙΟΥ ΝΙ ΟΣ Βόρας – Σκληρή Πέτρα (2150), Κουτσούμπεη (Σταφίδες) (2448), Προφήτης Ηλίας (2524) Διάσχιση της κορυφογραμμής με εκκίνηση από το Τουρκολίβαδο και τερματισμό στο Χιονοδρομικό. ΩΠ: 8 ΒΔ: Ντόμπρο Πόλε – Πίνοβο Διάσχιση του Μακεδονικού Κόζιακα μέχρι το Πίνοβο με διανυκτέρευση σε σκηνή. ΩΠ: 20+ ΒΔ:

1 7,8&9

5η Ετήσια Συνάντηση Μελών και Φίλων του Ορειβατικού Συλλόγου Αριδαίας Η τοποθεσία θα αποφασιστεί κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και θα ανακοινωθεί εν καιρώ.

15

Πίνοβο – Φαράγγι Πευκωτού & Βράχος Τσουτσουλέν Πορεία μέχρι το εξωκκλήσι των Ταξιαρχών στον οικισμό του Παλαιού Πευκωτού και ανάβαση στο βράχο Τσουτσουλέν απέναντι από το ποτάμι. ΩΠ: 3-5 ΒΔ:

21&22

Πιέρια – Γιούρτια, Καταφύγιο ΟΣ Βελβεντού 31η Βορειοελλαδική Ορειβατική Συνάντηση. ΩΠ & ΒΔ θα ανακοινωθούν από τους διοργανωτές.

Εκλογές Αυτοδιοίκησης/Ευρωεκλογές Πιέρια – Λαγομάνα, Καταφύγιο ΕΟΣ Κοζάνης Συνάντηση Περιφέρειας Κ & Δ Μακεδονίας Συλλόγων Ορειβασίας & Αναρρίχησης. ΩΠ & ΒΔ: Θα ανακοινωθούν από τους διοργανωτές. Εκλογές Αυτοδιοίκησης Ευρωεκλογές

Τζένα – Μικρή Τζένα (2060) Ανάβαση από τη δυτική πλευρά του φαραγγιού. ΩΠ: 7 ΒΔ:

29

Πίνοβο – Μαύρος Βράχος (1468) Πορεία από το Αετοχώρι στην Κοιλάδα των Βράχων και ανάβαση στο Μαύρο Βράχο. ΩΠ: 7 ΒΔ:


ΙΟΥ ΛΙ ΟΣ 6 13 19&20 27

ΑΥ ΓΟΥ ΣΤΟΣ Γκόλο Μπίλο (1409) Ανάβαση από τους Προμάχους. ΩΠ: 7 ΒΔ: Μαύρο Δάσος Πεζοπορία μέσα στο Μαύρο Δάσος. ΩΠ: 4 ΒΔ: 74η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Ο τόπος της διοργάνωσης, ο διοργανωτής Σύλλογος και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τους πρώτους μήνες του 2014. Σοκόλ (1827) Ανάβαση από το Άνω Λουτράκι ΩΠ: 6 ΒΔ:

3

Πάικο – Γαλάζια Λίμνη Πεζοπορία στη Γαλάζια Λίμνη στην περιοχή της Κούπας Κιλκίς. ΩΠ: 2 ΒΔ:

9

Άνω Γαρέφι - Ξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου - Άνω Γαρέφι Νυχτερινή πορεία υπό τη σαββατιάτικη καλοκαιρινή Πανσέληνο. ΩΠ: 3 ΒΔ:

17

Βέρμιο – Μαύρη Πέτρα (2024), Χαμίτης (2065), Τσανακτσή (2047) Πορεία από το Άνω Γραμματικό προς τις κορυφές του Βερμίου. ΩΠ: 6 ΒΔ:

24

Βόρας – Ράμνομπορ Ανάβαση από τα Λουτρά Πόζαρ στο Φαράγγι του Ράμνομπορ. ΩΠ: 6 ΒΔ:

29,30 & 31

Τύμφη – Γκαμήλα (2497), Αστράκα (2432) Διαμονή ή/και κατασκήνωση στο Καταφύγιο της Αστράκας και αναβάσεις στις γειτονικές κορυφές, καθώς και στη Δρακόλιμνη. ΩΠ: 5-8 ΒΔ:


ΣΕΠΤΕ ΜΒΡΙ ΟΣ 7-14

14 20&21 28

Βόρας – Πίνοβο – Τζένα Πενθήμερη διάσχιση του ορεινού τόξου της Αλμωπίας. Εκκίνηση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν, κατασκήνωση σε ενδιάμεσες τοποθεσίες και τερματισμός στο χωριό Νότια στην Τζένα. Ενδιάμεσοι σταθμοί: Προφήτης Ηλίας, Κουτσούμπεη, Άσπρος Σβώλος, Δόντι, Κιλιντέρκα, Σοκόλ, Ντόμπρο Πόλε, Κράβιτσα, Πέτερνικ, Μπλάτσα, Πίνοβο, Βίσογκραντ, Βακούφι, Μεγάλη Τζένα, Μικρή Τζένα. ΩΠ: 50+ ΒΔ: Τζένα – Φαράγγι Υποδοχή της ομάδας διάσχισης στο ξέφωτο πάνω από το φαράγγι. ΩΠ: 4 ΒΔ: Όλυμπος Διανυκτέρευση και κατασκήνωση. Η διαδρομή και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσα στο 2014. Πάικο – Μετερίζι (1598) Ανάβαση από το Θεοδωράκι, από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. ΩΠ: 5 ΒΔ:

ΟΚΤΩ ΒΡΙ ΟΣ 4&5

Χορτιάτης – Καταφύγιο ΣΕΟ Θεσσαλονίκης Συνάντηση Περιφέρειας Κ & Δ Μακεδονίας Συλλόγων Ορειβασίας &Αναρρίχησης ΩΠ & ΒΔ: Θα ανακοινωθούν από τους διοργανωτές.

12

Βακούφι – Δοκάρι Ανάβαση από τη Νότια στην κορυφή Δοκάρι που ενώνει το Πίνοβο με την Τζένα ΩΠ: 5 ΒΔ:

19

Σμόλικας – Σμόλικας (Γέρος) (2637) Ανάβαση από Σαμαρίνα με διανυκτέρευση. ΩΠ: 10 ΒΔ:

26

Κουνουπίτσα (Κουνούπιστα) Πεζοπορία από τα Λουτρά Πόζαρ ως τον Καταρράκτη Κουνουπίτσα. ΩΠ: 3 ΒΔ:


ΝΟΕ ΜΒΡΙ ΟΣ

ΔΕΚ ΜΒΡΙ ΟΣ

2

Άσκιο/Σινιάτσικο – Ανώνυμη (Σημείο) (2111) Ημερήσια εξόρμηση από τη Βλάστη. ΩΠ: 6 ΒΔ:

7

9

Πάικο – Καντάστι (1607) Πεζοπορία στο Στραβοπόταμο και ανάβαση στην κορυφή Καντάστι. ΩΠ: 5 ΒΔ:

16

Μπούρινος – Βούρινος (1866) Διαμονή στο Καταφύγιο του ΟΣ Σιάτιστας και ανάβαση στην κορυφή του Μπούρινου. ΩΠ: 6 ΒΔ:

23

Πίνοβο – Καλόγερος (1873) Πορεία στο δάσος από το Αετοχώρι ως την Κοιλάδα των Βράχων και στη συνέχεια ανάβαση στον Καλόγερο. ΩΠ: 6 ΒΔ:

30

Πορεία από Ντόμπρο Πόλε προς Κράβιτσα (1772) ΩΠ: 6 ΒΔ:

14 21

Σοκόλ (1827) Ανάβασή από το Άνω Λουτράκι ΩΠ: 6 ΒΔ: Πεζοπορία στο Ίσβορ από το χωριό Νεοχώρι ΩΠ: 4 ΒΔ: Πεζοπορία στο Κάστρο Μαργαρίτας από Άψαλο ΩΠ: 4 ΒΔ:


234  
234  
Advertisement