__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

2021 |

 Din guide til små og store oplevelser i

Kystlandet


VelkomstGuide 2021

Kystlandet

Odder

Vi har så mange anbefalinger

at vi her i guiden kun kan præsentere dig for et lille udvalg. Du finder meget mere i vores online univers, så husk at følge links og scanne QR-koderne i guiden.

2

Horsens

Juelsminde


Kystlandet.dk

Velkommen til Kystlandet

En ny feriedestination i hjertet af Danmark. Ny, fordi der endnu ikke er så mange, der har opdaget vores dejlige område – så du er faktisk lidt af en first-mover. Og ny, fordi Kystlandet forener VisitOdder, VisitHorsens og VisitJuelsminde.

Spring ud i fjordenes oplagte outdooraktivite­ter og lad dig tryllebinde af de bjergtagende udsigter ud over vandet. Tag en smuttur til de charmerende små øer, hvor skuldrene sænker sig, så snart du træder af færgen. Én af dem, Endelave, er Årets Ø 2021. Her kan du møde de nuttede, vilde kaniner, mens du vandrer på Kaninoen.

I Horsens kan du opleve byens smittende ­humør og de gamle, men særdeles aktive handelsgader, hvor kunst og historier p ­ ibler frem. Akkurat som i de anmelderroste ­museer, der begejstrer både børn og voksne.

Vi har glædet os til, du kom! Kysten er klar, og det er dig, der sætter kursen.

Mange hilsner

Besøg stationsbyen Odder, som er stopfyldt med lokal gæstfrihed og smukke bygninger fra en svunden tid. Leg dagen væk på den spritny naturlegepark i hjertet af Juelsminde, som er åben for alle, snak med en af de lokale på havnen, nyd den perfekte fiskeret, og føl dig hjemme i den hyggelige havneby.

Helle Berthold Rosenberg Direktør i Destination Kystlandet

3

OM KYSTLANDET

Kystlandet byder på store opdagelser og små eventyr, og undervejs vil du opdage stedernes særlige livsstil. Her er ­Gudenåens eventyr­agtige strøm mest intens og roman­ tisk. Her finder du de allermest børnevenlige strande. Her har alle mennesker en lokal stolthed, som de gerne deler – også når det gælder den lokale guf til isen.


VelkomstGuide 2021

Indhold Om Kystlandet

6

2 Velkommen 6 Vidste du det? 8 Oplevelseskort over Kystlandet

Vidste du det?

For børnefamilier

12

12 Børnevenlige strande 14 Under åben himmel 18 På jagt efter skatten 20 Minigolf 24 Legepladser 26 Hvis det regner 28 Aqua Forum

Danmarks mest børnevenlige strande

Dyk ned i historien

34

32 Fængslet 34 Industrimuseet 36 Fire museer med gods i 38 Maskinerne der ændrede Danmark 40 Historiske bygningsværker

170 års industrihistorie

Det østjyske øhav

46

44 Økort 46 Endelave 49 Tunø 51 Cykelfærgen over Horsens Fjord 53 Hjarnø 55 Alrø

Årets Ø Endelave

Naturoplevelser

58

58 Bjergtagende udsigter 60 Bakkelandet 62 Den Genfundne Bro 66 I kano på Gudenåen 69 Brædstrup 70 Vejle Fjord 72 Parker og haver

Bjergtagende udsigter

4


Kystlandet.dk

Outdoor

76

76 Horsens Fjord 80 Vandreruter 82 På cykel 85 Geniale golfbaner 86 Aktiv på vandet 88 Fiskeri

Horsens Fjord

Kunst, kultur & events

92

92 94 96 98

Gallerier og kunsthåndværk

Gallerier og kunsthåndværk Horsens Kunstmuseum Events, byfester & festivaler En hyggelig dag på tribunen

Hyggelige byrum & shopping

106

102 Horsens 106 Juelsminde 110 Havne(byer) med charme 112 Odder

Den hyggeligste havneby

120

120 Food Map 124 Vejboder og gårdbutikker 126 Dansk mad 128 Ekstraordinær gastronomi

Lokale råvarer og gårdbutikker

Overnatning

134

132 Hotel Vejlefjord 134 Unikke overnatninger 137 Feriehus året rundt 138 Camping

Unikke overnatninger

Turforslag & overblik

143

140 Til dig med børn 141 Til historienørden 142 Til outdoor-entusiasten 143 Til kulturelskeren 148 Overblikket 154 Praktisk info

Forslag til kulturelskeren

5

OM KYSTLANDET

Madoplevelser


VelkomstGuide 2021

Vidste du det om Kystlandet? KM2

160.532

KYSTLANDET ER

1292 km2

INDBYGGERE I KYSTLANDET

Kystlandet har mere end 266 kilometer kystlinje ...fra Norsminde i nord til Vejle Fjord i syd samt øerne i det østjyske øhav

Vi er vilde med leg og aktivitet i Kystlandet ...derfor har vi tre skattejagter, som du kan bruge til at udforske området med – helt gratis! Se side 18.

Årets Ø

...ligger i Kystlandet og hedder Endelave. Øen er kendt for sine vilde kaniner og for vandreruten “Kaninoen”.

6


Kystlandet.dk

Ruslands kongelige familie har boet i Horsens Kejserinden af Rusland – Katharina den Store – forviste nemlig i 1780 to prinser og to prinsesser til byen, hvor de boede resten af deres liv i et stort palæ på Torvet.

I 2017 lykkedes det en flok frivillige ildsjæle at få fredet Træskohage Fyr og dermed redde det fra nedrivning. Det smukke, restaurerede fyrtårn er i dag et af områdets mest markante vartegn.

I Kystlandet finder du flere af Danmarks højeste “bjerge”. Blandt andre Yding Skovhøj med sine 172,54 meter.

Gudenåen

Fregatten Jylland lå opankret i Juelsminde fra 1912 til 1925, og et af dets mistede ankre står i dag som et monument på molen.

OM KYSTLANDET

...har sit udspring i Tinnet Krat ved Tørring og strækker sig derfra 160 km gennem Jylland. Det smukkeste og mest ­jungleagtige stykke af åen ligger mellem Tørring og Klostermølle og er helt fri for motoriserede fartøjer.

Den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering (16811741) stammer fra Horsens. Han bliver kaldt “Zarens danske Columbus” og påviste blandt andet et stræde mellem Nordamerika og Sibirien (Beringstrædet).

Vi har Danmarks eneste vandrutsjebane med elevator Den ligger i svømmehallen Vandhalla i Hou.

7

Danmarks ældste minigolf bane ...ligger ved Saksild Strand.


SILKEBORG 20 KM

GUDENÅ

SUKKERTOPPEN

RANDERS 93 KM

MOSSØ

SKANDERBORG

YDING SKOVHØJ

BRÆDSTRUP

GU

DE

SLAGGÅRD BANKETØRRING ULDUM

HORSENS

Tag på opdagelse i Kystlandet

PURHØJ BJERRE

Hvor mange oplevelser kan du nå, inden ferien er forbi?

VEJLE

STAKSRODE

VEJLE FJORD

ROSENVOLD


AARHUS 15 KM

NORSMINDE

SAKSILD 19

CENTRALHOTELLET

08

RESTAURATION

ODDER

DYNGBY

TUNØ

VANDHALLA

SONDRUP BAKKER

HOU

ALRØ HORSENS FJORD

DET ØSTJYSKE ØHAV

Lille Hjarnø

HJARNØ GLUD

SNAPTUN

EN DELAVE

ENDELAVE

JUELSMINDE

37+ endagsture

som du kan springe direkte ud i.


VelkomstGuide 2021

Bedst til børnefamilier Glade børn giver gode ferier. Det ved vi godt. På de næste sider guider vi dig derfor til ­turforslag, sjove aktiviteter og oplevelser, som I kan ­udforske som familie, og hvor børn i alle aldre kan være med.

10


Kystlandet.dk

#barndomsminder

@kristybrandstrup #brædstrup

@majathrane #danmarksfergusonmuseum

@ninafrederikke #hølkenstrand

@daastrupnatasja #juelsminde

@sabinasverden #kulturringen

@jbhansson #sondrupskov

@sincerelysus #turridningendelave

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

@sofiensverden #økologienshave

11


Danmarks mest børnevenlige strande Roligt og lavt vand, masser af plads og nærhed til spisesteder og faciliteter gør Kystlandet ideel til en badeferie med børn. Med 266 kilometers varieret kystlinje er der nok strande at vælge imellem. Her får du vores anbefalinger til de bedste af de bedste.

Saksild Strand Spørger du de lokale, så er Saksild Strand et fast udflugtsmål om sommeren. Klart badevand, blød sandbund og tilgængelig kyststrækning så langt øjet rækker. Alt dette suppleret af gode toiletforhold, livreddertårn, isbod, spisesteder og mulighed for at leje kajakker, paddle­boards og købe strandudstyr få meter fra stranden.

Husodde Strand, Horsens Få kilometer fra Horsens centrum finder du Husodde Strand. En børnevenlig sandstrand med badebro, legeplads, offentlige toiletter og mulighed for at spille minigolf eller købe is hos naboen, Horsens City ­Camping. Stranden ligger i et smukt område med udsigt over Horsens Fjord.

Storstranden, Juelsminde Bred, rolig og særdeles børnevenlig sandstrand, som er centralt placeret nær det summende byliv i Juelsminde – Danmarks måske dejligste havneby. Her får du virkelig gode is, en top-hyggelig lystbådehavn og en strand med gode faciliteter, en spritny badebro og masser af plads. Juelsminde om sommeren er ubeskriveligt charmerende.

Hou Strand Denne strand er en af de få strande i Danmark, som er ægte handicapvenlig. En kørestolssliske til en bred badebro sikrer, at alle kan komme helt ud i vandkanten på de varme sommerdage! At stranden samtidig har lækker sandbund, smuk udsigt til Tunø og Samsø og er placeret få hundrede meter fra havnebyen Hou - ja, det er bare en kæmpe bonus.

12


Kystlandet.dk

Juelsminde - Havnens Café & Isbar

Husodde Strand

Saksild Strand

Hou Havn - Mosters Ishus

13

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

Saksild Strand


VelkomstGuide 2021

Under åben himmel

Godt nok er naturen i Kystlandet pæn, men den er ikke bare til pynt. Naturen er én stor legeplads, der venter på nysgerrige besøgende. Ud over at bestige bakker og udforske skove, kan du for eksempel møde søde bondegårdsdyr, lege på store traktorer eller tage på hestevognstur.

I den spritnye (og gratis!) Juelsminde Natur­legepark kan I dyste på tarzanbanen og i padel tennis, kravle i en gitter­tunnel op på Odelsbjerget og se, hvem der kan rutsje hurtigst. Og meget, meget mere.

Eller slip familien løs på Danmarks Ferguson ­Museum, hvor drenge­drømme om at bestige de helt store ­maskiner bliver til virkelighed.

Er dine børn vilde med heste? Så tag dem med på den hyggelige og rolige hestevognskørsel med Kimbri langs kysten og gennem den smukke Fløjstrup Skov. Eller på trækketur med Fuglsang Rideture til Gudenåen. I kan også kombinere et besøg på kaninøen Endelave og tage på guidet tur med Tur­ridning Endelave – en helt særlig ­ø-oplevelse, som hele familien vil elske! Tag en tur forbi Glud Museum – et frilands­museum med historiske bygninger og aktiviteter i det fri.

Hos Børnebondegården synes børnene, det er fantastisk at opleve en ko blive malket og få lov til at smage på mælken. Men det er ­næsten lige så vildt at møde alle de andre dyr – ­marsvin, høns, gæs, ænder, geder, får og heste. Er det godmodige trolde, der kigger frem m ­ ellem træerne, og kan du også høre heksens hæse latter? Vi elsker alle en god fortælling. I Eventyrskoven er du selv en del af en, og stjerne­drys og sagnfortællinger lander lige ­foran dig, når du scanner QR-koderne på din vej.

14


Kystlandet.dk

Shelterplads hos Eventyrskoven

Glud Museum

Norsminde

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

Juelsminde Naturlegepark

Et godt tip

Krabbefangst på havnen er et kæmpe hit blandt de små, og flere steder har de gjort noget særligt ud af det med for eksempel væddeløbsbane, opsamlingsbassin og redningsveste. Her er der altid en havn i nærheden.

15


VelkomstGuide 2021

ÅBNINGSTIDER

I SVØMMEHALLEN 2021

Mandag, onsdag & fredag ........... 06.00-09.00 Tirsdag & torsdag*...........................18.00-22.00 Onsdag ...............................................18.00-22.00 Lørdag ............................................... 08.00-13.00 Søndag ............................................... 10.00-16.00 *Kun for voksne

Sommerferien alle hverdage ....... 10.00-16.00 Onsdag i sommerferien.................10.00-20.00

Se mere på bki-barrit.dk

Kom og leg hos Barrit Legeunivers.

Efterårsferie (uge42), vinterferie (uge7) & helligdage...................................... 10.00-16.00 Lukket ......... 24.12 - 25.12 - 26.12 - 31.12 - 01.01 Ingen morgensvømning i juli Sauna-gus* Levende lys* Massage dyser* Stille musik*

VOKSEN 45,BARN 25,-

De udendørs og indendørs faciliteter kan benyttes frit.

Spektrum Odder Svømmehal Nølevvej 6 - 8300 Odder · 22 24 11 95 svomleder@spektrumodder.dk spektrumodder.dk

Kirkebro 4A // 7150 Barrit // +45 2031 1666 // bki-barrit@mail.dk

VANDHALLA

16


Kystlandet.dk

ZOO, SAFARI & DINOSAURPARK

DANMARKS

STØRSTE PINGVIN-ANLÆG FRA JUNI 2021

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

GIVSKUD ZOO

Horsens: 40 KM

KØB ONLINE OG SPAR på www.givskudzoo.dk ENTRÉ BARN ONLINE KUN DKK

110

ENTRÉ

Ved indgangen

Køb online

Voksen (12+) Barn (3-11) Barn (0-2)

DKK 220 DKK 120 Gratis

DKK 210 DKK 110 Gratis

SÆSON: 27. marts - 31. oktober 2021, se givskudzoo.dk – bemærk lukkedage.

GZ_Turistannonce_143x197_Kystlandet_2021.indd 1

Løveparkvej 3, Givskud · DK-7323 Give + 45 75 73 02 22 · www.givskudzoo.dk

05/01/2021 13.31

17


VelkomstGuide 2021

På jagt efter skatten Kalder alle landkrabber! Tag med på hele tre eventyrlige og sjove skattejagter i Kystlandet. Med hvert skattekort følger en hyggelig og aktiv stund for hele familien, endda med gratis medaljer til de mindste som bevis for bedriften.

Følg disse enkle trin og få medaljen 1.

Tag et gratis eksemplar af skattekortet - se hvor på næste side - eller find det på kystlandet.dk og print selv hjemmefra

2. Find alle punkterne på skattekortet, og løs opgaverne 3. Aflevér skattekortet hvor det står anvist på kortet (inden for åbningstid, selvfølgelig) 4. Få den speciallavede medalje med hjem som et bevis på din bedrift Rigtig god tur!

18


Kystlandet.dk

CA. 8,3 KM

Tunø Skattejagt 8,3 km er ingen sag for en skatte­ jæger som dig! Tag hele familien med på eventyr rundt om den bilfri ø, Tunø. Undervejs kan du være heldig at spotte spættede sæler i havet. Hent skattekortet ombord på Tunø-færgen og aflevér til slut hos Tunø Købmandsgård. #jeggiktunørundt

CA. 4 KM

#jeggikodderrundt

CA. 4 KM

Juelsminde Skattejagt Gå på eventyr i havnebyen med et skattekort i hånden! Turen er 4 km lang, og du kommer til at udfordre både ben og hjerne, når du sammen med familien skal løse spændende opgaver. Hent og aflever skattekortet hos Buchs Boghandel i Odelsgade. #jeggikjuelsminderundt

19

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

Odder Skattejagt Tag familien med på gratis skattejagt gennem Odder til et par timers hygge med opgaver, spørgsmål og store beslutninger, som skal træffes, før skatten kan findes. Hent og aflevér skattekortet hos Mr. Lønskov på Torvet.


VelkomstGuide 2021

Juelsminde Strand Camping

Juelsminde Minigolf

Et godt tip!

Brug QR-koden på side 11 og find adresser på alle anbefalingerne. Minigolfbanen i Saksild

20


Mageløse minigolf baner Til den konkurrencelystne og legesyge flok kan vi varmt anbefale et slag minigolf! Her får du vores anbefalinger til de bedste minigolfbaner i Kystlandet.

Juelsminde Strand Camping Dyst med familien på denne sjove minigolfbane i ­hjertet af Juelsminde. Beliggende ved den stemningsfulde ­marina og den populære badestrand, Storstranden, - med 12 huller af varierende sværhedsgrad. Kuglen & Keglen Hos eventcentret og bowlinghallen Kuglen & ­Keglen kan du også svinge køllen på den kæmpestore 18-­hullers minigolfbane i det fri. Wild West-golfbanen har ni nemme huller og ni, der er mere udfordrende. Børnene kan gå en “Kids Round”, eller hele familien kan tage den store tur med 18 huller.

Horsens City Camping Skulle det være en omgang middelalder-minigolf? Denne populære bane har Horsens Fjord og s­ kønne Husodde Strand som nærmeste nabo, og så er den opbygget med middelalderen som tema. Midt på 12-hullers minigolfbanen er der en stor ridderborg, og hvis du ikke passer på, kommer du i gryden hos ­heksen og får en tur i gabestokken.

Endelave Grill & Café Denne café er det første, der møder dig, når du står af færgen på Endelave. Hele familien kan tage et slag minigolf på deres 9-hullers bane, eller børnene kan konkurrere, mens du nyder en stille stund i caféen.

Minigolfbanen i Saksild Danmarks ældste minigolfbane ligger et stenkast fra en af de absolut mest børnevenlige strande i området. Her er der tænkt på alle, og skabt nogle hyggelige omgivelser for hele familien, hvor børn og voksne kan dyste i minigolf på charmerende baner.

CampOne Ajstrup Strand Kombinér strandturen på Ajstrup Strand med et spil minigolf på CampOnes hyggelige minigolfbane. Det er ren feriestemning!

21

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

Juelsminde Minigolf Ikke langt fra centrum i Juelsminde finder du denne skønne oase for spil og hygge. Banen ligger i g ­ rønne, parklignende omgivelser, omgivet af træer og buske. Her er det lyden af fuglekvidder, golfkøllen der rammer kuglen, og glade mennesker, der skaber den særlige stemning. Den store 18-hullers bane er egnet til både begyndere og øvede.


VelkomstGuide 2021

Together

Kuglen og Keglen

Østjyllands hyggeligste sted til samvær

Spil og leg i hele åbningstiden med entrebillet til Kuglen og Keglen Together! 20+ forskellige aktiviteter for hele familien! Entrebillet til Børn 89

kr (Børn under 12 år) kr (Voksne og børn over 12 år)

Entrebillet til Voksne 119

Aktiviteter for hele familien! Bowling, Wild West Golf, Tøndespil, Hoppeborge og meget mere, bare større!

KUGLEN & KEGLEN Ballevej 2 • 8300 Odder • kuglenogkeglen.dk

MEET ODDER PEOPLE

22


Kystlandet.dk

Horsens City Camping – ved skov og strand

Horsens City Camping – ved skov og strand

Outdoor aktiviteter

Gammeldaws is

Minigolf

City – med soft ice, Camping mmm... Udlejning af havkajak og SUP Horsens 12 hullers ”middelalderbane” med boards – det er sjovere end du tror!

– ved skov og strand

sjove udfordringer – for alle aldre!

Alle er velkommen Husoddevej 85 · DK-8700 Horsens · Tel. +45 75 65 70 60 · www.horsenscitycamping.dk

• • • • • • •

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

Spil på Danmarks ældste og hyggeligste Minigolfbane Gammeldaws isvafler med Kastberg Gourmet Is Vanilje-jordbær-chokolade softice fra Kastberg Is Div. Sandwich og salater, frikadeller og pizza Hver søndag Flæskestegssandwich Spændende udvalg i vine/øl/vand og kaffe 9 slags iskolde fadøl Alt kan nydes ved flotte borde, udsmykket af kunstner Ole Grøn

BØRN VOKSNE

15 KR 30 KR

Skovduevej 188 · Saxild · 8300 Odder · Tlf. 86 55 85 79

23


VelkomstGuide 2021

BESØG FÆNGSELSMUSEET KOM MED BAG TREMMER OG BLIV

FANGET AF DEN SÆRLIGE STEMNING!

OPLEV DEN 18 METER LANGE FLUGTTUNNEL FUSSINGSVEJ 8 | 8700 HORSENS | FÆNGSLET.DK

24


3 legepladser

...du ikke får børnene med hjem fra

Juelsminde Naturlegepark Med udsigt over havnebyen

Den Store Flugt På Fængslet i Horsens

Legepladsen Mølleparken Odders grønne legeområde

Den nye naturlegepark i Juelsminde indbyder til leg i lange baner. Spring ud i tarzanbanens udfordringer, som blandt andet tæller et net, hvorigen­ nem børnene kan kravle fra tårn til tårn, hele vejen op på toppen af Odelsbjerget. Med karrusel, kolbøtte­ stænger, vippe, gynger, rutsjebaner og legehuse er der noget for alle aldre. Køb en kop kaffe i kiosken og udfordr familien i padel tennis. God tur!

På det grønne område uden for Nordeuropas største f­ ængselsmuseum kan børnene lege i en miniature­ udgave af Fængslet kaldet “Den Store Flugt”. Med skjulte flugtveje, ­junglenet, klatrevæg, ­rutsjebaner og gynger, er der m ­ asser af ­udfordring for små eventyrere. Kombinér lege­ plads­besøget med en gåtur rundt om hele ­Fængslet på præcis én kilometer og find noget lækkert at nyde i parken hos Spisehuset 8F.

Legepladsen Mølleparken ved ­Andedammen og Odder Museum har et stort, grønt område med gode legefaciliteter. Her er gynger, klatretårn, vippe, sandkasse, rutsjebane, et lille legehus samt borde og ­bænke. Nyd din medbragte mad ved Odder Å, hvor også ænder ynder at komme. Eller køb et stykke kage og en varm kop kaffe i museets hyggelige café. Det er ren idyl.

25

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

Små børn, store børn eller voksne med en barnlig sjæl? I Kystlandet finder du legepladser i fantastiske omgivelser, der kan underholde hele familien. Her får du tre bud på de allerbedste af slagsen.


VelkomstGuide 2021

AQUA FORUM

Sjov for vandhunde 220 m2 stort badeland · 56 m vandrutsjebane spabad · babybassin · legeredskaber · saunaer ramper til handicappede · udspringsbassin med 1 og 3 m vipper og 5 m udspringstårn 32° varmt vand · café med direkte adgang fra badelandet

ÅBNINGSTIDER Mandag og onsdag ..........kl. 6-8 og kl. 14-21 Tirsdag og torsdag ..............................kl. 6-21 Fredag ........................................................... Lukket Lørdag og søndag.................................kl. 8-16

2 BØRN + 2 VOKSNE

140,-

ÅBNINGSTIDER I SOMMERFERIEN 26.06 - 08.08

KR.

Mandag-torsdag .................................. kl. 06-21 Fredag ....................................................... kl. 10-18 Lørdag og søndag................................. kl. 08-16

Langmarksvej 53, 8700 Horsens

Tlf. 76 29 23 23

26

forumhorsens.dk


Kystlandet.dk

Hvis det regner

Ja, vi ved jo godt, at det kan ske. Regnbygerne i Danmark er faktisk grunden til, at alt er så grønt og smukt. Heldigvis har vi indendørs oplevelser, der er helt kolde over for vejr og vind.

Er dine børn nogle pilfingre – så tag dem endelig med på Industri­ museet og Fængsels­museet i ­Horsens! Her er ingen støvede udstillinger, men levende fortællinger, hvor du ­inviteres til at lege med. Barrit Legeunivers mellem ­Horsens og Juelsminde har både m ­ otoriksal, sanserum og idrætshal, og så er der ovenikøbet gratis adgang – husk at orientere dig om åbnings­ tider på forhånd.

Barrit Legeunivers Vandhalla i Hou

tips til vandhundene

Industrimuseet i Horsens

I behøver ikke aflyse badedagen, bare fordi det regner. Det er nemlig altid badevejr i de tre svømmehaller Vandhalla i Hou, Spektrum Odder Svømmehal og Aqua Forum i Horsens, som alle har både vandrutsjebane og varmtvandsbassin.

27

Vi anbefaler også en tur i Biffen i Odder. Den hyggelige biograf har altid gode film på programmet, og de frivillige laver ofte ­arrangementer for børn. Smut også forbi et af de lokale biblioteker, hvor I både kan læse og lege i børneområderne og måske deltage i et af de gratis ­arrangementer.

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

3

Elsker jeres familie en venskabelig dyst? Så tag til Kuglen & Keglen i Odder, hvor bowlingkuglerne flyver hen ad banen, og menukortet er børnevenligt. Til de store børn er padel tennis en sjov sport, som I kan prøve kræfter med hos Padel1.


VelkomstGuide 2021

Aqua Forum

Børnenes smil når helt op til ørerne. Og man forstår dem godt, for er der noget bedre end vandpjaskeri og leg i timevis? I Aqua Forum i Horsens får I snildt det meste af en dag til at gå, og så er der garanti for ro i bilen hjem.

Med fire svømmebassiner og vand­ rutsjebane er Aqua Forum enhver vandhunds drøm. De særligt lege­ syge kan svømme en tur rundt om eller gennem de mange sjove vand­installationer, såsom massage­ dyserne, boblebænken, modstrøms­ kanalerne og vandfaldet. Der er masser af plads til, at børn og f­ orældre kan boltre sig i vandet og “bestige” både store og små legeredskaber. Er I en familie af vovehalse, som elsker ting, der giver et sug i maven? Så prøv udspringsbassinet, hvor du kan springe i vandet fra enten 1­eller 3-meter-vipperne eller fra det 5 meter høje udspringstårn. I kan sågar prøve at hoppe i fra den udfordrende klatrevæg.

En tur i badelandet Aqua Forum byder på både fart og afslapning. Husk at ­prøve den 56 meter lange vandrutsjebane. Har du mindre børn, kan I alle h ­ ygge jer sammen i det dejligt varme vand i babybassinet. Her er desuden et godt udsyn over det meste af svømme­hallen, så du kan holde øje med de større børn, der tumler rundt i andre dele af badelandet. Måske er dine børn ligefrem gamle nok til, at du kan snyde dig til et par baner i det lange motions­bassin. ­Eller endda en tur i spa- eller dampbadet, saunaen og det ­fælles ­tylarium. Det er ikke bare ren ­nydelse, det er også en garanti for afslapning.

28

Morskabsbassinet Vandtemperatur på 33°C Bassinet er 220 kvm. Motionsbassinet Vandtemperatur på 27°C Bassinet er 25 meter langt med 8 svømmebaner. Udspringsbassinet Vandtemperatur på 27°C Bassinet er 4 meter dybt. Babybassinet Vandtemperatur på 34°C


Kystlandet.dk

Vidste du?

… at et tylarium er en sauna med en temperatur på 65°C, tilsat 30 % vanddamp?

ÅBNINGSTIDER Se hjemmesiden eller s. 26 for yderligere info og åbningstider. PRISER 3-14 år 30 kr. Voksne 50 kr. Pensionist 30 kr. Der tilbydes desuden familierabatter.

29

BEDST TIL BØRNEFAMILIER

AQUA FORUM Langmarksvej 53 8700 Horsens 76 29 23 23 forum@horsens.dk forumhorsens.dk


VelkomstGuide 2021

Dyk ned i historien Glem alt om støvede udstillinger. Her går formidling, læring og underholdning hånd i hånd. Er du nysgerrig på vores fælles historie, og hvad der har formet det Danmark, vi kender i dag? Så er du kommet til det rette sted. Lær Kystlandet at kende gennem usædvanlige museer, historiske bygninger og vanvittige historier fra fjern og nær fortid.

30


Kystlandet.dk

#historiensvingesus

@silasbang #bollerslot

@cucimib #åkjærgods

DYK NED I HISTORIEN

@betinarosiak #danmarksfergusonmuseum

@kattesoes #fængslet

@katrines1990 #gludmuseum

@charlotterytter #industrimuseet

@andrustn #uldummølle

@gitte_vinum #veteranbanenbryrupvrads

31


Fængslet

Trænger du til at få sat dit eget liv lidt i perspektiv? Så tag en tur på Fængslet og mærk den tankevækkende historie, der har udspillet sig her.

Så snart du træder ind bag de ­tykke mure, indfanges du af de unikke op­levelser, som Fænglset byder på – med et prisvindende museum, koncerter, festivaler og mulighed for at overnatte i en vaskeægte ­fængselscelle.

tidligere indsatte som skygger på væggene eller følge i flugtkongen Lorentzens fodspor gennem en 18 meter lang flugttunnel.

Kom med ind i en hidtil lukket verden, der nu er åbnet op og fuld af liv, ­op­levelser samt rå og ­upolerede historier.

I modsætning til flugtkongen ­Lorentzen kan du frit køre herfra igen.

Fængselsmuseet har flere gange vundet priser for dets ­spændende udstillinger, der giver dig en ander­ ledes oplevelse. Her har du helt exceptionelt muligheden for at komme med bag tremmer og møde

iværksættere og god energi. På alle måder et fyrtårn i Horsens, der er med til at gøre byen til noget særligt.

Men bare rolig. Fængslet holder ikke længere på folk.

Fængslet er andet og mere end rå mure, fængselsgårde, livsruskende formidling og gamle celleblokke. Det er en moderne kulturbastion fyldt med liv, aktivitet og op­levelser, året rundt. Et fængslende konference­ center med alt, hvad erhvervslivet kunne ønske sig. Et vandrehjem med soveceller. Og et hus med erhvervsudlejning – stopfyldt med

32

Vidste du?

...at den sidste halshugning i Danmark fandt sted i det tidligere statsfængsel i 1892? Du kan se øksen på museet.


Kystlandet.dk

Aktiviteter i 2021

Fængslet har altid masser af spændende aktiviteter og arrangementer på programmet, herunder de årligt tilbagevendende - Krimimessen, Horsens Middelalderfestival, Grundlovsdebat, Beers Behind Bars, festivalen Wall of Sound, Verdensballetten, Habengut Marked, Prison Ink tattoo convention, Halloween og Jul på Fængslet. Find dem i kalenderen på visithorsens.dk.

Fængslet i Horsens var et aktivt statsfængsel fra 1853 til 2006

Dybt nede i Underverdenen

Lorentzens flugttunnel

Danmarks sidste halshugning fandt sted i Horsens Statsfængsel

FÆNGSLET Fussingsvej 8 8700 Horsens 76 10 00 11 kontakt@faengslet.dk faengslet.dk

Carl Lorentzen brugte 11 mdr. på at grave sig ud af Fængslet.

ÅBNINGSTIDER Åbningstider kan findes på hjemmesiden. Det er muligt at få guidede ture på dansk og engelsk. PRISER Børn 0-17 år Gratis Voksne 95-105 kr.

33

DYK NED I HISTORIEN

En ny udstilling vækker historien om fængselskælderen til live og fortæller om dengang for over 100 år siden, hvor kælderen blev brugt til straf, disciplin og afretning af fangerne. Underverdenen giver en unik mulighed for at se en fangekælder helt tæt på og mærke Fængslets dystre side.


VelkomstGuide 2021

Hvor hurtig er du på fingrene?

Test din hurtighed ved Samlebåndet, hvor du sammen med familien kan konkurrere i at samle flest kuglelejer – og “sælge” dem til verdens­ markedet. Du får med egen krop en fornemmelse af at ­arbejde ved samlebånd på akkord – en vigtig del af ­industriens fortællinger.

INDUSTRIMUSEET Gasvej 17-19 8700 Horsens 75 62 07 88 museet@industrimuseet.dk industrimuseet.dk ÅBNINGSTIDER Alle dage 11 - 16 Juli og august 10 - 16 PRISER Børn 0-18 år Voksne

Gratis 70 kr.

Tag på tidsrejse i arbejderboligerne

Børnenes Knallertværksted

Prøv at samle hver jeres motor

I legeudstillingen er der ­arbejdsborde i børnehøjde, værktøjskasser, børne­ kedeldragter og et autentisk værkstedsudtryk fra en ­svunden tid. Nogen har skilt den grønne Puch Maxi-motor fra 1973 ad, og nu kan museet ikke finde ud af at samle den igen. De har akut brug for hjælp fra nysgerrige børn.

34


Kystlandet.dk

Industrimuseet

Har du også børn, der ser bedst med fingrene? Så har du intet at bekymre dig om, for I er kommet til pil­ fingrenes paradis! På Industrimuseet er der nemlig plads til leg, og hvis du følger fodsporene rundt mellem bygningerne, så er du sikker på, at du får det hele med. Du er netop havnet i en anden tid, og her får du et ­tydeligt billede af, hvordan livet så ud for dine forældre, bedste- eller oldeforældre. Sommeren igennem er der aktiviteter for børn med fokus på hændernes arbejde. Prøv en undervisnings­ time, som den var i 50’ernes folkeskole, besøg en tobaksforretning i butiksgaden eller stå bag kassen i radio/tv-butikken.

På Industrimuseet er detalje­graden og autentici­teten til at tage og føle på. I Arbejderboligerne kommer både syns-, dufte- og smagssansen i spil. Her afsløres nemlig ikke kun, hvordan man boede tidligere, men også hvordan man ­spiste. I køkkenet står mostrene ofte og laver mad fra gamle dage, og de giver gerne en smagsprøve! Museet er bemandet af frivillige ildsjæle, der brænder for deres fag og håndværk, så du kan få besvaret alle dine spørgsmål. Den hyggelige stemning. De venlige og hjælpsomme medarbejdere. Det er lige nøjagtigt dét, der gør, at du straks føler dig velkommen her. Få en tryg ­oplevelse i et levende m ­ useum med masser af plads til at udforske det hele med god afstand til de andre gæster.

35

DYK NED I HISTORIEN

Kender du duften af “de gamle dage”? Hvis ikke, så har du muligheden for at snuse den ind på Industrimuseet i Horsens. Museet er en stor og fantastisk fortælling om industri- og velfærdssamfundets udvikling og levevis – fortalt på en involverende og underholdende måde.


Historiske museer med gods i

Kystlandet er rigt på kultur og historie, så hvorend du befinder dig, er der spændende fortællinger at dykke ned i. Vi har samlet fire af de museer, der virkelig formår at bringe historien til live. Hver især en mindeværdig oplevelse for både børn og voksne.

Glud Museum Vil du gerne vide, hvordan livet har været i landsbyerne de seneste 350 år? I det levende frilandsmuseum i landsbyen Glud kan du besøge Danmarks ældst daterede bondestuehus, deltage i sjove familieaktiviteter, opleve arbejdende værksteder med frivillige smede, trædrejere og vævere eller se den store udstillingshal med landbrugsredskaber, hestevogne og landhåndværk.

Horsens Museum Bliv klogere på lokalhistorien hos Horsens Museum. Se udstillingen om den lokale opdagelsesrejsende Vitus Bering. Studér de arkæologiske udgravninger og skelet­ter, eller lær om Horsens’ udvikling gennem tiden. Der er gratis entré til museet for både børn og voksne. Og det, vi elsker allermest, er de mange historiske by­ vandringer, som museet arrangerer hele året igennem.

Odder Museum I skønne, grønne omgivelser midt i Odder by ligger Odder Museum med den gamle Odder Vand- og Dampmølle i centrum. Bindingsværkshuset er møllerfamiliens stuehus fra 1844. Når du besøger museet, kan du gå på opdagelse i den gamle mølle, der efter 65 års pause, nu maler korn igen. Museet har en masse sjove og spændende aktiviteter for børn, og så arrangerer de historiske ture i nærområdet.

Uldum Mølle Museum I landsbyen Uldum ligger en smuk hollandsk mølle som et idyllisk symbol og vartegn for byen. Møllen holder i dag møllerfagets stolte traditioner i hævd i form af et arbejdende møllemuseum, hvor du kan se melet blive til – og tilmed købe det med hjem. En ægte kultur­ historisk perle, hvor du også kan høre historien om det unikke naturområde Uldum Kær.

36


Kystlandet.dk

Tag på lærerige udflugter med Odder Museum

Når du ikke kan få nok

Du tror, det er løgn. Men vi har flere historiske museer i området! Læs om Fængslet, Industrimuseet og Danmarks Ferguson Museum på de øvrige sider i dette tema.

Den nuværende Uldum Mølle blev bygget i 1895

Det hyggelige frilandsmuseum i Glud

DYK NED I HISTORIEN

Spring ud i det, når Horsens Museum arrangerer historiske byvandringer

37


VelkomstGuide 2021

Maskinerne der ændrede Danmark for altid Der er rig mulighed for at gå på opdagelse i historien på en måde, hvor selv de mindste får en vild oplevelse med hjem. Få en masse nye “fun facts” om traktorhistorien, industrihistorien og landbrugshistorien på en rundtur blandt store og små museer med ægte sjæl.

Den hoster let, den gamle Ferguson, men s­ tarter ­ellers uden problemer. Den brummende lyd fra ­motoren får nostalgien til at rotere i luften. Der er noget særligt over en Ferguson. På gården Ankerslund var én traktor ikke nok, ­så i dag står 250 styks linet op på rad og række i det, der i dag hedder Danmarks Ferguson Museum.

På Glud Museum blot tre kilometer derfra er det i ­højere grad de håndholdte, gammeldags værktøjer, der kommer i spil. Til gengæld møder du ægte ildhu fra de mange frivillige på det levende frilandsmuseum. 350 års landbrugshistorie byder også på en traktor eller to, for her tages du nemlig med på en tidsrejse, der fører dig fra 1600-tallets hårde håndarbejde mod 1950’ernes mere moderne midler.

Faktisk er det verdens største samling af Ferguson-traktorer, ­du her kan få lov til at opleve.

Ligesom traktorerne revolutionerede land­bruget, skete der også en revolution i resten af samfundet, i takt med industrialiseringens indtog. Det kan du lære om på den mest underholdende måde på Industrimuseet i Horsens.

Da maskinerne gjorde deres indtog i det danske landbrug i 1917, var de revolutionerende, og næsten e ­ nhver gårdejer havde en Ferguson stående i laden indtil midten af 1970’erne. På Fergusonmuseet kan du følge udviklingen, fra de første modeller blev sendt på ­markedet til storhedstidens ophør, og det giver dig et helt særligt billede af landsbrugshistorien.

Start med at opleve de gamle dampmaskiner og forbrændingsmotorer for fulde drøn. Når rundviseren sætter de store maskiner i gang, er det svært ikke at blive begejstret.

38


Kystlandet.dk

Verdens største samling af Ferguson traktorer og redskaber Traktorkunst

Du tror ikke dine egne øjne, når du ser det, men den er god nok! Ved Danmarks Ferguson ­Museum står en 12 meter høj skulptur, hvor 28 traktorer er stablet oven på hinanden for at danne en pyramide.

Her er vi

Kontakt os

Ferguson dage

Købmagervej 1, Stourup, 7130 Juelsminde

+ 45 20447368 fergusonmuseum.dk

Med masser af aktiviteter sidste weekend i maj

DYK NED I HISTORIEN

Glud Museum Tag på en rejse tilbage i tiden på det idylliske frilandsmuseum i Glud mellem Horsens og Juelsminde. Gå en tur i de stemningsfulde huse og oplev de fine stuer hos den velhavende gårdejer og den fattige landarbejders ydmyge hjem. Mellem landsbyens gårde og huse kan familien udfordre hinanden med gamle lege, tage et spil kegler, gå på stylter og nyde en kop kaffe eller økologisk saft i museumscafeens hyggelige blomstrende have.

Museet er åbent 01.04 – 31.10: Tirsdag til søndag 27.06 – 05.08: Alle dage Gratis adgang: For alle under 18 år

“Sommer i landsbyen” - 27. juni til 5. august Kom og oplev arbejdende værksteder, historisk håndværk og håndarbejde samt sjove aktiviteter for børn og voksne.

Vil du vide mere? Se tidspunkter og læs om museets mange arrangementer på: gludmuseum.dk eller facebook.com/gludmuseum

Museumsvej 44, Glud, 7130 Juelsminde +45 7568 3082

39


VelkomstGuide 2021

Bjerre Mølle

Åkjær

Bjerre Arrest

Klostermølle

Bygningsværker ...der fortæller historiens gang

Danmarks historiske arv ses både i vores bygninger, natur, skulpturer og i landskabets udformning. Tag på udflugt til nogle af Kystlandets mest markante bygninger, som alle er muret med historie.

De fleste herregårde og slotte er i dag privatejede og ikke tilgængelige for offentligheden. Men det ­afholder os ikke fra at betragte dem, gå tur i haverne, hvor det er lovligt – og at dykke ned i de mange historier, der bare venter på at blive hørt. Vidste du for eksempel, at den fine frue på Åkjær Gods i 1700-tallet ikke blot ville begraves i silkekjole med nette silkestrømper, men at selv samme strømper skulle udskiftes hvert år til jul? Eller at adelsdamen Kirsten Munk, der fik 12 børn under sit ægteskab med Kong Christian IV, sad i

husforvaring på Boller Slot fra 1630 til sin død i 1658? Kongen anklagede hende for ægteskabsbrud, landsforræderi samt forsøg på at forgive og forhekse ham – og forviste hende fra hoffet.

Denne liste over historiske bygninger i Kystlandet er langt fra udtømt. Faktisk er den kun et lille spadestik ned i de ­skatte, der gemmer sig i landskabet. Find mange flere ­historiske bygninger og fabelagtige fortællinger i v­ ores online univers.

40


Kystlandet.dk

Det Lichtenbergske Palæ

1550

Boller Slot Bollers tidslinje strækker sig helt til­ bage til 1350, og historierne involverer adskillige adelsslægter, drama og fester i 1700-tallets slotshave.

1679

Åkjær Åkjær Gods har været en af ­Jyllands største, lige siden Aarhus-­bisperne i senmiddelalderen samlede deres gods i Hads Herred.

1744

Bygholm Slot

Det Lichtenbergske Palæ Bygningen, der i dag huser Jørgensens ­Hotel, blev bygget som bolig for en ­succesrig adelig købmand og hans familie.

1846

Bjerre Arrest En bygning der både har været tinghus, tingsal, arrestforvarerbolig og fængsels­ anneks for modstandsfolk. I dag bruges det til events og rund­visninger.

1775

Bygholm Slot Det ældste Bygholm blev opført i 1313 under konge Erik Menved, mens den ­nuværende hovedbygning er fra 1775. Her finder du i dag det smukke hotel Scandic Bygholm Park.

1860

Bjerre Mølle En ottekantet hollandsk vindmølle, som er den eneste bevarede tegl­hængte mølle i Danmark.

1803

1872

Klostermølle 900 års kulturhistorie ved Gudenåen ­startede som et kloster for benedik­ tinermunke helt tilbage i 1100-tallet.

Palsgaard Slot

1895

Uldum Mølle Kom helt ind i maskinrummet på en smuk hollandsk mølle, som i dag huser et arbejdende møllemuseum.

1924

Vestbirk Vandkraftværk Danmarks første vekselstrømsværk, drevet af vandkraft. Placeret ved Gudenåen og engang hovedkvarter for Nissebanden, da den var på Grønland!

OBS! Årstalsangivelser skal forståes som det omtrentlige opførselsår for de bygninger, du ser i dag.

Vestbirk Vandkraftværk

41

DYK NED I HISTORIEN

Palsgaard Slot Kernen i Palsgaards hovedbygning kan spores tilbage til middelalderen.


VelkomstGuide 2021

Det østjyske øhav Snyd ikke dig selv for det østjyske øhavs smukke perler. Oplev de vilde kaniner på Årets Ø, Endelave, og gå Tunø rundt med et skattekort i hånden. Hør vikingehistorierne på Hjarnø eller udforsk Alrø, hvor den berømte forfatter Morten Korch fik inspiration til sit romantiske landbrugsunivers.

42


Kystlandet.dk

#eventyrpåøerne

@julieleth #cafealrø

@thomasdress #tunø

@ursusnordica #endelave

@norgaardphotos #hjarnø

@tomallannielsen #endelave

@melissavillumsen #tunø

@odderkommune #alrø

DET ØSTJYSKE ØHAV

@juliekmj #vestergårdmølleri

43


Norsminde

Alrø 150 indbyggere KM2

7,7 km² Landfast med dæmning Cykelfærge om sommeren: 25 min mellem Alrø, Hjarnø og Snaptun

Hou

Horsens 25 n

mi

Snaptun

in

5m

60 min

Hjarnø Ca. 113 indbyggere KM2

3,2 km² Snaptun-Hjarnø: 5 min. hjarnoefaergefart.dk

Juelsminde Rosenvold

44


Tunø 105 indbyggere KM2

3,48 km² 8,3 km øen rundt Hou-Tunø: 55 min. tunøfaergen.dk

55 min

60 m

in

Samsø 3.657 indbyggere KM2

114 km²

Hou-Sælvig: 1 time tilsamsoe.dk

Økort

Endelave 155 indbyggere KM2

13,2 km²

Lystbådehavn

 naptun-Endelave: S 1 time mf-endelave.dk

45

DET ØSTJYSKE ØHAV

Største by: Tranebjerg (849 indbyggere)


Årets Ø Endelave

Kast dig ud i øens rekreative sommeraktiviteter, mød vilde kaniner og følg den smukke vandrerute "Kaninoen".

Endelave er en af landets flotteste naturøer og rummer en enestående variation af planter og naturtyper, et vadehav i miniformat med et rigt fugle- og dyreliv samt børnevenlige oplevelser i det fri.

Følg vandreruten Kaninoen på ca. 21 km. rundt om øen, eller lad Turridning Endelave vise dig øen fra en hesteryg. Du kan også leje en cykel, tage på traktortur eller gå en tur med Endelave ø-guiden.

Her er også trolde-løvskoven, en “Skagen-odde”, en sælkoloni og ikke mindst masser af vilde kaniner, der giver øen tilnavnet “Kaninøen”.

I Endelave by finder du mange gamle bindingsværksgårde, især nær gadekæret. Her er blandt andet en købmand og flere hyggelige spisesteder.

46

I Lægeurtehaven, hvor der dyrkes økologiske krydderurter, lægeplanter og blomster, kan du nyde en god frokost samt kaffe, te og lækre is. Endelave ligger syd for Horsens Fjord, og du kommer dertil med Endelavefærgen fra Snaptun. Sejladsen tager en time, og undervejs kan du nyde udsigten over Møllegrunden med de mange sæler og være heldig at spotte marsvin.


Kystlandet.dk

Aktiv på Endelave

Hen over sommeren og i udvalgte andre ferier sørger Endelave Aktiv Ø for, at gæster kan få pulsen op med gratis aktiviteter som crossfit, løbe- eller vandreture og kamp-kaste-sport. Foretrækker du dybe, rolige åndedræt, tilbyder de også yoga. Læs mere på visithorsens.dk.

Oplev smukke Endelave fra oven og i 360 grader.

Enlig hare i Endelave By

Følg Kaninoen

Spot en sæl eller syv

Guidede ture til fods, med traktor eller fra hesteryg

Gå øen rundt på vandreruten “Kaninoen”. Den strækker sig over 21 km og tager dig forbi flere af kaninernes foretrukne levesteder. Læs mere på side 78.

DET ØSTJYSKE ØHAV

Endelave Færgefart Daglige afgange fra Snaptun

50% rabat på

Køb forfriskninger i færgens kiosk

personbilletter

26. april – 27. juni 9. august – 24. oktober

Bestil og betal billetter på www.mf-endelave.dk

47


VelkomstGuide 2021

Oplev Mejeriet Tunø VÆRD AT SEJLE EFTER Mejeriet Tunø er badehotellet med oplevelser for hele familien i naturskønne omgivelser, som er værd at sejle efter. Vi serverer ærlig mad med et tvist, vine fra egen import og afholder diverse musik- og underholdnings-arrangementer. Oplev stemningen af musik på terrassen de lyse sommeraftener, hyggen til intimkoncerter i efteråret, invitér kollegaerne til et brag af en julefrokost eller skab plads til nytænkning af firmaets strategi i Tunøs friske havluft. Vi skaber rammerne for dit selskab, det vigtigste for os, er at du får en god oplevelse med dig hjem!

Reservér overnatning og bord:

Se åbningstider og mere:

reservering@mejeriet-tunoe.dk

mejeriet-tunoe.dk

48


Kystlandet.dk

Bilfri Tunø Tunø er et lille naturparadis med en fantastisk historie og stemning, som alle bør opleve. Et levende ø-samfund med by, skole, købmand, fantastisk mad, skattejagt… og en traxa!

Udforsk øen fra ladet af en traxa

Øen rundt i en traxa

På den bilfri ø er der en lang historie for at fragte turister og gæster rundt på øen på ladvogne trukket af en traktor.

Midt i byen finder du den lille, hyggelige kirke, hvis 18 meter høje kirketårn fungerer som fyrtårn. Fra toppen har du en formidabel panoramaudsigt, som i klart vejr gør det muligt at se Storebæltsbroen. Bestig også den høje skrænt på nordsiden af øen, og fugletårnet ved bjerget – Tunøs højeste punkt.

Især i sommerhalvåret er der liv og aktivitet på øen. Grøntsagsboder byder på nye kartofler, sprøde grønne asparges og friske gulerødder. Desuden holder h ­ avnens og byens spisesteder længe åbent. Få skridt fra ­havnen ligger Tunø by med det hyggelige gadekær. Her f­ inder du Tunø Købmandsgård, Tunø Bryggeri, ­Galleri E ­ ggertart og badehotellet Mejeriet Tunø. På havnen ligger Tunø Røgeri, der er kendt for deres røgsalt og lækre fiskeanretninger.

Hvordan får man børn til at stå tidligt op og gå en lang tur? Man sender dem på skattejagt rundt om øen Tunø!

På færgen kan alle skattejægere tage et gratis skatte­ kort. Herefter gælder det om at løse opgaver, mens ­turen på omkring 8,3 km rundt om øen bliver tilbage­ lagt. I mål hos Tunø Købmandsgård venter en flot ­speciallavet Tunø-medalje. Læs om Kystlandets andre skattejagter på side 18.

49

DET ØSTJYSKE ØHAV

På Tunø er der plads og tid til at komme helt ned i gear. Her er smuk og uspoleret natur, som opfordrer til ­nærvær og kvalitetstid. Kølig hvidvin og røget fisk på havnen og lækre grøntsagsboder i vejkanten. Det er ægte ø-idyl. Gå også øen rundt på under tre timer.


VelkomstGuide 2021

TUNØ 63%E-

PÅ FÆRG BILLETTEN

TUNØ – EN FREDET Ø

25/6 for perioden 1/12 /1 og 9/8-31 2021

• • • • •

Ingen biler Varieret natur Hyggelig stemning Kirketårn og fyrtårn i ét Gode overnatningsmuligheder

Fantastisk teltplads med hyggelige hytter (fra 366,-). Tag færgen fra Hou havn. LÆS MERE PÅ WWW.TUNOEHAVN.DK

TUNØFÆRGEN Online booking/betaling på www.tunoefaergen.dk Kortbetaling/Kartenzahlung/Payment by credit card:

50


Kystlandet.dk

Fra Snaptun til Alrø

Cykelfærgen

Prøv den charmerende cykelfærge over Horsens Fjord, når du skal ud og udforske området. Med cykelfærgen kan du cykle hele vejen rundt om fjorden � men gående gæster er naturligvis også mere end velkomne på færgen.

Information om cykelfærgen

CYKELFÆRGEN HAR PLADS TIL 12 PERSONER PERIODE 1/5 - 20/6 26/6 - 8/8 14/8 - 26/9

Weekend Alle dage Weekend

Alrø

SEJLTIDER Sejltiden er ca. 25 min. mellem Hjarnø og Alrø AFGANG FRA SNAPTUN HAVN MED HJARNØFÆRGEN 12.00 (via Hjarnø 12.30) 15.00 (via Hjarnø 15.30) AFGANG FRA ALRØS SYDSPIDS 13.00 (via Hjarnø 13.40) 16.00 (via Hjarnø 16.30)

Hjarnø

Snaptun

Læs mere og book visithorsens.dk/cykel

51

DET ØSTJYSKE ØHAV

PRIS PR. PERSON INKL. CYKEL Højsæson 26/6 - 8/8 75 kr. Lavsæson 50 kr. Børn under 3 år gratis


VelkomstGuide 2021

Kom på hyggelig ø-ferie på Hjarnø Camping Guidet ø-tur i traktorvogn

• • • • •

Tæt på natur og hav Moderne faciliteter 12 hytter i forskellige størresler 150m2 fællesrum til f.eks. familietræf Minimum 30 daglige færgeafgange Husk du kan booke online på: www.hjarnoecamping.dk

T: +45 7568 3686 • hjarnoe.camping@gmail.com • www.hjarnoecamping.dk

Hjarnø Færgefart Hurtig, fleksibel og hyggelig sejltur til Hjarnø!

BILLETSALG OMBORD SE SEJLPLAN OG PRISER PÅ HJARNØFÆRGEFART.DK FÆRGETLF: +45 30 70 23 45 OVERFARTSLEDER@ HJARNOEFAERGEFART.DK

mindst

35

daglige afgange fra Snaptun Havn

GRUPPER OVER 10 PERS. BEDES GIVE TELEFONISK BESKED 48 TIMER FØR OVERFARTEN

52


Kystlandet.dk

Med levn fra vikingetiden:

Velkommen til Hjarnø Selvom Hjarnø kun ligger 500 meter fra fastlandet, er ø-stemningen til at tage og føle på. Så snart du ankommer til den lille færgekaj står tiden stille, og historierne lurer lige under overfladen.

Vidste du?

...at der så sent som i 2018 blev fundet en stor guldskat fra jernalderen på Hjarnø?

Vestergaard Mølleri

En vandretur tværs gennem øen er godt 7 kilometer lang, og mange har gennem tiden forelsket sig i den skønne natur. Øen opleves bedst til fods, på cykel eller på en guidet traktor­tur med Hjarnø ­Camping. Du kan også tage kameraet under armen og tage på en ægte guidet fotosafari.

Vidste du?

…at både Hjarnø Kartofler og drønhyggelige Vestergaard Mølleri på Hjarnø er en del af Kystlandets Food Map? Læs mere på side 120.

53

På øens sydlige strand finder du Kalvestenene, der er et fredet område med 10 skibssætninger fra vikingetiden. De skibsformede gravmonumenter er op til 8 meter lange og dannet af oprejste kampesten. Kong Hjarne, der har lagt navn til øen, siges at være begravet her! Kirken på Hjarnø er Danmarks næstmindste, og kirkeskibet er en model af et vikingeskib.

DET ØSTJYSKE ØHAV

Mere end 30 gange om dagen sejler Hjarnøfærgen den fem minutter korte tur fra Snaptun. Besøg Hjarnø som en del af et øhop i Horsens Fjord, eller bliv længere og sug til dig af øens autentiske oplevelser.

Kalvestenene fra Vikingetiden


VelkomstGuide 2021

eve lse

Ca

feAlrø® o elig En uforglemm

Sjovt sted at mødes for hele Familien

GALLERI MYNSTER

Besøg Cafe Alrø og oplev skøn stemning, hjemmelavet kunst med humor, krolfspil for hele familien og ikke mindst smag vores Landskendte Kæmpe Tarteletter og Citronfromage.

Danmarks vel nok mindste kulturhus

Unika kunst, bæredygtigt tøj, smykker og musik.

pl

Åbent 1. april til 31. oktober: Lørdag, søn og helligdage: kl. 14.00-17.00

Åbningstider se WWW.CAFEALROE.DK

Skolernes ferier:

Onsdag t.o.m. søndag: kl. 14.00-17.00

Cafe Alrø Alrøvej 398, 8300 Odder

Tlf. 2211 0338

Alrøvej 359 · 8300 Odder · tinemynster.dk

FØLG DE AMERIKANSKE BISONER “FRA MARK TIL BORD” CAFÉ

Nyd en original bisonburger med grovfritter eller Tapas med bison-delikatesser mm. og brød ad libitum.

PICNIC

Køb lækkert pålæg, brød og delikatesser i vores købmandsbutik, og tag på picnic på dejlige Alrø, eller benyt vores borde-bænke-sæt.

HYGGE

Nyd kaffe og kage, eller en af vores rundhåndede gammeldaws isvafler – sammen med udsigten over fjorden og den helt særlige Ø-stemning. Alrøvej 389, 8300 Alrø // kontakt@alrokg.dk // alrokg.dk

54


Kystlandet.dk

Idylliske Alrø

En van(d)vittig hyggelig ø med ægte Morten Korch-idyl, bindingsværkshuse, lækre spisesteder og kæmpe-tarteletter.

Øen rummer hyggelige, kreative spisesteder. Besøg Møllegården, der har indrettet restaurant i en ­tidligere grisestald. Og hos Café Alrø kan du teste, om du kan slå rekorden i tartelet­spisning. På øen kommer mange wind­surfere, kite­surfere, kajak­roere, lyst­fiskere og fritidssejlere, der benytter de f­ antastiske ­outdoor-forhold i ­vandene ud for Alrø.

Vidste du?

...at det én gang er lykkedes en kunde hos Café Alrø at spise fem kæmpe-tarteletter i træk?

55

I øens sydligste ende finder du den gamle dampskibsmole, som er et populært udflugtsmål hele året. Det er også her, den lille cykelfærge om sommeren sejler over Horsens Fjord og forbinder Alrø med Hjarnø.

DET ØSTJYSKE ØHAV

En bugtet landevej med spredte bindingsværkshuse og skøn natur. Alrø er en ægte tidslomme fyldt med Morten Korch-idyl. Den folkekære forfatter har da også boet og ­arbejdet på Alrø i perioder, hvor han lod sig inspirere af om­givelserne på øen!


VelkomstGuide 2021

Naturoplevelser Vil du med ud i naturen? Du finder stakkevis af wauw-, neeejog åhh-naturoplevelser i Kystlandet. Bjergtagende udsigtspunkter, det smukkeste stykke af Gudenåen, idylliske skovbryn med fjordudsigt, historiske stier og ikke mindst 266 km kyststrækning, der er som skabt til at få pulsen helt ned.

56


Kystlandet.dk

#magiskeøjeblikke

@linerejmers #dengenfundnebro

@abirgn #klostermølle

@gitte_vinum #norsmindefjord

@saku.suutari #ydingskovhøj

@photobymoesby #træskohagefyr

@lineunchained #tørring

NATUROPLEVELSER

@saskiaaa.tje #houhavn

@britta.abr #rosenvold

57


VelkomstGuide 2021

7 bjergtagende udsigter Grib dit kamera og kryds disse naturperler af, én efter én.

Storslået udsigt fra et af Danmarks bjerge

Sukkertoppen: glem alt om, at Danmark er flad som en pandekage. I Kystlandet ligger et af Danmarks bjerge, hvor lyngen vokser op ad de stejle sider, og turen til toppen er en af landets mest udfordrende stigninger. Vandreruten er cirka 4 km, og udsigten over Mossø og Gudenåen er fantastisk. Laver du en top 10 med oversete perler i den danske natur, kommer du ikke uden om Sukkertoppen.

Et fyr så smukt, at det burde have sin egen Instagram-konto

Træskohage Fyr fra 1904 er et ikonisk vartegn for området omkring Stouby og Vejlefjord. Det 13 meter høje tårn er for nyligt blevet restaureret og fungerer i dag fortrinligt som udsigtstårn med sit fantastiske vue over fjorden. På en klar dag kan du faktisk se helt til Fyn! Det er desuden et populært motiv for naturfotografer og Instagram-entusiaster.

Unikt kulturlandskab ved Gudenåen

Uldum Kær er et beskyttet naturområde med et sjældent dyre- og planteliv. Et velfungerende net af stier giver dig mulighed for at opleve det store mose- og kærområde på helt tæt hold. Start ved Fugletårnet og sug udsigten til dig.

58


Kystlandet.dk

Den bedste udsigt over Horsens Fjord

De dybe skove i Sondrup Plantage ligger i et bakket landskab på et langstrakt bakkestrøg, der blev formet i sidste istid – et usædvanligt smukt og afvekslende område lige nord for Alrø. Både Sondrup Bakker og Uldrup Bakker hører til favorit­ udflugtsmålene blandt de lokale. Med sine 74 meter over fjorden er Blakshøj det højeste punkt – men den bedste udsigt finder du ved udsigtshøjene i Trustrup.

Natur og fortidsminder ved Vejle Fjord

I den kuperede Staksrode Skov finder du Danmarks mest dramatiske kyststrækning med høje skrænter, væltede træer, urørt og sjælden natur. Der er fire skiltede ruter med hver sin farve. Vi anbefaler den smukke gule rute med et smut forbi en ægte borgruin og en havudsigt, der tager pusten fra dig.

NATUROPLEVELSER

900 års kulturhistorie

Klostermølle ligger ved Gudenåens udløb til Mossø, Jyllands største sø, og er dermed perfekt at kombinere med en tur til Sukkertoppen. Møllen blev bygget af benediktinermunke i 1100-tallet, og har senere været benyttet til blandt andet papirfabrik. Find den fantastiske udsigt fra fugletårnet i tørreladens nordlige ende.

Vind i håret på Danmarks højeste punkt

Vil du prale med, at du har besteget Danmarks højeste bjerg? Så skal du sætte flueben ved Yding Skovhøj, fordi det med sine 172,54 højdemeter slår alle andre danske tinder. Vel at mærke hvis du tæller den lille bronzealderhøj på toppen med. Øverst oppe er der den fineste udsigt til Gudenådalen i vest, og vinden rusker i håret som på et rigtigt bjerg.

59


VelkomstGuide 2021

Vestbirk

Naturstien

Delikatesser – Kaffe – Vin – The Ekelund Tekstil – Brugskunst – Smykker – Læsø Strik m.m. – Kom ind og oplev gårdbutikken...

Naldal Sø

VÆ RD

DBUTIK SOF ÅR

VÆ RD

ID ET BES

Ø

Ø

G

ALT

ALT

G

I

G

DBUTIK SOF ÅR

I

Der findes mange danske bakketoppe, der fra gammel tid har heddet noget med “-bjerg”, og derfor skelner vi ikke skarpt mellem bakke og bjerg. I Kystlandet finder du flere af Danmarks bjerge, som kan bestiges af små og store eventyrere uden de store problemer – herunder Ejer Bavnehøj, Sukkertoppen, Purhøj, Yding Skovhøj og Slaggård Banke.

Den gamle Bryrupbane er omdannet til natursti, perfekt Delikatesser Kaffe – Vin – The til vandre-–eller cykelture. Den går blandt andet over Ekelund Tekstil – Brugskunst – Smykker – Læsø S Den Genfundne Bro og m.m. – Komgennem ind ogBrædstrup. oplev gårdbutikken... Læs mere på side 83.

G

Findes der bjerge i Danmark?

Tørring Camping

ID ET BES

GÅRDBUTIK SOFI

v/Helle Tholstrup

GÅRDBUTIK Tholstrup – Tlf. +45 40 52 49 29 – www. Hedevej 6, SOFI Dørup v/Helle Skanderborg

Hedevej 6, Dørup Skanderborg – Tlf. +45 40 52 49 29 – www.sofi.dk

Delikatesser – Kaffe – Vin – The – Ekelund Tekstil Brugskunst – Smykker – Læsø Strik m.m.

Labyrinthia

– Kom ind og oplev gårdbutikken...

SJOV, LEG OG LÆRING Kom og prøv 9 forskellige labyrinter, vi har bl.a.: · Stor 3D-labyrint · Vandlabyrint (m/ vandporte, som kan styres via smartphone) · Fodbold-væddeløbslabyrint · Labyrint for hunde

Indendørs aktiviteter: ”Puzzle Center” med hjernevridere og spil Kom og afprøv din stedsans, din logiske sans og dine motoriske evner.

ÅBNINGSTIDER:

Onsdag - fredag kl. 12-17 Lørdag kl. 11-15 Søndage i december kl. 11-15

Gl. Ryvej 2, Rodelund, 8653 Them, (+45) 86 84 99 44 labyrinthia@labyrinthia.dk · labyrinthia.dk

Hedevej 6, Dørup, Skanderborg – Tlf. 4052 4929 – www.sofi.dk

60


Kystlandet.dk

Området omkring Gudenåen er kendetegnet ved et enestående naturliv, masser af søer, skove og nogle af Danmarks højeste tinder. Gå på opdagelse, og find de små og store skatte i dette uforstyrrede område.

Velkommen til Bakkelandet, hvor høje bakker og dybe skove former landskabet. Her er tid til nærvær med ­familien og masser at opdage for de eventyrlystne. ­Oplev en venlig befolkning, og tag dig tid til at dykke ned i et væld af madoplevelser.

I de bølgende skove og smukke dale er der både noget for bjergbestigeren, kano­ elskeren, historienørden og outdoorentusiasten. Når øjnene begynder at blive trætte af at se på al den skønhed, er der flere små byperler, hvor du kan få ­opladet batterierne.

Tæt på Gudenåens udspring og Uldum Kær ligger ­Tørring – det perfekte udgangspunkt eller pausested for dit eventyr i naturen. Byen er præget af ­ægte ­landsby-fællesskab, som du som gæst bliver en ­naturlig del af. Vær med i fællesspisning, besøg dejlige Tørring ­Camping, få en gammeldags isvaffel i isboden og hop i en kano på Gudenåen med assistance fra altid hjælpsomme Tørring Kanoudlejning. I handelsbyen Brædstrup kan du spise en klassisk ­frokost hos Det Gamle Posthus eller i Hotel Pejse­gårdens ­restaurant. En kort tur fra Brædstrup ­centrum og tæt på den rislende Gudenå finder du også restauranten Det Lille Røgeri og Sdr. Vissing Torvehals café.

61

NATUROPLEVELSER

På eventyr blandt bakker og dale


Den Genfundne Bro Tænk sig, i 85 år lå den gamle jernbanebro begravet, glemt af mange. Men nu er den gravet fri og restaureret, så alle kan nyde den smukke ingeniørkunst.

Den Genfundne Bro står i et naturskønt område nordvest for Horsens og bliver hvert år besøgt af flere end 100.000 gæster. Den blev bygget i 1899 som en del af jernbanen mellem Horsens og Bryrup, og var ved indvielsen den højeste bro i norden. I dag kan du cykle hen over broen langs den gamle jernbane på Naturstien mellem Silkeborg og Horsens. Eller gå en tur i området og nyde en madpakke ved åens rislen.

13,4

METER HØJ

50,0

METER LANG

BYGGET I ÅR

1899 62

TILDÆKKET I

1929

GENFUNDET I

2014


Kystlandet.dk

Vidste du?

… at man fjernede dæmningen for at skabe en større gennemstrømning af vandet i Gudenåen og dermed en bedre passage for fiskelivet?

En tur tilbage i tiden med Veteranbanen Bryrup-Vrads

Guide Jesper Sandgaard på broen

Kør med veterantog

Scan koden, Hør hvordan Den Genfundne Bro blev tildækket og fundet igen.

Da jernbanen Horsens-Silkeborg eksisterede, blev ruten kaldt “Danmarks smukkeste jernbane”. Tag med tilbage i tiden, prøv en tur med de gamle veterantog og spis derefter i restauranten i den renoverede stationsbygning eller i en af de charmerende togvogne.

63

Oplev broen fra ryggen af en islandsk hest Fuglsang Rideture tilbyder ture til Den Genfundne Bro gennem bakkelandets bølgende skove. En anderledes naturoplevelse for begyndere såvel som rutinerede ryttere.

NATUROPLEVELSER

Smid skoene og kryds Gudenåens lave vand under Den Genfundne Bro


VelkomstGuide 2021

BILKA HORSENS - Et indkøbsunivers for hele familien, beliggende i Horsens centrum, i gåafstand fra bla. gågade og biograf.

I Bilka finder du alt fra fødevarer og dagligvarer til elektronik, el-artikler, mode tøj, makeup, interiør, legetøj, bøger, vin og spiritus - og meget mere. Det store sortiment af dagligvarer varierer lige fra discount til high-end varer, og du finder også et bredt udvalg af plantebaserede og freefrom produkter som eksempelvis glutenfri og laktosefri produkter. Her finder du både Bilkas egen slagter med eget pølsemageri, egen bager og delikatesse, der kan præsentere kulinariske oplevelser til dig og familien. I vores Snitteri finder du friskskåret grønsager og frugt og du kan hver dag købe frisklavet sushi fra Sushi Daily. Du kan også handle dagligvarer online via Bilka ToGo app’en. Her kan du klare dine indkøb hjemmefra, så de er klar til afhentning i drive-in. I Bilka finder du alt under ét tag!

ÅBNINGSTIDER Bilka Hypermarked Alle dage kl. 7-23 (Lukket Helligdage) Nytårsaftensdag åben til kl. 15

Bager Alle dage fra kl. 6 (Lukket Helligdage)

Høegh Guldbergs Gade 10 · 8700 Horsens · 89 30 33 33 · bilka.dk

64


Kystlandet.dk

KANOTUR PÅ GUDENÅEN

Gastronomisk køkkengrej & specialiteter

ÅBENT: Tirs. - fre. kl. 10.00 - 17.30 · Lør. kl. 10.00 - 13.00

- her kan alle være med

Sæsonstart 1. maj 2021 Book din kano online - eller kontakt os på telefon eller mail

FRANSK KØKKENGREJ · BAGEUDSTYR JAPANSKE KOKKEKNIVE · VIN · CAFÈ SPECIALITETER · SUMMERBIRD CHOKOLADE INTERIØR · KUNST · MAILEG TIL BØRN

kano-udlejning.dk +45 7580 1301 mail@kano-udlejning.dk Bredgade 11, 8740 Brædstrup · Tlf. 2441 2717 · www.fruskov.dk

NATUROPLEVELSER

VETERANBANEN BRYRUP – VRADS

Veteranbanen Bryrup – Vrads drives af en kreds af frivillige, som søger at bevare det historiske jernbanemateriel, bygninger og anlæg i en autentisk atmosfære tilbage fra 1929 til 1968 og at opretholde veteranbanedrift på strækningen.

SÆSON 2021 28.03 - 26.09

Billetpriser 2021 Voksen enkelt.....................................................50 kr. Voksen retur .......................................................80 kr. Børn 3 – tom 11 år .................................... Halv pris

Banen, som oprindelig forbandt byerne på strækningen mellem Horsens og Silkeborg, blev nedlagt i 1968. 5 km af denne strækning er bevaret som veteranjernbane.

Se køreplan på Veteranbanen.dk

Det er en meget naturskøn køretur, som med rette kaldes “Danmarks Smukkeste Jernbane.”

Hovedgaden 34H 8654 Bryrup, 75 75 60 35

En tur med jernbanen er en oplevelse for både børn og voksne. Veteranbanen gør holdt ved restaurant Vrads Station, hvor der kan købes forfriskninger.

65


VelkomstGuide 2021

I kano på det smukkeste stykke af Gudenåen I Tinnet Krat pibler en lille kilde op af jorden. Dette er starten på Danmarks eneste flod og længste vandløb – Gudenåen. Den strækker sig 160 km gennem landskabet, hele vejen til udmundingen i Randers Fjord. Men den smukkeste strækning løber fra Tørring til Klostermølle.

Hele familien rykker tættere sammen - bogstaveligt talt - i en kano. Det er derfor en helt unik måde at være sammen på som familie, når den slanke båd skubbes ud fra bredden og vipper afsted på Gudenåen. Gudenåens sydlige strækning er betagende med smalle, snoede strækninger og uden større søer. Turen starter i Tørring og går gennem Uldum Kær, et fredet moseområde med rig natur. Du kommer tæt på Den Genfundne Bro, det smukke gamle Vestbirk Vand­ kraftværk, og slutter ved hyggelige Klostermølle med udsigt over Mossø ved f­ oden af Sukkertoppen – en af Kystlandets skjulte skatte. Hele turen er 40 km lang og kan tilbagelægges på 2-3 dage i roligt tempo.

Hvorfor tage til Amazonas regnskov, når vi i Danmark har Gudenåen?

En del af strækningen op mod Klostermølle løber ­gennem skov og er nærmest jungleagtig, hvilket har givet den tilnavnet “Danmarks Amazonas”. K ­ losterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at ­udnytte vandkraften til deres mølleri. Fra Tørring til Klostermølle må du kun sejle én vej og kun uden motor. Det gør strækningen særligt skøn at sejle på, hvis du er nybegynder eller har børn med ombord. Tørring Kanoudlejning kan eventuelt bestilles til at samle dig op ved endesationen og fragte dig tilbage til din bil. I sommerperioden kan du desuden springe på modstrømsbussen. Find den ultimative guide til din kanotur på kystlandet.dk.

66


Kystlandet.dk

4

perfekte distancer til dagsture i kano 3 TIMER 12 KM

Elite Camp Vestbirk til Klostermølle

3,5 TIMER 14 KM

Tørring Camping til Åstedbro

5 TIMER 19 KM

Gudenåcamping Brædstrup til Klostermølle

5,5 TIMER 21 KM

Tørring Camping til Gudenåcamping Brædstrup

I Tinnet Krat kan du besøge Gudenåens udspring til fods

NATUROPLEVELSER

Gudenåen ved Klostermølle

Villum & Schmidt i Hakon Mielches fodspor Den første kendte kanotur på Gudenåen blev foretaget i 1935 af forfatteren, eventyreren og globetrotteren Hakon Mielche og hans kone. I 2020 gjorde kendis-vennerne Thomas Villum og Jonas Schmidt ham kunsten efter.

67


VelkomstGuide 2021

Silkeb org

BRÆDSTRUP HANDEL & ERHVERV il rsti t ne Natuteranba Ver rup Bry

Silkeb org

31

1

34

3

16 40 17 35 2 18 37 5 30 20 21 22 22 8 6 23 24 9 25

4

52

10 7

26

12

33

39 11

27 26 28 19 32

Natursti til Den Genfundne Bro

ÅBNINGSTIDER 13

Officielle åbningstider hos byens detailbutikker:

36

14 39 29 38

Mandag - fredag Lørdag Søndag

10.00 - 17.30 09.30 - 13.00 Lukket

SØNDER

Enkelte butikker kan have andre åbningstider.

GADE

GRATIS PARKERING I HELE BYEN

ns rse

Ho 15

1 Juelsgård El

11 Tæppecentret

21 Din Tøjmand

31 Slagballe Maler og hobby

3 Sport og Fitness

13 Bakkelandets Legetøj

23 Sportigan

33 Det Gamle Posthus

2 Bladcentralen 4 Svømmehal 5 Matas

6 Pizza Master 7 Fri Bikeshop

12 Rema1000

14 Superbrugsen

15 Hotel Pejsegården 16 Imerco

8 Friis Optik

17 Home Ejendomsmægler 18 Huusum Bageri

10 Nybolig

20 Blomstergården

9 Fru Skov

19 EDC

22 Adventure Sport 24 Fru Møller Dametøj 25 Karisma Sko

26 Spis Brædstrup

27 Aagaards Hudpleje 28 Frisør Gry P.

29 Boutique Mary Dametøj 30 Happapugi Børnetøj

68

32 Fit & Sund

34 ABC Lavpris

35 Frisør Malene Krogh 36 Hallen

37 Guldsmed Susanne Bagge 38 Netto

39 KreaKrog 40 TreTrin Op

Sillebjerg Skov

HO RS EN SV EJ


Kystlandet.dk

Højborgen i Bakkelandet

Blandt Danmarks højeste bakketoppe finder du byen Brædstrup, der byder på dejlig mad, hyggelige butikker, grønne oaser og en banesti med historisk betydning.

Brædstrups torv er blevet fornyet i 2020 og 2021 med omtanke for den gamle Bryrupbane, der løber gennem byen. Grønne oaser med legeredskaber, bænke og træer udgør nu en central del af den hygge­ lige by, der i forvejen ligger midt i naturen, mindre end 10 km fra Den Genfundne Bro. Og den gentænkte banesti giver en oplevelse af at stå mellem sporskifte – med et kip med hatten til den gamle station.

Hos Fru Skov i Brædstrup kan du nyde en god kop kaffe, mens du finder velduftende te, kaffe, kryd­ derier og andre specialiteter eller nyt gourmet-køkkengrej. Water of Life byder blandt andet på eksklusive mærker af whisky, gin, rom, portvin eller champagne, og du kan endda komme med til forskellige smagninger. Det Gamle Posthus Legendariske Hotel Pejsegården

Vidste du?

…at Pejsegården er det største privatejede hotel i Danmark? Det familie­ drevne hotel har 118 værelser, en roterende bar, bowlingbaner, svømme­ bassin, sauna og bespisning af op til 1600 mennesker ad gangen!

69

En ægte lokal ildsjæl møder du hos Poul i Fossile S ­ mykker i Ring ved Brædstrup. Dinosaurer, elefanter fra før mammuttens tid og “frosne lyn”. Det er bare nogle af de unikke fortids­fund, du kan opleve i Pouls eget hjem, sirligt omdannet til verdens­museum. Du skal huske vandreskoene, bade­ bukserne og cykel­grejet, for et udgangspunkt i Brædstrup giver rig mulighed for udflugter i naturens egen forlystelsespark.

NATUROPLEVELSER

I en by af denne størrelse er der over­raskende god shopping!


Vejle Fjord

Nordsiden af Vejle Fjord er kendetegnet ved smuk natur og dramatisk kystlinje. På bare én dag kan du komme omkring både strand, skov, fossiler, borgruiner og et fotogent fyrtårn.

Start dagen med at blive blæst bagover af en imponerende udsigt. Fra Staksrode Skovs karakteristiske høje skrænter kan du nemlig se helt til Æbelø og Fyn! Lige så fascinerende er det, hvis du vender blikket den anden vej, ind i den vilde og utæmmede naturskov. Men bare rolig, der er afmærkede vandreruter på mellem 2,5 og 5 km, så du kan roligt begive dig ind i vildnisset og gå på jagt efter sørøverborgruinen Stagsevold.

Ved foden af skovens skrænter kan du på Stenhøj Strand fortsætte jagten – nu efter fossiler og legesyge marsvin, som du kan spotte langs kysten.

Tag videre til Rosenvold. En skjult verden for sig selv, der ligger og putter sig for enden af skovens skrænter. Her finder du en dejlig strand, en hyggelig campingplads, hvor du kan købe en velfortjent is, et slot og ikke mindst en intim marina, hvor der også er en lille legeplads. Længere inde i fjorden finder du det skønne s­ pa­hotel Vejlefjord og dens smukke park samt en række ­historiske kurveje, der blandt andet tager dig forbi det ikoniske Træskohage Fyr. Fyrtårnet tilbyder et ­fantastisk vue over fjorden og er i sig selv et yndet motiv for naturfotografer såvel som instagram-entusiaster.

70


Kystlandet.dk

Vidste du?

…at Vejle Fjord blev dannet under sidste istids største isfrembrud? Fjordens nordlige kyst er kendetegnet ved stejle skrænter, hvor der kan opstå voldsomme jordskred, som får træer til at vælte ned på stranden. Der bliver heldigvis holdt godt øje med udviklingen, så du kan trygt færdes på bredden.

Vidste du?

…at Staksrode Skov gemmer på ruinen af en sørøverborg? Det er i hvert fald, hvad sagnet siger. Følg den gule rute og kryds voldgraven via den lille træbro for at komme til ruinen af middelalderborgen Stagsevold.

Vi kender området og er altid klar med lokal service.

ET GODT MØDESTED! Vi tilbyder:

· · · ·

God legeplads, boldbane og gratis gokart/ specialkøretøjer. Minigolf, Krolf, Petanque m.m. Separate Telt og Træfpladser Autocamper plads

Se meget mere på:

logballe.dk Eller kontakt os på: T: + 45 75 69 12 00 @: camping@logballe.dk

Kontakt: NOVASOL - dansommer A/S

Rousthøjs Alle 51 • 7130 Juelsminde Tlf. +45 3914 3042 Find os her: Løgballevej 12, DK-7140 Stouby

71

NATUROPLEVELSER

Find nemt et godt sommerhus hos os, til jeres næste ferie.


VelkomstGuide 2021

5 parker og haver

du kommer til at forelske dig i

Palsgaard Slotspark

En af landets største og flotteste herregårdsparker finder du nær Juelsminde. Denne offentligt tilgængelige slotshave strækker sig over hele 21 hektar – og der er kælet for enhver detalje. Parken har seks mindre søer og et stort antal sjældne træer og planter, der blev hjemført i 1800-tallet af slottets daværende ejer. Du finder også masser af kunstværker, som er smukt integreret i haven.

Den Kreative Have

I den idylliske landsby Haldrup ligger denne japansk-inspirerede besøgshave med vandløb, søer, hyggelige siddeområder og et stort antal formklippede træer. Nyd synet af de håndtamme koi-karper og kig ind i galleriet, hvor indehaverens farvestrålende malerier er udstillet. To gange er Den Kreative Have blevet kåret som Danmarks smukkeste. Det vil du forstå, når du er der.

Økologiens Have

Med sine 20 tønder land er Økologiens Have Nordens største økologiske besøgshave. Klappegeder, æsler, får og farvestrålende høns går side om side i krydderurtehaven, pilehytterne og den store legeplads. Få inspiration og viden om, hvordan du kan dyrke din egen have efter ­økologiske principper, og giv samtidig familien en afslappet dag i ­skønne, grønne omgivelser.

72


Kystlandet.dk

Boller Slotspark

Et besøg i den offentligt tilgængelige Boller Slotspark byder på overordentligt smuk og velplejet natur. Noget helt særligt er den cirka 1000 år gamle eg, som har stået siden vikingetiden og dermed er et af Danmarks ældste træer. Fra egen er der udsyn til Boller Slot og den omkringliggende voldgrav, hvor der i dag lever store karper.

Rhododendron-haven

Lidt nord for Tørring finder du Nordens største rhododendron-have med over 50 år gamle buske. Blomsterne springer ud i det tidlige forår, men blomstringen topper normalt i sidste halvdel af maj. Derfor er parken kun åben fra 1. april til 15. juni. I denne periode viser parken sig frem fra sin bedste side, så du er sikker på at opleve planternes mange forskellige farver.

NATUROPLEVELSER

29. juli - 8. august 2021 - et musicaleventyr for hele familien på Danmarks smukkeste friluftsscene

www.palsgaardsommerspil.dk 73


VelkomstGuide 2021

Outdoor Kommer du først ned i tempo, når du har fået pulsuret på? For mange mennesker rimer afslapning sjovt nok på aktiv ferie. Og så er det jo heldigt, at Kystlandet byder på udendørs action for alle slags naturelskere. Var det måske noget med vandreture i smuk natur? Cykelture, der giver sved på panden? Oplevelser på vandet? Eller en stang eller kølle i hånden?

74


Kystlandet.dk

#udpåturaldrigsur

@odderkommune #saksildstrand

@overblik.uav #stensballegaardgolf

@buller_ #haldrup

OUTDOOR

@mathildebpedersen #gudenåen

@_hausfrau #stenhøjstrand

@smeineches #kaninoen

@agnete_d #asvigstrand

75

@raisfoto #banestienhorsensodder


VelkomstGuide 2021

Horsens Fjord

Turen rundt om Horsens Fjord er 52 km. Her finder du dybe skove, bløde bakker, historiske levn og strålende strande. Og natur- og kulturoplevelser i overflod.

Sti på nordsiden af Horsens Fjord

Er du typen, der sover med vandreskoene eller cykelhjelmen på, så pak rygsækken og begiv dig ud på turen rundt om Horsens Fjord – også kendt som “Fjordminoen” – med overnatning i shelter. Ønsker du en lidt mere bekvem oplevelse, eller har du måske nogle kortbenede rejsekammerater, kan du naturligvis nøjes med at udvælge en håndfuld oplevelser og tage på endagsudflugt – eller reservere en blød seng til overnatning.

Med både vandre- og cykelruter og ideelle forhold til havkajak samt kite- og windsurfing er området omkring Horsens Fjord et paradis for alle, der elsker aktive naturoplevelser.

Hjarnø

Om sommeren kan du endda krydse fjorden med den lille cykelfærge og tage på ø-hop til Hjarnø og Alrø. Oplev også solsystemet i målestoksforholdet 1:1498 mio. på den 3 km lange Planetsti fra Høegh Guldbergs Gade i Horsens til Fiskerhuset nær Boller Slot.

Sov godt

Der er flere hyggelige B&B’s langs Horsens Fjord. Find dem i oversigten på side 153 og husk at booke, før din nabo får samme idé.

Elbæk Skov

76

Fra Alrø i øst, der har været beboet siden stenalderen, til kulturbyen Horsens i vest finder du stor naturrigdom, historiske seværdigheder og skæve museer. På nordsiden af fjorden er der skønne udsigtshøje og strande. På sydsiden må du ikke gå glip af den smalle halvø Borre Knob, og sørg også for at lægge vejen forbi det levende frilandsmuseum i Glud.


Kystlandet.dk

Rundt om Horsens Fjord

Haldrup

52 km

Søvind Sondrup Strand

Stensballe Husodde Strand

HORSENS

VORSØ Troensø

ALRØ

Borre Knob

HJARNØ

Glud

Bjerre

1. Husodde Strand

Få inspiration til den perfekte tur rundt om Horsens Fjord

2. Troensø

3. Den Kreative Have 4. Sondrup Strand 5. Udsigtshøjene

6. Blakshøj udsigtspunkt og bronzealdergravhøj 7. Cykelfærge (sommer)

8. Udsigtstårnet i Tønballe Skov 9. Tønballe Naturcenter

10. Kanonstillingen “Svenske skanse” fra 1658 11. Borre Knob

12. Glud Museum

13. Danmarks Ferguson Museum

14. Den tilgroede sand- og grusklint Dysbjerg

Lej din havkajak

15. Udsigtspunktet Purhøj 16. Boller Vandmølle

...hos Horsens City Camping ved Husodde, og find vores anbefalede kajakrute på visithorsens.dk.

17. Boller Slot

18. Boller Mole fra 1800-tallet

77

OUTDOOR

Seværdigheder på ruten


VelkomstGuide 2021

Er boligen blevet for trang? Der findes et sted mellem Horsens og Vejle, hvor der er plads til at ride på bølgerne.

Se flere gode grunde til at flytte til de 31 stærke lokalsamfund i Hedensted Kommune på

hedenstederne.dk

HKOM_kampagne2020_143x197mm.indd 2

14.12.2020 14.35

78


Kystlandet.dk

Sommeroplevelser på Borre Knob

Sommerophold med overnatning Fra uge 26 til og med uge 32 sætter vi de perfekte rammer for et sommerophold i hjertet af Danmark. Tæt på skov og med vand til begge sider, er Borre Knobs beliggenhed helt unik. Med udsigt til det pragtfulde landskab, har du mulighed for ren afslapning. Og godt 4 km lang badestrand er klar til både gåture og badning.

Vælg mellem 1, 2 eller 3 overnatninger.

Hverdagshygge - ala carte Hver tirsdag, onsdag og torsdag i uge 26 - 32 giver vi muligheden for at slappe af med en dejlig middag - i de skønneste naturomgivelser. Tirsdag og torsdag tilbyder vi helstegt rødspætte, og onsdage serverer vi Surf’n’turf. Retterne er selvfølgelig tilberedt med de lækreste lokale råvarer.

Borre Knob · Søborgvej 20 · 7130 Juelsminde · 75 68 30 99 · info@borreknob.dk

Se mere på borreknob.dk eller facebook.com/BorreKnob

79

OUTDOOR

Halvøens natur giver dig mange muligheder. Vi stiller paddle boards, og mountain bikes til rådighed. Tag et spil Krolf, gå en tur, eller tag fiskestangen med. Vi har desuden 3 golfklubber inden for en ½ times kørsel – og vi har Green Fee aftaler med alle tre.


8 vandreruter

...du ikke må snyde dig selv for Vandreruter med wow-faktor. Ganske enkelt. Snør skoene og nyd naturen i dit helt eget tempo. Her finder du strækninger, der passer til ethvert niveau og temperament.

CA. 2,4 KM

CA. 7 KM

CA. 8 KM

CA. 17,5 KM

Vandretur i Staksrode Skov Den gule rute i Staksrode Skov er krævende grundet de stejle bakker, men populær blandt både naturelskere og børnefamilier. Børnene elsker at klatre rundt på bakkerne og de væltede træer. Afsæt god tid til at nyde naturen og udsigten undervejs.

CA. 20 KM

Rundt om Bygholm Sø i Horsens Langs søbredden ligger en smuk, bynær vandrerute gennem skov og med masser af dyreliv. Her finder du også en god MTBrute og en ridesti. Og lige i nærheden ligger den smukke Bygholm Park med rekreative områder, et gammelt slot og resterne af Erik Menveds Borg.

CA. 21 KM

Tunø rundt På den lille bilfri ø garanterer vi idyllisk og autentisk ø-stemning med varieret terræn. Lyngbeklædt hede, eventyrlige skovområder, marklandskab og dramatiske klinter er bare noget af det, du vil opleve. Ruten er et absolut must på bucket-listen – især på grund af den populære skattejagt, hvor børn og barnlige sjæle modtager en gratis Tunø-medalje for deres bedrifter.

CA. 22 KM

Gudenåstien Voervadsbro-Emborg Følg den afmærkede sti langs Gudenåen. Ruten går gennem Bakkelandet og Søhøjlandet og krydser blandt andet historiske Klostermølle og det fantastiske udsigtspunkt Sukkertoppen – med en udsigt over Mossø, der er lige til din Instagram-profil.

CA. 36 KM

80

Fra Gudenåens kilde til Uldum Kær Følg Gudenåen gennem fredede naturområder fra dens udspring i Tinnet Krat til det store moseområde ved Uldum Kær. Den skiltede rute byder flere steder på flot udsigt over Gudenådalen, og du har rig mulighed for at observere den helt særlige naturtype, der præger denne del af Gudenåen med eng, skov og hede. Kaninoen på Endelave Du har med garanti hørt om pilgrimsruten Caminoen. På Endelave kan du til gengæld gå Kaninoen. Ruten, der er navngivet efter øens kendetegn er en 21 km lang (na)tour de force rundt om øen med en storslået udsigt ud over Kattegat. Kyststien Snaptun-Juelsminde Forbered dig på en gudesmuk og dejligt varieret vandrerute mellem de to stemningsfulde havnebyer Snaptun og Juelsminde – lige ved kysten! Du kommer gennem dybe skove, brede sandstrande, idylliske landsbyer og flotte herregårdsparker, inden du når frem til drønhyggelige Juelsminde. Banestien Horsens-Odder Frem til 1967 gik der tog mellem Horsens og Odder. I dag kan du tage de 36 km til fods ad en rute, der primært består af skov- og trampesti. Naturen langs kysten veksler mellem smukt landbrugslandskab med prægtige herregårde, sporadiske skovkatedraler og små landsbyer anlagt i banens storhedstid, der putter sig under summende vindmøller.


Kystlandet.dk

Udsigt over Horsens Fjord fra Banestien Horsens-Odder

Se vandreruterne i Google Maps Kyststien Snaptun-Juelsminde

OUTDOOR

Uldum Kær

En perle for vandrere

Med Danmarks højeste bjerge og eneste flod, Jyllands største sø, historiske monumenter midt i naturen og nogle af kongerigets smukkeste og bedst tilgængelige kyststrækninger er Kystlandet den perfekte uopdagede perle for vandrere.

81

Kaninoen på Endelave Tunø rundt


VelkomstGuide 2021

Eventyr på to hjul

Hvor går (cykel)turen hen? Her finder du lettilgængelige, skiltede ruter i idyllisk, uforstyrret natur og i næsten alle sværhedsgrader. Fladt landskab ved kysten, kuperede skovområder inde i landet og bølgende marker. Find cyklen frem, og tramp i pedalerne med os!

MTB i Bjerre Skov

Et af Danmarks bedste mountainbike-spor finder du i det kuperede og skovklædte landskab i Bjerrelide mellem Horsens og Juelsminde. Mere end 15 kilometer spor af varierende sværhedsgrad gør ruten til det perfekte mountainbike-eventyr.

Vidste du?

…at danskerne i gennemsnit cykler 1,6 km om dagen? Det gør os til et af de mest cykelglade lande i Europa kun overgået af hollænderne, der i snit cykler 2,5 km om dagen.

82


Kystlandet.dk

CA. 52 KM

Rundt om Horsens Fjord Cykelruten rundt om Horsens Fjord er en fantastisk smuk og varieret tur. Den kan sagtens tilbagelægges på én dag, men vi anbefaler at lægge en dag eller to oven i hatten for at få tid til masser af afstikkere, pitstop og unikke oplevelser. Underlaget er varieret lige fra grussti til fuldt asfalteret. Læs mere på side 76.

CA. 61 KM

CA. 100 KM

To hjul på Kulturringen Er du til en længere cykeltur gennem smukt og varieret landskab af bakker, kyst, skov, ø-hop og med kulturoplevelser på vejen? Så skal du følge den skiltede cykelrute Kulturringen. Den er i hele sin udstrækning 540 kilometer lang og fører dig gennem Østjyllands smukke natur og kulturelle seværdigheder – men du kan sagtens udvælge en enkelt eller et par stykker af de 20 etaper. Vi anbefaler at starte ved Moesgaard og slutte ved Rosenvold. Underlaget er asfalteret, og du følger hele eller dele af følgende etaper: 2, 3, 4 og 21.

83

OUTDOOR

Fladt terræn på Danmarks smukkeste jernbane Naturstien Horsens-Silkeborg er ikke en hvilken som helst sti. Det er industriel danmarkshistorie. Ruten fører dig gennem Bakkelandet med udsigt til nogle af landets højeste bjerge, over Den Genfundne Bro, forbi forladte togvogne og gamle stationsbygninger, en veteranbane og til sidst gennem Søhøjlandet. I 1968 kørte det sidste tog på ruten, og siden har strækningen været offentlig natursti. Du kommer kun sjældent ud på trafikeret vej, og samtidig er ruten belagt med asfalt og (som en gammel jernbanestrækning) flad som en pandekage.


VelkomstGuide 2021

Stensballegaard Golfklub

1. klasses golfoplevelse!

Golf er for alle - kom og pr

øv!

Pay & pla y9 kun 150 huller kr. Udstyr k an lejes kun 50 k r.

Nyd en sommerdag på en af Danmarks bedste baner med udsigt til Horsens Fjord.

T: +45 75 65 80 18

E: golf@stensballegaardgolf.dk W: stensballegaardgolf.dk

A: Stensballegaardvej 7, 8700 Horsens

PRØV EN DAG I KLUBBEN

Spil på Par-3-banen og få en frokostburger i Caféen

kr. 150,-

inkl. lån af golfudstyr

Odder Golfklub: www.oddergolf.dk • Åkjærvej 200 • tlf. 8654 5451 •

84

Caféen: www.odder-golfcafe.dk


Kystlandet.dk

Geniale golf baner

Livet er bare bedre på golfbanen. Nyd de smukke baner omgivet af skov og fjord, når du slår bolden afsted mod greenen. Hos os finder du golfbaner til ethvert niveau udstyret med topmoderne faciliteter.

En tur på golfbanen er en superhyggelig aktivitet, og alle kan faktisk være med. Nyd den friske luft, de smukke omgivelser og familiær konkurrence. Banen i Odder Golfklub er kuperet, kompakt og let at gå til med plads til alle – uanset alder og niveau. Har du aldrig spillet golf før, kan du derfor sagtens låne udstyr og teste dine evner på Par-3-banen ved køb af en “Golf og burger”-pakke. Stensballegaard Golf

...at du på Endelave kan finde en 5-hullers golfbane? Banen er åben om sommeren – og helt gratis at benytte. Kan du slå rekorden på 13 slag?

Odder Golfklub Horsens Golfklub

Horsens Golfklub er kendt for en 18-hullers-bane i et smukt og let kuperet landskab med mange synlige søer og vandløb. Klubben har desuden Danmarks eneste ratede par-3 bane: En 9-hullers-bane med ægte golfoplevelser i vente. Er du ikke den rutinerede golfspiller, kan du afprøve talentet på golfklubbernes pay & play-baner. Alt udstyr kan lejes, og bagefter venter en lækker frokost eller middag i en af de formidable golfrestauranter.

85

OUTDOOR

Vidste du?

Stensballegaard Golf er smukt placeret i udkanten af Stensballe ned til Horsens Fjord. Golfanlægget er af meget høj klasse og kendt som et af de bedste i Danmark. De elsker gæster, og vil med stor glæde byde dig velkommen i oasen ved Horsens Fjord.


VelkomstGuide 2021

Vidste du?

… at Outdoor Connection arrangerer guidede ture samt kurser i blandt andet kano og kajak i naturen omkring Gudenåen?

Kajak på Horsens Fjord

Kitesurfing ved Borre Knob

Styr på udstyret

Du kan leje udstyr til dit vandeventyr flere steder i Kystlandet. For eksempel hos Juelsmindehalvøens kajakudlejning, Horsens City Camping og Strandshoppen Saksild Strand.

HORSENS MARINA

HOP MED PÅ BØLGEN OG NYD FERIEN VED VEJLE FJORD

Atmosfære & maritim hygge

Vi udlejer: SUP Boards eller Sit-on-Top Kajakker inkl. Redningsveste

horsensmarina.dk Rosenvoldvej 19 · 7140 Stouby · +45 75 69 14 15 · rosenvoldcamping.dk

86


Kystlandet.dk

Stand up paddle ved Saksild Strand

Velkommen til et perfekt område til vandsportsaktiviteter! Kajak og stand up paddle er oplagt langs hele kyststrækningen, mens forholdene til kite- og windsurfing er særligt gode ved Alrø og Borre Knob.

Vandsport er populært som aldrig før. Og med god grund! Hvilken bedre måde at udforske naturen på end fra vandsiden, mens du samtidig får rørt de stive muskler? Stand up paddle har særligt vundet indpas i de danske havne- og strandmiljøer. Det er i sandhed balancens kunst. Men når du først har fanget den, så er det også udsigtens velsignelse.

Alle kan være med, du bruger kroppen og oplever naturen. Det er mentalt afstressende. Vores mange strande er magneter for solhungrende badegæster. Men det er heller ikke ualmindeligt at se kajakker komme glidende forbi ude på havet. Området er nemlig hjemsted for adskillige ro- og kajakklubber samt udlejningssteder.

87

OUTDOOR

Aktiv på vandet


Med snøren ude i den rene frihed

266 km kystlinje betyder overflod af muligheder for kystfiskeri. Læg dertil de mange søer og vandløb – og Kystlandet åbner sig som et rent fiskeparadis.

Kysten omkring Juelsmindehalvøen er varieret og rummer derfor masser af gode fiskepladser til ethvert niveau. Du kan fiske med spin eller flue, og fiskeriet kan praktiseres fra kysten såvel som fra en båd. Særligt ørreder er glade for vandene her, men også hornfisk, fladfisk og torsk er mulige at få på krogen.

Området er kendt for sit fremragende ørredfiskeri, der topper i perioden april-juni og septemberoktober. Vejle Fjord og Horsens Fjord er smukke steder at fiske. Området

nær molen på Alrøs spids er i særdeleshed populært blandt lokale fiskere, som vader ud til sejlrenden. Det gælder også på spidsen af Borre Knob lige på den anden side af fjorden, men vær opmærksom på, at det begge steder pludselig bliver meget dybt. Der er frit fiskeri ved de danske kyster – det vil sige, at du her ikke behøver at købe fiskekort. Norsminde Havn er også et godt sted at fiske. På grund af udløbet fra Norsminde Fjord er der nemlig en massiv mængde havørreder, der trækker frem og tilbage gennem havnen i deres vandring på vej til og fra Odder Å.

88

Særligt fredfyldte fiskeoplevelser får du i områdets mange søer og vandløb, men undersøg reglerne, før du smider snøren i. Ved de fleste søer og vandløb tilhører fiskeretten lodsejerne og lokale fiskeforeninger. Ud over det statslige fisketegn, skal du købe et specielt fiskekort til det pågældende fiskevand. Fiskekort, restriktioner, fredningstider og mindstemål til sportsfiskerforeningernes fiskevande kan fås ved henvendelse til den lokale sportsfiskerforening.


Kystlandet.dk

Et godt tip

Har du brug for gode råd til at komme godt i gang med kystfiskeriet, så besøg Effektlageret i Horsens, der også tilbyder et stort udvalg af fiskegrej.

Er du lystfisker mellem 18 og 65 år

...skal du have et gyldigt fisketegn. Køb det online på fisketegn.dk

UD I DET FRI

Fiskeri • Camping • Trekking

Vejlevej 70 • 8700 Horsens • 75 62 49 88 • effektlageret.dk • Gratis parkering ved døren

89

OUTDOOR

Danmarks store fiske- og outdoorbutik


VelkomstGuide 2021

Kunst, kultur & events Oplevelser der kan mærkes. Kystlandet har et bredt udvalg af spændende samtidskunst, tiltalende gallerier og dygtige kunsthåndværkere, der står klar til at fodre dig med ny inspiration og sanseindtryk. Der er også stadig masser af events og arrangementer, som du kan opleve i fuld tryghed - og mærke langt ind i sjælen.

90


Kystlandet.dk

#mærklivet

@flemming_ege_photo #horsensnyteater

@idamarietp #gin&tonicfestival

@hanne5 #horsensmiddelalderfestival

@heidi_zilmer #olegrønkunst

@lineunchained #juelsminde

@davidjervidal #hjarnø

KUNST, KULTUR & EVENTS

@annetteduborg #cafealrø

91

@goldenghetto #horsenskunstmuseum


VelkomstGuide 2021

Gallerier & kunsthåndværk Glem alt om køleskabsmagneter og postkort! Tag på opdagelse i vores mange inspirerende gallerier og kunstværksteder, og få lækre souvenirs med hjem, skabt fra naturlige materialer af nogle af områdets dygtigste kunstnere og kunsthåndværkere.

Kystlandet er et mini-mekka for kunstelskere! I vores lokale kunstgallerier står imødekommende gallerister klar til at byde dig indenfor. Tag dine kunstkammerater under armen, og udforsk for eksempel Gallery Hjorth, hvor du kan opdage nye talentfulde kunstnere såvel som allerede etablerede samtidskunstnere. Eller snig dig ind i det lille Galleri Gasværk ved Danmarks Industrimuseum i Horsens.

Også de lokale keramikere og glaskunstnere har ting, som du ikke finder andre steder. Vi anbefaler for eksempel Eva Keramik i Rude, som laver rakukunst, og Dorthe Bent, der laver farverig glaskunst og holder til på Den Gamle Station i Ørting mellem Horsens og Odder. Du bør også slå et smut forbi Pottemageren i Juelsminde, hvor multikunstner Marie Würtz har butik og værksted eller finde Karoline Illums unikke keramik i Sondrup B&B. Og i Odder finder du den fineste brugskunst hos blomsterbutikken Violen.

Du kan også tage til det 1.700 m2 store Galleri Brænderigården med dets omfangsrige udstillingsrum lidt uden for Horsens centrum. Hvert år kan du desuden opleve en kunstudstilling med værker af den lokale kunstner Marie Drewes, når hun holder majudstilling ved Voervadsbro langs den fredede del af Gudenåen.

Kunstkalender

For en rigtig bohemeoplevelse skal du besøge kunstnerne på områdets øer. Bliv inspireret hos Galleri Eggertart på Tunø og hos Galleri Mynster på Alrø.

92

Alt efter hvornår på sæsonen du besøger os, kan du få mindeværdige kunstoplevelser med på vejen. Læs mere om events og arrangementer i 2021 på side 96.


Kystlandet.dk

Få et overblik ...over alle Kystlandets gallerier og kunstværksteder på side 149.

Eggerart på Tunø

Galleri Kirkesvinget på Hjarnø

KUNST, KULTUR & EVENTS

Museumskort

Få adgang til Horsens Kunstmuseum, Fængselsmuseet, Industrimuseet og Horsens Museum med samme billet. Du får også to gange kaffe/te med i købet.

Marie Drewes

Karoline Illum

93


VelkomstGuide 2021

Horsens Kunstmuseum

Vil du have kunsten helt ind under huden, er et besøg på dette imponerende kunstmuseum et absolut must.

Størst og mest kendt på den horsensianske kunstscene er Horsens Kunstmuseum, som i over 100 år har budt publikum på et imponerende, fyldigt og varieret udvalg af moderne dansk kunst i en stemningsfyldt bygning med fantastisk lysindfald. Smukt beliggende i byparken Caroline Amalie Lund troner det kridhvide museum frem på toppen af parkens bakker med sit enkle design og “white cube”-arkitektur, der snildt kan hamle op med internationale standarder. I dag er en hel sal dedikeret til værker af bysbarnet Michael Kvium, der med sin særprægede, inddragende og karakteristiske stil har vakt global anerkendelse – og skabt stor debat.

Faktisk har museet verdens største samling af Kviumværker. I 2021 får du fornøjelsen af museets nye, storslåede udstillinger af samtidskunstnere såsom den amerikanske street art-kunstner Phoebe New York og den New York-baserede kunstner Nick Theobald i dialog med Emil Westman Hertz. Faste kunstnere i samlingen inkluderer desuden Erik A. Frandsen, Christian Lemmerz og Nina Sten-Knudsen. Kig også ind i museets butik, der har et spændende udvalg af tøj, bøger, plakater, spil, brugskunst og andre fine items, der er perfekte som feriesouvenir eller værtindegave.

94

Café med fokus på bæredygtighed

Hos museets økologiske café, Gordons Gæstebud, er du garanteret en smagfuld oplevelse. Dertil udsigt over Caroline Amalie Lunds smukke kastanjetræer samt flere af museumsparkens faste kunstinstallationer og skulpturer.


Kystlandet.dk

KUNST, KULTUR & EVENTS

Besøg vores 2000 m 2 store møbelunivers i Horsens, og lad dig inspirere af de mange danske og udenlandske k valitetsdesigns. Vi har både klassikerne og de yngre mærker.

Hverdage Lørdage 1. søndag/md. *

kl. 10:00-17:30 kl. 10:00-14:00 kl. 10:00 -15:00 *

Grønlandsvej 6-8 8700 Horsens T. 75 64 87 22

Dog ikke juni, juli og august

95


Events, byfester og festivaler Tag ud og mærk livet! Især Horsens er kendt for sin kærlighed til musik og kultur, men også i de mindre byer og på øerne er der kulturelle initiativer og events, som gør ferien fornøjelig.

Find aktuelle events i vores online kalender

Få stillet din oplevelsessult til en af de mange koncerter og shows på Horsens Ny Teater, Kulisselageret, Fængslet eller Forum Horsens. Er du på udkig efter gratis underholdning, kan du besøge en af sommerens mange by- eller havnefester, hvor musik og anden underholdning er en fast del af programmet. Bibliotekerne er undervurderede som aktivitetssted, men de har faktisk virkelig mange gode

96

arrangementer året rundt – gratis og ofte børnevenligt. Find også områdets kunstmarkeder, loppemarkeder og madmarkeder, som altid er superhyggelige.

Husk at undersøge vores online kalender, hvis du ikke vil gå glip af de der særlige live-oplevelser, der gør livet lidt sjovere.


Kystlandet.dk

Horsens Dyrskue og Madmarked

Sondrup Marked

Fever-Tree Gin & Tonic Festival på Serridslevgaard Gods

Hou Havnefest

Palsgaard Sommerspil ved Palsgaard Slot

Wall of Sound

97

KUNST, KULTUR & EVENTS

Snaptun Muslingefestival


VelkomstGuide 2021

Intet slår en hyggelig dag på tribunen I Horsens er fodbold den største sportsgren. Besøg byens stadion CASA Arena Horsens, hvor du kan følge områdets fodboldklub, AC Horsens, når de tørner ud på grønsværen.

AC Horsens blev stiftet for over 25 år siden i 1994 som et samarbejde mellem FC Horsens og Horsens Forenede Sportsklubber. Klubbens drøm om at rykke op i Superligaen blev endelig en realitet i 2005 med en serie på 20 kampe uden nederlag – heriblandt 12 sejre i træk. Begge dele er stadig klubrekord den dag i dag. Med blot få afstikkere til landets næstbedste række har AC Horsens siden spillet mod landets bedste fodboldhold.

arbejde. Det går som en “gul” tråd gennem både spillere, stadion og fans.

Holdet går under kaldenavnet “Den Gule Fare”, og du kan kende spillerne på deres gule og sorte dragter. Klubbens værdier er sammenhold, ydmyghed og hårdt

Intet slår en hyggelig dag på tribunen. Det skulle da lige være, når favoritholdet sejrer!

Horsens er også hjemstavn for Horsens IC, et af Danmarks stærkeste hold i basketball. Holdet spiller deres hjemmekampe i Basketligaen i Forum Horsens. I samme hal spiller damerne fra Horsens Håndboldklub i Danmarks bedste håndboldrække.

98


Kystlandet.dk

Kampdage i kalenderen I kalenderen på visithorsens.dk kan du se datoer for hjemmekampe og andre sportsarrangementer.

“Den Gule Fare” blev stiftet for over 25 år siden

Mærk stemningen på CASA Arena

KUNST, KULTUR & EVENTS

Kender du det?

...at man bare trænger til en kold øl efter en god fodboldkamp? I Horsens kommer du hverken til at tørste eller kede dig. Her finder du både natklubber, barer, pubs, bodegaer og caféer – hyggelige, festlige, finurlige og pokkers godt selskab.

99


VelkomstGuide 2021

Hyggelige byrum & shopping Jo jo, naturen er da dejlig. Men har du mærket atmosfæren i vores byer? Der er ikke noget hyggeligere end at slentre gennem byen, ose i butikker, indsnuse det lokale liv og mærke den ivrige stemning i de små gader. Butikkernes personale er smilende og nærværende, og de er fænomenale til at give god service.

100


Kystlandet.dk

#lokalcharme

@hafdishilm #juelsminde

@brendan.t.field #horsens

@maerkbyen_horsens #åboulevarden

@stinnagredsted #snaptun

@raisfoto #odder

@tourideas_conceptstorie #horsens

@meinischu #juelsminde

101

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

@sarves85 #jeggikodderrundt


VelkomstGuide 2021

Storbyens energi og den lille bys charme

Åh, Horsens! Industribyen, der har storbyens kvaliteter uden egentlig at være en storby. Fri for trængsel, tranghed, travlhed og stress. Rig på kunst, iværksætteri, sjæl, gastronomi, musik, grønne oaser og kulturliv. En charmerende by forankret i sin historiske baggrund. Og helt sin egen.

Horsens har formået at udnytte fortiden som fængselsog industriby til sin fordel og skaber i dag vedrørende og autentiske oplevelser for alle, der kommer på besøg. Det nyrenoverede centrum indbyder til aktivitet og liv i gaderummet. Her er plads til at slå sig ned og mærke livet i byen. Her er drønhyggelige restauranter og fortovscaféer – både i den brede gågade og de intime sidegader, der driver af god stemning.

Smuk og udfordrende street art pibler frem fra byens hemmelige kroge.

En simpel gåtur gennem Horsens forvandles hurtigt til en kunstvandring, når bybilledet pludselig byder på farverige og overraskende detaljer. Byens smukke gavlmalerier er at finde overalt – hos Horsens Kunstmuseum finder du en gratis guide til skulpturer og street art, som du kan tage med dig på din kunsttur. Horsens tiltrækker såmænd også de friske udendørstyper, der kan lide lidt grønt sammen med deres brosten. Bystranden Langelinie er forfriskende at spankulere, lege eller slå sig ned på, mens historiske Bygholm Park helt inde i centrum er favorit-udflugtsstedet for mange horsensianere.

102


Kystlandet.dk

Bygholm Sø

Bogdan Scutaru, Tordenskjoldsgade

Chifumi Kruhom, Mælketorvet

Bliv godt klædt på til at gå på opdagelse blandt kunsten i gadebilledet

Langelinie

I MIDTEN AF BYEN!

Besøg Bytorv Horsens og få et varieret udbud af butikker, der byder på mode, elektronik, boligaccessories og skønhed. Samt et bredt udvalg af spisesteder, der kan tilfredsstille enhver smag. Se åbningstider på bytorvhorsens.dk

Søndergade 10 - 14, 8700 Horsens

103

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Shopping


VelkomstGuide 2021

VE L K O M M EN T IL J ØRGE NSE NS H O T EL Kig ind til gode oplevelser og god stemning. · Boutique hotel · Restaurant Eydes · Terrasse · Vinbar og Vinbutik

Søndergade 17 · DK-8700 Horsens · +45 3840 1744 info@jorgensens-hotel.dk · jorgensens-hotel.dk

sjov og ballade musik og dans detailhandel fællesaktivitet farve i hverdagen

Sammen om mere...

liv i midtbyen shopping julehygge fællesskab fest i gaden Åbningstider for byens butikker: Mandag - torsdag: 10-17.30

Find os på: www.cityhorsens.dk facebook.com/cityhorsens

Fredag: 10-18 Lørdag: 10-14

104


Kystlandet.dk

Shopping i Horsens En shoppetur i Horsens er en oplevelse for alle aldre, for hele familien og for samtlige i venneflokken. I gågaden er der plads til at trække vejret, dejlige områder at være sammen i, lækre spisesteder og dertil aktiviteter og kunst omkring hvert et hjørne.

I centrum alene er der over 150 butikker, hvor du kan få dit kreditkort luftet og din shoppelyst stillet. Du finder præcis det, du mangler, og så lidt mere til. Men ærlig talt, så synes vi ganske enkelt ikke, der er noget hyggeligere end at gå rundt i de små gader og indsnuse stemningen. Det er derfor, vi kommer igen og igen og igen.

Teaterfestival i Søndergade

Shopping i Jessensgade

Gratis arrangementer

Hold øje med spændende og gratis arrangementer under åben himmel, som du kan opleve, mens du shopper. Se kommende arrangementer i kalenderen på visithorsens.dk

Når du tager på shoppetur i Horsens, kan du finde alt fra det nyeste modetøj, brugskunst i dansk design til legetøj, hobby & fritid, delikatesser og meget mere. De vigtigste danske og udenlandske brands er repræsenteret, men du vil i høj grad også opleve at blive overrasket over de små butikkers udbud og detaljer – besøg for eksempel Blindes Arbejde, som laver flot håndarbejde fra bunden. Tag også et smut forbi Jacobsen Plus, hvor du finder Louis Poulsen, Fritz Hansen og Hay – alt det bedste inden for dansk design.

105

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Byens kulturliv har også sat sit præg på centrum. Næsten hver weekend, i ferier og på helligdage er der hyggelige aktiviteter og gratis arrangementer i gang på Torvet og i Søndergade. Du finder også underholdende børneaktiviteter inde i bytorvHORSENS, hvor der samtidig er fyldt med spændende butikker for de voksne.


VelkomstGuide 2021

Danmarks hyggeligste havneby Mens bådene vugger roligt på vandet, er der liv og glade dage langs kajen, hvor lyden af børnelatter blander sig med klirrende bestik fra de spisende gæster. Marinaen i Juelsminde er byens hjerte og en feriedrøm på et sølvfad.

Med et uimodståeligt havnemiljø, strande i topklasse, legepladser på stribe, restauranter og caféer samt et aktivt butiksliv har Juelsminde alt, hvad dit og familiens ferie-hjerte måtte begære.

Byen er stopfyldt med havnecharme, som du kender det fra de sydeuropæiske kystbyer, men uden nærgående tjenere.

Her er havudsigt ikke noget, du betaler ekstra for, men en naturlig følgesvend næsten uanset, hvor du bevæger dig hen. På havnen finder du både tillokkende spisesteder med havfriske fiskeanretninger og is til de lækkersultne samt havnemuseum, legeplads og krabbevæddeløbsbane.

I forlængelse af havnen ligger en af Danmarks bedste og mest børnevenlige strande, og byen rummer to minigolfbaner og flere legepladser. Særligt den store Juelsminde Naturlegepark er et tilløbsstykke for børn og barnlige sjæle. Perfekt placeret mellem Horsens Fjord og Vejle Fjord, er Juelsminde en populær destination for det sejlende folk – og alle andre, der tiltrækkes af saltvand. I den charmerende havneby er alt inden for gåafstand. Kun få meter fra vandkanten kan du shoppe i de hyggelige butikker eller bevæge dig ind i byens baghave, Tofteskoven, til fods eller på mountainbike.

106


Kystlandet.dk

Krabbefangst på havnen

Juelsminde Naturlegepark

Viste du?

…at du kan gå på gratis skattejagt i Juelsminde? Turen bringer dig bl.a. forbi Naturlegeparken, og til slut får skattejægerne både guldmønt og -medalje.

125 år – lige midt på vandkortet

107

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Juelsminde Havn & Marina


VelkomstGuide 2021

- Papir, leg og læselyst

Tid til fordybelse

IN JUELSM

DE HAVNEMUSEUM

Et maritimt tilbageblik

Spil Bøger Farveblyanter Papirartikler Hobbyartikler Kontorartikler Pasfotos Og meget mere

...hvor skibe var lavet af træ og mænd af jern. Børn under 12 år samt medlemmer af museet - gratis adgang.

Havnegade 12 · 7130 Juelsminde · +45 2713 2535 havnemuseum.dk · juelsminde@havnemuseum.dk

Buchs Boghandel Odelsgade 29 - 7130 Juelsminde - 75 69 30 59 5945@bogpost.dk

Husk!

Kunst- og kunsthåndværkermarked i Pottemagerens have 24. og 25. juli 2021 Find os på Facebook og Instagram:

www.facebook.com/juelsmindepottemageren eller @lerogco

Du kan finde alt hvad hjertet begærer i Juelsminde juelsmindeshopping.dk juelsmindeshopping.dk

Marie Würtz · Juelsgade 7 · 7130 Juelsminde · Tlf. 2140 7306 www.pottemageren-juelsminde.dk · mw@pottemageren-juelsminde.dk

108


Kystlandet.dk

Shopping på havnekanten

Når Juelsminde bryster sig af at være for hele familien, er det selvfølgelig også for mor og far. Juelsmindes hyggelige gader byder på flere specialbutikker til den kræsne køber med alt fra modetøj, strandudstyr, boligindretning og håndlavede unika.

Kun få steder i Danmark får du en shoppingoplevelse som i Juelsminde. Butikkerne ligger så tæt på havnen, at du næsten kan høre bølgeskvulpet, mens du handler. Det er så hyggeligt! Efterfølgende kan du slentre en tur til badestranden, fange krabber med børnene, nyde en is på lystbådehavnen eller spise en frokost med udsigt til det maritime liv.

Lykke & Lykke

Sjørs

Fra havnen op mod den store nye naturlegepark kan du slå et smut forbi byens gadekær, svanesøen. Ren idyl for store som små.

Buchs Boghandel

Læs mere om Danmarks hyggeligste havneby og find masser af events og aktiviteter på visitjuelsminde.dk.

Et godt tip

Med gratis parkering midt i shoppegaden, bliver det ikke nemmere.

109

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Sjørs byder på delikatesser, brugskunst og mode, mens Lykke & Lykke fører alt fra tøj og sko til smukke smykker. Mageløs keramik finder du hos Pottemageren, hvor du (eller børnene) endda kan få lavet et fint krus med eget navn på til evigt minde om turen. Du kan også finde feriens brætspil hos Buchs Boghandel.


VelkomstGuide 2021

Havne(byer) med charme Vi har mange smukke havne. Juelsminde er én af dem. Så er der dem på øerne. Og så er der de andre, som hver har deres helt egen tiltrækning. Læs med!

De store og små sejlskibe ligger og vugger i vandet. Sejlerne og de besøgende på havnen trasker afsted i roligt tempo. Nogle ordner et par gøremål, andre spiser en is, og det hele er med til at slå en hyggelig, maritim tone an, som er skøn at læne sig tilbage i.

110


Kystlandet.dk

Horsens

Vi elsker Horsens Marina for sin beliggenhed og livlighed. Den har bevaret sit oprindelige maritime præg med hyggelige træskure fra det gamle fiskerimiljø. Til børnefamilien er der en stor legeplads, en krabbebro og sågar en trækfærge til børn og barnlige sjæle. Der er mange nye, spændende projekter på havnen lige nu – herunder havnebadet, som åbner i sommeren 2021! Nyd et dejligt måltid og et køligt glas vin hos Pynten, med eminent udsigt over marinaen.

Hou

Du kender måske Hou som færgehavnen med afgange til Tunø og Samsø. Men Hou er meget mere end det. Lystbådehavnen byder på klassisk, dansk maritim stemning, mens der også er bevaret masser af ægte, upoleret færgehavnsmiljø. Smut til Hou og slå dig ned med en kold øl om sommeren eller en kop varm kakao i vinterkulden. Havnen ligger ganske tæt på Odder og nogle af områdets bedste strande. Norsminde

Snaptun

Sejlere (h)valfarter til denne super-børnevenlige marina i hyggelige omgivelser, perfekt placeret ved indsejlingen til Horsens Fjord. En stor legeplads, en pagode, et ishus og flere spisesteder samt små “kratstier” langs stranden gør havnen til et aktivitetsmekka for de små. Her er der altid gang i den, især på grund af færgefarten til Endelave og Hjarnø. Med nærheden til øerne og andre havne, har havnen desuden alt, hvad dit familie-ferie-hjerte kunne ønske sig.

Rosenvold

Hvis du leder efter en rolig og intim lystbådehavn i naturskønne omgivelser, så er Rosenvold oplagt for dig. Beliggende i indsejlingen til Vejle Fjord er du omgivet af skov og strand, kun en ganske kort gåtur fra nogle af områdets store naturoplevelser. Rosenvold er det helt rigtige sted at komme ned i gear.

111

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Den hyggelige lystbådehavn ved Norsminde Fjord er den perfekte destination for en dagsudflugt på en varm sommerdag. Først og fremmest på grund af de udsøgte spisesteder – uanset om du er til fiskefrikadeller hos Norsminde Fiskehus eller gourmetmad på historiske Norsminde Kro. Tag familien med, køb en is, eller gå en tur ved vandet. Norsminde ligger lige i smørhullet, hvor Norsminde Fjord møder Kattegat via en sluse og et smalt indløb.


Stationsbyen med hjertet på rette sted Du må ikke snyde dig selv for en smuttur til Odder. En gammel stationsby med smukke bygninger, en hyggelig gågade, grønne områder, stemningsfulde torve og en rislende å, der løber lige igennem. Og selvfølgelig en gratis skattejagt!

Odder er både en hyggelig handelsby og en tryg by for dine børn at færdes i. Her er et væld af butikker i en god blanding af kendte kædebutikker og indbydende specialbutikker. Nyd en tiltrængt pause på Polititorvet, hvor åens rislen tilføjer ekstra charme til den klassiske torve-stemning. Det er absolut et af vores yndlingssteder i byen. Odder summer af liv og aktiviteter for både børn og voksne, og så er den nem at overskue.

Skattejagten fører jer forbi alle de vigtigste steder i byen, mens I lærer lidt om områdets historie og løser opgaver undervejs. Hent skattekortet hos Mr. Lønskov på Torvet eller på visitodder.dk og få en speciallavet medalje med hjem, når I har gennemført skattejagten. Husk også at slå jer løs i naturen uden for byen. Odder har sine smukke kyster med lange, børnevenlige strande, hyggelige havne, grønne bakker, bølgende kornmarker, vindmøller og blå fjorde.

Start på Torvet og prøv skattejagten Odder Rundt.

112

Vidste du?

… at byen ikke er opkaldt efter dyret “Odder“? Navnet hentyder sandsynligvis til et kryds mellem to vande eller et vadested. På kommunens byvåben ser du også to vandløb, der mødes og skaber en odde.


Kystlandet.dk

Annes Frokost & Sandwich

Tag på byvandring i Odder med kunsten for øje Få en gratis Odder-medalje med hjem CentralHotellet

BESØG ODDERS STORE LOPPEMARKED

– OVER 400 M2 FYLDT MED SPÆNDENDE TING OG SAGER

Hos Portobello finder du blandt andet retroting, tøj, møbler, glas, keramik, porcelæn og meget mere. PORTOBELLO Rådhusgade 96B – 8300 Odder Se vores åbningstider på www.portobello8300.dk

mos mosh · neo noir · stine goya lolly’s laundry · munthe moss copenhagen · co’couture stine a · angulus · sofie schnoor billi bi · bruuns bazaar rabens saloner · gai+lisva second female · pernille corydon blanche · mads nørgaard nué notes

VÆR MED I VORES KUNDEKLUB, OG FÅ

10% PÅ ALLE NYE VARER

Rosensgade 37 8300 odder Tlf.+45 42 40 52 07 kysthuset.com

113

åbningstider: mandag-torsdag 10.00-17.30 fredag 10.00-18.00 lørdag 10.00-14.00

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

kysthuset

Odder Museum


VelkomstGuide 2021

114


Kystlandet.dk

- VIOLEN -

FOKUS PÅ KVALITET OG KREATIVITET Banegårdsgade 10, 8300 Odder

Kom indenfor i vores blomsterforretning og køb en kop kaffe, sæt jer i butikken og nyd omgivelserne eller gå en tur i gårdhaven. På 1. sal finder I vores Galleri, med skiftende udstillinger.

BUTIKKEN HAR ET SPÆNDENDE UDVALG AF Buketter · Spændende planter · Skjulere · Keramik · Glas Brugskunst · Coffee-table-bøger · Udstoppede fugle · Gin · Rom Likører · Vin · Øl · Tonicvand · Delikatesser · Chokolade · Flødeboller

Bubble Waffle med ægte Italiensk is fra gr’ISERIET Man-fre 7-17.30 Lør/søn 7-16 Strandvejen 11 - Saksild Tlf. 86 55 82 05

I butikken har vi

frisk brød fra eget bageri, hjemmelavet italiensk is, frisk kød, frugt og grønt, kolonial, mælkeprodukter, slik, vin, øl og vand osv... HØLKEN STRAND GR’ISERIET & HYGGE Strand Camping Toldvejen 50, 8300 Odder

Håndkøbsudsalg fra Odder Apotek

115

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Tag på udflugt ved Hølken Strand

-in Driveeri bag


VelkomstGuide 2021

OPLEV ODDER Den aktive handelsby

Spis go

dt

Restau ranter, caféer o takeaw g høj kva ay af li for enh tet og ver sma g

Gratis SKATTEJAGT Odder rundt

Tag me d på grat is skatteja gt

E

GRA

A LJ

S MED TI

Gå Odder rundt, find posterne og vind en medalje. Hent dit kort hos MR Lønskov eller print det fra visitodder.dk

HUSK

is 00+ grat Vi har 10 pladser gs n ri parke igladersamt hurt l elbil ti n io stat

116

HANDEL MED HJERTET


Kystlandet.dk

Shopping i Odder

Med en blanding af specialforretninger, kendte kædebutikker og supermarkeder, får du brug for at medbringe den helt store taske.

Fra dansk design til lokalt håndværk, Fra livsstil og boligindretning til sportsudstyr og skønhedspleje. Odder har for eksempel en af landets største Kvickly-butikker med en mere end velassorteret vinafdeling. Og en lille, hyggelig specialvarebutik ved navn Blas Kaffe & The, som det endnu ikke er lykkedes os at forlade uden at have værtindegaver med hjem til det næste halve år.

Køb en souvenir med hjem, eller besøg en af modebutikkerne, hvor du altid kan få noget inden for kendte og lokale mærker. Vi anbefaler for eksempel Kysthuset, Anna & Søs og Mr. Lønskov. Besøg også Violen, som er så meget mere end en blomsterbutik. Her får du unik brugskunst, smukke planter, blomster og anbefalinger med på vejen. Elsker du at gøre et godt genbrugsfund? I Odder bugner det med spændende antikviteter, retroting og loppebutikker. Her finder du “jeg-må-have-denmed-hjem-genstande”, der måske ovenikøbet fortæller om områdets historie. Inde i byen skal du forbi Portobello, mens Lopper & Landstil

117

og Møllebo Antik byder på solide loppe-oplevelser lidt længere ude på landet. Der er mange andre spændende butikker i Odder på både den centrale gågade og i de små sidegader. Få et overblik på visitodder.dk, eller tag en hyggelig slentretur gennem Odders gader og lad dine øjne lede dig.

Vidste du?

…at der er 1000 gratis parkeringspladser i Odder, der alle er i gåafstand til butikkerne?

HYGGELIGE BYRUM & SHOPPING

Vild med at shoppe? Det er vi, kan du tro. Derfor er vi også glade for at kunne præsentere dig for handelsbyen Odder, hvor det vrimler med shoppemuligheder inden for meget kort afstand.


VelkomstGuide 2021

Madoplevelser Gå på opdagelse i Kystlandets delikate spisekammer, og gør spisetid til dagens højdepunkt. Områdets gårdbutikker, restauranter, caféer og vinhuse flyder over med suveræne råvarer og velsmagende menuer. Er du til social dining, klassisk dansk, verdensmad eller børnevenlige menukort? No worries – vi har det!

118


Kystlandet.dk

#gastrotastisk

@annemariebaastrup #frumøllersmølleri

@juliekmj #vestergaardmølleri

@charlotteoerting #cafe alrø

@raisfoto #hoteljuelsmindestrand

@victoriachangizi #karensmindefrugtplantage

MADOPLEVELSER

@moehrsteakhouse #smagenafmøhr

@helleskitchen #norsmindekro

@casperreiff #dollys

119


VelkomstGuide 2021

Food Map

Har du det også sådan, at maden er en af de vigtigste ingredienser i en god tur? Synes du også, at den bedste souvenir er den, der smager godt? Så har du det præcis ligesom os.

Lad vores food map lede din tur – i ægte jord-til-bord-stil. Du finder ud til områdets lokale producenter og får ofte mulighed for at kigge ind bag forhænget og lære en masse om råvarer, håndværk og dedikation. Det kan være den perfekte måde at kombinere for eksempel cykelferie med udsøgte smagsoplevelser. Tag en tur på vingård, besøg et mølleri, eller følg tilblivelsen af øl og røgsalt. Hos flere af stederne er økologi og bæredygtighed i fokus, og produkterne er hånd- og hjemmelavede. Medbring gerne en tom kurv, som du kan fylde med lækkerier. Og måske lidt glas og tallerkner, et skærebræt og en skarp kniv, hvis det skal blive en rigtig vild dag.

120


Kystlandet.dk

Din guide til det lokale spisekammer

Find Kystlandets food map her og tag afsted med det samme. Husk selvfølgelig at holde masser af spisepauser.

Fru Møllers Mølleri Vejlskovgaard Mælkeri

MADOPLEVELSER

Øko Ged & Grønt

Vestergaard Mølleri

121


VelkomstGuide 2021

Juelsminde

Når kun det bedst er nok

Kiosk Bager Slagter Delikatesse

Tunø Bryggeri fremstiller:

Velsmagende øl i flere varianter, samt æblecider, jordbærvin og mjød.

Brugsen i Juelsminde er byens førende dagligvarehandel, med alt hvad du har brug for på din ferie.

Besøg bryggeriet og nyd en kølig øl og udsigten på terrassen.

Rousthøj alle 53 · 7130 Juelsminde · Tlf.: +45 7569 3600

Tunø hovedgade 8 · 8799 Tunø · +45 4018 7431 · tunobryggeri@gmail.com

Lækker mad I FANTASTISKE OMGIVELSER ÅBENT ÅRET RUNDT Torsdag - søndag 10:00 - 21:00 Udvidede åbningstider i sommerhalvåret opdateres løbende på facebook og hjemmesiden. FØLG OS PÅ FACEBOOK ELLER KONTAKT OS PÅ booking@fiskehusetnorsminde.dk tlf. 2555 5203 www.fiskehusetnorsminde.dk

122


Kystlandet.dk

ALT DET GODE SAMLET PÅ ÉT STED GÅRDBUTIK • SLAGTERI • ISMEJERI • RESTAURANT

Tunø Røgeri #SmagenAfRøg

Smagen af røg, er smagen af gode råvarer og bål, røget på traditionel vis over åben ild. Tunø Røgeri ApS · Tunø Hovedgade 1 D · 8799 Tunø · info@tunoeroegeri.dk

Bjeragerhougaard - Bjeragervej 35 - 8300 Odder Se åbningstider på frumollersmolleri.dk

Se åbningstider og mere: tunoeroegeri.dk

BESØG

- BARRIT MEJERI

Selvpluk

EN SLIKBUTIK FOR VOKSNE! Barrit Mejeri er et af Danmarks mindste og ældste andelsmejerier. Siden 1887 har der været gang i det lille mejeri, som ligger i Barrit Stationsby.

og Gårdbutik

I vores butik sælger vi selvfølgelig vores egne gode flødeoste, med et væld af forskellige smage. Derudover fører vi et velvoksent sortiment af andre gode danske oste samt en del udenlandske oste.

Kirsebær & Blommer Hindbær, Brombær & Blåbær Æbler & Pærer

ÅBNINGSTIDER I OSTEHULLET Fredage kl. 13-17 / Lørdage kl. 9-14

FIND OS PÅ FACEBOOK

Åbningstider m.m.:

karensminde.frugt

Eriksmindevej 38, 8300 Odder

BARRIT MEJERI • Brølbæk 5 • 7150 Barrit • Tlf. 75 69 10 23 www.barritmejeri.dk

123

MADOPLEVELSER

OSTEHULLET


VelkomstGuide 2021

Vejbodens magi

Snup en pose friske gulerødder og hjemmelavet marmelade – men husk at betale. De selvbetjente vejboder bygger på en gammel, dansk tradition og dyb tillid til andre mennesker. Det er da smukt!

Hjarnø Kartofler

Karensminde Frugtplantage

Tag på vejbodsjagt på den jyske østkyst

Fru Møllers Mølleri

124


Kystlandet.dk

Vejboden er åben

Overalt støder du på de små vejboder, hvor du kan købe alt fra bær og frugt til æblemost, marmelade og de friskeste grøntsager. Med inkluderet frisk luft og naturskønne omgivelser er det den perfekte familieudflugt.

Drøn videre til Karensminde Frugtplantage og få fat i deres lækre, hjemmepressede most og selvfølgelig en bakke fantastiske kirsebær, som man godt må spise i bilen. Hos Karensminde finder du også lækre æbler, pærer, blommer og andre bær – og du kan endda vælge at plukke dem selv. Tag også forbi Brandbygegaard og fyld bilen op med cider og vine fra det økologiske landbrug.

Den lidt større udgave af vejboden er gårdbutikken. Og gårdbutikker skorter det bestemt heller ikke på. Fru Møllers Mølleri er en fuldendt og autentisk landoplevelse, med alt hvad dertil hører. Sørg for at afsætte god tid, så du både kan nå forbi ismejeriet, slagteriet, gartneriet og mølleriet – og fyld kurven med friskbagt brød, aioli, kage og mel til hjemmelageret.

I den sydvestlige del af Kystlandet ligger skønneste Blåbærgården, som er så charmerende, at det halve kunne være nok. Er du her i den korte blåbærsæson i juli og august, er det et must for enhver gårdbutik-elsker. Find mange flere gårdbutikker i oversigten på side 151, og gå selv på jagt efter vejboderne.

125

MADOPLEVELSER

Noget af det bedste ved at suse rundt i Kystlandet er de mange hyggelige gårde, du møder på din vej. De leverer lokale produkter af høj kvalitet til restauranter, supermarkeder og til andre lokale. Men du kan da også få lov at smage! Tag på udflugt i landskabet og find lækre råvarer lige i vejkanten.


Dansk mad

De klassiske danske retter er en evig feriefavorit. Tag på rundtur i det traditionelle danske køkken, hvor menuen står på solid “mormormad”, der mætter og får smagsløgene til at danse.

I Kystlandet går en dansk hakkebøf, stegt flæsk, tarteletter, smørrebrød eller en perfekt stegt rødspættefilet aldrig af mode. Den vel nok mest kendte af de danske retter er stegt flæsk med kogte kartofler og persillesovs – ofte serveret med rødbeder og syltede agurker eller asier. Retten blev udnævnt som Danmarks nationalret i 2014, og kan findes hos blandt andre restauranten Dollys i Horsens, Pejsegården i Brædstrup og Korning Kro. Stegt fiskefilet med

udsigt over marinaen finder du hos Pynten i Horsens. Det er en sikker vinder! Vi kan også varmt anbefale en tur til den hyggelige ø, Alrø, hvor du finder flere gode spisesteder med klassiske danske retter på menuen. Prøv for eksempel Café Alrøs berømte kæmpe-tarteletter, eller nyd udsigten over fjorden, mens du spiser et stjerneskud eller en pariserbøf på Møllegården – en gård, der i øvrigt kan findes i forfatter Morten Korchs værker.

126

Eller tag til Bakkelandet og besøg Det Gamle Posthus, eller til Kystlandets top ved Norsminde Fiskehus. Også her er stjerneskuddet en favorit blandt gæsterne. Er du til det kolde bord, så besøg Restaurant Møllers i Juelsminde eller Mejeriet Tunø på den lille Kattegat-ø, der begge serverer en fortræffelig kulinarisk klassiker: Dansk smørrebrød. Hos Folkebistroen i Odder kan du få en 100% økologisk udgave af den populære spise - og mange andre klassiske bistro-retter med et twist.


Kystlandet.dk

Smørrebrød

Danmark er blevet verdenskendt for sit smørrebrød: En åben sandwich, hvor bunden er en skive rugbrød smurt med smør eller fedt, der efterfølgende er pyntet med et godt lag pålæg. Danskerne har spist smørrebrød siden omkring 1880, da industrialiseringen betød, at mange arbejdere var væk hjemmefra hele dagen og derfor blev nødt til at tage madpakker med

Fisk med havneudsigt hos Restaurant Pynten Klassisk smørrebrød hos Mejeriet Tunø

Kæmpe-tarteletter hos Café Alrø

Dollys på havnen i Horsens

Norsminde Fiskehus

MADOPLEVELSER

Klassisk køkken

Dollys er en familievenlig, klassisk dansk a la carte restaurant beliggende på havnen lige ved havnebadet. Nyd et måltid eller en cocktail på vores terrasse og tag en dukkert. Vi serverer hjemmelavet mad baseret på gode danske råvarer

Havneindløbet i Horsens

dollys.dk

Siden 1993 Havnen 15

8700 Horsens

127

Tel: 75623481


Ekstraordinær gastronomi Hos os finder du suveræne restauranter og spisesteder, de bedste lokale råvarer, veludvalgte vinkort og eksklusive omgivelser, der giver dig ægte gourmetoplevelser. Bon Appétit!

I toppen af Kystlandet, ved Norsminde Fjords charmerende havn, ligger en sværvægter inden for dansk gastronomi. Norsminde Kro, der har eksisteret siden 1693, byder både på et brasserie og Restaurant Près, en gourmetrestaurant på allerhøjeste niveau samt en autentisk vinkælder, hvis lige du skal lede længe efter.

I Horsens udgør gågaden og de stemningsfyldte gader i nærheden byens gastronomiske nerve. I Horsens kan du få næsten alt, hvad maven begærer, uanset om du foretrækker det nye eller det klassiske, det pikante eller det delikate. Besøg for eksempel det moderne steakhouse MØHR, nyd Gasfabrikkens veludvalgte, økologiske sæsonmenuer, eller mæsk dig i street food fra de varierede madboder hos Posthuset.

Har du svært ved at beslutte dig? Hos Ji-Mi’s i latinerkvarteret skal du blot vælge om du vil have fem eller syv lækre gourmetretter, og så ellers læne dig tilbage og nyde stor mad i en intim restaurant og i overordentligt godt selskab.

Midt i Odder titter smagen af en lille, romagnolsk landsby frem i bylandskabet. Vecchio Convento betyder “Det gamle kloster”, og i denne familiedrevne restaurant får du serveret det ægte Italien, ærlige råvarer og dyb passion for mad, vin og klassisk gastronomi. En overraskende og helt særlig oplevelse. Også restauranten hos Hotel Juelsminde Strand er absolut et besøg værd for dig, der vil spise ekstra godt. De producerer tilmed deres egen vin! Med udsigt over Juelsminde og Kattegats blå hav kombineret med en spændende sæsonmenu er der garanti for en helstøbt og velsmagende oplevelse. På Alrø kan du spise i en renoveret grisestald. Det er ikke engang for sjov! Faktisk vil vi sige, at du sjældent har spist så godt på så lille en ø. Tidssvarende, sæsonbetingede retter med et personligt touch. Velbekomme. Se den fulde oversigt over Kystlandets spisesteder på side 150.

128


Kystlandet.dk

Møhr Steakhouse

Hotel Juelsminde Strand

Gasfabrikken

Social dining

Norsminde Kro

Prøv delemadskonceptet social dining hos Griffenfelds ved Stensballegaard Golfklub – en intim madoplevelse med udsigt til én af Danmarks smukkeste golfbaner.

129

Møllegården på Alrø

MADOPLEVELSER

Griffenfelds


VelkomstGuide 2021

Overnatning Du finder nemt et sted at hvile dit trætte feriehoved. Det er så svært at nå det hele på én dag. Derfor er det godt, at dine muligheder for at overnatte er lige så forskellige, som de er mange. Et feriehus med havudsigt, en hyggelig campingplads eller B&B? Eller hvad med at sove i et ægte fængsel, et luksuriøst spa-hotel, en herregård fra 1775 eller et restaureret palæ? Du skal bare vælge.

130


Kystlandet.dk

#værelsemedudsigt

@davidjervidal #bygholmcamping

@juliekmj #vestergaardmølleri

@sondrupbb #sondrup

@louisemonielsen #sleepinfængslet

@catrineholst #hotelopus

@annagru_dk #tunø

@emilieadamsen #vejlefjordhotel

OVERNATNING

@camp_aastedbro #gudenåen

131


Spa og wellness på første klasse Endelig ferie! Det er tid til afslapning. Og til forkælelse. Og helst begge dele på samme tid. Hvis dét er ferie for dig, så vil du være vild med Hotel Vejlefjords Kur & Spa. Tag vennerne eller kæresten med – men lad eventuelle børn blive hjemme. Det her er din dag.

Mmmm – så kort kan det siges. Hotel Vejlefjord byder på forkælelse for krop og sjæl. Mærk hvordan bekymringer og tanker om arbejde fordufter i takt med, at dine muskler afslappes. Med et kæmpe udvalg af termiske bade, sansebrusere, saltbassin, saunaer, dampbade og spabehandlinger er et besøg på Vejlefjord ren terapi. Du vil opleve, hvordan temperaturer, lys, lyd, dufte, taktil stimulering og naturskønne omgivelser skærper dine sanser og på en og samme tid aktiverer og afslapper hver en fiber i din krop. Derudover kan du opleve Danmarks eneste thalasso spa, hvor du nyder godt af saltets blødgørende og afstressende effekt.

Siden 1900 har behandlingerne på Vejlefjord fokuseret på forkælelse, ro, fordybelse, sund kost, bevægelse og frisk luft.

Som sanatorium var disse elementer essentielle for patienternes bedring og helbredelse. Og over 100 år senere er det fortsat disse principper – i fornyet og forædlet form – der gør, at du forlader Vejlefjord som den bedste udgave af dig selv. Et besøg i Hotel Vejlefjords Kur & Spa er inklusiv frisk frugt, vand og kaffe/te ad libitum. I Vitalbaren kan du købe ekstra forfriskninger, drikkevarer og et let måltid.

132


Kystlandet.dk

Kurvejene

Tag en helende spadsere- eller løbetur på de afmærkede stier i Vejlefjords frodige park. Den er åben for alle – også hvis du ikke er spagæst.

Tænk at vågne op med udsigt til fjorden og omgivet af bøgeskov. Hotel Vejlefjord – også kaldet Slottet i skoven – har lækre, atmosfærefyldte værelser og suiter, hvor du kan få en god nats søvn, uanset om du ønsker adgang til spa eller ej.

133

OVERNATNING

Sov på slottet i skoven


Unikke overnatninger

Tag en nat på herregård, i palæ, sanatorium, keramikværksted eller fængsel, og gør overnatningen til en oplevelse i sig selv. Her kan du stadig mærke historiens vingesus – men bare rolig, vi har luftet ud, og sengen er ny.

Jørgensens Hotel er et smukt, gennemrenoveret palæ fra 1744, der ligger midt på Horsens’ historiske gågade. Ud over elegante rammer byder hotellet på vinbar og -butik og restaurant. Også hos Scandic Bygholm Park møder du historisk charme og romantik, og hvis du er (u)heldig tilmed Den hvide dame. Hotel Vejlefjord er et tidligere sanatorium, og endnu i dag har stedet med sin luksuriøse kur- og spaafdeling en helende effekt på både krop, sind og parforhold.

Er autenticitet alfa og omega for dig, så tag en tur bag tremmer i SleepIn Fængslet. Sondrup B&B er så idyllisk, at vi næsten ikke kan være i os selv. Omgivet af skov i Sondrup Bakker ved Horsens Fjord samt den smukkeste keramik, håndlavet i kunstværkstedet af værten selv, har du alle muligheder for at opnå tiltrængt zen. Morgenmaden er økologisk og indtages i orangeriet. Hvad mere vil du have?

134

Vidste du?

…at Det Lichtenbergske Palæ blev bygget i 1744 som bolig for den succesfulde adelige købmand Gehrdt de Lichtenberg? Siden 1849 har palæet huset Jørgensens Hotel – den dag i dag et moderne hotel, der formår at være i dialog med sin berømte historie og nutiden på én og samme tid.


Kystlandet.dk

Jørgensens Hotel

Et godt tip

Se alle vores anbefalede overnatningssteder på side 152-153

Scandic Bygholm Park

SleepIn Fængslet

Hotel Vejlefjord

Sondrup B&B

PRØV EN UNIK OVERNATNING I EN AUTENTISK FÆNGSELSCELLE BARE ROLIG - I SKAL NOK KOMME UD IGEN!

FUSSINGVEJ 8 | 8700 HORSENS | FÆNGSLET.DK 135

OVERNATNING

OVERNAT BAG TREMMER


VelkomstGuide 2021

OPLEVELSER UDOVER DET SÆDVANLIGE... – TA’ EN TUR I KVICKLY ODDER!

Åbningstider

Kvickly Odder tilbyder en god handelsoplevelse i velassorterede specialafdelinger:

g kl. 6.30

Bageren åbner hver da

Kolonial · Slagter · Isenkram · Delikatesse · Ost · Bager Frugt og grønt · Vin · Tekstil · Parfumeri · Kiosk VORES VINAFDELING ER EN AF DE STØRSTE I JYLLAND – OG LANDSKENDT FOR MEGA VINLAGERSALG, DER AFHOLDES 2-3 GANGE ÅRLIGT Besøg også vores filialer –

Dagli’ Brugsen Gylling og Dagli’ Brugsen Hou

Nørregade 6 · Tlf. 87 80 28 00

– på din tur rundt i sommerlandet.

En bedre oplevelse i Danmark

s Sommerhud n a ll y tj s iØ i uge 26 4 personer fra kr.

3.007

Østjylland – tættere på det hele I et sommerhus ved Odderkysten og på Juelsminde-halvøen slapper I af midt i naturen. Her er I omgivet af dejlige skove, hvide børnevenlige badestrande og hyggelige havnemiljøer.

Lej sommerhus på

Østkysten Tlf. 87 80 26 00 odder-juelsminde@feriepartner.dk

Se mere på feriepartner.dk/odder-juelsminde

136


Kystlandet.dk

Sommerhusferie året rundt

Hvad er mere ideelt til indendørs hygge end et sommerhus med brændeovnens knitren i baggrunden? Imens kan familien spille et spil eller lave andre aktiviteter, som der så sjældent er tid til.

Et sommerhus er den perfekte ramme om din ferie i Kystlandet uanset årstiden. Her finder du sommerhuse, der passer til både varme somre og kolde vintre, og som indbyder til afslapning, ro og nye oplevelser. Efterårets blæsende dage giver rig mulighed for at flyve med drage eller gå en tur i skoven og samle kastanjer til kastanjedyr. Om vinteren kan I besøge hyggelige julemarkeder og små gallerier,

Sensommer og efterår er perfekt til besøg hos lokale gårdbutikker og frugtplantager

De fleste sommerhuse er udstyret med en hyggelig brændeovn

Vidste du?

…at der i Kystlandet er outdoor-oplevelser til ethvert niveau? Danmarks smukke natur opleves allerbedst til fods eller på en cykel. Find den perfekte rute til netop din familie på side 78 og 80.

137

Foråret er også fantastisk i et sommerhus. Når det milde vejr vender tilbage, strømmer både lokale og turister til kysten for at dyppe tæerne i vandet, fange krabber fra badebroerne og smage de første isvafler. Kystlandet byder på dejlige oplevelser og sjove aktiviteter året rundt. I kan for eksempel tage på skattejagt i Juelsminde, i Odder eller på den bilfri ø Tunø – helt gratis – og få en medalje med hjem. Læs mere på side 18. Der er altså enestående muligheder for at få masser af gode ferieminder sammen – hele året.

OVERNATNING

inden I vender hjem til sommerhuset, slumretæppet og brændeovnens knitren. Vinterbadning er også populært som aldrig før. Tør du prøve kræfter med det kolde gys? Mange sommerhuse ligger så tæt på stranden, at I hurtigt kan spæne tilbage og få varmen.


VelkomstGuide 2021

Frihed og samhørighed ved strand og hav Sauna med havudsigt · Bold- og petanque bane · Bålhytte og fælleshus Legeplads med hoppepude og svævebane · Beachvolleybane

Kystvejen 258, Kysing Strand · 8300 Odder · Tlf.: +45 8655 8365

www.nfj.dk

Bygholm Sø Camping Åbent fra 28.03 - 24.10 2021

Danmarks smukkeste campingplads

Campingpladsen ved en af Østkystens bedste badestrande

Lige ned til Bygholm Sø

Børnevenlig sandstrand · Gratis adgang til opvarmet pool · 24 velindrettede hytter · Ny legeplads med hoppepude · Gratis Wi-Fi på hele pladsen · Minimarked · Forskellige spisesteder lige om hjørnet · Aktiviteter for alle aldre · Central beliggenhed for udflugter til bl.a. Århus, Samsø og Tunø · Gode cykelruter · Udlejning af Cykler, SUP-Boards, Kajakker og Både · Lokale gårdbutikker og Danmarks ældste minigolfbane lige i nærheden

Lovbyvej 31 · 8700 Horsens · Tlf. 2144 5277

5 NYE R HYTsøTuEdsigt - med

AUTOCAMPER PLADSEN

– VI HAR ÅBENT HELE ÅRET! Jens Hjernøes Vej · v/Lystbådehavnen · Tlf. 2080 1338 Følg os på facebook og saksild.dk

www.horsens.dk/fritid

138


Kystlandet.dk

Klar – parat – camping! Med naturen som nærmeste nabo og højt til himlen er camping følelsen af frihed. Og fællesskab. Campingpladsen tilbyder de perfekte forhold for familier og folk med hang til hyggeligt samvær.

Vidste du?

…at de fleste af vores campingpladser tilbyder overnatning i ægte glamping-stil? Vi elsker det! Ferietrenden for livsnydere, som vil koble af i naturen uden at få jord under neglene.

Hjarnø

Kystlandet byder på et bredt bælte af lækre strande med hver deres skønne campingplads.

Ajstrup Strand

Er teltet hullet som en si?

Kysing Strand

Og har du ingen campingvogn? Intet problem. På næsten alle Kystlandets campingpladser kan du overnatte i hyggelige hytter af træ.

139

Campingpladserne i området er udstyret med børnevenlige faciliteter, så familiens yngste medlemmer ikke kommer til at kede sig på ferien. Legepladser, spillerum, boldbaner, iskiosker og minigolf er blot nogle af tilbuddene på pladserne. Og så er stranden og naturen jo i sig selv én stor legeplads. Der er rift om pladserne på campingpladserne, så skynd dig at lægge billet ind og bliv klar til næste ferie. Find en oversigt over Kystlandets campingpladser på side 152-153.

OVERNATNING

Heller ikke indenlands slipper du for vand – her får du enten sø eller Gudenåen som baggrundstapet. Og hvor der ikke er blåt, er der grønt. Alt i alt de optimale betingelser for at komme helt ned i gear i den meditative natur eller få pulsen op i det bløde bakkelandskab.


VelkomstGuide 2021

Turforslag For dig der rejser med utålmodige børn Vi håber ikke, du er i tvivl. Her er fyldt med aktiviteter, som både du og poderne vil elske! Tag på rundtur i Kystlandet og skab minder sammen, I husker længe efter feriens afslutning.

En tur på landet

På legepladsen Nogle gange er en tur på legepladsen lige præcis, hvad familien har brug for.

Søde dyr, gårdbutikker, åbne marker og friske råvarer.

Læs mere på side 24.

Læs mere på side 14.

Events for børn Udendørs, indendørs, gratis eller med billet. Find link til vores online kalender på side 96.

Til hest i naturen

Øhop

Trækketur, ridetur eller hestevogn.

Tunø, Endelave, Hjarnø, Alrø og med cykelfærgen over Horsens Fjord.

Læs mere på side 14.

Læs mere på side 42-55.

140


Kystlandet.dk

For dig der elsker (en god) historie

Historien har sat sine tydelige spor i alt omkring os, hvis vi bare kigger grundigt nok efter! Her får du et par hurtige bud på interessante steder til udforskning af fortiden. Find dem og læs mere i vores online univers.

Borgruinen Stagsevold Resterne af en middelalderborg, som ifølge folkeoverleveringer var tilholdssted for sørøvere. Bjørnegrotten ved Rathlousdal En velbevaret grotte, der husede russiske bjørne som en del af de adeliges private zoo sidst i 1800-tallet. Erik Menveds Borgruin Find resterne af en middelalderborg fra 1313 i smukke Bygholm Park midt i Horsens. Danmarks første badeland I naturområdet Tinnet Krat tæt på Gudenåens udspring finder du resterne af Danmarks allerførste badeland. Fregatten Jyllands forsvundne anker Ét af Fregatten Jyllands mistede ankre blev aldrig fundet, men du kan se det bjergede på havnen i Juelsminde.

Udforsk Odderegnens historie eller deltag i spændende aktiviteter for hele familien. Se mere på www.oddermuseum.dk

Møllevej 3-5 | 8300 Odder | www.oddermuseum.dk Tir-fre 13-16 | Lør, søn og helligdage 13-17 | Mandag lukket (juli åbent fra kl. 10.00)

141

TURFORSLAG

ODDER MUSEUM


VelkomstGuide 2021

For dig der elsker en god vandre-, padle- eller cykeltur Med så meget kyst og natur er der (næsten) oceaner af muligheder for naturoplevelser af den aktive slags.

Mountainbikeruten i Bjerre Skov Det kuperede terræn er ideelt til MTB, og derfor trækker en lille rute i Bjerre Skov mountainbikeryttere til fra hele landet. Se side 80-81. Kano på Gudenåen Der findes ingen bedre måde at opleve det smukkeste stykke af Gudenåen på end i en kano sammen med familie eller venner. Se side 66-67. Cykel på naturstien Den tidligere jernbanesti mellem Horsens og Silkeborg er helt perfekt til en tohjulet udflugt. Se side 80-81. Vandring på Kaninoen Det kan godt være, at Spanien har Caminoen. Men på Endelave (Årets Ø 2021) finder du Kaninoen! På den 21 km. lange vandrerute følger du i de vilde kaniners fodspor. Se side 78-79.

HORSENS KUNSTMUSEUM KUNST & MAD

142


Kystlandet.dk

For dig der elsker kultur og byliv

Brug en hel dag i Horsens og sug til dig af den charmerende stemning. Museer af internationalt format, de lækreste fortovscaféer, spændende street art, koncerter og grønne oaser. Afsted med dig!

Underholdning Koncert, show, comedy og drama hos übersmukke Horsens Ny Teater. Læs mere på side 96.

Kunstvandring

Museumsrundtur Kunst, historie og kultur på 4 museer med én billet. Læs mere på side 92.

Shopping i centrum Rolige omgivelser, smukke, bevarede bygninger og mere end 150 butikker. Læs mere på side 104.

Spis i Gårdhaven

Latinerkvarteret Afslappet, sydlandsk stemning og fortovscaféer med rigtig god mad.

På Fængslet, hos Restaurant Mamma’s eller et tredje sted?

Læs mere på side 128.

Se spisesteder på side 150.

143

TURFORSLAG

Hent gratis guide hos ­Horsens Kunstmuseum og find ægte guidede ­byvandringer i vores online kalender på visithorsens.dk.


VelkomstGuide 2021

Attraktioner i nærheden I Kystlandet forenes et rigt kulturliv med skøn natur og oplevelser for folk i alle aldre. Og så er du tæt på alting. Tag bare et kig på de mange udflugtsmål i nærområdet.

17

16

20

1. Industrimuseet 2. Horsens Kunstmuseum 3. Horsens Museum 4. Fængslet 5. Aqua Forum Horsens 6. Glud Museum 7. Økolariet 8. Givskud Zoo 9. Rush Trampolinpark 10. Tivoli Friheden 11. ARoS Aarhus Kunstmuseum 12. Labyrinthia 13. Den Gamle By 14. Moesgaard Museum 15. LEGOLAND© 16. LEGO House© 17. Lalandia 18. Koldinghus 19. H.C. Andersens Museum 20. Tierpitz 21. Universe

15

A 18

B C

19

Aarhus Odense Den tyske grænse ODDER HORSENS

21

JUELSMINDE

144

D E F

Aalborg Skagen København


Kystlandet.dk

1

3

4

5

6

7

8

9

10

13

14

16

17

20

21

2

TURFORSLAG

11

12

15

18

19

145


VelkomstGuide 2021

Praktisk info Alt det praktiske, du kan få brug for at vide, mens du er i Kystlandet. På de følgende sider finder du information, kontaktoplysninger og adresse på dit næste overnatningssted eller museumsbesøg samt din næste restaurant, butik eller oplevelse. Dertil et link til digitalt kort og en liste med vigtige telefonnumre.

146


Kystlandet.dk

#informationsfest

Vi har det, du leder efter

#gårdbutikker

#spisesteder

#museer

#naturoplevelser

#overnatning

#shopping

#events

PRAKTISK INFO & OVERBLIK

#aktiviteter

147


VelkomstGuide 2021

Overblikket

Få et hurtigt overblik over mulighederne i Kystlandet.

Aktiviteter

Juelsminde Naturlegepark Juelsminde

visitjuelsminde.dk

Juelsminde Strand Camping minigolf Juelsminde

juelsmindecamping.dk

Juelsminde Turistforening Juelsminde

visitjuelsminde.dk

Juelsmindehalvøens Kajakudlejning Barrit

kajakudlejning.dk

Kanoudlejning - Elite Camp Vestbirk Vestbirk

vestbirk.dk-camp.dk

AC Horsens Horsens

achorsens.dk

Barrit Legeunivers Barrit

Kanoudlejning - Gudenåcamping Brædstrup gudenaacamping.dk Brædstrup

bki-barrit.dk

Krolf hos Cafe Alrø Alrø

cafealroe.dk

Biffen Odder Odder

biffen-odder.dk

labyrinthia.dk

Bowling - Hotel Pejsegården Brædstrup

Labyrinthia Them

pejsegaarden.dk

Middelalder Minigolf Horsens

horsenscitycamping.dk

Bowling, minigolf og aktivitetspark Odder

kuglenogkeglen.dk

Odder Bibliotek Odder

bibliotek.odder.dk

Børnebondegården Serridslev

børnebondegården.dk

odfit.dk

Brætspilscaféen Horsens

Odder Fitness Center Odder

facebook.com

Odder Golfklub Odder

oddergolf.dk

Cykeludlejning Cykelsmeden Odder

cykelsmedenodder.dk

outdoor-connection.dk

Cykeludlejning Saksild Strand Camping Saksild

Outdoor Connection Brædstrup

saksild.dk

Padel1 Odder

padel1.dk

Cykeludlejning Vestergaard Mølleri Hjarnø

facebook.com

racehall.com

Den Kreative Have Haldrup

RaceHall - gokart Viby J

denkreativehave.dk

Rhododendron-Haven Tørring

rhodobutik.dk

Endelave ø-guiden Endelave

endelave-guide.dk

minigolfbanen.dk

Eventyrskoven Torrild

Saksild Minigolf Saksild

eventyrskov.dk

Stensballegaard Golfklub Horsens

stensballegaardgolf.dk

Forum Horsens Horsens

forumhorsens.dk

Tanggården Endelave

nordisktang.dk/events

Fuglsang Rideture Brædstrup

rideture.dk

facebook.com

FÆNGSLET Horsens

Turridning på Endelave Endelave

faengslet.dk

Tørring Kanoudlejning & Kanofart Tørring

kano-udlejning.dk

Givskud ZOO Givskud

givskudzoo.dk

veteranbanen.dk

Hedensted Put & Take Hedensted

Veteranbanen Bryrup-Vrads Bryrup

hedenstedputandtake.dk

Writer’s Walk Endelave

visithorsens.dk

Hestevognskørsel - Kimbri Beder

kørmedkimbri.dk

Horsens Golfklub Horsens

horsensgolfklub.dk

Horsens kommunes biblioteker Horsens

horsensbibliotek.dk

Horsens og Omegns Sportsfiskerforening Horsens

horsenssportsfisker.dk

Juelsminde Minigolf Juelsminde

juelsmindeminigolf.dk

Find alle adresser i et Google kort 148


Kystlandet.dk

Svømmehaller Aqua forum Horsens

forumhorsens.dk

Majudstilling hos Marie Drewes Voervadsbro

mariedrewes.dk

Spektrum Odder Svømmehal Odder

spektrumodder.dk/ svoemmehalen

Nordic Seaplanes Horsens

seaplanes.dk

Vandhalla Hou

vandhalla.dk

Events og arrangører dgi.dk

Endelave Idrætsforening - Aktiv Ø Endelave

endelaveif.dk

Ferguson Dage Glud

fergusonmuseum.dk

Fest i Hvalen Juelsminde

juelsminde.nu

Fever-Tree Gin & Tonic Festival Serridslev

gtfestival.dk

Fotosafari på Hjarnø Hjarnø

annekjaer.dk

Habengut marked på FÆNGSLET Horsens

habengutmarked.dk

Horsens Middelalderfestival Horsens

middelalderfestival.dk

Horsens Ny Teater Horsens

hnt.dk

Horsens Teaterfestival Horsens

horsensteaterfestival.dk

Horsens & Friends Horsens

horsensandfriends.dk

GRUS Horsens

gruscity.dk

Guidede geologiske ture Juelsminde

visitjuelsminde.dk

Guidede ture med naturvejleder Odder

oddermuseum.dk

Guidede ture ved Den Genfundne Bro Vestbirk

visithorsens.dk

Horsens Dyrskue & Madmarked Horsens

dyrskuet-horsens.dk

Hou Havnefest Hou

houhavnefest.dk

Historiske guidede ture i rib-båd Horsens

mai-event.com

Krimimessen Horsens

krimimessen.dk/

KulisseLageret Horsens

kulisselageret.dk

Kunst- og Kunsthåndværkermarkedet i Juelsminde Juelsminde

visitjuelsminde.dk

Landmanden kommer til byen Odder

kobodder.dk

Pejseshow Brædstrup

pejseshow.dk

Prison Ink Horsens

prisonink.dk

Rock i Lunden Horsens

rockilunden.dk

Snaptun Muslingefest Snaptun

snaptunhavnefest.dk

Sondrup Marked Hundslund

sondrupmarked.dk

Tegnefestival / DM i tegning Horsens

tegnefestival.dk

Traktorture på Hjarnø Hjarnø

hjarnoecamping.dk

Wall of Sound Horsens

wallofsound.dk

Gallerier

Art-Nature-Skulpturer - Jacob Iskov Stouby

jacobiskov.dk

Dorthe Bent Ørting

dorthebent.dk

Eva Keramik Rude

facebook.com

Galleri Brænderigården Horsens

gb-h.dk

Galleri Eggertart Tunø

eggertart.com

Galleri Gasværk Horsens

gallerigasværk.dk

Galleri Mynster Alrø

tinemynster.dk

Galleri Progres Hundslund

galleriprogres.dk

Gallery Hjorth Horsens

gallery-hjorth.dk

Marie Drewes Voervadsbro

mariedrewes.dk

Multikunstner Asbjørn Lønvig Hedensted

lonvig.dk

Pottemageren i Juelsminde Juelsminde

pottemageren-juelsminde.dk

Museer

Bjerre Arrest Bjerre

facebook.com

Byarkivet Horsens Horsens

museumhorsens.dk

Danmarks Ferguson Museum Glud

fergusonmuseum.dk

Fossile Smykker Brædstrup

visithorsens.dk

Fængselsmuseet Horsens

faengslet.dk

Glud Museum Glud

gludmuseum.dk

Horsens Kunstmuseum Horsens

museumhorsens.dk

149

PRAKTISK INFO & OVERBLIK

DGI Sydøstjylland Horsens

Palsgaard Sommerspil - Troldmanden fra Oz palsgaardsommerspil.dk Juelsminde


VelkomstGuide 2021

Horsens Museum Horsens

museumhorsens.dk

Industrimuseet Horsens

industrimuseet.dk

Juelsminde Havnemuseum Juelsminde

havnemuseum.dk

Moesgaard Museum Aarhus

moesgaardmuseum.dk

Odder Lokalhistoriske Arkiv Odder

moesgaardmuseum.dk

Odder Museum Odder

oddermuseum.dk

Tremhøj Museum Tvingstrup

tremhøj.dk

Uldum Mølle Museum Uldum

uldummoelle.dk

Restauranter

Restaurant Dillen Brædstrup

pejsegaarden.dk

Restaurant Eydes Horsens

jorgensens-hotel.dk

Restaurant Færgegården Juelsminde

jmstrand.dk

Restaurant Kwok Odder

kwok.dk

Restaurant Mamma's Horsens

restaurantmammas.dk

Restaurant Møllegården Alrø

grisestalden.dk

Restaurant Møllers Juelsminde

moellers-juelsminde.dk

Restaurant Oksen Horsens

oksen-horsens.dk

Restaurant Opus Horsens

hotelopushorsens.dk

Restaurant Pejsegården Brædstrup

pejsegaarden.dk

Restaurant Près Norsminde

norsmindekro.dk

Restaurant Pynten Horsens

pynten.dk

Restaurant På Havnen Juelsminde

pahavnen.dk

Restaurant Scandic Bygholm Park Horsens

scandichotels.dk

Restaurant Tian Fu Horsens

tianfu.dk

Restaurant Together Odder

kuglenogkeglen.dk

Restaurant Vrads Station Vrads

vradsstation.dk

Ristorante Venezia Horsens

venezia-horsens.dk

Sakura Running Sushi Horsens

sakurasushibar.dk

Thaifoodhome Odder

thaifoodhome.dk

Tunø Røgeri Tunø

tunoeroegeri.dk

Vecchio Convento Odder

vecchioconvento.dk

Borre Knob Kursuscenter Borre knob

borreknob.dk

Brasseriet på Hotel Vejlefjord Stouby

hotelvejlefjord.dk

Cafe Alrø Alrø

cafealroe.dk

Det Lille Røgeri Voervadsbro

detlillerogeri.dk

Dollys Horsens

dollys.dk

Flammen Horsens

restaurant-flammen.dk/ horsens

Fru Møllers Restaurant Bjerager

frumollersmolleri.dk

Gasfabrikken Horsens

gasfabrikken.dk

Griffenfelds - Kokken ud af huset Horsens

griffenfelds.dk

Ji-Mi's Horsens

ji-mis.dk

Kesar Horsens

kesar.dk

Korning Kro Korning

korningkro.dk

Liniepavillonen Juelsminde

liniepavillonen.dk

Caféer

Mejeriet Tunø Tunø

mejeriet-tunoe.dk

Anne's Frokost & Sandwich Odder

annes-mad.dk

Montra Odder Parkhotel Odder

montrahotels.dk

Alrø Købmandsgård Alrø

visitodder.dk

MØHR Steakhouse Horsens

møhrsteak.dk

Brætspilscaféen Horsens

facebook.com

Posthuset Horsens - streetfood Horsens

posthusethorsens.dk

Cafe Den Gamle Smedie Hjarnø

hjarnø.dk/ cafe-den-gamle-smedie

Restaurant Det Gamle Posthus Brædstrup

det-gamle-posthus.dk

Café GRaN Horsens

cafegran.dk

150


Kystlandet.dk

Effektlageret Horsens

effektlageret.dk

Café Havfruen Endelave

endelavecamping.dk

Fru Skov Brædstrup

fruskov.dk

Café på Odder Museum Odder

oddermuseum.dk

Intersport Odder Odder

intersport.dk

Café Sdr. Vissing Torvehal Sdr. Vissing

torvehallen.com

Jacobsen Plus Horsens

jacobsenplus.dk

Cafe hos Økologiens Have Odder

oekologienshave.dk

Juelsminde Handelsstandsforening Juelsminde

juelsmindeshopping.dk

Corfitz Horsens

corfitz.dk

Kirppu Horsens Loppesupermarked Horsens

kirppu.dk

Endelave Grill og Café Endelave

endelave-grill-cafe.dk

Kysthuset Odder

kysthuset.com

Fiskehuset på Norsminde Havn Norsminde

norsmindefiskehus.dk

KøbOdder Odder

kobodder.dk

Folkebistroen Odder

folkebistro.dk

Lopper & Landstil Ørting

lopperoglandstil.dk

Gordons Gæstebud Horsens

horsenskunstmuseum.dk/ gordons-gaestebud

Lykke og Lykke Juelsminde

facebook.com

GranBar Horsens

granbar.dk

MR Lønskov Odder

mr-lonskov.dk

GRUS Horsens

gruscity.dk

Møllebo Antik Hundslund

moelleboantik.dk

Havnens Café & Isbar Juelsminde Juelsminde

juelsminde.nu

Nykredit Horsens

nykredit.dk

Mosters Ishus Odder

mostersishus.dk

Odder Apotek Odder

apoteket.dk

Spisehuset 8F Horsens

faengslet.dk

Portobello Odder

portobello8300.dk

Tanggården Endelave

visithorsens.dk

Probiler biludlejning Odder

probilerbiludlejning.dk

Terrassen Cocktail & Snackbar Horsens

visithorsens.dk

Sjørs Juelsminde

sjørs.dk

facebook.com

Stark Odder

stark.dk/odder

Strandshoppen Saksild

facebook.com

Tandhjulet Odder

facebook.com

Vinoble Horsens

vinoble-horsens.dk

Østjysk Våbenhandel Hedensted

huntinglife.net

Trekanten Saksild Strand Saksild

Shopping Anna & Søs Odder

annaogsos.dk

Bakkelandets Legetøj Brædstrup

bakkeleg.dk

Blindes Arbejde Horsens

blindesarbejde.dk

Blå Kors Genbrugscenter Horsens

blaakorsgenbrug.dk

Brædstrup Handel & Erhverv Brædstrup

braedstrup.dk/handel-erhverv

Barrit Mejeri - Ostehullet Barrit

barritmejeri.dk/ostehullet

Buchs Boghandel Juelsminde

facebook.com

Blas Kaffe og The Odder

blaskaffeogthe.dk

bytorvHORSENS Horsens

bytorvhorsens.dk

Blåbærgården Tørring

facebook.com

CityHorsens Horsens

cityhorsens.dk

Brandbygegaard Amstrup

lonelandmand.com

cykelsmedenodder.dk

Det Lille Røgeri Voervadsbro

detlillerogeri.dk

Cykelsmeden Odder

Gårdbutikker og specialforretninger

151

PRAKTISK INFO & OVERBLIK

toerringcamping.dk

Café Gudar Tørring


VelkomstGuide 2021

Endelave Lægeurtehave Endelave

endelave-laegeurtehave.dk

Feriepartner Odder-Juelsminde Odder, Juelsminde

feriepartner.dk/odder-juelsminde

Fiskehuset på Norsminde Havn Norsminde

norsmindefiskehus.dk

Hou Søsportcenter Hou

hou-seasport.com

Fru Møllers Mølleri Bjerager

frumollersmolleri.dk

Kærhuset - Endelave Endelave

kaerhuset-endelave.dk

Hjarnø Kartofler Hjarnø

hjarnø.dk

Novasol Juelsminde

novasol.dk/feriehuse/danmark/oestjylland

Hou Mesterslagter Hou

mesterslagter.dk

Juelsminde Fisk Juelsminde

juelsminde.nu

Karensminde Frugtplantage Bjerager

karensminde-frugt.dk

Møllebutikken hos Uldum Mølle Uldum

uldummolle.dk

Odder Museum Odder

oddermuseum.dk

Sdr. Vissing Torvehal Sdr. Vissing

torvehallen.com

SOFI - Gårdbutik Dørup

sofi.dk

Tanggården Endelave

visithorsens.dk

Tolstrup Æbler Gedved

tolstrupaebler.dk

Troldgaarden Hovedgård

troldgaarden.dk

Tunø Bryggeri Tunø

tunøbryg.dk

Tunø Røgeri Tunø

tunoeroegeri.dk

Vejlskovgaard Mælkeri Odder

facebook.com

Vestergaard Mølleri Hjarnø

facebook.com

Violen Odder

violen.dk

Water of Life Brædstrup

wateroflife.dk

Øko Ged & Grønt Sondrup

ged-gront.dk

Økologiens Have Odder

okologienshave.dk

Dagligvarer Bagergården Saksild Saksild

bagergaarden-saksild.dk

Bilka Hypermarked Horsens

bilka.dk

DagliBrugsen i Hou Hou

facebook.com

Kvickly Odder

kvicklyodder.dk

REMA 1000 Horsens Horsens

rema1000.dk

SuperBrugsen Juelsminde Juelsminde

facebook.com

Tunø Købmandsgaard Tunø

tuno-kobmand.dk

Sommerhuse

Vandrerhjem Danhostel Horsens Horsens

danhostelhorsens.dk

Juelsminde vandrerhjem Juelsminde

juelsmindecamping.dk

SleepIn FÆNGSLET Horsens

faengslet.dk

Lystbådehavne Endelave Lystbådehavn Endelave

endelavehavn.dk

Hjarnø Bådehavn Hjarnø

hjarnø.dk

Horsens Marina Horsens

horsensmarina.dk

Hou Lystbådehavn Hou

houhavn.dk

Juelsminde Havn og Marina Juelsminde

juelsmindehavn.dk

Snaptun Lystbådehavn Snaptun

snaptunsejlklub.dk

Camping

Autocamperpladsen i Horsens Horsens

visithorsens.dk

Blåbærgårdens autocamperplads Tørring

facebook.com

Bygholm Sø Camping Horsens

camplakeside.dk

CampOne Ajstrup Strand Ajstrup

ajstrupstrandcamping.dk

Elite Camp Vestbirk Vestbirk

vestbirk.dk-camp.dk

Endelave Camping Endelave

endelavecamping.dk

Endelavelejren Endelave

endelavelejren.dk

Gudenåcamping Brædstrup Brædstrup

gudenaacamping.dk

Hjarnø Camping Hjarnø

hjarnoecamping.dk

Holmely Brædstrup

hosholmely.dk

Campaya Horsens

campaya.dk

Horsens City Camping Horsens

horsenscitycamping.dk

DanCenter Juelsminde Juelsminde

dancenter.dk

Hou Strandcamping Hou

houstrandcamping.dk

152


Kystlandet.dk

Hygge Strand Camping Hølken

hyggestrandcamping.dk

Bakkegaardens Bed & Breakfast Haldrup

bakkegaardens-bb.dk 40 64 20 88

Juelsminde Strand Camping Juelsminde

juelsmindecamping.dk

Bed & Breakfast Horsens Rådved

bedandbreakfasthorsens.dk 40 53 03 53

Løgballe Camping Stouby

logballe.dk

Bed & Breakfast Horsens Udsigten Horsens

bbhorsens.dk 20 66 72 61

NFJ Naturistcamping Norsminde

nfj.dk

Bo Bedst Juelsminde

overnatning-juelsminde.dk 75 69 03 31

Rosenvold Strand Camping Rosenvold

rosenvoldcamping.dk

Camp Aastedbro Åstedbro

campaastedbro.dk 40 93 07 07

Saksild Strand Camping Saksild

saksild.dk

Casablanca Juelsminde

casablanca-juelsminde.dk 75 69 03 31

Tunø Teltplads Tunø

tunoehavn.odder.dk

Ferielejlighed ved Galleri Kirkesvinget Hjarnø

facebook.com 60 47 10 10

Tørring Camping Tørring

toerringcamping.dk

Gæstehus B&B Haldrup

visithorsens.dk 21 91 20 04

Holmely Brædstrup

hosholmely.dk 51 94 67 09

Holsteinshus B&B Odder

holsteinshus.com 29 33 00 15

Hotel-Pension Sirius Glud

hotel-sirius.com 24 26 97 26

Hukærgaard B&B Østbirk

hukaergaard.dk 61 54 74 47

Rude Hougaard Rude

rudehougaard.dk 21 91 81 46

Jessie's B&B Horsens

visithorsens.dk 30 56 29 54

Jørgens Minde Sejet

visithorsens.dk 75 68 25 55

Karensdal B&B Uldum

karensdal-bnb.dk 61 99 55 12

Hoteller og kroer borreknob.dk

Hotel Juelsminde Strand Juelsminde

Kirsten Pedersen Horsens

visithorsens.dk 75 64 60 70

jmstrand.dk

Hotel Møhr Horsens

Lille Tyrrestrup - Gæstehus Haldrup

visithorsens.dk 27 44 38 28

visithorsens.dk

Hotel Opus Horsens Horsens

Lille Tyrrestrup - Jægerhytten Haldrup

visithorsens.dk 27 44 38 28

hotelopushorsens.dk

Hotel Pejsegården Brædstrup

Louises Pensionat Endelave

louisespensionat.dk 26 82 95 07

pejsegaarden.dk

Hotel Vejlefjord Stouby

Norsminde Kro B&B Norsminde

norsmindekro.dk 86 93 24 44

hotelvejlefjord.dk

Jørgensens Hotel Horsens

Nygaard Ferie Hornum

nygaardferie.dk 24 41 03 62

jorgensens-hotel.dk

Korning Kro Korning

Sejersminde Bed and Breakfast Bjerager

sejersminde.dk 61 70 32 94

korningkro.dk

Mejeriet Tunø Tunø

Skippergårdens B&B Endelave

endelaveflet.dk 51 55 66 08

mejeriet-tunoe.dk

Montra Odder Parkhotel Odder

Sondrup B&B Sondrup

sondrupbb.dk 61 27 68 71

montrahotels.dk

Norsminde Kro Norsminde

norsmindekro.dk

Scandic Bygholm Park Horsens

scandichotels.dk/ scandic-bygholm-park

TeaterHotellet Horsens

teaterhotellet.dk

Lejrskole

Livsstilsefterskolen Hjarnø Hjarnø

Bed and Breakfast B&B Toften Sdr. Vissing

livsstilsefterskolenhjarnoe.dk

torvehallen.com/bb-dk 64 66 49 40

153

PRAKTISK INFO & OVERBLIK

Borre Knob Borre knob


VelkomstGuide 2021

Praktisk information Vigtige telefonnumre Alarm 112 Politi 114

Vagt Lægevagt - Skadestue Regionshospitalet Horsens Sundvej 28 8700 Horsens 70 11 31 31 Tandlægevagten Region Midt Valdemarsgade 1 8000 Aarhus C 40 51 51 62

Lufthavne

Kystlandets online univers Bliv inspireret til endnu flere fantastiske oplevelser og bliv klogere på dem, du har læst om i guiden. kystlandet.dk

Billund Airport Passagerterminalen 10 7190 Billund 76 50 50 50

Vi er sociale! Følg os, find inspiration, del dine magiske øjeblikke med os – og kontakt os om stort og småt. Vi svarer altid online.

@kystlandet

Aarhus Airport Ny Lufthavnsvej 24 8560 Kolind 87 75 70 00

Togstationer Horsens Banegaard Andreas Stenbergs Plads 1, 8700 Horsens Odder Banegård Banegårdsgade 3 8300 Odder Hedensted Station Stationsvej 3 8722 Hedensted

154


Kystlandet.dk

Om denne guide Udgiver: Destination Kystlandet Ansvarshavende: Helle Berthold Rosenberg Layout og produktion: Ydeplus Reklamebureau Tryk: Stibo Complete Oplag: 80.000 Vi tager forbehold for fejl og ændringer.

PRAKTISK INFO & OVERBLIK

Kreditering af forsidebilleder Dennis Plougmann David Jervidal Jesper Rais Mathilde Brogaard Pedersen

Billed­krediteringer

En særlig tak for de mange fotobidrag til denne velkomstguide. Allan Trolle

Flemming Ege

Jakob Hansson

Jimmy Frisk

Leif Richter

Nicolai Villum Jensen

Poul A. Nielsen

Claus Buur

Gert Skærlund

Jan R. Simonsen

Karen Heslinga

Mads Hansen

Olaf / ostseehashtag

Rikke Kidmose

Anni N. Mørch David Jervidal

Dennis Plougmann Drone Services Elena Rusu

Feriepartner

Gert Kjeldal

Gitte Vinum

Hanne Nielsen

Hedensted Kommune Horsens Kommune Jack P. Johansen

Jan Rene

Jannik Iversen Jens Hasse Jens Kjær

Jesper Balleby Jesper Rais

Jonas Høgholdt Karin Mehl

Kasper Laursen Kasper Rander Lars Aarø

Lars Reese

155

Lotte Stærdal

Mads Pedersen

Melissa Villumsen Mikkel Heriba

Morten V. Kristiansen Niclas Jessen

Odder Kommune Oliver Kielstrup

Patrick B. Bachstein Per Bille

Pernille Bering Peter Marczak

Rikke Grøn Larsen Simon Winther

Steffen Nielsen Ulrik Rauch


37+ endagsture Lige her.

Gå Kaninoen på Årets Ø 2021

Endelave

Saksild

Mærk det lokale liv helt ned i maven

Food map

Slip børnene fri på de venlige strande

Træskohage Fyr Den Genfundne Bro Tunø

Forevig ferien foran det fotogene fyrtårn

Lad dig imponere af den glemte bro

Se alle turforslag på kystlandet.dk. Følg os på Facebook og få nye anbefalinger hver uge. Tag dine oplevelser med @kystlandet på Instagram.

Tag på skattejagt på den bilfri ø

Profile for Kystlandet

Kystlandets VelkomstGuide 2021  

Kystlandet er en ny feriedestination i hjertet af Danmark, som forener VisitOdder, VisitHorsens og VisitJuelsminde. Her finder du både store...

Kystlandets VelkomstGuide 2021  

Kystlandet er en ny feriedestination i hjertet af Danmark, som forener VisitOdder, VisitHorsens og VisitJuelsminde. Her finder du både store...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded