Page 1

Muse-ik Waar ga jij vanavond stappen?

Slechthorende kan niet zonder muziek Try before you die

14 facts about music

Muziektherapie geneest

‘‘Het podium is de enige plek waar wij elkaar volledig begrijpen.’’ Jack’s Dignity

Muziek van de jaren zeroes

Winkelen

hoeft niet saai te zijn


Inhoudsopgave Helende kracht van muziek p. 42

Het volkslied p.12

YouTube sterren p. 4

6

Jack’s Dignity p. 44

Column stapervaringen p. 52 Muziek brengt je van A tot B p. 18

36 De jaren ZEROES p. 50

Do you want to rock?!

Kroegentocht p. 28

Kom naar onze opendag, zaterdag 8 juni 10:00 - 17:00

34

Met al onze nieuwe artiesten!

15

De IK-factor p. 31

Interview met dove muzikant p. 36

Winkelmuziek p. 47

24

Real life story, Singing is my solution p. 40

3


de Tubers De 25jarige Esmee Denters werd ontdekt door haar zelfgeplaatste zangfilms op YouTube. Ze begon in 2006 met het plaatsen van zangfilmpjes, veelal covers maar ook een aantal eigen nummers. Begin 2007 begonnen verschillende platenmaatschappijen zich bij haar te melden. Ze heeft uiteindelijk gekozen voor een contract bij Tennman Records, het label van Justin Timberlake. Toen begon haar carrièrre echt te lopen. Ze kreeg een realitysoap in de Verenigde Staten. Ze heeft een nummer gezongen van Kelly Rowland en ze vloog naar Zweden om daar nummers te schrijven en op te nemen. Ze heeft de openingsacts gedaan voor onder andere, Ne-Yo, Justin Timberlake en Enrique Iglesias. Ze kwam in verschillende Nederlandse praatprogramma’s en ze was zelfs te gast bij The Oprah Winfrey Show. Ze heeft met verschillende bekende zangers/zangeressen een duet gezongen. Ook heeft ze een aantal TMF en MTV Awards gewonnen voor onder andere, beste vrouwelijke artiest, de TMF Superchart en beste Nederlandse/Belgische act. Esmee Denters zingt in de genres Pop en R&B. Ze heeft met meerdere nummer in de hitlijsten gestaan en kan zeker gezien worden als een talent. (N.C)

Boyce Avenue is al lange tijd een grote YouTube-sensatie. De band bestaat uit 3 broers die afkomstig zijn uit Florida genaamd, Alejandro, Daniel en Fabian Manzano. Ze begonnen in 2004 met het plaatsen van covers op YouTube. Ook eigen muziek werd niet veel later gepost. Veel van deze liedjes, zowel covers en originele liedjes, werden meer dan 10 miljoen keer bekeken. De drie broers besloten een eigen muzieklabel te beginnen voor hun liedjes en begonnen albums te maken. Hun eerste eigen album was ‘All You’re Meant To Be’. Doordat ze zoveel fans hadden en een grote hit werden begon de Verenigde Staten ook geïnteresseerd te raken. In 2010 sloten ze een contract met Universal Republic, een muzieklabel van de Verenigde Staten. Dit muzieklabel heeft een contract (gehad) met bekende artiesten zoals: Enrique Iglesias, 3 Doors Down, Colbie Caillat, Lil Wayne en Owl City. De band maakte nieuwe albums en begon met touren. Het touren begon in de Verenigde Staten. In 2011 kwam hun eerste originele muziek video en hadden ze 1 miljoen abonnees op hun YouTube-account. Door hun bekendheid werd hun muziek ook in Europa bekend. Ze begonnen in Europa te touren en besloten ze hun contract met Universal Records te stopen. Ze wilden hun eigen albums weer zelf gaan maken bij hun eigen muzieklabel ‘3 Peace Records’. In 2012 hebben ze shows gehad in o.a. Engeland, Ierland en Nederland, Amerika, Canada, Australië en Zuid-Oost Azië. Veel van deze shows waren helemaal uitverkocht. Daarnaast zijn ze zelfs openingsact geweest voor een show van One Direction. Boyce Avenue heeft ook YouTube filmpjes opgenomen met andere YouTube-artiesten zoals Tyler Ward, Alex Goot, Megan & Liz en Tiffany Alvord. Ook heeft hun muzieklabel een contract met Hannah Trigwell. (K.v.H.)

A.K.A DE VLAAMSE JUSTIN BIEBER Samuel Tsui is geboren in 1989 in Amerika. Hij is een internet celebrity die ontdekt is op youtube. Hij staat vooral bekend door het coveren van liedjes van bekende artiesten zoals Adele, Justin Timberlake, Bruno Mars etc. Maar ook door originele mixen van bekende liedjes. Hij is begonnen samen met zijn vriend Kurt Schneider op de middelbare school. Ze begonnen met een electrisch keyboard,primitief opname apparaat en een garagae band. Toen Samuel en Kurt samen naar de Universiteit van Yale gingen werd de muziek verder ontwikkeld. Ze begonnen het youtube kanaal van KurtHugoSchneider. In februari 2012 had dit kanaal al meer dan 525 miljoen kijkers. Hun beste video was een cover van het liedje ‘Just a dream’ maar hij heeft nog vele andere knallende covers en mixen volgen. (M.C.)

4

Summer Medley 2011 - Sam Tsui

Ian Thomas Hoelen is de zoon van acteur Frank Hoelen en choreografe Brigitte Derks. Acteur en (musical)zanger Chris Van Tongelen is zijn stiefvader. Zijn ouders plaatsten een video op YouTube waarin Ian een Nederlandstalige versie van het liedje “Baby” zong, het origineel is van Justin Bieber. Sindsdien heeft hij de bijnaam ‘De vlaamse Justin Bieber’. Hij werd door platenmaatschappij Universal opgemerkt die hem een contract gaf. Niet lang daarna werd de single “Baby” uitgebracht. Op 26 maart 2011 stond het lied op nummer 1 van de Vlaamse Ultratop 10. Ondertussen is zijn nieuwe album “More Than A Game” uit met hits zoals “You Got Me Down” en “Kiss Kiss”. In november 2012 werd hij ook fotomodel voor een kledingmerk en heeft hij in televisie series gespeeld. Hij woont in Lier. Ian Thomas heeft 2 broers en 3 zussen. Hij studeert KSO woord/Drama. (J.H.)

“ MIJN DROOM IS OM MET JUSTIN BIEBER SAMEN TE MOGEN ZINGEN” - IAN THOMAS

5


Een kijkje in India Een reis door de muziek

Een prachtig land, geweldige cultuur en vooral heerlijke muziek. Het land van de bekende Bollywood filmmuziek. Muziek die op ieders gezicht een glimlacht tovert. Maar ook de klassieke Indiase muziek kent veelal vrolijke noten. Indiase muziek kan je onderscheiden in drie categorieën. Klassieke muziek, popmuziek en volksmuziek. De klassieke muziek kent twee tradities. Hindoestaanse muziek en Carnatische muziek. Onder popmuziek wordt vooral de Indiase filmmuziek bedoeld, Bollywood. Volksmuziek kent veel regionale genres en is hierdoor erg divers. Klassieke muziek kent dus twee tradities. Hindoestaanse muziek ofwel Noord-Indiase klassieke muziek. Hier vallen niet alleen de hindoes onder maar ook de moslims. Hindoestaanste muziek is gebaseerd op de Vedische principes. Dit zijn religieuze geschriften over God, spirituele filosofie, het universum, de natuur en de juiste levenswijze. Veda staat voor het werkwoord weten en de betekenis kennis. In eerste instantie was de zanger(es) het belangrijkste bij Hindoestaanse muziek maar in de loop van de twintigste eeuw is populariteit van de instrumentale muziek enorm toegenomen. De Sitar

6

is het bekendste instrument in de Indiase muziek. Dit is een snaarinstrument met een zeer typerende klank. De Sitar kreeg zijn bekenheid in de jaren zestig doordat de Beatles en andere popgroepen het instrument gebruikten in hun nummers. De beroemdste sitarspeler ter wereld is Ravi Shankar. Ravi was een internationaal bekende Indiaas musicus. Hij heeft de Indiase muziek vooral in het Westen populairder gemaakt. Ravi is 6 december 2012 overleden op tweeënnegentig jarige leeftijd door ademhalingsmoeilijkheden. De klassieke Hindoestaanse muziek wordt beschouwd als een goed voorbeeld van een stabiele muziekcultuur. De muziek wordt via traditionele familiescholen doorgegeven. De andere traditie van klassieke muziek is de Carnatische muziek ofwel Zuid-Indiase muziek. De puurste muziek van India dit komt doordat de muziek de Indiase traditie van voor de mosliminvasies het best bewaard heeft, de islamitische overheersing hebben het zuiden van India niet bereikt. Volgends de Indiase tradities verrijken de kunsten het leven van iedereen.

‘Muziek is de manier om emoties te uiten’

‘Muziek moet tot de verbeelding spreken van musici en luisteraars’ Muziek wordt als de ideale manier beschouwd om dit naar de praktijk te vertalen. Er wordt bij Carnatische muziek vooral gezongen en gebruik gemaakt van de viool. Door middel van tala (ritme), raga (melodie) en rasa (essentie/smaak) spreekt muziek tot de verbeelding van musici en luisteraars. Met de Indische popmuziek wordt vooral de Indiase filmmuziek uit de Bollywood-studio’s bedoeld. De muziek is vaak de rode draad van het verhaal en speelt hierdoor een grote rol.

‘De filmmuziek bezit het grootste deel van de hitlijsten’ De muziek die gebruikt wordt in de films wordt overigens vaak niet door de acteur/actrice zelf gezongen. Een belangrijke man voor de popmuziek is A.R. Rahman. Hij componeerde de muziek voor meer dan 130 Bollywood-films. Ook heeft hij muziek gecomponeerd voor verschillende musicals en heeft hij vele prijzen in ontvangst mogen nemen waarvan drie MTV Awards. Maar niet alleen de filmmuziek valt onder de categorie popmuziek, je hebt ook nog de Indiase dance muziek. Het is te vergelijken met de westerse popmuziek, er wordt tegenwoordig ook steeds meer

met elkaar gemengd. Vele mixen worden gemaakt in Engeland. Dit komt doordat er veel Indiërs na de onafhankelijkheid van India naar Engeland zijn vertrokken. Hierdoor zijn er in Engeland Asian Underground (Indiase muziek gemixt met techno), Bhangra (combinatie van de oude Noord-Indiase muziek met moderene dance elementent) en Asian Dance Fusion (Mix van house en techno muziek met oosterse instrumenten zoals de sitar en tabla) ontstaan. Er zijn veel regionale vormen van volksmuziek. Veel volksliederen zijn terug te vinden in de Bollywood-muziek. Tegenwoordig is de volksmuziek naar de achtergrond verdwenen. Een bekend genre van de volksmuziek is de echte oude Banghra.

‘Vreugde door de oogst’ Bhangra is feestmuziek die gemaakt wordt om het binnenhalen van de oogst te vieren. Bhangra heeft zijn naam te danken aan het feit dat er tijdens de vieren bhang (joints) worden gerookt. Een ander bekend genre is Qawwali. Dit is gezongen poezië, begeleid door handgeklap en verschillende instrumenten. Er doen geen vrouwen mee aan deze muziekstijl aangezien het voor vrouwen traditioneel verboden is om in de aanwezigheid van mannen te zingen.

7


Het zijn liederen van meestal 15 tot 30 minuten lang. Het langste nummer dat op plaat is uit gebracht duurt 115 minuten en heet Hashr Ke Roz Yeh Poochhunga.

‘India is van vele markten thuis’ India heeft vele soorten muziek. Liederen die gebaseerd zijn op religieuze geschriften, vreugde muziek omdat de oogst binnen is en vrolijke muziek voor de Bollywood films. Indische muziek begint ook bekender te worden in het Westen. Steeds meer dj’s gaan aan de slag met deze muziek en geven er een nieuwe draai aan.

Indische muziek makkelijker te bespelen zijn voor mensen van over de hele wereld. Zo wordt er dus meer Indiase muziek gespeeld waardoor de populariteit stijgt. Maar dat mag het respect voor de Indische muziek niet drukken. Er is geen land waar ze zo mooi en gevarieerd muziek bespelen, componeren, zingen en overbrengen als in India. Wat zou een Bollywood film nu zijn zonder de prachtige muziek? Of een echte Indische bruiloft zonder klassieke indische muziek? India heeft muziek die precies aansluit bij de cultuur en dat mag best gezegd worden! (N.D)

r o o v g o o t Me d l e r e de w

‘Stijging populariteit door muziekschrift’ Toch zou de Indische muziek meer populariteit krijgen als ze een muziekschrift zouden hebben. Tot nog toe blijkt het bijna onmogelijk om de muziek op te schrijven. De muzikanten moeten de composities onthouden of ze improviseren. De improvisaties zijn wel aan een systeem van vaste schema’s gebonden en worden mondeling overgeleverd. Door het gebruik van een muziekschrift zou de

ontdek de wereld www.djoser.nl

8

India-> Tuhmi ho bandhu- cocktail ft. Saif Ali Khan, Deepika Padukone


Muziek maakt wat los maar wat?!

EMOTIES

Welk nummer er bij mij als eerste binnen komt is ’ Kingston town’ van UB40. Ik weet het nog goed, het was een heerlijke lentedag en ik moest afrijden. Ik was zo gespannen, het zweet brak me gewoon uit en dan kwam het niet omdat de temperatuur zo lekker was haha. Ik zat te wachten in de ruimte voor ik op kon en toen draaide ze dit nummer ”kingston town”. Ik weet nog wel dat ik daar ontspannen van werd. Het is zo’n lekker lente nummer. Je wilt gewoon naar buiten toe en je vergeet de zorgen die je op dat moment hebt. Het nummer zelf heeft verder niks te maken met het afrijden, maar wat daarna gebeurde vond ik wel speciaal. Daarom kwam dit nummer het eerste in me op. Maar wat er dus gebeurde; ik heb mijn rijbewijs gehaald en gelijk nadat ik hem binnen had wilde ik een stukje rijden. Die dag dat ik ging rijden was het wederom een heerlijke dag en mocht ik een stukje rijden in de Cabrio van mijn vader. Ik startte de motor en alsof het zo moest zijn; dit nummer werd weer gedraaid. Het voelde gewoon goed en ik had zo’n lekker gevoel van binnen! En dan dit nummer erbij, heerlijk gewoon! Gusje leys (J.H)

Oh dat is een lastige. Ik heb meerdere nummers die bepaalde gevoelens bij me oproepen, maar als ik moet kiezen ga ik voor het nummer ‘alles kut enter’ van Angerfist. Ik was toen op dat moment heel boos en dan luister ik altijd naar de tekst, zo wordt er hier gezongen over kwetsen. Het mooiste stukje vond ik: “Al kwets je me…als jij dat vindt mag je het zeggen…dan boeit me even niks meer”. Dat stukje spreekt me aan. Ik had toen ruzie met jongens uit m’n klas en was heel boos over wat ze zeiden. Door dit nummer heb ik ook zoiets van: “zeg ’t maar gewoon. Het maakt mij allemaal niet uit. Ik luister ernaar, maar ik weet toch dat het niet zo is.” Dit nummer is een echte aanrader voor als je boos bent. Het is een heftig nummer, maar ik word er rustig van. Stefan Smolders ( J.H)

10

Ik hoef niet lang na te denken over welk nummer dat zou moeten zijn. Dat is het nummer ‘Earth Song’ van Michael Jackson. Dat nummer is zo krachtig, het dringt helemaal tot je door. Het voelt als het ware dat je wordt meegenomen door het lied, het raakt je. Het is zo’n mooi nummer, maar bij mij komt er een duister randje aan. Altijd als ik dit nummer luister moet ik aan m’n moeder denken. M’n moeder is 5 jaar geleden overleden en dit was haar lievelingslied. Als ik de Earth song opzet dan is het meestal op momenten dat ik me verdrietig voel en het liefste m’n moeder naast me had gehad. Door dit nummer op vol volume te zetten, gewoon lekker hard aan, de tekst en muziek tot je te laten komen, komen de tranen vanzelf. Toch als het nummer klaar is krijg ik wel een bevrijdend gevoel. Het klinkt misschien raar maar dan denk ik altijd: “m’n moeder was nu bij me”. Mooi lied voor mij met een duister randje. Tinne brandts (J.H)

Even denken. Een nummer dat iets bij me los heeft gemaakt? Wat ik erg belangrijk vind is dat ik vrolijk kan worden van een nummer ook al ben ik heel down op het moment. Dan wil ik toch vrolijkheid om me heen. Veel mensen luisteren dan muziek die hun gevoel weergeeft. Ik ben ben totaal het tegenover gestelde. Dan kies ik voor Will and the People met ‘Lion in the Morning Sun’. Dat vind ik zo’n geniaal nummer als je de tekst hoort en het melodietje eronder. Je moet gewoon vrolijk worden. Je kunt bij dit nummer niet verdrietig, down, boos blijven. Het pept je echt op! Als ik echt ga nadenken waarom ik nu dit nummer heb gekozen, denk ik omdat het mij door een vervelende tijd heeft geholpen. Ik zat niet lekker in mijn vel en zat er doorheen, maar door ‘Lion in the Morning Sun’ op te zetten krijg je het gevoel alsof je alles aan kan. En dat heeft een mens nodig in een vervelende tijd. Gewoon net dat beetje extra wat maakt: “Ja,ik kan er weer tegen aan”. Dus een tip, zit je er doorheen, zet dan vooral dit nummer op. Het heeft mij heel erg vrolijk gemaakt toen die tijd! Carlot de Bont (J.H)

it’s a beautifull day - Michael Bublé

11


‘ Wilhelmus In een te stille stad’ Langzaam wordt iedereen stil, dan begint het en iedereen zingt mee: ‘Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, d e n Va d e r l a n d g e t r o u w e blijf ik tot in den dood. Een prinse van Oranje ben ik, vrij onverveerd, den Koning van Hispanje h e b i k a l t i j d g e ë e r d .’

Dat lied herken je natuurlijk wel, het volkslied van Nederland, het eerste couplet van het Wilhelmus. Elk land van de wereld heeft zijn eigen volkslied. Maar waarom? En wat is er nou zo speciaal aan een volkslied? En hoe kent iedereen het Wilhelmus nou eigenlijk? Ten eerste is het Wilhelmus al erg oud. Het Wilhelmus komt uit de tijd dat de Republiek der Nederlanden is ontstaan, de precieze datum is niet duidelijk maar ligt ergens tussen 7 en 31 december in 1572 is gebleken uit onderzoeken. Dat de datum niet duidelijk is komt doordat het een geuzenlied was en op het maken van een geuzenlied tegen prins Filiph stond in die tijd de doodstraf. De tekst is geschreven door Marnix, Hij was dichter en intumes van prins Willem en had gestudeerd bij Calvijn aan de Geneve. Het lied is pas sinds 1932 ons volkslied en vervangt ‘Wien Nederlands Bloed’, doordat koningin Wilhelmina het Wilhelmus verkoos boven het oude. Het Wilhelmus heeft dus al een hele geschiedenis en is een echt ritueel van Nederland geworden.

12

Wilhelmus van Nassouwe

Het echte doel van een volkslied is symbool staan voor een volk of natie. Het geeft aan wie je bent, waar je vandaan komt en onderscheid je van de rest. Hierdoor worden volkslieden vaak makkelijk geschreven met een simpele melodie (bijna altijd een mars tempo), zo kan iedereen het mee zingen en onthouden. De meeste volkslieden zijn geschreven door onbekende componisten en muzikanten die dicht bij het volk staan en zich in hun kunnen inleven. Wel zijn hier variaties op. Zo is het Duitse en Oostenrijkse volkslied door Joseph Haydn en Wolfgang Amadeus Mozart en het Europese volkslied door Beethoven (Ja! We hebben ook een Europees volkslied, dit heeft alleen officieel geen tekst omdat er meerdere moedertalen zijn in Europa). Daarnaast voelen mensen zich ook verbonden door een volkslied, ze horen er allemaal bij. Denk maar aan een voetbal wedstrijd tijdens het WK. Als Nederland langzaam op komt, klaar gaat staan en met volle borst het volkslied mee zingt. Hierdoor denk jij: “ja dit is mijn team, mijn volk!” Jij voelt je verbonden met het team, je hoort erbij, en het volkslied is een deel wat dit uit en versterkt. Maar als een volkslied ons kan verbinden, dan kan een ander lied dat toch ook? Het volkslied is ouderwets en oubollig, de nieuwe muziek kan toch veel beter een nieuw ‘volkslied’ genoemd worden, dan kunnen mensen er nog op dansen ook. Neem bijvoorbeeld het lied Brabant van Guus Meeuwis. Dit zou toch net zo goed een volkslied van Brabant kunnen zijn? Friesland heeft overigens ook een eigen volkslied. Heel brabant (en de rest van Nederland) kent het lied. Alle Brabanders voelen zich erdoor verbonden met de provincie en zijn zeer trots op het nummer. Toch mag dit nummer officieel niet het volkslied van Brabant genoemd worden. Het is nooit officieel vastgesteld of verkozen door het volk en bestuurders. Ook zijn er vele discussies gaande. Brabant is vooral bekend en gewild onder de jonge generatie. Ook is het lied nog erg jong, het is uitgebracht in februari 2003. Je denkt: ‘Dat is toch al meer dan tien jaar geleden?

Brabant - Guus Meeuwis

13


Een ‘ Avondje Vangrail’ Dat klopt. Maar het Nederlands volkslied heeft er ook vierhonderd jaar over gedaan om een volkslied te worden. Je weet nu nog niet hoe generaties over honderd jaar tegen het lied aan kijken. Misschien voelen zij zich er wel totaal niet meer door aangesproken. Guus Meeuwis zal dus nog even moeten wachten.

De Nederlands band Vangrail, een van de beste live bands uit Nederland en Belgie. De band vult een avond vol energie en diepe indrukken. De Band bestaat momenteel uit 5 mannen uit Friesland en omgeving, maar ze toeren wekelijks heel de Benelux rond voor onvergetelijke optredens. Onze journalistes hebben ze opgezocht in het hoge Friesland om te gaan uitzoeken wat muziek nu eigenlijk is voor deze band.

Refrein ‘Brabant’- Guus Meeuwis En ik loop hier alleen in een te stille stad, Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad. Maar de mensen ze slapen, de wereld gaat dicht. Dan denk ik aan Brabant, want daar brand nog licht.

Onderweg zagen onze journalisten een vangrail langs de snelweg staan en vroegen ze zich af waarom je een band nou eigenlijk die naam zou willen geven. De band verklaarde dat de naam Vangrail is ontstaan doordat ze een naam wilden met een zo groot mogelijk reclame bord voor de band. Daarnaast is het ook een pakkende naam die je niet snel kan vergeten.

Ook zeggen veel mensen dat het volkslied moderner moet worden. Het is saai, oubollig, en een rot melodie. Stel we maken van Anouk een nieuw volkslied. Modern, hip, lekker tempo en een lekkere stem. Is het dan nog wel een echt volkslied? Een volkslied moet voor iedereen mee te zingen zijn. Als we een vlot modern lied maken is dat al snel niet meer het geval. Kijk maar naar het nieuwe koningslied, veel delen van dit lied waren voor de meeste mensen al onmogelijk om mee te zingen (als je de rap al buiten wegen laat). Ook hierbij kan hetzelfde probleem opkomen als bij het brabants volkslied. Hoe zien mensen over honderd jaar een nieuw lied? Er zit sowieso geen historische betekenis en geschiedenis aan als wij nu zomaar een lied gaan verzinnen. Een nieuw volkslied zit er dus nog eventjes niet in voor ons, daar zullen we nog wel een aantal jaren op moeten wachten. En eigenlijk heeft ons oude volkslied best wel een mooie geschiedenis en een m goede betekenis voor ons. We worden er allemaal door aangesproken, voelen ons verbonden en het staat symbool voor ons, dat is eigenlijk best mooi toch? En dat het saai, eentonig en oubollig klinkt, ach daar kijken we wel door heen met ze allen. (M.C.)

14

Het is een Nacht - Guus Meeuwis

De muziekstijl van de band is na lange omschrijvingen eigenlijk niet met één woord te omschrijven, maar het is een soort Nederpop met een openstaande kraag. Deze muziek wordt gespeeld, omdat alle bandleden hier van houden en het niet allemaal herkenbaar is. Het is net anders, iets eigens van de band, wat hun onderscheid van de rest.

‘Met onze muziek proberen we mensen een fantastische avond te bezorgen en even uit de dagelijkse sleur te halen.’

Ook vinden ze het belangrijk dat mensen even bij bepaalde gevoelens stil staan. Zo heeft hun liedje ‘Ik mis je’ de kracht om mensen even bewust te maken van die persoon en er toch een goed gevoel aan over te houden!

De mannen zijn vanaf jongs af aan al bezig met muziek. Je zou kunnen zeggen dat het gewoon in hun bloed zit. Iedereen is toen op zijn eigen manier begonnen, heeft verschillende instrumenten geprobeerd en heeft zo zijn eigen plek langzaamaan gevonden in de muziek. Later hebben ze eigenlijk nooit gekozen om echt in de muziek te gaan werken, het gebeurde gewoon. Hun advies:

‘Je moet je ook vooral niet om laten praten, veel mensen zeggen dat je niet in muziek kan werken, dat het gewoon een leuke hobby is. Maar als je zelf volhoudt kom je er wel!’ Wel moet je mensen hebben die achter je staan en mensen die je boeken. Maar het meeste moet je toch zelf doen. Jij moet zorgen dat mensen tevreden over je zijn en je nog een keer boeken. Dat kan niemand anders voor je doen.

De band heeft verschillende gedachtes over hoe de muziek wereld er over vijf jaar uit ziet, de een denkt gratis, zonder platenmaatschappijen. Terwijl andere bandleden het daar niet mee eens zijn en denken dat er wel weer een oplossing komt net zoals bij de Aangezien de band wekelijks optredens heeft, zijn cassetterecorder en de cd-speler. Hoe zien jullie de het echte podiumbeesten. Op het podium voelen ze muziek branche over vijf jaar? Wij in ieder geval zich erg vrij en kunnen ze makkelijk van richting met heel veel avondjes Vangrail!! veranderen en meegaan met het gevoel van de zaal. (M.C.) Dit resulteert in een geweldig optreden en net die sfeer die de avond nodig heeft. Zelf luisteren ze allerlei muziek van Coldplay tot Jonvink en de Voederbietels en van Slayer tot Mumford & Sons. Ze houden van alle muziek als het maar met het hart gemaakt is.

Ik mis je- vangrail

15


Muziek is gezond

Vele mensen hebben er last van. Een paar dagen somber zijn, vermoeid zijn en te weinig slaap hebben. Vaak wordt gedacht: ‘Dat gaat wel weer over, is niets ernstigs.’ Dat kan natuurlijk best zo zijn. Maar als het langer duurt en er is meer aan de hand, dan kan het erger zijn. Een kans dat het depressie is. Bij een depressie heb je twee of meer weken nergens meer plezier in, verminderende eetlust, concentratieproblemen, vermoeidheid en zelfs gedachten hebben over de dood of zelfmoord. Als iemand hier last van heeft is het een ziekte. Mensen hebben het niet snel in de gaten, maar het is niet goed. Het kan namelijk zo uit de hand lopen dat mensen met een depressie zelfmoord plegen. Zodra je deze kenmerken bij iemand herkent is het het beste als je deze persoon helpt. Maar… Iemand van een depressie afhelpen, hoe kan je dat doen? Niet alleen professionele hulp zoeken is een oplossing. Muziektherapie blijkt ook heel goed te werken. Het gaat er namelijk om dat de persoon met een depressie negatieve gedachtes omzet in positieve. Muziek kan daarbij goed helpen, het is goed voor je hersenen. Muziek brengt namelijk emoties en gevoelens naar boven en kunnen beïnvloed worden zonder dat er ook maar enkele woorden voor nodig zijn. Muziek kan precies aangeven wat iemand denkt en voelt. Ook kan muziek andere gevoelens en emoties naar boven brengen. Negatieve gedachtes kunnen dus zonder dat je het doorhebt omgezet worden en verdwijnen. Niet alleen het luisteren naar muziek heeft effect. Ook het zelf muziek maken. Een muziektherapeut observeert en moedigt de cliënt aan. Hij of zij zorgt ervoor dat de cliënt zich volledig richt op muziek. Depressieve klachten worden achterhaalt en met behulp van muziek behandelt. Dingen die in de therapie zijn gedaan worden meegenomen naar het dagelijks leven. Om te worden behandelt met muziektherapie hoef je als cliënt niet veel kennis te hebben van muziek of instrumenten kunnen bespelen. Je wordt geholpen door aandacht te geven aan muziek en aan jezelf. Zo hoef je niet eens te vertellen hoe je je voelt en wat je denkt, muziek doet dit voor je. (K.v.H.) 16

When You’re Gone - Avril Lavigne

n a k k e n i e z v u M aange s e d i n c a e m elt pr e i t wa en vo t k den

bron: Families Work

17


Muziek brengt me van A naar B Automuziek

Wat voor soort muziek ik in de auto luister kan verschillen per dag en ook het tijdstip waarop ik luister. Ik heb twee radio stations die ik luister. Maar in de meeste gevallen luister ik s’ochtends geen muziek omdat ik telefoontjes moet plegen voor mijn werk en daar kan ik muziek dan niet aan hebben staan. Maar de rest van de dag luister ik wel graag naar muziek dat vind ik toch wat prettiger rijden. Zeker als je lange stukken moet dan is het prettig dat de muziek je afleid. De stations die ik luister zijn radio 538 en skyradio. Dat zijn zenders die niet specifiek gericht zijn op een bepaalde doelgroep iedereen kan er naar luisteren en ze hebben muziek die ik ook leuk vind. Voor mij moet muziek niet te druk zijn zeker niet met autorijden dan moet je je toch wel concentreren. Ik weet nog wel dat toen ik net m’n rijbewijs had dat ik het juist wel leuk vond dat het harde muziek was! Raampje open de muziek uit de speakers vriendinnen erbij en meezingen dat was voor ons vroeger autorijden nu totaal niet meer dan zie je wel dat de tijd verandert. (Eva Buijs). (J.H)

Sowieso slam fm! Dat is mijn radio zender draaien ze altijd leuke muziek voor mijn leeftijd en de muziek die ze draaien is gewoon heel erg relax zeker in de auto mij maakt het niks uit als het drukke muziek is in de ochtend het heeft wel wat om zo wakker te worden! Als ik in de auto stap moet er gewoon muziek aan dat maakt het rijden leuk!

‘Voor mij is een

autorit niet compleet zonder muziek’ anders verveel ik me echt en is het

niet af. Heb een keer gehad dat m’n radio gestolen was en kon toen een dag geen muziek luisteren, ik was behoorlijk chagrijnig al zeg ik het zelf. Het is dan zo leeg in de auto en gaat je ergere aan andere geluiden die je hoort. Maar met muziek erbij is het goed voor mij. Het maakt mij niet uit wanneer ik wat luister. Slam is de hele dag door leuk om naar te luisteren ze hebben leuke dj’s en vooral in de avond hebben ze ook meer spreektijd en voeren ze een discussie of ze hebben een gast waardoor er weer even een onderbreking is. Bij mij staat de muziek altijd op hard op de muziek moet wel binnen komen! ( Nathalie Fens). (J.H)

18

Mijn ideale muziek voor in de auto heb ik niet echt, mij maakt het niet uit welke zender er op staat als ik maar muziek kan luisteren dan vind ik het goed. Soms verander ik ook van zender gewoon om te kijken wat ze ergens anders draaien en of dat misschien leuker is. Wel pas ik het volume aan als het bijvoorbeeld drukker wordt op de weg dan wil ik me toch beter kunnen concentreren en dan moet de muziek niet op vol aan staan, dat leidt toch af. Meezingers zijn altijd leuk als er een leuk nummer op is, zing ik ook altijd mee. Meestal in de avond heb je meer talkshows erop en dat is ook wel leuk om naar zo’n dialoog te luisteren. Typische muziek voor in de ochtend, middag, avond heb ik niet ik luister naar wat er op is op dat moment daar ben ik niet zo moeilijk in. ‘Muziek

is pas goed als het op elk moment van de dag goed is’ zeg ik altijd ( karin Vromans). (J.H)

Lekkere meezing nummers daar houd ik van. Vooral in de auto is dat gewoon echt leuk zeker als je met meerdere mensen in de auto bent dan is het een groot feest omdat iedereen meezingt. Vooral in de middag en in de avond is dat meezingen heel leuk, in de ochtend moet ik toch nog even wakker worden dan is een talkshow wel leuk om op te hebben met af en toe muziek dat is lekker wakker worden. Maar er zijn ook momenten dat ik gewoon geen muziek op heb staan omdat ik dan wel rust aan m’n hoofd wil, al maakt muziek wel dat je je goed kunt ontspannen het is een uitlaatklep die erg belangrijk is voor een mens toch staat bij mij de radio soms uit of heb k mijn ipod aangekoppeld dat ik muziek kan luisteren die ik leuk vind op de radio heb je soms ook een nummer die niet leuk is dan moet je of het geluid zachter zetten, andere zender zoeken of uitzetten dat is wel wat minder maar gelukkig kan ik dan mijn eigen muziek opzetten. Eerst luister ik altijd wat er is op de radio vooral in de ochtend en als ik denk nee toch niet zet ik gewoon mijn eigen muziek op. Op korte ritjes laat ik de muziek wel eens uit maar vooral bij lange stukken is de muziek toch wel aan omdat de rit dan sneller lijkt te gaan en dat kan soms handig zijn. (Gijs Rink). (J.H)

19


Hakuna matata

Goede Tijden

H

et is acht uur s ’avonds. Ik ben kapot. Ik ga lekker onderuit op de bank liggen en zet de tv aan. Ja hoor, daar gaan we weer. Ik kan mezelf wel voor de kop schieten! Dat doodirritante deuntje van Goede Tijden, Slechte Tijden. Het deuntje dat al 23 jaar hetzelfde is, alleen ietsje sneller. Onbegrijpelijk dat 1,7 miljoen mensen dit toch 5 dagen in de week aan kunnen horen zonder dat het ook maar een piep klein beetje irriteert. Top 10-hit. Echt waar! In 1991 was deze titelsong een Top 10-hit in Nederland! Vergelijk dat maar eens met Losing My Religion van R.E.M. Ook een Top 10-hit uit die tijd. Naast dit lied is de godsgruwelijke titelsong van GTST in een klap vergeten! Maar goed, naast die 1,7 miljoen mensen die een halfuur van hun leven verspillen zijn er nog 14 miljoen verstandige mensen in Nederland die deze 2,5 uur per week nuttiger zullen besteden. Hoe verschrikkelijk ik het lied ook vindt, het hoort er nou eenmaal bij. Muziek en series zijn gewoon niet uit elkaar te halen. Zonder een bekende titelsong houdt een serie geen stand. Een serie heeft altijd een pakkend en passend lied nodig bij de intro, zodat iedereen weet dat de serie begint. Zo keek ik met mijn moeder altijd naar de Australische soap ‘Neighbours’. Gestart in 1985 en tot nu toe ook elke werkdag nog steeds dezelfde titelsong. Ergens begrijp ik het wel. Ik ben hiermee opgegroeid en het hoort nu bij mij. Toch erger ik me hier ook af en toe ontiegelijk aan. Dan denk ik: ‘Hé toch, kan dat niet een keer anders.’ Best treurig. Maar als het anders zou zijn, zou het een aanpassing worden in mijn routine, mijn levensstijl. Het hoort bij mijn dagelijks ritueel. Dat kun je niet zomaar veranderen. In mijn leven heb ik nou eenmaal een beetje herkenning nodig. Iets wat altijd hetzelfde blijft en niet zomaar veranderd. Daarom verdienen series bakken met geld. Mensen zullen niet snel afhaken van hun routine. Dat is het enige stukje in hun leven wat niet snel veranderd ook al hebben ze een rampzalige dag achter de rug of een beroerd leventje. Dit is een perfect voorbeeld van een win-win situatie. De mensen voelen zich elke dag voor een halfuurtje weer beter en hebben wat herkenning, terwijl de makers van zo’n serie niet snel bang hoeven te zijn dat ze werkloos worden want er wordt toch genoeg naar de serie gekeken. (K.v.H)

20

Goede Tijden Slechte Tijden – Lisa Boray en Louis de Vries

“I’

ve had the time of my life, and I never felt like this before.” Met een enkele zin weten de meeste mensen precies waar dit voor staat. Met twee woorden kun je dit lied precies beschrijven: Dirty Dancing. De klassieker ‘Time Of My Life’ doet iedereen meteen denken aan deze oude, romantische prachtfilm. Ook het zoetsappige ‘Hungry Eyes’ van Eric Carmen is een schitterend nummer uit de film. Deze liedjes geven mij een heerlijk gevoel alsof niets meer fout kan gaan! Alsof de wereld aan mijn voeten ligt en ik vol zit met geluk. Het past perfect bij de film en het heeft echt zo’n ‘feel good’ effect. Dan is er nog dat fantastisch sterke deuntje van de The Pirates of the Carribean serie. Het ‘Ik-gaop-avontuur-en-niemand-stopt-me’-liedje. Alleen al het ritme vertelt een verhaal en geeft me een gevoel van overweldigende kracht. Voor veel mensen is deze muziek alleen een bijpassend gekozen liedje, maar voor mij is dit véél meer. Het vertelt een verhaal en geeft je een speciaal gevoel. Elk liedje in een film heeft een speciaal karakter. Je herkent er iets in van de film en soms zelfs iets van jezelf. Als ik zo’n liedje terug hoor denk ik meteen aan die ene scene waarin er iets interessants gebeurde en wat mij een speciaal gevoel gaf. Dat doet iets met me.. Niet alleen deze films hebben fantastische muziek, ook kinderfilms kunnen perfect bijpassende muziek hebben. Zo heb je de schitterende soundtrack ‘Can You Feel The Love Tonight’ van een van de mooiste Disneyfilms die er zijn; The Lion King. Al weet ik dat ik te oud ben voor Disneyfilms, ze zijn me altijd bij gebleven. Als ik dit lied hoor denk ik terug aan toen ik klein was. Het geeft me zo’n gevoel dat ik weer kind wil zijn. Ook ‘Hakunamatata’ is een lied van The Lion King dat me zo’n gevoel geeft. Misschien dat het voor een deel te maken heeft met het feit dat een zwijn, een stokstaartje en een leeuw het zogenaamd zongen. Helaas zijn er ook genoeg films met soundtracks die verschrikkelijk zijn. Kijk maar eens naar de film Twilight. Dan heb ik het niet eens over de waardeloze film zelf, maar over de muziek in de film. Het past er totaal niet bij. Zelfs een zogenaamde ‘Twilight-lover’ zou nog in kunnen zien dat de meeste liedjes alleen invulling zijn bij bepaalde scenes. (K.v.H)

Time Of My Life – Bill Medley & Jennifer Warne

21


MUSIC FACTS Ke$ha’s single ‘Tik-Tok’ is meer verkocht dan enig single van de Beatles.

Prince kon voor zijn zestiende al twaalf muziekinstrumenten bespelen.

Het orkest van Monaco is groter dan hun leger.

De bekende Melba toast is vernoemd naar een Australische opera zangeres, Dame Nellie Melba.

Werelds duurste gitaar plectrums kosten $5000 dollar per paar. De plectrums zijn gemaakt van meteors die meer dan 4 biljoen jaar oud zijn.

Warner Communications heeft ongeveer 22 miljoen euro neergelegd voor de rechten van het lied ‘Happy Birthday’. Louis Armstrong heeft het record op zijn naam van oudste UK chart topper. Hij had op 67 jarige leeftijd een nummer 1 hit met ‘What a wonderful world.

Tupac Shakur, bekend als 2PAC is voor zijn twintigste verjaardag al acht keer gearresteerd. Elvis Presley had de zwarte band in karate.

40 biljoen van de muziek die gedownload wordt is illegaal, is dit 90% van alle muziek downloads.

De beats die gebruikt zijn voor Rihanna’s hit ‘Umbrella’ zijn gemaakt met Apple’s gratis versie van GarageBand. Een hele hoge noot spelen op een trompet met het verkeerde mondstukje kan er voor zorgen dat je bovenlip explodeert. De harmonica is het best verkochte instrument ter wereld.

Aretha Franklin was al moeder van twee kinderen voor haar zeventiende. (N.C)

22


Mijn moeder is de alcoholist, ik heb de kater Het is nooit zo erg geweest, mijn moeder dronk altijd wel maar nooit zo erg als nu. Toen mijn ouders nog samen waren dronk ze niet, maar naar mate het slechter ging met de relatie begon ze te drinken eerst was het een glas toen werd het een fles. Ze wilde de pijn wegdrinken, gelukkig heeft ze vier jaar geleden de knoop doorgehakt en gingen mijn ouders scheiden. M’n broer en ik kregen haar zo ver om weer van de drank af te komen. Het eerste jaar dat we ergens anders woonden ging het weer goed met m’n moeder ze dronk niet meer, dat was een hele opluchting voor mijn broer en mij. We verhuisden van Den Haag naar Nuenen, in het begin had ze het nog moeilijk om in contact te komen met andere mensen maar al gauw ontmoeten ze nieuwe mensen. Het eerste anderhalf jaar ging goed , we zaten allemaal lekker in onze vel en hadden het naar onze zin. Maar toen ontmoette ze haar nieuwe vriend en begonnen dezelfde problemen weer opnieuw. De relatie liep niet lekker en ook dat wilde ze weer wegdrinken het begon weer met een glas wijn bij het eten maar dat werden al snel 3 à 4 flessen per dag in haar ergste periode waar we nu in zitten. Mijn broer kon hier niet goed mee omgaan, hij sloot zich ervan af en begon veel te gamen dus zag ik hem ook bijna nooit meer terwijl we in het zelfde huis woonden. Ik voelde me er erg alleen in staan, wie was er voor mij om mij te helpen? Ik zat in havo 4 toen dit allemaal begon, ik kwam uit school en moest voor het eten zorgen, het huis opruimen en voor de beesten zorgen als ik dat allemaal had gedaan kon ik aan school gaan werken. Er zijn veel momenten geweest dat ik het zelf niet meer zag zitten en was bang dat ik niet over kon naar havo 5 gelukkig haalde ik het wel en kon ik gewoon m’n eindexamen maken. In de tijd van mijn eindexamen was het gelukkig nog te behappen voor me, ze dronk nog niet zoveel als dat ze nu deed daardoor kon ik mij concentreren op mijn eindexamen. Wel kregen we dit jaar steeds meer ruzie, ik ging meer met vriendinnen doen en dat vond ze niet leuk, ze zei dat wij de rede waren van haar drankverslaving, we zouden lastig zijn.

en t e t e bij h snel 3 n j i s w den al a l g ‘een dat wer ag ’ d r maa ssen per e à 4 fl

Keer op keer dat ze dit soort dingen tegen mij zei kwam dat als een klap voor mij, en ik begon aan mezelf te twijfelen, ik ging geloven dat het waar was wat ze zei. Achteraf als je erover na denkt weet ik wel beter dat ze dat zei omdat ze dronken was maar op dat moment geloof je het en denk je dat ze het meent. Ik werd erg onzeker en begon met mezelf in de knoop te raken, ik begon af te vallen in het begin een schreeuw om aandacht, ze was alleen maar met zichzelf bezig misschien zou ze nu wel een keer aan mij denken. In het begin zag ze het niet dat ik afviel, en het werd steeds erger. Ik ben best lang en op mijn ergste moment woog ik nog maar 53 kilo, maar pas op dat moment viel het mijn moeder op dat ik zo dun was. Ik dacht bij mezelf ben ik dan zo belangrijk voor je dat het je pas opvalt als het bijna te laat is?! Ik vond het die periode allemaal niet erg, totdat ik een foto van mezelf zag daar schrok ik van. Ik begon weer te eten en ben op eigen krachten weer aangekomen, dit wilde ik niet, niet op deze manier. Ik had een nieuwe studie gekozen, de studie waarop ik zat was te heftig voor mij in deze periode waar ik in zat. Toen kwam ik op mijn huidige studie terecht Communicatie international event, music, entertainment studies. Al vanaf het begin had ik het naar mijn zin ik zat lekker in mijn vel. Ik kreeg leuke vriendinnen, maar ik hield de schijn voor de meeste op. Thuis liep het niet lekker. Ik wilde zo veel mogelijk van huis wegblijven. Zo kon het zijn dat mijn moeder een dag niet gedronken had en me fris en fruitig opwachtte als ik thuis kwam. Maar het kon ook zo zijn dat ze helemaal dronken mij de huid vol schold als ik thuis kwam, ik wist nooit waar ik aan toe was. We kregen steeds meer ruzie en dan zegt ze dingen die hard aankomen. Zo heeft ze meerdere keren gezegd dat ze niet meer wil leven, dit kwam als een klap toen ze dat de eerste keer zei. Ondanks de felle ruzie die we daarvoor hadden gehad bleef ik bij haar op bed zitten tot ze in slaap viel, en kon ik zelf naar bed. Ik huilde mezelf elke avond inslaap, ik trok het niet meer. Er waren dagen dat de tranen me zo hoog zaten dat ik op elk moment in huilen uit kon barsten , zo heb ik ook een aantal keren in de klas gehuild, in de bus maakte niet uit waar de tranen kwamen vanzelf. In het begin zei ze alleen dat ze niet meer wilde leven als ze drank op had maar ze heeft nu ook al een paar keer nuchter gezegd dat ze niet meer wil leven. Ze heeft er alleen het lef niet voor. Dit maakte mij bang, ik ben naar mijn studiecoach gegaan en heb mijn verhaal gedaan, ik had hulp nodig en snel want dit trok ik niet meer in mijn eentje. Gelukkig kon ik wel gesprekken aan gaan met mijn moeder maar ik weet niet of er veel tot haar is doorgedrongen omdat ze drank op had, ik heb haar ervan kunnen overtuigen dat de relatie niet goed voor haar is. Elke keer als die vriend bij ons over de vloer kwam, was er ruzie. Het is een keer uit de hand gelopen dat de vriend een bord naar me toe gooide, hij raakte niet wat hij wilde raken maar hij raakte me wel, dit was voor mij de druppel en ben ik naar kennissen van ons gegaan die bij de politie werkten, hij moest bij ons vandaan en snel. Mijn moeder was te ver heen om dit mee te krijgen die zat er met een leeg hoofd bij, hij zat te tieren en te schelden, de vrienden hebben hem meegenomen en ik ben m’n moeder naar bed gaan brengen. Dit kwam weer als een klap. Na een tijdje dat ook vrienden van m’n moeder op haar in hebben gepraat heeft ze het uitgemaakt. Ik was met een vriendin in de stad toen m’n moeder in tranen opbelde en zei het is over. Wat was ik blij toen ik dit hoorde en ik moest huilen van geluk. geluk”

“ik moest huilen van

24

25


Maar die vreugde was van korte duur. Ze zijn op het moment weer aan het proberen de relatie op de rit te zetten, ik hoop diep in m n hart dat dit niet lukt. Het is nu nog steeds aan de gang, de verslaving van m’n moeder, maar als ik erop terug kijk is dit een hele emotionele, zware, onzekere periode voor mij. Ik voel me moeder in plaats van kind. De rollen zijn omgedraaid. Hoe graag ik ook uit huis zou gaan ik kan het niet over m’n hart verkrijgen omdat ik niet weet wat er dan gebeurt Deze periode heb ik heel veel gehad aan de steun van mijn vrienden maar ook aan muziek. Elke keer dat ik eindelijk naar bed kon, zette ik muziek op. Ik geloof dat je nooit zonder muziek kunt. Muziek is iets dat zich rechtstreeks verbindt met je ziel. Het kan elke vezel in je lichaam en geest aanraken en dat doet wat met je. Het sleept me door deze periode heen. Ik heb veel geluisterd naar It will rain van Bruno Mars, Stronger van Kelly Clarkson, I won’t give up van Jason Mraz. En waarom deze nummers? Omdat ze krachtig zijn en ze je die kracht geven om door te gaan, de tekst spreekt me erg aan en komt echt binnen wat ook de bedoeling is van muziek. Muziek moet rijmen met je ziel. Als dat gebeurt betekent dat dat je het mooi vindt en dat het je raakt. Soms ga je ook meezingen met de nummers dat zorgt ook voor ontlading. Na het luisteren van muziek voel je je altijd een stukje lichter en dat is fijn. Wel pas je de muziek keuze aan aan het moment hoe je je voelt. Als je verdrietig bent ga je geen drukke vrolijke muziek luisteren althans dat doe ik niet.(J.H)

s r e m a Dre n o i h s a F

dt

rbin e v s ek

zich t a d ets i s i ziek l” u M “ zie e j t me

tre s t h rec

“Het sl heen eept me d ” o

or de ze pe r

iode

It will rain van Bruno Mars, Stronger van Kelly Clarkson, i won’t give up van Jason Mraz.

Rok 54,95 (Riverside) Top 18,00 (H&M)

26

Stronger - Kelly Clarkson

Blouse Top Short Haarband

35,00 (Zara) 12,00 (H&M) 25,00 (Coolcat) 5,90 (Six)


Kroegentocht Op een mooie zaterdagavond wil je natuurlijk lekker met je vrienden of vriendinnen gaan stappen. Wij dus ook! Zo zijn wij, Joeke en Kylie, een avondje gaan stappen in Eindhoven op Stratumseind. Wij hebben beide twee kroegen gekozen om jullie te laten weten wat wij ervan vonden.

Aloys

Meteen bij binnenkomst zie je dat het café een gezellige sfeer heeft. Het is niet heel groot, maar erg knus. Vooraan in het café is meteen de bar. Ik was nog opzoek naar een garderobe voor mijn jas, maar die hadden ze helaas niet. Het interieur zag er vrij oud uit, maar toch passend bij de knusse sfeer. Het was er ook niet heel erg druk.. Mensen stonden te dansen, zaten aan de bar te kletsen of waren aan het poolen. De Aloys op Stratumseind in Eindhoven is een kroeg waar vooral alternatieve muziek wordt gedraaid. Het heeft geen vaste afspeellijst, maar de muziek die wordt gedraaid is muziek waar de mensen in het café naar vragen of waar de DJ/barmannen zin in hebben. Het is eerder een stamkroeg dan een jongerencafé. De mensen die er zitten zijn allemaal ongeveer tussen 18 en 26 jaar (met 2 à 3 mensen van ongeveer 30 jaar) . De meeste mensen die er komen zijn vaste gasten. Maar ook als je geen vaste gast bent is het een gezellig café. De werknemers zijn erg vriendelijk en kletsen gezellig mee. Het is de perfecte kroeg voor een rustig, maar gezellig avondje uit. (K.v.H)

Santiago de Cuba

28

Santiago de Cuba is de plek op het stratumseind als je je heupen los wilt gooien! Het is de enige salsa tent op stratumseind daarom is het er altijd gezellig druk. Zodra je er binnen komt waan je je in Cuba , wat ook hun inspiratiebron is. Ze willen het goede leven in Cuba nastreven, en dat doen ze goed. De sfeer die ze in Cuba hebben vindt je terug in Santiago de Cuba. Het is een grote tent waar de swingende klanken je te gemoed komen, maar niet alleen de klanken komen je te gemoed ook de mensen zijn druk aan het zwingen. Het heeft twee etages beneden staan de “pro’s “ te dansen en op de eerste verdieping staat de rest te dansen en worden er ook workshops gegeven. Maar in de meeste gevallen zul je de meeste mensen gewoon beneden vinden, iedereen zoekt elkaar en de gezelligheid op. Het heeft geen podium omdat de hele vloer benut wordt als dansruimte. Er hangt een gezellige sfeer binnen dat maakt het erg prettig om er te zijn. Het genieten staat voorop. En ook al zou je niet kunnen dansen, je kunt ook aan de bar gaan staan met een exotische cocktail in je hand die ze daar ter plekke voor je maken. Het interieur ziet er oud uit maar dat maakt het wel mooi, het past bij de sfeer van Cuba. De meeste mensen die daar komen zijn 25+ en dat loopt door tot de eind 40 en hebben vaak een passie voor dansen. Ze zijn niet alleen een uitgaansgelegenheid ze bieden ook workshops aan en geven dansles.(J.H)

Café Costa

Café Costa is het café waar je moet zijn als je zoekt naar gezelligheid, leuke muziek en aardig barpersoneel. Het is een vrij kleine kroeg maar dat maakt het ook wel weer leuk om er heen te gaan. Zodra je een voet binnen hebt gezet waan je je in de gezelligheid en is het feest. Je hebt twee podia ’s waar je kunt dansen, waarvan de een aan de achterkant zit en hoger is dan de ander. Langs de muur is de vloer wat verhoogt dus daar heb je ook nog een opstapje waar je kunt dansen dat hebben ze wel leuk opgelost die verschillende hoogtes. Ze hebben een grote bar die aan de linker kant doorloopt, zodat je voor en achter kunt bestellen en niet lang op je drankje moet wachten. Café Costa heeft geen garderobe dat is wel jammer omdat je dan met je jas zit. Het interieur is heel vrolijk het doet je denken aan vakantie, ze hebben een relaxte strand sfeer en dat is leuk. Het Café staat bekent om Dé Hollandse kroeg van stratum maar dat is allang niet meer zo, wel wordt er de muziekvoorkeur van de Dj’s gedraaid maar dat is meestal dezelfde smaak als dat van de gasten. Het publiek is gemixt wel zie je dezelfde mensen steeds terug. De leeftijd dat je daar binnen mag is 18+ en het publiek is tussen de 18 en 30 jaar. Voor twaalf uur is de Costa nog erg rustig de mensen die er dan zijn zitten aan de bar te kletsen maar na twaalf uur barst het feest los en is het er goed gevuld en is iedereen aan het dansen. (J.H)

Today

De Today is niet groot, maar ook niet klein. Het interieur is vrij modern. In het hele café hangen tv schermen, waar videoclips en foto’s worden afgespeeld. Het café heeft drie barren en in de hoek stond een DJ-booth met een mini podium. Achterin was een trap naar boven waar zich de garderobe bevond. Voor 12 uur was het er vrij leeg, maar rond 5 over 12 begonnen de mensen binnen te stromen. Rond kwart over 12 zat het al best vol. De kroeg is een 17+ kroeg zat dan ook vol met jongeren (met hier en daar een paar mensen die zo’n 10 jaar ouder waren, maar zich gedroegen alsof ze veel jonger waren). Het is een echte jongerenkroeg met een hoop gezelligheid en dansende mensen. De kroeg draaide vooral veel Dance en House muziek, maar ook af en toe iets uit de 80’s en 90’s. Muziek waar je goed op kunt dansen of heel bekend is waardoor iedereen keihard mee schreeuwt met de songteksten. Het is echt een kroeg om helemaal los te gaan met je vrienden en lekker te dansen. Als je flink los wil gaan met je vrienden is dit een goede kroeg om heen te gaan! (K.v.H)

Feel This Moment - Pitbull ft. Christina Aguilera

29


Heb jij de

r o t c a F k I

Zingen, vele mensen hoor je zeggen, ‘ja dat kan ik echt niet hoor!’ Maar is dat zo? Met een beetje training kan echt iedereen zingen! Zingen heeft ook vele goede effecten op jezelf, door zang krijg je namelijk veel beter je emoties in bedwang. Als je bijvoorbeeld helemaal over de rooie bent en dan gaat zingen, kan je jezelf ineens veel beter en rustiger voelen. Of als je `s avonds laat alleen over straat loopt en je wordt bang van de geluiden om je heen en dan zacht gaat zingen voel je jezelf meteen een sterker. De emoties kun je eigenlijk letterlijk van je af gooien tijdens het zingen. Daarnaast kan zang je helpen op een goede ademhaling te komen en kunnen kinderen er door leren beter te articuleren. Daarom kun je hier een mini zangles krijgen, helemaal gratis!

stap 1:

Je buikademhaling, het is noodzakelijk via je buik lage adem te halen en zo via je borst stem te zingen. Als je via je buik ademt komt de kracht vanuit je buik.Als je echter hoge adem haalt (wat de meeste mensen normaal doen) overbelast je je stembanden omdat je daar de kracht vandaan haalt om te zingen.

oefening 1 goede houdin g:

Een goede houding is er g belangrijk, het geeft je ste vigheid en stimuleert de buikademhaling. Ga staan met je benen uit elkaar, zak een stukje door je kniee n en ontspan je schouders, je boven lichaam moet vana f je middel ontspannen blijv en tijdens het zingen, anders haal je daar de kracht vandaa n wat dus niet goed is! De nk daarna dat er vanaf de kr uin van je hoofd een touwtje aan het plafon vast zit. Dit zo rgt ervoor dat je je hoofd go ed omhoog houd en duideli jk te verstaan bent

l op tillen: oefening 2 tafe fel staan,

re ta Ga bij een zwa uding aan voor o h e d e o g e d neem d en oefening 3 `meditatie`: t zingen die net is uitgeleg er op ond weer ga je in de goede houd-probeer de tafel vanaf t zul je ing staan die bij stap 1 is uit- te pakken. als je dit doe je buik gelegd. Hierna leg je een handvoelen dat de spieren in beert met op je buik en de ander met dezich aanspannen, je pro op te tillen. zijkant tegen je middenrif aan.je buikspieren de tafel dezelfde Nu ga je langzaam in en uit Dit zijn echter precies et zingen ademen. probeer te voelen spieren die je tijdens h wat er gebeurt met de lucht ook moet gebruiken. die je inademt en hem daarna zo langzaam mogelijk uit te ademen door je middenrif aan te spannen. Probeer je middenrif te voelen tijdens het uitademen met je hand. Deze oefening moet dagelijks herhaald worden om je ademhaling voor tijdens het zingen zo goed mogelijk onder de hand te krijgen.

I wont give up- Jason Mraz

31


stap 2:

Als losse noten zijn gelukt gaan we laddertjes zingen. Dit zijn 3 noten na elkaar omhoog en weer terug. Als je zelf de laddertjes niet kan spelen staan er ook filmpjes op youtube waarbij je mee kan zingen. Op het begin is het makkelijker om ze met de piano mee te zingen en goed te luisteren of het je lukt (als je dit zelf niet hoort, vraag dan iemand anders in de buurt). Hierna is het goed om eerst naar het laddertje te luisteren en ze daarna mee te zingen zodat je zelf de toonhoogtes gaat begrijpen. Door deze oefening vaak te doen vergroot je ook je bereik.

oefening 1 horen en doen:

Pak een piano, keyboard of zoek er een online op je computer.( je hebt zelf apps voor op je telefoon of ipad) en ga toets voor toets de noten proberen mee te zingen met een NAA, luister eerst goed en doe dan mee. Als het lukt ga je na de volgende toets. Zo leer je noten te herkennen en te zingen

stap 3:

n

e noten zij

ss rtjes:Als lo n. Dit zijn 3 noten e d d a l 2 g zinge oefenin laddertjes je zelf de

n we g. Als gelukt gaa weer teru pjes n e g o o h er ook film om r n a a a a t lk s e n a n het pele niet kan s ingen. Op z n a k e e ee laddertjes e piano m aarbij je m d w t e e b m u t e u z om op yo akkelijker je lukt (als t m e t h e f h o is n e ter in begin oed te luis nd anders g a n m e ie n n e a g d aag et te zin rst naar h t hoort, vr e ie e n m lf o e z d e it gen je d t go ierna is he e daarna mee te zin r H . ) t r u u b z de pen. Doo eren en ij t r is g e lu b e t t a a je tes g laddert k je toonhoog e d lf root je oo e g z r e je v t n a e d o o z te d ning vaak deze oefe bereik.

Ook je uitspraak is erg belangrijk tijdens het zingen, en hier gaan we wat dieper op in. Door een verkeerde, snelle of lompe uitspraak worden je zinnen al snel onverstaanbaar en eentonig. Daarom bestaan er naast taal lessen op school ook leukere oefeningen die je kan doen om je uitspraak te trainen.

nken. dertjes kla

oefening 2 Movies

Ga gewoon veel films kijken in de taal die je wil s a n a e g jd u ti N r . e n zingen. Als je veel engels Eerd onge , s mee gez n als NAA e je k t r n e la d k d n wi la l zingen helpt enen dere en met an een liedjes met alg in z s je t ge r lse films kijken prima, de rs g ook imme rom gaan a n a a D a t . s in e pr r b ob e eer stukken mee te er en n, NAA klank ren klanke t prat e r a d a n a m t n e e en m le en je gaat vanzelf nen ls da rtjes oefe (of soep a E O t e be te m r en we Ladde gels praten. Een et tjes de ladder opnieuw m je in g go ed e e Beginnen b m aar leuke oefena r is) daarn ing! makkelijke MIE. oten

lad je al n oefening 1 de oefeningen heb n we lad-

Dit zijn de eerste basisoefeningen van zang, veel oefenen en je komt er wel. Ook jij hebt de Ik – factor!! (M.C.) 32

Right here - Miley Cyrus


Try before you die XTC op Frequence

Frequence 2013, voor mij het eerste outdoor festival van het jaar. Niet helemaal zomers weer maar goed genoeg voor een lekker dagje stampen. Wat bekend is bij hardstyle/hardcore feesten is dat er aardig wat drugs wordt gebruikt. Vooral xtc is een bekende party drugs. Ik heb me altijd al afgevraagd of het gebruik van xtc op een festival het ook echt leuker maakt. Op Frequence ben ik hier achter gekomen. Half uur na de inname begon ik het een stuk warmer te krijgen,

‘Een intense beleving’ De xtc begon in te slaan. De muziek hoor je niet alleen, het voelt alsof de muziek je lichaam binnen dreunt. De muziek neemt je helemaal mee en je gaat keihard los. Het gebruik van xtc zorgt ervoor dat je een stuk socialer bent, je hebt de behoefte om met iedereen even te buurten. Ook krijg je een ‘love feeling’ een drang naar lichamelijk contact. Tijdens het gebruik heb ik alleen maar genoten, met een glimlach van oor tot oor heb ik tot het bittere einde gedanst.

‘A happy end’ 34

Blow up - J Cole

‘Love feeling’ De muziek zorgt voor een positieve werking van de xtc. Ik vind mensen met xtc op fijner dan mensen met teveel alcohol. Door xtc komt er serotine vrij in je lichaam, dit zorgt ervoor dat je in een paar uur extreem gelukkig bent, zo voel je je meestal in 2 a 3 dagen. Je blijft helder, hebt veel energie, wordt niet aggresief en je ontvangt alle possitieve prikkels veel sterker. Hierdoor krijg je het gevoel dat je een bent met de muziek. Ik heb zeker geen spijt dat ik xtc geprobeerd heb, wel moet je altijd oppassen. Je weet nooit wie je kan vertrouwen. But it was a happy end! (N.D.)


“Ik w erd z INTERVIEW o ove (K.v.H.) door rdon het g derd eluid van d e gita Het is niet makkelijk om ar!” slechthorend te zijn, maar dat houdt niet in dat je je droom niet kunt achtervolgen. Hieronder lees je hoe de 21-jarige Tjebbe hier mee omgaat.

“Ik ben Tjebbe Zeeman, 21 jaar. Ik ben gitarist, ik studeer op het conservatorium in het 1e jaar. Ik heb een zwaar gehoor probleem vanaf mijn geboorte. Muziek maken is mijn passie. Muziek is mijn leven, daarom zit ik ook hier op school. Ik heb hiervoor een halfjaar CO-IEMES gedaan op het Fontys in Tilburg, maar dat was niet Wat is het verschil tussen de Rock Academie en mijn ding. Ik wilde van muziek mijn leven maken Codarts? en daar ben ik nu dus mee bezig. “Codarts heeft hetzelfde concept als Rock Academie. Ik vind dit een betere school, omdat de Ik hou heel veel van fietsen, mountainbiken, wiel- Rock Academie meer gericht is ondernemender en rennen hardlopen en andere sporten. Daarnaast meer gericht op het commercieel gebied van muzook van feesten en ik vind het leuk om met vrien- iek. De meeste mensen die hier afstuderen zijn wat den te zijn. Weet je, muziek slurpt zoveel van mijn meer op de sessiewereld gericht, en zijn daarmee tijd op dat ik eigenlijk niet echt dingen ernaast heb. ook wat vaardiger op hun instrument. Dit is een Ik vind reizen heel gaaf. Dat zou ik wel meer moet- bredere opleiding. Hier leer je beter spelen, maar en doen eigenlijk. Mensen ontmoeten vind ik ook daardoor zijn ze vaak ook minder ondernemers en leuk. meer op de muziek gericht. Ik word ook niet gelukkig van veel geld, ik ben hier om heel goed op mijn Ik kom uit Den Bosch, maar woon nu in Rotter- instrument te worden. Ik wil geen leraar worden. dam. Twee uur reizen is te veel . De scene hier in Ik bedoel; rijk wordt je toch nooit als muzikant, Rotterdam is heel gaaf en als je daar in wil komen daar moet je je maar bij neerleggen.” moet je er echt in zitten. Door veel naar de kroeg te gaan leer je iedereen kennen en dat kan alleen als je hier woont.” Wat voor opleiding doe je precies? “Ik studeer conservatorium aan de pop afdeling. Dat houdt in dat je wordt klaar gestoomd voor de pop scene. Ik krijg les van toffe gitaristen, die o.a. bij Anouk en Ilse de Lange spelen. Zet maar eens de radio aan, dan hoor je genoeg artiesten. Ook sessie muzikanten geven hier les. Je wordt écht klaar gestoomd voor de praktijk.”

36

Hey Joe - Jimi Hendrix

“Ik word niet gelukkig van geld”

Hoe ben je op deze school terecht gekomen? “Ik had eerst auditie gedaan bij de Rock Academie, maar die durfde het niet aan met mijn oren. Uiteindelijk is dat ook beter, omdat ik daar niet pas. Ik heb daar twee keer auditie gedaan en

ben ook twee keer afgewezen. Toen ben ik verd- en toe. Het is dus best wel uniek om als slecht= er gaan kijken en Amsterdam of Rotterdam waren horende, bijna dove gitarist, op het de enigste twee opties. Ik was in Amsterdam ook conservatorium te zitten. “ toegelaten en toen heb ik toch voor Rotterdam gekozen, omdat Amsterdam minder bij mij past. Het bevalt hier goed. Ik vind het te gek. Het is wel wisselend, want je moet het wel allemaal zelf halen. Het is niet dat je het voorgeschoteld krijgt en dat is het, je moet er zelf voor werken en je best doen. Als je niet weet wat je wilt doen is het wel lastiger, maar tot nu toe is het te gek.”

“Ik kan mezelf er af en toe wel boos om maken”

Waarom koos je eerst voor de opleiding IEMES? “Ik hou veel van dingen regelen en ik ben ook best wel ondernemend ingesteld. IEMES leek me wel heel leuk daarin. Uiteindelijk viel het heel erg tegen, want ik vond de sfeer daar niet zo leuk. Als je echt muzikant wil worden moet je niet zo’n opleiding doen. Ik ben gestopt met IEMES om me volledig op muziek te kunnen focussen. Ik wist ook nog helemaal niet wat voor opleiding ik wilde gaan

Je houdt heel veel van muziek, geeft dat problemen mee als je muziek wil maken? “Ja absoluut. Ik heb meer moeite met de muziektheorie, daarbij moet je goed akkoorden kunnen horen. Ik weet alleen niet of dat aan mijn gehoor zelf ligt, of dat het komt omdat ik slechthorend ben. Maar waar veel mensen moeite mee hebben is dat je weinig definitie hebt. Alles is samengepropt. Als ik naar de radio luister voor een opdracht voor school om een specifiek geluid eruit te halen, heb ik best veel moeite daarmee. Het is voor mij lastig om dat van de achtergrond naar voren te halen. Maar ik heb nog best goed getrainde oren, omdat ik dus dagelijks met muziek bezig ben. Maar voor anderen is dat dus veel moeilijker. Zij moeten zich veel meer concentreren en dat is erg vermoeiend. Ik kan natuurlijk niet het verschil aanduiden, want ik weet niet hoe dat voor niet-slechthorenden is. Het is af en toe ook moeilijk dat ik anders hoor dan andere mensen. Het is wel een beetje een gevecht met jezelf, omdat je er vaak aan herinnerd wordt.

volgen en mijn vrienden gingen ook IEMES doen. Toen heb ik maar voor IEMES gekozen.” Je bent dus slechthorend, zou je willen uitleggen hoe dat is gekomen? “Ik ben vanaf mijn geboorte al slechthorend. Mijn zus heeft het ook, en die hoort nog minder, die is bijna doof. Ik heb tussen de 65 en 57 DB verlies. Ik hoor zeker 70% minder. Hoog en laag zijn bij mij weggehaald, ik heb dus meer moeite om dat goed te horen. Ik heb ook gehoorapparaatjes en daarmee hoor ik een stuk meer, maar die horen heel anders dan het menselijk oor. Ik hoor heel robotachtig, maar ik weet niet beter. Ik heb het al heel mijn leven. Ik hoor heel veel tegelijk dus ik ben best wel snel moe. Ik heb dus moeite met concentreren af

37


Quotes to sp xists e c i s ‘‘Mu press.’’ ex can’t

e rds w o w e eak th

“Before I Go on stage I pre tend that everyone lov es me.” - Adam L evine

l you, you fee s it h it n e h out music, w b a g in h t d o go

“One no pain.” Bob Marley - Waar anderen met deze studie niet voor hoeven te studeren, moet ik 4 uur voor zitten. Maar of het een negatief ding is? Ik kan mezelf er af en toe wel boos om maken, ik irriteer me er aan en het is ook heel frustrerend. Ik wil de markt in die al zo groot is en om er dan ook nog eens als slechthorende in te zitten, dan vraag ik mezelf soms af wat ik hier in hemelsnaam doe. Maar mijn liefde voor muziek is zo groot dat ik het toch wil en er voor ga.” Naar wat voor muziek luister je? “Ik luister naar van alles, want dat moet ik eigenlijk wel. Maar ik ben begonnen met JimiHendrix en dat soort artiesten. Erg veel gitaarmuziek van de 60’s en 70’s. Ik ben nu heel veel met jazz bezig. Funk vind ik ook heel gaaf. En ik heb ook projecten waar ik pop moet spelen en dat vind ik ook leuk. Ik hou echt niet van Frans Bouwer etc. Ik hou gewoon van muziek waar veel energie in zit en intentie en passie.” Wat gevoel krijg je als je naar muziek luistert? “Het ligt eraan naar wat voor muziek ik luister. Ik krijg vaak veel energie en wordt er gelukkig van. Voor mij is het ook vaak inspiratie. Als ik het even niet meer weet zet ik een cd op en dan gaat de inspiratie vanzelf weer stromen. Ik vind het te gek als ik nieuwe ideeën krijg door het luisteren naar muziek. Als ik naar live muziek luister krijg ik echt heel veel inspiratie en dat vind ik echt gaaf. “ Hoe speciaal is muziek voor jou? “Alles. Zonder muziek geen leven voor mij. Ik doe alles met muziek. Er zijn maar weinig dingen in mijn leven waar geen muziek bij zit.

38

Zonder muziek zou er voor mij weinig zijn. Het is het enigste waar ik goed in ben.”

“Zonder muziek geen leven voor mij” Wat voor instrumenten speel je? “Ik speel gitaar en ik drum ook een beetje. Daar ben ik niet zo goed in. Ik heb ook als bijvak piano op school, maar daar ben ik niet zo goed in. Ik speel ook sluik gitaar, akoestisch en elektrisch. Mijn focus ligt echt op gitaar. Ik speel ook wel eens ukelele en banjo. Alles met snaren vind ik cool. Ik speel al sinds mijn 12de. Dat is dus nu 9 jaar. Ik hoorde Jimi Hendrix voor de eerste keer toen ik 10 jaar was. Ik kreeg een cd van mijn vader. Toen is het eigenlijk losgebarsten. Ik werd zo overdonderd door het geluid van de gitaar. Ik wist niet wat ik hoorde. Toen ben ik opzoek gegaan en heb ik veel van Jimmy Hendrix verzameld. Toen heb ik 2 jaar bij mijn vader gezeurd om een gitaar. Ik pingelde eerst op een heel oude akoestische gitaar met 2 snaren, totdat ik een elektrische gitaar van mijn vader kreeg.” Hoeveel tijd steek jij in je muziek? “Ik speel elke dag op mijn gitaar en ik probeer minimaal 4 uur per dag eraan te besteden. En volgend jaar hopelijk 8 uur. Als je echt succes wil hebben moet je minimaal 10.000 uur gitaar hebben gespeeld. Voordat je hier op school komt heb je er waarschijnlijk al 4.000 uur op zitten, dus heb ik nu nog 6.000 uur te gaan. Dat betekent dat je ongeveer 8 uur per dag moet oefenen. Alleen talent hebben is niet genoeg, je moet ook discipline hebben.”

“Without music, life would be a mistake.” - Friedrich Nietzsche

“The great thing about rock-n-roll is you realize the top of the mountain is big enough for more than one band.” - Paul Stanley

sible s o p e it t’s qu i , e f i l n my r be alive.” i c i s ad mu uch rathe h t ’ n m ad “If I h ead and I’d ld e d I’d be ames Hetfi J -

“Music can cha nge the can cha world b nge peo ecause ple.” - Bon it o

e som ’’ e lik es sic, iry tal u in me in fa e v elie liev ‘‘I b ple be p eo

ation, n i g a im ave an ree.” h t s u f g you m you must be n o s a n ite “To wr n imaginatio a to have uno Mars “You listen to r B -

music because you want

to dream.” - Lady Gaga

“Music does not lie. If the re is somethin changed in th g to be is world, then it can only ha through mus ppen ic.” - Jimi Hendrix ‘‘M usi c

is w

hat fe

elin gs

sou

nd s li

ke.’ ’

at t wh o n s sic i ‘‘ Mu

’’ am. I o wh , it’s o d I

“People ask me how I make music. I tell them I just step into it. It’s like stepping into a river and joining the flow. Every moment in the river has its song.” - Michael Jackson 39


n o i t u l o s y m s i g n i g sin Real Life Story Iedereen kent het wel, het gevoel dat je helemaal alleen bent en er niemand is die om je geeft. Maar wat doe je dan? En wat doet muziek met jou en mij op dat soort momenten? Een tijd geleden had ik een vriendje die woonde een half uur reizen met de trein, best te doen leek mij. Tot op het moment dat ik echt problemen kreeg, toen zag ik pas hoe groot die afstand eigenlijk was. Steeds als ik hem nodig had was hij er niet, er heen gaan kon ook niet zomaar, het geld daarvoor was er ook niet. Als je ik hem dan wilde bellen; ‘’nee schat nu even niet geen tijd hoor..’’. Wat doe je dan? Als de persoon die je het meest vertrouwd er niet eens voor je is? Later dat jaar kreeg ik ruzie met mijn beste vriendin. Het kwam wel goed zei iedereen, en ik geloofde die mensen wel, we hadden wel vaker ruzie gehad. Maar nee, ze wilde me niet meer zien, en waarom? Ik had geen idee… voor mijn gevoel had ik niks fout gedaan. En mijn andere vriendinnen op school? Zij zaten nog bij haar in de klas op vwo, terwijl ik mijn laatste jaar na havo was gegaan, dus zij bleven mooi bij hun klas maatje. En ik weet dat me andere vriendinnen het niet expres deden, maar nog voelde ik me alleen. Ik wist niet meer waar ik heen moest, bij wie moest ik me nu vermaken deze lange tijden op school? Natuurlijk had ik zat lieve vriendinnen buiten school, maar op school bleef het saai en eenzaam. Op momenten dat ik me eenzaam voelde, ging ik ook dat soort muziek luisteren. Muziek die zo zielig was dat ik me er nog zieliger door ging voelen bijvoorbeeld Skinny love van Birdy. Het voelde goed, lekker mee janken met die muziek, het voelde alsof er iets of iemand was dat me eindelijk begreep. Ook ging ik wel is mee schreeuwen met muziek, lekker alles er uit.

40

Na een tijd kwam ik er achter dat dat meezingen met de muziek, me eigenlijk wel goed deed! Ik voelde me goed, sterk en ik kon zelf de wereld aan. Een stuk beter als naar al die zwijmel muziek luisteren waardoor ik me rot voelde. Ik zag dat zingen mijn oplossing was voor mijn problemen, en ik voelde me eigenlijk niet meer zo alleen. Ik zag dat er nog zat andere mensen om me heen waren, ik was niet alleen, ik miste alleen een paar andere mensen die weg waren. Ik had mijn (ex)vriend niet nodig, en op school had ik ook best leuke mensen in mijn nieuwe havo klas! Sinds kort zit ik ook op zangles, ik weet dat zingen mij helpt, ook al klinkt het misschien nog niet altijd even mooi… (M.C.) Live my life - Far East Movement ft. Justin Bieber

Nathalie´s muzieksleven De eerste 5 seconden van een nummer, zo ontzettend belangrijk. Althans voor mij. Ik moet gelijk een soort van ‘JA’ gevoel hebben. Een connectie. ‘The song is the language of my soul’. Het gevoel dat ik op dat moment heb moet ik ook voelen bij de muziek. Hoe snel ik op ‘next’ druk als het niet binnen 5 seconde aansluit bij mij stemming. Muziek moet mijn gevoel versterken. ‘Een goed

begin is het halve werk.’

Niet alleen als ik muziek luister maar ook als ik dans is het begin van het nummer belangrijk. Dansen zorgt ervoor dat ik me kan afsluiten van alle negatieve dingen om me heen. Als ik dans focus ik me alleen op de muziek. Zo kan ik me het beste inleven en goed concentreren. Muziek heeft namelijk veel invloed op mijn stemming. Als ik me down voel en luister naar verdrietige muziek versterkt dit mijn stemming. Maar aan de andere kant als ik me down voel en ik luister naar Spaanse dans muziek word ik gelijk een stuk vrolijker. Dit heeft bij mij ook invloed op het dansen. Als ik boos ben en ik ga dansen wil ik zoveel mogelijk krachtige en grote bewegingen maken. Ik wil dan alle boosheid uit me dansen, meestal put ik mezelf dan helemaal uit. Dit doe ik omdat ik daarna een opgelucht gevoel heb. Meestal dans ik streetdance, hiphop en house. Op deze muziek kan ik me helemaal laten gaan. Er zit tempo in en een goede beat. Dit vind ik belangrijk bij dansmuziek. Iedereen heeft zijn eigen muzieksmaak, ik dus ook. Maar wat maakt een goed nummer nu echt goed? Welke ingredienten zijn er essentieel om een hit te maken? Persoon-

lijk denk ik dat het draait om het gevoel. Muziek moet inspelen op je gevoel, de emoties die je op dat moment hebt, dat is bij iedereen verschillend dus er is meer voor nodig. Zoals een goede binnenkomer. Bij de wat harde muziek denkend aan house, hardstyle, hiphop, dance die trand moet je een knaller hebben. Daar zijn genoeg trucjes voor. En die kennen de artiesten natuurlijk ook. Alleen de een past het wat beter toe dan de ander. ‘Verschil

moet er zijn.’

Over knallers gesproken, naar mijn smaak kunnen ook slechte knallers het ver schoppen. Gangnam style. Ik snap het niet! De tekst is totaal niet te verstaan en een irritant beat, constant. Ik vraag me werkelijk waar af wat hier zo geweldig aan is. Worden mensen hier nu echt vrolijk van? Dan zijn we toch wel erg diep gezonken met onze maatschappij. Er zijn honderden of wel duizenden nummers die zoveel beter zijn dan deze wereldhit van PSY. Maar toch geen hit worden, welk geheim ingredient heeft PSY gebruikt voor dit succes? Een paar jaar geleden was er in Nederland ook nog een grote hype waar ik niet zo blij mee was na aanleiding van de verdwijning van Natalee Holloway door Joran van de Sloot. Zijn er door verschillende zangers/zangeressen nummers geschreven over deze verdwijning. Zo kwam er een Joran van der Sloot remix op het nummer Boten Anna. En is er en nummer dat gaat over de verzonken Natalee Holloway. Deze nummers hebben mensen om me heen zovaak naar me hoofd

geslingerd aangezien Nathalie niet erg anders wordt uitgesproken dan Natalee. Waarom dit uberhaupt hits waren snap ik niet. Het gaat over de vermissing van een jonge vrouw. Ik vind het persoonlijk niet kunnen om hier grapjes over te maken, het is totaal niet humoristisch. Ik vind het zelfs respectloos, zeker tegenover de nabestaanden van Natalee Holloway om hier een lolletje van te maken. Er gebeurd veel in de muziekindustrie, er worden vele fouten gemaakt naar mijn mening. Niet alleen in de zin van respectloze humor en extreme slechte wereldhits maar steeds vaker slaan de teksten van de liedjes nergens op. Bijvoorbeeld Whistle van Flo Rida. Dit gaat over hoe een dame op de fluit moet blazen en hiermee wordt niet de blokfluit bedoeld. Een ander voorbeeld is Moppie van Brace. Hij maakt in zijn nummer wel heel erg duidelijk wat hij met een dame wilt doen. Moppie ik strik je Ik kus je, ik lik je Ik streel je Bespeel je met mijn tanden op je slipje Dip je als een chipje Shit, moppie ik dig je Ik neem je in mijn armen en flip je Misschien moet ik me er maar niet zo druk om maken iedereen heeft zijn eigen smaak maar aan de andere kant een mens moet zich toch ergens druk om maken. (N.D)

Scream and shout - Britney Spears

41


Muzikale hulpverlening Muziektherapie is een vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen gebruikt worden om doelgericht problemen op sociaal, emotioneel, communicatief en/of gedragsmatig gebied te helpen veranderen. De behandeling richt zich op het terugdringen van problemen of stoornissen. Ook kan het bijdragen aan het stimuleren van de vaardigheden.

op elkaar inspelen, je gaat samenwerken en er ontstaat harmonie. Muziek is een goede methode om dingen te verwerken. Muziek roept namelijk herinneringen op. Zo kunnen goede herinneringen energie geven en bij nare herinneringen wordt er door middel van begeleiding van de muziektherapeut nare herinneringen verwerkt.

Er wordt gekeken naar de problematiek van de client en de omgang met muzikale middelen. Muziektherapie wordt niet alleen ingezet als vorm van gedragstherapie, het wordt vaak ingezet bij de behandeling van verstandelijk gehandicapten. Dit komt doordat er bij muziektherapie taal amper en rol speelt. Ze gaan bij de behandeling niet in op verstandelijke handicap zelf maar om de moeilijkheden die er daarnaast nog zijn.

De muzikale elementen die gebruikt worden zijn; maat, ritme, melodie, harmonie en klank. Verder wordt er ook gebruik gemaakt van muziekinstrumenten en de stem. Je kan op twee manieren te werk gaan. Er kan actief gewerkt worden, de client zingt of bespeeld dan zelf een instrument. Het gaat erom dat je je zo spontaan mogelijk uit. Op deze wijze kan de helende werking van muziektherapie veel betekenen in het leven van de client. Een vorm van actief werken is neurologische muziektherapie.

‘Je moet binding hebben met de muziek’ Muziektherapie is non-verbale therapie. Het is een manier om gelijk contact te maken met gevoelens van de client. Bij muziektherapie ligt de nadruk op muziekbeleving. Het is dus ook nodig om muzikaal te zijn of een instrument te bespelen. Het gaat erom dat je een binding hebt met muziek. Muziektherapie kan plaatsvinden in een groep, gezin of individueel.

42

Met muziektherapie wordt er gecommuniceerd en is er sprake van interactie. Als je in een groep zit speel je samen, luister je naar elkaar, je voelt elkaar aan en kun je

‘Muziektherapie geneest’ Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat actief muziek maken de plasticiteit vergroot van de hersenen. Er is aangetoond dat bewegingen makkelijker en soepeler verlopen als ze ondersteund worden door een ritme of puls. Dit komt doordat ritme een verwachting in de tijd geeft. Het is niet alleen voor mensen die aan het revalideren zijn een geweldige ontdekking maar ook voor volwassenen en kinderen met autisme of concentratieproblemen. De tweede methode is receptief, dit is het luisteren naar muziek.

Dit kan een goede stemming en/of positief gedrag terweegbrengen. Het luisteren naar muziek wordt gebruikt om de extreme spanning kwijt te raken. Muziektherapie is ook een goede therapie voor mensen met dementie. Het zorgt voor ontspanning, vermindert gedragsproblemen en onrust. Mensen die in een ver stadium zitten van dementie kunnen tijdens het luisteren en/of zingen van muziek weer helemaal opleven. Ze kunnen zich nog allerei teksten en melodieën herinneren. Het beïnvloedt de stemming positief. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen.

Veel voorkomende hulpvragen waar de client aan wil werken zijn: - Verbeteren van de interactie en communicatie - Vergroten van het zelfvertrouwen - Herkennen en uiten van emoties - Oefenen met het aanbrengen van structuur in je handelen

In Nederland ontstond in de jaren zestig opleidingen voor het beroep van muziektherapeut. Voor die tijd waren de muziektherapeuten professionele musici die zelf zorgden voor hun eigen bijscholing tot muziektherapeut. Tegenwoordig zijn er verschillende hbo-instellingen die je opleiden tot muziektherapeut. De enige opleiding die zich gespecialiseert heeft in muziektherapie is het consevartorium van de ArtEZ-hogeschool in Enschede.

(N.D)

Best for last - Adele

43


Jack’s dignity, de opkomende band van 3 jongens maar ook zij hebben een hele geschiedenis. De band bestaat uit Dani Steevsz (zanger) Twan van Dinteren (gitarist) en Paco Ardon (drummer). Wij vroegen ons af welk verhaal er nou precies achter deze band zat maar ook vooral wat zij nog met hun muziek willen bereiken. Daarom zijn wij op pad gegaan om de zanger Dani Steevensz voor jullie te interviewen!

hoelang spelen jullie al samen?

heel moeilijk in deze tijd, de muziek veranderd naar vooral elektrisch, ook hebben we het alle Wij spelen nu al twee en een half samen jaar in druk erg druk met allemaal andere doelen in ons deze groep, hier voor zijn vele transformaties plaats gevonden. Twan en ik zijn de band in 2007 leven. Maar we willen zeker allemaal gewoon lekker spelen en plezier maken. begonnen met Paco als drummer en 2 andere jongens, maar zij haakte later al snel weer af. Ook Paco speelde in veel andere bands en besloot er Welk effect wil je met jou muziek bereiken op mee te stoppen. We voor hebben voor tijd een het publiek? andere drummer gehad, uit mijn toenmalige Voor mij en Twan is het heel belangrijk om ons metal bandje. Daarna kregen we een drummer publiek te amuseren en te bereiken met kippenvel. die niet erg bij de band betrokken was en soms Dat hoop je gewoon als je iets maakt dat het dan gewoon niet op kwam dagen. Ook Bram(tweede ook erkent wordt. gitarist) heeft voor ongeveer twee jaar met ons mee gespeeld. Toen hij weg ging was dit wel moe- Wat gebeurt er met je als je op het podium ilijk vooral omdat hij echt een goede vriend was staat? geworden zeker van Twan. Daarna zijn we door te jammen weer samengekomen met Paco en een andere gitarist, maar ook deze gitarist hield het niet lang vol en we bleven alweer met zijn drieën over. Wel hebben we nog vaak met andere bandjes gespeeld maar dit was voor ons het punt dat we besloten met zijn drieën te blijven en zo de defini- Dan maakt het allemaal niet meer uit wat er van te vore is gebeur, als je net een rot moment of tieve Jack’s Dignity te vormen. ruzie hebt gehad. Dan hebben we ontzettend veel Wat willen jullie bereiken de muziek die jullie lol, en gaan we gewoon lekker spelen.

‘‘Het podium is de enige plek waar wij elkaar volledig begrijpen.’’

maken?

We willen vooral optreden en lekker spelen. We hebben een toekomst plan en een ambitie, het is zeker goed voor je band om een hoger doel voor ogen te hebben. Elke band heeft die ene droom maar het voelt ook als iets onbereikbaars. Het is

44

Lonely Train - Jack’s Dignity

Wat voor effect heeft de muziek daarop?

Onze muziek verbind ons als wij op het podium staan. Dat is denk ik voor iedere band, zo verbonden voel als met je band op het podium voel je je bijna nooit bij andere mensen.. Jij hebt vooral

effect op de muziek, jij speelt, de emotie die jij er in legt en wat er aan vooraf gaat bepaald het effect. De manier waarop je de nummers speelt is altijd anders.

Wat is jullie gekste optreden ooit?

Ik kom nu niet echt op iets geks maar wel iets wat we echt niet normaal vonden. Paco had geregeld dat we op een festivalletje konden spelen om mensen bij elkaar te brengen, van sociaal maatschappelijk werkers. Wij hadden er wel Wat voor muziek luister je zelf in je vrije zin in gezellig op een festivalletje spelen. We tijd? Dat verschilt, waarschijnlijk bij veel muzikante, kwamen aan en zagen overal asociaal volk met trainingsbroeken en gewoon ontzettend lijpe als je zelf veel muziek maakt, krijg je ook een steeds bredere muziek smaak. Het verschild ook gasten, een zooitje ongeregeld. Ze lage alleen maar in grasveld te roken. De geluidsman wist heel erg met wat je aan het doen bent. Aan het niet wat hij deed. Hij had een heel klein manwerk luister ik vooral meer electrische muziek, house en drum and base, geluid dat meer op de paneeltje met zonder licht en sprong telkens het podium op om aan versterkers te draaien. Toen achtergrond valt. Zelf of met vrienden luister het donker werd werden kaarsjes aangestoken en ik juist meer sfeer makende muziek zoals ‘Led overal neer gezet, zelfs op de versterkers. Dit was Zeppelin’, ‘Queens of the Stoon Age’, ‘Alice and voor ons echt het moment dat wij besloten hier Chains’en ‘Soundgarden’ nooit meer te gingen spelen

Waarom luister je dit soort muziek? Wat doet het met je?

zou je als je alles opnieuw kon doen, dezelfde Ik ben iemand die grunge en stoner muziek heel keuzes hebben gemaakt in de muziek? vet vind.

‘‘Dit geeft mij de meeste inspiratie voor mijn eigen muziek.’’

Ik denk het niet dat ik het anders zou doen, waar ik sta in mijn muziek, is te vergelijkbaar met alle muziek. Ik zou het precies hetzelfde hebben gedaan.

Willen jullie van muziek ook echt je leven maken?

Zou je in een zin kunnen omschrijven wat muziek voor jou is?

Dat verschilt bij iedereen, we doen allemaal een opleiding, en realistisch is het gewoon heel moeilijk om van muziek te leven. Wel zouden we alle drie graag willen om rond te komen van muziek maken, dat is gewoon het leukste wat er is. Maar het ligt er aan onze ambities ze zijn wel verdeeld, de een denkt het zou mooi zijn als het gebeurt, maar anderen willen het echt waar maken.

muziek is bevrijding, controle en expresie. Door muziek heb ik altijd ergens een plekje wat echt van mij is. En dat is alleen maar groter sinds ik zelf aan het schrijven ben. Het is een heel fijn gevoel, het mijn eigen zoon, mijn verhaal. In die zin is muziek voor mij erg bevrijdend. (M.C.)

De band Jack’s Dignity heeft inmiddels hun eerste plaat opgenomen, en na ons idee zullen er nog vele volgen. Ook voor hun is muziek een van de mooiste dingen uit het leven en wij hopen dit nog vaak van hun te horen!

Mr. Funky Fly - Jack’s Dignity

45


Zuipen, Zoenen en Zorgeloosheid Eindelijk is het dan weer tijd voor carnaval! (Voor mensen uit het noorden, dat gekke feest waar alle mensen als een idioot verkleed zijn). Je loopt door de stad en je ziet een spook, duivel en hippie en nog wat verkleden mensen waarvan de meeste al veel te dronken aan tafel hangen voor drie uur ’s middags. Ook hoor je overal om je heen gekke carnavals muziek, maar waarom, waarom luisteren mensen met carnaval eigenlijk naar die veel te blije en irritante muziek? Wat betekend dit voor de mensen, waarom stappen ze niet een keer over naar wat anders? Stel je voor, je loopt verkleedt door de stad maar overal om je heen hoor je normale muziek op straat. Op de hoek staat een neutraal bandje te spelen en als je de kroeg binnenkomt hoor je dance of house muziek net als elke avond. Ik vraag me af, zou iedereen dan nog zo vrolijk en blij zijn? Komt het niet door die muziek (hoe vreselijk die dan ook kan zijn)dat de deze sfeer eigenlijk zo is. Door de muziek worden mensen zorgeloos en kan iedereen helemaal los gaan. Een keer in het jaar is de sfeer overal anders en juist door die muziek worden de mensen zo lekker gek. Want als je op gewone zaterdag avond een kroeg in loopt zie je maar een paar mensen die helemaal los gaan, de rest staat een beetje in de hoek te kletsen of hangt aan de bar. Elke stap avond is er in de kroeg eigenlijk weinig verschil, er wordt bijna elke avond dezelfde muziek gedraaid, de zelfde mensen staan binnen met dezelfde sfeer in de lucht. Mensen houden er van, en gaan daarvoor op stap. Dat is helemaal prima, maar willen we carnaval ook veranderen naar een normale doorgaande stap avond? Juist tijdens carnaval danst iedereen, drinkt en geeft nergens iets om. Door de carnavals muziek verschilt de muziek een keer van standaard stap avonden en hangt er een sfeer in de lucht die je niet zomaar ergens anders zult tegen komen in de kroeg. En van hele dagen en avonden carnavals muziek wordt iedereen natuurlijk helemaal gek, maar het carnavals feest mag toch niet verloren gaan? Bij een carnavals avond moet altijd toch wel wat gekke muziek voorbij komen? Eerlijk wat zou de sfeertijdens carnaval zijn zonder carnavals muziek? Jongens een carnaval zonder zuipe, zoenen en zorgeloosheid, wat is dat!?!? (M.C.)

Winkelen hoeft niet saai te zijn Ben jij zo iemand die een hekel heeft aan winkelen, totdat je eenmaal in de winkel zelf staat? Kom jij dan ook thuis met het idee dat het helemaal niet zo erg was om te gaan winkelen? Wil je weten hoe dat komt? Daar is één woord voor: achtergrondmuziek. Niemand vind het leuk om boodschappen te gaan doen. Een uur lang in dezelfde winkel staan, zoekend naar de producten die op het boodschappenlijstje staan en niks kunnen vinden. Dan opeens, zonder dat je het weet, ben je mee aan het neuriën met een liedje dat in de winkel wordt gedraaid. Je slechte humeur is al een stuk minder en het winkelen is opeens niet meer zo saai. Zonder dat je het beseft heeft de achtergrondmuziek in winkels invloed op je. Niet alleen op je humeur, maar ook op je koopgedrag. Sinds een aantal jaren wordt het steeds populairder. Achtergrondmuziek draaien in de winkels. Voorheen was het niet zo belangrijk. Mensen gingen snel even langs de winkel om dingen te halen die ze nodig hebben. Er waren nog niet zoveel winkels en dus ook weinig keus. Je ging naar de winkel die het dichtst bij je in de buurt zat en haalde alleen de hoogstnodige dingen. Door het ontstaan van steeds meer winkels en concurrentie moeten de winkels de klanten gaan lokken. Dit begon eerst met reclame maken door middel van borden voor de deur zetten. Tot ook dat niet genoeg meer was. De uitstraling van de winkels werd steeds belangrijker. Nu zijn deze dingen ook nog belangrijk, maar er is meer voor nodig om de klanten je winkel in te krijgen. Zo kwam de achtergrondmuziek in de winkels erbij. Achtergrondmuziek in een winkel is dus heel belangrijk geworden. Dit moet namelijk zorgen dat

46

de klanten de winkel binnen lopen. Winkelen is niet zomaar meer even snel boodschappen doen. Het gaat om de beleving die de mensen hebben en dit onthouden als ze de winkel uitlopen. Beleving bestaat uit drie niveaus. Dit zijn: basale beleving, memorabele beleving en een transformerende beleving. Het beste is als de winkel de klanten een memorabele of transformerende beleving geeft. Een memorabele beleving is namelijk een beleving met een herinneringswaarde. De klanten onthouden het gevoel en de emotie die ze tijdens de beleving hadden. Ze willen dit gevoel en de emotie terug laten komen en zullen daarom terug naar die winkel gaan. Een transformerende beleving is nog beter. Als klanten een transformerende beleving hebben betekent dit dat ze een verandering ondergaan op gedragsniveau. Het zorgt voor een verandering in zijn of haar levensniveau. Het bezoek in de winkel zorgt dan voor een nieuwe levensstijl voor de klant. Als een winkel dit voor elkaar kan krijgen, is er zekerheid dat de klant de winkel nooit meer vergeet. Ook moet achtergrondmuziek zorgen voor een positief humeur. Als klanten een slecht humeur hebben, willen ze vaak zo snel mogelijk de dingen die ze nodig hebben kopen. Als ze eenmaal de spullen hebben waarvoor ze kwamen gaan ze meteen naar huis. Met de goede achtergrondmuziek in de winkel is het de bedoeling dat dit verandert. De klanten horen de muziek, krijgen er een beter

47


gevoel door en worden positiever. Een positiever humeur betekent een positiever koopgedrag. Ze worden vrolijker en hebben minder snel de neiging om zo snel mogelijk de winkel uit te gaan. Ze zullen rustiger opzoek gaan naar producten en door de positieve stemming nemen ze sneller de beslissing om iets te kopen. Niet alleen de klanten worden vrolijker van achtergrondmuziek. Ook de werknemers worden er vrolijker van. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Een werknemer die je chagrijnig aankijkt en je alleen maar afsnauwt als je iets vraagt. Dit is tegenwoordig al veel minder. Van achtergrondmuziek worden ze niet alleen vrolijker ze gaan ook sneller werken. Niet meer dat langzame gedoe, waardoor de baas steeds moet ingrijpen en ze moet commanderen om beter en sneller te gaan werken met als gevolg dat het alleen maar erger wordt. Muziek maakt het werken een stuk draaglijker en de tijd gaat sneller voorbij. Voor ze het weten zijn ze alweer afgewerkt. Zo gaan ze met een goed gevoel weer naar huis. Ze weten dat ze goed werk hebben verricht en hebben misschien in plaats van commentaar een complimentje gekregen van de baas. In plaats van chagrijnige werknemers die geen zin hebben om klanten te helpen, stralen ze en helpen ze de klanten met alle plezier. Het geeft ze niet meer het gevoel dat ze alleen in de winkel staan om geld te verdienen, maar ze gaan het werk dat ze doen ook sneller appreciĂŤren. Ze staan sneller met een glimlach in de winkel, waardoor klanten ook een beter gevoel krijgen en het idee hebben dat de werknemers hen ook echt willen helpen. Zo vinden de werknemers het minder erg om naar hun werk te gaan en melden ze zich ook minder snel ziek. Naast dat achtergrondmuziek een beleving geeft en het humeur verbeterd is het ook een communicatiemiddel. Tussen de liedjes door kan er namelijk ook reclame van de winkel zelf worden afgespeeld. Doordat de muziek de klanten een goed humeur geeft luisteren ze zonder dat ze het doorhebben ook naar de reclames. Ze zijn zich hiervan onbewust, maar onthouden het toch. Zonder dat ze het echt door hebben onthouden ze wat er in de reclame wordt vermeld. Als ze dan bijvoorbeeld de producten die

48

in de reclame vermeld zijn tegenkomen in de winkel zullen ze het herkennen. Ook als er over deze producten wordt gepraat herkennen ze het. Ze weten dan ook meteen van welke winkel het afkomstig is, omdat ze daar de reclame van hebben gehoord. Hoe vaker ze de naam van de winkel en van de producten uit de reclames horen, hoe sneller ze het zullen kopen. Ze hebben dit zelf niet in de gaten, maar het gebeurt wel. Onbewust zullen zij deze producten kopen, omdat het in ze op komt. Ze zijn in voor iets nieuws of verandering en willen dan ook graag nieuwe dingen proberen. Niet alleen de winkel maar ook de producten worden zo dus gepromoot. Dit zorgt dus ook voor een positieve invloed op de klanten.

winkel moet uitstralen wordt het lastig. Alles moet namelijk op elkaar aansluiten. Als de werknemers een andere sfeer uitstralen dan de achtergrondmuziek en de rest van de winkel dan gaat dit storen. De achtergrondmuziek moet passen bij de rest van de sfeer in de winkel.

Achtergrondmuziek kan dus zorgen voor een goed humeur, een goede beleving en goede reclame. Maar het kan ook tegenwerken. Het moet passen bij de sfeer van de winkel. Het is dus wel heel belangrijk om bijpassende muziek in de winkel te hebben. De muziek mag dan absoluut geen negatieve invloed hebben op de klanten. Als de muziek niet bij de sfeer past die de winkel wil creĂŤren, kan het mis gaan. Als winkeleigenaar moet je er voor zorgen dat het voor jezelf en alle werknemers duidelijk is wat de sfeer in de winkel moet zijn. De werknemers moeten hieraan meewerken en het dan ook niet dwars gaan zitten. Als de werknemers niet begrijpen wat de

Zo zie je dus dat achtergrondmuziek in winkels niet zomaar als muziek wordt beschouwt. Er zitten veel meer redenen achter waarom winkels achtergrondmuziek draaien. En of wij als klanten ons er nou aan irriteren? Nee hoor! De meeste mensen vinden het juist fijn. Winkelen hoeft dus helemaal niet saai te zijn. Het kan juist heel leuk zijn!

Zo hoort er bij een chique en dure kledingwinkel eerder klassieke muziek en bij een kledingwinkel voor jongeren popmuziek. Een winkel die sneakers, petten en bijvoorbeeld skaterkleding verkoopt is hiphopmuziek toepasselijk. Als de achtergrondmuziek goed bij de winkel past en bij de sfeer, zal het gegarandeerd goed gaan.

(K.v.H.)

Mermaid - Train

49


2004

Jaren ZEROES

Rap kwam eindelijk echt tot leven. Ze mochten na lange tijd nu toch echt doorbreken. We maakten kennis met Ali-B, Lange Frans en Baas B. Idols finalisten Boris en Maud hebben ook een plekje kunnen bemachtigen in de hitlijsten. Verder was 2004 zeker een hoogtepunt voor Frans Bauer die maar liefst 29 weken in de hitlijsten heeft gestaan met het nummer ‘heb je even voor mij’.

Welke muziek er populair was in de jaren 70 , 80 en 90 is al bij vele bekend. Iedereen weet dat Elvis Presley een geweldige zanger was. En dat Queen ook zeker niet vergeten mag worden. Maar welke hoogtepunten komen er voor in de jaren 00’ ? (N.D.)

2005

2000

Een divers jaar met Rock, Pop, Dance en R&B muziek. Maar ook Latin pop, de warme spaansachtige dans muziek denk aan de Las Ketchup en Shakira. De Britse Garage waar Craig David, Armand van Helden en Ms Dynamite zich helemaal in konden vinden. En de Jazzgeneratie was een populair stijl waar Nora Jones, Katie Melua en Joss Stone zich in thuis voelden en ook tot de top zijn gekomen.

2001

Was het jaar van de Rap en Hardcore. Vooral Eminem heeft zich kenbaar gemaakt bij het grote publiek. Er kwamen steeds meer solo artiesten met popacts, strakke harmonieën, vloeiende melodieën, harde beats, en ruigere cheografieën. De muziek werd over het algemeen wat harder. Hardcore begon zijn plek te vinden bij het jongere publiek. Sita begon solo verder te gaan en U2 kwam weer terug met een nieuw album en scoorde hiermee goed in de hitlijsten.

2002

Was ook weer een jaar waar vooral Rap, Rock en Dance in voorkwam. Voor P!nk, Shakira en Eminem was dit een top jaar, ze scoorde de ene na de andere hit en stonden hoog in de hitlijsten. Er werden oude hits in een nieuw jasjes gestoken zo ook die van Elvis; ‘A little less converstation’ werd dankzij Junkie XL opnieuw een hit. Er was ook nog een nieuwkomer die we zeker niet mogen vergeten, Avril Lavigne. Ze heeft het als nieuwkomer goed aangepakt en stond ook hoog in de Charts.

2003

Het jaar van Idols en de kinderliedjes. Vele Idols sterren hebben een plekje kunnen bemachtigen in de hitlijsten. Jamal scoorde een mega hit met Step Right up en ook Jim, Dewi en Hind kwamen in de hitlijsten terecht. Ook de zanger/zangeressen die speciaal gericht zijn op kinderen hebben een goed jaar gehad. K3, Ch!pz en Kim-Lian, allemaal bedoeld om het jonge publiek te vermaken hebben verschillende keren in de hitlijsten gestaan.

50

Het jaar van Holland. Het was geen taboe meer als je naar Nederlandse muziek luisterden, het werd door steeds meer mensen niet meer gezien als schaamte maar als een trots. In dit jaar zijn vele Nederlandse en Vlaamse artiesten in de hitlijsten terecht gekomen. Zoals de Jeugd van tegenwoordig, Jan Smit, Guus Meeuwis, Brace, Anouk en Racoon. De hitlijsten werden overspoeld door talenten van eigen bodem. Maar ook buitenlandse artiesten zoals, Rihanna, James Blunt, Pussycat Dolls en Bob Sinclair hebben hun entree gemaakt in de muziekindustrie.

2006 Een jaar waar niets te gek was. Henkie met het lied Lief klein konijntje, wie kende het dansje niet?! Of boten Anna van Basshunter. Het was ook een jaar van samenwerkingen. Marco Borsato nam en duet op met Andrea Bocelli, Anastastia en Eros Ramazzotti gingen samenwerken Shakira ging een samenwerking aan met Wylef Jean. Ook de Black Eyed Peas had een hit met Sergio Mendes en Coldplay ging samen met de Red Hot Chili Peppers.

2007

Was een jaar waar nog steeds de Hollandse glorie het goed deed. Jan Smit, Gerard Joling en ook het zusje van Jan Smit, Monique Smit wisten een plekje in de hitlijsten te behalen. Een geweldige zangeres die helaas is overleden maar we absoluut niet mogen vergeten is Amy Winehouse. In 2007 begon ze echt bij het publiek bekend te worden.

2008

het jaar van de popmuziek en de zomerplaten. Katy Perry, Rihanna en P!nk hebben een goed jaar gehad. Er waren vooral veel nieuwkomers, Alphabeat, Amy MacDonald, Duffy en Gabriella Climi hebben hun talent laten horen. Er kwamen ook oude bekenden terug zoals, Marco Borsato, Lionel Richie en Madonna.

2009

Een rampzalig jaar. Het overlijden van Micheal Jackson en Ramses Shaffy hakten er bij iedereen wel goed in. Ook is Krezip ermee gestopt en de zanger van Di-rect. Gelukkig was er ook dit jaar weer nieuw talent. Lady Gaga, Owl City en Pitbull hebben het helemaal gemaakt.

Viva la vida - Coldplay

51


Cheers to the freaking weekend

hele

tje ‘ nne i z t he jk men letterli a n g n r se le men los’ we l maa

Eindelijk het is weer zover, het einde van de week is weer inzicht, het weekend komt eraan! De 2 dagen dat je even helemaal los kunt gaan, heerlijk. Daarom een verhaal over een van deze dagen.

Wat ik al zei een ongeluk zit in een klein hoekje, of in dit geval in een omgevallen glas. Er werd een nummer gedraaid dat iedereen moet gaan hakken, dat is al muziek voor een bepaald soort ‘De zaterdag avond, de beste avond van de genre en op zo’n avond als deze pakte dat net wat anders uit. Dus wij deden dat maar terwijl week´ we aan het hakken waren werd er een drankje van iemand omgegooid waardoor die persoon De dag zelf begint al goed , dus waarom zou je denken boos werd. Ik denk in combinatie met drank en dat er wat mis kan gaan, onwaarschijnlijk zou je dendit soort muziek, dat je dan weg moet wezen, ken, maar toch een ongeluk zit in een klein hoekje! De maar om het avondje een positieve wending te meeste mensen vinden het heel belangrijk als ze opstap geven, doe je wat een blij iemand zou doen dan gaan dat ze er goed uitzien, oké ik kan niet ontkennen zeg je tegen diegene die boos is dat dat voor mij ook belangrijk is maar ik ben ook wel in voor een geintje.Dat dacht ik dus ook vanavond, laat ik ”Lach het is zaterdag, en wijs naar eens met een blauwe smiley op m’n wang naar stratum m’n smiley” Gelukkig helpt dat in de meeste gaan. Moet kunnen toch?! Zo doende ik met een blauw gevallen wel, de meeste mensen willen ook allachebekje op m’n wang en veel plezier met een vrien- leen maar plezier maken opstap dus zijn ze snel din op naar stratum! En ja hoor de eerste commentaren te beïnvloeden. Een avondje dat goed begint, komen al binnen druppelen……zo daar moet je wel lef eindigt bij ons ook altijd goed…….nou ja dat is voor hebben of ah grappig…..maar toch het is niet alleen ons streven dan! Ik geloof dat je nooit zonder maar positief, en dat is jammer maar daardoor laten wij muziek kunt. Muziek is iets dat zich rechtstreeks ons avondje niet verpesten! Zij, de rest van stratum, mag verbindt met je ziel. Het kan elke vezel in je doen wat hij/zij wil doen….maar wij ook! Dat is het leuke lichaam en geest aanraken en dat doet wat met aan een avondje stappen, al die verschillende mensen je. En wat, dat hangt van de muzieksoort af. die je tegenkomt maar ook de muziek zorgt ervoor dat Voor mij is het fijnste gevoel ter wereld zorgelode avond geslaagd is of niet. Gelukkig hebben m’n vrien- ze blijdschap! En een stapavondje zorgt ervoor din en ik dezelfde smaak dus hebben we geen probledat je jezelf even kunt ontladen, en dat heeft men met zoeken naar een kroeg waar we de muziek leuk ieder mens nodig alleen we doen het allemaal vinden. We hebben een paar vaste kroegen waar we op een andere manier. Door terug te denken heen gaan. Het feit dat we daarheen gaan is omdat de aan deze zaterdagavond met m’n smiley, kan ik mensen die daar komen ons aanspreek, het zijn gelijkalleen maar mijn verhaal afsluiten met ALTIJD gestemde, niet dat je meer mensen met een lachebekje rond ziet lopen maar je houd van dezelfde soort muziek BLIJVEN LACHEN! (J.H) en daarom heb je geen last van mekaar, ook ga je daarheen omdat de muziek leuk is. Met stappen moet er n ge e muziek worden gedraaid waarop je helemaal los kunt d r o os iek w lemaal l gaan, de heupen los kunt gooien, dan is een avondje z u oet m op je he voor mij deels geslaagd! Maar vanavond namen de m r “E waar mensen het zinnetje ‘helemaal los kunnen gaan’ wel erg d i a ” dra letterlijk. De mensen waren helemaal, ja hoe zeg je dat, gaan t n u k wild er was geen houden meer aan en dat was jammer ze begonnen handtastelijk te worden, en als je daar wat van zei werden ze boos. ”

“lach 52

rdag e t a z s het i

Waiting all night - Rudimental


COLOFON Redactie:

Kylie van Hamont Marieke Coensen Joeke Hilhorst Nathalie Dijkstra

Drukkerij:

Copy & Co Eindhoven

Advertenties:

Rock academie Fontys Tilburg Djoser Sencity Frequence Jack’s Dignity Mute Sounds Dansschool Move It Cafe Costa Love of honor

Copyright ©2013

54

, l e k n i w e d Nu in m u b l a e t s r e e hun

l e D _ t l A _ Ctrl


Magazine  

This is a magazine about music. It was a school project of year 1. I created this together with 3 other students. We had to interview a few...

Magazine  

This is a magazine about music. It was a school project of year 1. I created this together with 3 other students. We had to interview a few...

Advertisement