Page 1

KYLE WHITE SELECTED WORKS ARCHITECTURE PORTFOLIO 2019


TABLE OF CONTENTS

RESUME

KYLE WHITE Architectural Designer

-DETAILS 31 Argyle Avenue West Hartford, CT 06107 E: kyle.white.1659@gmail.com C: (860) 986-9462 W: issuu.com/kylewhite3509

- LISCENCESURE AXP completed in 2019: 4,760 hours total

- PROFICIENCY Autodesk Revit Autodesk AutoCAD Google Sketchup Blender 3D Rhino Adobe Creative Suites VRay Rendering Lumion Rendering

EDUCATION University of Hartford B.S. Architectural Engineering Technologies Graduating GPA: 3.91

Fly Fishing, Theatrical Production, Hiking

TABLE OF CONTENTS

President’s Honor list/Dean’s list for Academic Achievement Tau Sigma Delta Honors Society Member American Institute of Architecture Students Member Construction Institute of Students Member

WORK EXPERIENCE QA+M Architecture Farmington, CT

April 2017 - present

Project manager and production team member for community, educational, public housing, and commercial projects. Worked directly with clients, engineers, and contractors from initial project concept through construction. Produced architectural graphics, presentations, and production drawings across all project phases. Gained significant experience of project team management, budget monitoring, building code, and construction administration. Also, was solely responsible for completing physical assessments for existing properties and producing capital expenditure plans.

East Side Senior Center

Bridgeport, CT

4

RESTORATIVE NATURE

8

IMMERSED IN STORY

CITY COMMUNITY CENTER ......................................INDEPENDENT PROJECT 2018

SPOKEN WORD THEATER.........................................INDEPENDENT PROJECT 2018

12

FRAMING THE CLASSROOM

14

MODERNIZING A BRAND

16

A MODERN FARMHOUSE

18

AN ADAPTABLE THEATER

ELEMENTARY SCHOOL ADDITION............................PROFESSIONAL PROJECT 2018

NEW BANK LOCATION..............................................PROFESSIONAL PROJECT 2018

Budget: $1.2 mil

Worked as a project manager on the adaptive reuse of a 1925 single-bay firehouse to a community senior center. Collaborated with City of Bridgeport staff and the senior center administration to establish project phasing and generate building program. Analyzed existing conditions and coordinated engineering to produce construction documents.

Gosinski Park Housing Complex Plymouth, CT

- HOBBIES-

Graduated May 2017

Budget: $1.6 mil

FAMILY RESIDENCE.............................................INDEPENDENT COMMISSION 2018

NEIGHBORHOOD PERFORMING ARTS CENTER..............COLLEGIATE PROJECT 2016

Executed multiple projects for the Housing Authority of the Town of Plymouth for subsidized elderly/disabled resident housing. Completed a life safety upgrade project from schematic through construction administration. Produced an accessibility expansion and overall architectural revitalization project for all 60 units in the complex.

Renovations for East Farms School Farmington, CT

Budget: $1.3 mil

Acted as the lead production member for a K-5 school security and media center renovation project. Collaborated directly with Farmington Public School Administration, the school principal, engineers, and State Grants commissions to produce schematic and bid documents for State Review. Oversaw the project team to ensure all design criteria was met or exceeded.

University of Hartford Facilities West Hartford, CT

Sept 2015 -April 2017

Owners Project Manager Intern: Produced AutoCAD scope of work drawings/documentation. Assisted in construction logistics and progress reporting. Drafted existing conditions for campus-wide space management software.

2

3


COMMUNITY CENTER

COMMUNITY CENTER

RESTORATIVE NATURE A City Community Center

Cincinatti, Ohio Independent Work; 2019 Conceptual Design

exterior rendering

This community center project was conceptualized in 2017 after researching the growth of the opioid epidemic in America. My sister, an elementary teacher, spoke with me about the challenges she has witnessed for families and individuals dealing with addiction. As a result of these discussions, the goal of this project was to introduce addiction and social welfare departments in a site that provides anonymity and choice to the visitor. The solid exterior of the building provides a sense of security, permanence, and grounding of the building to the site. Contrastingly, the large open core and meandering paths reflect the natural forest outside and generates transient spaces.

SITE REBUILD THE HILL GROW THE FOREST CARVE A PATH

CREATE A CORE

core interior rendering

CUT IN LIGHT PROGRAM THE HILL FINALIZE MASSING

4

5


COMMUNITY CENTER

COMMUNITY CENTER

By transforming the site into a dense forest, the individual can privately or publicly “wander” throughout the property without feeling the stigma of an addiction center or a social services center. The broad range of program gathers all types of people throughout the building and site. The combination of scenic natural environments, large public spaces, and meanderings paths provide the visitor with choice, time, and space to reflect and comfortably make changes.

LIBRARY

CORE

SOCIAL SERVICES

GREEN ROOF

second floor plan LIBRARY

CORE CAFE CLASSROOM/ MULTIPURPOSE

FITNESS

site plan

ATHLETICS SENIORS

6

first floor plan

6

7


SPOKEN WORD THEATER

SPOKEN WORD THEATER

IMMERSED IN STORY A Spoken Word Theater

Middlebury, Vermont Independent Work; 2019 Schematic Design

A masterful orator captures the imagination and allows the listener to escape from their reality. This theater venue initiates that process through a dramatic change of space, materiality, and texture, to guide the visitor to be aware of the direct environment. The procession begins with a loose graveled walkway around a cold, metal shelled mass. The shell is then “cracked� open at the entry, enticing the curiosity of the visitor.

gathering concept

exterior rendering

8

9


SPOKEN WORD THEATER

SPOKEN WORD THEATER

The lobby, a cavern-like concrete space, discomforts the individual and pushes them into the center of the room and with the other guests. Upon entering the theater, the warm glow of the leaf like canopy contrasts with the lobby and generates an intimate, warm, fantasy – like atmosphere. The leaning walls, low undulating canopy, and textured surfaces provide an organic space to focus on the storied performance.

lobby rendering

ground floor plan theater rendering

10

11


ELEMENTARY SCHOOL ADDITION

ELEMENTARY SCHOOL ADDITION

FRAMING THE CLASSROOM An Elementary School Addition

Y

TR

N

EN

vehicular circulation

internal circulation

green spaces

public v. private

New Fairfield, Connecticut QA+M Architecture; 2019 Schematic Design

Y

TR

N

EN

The architectural design process included in-depth examination of the existing conditions to maximize efficiency, provide essential daylighting, and create protected green spaces around a new elementary school addition. The addition is a result of the town merging a 1960’s era Pre-K through 1st grade school to the newer 2nd- 5th grade school. Concerned about losing the identity of the older school, the proposed design utilizes bold geometric forms to establish a unique and youthful language. The colorful frames around each classroom highlight the connection between interior and exterior spaces, and the rounded and crooked planes promote a more playful “kid forward” aesthetic.

massing diagram

12

final massing

ground floor plan/ programming diagram

exterior rendering

12

13


NEW BANK LOCATION

NEW BANK LOCATION

MODERNIZING A BRAND

A New Bank Location Stamford, Connecticut QA+M Architecture; 2018 Schematic Design - Construction Administration

The Stamford location was to be the modern branch for a bank identified by federal architecture. This project, the first fully managed and completed project in my work experience, required a full interior demolition and renovation of an existing 1970’s bank building. The main banking hall is surrounded by large areas of glazing, allowing the space to receive daylight. A neutral palette, darker furniture, and sharp lighting is used to contrast and draw attention to the brand’s navy-blue color, while remaining economical.

central banking hall/ offices

reflected ceiling plan

central banking hall/ conference and teller area

exterior recladding

conference room

ground floor plan

14

15


FAMILY RESIDENCE

FAMILY RESIDENCE

A MODERN FARMHOUSE A Family Residence Avon, Connecticut Independent Commision; 2018 Design/Permit Documents north elevation

I was independently commissioned to design a hillside single-family residence in suburban Avon, CT. For this project, I persuaded the clients towards a “contemporary” farmhouse style. The Greek revival farmhouse is a staple of rural Connecticut vernacular as the state was an agricultural leader in the mid-1800s. In turn, the design was developed as a series of additions onto a typical “T” plan farmhouse. The exterior design features distinct symmetries, minimalistic trim, vertical clapboard siding, and large four paned windows that modernize the façade, yet echo the detailing of the traditional architecture. The kitchen was left open to a vaulted living room where a catwalk was created. This central space is full of light and reflects the client’s values of relaxed family-oriented living.

section perspective

south elevation

Massing Diagram

second floor plan

first floor plan

16

16

17


PERFORMING ARTS CENTER

PERFORMING ARTS CENTER

AN ADAPTABLE THEATER A Neighborhood Performing Arts Center West Hartford, Connecticut

rendering - large theater

University of Hartford; 2016 Schematic Design

building section - large theater

rendering - large theater

blackbox/rehearsal theater arrangement

This performing arts center explored architectural section and flexibility of theater design. This building, located in a small site, provides a rehearsal studio, a black box theater, and a concert hall that can be combined into one large musical theater space. This modularity of space allows the building to remain occupied with all types of performances and to be used by all parts of the community.

building section - seperated uses

rendering - concert hall

MASS

rendering - blackbox

18

E UR CT RU ST

ING

klaus frahm photo.

sectional model

19


Thank you. kyle.white.1659@gmail.com

Profile for Kyle White

Kyle White - Porfolio 2019  

Architecture Portfolio 2019

Kyle White - Porfolio 2019  

Architecture Portfolio 2019

Advertisement