Page 1

KYLE O’CONNOR Design Portfolio


CONTENTS GRADUATE STUDIOS Red Hook Rising Cause and Effect The Sheer Volume Parkside, Philadelphia Sorting the Methods COMPETITIONS Post and Current Wedge Chair METHODS/RESEARCH Invisible Cities Deployable Structures Interoperable Terrains PROFESSIONAL Beale Street Landing Race Street Residence Nashville Boulevard Hydrant Greenstreets Select Renderings


RED HOOK RISING 2013 Marion Weiss, Critic - Hye Eun Kang, Partner If Red Hook, Brooklyn continues to grow, it needs to happen responsively. The impact of Hurricane Sandy is an object lesson for new buildings, especially those on the vulnerable waterfronts. Red Hook Rising takes a bold stance, reaching up and out of harm’s way. Perched above the water, a series of housing modules hang from massive A-frames. Residential units occupy the the higher floors to avoid flooding, while the lower levels are more flexible. The plaza, promenades, and pier offer a public platform, while the tidal zone accommodates interaction with the water while reminding occupants of their exposure to its dynamic, unpredictable flows. On this site, the buildings are exposed, but the critical surfaces within remain resistant.


CROSS-CONNECTIVITY

SURFACE MODULES

PAVED

SITE PLAN

SUNKEN

RAISED

PLANTED

OPEN


10’-0”

10’-0”

STUDIO

1-BR

1-BR

STUDIOS

STUDIOS

1-BR

2-BR

2-BR

2-BR

STUDIOS

STUDIO + 1-BR

STUDIO + 1-BR

STUDIO + 1-BR

STUDIOS

BUILDING ELEVATION

1-BR

STUDIOS


15’-0”

18’-0”

8’-6”

7’-0”

24’-0” 13’-0”

STUDIO

1-BEDROOM

2-BEDROOM SCALE: 1/8”=1’-0”

DOWN

DOWN

DOWN

DOWN

DOWN

UP

DOWN

-39’-0” +0’-0”

+0’-0”

DOWN

UP DOWN

DOWN

DOWN

DOWN

+0’-0”

+0’-0”

+0’-0”

-24’-0”

+0’-0”

+0’-0”

-24’-0”

TYPICAL FLOOR PLAN h

0

BUILDING SECTION

16

32

-24-0”

-24-0”


LOW TIDE

HIGH TIDE

FLOOD - HURRICANE


CAUSE AND EFFECT 2012 Karen M’Closkey, Critic MaCarthur Causeway in Miami is opportunistically coupled with new public spaces as a means to provide a central link between the city’s attractions while becoming an attraction in and of itself. Spaces are botanically categorized into stress-tolerant, disturbance-tolerant, and competitiontolerant areas, based on physical characteristics. Each type allows for certain programs and maintenance regimes, which will change from month to month as the cultural influence of Miami’s events impacts the use and occupation rates. The existing highway infrastructure sets the stage for new forms of recreation, events, tourism, and ecology, while connecting formerly detached locations of the city.


ROAD BOUNDARY

A-A

B-B COMPETITION LAGOONS

C-C STRESS PATHS

D-D DISTURBANCE PATHS

E-E

ROAD BOUNDARY

F-F

G-G SEA LEVEL

H-H

I-I

J-J WATSON ISLAND

K-K BRIDGE APPROACH

L-L

1/32” = 1’-0”

CORRIDOR TRANSFORMATION

JUNGLE ISLAND

SECTIONS

L L K

K J I J H I

G

ISLAND/CAUSEWAY EXTENTS TOPOGRAPHY BUS RAPID TRANSIT

H

F G E

VEHICULAR F

BICYCLE PEDESTRIAN

0’

300’

A

D E

C

B

D

600’

PLAN

A C

B


EVENT CALENDAR

STRESS + DISTURBANCE OPERATIONS

MIAMI MARATHON

EVENT PLAN

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL


SHADE

OFFSHORE FROM CAUSEWAY

TRANSPLANTED SPECIMENS HEAT COMPACTED DRY SHALLOW

NUTRIENT DEPLETION POOR DRAINAGE

WALKWAY

ELEVATED PLANTER

STRESS

BARRIER CREST BACKSHORE

DRIFT LINE

WALKWAY

TRAMPLING

INUNDATION FORESHORE

WIND BOAT WAKE

DISTURBANCE

AMPLE SUN RIDGE

WELL-DRAINED NUTRIENT-RICH

BARRIER FLAT MARSH

ESTABLISHED SPECIMENS

LAGOON

SHELTERED COOLER

COMPETITION


STRESS

DISTURBANCE

COMPETITION


THE SHEER VOLUME 2012 Ben Krone, Critic - Liz McDonough, Partner This new facility for the archives of the Guggenheim Museum shifts the relationship between the archived material, the archivists, and the public. Documents are spread out amongst a large number of small stacks, exposing the sublime volume of the collection. The split-level of the site is utilized in order to push the stacks underground, protecting them while offering a vital urban link across the roof of the landform building. The material is also categorized and accessible, making the archived items part of an ongoing display, which alters the very idea of an archive.


19’ 19’ 7,000 CF 19’

CURRENT MATERIAL VOLUME 7,000 cubic-foot boxes 2,600 sheets of paper per box 18,200,000 sheets of paper

CURRENT MATERIAL AREA 18,200,000 sheets of paper 0.65Current squareMaterial feet perArea sheet 11,830,000 square feetofofpaper paper 18,200,000 sheets 3,440 feet x 3,440 0.65 square feetfeet per square sheet

STACK STUDIES

11,830,000 square feet of paper 3,440 feet x 3,440 feet square

STACK COMPONENT

EXHIBITION

TIERED

HORIZONTAL

HANGING


+4x

+2x

-2x

STACK + ROOF FORMATION

-4x


SITE AREA

PLAN ORGANIZATION

VOLUMES

UPPER AND LOWER LEVELS

VOLUMES + ORGANIZATION

ROOF


STACK PLAN

FLOOR PLAN

SECTION-ELEVATION


PARKSIDE, PHILADELPHIA 2011 David Gouverneur, Critic A new district in West Philadelphia strategically inserts research, development, manufacturing, and recreational facilities into the existing fabric and infrastructure of the city. The productive aspects focus on a tree nursery, treatment wetlands, and clean energy development. The southern edge of West Fairmount Park is tied into the district and across a sunken railroad, bridging the Lancaster Avenue corridor and the park. A new SEPTA transit hub anchors the development and plugs into the greater transit systems of Philadelphia while a pedestrian greenway flanks the rail corridor and establishes connections over the Schuylkill River to East Fairmount Park and Center City.


RAVINE WALK

CITY NURSERY

WETLAND TRAYS

DISTRICT BLOCK

PUBLIC SPINE

TRANSIT HUB


WETLAND TRAYS SECTION

PUBLIC SPINE SECTION

WETLAND TRAYS


SORTING THE METHODS 2010 Phu Hoang, Critic The pavilion-garden is a facility for both the production and consumption of fresh produce. A series of structural ribs frame the sweeping platform-canopy. Component boxes running between the ribs are sorted out as walking platforms, seats, tables, planter boxes, and skylights. Produce is grown right side up, upside down, and aeroponically, distorting the orientation of the pavilion’s operations. Those operations are made evident by the sorted surface conditions, allowing the performative features to be read from any location. All food is grown, harvested, purchased, and consumed on-site. Waste is retained for compost and stormwater is captured by the planting surfaces.


SUPPORT WALK SIT PLACE PASS GAZE GROW (BELOW)

GROW (SUSPENDED)

GROW (ABOVE)

SURFACE MATERIAL PLAN

SORTED MARGINS COLLAGE


POST AND CURRENT 2012 Urban Land Institute Hines Student Competition Andreas Kostopoulos, Xiao Lin, Nicholas Perrin, and Katerina Tchakalska, Partners This project called for a new mixed-use development on the site of a decommissioned post office in downtown Houston, Texas. Our team sought to retain the existing modernist landmark by reconfiguring it through a series of circulation cuts to divide the site into urban blocks injected with new, mixed program. Additionally, we realigned a major thoroughfare in order to open up the riverfront to the project boundary and connect to the existing riparian park space. Within the group, I contributed to the concept development, site design, architectural strategies, renderings, and diagrams.


! Though currently blighted by infrastructure, unused buildings and vast lots, the site provides the opportunity to preserve and revitalize an urban landmark while creating loft residential and office spaces for a diverse demographic.

Franklin Street is realigned and coupled with new roads for various scales of transport, to create a connection to the complex, while encouraging residents to walk and bike.

The massive ex-post office is divided into urban blocks and injected with programmatic variety. The new pedestrian corridors connect the complex to the riverfront.

The development is fully landscaped, furthering the connection to the riverfront and providing multiple scales of parks. The emergence of small apartments and retail spaces in the townhouses by the water expand the diversity on the site and fully integrate the development into the fabric of the city at-large.


TRAIN

EXPRESSWAY

PRIMARY ROAD

SECONDARY ROAD

BICYCLE

PEDESTRIAN

TRAIN

EXPRESSWAY

PRIMARY ROAD

SECONDARY ROAD

BICYCLE

PEDESTRIAN


WEDGE CHAIR 2012 Battery Conservancy - Draw Up a Chair Competition Nicholas Perrin, Partner The Wedge Chair affords innumerable seating options through simple repositioning of its uncomplicated form, while comfortably integrating into the environment of the Battery Green. Constructed as a welded steel frame with wooden-slat seating, the chair has an original geometric configuration that allows it to be stackable, have a minimal footprint on the Green, and a straightforward assembly. The form allows for an enhancement of the park’s unprogrammed space. With an anticipation for user engagement, the Wedge Chair provides an armature for creating novel spaces within the park. The seating pattern promotes this by skewing the orthogonal elements of the chair’s frame and asking what potentials could arise from unexpected adjacent arrangements.


POTENTIAL CONFIGURATIONS

AXONOMETRIC LAYERS


INVISIBLE CITIES 2012 Valerio Morabito, Critic Landscape representation course. Mixed-media drawings.


DEPLOYABLE STRUCTURES 2012 Mohamad Al Khayer, Critic - Liz McDonough, Partner Built explorations of deployable structures.


EXPANDING BEAM

CUBOCTAHEDRON

PARABOLOID


INTEROPERABLE TERRAINS 2013 Keith Kaseman, Critic Digital study on simulating drainage patterns and erosion.


INITIAL LANDFORM

DRAINAGE PATTERNS

POINTS OF FORCE ANALYSIS

EROSION FORCE


BEALE STREET LANDING 2011 Balmori Associates Riverfront Park, Memphis, Tennessee.


RENDERINGS VIA MEMPHIS RDC


RACE STREET RESIDENCE 2014 Eimer Design

PERSPECTIVE LOOKING EAST ON RACE STREET


OLD CITY HEIGHT RESTRICTION

RACE STREET ELEVATION

FLORIST STREET

3RD STREET

4TH STREET

32’ RACE STREET

E STREET PHIA, PA

SITE PLAN F L O R I S T S T.

FLORIST STREET

FLORIST STREET

REF.

REAR

FRONT

KING 76x80

NG

KI

C

W/D

BA

W/D

±825sf

±645sf

WATER HEATER

REAR

REF.

WATER HEATER

MECH.

MECH. KING 76x80

QUEEN 60x80

QUEEN 60x80

KING 76x80

7G

KING 76x80

7J

FRONT

2’

F L O R I S T S T.

70X

KING 76x80

7S-2

KING 76x80

KING 76x80

OF

RD

OF

RD

KING 76x80

QUEEN 60x80

QUEEN 60x80

70X

FRONT

UTIL.

QUEEN 60x80

REAR

QUEEN 60x80

FRONT

REAR

BACKING

FRONT

REAR

OF

KING 76x80

RD

7S-1

KING 76x80

70X

7B2

W/D

KING 76x80

KING 76x80

7A2

WATER HEATER QUEEN 60x80

QUEEN 60x80

MECH.

REF.

±1100sf

WATER HEATER MECH.

W/D

±755sf

QUEEN 60x80

REF.

QUEEN 60x80

RACE STREET

PARKING

R A C E S T. GROUND/FIRST FLOOR

TYPICAL FLOOR

ROOF/SEVENTH FLOOR


NASHVILLE BOULEVARD 2009 New York City Department of Parks & Recreation Stormwater Capture Greenstreet, Cambria Heights, Queens.


HYDRANT GREENSTREETS 2009 New York City Department of Parks & Recreation Proposal for the reclaimation of 30-foot No Parking Zones in front of fire hydrants for stormwater capture, traffic control, public space, and an expansion of Greenstreets’ repertoire.


PLAN


SELECT RENDERINGS 2013 - 2014 Eimer Design


Kyle O’Connor kyle.d.oconnor@gmail.com

Kyle O'Connor Portfolio 2014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you