Page 1

Boundless S t a g e v e r s l a g K y a r a y i n 4 g v 2

2


The only limits that exist are material, remember thoughts have no limits


S t a g e b e g e l e i d e r : W i l l e m N o b b e P r a k t i j k b e g e l e i d e r : L i n d a B o u m a n 0 9 - 0 1 - 2 0 1 9


Inhoudsopgave 4 6

p a g i n a’ s

8.9

Vo o r w o o r d

10.11

Omschrijving van mijn stagedag

12.13 Mijn minimalisme

14.15 Mijn leerdoelen

16.17 Zelfreflectie

18.19 3DWD

20.21

Bijlage 3DWD


9 4

d a g e n

22.23

Bijlage 3DWD

24.25

Mijn werkzaam heden binnen HG

26.35 Bijlagen van mijn verrichte werkzaam heden

36.37 Conclusie

38.39

Mijn toekomst plannnen

40.41 Po r t f o l i o informatie

42.43 Font onderzoek


Voorwoord 1 4 .1 0 .2 0 1 8

Dit is mijn tweede stage bij HG Reclame. De laatste twee maanden van mijn eerste stage periode heb ik bij HG Reclame afgerond. Ik heb er voor gekozen om mijn tweede stage ook bij HG Reclame voort te zetten. HG Reclame biedt mij uitdaging op het gebied van ontwerp, maar ook bij de montage en productie werk.Ik krijg begeleiding op de momenten dat dat nodig is, zolang ik het eerst zelf geprobeerd heb. Dat is erg goed geweest voor mijn zelfstandigheid en ook voor mijn werk tempo. HG Reclame werkt vanuit een stevige basis die ze samen met hun opdrachtgever ontwikkelen. Samen met de opdrachtgever werken ze aan creatieve o  plossingen om merkwaarde op te bouwen. Ze staan bekend om het leveren van hoge kwaliteitsproducten; van autobestickering tot bewegwijzering en h  et verzorgen van reclame zowel binnen als buiten. Omdat ik in mijn eerste verslag diep ben ingegaan op het karakter van HG Reclame, de materialen en werkwijzen heb ik er voor gekozen op dit verslag meer te personaliseren en op mijn eigen ontwikkeling te richten.

HG Reclame Galvaniweg 19 4207 HL Gorinchem T: +31 1 83 62 78 96 E: info@hgreclame.nl Praktijkbegeleider Linda Bouman Grafisch Vormgever/DTP Linda@hgreclame.nl

8

Stageverslag Kyara Yin


Mijn stagedag 9 4

d a g e n

6:45

Mijn wekker gaat en ik maak me klaar voor stage.

7:30

Ik ben op stage en drink een kop thee voor dat ik begin met werken

10:00 Koffiepauze; Ik klets met mijn collega’s in de kantine

12:30 Lunchpauze; Ik eet fruit en kwark en klets met collega’s

15:00

Koffiepauze; We k l e t s e n o f spelen tafel voetbal

16:45

Ik ben klaar met stage en ik rijd of loop naar huis toe

10

Stageverslag Kyara Yin


‘‘

‘‘

A cup of tea a day keeps the bad habbits away


Mijn minimalisme 21.10. 2018

Iedere omschrijving van minimalisme is erg

Over het algemeen ben ik een vrij chaotisch

persoonlijk. Je kan het behoorlijk letterlijk nemen, maar ook als richtlijn hanteren. V  oor mij gaat minimalisme niet om zo weinig mogelijk spullen in huis te hebben staan of leven in een klein huis.Bewonderenswaardig, maar dat is niet voor mij weggelegd. Dat wil ik ook helemaal niet.

persoon. Dat belemmerde mij vaak tijdens het ontwerp proces. Ik kon me niet aan mijn planning houden, wat ik overigens altijd wel een beetje zal blijven hebben. Ik kijk te veel naar plaatjes en ideeën van anderen, misschien wel uit onzekerheid als beginnend ontwerpster.Maar het belangrijkste van alles: ik miste altijd een krachtige kern, wat naar mijn mening het belangrijkste is in een concept. Ik weet nu dat de witte ruimtes enorm belangrijk zijn. De momenten waarop er even niets gebeurt en er rust is. De momenten waarop je je even op je adem richt en tot rust kunt komen.

Ik ben al een langere tijd bezig met simpeler en bewuster leven. Ik probeer zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken, minder vlees te eten, en minder televisie te kijken.Minimalisme heeft mij niet alleen op creatief gebied goed gedaan, maar het heeft ook mijn persoonlijke ontwikkeling een boost gegeven.

Kortom: Onthoud dat minimalisme geen op zichzelf staand doel is. Het is geen religie of iets wat je perfect moet doen.

“It’s basically an extension of simplicity — not only do you take things from complex to simple, but you try to get rid of anything that’s unnecessary. 12

Stageverslag Kyara Yin


All but the essential.�


Leerdoelen 2 6 .1 0 .2 0 1 8

Technische groei

Een zorgvuldige bestandsopbouw

Ontwerp proces veel verbeteren

Dit

Ik

De

leerdoel had ik ook voor de vorige stage periode. Toen heb ik mijn doel behaald. Dit wil ik deze stage periode nog een keer behalen. Ik wil mijn kennis over Photoshop en Illustrator verbreden omdat ik bij HG Reclame vaak in 3d prototypes werk. Daarvoor is het erg belangrijk dat je de kennis beheerst zodat je effecten kunt toepassen die het product realistisch en levendig maakt. Ook zal het mij helpen om bestanden goed klaar te zetten voor de productie.

ben een enthousiast, creatief en chaotisch persoon maar dat geeft nog niet het recht om slordige werkfouten te maken. Soms vind ik bepaalde opdrachten z o leuk dat ik er in op ga en soms mijn werk te weinig na check. Het is belangrijk om gestructureerd te werken want slordige fouten kan je in het werk veld niet constant maken. Ik controleer mijn werk meerdere keren voordat ik het ter goedkeuring stuur.

duur van mijn ontwerp proces moet ik inkortten. Ik ben teveel bezig met wat anderen hebben gemaakt en welke plaatjes er allemaal mooi uitzien. Dit leidt mij af van mijn eigen originele ideeën. Door inspiratie op te doen in minimalistische kunst en foto’s kan ik op een rustige manier mijn eigen  ideeën verwerken op papier en digitaal.

Stageverslag Kyara Yin

15


Zelfreflectie 2 1 . 1 2 .2 0 1 8

Als ik terug kijk op mezelf als stagiair aan

Deze verbeterde bestands opbouw zorgde er

het einde van mijn eerste stage en nu, durf ik te zeggen dat ik een enorme vooruitgang heb gemaakt. Dit onder andere door de goede begeleiding van mijn collega’s en natuurlijk mijn praktijkopleider; Linda Bouman. Aan het begin van mijn stage was ik niet in staat om een bestand nauwkeurig op te maken of een bestand gereed voor de printafdeling. Ondanks ik bij HG Reclame weinig bestanden klaar heb moeten zetten voor het ‘’platte printen’’ heb ik erg veel geleerd van het dtp-werk en het print klaar zetten van alle borden, stickers, gevelreclame, signing, etched glass folie en airtex ontwerpen. Ik heb geleerd dat ik nauwkeurig te werk moet gaan, want iedere millimeter te veel of te weinig kan een groot verschil maken bij een product wat 100x200 cm groot is. Door het forceren van het werken in lagen en het schrijven van een ‘’bestand controle’’ voor diverse producten die ik op moest maken ben ik veel netter gaan werken. Mijn bestanden werden overzichtelijker voor mij en mijn collega’s.

voor dat mijn programma kennis van Photoshop en Illustrator weer een stuk uitgebreider werd. Ik heb geleerd hoe ik mijn ontwerpen met een aantal toffe effecten mooi 3d kan presenteren in een pdf. Maar ook hoe ik objecten zoals borden en muren opmaak met 3d effecten. N.a.v. mijn technische groei ben ik een stuk minder beperkt geworden in het ontwerpen. Vaak had ik gave ideeën, maar had ik geen idee hoe ik ze uit kon voeren. Door mijn techniek te oefenen op stage, maar ook veel in mijn vrije tijd en door het kijken van heel veel tutorials ben ik tijdens het ontwerpen zelden meer beperkt. Daar ben ik erg blij mee.


In het begin vond ik het lastig om alle materiaalbegrippen te vertalen. Dit is zowel mij als mijn praktijkopleiders gedurende de eerste periode van 2,5 maand opgevallen en vervolgens ter sprake gebracht in mijn evaluatie gesprek. Vanaf moment ĂŠĂŠn ben ik erg geĂŻnteresseerd geweest in het gehele proces. Van de opdracht bespreken met de klant, naar ontwerpvoorstel om vervolgens het ontwerp te produceren en daarna te monteren. Dit proces ben ik blijven volgen tot het einde van mijn stage. Ik mocht iedere handeling zelf verrichten en dat heeft mijn materiaalkennis binnen HG enorm verbreed.

Stageverslag Kyara Yin

17


Case: Het ontwikkelen van een duidelijke positionering voor het Ypsilon Park kantoor gebouw in Den Haag, dat de verhuurder helpt om het rendementen te optimaliseren en beschikbare kantoorruimte te verhuren aan bedrijven die passen bij de lange termijn doelstellingen van de organisatie.

18

Stageverslag Kyara Yin


3DWD 22.12.2018

Dit is het moederbedrijf van HG Reclame—

‘‘We

3DWD

De

eigen weg durven te gaan. Wij zijn uw go-to-team voor creatieve ontwikkeling en brengen een unieke mix van merk-, marketing-, ontwerp-, technologie- en uitvoerings kennis op tafel.’’

wilt hun klanten helpen om te zien wat er in de wereld gebeurt. Ze werken met toonaangevende ontwikkelaars, bedrijven en merken in 40 landen verspreid over de hele wereld.

concepten mét de flexibiliteit van een ontwerp op maat. Hun dienst bestaat uit het concept volledig digitaal in 3D opbouwen. En het eventuele monteren op locatie.

denken, ontwerpen en implementeren brands voor bedrijven. Brands die zich onderscheiden en die hun

is een creatief diensten bureau met een focus op innovatieve oplossingen voor retail & onroerend goed. 3DWD

3D Window Dressing biedt een keuze uit meer dan 200 vooraf ontworpen retailen voedings


Stageverslag Kyara Yin

21


Stageverslag Kyara Yin

23


“There are three responses to a piece of design – Yes, no, and WOW!

24

Stageverslag Kyara Yin


Mijn werkzaamheden 02.01. 2019

Deze stage periode heb ik met eigenlijk meer

Ik heb veel dtp- werk gedaan om mijn techniek

verdiept in het gehele klanten proces binnen HG Reclame. Ik heb meer direct contact met de klanten gehad en ik ben op klanten bezoek gegaan. Ook heb ik een project alleen geleid. Dit was een enorme uitdaging aangezien zoveel verantwoordelijkheid ook enige spanning met zich mee brengt. Maar, ik ben erg blij met het eindresultaat van dit project.

te oefenen. Op kantoor heb ik me bezig gehouden met het maken van concept voorstellen van auto belettering, bord ontwerp, gevelreclame, signing, reliëfletters, visuals voor op airtex (behang), display ontwerp, sticker ontwerp en raambelettering. In de productie varieerden mijn werkzaam heden van plotten, pellen en printen tot bordjes plakken, window dressings snijden en producten lamineren en appliceren. De montage bestond uit veel verschillende klussen zoals; het plaatsen van airtex behang op muren, het bestickeren en beletteren van auto’s/bussen en vrachtwagens, het plaatsen van window dressings, inmeten

Tijdens mijn stage gaf ik aan dat ik vaker mee zou willen op montage, omdat ik het erg interessant vind hoe mijn ontwerp er uiteindelijk uit gaat zien en hoe het op een gebouw of wand bevestigd wordt. Ik ben het meest op klus geweest met mijn collega Mustafa Sarioglu. Hij heeft mij een groot deel van de vaktaal en de algemene handeling geleerd.

van wanden en voorwerpen en het monteren van borden en spandoeken. Ik heb bij alle drie de afdelingen heel erg veel geleerd en ik heb er enorm veel plezier gehad. Op de volgende pagina’s presenteer ik verschillende concepten en klussen.

Wow is the one to aim for.”


Airtex design Garcia Jeans 0 7 .1 1 .2 0 1 8 D ü s s e l d or f

Garcia Jeans heeft een nieuw hoofdkantoor geopend in Dusseldorf. Wij hebben voor Garcia verschillende wandstickers en visuals op airtex gemaakt. Het design dient als de ‘’tijdlijn’’ van Garcia en is daarom ook gevestigd in de ontvangstruimte. Je kunt op de tijdlijn alle ontwikkelingen van Garcia zien door middel van interessante teksten en toffe visuals. Deze airtex doeken en wandstickers moesten gemonteerd worden op locatie. Eerst moeten de wanden geheel besmeert worden met lijm, vervolgens wordt het airtex doek er tegenaan gelegd moet je uitmeten of hij recht hangt. Daarna kan je de airtex aan spatellen en gladstrijken. Trots kunnen mijn collega Mustafa Sarioglu en ik zeggen dat het eindresultaat volgens Garcio uitstekend was.

26

Stageverslag Kyara Yin


Part warehoude bestickering 1 6 .1 0 .2 0 1 8 G ori n c h e m

Dit ontwerp heb ik gemaakt voor een klant die zijn zoon autobestickering cadeau wilde geven. Hij is gek op motorcross en wil dit graag terug in het onderwerp zien. Het merk van zijn motor is KTM, dit wilde hij graag terug zien op zijn auto zodat het geassioceerd wordt met zijn motor. D  e motor heb ik bewerkt met een pixel effect en ik heb geometrische vormen gebruikt om de motor heen. Dit heb gedaan om de snelheid te benadrukken.

28

Stageverslag Kyara Yin


Concept Voorstel Signing

Klant

: Part warehoude

Ontw.

: Kyara Yin

Omsch. : Bestickeren Renault trafic

Aantal

:2

Code

: 20189902

Afm.

:

Cont.

: Linda Bouman

Kleur

:

Datum

: 16 -10-2018

Versie

: V2

20

READY TO >> RACE

MIKE #

READY TO >> RACE

Interne controle: werktekening

MIKE #

20

Goedkeuring klant

Interne controle: productie

Interne controle: uitvoer

Conform artikel 7 van onze Algemene Voorwaarden blijven alle door HG vervaardigde ontwerpen, bestanden, schetsen etc. te allen tijde het eigendom van HG Reclame en mogen niet door derden of voor anderen toepassingen worden gebruikt.


Van der Spek wijndoos+etiketten 0 5 .1 2 .2 0 1 8 Vi a n e n

Vanwege de jaarwisseling vroeg van der Spek een wijnkist ontwerp aan om hun klanten te kunnen bedanken voor de fijne samen werking en het vertrouwen in het bedrijf.Vd Spek verkoopt en verhuurt bouw machines. Het logo met diverse graafmachines is aangeleverd de stenen achtergrond is te herleiden met een bouwstof,ik vond het leuk om dat terug te laten komen in plaats van een vlak dat maar een specifieke kleur heeft. In totaal zijn er 30 wijnkisten en 36 wijnetiketten bedrukt.

30

Stageverslag Kyara Yin


Concept Voorstel Signing

Klant

Ontw.

: Kyara Yin

Omsch. : Wijnkisten 2018

Aantal

: 30 stuks

Code

: Van der Spek-Vianen B.V. : 201810347

Afm.

: 10 x 35 cm

Cont.

: Klara van Valen

Kleur

: full color

Datum

: 05-12-2018

Versie

: V2


Frigo oplegger ontwerp 2 8 .0 9 .2 0 1 8 G ori n c h e m

Ontwerp voor een Frigo Group oplegger van 16 meter lang. Er waren diverse oude foto’s aangeleverd van het eerste pand van Frigo Group. Helaas waren de foto’s beschadigs en niet heel scherp dus heb ik de foto’s geretoucheerd en iets scherper gemaakt. Vervolgens zijn de foto’s verwerk in de halve maan, wat een deel van het logo is. Ook heb ik geholpen met het monteren van de bedrukking.Dit was erg leerzaam. Omdat het ontwerp 16 meter lang was besefte ik me dat ieder klein foutje zichtbaar is en dat het erg belangrijk is dat ieder woord goed uitgelijnd staat en dat de foto netjes bewerkt moet worden.

32

Stageverslag Kyara Yin


Concept Voorstel Signing

Klant

: Part BV

Omsch. : Frigo Group oplegger Code

: 20190007

Cont.

: Linda Bouman

Datum

: 28-09-18

Part o your comp

Interne controle: werktekening

Goedkeuring klant

Interne controle: productie

Interne

Linda

Conform artikel 7 van onze Algemene Voorwaarden blijven alle door HG vervaardigde ontwerpen, bestanden, schetsen etc. te allen tijde het eigendom van HG Reclame en mogen niet door derden of voor


Rivas interieur bestickering 2 9 .0 9 .2 0 1 8 N i e u w - Le k k e rl an d

Ik heb erg veel leuke dingen voor Rivas mogen ontwerpen. Muurstickers, borden en auto stickers. Maar de interieur bestickering was toch wel een van de leukste opdrachten. Met Linda ben ik naar Rivas ‘t Waellant gegaan en hebben we diverse deuren en wanden opgemeten. De opdracht was om verschillende visuals te verzamelen die passend warenvoor in het verzorgings tehuis. In dit tehuis van Rivas wonen veel mensen met dementie, die niet meer weten waar ze wel en niet naar binnen kunnen gaan. Met de visualsop de ramen en deuren wil ik een rustige sfeer creeeren binnen het tehuis. Zo kunnen de mensen bijvoorbeeld hun ’’voordeur’’’ herkennen door een specifieke afbeelding, maar ook in zien dat ze een bepaalde deur niet door mogen of kunnen. Ik heb alle visuals zelf bij elkaar gezocht en er een mooi geheel van gemaakt. Ik ben erg blij met het eindresultaat.

34

Stageverslag Kyara Yin


Conclusie 0 9 .0 1 .2 0 1 9

Technische groei

Een zorgvuldige bestandsopbouw

Ontwerp proces veel verbeteren

Dit

Ik

De

leerdoel had ik ook voor de vorige stage periode. Toen heb ik mijn doel behaald. Dit wil ik deze stage periode nog een keer behalen. Ik wilde mijn kennis over Photoshop en Illustrator verbreden. Ik vind zeker dat ik kan stellen dat ik mijn leerdoel heb gehaald. Dit valt te concluderen door dat ik nu zelfstandig een conceptvoorstel kan maken dat technisch gezien sterk is opgebouwd. Ook loop ik minder vast tijdens het ontwerpen omdat ik niet meer beperkt ben vanwege het missen van de stof.

ben een enthousiast, creatief en chaotisch persoon maar dat geeft nog niet het recht om slordige werkfouten te maken. Soms vind ik bepaalde opdrachten z o leuk dat ik er in op ga en soms mijn werk te weinig nacheck. Ik merk dat ik mijn werk constant check. Voordat ik het verstuur check ik het minimaal twee keer. Terwijl ik bezig ben probeer ik ook zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan en ik merk dat mijn bestanden gestructureerd zijn.

duur van mijn ontwerp proces moest ik inkorten. Ik was teveel bezig met wat anderen hebben gemaakt en welke plaatje er allemaal mooi uit zien. Tegenwoordig probeer ik bij het op doen van inspiratie niet eens zo zeer op een massale site zoals pinterest te kijken. Ik kijk liever naar minimalistische kunst of mijn favoriete kunstenaar Robert Gonsalves. Ik ben nu veel meer met mijn eigen ideeĂŤn bezig en daardoor ontwerp ik een stuk sneller.

Stageverslag Kyara Yin

37


Toekomst plannen 10.01. 2019


Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik verder wilde studeren op het HBO. Dit vind ik in principe ook de meest logische keuze omdat de werkgelegenheid voor afgestudeerde hbo studenten nou eenmaal groter is dan voor mbo studenten. Al vroeg in de tweede stageperiode ben ik naar verschillende open dagen geweest. Ik ben met mijn klasgenoot DanĂŠ naar de opendag van de Hogeschool Utrecht geweest voor de opleiding multi media design en communicatie internationaal. Een internationale opleiding trekt mij erg aan omdat engels mij goed ligt en ik vaak in het engels denk en redeneer. Helaas beviel de school en de sfeer mij minder. Al snel daarna ben ik naar de open dag van de Avans hogeschool Den Bosch geweest voor de opleiding Business Innovation, voorheen Advanced Business Creation, dit geef je innovaties vorm. Met creativiteit, ondernemerszin en vastberadenheid. Hierbij doe je onderzoek naar trends en ontwikkelingen, en vertaald deze naar nieuwe producten of diensten. Business Innovation is de eerste opleiding gericht op innovatie die studenten opleidt tot business creators. Door de combinatie van creativiteit en ondernemerschap gaan wij met een open mind complexe vraagstukken uit de praktijk te lijf. De business creator creĂŤert op systematische wijze duurzame waarde door innovatie. Ik kijk er erg naar uit om een nieuwe start te maken op het Avans en ik hoop dat ik word aangenomen.

Stageverslag Kyara Yin

39


Mijn portfolio 2 1 .1 0 .2 0 1 8

Ik gebruik mijn portfolio om klanten en bedrijven mijn werk te kunnen laten zien. Ook vind ik het belangrijk dat vrienden en familie kunnen zien waar ik mee bezig ben en wat ik heb gemaakt. Zoals je op mijn portfolio kunt zien heb ik verschillende dingen ontworpen, van plat ontwerp tot 3d ontwerp. Op het moment ben ik bezig met het bouwen van een nieuwe portfolio en het ontwerpen van mijn logo.

https://kyaray.wixsite.com/portfolio

“But I find that for myself, without exception, the more I deal with the work as something that is my own, as something that is personal, the more successful it is.�

40

Stageverslag Kyara Yin


42

Stageverslag Kyara Yin


Internship report 2  
New
Advertisement