Issuu on Google+

A R C H I T E C T U R E

PORTFOLIO ANDREW KWOK CHUN YIN


CURRICULUM VITAE


Personal Information

Work Experience

Key Skills

Name Date of Birth Place of Birth Nationality Home Address UK Address Email Address Phone Number

Feb - Aug 2015 Wilkinson Eyre Architects, UK

Drafting 3D Modelling Rendering Post- Producton Documentation Langauge

Andrew Kwok 25/01/1993 Hong Kong British Flat D, 8/F, Greenview Gardens 125 Robinson Road Mid- Levels Hong Kong Flat 159, Lanson Building 348 Queenstown Road London SW8 3NY andrewkwok125@yahoo.com 07531786506

Architectural Assistant (Part I) Worked on a pedestrian bridge proposal in Toronto at concept design and schematic design stage. Produced 2D drawings and 3D models of design options for client reviews. Worked on a number of competitions, including a cultural building project and a semi open air retail development.

Feb - Jul 2014

Education 2012-2016

2007-2011

University of Bath, UK

BSc (Hons) Architecture, 2:1 Four year thin sandwich course Two mandatory work placements

August 2013

Framlingham College, UK

A- Levels, A*AABBB Maths, History, Chinese, Physics Further Maths, D&T

July 2013

Wilkinson Eyre Architects, UK

Architectural Assistant (Part I) Worked on 45 Bay Street, a large commercial tower project in Toronto at SD and DD stages. Produced 2D drawings and 3D models for revisions. Participated in producing technical drawings for SD and DD submissions.

Interests Football

Member of the college football. Played casually every weekend in university. Also an avid player of Fantasy Premier League.

Running

An interest I have developed since my work placement last year. Ran 5 miles after work two times a week,

Reading

A reader who enjoys a variety of genres, from Rem Koolhaas’s Delirious New York to Dante Alighieri’s Divine Comedy.

Arup, Hong Kong

Summer Intern Worked at the Building Physics Department. Produced energy audit reports for a number of existing public buildings in Hong Kong.

RAD, Hong Kong

Summer Intern Assisted in researching materials for Hong Kong Bi- City Biennale of Urbanism/ Architecture ‘Ideal City’. Helped with building physical models and preparing design proposals for client reviews.

Microstation, Autocad Rhino, Sketchup Vray Photoshop, Illustrator Indesign, Microsoft Office Cantonese (Native) English (Fluent)


CONTENTS


1-10 11-20 21-26 27-32 33-38 39-44 44-47

Hut • Line • Boat Archive of the Picturesque Classroom in the Park Casa e Arquivo da Arquietura Contemporâneo Tsast Altai School Extension Underfall Yard Visitor Centre Eaton Centre Pedestrian Bridge


H u t • Lin e • B oat Portland | UK Final Year Group Project

View from the Bridge | External Perspective


The Spine

Outward- Looking Huts

Inward- Looking Huts

The Bridge

The Breakwater as the Main Circulation

Buildings Serving Beyond the Threshold

Buildings Serving Within the Threshold

Connecting With the Existing Sailing Centre

Each year the final year students have to undertake the Basil Spence Competition, a 5- person group project collaborated between architects and engineers. This year’s brief was to design a hybrid structure that provides a grandstand, pier, auditorium and gallery to augment the provisions of the National Sailing Academy in Portland.

Our response sought to explore our understanding of man’s relationship with the sea, through the concept of adventure, transition and threshold. The building manifests itself as a ‘comb’ - a series of huts linked together by a spine and connected to the sailing academy by a bridge. Inspired by the pontoons, the huts are arranged in an alternating pattern to allow the grandstand boats to dock inbetween.


Building | Ariel Perspective


2.

1.

3.

7.

5.

4.

8.

9.

6.

10.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Reception & Ticket Office Office Exhibition Space & Platfrom Exhibition Space & Platfrom Bar & Platform Permanent Stand Learning Rooms Gymnasium Boat Workshop Cafe

Breakwater | Ground Floor Plan


Concourse | Internal Perspective


2.

3.

1.

4.

5.

6.

7.

1 2 3 4 5 6 7

Reception & Ticket Office Office Exhibition Space Exhibition Space Restaurant Auditorium Shop

Internal Bridge | First Floor Plan


Internal Bridge | Internal Perspective


Gymnasium Hut | Detail Sectional Perspective

Gymnasium Hut | Exploded Isometric


Skin | Tectonic Model

Roof | Building Model


Arch ive o f the Pi cture sque Lancaut | UK Final Year Individual Project

The Archive & the Church | External Perspective


‘A piece of Palladian architecture may be elegant in the last degree. The Proportion of its parts- the propriety of its ornaments- and the symmetry of the whole, maybe highly pleasing. But if we introduce it in a picture, it immediately becomes a formal object, and ceases to please. Should we wish to give it picturesque beauty, we must use the mallet, instead of the chisel: we must beat down one half of it, deface the other, and throw the mutilated members around in Heaps.’ Observations on the River Wye William Gilpin

The Picturesque is a British movement popularised by William Gilpin after his excursion along the River Wye in the late 18th century. Initially started as an aesthetic ideal of viewing the landscape and ruins in pictorial principles, its theory would further expand to the fields of architecture, philosophy and sociology through the debates of numerous theorists, including Edmund Burke, Uvedale Price and John Ruskin. My proposal therefore is to design an archival building along the Wye Valley, housing various documents and materials relating to the movement. Situated next to the abandoned church of St. James, the design intends to explore our understandings of aesthetic taste, interests in the vernacular, and obsessions with ruins and decay.

St. James Church | Pencil Sketch


A Mausoleum / A Cenotaph

An Obeservatory

A Place of Knowledge

To Contain, Conserve and Commemorate the Physical Substances of the Picturesque Ideology, Substances in the Form of Painting, Writing and Poetry

To Frame the Existing Views in Pictorial Manner, To Connect all Composition wih the Atmosphere, To Seek of all those Various Effects Produced from the Wonderful Storehouse of Nature

To Provide Preservation, Research & Exhibition Facilities, To Maintain, Investigate & Rejuvenate the Picturesque Ideology in Modern Day Culture, in the Field of Photography, Film and Virtual World

Conceptual Diagrams of the Archive’s Programme


Partially submerged in a sloping field and facing the River Wye, the design of the archive is a product through the investigation of the Genius Loci of the site. The two elements, the wall and the tower, together formed a mirrored image of the nearby ruin of St. James Church and its churchyard wall. The ‘Wall’ represents the refugee point of view in the picturesque theory, containing the painting galleries and repositories. The ‘Tower’, on the other hand, serves as a folly to open up the new views of Prospect. The archive’s architectural expression and the use of exposed concrete resonate with the ‘asfound’ nature of the ruin, forming a dialogue between the new and the old.

Archive | Site Plan


Galleries & Repositories | Basement Floor Plan

Conservatory & Entrance | Ground Floor Plan

Reading Rooms | First Floor Plan


Lancaut | Site model

Archive | Massing model

View From St. James | External Perspective


Oil Painting Gallery | Internal Perspective

Reading Room | Internal Perspective

Atrium | Internal Perspective


Watercolour Gallery | Internal Perspective


The Archive in Ruins | Axonometric


Classroom i n the Park London | UK 3rd Year Group Project

Pavilion | Long Section


The project, located at Kensington Park, intends to break down the established barriers in the surrounding area that divide the people by promoting a dialogue across all culture, age and apparent wealth. To celebrate the rich ethnic diversity in the local demography, we believe this can be achieved through the provision of exciting architecture.

6.

Using the Serpentine Gallery’s Edgeware Road Project as an example, we realized the importance to provide a stage for those whose voice are not heard, and those who don’t have a voice to find one. The pavilion, designed to be spatially playful and acoustically dynamic, thus provides an environment that stimulates the mind of those whom inhabit.

5.

3.

2.

1.

4. 1 2 3 4 5 6

Classroom | Floor Plan

Story Telling Domes Language Learning Domes Poetry Reading Domes The Cave Silent Transition Zone Reflective Region

Supported by a timber- framed rib cage, it is wrapped in tensotherm membrane and carpeted with undulating fiberglass floor, resulting in the creation of different acoustic environments in different parts of the pavilion. The various organic forms cater to specific activities, ranging from story telling and poetry reading to self- reflection.


Sound Bouncing Off a Concave Wall

Sound Refelcting Around the Campfire

Sound Diagrams of Different Acoustic Enviroment

Sound Absorbing into the Membrane


Pavilion | Tectonic model

Pavilion | Tectonic model


Pavilion | External Perspective


Casa e Arq u ivo da Arqui e tura Co nte mpo râne o Porto | Portugal 3rd Year Individual Project

Museum | Front Elevation


Programmes

Facade Treatment

Continous Spatial Experience Created through the Bridging of the Multiple Exhibition Zones

The Use of Portland Stone and Vibrant Stucco Influenced by Portuense Vernacular

External Circulation

Internal Circulation

Multiple Pathways at Different Levels Connecting to the Central Entrance as a Resemblance of Porto’s Streetscape

Long, Undisrupted Views within the Building as a Guiding Tool for Circulation

The project brief is to design a museum to house and celebrate the work of Alvaro Size, Fernando Tavora and Edurado Souto de Moura, the three influential modern architects of Porto. The building doesn’t merely provide exhibition spaces to showcase the collections, but also education facilities for those who wish to learn and public spaces for social interaction. Sitting above and adjacent to Garden of Virtues and overlooking the landmark river of Douro, the museum attempts to reconnect the Porto’s streetscape with the public yet elusive terraced garden. The building form, split into three parts and connected by a series of bridges, is a metaphor of the collaborative spirit and the humble origins of the three architects. Simultaneously, the design also draws it influence from the city’s urban fabric and the local vernacular buildings.


Theatres, Offices & Cafe| Ground Floor Plan

Entrance & Education Facilities | First Floor Plan

Exhibition Space | Second Floor Plan


Museum | Massing Model

Museum | Building Model


Museum | Long Section


Tsast Al tai S ch ool E xte n sion Khovd | Mongolia Open Competition

School | South Elevation


During my placement, my university friend and I entered an open competition organized by Building Trust International, a non- profit charity that focuses on helping Third World countries through architecture and design. The brief was to create an addition to a run down school for the children in Khovd. To minimise the building cost and workload, we decided to integrate our proposal as an extension with the existing structure. The design is rather simple yet sensible as we hope to provide a safe and homely learning environment for the students in extreme climates.

1.

2.

3.

4.

We were awarded with an honourable mention out of 180 international entries, competing with other practices such as Arup Associates, Lateral Office and MUDI Architects.

5.

http://www.buildingtrustinternational.org. coolschool.html 6.

School | Floor Plan

1 2 3 4 5 6

Sports Hall Store Male WC Female WC Classroom 1 Classroom 2


School | East Elevation

Corridor | Short Section

Classrooms & Sports Hall | Short Section


Stage 1 | Excavation

Stage 2 | Foundations

Stage 3 | Frames

Stage 4 | Roofs

Stage 5 | Walls

Stage 6 | Openings

Construction Diagrams


Corridor | Internal Perspective

Sports Hall | Internal Perspective


U nde rfal l Yard Visitor Ce n tre Bristol | UK 2nd Year Individual Project

Visitor Centre | External Perspective


The Underfall Yard is a Victorian boatyard in Bristol originally constructed in the early 19th century and was later revised by the famous engineer Isambard Kingdom Brunel. The existing complex consists a hydraulic engine house, a dock maintenance workshop and a slipway. The current state of the site however fails to emphasize the yard’s significance in Bristol’s naval history, thus a visitor centre is proposed to regenerate the area. The building contains multiply exhibition spaces for the display of nautical equipment and models, together with a café and a shop for local merchandise. The design is a product of the local industrial history and the surrounding configuration. The adoption of portal frames is a reference to the neighboring warehouses and the façade treatment is a modern reinterpretation of the nearby red bricks buildings, while the overall form in a continuation of the adjacent residential housings.

Visitor Centre | Ariel Perspective


Visitor Centre | Exploded Isometric

Underfall Yard | Isometric


Visitor Centre | Sectional Perspective


Exhibition Space | Internal Perspective


E ato n Ce ntre Pe d e str ian B r id g e Toronto | Canada Wilkinson Eyre Project

Pedestrian Bridge | External Perspective (External Visualiser)


One of the projects that I had been working on during my placement was a pedestrian bridge in Toronto. The proposal is to replace the existing one that connects between two department stores with a more contemporary design. The form and materiality of the new bridge derives from the front faรงades of the two opposing buildings, morphing from a glassed rectangular section to a terracotta decagon. I had been working on this project through out the concept and schematic design stages, and was involved in the production of the schematic design package submission. During the three months, I had been helping out in developing the design, including working up revisions of 2D drawings and 3D models, as well as producing diagrams and visuals for faรงade, lighting and accessibility studies for weekly client and design team meetings. Pedestrian Bridge | Building Model


Pedestrian Bridge | External Perspective (External Visualiser)



Architecture Portfolio | Andrew Kwok