Page 77

GESPOT

75

Serax is de terechte laureaat van de Henry van de velde Award voor Bedrijf. Serge en Axel van Serax begonnen in de sector van de bloemendecoratie, met ontwerpen van bloemiste Moniek Vanden Berghe en huisdesigner Marie Michielssens. In 2008 leerden ze het werk van Roos Van de Velde kennen. Daaruit volgde een samenwerking met meer dan 60 ontwerpers uit Vlaanderen en de rest van de wereld. Momenteel draait Serax nog 30 % van de omzet bij bloemis­ ten, 40 % is tableware en de rest zijn meubelen en verlichting. Deze sector wordt de jongste jaren steeds belangrijker. Daarom nam Serax in 2014 Colect op, het meubellabel opgericht door Katrien van Hulle, alsook de Clodette-collectie van Karen Van Winkel en Veerle Dobbelaere.

Serax

Unfold

De Henry van de Velde Labels brachten we in een vorig nummer al in beeld. Nieuw is dat PMV (Participatie Maat­ schappij Vlaanderen) en CultuurInvest aan één van de Labels een prijs geeft. Er werd gezocht naar een product dat de ideale balans weerspiegelt tussen creativiteit en commerciële haalbaar­ heid. Er werd gekozen voor de licht­ schakelaar Piano van Lithoss, ontwor­ pen door David Dos Santos. Na de uitreiking werd iedereen uitgenodigd om de tentoonstelling te bezoeken en een glaasje te heffen in de Horta-zaal. De tentoonstelling, net als de andere gebruikte ruimtes die avond, was ingekleed in een scenografie van Heimat.

Unfold (Claire Warnier en Dries Verbruggen) is de laureaat van de Henry van de Velde Award voor Jong Talent. Zij onderzoeken de rol van de ontwerper binnen de nieuwe ambachten en de digitale productieprocessen. Belangrijk voor hen is dat de ontwerper en de individuele consument opnieuw controle krijgen over de productie. Met L’Artisan Electronique, waarbij je met je hand door een laserlijn een vorm in kera­ miek kunt ontwerpen en uitprinten, waren ze in Vlaanderen bij de pioniers van het 3D-printen. Hun boek Printing Things over dit onderwerp, kwam uit bij de gerenommeerde Duitse uitgeverij Gestalten. Veel van hun projecten en samenwerkin­ gen zijn internationaal. Beiden doceren ook aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze zelf studeerden. Ten slotte ging de Henry van de Velde Publieksprijs, gekozen uit de Labels van 2013 door de bezoekers aan de expo vorig jaar, naar Nest. Deze set kookpotten en -pannen is een ontwerp van Jeff Stubbe (Allinox) voor Beka Cookware. Voor de zevende maal werden ook de OVAM Ecodesign Awards uitgereikt. In de categorie ‘product op de markt’ ging de prijs naar Smappee, een slimme elektriciteitsmonitor met app. Ontwerpbureau pilipili werkte mee aan de ontwikkeling. Bedoeling is dat je continu het elektriciteitsverbruik per toestel checkt en die op afstand kunt in- en uitschakelen. Dit kan het energieverbruik tot 12 % verminderen. Er waren ook nominaties voor de Linea-tuintafel en bank van kuppers& wuytens, de Urban Nomad-fietskar van pilipili voor The Opportunity Factory en de Woodface-gevelbekleding van Roel Vandebeek voor Outdoor Wood Concepts. Studio Peter van Riet won in de categorie ‘product in ontwikkeling’. Oxyvase verlengt de levensduur van snijbloemen. De bloemen staan in ondiep water dat ververst wordt vanuit een ingebouwd waterreservoir. Het zuurstofgehalte in het water blijft hoog, waardoor de bloemen langer mooi blijven.

Daily-Needs, Studio Segers

De rode loper was uitgerold en de muziek werd verzorgd door 2 wicky deejays. Voor Dooreman was het moeilijk kiezen uit zijn oeuvre. Een massa boeken en affiches gaf een uitgebreid overzicht in de tentoonstelling. Voor de liefhebbers werden 1 000 exemplaren van zijn meest iconische affiches her­drukt. Ook Serax kon niet kiezen uit zijn intussen zowat 20 000 verschillende producten, dus creëerde het één grote installatie. Unfold bracht een volledig overzicht van L’Artisan Electronique tot het meest recente Of Instruments and Archetypes. Verder gaf de tentwoonstel­ ling natuurlijk een overzicht van alle andere bekroonde Awards en Labels.

En opnieuw kon het publiek stemmen voor zijn favoriete Label. De Publieksprijs gaat dit jaar naar Daily-Needs, ontworpen door Studio Segers. Het is een modulair programma om te tuinie­ ren en kleinvee te houden. Proficiat! De tentoonstelling van de Henry van de Velde Awards & Labels 2014 vond plaats van 10 januari tot 15 februari 2015 in BOZAR in Brussel. De gratis catalogus, in een ontwerp van Dooreman & Dams, kan besteld of gedownload worden op www.designvlaanderen.be/publicaties.

Kwintessens 2015-1  

Het thema van dit nummer is helemaal gewijd aan identiteit. Hoe gaan designers met een etnisch diverse origine om met hun achtergrond, hoe t...

Advertisement