Page 38

zelfs haaks op de oorspronkelijke definitie van ‘normcore’, want die trekt het belang van zelfexpressie en individualiteit net in twijfel, terwijl de fashionista’s met witte kousen in hun Adidas-sandalen die net zouden dragen om weer op te vallen. IEDERE TREND HEEFT EEN IJKPERSOON WAARAAN ZIJN AANHANG MOET VOLDOEN Ook Belgische journalisten laten zich redelijk sceptisch uit over de modetrend. Katrin Swartenbroux benadrukt het gevaar dat schuilt in de benaming, die een bepaalde norm impliceert: “In een maatschappij waar – gelukkig – geen enkel lichaam gelijk is, zijn er nog altijd te weinig lichamen gelijkwaardig. Natuurlijk zal een Cara Delevingne er fantas­tisch uitzien in een mom jeans en een Windstopper-fleece, maar de persfotograaf die Melissa McCarthy (Sookie uit Gilmore Girls) in dezelfde outfit ziet boodschappen doen verandert zijn caption al snel van trendy naar tragic. Niets bestaat in een vacuüm en iedere trend heeft een ijkpersoon (of ijksilhouet) waaraan zijn aanhang moet voldoen, desondanks zijn misleidende benaming. Normcore omhelst dezelfde soort gecultiveerde onzichtbaarheid als de ‘natural beauty’-trend, al zijn ze beide even exclusief als regenboogkleurige bandage dresses van Hervé Leger en gouden eyeliner. Don’t believe the hype.” EEN SOORT BASIC, UNDERSTATED MINIMALISME: EEN TERUGKEER NAAR DE ESSENTIE Modeblogger en doctoraatsstudent Annebeth Bels erkent dat de trend ook een andere interpretatie krijgt, als “een soort basic, understated minimalisme: een terugkeer naar de essentie.” Bij haar leeftijdsgenoten, op de valreep tussen jeugd en volwassenheid,

36

merkt ze op dat zelfprofilering toch aan belang moet inboeten. “Het voelt goed om terug te keren naar de functionele basis van kleding: dingen die comfortabel en praktisch zijn. Normcore staat voor mij voor stilistische bescheidenheid die de drager naar de voorgrond schuift zonder zelf aandacht op te eisen. Een laten varen van het krampachtig hongeren naar authenticiteit en individualiteit, omdat je weet wie je bent.”

New modesty Volgens Tom Palmaerts en Trendwolves past de hang naar basic, functionele kleding inderdaad binnen een groter plaatje. Dankzij de technologie waren er nog nooit zoveel mogelijkheden om jezelf te profileren, en dat maakte dat een volledige generatie jongeren ervan overtuigd raakte dat ze stuk voor stuk uniek en onvervangbaar waren. Maar hoe meer selfies er genomen worden en Instagramprofielen in de duizenden volgers vergaren, hoe meer we ons realiseren dat we misschien toch niet zo uniek zijn. GENERATIE Y VOELT ZICH NOG SPECIAAL EN UNIEK, MAAR GENERATIE Z IS VEEL NUCHTERDER EN PRAGMATISCH “Er is een groeiend bewustzijn bij veel mensen dat we allemaal gewoon één uit de zeven miljard bewoners van de aarde zijn”, stelt Palmaerts. “Generatie Y voelt zich nog speciaal en uniek, maar generatie Z is veel nuchterder en pragmatisch. Wie afstudeerde na 9/11 en begon te werken tijdens de economische crisis, heeft geleerd om op zichzelf te vertrouwen en zich niet te verliezen in ijdele dromen. Ze hebben een no-nonsense­ aanpak en zijn zich ervan bewust dat hun skills meer waard zijn dan hoe ze eruitzien.” In dat kader is het niet moeilijk om te begrijpen waarom Chanel in 2014 een catwalk ombouwde tot een supermarkt:

het alledaagse, bijna saaie en doodgewone, is veel interessanter dan de bombastische extravagantie waarvoor we haast immuun zijn geworden. Maar ‘new modesty’ uit zich niet alleen in ‘normale’ looks en het teruggrijpen naar betaal­bare, soms zelfs saaie, kleding. Het heeft nog een andere invloed op onze garderobe. Na enkele jaren waarin ‘authenticiteit’ en ‘ecologie’ buzzwords waren die de modeindustrie op hun kop zetten, lijkt de modelief­ hebber nu gewoon zijn buik vol te hebben van alles. Online zette een beweging zich in gang die consumenten aanzet en aanleert om te leven met minder. Sabrina Meijer van populaire Nederlandse modeblog afterDRK. com doet dat via haar ‘5 piece wardrobe’ artikels, waarin ze focust op essentials en basics, en belooft om per seizoen niet meer dan vijf nieuwe items te kopen. EEN TERUGKEER NAAR DE JAREN 90, IN PLAATS VAN DE LEVENDIGE JAREN 70 EN 80 De Duitse Anuschka achter de website into-mind.com bouwde zelfs een hele filosofie, inclusief stappenplan en werkboek, rond het nastreven van minimalisme in je leven. Haar advies werd wereldwijd opgepikt door andere bloggers, waardoor de zoekterm ‘minimalism’ op social media als Pinterest en Instagram nu zorgt voor uren browseplezier. Sommige critici doen de huidige tendenzen af als een terugkeer naar de jaren 90, in plaats van de levendige jaren 70 en 80 die de afgelopen seizoenen hun stempel drukten op het mode- en wereldbeeld. Maar anno 2015 is het moeilijk te geloven dat het gaat om een louter herkauwen van een bepaalde esthetiek. De wereld ziet er tegenwoordig heel anders uit dan 30 jaar geleden, en dit nieuwe minimalisme is misschien minder een vrijblijvende reactie op voorheen heersende opvattingen, dan een noodzakelijke wending om de toekomst tegemoet te kunnen blijven zien.

THEMA

Kwintessens 2015-1  

Het thema van dit nummer is helemaal gewijd aan identiteit. Hoe gaan designers met een etnisch diverse origine om met hun achtergrond, hoe t...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you