Page 33

De hipster in beweging Jolien Vanhoof Vergeet ‘de man met de baard’ of de ‘vrouw met de oversized bril’, het hipster-zijn reikt veel verder dan de clichés doorgaans doen geloven. Kwintessens dook onder in een van de meest herkenbare subculturen van het moment en botste meteen op een paradox. Want hoe hip is de hipster eigenlijk nog anno 2015?

Broer Bretel

“Rising and roaming America, bumming and hitchhiking every­ where as characters of a special spirituality.” Het waren ooit de woorden van de Amerikaanse cultschrijver Jack Kerouac. Hij om­schreef de allereerste hipsters als een groep blanke free spirits met progressieve, linkse opvattingen. Ze ontstonden al in de jaren 40 uit de Hepcats – een voornamelijk zwarte subcultuur rond de New Yorkse jazzscène – en werden nadien zo’n beetje beschouwd als de voorlopers van de hippiebeweging. Pas in de jaren 90 dook de hipster weer op in zijn huidige ‘vorm’ in Williamsburg, Brooklyn.

But first, coffee Bij die huidige look moeten we geen tekening meer maken. Een lange baard, opgerolde broek, een tatoeage of twee, retrobril, hippe sneakers, ruitjeshemd, vintage rugzak, … het (mannelijke) uniform van de hipster is intussen alom bekend. En zo gaat dat nu eenmaal ook met subculturen. Deze ‘culturen binnen culturen’ bestaan doorgaans uit vaste groepen jongeren die gekenmerkt worden door een specifieke stijl waarmee ze zich onderscheiden van de overheersende maatschappij. Hipsters doen dat aan de hand van hun aparte kledingkeuze, de nieuwste gadgets (ze zijn bovenal ‘early adopters’) en een diepgewortelde interesse voor kwalitatieve producten en vakmanschap. Een belangrijke broedplaats voor zulke creatieve influentials zijn de zogenaamde specialty coffee bars die in alle metropolen – en tegenwoordig zelfs in de kleinste steden – opduiken. Uit recent onderzoek van de Belgian Foodservice Alliance blijkt dat er alleen al in België 800 koffiebars zijn, tegenover een 100-tal 5 jaar geleden. En dat zijn lang niet alleen de grote koffieketens à la Starbucks, Einstein en Costa. Individuele zaken met een kleinschaliger aanbod en een buitengewoon concept worden net meer gesmaakt. Ze bieden een authentieke beleving voor de klant, een op maat gesneden ervaring, die verder gaat dan een perfect bereide latte macchiato en wat quinoa-koekjes on the side. Neem bijvoorbeeld Broer Bretel, een espressobar met sterke broederbanden, bretellen als statussymbool, veel vintage design en natuurlijk verdomd goede koffie. Place to be? ’t Eilandje in Antwerpen, op een steenworp van het MAS. De eigenaars en broers Craen kozen vier jaar geleden bewust voor deze plek omwille van de openheid van de buurt. “Het bijzondere licht en de nabijheid van water en rust trokken ons over de streep”, vertelt Toon Craen, woordvoerder van de drie. “Daarnaast heeft deze regio ook een enorm groeipotentieel, een bruisende cultuur waar de locals weten wat er speelt in hun wijk en ‘mainstream’ eigenlijk maar een vies woord is.” En de gasten die er over de vloer komen? “Een sociale smeltkroes, maar toch ook vooral veel hipsters”, merkt Toon op. “Voor mij is de ‘hipster’ een persoon die onder andere vanwege het grote aanbod aan massagoederen op zoek gaat naar meer unieke alternatieven, naar nicheproducten met een ziel.”

Hipster? Wie, ik? Als hipster gaat het er dus voornamelijk om je af te zetten tegen de massa. Alles wat wordt beschouwd als mainstream is not done. Maar is de cultuur van de hipster inmiddels niet een van de grootste gecommercialiseerde bewegingen die er bestaat? Eén die mede door marketeers en social media zeer toegankelijk én kopieerbaar is geworden? Hippe vogels gaan er prat op dat ze uniek voor de dag komen, maar toch herken je ze zo op straat …

thema

31

Kwintessens 2015-1  

Het thema van dit nummer is helemaal gewijd aan identiteit. Hoe gaan designers met een etnisch diverse origine om met hun achtergrond, hoe t...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you