Page 105

SPECIAL

Caroline Voet

Caroline Voet onderzoekt, ontwerpt, maakt en bouwt. Ze is architecte van opleiding en momenteel helemaal in de ban van meubilair en interieur. “Meubels ontwerpen is voor mij totale fun en het ontstaat meestal spontaan vanuit het inrichten van een ruimte. Ik hou ervan om dicht bij de materialen te staan en op kleine schaal te werken”, aldus Voet. Opvallend is dat ze uitgerekend met haar kleinste object hoge toppen scheert. Oorspronkelijk was Stool ontworpen voor de kunstcampus deSingel in Antwerpen als een eerbetoon aan architect Léon Stynen. Ondertussen draagt het krukje een Henry van de Velde Label en is het te koop via Drisag.

Wil je jezelf naast architecte vanaf nu meer beginnen profileren als meubelmaakster? Stool is ontstaan omdat ik vond dat de artiestenloges in deSingel dit meubel konden gebruiken. Tot hiertoe zijn mijn meubels altijd stille getuigen geweest. Maar Stool werd goed opgepikt en krijgt steeds meer aandacht. Zo zal het binnenkort te bewon­ deren zijn in een bibliotheek in Nederland. Naast stoelen heb ik nog zoveel andere ideeën die ik nu wil samenbrengen.

www.carolinevoet.be

Stool

103 Ooit gedacht dat je kleinste object zo’n ruim publiek zou aanspreken? Een kruk is altijd een extraatje: het is mobiel en wordt opgesta­ peld, wat vaak slordig is. Ik wou er een mooi object van maken in de ruimte. Als je de verschil­ lende krukjes samen plaatst, krijg je een bank en creëer je rust. Met mijn meubels bereik ik een ruimer publiek. Meer mensen genieten ervan en ik vind het ook leuk om te zien hoe de krukjes worden gebruikt. Architectuur is meer een achtergrond die omhult en ingevuld wordt. Deze quote van architect Christian NorbergSchulz vat het mooi samen: “Architectuur beschermt meubilair en meubilair beschermt dingen die zich in de kern van de kern bevinden. Op deze manier kan de mens zijn omgeving ervaren als betekenisvol.”

Kwintessens 2015-1  

Het thema van dit nummer is helemaal gewijd aan identiteit. Hoe gaan designers met een etnisch diverse origine om met hun achtergrond, hoe t...