Page 1

PORTFOLIO .18


Wellness Resort

WS nature | masterplan | resort 05

AT

Amphitheater school | suburb | architecture

Cubic | Pavilion

Inn • Between commercial | suburb | architecture

The Roots urban | parametric | public

AR

The Sports Centre | Temasek Poly suburb | architecture | school

SC

明 (Ming) | Tourist Kiosk urban | public | culture

Wave Movement

08

AS

Sculpture by ARCH architecture| parametric | public

Ceramic Museum

02

University Sports Centre | NUS sustainable | architecture | school

Sedona Mandalay Hotel

Soma Bay architecture| masterplan | resort

Yang Guang Apartment

25 14

SL

Solar Living Lab urban | residential | sustainable

6C

Swettenham Road urban | residential | architecture

LT

Hanoi Golf Resort golf | masterplan | hospitality

03

Phu Yen Integrated Resort masterplan | community | culture

01

Hudhufushi, Maldives masterplan | hospitality | resort

The Sanctuary | SOHO Residence residential | architecture

KM residential| architecture | urban

PY

SH

SM a&a | commercial | landscape

Metamorphosis

Me urban | architecture | public

13

CM urban | culture | public

Dancewriting

DW public | urban | culture

09

WA sustainable | parametric | public

Construction Design

CD public | education | performance

11

Capturing Nature Within

CN suburb | residential | architecture

Inle Lake Hotel suburb | sustainable| culture

07

12

10

HU

Bridgeable urban | public | landscape

06

SC

SZ

In •

Cu architecture | public | sustainable

R

Zanzibar hospitality | commercial | resort

04

IB

Za

HZ

Hangzhou Villas architecture | masterplan |resort

08

Grove Lane residential | architecture | urban

25 •

Fifth Avenue a&a | residential | urban


© MAPSDESIGN STUDIO


PHU YEN INTEGRATED RESORT year

2017

site

PhĂş YĂŞn Province, Vietnam

project

Masterplan, Conceptual

01

Resorts and local communities are closely bound together in this development to create a place where culture is preserved and respected, appreciated and experienced by both visitors and residents alike. The hope is to so fully integrate resorts with local communities that they become one entity, inseperable and entirely dependent on each other.


FACADE STUDIES


中国瓷砖博物馆 year

2016, In progress

site

Foshan, China

project

Ceramic Museum

02

A module that demonstrates the construction processes with an on-going case study project by MCR Architects. Tasked to understand, draw and build a 1:20 detail model by retrieving information from construction drawings supplied by consultants. Itatur, volorrum qui conecti sintis alit omnist, commos aut repudia vellend andusam a dolupta tionserem vitium dolenda plibea pero imodi coneIpienisti non nonem renime nonsedicid quis denem que endanis siminus id mos di delectur sero offictor alignam quam, to consequatis v

STUDY MODEL


© MAPSDESIGN STUDIO


© MAPSDESIGN STUDIO


LAC THUY GOLF RESORT & SPA year

2015

site

Lac Thuy, Vietnam

project

Masterplan, Conceptual

03

“If you look the right way, you can see that the whole world is a garden.” - Frances Hodgson Burnett   A World within a World Wanderlust through a ‘secret garden’ and a journey creating spiritual, calm and secluded ambience… The serene and immense natural verdant setting of the place together with mysterious juxtaposition of its surrounding knolls provide a kaleidoscopic lens into the authentic and pristine character of the site. Nestled within the property is the tranquil lake that is uniquely situated at the very core, and elegantly traverse the north point down the southern part of the highlands.   A Petal within Petals Lotus –a mysterious beauty that sprung from the muddy root; The very essence of “nature” unfolding itself…   The Lotus embodies the culture of Vietnam which translates into different fabric of architecture and landscape. Its concept is timeless yet simple, blending modest architecture with breathtaking nature, offering discreet yet superb relaxing touch and facility. The idea is carried through the design of the future Golf Resort where travelers experience to weave around the place, engage with the people with stories to tell; making this destination truly unique and special.


© MAPSDESIGN STUDIO


ANANTARA HOTEL, ZANZIBAR year

2015

site

Zanzibar, Tanzania

project

Masterplan Pitching, Conceptual

04

By topography, design, and intention, Anantara Amber Resort, Zanzibar will be a private and sophisticated sanctuary on the island. Its concept is timeless, yet contemporary, melding strong architecture with breathtaking landscape, offering discreet yet superb Anantara touch and service. The property is situated on the eastern Tanzanian archipelago off the coast of East Africa. It will be part of an integrated resort community, offering exclusive access to a pristine beach, entertainment, leisure and dining experiences. The resort’s naturally tranquil environment will be complemented by an abundance of water topographies, a plantation-style landscape, generous use of indigenous timber, stone, and stunning sightlines to the ocean.


CULTURE COMMUNITY CULTIVATION INTEGRATE ETHNIC MINORITIES AND THEIR COMMUNITIES INTO THE RESORT; CELEBRATE THE DAILY LIFE OF FARMING IN PLANTATIONS

WELLNESS WISDOM WHOLENESS IMMERSE IN NATURE, MEDITATE ON INNER PEACE, DWELL IN CALMNESS - AND FIND YOURSELF

LOCAL CUISINE SUSTAINABILITY ECO-TOURISM COMMIT TO CELEBRATE LOCAL CULTURE, SUPPORT THE DOMESTIC ECONOMY, AND MINIMIZE IMPACT ON THE ENVIRONMENT


WELLNESS RETREAT | SON LA year

2017

site

6 Cũ, Sơn La, Vietnam

project

Masterplan, Conceptual

05

A place where the body rests, the mind finds peace, and the soul retreats into the humble abode of nature. Set through a journey of wellness and healing, the spa invites you to revisit nature and its rituals to slow down your time. Breathe with the wind, step lightly as the leaves shuffle. Soak in hot springs, unload the burden. Take up gastronomic classes in the alfresco and eat like a local, savour exquisite cuisine with delectable ingredients from farm to table.

Arrival lobby & Restaurant River Plantation

Lagoons Lagoon Villas 18 Plots

THAC TAT NANG Poolside Bar

Plantation Villas

37 Plots

Tea Plantation

DEVELOPMENT ZONING

VEHICULAR ZONING

WATER BODIES


© MAPSDESIGN STUDIO


INN • BETWEEN year

2015

site

Junction of Batman St and Spencer St, Melbourne

project

Studio Fire

06

in-between (ɪnbɪˈtwiːn) informal noun 1. an intermediate thing or space

Inn Between aims to highlight the transitional territories which are built upon spatial contrasts within the cluster of functional programs. The in-between introduced a courtyard where users can bask in the sunlight and relax in the smell of nature from the abundant planting within. Also intertwining a circulation on the courtyard perimeter, the journey to main programs such as Hall, Seminar, Lounge and Restaurant radiates from the heart of the building. The courtyard is also envisioned as the space in-between which merges two different groups of users.


JUNCTION OF SPENCER STREET AND BATMAN STREET


SECTION CUTTING THROUGH COURTYARD TO SHOW DESIGN EMPHASIS


9

1

6 4

5

11 13

10

8 2

9 12

3

7

1ST STOREY PLAN

2ND STOREY PLAN

3RD STOREY PLAN

4TH - 7TH STOREY PLAN

1. LOUNGE 2. HALL 3. STORAGE 4. COURTYARD

5. CARETAKERS’ RESIDENCE 6. SECRETARIAT 7. SEMINAR ROOM 8. OVERLOOKING BRIDGE

9. OUTDOOR ALFRESCO 10. RESTAURANT

11. SUITES 12. GREEN ROOF 13. SKYLIGHT

NOT TO SCALE

NOT TO SCALE

RESTAURANT LEVEL - BRIDGE

HALL SECTION OVERLOOKING SPENCER STREET

NOT TO SCALE

NOT TO SCALE

COURTYARD GARDEN


CONSTRUCTION DESIGN year

2015

site

Mernda, Melbourne

project

Construction Design, Ivanhoe Grammar School

07

A module that demonstrates the construction processes with an on-going case study project by MCR Architects. Tasked to understand, draw and build a 1:20 detail model by retrieving information from construction drawings supplied by consultants. The process of planning, material selection and cross referencing different drawings require precise understanding of constructing to prevent extra work or in real life – time loss and extra cost. As deconstruction of the case study goes by, better alternatives are discovered and proposed during a Q&A presentation to the architect and builder.


GROUND

Problematic site consisting of silty clay and tree roots

Mass concrete to replace bad soil as good foundation for building to sit on

FLOOR SLAB

Exposing floor slab elements

Reinforcement mesh sits on bar chair after waterproofing application

PRECAST PANEL

Combination of structural wall and column as load bearing elements

WALL

Dry wall lined after cladding system on the interior with insulation for acoustic

Precast wall reinforced with mesh and finished with acoustic-treated dry wall

Reinforced ground beam placement on compacted fill


CEILING

Layering of suspended ceiling from slab above

Suspended ceiling setting out according to 900x900 mm grid

Clip system suspended ceiling hung with clip adjustable clip system and lined with insulation

GLAZING

Modular window setting out

Double glazed window

CLADDING

Layered cladding system for acoustic treatment and durability

External cladding bolted to prefabricated steel section supported by slab

Sunshading screen fixed onto external cladding with flashings

I-beams supporting roof as well as suspended ceiling

Roof layering consisting of safety net, sarking and insulation layer

ROOF

Layered metal roofing section


WAVE MOVEMENT year

2014

site

Copenhagen, Denmark

project

Studio Air

08

Wave Movement was successfully crafted with the precision of parametric software. The beauty of this undulating surface is gradual; its peaks and depression were calculated in tandem with interlocking joints which holds the pavilion up without any columns. Instead, the shell distributes load through a waffle structure. In terms of spatial exploration, Wave Movement brings the objective of place-making. It is a giant tent apt for many kinds of outdoor events from performance to shelter. Flexible in function, Wave Movement can be installed at any open or even enclosed area and can be viewed as an urban sculpture within the city or landscape. Addressing current sustainability issues, Wave Movement is installed with solar panel to harvest energy on its roof and be a self-reliant structure. It is important for this ‘mobile tent’ to be self-packed with energy plans, smoothly supporting any event/function that it holds.


Kerto-Q panel; high bending resistance parallel to the grain, and their bonding process creates a tight seal that keeps the shape stable when exposed to moisture, making it ideal for exterior use

1

2

3

5mm thick L plate, bolted into Kerto-Q panel 60m long steel concrete composite deck

4

5

1. Threaded rod M14 adhesive fixed in 17mm boring in laminated timber sheeting 2. 12mm steel-flat grooved connecting plate 3. Clamping bolt M20/160mm 4. Steel box in opening in laminate timber sheeting 5. Bolted connection of steel box


© FORUM ARCHITECTS


UNIVERSITY SPORTS CENTER 09 year

2013

site

National University of Singapore, Singapore

project

Pitching Competition (Winner)

NUS Sports Centre was part of pitching process through architectural competition. The team has incorporated a Connective Masterplan as the main strategy. The new sports centre does not stand isolated alone but opens up to its surrounding and punching circulation through. The concept involves a bold arrival extending from the prominent thoroughfare which is donned in shimmering orange scales. Intended to create physical and visual interactions, the main spine brings in competitors and supporters to one common entry; inviting spectators and encourages passerby to pause and overlook into ongoing events. In addition, the space organization orchestrates a compact planning to correlate spaces according to its function in achieving high efficiency parallel to optimum gross floor area. Addressing environmental concerns with a blend of aesthetic, the feature screen is designed with a composition of translucent glass, aluminum cut-out of sportsman figurines and timber panel to allow abundant daylighting. A triple volume thoroughfare has also provided the opportunity for stack effect ventilation.

Branding of NUS Sports Center through Prominent Entrance and Strong Identity Trademark.

Connectivity via Sheltered Thoroughfare for inter-district linkage and the Open Plaza for intra-district linkage

Social Spaces in the Atrium encourages Spontaneous Participation from passerby

Compact Planning organization of spaces, providing efficient and optimum usage of spaces

Natural Ventilation and Daylighting through the “Stack Effect� and Atrium Skylight


THE ROOTS year

2012

site

MND Building, Singapore

project

BIM Competition (Second Runner-Up)

10

The Concept is inspired by an analogy of a Tree. A “Tree’s” attributes includes strength and rootedness. These are similarly advocated by MND’s belief of community spirit and staying true to one’s roots. The building reflects it through its organic form and integral nature of programmes. The Site is located at Maxwell Road, at the heart of Singapore’s multiple textures of culture (Chinatown) and Society (URA). Therefore, there is a strong initiative for this design. The contours of the Site also affects the spaces and form, creating a large base following the slope on the base.


DANCEWRITING year

2011

site

Armenian Street, Singapore

project

Year 3: dance school

11

Built primarily for dancers, this building seeks to house spaces inspired by Dancewriting; Labanotation where dancers share their achievements or experiences with the public. To aid in such sparks of interaction, internal gardens with water feature and landscape along elements like timber decks are introduced to provide a space where people can meet. Spaces are also designed with the ides of multiple usage. The reception foyer as, dressed up with landscaping can be well converted into a platform for dancers to practice as audiences from the pedestrian trails and the drop off point pour in to meet. Subsequently, outdoor viewing decks and internal foyer are also able to be manipulated for flexibility. In the effort of inviting audiences into the building, the cafe and shared resource centre brings people up to the upper floor of the building with specific programs. The retails and dance studios are also designed with flexible pivot panels to enlarge one internal space pouring to the outside, blurring the lines of boundary. The slanted walls and geometrical facade of the dance studios makes a statement of it’s prominence and importance, to elevate the pride and joy of a dancer’s second home. As a closure, the school housed in a cultural heritage area provides yet another common ground for people of all walks of life to come together in the niche of T.H.E Dance Company along Armenian street.


MING (ć˜Ž) year

2010

site

Tiananmen square, Beijing

project

Tourist Information Kiosk

12

The concept driving the design of this project are these four words, traditionally untouched, radically transformed. Its intent is to create an alluring yet mystic assemble which draws users from afar and provide them a sense of discovery when in it. In addition, it would introduce an iconic modern stricture amidst the old historic buildings along the street of Qianmen while still giving attention to the site and the traditions in chinese history. Back in the ancient period of chinese history, the chinese paper lanterns serve as a guide or rather ancient torch lights to provide light where it’s dark. ć˜Ž(ming), means light, clear to understand, in chinese. Thus the Tourist information Kiosk aims to provide understanding to users when they are lost, and noticeable when afar from its glow. The project is a modern interpretation of a historic and ingenious invention, the Chinese Lantern. It serves as a silhouette of the past in contrast to the ancient historic buildings along Qianmen street.


THE SANCTUARY 13 year

2010

site

Alexandra Street, Singapore

project

SOHO Residence

My aim is to provide an experiencing and connecting with nature and serenity space for the user. The connection between private and communal areas is seamlessly established as residents are barely able to notice the division; a graceful integration of two distinct spaces to better transition the activities available from one space to another. A polished and lustrous flow of movement throughout the residence. Serenity floods and encapsulates the ambience of the entire residence. An incredible sense of calmness and tranquility achieved in the midst of a bustling neighborhood. A gentle calmness so settling and persistent even in the most weary of days; it envelopes everything within its area of touch. Experience the harmonious unison between nature and the modern lifestyle. Be captivated by the elegant arrangement of the vegetation and the exquisite of the surrounding greenery. An immense peace invoked by the lush and alluring faces of nature.


GROVE LANE 14 year

2018

site

Grove Lane, Singapore

project

Semi-Detached

A park within reach by a few hops, located opposite the reside. The thoughts of extending the lush greenery and exquisite vegetation into the house. The design of creating an open indoor outdoor space within the house through natural ventilation. Verticallity and grids are the main spokeperson for this residence. Different level of vertically has been designed to mimic the versatility of trees (nature), it also provide more chances of high ceiling space in the house. The seamless transition from the carporch, to the living space through the timber-concrete finish column, providing the family with a house within a nature experience.

Š PARK + ASSOCIATES


Thank You. . kweikee@hotmail.com . . www.issuu.com/kweikee .

Portfolio 2018  
Portfolio 2018  
Advertisement