Page 1

December,

Sinterklaas staat aan het einde van de straat te trappelen om zijn jaarlijkse ronde tot een goed einde te brengen. Vermoedelijk moet het ook voor de heilige man een hele klus geweest zijn om de begroting rond te krijgen. Sommige kindjes zullen deze begrotingsronde harder voelen dan anderen. Dit is echter niets nieuws onder de zon. Toon Hermans vertelt met veel weemoed, een beetje verborgen onbegrip en onderdrukte kwaadheid over de bezoekjes van de Sint. Toch is ook met Toon alles goed gekomen.

Als de Sint nog maar net het andere einde van de straat gepasseerd is begint de kerstgekte. Grootwarenhuizen, tuincentra, traiteurs allemaal doen ze keihard hun best om de mensen wijs te maken dat die lichtjes of kerstbollen, dat eten of die nieuwe gsm onontbeerlijk zijn om een “gezellig� kerstfeest te vieren. Niemand kan beter de degradatie van het kerstgebeuren verwoorden dan Stafke Fabri. Het is uiteraard niet fout om met familie, vrienden lekker te eten een glaasje wijn te drinken of een cadeautje uit te wisselen maar... als we nadien drie maand op dieet moeten, een garage moeten bijhuren om onze kerstspullen op te bergen of vol frustratie een cursus moeten volgen om onze nieuwe gsm te kunnen gebruiken denk ik dat we ergens het kerstgebeuren verloren geraakt zijn.

december 2016


Daarom mijn warme oproep... Help de geest van het kerstgebeuren mee herstellen. Misschien kunnen we iets minder eten maar een paar mensen meer uitnodigen, een tante die je al lang niet meer gezien hebt, een buur die wel eens een steuntje in de rug kan gebruiken, een zus of broer de je al heel lang niet meer gezien hebt, enz... ik ben zeker dat je best wel veel interessante mensen kan vinden die uw Kerstmis terug de echte kerstvreugde kunnen geven. In plaats van gigantische cadeaus uit te pakken en uren te tafelen deze tafel leegmaken en plaats maken om samen gezellig, met een kerstmuziekje op de achtergrond, spelletjes te spelen. Zo een kerst hebben we lang niet meer gehad... Ik wens u uit de grond van mijn hart een zalig kerstgevoel toe en dat de gloed de winterse wereld een stukje warmer mag maken. Wilfried

UITSTAP BRUSSEL ZATERDAG 19 NOVEMBER TOCHTEN VAN HOOP Nadat we daar zo met ons tweetjes stonden te koekeloeren in ons mooi Centraal Station, stilaan onze euro viel en we ,oef, de Ludo aan de lijn kregen, namen we dan maar de trein richting Brussel om in Berchem de rest van het groepje te vervoegen. In Brussel werden we welkom geheten door iemand van “de tochten van hoop “ vergezeld van Abdul die 5 jaar geleden vanuit Afganistan naar ons land vluchtte. Daar stonden we dan, aan de deuren van Fedasil, tussen de dranghekken en luisterden geboeid naar de uitleg. Aan de overkant het Maximilaanpark, leeg nu, maar verleden jaar stond die nog vol tentjes. We konden het ons een “klein” beetje voorstellen hoe dat moest geweest zijn om aan te schuiven in die lange rij om dan, als het aantal bereikt was en de

december 2016


dag om, een nummer kreeg om de volgende dag terug te komen. Maar ook ‘s middags werden de deuren gesloten en konden velen terecht in de nabije St.-Rochuskerk . Door het winderige Brussel gingen we op weg naar daar. We kregen er uitleg door pastoor Hugo Van Geel, die toen het niet kon aanzien dat mensen op straat, velen met kinderen, moesten wachten. Ook de daklozen uit de buurt waren welkom. Maar van die middagpauze werd het ook nachtopvang en van wat drinken werd er dan ook voor eten gezorgd; brood dat ze van naburige bakkers kregen; en uiteindelijk werd er ook voor kleding gezorgd, bijeengebracht door parochianen en buren . Chapeau voor die groep vrijwilligers die dat allemaal op zich nam. Uiteindelijk werd het meeste werk overgenomen door Vluchtelingenwerk Vlaanderen en zorgen zij nu nog 2 x maal per week voor eten voor een groepje daklozen in het nabije parkje. We passeerden even voorbij het bureautje van Vluchtelingenwerk Vlaanderen waarover onze gids vol lof sprak om dan terecht te komen in het “Klein Kasteeltje” met imposante gebouwen. Bij Ludo en René kwam de nostalgie opzetten, mijmerend over hun 1 dag – 3 dagen legerdienst daar. Ook hier een zeer interessante uiteenzetting terwijl bewoners rond ons volop drinkwater aansleurden . Het is een open opvang, iedereen kan binnen en buiten de ganse dag. Elke bewoner verblijft er, normaal, enkele maanden tot hun asielaanvraag wordt goed- of afgekeurd en krijgt € 5,- per week. Door de meesten wordt dit gebruikt om hun GSM stand-by te houden = contact met thuis. Zij kunnen € 2,- bijverdienen als zij helpen bv.in de keuken, bij de poets e.d. Zij mogen echter niet meer dan € 14,- per week bijverdienen. Ook Abdul wist ons, met enige schroom, over zijn verblijf hier te vertellen.

december 2016


Nog even bewonderden wij knappe schilderingen in een trapzaal, aangebracht door een vluchteling, die zelfs nadat hij al ergens anders woonde terugkwam om dit werk af te maken. Zeer mooi en zeer indrukwekkend. Onder de indruk verlieten wij deze opvang, terwijl op de binnenplaats kinderen met de leiding van een plaatselijke jeugdbeweging zich amuseerden. Weer op weg om uiteindelijk, even verder, aan de Begijnhofkerk uit te komen. Spijtig genoeg was deze, ondanks de vraag van onze gids, gesloten. De gevel was in barokstijl, dus imposant, maar je herinnert zich waarschijnlijk wel de nieuwsberichten die acht jaar geleden uit deze kerk kwamen. Uitgeprocedeerde vluchtelingen hadden hier hun intrek genomen, werden verzorgd door de plaatselijke gemeenschap, waar dan sommigen onder hen met een hongerstaking asiel probeerden af te dwingen. Wij bedankten onze gids voor deze leerzame wandeling, Abdul voor zijn inbreng en waren blij een café te kunnen binnenduikelen om onze koude handen en neus op te warmen. Daar er echter geen geuze, typisch Brussels toch, te drinken was zagen we ons genoodzaakt daarvoor een ander café op te zoeken. Rita & Paul loodsten ons dan tussen de vele toeristen naar een héél gezellige kroegje waar we geuze én nieuwe biersoorten konden proeven. Een meer dan geslaagd einde van deze interessante namiddag. Ik denk dat alle 15 deelnemers (de afwezigen hadden weer eens ongelijk) van deze tocht hebben genoten en het bestuur van KWB dankt voor deze organisatie. Magda.

december 2016


Kerst op het Valaar 2016 10 december:

opbouw kerststal Op zaterdag, 10 december, komt de “knutselploeg” van de Kwb samen aan het vernieuwde Kol. Slaterplein. Met de nodige waterpassen en meters gaan zij aan de slag om de kerststal dit jaar op zijn nieuwe plaats op te stellen. Dit jaar zullen wij direct kunnen starten met de opbouw; er zullen geen geparkeerde auto’s op de plaats van de kerststal staan. Met wat steun van onze symphatisanten zal de klus snel geklaard zijn en kunnen wij een drankje nuttigen op de goede afloop.

17 december:

kerstlichtjestocht

december 2016


Om 18.00 uur verwachten wij alle kinderen op de parking van het Valaarhof, Letterkunderstraat 133, met hun kerstlichtje en verkleed als herder om samen op stap te gaan naar de kerststal. Onderweg luisteren wij naar een mooi kerstverhaal en ontmoeten wij de herders en de drie koningen. Samen met hen trekken wij verder naar de kerststal. Daar luisteren wij nog naar enkele mooie liederen gebracht door de drie koningen.

kerst op het Valaar Vanaf 18.30 uur ben je welkom bij de kerstkraampjes op het Kol. Slaterplein. Deze worden zoals andere jaren uitgebaat door de verenigingen op het Valaar aangevuld met enkele kraampjes voor het goede doel. Zo zal Kwb een kraampje verzorgen voor “De Stobbe” in het kader van “Music for life”. Ook kan je tijdens “Kerst op het Valaar” genieten van het optreden van de drie koningen na afloop van de kerstlichtjestocht en later op de avond van optredens van verschillende koren om ons volledig in kerststemming te brengen. Als je graag wat kerstsfeer opsnuift dicht bij huis en al vroege kerstwensen wil uitwisselen, kom dan zeker even langs op “Kerst op het Valaar”.

24 december

Kerstviering in onze kerk Sint-Jan Evangelist. Na afloop zorgt Kwb voor warme wijn en chocomelk.

december 2016


14 januari 2017

Nieuwjaarsreceptie Op zaterdag 14 januari verwachten wij u en uw partner op onze nieuwjaarsreceptie waar wij samen met u willen klinken op het nieuwe jaar. Na een welkomstwoordje en een beknopt verslag van onze penningmeester bieden wij u graag een stevig eenpansgerecht aan. Nadat de borden zijn afgeruimd is het tijd om een ontspannende activiteit. Wat dit juist inhoud kunnen wij u nog niet verklappen, daar wij daar nog het nodige overleg moeten over houden. Een quiz, een optreden, een gezellige praatavond, ‌. we weten enkel dat het geen tentoonstelling zal worden en dat wij zoals altijd het budget moeten in evenwicht houden. Wil je alvast deze datum in je kalender markeren? Dan laten wij in een officiÍle uitnodiging u nog weten of u al dan niet uw dansschoenen moet aantrekken. Ludo

december 2016


Opbouw Kerststal 10december Wij zijn op zoek naar enthousiaste en vakkundige: Stellingbouwers, dakwerkers, timmermannen, pannendragers, soepmakers, pannenleggers, toezichters!, pannenaangevers, pannenkoekenbakkers, soepmakers, bedieners kruiwagen, becommentariÍerders!, omheiningmakers, beeldendragers, stuurlui aan wal, broodjesbeleggers, hakselmateriaalverspreiders, schrijnwerkers, kerststerplaatsers‌

Zich aanbieden op 10 december vanaf 9 uur Kolonel Slaterplein te Wilrijk Valaar

Vergeet je gereedschap niet! december 2016

Boekje 2016 12  
Boekje 2016 12  
Advertisement