Page 1

Waar rook is . . . informeert kwb Infobrochure rookmelders kwb Limburg Auteur: Rudy Habex


Zoals je ongetwijfeld al ergens gehoord of gelezen hebt, is het vanaf 1 januari 2020 verplicht rookmelders te hebben in je woning. Daarbij gelden volgende regels: • De rookmelder moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN14604. Deze info vindt u terug op de verpakking. • Zowel rookmelders met vervangbare batterij als met niet-vervangbare batterij komen in aanmerking. Aangeraden wordt een model met niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar. • Het toestel moet een testknop hebben. • In een zelfstandige woning of kamerwoning moet op elke verdieping minstens één rookmelder te hangen. Dit geldt ook voor kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, en voor technische ruimtes. Kwb Limburg wil graag een stapje verder gaan dan deze basisinfo en je uitgebreider informeren over deze nieuwe verplichting. Wist je bijvoorbeeld dat er naast rookmelders ook hitte- en CO-melders bestaan? Rookmelders detecteren enkel rook en hang je best niet in een keuken, badkamer, garage of op plaatsen waar frieten worden gebakken. Dit geeft makkelijk valse alarmen, en dan haal je binnen de kortste keren de batterijen eruit. Gebruik op deze plaatsen liever een hittemelder. Die detecteren enkel hitte (+58°) en hang je dan weer best niet in de nabijheid van sauna’s, of plaatsen waar rechtstreeks zonlicht binnenvalt. Bovendien hang je melders liefst zo centraal mogelijk in de ruimte. De onderstaande schema’s geven aan in welke kamers het goed is een rookmelder te hangen, en waar in de ruimte je ze best installeert.


Elektronica in de slaapkamer De wet adviseert om ook in slaapkamers rookmelders te hangen. Zotte kosten, of toch niet? Wist je dat het merendeel van de bevolking niets ruikt tijdens hun slaap? Vroeger werd de slaapkamer gebruikt om te slapen, was de wekker er eentje om op te draaien, en gingen kinderen die kattenkwaad hadden uitgestoken in de hoek. Vandaag ziet onze slaapkamer er heel anders uit, met een televisie, klokradio, airco en/of smartphone die op het nachtkastje aan het opladen is. Bovendien vliegen kinderen die kattenkwaad uitsteken naar hun kamer, en ook daar vinden we vaak televisies, gamecomputers, muziekinstallaties, tablets, opladers ... Een voorbeeld uit de praktijk: als grootouder let je op je kleinkind. In de voormiddag is er tijd om te ravotten en na het middageten is het tijd voor een dutje. Je kleinkind gaat naar de logeerkamer, en jij zit rustig in de zetel met de ogen dicht, op de achtergrond het nieuws en naast je de babyfoon. Wat kan er mis gaan? Ben ook jij ervan overtuigd dat er bij je thuis geen brand kan ontstaan? In 2018 waren er zo’n 20.000 branden, bijna 5 per dag, met een dodelijke afloop voor 56 personen.

De stille moordenaar Gezinnen die zich verwarmen of koken met fossiele brandstoffen geven we nog een levensbelangrijke tip mee. CO (koolstofmonoxide), in de volksmond kolengas of de stille moordenaar genoemd, is geur- en kleurloos en een diffuus gas. Het is even zwaar als de lucht en verspreidt zich daardoor over de hele ruimte.) CO wordt vaak onderschat. Een CO-melder reageert niet op rook of hitte, maar meet de hoeveelheid koolstofmonoxide in de lucht, en daarnaast ook de blootstellingsduur. Hij geeft een alarmsignaal wanneer het CO-niveau bijna op een gevaarlijk niveau zit. Veel melders zijn uitgerust met een zogenaamd vooralarm, waardoor mensen de tijd hebben om zo snel mogelijk het huis te verlaten.


In 2018 waren er 1500 CO-intoxicaties waarvan 30 personen het niet meer kunnen navertellen. Ook CO-melders moet CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN50291. Je hangt ze best in elke kamer waar er een fossiele verbranding gebeurt. Denk aan mazoutkachels of -ketels, een gasfornuis, een paletkachel, een open haard. Denk ook aan plaatsen waar verwarmd word met petroleum kachels. Hang ze bij voorkeur op ooghoogte, en bevestig ze niet vlakbij een centrale verwarming, kookfornuis of haard, of op plaatsen hangen waar de temperatuur lager is dan 4 graden. De ernst van een CO-intoxicatie wordt bepaald door de concentratie CO in de ingeademde lucht en de duur van de blootstelling: CO (ppm) 100 200 400 800

% CO in lucht 0,01 0,02 0,04 0,08

1600 3200

0,16 0,32

6400

0,64

12800

1,28

Symptomen Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid. Intense hoofdpijn. Levensgevaar na drie uur. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. Na 45 minuten bewustzijnsverlies. Na twee à drie uur overlijden. Ernstige symptomen na 20 minuten, overlijden binnen het uur. Hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid na vijf minuten, bewustzijnsverlies na een halfuur. Hoofdpijn en duizeligheid na één à twee minuten. Bewusteloos na tien minuten tot een kwartier Onmiddellijk bewustzijnsverlies, overlijden binnen één tot drie minuten.

Om een idee te geven: als in een gemiddelde huiskamer een kleine schoendoos CO wordt vrijgelaten, hangt daar al 0,16% CO in de lucht.


Aandachtspunten Terug naar de rookmelders. Waarop moet je letten bij aankoop? • CE-markering en de norm NBN EN14604. Deze info moet je vinden op de verpakking van de rookmelder. • De rookmelder moet een scherp geluidssignaal produceren als er rookontwikkeling is bij brand; bij voorkeur minimum 85 decibel. • Maak de juiste keuze rook- of hittemelders om valse alarmen te voorkomen. Opgelet: de rookmelder mag niet van het ionische type zijn (radioactief isotoop). Indien je een dergelijke melder bij je thuis hebt kan je deze best netjes demonteren en naar het recyclagepark brengen. • Voor de batterij raden we een levensduur van tien jaar aan; kies bovendien bij voorkeur voor een niet-vervangbare batterij. • Een grote testknop zodat je met een borstelsteel het toestel kunt bedienen. • Wil je graag dat de melders onderling kunnen communiceren met elkaar? Kijk dan zeker naar de maximale afstand dat ze uit elkaar mogen hangen. ‘100 meter in open lucht’ betekent in de praktijk tussen de 25 en 30 meter in huis. • Optioneel kan je kiezen voor melders die uitgerust zijn met een nachtmodus, zodat je het controlelampje ‘s nachts kan uitzetten. Voor rookmelders in de slaapkamer kan dit handig zijn. Onthoud dat prijs en kwaliteit hand in hand gaan!


Wat heb ik zelf geĂŻnstalleerd? Ik heb de Honeywell X reeks met communicatiemodule. Ik heb rook- en hittemelders, zelfs in mijn tuinhuis heb ik er hangen. Mijn tuinhuis is uit hout gemaakt en er staat een jerrycan benzine voor de grasmachine, een fles white spirit, thinner en gasbusjes voor mijn onkruidbrander. Het staat vijftien meter van het huis en vijf meter van een bos. Alle rookmelders zijn uitgerust met een draadloze communicatiemodule. Van het moment dat er iets ligt te smeulen en dus rook produceert, geven alle rookmelders een alarm, ook die in het huis. De melders zijn ook uitgerust met nachtmodus.

Wat kost dit? Onderstaande tabel geeft een simulatie voor acht stuks. Ardor

aantal

Tussen totaal

Rookmelder XS 100

6

Hittemelder XH 100

2

193,20 euro 1,61 euro / maand (10 jaar)

Module XW 100

8

TOTAAL incl. BTW

478,48 euro 3,99 euro / maand (10 jaar)

Wist je dat: netwerk brandweer roept op om je rookmelders te registreren via https://hangrookmelders.be. Door deze registratie kunnen ze het aantal rookmelders in Vlaanderen beter in kaart brengen en volgende boodschap in de toekomst gerichter communiceren: hang rookmelders, ze kunnen je leven redden!

Profile for kwb

Waar rook is... Informeert KWB  

Infobrochure rookmelders kwb Limburg Auteur: Rudy Habex

Waar rook is... Informeert KWB  

Infobrochure rookmelders kwb Limburg Auteur: Rudy Habex

Advertisement