Page 1

MANAGEMENT & COMMUNCATIE De consument geeft, u ook? De consument besteedt tijd, energie en geld om een attractiepark te bezoeken. Zaken die voor hem heel kostbaar zijn, van grote waarde zijn en die hij u, als ondernemer, toevertrouwt. Maar daar verwacht hij wel iets voor terug.

Een nieuwe standaard voor attractieparken?

Succesvolle parken richten zich op waardecreatie voor de consument

2. Betrokkenheid Om de consument echt waar(de) te bieden, is er meer nodig. De bezoeker dient zowel vooraf, tijdens als na zijn bezoek betrokken te worden bij het park. Met de juiste promotionele acties, gericht op zijn eigen wensen. Met de mogelijkheid om zijn bezoek op internet optimaal voor te bereiden. Resulterend in een echt gastvrij onthaal op het park, zodat hij zich gewenst en begrepen voelt. En achteraf met de mogelijkheid om het bezoek nog eens online te beleven aan de hand van beelden van het bezoek. En door gebruik te maken van alle mogelijkheden die sociale media u bieden, betrekt u hen nog meer en geeft u hen de kans reviews te schrijven, andere mensen te informeren, al die andere kansen om de bezoeker als betrokken ambassadeur in te zetten. U gaat echt communiceren met uw gasten.

Er ontstaat een nieuwe standaard voor attractieparken Succesvolle parken richten zich op waardecreatie voor de consument. Dat doen ze door zich te richten op drie zaken: 1 De bezoeker een betekenisvolle ervaring meegeven; 2 Betrokkenheid en; 3 Echte gastvrijheid en aandacht voor de gast.

Gebeurt dit al? Jazeker, maar nog op beperkte schaal en zonder voldoende kennis van zaken. Een Facebook pagina is leuk, maar zonder een goede redacteur die de pagina actueel houdt, heeft u er weinig aan. Een weblog is belangrijk, maar dan moet u wel iets te melden hebben. Als u bezoekers om hun mening vraagt, zorg er dan voor dat ze ook daadwerkelijk het gevoel hebben dat die mening belangrijk is en er iets mee wordt gedaan.

Hiermee trachten ze niet alleen aan de verwachtingen van de consument te voldoen, maar deze te overtreffen. Deze nieuwe aanpak zorgt ervoor dat er een nieuwe standaard voor parken ontstaat. Daarvoor introduceer ik de term ‘New Themepark Standard (NTS)©’. NTS is geen revolutie, maar een evolutie. NTS zorgt ervoor dat de natuurlijke ontwikkeling van het attractiewezen wordt versneld, zonder het goede van eerdere ontwikkelingen Madurodam is een voorbeeld van een overboord te gooien. De meerwaarde organisatie die met haar site, gekoppeld van het werken met deze standaard is aan onder meer Facebook, de relatie met  Betekenisvolle ervaring aanbieden:de veiligheidsimulator dat NTS waardecreatie in al haar faceteen deel van haar doelgroep goed oppakt. in Autostadt. ten centraal stelt. Parken besteden hier 3. Gastvrijheid soms al wel aandacht aan, maar in het Geef uw gast het gevoel echt welkom te algemeen nog veel te weinig en veelal zijn. Waardeer hem voor de tocht om uw park niet als uitgangspunt. Succesvolle parken zulte bezoeken. Gastvrijheid omvat tal van zaken; len dat wel gaan doen. En hiermee blijven van vriendelijk personeel tot het aanbieden van deze parken ook in de toekomst een bron van kwalitatief goede horeca faciliteiten tegen een vermaak voor ons allemaal. eerlijke prijs. Als u de gast centraal stelt, merkt Hoe scoort uw park? u dat dit aspect goed in te vullen is. Brengt u de nieuwe standaard al in de prak Consument zoekt puur vermaak tijk? Zo ja, in welke mate? Wat zou er verbeDisney is hier nog steeds een meester in maar maar ook de betekenisvolle ervaring. terd kunnen worden? Er wordt gewerkt aan ook het, jammer genoeg gesloten Land van een zogenaamde NTS audit, waarmee op basis Ooit, had een sublieme manier om een gast te van een aantal belangrijke uitgangspunten, snel beoordeeld kan ontvangen en hem daarmee direct een gevoel te geven dat hij worden in welke mate parken op basis van deze standaard werwelkom was bij de graaf en gravin. ken. Op basis hiervan wordt er per park een aanpak opgesteld Samenvattend… om meer waarde te creëren voor de gast. Natuurlijk geldt dit ook De consument is op zoek naar waarde in ruil voor de kostbare voor nieuwe initiatieven. ■ tijd, energie en geld die hij investeert om een bepaald attractieJean-Paul Haenen, KWAN Leisure (www.kwanonline.nl). park te bezoeken. Hoe meer waarde u voor hem creëert, hoe meer Met dank aan iedereen die heeft meegedacht en meegewerkt aan dit artikel. . hij tevreden huiswaarts keert.

Attractieparken trekken nog steeds een groeiend aantal bezoekers en het aantal attracties op een park neemt toe. De strijd om meer, sneller, beter en mooier gaat maar door. Veelal aangevuld met shows en extra faciliteiten, bijvoorbeeld in de vorm van verblijfsaccommodaties of een theater. Hapklaar vermaak, ooit door Tracy Metz in haar boek ‘Pret’ omschreven als ‘verpretparkizering’ is groot geworden door Disney en qua design en uitvoering overgenomen door bijna alle parken wereldwijd.

1. We willen vermaakt worden, maar… Mensen willen vermaakt worden. Vrijetijdsbesteding is weliswaar geen primaire levensbehoefte, maar het is in de loop der KWAN L EISURE

De consument voelt zich gewenst en begrepen Maar voldoet dit pure vermaak nog wel? Deels wel, maar daarnaast is de hedendaagse consument meer en meer zoekende naar echte ervaringen. Naar een meer zinvolle vrijetijdsbesteding, waar naast vermaak ook andere zaken een rol spelen.

Recreatie & Toerisme

juni 20 11

Is het niet zo dat we wel vermaakt willen worden, maar dan liefst op een meer betekenisvolle manier? De consument is zoekende naar andere vormen van vrijetijdsbesteding. Waar vermaak onlosmakelijk verbonden is met aspecten als educatie, zelfontplooiing en ontspanning. Zo creëert u een betekenisvolle ervaring die uw gast bijblijft, waar hij iets van opsteekt en die hij meeneemt en doorgeeft. Vermaak, de zogenaamde ‘fun-factor’, is hier een onlosmakelijk onderdeel van. Een attractie die niet leuk is, zal geen publiek trekken.

 Gastvrijheid: waardeer de tocht die de consument onderneemt om naar het attractiepark te gaan.

24

25

juni 201 1

tijd wel een belangrijk aspect geworden van ons leven. En vermaak is daarvan een relatief groot onderdeel.

Recreatie & Toerisme

Het creëren van waarde voor de gast dient in een attractiepark centraal te staan. Meer waarde creëren betekent een tevreden gast. Iemand die terugkomt, die uw bedrijf op een positieve manier uitdraagt bij anderen, als een soort ambassadeur. De waarde die u voor hem creëert is dus voor u als ondernemer ook extreem waardevol. De vraag is of u tegenwoordig nog steeds voldoende waarde creëert voor uw gast. Wat houdt die waarde voor de consument dan in? Allereerst moeten we inzicht zien te krijgen in die aspecten die waarde voor de gast creëren.

KWAN L EISURE

KWAN L EISURE

Waarde creëren voor de gast staat centraal

Een groot deel van de huidige attractieparken speelt nog nauwelijks in op meer betekenisvol vermaak. Het aanbod aan vermaak is in de basis overal hetzelfde, de merchandising is in de basis hetzelfde, de horeca en alles wat nog meer een rol speelt in een attractiepark. En daarmee laten de parken volop kansen liggen. Een goed voorbeeld van een betekenisvolle ervaring is de veiligheidsimulator van Volkswagen in Autostadt; al wat ouder maar nog steeds alom gewaardeerd. Een ander voorbeeld is de tocht door het menselijk lichaam die Corpus biedt.

Profile for KWAN Leisure

Waarde creëren voor de gast staat centraal  

Waarde creëren voor de gast staat centraal  

Advertisement