Page 1

ALS ONDERNEMER INSTAPPEN OP GAMING EN LEISURE?

JEAN-PAUL HAENEN EN THOMAS JEURGENS

5 TRENDS TOEPASSEN GAMING IN LEISURE Gaming en leisure hebben grote raakvlakken. Nu lijkt het een ver-van-je-bedshow maar de gast van de toekomst wil overal spelen. Door de technologie die met sprongen verbetert, is het digitaal spelen de factor om mee rekening te houden in beleid, producten en accommodaties.

GAMESCOM

De EA stand bij gamescom 2017

J

ean-Paul Haenen en Thomas Jeurgens van Kwan Leisure vertrokken naar Keulen voor de beurs gamescom. Zij gingen op zoek naar 5 ontwikkelingen zodat je als lezer van Recreatie & Toerisme op tijd met deze game trend meekan. Daar vond de beurs plaats waar iedere liefhebber van games naartoe wil. Geen obscuur klein beursje maar meerdere hallen vol innovaties waar 355.000 liefhebbers voor naar Keulen reizen. Omdat ook buiten de beursvloer activiteiten zijn in Keulen maken zelfs ongeveer een half miljoen mensen de beurs mee. Dit is groot als het gaat om games.

64 I Recreatie & Toerisme I november • 2017

1

Virtual reality moet nog komen

Bij gaming en de nabije toekomst heb je waarschijnlijk een beeld van iemand met een vr-bril op die door een andere dimensie loopt. Dat zit er aan te komen maar deze ontwikkeling lijkt nog net niet klaar voor een heel groot publiek. “Veel partijen zijn er mee bezig maar ze zijn nog net niet ver genoeg met de ontwikkeling om een breed publiek te bereiken. Er zijn al wel veel meer games in ontwikkeling met een vr-toepassing dan een jaar geleden. De grote spelers lijken het kruit droog te houden tot andere beurzen volgend jaar,” meldt Jean-Paul.


■■trends

2

Gevoel in games

3

Met elkaar gamen

Bijna alle games die worden ontwikkeld, krijgen een platform zodat je met elkaar en met groepen kunt spelen. Mensen willen gezamenlijk de uitdaging van het spel aangaan. De platformen die het groepseffect en gevoel faciliteren lijken favoriet op de beursvloer. Populaire spellen met platforms zijn Overwatch, League of legends en Call of Duty. Dit onderdeel is kansrijk voor leisure. Bij accommodaties, events en recreatieplekken komen mensen bij elkaar. De ondernemers en locaties die deze trend oppakken en gaming faciliteren kunnen de voorkeur krijgen. Het zal meespelen in de gunfactor om bij de bedrijven te boeken. Naast de steeds populaire, voornamelijk PC gerichte, multiplayer games zijn alle platformen ook aan het kijken naar crossmediale game ervaringen. Denk hierbij aan de relatief nieuwe mogelijkheid van Playstation en Xbox om online samen te spelen in plaats van alleen tegen een zelfde merk console. Ook hier zie je steeds meer concullega’s bij elkaar in gaming.

4

E-sports is groot maar wordt gigantisch

De stijging in de populariteit komt door verschillende factoren zoals verdere ontwikkeling van online multiplayer platformen, de mogelijkheid in techniek om games te streamen. Platformen zoals TWITCH zijn daar groot mee geworden. Gamebedrijven die de kracht van e-sports inzien zijn onder meer Nintendo en Blizzard. Naast deze factoren spelen de toenemende populariteit van gamen bij een grotere doelgroep (Het is niet alleen maar voor Nerds) en het stijgende prijzengeld bij de e-sports natuurlijk ook een rol. “In leisure zou het goed gecombineerd kunnen worden met de gewone sport. Dat maakt het samen beleven van sport en vrije tijd nog interessanter,” meldt Jean-Paul. “Daarnaast denken wij dat e-sports in combinatie met VR zorgen voor een omslag naar reality sports oftewel in grote arena’s op platformen met pakken en VR brillen op spellen spelen in een futuristische omgeving. Een mooi voorbeeld is de ontwikkeling van onder meer VRISB voor het platform VREE van LumoLabs. Waarbij spelers moeten frisbeeën, zie www. youtube.com/watch?v=l9CCR3JlfEI (dit bedrijf stond niet op de Gamescom). En de opkomst van platformen zoals KAT-VR en de Virtuix Omni: www.youtube.com/watch?v=5JEa-7I5HIA. Dit zijn multiplayer games voor een groepservaring op een

Het gamescom cityf estival in Keule n

GAMESCOM

Gaming wordt interactiever door platformen maar daar wordt een dimensie aan toegevoegd. Gaming gaat naar het niveau waarop je het kunt voelen. Op de beurs werden onder meer pakken getoond waarbij je hitte, kou en ook pijn kunt voelen. Loopt iemand tegen een kogel in een spel dan kun je de impact voelen. De realisatie van spellen zoals Avatar en The Matrix komen daarmee steeds dichterbij.

enorm klein oppervlak. Dit is handig voor leisure in verband met de schaarse ruimte en toch een enorm oppervlak aan spelmogelijkheden en de relatief lage investeringen die enorm snel terug verdiend kunnen worden.

5

Doelgroep: 15 – 25 jaar

Wil je aan de slag met de trends op het gebied van gaming dan moet je je inleven in de doelgroep die op dit moment tussen de 15 tot 25 jaar oud is. Mensen van 30 jaar en ouder waren een zeldzaamheid op de beursvloer. Binnen de doelgroep is gaming een van grote vormen van vrijetijdsbesteding. Je raakt de doelgroep in het hart. De talrijke verkleedde personen onderstrepen die beleving van het gamen. Het identificeren met de karakters uit de spellen komt vaak voor en kan ook een kans zijn voor characters in leisure toepassingen. Goed inleven in de wereld van deze jongeren is soms een lastige opgave maar noodzakelijk om echt de juiste beleving te raken. Het is daarmee een kans voor onder meer campings en bungalowparken. Deze leeftijdsgroep is traditioneel lastig aan je te binden. Met games is dit wel mogelijk.

Games en leisure klaar voor Nederland?

Kun je gaming en leisure al echt volop combineren? Met de kennis van de beurs oordelen Jean-Paul en Thomas: “Nu zijn er twee kleinere game attracties in Nederland (Eindhoven en Utrecht). Maar het is nog niet echt ontwikkeld. In leisure wordt virtual reality onder meer gebruikt bij achtbanen. Als het gaat om een attractie is een snelle vertaling wel mogelijk. De combinatie van buiten sporten en binnen sporten met games en vr is zeker een optie voor verblijfsaccommodaties zoals campings of bungalowparken. In 2018 en 2019 voorzien we de echte doorbraak van vr en dat geeft een nieuwe ontwikkeling aan games. Als je instapt op deze trend dan is het beter dat je zorgt voor een locatie en techniek die je flexibel kunt verbeteren. De technische ontwikkelingen gaan heel snel. We denken dat de Nederlandse leisure sector zich zeker nu moet oriënteren op deze markt.” Meer informatie over Kwan Leisure: www.kwanonline.nl Meer (Engelstalige) informatie over de grootste gamesbeurs in de wereld: www.gamescom-cologne.com

Recreatie & Toerisme I november • 2017 I 65

Profile for KWAN Leisure

5 Trends toepassingen Gaming in Leisure  

Stuk geschreven door Jean Paul Haenen en Thomas Jeurgens rondom de trends van de toekomst binnen leisure land. gepubliceerd in vakblad Recre...

5 Trends toepassingen Gaming in Leisure  

Stuk geschreven door Jean Paul Haenen en Thomas Jeurgens rondom de trends van de toekomst binnen leisure land. gepubliceerd in vakblad Recre...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded