__MAIN_TEXT__

Page 1

1


Inhoud Inhoud ..................................................................................................................................................... 2 Dagverslagen ........................................................................................................................................... 3 Maandag.............................................................................................................................................. 3 Dinsdag ................................................................................................................................................ 9 Woensdag.......................................................................................................................................... 14 Donderdag ......................................................................................................................................... 17 Vrijdag ............................................................................................................................................... 23 Zaterdag............................................................................................................................................. 27 Achter de schermen: de bossen ............................................................................................................ 30 De bessemmers ................................................................................................................................. 32 De hoppers ........................................................................................................................................ 33 Figuranten ......................................................................................................................................... 34 Sponsoren.............................................................................................................................................. 35

2


Dagverslagen Maandag Opening (basisschoolgroep 2 t/m 8) Karwielen denderen door de straten van Maasbree. Gehaaste ruiters rijden met hun paard en wagen door het dorp. De laatste klusjes worden geklaard. Langs de kant van de weg staan al mensen te kijken. Ze hebben hun mooiste kleren aan gedaan, want het is vandaag een hele speciale dag. Het is feest! Het hele dorp is versierd met wimpels en koning Karel de Kale en Koningin Klara hebben hoogstpersoonlijk uitnodigingen opgehangen en rondgebracht. Maasbree bestaat 775 jaar. In de kerk werd het steeds drukker. Dat moest ook wel, want eigenlijk iedereen die in Maasbree woonde, was uitgenodigd. De twee tronen voor in de kerk waren nog leeg. De onderdanen wachtten op hun koning en koningin en niet andersom. Ook de is de kerk feestelijk versierd en uit de grote ketel steeg rook op. Wat zou daar in zitten? Dan ging het volk staan. Koning Karel de Kale en Koningin Klara traden de kerk binnen, gevolgd door Wirwar de hofnar en Breelijn, de tovenaar van het hof. Deze laatste ging gelijk aan de slag met de feestdrank. Want dat is wat er in de grote ketel zat. Een feestdrank die af moest zijn voordat het feest zou gaan beginnen. Er was dus haast bij geboden. Terwijl Wirwar de versieringen controleerde, rustte de koning nog even uit in zijn troon en dofte de koningin zichzelf nog even helemaal op.

3


De koning, die inmiddels in slaap gevallen was, kon niet kijken of zijn vrouw er net zo beeldig als altijd uitzag. Daarom riep koningin Klara Breelijn even bij zich. Op dat moment was de ketel met de feestdrank onbemand... Je raad het al. Dat kon niet goed gaan. Uit het niets sloop er een donker figuur te voorschijn dat rechtstreeks naar de ketel ging. Stiekem gooide hij iets in de ketel. Maar wat was het? Op het moment dat Breelijn zich weer omdraaide om terug te gaan naar de feestdrank, was het onbekende figuur alweer verdwenen. Niemand had iets gezien. De koning niet, want die lag te slapen. Wirwar de hofnar was druk bezig met schoonmaken en Breelijn had zijn handen vol aan de koningin. Er was dus helemaal niemand die iets had gezien.... of toch? Het feest begon en de gasten kwamen binnen. Ze werden welkom geheten door Wirwar die ervoor zorgde dat de gasten het meteen naar hun zin hadden. Wanneer iedereen een plekje had gevonden, was het de eer aan de koning en de koningin om als eerste te proeven van de drank die speciaal voor deze feestelijke gelegenheid, het 775-jarig bestaan van Maasbree, was gebrouwen door Breelijn. De glazen werden gevuld. koning Karel de Kale en koningin Klara hieven het glas op hun trouwe onderdanen en namen dan een eerste slok van de feestdrank. Maar ze werden er niet gelukkig van. Sterker nog, ze moesten er meteen van naar de wc. Gelukkig konden we dat niet zien (of ruiken), maar aan de geluiden te horen zat dit niet goed hoor.... Het ergste werd gevreesd. Toen de koning en zijn vrouw weer terugkwamen, schrokken de gasten van hen. Of ze moesten juist heel erg lachen. Wat was er aan de hand? Koning Karel de Kale en koningin Klara trokken zich snel terug in een van de kamers van het kasteel. Ze vonden het helemaal niet leuk. Het was een raadsel wat er gebeurd was en Wirwar wilde het maar al te graag oplossen. Maar hij had niks gezien. De gasten werden gehoord en al gauw werd het probleem duidelijk. Er was geknoeid met de drank. Maar hoe en door wie? Dat wist niemand. Want ze waren allemaal bereid hun leven te wagen zodat dit mysterie voor eens en voor altijd opgelost kon worden. De ridders werden verdeeld over de verschillende legioenen en vertrokken ze naar de herbergen en huizen van gastvrije inwoners die onderdak wilden bieden aan de manschappen. In afwachting van nieuwe orders vanuit het koninklijk paleis.

4


Middeleeuwse markt (basisschoolgroep 2 en 3) In een land niet zo heel ver hier vandaan leefden eens twee verwende prinsessen. Die waren opzoek naar een dappere stoere ridder. Want de koning en koningin waren vergiftigd. Wat hebben jullie vandaag hard moeten werken als stoere ridders en jonkvrouwen om op de middeleeuwse markt op zoek te gaan naar aanwijzingen. Maar voordat je op de markt kon rondlopen moest je er natuurlijk wel uitzien als een stoere ridder of jonkvrouw dus de schminkkoffer moest eraan te pas komen om iedereen stoer of knap te maken. Maar alleen schoonheid was niet voldoende ook kracht was er nodig dus ook voor wat krachtvoer wat zelf nog versierd mocht worden en krachtdrank was gezorgd. Daarna waren de ridders en jonkvrouwen bijna compleet er ontbrak nog maar een ding een mooi hoofddeksel dus er werden volop kronen gemaakt en toen kon iedereen de markt op. Op de markt waren heel veel kraampjes waarbij bij elke kraam weer wat anders te doen was, zo moesten er muizen geslagen worden (auw wat deed dat pijn). Ook werd er met hoefijzers geslingerd ze volgen alle kanten op. Er werd ook met van die houten schijfjes geschoven, hoe heet dat spel ook alweer‌.. In het donker is het lastig om iets te herkennen dus er moest volop op de voelsprieten vertrouwd worden, bah wat zat er toch allemaal voor viezigheid tussen. Toen de markt weer voorbij was, was het maar de vraag of er voldoende aanwijzingen gevonden waren om het mysterie rondom de vergiftiging op te lossen. Gelukkig kwam ook de klunzige ridder erbij en hebben jullie samen het mysterie opgelost zodat de koning en koningin gered konden worden.

5


Pompe of verzoepe (basisschoolgroep 4, 5 en 6) Het was wachten op orders van de koning en die kwamen er al gauw. De kinderen van de groepen 17 t/m 33 werden ontboden op de heidevlakte, nabij de waterplas. Wie al 775 in Maasbree woonde, die wist precies wat er ging gebeuren, want dit gebied werden de ridders van de koning opgeleid tot echte strijders. Ervaren riddertrainers stonden de kinderen op te wachten. Wat een broekies waren het nog. En dat moesten echte ridders gaan worden? Er was nog de nodige twijfel, maar die was al gauw verdwenen toen iedereen in actie kwam. De behendigheid en het evenwicht van de ridders in opleiding werd op de proef gesteld. Met skippyballen werd geprobeerd om een van de ridders uit de andere legioenen van de balk te meppen. De legioenen waren aan elkaar gewaagd en de strijd ging dan ook gelijk op. Hetzelfde gold ook voor het land- en waterparcours. Zaklopen, tijgeren en hindernissen in het water waar overheen geklauterd moest gaan worden. En de bel, die daar hing te glimmen in de zon. Dat was het eindpunt. De ridder die als eerste de bel wist te luiden, won de race. Uitgeput vielen de ridders daarna in het zand. Buiten adem, maar wel geslaagd voor de test! Ridders ook goed moeten kunnen samenwerken, dat werd maar eens bewezen bij het luchtkussen. Elke ridder kreeg een ballon geknoopt aan zijn of haar enkel en moest proberen de ballon kapot te trappen, het liefst natuurlijk bij een ridder van een ander legioen. De kleurenblinde ridders en de schele ridders konden al gauw onderscheiden worden van de rest. Een knallend resultaat in elk geval. Levend curling was bedacht om de ridders goed te leren mikken, maar ook om de snelheid in te schatten die ze nodig zouden hebben om hun doel te bereiken. Een enkele botsing hier en daar mocht de pret niet drukken. Er werden punten gescoord en dat was wel het voornaamste.

6


Dat de ridders na een tijdje wel trek kregen, was na al die inspanningen goed te begrijpen. Op de barbecue lagen frikadellen op ze te wachten en stond de ranja al klaar. Daarna moesten ze weer aan de bak. Wie niet snel is, moet slim zijn. Zoiets in elk geval. Twee punten waarop de groepsleiding een twijfelachting scoort. Niet bepaald handig op een dag als vandaag. Het was maar goed ook dat bij de onderwaterquiz de vragen gesteld werden aan de kinderen en de leiding slechts hun mond hoefde te houden en zolang mogelijk onder water bleef. Na zo'n dagje strijden was wel duidelijk waar de talenten lagen. De kinderen waren niet te stoppen; ze bleven maar rennen en presteren. Wat een kracht zat er in die lijfjes. De broekies die vanochtend binnenkwamen op het trainingskamp, waren veranderd in echte strijders. En de leiders? Die waren goed in ranja drinken en frikadellen eten. En hun mond houden onder water. Dat vroeg wel enig uithoudingsvermogen. Precies wat ze nodig hebben met zo'n stel kranige strijders onder hun gezag.

Ridderstrijd (basisschoolgroep 6, 7 en 8) Net als de andere groepen kregen deze legioenen de opdracht van de koning om zich klaar te maken voor de strijd. De groepen 34 t/m 50 moesten zich opstellen op het ruiterterrein. Zonder paarden. Ja, inderdaad. Een ridderstrijd op het ruiterterrein zonder paarden. Dat zou wat worden vandaag. Hoe zouden ze zich moeten verdedigen tegen de vijand? Dat begint natuurlijk met het bouwen van een goede verdedigingsmuur. Blokken werden gestapeld, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De niet zo vlakke ondergrond zorgde ervoor dat de muur regelmatig instortte. De basis was gelegd, en dat was maar goed ook, want niet veel later gingen twee legioenen elkaars kasteel beschieten met een heuse katapult. Van links naar rechts en van rechts naar links vloog er van alles door de lucht. Vooral tennisballen overigens. Wie lukte het om een sterk fort te bouwen? Ook het materiaal werd aan een goede test onderworpen. Schilden werden, gevuld met water, boven de hoofden van de kinderen doorgegeven. Dat water werd verzameld in een emmer aan het einde van

7


de rij. Tenminste, dat was de bedoeling. Want nog voordat het water de emmer bereikte, waren al veel kinderen kleddernat geworden. Ouderwets discuswerpen was een populair tijdverdrijf voor de ridders in 1241. Dat de ridders die nu getraind werden dit ook moesten kunnen, was natuurlijk vanzelfsprekend. Het veld, dat onderverdeeld was in vier vakken, leverde punten op. Hoe verder weg de discus de grond raakte, hoe meer punten een legioen kreeg. Tussendoor kregen de ridders ook een overheerlijke maaltijd voorgeschoteld. Een glas vol ridderranja en een frikadel gingen bij de meeste kinderen zo naar binnen. Blijkbaar hadden ze honger gekregen van de verschillende opdrachten. En dan waren ze er nog niet. De stormbaan lag al op ze te wachten. Springen door autobanden, tijgeren onder een net door. Het zweet liep sommige ridders al gauw over het voorhoofd. Dat zweet kon er snel weer van af gespoeld worden. Bij de zwembad-battle gingen dezelfde hoofden namelijk alweer gauw kopje onder wanneer ze door een andere ridder van de balk af gewerkt werden. Alles draaide om evenwicht en dat is toch wel belangrijk voor een ridder. Anders ligt hij vaker naast zijn paard dan dat hij er boven op zit... Even tijd om goed tot rust te komen was er ook, al moest er dan weer tactisch nagedacht gaan worden tijdens het levend stratego. Vier legioenen (schoppen, klaveren, harten en ruiten) namen het tegen elkaar op om zo snel mogelijk hun vlag naar de eigen hoek van het speelveld te brengen. De vlaggen van elk legioen werden vakkundig ontworpen en nog vakkundiger binnen en buiten de lijntjes ingekleurd. Totdat het eindsignaal daar was en de vermoeide ridders hun spullen konden verzamelen. Het was de hoogste tijd geworden om verslag uit te brengen aan de koning. Op hun stalen ros (toch een beetje het paard van vroeger) vertrokken de groepen terug naar het dorp.

8


Dinsdag Terug naar de Middeleeuwen (basisschoolgroep 2 en 3) "Hebben jullie hier gisteravond een feestje gehad?" Een veelgestelde vraag door de kinderen die met hun leiders langs het Mafcentrum kwamen. En dat was zo. Gisteravond hebben jullie leiders en leidsters hier nog een feestje gehad. Maar wat ze niet wisten, dat er ook een landheer woonde. Een landheer met een krokodil. Als jullie leiders dat geweten hadden... De groepen 1 t/m 16 maakten vanmiddag kennis met deze landheer. Uitgerekend vandaag, nu het zo nu en dan regende, had de landheer besloten dat hij op zoek wilde gaan naar de schat. Maar waar was de schatkaart nu gebleven? Hij had al overal gezocht toen hij bedacht dat hij de schatkaart aan de jonkvrouwen had gegeven. Dus werden de jonkvrouwen bij hem geroepen. Een heleboel geklets door elkaar. Schatkaart... feest... krokodil. De jonkvrouwen waren de schatkaart kwijt en de krokodil. Je raadt het al... Gelukkig was er nog een tweede schatkaart, maar die was in heel veel stukken versnipperd. Toen zag de landheer alle kinderen en de groepsleiders en groepsleidsters zitten. Hij vroeg aan de jonkvrouwen of al die kinderen waren uitgenodigd voor het ridderfeest. En lieten al die kinderen dus een stuk van de schatkaart gevonden hebben. Maar daarmee waren de problemen nog niet opgelost. In de grote zaal die vrolijk verlicht en versierd waren, moesten de kinderen eerst verschillende opdrachten uitvoeren. De balletjes en de bekertjes met water. Die kwamen de kinderen wel bekend voor. Gisteren goed kunnen oefenen, dus dat ging vandaag als een tierelier. Een kraampje verder werd er gesjoeld en veel punten verdiend. Het was duidelijk dat al deze jonge ridders ook uit boerengezinnen afkomstig waren. De boer zelf had zijn koe, die voor de verandering eens in de zaal stond i.p.v. in de stal, niet beter kunnen melken. Naast de koe was er beschuitfluiten. Kruimels overal, maar dat mocht de pret niet drukken. In de menigte verschenen steeds meer kleurige gezichten van de kinderen die zich hadden laten schminken. Het begon nu al steeds meer op een feestje te lijken, terwijl het echte feest nog moest

9


gaan beginnen. Er waren frikadellen, er was ranja. De frikadellen werden zelfs in de ranja gedipt! Jummie! Er kon zelfs naar snoep gedoken worden. Met een flinke aanloop en een duik gingen de kopjes in de bak met water. Dat die voor sommige kinderen te hoog stond, maakte niet uit. Sterke leiders tilden de kinderen op waardoor ze toch weer een frisse bol konden halen en met wat geluk ook wat lekkers uit het water visten. Hebben jullie ze ook gezien, die kinderen die slagroom van een ballon stonden te likken? Geen idee wat de bedoeling was, maar lekker was het in elk geval wel. Er waren ook een heleboel ballonnen die stuk moesten, maar zonder je handen of je voeten te gebruiken. Wat een geluk dat jullie je ridderkontje ook hadden meegenomen. Ballon op de bank, kontje erop... en dan lukte het soms toch nog net niet. Maar na een paar keer proberen, knapte de ballon. Of liet iemand een knallende scheet? Hoe dan ook, het was reuze gezellig en voor iedereen er erg in had, was het al weer tijd. Waarvoor? Voor de schatkaart natuurlijk. Zouden alle stukjes wel passen? Nog heel even, dan weten we het. Stukje voor stukje. Ja! De schatkaart paste in elkaar. De landheer ging op zoek en wat een geluk. Hij vond de schat. Weet jij nog wat het was? De scepter van Karel de Kale en wat veren! Niet te geloven. Deze jonge ridders vonden als eerste een aanwijzing naar de dader die knoeide met de toverdrank! Dat een spannende avontuur was dat zeg! De schat gevonden en wat voor een! Dat hadden deze ridders toch maar weer mooi gedaan. Apetrots waren de leiders en leidsters op ze. Wat zouden die vanavond gaan doen? Zouden ze nog terug durven naar het Maf nu ze weten dat daar zo'n gevaarlijke krokodil woont? Alleen de dappere leiders misschien. De anderen zullen vroeg naar bed gaan en zijn morgen weer helemaal fit! We zullen het zien...

Ridderstrijd (basisschoolgroep 4, 5 en 6) Vandaag verschenen de groepen ten tonele voor een heuse ridderstrijd. Maar wie had gedacht dat een ridderstrijd zo veel zou lijken op een kampeerpartijtje in de regen? Gezellig met z'n allen, dicht tegen elkaar in de tent. Hoe romantisch.

10


Eigenlijk zaten deze ridders daar helemaal niet op te wachten. Ze wilden actie! Je bent geen echte ridder wanneer je alleen maar op je luie kont zit te niksen. Er zat dus maar een ding op: het vieze weer trotseren alsof er niks aan de hand was. Op de balk, naast de balk of onder de balk die over het zwembad lag, het maakte niet uit, want nat werd te toch. Het water was erg koud. Boeien! Deze ridders deden het gewoon. Gelukkig kreeg je het een stuk warmer met het vlag veroveren. Er werd om het hardst gerend om maar zo snel mogelijk alle kaartjes die hoorden bij je legioen op de vlag (harten, schoppen, ruiten of klaveren) had gelegd. Tactiek en voorzichtigheid was geboden bij het spelen van het Jengaspel. Het was als het bouwen van een stevig fort; een steen die verkeerd ligt en het stort in. Zo was het vroeger, dat was nu niet anders. Het modderbad was met dit weer. Uhm, ja, heel modderig natuurlijk en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Witte Tshirts waren bruin voor je er erg in had. Modder vloog door de lucht of werd, als je even niet keek, heerlijk over je heen gewreven. Op het veld werd ook tegen elkaar gehockeyd met een grote bal. Dat was ook wel spannend ĂŠn je kreeg het er nog warm van ook. Met de katapult werden ook vandaag weer forten stuk geschoten en werden via de kabelbaan talloze meters afgelegd boven de modderige bodem van het ruiterterrein. Ondanks de regen wisten de bessemers het voor elkaar te krijgen de barbecue lekker te laten roken en de hamburgers lekker bruin te bakken. Dat warme voer ging er bij deze ridders wel in, want steeds meer omgeslagen handdoeken en lange broeken doken op. Tijd om er een punt achter te zetten. Echte ridders weten wanneer het niet langer kan. De ridderstrijd werd opgegeven en in het dorp wachtte de tent waar het in elk geval een stuk aangenamer was. De ridders die op BreeBronne hadden gestreden, waren al begonnen met het bouwen van een waanzinnig feestje: "De jongens tegen de meisjes". En daar konden de ridders die terugkwamen van de Breukerheide zo bij aansluiten.

11


Ballonnen werden opgeblazen, bekertjes omgekegeld met een in een panty geknoopte tennisbal, het kon allemaal. Ouderwets spijkerpoepen (ja ja, ook in 1241 was dit al ouderwets!) en skippyballen tegen elkaar. Het bleef lange tijd spannend. Een leider en een leidster lieten zich nog inwikkelen tot een echte mummie en de strijd om de langste haag vond plaats. Uiteindelijk was het tijd voor de uitslag. Zouden de jongens het winnen van de meisjes? Zouden de meisjes het winnen van de jongens. Dat hoor je morgen in de tent. Of je leest nog even het verslag van BreeBronne.

Pompe of verzoepe (basisschoolgroep 6, 7 en 8) De legioenen 17 tot en met 33 moesten, in opdracht van koning Karel de Kale, aantreden op de heide. Want daar lag een uitgestrekte zandvlakte en een grote plas met water: het ideale terrein om ridders op te leiden tot echte strijders. Maar ondanks het weer kon je al zien dat de kinderen er klaar voor waren. De eerste dag hard werken had zijn vruchten afgeworpen. Spieren waren zichtbaar en aan de gezichten te zien was iedereen er klaar voor. Het trainingskamp begon met... een partijtje beachvolley? Uh... Ja. Het legioen werd in twee kleinere groepen verdeeld en ging even lekker ballen. Had die groep geluk, konden ze nog net even wat langer uitrusten voordat ze moesten laten zien wat ze in huis hadden. Een goed trainingskamp kan natuurlijk niet zonder de befaamde balk over het water. Dat was 775 jaar geleden al duidelijk. Dus ontkwamen de strijders er niet aan vandaag om, gewapend met een skippybal, een tegenstander van de balk te werken, zo het frisse water in. Proestend kwamen sommigen weer boven terwijl op de balk de handen de lucht in gingen.

12


Het parcours dat afgelegd moest gaan worden, ging over land, maar ook door het water. Zaklopen, tijgeren en hindernissen in het water waar overheen geklauterd moest gaan worden. De bel was het eindpunt. Zodra die geluid werd, was er weer een punt behaald. Wat deden ze hun best, de ridders van de legioenen 17 t/m 33. Het leek wel of ze nog beter waren dan de legioenen van gisteren... Of leek dat maar zo? Een eindje verderop werd nog gekanood, maar veel ridders hadden inmiddels de handdoeken omslagen. Het was te koud geworden. Daarom werd besloten terug te keren naar de tent. En als ridders niet kunnen strijden, dan vieren ze feest. Dat gebeurde dan ook, samen met de ridders die terugkeerden van de Breukerheide. Ze speelden "De jongens tegen de meisjes", het duel dat uiteindelijk gewonnen werd door... de meisjes! (Zie voor het verslag van de Breukerheide hoe dat was).

13


Woensdag Daguitstapje: Ridders veroveren de wereld (Allen) Wat een vertrouwen moeten koning Karel de Kale en koningin Klara gehad hebben in hun onderdanen. Na twee dagen strijden zouden de legioenen doorgaans in twee groepen gesplitst worden en over de dorpsgrenzen gestuurd worden om het Breetse Rijk te vergroten. Maar niet dit jaar. In 2016 waren de legioenen van koning Karel blijkbaar al zo strijdlustig en sterk, dat de koning besloot om in een dag een veel groter gebied te gaan veroveren. Samen met zijn dienaren hadden de koning strategische plekken op de landkaart uitgekozen die het doelwit van een aanval zouden gaan worden. En die plekken werden woensdagochtend pas bekend gemaakt.

Luchtkussenfestival (Basisschoolgroep 2) Er was een ding dat de koning graag nog wilde hebben, namelijk dat nieuwe MFA. Een ideale opdracht voor de basisschoolgroep 2. Een onverwachte aanval zo vlakbij de tent. Dat zou niemand verwachten. Op het moment dat niemand keek, bestormden de kinderen, hun leiders en leidsters het gebouw. Een beter moment hadden de kinderen zich niet kunnen uitzoeken, want wat ze er zagen, deed ze een gat in de lucht springen. Een blinkende zaal vol met luchtkussens, helemaal voor basisschoolgroep 2 alleen. De tassen kregen een plekje en de schoenen en sokken gingen uit. Het feest kon gaan beginnen. De ouders, die in het pand aanwezig waren tijdens de verovering, gaven zich gewillig over aan het enthousiasme van onze jongste strijders. Op de vele luchtkussen leefden de kinderen zich helemaal uit en wie het even te warm of geen zin had, zocht zich een rustig plekje op of liet zich schminken. De strijders werden beloond met een heerlijk bekertje ranja. Landjepik geslaagd.

14


Monkey Town (Basisschoolgroepen 3 en 4) De kinderen van de basisschoolgroepen 3 en 4 werden met de bus weggebracht en gedropt in een klein gehucht vlakbij Maasbree. Niet alleen de koning, maar ook koningin Klara had haar onderdanen goed in de gaten gehouden deze week. En ze had gezien dat deze kinderen super goed hun best deden, maar dat ze zo nu en dan ook even de aap konden uithangen. Waar kon je deze kinderen dus beter heen sturen dan naar Monkey Town? In korte tijd was het gebied helemaal in handen van de Breetse ridders. De trampolines waren erg in trek. Er werd heel hoog gesprongen en zelfs al salto's gedaan! Andere kinderen waren druk in de weer met de megagrote Legoblokken en bouwden, soms met hulp van de leiders, een nieuw fort. De glijbaan ging superhard en de auto's die eigen vanzelf reden als je er een euro in deed, werden door onze sterke kanjers geduwd. Missie geslaagd!

KinderdrĂ´me (Basisschoolgroepen 5 en 6) De koning wees met zijn vinger op de landkaart. Daar gaan de basisschoolgroepen 5 en 6 naar toe. Iedereen knikte. Dat was voor deze groepen een fantastische locatie om te veroveren. Ze moesten er wel een lange adem voor hebben, want de groepen 23 t/m 37 waren de laatste groepen die met de bus de dorpsgrens over gesmokkeld werden. Doel: De Panningse barbaren uit KinderdrĂ´me verjagen en de blauw-geel-rode vlag van Maasbree in de top te hijsen. Dat gebeurde. In een aparte ruimte werden de tassen opgeborgen en verspreidden de kinderen zich over de klim- en klautertoestellen, of er werd gevoetbald op het overdekte kunstgrasveld. Om de beurt kregen de groepen de kans om te gaan eten en later op de middag nog een keer iets om te eten of te drinken uit hun tassen te halen. Daarna gingen de groepen snel terug naar het slagveld waar de ene naar de ander die niet uit Maasbree kwam, uit de weg gevaagd werd. Op volle snelheid gleden de kinderen naar beneden om vervolgens weer snel naar boven te klimmen. En niet te vergeten, de heuse PokĂŠmon-speurtocht die was uitgezet. Ook daar zijn veel kinderen lekker mee zoet geweest. Totdat het tijd was om weer naar eigen dorp terug te keren. Maasbree was (voor even) weer een stukje groter geworden.

Ballorig (Basisschoolgroep 7) Zeg Ballorig en je zegt basisschoolgroep 7. Deze krijgers stapten vanochtend als eerste in de bus om Venlo in te gaan nemen. Venlo, die grote stad. Er lag dus wel een zware last op de schouders van deze

15


manschappen. Maar volgens de koning en de bevelhebbers van het leger was deze klus op het lijf van deze bikkels geschreven. Klimwanden moesten overwonnen worden en op het indoorvoetbalveldje werden verschillende duels uitgevochten. Geen moment werd onbenut gelaten om een balletje te trappen. In de ballenbak werden de andere ridders bekogeld of werd er even uitgerust. De slag om Venlo leek te gaan slagen. Als echte helden werden de ridders onthaald en mochten ze plaatsnemen aan de lange tafels voor het feestmaal: heerlijke, goudgele frietjes. De middag vloog voorbij. Algauw kwamen de bussen voorrijden om terug naar Maasbree te gaan.

Limburgse Peel (Basisschoolgroep 8) Neem eens een kijkje in het fotoalbum en zie de verschillen. De basisschoolgroepen 2 t/m 7 streden voor hun leven om de dorpsgrenzen wat verder op te rekken, basisschoolgroep 8 zat op een vakantiepark in America. Dertig graden gaf de thermometer aan. Zwembroekenweer dus. In het bubbelbad zaten de leiders heerlijk onderuit gezakt. Even rust. Daarmee was het echter alweer gauw gedaan. Wanneer het bubbelbad vol zat, kwam er toch weer iemand bij. Het water in het zwembad was heerlijk en zelfs het koude bad viel heel erg mee. De woeste golven van het golfslagbad werden getrotseerd op de mat waarop alleen maar Breetse ridders (piraten?) zich boven water probeerden te houden. De mat kwam nauwelijks nog boven het water uit, zo veel kinderen zaten er op de mat. Na een wateravontuur in America kwamen de groepen terug naar het (frisse) Maasbree.

Afsluiting (Allen) Aan het einde van de middag druppelde het buiten en binnen. Buiten was het de regen, binnen druppelde de tent weer langzaam vol met de groepen die van heinde en verre kwamen om deze geslaagde, maar vooral ook vermoeiende dag af te sluiten.

16


Donderdag Ridder Schijtebroek en de dapperheidssoep (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Een voor een kwam er steeds weer een nieuwsgierig snuitje door de tunnel. Wat zou er te zien zijn? Wat zou er vandaag weer gaan gebeuren? Want een donderdag zonder problemen, is geen KVWdonderdag! Dat weet iedereen. Kijk! Daar staat de koningin met haar zoon, ridder Schijtebroek. Het zou een bijzondere dag gaan worden, want ridder Schijtebroek ging trouwen. Met een hele mooie jonkvrouw. Maar de jonkvrouw wilde helemaal niet trouwen met ridder Schijtebroek. Ze wilde trouwen met een echte held, een knappe man, een dappere ridder. En dat is ridder Schijtebroek niet. Want hij is bang voor alles. Voor muizen, spinnen, vreemde geluiden en ga zo maar door. En wat nog het ergste is van allemaal, ridder Schijtebroek durfde de jonkvrouw ook nauwelijks aan te kijken. Gelukkig had de koning daar wat op gevonden. Ze had een tovenaar uitgenodigd om een dapperheidssoep te maken. En als ridder Schijtebroek daarvan at, durfde hij alles en was hij voor niks en niemand meerbang! De soep was bijna klaar. Maar toen gebeurde het...! De zwarte ridders kwamen eraan. En oh, wat hadden ze een honger. Ze wreven over hun buik. En ze roken de heerlijke soep. De koningin was op zoek naar de laatste kruiden voor in de soep samen met de tovenaar. Zij zagen de ridders niet. En de jonkvrouw was zo druk bezig om zichzelf mooi te maken, dat ze de ridders ook niet hoorde. En ridder Schijtebroek.... ja, die zag het allemaal gebeuren maar durfde niks te doen. Hij wat hartstikke bang. Even later kwamen de koningin en de tovenaar weer terug. Ze ontdekken dat de soep helemaal op is. Ridder Schijtebroek kon niet vertellen wat er gebeurd was. Gelukkig waren er een heleboel kinderen die allemaal gezien hadden. De koningin en de tovenaar luisterden aandachtig en de tovenaar zei dat het de zwarte ridders wel eens konden zijn. Hij leerde de kinderen een toverspreuk waarmee ze de zwarte ridders konden wegjagen. Want in het bos, op zoek naar het kruidenvrouwtje en de nieuwe kruiden voor in de soep, konden ze natuurlijk ook de zwarte ridders tegenkomen.

17


Poep in de broek? Welnee! Alhoewel, bij de leiders/leidsters misschien? Geen sprake van! Als stoere ridders trokken de kinderen met hun leiders en leidsters het bos in.... En in dat bos was het spannend, maar ook supergaaf. Want de kinderen leerden zwaardvechten zodat ze zich nog beter konden beschermen tegen de zwarte ridders en de groepsleiding werd, met paard en al, gewassen in de knollendouche. Fris en fruitig (ahum) kon de zoektocht naar de kruiden worden voortgezet. Rapunzelientje werd goed geholpen door de kinderen. Ze was haar spiegel kwijt geraakt en ze wilde zo graag zien hoe haar haren langer werden. De spiegel lag in de gracht. Een ijdele draak had de spiegel meegenomen, maar Rapunzelientje durfde die zelf niet te halen. Dus moest er iemand anders over de smalle brug bij de gracht om de spiegel terug te halen. Als de draak het maar niet merkte..... Onderweg werden de kinderen uitgerust met magische schilden die ze zelf mochten versieren en dronken ze versgestampte wijn. De wijn smaakte prima, alleen zag het er niet zo lekker uit toen die gemaakt werd. Met blote voeten werden de druiven geplet... En in de riddertijd ging je echt niet elke avond in bad... Brrr.... Vlug! De toverspreuk! Wat was die ook alweer? Waarom? De zwarte ridders kwamen eraan en die moesten echt weg gejaagd worden. Dat liep goed af. Gelukkig maar. Snel verder naar de lelijke jonkvrouwen. Ze wilden graag trouwen met een stoere, knappe, rijke ridder, maar zelfs de kinderen en hun leiders en leidsters vielen niet in de smaak. Als ze nou eens een magisch zwaard hadden, ja, dan misschien.... Maar dat zwaard lag in de tunnel en je moet een echte stoere ridder zijn om door die tunnel te gaan. Dat durfde niet iedereen, en dat was ook helemaal niet erg. Want ook als je niet door de tunnel ging, was je een kanjer van een ridder! Kijk nog maar eens in de spiegel. Dan zie je weer die knappe ridder, of die superlieve jonkvrouw. In het bos werden jullie nog mooier gemaakt en op de vraag "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, ..." was nog maar een antwoord goed! Als je doorliep, kwam je weer vlak bij de grote zaal van het kasteel. Maar wat was dat? Dit kasteel had een waterglijbaan! Daar droomt toch elke ridder en elke prinses wel van? En deze koningin had zo'n kasteel met een waterglijbaan. Dat moet aardig wat gekost hebben, maar dat boeide de kinderen niet. Kleren gingen uit en achter elkaar gleden onze helden naar beneden om onder in de plas te eindigen. Het was een dag vol problemen. Dat bleek maar weer eens toen de kinderen bij de kookvrouwen kwamen. Een van de kookvrouwen was ziek geworden. Ze had vast iets gegeten dat bedorven was. Er

18


moest een medicijn gemaakt worden. Er moest geproefd gaan worden. Lekker of niet lekker, dat maakte niet uit. Als de kookvrouw van de koningin maar weer snel beter zou zijn! In een flits was je voorbij. Met de kabelbaan brachten de kinderen de goudstukken van de koningin naar een veilige plek. Want met die goudstukken moest de bruiloft betaald worden natuurlijk. Het drakendoden was ook een vermoeiende klus. Op de trampoline probeerden de ridders het hoogste niveau drakendoder te halen. Bij Den Blicken Slingher leerde je hard te rennen, goed te mikken en vooral ook dapper te zijn. Hard werken dus, maar je had geen andere keus als je wilde dat de prinses die jij zo leuk vond, ook verliefd op jou zou gaan worden. Dat je van hard werken honger krijgt, weet iedereen. Zo ook in het bos. In de ridderbakkerij werd brood gebakken. Tenminste.... Het was in elk geval een melige bedoeling met de broodnodige humor! Eindelijk werd ook het kruidenvrouwtje gevonden, maar ze gaf de kruiden niet gratis weg. Daarvoor moesten goudklompjes betaald worden. En die hadden de kinderen natuurlijk niet bij zich... Dan maar een opdracht doen om goud te verdienen en de kruiden te kopen. Want zonder kruiden, geen bruiloft! En zonder bruiloft, ook geen bruidstaart. De kok was al uren aan het werken aan de taart. Hij wilde wel even een dutje doen en vroeg de kinderen om op de taart te passen. Dat gaat goed, totdat een boef het snoep steelt van de taart. De kok sliep zo vast, die hoorde niks. En het werd nog erger! Hij dacht dat de kinderen van de taart gesnoept hadden. Hoe kunnen ze bewijzen dat ze het niet waren? Zoeken naar een zak met snoep, dat was de enige manier. Joh, het was wel vermoeiend, zo'n dag kruiden zoeken in het bos. Hopelijk is het niet voor niks geweest. Alle groepen verzamelden zich in het kasteel van de koningin. De kruiden werden verzameld en de tovenaar maakte opnieuw soep voor Ridder Schijtebroek. Zou het werken? Nee, want hij schrikt nog steeds. Zonde! Dan kwamen de zwarte ridders erbij. Het lijkt wel of ze de jonkvrouw willen ontvoeren! Nog meer problemen. En opeens... Het leek wel of de soep begon te werken want ridder Schijtebroek stormt op de zwarte ridders af en overmeesterde ze. De jonkvrouw werd meteen stapelverliefd op ridder Schijtebroek! Dat was natuurlijk fijn, maar de koningin wilde ook wel weten hoe het zat met de zwarte ridders. Waren ze echt zo slecht? Nee, ze hadden alleen maar honger. En dat kwam goed uit, want het was tijd voor de bruiloft en bij een bruiloft horen natuurlijk veel lekkere dingen zoals ijsjes!

19


Het avontuur kwam tot een goed einde, vooral dankzij de hulp van de kinderen. Nadat er afscheid genomen was van de koningin, ridder Schijtebroek en zijn vrouw, van de tovenaar en de zwarte ridders, trok er een lange stoet terug naar de tent. Het was mooi geweest.

Robin Wood (basisschoolgroep 5, 6, 7 en 8) Als trouwe onderdanen van de koning weten de kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 wat het is om gewaardeerd te worden door hun koning. Dagelijks ontvingen de kinderen complimenten over het werk dat ze deden om de dader te vinden die knoeide met de feestdrank. Maar dat niet elke koning zoals koning Karel de Kale was, ondervonden ze vandaag. Samen met hun leiders en leidsters trokken de groepen de grens over en kwamen in het rijke van een goudbeluste koning terecht. Goud was het enige dat telde en wie goud had, moest dit afgeven aan de koning. Goedschiks, dan wel kwaadschiks, maar de koning moest en zou het goud van alle onderdanen in zijn bezit krijgen. Wie niet meewerkte, werd gestraft. Veel inwoners waren de bossen ingevlucht en hielden zich daar schuil voor de koning en zijn handlangers. Want het vuile werk deed de koning niet zelf natuurlijk, dat liet hij aan anderen over. Het waren de handlangers van de koning die Robin Wood gevangen hadden. De kans dat Robin Wood opgehangen zou worden aan het einde van de dag, was wel groot. Want het losgeld dat de koning voor de vrijlating van de verzetsheld vroeg, was torenhoog. Waar moesten al die goudstukken vandaan gaan komen? Uit het bos waarschijnlijk, want daar hadden veel inwoners uit het rijk van de koning zich verstopt. Maar de koning zette geen voet in het bos en zijn handlangers net zo min. Het leven in het bos was namelijk geen pretje. Het voedsel was er schaars en inmiddels waren en ook ziektes uitgebroken. De geur van de pest kwam je tegemoet aan de bosrand.... Geen denken aan dat de koning deze klus zelf zou gaan klaren. De aanwezigheid van de kinderen, hun leiders en leidsters kwam de koning dan ook erg goed uit. Met gevaar voor eigen leven trokken de groepen het bos in, op zoek naar goudstukken voor de koning. Een zware klus, zo bleek, want de paden waren soms bijna onbegaanbaar. Er moest flink geklauterd worden en als je dan ook nog eens tegengewerkt wordt doordat er van alles naar je gegooid wordt, is dat niet leuk. Maar opgeven, dat deden deze kanjers niet.

20


De tot leven gekomen vogelverschrikkers op het land van de boer zorgden al meteen voor de nodige problemen. Of eigenlijk deden ze heel goed hun werk, want niet alleen de vogels, maar alles en iedereen werd weggejaagd van het land. Zo werden de gouden munten natuurlijk (te) goed bewaakt en dat was het probleem nu net. De kinderen hadden de goudstukken nodig! Door net te doen alsof ze ook vogelverschrikker waren, konden ze de een poging wagen om zo wat goud te verdienen voor de koning. Er was geen ontkomen aan... de pest was uitgebroken en er was maar een manier om deze gemene ziekte uit te roeien. De pestgenezers moesten je ontgiften. Dat gebeurde door een van de leiders, want die waren uit eindelijk het meest "gepest", vast te maken aan de schandpaal waarna ze met krachtig materiaal ontgift werden. Bevrijd van de ziekte, maar een stuk smeriger konden de groepen daarna hun zoektocht naar het goud voortzetten. Heksen met humor. Ze schijnen te bestaan. Nu Robin Wood is opgepakt, hebben ze wel zin om een geintje uit te halen. En met wie kan dat beter dan met de groepsleiding. Gevangen in de afvalput is de hoop gevestigd op de kinderen. Lukt het ze om snel de cijfercode van het slot uit de heksenketels te vissen voordat de heksen mislukte toverdrankjes over de leiders kiepten. Of de leiders en leidsters het om te lachen vonden is nog maar de vraag, de kinderen van sommige groepen hadden niet zo'n haast met het vinden van de code... Ook de hofnarren maakte er een feestje van. Dat was wel even lekker. De inwendige mens werd goed verzorgd. Aangesterkt konden de kinderen weer verder. Op naar het magische woud waar de groepen werden opgewacht door twee kinderen. Ze willen naar de magische arts die in het woud woont, maar daarvoor moeten ze het bloedbad oversteken en kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Want de brug over het bloedbad oversteken, is makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen komen namelijk de brug niet over. Wie het probeerde is niet meer teruggezien. De wachters zouden kinderen in het bloedbad gooien waar ze worden opgegeten. 'Vermomd' als grote mensen moesten de kinderen en hun leiders naar de brug en de oversteek wagen... Opnieuw wachters, maar nu bij de stadspoort. Een leider en een van de kinderen gaan strijden om de hand van de jonkvrouw. De verliezer kwam terecht bij de beul en werd met stroop en zaagsel overgoten. Nog maar net van de pest genezen, of de volgende epidemie stak de kop op: de Zwarte Dood. Veel vrienden van Robin Woord waren al gestorven aan de gevolgen van deze ziekte. Iedereen in het bos werd dan ook gecontroleerd om besmettingsgevaar te voorkomen. De snaveldokters hadden kruiden om de dood op afstand te houden, maar ook een vlijm. Dat was een scherp mes om een aderlating mee uit te voeren. Alleen op die manier kon je te weten komen of je besmet was of niet. Kleurde je

21


bloed rood, dan had je geluk en bleef je in leven. Maar had je zwart bloed, dan wachtte het pesthuis op je of nog erger, het hakblok en vervolgens de brandstapel.... In de pestputten kon nog gezocht worden naar goudstukken, maar of dat nog wat opgeleverd heeft voor iedereen? Via de Ridders van Breederode, de tunnel en de kabelbaan vervolgden de groepen hun weg door het bos. De leiders leken alsmaar viezer en viezer te worden. Zo kwamen ze uiteindelijk bij Van Helsing, een vriend van Robin Wood die 's nachts aangevallen was door Dracula en zijn witte bruiden. In de graven moesten de kinderen opzoek naar de goudstukken. Die werden allemaal verzameld toen de groepen weer bij elkaar terugkwamen. Waren het voldoende goudstukken om het losgeld te betalen? Ja! Maar wat gebeurde er? Robin Wood wist het losgeld te pakken te krijgen. De koning, die zou blij was geweest met al het goud, had nu helemaal niks meer. Met lege handen vertrok hij naar het kasteel. En Robin Wood? Die onderhield zichzelf en de alle nieuwe bewoners van het bos met het goud van de koning. Deze overwinning werd gevierd en die avond hielden de bosbewoners een groot feest.

22


Vrijdag Eigen vermaak Voordat de groepen op weg gingen naar de activiteiten, werd de tijd in en om de homes (op vrijdag, maar ook op maandag, dinsdag en zaterdag) op verschillende manieren doorgebracht. Hoe? Kijk zelf!

23


De ridders van de Beierse tafel (basisschoolgroep 2 t/m 8) Een paar dagen geleden, toen alle Breetse strijders bezig waren met land veroveren, werden de ridders van de Beierse tafel aangevallen door de Vikingen. Het was een waar slagveld en de ridders moesten op zoek naar een nieuwe, veilige plek. Nadat ze het hele land hadden doorkruist, zagen ze in de verte een grote muur. "Vlasbemt" stond erop. Toen ze dichterbij kwamen zagen ze dat het een groot kasteel was. De ridders klopten op de grote poort en vriendelijk werden ze ontvangen door de poortwachters en iedereen die achter de poort woonde. De poorten sloten achter de ridders en toen ze eens rond keken, wisten ze niet wat ze zagen. Dit was geen gewoon kasteel, want in welk kasteel zijn er kabelbanen, zwembaden en luchtkussens? Wat de ridders niet wisten, was dat het kasteel er nog niet eens zo lang stond. Een nachtje slapen terug waren de bessemers al begonnen met het voorwerp van de bouw. Gaten werden gegraven voor de modder- en glijbanen, kisten gestapeld, zwembaden opgezet en speelvelden werden afgezet. De brandweer vulde de zwembaden en klokslag twaalf uur was het speelkasteel klaar. Het leek wel een sprookje... Dat vonden de ridders van de Beierse tafel in elk geval ook en ze stuurden de hoofdleiding een handgeschreven brief waarin ze alle kinderen uitnodigden om vandaag samen met hen te komen spelen in het kasteel. Natuurlijk ging de hoofdleiding op deze uitnodiging in. En zo geschiedde in het jaar 2016, 775 jaar na het ontstaan van Maasbree, dat de kinderen uit dit nederige dorpje neerstreken op de Vlasbemt. Elke groep legde de spullen bij elkaar in de speeltuin en daarna kon het immense kasteel verkend gaan worden. Van ver af was de metershoge waterglijbaan al te zien. De wachtrij was meterslang, want er waren veel durfals die de glijbaan met de schans aan het einde wel aandurfden. Voor de jongere ridders was er dit jaar ook een kleinere versie van deze monsterglijbaan. KVW en vies worden vaak in een zin genoemd. En dat werd ook vandaag waar gemaakt. Mening kind smeerde zich in met de modder of sleurde de groepsleiding mee het modderbad in. In het begin stribbelde de leiding nog wat tegen, maar stiekem wilde ze net zo graag door de modder rollen als de varkens... uh... de kinderen. Schoon worden was ook geen probleem. Je moest er alleen de weg voor weten. Eerst moest je door de zeep gaan glijden en daarna kon je schoongespoeld worden. Dit ging op twee manieren. Je kon voor

24


de verrassing kiezen, en op de kiepbalk boven het zwembad gaan zitten. Want niemand wist wie er als eerste kopje onder zou gaan, jij of de ander. De andere optie om weer heerlijk schoon te worden, was het duel op de balk. De sterkste bleef nog even op de balk zitten. Vies, maar wel slim, want het water in het zwembad was nou niet bepaald graadje subtropisch zwembad. Eerder koelkast. Onder de luifel van de vrachtwagen hing de geur van de overheerlijke wafels die de dames ook dit jaar weer voor alle ridders bakten. Had je liever een hamburger, dan leverde je de rode bon in en kon je smullen van een heerlijk stuk vlees. Ranja was er in overvloed en dat was maar goed ook. Ridders zijn echte drinkers. Het liefst drinken ze ranja zo uit het vat. Hoofd eronder en kraantje open. Om het niet helemaal uit de hand (of het vat) te laten lopen, waren er speciaal voor de gelegenheid bekertjes. Een extra, onvoorziene activiteit, was de wasstraat. Iedereen zat op de weg en moest zich zo klein mogelijk maken. De plensbui, die gelukkig gauw overwaaide, waste bij iedereen het laatste boszand achter de oren vandaan. Maar wie had zich zo klein kunnen maken dat die ondanks de regen toch nog een droog plekje had? Waar het echt op ging, was de mogelijke kans op onweer. Gelukkig bleef het bij water. Blikgooien ging ontzettend goed en pulschuiven was de ridders natuurlijk ook op het lijf geschreven. Op de drie luchtkussens werd lekker gesprongen. Wie liever van het uitzicht wilde genieten, ging in de rij staan voor de kabelbaan om vervolgens pijlsnel over het binnenplein van het kasteel uit te kunnen kijken. De hele week hebben de kinderen gewerkt aan hun ridderkwaliteiten. Zo ook het goed kunnen richten op de vijand. Vanmiddag konden de kinderen dit nog eens dunnetjes overdoen met de sponskatapult. Dat was te gek! Er gingen zelfs bijna sponsen over de kasteelmuren heen. Wat een kracht in die armen van onze Breetse krijgers. In de zandbak werden kleine kastelen langzaam ook grote kastelen. Alleen of in groepjes werd er volop gebouwd. Een speelkasteel is natuurlijk niet compleet zonder een speciale hoek om je mooi te maken. Je zou het misschien niet zeggen, maar op het binnenplein liepen ontzetten veel lekkere ridders rond en superknappe jonkvrouwen die de hartjes van anderen sneller lieten kloppen. Tjsa, als je wil dat er iemand verliefd op je wordt, of zelfs met je wilt trouwen, dan moet je er natuurlijk op je best uit zien. Je kon je laten schminken, maar er was nog veel meer om jezelf er tiptop uit te laten zien.

25


Koekhappen was ook weer ontzettend gaaf, maar... hield er iemand stiekem het touwtje omhoog? Sterk moest je zijn voor het spijkerbroek hangen. Boven het koude water streden twee ridders telkens tegen elkaar. Wie had de beste spierballen gekweekt deze week en hield de spijkerbroek als langste vast? Over spierballen gesproken, prins Pieter en knecht Madelijf hadden ook weer iets meergemaakt. Het zwaard van prins Pieter zat vast in een blok. Maar hoe hij er ook aan trok, er was geen beweging in te krijgen. Zou het onze ridders wel lukken het zwaard uit het zware blok te krijgen? Op het binnenplein kon je ook zaklopen of de klimwand bedwingen. Met grote voorzichtigheid werd met handen en voeten gezocht naar de stenen op de kasteelmuur die houvast boden. Want eenmaal boven was het uitzicht fantastisch. Rond half vier kwam het grote feest achter de poorten op de Vlasbemt al weer ten einde. De brandweer kwam het water weer uit de baden halen en sommige ridders vonden dat nog het leukste spel. Het water spoot natuurlijk alle kanten uit. Een verkoelende bui na een dagje keihard spelen. En dan de afsluiting. We zouden bijna vergeten dat we op een missie zijn deze week. Koning Karel de Kale en koningin Klara waren ziek geworden omdat iemand iets aan de feestdrank had toegevoegd. Er waren al aanwijzingen gevonden die iedereen op het spoor naar de dader hadden gebracht. Jawel hoor, daar kwam koning Karel de Kale aan met een foto van de dader. Het was een van de schildknapen. Hij werd gelijk herkend en door een tweetal sterke bessemers in het schavot gezet. Net als veel van de kinderen en hun leiders eindigde deze dag van de dader vies en vuil van de modder. Snel naar huis dan maar. Eten, douchen en naar bed. Want dan is het weer gauw morgen en gaan we er met zijn allen voor om ook van die laatste dag nog een groot feest te gaan maken.

26


Zaterdag Vogelrock (Allen) Lekker relaxed en stiekem ook wel een beetje vermoeid trokken de legioenen vanmorgen nog op expeditie naar het Dรถrperfeld om vogeltjes te spotten. Inderdaad, je leest het goed. Onze stoere helden gingen vanochtend vogeltjes kijken. Tegen half elf zaten alle groepen op het grasveld te wachten. Ze hoefden namelijk niet zelf met een verrekijker voor de ogen op zoek naar mussen en mezen in de bomen. Nee, speciaal voor de ridders was er iemand naar Maasbree gekomen en hij had een aantal roofvogels meegenomen. Op de uitgestrekte vlakte voelden de kinderen hoe de vogels vlak over hun hoofden heen suisden wanneer ze van de ene valkenier naar de andere vlogen. De vogels leken zo ontzettend dichtbij, dat sommige groepen helemaal ineen doken op het moment dat de vogel over vloog. De valkenier zette de vogel op de arm van een van de kinderen en de liet de vogel daarna van de ene arm naar de andere vliegen. Aan de gezichten was te zien dat sommigen het wel een beetje eng vinden, maar ze deden het toch maar even. Spannend was het ook om te zien hoe zo'n roofvogel zijn prooi vangt. Twee kinderen uit het publiek mochten helpen. Met een nepprooi aan een touwtje moesten ze, om de beurt, over het veld gaan rennen. De kinderen waren de zogenaamde muis waar de vogel op ging jagen. De nepprooi leek wel op een konijn. Op het teken van de valkenier begon de jongen rennen. Toen het touw strak stond, schoot de prooi ook naar voren en meteen kwam ook de vogel in actie. Toen de vogel de prooi te pakken had, beschermde hij die goed. Want net als kinderen die een snoepje kregen, gaf de vogel zijn prooi ook niet zomaar af. Een meisje mocht het ook nog eens proberen. Net als de jongen was ze sneller bij aan de andere kant van het veld dan dat de roofvogel zijn prooi te pakken had. De kleinere vogels mochten gevoerd worden. Wederom waren er twee kinderen die mochten assisteren door op verschillende plekken op het gras wat voer neer te leggen. Dat voer werd snel door de vogel opgespoord en opgegeten.

27


Aan het einde was het afgelopen. Dat heb je wel eens met eindes. Met een lekker zakje chips als dank voor de aandacht zochten alle groepen zich een plekje om zich (rustig) voor te gaan bereiden op de optocht en de afsluiting van dit KVW.

Optocht & Afsluiting (basisschoolgroep 2 t/m 8) Wat het begin had moeten worden van een feestelijke week, werd een mysterie dat opgelost moest worden. De week die voor de dorpelingen een groot feest had moeten zijn, werd er een van de schouders en onder zetten en vooral goed opletten. Wie om je heen kun je nog vertrouwen en wie niet? Wie of wat deed er iets in de feestdrank van tovenaar Breelijn waardoor koning Karel de Kale en koningin Klara er zo slecht uitzagen nadat ze ook maar een slokje van de feestdrank geproefd hadden? Samen met Wirwar de hofnar gingen de trouwe onderdanen van de koning op zoek naar dit duistere figuur. Vanuit verschillende plekken in Maasbree trokken de legioenen erop uit en voerden orders uit van de koning. Allemaal met een en hetzelfde doel: de dader vinden. Inmiddels was het zaterdag geworden. Legioenen waren moe gestreden. Soms zelfs gehavend uit de strijd gekomen. Want dat was het de afgelopen dagen wel. Nu maakten ze zich op voor de feestelijke parade door het dorp. De ridders waren niet klein te krijgen deze week en lieten zich door niets en niemand uit het veld slaan. Zo wisten ze de dader te pakken. Nu was het tijd voor feest! En dat werd het. Er was muziek en met geschminkte gezichten trokken de ridders door de Breetse straten. Aangevoerd door koning Karel de Kale en koningin Klara die hoe dan ook trots waren op zulke strijders. Langs de kant van de weg, de dorpelingen die de bonte stoet stonden toe te juichen. Ook zij waren trots op de jongens en meisjes die zich deze week helemaal gegeven hadden. Niet voor niets zou later nog blijken. Op het plein verzamelde iedereen zich. De koning, de koningin en hun gevolg en uit verschillende straatjes stroomden de dorpelingen toe om niks van dit spektakel te gaan missen. Ze vormden een haag rondom de legioenen. Er werd luid geapplaudisseerd voor de legioenen die zo kranig gestreden hadden, maar ook voor iedereen die ervoor gezorgd had dat de groepen zonder tegenslag ten strijde konden gaan trekken.

28


Koning Karel de Kale, Koningin Klara, Wirwar de hofnar en Breelijn waren vol lof over de kinderen en hun leiders en leidsters. Want ze hadden deze week toch een aantal aanwijzingen verzameld waarmee gisteren al de dader gepakt kon worden. Het was een van de schildknapen. Waarom hij geknoeid had met de feestdrank? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Het belangrijkste was dat de schuldige gevangen zat in de kelders van het kasteel en nooit mee vrij zou komen. Daar zaten alle legioenen van de koning op het plein. Ze hadden deze week allemaal een naam gekregen en die werden nog een keer allemaal opgenoemd. Hoewel de ridders veel op de slagvelden zijn geweest, was het ze gelukt om zich voor deze speciale gelegenheid prachtige te verkleden. Koningin Klara kon dit zo waarderen dat ze er spontaan prijzen voor wilde uitreiken. De groepen 7 (bsg. 2-3), 27 (4-5-6) en 44 (bsg 7-8) wonnen een heerlijke prijs. Voor koning Karel en koningin Klara was dit het moment om de feestelijkheden te beĂŤindigen. 775 jaar Maasbree, dat is niet niks. Daarom werden de legioenen nog een keer getrakteerd op ijs, als dank voor het oplossen van het mysterie. En niet te vergeten, de groepsfoto van het eigen legioen. Maar nu was het de hoogste tijd. Iedereen was wel toe aan rust. En dat geschiedde. Langzaam viel de avond over Maasbree. De koning en de koningin vertrokken weer naar hun kasteel en dronken er een glaasje op de goede afloop. De ridders gingen voor het eerst deze week in bad en sliepen daarna als rozen. Ze droomden van de strijd. De jonkvrouwen droomden van die ene knappe ridder, de ridders droomden van die ene mooie jonkvrouw. En bovenaan de hemel wierp de maan zijn schaduw over de Breetse huizen. Het dorp was in diepe rust. Want morgen was het opnieuw feest. Dan gaat de os aan het spit.

29


Achter de schermen: de bossen De foto's op de volgende bladzijdes laten zien wat zoal gebeuren moet voordat de KVW-groepen in de bossen op de Zandberg en Kesselse Bergen aankomen. Een "b, ij, z, ondergoed, bijzonder goed" is voor al deze mensen dan ook wel op zijn plaats.

30


31


De bessemmers Een onvergetelijke, maar vaak ook spannende dag is de donderdag. Dan gaan de groepen naar het bos waar elk jaar weer van alles gebeurt. Zonder de bessemmers, die al eerder in de week beginnen met de voorbereidingen zoals het uitgraven van de zeephellingen in beide bossen, het opbouwen van de kabelbanen enz., zou het plezier voor de groepen op donderdag nooit zo groot zijn.

32


De hoppers De grote bouwwerken zijn in handen van de bessemmers, de hoppers zorgen voor de aankleding. Vanaf de eerste dag moet er hard gewerkt worden aan attributen die soms nog dezelfde dag nodig zijn op een van de spellocaties, maar ook later in de week zoals in het grote en kleine bos.

33


Figuranten De figuranten brengen de verhalen in de bossen pas echt tot leven. Vanaf zes uur 's ochtends worden in het Maf de eerste figuranten geschminkt door tal van vrijwilligers. Alles wordt er uit de kast gehaald om iedereen er zo echt mogelijk uit te laten zien.

34


Sponsoren De activiteiten die elk jaar weer tijdens Kingervakansiewerk Maasbree georganiseerd worden, zouden nooit hebben kunnen plaatsvinden zonder de sponsoren. Al die sponsoren zijn we dan ook enorm dankbaar voor hun (financiële) bijdrage aan de KVW-week. Hieronder een overzicht van de sponsoren die het KVW van 2016 mede mogelijk gemaakt hebben:

sponsoren Alles Paletti EHBO-BHV Opleidingen BOEZst Café de Mök Café-Restaurant Boszicht Deli Gourmet Catering Gebr. Hermans Loon-, Grondwerk en spuitbedrijf HMB bv Hoveniersbedrijf Herman Vaessen/ Groenrijk Mafcentrum Ossefeesten - Fanfare St. Aldegondis Rabobank Peel, Maas en Leudal Timmerbedrijf Wijnen Van den Broek Hoveniersbedrijf Zwinkels Uitvoering en Verhuur

sponsoren Otos LMR Systems P. Daemen bv Pure Ingredients Recreatiepark Breebronne RL-Design

35


sponsoren Anke Visueel Vertaler Bouw- en Timmerbedrijf Leo Janssen Box Cleaning Service Cartoon Frank Cazoom Import bv Coop Maasbree Natasja Vaasen Projecten

sponsoren Agrarisch dienstenbedrijf Erik Peeters Autobedrijf Ron van de Laar Café de Poolbar DA Drogist Dike Farm Paintball games Garage Ebos Hermans Machines bv LR & PC De Cowboys Manders bv MIFA Aluminium bv Mpr Truckparts bv Ortmans Holding bv Peter Engels Racingteam Hendriks Ruud Verhaag - Licht | Geluid | Beleving Vaessen Wonen Van Meijel Bloembollen Van Roy Productions Wil Holthuijsen beheer

36


sponsoren Aquafun bv Autobedrijf Broekmans Autorijschool Renske Leenders Baggy Bash Bakkerij Broekmans Bart's Tuin- en Klusbedrijf Bekkerie 't Bruedje bv Bloemenhofje Brandweer Maasbree Bruynzeel Storage systems bv Cesar 2 Move Chantal Zingt Chapoo Kappers CV d'n Hab Dave Duijf Tuinbouw bv De Haardstede Dierenkliniek Peel en Maas Dirkx Electronics Djeenz Duijf Sanitairspecialist Duijf, Hay Elektro Limburg bv Eurosteel bv Fresh Valley Garage de Bong Garage J. Coenen Geert v/d Sterren Gertie Cox totaal cosmetiek Head Affair Hermans DHZ Meijel Het Maasdal Hoëswinkel ANNE & CO Hoveniersbedrijf Bert Sijbers ILM elektrotechniek Jong Nederland Jumpfun springkussenverhuur Kapsalon MOOI Kapsalon Therese Kids Place Kindercoachpraktijk HELLO U! Laura Bloemen en Decoraties Laviesense Linda's schoonheidssalon

37


Loonbedrijf Bruynen en zonen bv Manders Aardbeien Rooth Mondhygienistenpraktijk Maasbree Niens Horeca Oriental seeds bv Partyservice Maasbree Pastoor - Parochie Aldegundis Praktijk Gaaf Previon Regiobank Maasbree Restaria Maasbree Restaurant de Flierenhof Ria Joosten catering & evenementen Schutterij St. Martinus Snackwagen Maasbree Theelen Holland Trimsalon Akyla Vaemke Voedings- en dieetadviesbureau Marjon Tielen - Werts W. Daemen Transport West Plant Group Wijnen bouwmaterialen Wildbeheereenheid

Iedereen die op zijn manier een bijdrage heeft geleverd aan KVW 2016 heel erg bedankt. HIER HAD U OOK BIJ KUNNEN STAAN!

38


Profile for KVW Maasbree

KVW 2016  

Samenvatting van de gebeurtenissen tijdens KVW 2016 - Maasbree - Kindervakantiewerk

KVW 2016  

Samenvatting van de gebeurtenissen tijdens KVW 2016 - Maasbree - Kindervakantiewerk

Advertisement