__MAIN_TEXT__

Page 1

Co

1


Inhoud Inhoud ..................................................................................................................................................... 2 Dagverslagen ........................................................................................................................................... 3 Maandag.............................................................................................................................................. 3 Dinsdag ................................................................................................................................................ 8 Woensdag.......................................................................................................................................... 11 Donderdag ......................................................................................................................................... 13 Vrijdag ............................................................................................................................................... 17 Zaterdag............................................................................................................................................. 19 Samenvatting KVW ................................................................................................................................ 22 Achter de schermen: de bossen ............................................................................................................ 23 De bessemmers ................................................................................................................................. 24 Figuranten ......................................................................................................................................... 26 Sponsoren.............................................................................................................................................. 27

2


Dagverslagen Maandag Opening (basisschoolgroep 2 t/m 8) Kinderen, zwaaiend met een vliegtuigticket voor de kerk. Dat belooft een heel stil KVW te gaan worden wanneer al deze kinderen juist nu op vakantie gaan naar een ver en warm land. Wel begrijpelijk, want met deze grijze lucht zou jezelf ook niets liever willen dan een wit strand onder een blauwe hemel? Maar niets is minder waar, want dit jaar kan er gereisd worden met KVW Airlines. En reizen met KVW Airlines staat garant voor een spannende reis vol avonturen over heel de wereld. De stewardessen namen bij binnenkomst de meegebrachte tickets in ontvangst waarna iedereen zich een plekje kon uitzoeken. Toen was het wachten op het vertrek van vlucht KVW-52. Het duurde even, maar toen hoorden de kinderen een muziekje door de intercom, gevolgd door een stem die iedereen wees op de veiligheidsinstructies. De bagage moest onder de banken, iedereen moest goed rechtop zitten en zich goed vasthouden. En zo waren er nog een paar instructies die tegelijkertijd ook door de stewardessen werden uitgebeeld. Eindelijk was het moment daar. De motoren werden gestart. Alleen wilde dat nog niet zo lukken. Meerdere malen werd geprobeerd de motoren aan de gang te krijgen. Samen met de andere passagiers (waaronder een skiĂŤr, een duiker, en een foute Hollander) wachtten de kinderen vol spanning af. De professor had al aan de kinderen uit gelegd hoe de Brelerportatiemachine, de machine om mee te reizen, werkte. Ook voor hem was het spannend, want de Brelerportatiemachine was nog nooit getest. Paniekerig startte de professor de Brelerportatiemachine nog een keer en toen...

3


Iedereen keek om zich heen. Ze zaten toch nog steeds in de kerk van Maasbree hoor. Maar kwamen al die mensen vandaan? Uit de Brelerportatiemachine kwamen er juist nog meer mensen bij. Een Spanjaard, een Chinees, Een Mexicaan en nog veel meer toeristen stonden verbaasd te kijken. Want ze hadden geen idee hoe ze hier, in de kerk van Maasbree, terecht gekomen waren. Maar niet alleen de vraag "Hoe komen wij nu hier?" werd gesteld, maar veel belangrijker nog was de vraag "Hoe komen wij weer thuis?". Die vraag kon ook de professor zomaar niet beantwoorden. En al die toeristen weer veilig thuis op de bank te krijgen, dat ging hem nooit alleen lukken. Een blik in de kerk stemde hem gelukkig. Al die kinderen die daar zaten , die zouden hem toch wel willen helpen?

Breelympische spelen (basisschoolgroep 2 en 3) Het was een drukte van jewelste in het stadion. Miljoenen regendruppels vielen naar beneden. Dat hadden we natuurlijk liever niet gehad, maar ja... Veel leuker dan al die regen druppels waren al die kinderen die ondanks de regen zo enthousiast waren. Want vandaag startte de Breelympische spelen. Maar wat een drama! Twee topspelers die mee zouden doen aan het kogelstoten, hardlopen en hoogspringen waren zo fanatiek aan het oefenen dat ze geblesseerd raakten. Kunnen de spelen dan niet meer doorgaan? De topspelers kwamen gelukkig op het goede idee om jullie om hulp te vragen. De sportiviteit straalde van de vele gezichten in het stadion af. De strijd om de medailles kon beginnen.

4


En dat was niet altijd even gemakkelijk. Je evenwicht bewaren op een dolle stier, je moet het maar kunnen. Het buikschuiven was echt wel vet, en wat kwamen jullie ver. Dat er veel medailles vergeven konden worden, was al snel duidelijk. Maar waren er wel genoeg? De goudsmid verklapte het geheim en leerde de kinderen hoe medailles worden gemaakt worden. Iedereen kon zo zijn eigen medaille maken en omhangen. Op de survivalroute werd het uithoudingsvermogen van deze kleine kanjers getest. Onverwoestbaar leken ze. De zeephelling leek ook geen problemen op te leveren en bij sommigen zat het schuim tot in de haren. Maar dat was een ander spel. De ranja en de frikadellen hadden deze jonge sporters dan ook dik verdiend. In het Holland House werd de overwinningsdans geoefend. Als een echt team werd er samengewerkt om een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Dat die soms omviel, was niet erg. Meteen werd er opnieuw begonnen zonder de moed te laten zakken. Aan het einde van de middag zaten de geblesseerde sporters met verband om hun hoofden, armen en of benen te kijken naar de strijddans van de kinderen. Al die geschminkte, blije gezichten. Dat werkte toch wel heel aanstekelijk. Ze kunnen niet langer blijven zitten. De energie giert door hun lichaam en de pijn verdwijnt! Er kan weer getraind worden voor de volgende spelen.

Spektakel in de kou, op de savanne en in het moeras (basisschoolgroep 4, 5 en 6) Gelijk op de eerste dag werden de kinderen van de basisschoolgroepen 4, 5 en 6 duchtig op de proef gesteld. Zouden ze in staat zijn om de kou te trotseren, te overleven op de uitgestrekte savanne en in het moeras? En al die regen? Zouden ze de handdoek in de ring gooien, of lieten de kinderen zich door die fikse buien niet tegen houden? Dat laatste was het geval, al moest er wel even geschuild worden voor al dat water dat van boven kwam... Maar ach, later zouden ze toch ook nat worden. En dan nu het land en het water. Een uitputtende strijd moest er geleverd worden, want wie dacht klaar te zijn nadat hij/zij van de glijbaan te zijn gekomen, kwam bedrogen uit. Eenmaal aan land geklauterd moest er door de modder getijgerd worden.

5


Het was een heuse strijd tussen de groepen. Sponzen werden over het zwarte zeil gegooid in de hoop iemand van de andere groep te raken. Het recht van de sterkste gold op de balk. Was je het doetje, dan ging je kopje onder in het koude water. Niet onbelangrijk bij survivallen is het vinden van eten. Want in de barre omstandigheden waar de groepen in verkeerden, moest ook eten gevonden worden. Dat was niet zo moeilijk, er hoefde maar op de geur van heerlijke frikadellen te worden afgegaan. De buikjes konden worden gevuld. Met volle maag, of juist nog een rammelende, moesten de latten onder gebonden worden om te skiĂŤn. Welke groep kwam als eerste over de streep? Samenwerken was heel belangrijk bij de balanceerproef met de knikker. Natuurlijk ontbrak ook de vertrouwde KVW-zeephelling niet tijdens de survival en konden de groepen hun vlag verven. Aan het eind van de dag trokken de survivallaars, besmeurd met modder, verf en de schuim nog in de haren, terug naar het dorp.

Te land, ter zee en in de lucht (basisschoolgroep 7 en 8) Een reis over de wereld. Dat gaat te land, ter zee en via de lucht. De groepen 7 en 8 hebben dat vandaag morgen ervaren op de Kockerse. En op die eerste KVW-dag moesten de groepen het gelijk tegen elkaar gaan opnemen.

6


Een uitputtende strijd moest er geleverd worden, want wie dacht klaar te zijn nadat hij/zij van de glijbaan te zijn gekomen, kwam bedrogen uit. Eenmaal aan land geklauterd moest er door de modder getijgerd worden. Op een andere plek moest je behendig zijn, maar ook balans kunnen houden. Leiders, maar ook kinderen eindigden vroegtijdig in het water, want de mat op het water golfde mee bij elke stap. Ook de evenwichtsbalk was niet ieders favoriet. Niet alleen in en naast de beek gebeurde van alles, ook boven het water waren de groepen actief op het klimrek met als doel, droog aan de overkant komen. De touwbrug was volop in beweging en de tocht met het slingertouw eindigde veelal in het water. Tussendoor konden de kinderen en hun leiders hun tanden zetten in een overheerlijke hamburger. Krachtvoer dat ze wel nodig hadden op een dag als vandaag. Want om op hoge snelheid met een surfplank door het water te peddelen, heb je de nodige spierkracht nodig. Niet te stoppen waren de kinderen. Wanneer de vlaggen omhoog gingen, werd er doorgewisseld. Nieuwe groepen kwamen bij de stormbaan waar geklommen moest worden en de autobandenproef wachtte. Het buikschuiven kende een nieuw element. De pionnen moesten voorbij gegaan worden waarna er nog 25 meter gezwommen moest worden. Ondanks het weer kregen sommigen toch een kleurtje. De verregende verf werd vol overgave op de leiders en een aantal kinderen gesmeerd. Daarna was het tijd om de groepen te verzamelen en op zoek te gaan naar de fietsen die soms centimeters diep in het water stonden. De terugreis kon beginnen.

7


Dinsdag De reis vol verrassingen (basisschoolgroep 2 en 3) Wat een dag! Dat moeten Beppie en Sjaak vanmiddag gedacht hadden. Ze hadden zich de reis die ze gingen maken, heel anders voorgesteld. Ze waren van plan om heerlijk tot rust te komen op camping Wilgenhof. Maar helaas liep dit anders, want ook de kinderen van KVW Maasbree waren er ook. En een herrie dat die maken konden... Toen het niet slechter kon, kwam ook postbode Pieter Post met nog slechter nieuws. In de grote envelop die Pieter bij zich had, zat een opdracht voor Bep en Sjaak. Het was een lijst met alle spullen die ze nodig hadden om hun reis voort te kunnen zetten. Bep en Sjaak hadden al helemaal geen zin om tijdens hun vakantie spullen te moeten gaan verzamelen. Daarom hebben ze lief aan de kinderen gevraagd of zij misschien wilden helpen. Het antwoord weten we natuurlijk al... De groepen begonnen allemaal aan hun eigen reis, zoek naar de spullen. Net als maandag konden de kinderen weer buikschuiven en apenkooien. Op skippyballen moest er een parcours afgelegd worden. De estafette was ook spannend, maar ook wel moeilijk, want wanneer je met je been aan iemand anders vastgebonden bent, loopt dat een stuk lastiger.

op

Slim dat ze zijn, deze kinderen. De quiz was voor veel groepen een makkie. Al die inzet van vandaag werd dan ook beloond met ranja en een frikadel. Aan het einde van de dag was alles verzameld voor Sjaak en Beppie. Wat waren ze blij, nu konden ze eindelijk weer verder met hun reis. Maar... er toen bleek dat er nog iets ontbrak. Gelukkig had ook een groepsleider post gekregen met daarin de aanwijzing. Al gauw werden de zonnebril in de tent gevonden en konden Sjaak en Beppie verder met hun reis. Stiekem zullen ze die Maasbreese herrieschoppertjes toch wel dankbaar zijn geweest! Maar wat wil je, zoveel kinderen die zo enthousiast zijn... Daar hoort gewoon een beetje herrie bij.

8


Te land, ter zee en in de lucht (basisschoolgroep 4, 5 en 6) Na goed uitgerust te hebben na de zware survival van maandag, waren de groepen 4, 5 en 6 er weer helemaal klaar voor. Te land, ter zee of in de lucht, dat kon ze niks schelen. De hele wereld konden ze aan. Tenminste, dat dachten ze... Het klim-en klauterparcours was gelijk een hele uitdaging. Een wiebelende touwbrug en het slingertouw waarmee ook lang niet iedereen droog de overkant haalde. Maar dat mocht de pret niet drukken. Nat werd je toch! En vies, want natuurlijk was er ook modder. Wanneer je van de glijbaan af ging, kwam je terecht in het water en moest je, wanneer je weer op de wal stond, een stuk tijgeren door de modder. Daar kom je niet schoon uit! Wat modder spoelde er dan wel weer een beetje af bij de bommetjescompetitie. Wie kon het water het hoogste laten opspatten? Leiders? Of toch de kinderen. En we hadden nog zo gezegd... De hamburgers vonden gretig aftrek en ook menig bekertje ranja werd leeggedronken. Want waar hard gewerkt wordt, moet ook goed gegeten worden! Samenwerken was heel belangrijk bij de balanceerproef met de knikker. Natuurlijk ontbrak ook de vertrouwde KVW-zeephelling niet tijdens de survival en konden de groepen hun vlag verven. De leiders hadden het zwaar. Met een van de kinderen op de brancard moesten ze een parcours afleggen die deels door het water ging. Doorlopen, want anders zakte je weg in het zand op de bodem... Wat hoger boven het wateroppervlak klauterden groepen over het klimrek, onderweg naar de overkant. De verbondenheid was groot. Soms letterlijk, want tijdens het tweelingvoetbal waren kinderen/leiders uit een groep met de armen en benen aan elkaar vast gemaakt. Gescoord worden moest er ook bij het hockeyen en het piontrefbal. Als een team gingen de groepen de spellen af, telkens wanneer de vlaggen omhoog gingen, werd er gewisseld. Totdat de vlaggen voor een laatste keer gehesen werden. Een beetje moe (al wilden ze dat niet toegeven) konden de kinderen hun spullen weer gaan pakken.

9


Survival in de kou, op de savanne en in het moeras (basisschoolgroep 7 en 8) De reis over de wereld bracht de kinderen van de groepen 7 en 8 op de uitgestrekte savanne en het zompige moeras van de Breukerheide. Zou het ze lukken om vandaag het hoofd boven water te houden tijdens de survival? Dat het niet gemakkelijk zou worden, hadden ze misschien al gehoord van de groepen 4, 5 en 6 die gisteren op dit ruige terrein aan de bak moesten. Voor de groepen 7 en 8 zou dat niet anders zijn. Tot aan hun bek (en misschien wel verder) in de drek... Survivallen op het hoogste niveau op de lange stormbaan. De modder zat overal. Spetters vlogen in het rond tijdens het skippybalvoetbal. Alles om te winnen, want het was vandaag een strijd tussen de groepen vandaag. Touwtrekken, spons gooien en het gevecht op de balk die vaak genoeg eindigde in het koude water. Het klimparcours was een uitdaging van een ander kaliber. Nadat de kinderen goed gezekerd waren, kon de klim via het net en de touwlader die nog al wiebelde, beginnen. Terwijl de ene groep de hoogte opzocht, dook een andere groep de sneeuw in. Met het schuim in de haren (en de buit in de handen?) kwamen ze daar weer uit. Overleven is natuurlijk onmogelijk wanneer er niks te eten is. En de echte survivallaar zorgt voor zijn eigen eten. Het is een kwestie van zoeken... naar de rokende barbecue met lekkere frikadellen. Een bekertje ranja erbij voor de verkoeling om er vervolgens weer tegenaan te kunnen op de zeephelling of de trampoline. Met een buik gevuld met frikadellen en ranja is springen nog een hele belevenis! In de looprol was de samenwerking belangrijk, want niemand wilde struikelen over de voeten van een ander. Maar snelheid was ook belangrijk want de groepen wilden niet van elkaar onder doen. Aan het eind van de middag zat de survival erop en konden de leiders hun survivalkanjers weer verzamelen..

10


Woensdag Reis naar Kitskensberg (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Toen kinderen uit de basisschoolgroepen 2, 3 en 4 na de opening de tent uitkwamen, stond er al een hele rij bussen klaar. Want het was woensdag en dat is de dag van het uitstapje. De groepen zochten zich een plekje in de bus, neuzen tegen het raam gedrukt om te zien of pappa's, mamma's, opa's of oma's in de buurt waren om naar te zwaaien. Langzaam zette de stoet zich in beweging en ging de reis naar Roermond om er een lekker dagje te kunnen spelen en ravotten in de speeltuin Kitskensberg. En dat gebeurde ook. Elke groep zocht zijn plekje op en sommige tassen gingen al open voor een eerste pakje drinken of een broodje. Al gauw was iedereen aan het spelen. Bij het zwembad was het lekker weer, het zonnetje hing precies boven het water. Maar ook bij de andere speeltoestellen hadden de kinderen het naar hun zin. Bij het grote kasteel, boven op de berg, waren veel kinderen terug te vinden. De strijd om de troon die uitkijkt over de speeltuin, leek te zijn begonnen. Achter de berg lag de doolhof waren niemand leek te verdwalen, wat maar goed ook was, want je zou een lekker ijsje toch niet willen mislopen. Toch? Het was zo'n feest in de speeltuin dat sommige kinderen kun meegebracht eten vergaten. Gelukkig waren er dan nog de leiders en leidsters die daar weer aan dachten zodat de kinderen met gevulde buikjes lekker konden spelen. Het speelfeest kwam ten einde toen alle groepen weer moesten verzamelen. De bussen stonden al klaar voor de reis. Voor sommigen was dat nog te vroeg, anderen deden stiekem toch al even een oogje dicht op de terugreis. Dromen van een geweldige dag misschien?

11


Reis naar Breebronne (basisschoolgroep 5, 6, 7 en 8) Het is weer woensdag en dat kan maar een ding betekenen! Dan gaan we lekker weg. Nadat de bussen met de groepen 2 t/m 4 vertrokken waren naar Roermond, mochten ook de groepen 5 t/m 8 weg. Niet zo ver, maar weg is weg. Voor de groepen 5 t/m 8 betekende dat wel een stukje fietsen om vervolgens op Breebronne de strandlakens uit te kunnen leggen. Een hele dag in het vooruitzicht waarop lekker kan worden gespeeld, gezwommen, ... Bedenk zelf maar wat er allemaal mogelijk is met zoveel water en zand om je heen. Nadat de groepen zich een plekje veroverd hadden op de ligweide, ging iedereen zijn eigen weg en zochten vriendjes of vriendinnetjes elkaar op om samen te gaan zwemmen. Was het even wat frisser, dan werd de handdoek omgeslagen en werd er iets gedronken of gewoon gekletst met elkaar. Anderen zochten elkaar op bij een van de speeltoestellen of op het strand. Daar werd ook gevoetbald door groepjes kinderen met leiders. In de loop van de middag werden de leiders bijeen geroepen om voor iedereen in de groep een lekkere traktatie te komen halen. Niet veel later liep iedereen met een ijsje in de hand om daarna weer het water in te duiken of naar het luchtkussen of de glijbaan te gaan. Toen was het alweer tijd om alles bij elkaar te gaan zoeken. De rommel werd opgeruimd waarna er begonnen kon worden aan de fietstocht naar de tent. Eenmaal aangekomen in het dorp, gingen de groepen in de tent hun plekje zoeken. Er waren veel kinderen (en leiders en leidsters...) die uitgeteld op de grond gingen liggen. Het was schijnbaar toch vermoeiend, zo’n dagje niks doen.

12


Donderdag Professor Zweistein en het mysterie van de verdwenen vlindermoer (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Er kan veel gezegd worden van de jongere KVW-groepen, maar echte wereldreizigers zijn ze wel. Dat bewezen ze vandaag maar weer eens toen Professor Zweistein op reis wilde gaan. Hij was al helemaal in de stemming toen de kinderen zijn laboratorium binnenkwamen. Hij jodelt soms of zingt Duitse schlagers terwijl hij zijn koffer inpakt. Tirol is zijn eindbestemming en met zijn uitvinding, de reismachine, kan hij daar gemakkelijk naartoe. De professor werd geholpen door zijn twee klunzige hulpjes om de reismachine op te starten. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Die twee hulpjes waren echt onhandig. Ze botsten tegen elkaar op, zijn iets kwijt (wat ze gewoon vasthouden) en ga zo maar door. De machine wilde echter nog niet starten. Uiteindelijk kwamen ze er achter dat de grote vlindermoer wat beter aangedraaid moet worden. Helaas brak die vervolgens af, maar de hulpjes zeiden dat ze de vlindermoer kunnen repareren. Materialen werden verzameld en er volgde een hele discussie. Niemand die lette op de vlindermoer. En wat er toen gebeurde, kun je wel raden.... Hoe hard de kinderen ook schreeuwden, de professor en zijn hulpjes keken niet op of om toen de leden van een motorbende de sleutel meenamen. Pas wanneer de juiste schroevendraaier gevonden is, hebben ze door dat de vlinder verdwenen is. Gelukkig konden de kinderen de dieven beschrijven en de professor weet wie het zijn. Een dag eerder heeft hij ze ook al gezien bij de machine en dat had hij wel vreemd gevonden. Toen de professor ging jodelen, renden de mannen weg, met de handen op de oren. Zouden ze daar niet tegen kunnen of zo? Er zat niets anders op dan de kinderen op reis te sturen, op zoek naar de verdwenen vlindermoer. Een reis, bleek achteraf, vol avonturen. In BelgiĂŤ mochten de kinderen de leiding met natte sponzen bekogelen. Dat was natuurlijk al gaaf. Maar spannend werd het ook. Want in Amerika moesten de kinderen over een krokodillenkuil omdat ze een verdwaalde kok van McDonalds graag willen helpen.

13


Wie weet zit er ook wel een lekkere hamburger voor de kinderen bij... Of werden ze zelf het maaltje van de krokodillen? De kinderen en de (meeste) leiders waren de krokodillen te slim af en de reis kon worden voortgezet. De groepen kwamen aan in India waar geknutseld werd en in Nederland was er uiteraard een kazenspel. Spannend was het ook bij de Chinese draak. Het volgde land dat de kinderen bezochten, was Maliloe, een land dat in de atlas nog niet is terug te vinden. Bovenin de boom hingen de brokstukken van een vliegding, een utivinding van professor Josty. Lou heeft met het vliegding gespeeld en toen ging het mis. Lou hangt ook nog in de boom en heeft reuze trek en dorst. Met het spetterding schoten de kinderen ruimtewaterwater naar boven en met de plof het astronautenmeel. AustraliĂŤ is natuurlijk het land van de kangaroe. Op skippyballen deden de kinderen en hun leiders deze dieren na en legden een parcours af door het bos. In de Afrikaanse jungle werd er geslingerd als Tarzan tussen de bomen door. Wat ging dat hard! In Spanje kwamen de groepen stieren tegen. Rodeo rijden, geen stieren los door de bospaden gelukkig. En wat kunnen die Breetse kinderen dat goed zeg. Dat er ook hele warme plekken op de wereld zijn, ontdekten de kinderen in Egypte waar ze in de woestijn op zoek moesten naar goudklompjes. Was dat even fijn dat Oostenrijk de volgende bestemming was. Konden de leiders even afkoelen. En de kinderen ook! Natuurlijk werd er gejodeld, want met een luid 'Jodelelahitie!' gleden kinderen en leiders van de zeephelling naar beneden, het liefst meerdere keren! Al die moeite, zou die dan toch voor niks zijn geweest? Nadat alle groepen weer bij elkaar waren, bleek dat de vlindermoer niet teruggevonden was. En dus kon de professor nog altijd niet reizen met de machine. Opeens hoorden de kinderen en de professor iets ritselen... Het was de motorbende met een brommer die ze aan de hand meenamen. Ze bleken de vlindermoer geleend te hebben om hun motor aan de praat te krijgen... En dat lukte! De mannen boden hun excuses aan voor het zomaar meenemen van de vlindermoer en vertelden dat ze het deden omdat ze graag naar Tirol op vakantie wilden. Kenden de kinderen niet nog iemand die daar heen wilde? Ja! De professor! En dat gebeurde ook. Met de professor achterop reed de motorbende weg, uitgezwaaid door de kinderen die geholpen hadden.

14


Pandora's Doës (basisschoolgroep 5, 6, 7 en 8) Een bizar tafereel speelde zich vandaag af in de bossen van de Kesselse Bergen. Het was nog mistig en er hingen maskers... Langzaam trok de mist op en verschenen er nog een meer maskers. De spanning steeg wanneer de kinderen gestommel hoorden. Uit de monden van de maskers kwamen plotseling Dr. Indiana en Mr. Jones tevoorschijn. Maar wat hadden ze bij zich? Het bleek een zak te zijn vol goudklompjes, amuletten, kandelaars enzovoorts. Toen Dr. Indiana en Mr. Jones de kinderen zagen, vertelden ze hen over hun reis over de wereld waarbij ze alle slechte mensen, onderwereldfiguren en foute legendes hebben opgespoord. Die zaten nu allemaal opgesloten in een doos. Pandora's Doës. Daarbovenop staat een kist waarin Dr. Indiana en Mr. Jones hun buit leggen. Door het gewicht van het goud van de amuletten en beeldjes uit de zak, blijft Pandora's Doës dicht en kan er niemand ontsnappen. Wanneer er voldoende gewicht verzameld is, zal de doos in de grond verdwijnen. Dr. Indiana en Mr. Jones hoefden nog maar een gebied uit te kammen. Een laatste gebied. En dat is de tempel van de Kesselse Bergen. Ze liepen naar de tempel toe en verdwijnen uit het zicht. Net op dat moment komen Count Dracula en zijn onderdanen. Ze zagen het goud bovenop Pandora's Doës glinsteren en dachten nog maar aan een ding... Bling! Bling! Ze slopen naar de grote kist en namen hem mee. Met alle gevolgen van dien. Er lag nog wel wat goud, maar was het genoeg om de doos gesloten te houden? Pandora's doës schudde hevig op en neer… Dr. Indiana en Mr. Jones vroegen de kinderen om hulp. Hulp bij het vinden van zoveel mogelijk goud. De groepen trokken allemaal de bossen in, niet wetend wat hen te wachten zou staan. Op zoek naar het goud. Wanneer je het pad maar goed bleef volgen, kon je weinig gebeuren en kwam je vanzelf in de omheinde stad waar er gesmokkeld moest gaan worden. Kogels wel te verstaan. Wederom een gevaarlijke klus die geklaard moest worden. Want werd je gesnapt, dan kon het wel eens de laatste keer zijn geweest dat je de zon had zien schijnen... Op doortocht stuitten de groepen op een kerkhof. Een monnik legde uit dat ze door spreuken op te zeggen, zombies konden bevrijden. Op die manier werden goudklompjes verdiend.

15


Zelf konden de kinderen en hun leiders zich even god wanen. God van het modderbad wel te verstaan, want in een lang gewaad moest er in een grote modderpoel de strijd aangegaan een andere god. Gratie kreeg je alleen wanneer de god werd omgeduwd. Een lastige opgave, maar veel jongens en meisjes lukte het om de god te overwinnen. Op hetzelfde moment, elders in het bos, waagden kinderen zich in de buik van de draak om hem beter te maken. Alleen kinderen, want zij waren klein genoeg om door de kont van de draak naar binnen te gaan. Zouden ze daar nog levend uitkomen? Kwam je uit de draak, dan moest je toch nog vrezen voor je leven. Of in elk geval voor je vrijheid want Yoosoof de slavenhandelaar lag op de loer. En van die stoere gasten uit Maasbree kun je er nooit genoeg hebben als slaaf. De toverdrank van de druïdes van Stonehenge werd ook verkend. Bang voor de effecten van hun eigen toverdrank, durven de druïdes hun artefact er niet uit te halen. Geblinddoekt moeten de kinderen eraan geloven. Hoewel het soms afzien was, smerig of spannend, de groepen slaagden erin om goud bijeen te sprokkelen. Al moesten er acrobatische toeren voor worden uitgehaald, bijvoorbeeld om een levende piramide te bouwen voor Farao Toetancharie XXII. Zijn zweep hing in de boom en alleen op deze manier kon de Farao zijn zweep weer in handen krijgen. De groepen hadden er heel wat voor over om het goud te vinden. Maar is het genoeg? Is er genoeg goud? Die vraag moest er gesteld worden op het moment dat alle kinderen weer bij elkaar gekomen waren. Hadden ze genoeg goud verzameld om Pandora's doës voorgoed te sluiten? Het goud werd verzameld in een grote kist. Maar het goud lokte ook de slechteriken. Zodra ze in de buurt kwamen, steeg er een grote mistwolk op waarin de slechteriken verdwenen. Wanneer de mist weer optrok, was er geen spoor meer van ze te herkennen. Samen met Dr. Indiana en Mr. Jones begroeven de kinderen Pandora's doës waarmee ook aan dit spannende avontuur een einde kwam.

16


Vrijdag Eigen vermaak Voordat de groepen op weg gingen naar de activiteiten, werd de tijd in en om de homes (op vrijdag, maar ook op maandag, dinsdag en zaterdag) op verschillende manieren doorgebracht. Hoe? Kijk zelf!

Met "Piet Hein" de wereld rond (basisschoolgroep 2 t/m 8) De hele wereld op de Vlasbemt. Letterlijk. Want in een paar passen kon je van OceaniĂŤ naar AziĂŤ lopen en van Antarctica (zuidpool) naar Europa was ook in een paar minuten gebeurd. Dat moest ook, want op elk continent waren zoveel spellen, die kon je met een lange reistijd simpelweg niet allemaal spelen. Piet Hein nam ons mee de hele wereld over en de strijd om de gekleurde stickers begon. Hoe meer stickers op je wereldkaart, hoe groter de kans om

17


wereldveroveraar te worden. Stickers kon je verdienen door de strijd aan te gaan met een ander tijdens verschillende spellen. Het werd een spannende reis langs de continenten. Klimmen en klauteren was de specialiteit van Oceanië, maar ook snelheidsduivels kwamen hier aan hun trekken bij de supersnelle kabelbaan. Was je een krachtpatser, dan kon je hier spijkerbroekhangen. Was je daarentegen beter met stokjes, dan moest je in Azië zijn. Want daar eten ze toch met stokjes? Potje sumoworstelen of een gevecht in het modderbad? Geen probleem, in Azië kon dat allemaal. In Afrika kon je een bezoek brengen aan de medicijnman of iets lekkers halen van de braai (een Afrikaanse barbecue). Die hap had je wel nodig, want een wereldveroveraar moet sterk zijn, al is het maar om een spijker diep in het hout te meppen of een hoed zo ver mogelijk weg te werpen in het verre Amerika. Denk je aan wafels, dan denk je aan... Uh, België. Ja, dat kan ook, maar wij dachten aan de dames van Zij Actief die ook dit jaar overheerlijke wafels voor iedereen bakten. Terug in Europa dus waar je jeu de boules kon spelen in Frankrijk of je een heuse toreador kon zijn door op een Spaanse stier te gaan zitten. Niet tam te krijgen die beesten. Was het niet ruig genoeg, dan moest je een potje Brits rugby niet uit de weg gaan. Had je (alweer) trek gekregen, dan hing er vast nog wel wat koek aan de lijn. Wie verder naar het zuiden trok, kwam op de zuidpool terecht. En koud dat het daar normaal is. Viel wel mee vandaag. En dat was wel fijn, want het (koude) water overheerste op dit continent. Levend curling, een hindernisbaan en het happen naar snoep. Het populairst was toch wel het bobsleeën. Veel kinderen (en wat minder leiders en leidsters?) durfden het aan om plaats te nemen in de KVW-bob en met een ontzettende vaart van de helling te gaan om vervolgens met een plons te eindigen in de waterbak. Het was vooral genieten voor iedereen. Tijd werd vergeten, maar niet door de hoofdleiding. Aan alles komt helaas een eind, maar niet voordat bekend was wie er de meeste stickers had verdiend en het grootste deel van de wereld had veroverd. De grootste veroveraar vandaag was de kleur blauw. Iedereen met dezelfde kleur heeft een prijsje gekregen. Daarmee zat deze wereldreis erop. Tenminste voor vandaag!

18


Zaterdag Theater El Magico (basisschoolgroep 2, 3 en 4) Op deze laatste dag kwam er voor de basisschoolgroepen een goochelaar naar Maasbree. Gewoon met de auto, niet uit een hoed getoverd of zo... Op de Wilgenhof wilde iedereen natuurlijk graag vooraan zitten om alle trucs goed te kunnen zien. El Magico, want zo heette goochelaar, had een truc met ringen en een van de kinderen ging heb assisteren. De ringen waren helemaal dicht en toch wist de goochelaar ze aan elkaar te krijgen. Hoe deed hij dat toch? Ook de truc met de gekleurde doeken was geheimzinnig. Bij elke nieuwe truc was de verbazing op de gezichten af te lezen en klonk er een luid "Huh?" vanuit het publiek. Want hoe kon het dat een leider een in een onzichtbaar pakje kaarten een kaart kon omdraaien en dat de goochelaar uit het pakje (dat de kinderen opeens wel konden zien) de omgedraaide kaart kon laten zien? De goochelaar maakte gebruik van de ene assistent(e) na de andere. Elke keer schoten de vingers de lucht in, want iedereen wilde wel een keer helpen bij een goocheltruc. Maar ook van dichtbij kon je niet zien hoe de truc werkte. Sjoerd hielp de goochelaar met een proef met touwtjes en flesjes, terwijl Rik, een van de leiders, het flesje steeds maar niet in de koker kreeg zoals de goochelaar. Een van de kinderen mocht bij een andere proef op de kruk komen zitten terwijl een ander een doos met doekjes vasthield. De jongen op de kruk kreeg een hoofdtelefoon op en moest telkens aanwijzen in welke hand de goochelaar het doekje had dat hem werd aangereikt. Het doekje wisselde snel tussen de handen, maar hij gooide ook doekjes over zijn schouder weg. Telkens wanneer de juiste hand gekozen moest worden, waren beide handen leeg. Het publiek had deze keer snel door hoe de goochelaar dat deed en riep "Hij gooit ze weg!" Maar dat hoor je met een hoofdtelefoon natuurlijk niet. Een truc waaraan iedereen wilde meedoen, was de truc waarbij 50 euro gewonnen kon worden. En iedereen die (te) weinig zakgeld kreeg, mocht zijn/haar vinger opsteken. Eigenlijk gingen alle vingers (ook die van de leiders) de lucht in. Maar, het geld zat in een kistje met zeven sleutels waarvan er maar een paste. De sleutels konden geruild worden met de goochelaar. Xam bleef tot het laatste moment over, maar helaas ging zijn eenmalige zakgeldverhoging aan hem voorbij. Wat niet aan de neuzen voorbij ging, was een lekker ijsje. De groepen en hun leid(st)ers hadden hard geklapt voor de goochelaar met wie ze nog op de foto zijn geweest (voor zijn schoonmoeder). Daarna vertrokken de groepen naar hun home.

19


Reis in vogelvlucht (basisschoolgroep 5, 6, 7 en 8) Een van de laatste reizen die de groepen 5 t/m 8 maakten tijdens dit KVW, bracht hen naar de rand van de woestijn, waar gieren in de brandende zon in een kale boom zitten te loeren naar alles wat eetbaar is. Maar niet alleen gieren, ook andere roofvogels hadden hier een plek gevonden. Iedereen hielde de valkenier goed in de gaten. Met zijn Vlaamse accent en de nodige humor wist hij het publiek van begin tot eind te boeien en op het moment dat hij een van de vogels over de hoofden van het publiek liet vliegen, dook het in elkaar. De kinderen konden de vogel bijna aanraken en misschien voelden ze de vogel wel vlak voor zich heen suizen. De valkenier legde uit dat het belangrijk was om goed te gaan staan wanneer er een roofvogel op je arm zou gaan landen. Door met de zijkant naar de vogel toe te gaan staan kon je met de arm waarop de vogel gaat landen, ook je gezicht beschermen, mocht de vogel kwaad willen doen. En dan ging je toch een stuk minder knap naar huis dan je gekomen was. Nou waren deze vogels niet slechte en de valkenier en zijn hulp letten ook goed op. Uit het publiek werd een aantal kinderen uitgekozen. Ze werden in twee groepen verdeeld en de valkenier liet de vogel telkens van de ene groep naar de andere groep vliegen waar de vogel landde op een van de armen. Je kreeg er een speciale handschoen voor zodat de vogels zijn klauwen niet in je arm vast kon zetten. Dat was wel spannend, vooral om zo'n vogel op je arm te voelen landen. Vervolgens liet de valkenier ook zien hoe een roofvogel zijn prooi vangt. Opnieuw werd er iemand van de kinderen gekozen. Het was een meisje en zij mocht de konijnenoren oprennen en met een nepprooi (dus niet als prooi) over het veld moest gaan rennen. De valkenier telde tot drie waarna Indy het op een lopen zetten. Op het moment dat het touw strak stond, schoot de prooi uit de bak en meteen kwam de vogel in actie. Toen de vogel prooi te pakken had, zorgde hij ervoor dat deze niet meer kon ontsnappen of kon worden afgepakt. Na afloop was er nog even tijd om de vogels te bekijken, maar daarna moesten de groepen toch terug naar hun homes te eten en zich eventueel voor te bereiden voor de optocht.

20


Optocht & Afsluiting (basisschoolgroep 2 t/m 8) Een bonte stoet van groepen, verkleed, geschminkt en aan de stokken de prachtigste vlaggen. Een stoet die steeds groter en groter werd. Met voorop de hoofdleiding en helemaal achteraan de hoppers en de bessemploog. Langzaam zette de groep zich in beweging en trok de optocht via de Baarlosestraat, Dorpstraat en de Westeringlaan naar de Wissel voor de jaarlijkse afsluiting van KVW. Langs de kant van de weg stonden veel mamma's, pappa's, opa's, oma's te kijken naar dit gezelschap dat een hele week lang op reis was geweest en ervoor had gezorgd dat veel van de toeristen die op maandag per ongeluk met de Brelerportatiemachine naar Maasbree waren gekomen, al weer thuis op de bank zaten. Maar nog niet iedereen was weer naar huis. Wie weet kwam dat op de Wissel weer goed. Op de Wissel nam de professor het woord. Hadden de kinderen nog iets gevonden dat kon helpen om de laatste drie toeristen met de Brelerportatiemachine terug te flitsen? Het bleef even onduidelijk maar algauw bleek dat ook de Rus, de Italiaan en de Afrikaan veilig naar huis konden. Wat nu? De optocht, want ook dit jaar liepen daar groepen in mee die prachtig verkleed waren. En dat verdient natuurlijk een prijs. In de categorie basisschoolgroep 2-3, ging Groep 4 er met de prijzen vandoor en in de categorieĂŤn 4-5-6 en 7-8 waren het Groep 24 en Groep 40 die in de prijzen vielen. Was het op het allerlaatste moment toch nog goed gekomen. Maar stiekem wist je toch wel dat het goed zou gaan aflopen? Daar hebben heel veel mensen de afgelopen week wel voor gezorgd. En voor al die mensen was er dan ook een heel hard applaus. De sponsoren, de spelleiders en figuranten, de bessemmers en de hoppers, de hoofdleiding. En... eerlijk is eerlijk... Zonder jullie, kinderen, leiders en leidsters, was het nooit zo'n fantastische reis geworden en liepen al die vreemde toeristen nog steeds door Maasbree. Na het KVW-lied zat de reis er echt op en deze leek te eindigen zoals we maandag (wat lijkt dat alweer lang geleden) begonnen. Met regen. Dikke druppels. En weet je wat zo fijn is na een hele tijd te moeten reizen? Thuiskomen. Aan sommige gezichten te zien, was het ook wel tijd dat er weer in het eigen bed (uit)geslapen kon gaan worden. Het reizen met KVW Airlines was echt een spannende reis over de wereld geweest, maar was op sommige momenten ook wel vermoeiend geweest. Maar het was leuk, en daar gaat het om.

21


Samenvatting KVW Kinderen, zwaaiend met een vliegtuigticket voor de kerk. Dat beloofde een heel stil KVW te gaan worden wanneer al deze kinderen juist nu op vakantie zouden gaan naar een ver en warm land. Wel begrijpelijk, want met deze grijze lucht zou jezelf ook niets liever willen dan een wit strand onder een blauwe hemel? Maar niets was minder waar, want dit jaar kon er gereisd worden met KVW Airlines. En reizen met KVW Airlines staat garant voor een spannende reis vol avonturen over heel de wereld. En dat werd het, want door de Brelerportatiemachine kwamen er allemaal vreemde gasten in Maasbree terecht die natuurlijk ook weer thuisgebracht moesten gaan worden... 's Middags moesten de kinderen en hun groepsleiding gelijk laten zien wat ze waard waren. De basisschoolgroepen 2 en 3 deden mee aan de Breelympische Spelen en gingen voor goud terwijl de groepen 4, 5 en 6 op de Breukerheide moesten zien te overleven. De groepen 7-8 gingen te land, ter zee en in de lucht op de Kockerse. Het weer stelde de groepen nog eens extra op de proef. Zouden ze zich laten stoppen door wat onweer en een flinke plensbui? Dinsdag scheen de zon weer volop. Dat is wel fijn wanneer je, net als de groepen 2 en 3 naar camping mag. Niet om uit te rusten, maar om Bep en Sjakie te helpen met het verzamelen van hun spullen. De groepen 4, 5 en 6 verruilden de Breukerheide voor de Kockerse en was het aan de groepen 7 en 8 om te overleven in de natte en modderige omstandigheden op het ruiterterrein. De dag erna mochten de kinderen en hun leiders er even lekker tussenuit. Met de bus naar speeltuin Kitsensberg in Roermond of op de fiets naar Breebronne om de dag erop alles uit de kast te moeten halen om de problemen in het grote en het kleine bos op te lossen. Want zonder de gestolen vlindermoer kon de professor niet naar Tirol en het goud was toch echt nodig om de slechteriken uit het verleden voorgoed op te sluiten in Pandora's DoĂŤs. De reis over de wereld zette zich vrijdag voort op de Vlasbemt. Daar kon je in een oogopslag de hele wereld overzien, een wereld vol spannende spellen. Modderbaden, knotshockey, de kabelbaan, de rodeo en natuurlijk veel water. Met als (letterlijke) hoogtepunt, de waterglijbaan. De wereld werd veroverd door meer dan 500 dolenthousiaste kinderen! Op zaterdag kwam het einde van de wereldreis al weer in zicht. Nog een paar bestemmingen moesten worden aangedaan. Voor de basisschoolgroepen 2, 3 en 4 was er tovenaar El Magico die de kinderen telkens weer een 'huh?' kon ontlokken, zelfs al stond je met je neus bovenop de truc. Voor de groepen 5 t/m 8 was er voor het eerst in jaren ook weer een voorstelling, en wel een heuse roofvogelshow. De reis om de wereld, het 52e KVW, zat erop. Iedereen verzamelde zich na de optocht op De Wissel. Daar spoelde de regen echter de eerste schmink alweer van de gezichten waardoor de afsluiting kort gehouden werd. Het reizen met KVW Airlines was echt een spannende reis over de wereld geweest, maar was op sommige momenten ook wel vermoeiend geweest. Het was vooral leuk, en daar gaat het om. Het 53e KVW is van maandag 27 juli t/m zaterdag 1 augustus. Wie weet tot dan!

22


Achter de schermen: de bossen De foto's op de volgende bladzijdes laten zien wat zoal gebeuren moet voordat de KVW-groepen in de bossen op de Zandberg en Kesselse Bergen aankomen. Een "b, ij, z, ondergoed, bijzonder goed" is voor al deze mensen dan ook wel op zijn plaats.

23


24


De bessemmers Een onvergetelijke, maar vaak ook spannende dag is de donderdag. Dan gaan de groepen naar het bos waar elk jaar weer van alles gebeurt. Zonder de bessemmers, die al eerder in de week beginnen met de voorbereidingen zoals het uitgraven van de zeephellingen in beide bossen, het opbouwen van de kabelbanen enz., zou het plezier voor de groepen op donderdag nooit zo groot zijn.

25


Figuranten De figuranten brengen de verhalen in de bossen pas echt tot leven. Vanaf zes uur 's ochtends worden in het Maf de eerste figuranten geschminkt door tal van vrijwilligers. Alles wordt er uit de kast gehaald om iedereen er zo echt mogelijk uit te laten zien.

26


Sponsoren De activiteiten die elk jaar weer tijdens Kingervakansiewerk Maasbree georganiseerd worden, zouden nooit hebben kunnen plaatsvinden zonder de sponsoren. Al die sponsoren zijn we dan ook enorm dankbaar voor hun (financiële) bijdrage aan de KVW-week. Hieronder een overzicht van de sponsoren die het KVW van 2014 mede mogelijk gemaakt hebben:

sponsoren Alles Paletti EHBO-BHV Opleidingen Café Restaurant Boszicht Deli Gourmet Catering Gebr. Hermans Loon, Grondwerk en spuitbedrijf Hoveniersbedrijf Herman Vaessen/ Groenrijk Mafcentrum Ossefeesten-Fanfare st. aldegondis Rabobank Peel, Maas en Leudal Recreatiepark Breebronne RL-Design Timmerbedrijf Wijnen

sponsoren Café Drieneke Leenders & Gielen adviseurs Mekkafood Halal Products P. Daemen BV Van den Broek Hoveniersbedrijf Zwinkels Uitvoering en Verhuur

27


sponsoren Autobedrijf Ron van de Laar Bouw en timmerbedrijf Leo Janssen Box Cleaning Service Cazoom Import B.V. HMB B.V. iMagion Cartoons - Frank Wijnen Jumpfun springkussenverhuur Ontwerpservice.nl

sponsoren Autobedrijf Broekmans Café de Poolbar Da Drogist Dike farm Paintball games Garage Ebos Inno+ LR & PC De Cowboys Manders B.V. Peter Engels Previon Racingteam Hendriks Rena Castings Restaria Maasbree Schutterij St. Martinus Severijns Agri Service Vaessen Wonen Vof Gebroeders Smeets Wil Holthuijsen beheer

28


ď‚Ťsponsoren "Djeenz" Adrem BV Agrarisch dienstenbedrijf Erik Peeters Anthurium & Zo Groendecoraties Aqua fun bv Autobedrijf Krekels Autorijschool Renske Leenders Bakkerij Broekmans Bart's Tuin en Klusbedrijf Basic Fit Bekkerie "'t Bruedje" B.V. Brandweer Maasbree Bruynzeel Storage systems bv CafĂŠ de Mok Cesar 2 Move Chapoo Kappers CV den Hab Dave Duijf Tuinbouw BV De Haardstede Dierenkliniek Peel en Maas Dirkx Electronics Duijf Sanitairspecialist Duijf, Hay Elektro Limburg B.V. Eurosteel B.V. Fouragehandel Giel Korsten Fuif Geluid Garage de Bong Garage J. Coenen Geert v/d Sterren Gertie Cox totaal cosmetiek Goed Koopmans - Parketvloeren en timmerwerken Head Affair Hermans DHZ Meijel Het Maasdal Hoeswinkel Anne & Co Hoveniersbedrijf Bert Sijbers ILM BV Jong Nederland Kapsalon MOOI Kids Kadoo en zo.. Kids Place Koffieleut Kring Apotheek Maasbree Laura Bloemen en Decoraties Leon van Osch Libelnet Linda's schoonheidssalon Loonbedrijf Bruynen en zonen bv Maasbree Vlaggen Manders Aardbeien Rooth

29


Mondhygienistenpraktijk Maasbree Mpr Truckparts bv Niens Horeca Oriental seeds BV Pastoor, Parochie Aldegundis Restaurant de Flierenhof Sportmassage Maasbree Trimsalon Akyla Ut Speulgood & Snoepwinkelke V.o.f. Schoonmaakbedrijf 't Rooth Vaemke Van Wylick BV Maasbree Voedings- en dieetadviesbureau Marjon Tielen - Werts West Plant Group Wijnen bouwmaterialen Wildbeheereenheid Zuivelhandel Roy v/d Sterren

Iedereen die op zijn manier een bijdrage heeft geleverd aan KVW 2014 heel erg bedankt. HIER HAD U OOK BIJ KUNNEN STAAN!

30

Profile for KVW Maasbree

KVW 2014  

Samenvatting van de gebeurtenissen tijdens KVW 2014 - Maasbree - Kindervakantiewerk

KVW 2014  

Samenvatting van de gebeurtenissen tijdens KVW 2014 - Maasbree - Kindervakantiewerk

Advertisement